SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenvikens vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenvikens vattendistrikt"

Transkript

1 SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenvikens vattendistrikt Inför arbetet med förvaltningsplan Länsstyrelsen Norrbottens län Luleå Telefon Hemsida 1(24)

2 Utgiven av: Länsstyrelsen Norrbottens län Diarienummer: Ansvarigt distrikt: Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Omslagsbild/fotograf: Illustrationer: Tryckt hos: Upplaga: 2015 Sara Elfvendahl Sylvia Kinberg Länsstyrelsen Västernorrland 135 exemplar samt digitalt tillgänglig på Länsstyrelsen Norrbottens län Luleå Telefon Hemsida 2(24)

3 Förord Hur fungerar vattenförvaltningen i Sverige och i Bottenvikens vattendistrikt? När fattas viktiga beslut och vem fattar dem? När och hur har ni som arbetar för ett hållbart nyttjande av våra gemensamma vattenresurser möjlighet att bidra och lämna synpunkter på arbetet? Hur kommer synpunkterna tas om hand? Vattenmyndigheten i Bottenvikens samråd kring Arbetsprogram med tidplan handlar om just dessa frågor. Arbetsprogrammet redovisar hur vattenförvaltningsarbetet genomförs i Sverige och i Bottenvikens vattendistrikt, och vilka frågor som vi tycker bör prioriteras den närmaste tiden. Samrådet ger en möjlighet att påverka inriktningen på det arbete som ska genomföras under de kommande åren, innan förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Bottenvikens vattendistrikt ska fastställas i slutet av Samrådet pågår mellan den 1 november 2017 och den 30 april 2018 och riktar sig till alla som är intresserade och berörs av vattenmiljöfrågor. Samrådsdokumenten finns tillgängliga digitalt via vattenmyndigheternas webbplats och kan även beställas direkt från vattenmyndigheterna. I samrådsdokumentet finns frågor som Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt är särskilt intresserad av att få svar på under samrådet, men alla synpunkter på arbetet framöver är naturligtvis välkomna. Ta möjligheten att lämna synpunkter och tycka till om vattenförvaltningsarbetet! Sven-Erik Österberg Landshövding i Norrbottens län Ordförande för vattendelegationen i Bottenvikens vattendistrikt 3(24)

4 4(24)

5 Innehållsförteckning Inledning... 7 Vi vill veta vad du tycker!... 8 Vilka berörs av samrådet?... 8 Hur länge pågår samrådet?... 8 Frågor som Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt särskilt vill ha svar på... 8 Så här lämnar du synpunkter... 8 Tillsammans ska vi värna vattnets värden... 9 Vilka berörs av vattenförvaltning? Ett bra kunskapsunderlag är nödvändigt för ett effektivt åtgärdsarbete i samverkan Allt underlag är öppet redovisat i VISS Vägen mot nya beslut Beslut om miljökvalitetsnormer och extra åtgärdsprogram Bottenvikens vattendistrikt kommande utmaningar och möjligheter Vilka frågor är viktiga att lösa i vårt vattendistrikt? Uppdrag om översyn av miljökvalitetsnormer behov av avvägningar och samverkan 16 Ökad samverkan och dialog med vattenråden Inbjudan till bred samverkan och dialog! Hur kan du delta i vattenförvaltningsarbetet? När kan du delta i vattenförvaltningsarbetet? Samråd under förvaltningscykeln Arbetsprogram med tidplan Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram med miljökonsekvensbeskrivning för nya prioriterade ämnen och PFAS i grundvatten, samt reviderade statusklassificeringar och miljökvalitetsnormer avseende koppar och zink i ytvatten Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten med avseende på vattenkraft Översikt över väsentliga frågor som rör förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön i vattendistriktet Förslag till reviderade miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Så tar vi hand om era synpunkter Samråd om Arbetsprogram med tidplan och Översikt över väsentliga frågor Samråd om förslag till beslutsdokument Särskilda samrådsredogörelser Mer information om vattenförvaltning Mer att läsa Kontaktpersoner i Bottenvikens vattendistrikt Vattenmyndigheten Beredningssekretariaten Vattenråd (24)

6 6(24)

7 Inledning Förvaltningen av vatten är en miljö- och resursfråga med många dimensioner. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för många samhällsviktiga ekosystemtjänster. Bra vatten i tillräcklig mängd är en avgörande resurs för industrin, jordbruket, sjukvården och stora delar av energiproduktionen. Vatten är också en självklar förutsättning för matproduktion, fiske, transporter, turism och inte minst vårt välbefinnande. Våra vattenmiljöer är samtidigt nödvändiga för att behålla en biologisk mångfald och grundläggande för ett fungerande ekosystem. Nätverket av sjöar, vattendrag och våtmarker utgör en livsnerv i landskapet och är livsmiljö för många växter och djurarter. Grunda kustvattenområden är nödvändiga uppväxt- och livsmiljöer för en stor del av de arter och organismer som behövs för att upprätthålla en fungerande havsmiljö. I takt med att samhällsutvecklingen leder till en ökad påverkan på vattenkvaliteten blir en ansvarsfull vattenförvaltning som väger in dessa olika intressen och anspråk på våra vattenmiljöer allt viktigare. Vattenmyndighetens arbete med genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten är en grundpelare i en sådan ansvarsfull vattenförvaltning där syftet är att säkerställa en långsiktig och hållbar vattenanvändning i Bottenvikens vattendistrikt. Vattenförvaltningen är ett arbete i ständig utveckling som hela tiden behöver förbättras och anpassas till samhällets behov. Vi arbetar i sexårscykler och i varje cykel upprepas samma moment om övervakning, bedömning av status, analys av påverkan och risk för försämring av status samt bedömning av ekonomiska förutsättningar och konsekvenser av vattenanvändningen. I slutet av varje sexårscykel beslutar Vattendelegationen för Bottenvikens vattendistrikt om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för kommande förvaltningscykel. Den andra förvaltningscykeln avslutades med att Vattendelegationen fattade dessa beslut den 16 december Arbetet har nu gått in i den tredje förvaltningscykeln och i december 2021 ska beslut fattas om reviderade miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för nästkommande vattenförvaltningscykel. Samrådet om Arbetsprogram och tidplan är ett startskott för detta arbete. 7(24)

