Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 25 april 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 25 april 2012"

Transkript

1 Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 25 april 2012

2 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 25 april 2012 Plats: Sessionssalen, residenset, Vänersborg Tid: Kl 9.00 Val av protokolljusterare Informationer 1. Förtydligande angående beredning av ärenden till regionstyrelsens utskott /Lars-Göran Moberg 2. Information från hälso- och sjukvårdsdirektören Beslut 3. Delårsrapport per mars 2012, dnr RS Handl senare /Anna Erlingsdotter Wass 4. Yttrande över betänkandet Hjälpmedel - ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77), dnr RS /Lena Karlsson 5. Yttrande över Förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården, (SOSFS 2000:1), dnr RS /Johan Flarup 6. Anmälningsärende, dnr RS Eventuella tillkommande ärenden Efter sammanträdet : Seminarium om Framtidens hälso- och sjukvård POSTADRESS: Regionens hus Skövde BESÖKSADRESS: Hertig Johans gata 6 TELEFON: HEMSIDA:

3 Ärende 3 Handl senare

4 Ärende 4

5 Ärende 4 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Lena Karlsson Hälso- och sjukvårdsutskottet Yttrande över betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77) Ärendet Västra Götalandsregionen har inbjudits till att yttra sig över betänkandet, Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77). Betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet, SOU 2011:77 överlämnades i december 2011 och i remissen anges att regeringen vill ha synpunkter på förslagen och materialet i betänkandet. Utredningens uppgift har varit att lämna förslag på hur ett system för Fritt val av Hjälpmedel kan utformas och tydliggöra frågor för att stödja, underlätta och främja fritt val av hjälpmedel i kommuner och landsting. I betänkandet diskuteras olika alternativ för ökad valfrihet samt förslag till lagändring. Beredning Ärendet har beretts av Hälso- och sjukvårdsavdelningen. Samråd har skett med regionens förvaltningar för att ta fram synpunkter och underlag till yttrandet. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslås besluta att till Socialdepartementet avge yttrande enligt upprättat förslag och att förklara paragrafen omedelbart justerad. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVDELNINGEN Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Johansson Chef strategiska utvecklingsenheten POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Regionens Hus Lillhagsparken 5 TELEFON: HEMSIDA:

6 Datum Dnr RS YTTRANDE Socialdepartementet STOCKHOLM Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77) Ärendet Västra Götalandsregionen har inbjudits till att lämna synpunkter på betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77). Hälso- och sjukvårdsutskottet avger regionens yttrande. Sammanfattning Västra Götalandsregionen delar utredningens mening om att hjälpmedelsanvändarens inflytande och delaktighet vid hjälpmedelsförskrivning kan stärkas genom att i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) införa en lagstadgad skyldighet att ta hänsyn till den enskildes önskemål. Vidare att hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar att medverka till att den enskilde får möjlighet att välja ska framgå av patientsäkerhetslagen (2010:659). Västra Götalandsregionen delar inte utredningens förslag om att införa en ny lag för valfrihetssystem på så sätt som föreslås. Regionen instämmer i de uppfattningar som framkommit i det särskilda yttrandet ifrån Sveriges Kommuner och Landsting. Att utöka valmöjligheterna för hjälpmedelsanvändarna genom att ta bort rangordningskravet för upphandling av ramavtal när det gäller hjälpmedel är bra. Förslaget ger ett större utrymme för valfrihet jämfört med nuläget, det ger också huvudmännen möjlighet att ha kontroll över kostnaderna. Sammantaget så ställer sig regionen tveksamma till ett införande av valfrihet för habiliterings- och rehabiliteringstjänster, fritt val av hjälpmedel som överlämnas till egenvård och eget ägande. Bedömningen är att det är få hjälpmedel som lämpar sig för ett eget ägande utifrån perspektiven säker och effektiv vård. Regionen stödjer utredningens förslag om anslag för utveckling för att stimulera valfrihetssystem inom hjälpmedelsförsörjningen. Bland annat så föreslås Hjälpmedelsinstitutet, HI, att få i uppdrag att genomföra en informationsinsats om den enskildes inflytande och val av hjälpmedel. I uppdraget ingår att utveckla informationen via 1177 och Kunskapsguiden till att inkludera hjälpmedel vilket ses som positivt. HI föreslås också få i POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Regionens Hus Lillhagsparken 5 TELEFON: HEMSIDA:

