Minnesanteckningar arbetsmöte Work shop Segling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar arbetsmöte 1 2010-10-11. Work shop Segling"

Transkript

1 1 (6) Möte Tematiskt Samrådsmöte/Workshop segling Vindplats Göteborg Dag Kl ca Plats Sweco, Gullbergs Strandgata 3, Göteborg. Närvarande, Sweco Göran Ejdeling, Långedrag Segelsällskap (LSS) Per Svensson, LSS Johan Mossberg, Hjuviks båtklubb Dan Björkman, Västkustens seglarförbund Peter Follin Svenska Kryssarklubben, Västkustkretsen. Pia Persson, Göteborg Energi Erik Andersson, Welcom Anders Andrén Göteborgs Kungliga Segel Sällskap (GKSS) Clas Darvik, GKSS SS Fram (Björkö) och SKS (Sandvik, Torslanda) segelklubbar var inbjudna men kunde inte närvara. De delges minnesanteckningarna från mötet. Agenda: 1. Presentation av deltagare (alla) 2. Syfte med det tematiskt samråd - Workshop (, Sweco) 3. Introduktion Vinga Vind (Pia Persson, Göteborg Energi) 4. Utredningsläget (, Sweco) 5. Frågeställningar (alla) 6. Fortsatt samråd hantering av information, vidare utredning mm (alla). 1. Presentation av deltagare Alla deltagare presenterade sig kort. Deltagarna från Kryssarklubben och de representerade seglarklubbarna företräder de största klubbarna/organisationerna från närområdet. Pia Persson är projektledare på Göteborg Energi., Sweco, är i projektet ansvarig för att ta fram en tillståndsansökan med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och teknisk beskrivning. Erik Andersson arbetar också inom projektet på Welcome. Erik deltog också i egenskap av seglare med stor erfarenhet från området. 2. Syfte med /Workshop segling visade agendan för mötet och beskrev syftet med det tematiska samrådet som är att informera om projektet, utredningsläget och den kommande tillståndsprocessen. Det viktigaste syftet är och kommer att bli att ta reda på vilka frågeställningar och undersökningar som är önskvärda i det fortsatta utredningsarbetet. Målsättningen i detta avseende är att skapa en gemensam faktagrund som underlag för miljökonsekvensbeskrivningen mm.

2 2 (6) 3. Introduktion Vinga Vind Pia Persson beskrev bakgrunden till projektet, Göteborg Energis målsättningar och visioner kring ett hållbart Göteborgssamhälle och bidra till förnybar energiproduktion mm. 4. Utredningsläget beskrev dels den s.k tillståndsprocessen dels utredningsläget. I detta sammanhang redovisades även vilka samråd som genomförts och vilka som skall genomföras längre fram, preliminär tidplan för projektet mm. 5. Frågeställningar Följande frågeställningar hade förberetts inför mötet. Hur ofta och när använder ni området? (träning/tävling) Hur kommer en framtida vindpark påverka Er verksamhet? Vad tycker ni är viktigt att vi utreder? Kan det finnas positiva effekter/konsekvenser av en vindpark inom området? Under denna punkt bad Göran Ejdeling, LSS om ordet och ville visa ett antal bilder för att illustrera hur LSS ser på konsekvenser av vindkraft inom området mm. Göran gjorde en tydlig dragning utifrån LSS inställning till vindkraftsetablering inom parken där det framkom att man från LSS:s sida är mycket orolig för att en vindkraftsetablering inom området kommer att påverka deras verksamhet negativt, dels inom Tippenområdet, dels på Långedragsflaket dvs i området direkt utanför Långedrag. Hur ofta och när använder Ni området? GKSS och LSS tränar och tävlar dels utanför Långedrag på det så kallade Långedragsflaket, dels ute i Hakefjorden på mudderdeponin mellan farlederna, detta område kallar de för Tippen. Hjuviks båtklubb som främst har ungdomsverksamhet, tränar också i området. Kryssarklubben har ingen tävlingsverksamhet utan seglar igenom området och kan sägas tillhöra det rörliga friluftslivet i området. Seglarklubbarna har gemensamma koordineringsmöten när Tippen kan användas och av vem. En översiktlig bedömning av hur ofta klubbarna seglar i området visar att Hjuviks båtklubb är där ca 15 ggr om året varav 1 kappsegling och resten träning. GKSS är där ca 7-8 gånger om året förutom seglarskolan som är där mer frekvent. LSS har inte lämnat någon uppgift på hur ofta de använder området i dagsläget. Rådasjöns seglarklubb är möjligen i området vid enstaka tillfällen (uppgiften osäker).

3 3 (6) Hur kommer en framtida vindpark påverka Er verksamhet? LSS menar att det inte kommer att gå att träna eller kappsegla med ett antal hinder i banområdet. Förhållandena blir så speciella att det blir ointressant att träna där eftersom förhållandena blir helt unika varför träning inom området inte ger något utbyte för kappsegling på annan plats. Från GKSS anfördes också att det troligtvis kommer att kännas känslomässigt tveksamt att segla inom ett område med vindkraftverk. LSS är oroliga för att vindförhållandena påverkas även vid Långedragsflaket och att detta bör utredas noggrant då västliga vindar råder många av årets dagar. GKSS påpekar att Marstrand är ett dyrt alternativ och kräver mycket logistisk planering varför Tippen är det enda alternativet som finns för tävlingsverksamhet, särskilt större tävlingar, inom närområdet. Sammanfattningsvis befarar segelklubbarna att en vindkraftspark kan försvåra eller omöjliggöra tävlings- och träningssegling inom området och att det finns risk att en vindkraftspark även påverkar segling på Långedragsflaket negativt. Detta måste utredas noggrant. Kan det finnas positiva effekter/konsekvenser av en vindpark inom området? Det kan bli positivt att man kan positionera sig inom området. Om det antas att verken blir numrerade så kan detta underlätta vid kommunikation mellan seglare exempelvis genom att segla förbi vindkraftverk (VK) nr 3 sen runda VK nr 6 och ut i farleden vid VK nr 10 så klarar man sig från grund osv. Om bryggdäck byggs i anslutning till något verk för förtöjning, skulle detta möjligen vara positivt då seglarna kan ta en paus, äta och vila. Hjuviks båtklubb välkomnar förslag på åtgärder som kan underlätta för seglarna i området (under förutsättning att det går att segla i) men hade svårt i nuläget att ge något konkret förslag. Möjligen skulle man kunna anlägga en utehamn utanför parken där seglarna kan ha en bas för seglingar längre ut (Västkustens seglarförbund). Andra frågeställningar som togs upp under mötet. Under denna rubrik har vi försökt sammanställa samtliga frågeställningar och funderingar som kom fram under samrådet med försök till beskrivning av korta svar där det varit möjligt. - Bottenfrågan, har ni tittat på vad som händer med mudderdeponin ifall vindkraftverken sätts upp. När höghastighetsfärjorna planerades var bara svallet en fråga som gjorde hela projekteringen besvärlig (i samband med muddringen av farlederna) hur kommer ni hantera detta? Vet ni om att det är förorenat mudder i området. Preliminära undersökningar som genomförts i tidigare projekt visar att ett ensartat sandskikt har utvecklats på muddret inom delar av området, troligen på grund av rådande svall och strömningsförhållanden. Svallvågor är något som går att hantera i samband med eventuella anläggningsarbeten. Vi vet om att det kan finnas förorenat mudder inom området, detta skall undersökas vidare.

4 4 (6) - Storleken på verken som redovisats känns orealistiskt små med tanke på den energieffekt man vill få ut. Totalhöjder på meter känns mer troliga. Preliminärt utreds verk med totalhöjd på ca 150 meter. Det kan dock inte helt uteslutas att det kan bli större verk. De större verken, dvs uppemot 200 meter byggs främst inom skogsområden där man vill undvika turbulens från träd mm. - Fel namn har angetts i samrådsunderlaget, vad är Böttöhamnleden? På sjökortet används North cannel och South cannel. Vi kommer att försöka använda rätt namn framöver, vi vet att farlederna heter Böttöleden och Torshamnsleden. Vi vet också att namnet Hakefjord kan vara missvisande men vi kommer att försöka bli tydligare i detta avseende. - Hur har ni konstaterat i förstudien att det blåser massor på tippen? På uppdrag av Göteborg Energi AB har Vattenfall Power Consulting AB har tagit fram vindresursberäkningar för området. Två mätserier har använts i beräkningarna: SMHIs station på Vinga och en mätmast placerad i Arendal. Hakefjord ligger ungefär mitt emellan dessa platser. I produktionsberäkningen har data från Vinga använts (perioden till och med ). En osäkerhetsuppskattning har utförts med hjälp av data från mätmast i Arendal (period tom ). Man konstaterar att felet i den beräknade vinduppskattningen ligger någonstans i trakterna kring 8 % och rekommenderar att göra mätningar på plats i det tilltänkta området för att öka säkerheten i vindproduktionsberäkningen. Något som Göteborg Energi överväger att göra när utredningen har kommit längre. - Hur mycket kan egentligen ett sådant här samråd påverka? Samrådet kan påverka mycket, synpunkter kommer att dokumenteras och vi kommer att hantera de frågor som finns, undersöka/utreda frågeställningar som kommer upp osv. - Varför är detta valt som huvudområde för granskning och inte något av de andra? Dels är området utpekat i Göteborgs kommuns översiktsplan, dels är förhållandena på platsen mycket fördelaktiga för vindkraft. Det blåser mycket, är relativt grunt och el-anslutningen är billig i jämförelse med andra offshore lokaliseringar. Alternativ kommer att beskrivas, preliminärt området utanför Dörjeskär. Hakefjord kommer dock att vara det så kallade huvudalternativet. - Hur kommer det rörliga friluftslivet att påverkas? Kommer samråd med dem att hållas? Vi kommer att ha samråd med fiskeintressena och vi tror att vi tillsammans med er inom seglingssidan har samtalat med delar av det rörliga friluftslivet. Vi kommer dessutom ha fem lokala samråd (Torslanda, Öckerö kommun, Brännö, Långedrag och Röda Sten) där allmänheten bjuds in, preliminärt tror vi att det räcker och att de som har intressen i dessa frågor kommer till dessa samråd.

5 5 (6) 6. Fortsatt samråd hantering av information, vidare utredning mm. Vid mötet beslutades att projektledningen för Vinga vind sammanställer anteckningar och återkommer till deltagarna med förslag på fortsatt arbete, hantering och information om vidare utredningar mm. Projektledningen för Vindplats Göteborg föreslår att följande frågeställningar utreds: - Hur påverkar vindkraftverken inom Hakefjorden ( Tippen ) luftområdet mellan vingspets och vattenyta? Denna kunskap behövs för att kunna bedöma om det är möjligt att träna och tävla inom området. Vad händer vid olika storlekar på vindkraftverk? (ansvarig GBG E). - Hur lång sträcka bakom en vindkraftspark påverkas vindfältet? Specifikt bör undersökningen svara på frågan om Långedragsflaket kommer att kunna påverkas av en framtida vindkraftspark i Hakefjord. (ansvarig GBG E). - Hur nära vindkraftverken kan man segla? Finns det säkerhetsavstånd från offshore verk? (ansvarig GBG E). - Finns det fakta som beskriver hur farlederna trafikeras kring området med kommersiell och ickekommersiell trafik? (ansvarig GBG E). - Hur gör man i andra länder, ex Danmark? (ansvarig GBG E). - För att beskriva nuläget korrekt behöver Tippens användning de senaste åren dokumenteras samt om möjligt vill vi försöka beskriva en översikt av planerad verksamhet kommande år. En beskrivning av nuläget är viktig för att kunna beskriva vilka konsekvenser den planerade parken kan få för seglarna. I detta avseende vill vi skicka en enkät till respektive klubb för ifyllnad. (ansvariga GBG E tillsammans med representanter för segelklubbarna, dels de som närvarade på första mötet men också se klubbar som inte kunde delta vid första arbetsmötet). Utredningar för att bedöma direkt påverkan inom tippenområdet och indirekt påverkan på Långedragsflaket kommer att genomföras enligt ovan. Om det efter utredningarna genomförts finns skäl att anta att stor påverkan sker för seglingsverksamheten kommer kompensationsåtgärder att undersökas i samråd med segelklubbarna. Projektledningen kallar till möte för att gå igenom vilka kompletterande utredningar som föreslås genomföras. Detta möte kring fortsatt utredning kommer att vara på Sweco den 20 december klockan Om Ni inte kan komma, vänligen meddela detta senast den 16 december, helst via mail.

6 6 (6) Från projektledningen vill vi också få namn och kontaktuppgifter på de personer som kommer att representera respektive klubb framöver, detta gäller även de klubbar som inte kunde delta i första arbetsmötet. Maila gärna kontaktuppgifter till lars.grahn@sweco.se så snart som möjligt. Vid pennan Sweco Environment AB

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Yttrande över samråd för Vindplats Göteborg, havsbaserad vindkraftsanläggning

Yttrande över samråd för Vindplats Göteborg, havsbaserad vindkraftsanläggning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2012-05-29 Diarienummer N138-0344/12 Utvecklingsavdelningen Nina Wolf Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Yttrande över samråd

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

STARKARE TILLSAMMANS!

STARKARE TILLSAMMANS! Lokalt engagemang SCOUTERNAS VISION är unga som gör världen bättre. Det innebär bland annat att vi som scouter själva engagerar oss i vår omvärld. Det syns bland annat tydligt i scoutmetoden lokalt och

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan 1(3) Handläggning Håkan Falck Direkttelefon 0520-49 79 65 E-post hakan.falck@trollhattan.se Datum 2014-05-23 Dnr KS 2012/321 Närboende till fastigheten Järnsågen 3 och 4 Halvorstorp Samråd enligt 6 kap.

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

LDSS Alingsås SS BMBK. Ljungskile SS Björboholms Segelsällskap LSSG BKSS. Marks kajak och segelklubb Billdals Kappseglingssällskap

LDSS Alingsås SS BMBK. Ljungskile SS Björboholms Segelsällskap LSSG BKSS. Marks kajak och segelklubb Billdals Kappseglingssällskap Klubbenkät 2013 Representerade klubbar BMBK LDSS Alingsås SS Ljungskile SS Björboholms Segelsällskap LSSG BKSS Marks kajak och segelklubb Billdals Kappseglingssällskap Marstrands Segelsällskap Boxvike

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. LOKALISERINGSUTREDNING...

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet!

Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet! Hur går det till att börja segla i Hjuviks Båtklubb? Information Segling är en fantastiskt rolig sport som passar hela familjen, man kan segla hela livet! Det finns en mängd jollar och båtar att välja

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Anteckningar från möte med Västkustens Seglarförbunds klubbar den 12 oktober, Långedrags SS klubbhus.

Anteckningar från möte med Västkustens Seglarförbunds klubbar den 12 oktober, Långedrags SS klubbhus. 1 Anteckningar från möte med Västkustens Seglarförbunds klubbar den 12 oktober, Långedrags SS klubbhus. Närvarande vid mötet var representanter från Ett 25-tal klubbar Marie Björling Duell, förbundsdirektör

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Motion 2014-01-11 Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Sida 1 av 2 Motion 2014-01- 11 Inköp av IF- båt för att stimulera kappsegling Bakgrund historik: 2013 startade ett unikt initiativ i Gäddvikens

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Välkommen till LAG-SM i Optimist 30 september 1 oktober 2017

Välkommen till LAG-SM i Optimist 30 september 1 oktober 2017 Välkommen till LAG-SM i Optimist 30 september 1 oktober 2017 Här hittar du praktisk information för seglare, coacher och följeslagare. Vi räknar med fina seglingar i härliga vindar och kommer att göra

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Mötesanteckningar. 1. Agenda för mötet. 2. Frågor och synpunkter

Mötesanteckningar. 1. Agenda för mötet. 2. Frågor och synpunkter Uppdrag MKB avseende inseglingen till Norrköpings hamnar Mötets syfte Samråd enligt miljöbalken angående MKB för planerade åtgärder i inseglingen till Norrköpings hamnar Datum och plats Onsdagen den 25

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(4) Ortsutvecklingsmöte: Alafors Hösten 2017 Datum och tid 2017-10-05 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Medborgarhuset, Alafors Catharina Eliasson, ordförande Thomas Olesen, 1:e

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Kontaktperson, Ledsagare, Avlösning, Korttidsvistelse i form av stödfamilj LSS samt Kontaktperson SOL Första halvåret 2017

Verksamhetsuppföljning Kontaktperson, Ledsagare, Avlösning, Korttidsvistelse i form av stödfamilj LSS samt Kontaktperson SOL Första halvåret 2017 Verksamhetsuppföljning Kontaktperson, Ledsagare, Avlösning, Korttidsvistelse i form av stödfamilj LSS samt Kontaktperson SOL Första halvåret 2017 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för stödenheten har genomförts

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan inom Fors industriområde Följande detaljplan berörs: - Detaljplan för Södra industriområdet i Fors (Västanfors 7:11 m.fl.), Avesta kommun, Dalarnas län Tillägg till

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Inbjudan. Allsvenskan segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

Inbjudan. Allsvenskan segling är en serie deltävlingar för inbjudna klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet. Inbjudan Tävling: Datum: Arrangör: Allsvenskan segling Deltävling 1: 22 24 maj, Saltsjöbaden Deltävling 2: 14 16 augusti, Malmö Deltävling 3: 28 30 augusti, Grötö Svenska Seglarförbundet, SSF, i samarbete

Läs mer

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Åse Theorell Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Föreläsningen ikväll Era förväntningar och frågeställningar Min bakgrund och vad jag

Läs mer

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion storrun vindkraft Storrun Trondheim Östersund Oslo Stockholm Faktaruta Antal vindkraftverk 12 Typ nordex N90 2,5 MW Rotordiameter 90 m Totalhöjd 125 m Total installerad effekt 30 MW Förväntad årlig elproduktion

Läs mer

Media & Partnerskap. Lägges till av respektive klubb. Varför är allsvenskan intressant, hur jobba med media, tips & trix.

Media & Partnerskap. Lägges till av respektive klubb. Varför är allsvenskan intressant, hur jobba med media, tips & trix. Media & Partnerskap Allsvenskan 2015 Bakgrund, event & klubbar Presentation av vår klubb Lägges till av respektive klubb Media Varför är allsvenskan intressant, hur jobba med media, tips & trix. Partnerskap

Läs mer

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén Vem är marknadsförare i klubben? Foto: Stina Jansson bilderna får ej användas i andra sammanhang. Behöver vi berätta för omvärlden

Läs mer

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Vindenergi till havs Källa: wpd offshore AG, Offshore Windpark

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Möte ang. utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Överbacka

Möte ang. utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Överbacka KALLELSE Sidan 1 av 1 Falu Energi & Vatten Datum Beteckning/Version 2014-04-03 FEV14/0054 Vår referens Vatten Handläggare, besöksadress Therese Carlsson Västermalmsvägen 12 791 77 Falun 023-77 46 63 therese.carlsson@fev.se

Läs mer

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-01-12 Projektnummer: 150308 Trafikverket Postadress: Box 110, 541

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene Samhällsbyggnadskontoret Datum: 2014-05-19 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Elin Werner Direktnr: 0322617262 Beteckning: 2014.076 SBN Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun Färgelanda F1 Länsstyrelsen påpekar att norra delen av området bör utgå till förmån de mycket höga naturvärden som området representerar Den norra delen av område som Länsstyrelsen har synpunkter på ligger

Läs mer

Blekinge Offshore. 2012 Blekinge Offshore AB, www.blekingeoffshore.se

Blekinge Offshore. 2012 Blekinge Offshore AB, www.blekingeoffshore.se Blekinge Offshore Projektbeskrivning Projektet omfattar uppförande av i första hand 700 vindkraftverk med en kapacitet på 2 500 MW och en beräknad produktion på 7-8 TWh per år inom Sveriges elområde 4.

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus STADSBYGGNADSKONTORET Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus 2012-01-30 2 (5) Bildcollage från kvällen Mötet inleds Många deltog på kvällens möte Flera ämnen togs upp Annonsering

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta.

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum 2011-05-25 Ert datum Beteckning Översiktsplan Er beteckning Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum: 2011-05-19 Tid: 19.00-22.00 Plats: Församlingshemmet, Färingtofta

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Tillståndsprocessen och dagsläget länet 2014-09-20 Anna-Lena Olsson, miljöhandläggare, Länsstyrelsen i Hallands län anna-lena.k.olsson@lansstyrelsen.se Tfn: 010-224 33 22

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Bohus Servicehus. Carl Anton Mattsson, Bana Väg i Väst, projektledare för etapp Bohus - Nödinge Ida Mattsson, Bana Väg i Väst, informatör

Bohus Servicehus. Carl Anton Mattsson, Bana Väg i Väst, projektledare för etapp Bohus - Nödinge Ida Mattsson, Bana Väg i Väst, informatör MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i BOHUS 1( ) Datum och tid: 2008-10-20, klockan 19:00 20:15 Plats: Närvarande: Presidium Bohus Servicehus Ordförande Rolf Engström 2:e vice ordförande Lisa Forsberg

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Seawind Lake Vänern Projektbeskrivning

Seawind Lake Vänern Projektbeskrivning Seawind Lake Vänern Projektbeskrivning - 2010-12-06 ReWind Energy AB bildades 2009 och bolaget är baserat i Karlstad. Företaget har ansökt om rådighet för att projektera en vindkraftspark i nordvästra

Läs mer

Ordförande har ordet. SWE 6, Björn Allansson och SWE 11, Daniel Birgmark i hård kamp under söndagens Sola Cup. Foto: Torsten Jarnstam

Ordförande har ordet. SWE 6, Björn Allansson och SWE 11, Daniel Birgmark i hård kamp under söndagens Sola Cup. Foto: Torsten Jarnstam Ordförande har ordet Hej alla Finnjolleseglare i Sverige! När nu seglingssäsongen 2010 sjunger på sista versen och vi i Karlstad precis genomfört avslutningen för årets Sverige Cup, vill jag summera Svensk

Läs mer

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen Bilaga 1.8 Protokoll från samråd med kommunen Samrådsmöte projekt Gunbjörbyn, Alltorp, Liane och Tisselskogs- heden Tid: 22 februari 2012 kl 14.00 Plats: Medborgarkontoret Mellerud Närvarande: Björn Hermansson

Läs mer

Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa. 6 nov nov nov 2017

Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa. 6 nov nov nov 2017 Väg 77 Uppsala länsgräns till trafikplats Rösa 6 nov 2017 7 nov 2017 15 nov 2017 Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart.

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark

Lillgrund vindkraftpark Lillgrund vindkraftpark I juni 2008 invigdes Lillgrund vindkraftpark. Den ligger en knapp mil utanför den skånska kusten, strax söder om Öresundsbron. Lillgrund är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Enkät om F18. I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16. 2014-01-15 Lars Linder 1

Enkät om F18. I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16. 2014-01-15 Lars Linder 1 Enkät om F18 I samband med F18-förbundets årsmöte 2014-01-16 2014-01-15 Lars Linder 1 Om enkäten Enkäten gick ut via facebook till alla medlemmar på gruppen F18 seglarkompisar. 41 personer svarade på enkätens

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum och tid, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Medborgarhuset, Alafors Dan Björk, ordförande Thor Eliasson, 1:e vice ordförande Åke Niklasson, 2:e vice ordförande

Läs mer

Allsvenskan i korthet

Allsvenskan i korthet Allsvenskan i korthet Klubbar mot klubbar vilken är bäst i Sverige? En tabell som är lätt att förstå. Blandning av seglare, från proffs till juniorer. Likadana helt nya båtar ger rättvisa förhållanden.

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan Hej! Friends erfarenhet av trygghetsarbete i skolan, såväl som forskning i Sverige och internationellt, visar att vissa faktorer är återkommande på de skolor som arbetar framgångsrikt för trygghet och

Läs mer

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN!

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! 18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! En viktig hörnsten i ett företag är att ha en bra möteskultur. Det har skrivits spaltmil om hur man ska tänka när man har ett möte. Nu har vi sammanfattat en

Läs mer

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP TÄVLINGSLICENS FÖR ISJAKT Att segla isjakt innebär ett stort ansvar gentemot omgivningen med hänsyn till de höga hastigheter det kan handla om. För den som bara nöjesseglar gäller

Läs mer

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda.

Mötets öppnande. Joakim hälsar alla välkomna, därefter presenteras dagens agenda. ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 19 JANUARI 2010 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 1 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Idrottslyftet Utvecklingsplan

Idrottslyftet Utvecklingsplan Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan Svenska Isseglarförbundet Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern

Läs mer

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT?

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? Dan Sandros Projektchef Stena Renewable KRITERIER ATT UPPFYLLA De områden som ska prioriteras bör uppfylla vissa kriterier för att förslaget ska

Läs mer

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Mötesanteckningar Tegneby församlingshem 2014-05-05 Närvarande från kommunen Bertil Olsson (s), vice ordförande utskottet för samhällsutveckling

Läs mer

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år.

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år. Orust Runt I år så möttes återigen en liten tapper skara på 7 båtar upp för att få segla den anrika seglingen Orust Runt, en härlig dag i början på juni. LYS-talen sträckte från 1,02 till 1,29 så man kan

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Bodhögarna - Ögonfägnaden Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Mötet öppnas och medverkande i projektet presenteras (Statkraft, SCA, SWECO, kommunerna). Presentationen

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 20 NOVEMBER 0930-1500 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 1 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Under våren 2003 lämnade parterna i Samråds- och MKB-grupp Forsmark synpunkter på en arbetsversion

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner Yttrande Datum 2012-09-19 Ärendebeteckning 551-3619-2012 Arkivbeteckning 2400-51-128 1(4) Nordisk Vindkraft AB Sanna Lindqvist Sanna.Lindqvist@nordiskvindkraft.se Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark

Läs mer

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Agenda Göteborg Energi korta fakta Sveriges uttalade mål med vindkraft Genomgång av möjligheter för vindkraft

Läs mer

Vindkraft og reindrifterfaringer. Bodö 2010-06-08 Anders Blom

Vindkraft og reindrifterfaringer. Bodö 2010-06-08 Anders Blom Vindkraft og reindrifterfaringer fra Sverige Bodö 2010-06-08 Anders Blom Hoten mot rennäringen Gruvnäring Skogsbruk Rovdjur Vattenkraft Vindkraftverk Turism Ifrågasatta rättigheter Klimatförändringarna

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun Bilaga C8B Statkraft Södra Vindkraft AB UPPDRAGSLEDARE DATUM UPPRÄTTAD AV PLATS Länsstyrelsen Kalmar DATUM TID 13-16 NÄRVARANDE Mikael Nilsson (MN) Länsstyrelsen i Kalmar län Lars Engström Länsstyrelsen

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

Studiematerial Handledare

Studiematerial Handledare Studiematerial Handledare Leanlink Ao Äldreomsorg larcenter@linkoping.se Liselotte Björk Kicki Holmberg Instruktioner till handledaren Den här informationen är ett stöd för dig som handledare för hur strukturen

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer