Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell"

Transkript

1 Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell

2 Innehåll Inledning... 3 Föreningens värdegrund & verksamhetsbas... 3 Ledare - Riktlinjer... 4 Föräldrar - Riktlinjer... 5 Spelare - Riktlinjer... 6 Knatteverksamhet (7-9 år)... 6 Barnverksamhet (10-11 år)... 6 Ungdomsverksamhet (12-15 år)... 7 Juniorverksamhet (16-18 år)... 7 Seniorverksamhet... 8 Drogpolicy... 8 HIBFs omvärld... 9 Aktivitetsplan Version 4: Sida 2 (11)

3 Inledning Svart på Vitt ska tydligt beskriva hur vi i Hofterup Innebandyförening (HIBF) ska bedriva vår innebandyverksamhet. Den beskriver bl a riktlinjer för ledare, föräldrar och spelare samt hur verksamheten inom olika åldergrupper ska bedrivas. Svart på Vitt omfattar också riktlinjer om hur vi interagerar med övriga intressenter som påverkar vår verksamhet och hur vi förhåller oss till alkohol och droger. Syftet med Svart på Vitt är att vi internt, i de olika lagen, inom föreningen ska ha en gemensam värdegrund för hur vi ska bedriva verksamheten. Syftet är också att ge intressenter, i vår omvärld, utanför föreningen en tydlig bild av vad föreningen har för värderingar och hur vi bedriver vår verksamhet. Föreningens värdegrund & verksamhetsbas HIBF ska ägna sig åt såväl knatte-, barn- och ungdomsverksamhet som junior- och seniorverksamhet. Alla ska ges samma möjligheter att spela innebandy oavsett kön, hudfärg, etniskt ursprung, religionstillhörighet eller sexuell tillhörighet. HIBF är inte en lokal Hofterupförening utan en kommunförening med ambitionen att kunna ta emot spelare från hela Kävlinge och dess grannkommuner. HIBF ska hela vägen från knatteverksamheten och upp i seniorlaget verka för glädje, kamratskap, laganda och klubbkänsla. Mobbning accepteras inte på någon nivå och det är ledarnas ansvar att agera snabbt och vidta åtgärder om ett problem skulle uppstå. Inom ramen för kamratskap vill HIBF uppmuntra och respektera individuella olikheter inom de olika träningsgrupperna. Olika spelare kan ha olika bakgrund, intressen och talanger. HIBF ska verka för att skapa en förståelse inom de olika grupperna att det är olikheterna hos individerna som skapar dynamiska och bra lag. Ingen spelare ska underskatta sig själv genom att jämföra sig med andra. Det är våra olikheter som gör oss unika. Individen skall stå i fokus, men inom lagets ramar. Det är viktigt som ledare att se till att varje individ ges möjlighet att utvecklas i sin egen takt, efter sina förutsättningar och utifrån sin egen ambition. En enskild individ får aldrig ställa kraven på hela laget utan det är de olika individernas egenskaper i laget och ledaren som formar lagets ramar. HIBF ska arbeta både med bredd och med spets. Alla upp tom 15 års ålder ska ges möjlighet att träna och spela matcher med HIBF. Upp till och med 11 års ålder ska alla spelare ges möjlighet till lika mycket speltid. Spelare som uppvisar stor mognad och välutvecklad förmåga ska dock premieras och ges utvecklingsmöjligheter. Det kan exempelvis ske genom att spelaren ges möjlighet att träna och spela match med äldre lag. Det är därför viktigt att ledare i de olika lagen har ett gott samarbete och en god kommunikation sinsemellan och med spelarna, för att en spelare ska kunna spela matcher i olika lag, utan att det påverkar lag- och kamratanda. Spelaren kan bara tillhöra ett ålderslag och generellt är det samma ålderslag som spelarens ålder. Version 4: Sida 3 (11)

