Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015"

Transkript

1 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 14 april 2015 Sammanfattning Diskussionen om ändringar i PO-reglerna återupptogs efter att ha legat på is ett år. KOM varnade för att det kan bli extramöten under våren. Priserna för flera produkter är på väg uppåt. Det gäller till exempel polska äpplen och belgiska päron. KOM förklarade det med att lagren av produkter som drabbats av det ryska importstoppet började tömmas. KOM vill avsluta diskussionerna om skolfrukt innan nästa möte så att reglerna hinner träda ikraft till nästa läsår. Från Sverige deltog Katarina Johansson på Jordbruksverket. Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Ändring av PO-reglerna i 543/2011, artikel 1-2 och Mötet återupptog den diskussion om PO-reglerna som pågick förra våren. Syftet är dels att dela upp reglerna i en delegerad akt och en genomförandeakt, och dels att försöka förenkla och förtydliga regelverket. KOM tänker dela upp förordningen i fyra delar och diskutera en del i månaden fram till sommaruppehållet. De varnade för att det kan bli nödvändigt med extrainsatta möten. Därefter ska KOM ta fram samlade texter som expertgruppen och kommittén kan diskutera under hösten, och om allt går enligt planen så är diskussionerna avslutade till årsskiftet. KOM betonade också att de kommer att införa övergångsregler, som i princip går ut på att verksamhetsprogram som redan har inletts inte kommer att påverkas (förmodligen så länge de inte ändras). De tryckte också på att deras syfte var att förenkla och förtydliga, men att vi aldrig kunde få en perfekt förordning. De ville också tillåta en viss flexibilitet, och skulle försöka ta fram riktlinjer eller något liknande för att hjälpa MS. Eftersom dokumentet kom mycket sent hade delegationerna bara preliminära kommentarer. KOM uppmanade alla att skicka in skriftliga kommentarer också. De kommentarer som framfördes var spridda över hela dokumentet. Det fanns inte en eller två frågor som de flesta kommenterade eller där det fanns klart olika ståndpunkter. Nedan går vi igenom diskussionen artikel för artikel.

2 2(7) Artikel 19, definitioner KOM föreslår nya definitioner inom begreppet åtgärd. De betonade att de håller på att stämma av med andra enheter, och att de kan komma att ändra sitt förslag. Ett land menade att definitionen borde tillåta investeringar i annat än fysiska tillgångar. KOM förklarade att det här handlade om en definition av investeringar i fysiska tillgångar. Den uteslöt inte att det kunde finnas andra typer av investeringar. De betonade också att PO måste använda investeringen för att den skulle vara stödberättigande. De fick alltså inte använda stödet för att köpa in utrustning som de sedan hyr ut till någon utomstående. Artikel 21, minsta antal medlemmar KOM vill att MS ska slå fast det minsta antal medlemmar en PO får ha, och att de då ska se till dels att de är aktiva brukare och dels att antalet är tillräckligt för att nå målet om att koncentrera utbudet. KOM förklarade att de försökte lösa problem med konstruerade situationer. De gav två exempel, som de sade att de hämtat från verkligheten: Exempel 1: En stor odlare har 100 hektar mark. Odlaren arrenderar ut 1 hektar vardera till 19 falska odlare, och dessa falska odlare lägger ut odlingen på entreprenad till den stora odlaren. Tillsammans utgör de 20 personerna en PO som klarar landets gräns på 20 medlemmar. Exempel 2: Föräldragenerationen i en familj bor kvar på gården. Barnen har lämnat den och flyttat till staden. Marken har fördelats på barnen, men dessa odlar inte marken själva. KOM menade att i båda dessa fall så skedde det inte någon koncentration av odlingen, och trots att detta var själva syftet med stödet så hade det varit svårt för de berörda länderna att göra något annat än att erkänna konstruktionerna som PO. Därför ville KOM införa kravet på aktiva brukare. Tre länder var oroliga för att förslaget skulle öka osäkerheten i systemet, eftersom MS inte kan veta i förväg vilka argument revisorerna kommer att acceptera. KOM såg det som att de försökte hjälpa MS att tillämpa ett krav som redan gäller, nämligen att uppfylla syftet om att koncentrera utbudet. De menade att även om de slog fast ett minsta antal medlemmar så skulle MS ändå behöva förvissa sig om att medlemmarna är aktiva och att PO bidrar till att utbudet blir mer koncentrerat än det skulle vara om PO inte fanns. Artikel 21.3, antal medlemmar under året KOM vill att det antal medlemmar en PO har den första januari varje år är det antal de ska anses ha under hela året. De motiverar detta med att det blir allt vanligare att PO har medlemmar i flera länder, och att det då är enklare att undvika dubbelräkning om alla MS gör likadant.

3 3(7) Ett land undrade om KOM verkligen menade detta. Om en PO hamnade under gränsen för minsta antal medlemmar i exempelvis mars så skulle de alltså inte bryta mot minimikravet förrän nästa år? KOM menade att den 1 januari ska gälla i alla avseenden; förändringar under året spelar ingen roll. Därför får MS själva bestämma hur lång förvarning en medlem måste ge innan den lämnar en PO, och ett PO-medlemskap får inte vara hur kortvarigt som helst. Medlemmen omfattas också av PO:s regler under hela året, även om den lämnar organisationen. Artikel 23, PO:s struktur och verksamhet KOM ändrar kravet på att tillhandahålla tekniska medel, så att detta bara krävs om nödvändigt. De förklarade förslaget med att en del länder har haft problem med nuvarande regler. KOM inför också ett krav på att PO ska marknadsföra (marketing) sina medlemmars produkter. De menade att detta var ett förtydligande. Ett land menade att om nödvändigt var ett steg i rätt riktning, men att det inte räckte för att lösa deras problem. Artikel 24a, minsta värde av saluförd produktion KOM vill lägga till ett krav om att PO som har ett verksamhetsprogram måste uppnå ett visst minimivärde på den saluförda produktionen. Det blir MS som ska slå fast den gränsen, och de ska se till att sätta den så pass högt att stödet (4,1 procent av VMP) inte blir så lite att det inte har någon effekt. Två länder var oroliga för att förslaget skulle öka osäkerheten i systemet, eftersom MS inte kan veta i förväg vilka argument revisorerna kommer att acceptera. KOM menade att eftersom MS förra året haft invändningar mot deras förslag om ett fast tak så var detta alternativet. De menade att risken för revisionskritik skulle öka om de inte införde den här regeln. 26a, saluföring av produkter till andra än PO KOM försöker förenkla leveranskravet genom att införa en gemensam procentsats för de tre undantagen (gårdsförsäljning, obetydliga kvantiteter och produkter av annan beskaffenhet). De vill sätta taket till 20 procent av odlarens produktion. Ett land vill ha tydligare regler om fakturering måste det alltid stå PO:s namn på dem? KOM svarade att det är helt nödvändigt när det gäller försäljning av produkter, eftersom hela poängen med stödet är att koncentrera utbudet så att inte PO-medlemmar säljer sin produktion själv. Däremot kunde de tänka sig andar situationer när en medlems namn kunde stå på fakturorna istället. Ett land tyckte att det var en bra idé, men undrade om det var nödvändigt att fortfarande nämna de tre undantagen eller om det räckte att helt enkelt slå fast att 20 procent av medlemmens produktion får säljas till någon annan. KOM menade

4 4(7) att det inte var lämpligt, utan grundtanken är fortfarande att all produktion ska gå via PO utom i vissa specifika fall. Om de skulle stryka kraven så skulle de också behöva sänka procentsatsen. Två länder var positiva till en gemensam procentsats, men tyckte att 20 procent var för lite. Artikel 27, outsourcing KOM tillåter att även protokoll eller skriftliga uppgörelser, snarare än kommersiella avtal, används som belägg för överenskommelser om outsourcing. KOM ville på så sätt göra det lättare att tillämpa reglerna på dotterbolag och kooperativ. KOM betonade att det bara handlade om outsourcing när PO köpte in tjänster som är väsentliga för deras verksamhet, inte vilka tjänstekontrakt som helst. Artikel 29, sammanslagning av PO KOM betonade att när PO går samman så ska den nybildade organisationen få ett nytt id-nummer i stödsystemet. Ett land tog upp en annan fråga, och ville ha tydligare regler för hur de skulle hantera PO som inte ville vara erkända längre. Artikel 31, demokratisk kontroll KOM föreslår inga ändringar. Ett land menade att kontrollen av demokrati inom PO är en svår fråga för dem och vill att reglerna ändras. Ett land tyckte att det fortfarande var oklart vad KOM menade med ägarandelar. KOM betonade att poängen är att en enskild medlem inte får dominera PO. Om PO har många medlemmar så behöver MS inte lägga mycket krut på att kontrollera den här aspekten. Däremot bör de vara noga när det handlar om PO med få medlemmar och flera av medlemmarna är juridiska personer. I grunden ligger ett utslag från EU-domstolen. Artikel 35, gränsöverskridande APO KOM lägger till en regel om att APO:s huvudkontor kan flytta till en annan MS som APO väljer att göra det. De funderar på att lägga till en regel om att huvudkontoret måste ligga i ett land där organisationen har en betydande del av sin produktion. Artikel 50, beräkning av VMP KOM vill att det är medlemskapet den 1 januari som avgör vilka medlemmars produktion som ska ingå i beräkningen av VMP. KOM motiverade detta med att det blir allt vanligare att PO har medlemmar i flera länder, och att det då är viktigt att alla MS gör likadant.

5 5(7) KOM vill också införa en regel om att interna transporter inte får vara längre än 300 km för att få ingå i VMP-beräkningen. De kunde tänka sig att diskutera sträckan, men var tydliga med att de ville ha en enhetlig tillämpning. Ett land menade att 300 km var för lite, med argumentet att landet var längre än så. De tyckte också att det skulle bli svårt att kontrollera den regeln. De ville också ha tydligare regler om vilka andra poster som ska dras bort från VMP på samma sätt som moms. Hur var det till exempel med tullkostnader för PO som säljer till länder utanför EU? Ett land stödde förslaget. De uppskattade att en enhetlig regel införs och tyckte att 300 km verkade rimligt för att undvika att produktionsvärdena blåses upp av transportkostnader. Ett land ville ha en längre sträcka än 300 km. När det gäller interna transporter menade KOM att det inte spelade någon roll hur stort eller litet landet var, PO-stödet är inte till för att betala för långa transporter. De menade att det rimligtvis inte var särskilt vanligt att det var mer än 30 mil mellan till exempel en odlare och PO:s lager. När det gäller andra poster som bör räknas bort som menade KOM att de inte kunde lägga en komplett lista i förordningen. Grundprincipen var att VMP bara skulle avse produktvärdet, och att MS fick tänka själva. Artikel 51, referensperioder Idag kan MS slå fast referensperioder på två olika sätt. KOM undrade om det skulle gå att förenkla detta så att alla gör likadant. Ett land svarade inte på den frågan, men påpekade att referensåret ibland var räkenskapsår snarare än kalenderår. De hoppades att KOM kunde lösa det problemet. Ett land trodde att det kunde bli svårt att harmonisera reglerna i det avseendet. 1.2 Effekter av det ryska importstoppet Det fanns inte tid att diskutera punkten. 3. Skolfruktsprogrammet 3.1 Arbetsdokument om skolfruktsprogrammet KOM har inför mötet skickat ut två dokument, dels en sammanställning över hur den nuvarande förordningen kommer att delas upp i två olika akter, och dels en text som visar hur den delegerade akten kan komma att se ut. KOM betonade att det var få ändringar i sak. Eftersom expertgruppen fick ont om tid så blev det ingen diskussion. En del frågor om den delegerade akten kom upp under kommittémötet istället. Se punkt 2.1 nedan.

6 6(7) Kommittén för trädgårdsprodukter och olivolja 1. Frågor som kan gå till omröstning Nationellt stöd till producentorganisationer KOM föreslår att två länder ska få rätt att betala ut nationellt stöd till producenter: Rumänien med euro och Slovakien med euro. Mötet stödde kommissionens förslag. 2. Skolfruktsprogrammet 2.1 Omformulering av förordning 288/2009 KOM har inför mötet skickat ut två dokument, dels en sammanställning över hur den nuvarande förordningen kommer att delas upp i två olika akter, och dels en text som visar hur den delegerade akten kan komma att se ut. KOM betonade att det var få ändringar i sak. Diskussionen rörde tekniska aspekter av systemet. Eftersom Sverige inte tillämpar skolfruktsprogrammet berör de oss inte direkt. 3. Trädgårdsprodukter och olivolja 3.1 Diskussion om 543/11 Nästan hela diskussionen om 543/2011 fördes under expertgruppen, eftersom det nästan enbart handlar om bestämmelser som ska ligga i en delegerad akt. Det enda undantaget i den aktuella omgången är artikel 54. KOM vill ändra datumet i den artikeln. Idag ska PO meddela hur deras driftsfond kommer att se ut det kommande året senast den 15 september, men MS får sätta ett senare datum. KOM vill flytta det datumet till den 15 oktober. Några länder ville inte ändra datumet eftersom de skulle få svårt att hinna med sin egen administration då. 3.2 Marknadssituationen för frukt och grönsaker KOM konstaterade att priserna för flera produkter var på väg uppåt. Ett exempel var äpplen. Framför allt i Polen hade priserna ökat flera veckor i rad, och de låg nu på omkring 30 euro/100 kg (vilket kan jämföras med 10 euro för några månader sedan). KOM menade att berodde på att nya marknader öppnats, framför allt i Asien, och på att stora volymer gått till förädling. De menade dock att dessa avsättningsmöjligheter inte helt kunde ersätta den ryska marknaden. För päron har de belgiska priserna förstärkts de senaste veckorna, på grund av mindre lager och effektiva reklamkampanjer. De låg nu ganska nära den normala prisnivån.

7 7(7) För tomater hade priserna fluktuerat kraftigt under vintern, eftersom det först varit ogynnsamt väder och därefter ett snabbt omslag som lett till att produkterna mognade fort. För övriga grönsaker menade KOM att det såg stabilt ut, och i en del fall ökade priserna. Det gällde framför allt paprikan. Även för citrusfrukt och kiwi låg priserna stabilt på ganska höga nivåer. Ett par länder väntade sig problem med nektariner senare i år, på grund av det ryska importstoppet. Två länder undrade om KOM visste något mer om framtiden för det ryska importstoppet. Från början var det ju sagt att det skulle gälla ett år, vilket skulle betyda att det upphävs i början av augusti. Länderna betonade att de ville ha så lång förvarning som möjligt om eventuella förändringar i de ryska reglerna eller i EU:s reaktion på dem. KOM ville inte spekulera i förbudets framtid. Om importstoppet förlängdes skulle de fundera igen på vad de skulle göra. 3.4 Övriga frågor KOM bjöd inte in till övriga frågor när mötet började, men flera ärenden hade anmälts redan tidigare eller kom upp ändå. Sammanställning av årsrapporter för PO Ett land ville ha en sammanställning av informationen från de årsrapporter som MS lämnar ni till KOM. KOM menade att detta täcktes av de övergripande rapporter som de redovisar då och då, nu senast i november Den rapporten går fram till 2012, eftersom de saknar data för senare år. Bananer KOM presenterade EU:s bananproduktion och priser. Rapportering av standardimportvärden KOM påminde om att rapporteringen av standardimportvärden inom kort kommer att ske helt via ISAMM. En del MS hade problem med att införa detta, så KOM betonade att alla berörda måste utse ansvariga personer och lära upp dem. Sverige har inga representativa marknader och rapporterar därför inte några standardimportvärden. Nästa möte Nästa möte för både expertgruppen och kommittén hålls den 5 maj.

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 5 maj 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den andra uppsättningen artiklar om PO-stödet (förordning 543/2011). De nya skolfruktsreglerna

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015 1(10) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 16 juli 2015 Sammanfattning KOM förlänger krisåtgärderna eftersom Ryssland förlängt importstoppet. De betonade dock att det inte rådde

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 1(5) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter 9 december 2014 Sammanfattning Vi fick inga besked om det kommande arbetet med PO-förordningen (543/2011), annat än att det kommer nästa

Läs mer

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014

Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 1(5) Rapport från expertgrupp för delegerade akter samt kommittén för trädgårdsprodukter 21 oktober 2014 Sammanfattning Några länder vill ha mer pengar för att hantera det ryska importstoppet, och vill

Läs mer

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014

Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 1(5) Information från expertgruppen för trädgårdsprodukter 22 augusti 2014 Sammanfattning Detta var ett extrainsatt möte för att diskutera krisåtgärder med anledning av det ryska importstoppet. KOM inför

Läs mer

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 1(5) Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de ändringar som KOM vill göra i 543/2011, i samband med att den delas upp i en delegerad akt

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 10 maj 2017 Sammanfattning De frågor om märkning med ursprung som diskuterades ska inte tas vidare. Vid nästa möte avser kommissionen

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 17 januari 2017 Sammanfattning KOM vill inte ta upp anpassningen av handelsnormerna på något möte, utan diskussionen ska skötas elektroniskt.

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 1(6) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 19 januari 2016 Sammanfattning Inga frågor kom upp för omröstning. KOM säger nu att vi inte kan lämna in det nya ramverket förrän de nya

Läs mer

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015

Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 1(5) Rapport från expertgruppen om humle 5 mars 2015 Sammanfattning En del länder vill behålla reglerna ungefär som de är, medan andra vill avskaffa hela systemet. De länder som vill behålla reglerna ser

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 september 2016 Sammanfattning Det har inte hänt någonting med förordningarna som ska ersätta 543/2011 (mest om PO-stödet), eftersom

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016 1(11) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 17 maj 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de förordningar som ska ersätta 543/2011. KOM siktar på att lägga fram en definitiv

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 mars 2016 Sammanfattning Fortsatta diskussioner om PO-stödet (543/2011). Ett antal MS påpekade att de ville ha besked från KOM om den

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 15 november 2016 Sammanfattning Förordningarna som ska ersätta 543/2011 har förenats ytterligare, eftersom KOM fortfarande håller på med

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 1(5) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 18 september 2018 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för de senaste ändringarna i tolkningsnoten för gemensamma fonder. Kommissionen

Läs mer

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016

Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 1(5) Rapport från kommittén för olivolja, 16 februari 2016 Några punkter om olivolja kom upp på ett möte som till större delen handlade om frukt och grönsaker. Sammanfattning KOM lade fram ett förslag

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016 1(9) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 14 juni 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om förordning 543/2011. KOM hoppas att nästa möte (i juli) ska bli sista gången vi diskuterar

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 1(5) RAPPORT 2018-03-01 Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 28 februari 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Anpassning av 2017/891 (delegerade

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016 1(12) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 19 april 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om förordning 543/2011. Det är inte längre troligt att förordningarna kommer att kunna

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 24 april 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Effekterna av det ryska importstoppet Till och med april

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 1(6) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juli 2017 Sammanfattning Kommissionen förväntar sig att den nya förordningen med anpassning av EU:s normer till FNECE kommer

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 1(8) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 11 oktober 2016 Sammanfattning KOM ville inte säga när de tror att förordningarna som ersätter 543/2011 kommer att träda ikraft. De siktar

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015

Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 1(8) Rapport från expertgruppen och kommittén för frukt och grönsaker, 3 juli 2015 Sammanfattning Mötet diskuterade den fjärde omgången artiklar i förordning 543/2011 om bland annat ingångspriser och prisrapportering.

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 1(7) Rapport från expertgrupp och kommitté om frukt och grönsaker, 16 februari 2016 Sammanfattning PO-förordningarna är fortfarande i skedet där KOM stämmer av med sin rättstjänst. De har inte hunnit gå

Läs mer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Bilaga 1 Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer ska

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 24 februari 2015 Sammanfattning Mötet röstade enhälligt igenom förordningen om vinplanteringsrätter. Diskussionen fortsatte om förenkling av förordningen

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018 1(7) RAPPORT 2018-06-20 Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 19 juni 2018 Expertgruppen för delegerade akter 1. Trädgårdsprodukter 1.1 Effekterna av det ryska importstoppet

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 18 juni 2019 Sammanfattning Kommissionen presenterade det nya förslaget om utökad prisrapportering och hur detta skulle tillämpas

Läs mer

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019

Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 1(7) Rapport från expertgruppen och kommittén för trädgårdsprodukter den 3 april 2019 Sammanfattning Kommissionen redogjorde för tilläggen i utkastet på den slutgiltiga versionen av tolkningsnoten för

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontrollutskottet 2014/2147(INI) 7.1.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetkontrollutskottet till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling över sektorn för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-4722/17 UTREDNING 2017-04-28 Stödregelenheten Konsekvensutredning inför ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:19) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 april 2016 Sammanfattning Information från Codexmöte i Kina om tillsatser i vin. Kommissionen verkar för att Codex ska använda sig av OIV:s

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:15 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN XXXX-XXXX Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016

Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016 1(13) Rapport från expertgrupp och kommitté om trädgårdsprodukter, 12 juli 2016 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om ersättningarna för förordning 543/2011, och just nu ser det ut som om de träder

Läs mer

Anvisning till anmälan om. Var finns blanketter?

Anvisning till anmälan om. Var finns blanketter? Anvisning till anmälan om fastställande av driftsfond för producentorganisationer för frukt och grönsaker Var finns blanketter? Alla blanketter finns på Jordbruksverkets webbplats (www.jordbruksverket.se).

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 1(5) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 13 januari 2016 Sammanfattning: Kommissionen uppdaterade kommittén om processen för ändringen av följande fyra delegerade akter: licenser,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2018:12 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016

Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 1(5) Information från kommittémötet för exportbidrag och licenser den 9 mars 2016 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar av regelverket för tullkvoter (licenser) där man bland

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 Sammanfattning Expertgruppen och kommittén diskuterade förslag till delegerade och genomförandeakter som ska ersätta nuvarande tillämpningsförordningar

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 oktober 2015 Sammanfattning Förslag till förenklingar av vissa rapporteringskrav diskuterades. Röstning om ändringar av förordning 555/2008,

Läs mer

Yttrande över förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2017:15) om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Yttrande över förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2017:15) om producentorganisationer för frukt och grönsaker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014

Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014 1(6) Information från kommittén för exportbidrag och licenser den 17 september 2014 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar för hanteringen av tullkvoter. Kommissionen fortsatte

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 29 maj 2015 (OR. en) 9429/15 AGRI 294 AGRIFIN 50 DELACT 56 FÖLJENOT från: inkom den: 28 maj 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1 Europeiska unionens råd Bryssel den 15 mars 2019 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014 1(5) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 juni 2014 Sammanfattning: Fyra medlemsstater presenterade sin syn på den praktiska hanteringen av regelverket för offentlig intervention.

Läs mer

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig 2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning EU-kommissionen Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens Det är viktigt att yttrandefrihet, tryckfrihet och offentlighet inte enbart

Läs mer

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015

Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 1(5) Information från kommittémöte för säljfrämjande åtgärder den 8 september 2015 Sammanfattning: Kommittén röstade igenom den genomförandeakten med tillämpningsregler för säljfrämjande åtgärder. Fortsatt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om naturgas- och elprisstatistik Finansdepartementet 2015-12-18 Dokumentbeteckning KOM (2015) 496 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk

Läs mer

Jordbruksverkets vägledning. Stöd till producentorganisationer

Jordbruksverkets vägledning. Stöd till producentorganisationer Jordbruksverkets vägledning Stöd till producentorganisationer Interventionsenheten Januari 2007 Jordbruksverkets vägledningar finns på Internet: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 2 2. Lagstiftning...

Läs mer

Har meddelandeflagga. Synpunkter skickas till Vi vill ha dina synpunkter senast måndagen den 28 maj 2018.

Har meddelandeflagga. Synpunkter skickas till Vi vill ha dina synpunkter senast måndagen den 28 maj 2018. Från: Jeanette Ringbom Skickat: den 4 maj 2018 14:15 Till: eva.anflo@lrf.se; info@kotp.se; 'per.andersson@kotp.se'; 'stefan.lundgren@kotp.se'; hakan.johnsson@kotp.se;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

10456/14 lym/ss 1 DGB 1 B

10456/14 lym/ss 1 DGB 1 B EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 10 juni 2014 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2014/0014 (COD) 2014/0013 (NLE) 10456/14 AGRI 406 AGRIFIN 90 AGRIORG 96 CODEC 1393 NOT från: till: Ordförandeskapet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2018:18 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019

Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 29 januari 2019 Sammanfattning Expertgruppen Slutlig information och diskussion om delegerad akt som ersätter (EG) nr 606/2009. Bland annat sker

Läs mer

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019

Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 1(5) Information från möte i den gemensamma kommittén för direktstöd och landsbygdsutveckling 22 maj 2019 Sammanfattning: Diskussion om anpassning av förordning 809/2014 till kontroll via monitoring (

Läs mer

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll LIVSMEDELSVERKET PROMEMORIA 1 (5) Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll Bakgrund Europeiska unionens kommission har den 6 maj lagt fram fyra förslag

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.7.2018 C(2018) 4349 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 12.7.2018 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 vad gäller handelsnormer

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018

Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 30 januari 2018 Sammanfattning Expertgruppen Kort samlad diskussion rörande arbetsdokument/förslag till både delegerad och genomförandeakt som

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015

Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 1(5) Information från expertgruppen och kommittén för vin 26 juni 2015 Sammanfattning Diskussion om förslag till kommissionens delegerade akt för nationella stödprogram i vinsektorn. Kommissionen avser

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 21 augusti 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018

Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 1(5) Information från mötena i den gemensamma kommittén för landsbygdsutveckling och direktstöd samt expertgruppen för direktstöd möte den 29 maj 2018 Direktstödskommittén 1. Röstning om budgettak för

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer inom

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015

Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015 1(7) Information från kommittémöte för exportbidrag och licenser den 25 februari 2015 Sammanfattning: Kommissionen fortsatte diskussionen om förenklingar av tullkvoter och offentlig intervention. Kommissionens

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE

KOMMISSIONENS YTTRANDE EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 2.9.2011 KOM(2011) 533 slutlig 2008/0062 (COD) KOMMISSIONENS YTTRANDE enligt artikel 294.7 c i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om Europaparlamentets ändring[ar]

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE. Producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker

ANSÖKNINGSGUIDE. Producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker ANSÖKNINGSGUIDE Producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker Innehåll 2 Kontaktuppgifter... 5 1 Inledning... 6 2 Godkännande av en producentorganisation... 7 2.1 Allmänna förutsättningar

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

A Allmänt. Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever

A Allmänt. Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever KONSEKVENS- Dnr. 3.5.16-1176/2017 UTREDNING 2017-04-28 Stödregelenheten Konsekvensutredning Föreskrifter om stöd för mjölk till skolelever A Allmänt 1. BESKRIVNING AV PROBLEMET OCH VAD MAN VILL UPPNÅ EU

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0525/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0435/2006

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0525/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0435/2006 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 10.10.2006 B6-0525/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0435/2006 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Joseph

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM69. Kommissionens meddelande "Att återvända till Schengen - en färdplan" Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM69. Kommissionens meddelande Att återvända till Schengen - en färdplan Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Kommissionens meddelande "Att återvända till Schengen - en färdplan" Justitiedepartementet 2016-04-08 Dokumentbeteckning KOM(2016) 120 Meddelande från kommissionen till

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM46. Revidering av EU:s ramverk för energimärkning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljödepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM46. Revidering av EU:s ramverk för energimärkning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljödepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Revidering av EU:s ramverk för energimärkning Miljödepartementet 2015-09-02 Dokumentbeteckning KOM (2015) 341 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om

Läs mer

(6) När europeisk statistik produceras bör det göras en avvägning mellan användarnas behov och belastningen på uppgiftslämnarna.

(6) När europeisk statistik produceras bör det göras en avvägning mellan användarnas behov och belastningen på uppgiftslämnarna. 23.11.2016 L 317/105 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2016/2032 av den 26 oktober 2016 om ändring av förordning (EG) nr 91/2003 om järnvägstransportstatistik vad gäller insamling av uppgifter

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2018:10 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2017

Stöd till unga jordbrukare 2017 2017-07-18 Stöd till unga jordbrukare 2017 Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag för första gången. Syftet med stödet är att göra det lite lättare

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016

Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 20 september 2016 Sammanfattning Diskussion om arbetsdokument med en delegerad akt och en genomförande akt som återskapar (EG) nr 436/2009 och

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 7223/04 av den: 11 mars 2004 Ny status: Ärende: Offentlig

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR

ANSÖKNINGSANVISNINGAR ANSÖKNINGSANVISNINGAR Blnr 353 GODKÄNNANDE AV FRUKT- OCH GRÖNSAKSPRODUCENTORGANISATIONER Allmänt Med blanketten ansöks om godkännande av fruktoch grönsaksproducentorganisationer. Godkännandet baserar sig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41 Bilaga 1. (Slutlig) Rådspromemoria 2007-03-09 Jordbruksdepartementet Lantbruksenheten Magnus Därth 08-405 22 05 070-214 66 16 magnus.darth@agriculture.ministry.se Jordbruksrådet den 19-20 mars 2007 Dagordningspunkt

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

NEA webinar

NEA webinar NEA webinar 2009-05-13 EU-kommissionens förslag till ändringar i momsdirektivet (2006/112/EC) Lars Dykert, LRD Revision och Rådgivning Agenda Bakgrund till EU-kommissionens förslag Kommissionens utredning

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

L 208 officiella tidning

L 208 officiella tidning Europeiska unionens L 208 officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning sextioförsta årgången 17 augusti 2018 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter FÖRORDNINGAR Kommissionens delegerade förordning

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

8485/15 HG/CH/ms 1 DGB 1

8485/15 HG/CH/ms 1 DGB 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 5 maj 2015 (OR. en) 8485/15 NOT från: till: Särskilda jordbrukskommittén Rådet Föreg. dok. nr: 7524/2/15 REV 2 Ärende: AGRI 242 AGRIORG 26 AGRILEG 100 AGRIFIN 37 AGRISTR

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter UTKAST 25.4.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer