Protokoll Arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll 2011-11-16 Arbetsutskott"

Transkript

1 166 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Småland-Blekinges kontor i Bryssel Onsdag den 16 november 2011, kl ; ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande Åke Nilsson Mona Jeansson Ulf Nilsson Björn Holgersson ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Håkan Brynielsson Anders Svalin Utses att justera Peter Wretlund Olle Zellman Akko Karlsson Paragrafer sekreterare

2 Dagordning et beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg Information om Trans-European Transport Network (TEN-T) 223 D 1999/ Slutförvarsfrågan Anders Svalin, Peter Wretlund, Oskarshamns kommun och Olle Zellman, SKB informerar om slutförvarsfrågan. Regionförbundet Remiss över SKB:s slutförvarsansökan Granskningsgruppens granskning av SKB:s ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle Granskningsgruppen har innan sommaren haft kontakter med Svensk Kärnbränslehantering (SKB), Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Kärnavfallsrådet. Regionförbundet deltar sedan lång tid i Oskarshamns granskning av SKB:s ansökan om att få etablera en inkapslingsanläggning och kapselfabrik i Oskarshamn. I Granskningsgruppen ingår kompetens i form av etablerade experter Antonio Pereira kärnteknik (Stockholms universitet), Bo Carlsson MKB, samt Peggy Lehrman miljöjurist. Granskningsgruppens yttrande kommer att presenteras för regionförbundets styrelse under våren Styrelsen har möjlighet att ansluta sig till Oskarshamns yttrande. Samverkan med SKB Referensgruppen kring kopparkorrossion startades under 2010 som ett resultat av den diskussion kring kopparkorrossion som finns både nationellt och internationellt. I gruppen finns representanter för KTH, kommunerna/regionförbunden, miljöorganisationerna, SKB och Ångströmslaboratoriet i Uppsala. SKB öppnar upp arbetet kring korrossionsfrågan. Även andra frågor har öppnats upp från förslag från miljöorganisationerna. Prototypförvaret. Ett antal kopparkapslar i full skala har deponerats på ett sätt som i någon mån liknar de förhållanden som kommer att finnas i det planerade slutförvaret. Kapslarna värms upp med värmare för att simulera värme från använt kärnbränsle men det finns ingen strålning från kapslarna. Kapslarna har varit deponerade i 8-10 år.

3 168 MiniCan. Experimentet MiniCan handlar om att en kapsel inte är tät placerades fem miniatyrkapslar med förborrade hål i berget i Äspölaboratoriet. Man ville få svar på vad som händer inuti en kapsel om det kommer in vatten. Regionförbundets samverkan med SKB har resulterat i ett kommande samarbete med SKB och Linnéuniversitetet (Lnu). Samarbetet kommer att handla om innovationer kring bl a teknik och samhällsforskning. Ett antal seminarier på Lnu har planerats. Informationsinsatser Styrelsen/arbetsutskottet och riksdagsbänken Möte med bänken och delar av arbetsutskottet på kapsellaboratoriet i september Elever Skolseminarier och studiebesök på Äspölaboratoriet. Totalt cirka elever och lärare under perioden Linnéuniversitetet Studiebesök av forskare. På Linnéuniversitetet finns idag tio forskningsförsök på Äspölaboratoriet från naturvetenskapen. Insatser kommer mot teknikinstitutionen på Linnéuniversitetet. Tjejresan Under våren 2011 har 44 tjejer från Oskarshamn/Kalmar deltagit i en verksamhet där vi diskuterat naturvetenskap/teknik och inbjudit till studiebesök och föreläsningar på Linnéuniversitetet/Kalmar Energi/Experimentlabbet/Mönsterås bruk/äspölaboratoriet/okg/kapsellaboratoriet (framtidsseminarium) Tjänstemän Både från Kalmar kommun/linnéuniversitetet och regionförbundet Energi i skolan Regionförbundet tog 2010 ett initiativ till samverkan med länets kommuner och energirelaterad verksamhet. Oskarshamns kommun tog 2011 över stafettpinnen och driver ett arbete kring detta i förskolor i Oskarshamn samt har gjort en ansökan till sociala fonden om medel för samverkan med andra kommuner i länet. Regionförbundets samverkan med Linnéuniversitetet har resulterat i en större workshop på Äspölaboratoriet och Kapsellaboratoriet samt ett avtal med Nova FoU kring forskningsmöjligheter i SKB:s anläggningar. SKB Olle Zellman informerade om SKB:s nuläge i slutförvarsprocessen. Olle Zellman är geolog och har arbetat i drygt 20 år på SKB med bl a Äspötunneln och de platsundersökningar som genomfördes under 2000-talet. Idag är arbetsuppgifterna bl a fastighetsfrågor och omvärldsfrågor. En ansökan om att få etablera en inkapslingsanläggning och ett slutförvar lämnades till Strålsäkerhetsmyndigheten och miljödomstolen under mars För att få tillstånd och tillåtlighet krävs fem Ja från Strålsäkerhetsmyndigheten/- Miljödomstolen/regeringen/Oskarshamn/Östhammar. Om processen går enligt tidtabell är granskningen klar 2015 och byggnation kan starta 2017.

4 169 Clab har genomfört s k stresstester ett krav från myndigheterna efter Fukushimaolyckan. Resultaten av testerna visar att Clab väl uppfyller kraven. Äspölaboratoriet planeras för en nationell forskningsstruktur under ledning av professor Ulf Karlsson, KTH. Ulf Karlsson har tidigare arbetat med strukturerna för Maxlabbet och ESS i Lund. En workshop har redan genomförts med ett fyrtiotal forskare från hela landet. Linnéuniversitetet deltog med fem forskare. Målet är att i framtiden kunna göra Äspölaboratoriet till en internationell angelägenhet. Vidare informerade Olle Zellman om SKB:s enorma databas som erbjuds för annan forskning. M/S Sigyn kommer under 2013 att ersättas av M/S Sigrid. M/S Sigrid är ett större, säkrare och modernare fartyg som skall transportera både kärnbränsle till Clab och det bränsle som skall slutförvaras i Forsmark. SKB ser regionen som viktig då man skall rekrytera kompetens under år framöver. I nuläget ser man att personer behövs i Oskarshamn. SKB och Linnéuniversitetet har startat ett samarbete kring besök, seminarier kring teknik och samhällsfrågor. Oskarshamns kommun Peter Wretlund informerade om kommunens arbete med granskningen av SKB:s ansökan. Den viktigaste frågan just nu är det nationella ansvar som kommunen förbereder sig för. Man ser framför sig en positiv utveckling i både kommunen och regionen. Viktiga frågor: Mervärdesfrågan arbetas med på olika håll. Kommunen ser utbildnings- och kompetensfrågor. Att göra Oskarshamn till en attraktiv plats Förstudier, t ex Oskarshamns målbild Den nya färjeterminalen Teknikcollege med energiinriktning Oskarshamn ser som en ytterligare viktig fråga att öka antalet ungdomar till regionen och att Oskarshamn skall bli ett framtida energicentrum. et tar informationen till protokollet.

5 D 2011/ Skrivelse från Myndigheten för yrkeshögskolan Myndigheten för yrkeshögskolan har den 25 oktober 2011 inkommit med skrivelse Hur ser efterfrågan på kompetens ut i er region? I arbetet med att bedöma ansökningar om att ingå i yrkeshögskolan är det viktigt för myndigheten att ha välgrundade underlag i form av t ex yrkesanalyser. Myndigheten för yrkeshögskolan har tidigare fått lämna synpunkter på de yrkesanalyser som tagits fram men så sker inte i år. Regionförbundet i Kalmar län har den 9 november 2011 lämnat in svar på Myndighetens för yrkeshögskolan fråga om hur efterfrågan på kompetens ser ut i vår region. Av svaret framgår bl a att Kalmar län har få YH-platser jämfört med grannlänen och i förhållande till befolkningsstatistik samt att länet har få utbildningar inom området Hotell, restaurang och turism samt inom grön sektor. et tar informationen med godkännande till protokollet. 225 Rapport från dialog med studieförbunden I den överenskommelse som träffats mellan studieförbunden i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län anges att det årligen skall genomföras dialoger för avstämning av verksamhet och aktuella frågor. Den oktober 2011 genomfördes dialoger med Studieförbundet Vuxenskolan, Sensus, Studieförbundet Bilda, Studiefrämjandet, ABF och NBV. Den 9 november 2011 genomfördes dialoger med Folkuniversitetet och Medborgarskolan. Vid dialogmötena har regionförbundet företrätts av kontaktpolitikerna för lärande och kompetensförsörjning, Mona Jeansson (S) och Björn Holgersson (FP) samt av Lennart O Werner och Margareta Nilsson från kansliet. Håkan Brynielsson informerar från dialogmötena. Samtalen har förutom verksamheten även till stor del berört revidering av överenskommelsen mellan studieförbunden och regionförbundet angående fördelningsprinciper för de regionala bidragen. et tar informationen med godkännande till protokollet.

6 D 2008/ Baltic Master Waste management in ports (Avfallshantering i hamnar) Håkan Brynielsson redogör för slutrapport för Baltic Master Waste management in ports (Avfallshantering i hamnar), ett delprojekt inom Baltic Master II. Projektet Baltic Master II drivs av Region Blekinge och syftar till att förbättra säkerheten till havs genom att integrera lokala och regionala perspektiv. Projektet finansieras bl a med medel från EU:s Östersjöprogram och avslutas i januari Målet är att samma system skall användas på fartyg och i hamn i hela Östersjöregionen. Delprojektet föreslår gemensamma avfallsrutiner och ett sorteringsverktyg för fast avfall. Delprojektet har bl a praktiskt provat, utvecklat och tillämpat nya avfallslösningar i deltagande hamnar från Kalmar län presenterat förslag till enhetliga rutiner för avfallshantering på fartyg och i hamn producerat en slamkärra med tillbehör för rationellare och säkrare omhändertagande av motorrumsavfall. Tack vare en speciell adapter som konstruerats kan ca 80 % av alla kopplingar anslutas ökat samarbetet mellan Östersjöländerna, samt förstärkt regionens nätverk kring dessa frågor et tar informationen med godkännande till protokollet. 227 D 2008/ Baltic Master II förslag till politisk vision Baltic Master II-projektet syftar till att öka samarbetet mellan Östersjöländerna för att minska utsläppen och öka krisberedskapen till havs. Åke Nilsson (KD) redogör för förslag till politisk vision för fortsättningen av Baltic Master II-projektet av vilken framgår att man bl a vill få till stånd miljösäker sjöfart och miljösäkra hamnar i Östersjöregionen samt avsätta medel i händelse av eventuella oljekatastrofer i Östersjön. et tar informationen till protokollet samt beslutar att ställa sig bakom förslaget till politisk vision för Baltic Master II-projektet.

7 D 2011/ IUC Kalmar län projektet Håll ut IUC Kalmar län (Industriellt UtvecklingsCentrum) har inkommit med ansökan om medfinansiering till projektet Håll ut om sammanlagt kronor för perioden Regionförbundet har under åren medfinansierat projektet Industriell plattform bl a med syfte att etablera kontakt och samarbete med länets övriga företagsstödjande aktörer, framförallt kommunernas näringslivsenheter och LUC samt de tillverkande företagen i hela länet. Ytterligare uppdrag var att utveckla LUC:s TBN-databas för att få en helhetsbild av de tillverkande företagens behov och för att ge en helhetsbild av den tillverkande industrin. 600 företag har lagts in i databasen och av dem har 200 intervjuats om sina utvecklingsbehov. I projektet Håll ut vill IUC fortsätta utveckla det som byggts upp under de senaste tre åren och man vill fokusera på FoU-samverkan Stärka samverkan mellan akademin/forskningsinstituten och företagen. Kompetenshöjande insatser Utveckla TBN-databasen Direkta insatser i företagen, exempelvis stöd vid ansökningar av utvecklingskapital, identifiera utvecklingsinsatser och matcha med rätt kompetens Målsättningar i projektet är bl a att öka andelen examensjobb som genomförs på industriföretag med 40 %, besöka 120 företag för att informera och identifiera utvecklingsbehov, tillsammans med LUC (Lokalt UtvecklingsCentrum) genomföra 10 industriseminarier samt genomföra utbildningsinsatser i 20 företag. Föreslås att för perioden bevilja IUC Kalmar län kronor för projektet Håll ut. Under diskussion föreslås att man följer upp OECD-studien och överlägger med Linnéuniversitetet kring kommande arbetsmöjligheter i regionen för studenter, kommande examensarbeten och traineeplatser. et beslutar, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel, tidigare 33:1- medel), att för projektet Håll ut bevilja IUC Kalmar län kronor för år 2012, kronor för år 2013 samt kronor för år 2014, totalt kronor. enligt nämnda förordning får inte överklagas. et beslutar vidare att OECD-studien skall följas upp samt att man överlägger med Linnéuniversitetet kring kommande arbetsmöjligheter i regionen för studenter, kommande examensarbeten och traineeplatser.

8 D 2009/ RUSEN lägesrapport Håkan Brynielsson ger en kortfattad lägesrapport över arbetet med den Regionala Utvecklingsstrategin (RUSEN). et tar informationen med godkännande till protokollet. 230 D 2011/ Kultur för äldre Kommer du ihåg? Del 2 Åren genomfördes med hjälp av utvecklingsmedel från Statens Kulturråd pilotprojektet Kommer du ihåg? Minnesupplevelser i socialpedagogikens tjänst. Projektet drevs av Jamtli, länsmuseet i Jämtland i samarbete med Murberget, Länsmuseet Västernorrland och Gammlia, Västerbottens museum. Från Kalmar län ingick Kalmar och Mörbylånga kommuner tillsammans med Kalmar läns museum. Utfallet av projektet var mycket gott och det finns ett stort intresse att fortsätta att utveckla och sprida metoderna i hela länet. Projektets syfte är att äldre människor skall kunna leva ett meningsfullt och rikt liv. Målgrupper är vårdpersonal, äldre som bor i särskilt boende, äldre inom särskilt boende för dementa samt äldre som deltar i träffpunkternas verksamhet. Regionförbundet i Kalmar län står som projektägare. En styrgrupp med representanter från regionförbundet, kommunerna, Linnéuniversitetet, kulturinstitutionerna och företrädare för det civila samhället ansvarar för avstämning, utvärdering och uppföljning. Projektet startar den 10 januari 2012 och avslutas den 30 september Projektet genomförs i två delar. Del A är för alla kommuner i Kalmar län. Del B är en fördjupning för Kalmar och Mörbylånga kommuner som tidigare deltog i projektet Kommer du ihåg?. Den totala finansieringen för projektet beräknas till kronor. Regionförbundet föreslås bidra med 1:1-medel kronor för 2012/13, kronor för 2013/14 och kronor för 2014/15, dvs totalt kronor. et beslutar, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel, tidigare 33:1- medel), att bevilja projektet Kultur för äldre Kommer du ihåg? kronor för 2012/13, kronor för 2013/14 och kronor för 2014/15, dvs totalt kronor. enligt nämnda förordning får inte överklagas.

9 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden Budgetläget för företags- och projektstöd Förteckning över aktuella ärenden et tar anmälningarna till protokollet. 232 D 2011/ Trans-European Transport Network (TEN-T) Håkan Brynielsson informerar kortfattat om Näringsdepartementets remiss över Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska nätverket. Regionförbundet i Kalmar län är inte formell remissinstans men föreslås att regionförbundet ändå, gemensamt med Europakontor Småland-Blekinge, lämnar in yttrande. Yttrande skall vara Näringsdepartementet tillhanda senast den 30 november Föreslås att kansliet får i uppdrag att ta fram förslag till yttrande inför extra sammanträde med arbetsutskottet den 22 november Föreslås att i yttrandet lyfta in OECD-rapportens analys och slutsatser samt även ta med projektet CARGOTO som exempel på pågående insatser för att förbättra de öst-västliga förbindelserna. et beslutar ge kansliet i uppdrag att inför extra sammanträde med arbetsutskottet den 22 november 2011 ta fram förslag till yttrande över Näringsdepartementets remiss Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska nätverket. Harald Hjalmarsson Akko Karlsson Anders Svalin ordförande justerare sekreterare

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste VERKSAMHETSPLAN 2011 1 (5) 2010-10-27 Dnr 15/2010 Kärnavfallsrådets Verksamhetsplan 2011 I mars 2011 planerar Svensk Kärnbränslehantering AB:s

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-04-23 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret Östhammar, sammanträdesrum Gräsö, 17.00-20.15 ande Margareta Widén Berggren, (S), ordförande Lennart Owenius (M), ordförande Jonas Lennström (S), ledamot Örjan

Läs mer

Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan

Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan Peter Andersson, kanslisekreterare Kärnavfallsrådet Kärnavfallsrådet är en vetenskaplig kommitté under Miljödepartementet Målgrupper Huvudmålgrupp

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 2017-01-04 Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är en förening med Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningen

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

KULTURNÄMNDEN (54) ( ) BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag Ekonomisk rapport januari - mars 2010

KULTURNÄMNDEN (54) ( ) BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag Ekonomisk rapport januari - mars 2010 2010-05-26 41(54) KULTURNÄMNDEN BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2010-05-26 37 Ekonomisk rapport januari - mars 2010 38 Ekonomisk rapport januari - april 2010 39 Månadsuppföljning mars 2010 40 Månadsuppföljning

Läs mer

Sven-Åke Johansson (S) Eva-Marie Hansson (M) Anton Sejnehed (S) Ordförande Justerare Justerare

Sven-Åke Johansson (S) Eva-Marie Hansson (M) Anton Sejnehed (S) Ordförande Justerare Justerare PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Forum, kl. 18:00-20:50 Beslutande Se närvaroförteckning sidan 2. Övriga deltagare Miljöexpert, LKO, Bo Carlsson 4 Paragrafer 4-5 Justeringens plats och tid Stadshuset i Oskarshamn,

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-24 1 (5) Plats och tid Nathanaelgården, Tierp, 17.00-20.30 ande Margareta Widén Berggren (S), ordförande Anna-Lena Söderblom (M), vice ordförande Sanne Eriksson (S), ledamot Bertil Alm (C), ledamot

Läs mer

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Johann Helgason Dreamstime.com Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Kärnavfall avger farlig strålning i 100 000 år Kärnavfall ska hanteras på ett sätt som inte pålägger framtida generationer

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2018-04-13 Diarienr: SSM2018-944 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström Svensk Kärnbränslehantering AB Saida Laârouchi Engström 2011-01-25 2 Vårt uppdrag Oavsett frågan om kärnkraftens framtid så finns i dag kärnavfall som måste tas om hand på kort och lång sikt för att skydda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-27 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, SR Ormön, Östhammar, kl. 08.15-09:30 Beslutande Sune Berglund Ingrid Gustavsson Christina Haaga Lisa Landberg Sune Pettersson Övriga deltagande Johanna Yngve

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2019-02-08 Diarienr: SSM2018-5982 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

NyhetsblAD nr. 2011:6

NyhetsblAD nr. 2011:6 NyhetsblAD nr. 2011:6 FRÅN KÄRNAVFALLSRÅDET Den 9 december 2011: Kärnavfallsrådet bjöd in till rundabordsdiskussioner om granskningen av SKB:s ansökningar. Den 9 december bjöd Kärnavfallsrådet in till

Läs mer

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008 Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys 24 april 2008 Helhetsbild av slutförvarssystemet Olle Olsson Projektchef Kärnbränsleprojektet Dagens presentationer Anläggningar för slutligt omhändertagande

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-03-17 Handläggning i parternas utevaro Mål nr M 1333-11 Aktbilaga 508 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN

ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN AGENDA 01 INTRODUKTION 02 FRÅN ANSÖKNINGSPROCESS TILL PRÖVNINGSPROCESS 03 INTRESSENTBESKRIVNING 04 ANALYS 05 FÖRSLAG INTRODUKTION UPPDRAG, MÅL OCH SYFTE Uppdraget

Läs mer

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten Slutförvar En undersökning om kunskap, information och förtroende Metod 3543 respondenter Minst 100 per län Minst 500 i Halland, Kalmar, Uppsala Fältperiod 4 december 2013 3 januari 2014 Övergripande resultat

Läs mer

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18 BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 48 Ekonomisk rapport januari mars 2011 49 Ekonomisk rapport januari april 2011 50 Budgetuppföljning

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Lagrådsremiss Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2008 Andreas Carlgren Egon Abresparr

Läs mer

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland Plats och tid: Repslagaregatan 12 Norrköping, Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Irma Görtz (Norrköping Kommun) ordförande Birgitta Wessman Thyrsson (Region Öst ) Vice Orf. Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 20mars 2014 kl 14:00 17:00 Plats: Kulturhuset, Galleriet

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 20mars 2014 kl 14:00 17:00 Plats: Kulturhuset, Galleriet Granskningsgruppen Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 20mars 2014 kl 14:00 17:00 Plats: Kulturhuset, Galleriet Närvarande ordinarie gruppdeltagare: Rigmor Eklind, (s) vice ordförande Matti

Läs mer

LKO. Lokal kompetensuppbyggnad i Oskarshamn - projekt kärnavfall. Verksamhetsberättelse 2010 LKO

LKO. Lokal kompetensuppbyggnad i Oskarshamn - projekt kärnavfall. Verksamhetsberättelse 2010 LKO LKO. Lokal kompetensuppbyggnad i Oskarshamn - projekt kärnavfall. Verksamhetsberättelse 2010 LKO Projektledarens förord Som en följd av SKB:s platsvalsbeslut i juni 2009 förändrades LKO-projektets organisation

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste VERKSAMHETSPLAN 2015 1 (5) 2014-11-03 Dnr 36/2014 Kärnavfallsrådets Verksamhetsplan 2015 1. Utgångspunkter för Kärnavfallsrådets verksamhet och

Läs mer

Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018

Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018 Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018 Presentation av Statens råd för kärnavfallsfrågor Carl Reinhold Bråkenhielm ordförande Om Kärnavfallsrådet Är en fristående tvärvetenskaplig kommitté enligt direktiv

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott

Protokoll Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott 97 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Tindered, Västervik Onsdagen den 17 augusti 2011, kl 10.00-16.15 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande 134-141 Akko Karlsson

Läs mer

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning och tidsplaner SKB:s övergripande tidsplan Kärnbränsleprogrammet Fud Fud Fud Fud Fud Fud Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning i Uppförande och driftssättning i Dift Drift Projektering,

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45 ,,,,,,,,,, :-... -:..-:=- Hässleholms 1 (10) Plats och tid: Kulturkansliet,, kl. 13:30-14:45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare

Läs mer

Kungsbackanämnden 15-22

Kungsbackanämnden 15-22 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-03-06 Kungsbackanämnden 15-22 Tid: Tisdag 2007-03-06 kl 08:30-15:15 Plats: Hotell Halland, Kungsbacka Ledamöter: Margareta Ödman (m) Maud Lanne (s) Marianne Hultén (m)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Under våren 2003 lämnade parterna i Samråds- och MKB-grupp Forsmark synpunkter på en arbetsversion

Läs mer

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Strået kl. 13.00 15.30 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg

Läs mer

Protokoll 2010-09-02 Arbetsutskottet

Protokoll 2010-09-02 Arbetsutskottet 102 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Stufvenäs Gästgiveri Torsdagen den 2 september 2010, kl 09.00-12.30 ande Leif Larsson ordförande 146-156 Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 18 Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 oktober 2015 kl 13:00 16:00 Plats: Oskarshamnssalen, Stadshuset

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 oktober 2015 kl 13:00 16:00 Plats: Oskarshamnssalen, Stadshuset Granskningsgruppen Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 oktober 2015 kl 13:00 16:00 Plats: Oskarshamnssalen, Stadshuset Närvarande ordinarie gruppdeltagare: Charlotte Liliemark, ordförande

Läs mer

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(5) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-17:10 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Erica Närlinge (FP) Cecilia Bernsten

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 15.35 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Bengt Jarring, (KD) tjänstgörande ersättare Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Mikael Malm, (S) tjänstgörande

Läs mer

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse.

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Projektbeskrivning och budget Skola & Kultur - samverkan för ökad måluppfyllelse i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län, Riksteatern Kalmar län och Riksteatern har gemensamt tagit initiativ till ett

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-11-11 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-11-11 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-11-11 1 Plats och Tid Norrtull, kl. 09:00 12:15 Beslutande Kjell Kaså (C), ordförande Sven Callenberg (C) Ann-Louise Svensson (C) Anders Hansson (C) Harald Hårdstedt (KD),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar för slutligt omhändertagande av använt kärnbränsle

Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar för slutligt omhändertagande av använt kärnbränsle Dokumentstatus: Godkänt Regeringen, Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Beslut Vårt datum: 2018-01-23 Diarienr: SSM2011-1135 och SSM2015-279 Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar

Läs mer

Craftsamling. Oskarshamn

Craftsamling. Oskarshamn Craftsamling Oskarshamn Läget Beslut okt 2015 O2 förblir stängd O1 stängs 2017 260-280 varsel + underleverantörer, ca 500 har lämnat Underleverantörer behöver nya kunder Fortsatt behov av hög kompetens

Läs mer

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle s roll och fortsatta arbete Gimo 13 februari 2018 Helhetssyn på strålskydd Människors hälsa och miljön ska skyddas från skadlig verkan av

Läs mer

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet SKB har uppdraget att ta hand om det svenska kärnavfallet Att skydda män niskor och miljö I Sverige finns radioaktivt avfall. Det är SKB:s uppdrag att ta hand om detta avfall och skydda människor och miljön,

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-01-27 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Ormön (SR3), Östhammar, kl. 13.00-16.05 Beslutande Bertil Alm Inger Arvidsson Reinhold Delwall Ingrid Gustafsson Christina Haaga Harri Lundgren Sune Pettersson

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-11.30 Beslutande Bo Bergman, s Tommy Ejnarsson, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson, kommunchef

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer

Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden?

Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden? Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden? Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005, 402 31 Göteborg Tel: 031-711 00 92,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 1(9) Plats: Närvarande: ande Sekreterare: Övriga närvarande: Träcentrum, Nässjö Erik Lagärde, Kd, Lennart Bogren, C, Tommy Bohman, S, Maria Frisk, Kd, Björn Fälth, Sd, Britt-Marie Glaad, S, Anders Karlgren,

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden 7 juni

Lokala säkerhetsnämnden 7 juni Lokala säkerhetsnämnden 7 juni Lägesrapport från SKB 1. Tillståndsprövningar KBS-3 och utbyggnad SFR 2. Sigrid skyddsobjekt 3. Opinionsundersökning 2018 4. Jerry Westerstedt, ny chef SFR SVENSK KÄRNBRÄNSLEHANTERING

Läs mer

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15.

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15. .,~, 1(7) JÖNKÖPING$ län 2014-09-25, kl13-15 Plats: Träcentrum, Framtidsvägen l, Nässjö Närvarande: Beslutande Margareta Andersson, Kd, Lennart Bo gren, C, Tommy Bohman, S, Anders Carlsson, S, Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 1 Ärende 2 Dnr 2014/000174 Målbildsarbete: Den attraktiva regionen Linnéstråket Sammanfattning Under arbetsutskottet kommer

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 11.40 Beslutande Kent Ingvarsson (M) Hans Sabelström (C) Malin Hedberg (S) Anette Håkansson (FP) Sven-Åke

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.00 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Bengt Jarring (KD) tjänstgörande ersättare Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Mikael Malm, (S) tjänstgörande

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, 3 november, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll sid 1/10 Datum: Torsdag den 14 juni Tid: 18:00 20:45 Plats: Elfkungen, Lilla Edets kommunhus Justeringsdag: Måndag den 18 juni Paragrafer: 34-41 Utses att justera: Jörgen Andersson (c) Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova DET HÄR ÄR NOVA Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till utveckling och tillväxt i Oskarshamnsregionen. En del av Novas uppdrag är att vara

Läs mer

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby.

Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Leader Linné Protokoll från arbetsutskottets (AU) möte i Leader Linné den 10 mars 2010 på Electrolux i Ljungby. Närvarande: Sven Sunesson Solveig Carlsson Gottlieb Granberg Annika Nilsson Solveig Carlsson

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Sida 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrum Stranden, plan 3, stadshuset klockan 09:00-11:15 ande Göran Oscarsson (L) Ordförande Olle Bo Ivarsson (M) Vice ordförande Åke Sparringsjö (S) Sekreterare Oskar

Läs mer

Välfärdsberedningen (10)

Välfärdsberedningen (10) Välfärdsberedningen 2012-01-18 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 13.00 16.00 Beslutande Inger Bergman (M), ordförande Rolf Berger (S) Tord Rosenqvist (S) Birgitta Roskvist (S) Ylva

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Bilaga 1 Mervärdesinsatser i Kommunerna

Bilaga 1 Mervärdesinsatser i Kommunerna 1 Bilaga 1 Mervärdesinsatser i Kommunerna De mervärdesinsatser som överenskommes med respektive kommun kommer att anpassas vad gäller omfattning och inriktning beroende på var slutförvaret kommer att lokaliseras.

Läs mer

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017.

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017. Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017 (mål nr M1333-11) Nedtecknade av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Läs mer

Protokoll 2012-05-09--10 Styrelsen

Protokoll 2012-05-09--10 Styrelsen 2012-05-09--10 51 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Västerviks sjukhus Onsdagen den 9 maj 2012, kl 09.00-15.50 Kommunhuset, Västervik Torsdagen den 10 maj 2012, kl 08.00-12.05 ande Harald Hjalmarsson

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-10.40 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Göran Berglund Lars Rosander Lennart Beijer Övriga deltagande Magnus

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 0 Prövningsprocessen för slutförvaret och Naturskyddsföreningens och MKG:s arbete Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005,

Läs mer

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD)

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-01 1 (9) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 11.15 Beslutande Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson

Läs mer