Stamträd med hjälp av databaser och program från Internet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stamträd med hjälp av databaser och program från Internet"

Transkript

1 Övning: Stamträd sid 1 Övning Stamträd med hjälp av databaser och program från Internet Det finns databaser som är fritt tillgängliga och innehåller nukleotid- och aminosyrasekvenser från ett stort antal organismer. Den största DNA-databasen är GenBank medan SwissProt är störst när det gäller proteiner. Det finns också gratisprogram på Internet för att arbeta med de omfattande datamängderna. Denna övning handlar om hur man använder aminosyrasekvenser för att bygga stamträd som kan användas för att studera släktskap och förstå evolutionära skeenden. Ett bra hjälpmedel är webbsidan Biology Student Workbench, en plattform som underlättar arbetet att hämta data från databaser och sedan hantera materialet med hjälp av olika dataprogram. Biology Student Workbench har utvecklats på San Diego Supercomputer Center (SDSC), som är ett nationellt laboratorium för data- och ingenjörsvetenskap vid University of California San Diego, för att användas i skolan. Med utgångspunkt i de molekylära databaserna kan evolutionära frågeställningar ställas och utvecklingen av de levande organismerna studeras på molekylnivå. Elever i skolan kan på detta sätt arbeta som molekylärbiologiska forskare med samma material som används av professionella forskare. Att bygga ett släktträd Så här ser arbetsgången ut för att bygga ett släktträd med utgångspunkt i nukleotid- eller aminosyrasekvenser: 1. Sekvenser hämtas från DNA- eller proteindatabaser Det gäller att välja en sekvens som är gemensam för de organismer man vill studera och dessutom har en förändringstakt som lämpar sig för det evolutionära skeende man vill studera. Genom att jämföra motsvarande proteinsekvenser från olika organismer kan man följa evolutionen tillbaka till ett gemensamt ursprung. 2. Alignment Nukleotid- eller aminosyrasekvenser från flera organismer läggs parallellt med hjälp av ett dataprogram så att den bästa överensstämmelsen uppnås. De regioner av aminosyrasekvenserna som överensstämmer helt mellan de olika arterna markeras med blå färg. Denna procedur kallas alignment. Om man väljer sekvenser utan att ha mer ingående kunskap om deras uppbyggnad kan stamträdet se väldigt egendomligt ut. Detta kan t.ex. bero på att det skett evolutionära förändringar i nukleotidsekvensen i form av t.ex. deletioner som medför gap i sekvensen eller att det bildats olika antal duplikationer hos de olika arterna. 3. Stamträd Ett släktträd konstrueras sedan med hjälp av ett dataprogram med målsättningen att det ska krävas ett så litet antal förändringar av nukleotider eller aminosyror som möjligt för att förklara de data man har.

2 Övning: Stamträd sid 2 Vid den traditionella metoden att konstruera släktträd utgår man från synliga skillnader i organismernas byggnad. Med bioinformatik kan släktskap visas mellan helt skilda organismer som t.ex. jäst, bananflugor och människor kan beskrivas med utgångspunkt i molekylärbiologi. Biology Student Workbench Till följande övningar används en plattform kallad Biology Student Workbench, som ger möjlighet att söka i protein- och DNA-databaser. Här finns också program som behövs för hantera informationen. Att bygga ett stamträd med utgångspunkt i myoglobin Myoglobin har som uppgift att förse musklerna med syre genom att överta och lagra det syre som transporteras av hemoglobinet i de röda blodkropparna. Myoglobin är ett protein som finns hos ett stort antal djurarter. Det finns t.ex. hos både människa och fisk och man kan därför dra slutsatsen att det bildats tidigt under evolutionen innan de olika djurgrupperna skiljdes åt. Övningen handlar om att söka i en proteindatabas efter jämförbara sekvenser av proteinet myoglobin som hämtas från olika djurarter. Med utgångspunkt i dessa sekvenser byggs sedan ett stamträd som visar den evolutionära utvecklingen. Stamträdet kan sedan användas för att studera släktskapet mellan djurarterna. Utförande Biology Student Workbench Starta genom att gå in på webbsidan Registrering För att få tillgång till Biology Student Workbench krävs en registrering av användaren. Registreringen är gratis och tar bara någon minut. Klicka på länken Student Interface (i rutan med texten Portal överst t.h). I den nya sida som öppnas kan du registrera dig. Du väljer själv User ID och Password. Resultatet av ditt arbete med Workbench lagras och du kan komma tillbaka och fortsätta arbetet vid senare tillfälle. Om du har registrerat dig tidigare skriv in Username och Password och klickar på Submit. Starta en ny session Första gången du använder Biology Student Workbench måste du alltid starta en ny s.k. session i likhet med att du öppnar ett nytt word-dokument för att börja skriva. En session kan liknas vid en mapp där du samlar ditt arbete. Sessionen döps till ett namn och sparas, vilket innebär att det går bra att återkomma till sessionen vid senare tillfälle. Klicka på NEW till höger om Create a NEW Session. I det nya fönster som öppnas skrivs ett valfritt namn in vid Session Description, välj sedan Start New Session. På den nya sidan som visas finns den nya sessionen med. Framför namnet finns en ruta som ska vara markerad när du arbetar med sessionen. Arbetet med att hämta och analysera DNAeller aminosyrasekvenser kan nu börja!

3 Övning: Stamträd sid 3 1. En aminosyrasekvens väljs 1.1 Klicka på knappen Protein Tools som finns i övre delen av sidan. 1.2 Skriv in human AND myoglobin i den tomma rutan i övre delen av sidan. 1.3 Välj Swissprot Database från rutan Select one or more databases. Klicka sedan på knappen Njinn som finns till höger. 1.4 I listan med träffar väljs den aminosyrasekvens som ska vara utgångspunkt för den fortsatta sökningen. Markera rutan framför filen SWISSPROT:MYG_HUMAN 1.5 Klicka därefter på knappen Import sequence (s) längst ner på sidan. Detta innebär att filen SWISSPROT:MYG_HUMAN hämtas till Workbench. 2. Sök efter proteiner med likartade aminosyrasekvenser 2.1 På den nya sidan syns en text som anger den fil du valt: SWISSPROT:MYG_HUMAN. Markera filen genom att klicka i rutan framför namnet. 2.2 I en av rutorna står Compare a Protein sequence to a protein sequence database. I denna ruta väljs SwissProt. Klicka sedan på knappen BLASTP som står till höger i övre delen av sidan. BLASTP är ett hjälpmedel för att jämföra den utvalda proteinsekvensen med proteinsekvenser i en databas och söka efter likartade sekvenser. (Sökningen kommer att ge ett stort antal sekvenser.) 3. Aminosyrasekvenser väljs ut för alignment 3.1 I det nya fönstret som öppnas finns en lång lista på proteiner som matchar den ursprungliga sekvensen. Från denna lista väljs de organismer för vilka vi vill undersöka släktskapet genom att sätta en markering framför organismen. Ett dataprogram kommer att söka efter partier med samma sekvens av aminosyror i de olika proteinerna. Följande exempel på organismer är valda från helt skilda organismgrupper och är exempel på organismer som kan väljas. Sätt en markeringar framför de valda sekvenserna. MYG_HUMAN (människa, Homo sapiens) MYG_PANTR (schimpans, Pan troglodytes) MYG_GORBE (gorilla, Gorilla gorilla beringei) MYG_PIG (gris, Suscrofa domesticus) MYG_APTFO (vikval, Balaenoptera acutorostrata) MYG_BALAC (kejsarpingvin,aptenodytes forsteri) MYG_ALLMI (Alligator, Alligator mississippiensis) MYG_GALJA (Gråhaj, Galenorhinus galeus) MYG_THUAL (gulfenad tonfisk, Thunnus albacares) 3.2 Klicka på knappen Import sequence(s). Data importeras för att alignment ska kunna göras.

4 Övning: Stamträd sid 4 4. Alignment och stamträd 4.1 I det nya fönstret som öppnas klickar du i rutorna framför de sekvenser som ska ingå i alignment. 4.2 Klicka på länken CLUSTALW multiple sequence alignment ovanför tabellen, till höger, i fönstret. I det fönster som nu öppnas läggs aminosyrasekvenserna parallellt (alignment). Blå färg och tecknet (*) visar att alla arter har samma aminosyrarest, grön färg och tecknet (:) visar överensstämmelse mellan aminosyror som har likartade sidogrupper som starkt inverkar på aminosyrornas egenskaper, mörkviolett färg och tecknet (.) visar att överensstämmelsen mellan aminosyrsresterna är mindre. Svart färg visar att det finns avsevärda skillnader mellan aminosyraresterna (under aminosyraresterna finnsi inget tecken). 4.3 Klicka på knappen Import Alignment. 4.4 Markera rutan CLUSTALW-Protein, som finns längst ner till vänster om sekvenserna. 4.5 Välj antingen knappen DRAWTREE som ger ett orotat fylogeniträd eller DRAWGRAM som ger ett rotat fylogeniträd. 5. Återgå till en tidigare session Om du vill återgå till en session som du arbetat med tidigare, klicka på webbläsarens bakåtknapp tills du når sidan där bl.a. knappen Preferences syns överst. Klicka på Preferences och i den nya sida som öppnas väljs den sparade filen. Välj sedan RESUME i stället för NEW. Ordlista Biology Student Workbench SESSION SWISSPROT BLASTP Alignment CLUSTALW Rotat stamträd Orotat stamträd En plattform som underlättar arbetet med att söka i databaser efter proteiner och DNA-sekvenser, samt innehåller program för hantering av stora datamängder. Den mapp som skapas när man arbetar med Workbench kallas SESSION. Proteindatabas med lagrade aminosyrasekvenser från en mängd organismer. Med programmet BLASTP kan en viss aminosyrasekvens jämföras med alla aminosyrasekvenser i en proteindatabas. BLASTP söker rätt på likartade sekvenser och ger en förteckning på dessa. Alignment innebär att aminosyra- eller DNA-sekvenser läggs parallellt så att de partier som är lika hamnar ovanför varandra. Ett program som utför alignment och bygger stamträd. Stamträdet har en rot och en stam som visar det evolutionära ursprunget till de organismer som finns med i stamträdet. Avståndet mellan grenarna i stamträdet visar hur nära släkt organismerna är. Stamträdet saknar rot och stam. Avståndet mellan grenarna i stamträdet visar hur nära släkt organismerna är.

5 Övning: Stamträd sid 5 Övningsuppgifter och reflektioner Släktträdet kan användas för reflektioner tillsammans med eleverna och för att gå vidare med studier i organismernas evolution. 1. Överensstämmer stamträdet med det som är den allmänna uppfattningen om släktskap mellan de ingående organismerna? Om inte vilka kan orsakerna vara till avvikelserna? 2. Välj bland nedanstående uppgifter beroende på vilka organismer du har med i stamträdet: Hur är de tre primaterna - människa, gorilla och schimpans placerade i förhållande till varandra? Hur mycket skiljer sig DNA mellan dessa arter? När tror man att de skiljdes åt under evolutionen? Hur är valar placerade i förhållande till fiskarna respektive däggdjuren? Vad säger oss detta om valarnas ursprung? Hur kommer det sig att djur som till det yttre är förhållandevis lika finns så långt ifrån varandra på släktträdet? Varför uppkommer en sådan likhet mellan djur som endast är avlägset släkt? Hur är haj och tonfisk placerade i förhållande till varandra, samt i förhållande till gruppen av övriga organismer? De organismer vi studerar är alla resultatet av en evolution från en gemensam förfader. Evolutionen har pågått under lång tid och förändringarna är stora. Inom t.ex. gruppen fiskar, som är den äldsta gruppen av ryggradsdjur, har förändringarna blivit så omfattande att fiskar sinsemellan skiljer sig åt väldigt mycket och kanske är skillnaderna större än inom andra grupper av ryggradsdjur. Fortsätt med att bygga egna stamträd 3. Pröva att göra stamträd med utgångspunkt i andra proteiner som är gemensamma för en grupp organismer. (Var medveten om att de stamträd du får fram på detta sätt kan vara svårtolkade eftersom man måste känna väl till proteinsekvenser man använder för att få pålitliga resultat.) 4. Pröva att göra ett bestämningsschema för t.ex.några föremål (olika pennor eller nycklar) eller några olika växter eller djur. Vilka karaktärer hos de olika föremålen eller organismerna är bra att använda i en nyckel? Hur ska nyckeln konstrueras för att vara lätt att använda? Studera några examinationsnycklar för växter och djur i handböcker. Webbsidor National Center for Biotechnology Information (NCBI) med nukleotiddatabasen GenBank ( Proteindatabasen SwissProt ( Biology Student Workbench (

Släktträd med hjälp av databaser och program från Internet

Släktträd med hjälp av databaser och program från Internet Övning: Släktträd sid 1 Övning i bioinformatik Släktträd med hjälp av databaser och program från Internet Det finns databaser som är fritt tillgängliga och innehåller nukleotid- och amino-syrasekvenser

Läs mer

Övning i bioinformatik

Övning i bioinformatik Övning: Släktträd sid 1 Övning i bioinformatik Släktträd med hjälp av databaser och program från Internet Det finns databaser som är fritt tillgängliga och innehåller nukleotid- och amino-syrasekvenser

Läs mer

Tomat och banan hur är de släkt?

Tomat och banan hur är de släkt? Bildkälla: https://pixabay.com/ Alignment Introduktion Tomat och banan hur är de släkt? I denna övning studeras släktskapet mellan olika växtarter genom att jämföra DNA-sekvenser från olika växtarter (s

Läs mer

Släktskap mellan människa och några ryggradsdjur

Släktskap mellan människa och några ryggradsdjur Övning: Släktskap mellan människa och några ryggradsdjur sid 1 Övning Släktskap mellan människa och några ryggradsdjur En manuell jämförelse mellan hemoglobinets aminosyrasekvenser hos några organismer

Läs mer

En bioinformatisk genjakt

En bioinformatisk genjakt En bioinformatisk genjakt Efter en ide från: CUSMOBIO, Milano, Italien. Hur man kan söka i databaser efter information om en gen som kan ge ökad risk för bröstcacer. Bakgrund Människor utan symptom men

Läs mer

En bioinformatisk genjakt

En bioinformatisk genjakt En bioinformatisk genjakt Jämförelser av olika arters genom I den här aktiviteten kan en elev självständigt undersöka det mänskliga genomet samt göra en jämförelse med andra arters genom. Målet för den

Läs mer

Henrik Brändén. bioscience explained Vol 3 No 1. Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd. Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige

Henrik Brändén. bioscience explained Vol 3 No 1. Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd. Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige Henrik Brändén Vetenskapsrådet 103 78 Stockholm Sverige Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd Introduktion Influensavirus delas in i olika stammar beroende på vilka varianter viruset bär

Läs mer

En bioinformatisk genjakt I

En bioinformatisk genjakt I En bioinformatisk genjakt I -jämförelser av olika arters genom I den här aktiviteten kan en elev självständigt undersöka det mänskliga genomet genom att hämta information från en databas på nätet. Målet

Läs mer

Darwin NO-biennal i Falun april 2015 Från släktträd till databaser. Workshop med koppling till evolution systematik arter

Darwin NO-biennal i Falun april 2015 Från släktträd till databaser. Workshop med koppling till evolution systematik arter NO-biennal i Falun 28-29 april 2015 Från släktträd till databaser Workshop med koppling till evolution systematik arter Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik (Bioresurs), Uppsala universitet

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Människans genom Databaser ger kunskap om genetiska sjukdomar

Människans genom Databaser ger kunskap om genetiska sjukdomar Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik Övning i bioinformatik Människans genom Databaser ger kunskap om genetiska sjukdomar Många molekylärbiologiska databaser och program är fritt tillgängliga

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Ärftliga sjukdomar och egenskaper hos hund

Ärftliga sjukdomar och egenskaper hos hund Engelsk bulldog Tibetansk terrier Västgötaspets Dvärgpinscher Chow chow Foto: Pleple2000 Foto: Flickr user skaty222 Foto: Sören T Eriksson Foto: Entheta Foto:Jurriaan Schulman Alla bilder Wikimedia commons

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Att bygga ett fylogenetiskt träd

Att bygga ett fylogenetiskt träd bioscience explained 134567 Wojciech Grajkowski Szkoła Festiwalu Nauki, ul. Ks. Trojdena 4, 02-109 Warszawa Att bygga ett fylogenetiskt träd Syfte Övningen visar hur man konstruerar fylogenetiska träd

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline I denna manual beskrivs hur ni ledare administrerar det lokala aktivitetsstödet i sin helhet. Vi går igenom hur man lägger in

Läs mer

Snabbstartsguide. 2012 Crimson Färglabb AB

Snabbstartsguide. 2012 Crimson Färglabb AB Snabbstartsguide 1 Denna guide hjälper dig att snabbt komma igång med de allra mest grundläggande funktionerna i vår tjänst frontbook. Innehåll Webbhjälp... 3 Komma igång... 3 Öppna projekt... 4 Skapa

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Workshop IBA internet based assessment

Workshop IBA internet based assessment Workshop IBA internet based assessment 2003-04-02 Ulf Jonsson Målsätttning Efter denna workshop så skall du förstå/kunna: * Beskriva olika delarna som ingår i verktyget Perception. * Konstruera enkla frågor

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis.

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. E-post För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. Med en e-postadress kan du skicka e-postmeddelanden till släkt, vänner,

Läs mer

Lathund Registrera en ansökan/offert i EKO

Lathund Registrera en ansökan/offert i EKO För att registrera en ansökan eller offert går du in i EKO via Medarbetarportalen Verktyg. Logga in med ditt x-användarid samt ditt systemlösenord, obs använd gemener (små bokstäver) när du anger ditt

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2)

Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2) Flytta, koppla eller koppla loss personer i din databas (del 1 av 2) Av Eva Dahlberg och Anders Larsson Flytta och koppla är den metod som används för att skapa en relation, dvs. länka samman personer

Läs mer

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET.

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET. UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. 2 ½ ¾ = 5575186299632655785383929568162090376495104 n = 142 är det minsta värde på n för vilket 2 Ò inleds med siffrorna 55. Uppgiften består i att skriva ett program som tar emot

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X

Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X Del KOM IGÅNG MED SKYPE 6. Ring till andra på Internet... 6 7. Telefonkonferenser... 8. Chatta... 9. Filer... 9 0. Videosamtal.... Personifiera Skype... 6. Ändra användarstatus...

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Apotekets e-beställning

Apotekets e-beställning Apotekets e-beställning Så här beställer Du från Apoteket via nätet. 1. LOGGA IN Dubbelklicka på apoteksikonen på bildskärmen eller öppna webbläsaren (Internet Explorer eller Netscape) och skriv adressen:

Läs mer

Hur du använder My easyfairs. En guide för utställare

Hur du använder My easyfairs. En guide för utställare Hur du använder My easyfairs En guide för utställare My easyfairs En guide för utställare Page 2 Innehåll Hur du använder My easyfairs... 1 Hur du loggar in... 3 Hur du anger namn på din monter och läger

Läs mer

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill Börja med att placera mappen med JagVill på Skrivbordet. Byt namn på mappen till något passande 12 oktober Man klickar på en av de 8 rutorna och då kan en röst spelas upp om man lagt in en sådan t ex till

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Words and Sentences Träna engelska!

Words and Sentences Träna engelska! Words and Sentences Träna engelska! Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Helen Melhuish 1 Innehållsförteckning WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL CIRCUS

ANVÄNDARMANUAL CIRCUS ANVÄNDARMANUAL CIRCUS Introduktion CIRCUS är en webbsida som stödjer det sociala samspelet mellan en person som har svårt att kommunicera och hens omgivning. På webbsidan kan du ladda upp personligt material

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Företagskatalog. för HLR-Rådet på webben. av posit.se. Innehåll

Företagskatalog. för HLR-Rådet på webben. av posit.se. Innehåll Företagskatalog för HLR-Rådet på webben av posit.se Innehåll Företagskatalog på hlr.nu... 2 Registrera företagsuppgifter... 4 Betalning... 7 Problem... 8 Kan inte logga in... 8 Du får ett mail men länken

Läs mer

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail Lathund Google mail (i webbläsare) För att komma till din Google mail skriver du gmail.com i webbläsaren. För att logga in skriver du ditt login, t.ex. el771117@ljusdal.se och sedan ditt lösenord. Huvudmenyn

Läs mer

Importera från PubMed till DiVA

Importera från PubMed till DiVA Importera från PubMed till DiVA Sök i DiVA http://oru.diva-portal.org/ för att kontrollera om publikationen redan är registrerad. Ja: Ändra i den befintliga registreringen om du vill redigera eller komplettera

Läs mer

Katalogen i Softphone

Katalogen i Softphone Katalogen När du öppnar FrontOffice Softphone visas fliken Kontakter med dina favoriter. Via denna flik kan du söka efter kontakter och visa information om dem. Du kan även ringa och skicka meddelanden

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Kundens snabbhandledning Svenska Innehåll Vad är InSite Prepress Portal?...1 Vad har ändrats i version 5.0...1 Logga in till Prepress Portal...1 Få hjälp...2 Kontrollera

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

WebBoard i distansutbildningen

WebBoard i distansutbildningen WebBoard i distansutbildningen - Handbok för nybörjare För att underlätta kommunikationen mellan dig, dina kurskamrater och deltagande lärare kommer vi att använda datorn som kommunikationshjälpmedel.

Läs mer

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Registrera dig Som fenologiväktare måste du vara inloggad

Läs mer

Rapport, sök journalanteckningar

Rapport, sök journalanteckningar Rapport, sök journalanteckningar 1. Sök dokumentation för en eller flera enheter/områden 2. Sök dokumentation för specifik patient 3. Sök i vårdplan 4. Aktuellt och Observera 5. Läs hela journalen 1. Söka

Läs mer

Skriv ditt sökord i sökrutan och markera rutan för att föreslå ämnesord (Suggest Subject Terms).

Skriv ditt sökord i sökrutan och markera rutan för att föreslå ämnesord (Suggest Subject Terms). Guide - Avancerad Sökning i EBSCOs databaser Samtliga databaser har även fritextsökning som du hittar i Basic search. CINAHL och Medline Denna guide visar hur ni använder funktionerna Suggest Subject Terms

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Manual att registrera i 2015-09-23

Manual att registrera i 2015-09-23 Manual att registrera i 2015-09-23 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare i registret Logga in 1.

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Referenshanteringsprogrammet

Referenshanteringsprogrammet Referenshanteringsprogrammet Åbo Akademis bibliotek referenshantering@abo.fi RefWorks Med hjälp av RefWorks kan du: Importera referenser från olika databaser och bibliotekskataloger och skapa en egen databas

Läs mer

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR LADDA UPP EN PDF & LÄNKA TILL I ARTIKEL Sida 1 av 11 LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Ladda upp ett PDF dokument på

Läs mer

MANUAL MOVEON 4. 1. Allmänt Använd Chrome som webbläsare för moveon (använd inte Explorer). Om moveon funktioner och terminologi.

MANUAL MOVEON 4. 1. Allmänt Använd Chrome som webbläsare för moveon (använd inte Explorer). Om moveon funktioner och terminologi. Innehåll 1. Allmänt... 1 Om moveon funktioner och terminologi... 1 Dashboard... 2 Home... 2 HE Directory... 2 Relations... 2 Mobility... 2 Funding... 2 Settings... 2 2. Student IN... 3 Importera inkommande

Läs mer