HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, 2012"

Transkript

1 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, november håller Diakonins hus föreläsning med rubriken Att vara förälder till ett barn med autism Knep för en fungerande vardag. Mer information om denna och andra föreläsningar finns på: oktober håller nätverket Samverkan för tillgänglighet till naturen ett frukostmöte om fysisk aktivitet i tillgänglig natur. Runt Uppsala och ute i länet finns massor av närnatur som stimulerar till fysisk aktivitet. Nätverket tipsar om tillgänglig natur och berättar var det går att finna mer information, samt vad som planeras framöver. Representanter för FaR Fysisk aktivitet på recept finns på plats och informerar om förskrivningar och verksamhet. Det bjuds på kaffe och smörgås vid elden. Anmälan görs senast i morgon 19 oktober 2012 till veronika.selin@c.hso.se. Ange önskan om specialkost. Fortfarande saknas uppgiftsuppdateringar från ett antal länsföreningar. Det vore bra om ni kunde skicka in dessa så fort som möjligt så att vi har era uppdaterade uppgifter. Risken finns att vi inte når ut med viktig information till rätt adress/person.

2 SeSams 20 årsjubileum: Vackert dukade festbord! Finn Hedman, Strokeföreningen, dansar med Ingela Eckerbom, Landstinget. Aila Nylund och John Arekrantz, HSO i Uppsala län var där! Shahla Hafid på SeSams 20- årsjubileum. Läs mer om SeSam och hitta SeSams föreläsningsprogram på

3 Landstinget i Uppsala län fyller 150-år! Under ett helt år kommer detta uppmärksammas på olika sätt. Jubileumet inleddes med en föreläsning den 17 september under landstingsfullmäktige. Håkan Liby, Uplandsmuseets chef hälsar välkommen! Sonja Calais van Stokkom studerar en del av jubileumsutställningen. Mats O Karlsson, författaren till Landstingets jubileumsbok. Boken går bland annat att köpa på Uplandsmuseet för 150 kr.

4 Nya rutiner för ytterdörr. Från och med 1 oktober 2012 låses HSO:s ytterdörr, Kungsgatan 64, (inne i trapphuset) måndag-torsdag ca och fredag ca p.g.a. förändringar i säkerhetsrutiner. Glöm därför inte bort att ta med/ordna nyckel inför ditt kvälls/helgbesök. Kvittera ut nycklar. Nycklar får inte lånas ut till annan person i föreningen. Den person som kvitterar ut nyckeln är ansvarig för den. Nycklarna måste lämnas tillbaka till kansliet för att sedan kvitteras ut av annan person. Anledningen till detta är att nycklar har försvunnit. Ringklockan på stolpen utanför porten på Kungsgatan 64 har slutat fungera och vi hänvisar till ringklockan på dörren till höger i anslutning till porttelefon. Lotta Lundkvist vars vackra och talande dikt presenterades i Torsdagsbladet nummer 5 har tidigare varit anställd på HSO. Lotta Lundkvist finns tyvärr inte längre med oss, efter att hon gått bort i sjukdom. Här kommer ytterligare en av Lotta Lundkvists dikter: VÄRDIGHET Det är inte bot jag frågar efter Även om jag drömmer. Det är inte mirakel jag suktar efter Även om jag önskar. Inget omöjligt eller oöverstigligt kräver jag. Men respekt. Även när jag är i underläge. Jämställdhet, trots olika villkor. Ett värdigt liv även i era ögon.

5 Neurodagen den 28:e september NHR:S födelsedag - uppmärksammades av NHR Uppsala län lördagen 29 september genom ett möte mellan medlemmar från hela länet, Karin Rudling, verksamhetschef Neurologi och tf Rehabmedicin på Akademiska sjukhuset och landstingspolitikerna Anna-Karin Klomp (Kd) ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Ludvig Larsson (Fp) landstingsråd, ordförande i Produktionsstyrelsen och Länshandikapprådet, Johan Örjes (C) landstingsråd, ordförande i Kollektivtrafiknämnden samt Kjell Andersson (S) 2:e vice ordförande i mellersta länsdelsberedningen. Frågor som diskuterades handlade om den indragning och försämring av rehabilitering för personer med neurologisk funktionsnedsättning som genomförts, men också om nedläggning av bassängen i Östhammar, bristen på habilitering för vuxna med neurologisk skada från födseln, kollektivtrafik och flexjobb. Flexjobb är en anpassad tjänst som kan innebära kortare arbetsdagar och anpassade arbetsuppgifter att arbeta 100% av den individuella förmågan till 100 % lön. Det fungerar i Danmark sedan flera år och borde fungera även i Sverige. Frågan var ny för landstingspolitikerna som dock tog den med sig. HAIKU 3 oktober hölls konferensen Museerna och handikapphistorien organiserat av Upplandsmuseet, HSO i Uppsala län, Nordiska museet och HandikappHistoriska Föreningen. På den välbesökta konferensen presenterades HAIKU-projektet (Handikapphistoria i Kulturarvet), projektet livsbild (Se mer information på museiuppdraget och funktionshinderperspektivet i teori och verklighet, livshistoriskt arkivmaterial, handikapprörelsens framväxt och handikapprörelsen idag samt hur det går att jobba i framtiden. Då konferensdeltagarna kom från olika bakgrunder, verksamheter, geografiska förhållanden etc. berikades de inlagda diskussionspassen med många olika perspektiv och erfarenheter.

6 6 november EN DAG I DITT LIV. Projektet livsbild efterfrågar nu berättelser om vad människor med funktionshinder gör under en vanlig dag. De vill få din berättelse i skrift, tal, bild eller teckenspråk (helst innan 3 december). Mer information finns på Tolktjänst för dig som är döv eller har nedsatt hörsel. Från och med 1 november kan du som är döv, dövblind eller har nedsatt hörsel boka tolk genom e-tjänsten Tolkbeställning i Mina vårdkontakter på webben. Källa: Nyhetsbladet Uppsikten SRF Uppsala läns möte med brukarrådet. Datum: Text, utdrag ur protokoll: Lars Nord har utsetts av styrelsen att ta över ordförandeskapet i rådet. Ny ombudsman för CWUXregionen blir Bengt Bäcke från Borlänge. Michael Wennman berättar att syncentralen har genomgått en översyn som landstingets revisorer har gjort. En rapport har presenterats för syncentralen. I rapporten ges bland annat en positiv bild av syncentralen som samarbetspartner. När man tittat på Nysams statistik har det visat sig att syncentralen i Uppsala har jämförelsevis höga kostnader och att man inte producerar lika mycket som andra syncentraler. Positivt för oss brukare är att syncentralen i Uppsala har relativt gott om resurser. Nysam är ett samarbete mellan flera landsting i framför allt Mellansverige.

7 Fortsättning, utdrag ur protokoll: Bland annat går samarbetet ut på att olika nyckeltal rapporteras in så jämförelser mellan landstingen kan underlättas. Michael berättar vidare att det inte finns några planer på förändringar vad gäller personalen på syncentralen eller tjänsternas innehåll. På fråga berättar Michael att vad han känner till finns inga planer på att införa besöksavgifter. SRF Uppsala län hade årsmöte 14 april. Solweig Lundkvist omvaldes som ordförande och fyra nya ledamöter valdes in i styrelsen. Den 1 september kommer föreningen fira sitt 75 års jubileum med en fest i Uppsala. Michael berättade att landstinget har en internetbaserad tjänst som heter Mina vårdkontakter. Hittills är det premiärvården som använt tjänsten, men även syncentralen ska anslutas till tjänsten under hösten Tjänsten kan till exempel användas till att förnya recept och boka eller avboka möten. Tanken är nu också att man ska kunna läsa sin journal genom att använda en säker inloggning. Denna inloggning gör man antingen med en E- legitimation eller med en engångskod. Michael berättade vidare att man har tagit hjälp av en person med synnedsättning för att säkerställa att det hela fungerar ur tillgänglighetsperspektiv. Projektledare är Benny Eklund på landstinget. Landstinget bedömer att detta inte ska innebära några sekretessproblem.

8 Fortsättning, utdrag ur protokoll: Innan allmänheten får tillgång till tjänsten ska all personal i landstinget få tillgång till tjänsten som ett led i att säkerställa att tjänsten fungerar. På fråga från brukarrådet berättade Michael att man ska kunna spärra tjänsten så att man inte kan få tillgång till sin journal. Marika Lyman från landstinget närvarade för att berätta mer om hur Friare val ska fungera i Uppsala län. Marika har varit projektledare för införandet av Friare val av hjälpmedel som infördes 1 maj i Uppsala län. Alla hjälpmedel i landstingets bassortiment ingår inte i Friare val. Landstinget har tagit fram en lista på de hjälpmedel som är möjliga för brukaren att själv köpa. Listan utarbetades efter riktlinjer som fastställdes av landstingsstyrelsen. Av listan framgår vilket belopp man kan få en rekvisition på och om det finns ett servicekontor kopplat till hjälpmedlet. Listan finns att läsa på val. Man kan också söka efter hjälpmedel och leverantörer på Marika berättade att Uppsala är första landsting att införa Friare val av hjälpmedel efter att försöksprojektet genomförts i Kronobergs, Sörmlands och Stockholms län. Verksamheten fortsätter även i dessa tre län. Försöksverksamheten ansågs vara framgångsrik. Varför fler län kommer att införa fritt val av hjälpmedel. Precis som tidigare kommer förskrivaren göra en bedömning tillsammans med brukare om vilket behov som finns och vilket hjälpmedel som är lämpligt. Sedan kan brukaren välja att få en rekvisition från landstinget till att köpa detta hjälpmedel eller ett motsvarande utifrån att hjälpmedlet finns på den aktuella listan. Marika förtydligar att brukaren alltid kan välja att inte använda Friare val och därmed låna hjälpmedel från

9 Fortsättning, utdrag ur protokoll: landstinget precis som vanligt. Brukaren kan också välja att köpa ett hjälpmedel som redan finns i landstingets ordinarie utbud. Man ska också kunna välja att inte utnyttja Friare val även om man gjorde det senaste gången man fick samma hjälpmedel. Rekvisitionen kan bara användas för att köpa motsvarande hjälpmedel hos en leverantör som kan ta emot en sådan rekvisition. Leverantören får sedan ut pengar för hjälpmedlet genom att lämna in rekvisitionen till landstinget. Om hjälpmedlet kostar mer än det värde som landstinget har fastställt får brukaren lägga till egna pengar. Om hjälpmedlet däremot kostar mindre kan brukaren inte stoppa mellanskillnaden i egen ficka. De hjälpmedel som syncentralen förskriver och som är möjliga att få som friare val lästes upp. De finns under dessa rubriker: - Optiska och förstorande hjälpmedel. - Läs- och anteckningshjälpmedel. - Skrivhjälpmedel för punktskrift. - Räknehjälpmedel med tillbehör. - Hushållshjälpmedel. - Hjälpmedel för klädvård och sömnad. - Klockor - både taktila och talande. - Personvårdshjälpmedel. - Förflyttningshjälpmedel. Marika och Michael berättar att man valt att inte ha för många hjälpmedel på listan från början. Man vill hellre kunna lägga till hjälpmedel än behöva ta bort hjälpmedel. Det föreligger fortfarande vissa oklarheter vad gäller utbildning på hjälpmedel. Landstinget kommer att klargöra sådana frågor inom kort. Enligt konsumentköplagen kan landstinget aldrig ta tillbaka ett hjälpmedel som brukaren köpt via Friare val. Om ett hjälpmedel som man fått via

10 Fortsättning, utdrag ur protokoll: Friare val inte var rätt eller uppfyller det tänkta behovet så ska brukaren behålla hjälpmedlet och ta kontakt med syncentralen för att få ett nytt förskrivet. De regler för garanti som de olika leverantörerna har gäller om hjälpmedlet går sönder. Om garantin ej gäller eller inte finns, så ska landstinget förskriva ett nytt. På fråga från brukarrådet menar Marika och Michael att landstinget ska behålla ett bra och brett utbud. De ser ingen anledning till att oroa sig för att Friare val ska medföra att landstinget ska minska sitt sortiment. Efter en diskussion om försäkringsfrågor konstateras att landstinget alltid måste förskriva ett hjälpmedel om behovet finns och om brukaren saknar detta hjälpmedel. Detta gäller oavsett om ett hjälpmedel har försvunnit eller förstörts i brand eller dylikt. De försäkringar som landstinget har täcker inte enskilda hjälpmedel, men det ska inte ha någon betydelse för brukaren. Följande typer av hjälpmedel är undantagna från Friare val: - Hjälpmedel som kan innebära risk för patienten/brukaren. - Omfattande specialanpassningar. - Hjälpmedel för sjukdom eller funktionsnedsättning som kvarstår mindre än ett år. Hjälpmedel som kräver fackmannamässig kunskap för installation och service. - Hjälpmedel som kostar över ett prisbasbelopp. På starkt önskemål från HRF är även hörseltekniska hjälpmedel undantagna från Friare val. Detta ska dock utredas. På fråga från rådet menade Marika och Michael att det är för tidigt att se hur Friare val fungerar i praktiken. Man lovar dock att återkomma när Friare val pågått en tid. En utvärdering kommer att göras och hälso- och sjukvårdstyrelsen har beställt en rapport under våren Michael önskade också att SRF efterfrågar

11 Fortsättning, utdrag ur protokoll: synpunkter från sina medlemmar om deras erfarenheter av Friare val. Vilka fördelar och nackdelar ser man. Syncentralen och landstinget tar gärna emot respons. Info om Friare val av allmän karaktär kan fås från Infoteket. Nu övergår projektet Friare val till att bli ordinarie verksamhet under hjälpmedel inom landstinget. Beslut: Att även boka ett möte den 29 november. Handikapparkering = Avgiftsfri parkering? Ett beviljat tillstånd för parkering på handikapplats betraktas av många som ett tillstånd att på markerade platser parkera avgiftsfritt. Så är inte fallet. Det finns inom det här området två begrepp. 1. Gatumark. Parkeringsplatser i direkt anslutning till gatuparkering och där marken ägs av kommunen. På sådana parkeringsplatser är parkeringen avgiftsfri. 2. Kvartersmark. Parkeringsplatser på parkeringar utan direkt gatuanslutning och som inte är kommunägda. På sådana parkeringar äger markägaren rätt att ta ut en avgift även på de platser som är avsatta som handikapparkering. Under skylten med handikappsymbolen finns då en skylt med texten avgift. Källa: HSO i Enköpings veckoblad

12 TÄNKVÄRT Härligt driv Vilket härligt driv man har när man gör något man brinner för. Det är egentligen så uppenbart att man i livet mer aktivt borde ägna sig åt sådant som verkligen gör livet meningsfullt och glädjefyllt. Tänk om jag t.ex. fick arbeta med sådant som verkligen är glädjande för mig som person... jag skall se till att det blir så. Källa: , 10:26 Redaktör: Veronika Selin, veronika.selin@c.hso.se, Tfn Ansvarig utgivare: Janne Wallgren, janne.wallgren@c.hso.se, Tfn ,

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt.

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012 Aktuella nyheter: Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. Glöm inte ordförandemötet

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 27 maj kommer HSO i Uppsala län anordna en tillgänglighetsdag i lokaltrafiken. Under denna dag kommer ett antal frivilliga få testa tillgängligheten

Läs mer

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Version 11, 2012-01-18 Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Fastställd av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 13 februari 2012 Gällande från den 1 maj 2012 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Vanliga frågor kring hjälpmedel

Vanliga frågor kring hjälpmedel Vanliga frågor kring hjälpmedel 1. Vart vänder jag mig om jag behöver ett hjälpmedel? 2. Vad är en förskrivare? 3. Vad är ett funktionshinder? 4. Vad är ett hjälpmedel? 5. Jag behöver ett hjälpmedel. Hur

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 Landstingsbidragsansökan 2013 ska vara Uppsala läns landsting till handa senast 19 oktober 2012. Landstingets utskick kommer till er föreningar

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 Snart är julen här och idag firar många Lucia med glitter och tända ljus. Lucia är de synskadades skyddshelgon. På Kungsgatan har granen klätts

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 VILL DU VARA MED OCH UTVECKLA VERKSAMHETEN I HANDIKAPPRÖRELSEN I UPPSALA LÄN? Till föreningar som är medlem i HSO Uppsala län Valberedningen

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 KOM IHÅG! Blå rummet på Akademiska sjukhuset vill att alla föreningar uppdaterar den information/material föreningen önskar tillhandahålla i deras

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008:

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008: TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Ordföranden har ordet! Följande text är skriven 11 december 2008: onja Att kunna leva som andra borde det inte vara en rättighet?

Läs mer

Policy för. Hjälpmedel 2013. HSO i Stockholms län

Policy för. Hjälpmedel 2013. HSO i Stockholms län Policy för Hjälpmedel 2013 HSO i Stockholms län Hjälpmedel är en rättighet och en förutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständigt och aktivt. Bakgrund Hjälpmedel är

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst frågor och svar Nyckelfri hemtjänst Enköpings kommun Det här är nyckelfri hemtjänst. Nyckelfri hemtjänst innebär att vi installerar ett så kallat personallås hemma hos dig. Din hemtjänstpersonal utrustas

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, 2013. (Årgång 2) Utställningen Livsbild 20 röster i tid och rum Upplandsmuseet 17 december 23 mars 2014 I utställningen Livsbild berättar människor

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Välkomna till Brf. Furumossen

Välkomna till Brf. Furumossen Välkomna till Brf. Furumossen En liten lathund för dig som flyttar in i Furumossen. Lägenhetsnycklar och Tv-nyckel har ni övertagit av den eller de ni köpt er bostadsrätt från. Lägenhetsnyckeln går även

Läs mer

Projektets primära målsättning är:

Projektets primära målsättning är: HJÄLPMEDEL- KVALITET FRÅN ETT BRU KARPERSPEKTIV RSPEKTIV Projektet Hjälpmedel- kvalitet från ett brukarperspektiv har pågått sedan september 2009. Lars Gustavsson är projektansvarig och Malin Björk är

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning från Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats 7 maj 2013, kl 13.00 15.00 Plats: Hjälpmedelskonsulenterna, Köpmangatan 37, Luleå. HSO, Doris Lehto Hjärnkraft, Gerd Rönnqvist DHR, Sune

Läs mer

Borde en läkare ta en titt?

Borde en läkare ta en titt? Borde en läkare ta en titt? Så hittar du rätt i vården Åk till rätt mottagning så får du Många väljer att åka till de stora sjukhusens akutmottagningar när de skadat sig eller har akuta besvär. Där kan

Läs mer

IKT-hjälpmedel i landstingen

IKT-hjälpmedel i landstingen Artikel IKT-hjälpmedel i landstingen Av Ole E. Mortensen, projektledare, Nationellt Kunskapscenter för Dövblindfrågor För lite tid och för lite kunskap. Det ser landstingen som sina största utmaningar

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2) Glad sommar! HSO i Uppsala län tillönskar er alla en glad sommar. Kansliet håller semesterstängt 8-28 juli. DATE-tävlingen - var

Läs mer

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Bilaga till regeringsbeslut 2007-08-16 nr 3 Socialdepartementet Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Inledning Regeringen vill i en försöksverksamhet pröva ett system som

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 21 maj 2010 kl. 09:00 Plats: Hjälpmedelscentralen, Kistingevägen, Halmstad, Showroom Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning från Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats 21 augusti 2013, kl 13.00 15.00 Plats: Hjälpmedelskonsulenterna, Köpmangatan 37, Luleå. Närvarande HSO, Doris Lehto Hjärnkraft, Gerd Rönnqvist

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Beslutsstöd för prioriteringar på individnivå. Kom och prova att prioritera hjälpmedel

Beslutsstöd för prioriteringar på individnivå. Kom och prova att prioritera hjälpmedel Beslutsstöd för prioriteringar på individnivå Kom och prova att prioritera hjälpmedel Riktlinjer och beslutsstöd för behovsbaserad hjälpmedelsförskrivning Projekt 2011 2012 Behovsbaserat regelverk Tydliga

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Onsdag 9 oktober 2013, kl. 13-15 Hjälpmedelskonsulentverksamheten, Köpmangatan 37, Luleå SPF, Gunilla Bergstedt SPRF, Eivor Öhman SKPF, Majvor

Läs mer

Handlingsplan Open Space 2012-04-24

Handlingsplan Open Space 2012-04-24 Nacka Seniorcenter Sofiero Handlingsplan Open Space 2012-04-24 Utvecklingsområde Åtgärd Ansvarig Delmål Färdigställt Utvärdering Jag känner mig trygg. Hur fungerar informationsflödet? Jag får den hjälp

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Styrelsens konstituering

Styrelsens konstituering Styrelsens konstituering Efter val på föreningsstämman och konstituering har styrelsen följande utseende och ledamöterna följande ansvarsområden: Ordförande Vice ordförande Sekreterare Styrelseledamot

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:26 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:24 av Anna-Lena Östman (s) om ökat samarbete med länsstyrelsens trafikenhet för diabetikers läkarintyg för att få behålla körkort

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Yvonne Sommerfeldt Biträdande Verksamhetschef Hjälpmedel 046-770941 Yvonne.Sommerfeldt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-28 Dnr 1202124 1 (5) Habiliterings- och

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 26-34 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1231 Landstingsstyrelsen Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om att ta bort systemet med hörselcheckar/fritt val Hjälpmedel

Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om att ta bort systemet med hörselcheckar/fritt val Hjälpmedel Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anna Breuer TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-03 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (3) HSN 2017-1306 Yttrande över motion 2017:34 av Susanne Nordling (MP) om

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2010-09-15 17-24 1(6) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 13.30 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sören Bertilsson, ordförande, landstinget Gunnar

Läs mer

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning GOTLANDS KOMMUN Kommunala handikapprådet REGISTER Sammanträde 55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning 1 Plats och

Läs mer

Utbildning. T9k Webb

Utbildning. T9k Webb Utbildning T9k Webb Innehåll Tolk 9000/ T9k Förutsättningar för inloggning T9k vy för vy Tolk 9000/ T9k Bakgrund Nytt system för att hantera tolkbeställningar Säkerhet och informationshantering Systemets

Läs mer

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare Välkomna till Framtidens roll som förskrivare Framtidens roll som förskrivare Program 09.00 09.15 Inledning och presentation 09.15 09.30 Fika 09.30 10.00 Fritt val av hjälpmedel 10.00 12.00 Förskrivarens

Läs mer

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev augusti 2013 När tilliten brister De ungdomar som kommer i kontakt med sociala insatsgrupper har olika bakgrund, men en sak gemensamt: de har tappat tron på samhället och har svårt att se möjligheten

Läs mer

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Protokoll fört vid Ordförandekommitténs möte Datum: 2011-02-15 Plats: Dalheimers Hus, lokal Dalheimersalen Närvarande: Se bifogad lista (bilaga 1) 1 Mötets öppnande Vanja Nilsson hälsade alla välkomna

Läs mer

Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00

Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00 Plats och tid Kommunhuset, Medborgarrummet, kl.13.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-5 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli 2012-06-11 1 (5) Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Ärendet Stockholms läns landsting

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012 Meddelande från Blå rummets personal: Blå rummet uppmanar alla föreningar som har informationsmaterial att komma dit och se över vad som behöver

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN08-001

Protokoll D.nr DU-KAN08-001 2008-09-26 D.nr DU-KAN08-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DU-nämnden Datum: 2008-09-26 Tid:

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2013-03-06 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark Göte Gustafsson, SRF Ulricehamn

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Handbok för entreprenörer

Handbok för entreprenörer Handbok för entreprenörer Hej! Att trivas och må bra i sitt hem är för de flesta av oss en av de viktigaste och mest betydelsefyllda delarna i livet. Mitt hem är min borg, som det så bekant heter. Vetskapen

Läs mer

Fjällens Samfällighetsförening Informationsblad Juni 2011

Fjällens Samfällighetsförening Informationsblad Juni 2011 FJÄLLENS SAMFÄLLIGHET Fjällens Samfällighetsförening Informationsblad Juni 2011 Detta informationsblad innehåller: Information om extra stämman 2011 Garage tak Garage portar Städning i området under hela

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:12 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fördelning av landstingsbidrag 2011 till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Medlemsblad. Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan

Medlemsblad. Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan NHR Motala Vadstena Nr. 1 2011 Medlemsblad Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan Sisko Nordqvist från Apoteket Kronan i Motala berättade både spännande och informativt om de tjänster som apoteket kan

Läs mer

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar utan kopieringsspärr - Nycklar som fritt kan kopieras eller tillverkas utan krav på legitimation, rekvisition eller några som helst säkerhetsrutiner.

Läs mer

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST

Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Landstingets program om folkhälsa LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa betyder

Läs mer

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Materialet är framtaget med stöd av Allmänna Arvsfonden Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Tankar och idéer för dig som är i behov av och använder hjälpmedel Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-11-22 1 (4) Minnesanteckningar 21 november, Funktionshindersråd

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 Gestaltningsprojekt Akademiska sjukhuset Uppsala anordnar under december ett antal gåturer. Metoden (gåtur) går ut på att man går runt i området

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto Tid och plats Onsdagen den 26 maj 2015 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder,

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Tisdagen den 13 september 2016 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå Närvarande SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SPRF

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Östra Mölla Samfällighetsförening Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Innehåll 1. Allmän information 2. Trivselregler / ordningsregler 3. Vanliga frågor 1. Allmän information Allmänt Östra

Läs mer

Samverkansavtal gemensam Hjälpmedelsnämnd mellan Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanlands län från

Samverkansavtal gemensam Hjälpmedelsnämnd mellan Landstinget Västmanland och kommunerna i Västmanlands län från RIKTLINJE 1 (7) Landstinget Västmanland och länets kommuner Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås har träffat följande överenskommelse

Läs mer

ARVODESBESTÄMMELSER M M. för förtroendevalda inom Örebro läns landsting. mandatperioden 2007-2010

ARVODESBESTÄMMELSER M M. för förtroendevalda inom Örebro läns landsting. mandatperioden 2007-2010 ARVODESBESTÄMMELSER M M för förtroendevalda inom Örebro läns landsting mandatperioden 2007-2010 Fastställda av landstingsfullmäktige 21 22 november 2006 Reviderade enligt beslut av landstingets revisorer

Läs mer

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juli 2012 Verksamhetschefen har ordet I Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 framkom att tolkanvändare önskar mer information från Tolkverksamheten,

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 18-25 Sida 1 (6) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2015-01-21 Landstingsstyrelsen Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 Beslutande Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA, vice ordförande Lars Svensson, KS Kerstin Andersson, BUN Linda

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds?

Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds? Benny.Eklund@lul.se Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds? Vi beslutade om några tjänster Boka, avboka tider Lista sig i primärvården Begära förnyelse av recept Begära förlängning av sjukskrivning

Läs mer

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2012-09-04 1 Plats och tid Beslutande Vilundarummet, plan 8, kommunhuset Tisdag den 4 september 2012, klockan 19:00 20:45 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordf. Ibrahim Abdallah (S)

Läs mer

Mona Holmström Rita Poromaa, nämndsekreterare. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, onsdagen den 6 maj 2015, kl.

Mona Holmström Rita Poromaa, nämndsekreterare. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, onsdagen den 6 maj 2015, kl. orsammanträdesprotokoll1 Sid 1 (9) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 28 april 2015, KL 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bernt Nordgren, ordförande

Läs mer

Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl

Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl. 13.00 1 1. Mötet öppnas 2. Fastställande av röstlängd 3. Fastställande av dagordning 4. Årsmötets behöriga sammankallande

Läs mer

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Folkpartiet det självklara valet Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Beredning Nord. Ledamöter

Beredning Nord. Ledamöter Beredning Nord Ledamöter Uppdrag 2013 Framtidens möte med vården, utifrån följande teman E-hälsa (hälso- och sjukvård med stöd av distansöverbryggande teknik) Information/vägledning Ansvar/rollfördelning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn.

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn. Ni kommer att få arbeta en och en. Vi kommer att jobba med detta på Affärsutveckling- och ledarskapskursen på måndag eftermiddag och varannan onsdag morgon. Jag kommer också ge er feedback på sådana uppgifter

Läs mer

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Stockholm 2015-11-10 Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Lika Unika har beretts möjlighet att lämna synpunkter som underlag

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen!

Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen! Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen! och kompetensområde nutrition Lite om regler, ansvar och olika roller s uppdrag Specialistkompetens Information och utbildning Försörjning av hjälpmedel Uppdraget

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Tisdagen den 4 oktober 2016 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå Närvarande SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SPRF

Läs mer

Värdighetsgarantier. inom Vård och omsorg

Värdighetsgarantier. inom Vård och omsorg Värdighetsgarantier inom Vård och omsorg Om Hjo kommuns värdighetsgarantier Värdighetsgarantierna för Vård och Omsorg är garantier som mer konkret talar om vad brukarna inom Vård och Omsorg i Hjo kommun

Läs mer

HÄLSOBROBLADET. Special. Innehåll. Nr 1 årg 1. Fyra gånger per år är det gruppstart. Vill man bara träna i gymmet kan man börja när som helst.

HÄLSOBROBLADET. Special. Innehåll. Nr 1 årg 1. Fyra gånger per år är det gruppstart. Vill man bara träna i gymmet kan man börja när som helst. TRÄNING SAMVARO INSPIRATION HÄLSOBROBLADET Special Nr 1 årg 1 Hälsobro Hälsobro är ett lite gym med stor känsla, du hittar oss i centrala Örebro alldeles bredvid Oskarsparken. Hit är alla välkomna att

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

Informationsmöte om. Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen. måndag den 1 juni 2009

Informationsmöte om. Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen. måndag den 1 juni 2009 Informationsmöte om Fiberutbyggnaden i Torstorp och Hagakullen måndag den 1 juni 2009 Vad kommer det att kosta? Behöver jag bestämma mig nu eller kan jag vänta? Vad behöver jag göra själv? När är det hela

Läs mer