7 Sida 2(7) Datum Diarienummer RS uppdrag att genomföra en kartläggning av vilka konsumentprodukter som i dag används som ett alternativ till hjälpmedel samt att genomföra ett projekt för att öka tillgången till och användning av konsumentprodukter. Regionen instämmer i utredningens förslag om att Socialstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av föreskrifterna om användning av medicintekniska hjälpmedel i vården med utgångspunkt patientens inflytande, delaktighet och valfrihet vid tillhandahållandet av hjälpmedel Regionen delar inte utredningens förslag om att lämna kompensation för om hjälpmedelsanvändaren väljer att återlämna ett hjälpmedel som köps inom ramen för Fritt val. Förslaget bedöms inte säkerställa en kostnadseffektiv och säker hjälpmedelsförsörjning. En ökad valfrihet och ett införande av ett valfrihetssystem för hjälpmedel enligt föreslagen modell kan bidra till ökade kostnader för hjälpmedel. Analys av eventuella ekonomiska konsekvenser av förslagen saknas i utredningen. Utgångspunkter för Västra Götalandsregionen I Västra Götaland samverkar Västra Götalandsregionen med länets 49 kommuner kring hjälpmedelsfrågor. Samverkan sker kring ett gemensamt regelverk för förskrivning och kring upphandling av hjälpmedelsförsörjning. Samverkan kring hjälpmedelsfrågorna möjliggör en effektiv hjälpmedelshantering, ett likvärdigt bemötande, lika tillgång till hjälpmedel för patienten i hela länet och hjälpmedel kan enkelt följa patienten i vårdkedjan. Samordning av hjälpmedelsfrågorna ger hjälpmedelsanvändarna en effektiv, jämlik och patientfokuserad hjälpmedelsförsörjning. Där patienterna kan erbjudas ett brett sortiment av hjälpmedel, individuella lösningar och där delaktighet i valet av hjälpmedel kan tillgodoses redan idag. Övervägande och förslag Den enskildes inflytande och val av hjälpmedel Västra Götalandsregionen stödjer betänkandets förslag om att hjälpmedelsanvändarens inflytande och delaktighet vid hjälpmedelsförskrivning kan stärkas genom att införa en lagstadgad skyldighet att ta hänsyn till den enskildes önskemål i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och att hälsooch sjukvårdspersonalens ansvar att medverka till att den enskilde får möjlighet att välja ska framgå av patientsäkerhetslagen (2010:659). Västra Götalandsregionen anser att om patienten ges möjlighet till ökad delaktighet i planering, genomförande- och uppföljningsfasen så ökar kvaliteten och effektivitet i vid bemärkelse. Det leder också till att välfärdstjänsterna får en större individuell anpassning och att ansvarstagande och engagemang från patientens sida stimuleras.

8 Sida 3(7) Datum Diarienummer RS En komplettering av patientsäkerhetslagen bör även medföra en komplettering av patientdatalagen (2008:355) för att säkerställa att journalen ska innehålla uppgift om den information som lämnats till patienten och om ställningstagande som gjorts i val av hjälpmedel. Ökat inflytande, fritt val av hjälpmedel Västra Götalandsregionens uppfattning är att ett införande av valfrihet för habiliterings- och rehabiliteringstjänster, fritt val av hjälpmedel som överlämnas till egenvård och eget ägande måste utgå ifrån kraven i ledningssystemen för God Vård. Hälso- och sjukvården ska tillgodose patientsäkerhet, god kvalitet och kostnadseffektivitet. Hjälpmedelsförskrivning utgör inte någon isolerad insats utan måste ses som en integrerad del i en habiliterings- eller rehabiliteringsprocess, där hjälpmedlet ska kompensera för patientens aktivitetsbegränsningar, underlätta behandling eller förebygga komplikationer. Vid förskrivning av hjälpmedel måste kompetens och helhetssynen av patientens behov säkerställas. Västra Götalandsregionen stödjer inte ett införande av valfrihet för habiliterings- och rehabiliteringstjänster, hjälpmedel som överlämnas till egenvård och eget ägande på så viss som föreslås i utredningen. Västra Götalandsregionen anser att frågan om hur en resurseffektiv användning och återanvändning av hjälpmedel kan lösas om patienten ges möjlighet till Fritt val av hjälpmedel med eget ägande kvarstår att utredas ytterliggare. En modell med eget ägande av hjälpmedel bedöms kunna bli kostsamt om hjälpmedel inte kan återanvändas. Detta kan jämföras med den samordnade hjälpmedelshantering som finns i Västra Götaland idag där rekonditionering och återanvändning kan ske kostnadseffektivt. Lösningen kan istället vara att erbjuda ett friare val inom sortiment utan eget ägande. Handbok för fritt val av hjälpmedel Västra Götalandsregionen har inget att invända mot förslaget att Hjälpmedelsinstitutet får i uppdrag att ta fram en handbok för Fritt val av hjälpmedel som överlämnas till egenvård och eget ägande. Idag är det få hjälpmedelsanvändare som använt sig av fritt val, en av anledningarna är att systemet är otydligt och komplicerat för både vårdgivare och patient. En handbok för fritt val av hjälpmedel måste bli enkel och tydlig vad avser ansvarsfrågor, stöd för egenvårdsbeslut, rutiner för dokumentation, spårbarhet mm. Kompensation för merutgift Västra Götalandsregionen delar inte utredningens förslag om att ge kommuner och landsting möjlighet att utge kompensation för merkostnader när hjälpmedelsanvändaren väljer att lämna tillbaka hjälpmedel som tillhandahållits inom Fritt val, regionen anser inte att det är tillämpligt. Vårdgivaren har inget intresse av att återköpa hjälpmedel som tillhandahållits genom en rekvisition inom ramen för ett Fritt Val.

9 Sida 4(7) Datum Diarienummer RS Möjligheter för hjälpmedelsanvändaren att själv lägga till tilläggstjänster Västra Götalandsregionen ser positivt på förslaget att hitta lösningar där patienten själv kan bekosta tilläggstjänster. Ett exempel är när patienten önskar hyra eller köpa hjälpmedel som inte är förskrivningsbara inom ramen för regelverket såsom hjälpmedel inom sport och fritid. Att kunna köpa tillbehör till ett hjälpmedel skulle öka användningsområdet för hjälpmedlet. Västra Götalandsregionen föreslår att handboken för fritt val av hjälpmedel kompletteras med ett regelverk även för tilläggstjänster. Även inom detta område är det viktigt att klargöra ansvarsfrågor, exempelvis vid olycka eller tillbud, spårbarhet, krav på förebyggande underhåll mm. Idag råder även viss osäkerhet om och i vilken omfattning offentliga verksamheter kan och bör sälja till privatpersoner. Detta behöver utredas vidare. Personlig hjälpmedelsbudget Västra Götalandsregionen anser inte att projektet med personlig hjälpmedelsbudget är prioriterat. Motiveringen till detta är att regionen ser modellen med eget ägande endast lämpar sig för få produkter. Ett valfrihetssystem för hjälpmedel Västra Götalandsregionen avstyrker förslaget om att införa en ny lag för valfrihetssystem för hjälpmedel på det sätt som föreslås. Regionen instämmer i de uppfattningar som framkommit i det särskilda yttrandet ifrån Sveriges Kommuner och Landsting. Västra Götalandsregionen uppfattning är att förslaget att utöka valmöjligheterna för användarna av hjälpmedel genom att ta bort rangordningskravet vid upphandling av ramavtal när det gäller hjälpmedel är bra. Om landstingen och kommunerna ges förutsättningar att använda LOU med individens val/ eller förskrivarens bedömning som ersättning för rangordning vid ramavtal, kan vårdgivaren i större utsträckning tillgodose olika behov av högkvalitativa hjälpmedel som fungerar för den enskilde i vardagen. Det finns inget som talar för att patienten skulle få tillgång till hjälpmedel av högre kvalitet för att man väljer Fritt val. Information för ökad delaktighet och valfrihet Västra Götalandsregionen stödjer förslaget att HI får i uppdrag att genomföra en informationsinsats om den enskildes inflytande och val av hjälpmedel. Det är viktigt med en nationell satsning och att informationsinsatsernas betydelse inte underskattas. Att utveckla informationen via 1177 och Kunskapsguiden till att inkludera hjälpmedel ses därför som mycket positivt. Hinfo ses som en viktig informationskälla till produktinformation om hjälpmedel.

10 Sida 5(7) Datum Diarienummer RS För att förbättra och kvalitetssäkra information och rådgivning behövs utbildningsinsatser för förskrivare. Professionens roll har förändrats och det ställs idag andra krav vid bemötande och i rollen som rådgivare. Kunniga förskrivare och välinformerade patienter är en förutsättning för delaktighet och för att föra en dialog kring hjälpmedel på lika nivå. Konsumentprodukt som hjälpmedel Västra Götalandsregionen stödjer förslaget att HI får i uppdrag att genomföra en kartläggning av vilka konsumentprodukter som i dag används som ett alternativ till hjälpmedel samt att genomföra ett projekt för att öka tillgången till och användning av konsumentprodukter. Ett viktigt område att kartlägga anser regionen att det finns inom det tekniska området där utvecklingen av smartphones, läsplattor, applikationer och andra tillbehör ger nya möjligheter för personer med funktionsnedsättningar. Inom detta område finns produkter som helt eller delvis kan ersätta och vara ett komplement till traditionella hjälpmedel. Inom ramen för uppdraget bör HI belysa de frågeställningar som kan uppkomma om produkten behöver anpassas för att fungera tillsammans med andra medicintekniska produkter. Västra Götalandsregionen anser att det måste finnas en gränsdragning mellan hjälpmedel som är hälso- och sjukvårdens ansvar och konsumentprodukter som ses som ett egenansvar. I Västra Götaland tillämpas grundprincipen att en konsumentprodukt som kan underlätta vardagliga aktiviteter både för personer med och utan funktionsnedsättning ses som ett egenansvar för den enskilde. Produkter där utprovning och inlärning inte kräver hälso- och sjukvårdens kompetens anses kunna vara brukarens egenansvar. Att stimulera en generell utveckling för användning av ny teknik som blir tillgänglig för alla på en egenfinansierad marknad, ser regionen som en bättre lösning än att införliva nya produkter som hjälpmedel och därmed öka vårdgivarnas kostnader och ansvar. Inom ramen för ett projekt att öka tillgången till och användningen av konsumentprodukter ser Västra Götalandsregionen gärna att uppdraget till HI även omfattar en frågeställning om hur tillgängligheten till hjälpmedel och konsumentprodukter i allmän handel kan öka. Ett förslag är att HI får i uppdrag att utveckla en fristående leverantörsoberoende, nationell hjälpmedels webshop. Det är viktigt att beakta att hjälpmedelsanvändare i både stad och glesbygd ska kunna få tillgång till hjälpmedel på lika villkor. Ansvar, säkerhet och spårbarhet Västra Götalandsregionen ställer sig bakom betänkandets förslag att Socialstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av föreskrifterna om användning av medicintekniska hjälpmedel i vården med utgångspunkt patientens inflytande, delaktighet och valfrihet vid tillhandahållandet av hjälpmedel.

11 Sida 6(7) Datum Diarienummer RS Olika system för olika hjälpmedel Västra Götalandsregionen delar utredarnas uppfattning om att olika hjälpmedel lämpar sig mer eller mindre för ökad valfrihet och eget ägande. Det finns en stor komplexitet vad avser hjälpmedlet och brukarens särskilda behov som måste tas hänsyn till. Hjälpmedel inom medicinsk behandling eller hjälpmedel som specialanpassas, kräver regelbunden uppföljning och kontroll/underhåll är mindre lämpade för valfrihet och eget ägande. Regionen ser också att det är viktigt att ta hänsyn till rekonditionering och återanvändning, exempelvis är det många hjälpmedel som används under en kortare tid utifrån att hjälpmedelsanvändarnas behov förändras. Sammantaget gör Västra Götalandsregionen bedömningen att det är få hjälpmedel av enklare karaktär som är lämpliga att finnas med i ett valfrihetssystem med eget ägande. Det behöver finnas olika system för att öka valfriheten inom hjälpmedelsområdet. Som tidigare uttryckts är samordningen av habiliterings- och rehabiliteringsinsatserna men också stödprocesser för exempelvis avhjälpande underhåll och anpassning avgörande för en effektiv vård. Utredningar inom hjälpmedelsområdet visar att det finns behov av en ökad nationell samordning. I utredningar 1 som genomförts av Sveriges Kommuners och Landsting och Socialstyrelsen framhålls just vikten av samordning av habilitering och rehabiliteringsinsatserna. Konsekvenser och finansiering Finansiering Västra Götalandsregionen anser inte att frågan om kostnadsutveckling har belysts tillräckligt i utredningen. Utredarna menar att förslagen är kostnadsneutrala, denna uppfattning delar inte Västra Götalandsregionen. Bedömningen är att kostnaderna för hjälpmedel ökar för Västra Götalandsregionen om förslagen genomförs. Konsekvenser utifrån kvalitetsmålen i God Vård Konsekvenser utifrån kvalitetsmålen har delvis redovisats i samband med synpunkterna på förslagen, övriga redovisas nedan. Säker vård Utredningen har inte belyst frågan om utbyte av information och patientuppgifter och patientdatalagen (2008:335) tillämplighet i sammanhanget. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Västra Götalandsregionen anser att det varit värdefullt om utredningen belyst frågan om Fritt val av hjälpmedel kan få konsekvenser för en jämställd och jämlik vård. En jämlik vård som omfattar principen om alla människors lika värde förutsätter att patienten får lika tillgång till kvalificerad vård och hjälpmedel. 1 Nationella medicinska indikationer Hörselrehabilitering till vuxna, Rehabilitering för vuxna med syn- eller hörselnedsättning landstingens habiliterings- rehabiliteringsinsatser, Socialstyrelsen (SOSFS 2008:20) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering).

12 Sida 7(7) Datum Diarienummer RS Det finns risk att vissa grupper av funktionshindrade har svårt att få tillgång till ny teknik, möjlighet till att köpa tilläggstjänster på grund av t.ex. ekonomisk situation. Detta kan ses som en fördelningspolitisk fråga, och där andra stimulansåtgärder kan behövas. Vård i rimlig tid Förslagen i betänkandet bedöms inte påverka tillgängligheten till hjälpmedel. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET Helén Eliasson Ordförande Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 Ärende 5

33 Ärende 5 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Johan Flarup Hälso- och sjukvårdsutskottet Förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Bakgrund Västra Götalandsregionen har inbjudits att lämna synpunkter på remiss från Socialstyrelsen angående Förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1). Hälso- och sjukvårdsutskottet avger regionens yttrande. Ärendets beredning Förslag till yttrande har upprättats av Hälso- och sjukvårdsavdelningen. Förslaget har handlagts av Läkemedelsenheten men beretts gemensamt inom avdelningen. Läkemedelskommittén samt terapigrupp äldre och läkemedel har lämnat synpunkter till yttrandet. Hälso- och sjukvårdsavdelningens ledningsgrupp behandlade ärendet 16 april Konsekvenser av föreskriften Föreskriften kan komma att innebära förändringar i bland annat Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård och i de begrepp som används i handlingsplanen äldre och läkemedel. Detta arbete vidtar när föreskrifterna fastställts. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslås besluta att till Socialstyrelsen avge yttrande enligt upprättat förslag och att förklara paragrafen omedelbart justerad. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVDELNINGEN Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Lendenius Läkemedelschef POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Regionens Hus Lillhagsparken 5 TELEFON: HEMSIDA:

34 1(4) YTTRANDE Datum Diarienummer RS Socialstyrelsen Dnr 16958/2012 Remiss ang. förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Västra Götalandsregionen lämnar nedanstående synpunkter på förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälsooch sjukvården. Allmänna synpunkter Västra Götalandsregionen är positiv till att Socialstyrelsen vill reglera frågorna om ansvaret för läkemedelsbehandlingen för mest sjuka äldre m.fl. grupper. Västra Götalandsregionen anser dock att frågan är mer komplex än vad Socialstyrelsens förslag till ändringar i föreskrifterna och allmänna råden om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården återspeglar. Västra Götalandsregionen anser att frågorna om äldres m.fl. gruppers läkemedelsanvändning är så viktiga att de bör utgöra en egen föreskrift och inte insorteras in i den föreskrift som reglerar hälso- och sjukvårdens läkemedelshantering. Västra Götalandsregionen anser vidare att Socialstyrelsen bör bereda frågan ordentligt. Det är återigen så att Socialstyrelsen ger remissmottagarna anmärkningsvärt kort svarstid. För Västra Götalandsregionen innebär det att förutsättningarna att inhämta synpunkter från flera delar i organisationen vilka berörs av föreskriftsändringen försvårats. Risken är att viktiga synpunkter inte kommer fram. Västra Götalandsregionen hade också önskat att Socialstyrelsen samordnat sin föreskrift med den överenskommelse som finns mellan SKL och Socialdepartementet om sammanhållen vård för de mest sjuka äldre. Åldersgränsen 75 år stämmer inte överens med överenskommelsen som omfattar de som är 65 år och äldre. Västra Götalandsregionen konstaterar att samordning mellan olika aktörer på nationell nivå tycks vara en komplicerad fråga. Västra Götalandsregionen konstaterar också att det finns en tendens i föreskriften att framställa patienten som en passiv mottagare av ordinationer och av information och inte som en aktiv deltagare i sin behandling. Det är önskvärt att patientens delaktighet betonas starkare. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Regionens Hus Lillhagsparken 5 TELEFON: HEMSIDA:

35 2(4) Förslagets innehåll 1 kap. 3 Västra Götalandsregionen saknar tydliga definitioner av begreppsapparaten i föreskriften. Definition för enkel och fördjupad läkemedelsgenomgång samt läkemedelsberättelse och läkemedelsrelaterade problem saknas. Detta leder till gränsdragningsproblem och otydlighet när väl begreppen ska användas. Gränsen mellan exempelvis enkel och fördjupad läkemedelsgenomgång blir glidande. Detta leder i sin tur till risk för oklarheter i ansvarsfrågor mellan olika vårdgivare. Även termen vårdgivare har tagits bort från listan över termer. I 5 kap skrivs på flera ställen att vårdgivare ska erbjuda. Här bör förtydligas att det gäller vårdgivare med anställda läkare, d v s inte kommuner. 5 a kap. Enkel läkemedelsgenomgång 1 Huvudsyftet med föreskriftsändringen är att förbättra informationsöverföringen om läkemedel mellan patient och vårdgivare och vårdgivare emellan. Detta bör framgå tydligare. 2 Västra Götalandsregionen vill understryka att förutsättningarna för läkemedelsgenomgångar är väldigt olika i de fyra situationer som författningen pekar ut att de ska göras vid. Västra Götalandsregionen menar att de är så olika att de kanske inte låter sig beskrivas i ett och samma sammanhang, utan att man bör beskriva varje process för sig. Punkten 2 i punktlistan kräver att patienten erbjuds enkel läkemedelsgenomgång vid alla nybesök hos läkare i öppen vård. Begreppet "öppen vård" är dock ett väl vitt begrepp. Avses även enstaka besök i sjukhusanknuten öppenvård så blir konsekvenserna av denna författning alltför vittgående och i praktiken svårgenomförbara. Det är inte ändamålsenligt att vid alla nybesök, vid alla sjukhusanknutna specialistmottagningar, kräva läkemedelsgenomgång. Huvudsyftet måste, enligt Västra Götalandsregionen, vara att läkemedelsgenomgång genomförs om patienten kommer att ha en varaktig vårdrelation. Socialstyrelsen måste därför bli mer precis i vilka fall läkemedelsgenomgångar ska göras. I all välmening riskerar annars författningsändringen att skapa meningslöst arbete samtidigt som patient och vårdgivare invaggas i en falsk trygghet. Motsvarande problem finns även för punkten 3. Skrivningen i 2, att patienten ska erbjudas enkel läkemedelsgenomgång, är inte särskilt tvingande eftersom många slutenvårdspatienter inte kan ta ställning till detta. Att "rutinmässigt genomföra", i de fall där detta är relevant (jfr stycken ovan), vore bättre för att få genomslag för författningens intentioner. Detta gäller även under 3 vid misstanke om läkemedelsrelaterade problem. Där bör skrivningen vara starkare eftersom det i sådana lägen kan vara en säkerhetsrisk att skriva ut nya läkemedel om man inte får veta vad patienten ordinerats.

36 3(4) Det bör också påpekas att enkel läkemedelsgenomgång vid inskrivningen i sluten vård i många fall förutsätter tillgång till en nationell ordinationsdatabas. Att leta i olika system, intervjua anhöriga eller beställa underlag från andra vårdgivare låter sig i allmänhet inte göras på akutmottagningar. Vid elektiva inläggningar finns givetvis bättre möjligheter att genomföra en läkemedelsgenomgång. 4 Vid en enkel läkemedelsgenomgång anser regionen att läkaren också ska kartlägga risk för förekomst av läkemedelsrelaterade problem. Vidare menar Västra Götalandsregionen att det inte är möjligt att inom ramen för en enkel läkemedelsgenomgång fullt ut bedöma om läkemedelsbehandlingen är ändamålsenlig och säker. Vi föreslår därför att den avslutande meningen får en annan lydelse, exempelvis: Läkaren ska bedöma om läkemedelslistan är fullständig och korrekt samt om läkemedelsbehandlingen innebär risk för läkemedelsrelaterade problem. Det bör även poängteras att hänsyn ska tas till receptfria läkemedel, naturläkemedel, handelsvaror, t ex vitaminprodukter och kosttillskott, då det annars finns risk för att dessa missas vid genomgången. 5 Denna paragraf bör omformuleras. Dels är delar av denna paragraf en upprepning av 4, dels är delar av de åtgärder som beskrivs i paragrafen enligt regionen att hänföra till fördjupad läkemedelsgenomgång. Det går exempelvis inte att enbart genom att granska läkemedelslistan fastslå att patienten har läkemedelsrelaterade problem. Läkemedelsrelaterade problem är något som patienten eller läkaren kan misstänka, men som oftast konstateras via provtagning, monitorering eller utsättningsförsök. Fördjupad läkemedelsgenomgång 6 För patienter i sluten vård kan det vara svårt för vårdgivaren att erbjuda en fördjupad läkemedelsgenomgång. En sådan kan ibland påbörjas i sluten vård, men får oftast avslutas i öppen vård. På många specialiserade kliniker kan man sakna kunskap att genomföra en fördjupad läkemedelsgenomgång, men man kan remittera patienten till ordinarie läkare i öppen vård för en sådan. Den läkare som finner behov för en fördjupad läkemedelsgenomgång hos patienten bör ha ansvaret att se till att denna genomförs. Detta kan göras genom att man meddelar annan vårdgivare om man inte själv handlägger den fördjupade läkemedelsgenomgången. Vidare bör det framgå i paragrafen att även andra personalkategorier än läkare har ansvar för att initiera en fördjupad läkemedelsgenomgång om man misstänker läkemedelsrelaterade problem hos patienter som man har ett ansvar för. Paragrafen behöver omarbetas utifrån dessa förutsättningar. 9 Paragrafen är otydlig skriven. Uppföljningen måste avse patientens tillstånd efter eventuella medicinjusteringar.

37 4(4) Läkemedelsberättelse 12 Västra Götalandsregionen anser att även patienten ska få ta del av läkemedelsberättelsen. Det är av stor vikt inte minst för patientsäkerheten att patienten erhåller denna information skriftligt. Det bör i läkemedelsberättelsen även ingå information om vilka receptfria läkemedel, naturläkemedel etc. patienten använder och som inte är ordinerade. Västra Götalandsregionen menar även att det vore värdefullt att alltid göra en läkemedelsberättelse om vilka medicinjusteringar som gjorts, även om man inte har genomfört en läkemedelsgenomgång enligt denna föreskrift. Uppföljning efter fördjupad läkemedelsgenomgång eller utskrivning 13 Denna paragraf är otydlig och svårtolkad. I klinisk verksamhet ansvarar behandlande läkare eller teamet för uppföljningen. I annat fall remitteras patienten för uppföljning. I detta skede är aldrig verksamhetschefen inblandad som den som utser uppföljningsansvarig läkare. Man kan anta att det som åsyftas här är när specialistsjukvården ber primärvården att följa upp en patient efter ett slutenvårdstillfälle. Verksamhetschefen är då ansvarig till att uppföljning sker om patienten inte har en dedicerad läkare sedan tidigare. Västra Götalandsregionen anser att ansvar för uppföljning endast kan hanteras på två sätt. Antingen behåller behandlande läkare uppföljningsansvaret själv/inom teamet eller så remitteras patienten för uppföljning av annan enhet. Paragrafen bör därför omformuleras, exempelvis enligt följande: Ansvar för uppföljning åligger den läkare och den enhet som genomfört fördjupad läkemedelsgenomgång eller vid utskrivning upprättat läkemedelsberättelse. Om uppföljning ska ske på annan enhet ska uppföljningsansvaret regleras via vårdbegäran. På mottagande enhet ansvarar verksamhetschefen för att uppföljningsansvarig utses. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET Helene Eliasson Ordförande Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57 Ärende 6

58 Sida 1(1) Ärende 6 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Sonja Gillving Anmälningsärende vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 25 april 2012 Övrigt 1. Socialstyrelsen Beviljad ansökan om utvecklingsarbete för stöd till barn som anhöriga, dnr RS Under sammanträdet finns handlingen tillgänglig hos sekreteraren. POSTADRESS: Regionens Hus Skövde BESÖKSADRESS: Regionens Hus Hertig Johans gata 6 TELEFON: HEMSIDA:

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet:

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet: Regeringsbeslut II:15 2014-12-18 S2014/8959/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen Rålambsvägen 3 106 30 Stockholm Uppdrag inom hjälpmedelsområdet Regeringens beslut Med ändring av tidigare lämnade uppdrag

Läs mer

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Bilaga till regeringsbeslut 2007-08-16 nr 3 Socialdepartementet Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Inledning Regeringen vill i en försöksverksamhet pröva ett system som

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Kommittédirektiv. Fritt val av hjälpmedel. Dir. 2011:7. Beslut vid regeringssammanträde den 3 februari 2011

Kommittédirektiv. Fritt val av hjälpmedel. Dir. 2011:7. Beslut vid regeringssammanträde den 3 februari 2011 Kommittédirektiv Fritt val av hjälpmedel Dir. 2011:7 Beslut vid regeringssammanträde den 3 februari 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur ett system för fritt val av hjälpmedel

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Remiss av Betänkandet " På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43

Remiss av Betänkandet  På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43 Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september Remiss av Betänkandet " På lika villkor!

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Emma Everitt Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på.

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2011-06-28 Dnr HSS110082 Yttrande över Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden(sosfs 2001:1) om läkemedelshantering i hälso- och

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Version 11, 2012-01-18 Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Fastställd av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 13 februari 2012 Gällande från den 1 maj 2012 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Välkommen. Utbildning om nya förskrivningsprocessen

Välkommen. Utbildning om nya förskrivningsprocessen 1 Välkommen Utbildning om nya förskrivningsprocessen Styrande dokument 2 3 Viktigare författningar Hälso- och sjukvårdslagen Patientsäkerhetslagen Lagen om medicintekniska produkter Lagen om offentlig

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Karin Flyckt Samordnare av funktionshindersfrågor Förändrade roller på nationell nivå Hjälpmedelsinstitutet avvecklas statliga åtaganden går till

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-20 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 På lika

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2016-03-18 Giltigt t.o.m.: 2017-03-18 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Beredningsgrupp (TLK) Egenvård,

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Rutin för vårdavdelning och specialistmottagning i Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2018-11-12 Giltigt t.o.m.: 2019-11-12 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Förskrivnings- processen

Förskrivnings- processen Förskrivnings- processen September 2012 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- vårdinsats Patientens totala situation ska analyseras Behoven

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering Uppdaterad: 2017-11-09

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1./860-2012 SID 1 (6) 2012-12-18 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 23

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna

Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna 2012-03-23 Dnr 16958/2012 1(9) Avdelningen regler och tillstånd Emil Bergschöld emil.bergschold@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning gällande förslag till ändring i föreskrifterna och allmänna råden

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-405/2017 Sida 1 (5) 2017-08-17 Handläggare Anna Larsson Telefon: 08-508 25 141 Lena Tengvall Telefon: 08-508

Läs mer

Reviderad övergripande riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Reviderad övergripande riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Evelyn Widenfalk Ehlin Monica Hansson Datum 2018-07-20 Diarienummer OSN-2018-0418 omsorgsnämnden Reviderad övergripande riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-10-23 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Läs mer

YTTRANDE. På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

YTTRANDE. På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) YTTRANDE Dnr S2017/03349/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 26 oktober 2017 På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1/1341-2011 SID 1 (6) 2011-12-01 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

att utse Monica Selin att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Monica Selin att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 1 december 2010, kl 09.00 14.00, Scandic Opalen, Göteborg. Paragrafer 202-219 Närvarande ledamöter: Helén Eliasson (S), ordförande Jonas

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL

Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL Varför är läkemedelsfrågor viktiga? Maria Palmetun Ekbäck Överläkare Ordförande i Läkemedelskommittén, ÖLL Grunderna för en god läkemedelsanvändning Att det finns indikation för behandlingen Att sjukdomen/symtomen

Läs mer

Juridiken kring hjälpmedel

Juridiken kring hjälpmedel Juridiken kring hjälpmedel vem ansvarar för vad? D I NA JACOBSON I SAMARBET E MED H JÄLPMEDELSCENTER B L EKINGE K A R L S K R O N A D E N 2 3 M A J 2 0 1 8 Halvdagens innehåll Hälso- och sjukvårdens reglering

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Leif (KLK) Norberg Maria Datum 2015-10-16 Diarienummer KSN-2015-1444 Kommunstyrelsen Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet Förslag

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Framtida medicinskt

Läs mer

Information om ärendet har getts programberedningen för äldre och multisjuka. godkänna den reviderade överenskommelsen mellan Stockholms

Information om ärendet har getts programberedningen för äldre och multisjuka. godkänna den reviderade överenskommelsen mellan Stockholms SJUKVÅRDSUTSKOTTET STOCKHOLMS STAD OCH EKERÖ 2009-10-12 P 10 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-09-15 HSN 0909-0849 Handläggare: Marie-Louise Fagerström Överenskommelse

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Socialdepartementet har berett landstinget möjlighet att yttra sig över betänkandet Hjälpmedel - ökad delaktighet och valfrihet.

Socialdepartementet har berett landstinget möjlighet att yttra sig över betänkandet Hjälpmedel - ökad delaktighet och valfrihet. Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-03-28 1(2) LS 1201-0211 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-04- 1 7 0001 3 " Yttrande över betänkandet Hjälpmedel - ökad delaktighet

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting Dokumentnamn: Rutin för samverkan vid egenvård. Överrenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Västmanlands län Dok.nr/Ref.nr/Diarienr: Version: Klicka här för att ange text. 1. Datum: VKL:s diarienummer:

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 26 augusti 2009, kl 09.15 13.45, konferensrummet Visionen, Regionens Hus, Vänersborg Paragrafer 180-193 Närvarande ledamöter: Närvarande

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:71 Diarienr: 09/5292 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-11-18 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för juridik Kommundirektör Landstings-/regiondirektör Äldreomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Avdelningen egen regi Tjänsteutlåtande DNR1.5.1.-406/2014 Sida 1 (7) 2014-09-04 Handläggare Cecilia Schönewald Telefon: 08-508 14 061 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Reviderat samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen

Reviderat samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-01-27 Diarienummer HS 113-2015 Ärende 5 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Johan Flarup Telefon: 0709-10 31

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Monica Rask- Carlsson, MAS 2011-04-11 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbetet 2011-04-11 Övergripande rutin

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer

Först lite om Myndigheten för delaktighet

Först lite om Myndigheten för delaktighet Först lite om Myndigheten för delaktighet Den 1 maj bildas Myndigheten för delaktighet (Mfd) Den bildas av Handisam och de delar av Hjälpmedelsinstitutet som bedöms vara statliga Verksamheter som inte

Läs mer

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Rutin/gäller för Äldreomsorgen, Funktionshinderverksamheten Borås Stad Namn/ämne ex När brukare inte öppnar dörren 1 Ur Borås Stads Styr- och

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer