Rapport från kattprojektet 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från kattprojektet 2014"

Transkript

1 Rapport från kattprojektet 2014 Ett samverkansprojekt sammanställt av Länsstyrelsen i Gotlands län, Landsbygdsenheten, Foto.

2 Sammanfattning Kattprojektet 2014 genomfördes av Länsstyrelsen i Gotlands län, Gotlands Katthem, Gotlands Djurskyddsförening, Djurens Rätt Gotland och Distriktsveterinärerna i Roma i samarbete med sponsorer och veterinärer. Syftet var att minska antalet herrelösa katter i länet på sikt och väcka uppmärksamhet kring problemet för att höja kattens status. I projektet blev 134 katter kastrerade, märkta och registrerade i ett djurägarregister. Information om katthållning har lagts ut på flera hemsidor och spridits genom att ca 1500 exemplar av samverkansgruppen för sällskapsdjurs broschyr Att ha hund eller katt har delats ut. Projektet har även synts i lokal och nationell media. Bakgrund I Sverige finns ca 1,1 1.3 miljoner katter (Manimalisrapporten 2009, SCB 2012). Katten är fortfarande ett husdjur som har generellt låg status vilket gör att många djurägare inte vill kosta på en kastrering. Detta i kombination med att katten är det enda husdjur vi släpper ut utomhus utan tillsyn leder till okontrollerad förökning med oönskade kattungar som följd. En del av kattungarna avlivas, ibland på tvivelaktiga sätt, en del växer upp i förvildat tillstånd. Det finns en vanlig men felaktig föreställning om att katter som släpps ut blir vilda och klarar sig själva. Det finns även en äldre syn på katter som lever kvar än idag; att katter är skadedjur som skjuts av när de blir för många. Katters låga status avspeglar sig även i att många kattägare inte vill kosta på sin katt veterinärvård. Detta trots att katter inte på något sätt särskiljs från andra djurslag i djurskyddslagstiftningen. Hur många herrelösa katter som finns är svårt att uppskatta, men siffran brukar nämnas. Tusentals herrelösa katter omhändertas varje år av Länsstyrelserna och de ideella katthemmen. Katter som rör sig löst i samhället löper stor risk att utsättas för fara och lidande från bland annat trafik, brist på föda, kyla och farliga ämnen. Herrelösa katter innebär ett stort djurskyddsproblem i vårt land eftersom de ofta får nedsatt hälsa i form av skador, sjukdomar, parasitangrepp och undernärdhet. Herrelösa och lösspringande katter orsakar dessutom ofta olägenheter för människor i deras omgivning. Det finns en risk att herrelösa katter sprider sjukdomar till människor och andra djur. Parasiter och mask sprider sig ofta via katters avföring i sandlådor där barn leker. På Gotland finns stora problem med katter som förorenar i sandlådor och rabatter och urinmarkerar på utemöbler i vissa bostadsområden. Hanteringen av herrelösa katter är dyr för samhället. Enligt utredningen om en ny djurskyddslag (SOU 2011:75) uppgår Länsstyrelsernas och Polisens kostnader för herrelösa katter till ca 15 miljoner kr under Då är polisens utlägg för veterinär, uppstallning m.m. inte inräknade.

3 Den största delen av kostnaden för hanteringen av herrelösa katter bärs idag av de ca ideella katthem som finns i Sverige. Många tusen katter tas om hand och omplaceras varje år. Kostnaderna för verksamheten uppskattades till ca 74 miljoner kronor år 2011 (Svenska Kattskyddsförbundet 2012). På Gotland omhändertas och omplaceras ca 400 katter varje år av Gotlands Katthem som år 2012 hade nästan kr i veterinärkostnader för bland annat kastrering och ID-märkning av katter. Enligt Manimalisrapporten (2009) har intresset för katter och kattfrågor ökat markant hos media och allmänhet. Problemet med herrelösa katter har också fått stort utrymme i utredningen av den nya djurskyddslagen. Där föreslås bland annat obligatorisk ID-märkning och kastrering av lösspringande katter som inte ska användas i avel. På Gotland genomfördes 2012 en kastreringskampanj finansierad av Svenska Djurskyddsföreningen som var riktad till ägare av ladugårdskatter. Ett 80-tal katter kastrerades och märktes. Ett liknande projekt som inriktade sig på ladugårdskatter genomfördes av Länsstyrelsen i Västra Götalands län I Västmanland genomfördes under 2013 en kastreringskampanj av Länsstyrelsen i Västmanlands län som riktade sig till alla kattägare i länet. Projektet finansierades bland annat av bostadsföretag, försäkringsbolag, kommunen och djurskyddsorganisationer och föll väl ut med ca 250 kastrerade och ID-märkta katter. Projektet fick stor uppmärksamhet i media (Länsstyrelsen i Västmanlands län 2013). Samverkansgruppen för sällskapsdjur på Gotland anser att det enda sättet att minska antalet herrelösa och förvildade katter är genom att höja kattens status som husdjur och att katter kastreras och märks i större utsträckning. Genom att kastrera katterna blir de även friskare, lever längre liv, hankatterna vandrar inte iväg hemifrån och tenderar att urinmarkera mindre. Vid ett möte hösten 2013 bestämde sig därför projektgruppen för katt inom ovan nämnda samverkansgrupp för att genomföra ett projekt likt det som redan genomförts i Västmanland. Syfte och mål Syftet med projektet var att minska antalet herrelösa (övergivna och/eller förvildade) katter i länet samt att på sikt höja kattens status i samhället. Därigenom minskas: kostnader och arbetsinsatser för hanteringen av herrelösa katter, djurskyddsproblem och lidande hos herrelösa katter, risker för spridning av sjukdomar till människor och andra djur (både tama katter och andra djurslag),

4 Målet sanitära och andra problem som herrelösa katter orsakar i de områden där de finns var att så många katter som möjligt i länet skulle kastreras, ID-märkas och registreras i Svenska Kennelklubbens djurägarregister. Ett realistiskt mål bedömdes vara minst 150 katter. att nå ut med information till så många personer som möjligt om katters skötsel och om problemet med okontrollerad fortplantning hos katter. Minst 1000 exemplar av broschyren Att ha hund och katt skulle delas ut. Målgrupp Målgruppen var samtliga kattägare bosatta i Gotlands län. Även allmänheten var en målgrupp för information. Vi ville ha en relativt hög subvention för honkatter, eftersom erfarenheten var att kattägare som äger en honkatt inte vill bekosta den dyrare kastreringen. Tidsplan Oktober 2013: Projektstart. Oktober Februari 2014: Planering, söka sponsorer och marknadsföring. Mars-April 2014: Genomförande av kastrering och ID-märkning samt informationskampanj. Avslutning av projektet. Maj 2014: Slutrapport Genomförande Djurägarna erbjöds subventionerad kastrering, ID-märkning och registrering av sina katter. För att nå djurägarna lades information ut på flera av projektmedlemmarnas och sponsorernas hemsidor. Annonsering gjordes även i den lokala dagspressen. Radio Gotland skrev om projektet innan projektstarten och följde sedan upp med ett radioreportage från en veterinärklinik under projektets gång. Även lokalpressen följde upp med en artikel. Tre veterinärkliniker på Gotland medverkade i projektet. Det var Smådjurskliniken i Visby, Distriktveterinärerna i Roma och Djurklinikerna/Håkan Onsjö. Djurklinikerna har totalt fyra kliniker som är spridda över ön i; Visby, Fröjel, Hemse och Slite. Ett möte hölls med veterinärerna innan projektets start. Kastrering och ID-märkning med chip subventionerades så att kostnaden blev 150 kr för djurägaren oavsett kön på katten. Det innebar en rabatt på ca 380 kr för hankatter och ca 780 kr för honkatter. Djurägaren betalade det subventionerade priset på veterinärkliniken.

5 När projektet var slutfört fakturerade veterinärkliniken projektet den resterande kostnaden. I samband med veterinärbesöket fick djurägarna fylla i en lapp med några frågor om bland annat kattens ålder och om de skulle ha kastrerat katten även utan det subventionerade priset. Gotlands Katthem ansvarade för att den märkta katten blev registrerad i Svenska Kennelklubbens djurägarregister. Ett konto för sponsormedel öppnades av Gotlands Katthem som också ansvarade för administrationen av kontot inklusive hantering av fakturor och utbetalningar. Alla sponsormedel hade inte kommit in när veterinärklinikerna började genomföra kastreringarna. Pengarna fick därför delvis fördelas efter hand de kom in, via mail eller telefon. De fördelades lika mellan klinikerna utom vid det sista tillfället då pengarna gick till de två kliniker som fortfarande hade kattägare på väntelista. Samverkansgruppen för sällskapsdjur på Gotland gav år 2013 ut en broschyr Att ha hund eller katt en broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär. Denna broschyr trycktes upp i 1500 exemplar och delades ut av veterinärklinikerna och sponsorn Gotlandshem. Sponsorerna och medverkande veterinärkliniker publicerades på Länsstyrelsens hemsida. Resultat Totalt kastrerades 134 katter i projektet, varav 88 honor och 46 hanar. Det ger fördelningen 66 % honor och 34 % hanar. Alla katter chipmärktes, en del märktes även med tatuering. Bara ett par stycken katter var redan märkta. Kastreringsfasen avslutades efter knappt en månad då projektmedlen var använda. Totalt delades 1500 exemplar av informationsbroschyren ut. 55 djurägare lämnade in ifyllda frågelappar för totalt 82 katter. Av dessa framgick att: Majoriteten av de kastrerade katterna var unga, 1-2 år gamla. Den äldsta katten som kastrerades var 14 år gammal. 46 % hade kastrerat och märkt sin katt oavsett projektet. Övriga hade gjort det vid ett senare tillfälle, kanske eller inte alls. Djurägarna hade fått information om projektet via annons i dagstidning, internet eller via tips från släkt och vänner. Djurägarna tyckte att det var ett välkommet projekt som det finns behov av på Gotland. Det skrevs flera artiklar om projektet i lokalpressen och det gjordes reportage i lokalradion. Projektet omnämndes i Aftonbladet under Dagens Ros och i tidningen Kattliv.

6 Kostnad och finansiering Medlemmarna i projektet bekostade den arbetstid som gick åt till att planera och genomföra projektet. Gotlands Katthem bar kostnaden för att registrera de katter som märktes. Projektet sponsrades med totalt kr från 9 sponsorer. Pengarna kom bland annat från djurskyddsorganisationer, ett kommunalt bostadsbolag, företag och privatpersoner. Ett företag sponsrade med 100 chip för märkning. Kostnaden för att kastrera och märka 136 katter var kr. Resterande kr kommer att användas av samverkansgruppen för sällskapsdjur, projektgruppen för katt, i planerade projekt kommande år. Utvärdering och diskussion En utvärdering gjordes vid ett uppföljande möte med projektgruppen där alla var överens om att projektet hade varit framgångsrikt. De konkreta målen nåddes vad gäller informationsmaterialet och nästan vad gäller antalet kastrerade katter. Vi var nöjda med fördelningen av hon-och hankatter då en av målsättningarna varit varit att fler honkatter skulle kastreras. Mötet var dock överens om att det borde ha varit åtminstone en något mindre subvention för honkatter, så att fler katter hade kunnat kastreras inom projektet. Det konstaterades att det varit en lyckad strategi att registreringen av katter i svenska kennelklubbens djurägarregister hade hanterats av Gotlands Katthem, då vi med säkerhet kan säga att alla katter som märktes i projektet även står registrerade på en ägare. Mötet ansåg dock att det hade varit önskvärt att information till djurägare hade skett på fler sätt än via broschyr, veterinär och hemsidor och konstaterade att tyngdpunkten i projektet hade legat på kastrerings/märkningsdelen. Projektgruppen ansåg att även mer riktade projekt behövs framöver. En deltagande veterinärklinik framförde att de ansåg att mer riktade projekt med en avgränsad målgrupp är mer effektiva. De ansåg vidare att subventionen varit för stor och att det borde varit skillnad på kostnaden för han-och honkatter, eftersom ingreppet på honkatter är mycket större. De hade även önskat att den totala summan pengar hade varit klar när kastreringarna började samt att det borde ha kommunicerats bättre att det var först till kvarn som gällde för djurägarna. I övrigt tyckte de att det var ett bra initiativ och ville gärna samarbeta i fler projekt. Det övergripande syftet med kattprojektet 2014 var att minska antalet herrelösa katter i länet och på sikt höja kattens låga status i samhället. Även om bara en del av de katter som kastrerades i projektet skulle ha förökat sig oplanerat, har projektet förhindrat att hundratals oönskade kattungar har kommit till världen och riskerat ett liv som herrelösa. Det är svårt att utvärdera om projektet har bidragit till att höja kattens status, men eftersom projektet väckte en viss uppmärksamhet i olika medier finns en förhoppning om det.

7 Referenser Länsstyrelsen i Västmanlands län, Kattprojekt 2013, kampanj för kastrering av katter. Manimalisrapporten 2009, SOU 2011:75, Ny djurskyddslag Statistiska Centralbyrån, Hundar, katter och andra sällskapsdjur Svenska Kattskyddsförbundet 2013,

LANDSBYGDSENHETEN. Kattprojekt 2013. Kampanj för kastrering av katter

LANDSBYGDSENHETEN. Kattprojekt 2013. Kampanj för kastrering av katter LANDSBYGDSENHETEN Kattprojekt 2013 Kampanj för kastrering av katter 1 1 Syfte Syftet med projektet är att på lång sikt minska antalet herrelösa (övergivna och/eller förvildade) katter i länet och därigenom

Läs mer

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS INFORMATION OM KATTER I MUNGA Det finns många katter i Munga. Tyvärr saknar vissa av dem ägare som tar ansvar för dem och ser till att de får den vård och tillsyn de enligt djurskyddslagstiftningen ska

Läs mer

KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE

KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE sammanställd efter en enkät med 27 svenska katthem Göteborgs Katthjälp, juni 2008 Syfte Syftet med vår enkät är att få en bild av hur katthemsverksamheten ser ut vad gäller

Läs mer

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 www.kattstatus.se kattstatus@gmail.com Innehåll Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 Fotograf Linda Karlström - www.lkfoto.se Kattstatus

Läs mer

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar 1 Djurskyddet Sverige, September 2016 Text: Åsa Hagelstedt, Emma Brunberg och Majk Michaelsdotter.

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Sep 2008. Hund. i Halmstad

Sep 2008. Hund. i Halmstad Sep 2008 Hund i Halmstad Nikita Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för att må

Läs mer

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar 1 Djurskyddet Sverige, September 2016 - Uppdaterad och nytryck juni 2018 Text: Åsa Hagelstedt,

Läs mer

April Hund. i Halmstad

April Hund. i Halmstad April 2011 Hund i Halmstad Nikita Bosse Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för

Läs mer

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Motpart: Göteborgs Stad Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59

Läs mer

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE Okt 2006 ALLMÄNT Fr.o.m. 2005-01-01 krävs tillstånd för den, som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter

Läs mer

Kastrera den du älskar

Kastrera den du älskar Kastrera den du älskar En broschyr om hur du som kattägare tar hand om din katt på bästa sätt. Katten har inte nio liv Du som är kattägare har ansvar för din katt. Det är ett lagbrott och djurplågeri att

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Att ha hund eller katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Landsbygdsenheten 2018 Titel: Att ha hund och katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen

Läs mer

Att ha katt i Göteborg

Att ha katt i Göteborg Att ha katt i Göteborg Information från miljöförvaltningen i Göteborgs Stad och Göteborgs Djurskyddsförening Innehåll Att skaffa katt 3 Kattägarens ansvar 4 Katter på villovägar 8 Katten på resa 10 Kattpensionat

Läs mer

Svenska Djurskyddsföreningen

Svenska Djurskyddsföreningen Svenska Djurskyddsföreningen Svenska Djurskyddsföreningen är en ideell organisation som arbetar för alla djurs rätt till human behandling och goda levnadsförhållanden. Allt vårt arbete bygger på fem kärnvärden.

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 22 protokollförda styrelsemöten.

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 22 protokollförda styrelsemöten. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 FÖRTROENDEVALDA Styrelsen Kirsi Myöhänen, Ordförande Annelie Hansson, vice ordförande Ove Erlandsson, sekreterare Ylva Rehnström, Kassör Sofie Bergström, Ledamot Eva Wälimaa,

Läs mer

Liten handbok för kattägare

Liten handbok för kattägare Liten handbok för kattägare 1 En okastrerad katthona föder cirka 120 kattungar under sitt liv. Vart tror du att de tar vägen? Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige. Tvärtemot myten så klarar sig

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer

Ansökan för upphittat hemlöst djur

Ansökan för upphittat hemlöst djur Ansökan för upphittat hemlöst djur 1. Innan du skickar in din ansökan måste ta du kontakt med klink/djursjukhus för att få en uppskattad kostnad på den behandling och vård som djuret är i behov av beroende

Läs mer

Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur.

Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur. HFD 2016 ref. 65 Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur. 35 djurskyddslagen (1988:534) Högsta

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3 SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän Förskoleklass åk 3 Innehåll Innan besöket... 1 Notebook Smartboard... 1 Power point... 2 Under besöket... 2 Efter besöket... 2 Till läraren om sällskapsdjur...

Läs mer

Djurskyddet Sverige 1

Djurskyddet Sverige 1 Djurskyddet Sverige 1 2 Vad vill vi? Djurskyddets vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls

Läs mer

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8 Rättssekretariatet Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden 1 Rapport 2007:8 Länsstyrelsen i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden,

Läs mer

Nr 1 2013. Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON

Nr 1 2013. Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON N KLUBBE Nr 1 2013 Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON 1 H ej! brevlådan Så roligt att just du är medlem i REDEklubben! Det här är det första numret av vår fina medlemstidning och vi på Djurskyddet

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län Den här satsningen leder till mindre lidande för både människor och djur. Det går att använda flera mjuka instrument som förelägganden och tillsyn. Det gör att vi kan

Läs mer

Sammanfattning Abstract

Sammanfattning Abstract Miljö- och hälsoskydd 180 hp EXAMENSARBETE Internationella och svenska erfarenheter av arbete med herrelösa katter Kristin Turesson Djurskydd 15 hp Halmstad 2015-04-27 Sammanfattning Herrelösa katter,

Läs mer

Märkning och registrering av katter ett förslag och dess konsekvenser. Ds 2019:21

Märkning och registrering av katter ett förslag och dess konsekvenser. Ds 2019:21 Märkning och registrering av katter ett förslag och dess konsekvenser Ds 2019:21 SOU och Ds kan köpas från Norstedts Juridiks kundservice. Beställningsadress: Norstedts Juridik, Kundservice, 106 47 Stockholm

Läs mer

Våld mot djur och våld i nära relationer

Våld mot djur och våld i nära relationer Våld mot djur och våld i nära relationer Med svansen mellan benen Sällskapsdjur, hästar och lantbrukets djur är beroende av människors välvilja, att vi tar hand om dem och vill dem väl. När djur far illa

Läs mer

Informationskampanj till Konsumenter

Informationskampanj till Konsumenter Jordbruksverket Landsbygdsavdelningen 551 82 Jönköping Informationskampanj till Konsumenter - Klimatsmart mat och ursprungsmärkt verktyg för den medvetna konsumenten Sammanfattning... 2 Positiva effekter:...

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE AA God man: BB MOTPART Polismyndigheten Rättsavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt Jordbruksinformation 3 2011 Djurskyddsbestämmelser Katt Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för katter 6 Skötsel av katter 6 Utrymmen

Läs mer

Valplattform 2014 Djurens parti

Valplattform 2014 Djurens parti Valplattform 2014 Djurens parti 7 juli 2014 Vi vill se ett Sverige med respekt för alla kännande varelser. Sveriges institutioner bör ha en grundsyn att alla kännande varelser har samma moraliska status

Läs mer

Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen

Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen Olofstorp, den 7 januari 2009 Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen Jordbruksdepartementet anmodar berörda myndigheter och

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Aktuellt om några smittor med koppling till djur. Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018

Aktuellt om några smittor med koppling till djur. Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018 Aktuellt om några smittor med koppling till djur Lena Malm Länsveterinär Victoriadagen 8 maj 2018 Vad gör länsstyrelsen? Utveckling av länet Samordning och förvaltning Tillsyn, kontroll Salmonella hos

Läs mer

Anmälan angående handläggning av ärenden med hemlösa och förvildade katter

Anmälan angående handläggning av ärenden med hemlösa och förvildade katter Riksdagens ombudsmän Box 16327 103 26 Stockholm Avs.: Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Oloftorp Göteborg, den 16 oktober 2008 Anmälan angående handläggning av ärenden med hemlösa och förvildade

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att tänka på innan start 1 Tillstånd 2 Myndighetskontakter 3 Karantän 4 Minimimått på burar, boxar, rum mm 5 Journaler, Kontrakt, Avtal mm 6 Skygga och/eller förvildade katter 7 TNR

Läs mer

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 18 protokollförda styrelsemöten.

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 18 protokollförda styrelsemöten. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖRTROENDEVALDA Styrelsen Emily Eriksson, ordförande Annelie Hansson, vice ordförande Sofie Bergström, sekreterare Ylva Rehnström, kassör Ove Erlandsson, ledamot Zayo Fors, suppleant

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt?

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? PROMEMORIA/PM 1(9) Kontaktperson Karin Persson Miljötillsynsenheten, EBH-gruppen Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? Denna PM utgår från ansökan om bidrag

Läs mer

Hemlösa katter i Göteborg med omnejd

Hemlösa katter i Göteborg med omnejd Hemlösa katter i Göteborg med omnejd Stray cats in the Gothenburg area Anna Jönsson Skara 2012 Etologi- och djurskyddsprogrammet Foto: Anna Jönsson Studentarbete Nr. 471 Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen

Läs mer

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE Polisen informerar Hundägare Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. Mina skyldigheter som hundägare Djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, ges tillräckligt med foder,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Ordförande Maude Larsson Kassör Karin Zartmann Sekreterare Eirik Isene Vice

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534)

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534) Munkedals kommun Miljö-och bygg v kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hund- eller katthållning Ansökan

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län 1 Varför tillkom djurskyddspolisen i Stockholms län? Behov av samsyn och samordning av djurskyddsärenden och rättssäker hantering Polismästardistrikten prioriterar olika

Läs mer

Renen och djurskyddet

Renen och djurskyddet Renen och djurskyddet Länsstyrelsen ansvarar för kontrollen av hur djurhållare i länet uppfyller villkoren i djurskyddslagen. Genom den här broschyren vill vi informera dig som äger eller håller renar

Läs mer

Nyheter med mera från länsveterinärerna

Nyheter med mera från länsveterinärerna Sida 1/7 Länsveterinärerna Landsbygdsavdelningen Veterinär och bygg Djurhälsopersonal i Jönköpings län Nyheter med mera från länsveterinärerna Till det senaste nyhetsbrevet i december 2010 bifogade vi

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg 28 september 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 26 september 2012 Länsstyrelsen Vänersborg 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Caroline Hagström, Vara Monica

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med 1 Se Sambandet! Forskning visar att det finns samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Det formuleras

Läs mer

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 För din älskade vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 Hur mycket betyder din hund? Säkert är du mån om att din hund ska ha det bra. Det bästa du kan göra för att skydda den är att skaffa en riktigt

Läs mer

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet.

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Stockholm 15 juni 2015 Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Övergripande synpunkter Djurskyddet Sverige vill

Läs mer

Livbojens ås- krönika år 2013

Livbojens ås- krönika år 2013 Livbojens ås- krönika år 2013 Då var året 2013 snart slut och vi summerar katt- året som gått. Det har varit ett innehållsrikt år där vi träffat på många olika sorters människor som hanterar katter. Jobbet

Läs mer

Ansökan för eget familjedjur

Ansökan för eget familjedjur Ansökan för eget familjedjur 1. Innan du skickar in din ansökan måste ta du kontakt med klink/djursjukhus för att få en uppskattad kostnad på den behandling och vård som djuret är i behov av beroende på

Läs mer

Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur. Lene Laursen, veterinär Länsstyrelsen Västra Götaland (placerad Uddevalla)

Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur. Lene Laursen, veterinär Länsstyrelsen Västra Götaland (placerad Uddevalla) Minnesanteckningar Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur Datum: 2011-04-26 Deltagare: Ulrika beroendestödsteamet Trollhättan stad Camilla beroendestödsteamet Trollhättan stad Lena Olsson

Läs mer

Riksdagen har den 27 april 2011 gett till känna att regeringen bör förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning så snart det finns

Riksdagen har den 27 april 2011 gett till känna att regeringen bör förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning så snart det finns Konsekvensutredning 2012-06-04 Landsbygdsdepartementet Konsekvensutredning till förslaget om ändring av 25 djurskyddsförordningen (1988:539) Sammanfattning I denna konsekvensutredning analyseras ett förslag

Läs mer

Liten handbok för djurhem

Liten handbok för djurhem Liten handbok för djurhem 1 2 Foto: Birgitta Wiberg Att starta djurhem Fundera på hur ni vill arbeta med ert djurhem. Kan ni arbeta med alla slags djur? Ska ni inrikta er på bara katter eller kanske bara

Läs mer

Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter

Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter 1(7) Statens Jordbruksverket 551 82 Jönköping Olofstorp, den 30 juni 2009 Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter Svar till

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Att bo i bostadsra tt

Att bo i bostadsra tt Att bo i bostadsra tt Vi hoppas att denna information ska vara till nytta för dig som boende i bostadsrättsföreningen Röbäckshus 5. Vad är en bostadsrätt? Att bo i bostadsrätt innebär kort sagt att du

Läs mer

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur Frågor och svar Nya regler för att resa med sällskapsdjur i och utanför EU Inledning Den 29 december 2014 infördes nya EU-regler för att resa med sällskapsdjur och nya pass för djuren. Här kan du läsa

Läs mer

Sökmotorsoptimering / SEO

Sökmotorsoptimering / SEO Att synas på internet är idag ett måste. Annonser i gamla hederliga papperstidningar blir mindre kostnadseffektiva än en väl sökmotoroptimerad hemsida, banner-annonser eller köpta sökord på en sökmotor.

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med katt

Tillstånd för verksamhet med katt Foto: Rose-Marie Åkerström Tillstånd för verksamhet med katt ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med katt Du kan behöva tillstånd för din kattverksamhet

Läs mer

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv Var rädd om din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER ur ett hälso- och miljöperspektiv Studier visar att nedskräpning skapar en negativ spiral: Människor uppfattar att det är okej att slänga skräp

Läs mer

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L 9 stora misstag du antagligen gör med din marknadsföring (Och hur du fixar dem) All rights reserved 02 av 16 B O N U S C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 9 s t o

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Det är något särskilt med hundar och katter Familjemedlemmar, arbetsredskap och stöd Hunden och katten

Läs mer

Herrelösa katter i Skåne problem och hantering

Herrelösa katter i Skåne problem och hantering Herrelösa katter i Skåne problem och hantering Unowned cats in Skåne problems and management Isadora Waller Sveriges Lantbruksuniversitet Skara 2009 Studentarbete 250 Institutionen för husdjurens miljö

Läs mer

Från hård betong till kärleksfull famn

Från hård betong till kärleksfull famn ÄLVSJÖKATTERNA Från hård betong till kärleksfull famn berättelsen om Asfaltkatternas väg mot ett liv som huskatt. A llt började vintern 2007 i Älvsjö industriområde, ett stort område av asfalt med tung

Läs mer

Undersökning av danska och svenska raskatters reproduktion

Undersökning av danska och svenska raskatters reproduktion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Undersökning av danska och svenska raskatters reproduktion En studie med fokus på löp, preventivmedel,

Läs mer

LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE

LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE 1 2 EN OKASTRERAD KATTHONA KAN FÖDA CIRKA 120 KATTUNGAR UNDER SITT LIV. Vart tror du att de tar vägen? Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Tamkatten

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Med denna broschyren vill vi från miljö- och hälsoskyddskontoret informera dig om de

Läs mer

på Gotland Några goda råd

på Gotland Några goda råd på Gotland Några goda råd Att ha hund innebär både glädje och ansvar. En hund är en familjemedlem för många år framöver, en medlem som både måste respekteras och skötas väl. Denna skrift är framtagen i

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade Ibland behövs mer än nio liv Även om din katt har nio liv behövs en bra försäkring. Folksams hör till de bästa på marknaden. Både när det gäller

Läs mer

Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1

Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1 Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1 Christina Thörn, veterinär på Jordbruksverket, Avdelningen för djurskydd och hälsa christina.thorn@jordbruksverket.se Innehåll Lite kort om Jordbruksverkets

Läs mer

Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012

Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012 Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012 Kommunikationsutmaning/syfte Bakgrund Effekt/önskat resultat Kommunikationsmålgrupp/mottagare Övergripande mål - motverka och minska

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(6) Projekt Minireningsverk : 2013-03-28 Tid: 9.00-14.30 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Kristin Broman, Varberg Jonas Persson, Falkenberg Johan Cederbrink, Halmstad

Läs mer

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag 2019-03-29 Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20 Slutredovisning av uppdrag till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om särskilda informationsinsatser gällande

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Sveriges Grisföretagare har en kontinuerlig kontakt med slakt och handel. Kritiken vi ofta får handlar bland annat om den höga spädgrisdödligheten

Läs mer

Årgång 13. Kalendern är ett samarbete mellan. Dovhjortar. foto: Martin Lindvall

Årgång 13. Kalendern är ett samarbete mellan. Dovhjortar. foto: Martin Lindvall 2015 Årgång 13 Kalendern är ett samarbete mellan foto: Martin Lindvall Dovhjortar Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken.

Läs mer

HÄLSOUNDERSÖKNING AV xxxterrier. sällskap/familjehund avel utställning lydnad agility spår jakt

HÄLSOUNDERSÖKNING AV xxxterrier. sällskap/familjehund avel utställning lydnad agility spår jakt HÄLSOUNDERSÖKNING AV xxxterrier 1 Födelseår Kön Hur använder Du Din hund? (Man kan kryssa flera rutor!) sällskap/familjehund avel utställning lydnad agility spår jakt annat, nämligen 1 Hur bedömer du hundens

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

1(4) Miljöförvaltningen. Äggkampanj. Landskrona stad 2010. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6. Miljöförvaltningen.

1(4) Miljöförvaltningen. Äggkampanj. Landskrona stad 2010. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6. Miljöförvaltningen. 1(4) Äggkampanj Landskrona stad 2010 Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6 261 80 Landskrona 2(4) Äggkampanj vecka 13, år 2010 genomförde i samarbete med 11 av Landskronas livsmedelsbutiker

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Manimalisrapporten 2009. Margareta Håkanson Leg sjukgymnast, doktorand Projekt Djur och människors hälsa SLU

Manimalisrapporten 2009. Margareta Håkanson Leg sjukgymnast, doktorand Projekt Djur och människors hälsa SLU Manimalisrapporten 2009 Margareta Håkanson Leg sjukgymnast, doktorand Projekt Djur och människors hälsa SLU Manimalisrapporten 2009 Faktaunderlaget med statistik om sällskapsdjuren i Sverige, forskningssammanfattning

Läs mer

Sammanfattning...2. Författningsförslag Inledning Nuvarande förhållanden...8

Sammanfattning...2. Författningsförslag Inledning Nuvarande förhållanden...8 Ds 1999:74 1 Innehåll Sammanfattning...2 Författningsförslag...3 1 Inledning...6 2 Nuvarande förhållanden...8 2.1 Bakgrund...8 2.2 Tidigare förslag om märkning av hundar...8 2.3 Lagen om tillsyn över hundar

Läs mer

Slutrapport för projekt Biltvätt på gatan

Slutrapport för projekt Biltvätt på gatan Slutrapport för projekt Biltvätt på gatan Februari 2013 Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser... 2 2. Om projektet Biltvätt på gatan... 3 3. Utvärdering... 4 4. Framtida informationskampanjer... 6

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag . Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:4019 av Jens Holm m.fl. (V) med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Greppa Näringen 2010. Josefin Kihlberg Janne Andersson

Greppa Näringen 2010. Josefin Kihlberg Janne Andersson Verksamhetsberättelse för 2008 och 2009 SNABB FAKTA... 3 RÅDGIVNING OCH LANTBRUKARKURSER... 4 KURSER FÖR LANTBRUKARE... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. INFORMATION... 7 FÖRBRUKADE MEDEL... 9 Greppa

Läs mer