NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMEL SER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMEL SER"

Transkript

1 NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMEL SER Given den 16 december 1991 Ändrad den 1 januari 1996 Ändrad den 1 december ANSÖKAN OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT OCH REGISTRERING Ansökningshandling och bilagor 1 Ansökan om nyttighetsmodellrätt ska ges in till Patent- och registerstyrelsen på därför avsedd blankett i tre exemplar. Beskrivning, skyddskrav och behövliga bilder ska ges in i fyra exemplar. Ändringar i dessa handlingar ska ges in i tre exemplar. Om ansökan har givits in via telefax, ska sökanden eller hans ombud lämna in de ursprungliga handlingarna i tre exemplar snarast möjligt till registreringsmyndigheten. Om en uppfinning avser eller omfattar sekvenser av tio eller fler nukleotider eller sekvenser av fyra eller fler aminosyror, ska i beskrivningen ingå en lista över sekvenserna. Listan ska vara i slutet av beskrivningen omedelbart före skyddskrav. Lista ska vara utformad i överensstämmelse med gällande standard (WIPO ST.23). Bestämning av ingivningsdag 2 En ingivningsdag för ansökan bestäms enligt NmL 7 a. Uppfylls villkoren i NmL 7 a, ska registreringsmyndigheten ge modellansökan en ingivningsdag. Med ingivningsdag avses den dag då rättigheterna i anslutning till modellansökan och den därpå beviljade registrerade nyttighetsmodellen börjar.

2 Med ankomstdag avses den dag då registreringsmyndigheten har mottagit ansökan. Flyttning av ingivningsdag 3 Ingivningsdagen kan flyttas. Registreringsmyndigheten behöver inte pröva huruvida ansökan är bristfällig, men om registreringsmyndigheten upptäcker att ansökan är bristfällig i fråga om vissa delar av beskrivningen eller ritningar, eller i fråga om delar till vilka det hänvisas i beskrivningen eller ritningarna, ska sökanden omedelbart uppmanas att inom en utsatt tid komplettera ansökan. Läs mera i NmL 7 b. Beskrivning 4 Beskrivningen inleds med en kort och saklig benämning på uppfinningen. Beskrivningen består av: 1) En allmän del som innehåller uppgift om uppfinningens användningsområde samt om den teknik som uppfinningen bygger på (teknikens ståndpunkt). Vid redogörelsen för teknikens ståndpunkt ska hänvisas till sådan för sökanden känd litteratur, av vilken den angivna tekniken framgår. I redogörelsen ska också anges vad som mot bakgrund av teknikens ståndpunkt särskilt uppnås med uppfinningen samt de medel som är nödvändiga för detta. Den sistnämnda uppgiften ska överensstämma med vad som anges i skyddskraven och den kan bestå av hänvisningar till dessa. Om det inte av uppfinningen framgår, hur den kan tillgodogöras industriellt, ska beskrivningen ange detta. 2) En speciell del, som ska ge närmare förklaring till uppfinningen, företrädesvis med utföringsexempel eller utföringsformer och med hänvisning till eventuell bild. Uppfinningen ska vara så exemplifierad att skyddskraven kan anses tillräckligt underbyggda. Om beskrivningen innehåller en bild, ska en förteckning över alla figurer i bilden i regel upptas som inledning till den speciella delen av beskrivningen. Skyddskrav 5

3 Omfattar skyddskraven flera självständiga krav, ska uppfinningarna enligt dessa anges i beskrivningen på sätt som avses i 4. Det som söks skyddat (utföringsform) i ett osjälvständigt skyddskrav ska också anges i beskrivningen i den omfattning som är nödvändig för förståelse av kravet. Det anses tillräckligt att den sistnämnda ingår i beskrivningens speciella del. 6 Skyddskrav ska avfattas med en ingress, som innehåller det som avses i NmF 13 1 mom. 1 och 2 punkterna, och en kännetecknande del som innehåller det som avses i 3 punkten i nämnda bestämmelse. Den kännetecknande delen inleds med orden "kännetecknad av" eller liknande. Varje patentkrav ska ange de särdrag som är nödvändiga för att avsett resultat ska uppnås. 7 Paragrafen har strukits , eftersom lagen om nyttighetsmodell inte innehåller bestämmelser som motsvarar 2 4 och 5 mom. i patentlagen. 8 Ett alster eller en anordning ska som regel karakteriseras genom uppgifter om dess sammansättning eller konstruktiva detaljutformning. Den närmare karakteriseringen kan, såvida uppfinningen inte lämpligen kan uttryckas på annat sätt, ske genom uppgifter om detaljernas funktion. Ett alster, t.ex. en kemisk produkt, får, om betydande definitionssvårigheter föreligger, karakteriseras även genom uppgifter om alstrets framställningssätt ( product-by-process ), i allmänhet i kombination med uppgifter om andra parametrar för alstret. 9 Flera självständiga krav inom samma kategori får endast upptas i ansökan om uppfinningarna bygger på samma uppfinningstanke, det tekniska sambandet är mycket starkt och det föreligger uppenbara svårigheter att, till exempel i form av alternativ, ange uppfinningarna med tillräcklig bestämdhet, om de innefattas under gemensamma bestämningar i ett och samma skyddskrav. Även uppfinningar av typen sändaremottagare kan upptas i skilda, självständiga skyddskrav. Den avsedda uppfinningen ska fullständigt anges i det självständiga skyddskravet. 10 Osjälvständiga krav ska grupperas efter det självständiga krav, till vilket de direkt eller via annat osjälvständigt krav hänvisar.