4 Föreningen ska sträva efter att ha ett barn- och ungdomslag, per kön, i varje åldergrupp från 7-8 år, samt representationslag (seniorlag). Om det i vissa åldergrupper inte finns spelarunderlag eller tillräckligt med träningstider för att skapa en ren åldergrupp, ska vi i möjligaste mån skapa förutsättningar för integrerade lag med blandade åldrar. I knatte- och barnverksamheten (7-11 år) ska det även ges möjlighet till könsintegrerade lag om ett sådant behov skulle uppstå. I ungdomslagen (12-15 år) kan det ges möjlighet till könsintegrerade lag, men då fattas beslut även på sportsliga grunder. Ledare - Riktlinjer Ledarnas huvuduppgifter är att ge spelarna bästa möjliga innebandyutbildning på träning samt coacha laget i samband match. Ledarna har också en fostrande uppgift och ska verka för god kamrat- och laganda i gruppen. Uppstår problem med mobbning ska ledaren omedelbart agera. Åtgärderna anpassas efter spelarnas ålder och kan innebära samtal i grupp, individuella samtal med spelare/föräldrar och vid upprepad mobbning avstängning från träning och match. Ledarna ska dessutom verka för gott samarbete internt med ledare från andra lag i föreningen. I samband med matcher, cuper och turneringar ska ledarna agera sportsligt och som goda representanter för föreningen. Förening och ledare ska tillsammans arbeta för att samtliga ledare har den utbildning som krävs för att ge spelarna så bra innebandyutbildning som möjligt. I den mån det finns ekonomiskt utrymme ska föreningen långsiktigt sträva mot att åtminstone 1 ledare/lag har rätt utbildningsnivå. Svensk Innebandy Utvecklingsmodell (SIU): Förklaringar av förkortningar samt en beskrivning av respektive utbildning finns på Skånes innebandyförbunds hemsida: Grundutbildning Under fyra timmar introduceras SIU-modellen Version 4: Sida 4 (11)

5 Innebandyspelaren 1 Grön Nivå 6-9år Innebandyspelaren 1 Blå Nivå 9-12år Innebandyspelaren 1 Röd Nivå 12-16år Juniorverksamhet (16-18 år) Brun nivå (Block 1-2) Seniorverksamhet Svart/Guld nivå (Block 1-4) I den mån det finns ytterligare intresse och möjlighet ska föreningen också erbjuda ledarna att gå domarkurser för att ytterligare höja kompetensen. Övriga riktlinjer för ledare är att: Uppmuntra och motivera spelare. Sträva efter att möta spelaren på dennes individuella villkor. Skapa en trygg miljö i laget med god kamrat- och laganda där det är okej att misslyckas. Skapa och bibehålla goda relationer inom föreningen, och med förbund, motståndare, domare och över huvudtaget uppträda på ett sportsligt och professionellt sätt. Skapa en god föräldra- och spelarkontakt. Att på olika sätt (möten, e-post, internet, telefon) tydligt kommunicera ut all viktig information inom föreningen och till förbund, motståndare, spelare och föräldrar. Att enligt anvisning förse föreningens styrelse med persondata för spelare, närvarokort och andra uppgifter som styrelsen ber om. Vara aktsam om föreningens utrustning, idrottshallar och omklädningsrum (både hemma och borta). Ledare till knatte-, barn- och ungdomslagen rekryteras i första hand från föräldraleden alternativt från junior- eller seniorverksamheten. Ledare till junior- eller seniorlag kan vid behov rekryteras utanför föreningen. Föräldrar - Riktlinjer Föräldrarna är ytterst ansvariga för sina barn fram till dem är 18 år, även om spelaren gradvis får ta ett ökat ansvar i takt med att de blir äldre. Följande riktlinjer finns för föräldrar till barn inom HIBFs verksamhet: Se till att medlemsavgift blir betald i tid. Se till att eventuella övriga obligatoriska uppgifter blir utförda, t ex föräldraplikt i sekretariat och kiosk mm. Se till att barnen kommer med energi (mat, sömn) till träning och match. Uppträda schysst på läktaren och endast heja på laget. Det är inte okej att skrika instruktioner till spelare eller klaga på spelare, ledare, domare eller motståndare. Stötta och peppa spelarna mellan träningar och matcher. Version 4: Sida 5 (11)

6 Ta till sig all information från ledarna som kommer på föräldramöten, telefon, e-post och internet. Ansvara för utlämnad utrustning som tillhör föreningen, t ex. matchkläder, målvaktskydd etc. Passa tider och i god tid meddela om spelaren inte kan komma på match. Spelare - Riktlinjer Spelarens ansvar ökar ju äldre de blir och gradvis kan de, som en del av fostran, ta över viss del av ansvaret från föräldrarna enligt ovan. Generella riktlinjer för samtliga spelare i alla åldrar är: Göra sitt bästa (det räcker fint). Det är okej att misslyckas! Fokusera på träning och match. Lyssna (stora öron, liten mun). Uppträda på ett schysst sätt mot sina kompisar, ledare, motståndare och domare. Använda ett vårdat språkbruk och absolut inte använda könsord eller komma med rasistiska påhopp på eller vid sidan av planen. Se till att få med sig rätt utrustning till (och från) träning och match. Passa tider. Observera att för spelare över 18 år så gäller både föräldra- och spelaravsnittet Knatteverksamhet (7-9 år) På denna nivå betonas glädje, lek och kamratskap. Träningar ska bestå av mycket bollkontakt och enkla övningar som gradvis kan öka i komplexitet. Mycket fokus ska ligga på individuell teknikträning. I denna grupp kan man i stor utsträckning blanda in lek och icke innebandyrelaterade övningar i träningen. Spel på träning och match sker på halv plan, 3 mot 3, med små mål och utan målvakt. I enlighet med innebandyförbundets riktlinjer räknas inte resultat vid denna ålder och alla spelare ska få vara med och spela lika mycket. Det är också viktigt att rotera runt spelarna mellan olika positioner. Det är inte tillåtet att toppa lag och att ge vissa spelare mer speltid i syfte att vinna enskilda matcher eller turneringar. Ledare ska uppmuntras och ges möjlighet att ordna åtminstone en aktivitet/säsong utanför innebandyn för att stärka kamrat- och laganda. Barnverksamhet (10-11 år) Vi denna ålder inför man spelövningar där spelarna får interagera med varandra i större utsträckning. Här börjar man också spela 5 mot 5 på stor plan med målvakter. Det är fortfarande fokus på individuell teknikträning och vid behov kan träningsmoment börja individanpassas. Version 4: Sida 6 (11)

7 Resultatmål och tabeller får inte förekomma i denna ålder (enligt innebandyförbundets riktlinjer). Toppning och att ge vissa spelare mer speltid med syftet att vinna enskilda matcher och turneringar är inte tillåtet. Fortfarande är det viktigt att alla spelare ges möjlighet spela ungefär lika mycket. Ledare ska uppmuntras och ges möjlighet att ordna åtminstone en aktivitet/säsong utanför innebandyn för att stärka kamrat- och laganda. Ungdomsverksamhet (12-15 år) I denna ålder börjar lagen att tävla i större utsträckning. I enlighet med innebandyförbundets riktlinjer är det först från P12/F12 seriespel som vi börjar räkna resultat och redovisar tabeller. Träningen blir mer intensiv och övningarna ökar i komplexitet. Vid denna ålder kan man också börja med sommarträning och konditionsträning i syfte att stärka spelarna. Eftersom barnens logiska förmåga har utvecklats tillräckligt vid 12-års ålder kan man börja föra in enklare spelsystem som kontinuerligt kan byggas på under de resterande ungdomsåren. Utgångspunkten för all laguttagning är träningsflit, inställning och kamratanda. Från denna ålder kan laguttagning också i viss mån baseras på sportsliga grunder. Totalt sett, över en hel säsong, gäller dock att antalet matcher för varje spelare ska spegla träningsfliten. En annan regel är också att alla spelare som tas ut till match också ska få speltid. Ungdomsspelare kommer att erbjudas domarutbildning. Föreningen utbildar minst två spelare per år för att kunna underhålla behovet av egna föreningsdomare. Ledare ska uppmuntras och ges möjlighet att ordna två aktiviteter/säsong utanför innebandyn för att stärka kamrat- och laganda. Juniorverksamhet (16-18 år) Ett av huvudmålen är att förbereda spelarna för föreningens seniortrupp. Mer fokus sätts på individens utveckling, vilket kräver stor flexibilitet i verksamheten för att tillgodose spelarens behov både vid träning och vid match. Kraven på spelarens koncentration och medvetenhet stegras och tränarens roll är att skapa en stimulerande miljö för innebandyutveckling. Det ska finnas en kontinuerlig dialog med seniortränaren för att följa utveckling på spelarna som är aktuella för en uppflyttning, tillfälligt eller permanent, och därmed ge ytterligare stimulans till spelaren. Ledarna ges nu stor frihet att ta ut lag på sportsliga grunder. Glädje, kamratskap och laganda är dock fortsatt viktiga hörnstenar i verksamheten. För att till fullo kunna tillgodose behovet att domare för de äldre ungdomslagen kommer minst två spelare erbjudas domarutbildning Version 4: Sida 7 (11)

8 Seniorverksamhet Spelare i klubbens representationslag skall företrädelsevis bestå av spelare fostrade i HIBF. Därför är det extra viktigt med kontinuerligt samarbete med juniorverksamheten. Fortsatt fokus på individen men hela tiden med relation till nyttan för laget. Spelarens ansvar ökar då föräldrarnas ansvar minskar. Spelare från seniorverksamheten skall någon gång om året besöka en träning i ungdomsverksamheten och delta och stötta de ledarna som tränar denna åldersgrupp. På detta vis byggs det upp broar mellan de olika verksamheterna och förebilder för ungdomarna i klubben skapas. I övrigt anpassas verksamheten utifrån de förutsättningar som finns från år till år. Ambitionerna kan variera beroende på: vilken division laget spelar i, vilka ekonomiska förutsättningar som finns och på ambitionsnivån hos styrelse, ledare och spelare. Drogpolicy All verksamhet inom HIBF ska bedrivas under trygga former. Knattar, barn, ungdomar och juniorer kan komma från olika hem- eller skolmiljöer som är mer eller mindre trygga. Matcher, cuper, aktiviteter och träningar med innebandylaget kan därför vara den enda miljön där barnet känner sig tryggt. HIBF ska därför bedriva en verksamhet som är totalt fri från narkotika och dopning. Förutom det som står i Svensk lag gäller följande riktlinjer: Tobak HIBF ska arbeta för att tobaksdebuten för ungdomar skjuts upp i åldrarna så långt det är möjligt. Det accepteras inte att spelare under 18 år använder tobak i samband med träning, matcher, cuper eller turneringar. Vid fall där riktlinjerna ej följs kommer ledare att samtala med den berörda och dess föräldrar. Styrelsen blir informerad. Sker ingen förbättring beslutar styrelsen vad påföljden skall bli. Alkohol HIBF ska arbeta för att alkoholdebuten för ungdomar skjuts upp i åldrarna så långt det är möjligt. HIBF förutsätter att samtliga ledare och spelare aldrig är påverkade av alkohol i samband med träning, matcher, cuper eller turneringar. Det är inte tillåtet för ledare och spelare att uppträda alkoholpåverkad i föreningens profilkläder. Version 4: Sida 8 (11)

9 Vid fall där riktlinjerna ej följs kommer ledare att samtala med den berörda och dess föräldrar om personen ifråga är under 18 år. Styrelsen blir informerad. Sker ingen förbättring beslutar styrelsen vad påföljden skall bli. Narkotika HIBF har nolltolerans för ledare, spelare och andra funktionärer när det gäller all användning av narkotika preparat. Vid eventuella överträdelser stängs berörd person omedelbart av i avvaktan på utredning. Ledaren och en person från styrelsen håller enskilt samtal med den berörda och dess föräldrar om personen ifråga är under 18 år. Styrelsen kontaktar berörda myndigheter och polis. Dopning HIBF har nolltolerans för ledare, spelare och andra funktionärer när det gäller all användning av dopningklassade preparat (som inte skrivits ut av medicinska skäl). Den aktiva är själv ansvarig för att se efter om dennes läkemedel klassas som dopningsmedel. Ledaren i klubben informeras och dispens sökes. Lista över dopningklassade preparat hittas på Riksidrottens hemsida ( Föräldrar är skyldiga att meddela ledare/styrelse om ens barn eller ungdom tar narkotiska dopningspreparat utskrivet av läkare Vid eventuella överträdelser stängs berörd person omedelbart av i avvaktan på utredning. Ledaren och en person från styrelsen håller enskilt samtal med den berörda och dess föräldrar om personen ifråga är under 18 år. Styrelsen kontaktar berörda myndigheter och polis. HIBFs omvärld Runt föreningen finns det flera intressenter som på olika sätt påverkar och påverkas av HIBFs verksamhet. Som exempel kan nämnas: skola, kommun, sponsorer, andra föreningar, spelarnas familj etc. HIBF ska generellt sätt verka för en god och konstruktiv relation med dessa intressenter och på alla sätt samarbeta inom olika områden. Skolan är barnets arbetsplats. HIBF anser att det är centralt att barn och ungdomar i verksamheten sköter skolarbetet på bästa sätt. Barn och ungdomar i verksamheten ska därför alltid uppmuntras att sköta sitt skolarbete och innebandyn är i detta fall underordnad. Föreningen använder sig i stor utsträckning av skolans gymnastiksalar för att utöva sin idrott. Det åligger alla ledare och spelare att vara aktsam om skolans lokaler. Se därför till att omklädningsrum är i ordning och att sargen är nerplockad etc. när sista lag lämnar skolan för kvällen. HIBF ska löpande föra en konstruktiv dialog med kommunen i olika frågor. Det råder brist på träningstider i kommunen och konkurrensen mellan olika föreningar är hård. HIBF ska dock Version 4: Sida 9 (11)

10 alltid på ett sakligt sätt presentera föreningens behov inför varje ny säsong. Eventuella träningstider som föreningen inte har nytta av skall omedelbart lämnas tillbaka till kommunen. HIBF förstår att föreningens sponsorer är centrala för att föreningen ska kunna bedriva sin verksamhet. HIBF ska alltid behandla sina sponsorer på ett professionellt sätt. Föreningen ska fortlöpande följa upp kontakter mot sponsorer och föra dialog om på vilka sätt som föreningen också kan skapa ett värde för sponsorerna. HIBF ser inte andra föreningar i kommunen som konkurrenter utan som samarbetspartners. HIBF anser att det är av yttersta vikt att alla barn och ungdomar ges möjlighet att bedriva ett flertal olika idrotter och andra aktiviteter så långt det är möjligt upp i åldrarna. Det är därför viktigt att etablera och bibehålla ett gott samarbete med andra föreningar i närområdet. Som exempel på gott samarbete kan nämnas: Att ha en dialog med andra föreningar kring träningstider för att om möjligt undvika krockar mellan olika idrotter. Att inte har för stora ambitioner för det egna laget och ett för stort antal träningstillfällen per vecka som omöjliggör för spelare att bedriva flera aktiviteter och/eller klara av sitt skolarbete. Att ha en dialog med andra föreningars ledare kring spelscheman och diskutera laguttagning i samband med matcher som krockar. HIBF har stor respekt för alla föräldrar och andra anhöriga som ställer upp och kör spelarna till träning och match varje vecka och på andra sätt stöttar lagen. HIBF ska verka för att ledare inom föreningen upprättar och bibehåller en god relation med spelarnas familjer. Detta innebär bl a att man på olika sätt informerar föräldrar och spelare om matchtider, träningstider i god tid och att man tydligt också informerar om andra förpliktelser som föräldrarna har. Det är också viktigt att ledare inom föreningen kan ta emot och ta till sig eventuell feedback från föräldrar och att man försöker förändra sitt sätt att leda på vid behov. Om man inte är överens med föräldern är det viktigt att man tar sig tid att förklara hur föreningen fungerar och på vilket sätt man arbetar. Ta gärna Svart på Vitt till hjälp vid sådana diskussioner. Det är bl. a. också därför det är viktigt att samtliga ledare inom föreningen tar till sig innehållet och arbetar i enlighet med Svart på Vitt. Version 4: Sida 10 (11)

11 Aktivitetsplan Förutom i dokumentet redan nämnda kontinuerliga aktiviteter och dialoger kommer även följande processer utföras för att förebygga och uppnå våra mål. Varje år ses policyn/verksamhetsmodellen över. Förslag till uppdatering av policyn till nästkommande årsmöte. Detta görs i samråd med styrelsen. Alla nya medlemmar skall ta del av vår policy. Ledare/tränare/styrelse som introducerar nya medlemmar ansvarar för att ge dessa muntlig information och vart man kan hitta policyn/verksamhetsmodellen. På hemsida kommer uppdaterad policy/verksamhetsmodell vara tillgänglig. Föreningens ledare och övriga medlemmar skall medvetet uppträda som goda förebilder och är skyldiga att ingripa mot eventuellt bruk av dopningsmedel eller narkotika i samband med klubbens aktiviteter. För att höja kompetensen och förståelsen inom droger kommer det arrangeras temamöten i ämnet DANT "Doping - Alkohol - Narkotika - Tobak ". Kommunicering av policy/verksamhetsmodell kommer ske på följande vis: o Ledarmöten o Föräldramöten o Spelarmöten o Temamöten o Via lagvisa mail till samtliga föräldrar o Hemsidan o Anslagstavlor Version 4: Sida 11 (11)

Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell

Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell Hofterup Innebandyförenings Verksamhetsmodell Innehåll Inledning... 3 Föreningens värdegrund & verksamhetsbas... 3 Ledare Riktlinjer... 4 Föräldrar Riktlinjer... 5 Spelare Riktlinjer... 5 Knatteverksamhet

Läs mer

Välkommen till. Hofterup IBF

Välkommen till. Hofterup IBF Välkommen till Hofterup IBF Välkommen till Hofterup Innebandyförening Detta dokument är gemensamt framtaget av HIBFs styrelse och sportkommitté som komplement till HIBFs verksamhetsdokument Svart på vitt.

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL- OCH DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2017-09-11 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Regler & Gränser

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Innehåll 1. Bakgrund 5 2. Syfte 6 3. Omfattning 7 4. Dopningspreparat och narkotika 8 Hantering av överträdelse i denna del 9 Ansvar 9 5. Alkohol 10 Hantering av överträdelse i

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE

ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE ALKOHOL-& DROGPOLICY IF LÖDDE Löddeköpinge 2011-09-12 Styrelsen ------------------------------------------------- Peter Joelsson, Ordförande IF Lödde 1 Innehåll 1. Bakgrund... Error! Bookmark not defined.

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen

Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Krav på ledare Ledarna skall i alla lägen vara goda föredömen för föreningen Komma väl förberedd till träningar, matcher och andra arrangemang. Skriva kiosk-, sekretariats- och körlista Utveckla våra spelare

Läs mer

FALKÖPING IK BLUE RIDERS

FALKÖPING IK BLUE RIDERS Rev. B Den blå tråden Revisionshistorik: Rev. Anledning: Datum: Fastställd av Nr: styrelsen: B Revidering av ursprungligt dokument. 2018-04-09 2018-06-04 1 (10) Innehållsförteckning FÖRENINGENS ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND Vision I vår förening vill alla engagera sig i att driva och utveckla verksamheten. Verksamhetsidé IBK Härnösand erbjuder innebandy för så många som möjligt,

Läs mer

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE 2016-10-17 Vad tror JAG är viktigt för att vi i LAGET ska få en ROLIG säsong tillsammans! Åka på cuper eller utföra några aktiviteter tillsammans Koncentration Att

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu 1 Innehållsförteckning Varla IBK Ledord... 3 Mål med Barnverksamhet... 4 Mål med Ungdomsverksamheten...

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Råås Lilla Blå. Rikt linjer och löften. från R åå IF:s ungdomsverksamhet. Råås Lilla Blå 1

Råås Lilla Blå. Rikt linjer och löften. från R åå IF:s ungdomsverksamhet.  Råås Lilla Blå 1 Råås Lilla Blå Rikt linjer och löften från R åå IF:s ungdomsverksamhet www.raaif.se Råås Lilla Blå 1 Råås Lilla Blå Riktlinjer och löften från Råå IF:s ungdomsverksamhet Råå IF anno 1921 - en anrik förening

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK)

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Innehållsförteckning Mål med Barnverksamhet... 2 Mål med Ungdomsverksamheten... 2 Seniorverksamhet... 3 Krav att använda Glasögon... 3 Idrotts och hälsocertifiering...

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy Göteborgs Ishockeyklubb antagen 2017-06-19 1 1. Inledning Policy för ungdomsverksamhet Denna policy anger styrelsens riktning för föreningens ungdomsverksamhet. Verksamhetens syfte

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

SKELLEFTEÅ IBK. Värdegrund

SKELLEFTEÅ IBK. Värdegrund Värdegrund 2016-11-17 SKELLEFTEÅ IBK Föreningens värdegrund. Riktlinjer för aktiva i ungdomslagen, ledare inom föreningen och föräldrar. Trafiksäkerhets- drogoch alkohols-, utbildnings- och profilpolicy.

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

TIF Vikings drogpolicy

TIF Vikings drogpolicy 2017-2019 Bakgrund Föreningens sportsliga mål är att utveckla framstående ishockeyspelare. Vi vill även vara en förening som påverkar våra barn och ungdomar på ett positivt sätt så att de i framtiden blir

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Åsele IK:s Ishockeypolicy

Åsele IK:s Ishockeypolicy Åsele IK:s Ishockeypolicy Vår policy ska vara en vägledning för alla ledare inom vår verksamhet och en information till föräldrar, spelare, kommunen, sponsorer och andra intresserade om hur vi vill driva

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll.

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll. H 65-Drogpolicy. H 65 startade 1965 och bedriver en omfattande verksamhet med ca 500 medlemmar. Säsongen 2008/2009 spelar representationslagen Herr och Dam båda i Div. 1. inte många föreningar i landet

Läs mer

kunna ta ansvar för sig själv och andra. Vi skall alltid stäva efter kamratskap och att ha kul tillsammans!

kunna ta ansvar för sig själv och andra. Vi skall alltid stäva efter kamratskap och att ha kul tillsammans! Riktlinjer för barn och ungdomsidrotten i Idrottsföreningen Fram IF Fram har sin hemort i Saltvik och grundades redan år 1922. Idag har föreningen många aktiva medlemmar från flera åländska kommuner. Föreningen

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Föreningspolicy

Föreningspolicy Föreningspolicy 2010-2011 Alvesta Innebandyklubbs föreningspolicy ska vara ett levande dokument som uppdateras minst en gång/år. Policyn ska vara ett stöd för ledare, spelare, föräldrar, styrelse och andra

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Verksamhetspolicy och riktlinjer

Verksamhetspolicy och riktlinjer Verksamhetspolicy och riktlinjer Revisionshistorik Version Datum Ändrad av Kommentar 1 2015-01-18 Upprättad Godkänd av styrelsen 2 2015-09-28 Styrelsen Ändring av kapitel Ekonomi-Lagkassor och försäljning

Läs mer

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet Utgåva 2 - augusti 2016 1 Förord I detta kompendium har vi försökt tydliggöra KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för alla ledare, spelare

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Sundsvalls IBF VILL

Sundsvalls IBF VILL Sundsvalls IBF VILL 2017-05-08 IBF vill Välkommen till IBF vill. Detta är ett övergripande dokument där föreningens riktlinjer och policys kortfattat beskrivs. Är du ny i föreningen eller på väg in är

Läs mer

Mål- och policydokument

Mål- och policydokument Gullänget-Kroksta IBS Mål- och policydokument 1 Övergripande mål sidan 3 Övergripande policy sidan 4 Spelare sidan 5 Ledare sidan 6 Föräldrar sidan 7 2 Övergripande mål Vår förening skall verka för ett

Läs mer

IBF vill. Antagen

IBF vill. Antagen IBF vill Antagen 2010 10-25 Välkommen till IBF vill vårt övergripande dokument där vi samlat utdrag av föreningens riktlinjer och policys. Är du ny i föreningen eller på väg in kan detta vara en guide

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb

Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb (VARLA IBK) Version: 2017-11-24 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu 1 Innehåll Varla IBK Ledord...3 Sportsligt styrdokument...3 Föreningspolicy...4 Mål

Läs mer

LEDSTJÄRNOR LEDSTJÄRNOR

LEDSTJÄRNOR LEDSTJÄRNOR u Ishockeyns Lilla BLÅGULA Ishockeyns Lilla BLÅGULA LEDSTJÄRNOR LEDSTJÄRNOR u TILLSAMMANS! Svenska Ishockeyförbundet har ytterst ansvaret för våra gemensamma värderingar om vad som är rätt eller fel inom

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Innehållsförteckning Verksamhetsidé... 3 Föreningens målsättning och ideologi... 3 Målsättning representationslagen... 3 Ungdomssektionens

Innehållsförteckning Verksamhetsidé... 3 Föreningens målsättning och ideologi... 3 Målsättning representationslagen... 3 Ungdomssektionens Innehållsförteckning Verksamhetsidé... 3 Föreningens målsättning och ideologi... 3 Målsättning representationslagen... 3 Ungdomssektionens inriktning... 3 Olofström IBK s Policy... 4 Föreningen vill...