8 Vi vill veta vad du tycker! För att underlätta för alla berörda att delta i vattenarbetet och lämna synpunkter på de underlag som tas fram, ska Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt i början av varje förvaltningscykel hålla samråd om ett Arbetsprogram med tidplan. I arbetsprogrammet beskrivs de olika arbetsmomenten under förvaltningscykeln, vilka underlag som ska tas fram, när och hur synpunkter kan lämnas och när de formella besluten fattas. Det är alltså detta samrådsdokument som du nu håller i din hand. De synpunkter vi får in under samrådet kommer tas med i vidare arbete med att ta fram förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer. Den reviderade förvaltningsplanen kommer att beslutas år 2021 och ett förslag kommer att gå ut på samråd ett år före dess. Vilka berörs av samrådet? Samrådet riktar sig till alla som är intresserade och berörs av vattenfrågor. Samrådsdokumenten har skickats ut till mottagare enligt sändlista i missivet och finns tillgängliga digitalt via vattenmyndigheternas webbplats Hur länge pågår samrådet? Samrådet pågår mellan den 1 november 2017 och den 30 april Frågor som Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt särskilt vill ha svar på Är det tydligt vilka arbetsmomenten är och när de kommer att genomföras under denna förvaltningscykel? Är det tydligt hur just du berörs av vattenförvaltningen? Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna förvaltningscykel? Är det tydligt hur synpunkterna från samrådet tas om hand under denna förvaltningscykel? Motivera gärna ditt svar om du svarar nej på någon av dessa frågor. Så här lämnar du synpunkter Det går bra att lämna svar på samrådet skriftligen via e-post eller vanlig post. Från och med februari 2018 kommer det också att finnas möjlighet att lämna synpunkter på samrådsmaterialet via en webbenkät på vattenmyndigheternas webbplats. Märk ditt svar med Dnr Detta är våra adresser: E-post: vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Vanlig post: Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen i Norrbottens län Luleå 8(24)

9 Tillsammans ska vi värna vattnets värden Alla länder inom EU har i uppdrag att arbeta för att sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten ska ha bra kvalitet och finnas i tillräcklig mängd, även för kommande generationer. Den gemensamma ramen för hur arbetet ska genomföras finns i EU:s ramdirektiv för vatten som antogs år I Sverige är det fem länsstyrelser som har fått i uppdrag att vara vattenmyndigheter, och som därmed har ett särskilt ansvar att genomföra vattenförvaltningen. Länsstyrelsen i Norrbottens län är vattenmyndighet för Bottenvikens vattendistrikt. Vid Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt finns en vattendelegation som består av ledamöter utsedda av regeringen, och som har i uppdrag att fatta beslut om vattenförvaltningen i distriktet. Vattenförvaltningsarbetet genomförs normalt i cykler om sex år, och vattendelegationen fattar i slutet av varje cykel beslut om förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram som ska gälla för kommande period. Eftersom vattenfrågor berör i stort sett alla delar av samhället är det också många olika aktörer som behöver delta för att arbetet ska bli framgångsrikt: kommuner, myndigheter, verksamhetsutövare, vattenråd, bransch- och intresseorganisationer med flera, se Figur 1. Därför är kommunikation och samverkan viktiga grundbultar inom vattenförvaltningsarbetet. Figur 1. Vattenförvaltningen bygger på ett brett samarbete. Många aktörer i samhället är involverade och ska ta ansvar för olika delar av arbetet i sina uppdrag. 9(24)

10 Vilka berörs av vattenförvaltning? Arbetet inom vattenförvaltningen i Sverige ska vara transparent och ske i dialog med de som berörs. Eftersom många aktörer i samhället berörs på olika sätt är det viktigt att så många som möjligt är delaktiga i arbetet för att förvalta vårt vatten på ett hållbart sätt (se Figur 2 nedan). Figur 2. Vattenförvaltningsarbetet berör många aktörer i samhället. Vissa berörs främst genom att dra nytta av förbättrande insatser som genomförs i vattenmiljön. Andra främst som beslutsfattare eller genomförare av sådana insatser. Men gemensamt för alla är möjligheten att påverka arbetet genom att delta aktivt, till exempel vid samråd. De centrala myndigheterna har betydelsefulla ansvarsområden som berör vattenförvaltningen och flera myndigheter har ett utpekat ansvar för åtgärder i åtgärdsprogrammet, eller för framtagande av kunskapsunderlag som är viktiga för genomförandet av åtgärdsprogrammet. Länsstyrelserna är särskilt viktiga för vattenförvaltningen då de har ett brett regionalt ansvar med flera roller, både beredande, rådgivande och utförande. Vid bland annat tillsyn, prövning, planering, rådgivning, information, övervakning, kunskapsinsamling, dialog och ekonomiska bidrag bidrar länsstyrelserna till vattenförvaltningens måluppfyllelse. Och inte minst är kommunerna viktiga aktörer, med sina många roller inom nästan alla samhällssektorer. Bland annat ska de tillhandhålla rekreationsmiljöer och bra dricksvatten, ansvara för avloppsvattenhantering med föroreningsutsläpp, bedriva tillsyn över olika miljöpåverkande verksamheter och kan samtidigt också själva bedriva olika verksamheter som påverkar vattenmiljön negativt. Den kommunala fysiska planeringen och samhällsbyggnadsfrågorna, inklusive dagvattenhantering, har också stor betydelse för påverkan på vattenmiljön. Kommunen har ett planerings- och tillsynsansvar för vattenresurserna och är därför en mycket viktig aktör i vattenförvaltningen. 10(24)

11 Företag och verksamhetsutövare kan påverka vattenmiljön genom fysiska ingrepp, vattenuttag eller utsläpp av föroreningar. Det behövs ett aktivt deltagande från dessa aktörer för att få en bred diskussion och bra underlag för de beslut som ska fattas om kvalitetskrav och åtgärder. Även jord- och skogsbrukare som använder och påverkar vattnet kan beröras på ett flertal sätt av vattenförvaltningens beslut och deras medverkan är därför viktig. Det kan röra sig om uttag, tillgång, reglering och flöde av vatten, men också användning eller utsläpp av gödsel- och bekämpningsmedel och läckage av näringsämnen. Boende och fastighetsägares närmiljöer kan påverkas av vattenförvaltningens beslut. Det kan innebära inskränkningar i nyttjandet av mark- och vattenområden och det kan ställa krav på förändringar av vattenuttag och utsläpp. Om du är friluftsintresserad, som exempelvis sportfiskare eller seglare, kan du också påverkas av vattenförvaltningens beslut. Om du engagerar dig har du större möjlighet att påverka besluten. Det kan till exempel vara via ett vattenråd eller en organisation med kunskap om och engagemang i vattenfrågor. Det är viktigt att organisationer och samfund med olika inriktning och intresseområden deltar i vattenförvaltningen, för att bredda perspektivet och för att andra ska kunna ta del av deras kunskap och erfarenheter. Ett bra kunskapsunderlag är nödvändigt för ett effektivt åtgärdsarbete i samverkan För att fatta väl avvägda och bra beslut när det gäller förvaltning av distriktets vattenresurser behövs bra kunskapsunderlag. Det behövs underlag av många olika slag för att kunna sätta upp mål för arbetet och veta vilka åtgärder som behövs. Sådant underlag kan handla om vattenförekomsternas status, analys av påverkanskällor och risker för försämring samt åtgärdsbehov. Det krävs också underlag för bedömningar av ekonomiska förutsättningar och konsekvenser av vattenanvändningen och de åtgärder som ska genomföras. Underlaget behöver spegla kunskap och information på både lokal, regional och nationell nivå, eftersom alla delar av samhället påverkas av vattenförvaltningsarbetet. Det är ett omfattande arbete att samla in sådan information och myndigheter, kommuner och andra datavärdar har ofta begränsade resurser för att samla in all typ av data som kan behövas. Därför är ytterligare aktuella underlag från forskare, branscher och verksamhetsutövare alltid välkomna. Ju bättre underlag vi har, desto bättre beslut kan vi fatta. Och ju bredare förankrat underlaget är, desto bättre blir förutsättningarna för att gemensamt identifiera och genomföra de mest effektiva och träffsäkra åtgärderna för att lösa våra vattenmiljöproblem. 11(24)

12 Allt underlag är öppet redovisat i VISS Vattenmyndigheterna arbetar ständigt för att det ska vara tydligt och lättillgängligt vad som har beslutats och vilket underlag som har legat till grund för besluten. De underlag som Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt har använt för beslut om miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram finns samlade i databasen VISS (Vatteninformationssystem Sverige). Underlagen för åtgärdsprogrammet har dessutom sammanställts i en särskild rapport för olika miljöproblem 1 och i delrapporter för olika åtgärdsområden i distriktet 2. I VISS finns som sagt den information som ligger till grund för miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan. Det är exempelvis bedömningar av vattenförekomsternas status och påverkan, vilken övervakning som ligger till grund för bedömningarna samt risk för att beslutade miljökvalitetsnormer inte kommer att följas. Här finns även beslutade miljökvalitetsnormer med motivering per vattenförekomst. VISS är en helt öppen databas. När det gäller fysiska åtgärder i VISS så visas redan genomförda åtgärder, men också förslag på ytterligare åtgärder som enligt våra analyser är kostnadseffektiva och möjliga att genomföra. Vi vill poängtera att förslag på fysiska åtgärder är just förslag, och inget som är beslutat. Det kan finnas andra sätt att förbättra vattnets status och åtgärder som passar den lokala platsen bättre än de åtgärder som finns föreslagna i VISS. Den som ansvarar för att se till att åtgärderna genomförs kan då naturligtvis välja den åtgärd som är bäst lämpad för platsen, oavsett vad som står i VISS. 1 Underlagsdokumentet Samhällsekonomiska konsekvensanalyser per miljöproblem finns tillgängligt på vattenmyndigheternas webbplats. 2 Underlaget för åtgärdsområdena har sammanställts i Bottenvikens förvaltningsplan, Bilaga 5, som finns tillgänglig på vattenmyndigheternas webbplats. 12(24)

13 Vägen mot nya beslut 2021 Under varje förvaltningscykel genomförs alltså flera olika arbetsmoment, som steg på vägen mot att ta fram en reviderad förvaltningsplan med åtgärdsprogram. I tidplanen (se Figur 3) framgår översiktligt vilka de viktigaste arbetsmomenten är och när de genomförs. Där visas också när viktiga beslut fattas och under vilka perioder som Vattenmyndigheten i Bottenvikens bjuder in till samråd om olika frågor. Förenklat kan man säga att fokus i början av cykeln ligger på att se över indelningen av vattenförekomster i distriktet och kartlägga påverkan på och tillståndet i vattenmiljöerna samt bedömning av nuvarande vattenstatus. Kartläggning och påverkansanalys utgår från data från övervakningen och annat tillgängligt underlag, och pågår i princip fram till 2019, med utrymme för korrigeringar och tillägg under I kartläggning och analys av vattenförekomsterna ingår även en ekonomisk analys som ska ge det samhällsekonomiska perspektivet på vattenanvändningen och värdet av vattenresurserna i distriktet. Under denna vattenförvaltningscykel arbetar vi med att förbereda för ett nytt övervakningsprogram för vattendistriktets vatten. Detta arbete görs i samverkan mellan berörda myndigheter och utförare av övervakning. Detta så att vi kan få en bättre samlad övervakning och därmed bättre kunskap om status och uppföljning av effekten av insatta åtgärder samt bättre underlag för beslut om miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram. Arbetet med att ta fram förslag på åtgärder till kommande åtgärdsprogram påbörjas visserligen redan i början av cykeln men har störst fokus de två sista åren. Arbetet utgår dels från uppföljningar och analyser av genomförandet av det redan beslutade åtgärdsprogrammet, dels från behoven av kompletterande eller nya åtgärder utifrån påverkansanalysen, riskbedömningen och statusklassificeringen. I det arbetet ingår också att göra en samhällsekonomisk konsekvensanalys av åtgärderna. Ett förslag till reviderat åtgärdsprogram kommer att skickas ut på samråd under Under hela förvaltningscykeln arbetar vi löpande med att se över behov av och förutsättningar för att revidera miljökvalitetsnormerna i enskilda vattenförekomster. Men under 2019 och 2020 kommer en mer allmän genomgång av samtliga miljökvalitetsnormer göras utifrån den uppdaterade kartläggningen av påverkan och status, och förslag till reviderade miljökvalitetsnormer tas fram inför samråd Vattenmyndigheterna har även ett uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för tillämpning av fler undantag (se rubriken Uppdrag om översyn av miljökvalitetsnormer behov av avvägningar och samverkan nedan). I denna vattenförvaltningscykel kommer vi att lägga stort fokus på samverkan inom vattendistriktet. Med syfte att identifiera vad som är viktiga frågor för myndigheterna (i synnerhet länsstyrelserna) och kommunerna att arbeta med i distriktet, vill vi föra en dialog om detta under de närmaste åren. De viktigaste frågorna som vi identifierar i den dialogen sammanfattas sedan i dokumentet Översikt över väsentliga frågor i Bottenvikens vattendistrikt, som kommer att vara ute på samråd under I december 2021 kommer Vattendelegationen för Bottenvikens vattendistrikt att fatta beslut om en reviderad förvaltningsplan, ett reviderat åtgärdsprogram och nya eller reviderade miljökvalitetsnormer för samtliga vattenförekomster i distriktet (se Figur 3). 13(24)

14 Figur 3. Redan nu påbörjas arbetet för nästa förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer som ska gälla från år Figuren visar Vattenmyndighetens olika arbetsmoment (turkost), samråd (marinblått) och beslut (orange) som kommer att genomföras tills dess. 14(24)

15 Beslut om miljökvalitetsnormer och extra åtgärdsprogram 2018 Redan i december 2018 kommer Vattenmyndigheten i Bottenviken att besluta om nya och kompletterade miljökvalitetsnormer samt ett extra åtgärdsprogram. Det rör sig dels om vissa nya prioriterade ämnen samt PFAS i grundvatten, dels om de särskilda förorenande ämnena koppar och zink. Dessutom kommer det samtidigt att beslutas om preciserade miljökvalitetsnormer för så kallade konstgjorda och kraftigt modifierade vattenförekomster, i vissa vattenförekomster som påverkas av vattenkraftverksamheter. Det genomförs särskilda samråd inför dessa beslut under , se avsnittet När kan du delta i vattenförvaltningsarbetet? senare i detta dokument. Bottenvikens vattendistrikt kommande utmaningar och möjligheter Den nuvarande förvaltningsperioden kommer att erbjuda både stora möjligheter och flera utmaningar för vattenförvaltningen i Bottenvikens vattendistrikt. Även om många kan peka på bristande underlag för vissa vattenförekomster så har kunskapen om våra vattenmiljöer aldrig varit så stor som nu och vi börjar få en unik helhetsbild över sambanden mellan samhällets utveckling, mänsklig påverkan och vattenmiljöns tillstånd och kommande förutsättningar. Vi har därför bättre möjligheter än någonsin tidigare att identifiera var vi har störst utmaningar och problem att hantera. Vi vill nu börja diskutera vilka värden i distriktet vi behöver skydda och bevara och vilka åtgärder och prioriteringar som är mest angelägna att genomföra under den kommande förvaltningsperioden. Vattenmyndigheten i Bottenviken bedömer att de största utmaningarna i distriktet från ett renodlat vattenmiljöperspektiv är följande 3 : Fysiska förändringar - För att utvinna energi, få bättre transportvägar, öka produktionen inom jord- och skogsbruk och möjliggöra för bebyggelse, har vattnen förändrats så att fisk och andra vattenlevande organismers lek-och uppväxtområden skadats och inte längre går att nå på grund av vandringshinder. Många vattendrag i distriktet är kraftigt påverkade av flottningens vattendragsrensningar och dammbyggen och i de tre stora utbyggda älvarna är naturliga flödevariationer satta ur spel. Fysisk påverkan i dess olika former är den vanligaste orsaken till att god ekologisk status inte nås i distriktet. Läckage av metaller och sura ämnen från sulfidjordar i kustområden Svavelhaltiga marker är allmänt utbredda i distriktet under den s.k. högsta kustlinjen. Som en följd av att dessa bearbetas eller dikas ut, drabbas vattnen av kraftiga ph sänkningar som gör att stora mängder av tungmetaller och aluminium löses ut och kommer i omlopp i miljön. Särskilt små vattendrag och grunda havsvikar med dåligt vattenutbyte, som också är mycket viktiga som lek- och uppväxtområden för kusten, är i riskzonen. Storskalig påverkan från areella näringar Skogsbruk är areellt den mest dominerande näringen som bedrivs i distriktet och eftersom den är så yttäckande ger det upphov till stor sammanlagd påverkan på sjöar och vattendrag, dels genom gödsling, utdikning, ökad instrålning vid avverkning samt effekter från körskador i marken. 3 Läs mer i Förvaltningsplan Bottenvikens vattendistrikt del 2, kapitel (24)

16 Läckage av metaller från avslutad och pågående gruvverksamhet Gruvverksamhet för metallutvinning bedrivs och har bedrivits i stor skala inom flera delar av vattendistriktet och intresset för att bedriva brytning, växer. Påverkan från gamla och befintliga gruvor kan hittas på många platser i distriktet. Många olika åtgärder har genomförts för att minska belastningen av metaller på vattenmiljön, men lokalt finns fortfarande områden med för hög belastning inte minst vid gamla nedlagda gruvor. Dricksvattenförsörjningen behöver säkras I distriktet finns vattentäkter som saknar vattenskyddsområde eller där föreskrifter och skyddsområdets avgränsningar behöver revideras. I Bottenvikens vattendistrikt är det bara drygt 10 procent av de allmänna vattentäkterna som har fullgott skydd. Dessa utmaningar behöver hanteras på olika sätt, under olika tider av förvaltningscykeln. Som det har nämnts ovan genomförs det exempelvis parallellt med detta samråd ett nytt samråd om viktiga frågor rörande förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen och PFAS i grundvatten samt förslag till preciserade miljökvalitetsnormer för konstgjorda och kraftigt modifierade vatten i distriktet. Många frågor rörande vattenkraftens påverkan och hanteringen av nya ämnen kommer att beröras där. Vilka frågor är viktiga att lösa i vårt vattendistrikt? Vattenmyndigheten i Bottenviken vill nu bjuda in till en bred samverkan och dialog under de kommande åren om hur vi tillsammans hanterar och löser dessa utmaningar och frågor i distriktet. Målsättningen är att vi diskuterar och samverkar kring detta under de närmaste två åren. De viktigaste frågorna som vi identifierar i den dialogen sammanfattas i dokumentet Översikt över väsentliga frågor i Bottenvikens vattendistrikt, som kommer att skickas ut på samråd under våren Uppdrag om översyn av miljökvalitetsnormer behov av avvägningar och samverkan Ett allt bättre kunskapsunderlag ger en tydligare bild av den påverkan våra vattenekosystem är utsatta för, och medför också ett större tryck på att förbättrande och förebyggande åtgärder verkligen genomförs. Åtgärder som medför förbättringar eller motverkar försämringar av vattenmiljön kan samtidigt i många fall innebära begränsningar av olika verksamheter och samhällsviktiga funktioner. För att detta inte ska ge alltför långtgående konsekvenser för samhället, kommer det behövas avvägningar mellan olika intressen i allt högre grad. Miljökvalitetsnormerna anger ambitionsnivån för åtgärdsarbetet när normerna väl har definierats ska de åtgärder genomföras som behövs för att nå dem. Det innebär att det är miljökvalitetsnormerna som behöver ses över om det behövs avvägningar mellan vattenmiljövärden och andra samhällsintressen. De avvägningarna kan inte ske inom ramen för åtgärdsprogrammet. Om det inte bedöms möjligt eller rimligt från samhällssynpunkt att genomföra åtgärder för att uppnå god vattenstatus, kan det bli aktuellt att överväga olika slags undantag från det målet. Detta har även regeringen konstaterat, i och med dess prövning av vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram. Regeringen har därför gett alla fem vattenmyndigheter i uppdrag att se över om det finns fler vattenförekomster där det kan vara aktuellt med undantag, i syfte att hitta rätt balans i kravställandet. Genomförandet av detta uppdrag kommer att bli en av de viktigaste och högst prioriterade arbetsinsatserna för Vattenmyndigheten i Bottenviken under den kommande förvaltningsperioden. 16(24)

17 Vattenmyndigheten i Bottenviken kommer att sträva efter att identifiera var i distriktet de mest prioriterade behoven av undantag finns, så att arbetet med avvägningar kan inriktas på de platser och områden där det behövs bäst. I detta arbete kommer det att krävas ett tydligt och omfattande underlag och välmotiverade beslut. Därför är det viktigt med klara kriterier för undantag och tidiga prioriteringar både geografiskt och tematiskt. Tänkbara fokusområden kan vara kända problemområden, samhällsviktiga funktioner och strukturer och vattenförekomster med kända kommande större projekt, exploateringar eller tillståndsprövningar. Detta kommer att förutsätta en hög grad av lokal och regional dialog och förankring, och inhämtande av kunskapsunderlag från många olika aktörer. Samverkansarbetet i distriktet behöver därför utvecklas. I ett första steg behöver Vattenmyndigheten i Bottenviken lägga fokus på en fördjupad samverkan med länsstyrelser och kommuner, som kan vara både ambassadörer, diskussionsparter och kunskapsförmedlare i dessa frågor. Men det blir även viktigt med dialog med andra berörda aktörer kring de vatten och verksamheter som främst kommer att beröras av översynen av undantag. Ökad samverkan och dialog med vattenråden Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt ser nu en möjlighet för många vattenråd i distriktet att kliva fram och inta en mer aktiv roll under den kommande förvaltningscykeln. Vattenråden har i många fall den lokala förankring och bredd i sammansättningen som behövs för att de ska kunna vara en viktig arena för dialog, samverkan och ökad förståelse för olika perspektiv. Vattenmyndigheterna ser vattenråden i första hand som viktiga samverkansparter när det gäller att genomföra dialog och utbyta kunskaper och erfarenheter inom olika områden. Deltagarna i vattenråden har till exempel ofta tillgång till värdefull och detaljerad kunskap om lokala förhållanden och erfarenheter av åtgärder och deras effekter, som kan förmedlas och diskuteras i detta forum. Förhoppningsvis kan denna kunskap ingå i underlaget för vattenmyndigheternas kommande avvägningar om miljökvalitetsnormer och undantag och bidra till utformningen av nästa åtgärdsprogram. Genom denna typ av dialog och kunskapsutbyte skapas goda förutsättningar för ömsesidig förståelse och acceptans för de frågor och beslut som vattenförvaltningen omfattar. Därutöver kan vattenråden ibland också vara drivande i själva åtgärdsarbetet, då det kan finnas möjligheter att genom olika lokala och regionala projekt och initiativ genomföra konkreta fysiska åtgärder som inte berör olika motstående intressen eller förutsätter omfattande tillståndsprocesser. Inbjudan till bred samverkan och dialog! Sammanfattningsvis bedömer Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt att det under den kommande förvaltningsperioden finns stora möjligheter och förutsättningar att utveckla vattenförvaltningen i Bottenvikens vattendistrikt till en språngbräda för en förutseende och hållbar samhällsutveckling med en god vattenmiljö i fokus! Vattenmyndigheten i Bottenviken vill nu bjuda in till en bred samverkan och dialog under de kommande åren om hur vi tillsammans hanterar och löser dessa utmaningar och frågor i distriktet. Målsättningen är att vi diskuterar och samverkar kring detta under de närmaste två åren. De viktigaste frågorna som vi identifierar i den dialogen sammanfattas i dokumentet Översikt över väsentliga frågor i Bottenvikens vattendistrikt, som kommer att skickas ut på samråd under maj (24)

18 Hur kan du delta i vattenförvaltningsarbetet? Det finns flera olika möjligheter att delta i vattenförvaltningen, beroende på vilka frågor du är intresserad av, på vilket sätt du vill delta och så vidare. Ditt deltagande underlättas om du vet vilka frågor som är aktuella i vattenförvaltningen för tillfället. I tidplanen ovan visas översiktligt vilka arbetsmoment som genomförs när. Det finns flera olika sätt att engagera sig och tycka till om vattenförvaltningen. I Bottenvikens vattendistrikt gör du detta lättast genom att: Delta under samråden och lämna skriftliga synpunkter. Alla som vill har möjlighet att lämna synpunkter på samrådsunderlagen. Det anordnas också vissa samrådsmöten, se information på vattenmyndigheternas webbplats. Kontakta beredningssekretariatet på länsstyrelsen i det län där du bor. Beredningssekretariatet arbetar med att bedöma status och påverkan på vatten inom länet, ta fram åtgärdsförslag med mera. De har den regionala och lokala kännedomen om länets vatten. Kontaktinformation till beredningssekretariaten finns i slutet av detta dokument. Engagera dig i ett vattenråd eller någon annan typ av samarbete som rör ett visst vatten eller avrinningsområde. Ditt närmaste vattenråd hittar du på eller så kan du höra av dig till beredningssekretariatet i ditt län (se ovan). Lämna synpunkter och ställ frågor i databasen VISS, för de vattenförekomster du är intresserad av, Bottenvikens vattendistrikts tolv vattenråd är viktiga plattformar för lokal delaktighet och som vi har beskrivit ovan ser vi att de har en stor potential att utvecklas vidare. Dels inom vattenförvaltningsområdet och dels genom att utöka arbetet till närliggande frågor som havsmiljöförvaltning och klimatanpassning. 18(24)

19 När kan du delta i vattenförvaltningsarbetet? Det finns många möjligheter att delta i vattenförvaltningsarbetet. Till att börja med genomförs under varje vattenförvaltningscykel ett antal samråd där alla har möjlighet att ge inspel på vårt arbete. När som helst under förvaltningscykeln kan du också kontakta oss på Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt och länsstyrelsernas beredningssekretariat, om du har frågor eller vill dela med dig av förslag och framföra synpunkter. I slutet av detta dokument och på vattenmyndigheternas webbplats finns kontaktuppgifter till Vattenmyndigheten i Bottenviken och information om vad som är på gång inom vattenförvaltningen. Samråd under förvaltningscykeln Samråden är de samverkansformer där det är tydligast hur och när intresserade kan engagera sig i vattenförvaltningen. Samråden genomförs under bestämda perioder och handlar om vissa specifika frågor och underlag. De samråd som genomförs under denna förvaltningscykel beskrivs nedan (i figur 3 ovan kan du se när samråden infaller): Arbetsprogram och tidplan (detta dokument) Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram med miljökonsekvensbeskrivning för nya prioriterade ämnen och PFAS i grundvatten samt koppar och zink i ytvatten Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten med avseende på vattenkraft Översikt över väsentliga frågor som rör förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön i vattendistriktet Förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för vattendistriktet Miljökonsekvensbeskrivning av åtgärdsprogrammet Arbetsprogram med tidplan Samråd över Arbetsprogram med tidplan inför arbetet med förvaltningsplan sker mellan den 1 november 2017 till och den 30 april Det är detta samrådsdokument du nu håller i din hand. För övriga vattendistrikt genomförs detta samråd samtidigt som i Bottenvikens vattendistrikt. Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram med miljökonsekvensbeskrivning för nya prioriterade ämnen och PFAS i grundvatten, samt reviderade statusklassificeringar och miljökvalitetsnormer avseende koppar och zink i ytvatten Mellan den 1 november 2017 och den 30 april 2018 genomförs också ett samråd om förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för vissa så kallade miljögifter. 19(24)

20 Samrådet kommer omfatta följande delar: a) Statusklassificering, övervakningsprogram, miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram avseende sex nya prioriterade ämnen i ytvatten samt PFAS i grundvatten, för vilka god status ska uppnås senast b) Tillämpning av modellering av biotillgänglighet och bakgrundshalter vid klassificering av metallerna koppar och zink (särskilda förorenande ämnen som påverkar ekologisk status). Detta innebär att miljökvalitetsnormerna föreslås ändras för vissa ytvattenförekomster. Detta samråd genomförs gemensamt för samtliga fem vattendistrikt. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten med avseende på vattenkraft Mellan den 1 februari och den 30 april 2018 kommer det att genomföras ett samråd om förslag till miljökvalitetsnormer (avseende ekologisk potential) för de vattenförekomster som fastställts som kraftig modifierade vatten kopplade till storskalig vattenkraft. Som underlag till samrådet tas det fram avrinningsområdesvisa åtgärdsplaner för att peka ut vilka åtgärder som bedöms vara möjliga och rimliga att vidta för att nå god ekologisk potential för respektive vattenförekomst. För övriga vattendistrikt genomförs detta samråd samtidigt som i Bottenvikens vattendistrikt. Översikt över väsentliga frågor som rör förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön i vattendistriktet Samråd rörande Översikt över väsentliga frågor kommer att genomföras mellan den 1 maj och den 31 oktober Vattenmyndigheten i Bottenviken kommer där att presentera de frågor som vi bedömer som mest prioriterade att arbeta med inför de kommande besluten om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för distriktet. Samrådsunderlaget kommer bland annat att baseras på synpunkter som framkommit under tidigare samverkansarbete, inklusive detta samråd. Under samrådet ges möjlighet att lämna synpunkter på översikten, vilket kan leda till att nya frågor tillkommer inför det slutliga arbetet med åtgärdsprogram och förvaltningsplan Vattenmyndigheterna för Bottenvikens, Bottenhavets och Norra Östersjöns vattendistrikt kommer att ha detta samråd samtidigt under 2019, men för de två södra vattendistrikten genomförs det samtidigt med deras samråd om Arbetsprogram och tidplan under Förslag till reviderade miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan De reviderade förvaltningsplanerna, inklusive åtgärdsprogram, miljökvalitetsnormer och miljökonsekvensbeskrivning, som ska fastställas i december 2021 kommer att skickas ut på samråd under perioden mellan november 2020 och april Till åtgärdsprogrammet ska det även genomföras en miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Ett särskilt samråd om behovsbedömning, omfattning och detaljeringsgrad av miljökonsekvensbeskrivningen kommer att genomföras i samband med arbetet med att ta fram ett förslag till reviderat åtgärdsprogram. För övriga vattendistrikt genomförs detta samråd samtidigt som i Bottenvikens vattendistrikt. 20(24)

21 Så tar vi hand om era synpunkter Samråden fyller en speciell funktion i samverkansarbetet eftersom de innebär att vattenmyndigheterna under en avgränsad period kan ta in synpunkter kring vissa specifika underlag, från aktörer inom olika intresseområden. Detta ger oss möjlighet att väga synpunkter och ställningstaganden mot varandra och göra en samlad bedömning. Det är ett omfattande arbete att läsa och sortera synpunkter och vattenmyndigheterna samarbetar så långt som möjligt för att kunna ta hand om svaren på bästa sätt. Under vattenmyndigheternas senaste samråd svarade nästan 800 instanser. Synpunkter som berör alla fem vattenmyndigheter hanterar vi gemensamt. Synpunkter som bara rör ett visst vattendistrikt, avrinningsområde eller vattenförekomst tas om hand av den vattenmyndighet eller länsstyrelse som berörs. Hur samrådssynpunkter hanteras och vilka konkreta förändringar de kan leda till skiljer sig åt mellan de olika samråden, se nedan. Samråd om Arbetsprogram med tidplan och Översikt över väsentliga frågor För Arbetsprogram med tidplan och Översikt över väsentliga frågor tar inte vattenmyndigheterna fram någon ny eller slutlig version av de dokument som varit på samråd. Synpunkter som kommer in under samrådet tas istället med i det fortsatta arbetet. Det kan handla om allt ifrån hur vattenmyndigheterna behöver utveckla sin samverkan, till att en viss fråga behöver få högre prioritet i kommande åtgärdsprogram. Samråd om förslag till beslutsdokument De samråd som gäller förslag till beslutsdokument, till exempel förvaltningsplan och åtgärdsprogram, följer samma arbetsgång som brukar användas vid remisser. Vattenmyndigheterna väger samman de synpunkter som kommit in och bedömer utifrån det vilka ändringar som behöver göras i dokumenten innan vattendelegationerna kan fatta beslut. Synpunkterna kan exempelvis leda till att åtgärdsförslag stryks eller formuleras om, att miljökvalitetsnormer ändras eller att förvaltningsplanen kompletteras med mer information. Under tidigare samråd har många samrådssvar handlat om sådant som vattendelegationerna inte fattar beslut om. Sådana synpunkter har inte lett till förändringar i beslutsdokumenten, däremot kan vattenmyndigheterna ta med sig sådana synpunkter i det vidare arbetet i dialog med de aktörer som berörs. Särskilda samrådsredogörelser Det har tidigare genomförts många samråd inom vattenförvaltningen och om du vill veta hur vi tagit hand om de synpunkter som då kommit in så finns det en särskild samrådsredogörelse att hitta för varje samråd. Dessa hittar du på 21(24)

22 Mer information om vattenförvaltning På vattenmyndigheternas webbplats finns mer information om grunderna i det svenska vattenförvaltningsarbetet och vad som är på gång i de fem vattendistrikten. Här kan du också få tillgång till förvaltningsplanen för Bottenvikens vattendistrikt. Figur 4. Förvaltningsplanen för Bottenvikens vattendistrikt består av fem delar. Bottenvikens förvaltningsplan består av fem olika delar (se Figur 4): Del 1 sammanfattar och inleder hela förvaltningsplanen. Här beskrivs nätverk och roller på alla samverkansnivåer, tillsammans med en bakgrund till varför arbetet är så viktigt. Här finns också en sammanfattning av åtgärdsprogrammet. I del 2 hittar du alla resultat från kartläggnings- och analysarbetet. Här finns även information om principer för framtagande av miljökvalitetsnormerna. Samverkan och samråd som genomförts under den gångna sexårscykeln redovisas också. Beskrivningarna har fokus på att visa resultat medan metoder och arbetssätt återfinns i bilaga 1. Del 3 är Övervakningsprogram Den här delen visar bland annat vilken övervakning som ligger till grund för statusklassificeringen. Del 4 innehåller åtgärdslistan med samtliga åtgärder riktade till myndigheter och kommuner. Du hittar även den samhällsekonomiska konsekvensanalysen av dessa åtgärder här. I del 5 blickar vi framåt och tittar på vad som kan vara särskilda frågor att beakta inom vattenförvaltningen de kommande sex åren. 22(24)

23 Till förvaltningsplanen hör ett antal bilagor. I dessa går det att läsa allt om vilka metoder och arbetssätt som använts i statusklassificeringen, vilka krav från vattenförvaltningsförordningen som förvaltningsplanen uppfyller och vilka referenser som har använts i arbetet. Bilagorna finns tillgängliga på vattenmyndigheternas webbplats. Om du vill läsa mer om underlaget som finns i VISS så hittar du det på webbplatsen Om du vill ha regelbunden uppdatering från vattenmyndigheterna om aktuella frågor kan du prenumerera på nyhetsbrevet Vattenblänk som kommer ut fyra gånger per år. Information om hur du anmäler dig finns på vattenmyndigheternas webbplats. Vattenmyndigheterna finns också på LinkedIn, där aktuella frågor lyfts. Det går även att följa vattenarbetet i Bottenvikens vattendistrikt via facebook. Sök och gilla Vatten i Norr. När som helst under förvaltningscykeln kan du kontakta oss på Vattenmyndigheten i Bottenviken och länsstyrelsernas beredningssekretariat, om du har frågor eller vill dela med dig av förslag och framföra synpunkter. Du kan även kontakta ditt lokala vattenråd, information om dem finns på Mer att läsa I nedanstående skrifter kan du läsa mer om vattenmyndigheternas arbete med vattenförvaltning. Skrifterna finns tillgängliga på vattenmyndigheternas webbplats. Tid för bättre vatten - Inspirerande skrift om vattenförvaltning i Sverige. Verktyg för bättre vatten - Den här skriften ska ge handläggare på framför allt länsstyrelserna kunskap om systemet med miljökvalitetsnormer för vatten, MKN. Den kan också användas av länsstyrelserna i kontakt med kommuner och verksamhetsutövare när det gäller MKN. Åtgärder för bättre vatten - I denna skrift kan du läsa om hur vattenmyndigheternas åtgärdsprogram får effekt och vem som ska göra vad för att se till att rätt åtgärder genomförs på rätt plats. 23(24)

24 Kontaktpersoner i Bottenvikens vattendistrikt Vattenmyndigheten Vattenmyndighetens kansli Luleå Växel: Kontaktpersoner på kansliet finner du under Bottenvikens vattendistrikt Bottenviken Eller kontakta oss via e-post vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Beredningssekretariaten Länsstyrelsen i Västerbottens län Umeå Växel: Länsstyrelsen i Norrbottens län Luleå Växel: Vattenråd Bottenvikens vattenorganisationer och vattenråd hittar du på 24(24)

25 Egna anteckningar

26 Vattenmyndigheten Bottenvikens vattendistrikt Växel Länsstyrelsen Norrbotten Växel

SAMRÅDSHANDLING. Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN

SAMRÅDSHANDLING. Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN 2021-2027 Utgiven av: Länsstyrelsen Västmanlands län Diarienummer Ansvarigt distrikt: 537-5159-17

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenhavets vattendistrikt

SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenhavets vattendistrikt SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan i Bottenhavets vattendistrikt Inför arbetet med förvaltningsplan 2021-2027 Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand Telefon 0611-34 90 00 Hemsida www.vattenmyndigheterna.se

Läs mer

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 1(9) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Vattenmyndigheten

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand Telefon 0611-34 90 00 Hemsida www.vattenmyndigheterna.se

Läs mer

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland SAMRÅDSDOKUMENT Kalmar Västra Götaland Fördjupade utmaningar I slutet av 2016 beslutades om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Södra Östersjöns respektive Västerhavets

Läs mer

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013 Samråd inom Smålandskustens delområde Onsdag 13 mars 2013 Dagens program Vattenförvaltning EU:s ramdirektiv för vatten år 2000 Gemensamma principer, ramar och mål Övergripande mål: Främja en långsiktigt

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Västmanlands län 721 86 Västerås Telefon 010-224 90 00 1(10) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Författare:

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kronobergs län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

HANDLEDNING OM VATTENRÅD

HANDLEDNING OM VATTENRÅD Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING OM VATTENRÅD Foto: Oskar Norrgrann Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Vision Tillsammans värnar vi vattnets värden Verksamhetsidé Vi inspirerar till och banar väg för rätt vattenkvalitet Aktuellt inom vattenförvaltningen

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 9.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten Vattendelegat 10.15 11.15 Nästan 600 sidor Vattenmyndigheten Samarbete

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Program 14.30 15.00 Kaffe 15.00 15.15 Tid för bättre vatten 15.15 15.30 Parallella samråd 15.30 16.15 Nästan 600 sidor 16.25 16.50 Ger åtgärdsprogrammet rätt åtgärder 16.50 17.30 Samråd om vatten, gruppdiskussion

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Andra samråd som pågår tidslinjer Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor 27 mars 2018 1 Bilagor Bilaga 1 Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor Mellan den 1 november 2017 och den 30 april

Läs mer

Samrådssvar från Mölndals stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Mölndals stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Mölndals stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i turkos.

Läs mer

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren Samråd Alvesta

Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren Samråd Alvesta Viktiga punkter i det fortsatta arbetet! Niklas Holmgren 2018-01-24 Samråd Alvesta Samråd som pågår Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt väsentliga frågor Västerhavet,

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 1 (5) Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 Dnr KS 2015-299 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt dnr 537-5346-2014 Yttrande över Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet.

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet. YTTRANDE 1 (6) Miljöenheten Ann-Louise Haglund Direktnr. 023-812 24 Fax nr. 023-813 86 ann-louise.haglund@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Västernorrland, Vattenmyndigheten i Bottenhavets distrikt Yttrande

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i turkos.

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(8) Samrådssvar från Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Anteckning från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. ABF:s lokaler, Älvsbyn, Kl

Anteckning från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. ABF:s lokaler, Älvsbyn, Kl PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Anteckning från möte med styrgruppen i Piteälvens Vattenråd. ABF:s lokaler, Älvsbyn, 2013-04-22. Kl. 13.00 Närvarande: Jan Isaksson, Pite Älv Ekonomisk

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Nästan 600 sidor Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Samrådsmaterial Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram Miljökonsekvensbeskrivning Samrådsmaterial Förvaltningsplan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius Del 1. Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya ämnen

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius Del 1. Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya ämnen Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius 2018-02-28 2017-5293 0480-45 03 05 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Förslag till samrådsyttrande avseende två delsamråd inom vattenförvaltningen Förslag

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 09.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten 10.15 11.00 Nästan 600 sidor 11.00 11.30 Åtgärder på olika nivåer

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgiften är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa

Läs mer

Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT

Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT Bilaga 2 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 FÖRVALTNINGSPLAN 2016-2021 BOTTENVIKENS VATTENDISTRIKT Förvaltningsplan 2016-2021 för Bottenvikens vattendistrikt FÖRORD Vattnet i Sverige

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Gotlands län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Vattenrådet - Vänerns sydöstra tillflöden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren 2017-04-20 Vattendagen Kristianstad Södra Östersjön Miljökvalitetsnormer Anger den kvalitet vattnen ska ha och vid vilken tidpunkt normen ska vara

Läs mer

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Europa och Hässleholm Samråd pågår i hela EU. Andra gången - Vattendirektivet Första

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Ramdirektivet för vatten

Ramdirektivet för vatten Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett

Läs mer

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram?

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Irene Bohman Nationell kalkhandläggarträff 2016-03-15 Maj PRÖVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET Överlämnade åtgärdsprogrammet till regeringen för en eventuell

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Värmland, beredningssekretariatet gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade

Läs mer

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Miljösamverkan Sverige Myndigheternas syn på åtgärdsbetinget i vattendelegationernas beslut 2009 om vattenförvaltningsplaner för genomförande av EU:s ramvattendirektiv

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 16.30, 17.15 till 17.20. Beslutande Bengt Andersson (M) ordförande Janet Andersson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Arbetsprogram och översikt över väsentliga frågor 20 mars 2018, Göteborg Välkomna!

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 ÅTGÄRDSPROGRAM Beskriver vad som ska göras för att miljökvalitetsnormen ska följas visar på vad som behöver uppnås och definierar vem som är

Läs mer

Klicka här för att ändra format. bakgrundsrubriken

Klicka här för att ändra format. bakgrundsrubriken på Vattenmyndigheten bakgrundsrubriken för Södra Östersjöns vattendistrikt Reinhold Castensson professor Tema Vatten Linköpings universitet och Vattendelegationen för Södra Östersjöns Vattendistrikt (SÖVD),

Läs mer

Svensk vattenförvaltning

Svensk vattenförvaltning Svensk vattenförvaltning Peder Eriksson Länsstyrelsen i Örebro län Föredraget - Innehåll 1. Vattenförvaltningen - kort introduktion 2. Kartläggning och analys av vatten - VISS Vatten-Informations-System-Sverige

Läs mer

Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Mölndalsåns vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren

Läs mer

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund På gång inom Vattenförvaltningsarbetet Ann-Louise Haglund Vattenförvaltningsarbetet under 2015 Remiss från Vattenmyndigheterna Förslag till Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor

Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor Kombinerat samråd: 1 dec 2012 1 juni 2013 Skellefteå 30/11 2012 Peter Wihlborg Varför tar vi fram AP/ÖVF? Enligt vattenförvaltningsförordningen: tre år innan

Läs mer

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Vattenmyndighetens samråd - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Upplägg - Övergripande om samrådet - Nationell åtgärdsanalys Övergödning - Åtgärdsförslag regionalt

Läs mer

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Fem distrikt i Sverige med olika karaktäristik Sverige är uppdelat i fem olika vattendistrikt baserat på de fem större havsbassängerna vilket innebär

Läs mer

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45 ARB2000, v2.1, 2014-01-30 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Tekniska förvaltningen Plan- och trafikavdelningen Planeringschef, Mimmi Öberg 0589-871 60, 073-765 71 60 mimmi.oberg@arboga.se Datum 2015-04-08 Yttrande

Läs mer

Frågor till webbenkät Förslag till förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt

Frågor till webbenkät Förslag till förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt Nr. 2009/022 2009-08-05 Agneta Christensen 0501-60 53 85 till Vattenmyndigheten för Västerhavets distrikt via webbenkät Frågor till webbenkät Förslag till förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt

Läs mer

Justering av vattenförekomster 2011-2015

Justering av vattenförekomster 2011-2015 Justering av 2011-2015 I december 2009 beslutade vattendelegationerna i Sveriges fem vattenmyndigheter om kvalitetskrav (miljökvalitetsnormer) för alla fastställda i landet. En kombination av att det material

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum PLATS OCH TID Kulturhuset KilArena, torsdag 19 april 2018, 18.30 18.35 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Annika Bjelvert (M), 2:e vice ordförande Rita Gunnarsson (S) Anders

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samrådsmöte 24 januari 2018, Alvesta Martin Rappe George, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Två separata delar inom vattenförvaltningen

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås Vattendelegationen Norra Östersjön Sammanträde 7 december 2017, Västerås Omvärldsbevakning Utredningar pågående och på gång Miljöövervakningsutredningen Vattenförvaltningsutredningen Övergödningsutredningen

Läs mer

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Hur påverkar vattentjänsterna våra vatten och hur kommer åtgärdsprogrammen att påverka vattentjänsterna? Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Inledning motsvarande sidorna 17-24

Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Inledning motsvarande sidorna 17-24 Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Inledning motsvarande sidorna 17-24 Sidan 18 (204) Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Malmö Stad, miljöförvaltningen gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Samrådssvar från Nyköpings kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Nyköpings kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Nyköpings kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

DEL 1 Sammanfattning och introduktion. Förvaltningsplan Bottenhavets vattendistrikt

DEL 1 Sammanfattning och introduktion. Förvaltningsplan Bottenhavets vattendistrikt Förvaltningsplan 2016-2021 Bottenhavets vattendistrikt DEL 1 Sammanfattning och introduktion Vattenförvaltningen och dess verktyg i Sverige och i Bottenhavets vattendistrikt Förvaltningsplan 2016-2021

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

13. Vattenförvaltningen 2009-2015

13. Vattenförvaltningen 2009-2015 13. Vattenförvaltningen 2009-2015 Sverige har en lång tradition av vattenvårdande arbete med lagstiftning och andra styrmedel som grund. Industrin, kommunerna, jordbruket och skogsbruket har på olika sätt

Läs mer

Varför renar vi vattnet?

Varför renar vi vattnet? Varför renar vi vattnet? Vattenförvaltning och hållbar utveckling smhi.se ann-karin.thoren@havochvatten.se outdoorkartan.se Varför renar vi vattnet? - disposition Krav i miljölagstiftning Syfte med ramdirektivet

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Gullspångsälvens vattenvårdsförbund och vattenråd gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade

Läs mer

Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren

Läs mer

Vattendirektivet så påverkas kommunerna

Vattendirektivet så påverkas kommunerna Vattendirektivet så påverkas kommunerna Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från EU-direktiv till svensk lag Flera direktiv bakas ihop (upphörde 2013) Farliga ämnen 2000/60/EG Ramdirektiv för

Läs mer