Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) Beslutande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2015-12-02 1(5) Beslutande"

Transkript

1 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) ++ Plats och tid Stadshuset kl 15: Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sven-Åke Möll Hilkka Andersson Märta Tofeldt Ing-Britt Andersson Roland Åkerlund Sven-Åke Alfredhson Lars-Ove Blomryd Karl Erik Stridh Roland Buller Stig Swenson John-Olof Asplind Berit Österlund Ingrid Almén Barbro Åkerblad Kurt Bergqvist Birgitta Karlsson Lena Lindhé Sirkka-Liisa Nevanen Pirkko Määttä Raija Pulkkinen Johan Bengtsson Josefin Åkesson Jenny Persson Göran Carlsson Kåre Johansson Asbed Kurdian Gigi Cederholm Karl Erik Stridh Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PRO Trollhättan PRO Trollhättan PRO Trollhättan PRO Trollhättan PRO Södra SPF Seniorerna Södra Väne SPF Seniorerna Södra Väne SPF Seniorerna Flundre SPF Seniorerna Flundre SPF Seniorerna Trollhättan SPF Seniorerna Trollhättan RPG Missionskyrkan RPG Missionskyrkan SKPF avd 13 SKPF avd 13 Finska Pensionärsföreningen Finska Pensionärsföreningen Finska Pensionärsföreningen Förvaltningschef SBF Kommunikatör Kultursekreterare Planeringssekreterare Enhetschef Arbetsmarknadsstöd/integration Integrationskonsulent Sekreterare Justeringens plats och tid Stadshuset Paragrafer Underskrifter Sekreterare Gigi Cederholm Ordförande Sven-Åke Möll Justerande Karl Erik Stridh

2 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) KPR 22 Föregående mötes protokoll Inga oklarheter i förra protokollet, protokollet lades till handlingarna. KPR 23 Drottningtorget Johan Bengtsson och Josefin Åkesson berättar om processen kring ombyggnaden av Drottningtorget. Målet är att det ska bli en mötesplats för alla. Politikerna har bestämt sex funktioner: grönt, flexibilitet, torghandel, vatten, lek, anpassningsbar byggnad och man vill att invånarna i Trollhättan får tycka till om platsen. Stadsbyggnadsförvaltningen turnerar med en husvagn i olika stadsdelar för att samla in idéer från Trollhätteborna och har hittills fått in över 200 ifyllda formulär med tankar och idéer om nya Drottningtorget. En arkitektbyrå ska rita tre förslag för ombyggnaden av Drottningtorget som kommer att presenteras i april Då får Trollhätteborna återigen tycka till och det förslag som väljs ska presenteras i augusti Därefter behöver Stadsförvaltningen tid för projektering och tanken är att Drottningtorget ska stå klart Efter dragningen ställs ett antal frågor som Johan och Josefin svarar på. Ingrid Almen frågar hur det blir med bussarna? - Ytan för bussarna kommer att minska, få mer hållplatskaraktär och bli en tryggare plats för fotgängare. Sven-Åke Alfredhson lyfter frågan om tillgänglighet och pekar på att han idag inte kan åka buss i rullstol från Drottningtorget. Stig Swenson tar upp att det är viktigt med belysningen. - Ja, belysningen är viktig för tryggheten. Det har visat sig att seniorer och unga tjejer inte vistas i centrum efter en viss tid. Förut släcktes belysningen ner i Trollhättan av ekonomiska skäl. Idag tänds det upp och man belyser buskar och växtlighet på ett annat sätt. Bra att använda sig av felanmälanssidan för att lämna synpunkter och felanmäla trasig belysning: Avslutningsvis delas formulär ut till samtliga ledamöter på plats, som ombeds fylla i och lämna till Gigi Cederholm eller skicka till Stadsbyggnadsförvaltningen. Man kan också gå in på Trollhättans Stads hemsida: trollhattan.se/nyadrottningtorget Det bildspel som inte kunde visas under presentationen på grund av datorproblem bifogas protokollet som bilaga 1.

3 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) KPR 24 Trollhättan 100 år Jenny Persson presenterar programmet för 100-årsfirandet i Trollhättan 2016 och de evenemang som planeras för jubileumsåret. Det finns inget speciellt datum som födelsedagen firas, utan firandet startar under eftermiddagen, nyårsafton, och sker sedan under hela året. En tidningsbilaga med programmet kommer att ges ut strax innan jul och mycket av programmet kommer att ligga på Trollhättans Stads hemsida: trollhattan.se/100 och även på facebook.com/trollhattan100 samt instagram.com/trollhattan100 En bok ska ges ut med berättelser av Trollhättebor och Jenny uppmanar alla att skicka in sina berättelser till: jenny.persson@trollhattan.se Det bildspel som inte kunde visas under presentationen på grund av datorproblem bifogas protokollet som bilaga 2. KPR 25 Västtrafiks seniorkort Göran Carlsson beskriver att Västtrafik ägs av regionen, men har inga egna bussar. Det är entreprenören Nobina som kör bussarna. Åldersgränsen på seniorkorten sänks från årsskiftet till 65 år och engångsavgiften om 110 kr tas bort. Seniorer får åka kostnadsfritt på kortet under lågtrafiktid och kortet gäller i hela Trollhättans kommun samt Vänersborgs tätortszon. Seniorkortet gäller också i närtrafiken, det vill säga de resor man kan beställa till eller från landbygden. Göran delade ut en broschyr om närtrafiken. Det är drygt hälften av seniorkorten som används och de som använde sitt kort gjorde i oktober i genomsnitt cirka 9 st resor per månad. I november fick cirka 3100 personer mellan år erbjudande om seniorkort. Man behöver tacka ja till erbjudandet om man vill ha ett kort, det skickas inte ut automatiskt. Västtrafik erbjuder sig att besöka samtliga pensionärsföreningar. Två kundvärdar kommer med en buss och visar hur det praktiskt går till samt informerar. Anmäl intresse till: kajsa.oscarsson@nobina.se Ett antal frågor ställs efter presentationen, som Göran svarar på. Märta Tofeldt undrar hur seniorkortet fungerar på järnvägen? - Resan börjar kosta då man lämnar Trollhättans kommun, oavsett man åker buss eller tåg. Om man har en kontoladdning på seniorkortet kan man göra en tilläggsresa och betalar bara för den del av resan som går utanför kommunzonen. Man trycker på knappen T (tilläggsresa) på fordonets kortläsare och visar sitt kort mot kortläsaren. När man går av visar man kortet mot kortläsaren igen (checkar ut), så känner den av hur långt man rest utanför kommunzonen. Är man minsta osäker så frågar man busschauffören eller konduktören.

4 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) Kan man flytta över pengar från värdekort till seniorkortet, undrar Lena Lindhé? - Ja, om man har en kontoladdning på ett annat västtrafikkort kan man föra över den till sitt seniorkort i en Västtrafikbutik (exempelvis Trollhättans resecentrum). Birgitta Karlsson påpekar att det flera gånger under året har skett förändringar gällande biljetter på bussar och tåg. Är det fler förändringar att vänta? - Ja, det är stegvis på gång att förenkla. Det första steget är att man inte ska behöva checka ut med kontoladdning. Det bildspel som inte kunde visas under presentationen på grund av datorproblem bifogas protokollet som bilaga 3. KPR 26 Kommunens engagemang i flyktingfrågor Kåre Johansson och Asbed Kurdian upplyser om att det är Migrationsverket som beslutar om uppehållstillstånd och att den nyanlände, efter att ha fått uppehållstillstånd, kan flytta till vilken kommun den önskar. När man har en adress så räknas man som kommunplacerad och Arbetsförmedlingen utformar en individuell etableringsplan. Kommunen har ansvar för SFI (svenska för invandrare) samt utbildning i samhällsorientering. I Trollhättan är det Integrationsenheten som handlägger ärenden gällande flyktingmottagning. Kommunen får betalt av staten för att ta emot flyktingar och hittills har Trollhättan tagit emot 335 st flyktingar i år, vilket är något färre än Gällande ensamkommande flyktingpojkar är siffran 113 st i år. Efter dragningen ställs ett antal frågor som Kåre och Asbed svarar på. Ingrid Almén undrar över tillgången på bostäder? - Det är fritt att flytta vart man vill när man fått uppehållstillstånd, det råder brist på bostäder i Trollhättan. Det finns de som tjänar pengar på att sälja c/o-adresser och det är ett stort bekymmer. Är det både pojkar och flickor som kommer, frågar Karl Erik Stridh? - Till Trollhättan är det ännu bara ensamkommande pojkar som anlänt. Karl Erik Stridh funderar kring att det blir många män som kommer och om den ökade konkurrensen gällande kvinnor, bostäder och jobb samt ökade antal misshandelsfall. - När det gäller kvinnovåldet visar statistiken att det är både svenskar och utländska män som slår. Tittar man på vilka som får arbetsmarknadsstöd, är det väldigt liten andel invandrare som får. Stig Swenson frågar om kommunen får bidrag en viss tid?

5 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (5) - De flyktingar som får uppehållstillstånd får kommunen bidrag för under två år. Etableringsperioden är två år och sen räknar man att man ska kunna klara sin försörjning. Hur kan vi seniorer hjälpa till och bidra på ett bra sätt, undrar Märta Tofeldt? - Det finns olika organisationer som exempelvis startar språkcafé på Integrationsforum, Drottningtorget, där man kan hjälpa till. Flyktingguideverksamhet kan man också hjälpa till med. Ensamkommande flyktingbarn får en god man och det finns ett stort behov av dem. Sven-Åke Alfredhson berättar att han bjudit hem en somalisk familj på middag i lördags och det var jättetrevligt! Röda Korset förmedlade kontakten. - Bra initiativ. Det finns en somalisk familj i Sjuntorp om 11 personer. Åk dit o knacka på. Det bildspel som inte kunde visas under presentationen på grund av datorproblem bifogas protokollet som bilaga 4. KPR 27 Mötestider 2016 Nya mötestider för 2016 är: 16/3, 11/5, 14/9, 7/12 samt utbildningsdag 2/11. KPR 28 Övriga frågor Karl Erik Stridh frågar om äldreboende 2020, servicelägenheter hur är det med planeringen? Sven-Åke Möll svarar att det planeras för byggande på Blåvingen. Planeras också för byggande av äldreboende i centrum. Märta Tofeldt vill ha mer information om vad seniorer kan bidra och hjälpa till med, till exempel god man. Pirkko Määttä tycker att det är för låg bemanning på Blåvingen, speciellt den finskspråkiga avdelningen. Sven-Åke Möll svarar att Omsorgsnämnden tagit beslut om att de extra statliga pengarna om 11 miljoner per år ska gå till ökad bemanning på gruppboendena. På Blomstergården har man utökat personalen och varje boende har fått 2 tim/vecka i extra tid med sin kontaktperson. Sven-Åke Möll tackar för insatserna under året som gått och önska alla en God Jul.

6 Bilaga 1

7 SYFTET MED OMBYGGNATIONEN TROLLHÄTTAN EFTERSTRÄVAR ATTRAKTIVA, LIVLIGA, TRYGGA OCH TRIVSAMMA OFFENTLIGA MILJÖER. VI VILL HA MÖTESPLATSER SOM ÄR ÖPPNA OCH TILLGÄNGLIGA FÖR MÄNNISKOR MED OLIKA LIVSSITUATION OCH BAKGRUND. DROTTNINGTORGET MÅSTE UTFORMAS SÅ ATT ALLA KÄNNER SIG TRYGGA OCH VÄLKOMNA.

8 MÅLET MED OMBYGGNATIONEN EN PLATS FÖR ALLA

9 TIDSPLAN FÖR PROJEKTET

10 AVGRÄNSNINGAR FÖR OMBYGGNATIONEN BUSSTORGET SKA TILL YTAN MINSKAS OCH BLI EN TRYGGARE PLATS FÖR FOTGÄNGARE.

11 HJÄLP OSS ATT SKAPA EN PLATS FÖR ALLA: TYCK TILL OM TORGET! BESÖK OSS PÅ VÅR DIALOGTURNÉ MED HUSVAGN FYLL I ETT FORMULÄR PÅ TROLLHATTAN.SE

12 KOM OCH MÖT OSS PÅ VÅR DIALOGTURNÉ! FLER TIDER KOMMER INOM KORT.

13 MER INFORMATION PÅ TROLLHATTAN.SE/NYADROTTNINGTORGET

14 Bilaga 2 VAR MED OCH FIRA! JUBILEUMSÅRET NYÅR CENTRUM & FALLOMRÅDET 31 DECEMBER JUBILEUMSKONSERT GSO & N3 ARENA ÄLVHÖGSBORG 21 JANUARI JUBILEUMSBAL NOVA ARENA 12 MARS 100 ÅR GENOM 100 BILDER VÄGEN HIT TROLLHÄTTAN KONSTHALL 5 MARS - JUNI STREET ART FESTIVAL CENTRUM 9 APRIL

15 IDROTTSGALA ARENA ÄLVHÖGSBORG 16 APRIL GO INNOVATUM XPLODERA & MYCKET MER! INNOVATUM 23 APRIL DEN BLÅ NATTEN FALL- & SLUSSOMRÅDET 23 APRIL 1 MAJ BRANDHISTORISKA SÄLLSKAPETS RALLY DROTTNINGTORGET 7 MAJ FÖDELSEDAGSKALASET CENTRUM AUGUSTI SLUSSDAGEN100 SLUSSARNA 4 SEPTEMBER JULMARKNAD á la 1916 STORGATAN 11 DECEMBER TROLLHÄTTEBYGDENS HISTORIA SEMINARIESERIE INNOVATUM HELA ÅRET OCH ÄNNU MER DÄRTILL!

16 IDROTT P19 VM BANDY 5-7 FEBRUARI BADMINTON SM 5-7 FEBRUARI SPRINT SM I RODD JULI JNM I SKYTTE AUGUSTI TROLLHÄTTAN HOCKEY TROPHY LADIES EDITION 2-4 SEPTEMBER FÖRELÄSNINGAR IDROTTSHISTORIA HELA ÅRET SENIOR & OMSORG SENIORKULTURVECKAN JUBILEUMSVERSION 3-7 OKTOBER HÖSTMÄSSA FOLKETS HUS 10 NOVEMBER

17 KULTURBYRÅN NU ÄR DET KALAS! Alla barn upp till 5 år ska bygga jubileumstårtor. JAG ÄGER TROLLHÄTTAN Förskola till årskurs 3 målar selfies, självporträtt. NÅGON GÅNG I FRAMTIDEN Årskurs 4 till 6 får vara med om ett skrivarprojekt där de fantiserar om framtiden. TOMORROW CHANNEL Åk 7 till 9 ska fylla en Youtubekanal med filmer om framtidens Trollhättan. Varje årskurs får en förvaltning som blir skådeplats för filmen. GOTT & BLANDAT INVIGNINGAR AV LEKPLATSER, GÅNG- OCH CYKELVÄGAR, NYA PLANTERINGAR OCH MYCKER MER! TRAMP 100 TILL VELANDA, UPPHÄRAD, SJUNTORP, ÅSAKA-NORRA BJÖRKE STORA MÖTEN & KONGRESSER DRÖMPROJEKT BOKPROJEKT FILMVISNINGAR

18 NÄRINGSLIVET ÄR MED GKN, VATTENFALL, BINAR, ANA BIL, TTELA, NEVS, SEVERINSSON ARENA ÄLVHÖGSBORG, FOLKETS HUS KULTURHUSET, LEISSNER-GOTANET 90 STOLTA SPONSORER VI SIKTAR PÅ 100! JUBILEET ARRANGERAS AV: TROLLHÄTTANS STAD TROLLHÄTTAN ENERGI TROLLHÄTTANS TOMT EIDAR FÖLJ FIRANDET! trollhattan.se/100 facebook.com/trollhattan100 instagram.com/trollhattan100 trollhattan100.se

19 Bilaga 3 VÄSTTRAFIKS SENIORKORT I TROLLHÄTTAN

20 Nobina kör alla Västtrafiks busslinjer i Trollhättan och Vänersborg enligt avtal. VÄSTTRAFIK & NOBINA

21 Nobina har ansvar för lokala marknadsföringsinsatser. VÄSTTRAFIK & NOBINA

22 LOKALT I TROLLHÄTTAN NY ÅLDERSGRÄNS SENIORKORT 1/ år och äldre i lågtrafik

23 NY ÅLDERSGRÄNS INNEBÄR personer till mellan får seniorkort.

24 SÅ HÄR ÄR DET IDAG Seniorkort Registrerade Aktiva Trollhättan I oktober gjordes totalt ca resor i avtalet för Trollhättan och Vänersborg resor gjordes med seniorkort. Det är ca 9 resor/månad och aktivt kort....eller knappt 6% av resandet.

25 SÅ HÄR TYCKER 60+ KUNDEN SOM ÅKER I TROLLHÄTTAN IDAG Västtrafik frågar kunder ombord Nöjd med förarens körsätt 96% Nöjd med att det finns plats 90% Nöjd med att det är bekvämt 93% Känner sig trygg ombord 100% Totalt nöjd med senaste resan 99% Procent nöjda kvartal

26 VÄSTTRAFIK VILL KOMMA TILL DIG! Information om Seniorkort och bussåkande! Vill du boka möte med oss?

27 Bilaga 4 Integrationsenheten i Trollhättan

28 En enhet bestående av tre verksamheter Flyktingmottagning (Integrationskonsulenter) Introduktionscentrum (samhällsorientering) Medborgarservice

29 Avtal angående introduktion av nyanlända Avtal med Länsstyrelsen om mottagande av flyktingar (och andra skyddsbehövande) 50 personer per år (fler i praktiken) Bosättningen styrs ej av myndigheterna! Individuellt utformad 24 månaders etableringsplan i samarbete med AF och som regleras i LÖK (lokal överenskommelse) Avtal med Kunskapsförbundet Väst om SFI

30 Flyktingmottagning Integrationskonsulenterna

31 Flyktingmottagning Integrationskonsulenterna Anmälan till Samhällsorientering och SFI Försörjning (glappet) till det att etableringsersättning, barnbidrag och bostadsbidrag utbetalas Rådgivning, stöd och information till enskilda Stöd till föreningar Deltar i Invandrarrådet (ligger under KS)

32 Flyktingmottagning Integrationskonsulenterna Råd och stöd inför anmälan och start i barnomsorg och skola Praktisk hjälp vid bosättning Information till förvaltningar och samverkansparter Projekt: Flyktingguide och Bostödjare

33 Introduktionscentrum

34 Introduktionscentrum Samhällsorienteringen skall: Underlätta etablering i arbets- och samhällsliv Grundläggande förståelse, grund för kunskapsinhämtande Mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar, enskildes rätt- skyldigheter Samhällets organisation - praktiskt vardagsliv Offentliga och civila samhället Dialog reflektion

35 Introduktionscentrum Samhällsorientering skall ske under de första 12 månaderna Åtta obligatoriska delar: 1. Att komma till Sverige 2. Att bo i Sverige 3. Att försörja sig och utvecklas i Sverige 4. Individens rättigheter och skyldigheter

36 Introduktionscentrum 5. Att bilda familj och leva med barn 6. Att påverka i Sverige 7. Att vårda sin hälsa i Sverige 8. Att åldras i Sverige Intyg/delintyg ska utfärdas SFI startar på IC, Kartläggning SO genomförs på 5 veckor

37 Tid Vecka 3 Måndag 24 februari Tisdag 25 februari Onsdag 26 februari Torsdag 27 februari Fredag 28 februari SFI SFI SFI SFI SFI Backspegel Försäkringskassan Kvinnojouren Arbetsförmedlingen Lunch Lunch Lunch Sopplunch Lunch SO Avslutning och SO Rubrik 3 & 8 Handledning sammanfattning, SO rubrik 4 & 6 Att försörja sig och utvecklas i Sverige Att åldras i Sverige SO

38

39 Medborgarservice Kronan/Biblioteket Mötesplats för området Samhällsvägledare Konsumentvägledare Samarbete med andra myndigheter och föreningar Invandrarservice / Språkservice

40 Medborgarservice Språkservice: Ett antal veckotimmar på vardera albanska, arabiska och BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), och somaliska vilka till största delen utgår från Kronan, samt finska under två förmiddagar i Stadshuset. Trollhättan är sedan januari 2012 del av det finska förvaltningsområdet (minoritetsspråk) Hjälper medborgarna med allehanda frågeställningar, blanketter, telefonkontakter, översättningar mm

41 Antal mottagna

42 Asylsökande Asylsökande Sverige? ? Asylsökande Sverige Källa: Migrationsverket

Plats och tid Stadshuset 2015-03-04 kl 15:00 16.30

Plats och tid Stadshuset 2015-03-04 kl 15:00 16.30 1(3) Plats och tid Stadshuset kl 15:00 16.30 Beslutande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Märta Tofeldt Roland Åkerlund Lars-Eric Larsson Stig Hansson Lars-Ove Blomryd Ingemar Berg Mari-Anne Alfredsson Karl Erik

Läs mer

Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00

Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2015-09-09 1(5) Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00 Beslutande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Hilkka Andersson Ing-Britt Andersson Roland Åkerlund Stig Hansson

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-11-19 1(4) Plats och tid Stadshuset 2014-11-19 kl 15:00 16:20

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-11-19 1(4) Plats och tid Stadshuset 2014-11-19 kl 15:00 16:20 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-11-19 1(4) Plats och tid Stadshuset 2014-11-19 kl 15:00 16:20 Beslutande Anita Frisk Kjell Roland Åkerlund Märta Tofeldt Lars-Eric Larsson Karl Erik Stridh John-Olof

Läs mer

Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00

Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-05-21 1(3) Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00 Beslutande Övriga deltagande Anita Frisk Kjell Sven-Åke Möll Siv Andersson Lars-Eric Larsson

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (2) Plats och tid N kl 15:

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (2) Plats och tid N kl 15: Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2016-05-11 1(2) Plats och tid 3 2016-05-11 kl 15:00 16.30 Beslutande Sven-Åke Möll Hilkka Andersson Hans Hoffman Märta Tofeldt Roland Åkerlund Stig Hansson Lars-Ove

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 1 (5) Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2017-09-13 13-20 Plats och tid Åsaka-Velanda rummet, Stadshuset, kl 15-17.15 Ledamöter Sven-Åke Möll (s), Ordförande, Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 1 (5) Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2018-10-31 18-25 Plats och tid Åsaka-Velandarummet, Stadshuset, kl 15-16.30 Ledamöter Sven-Åke Möll (s), Ordförande, Kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl 15:

Plats och tid Stadshuset kl 15: Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2016-09-14 1(6) Plats och tid Stadshuset 2016-09-14 kl 15:00 17.00 Beslutande Övriga deltagande Sven-Åke Möll Hilkka Andersson Märta Tofeldt Roland Åkerlund Lars-Eric

Läs mer

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, Årjäng, den 14 november kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Janson, ordf Elsie Olsson, SPF, PRO Lisbeth Larsson, SPF Stina Hesselborn-Ek, PRO Staffan Nilsson,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (10)

Kommunala pensionärsrådet (10) Kommunala pensionärsrådet 2012-10-01 1 (10) Plats och tid Disponentvillan 14-15.30 Paragrafer 18-24 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN) Curt B Gustavsson (KS) Göran Blom (PRO) Sonja Johansson

Läs mer

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Välkommen till Hjo En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Att börja med Som ny i Sverige finns det några saker som är viktiga att börja med, dessa är: Folkbokföring Fullständigt personnummer ID-kort

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION SUFYAN KADHIM ENHETSCHEF FLYKTINGMOTTAGNINGEN & INTEGRATIONSCENTER VÄNERSBORGS KOMMUN PERSONAL PÅ FLYKTINGMOTTAGNINGEN -Enhetschef -1:e Socialsekreterare -6 Socialsekreterare

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2016-09-09 1(7) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Ej tjänstgörande ersättare: Kl. 10.00 11.00, Folkets hus, Konsthallen Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-25 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Viola Bergdahl, PRO Degerfors Gun-Britt Karlsson, PRO, Åtorp: Evert Karlsson, PRO Svartå:

Läs mer

Program 18 april i Gävle

Program 18 april i Gävle OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2015-01-07 KS 2014/0854 0480-45 09 26 Kommunstyrelsen Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering på modersmål permanent organisation

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2017-03-10 1(9) Tid och plats: C-salen i Folkets hus, fredagen den 10 mars, kl. 10.00 12.00 BESLUTANDE Ledamöter: Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Gunilla Åström (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl 15:

Plats och tid Stadshuset kl 15: 1(6) Plats och tid Stadshuset kl 15:00 17.00 Beslutande Övriga deltagande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Hilkka Andersson Ing-Britt Andersson Roland Åkerlund Lars-Eric Larsson Lars-Ove Blomryd Roland Buller

Läs mer

Camilla Johansson socialt ansvarig samordnare 3, Intern Service: Barbro Larsson dietist 1, Kommunstyrelsen: Kajsa Ezelius 2.

Camilla Johansson socialt ansvarig samordnare 3, Intern Service: Barbro Larsson dietist 1, Kommunstyrelsen: Kajsa Ezelius 2. PENSIONÄRSRÅDET 2017-03-16 Sida 1 (6) Plats och tid Trygghetsboendet Tusenfotingen, kl. 14:00 16:10 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Lena Blomgren (S), Jan Larsson (C), Iréne Apelqvist

Läs mer

Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Johnny Lindh RPG, Ingvar Johansson SPF

Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Johnny Lindh RPG, Ingvar Johansson SPF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-10.50 Beslutande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Siv Nilsson PRO vice ordförande Ingegärd Jönsson PRO Solbritt

Läs mer

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 1 (5) Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2018-12-05 26-36 Plats och tid Frendbergsrummet, Stadshuset, kl 15-17.00 Ledamöter Sven-Åke Möll (s), Ordförande, Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 5 mars 2018 Tid: 13:00-14.55 Plats: Östra Roten Justeringsdag: fredagen den 9 mars Paragrafer: 1-7 Utses att justera: Dick Bergström (SPF Seniorerna Lilla Edetbygden) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2016-06-03 1(7) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Kl. 10.00-11.15, D-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors

Läs mer

För pensionärsföreningarna

För pensionärsföreningarna Sida Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 2015-09-25 1 (8) Plats och tid Kommunhuset Mönsterås, den 25 september 2015, kl. 09.30-11.15 Beslutande För pensionärsföreningarna Göte Pettersson, PRO Sam.org. Inger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-08-16 1 (7) Plats och tid Stadshuset, torsdag 16 augusti 2012, kl 09:30 12:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Gunilla Bergstedt,

Läs mer

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken)

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Mikaela Hansson Utredare Anna Partanen Minoritetskonsulent Annette Nyman Integrationsstrateg/Verksamhetsledare Fredrika Abrahamsson Etableringskoordinator

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll

Kommunala Pensionärsrådet Protokoll Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 1 (5) Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2018-05-30 1-9 Plats och tid Stadshuset, kl 15-16.40 Ledamöter Sven-Åke Möll (s), Ordförande, Kommunstyrelsen Ing-Britt Andersson,

Läs mer

Jaswina Nikolic Zoran Katana Jasmin Dervisevic Bedros Cicek Yuossef Mohamed Hassan Sabri Al Harbiti Faduno Ise Toni Naim

Jaswina Nikolic Zoran Katana Jasmin Dervisevic Bedros Cicek Yuossef Mohamed Hassan Sabri Al Harbiti Faduno Ise Toni Naim 1() Plats och tid Trollhättans Stadshus kl 18.00-20.00 Beslutande Monica Hansson Olle Sävström Anvar Alladin Fahri Bajrami Jaime Chain Kabir Salima Daidan Josef Saffo Malak Shamoun Tony Ilio Vladan Nikolic

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Gunnern, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård (S) Lars-Åke Wickman (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin

Läs mer

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen Ledamöter Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande, kommunstyrelsen Kjell-Åke Rhodin, PRO, vice ordförande

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF ERSÄTTARE

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2017-06-02 1(9) Tid och plats: C-salen i Folkets hus, kl. 10.00 12.00 BESLUTANDE Ledamöter: Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Bernt Fägerås, PRO

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Rebecca Rönnquist. Majvor Westberg Jönsson. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Rebecca Rönnquist. Majvor Westberg Jönsson. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (11) Plats och tid: Guldsmeden, sal A klockan 13:00-15:45 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Majvor Westberg Jönsson (S) Ordf. Lillian Holmgren (S) Birgitta Medin (M) Bo Lindgren (PRO)

Läs mer

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Anita Bertilsson SPF, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Anita Bertilsson SPF, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.00 ande Ledamöter Siv Nilsson PRO ordförande Ingegärd Jönsson PRO Solbritt Lindborg (MP) Pauli Petersson SPF Heinz Quednau

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2012-04-23 1 (11)

Kommunala pensionärsrådet 2012-04-23 1 (11) Kommunala pensionärsrådet 2012-04-23 1 (11) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 10-17 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson (SN), ordförande

Läs mer

Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad

Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad Kommunala pensionärsrådet 2014-12-01 1 (13) Plats och tid Villan samlingssalen, kl. 14-16 Paragrafer 25-34 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (ordf. SN) Anna-Karin Skatt (KS) Göran Blom (PRO)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-12-04 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Konsthallen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Stig Hallstensson (S) erästtare för Carina Sätterman (S) Bernt Fägerås,

Läs mer

Välkommen till Herrljunga!

Välkommen till Herrljunga! Välkommen till Herrljunga! Som nyinflyttad i Herrljunga och i Sverige finns det många saker du kanske undrar över. Med den här broschyren vill vi hälsa dig välkommen till Herrljunga och hoppas att den

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet (15)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet (15) Handikapp- och pensionärsrådet 2016-02-23 1 (15) Plats och tid Vaukagårdens samlingssal, tisdag den 23 februari 2016, klockan 9.00 Beslutande Mats Abrahamsson (S), ordförande John Sundström, MBR, ledamot

Läs mer

1 (8) Kommunala pensionärsrådet

1 (8) Kommunala pensionärsrådet 2017-11-22 Sida 1 (8) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Apotekaren kl. 09.30 12.00 ande Ledamöter Marie-Louise Gunnarsson, (M) ordförande Jan Ekwall, SPF Seniorerna Eksjö Gunnel Svensson,

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Folkets hus salen, Sommarlust

KRISTIANSTADS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Folkets hus salen, Sommarlust PROTOKOLL 1 (8) Kommunala Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Folkets hus salen, Sommarlust Förtroendevalda Bo Silverbern (M), ordförande Marianne Eriksson (S) Pensionärsrådets ledamöter Knut Welander,

Läs mer

Maj Ader (KD), Jörgen Johansson PRO, Inger Pettersson PRO

Maj Ader (KD), Jörgen Johansson PRO, Inger Pettersson PRO PENSIONÄRSRÅDET 2019-05-15 Sida 1 (5) Plats och tid Bäckliden mötesplats kl. 13.30-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Ordförande Lena Blomgren (S),

Läs mer

Kommunkontoret, måndag 9 november 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, måndag 9 november 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS - KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 9.00 11.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Carola Eriksson (S) Bodil Persson (M) Maud

Läs mer

Företrädare för pensionärsorganisationerna, Margaretha af Trolle

Företrädare för pensionärsorganisationerna, Margaretha af Trolle Kommunala Pensionärsrådet 2007-12-05 1 Plats och tid KS-salen kl 08.30-12.00 Beslutande Carl-Gunnar Andersson PRO vice ordförande Hans Hollander (spi) Bertil Carlzon (c) Inga-Lill Sondell (fp) Inger Hedin

Läs mer

- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 1(10) Plats och tid Stadshuset, Säfsen Ludvika, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter Yvonne Persson ( S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson ( S) Ingrid Berg Ej beslutande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Plats och tid Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Närvarande ledamöter och ersättare Christer Falk Göran Lindholm Jan Berglund Marianne Östberg Matts Brusén Lars Algotsson Kerstin

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Konferensrummet sportcenter, 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Ulf Molin, kommunstyrelsen Peter Graff, kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11) 2011-05-31 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Siv Nilsson, PRO Ingegärd Jönsson, PRO Pauli Petersson,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Plats och tid Hjernet, 2014-10-14 kl. 10.00-10.45 Beslutande Enar Moberg (PRO), ordförande Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie Granqvist,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-12-02 1 (12) Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad

Kommunala pensionärsrådet 2013-12-02 1 (12) Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad Kommunala pensionärsrådet 2013-12-02 1 (12) Plats och tid Villan, samlingssalen kl. 14-16 Paragrafer 23-32 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (ordf. SN) Göran Blom (PRO)

Läs mer

Högsby kommun Protokoll 1(9) Pensionärsrådet

Högsby kommun Protokoll 1(9) Pensionärsrådet Högsby kommun Protokoll 1(9) Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2014-09-19 Plats och tid Kvillgården, fredagen den 19 september 2014 kl 09.00-12.00 Närvarande Ingbritt Loberg, ordförande Bror Josefsson

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2018-03-02 1(8) Tid och plats: D-salen i Folkets hus, kl. 10.00 12.00 BESLUTANDE Ledamöter: Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Bernt Fägerås, PRO

Läs mer

Britt Holgert. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen den 15 december 2017

Britt Holgert. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen den 15 december 2017 Sammanträdesdatum 49 Plats och tid Rugstorps lantgård, klockan 09.00-12.00 ande Christina Davidson, ordförande (KS) Birgit Andersson (SPF) Britt Holgert (PRO) Monika Petersson (PRO) Gunnbritt Häggebrink

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Duvan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.00 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Stina Lindberg, PRO Birgit Hansson, PRO Irene

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Gruvsalen, 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Ulf Molin, kommunstyrelsen Peter Graff, kommunstyrelsen Lars-Anders

Läs mer

Tkr Budget Prognos 2 Budget

Tkr Budget Prognos 2 Budget FLYKTINGMOTTAGNING Intäkter 36 609 29 127 21 500 Kostnader - 36 609-29 127-21 500 Nettokostnader 0 0 0 Flyktingmottagningen ansvarar för mottagande av flyktingar till kommunen enligt gällande regler för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sonja Hedenberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sonja Hedenberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Arbetslivsnämndens sammanträdesrum kl 09.00 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Ledamöter Stig Nilsson Bertil Bylund PRO Karl-Åke Engström PRO Hans Fernlund RPG Siv Holmberg

Läs mer

Datum Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-8 Katarina Strömgren Sandh

Datum Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-8 Katarina Strömgren Sandh 2012-02-09 1(4) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, kl. 09.00 11.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), Ordförande Jonny Molander, SPF Argenta Sven-Åke Lundh, SPF Argenta Lars Eric Book, PRO

Läs mer

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.15 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Siv Nilsson PRO vice ordförande Solbritt Lindborg (MP) Ingegärd Jönsson

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.35-11.10 Beslutande Ledamöter Joanna Stridh (C), ordförande Lena Johansson (KD), vice ordförande Peter Jonsson (M) Barbro Aastrup (S) Rickard Möller (S)

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl 15:

Plats och tid Stadshuset kl 15: Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2016-03-16 1(6) Plats och tid Stadshuset 2017-05-10 kl 15:00 17.20 Beslutande Övriga deltagande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Hilkka Andersson Sven-Åke Alfredhson Roland

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl 15:

Plats och tid Stadshuset kl 15: Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2015-05-20 1(7) Plats och tid Stadshuset 2015-05-20 kl 15:00 17.15 Beslutande Övriga deltagande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Hilkka Andersson Märta Tofeldt Roland Åkerlund

Läs mer

Socialnämnden 2010-06-15. Föredragningslista

Socialnämnden 2010-06-15. Föredragningslista 1 (11) Föredragningslista 107 Val av protokolljusterare 108 Anmälan av övriga ärenden 122 Informationsärenden a. Statistik boenderådet och meddelande om utskrivningsklara från heldygnssjukvård b. Kvarteret

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2014-12-09

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2014-12-09 Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Gruvsalen, kl 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Bo Brantmark, socialnämnden Peter Graff,

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Tommy Nilsson (S), Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Solveig Silversand SPF, Barbro Bengtsson SPF, Bo Lindoff SKPF, Hanna Karlsson SPRF

Tommy Nilsson (S), Lars-Åke Magnusson PRO, Rune Håkansson PRO, Solveig Silversand SPF, Barbro Bengtsson SPF, Bo Lindoff SKPF, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.00 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera ens plats, tid Lars-Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 1/12 Villan, samlingssalen, 2015-03-02 kl. 14-16 1-9 Beslutande Christer Johansson (ord.sn), Anna-Karin Skatt (KS), Göran Blom (PRO), Majken Nielsen (PRO), Arne Nyman (PRO), Lars Hjertén (SPF), Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-12-10 45 Plats och tid Rackstadmuseet kl 13.30-15.30 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Maj-Britt Ericson SKPF Rolf Nyhrén PRO Ulf Nilsson

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 7-12. Marie Jesson. Pia Wårdsäter. Marianne Pettersson BEVIS OM ANSLAG

Underskrifter Paragrafer 7-12. Marie Jesson. Pia Wårdsäter. Marianne Pettersson BEVIS OM ANSLAG 2011-05-10 8 Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Pia Wårdsäter (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Urban Blomster

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet (5)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet (5) Kommunala Pensionärsrådet 2006-09-14 1(5) Plats och tid Beslutande 2006-09-14, kl 09.30 11.00 Valsverket Kommunhuset Lilian Stenqvist, (s) ordförande Jan Friman, (s) vice ordförande Sven-Åke Lundh, SPF

Läs mer

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman 1(6) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 29 november kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Jansson, ordf Birgitta Åseby, SPF Thore Hermansson, PRO Jens Rymoen, PRO Stina Hesselborn-Ek, PRO Staffan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2016-11-18 1(7) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 11.00, D-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Barbro Vindahl, SPF

Läs mer

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl Råd för finska förvaltningsområde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid ande ledamöter Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl.13.15 15.00 Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ingrid

Läs mer

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när?

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när? OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Stadshuset Fyrkanten kl 09:30 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Karl-Erik Jonsson Justeringens tid och plats Samhällsbyggnad stab Paragrafer 119 Sekreterare

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.45 Plats: Lokal: Älven Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, DHR Vanja Nordlund, Reumatikerna Gösta Andersson, PRO Aina Hortlund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-02-12 1 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Skive kl.13.30-16.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Aina Wåhlund Lärande och stödutskottet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, KF-salen kl.13.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, KF-salen kl.13.15 ala pensionärsråd 2018-10-04 1 (7) Plats och tid Stadshuset, KF-salen kl.13.15 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Catarina Törnell; SPF Sekreterare... Paragr. 195

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2016-04-29 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, D-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Bernt Fägerås, PRO Degerfors Britt Johansson,

Läs mer