4 11 Skyddskrav ska ha mot de på bilderna visade detaljerna svarande hänvisningsbeteckningar, företrädesvis inom parentes, såväl i ingressen som i den kännetecknande delen. Kravet ska dock utan hänvisningsbeteckningar klart ange det som söks skyddat. Allmänna uppgifter, som "såsom beskrivits" eller "såsom visats på bilden" får inte upptas i kravet. I undantagsfall får i krav hänvisas direkt till kurvdiagram eller liknande på bilderna. 12 Fantasibenämningar får inte användas. 13 Beskrivningens text och bilder ska hållas åtskilda. Tabeller samt kemiska eller matematiska formler får tas upp i texten. 14 Varumärken får som regel inte förekomma i skyddskraven. 15 Om ansökan innehåller bilder väljer registreringsmyndigheten den figur som ska publiceras i skyddskravspublikationen. Vart och ett av de särdrag som angivits i skyddskravet och belysts med bild ska följas av en hänvisningsbeteckning inom parentes. Bilder 16 På ark av format A4 som innehåller bilder får ram inte förekomma. Minsta tillåtna marginalbredd är upptill 2,5 cm, till vänster 2,5 cm, till höger 1,5 cm och nedtill 1,0 cm. Bilderna får inte vikas eller rullas. Svartvita fotografier som bifogats till ansökan ska inlämnas lösa. 17 Bilderna ska visa de för förståelsen av beskrivningen nödvändiga detaljerna. Dessa ska i beskrivningen och bilderna vara betecknade med motsvarande siffror eller bokstäver. Andra beteckningar än de som anges i beskrivningen får inte finnas på bilderna.

5 Beteckningar får inte förekomma i större utsträckning än som är nödvändigt för förståelsen av beskrivningen. Bilderna får inte heller innehålla förklarande text, med undantag av korta uppgifter som t.ex. vatten, ånga, eller snitt A-B eller låst. Bilderna får inte innehålla sådant som är ovidkommande med hänsyn till uppfinningen. 18 Alla snittytor ska vara skrafferade. Alla skrifttecken (siffror och bokstäver) på bilderna ska vara tydliga och lättlästa. Såväl bilder som hänvisningsbeteckningar ska vara lämpade för förminskning. Vid komplicerade bilder får inte medtas så många detaljer att oklarhet uppstår. Bilderna ska vara åtskilda inbördes med tillräckliga mellanrum. Bilderna ska utan hänsyn till bladens antal betecknas med fortlöpande nummer, eller, eventuellt i anknytning till dessa, bokstäver, företrädesvis i den ordning de visas på bladet. Delar i samma utföringsform ska i alla bilderna ha samma beteckning. Ytterligare bestämmelser 19 Beskrivning och skyddskrav ska vara utförda i svart maskinskrift eller svart tryck på starkt, ogenomskinligt vitt papper av format A4, lämpat för direkt reproduktion. Texten ska skrivas med 1½ radavstånd och fontstorleken ska vara sådan att versaler har en höjd av minst 0,28 cm, t.ex. font Times New Roman 12 eller Courier New 12. Marginalen till vänster ska vara 2,5 4 cm, upptill 2 4 cm. Texten ska skrivas ut till arkets högra kant med en marginal på 2 3 cm. Samma marginal gäller för arkets nedre kant. Text får förekomma endast på papperets ena sida. Texten ska framträda med jämn svärtning och de enskilda bokstäverna ska framstå skarpt och tydligt. Om texten innehåller handskrivna tecken eller formler, ska dessa utföras med svart färg. Uttrycket kännetecknad eller motsvarande ska i skyddskrav skrivas i spärrad stil eller markeras på något annat lämpligt sätt. Beskrivning och skyddskrav ska sidnumreras med arabiska siffror i en enda obruten följd. Sidornas siffror ska placeras i mitten minst 2 cm från arkets övre kant utan föregående eller efterföljande streck eller punkter. Var femte rad i beskrivning och skyddskrav ska numreras med arabiska siffror minst 2,5 cm från arkets vänstra kant. Skyddskraven får skrivas på särskilt ark. 20 Skrivelser till registreringsmyndigheten och bilagor till den ska vara avfattade på vitt papper av format A4. Ansökningens nummer ska anges på skrivelsens framsida.

6 21 Sökanden kan ge in till registreringsmyndigheten modeller, prov eller liknande, när det är nödvändigt för att förstå beskrivningen. De återlämnas i regel inte. Fullmakt 22 Ombud befullmäktigas antingen genom att sökanden på ansökningshandlingen anger detta samt ombudets namn och hemort med fullständig postadress, eller genom en särskild av sökanden undertecknad fullmakt, som förutom ovan nämnda uppgifter även ska innehålla uppfinningens benämning eller numret på ansökan om nyttighetsmodellrätt. För behandling av eventuellt yrkande om ogiltigförklaring kan sökanden på förhand i fullmakten befullmäktiga ombudet att företräda honom under ogiltigförklaringsbehandlingen. Befullmäktigande kan också ske i en särskild fullmakt, när ett yrkande om ogiltigförklaring har gjorts mot den registrerade nyttighetsmodellen. Ärende, i vilket generalfullmakt åberopas, ska innehålla en skriftlig hänvisning till fullmakten. Som fullmakt godtas också en kopia av fullmakten eller en fullmakt som har sänts som telefax eller någon annan handling, med vilken ombudet bevisar sitt befullmäktigande. Registreringsmyndigheten kan, om den så önskar, kräva att den ursprungliga fullmakten inges. 23 Ska ombudet äga i NmL 19 och 26 a angiven behörighet, ska detta framgå av fullmakten. Läs mera i NmL 10. Utlåtande om rätt till uppfinningen 24 Om sökanden inte är uppfinnaren eller om sökanden inte ensam har gjort uppfinningen, ska sökanden ge ett utlåtande om vad han/hon grundar sin rätt till uppfinningen på. I utlåtandet kan underrättas att uppfinningen har överlåtits till sökanden t.ex. genom avtal eller arv. Utlåtandet ska bifogas till ansökningen. Prioritet 25

7 Om prioritet begärs, ska yrkande om prioritet alltid framställas i ansökan om nyttighetsmodellrätt. Ett senare framställt yrkande avslås. 26 Om sökanden inte är densamma som uppgivits i den prioritetsgrundande ansökningen, ska sökanden styrka i ansökningen att prioritetsrätten till registrering av nyttighetsmodellen tillhör sökanden. Detta kan ske genom en överlåtelsehandling. Om den som antecknats som sökande för prioritetsbevis söker registrering med annan, krävs inget styrkande av den sistnämndas rätt till prioriteten. Har den som sökt registrering i Finland tidigare sökt skydd för samma nyttighetsmodell utomlands med annan, ska till registreringsmyndigheten inlämnas en av den sistnämnda undertecknad överlåtelsehandling. 27 Föreligger det ett giltigt yrkande om prioritet när ansökningshandlingarna blir offentliga, är ansökans innehåll i den mån det har motsvarighet i prioritetshandlingen att betrakta som känt (NmL 2 2 mom.) från prioritetsdagen. 28 Återtagande av yrkande om prioritet ska ske skriftligen. 29 Utvidgningar i förhållande till prioritetshandlingens innehåll (delprioritet) är tillåtna utan förlust av prioriteten. Prioriteten gäller allt som uppenbarats i prioritetshandlingen, oberoende av om det fanns angivet i skyddskravet eller inte. En senare av samma sökande ingiven ansökan, vilken i skyddskrav upptar sådant som fanns angivet enbart i den tidigare ansökningens beskrivning eller bild kan därför inte anses vara den första i unionsland ingivna om inte de i NmF 11 angivna villkoren är uppfyllda. Även i ansökningar, i vilka prioritet åberopas, ska grundhandlingarna utgöra gränsen för ansökningens omfattning. Prioritetshandlingen kan inte åberopas för införande av nytt innehåll i den finska nyttighetsmodellansökningen utöver vad som framgår av grundhandlingarna. Uppenbara felaktigheter eller skrivfel kan dock få rättas med stöd av prioritetshandlingen. Läs mera i NmL 5, NmF Granskning av nyttighetsmodellansökan 30

8 Sökanden och, sedan nyttighetsmodellen har registrerats eller ansökan om nyttighetsmodellrätt har blivit offentlig, vem som helst har rätt att skriftligen be registreringsmyndigheten företa granskning av om uppfinningen är ny och/eller kan skyddas. Begäran kan framställas i ansökningsskedet genom att göra anteckning därom i ansökningshandlingen eller senare genom en särskild skrivelse. Registreringsmyndigheten granskar det offentliga material som den har tillgång till på samma sätt som vid granskning av patentansökan. För granskningen ska en fastställd avgift betalas. Översättning av handling i nyttighetsmodellärende 31 I nyttighetsmodellärende ska beskrivning, skyddskrav och sammandrag avfattas på finska eller svenska enligt den gällande språklagstiftningen. När det gäller annan handling, kan registreringsmyndigheten avstå från att erfordra översättning eller godta översättning till annat språk än finska eller svenska. 32 Vill sökanden fullfölja en internationell ansökan om nyttighetsmodellrätt för Finlands del, ska han eller hon inom 31 månader från den internationella ingivningsdagen eller, om prioritet yrkas, den dag från vilken prioriteten begärs, till registreringsmyndigheten ge in en översättning av den internationella ansökan till finska eller svenska eller, om ansökan är avfattad på finska eller svenska, en kopia av ansökan. Läs mera i NmL 45 d. Ändring av patentansökan till nyttighetsmodellansökan 33 Nyttighetsmodellansökan kan också göras genom att en patentansökan som är anhängig och som avser samma uppfinning eller en anhängig ansökan om europeiskt patent ändras till en nyttighetsmodellansökan, varvid denna anses gjord samma dag som patentansökan eller ansökan om europeiskt patent. Läs mera i NmL 8 och 8 a. 2. HANDLÄGGNING AV NYTTIGHETSMODELLANSÖKNINGAR

9 34 Sökanden bör göras uppmärksam på möjligheten att söka hjälp hos sakkunnig person, om de inlämnade handlingarna är i sådant skick att detta synes erforderligt. 35 Inkommer sökanden med yttrande som inte innebär att ansökningen återtas eller att de ovan angivna bristerna har blivit avhjälpta, ska ansökningen snarast möjligt avgöras i befintligt skick, om det inte finns särskilda skäl att utfärda nytt föreläggande. Begränsning av ansökan till uppfinningar som är beroende av varandra 36 Avser ansökan två eller flera av varandra oberoende uppfinningar, ska ämbetsverket anmärka om detta och sökanden ska inskränka ansökan att avse endast av varandra beroende uppfinningar. Då sökanden inskränkt skyddskraven, ska han anses i samma ansökan ha slutgiltigt avstått från den uppfinning eller de uppfinningar som genom inskränkningen avförts ur skyddskraven. Genomgång av beskrivningen före registrering av ansökan 37 När skyddskraven är godtagbara, ska beskrivningen genomgås före registreringen. Därvid ska tillses att beskrivningen fyller ovan angivna fordringar angående utformning, att den överensstämmer med skyddskraven och att den innehåller nödvändiga utföringsexempel. På brister beträffande språklig utformning, terminologi etc. bör därför inte anmärkas, om inte feltolkningar kan uppstå. Registrering av ansökan 38 Uppfyller ansökningen de formella kraven, antecknas nyttighetsmodellen i nyttighetsmodellregistret. Registreringen ska kungöras och sökanden ska ges ett registreringsbevis. Efter det att en nyttighetsmodellansökan har registrerats, ska registreringsmyndigheten ge ut en skyddskravspublikation på finska och svenska. Skyddskravspublikationen ges ut i elektronisk form.

10 Om innehållet i skyddskravspublikationen föreskrivs genom förordning av statsrådet. Läs mera i NmL mom. och ÄNDRING AV ANSÖKAN Skyddskrav 39 Sifferuppgifter och andra bestämningar, som används för att sakligt definiera uppfinningen, får senare införas i skyddskraven endast om de kan anses ha motsvarighet i grundhandlingen. Dock får ändringar i skyddskravet göras såsom korrigeringar av rena skrivfel och uppenbara översättningsfel. Det måste framstå som sannolikt, att ändringen ger uttryck för vad som ursprungligen avsetts. Härvid kan avseende fästas vid den ursprungliga textens avfattning eller innehållet i eventuella prioritetshandlingar. Beskrivning 40 I beskrivning med tillhörande bild får sökanden endast göra sådana ändringar och tillägg som är nödvändiga i förtydligande eller korrigerande syfte eller för att anpassa beskrivningen efter nya eller ändrade skyddskrav. Ändringar och tillägg får därvid inte vara så avfattade, att skyddskraven får ett mera omfattande innehåll eller omfattar annat än som motiveras av grundhandlingarna. Delning 41 Delning innebär att en del av innehållet i ansökans (den ursprungliga ansökans) grundhandlingar görs till föremål för särskild ny ansökan. 42 Kontinuiteten mellan den ursprungliga och den avdelade ansökningen måste vara obruten. Den ursprungliga ansökningen får sålunda inte vara slutligt avgjord, när den nya ansökningen inlämnas. Delning måste således ske innan nyttighetsmodellrätt beviljats i det ursprungliga ansökningsärendet.

11 Är den ursprungliga ansökningen avslagen eller avskriven, kan delning äga rum, så länge besvärstiden eller återupptagningsfristen löper, oavsett om besvär anförs eller ansökan återupptas. 43 I avdelad ansökan är beskrivning med tillhörande ritning och skyddskrav, som inges samtidigt med ansökningshandlingen i den nya ansökningen, grundhandling. Sedan sådana grundhandlingar inlämnats, är det inte tillåtet att i denna ansökan tillägga uppgifter ur den ursprungliga ansökningen. 44 Det åligger sökanden att vid delning ange vilka delar i den ursprungliga ansökningen som kraven i den avdelade ansökningen stöder sig på. Sökanden ska i den ursprungliga ansökningen ange att delning har ägt rum. Uppskov med registreringen 45 Sökanden har rätt att begära uppskov med registreringen genom att göra en anteckning därom i ansökningshandlingen eller skriftligt inom två månader från ingivningsdagen. I samband med begäran ska fastställd avgift betalas. Klassning 46 En nyttighetsmodellansökan ska klassas. Klassningen ska ske i enlighet med gällande version av det internationella patentklassificeringssystemet (The International Patent Classification) och efter detta systems regler (The Guide) så att klassningskoder på avancerad nivå (advanced level) används. Den gällande versionen anges efter klassningskoden med sex siffror inom parenteser, t.ex. ( ), vilka visar det år och den månad då koden togs i bruk. 47 En fullständig klassbeteckning omfattar symboler för sektion, klass, subklass och grupp (huvudgrupp eller subgrupp). Gruppbeteckningen består av två siffror åtskilda av ett snedstreck. Klassbeteckningar för obligatorisk klassning (uppfinningsinformation) anges först och därefter eventuella beteckningar för icke-obligatorisk klassning och indexeringskoder (tilläggsinformation). Klassningsbeteckningarna och indexeringskoderna framförs i form av en tabell i en eller flera kolumner så att varje rad visar bara en klassningskod eller indexeringskod.

12 48 Har en sökande eller innehavare av nyttighetsmodellrätten i ett ärende lidit rättsförlust på grund av att han eller hon inte vidtagit en åtgärd hos registreringsmyndigheten inom den tid som föreskrivs i lagen om nyttighetsmodellrätt eller med stöd av den, men har han eller hon varit så omsorgsfull som omständigheterna kräver vad gäller iakttagandet av föreskriven tid, och vidtar han eller hon åtgärden inom två månader från det förfallet upphörde, dock senast ett år från fristens utgång, ska registreringsmyndigheten konstatera att åtgärden ska anses vidtagen i rätt tid. Läs mera i NmL 26 a. Ärenden i anslutning till yrkande på ogiltigförklaring av registrering av en nyttighetsmodell 49 Yrkande om ogiltigförklaring av registrering av nyttighetsmodell, dess bilagor samt senare skrivelser med bilagor av innehavaren av nyttighetsmodellrätt och av den som framställt yrkandet ska lämnas in i två exemplar. 50 Innehavaren ska få exemplar av alla skrivelser från den som har framställt yrkandet om ogiltigförklaring (NmL 20 ). Kopior av inkomna handlingar, som motparten inte fått del av, ska bifogas beslutet. Vid remittering till innehavaren av yrkande vari offentlig användning av uppfinningen åberopas ska innehavaren anmodas meddela, om han har varit medveten om offentlig användning av uppfinningen. 51 Såväl innehavaren som den som framställt yrkandet ska få del av det slutliga beslutet. Hålls registreringen trots yrkandet i kraft, ska i beslutet om detta upptas skälen för avslag av yrkandet. Hålls registreringen med omformulerat skyddskrav i kraft, ska detta kungöras. 4. ÖVRIGA BESTÄMMELSER 52 Fristen för svar på föreläggande är 2 månader.

13 Fristen för att väcka talan om bättre rätt är 3 månader. Fristen för besvarande av föreläggande att inkomma med prioritetsbevis är 2 månader. Fristen för innehavarens yttrande på yrkande om ogiltigförklaring är 3 månader. Frist enligt NmL 26 a 4 mom. för innehavarens framställning är 2 månader. Frister enligt NmL 7 a och b är 2 månader. Frister enligt NmL 8 och 8 a är 2 månader. Ovan nämnda frister räknas från beslutets dag. Förnyelse av registrering 50 Avgiften för förnyelse av en registrering förfaller till betalning den sista dagen i den månad då registreringsperioden löper ut. Förnyelseavgiften kan betalas inom sex månader från förfallodagen. Efter utgången av innevarande registreringsperiod ska förnyelseavgiften betalas jämte fastställda förhöjningar. Förnyelseavgiften får inte betalas tidigare än ett år före förfallodagen.

NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMELSER. Utfärdat i Helsingfors den 12 februari 2019

NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMELSER. Utfärdat i Helsingfors den 12 februari 2019 PRH/256/01/2019 NYTTIGHETSMODELLBESTÄMMELSER Utfärdat i Helsingfors den 12 februari 2019 Patent- och registerstyrelsen har med stöd av 47 i lagen om nyttighetsmodellrätt (800/1991) av den 10 maj 1991 utfärdat

Läs mer

Patent- och registreringsverkets författningssamling

Patent- och registreringsverkets författningssamling Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN 0347 500X Föreskrifter om ändring i Patent- och registreringsverkets (PRV) föreskrifter (PRVFS 1997:1, P:32) med patentbestämmelser; beslutade

Läs mer

3 För PRV:s verksamhet i egenskap av mottagande myndighet enligt samarbetskonventionen gäller vad som föreskrivs i 51 56 PK.

3 För PRV:s verksamhet i egenskap av mottagande myndighet enligt samarbetskonventionen gäller vad som föreskrivs i 51 56 PK. Patent- och registreringsverkets (PRV) föreskrifter (PRVFS 1997:1, P:32) med patentbestämmelser i lydelse med införda ändringar t.o.m. PRVFS 2015:3, P:103 Föreskrifterna har senast omtryckts i PRVFS 2007:2,

Läs mer

Patent- och registreringsverkets författningssamling

Patent- och registreringsverkets författningssamling Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN 0347 500X Patent- och registreringsverkets med patentbestämmelser beslutade den 12 maj 1997. (PRV) föreskrifter PRVFS 1997:1 P:32 Utkom från trycket

Läs mer

PATENTBESTÄMMELSER. Patent- och registerstyrelsen har med stöd av 74 4 mom. (101/2013) i patentlagen utfärdat följande patentbestämmelser:

PATENTBESTÄMMELSER. Patent- och registerstyrelsen har med stöd av 74 4 mom. (101/2013) i patentlagen utfärdat följande patentbestämmelser: PRH/2286/01/2014 PATENTBESTÄMMELSER Utfärdat i Helsingfors den 1 december 2014 Patent- och registerstyrelsen har med stöd av 74 4 mom. (101/2013) i patentlagen utfärdat följande patentbestämmelser: 1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN X

Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN X Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN 0347 500X Föreskrifter om ändring i Patent- och registreringsverkets (PRV) föreskrifter (PRVFS 1997:1, P:32) med patentbestämmelser; beslutade

Läs mer

1) finsk patentansökan med undantag av vad som anges i 41 a

1) finsk patentansökan med undantag av vad som anges i 41 a PATENTBESTÄMMELSER Given: 30.9.1980 Ändrad: 31.12.1985, 4.11.1986, 25.6.1992, 1.3.1996, 1.4.1997, 1.7.1997, 15.7.2000, 2.4.2001, 1.1.2003, 21.4.2005, 6.3.2006, 13.12.2007, 1.11.2008 och 1.3.2010. 1 KAP.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 juni 2011 743/2011 Lag om ändring av patentlagen Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i patentlagen

Läs mer

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946 Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar 14.6.1991/946 På föredragning av handels och industriministern stadgas med stöd av 14 och 46 lagen den 11 januari 1991 om ensamrätt till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2007:519 Utkom från trycket den 20 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i patentlagen (1967:837); SFS 2014:289 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om patentlagen

Läs mer

Patentförordning /669

Patentförordning /669 Patentförordning 26.9.1980/669 På föredragning av ministern för handläggning av ärenden hörande till handels och industriministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av patentlagen av den 15 december

Läs mer

Patentkungörelsen (1967:838)

Patentkungörelsen (1967:838) Patentkungörelsen (1967:838) SFS nr: 1967:838 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 1967-12-01 Omtryck: SFS 1991:1331 Ändrad: t.o.m. SFS 2015:522 Övrig text: Ändringsregister: SFSR

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:56

Regeringens proposition 2006/07:56 Regeringens proposition 2006/07:56 Harmoniserad patenträtt Prop. 2006/07:56 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 mars 2007 Fredrik Reinfeldt Beatrice Ask (Justitiedepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i varumärkesförordningen (2011:594) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 29 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om varumärkesförordningen

Läs mer

Växtförädlarrättsförordning (1997:383)

Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Svensk författningssamling 1997:383 t.o.m. SFS 2011:600 SFS nr: 1997:383 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1997 06 05 Ändrad: t.o.m. SFS

Läs mer

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nationella patent på engelska Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 november 2013 Beatrice Ask Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01 Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Omtryck SFS 1991:1331 Ändringar införda t.o.m. SFS 1995:269 Patentansökan

Läs mer

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648)

Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) Svensk författningssamling SFS _1960:648 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1960-12-02 - Varumärkesförordning (1960:648) ~äringsdepartementet Ändringar införda t.o.m. SFS 1996:136 Om varumärkesregistret 1

Läs mer

Lag om ändring av patentlagen

Lag om ändring av patentlagen RSv 170/1995 rd - RP 161/1995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av patentlagen samt vissa lagar som har samband med den Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 12 december 2007 Nr 1133 1138 INNEHÅLL Nr Sidan 1133 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i överenskommelsen med Chile om social trygghet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Varumärkesförordning; utfärdad den 26 maj 2011. SFS 2011:594 Utkom från trycket den 10 juni 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Varumärkesregistret och diariet över

Läs mer

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast SFS nr: 1967:838 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Patentkungörelsen (1967:838) Utfärdad: 1967-12-01 Ändring införd: t.o.m. SFS 2011:449 Omtryck: SFS 1991:1331 Patentansökan och diarium

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:53

Regeringens proposition 2013/14:53 Regeringens proposition 2013/14:53 Nationella patent på engelska Prop. 2013/14:53 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 december 2013 Fredrik Reinfeldt Beatrice Ask (Justitiedepartementet)

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas

Läs mer

Varumärkesförordning /296

Varumärkesförordning /296 Varumärkesförordning 29.5.1964/296 På föredragning av handels och industriministern stadgas med stöd av 58 varumärkeslagen (7/64) av den 10 januari 1964: 1 kap Varumärkesregistret 1 (20.3.1992/258) 1 har

Läs mer

Varumärkesförordning (2011:594)

Varumärkesförordning (2011:594) Varumärkesförordning (2011:594) Svensk författningssamling 2011:594 t.o.m. 2017:1061 SFS nr: 2011:594 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 2011 05 26 Ändrad: t.o.m. 2017:1061 Ändringsregister:

Läs mer

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656

Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 Lag om rätt till arbetstagares uppfinningar 29.12.1967/656 I enlighet med Riksdagens beslut stadgas: 1 Beträffande uppfinning, som gjorts av person i annans tjänst, arbetstagare, och som är patenterbar

Läs mer

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET SVERIGE (19) SE (i 2 ) PATENTSKRIFT (i a ) C2 (51) Internationell klass 7 A41D 1/20 (n)524 562 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat 2004-08' 24 (41) Ansökan allmänt tillgänglig 2001-08

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas kostnadsfritt från EUIPO och det kan laddas ned från EUIPO:s webbplats (http://www.euipo.europa.eu).

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift, personnamn samt andra förekommande avgifter. Version 2014-11-25 1 (14) 1 (14)

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (7) Mål nr 09-091 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 12 mars 2012 PARTER Klagande Boob AB, 556617-6748 Götgatan 24, 118 46 Stockholm Ombud: Norrtelje Patentbyrå AB Box 38, 761 21 Norrtälje

Läs mer

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna )

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) (I händelse av konflikt ska den svenska versionen av Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Harmoniserad patenträtt Enligt

Läs mer

Lag. om ändring av patentlagen

Lag. om ändring av patentlagen Lag om ändring av patentlagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i patentlagen (550/1967) 65 a, sådan den lyder i lag 1695/1995, ändras 3 och 5, rubriken för 2 kap., 7 1 mom., 44 2 och 5 mom., 48,

Läs mer

PRAKTISKA ANVISNINGAR. för direkt talan och överklagande

PRAKTISKA ANVISNINGAR. för direkt talan och överklagande PRAKTISKA ANVISNINGAR för direkt talan och överklagande Denna utgåva utgör en konsoliderad version av Praktiska anvisningar för direkt talan och överklagande, vilka antogs den 15 oktober 2004 (EUT L 361,

Läs mer

ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET. Ifylls endast av det nationella organet

ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET. Ifylls endast av det nationella organet Europeiska Unionen Gemenskapens växtsortsmyndighet ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET Via det nationella organet: Diarienummer: Ifylls endast av det nationella

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 15-059 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 Klagande ME Ombud: Leif Gustafsson CEGUMARK AB, Box 53047, 400 14 Göteborg SAKEN Patent på Informationssorteringssystem

Läs mer

Patent- och registreringsverkets författningssamling

Patent- och registreringsverkets författningssamling Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN 0347-500x Patent- och registreringsverkets kungörelse om närmare föreskrifter för ansökan om mönsterskydd utfärdad den 2 maj 1977. PRVFS 1977:1

Läs mer

Patentkungörelse (1967:838)

Patentkungörelse (1967:838) Patentkungörelse (1967:838) Svensk författningssamling 1967:838 t.o.m. SFS 2016:729 SFS nr: 1967:838 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 1967-12-01 Omtryck: SFS 1991:1331 Ändrad:

Läs mer

Personcertifiering Administrativa regler C22

Personcertifiering Administrativa regler C22 C22 utgåva 2, 2010-10-18 www.nordcert.se Dok.nr: C22 sid 1/7 Innehållsförteckning 0. Inledning 1. Bedömning före ansökan 2. Ansökan; förbindelser 3. Nordcerts granskning 4. Beslut om certifiering; certifikat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 september 2014 Ö 3417-13 KLAGANDE CS MOTPART RL SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Nedre

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av tilläggsskydd för läkemedel

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av tilläggsskydd för läkemedel RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1768/92 av den 18 juni 1992 om införande av för läkemedel EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.05.2001 KOM(2001) 266 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 1107/96 om registrering

Läs mer

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version)

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version) 16.6.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 152/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

Prop. 1984/85: 34. Regeringens proposition 1984/85: 34. om ändring i patentlagen (1967:837); beslutad den 4 oktober 1984.

Prop. 1984/85: 34. Regeringens proposition 1984/85: 34. om ändring i patentlagen (1967:837); beslutad den 4 oktober 1984. Regeringens proposition 1984/85: 34 Prop. 1984/85: 34 om ändring i patentlagen (1967:837); beslutad den 4 oktober 1984. Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifogade

Läs mer

Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning

Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) (Varumärken och mönster) Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning 1. Allmänna kommentarer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 ÅTERSTÄLLANDE AV FÖRSUTTEN TID Riktlinjer för prövning vid kontoret,

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-131 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 oktober 2015 Klagande YCB SAKEN Patent på "Rekylvattenpump för rör "brunn" (Djup)" ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Patent- och registreringsverkets

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Förpackning för vätskor

Förpackning för vätskor 2-4 cm Kort benämning Kortfattat om vad uppfinningen avser Känd teknik som uppfinningen utgår från och bygger på Problemet formuleras 10 1 Förpackning för vätskor Tekniskt område Den här uppfinningen avser

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Patentkungörelse (1967:838)

Patentkungörelse (1967:838) Patentkungörelse (1967:838) Svensk författningssamling 1967:838 t.o.m. SFS 2017:1058 SFS nr: 1967:838 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 1967 12 01 Omtryck: SFS 1991:1331 Ändrad:

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Den rättsliga ramen för pantsättning av patent och varumärken i Sverige Panträtten uppstår genom registrering

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 mars 2012 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 18 mars 2011

Läs mer

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina PATENTLAGEN en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT Bengt G. Nilsson Catarina Innehåll Förord Förkortningar Inledning - patentlagen i internationell inramning Internationella överenskommelser Pariskonventionen

Läs mer

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet

Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Information om internationell registrering enligt Madridprotokollet Madridprotokollet är ett avtal mellan ett stort antal länder, vilket innehåller bestämmelser om internationell registrering av varumärken.

Läs mer

Hyresförhandlingslag (1978:304)

Hyresförhandlingslag (1978:304) Hyresförhandlingslag (1978:304) Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1978:304 Datum: 26 januari 2010 Inledande bestämmelser 1 Förhandling om hyresförhållanden i fråga om bostadslägenheter

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om register över europeiska grupperingar för territoriellt samarbete; SFS 2009:705 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 31 augusti 2006 Nr 743 748 INNEHÅLL Nr Sidan 743 Lag om ändring av 1 och 20 kap. i strafflagen... 2249 744 Lag om ändring av 7 iordningslagen...

Läs mer

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder Innehåll 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder... 20 5.1 Valbarhet... 20 5.2 Allmänt om kandidatuppställningen... 21 5.3

Läs mer

Svensk författningssam ling 1967:837

Svensk författningssam ling 1967:837 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Patentlag (1967:837) Svensk författningssam ling 1967:837 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera

Läs mer

RP 219/2004 rd. I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen

RP 219/2004 rd. I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen RP 219/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av varumärkeslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att varumärkeslagen skall

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 2015-09-21 Till regeringen Justitiedepartementet Ny patentlag (SOU 2015:41) (Ju2015/3556/L3) Patentbesvärsrätten (PBR) lämnar följande yttrande över Patentlagsutredningens

Läs mer

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 YTTRANDE 2010-03-12 VAD 34-2010/29 Justitiekanslern Att: Peter Lindström Box 2308 103 17 Stockholm Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 Redogörelse för ärendet Den 9 februari 2007 inkom

Läs mer

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel.

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel. SFS nr: 1971:1078 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Utfärdad: 1971-12-17 Ändring införd: t.o.m SFS 2009:410 Inledande bestämmelser 1 Med försvarsuppfinning

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun 1(5) Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 24 november 2007, 276 Utöver vad i kommunal- och förvaltningslagen eller annan

Läs mer

Lag. om ändring av varumärkeslagen

Lag. om ändring av varumärkeslagen Lag om ändring av varumärkeslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i varumärkeslagen (7/1964) 57 2 mom., sådant det lyder i lag 1715/1995, ändras den finska språkdräkten i rubriken för 1 kap. samt

Läs mer

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Tvistlösningsnämndens namn ska vara Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd ( FRN ). Huvudman för FRN är Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd FRN

Läs mer

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel

Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjunde avdelningen Om särskilda rättsmedel 58 kap. Om resning och återställande av försutten tid 1 [5421] Sedan dom i tvistemål vunnit laga kraft, må till förmån

Läs mer

V I L L KOR. Sida 1 av 5

V I L L KOR. Sida 1 av 5 V I L L KOR S E P A C O R E D I R E C T D E B E T, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core utgörs

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

REVISION AV STADGARNA

REVISION AV STADGARNA REVISION AV STADGARNA Ändrad lagstiftning och behov av tydligare skrivning av såväl styrelsens som bostadsrättshavarens ansvar och skyldigheter gentemot föreningen medför att styrelsen föreslår ett antal

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET 1 ALLMÄNT Boförvaltaren skall informera borgenärerna om läget beträffande realiseringen

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

BESLUT. Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut i ärende nr , se bilaga A

BESLUT. Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut i ärende nr , se bilaga A 1 SVEA HOVRÄTT BESLUT Mål nr Avdelning 02 2017-07-04 ÖH 67-17 Rotel 020108 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut 2016-12-21 i ärende nr 3347-16, se bilaga A PARTER Klagande V.R.

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen EUIPO NOTES-SV CONV.IR. - 03/2016 Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar unionen Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling

Läs mer

(1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr , Box 5253, SE Göteborg ( Handelskammaren ) och

(1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr , Box 5253, SE Göteborg ( Handelskammaren ) och DEPOSITIONSAVTAL (1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr 556063-6796, Box 5253, SE-402 25 Göteborg ( Handelskammaren ) och (2) XXXXX, XXXX, org.nr 000000-000, ( Deponenten ) och (3) XXXXXX,

Läs mer

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar

Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen medför förnyelser och ändringar Nya stiftelselagen (487/2015) träder i kraft den 1 december 2015. Den nya lagen skapar klarhet i ställningen för stiftelser med fortlöpande finansiering

Läs mer

Domännamn registreringspolicy

Domännamn registreringspolicy Domännamn registreringspolicy DEFINITIONER Denna policy för registrering av domännamn ( Registreringspolicyn ) antar de termer som definieras i Regler och Villkor och/eller ADR-reglerna. SYFTE OCH OMFATTNING

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling gäller omvandling

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

Utgivningsbevis för periodiska skrifter

Utgivningsbevis för periodiska skrifter Utgivningsbevis för periodiska skrifter Skydda dina idéer Periodisk skrift Med periodisk skrift menar lagen en tidning, tidskrift eller annan tryckt skrift samt de löpsedlar och bilagor som hör till. Skriften

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

FÖRHANDLINGS- ORDNING

FÖRHANDLINGS- ORDNING FÖRHANDLINGS- ORDNING Huvudavtalet, som träffades 1957 mellan SAF och PTK och som sen antagits av Sif och respektive arbetsgivarförbund, upphörde, efter uppsägning, att gälla 1976. Dock är parterna överens

Läs mer

Lag. om ändring av utsökningsbalken

Lag. om ändring av utsökningsbalken Lag om ändring av utsökningsbalken I enlighet med riksdagens beslut upphävs i utsökningsbalken (705/2007) 1 kap. 34 2 mom., ändras 1 kap. 31 4 mom., 3 kap. 1 1 mom., 5 1 mom., 11 1 och 2 mom., 38, 39 2

Läs mer

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har

Läs mer