Läs mer

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX Säsongsplanering Träningsgrupp XX År XXXX 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för gemensam

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK

Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK Verksamhetspolicy för IFK ARBOGA IBK 1. Förord: En grundförutsättning för all verksamhet är att alla vet hur den fungerar, vem som gör vad och vilka riktlinjer som gäller. Styrelsen har tillsammans med

Läs mer

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 1(7) UDDEVALLA BLUE ROCKS Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 2014-03-27 2(7) VÅRA STADGAR SÄGER BLUE ROCKS ÖVERGRIPANDE MÅL Vårt mål är att ge alla barn och ungdomar chansen till att möta och utöva världens

Läs mer

Gilleby IF Föreningspolicy

Gilleby IF Föreningspolicy Gilleby IF Föreningspolicy Syftet med detta dokument är att vi som verkar i föreningen skall ha en gemensam plattform att arbeta utifrån. Det är också ett sätt för oss att sprida information till Dig som

Läs mer

Policysamling Vi följer Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) och Innebandyn vill.

Policysamling Vi följer Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) och Innebandyn vill. Policysamling 2015-06-01 Vi följer Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) och Innebandyn vill. 1. Innehållsförteckning 2. Policy för barn 6-12 år (grön och blå nivå)... 2 3. Policy för ungdom 12-16

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

IFK FALKÖPING BLUE RIDERS. Mål och riktlinjer

IFK FALKÖPING BLUE RIDERS. Mål och riktlinjer IFK FALKÖPING BLUE RIDERS Mål och riktlinjer VISION Genom professionellt arbetande organisation skall vi vara en ledande idrottsförening i Falköpings Kommun. FÖRENINGENS ÖVERGRIPANDE MÅL Ungdomsverksamheten

Läs mer

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF TRÅDEN GRÖNA Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF Reviderad 2012-02-15 Jerry Carlsson Utvecklingsansvarig Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten!

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET Reviderad 2014-03-14 BLÅ MÅLET - Syftet med Blå målet är att göra det enklare för alla i föreningen att förstå vad föreningen står, och arbetar, för. - Vi hoppas kunna utveckla

Läs mer

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget.

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget. Gula Linjen Grundvärdering Vi ska genom vår handbollsverksamhet erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som utvecklar både fysisk och social förmåga samt samarbete och ansvarstagande.

Läs mer

Verksamhetsplan säsongen 2017

Verksamhetsplan säsongen 2017 Roslagsbro IF U15 Verksamhetsplan säsongen 2017 1. Inledning Detta dokument är en förklaring som gäller för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Roslagsbro IF U15 Syftet med dokumentet

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB Verksamheten skall kännetecknas av sportslighet, social fostran, sund och balanserad ekonomi, utbildade ledare samt en stark föreningskänsla med stort engagemang och

Läs mer

Styrelse - Organisation

Styrelse - Organisation Policy och Verksamhetsbeskrivning för Älvkarleby Idrottsklubb. Föreningens verksamhet och organisation Föreningen Älvkarleby Idrottsklubb bedriver föreningsverksamhet kring fotboll och innebandy. Det finns

Läs mer

Riktlinjer för barn och ungdomsidrotten i Idrottsföreningen Fram

Riktlinjer för barn och ungdomsidrotten i Idrottsföreningen Fram Riktlinjer för barn och ungdomsidrotten i Idrottsföreningen Fram IF Fram har sin hemort i Saltvik och grundades redan år 1922. Idag har föreningen många aktiva medlemmar från flera åländska kommuner. Föreningen

Läs mer

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Föräldramöte ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Träningar säsongen 2017/18 Hur många träningar tror ni vi har haft? 90 st inkl målvaktsträningar Hur tror ni träningsnärvaron varit i snitt? Målet var 2

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer