Socialt företagande. Dokumentation från seminarietillfälle 4 i serien Sista fredagen i varje månad kooperativa idéseminarier.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialt företagande. Dokumentation från seminarietillfälle 4 i serien Sista fredagen i varje månad kooperativa idéseminarier."

Transkript

1 Dokumentation från seminarietillfälle 4 i serien Sista fredagen i varje månad kooperativa idéseminarier. Socialt företagande Tid: , kl Plats: Karlstad universitet, ägget Fredagstema: Socialt företagande Dokumenterat av: Anette Forsberg Arrangör: Medverkande: Samtalsledare: Värmlandskooperativen i samverkan med Karlstads universitet, Centrum för forskning om regional utveckling (Cerut), Sista fredagen i varje månad genomförs inom ramarna för projektet Entrécoop. Lena Merayo, handledare på arbetskooperativet Brillianten. Ea Vester, handledare för socialt företagande i Torsby, Dagens Ljus, under bildande. Christoffer Björkman, kooperatör, Green Line Custom, under bildande. Mikael Persson, kooperatör, LeMat Solacoop. Bengt Sundgren, kooperativ rådgivare, Coompanion Dalarna. Ingrid Ranke, utvärderare socialt företagande, Karlstad universitet/ Cerut. Per Pettersson, universitetslektor och forskare, Karlstad universitet/ctf. Åse-Britt Falch, universitetsadjunkt/programledare för socionomprogrammet, Karlstad universitet. Leif Tyrén, Värmlandskooperativen och Gunnel Kardemark, Karlstad universitet/cerut.

2 Välkommen samt lite om begreppet socialt företagande Leif hälsar välkommen och berättar hur seminariet går till. Innan gästerna bjuds upp på scenen ger Leif en kort introduktion om dagens tema socialt företagande, som kan definieras på många sätt. Ibland refereras till alla företag som uppvisar sociala mål till exempel genom att skänka delar av sitt överskott till ideell verksamhet. Ibland görs en koppling till vården och välfärdstjänster där socialt företagande kan skapa arbetstillfällen. Dagens seminarium fokuserar på arbetsintegrerande sociala företag, det vill säga företag som har som övergripande mål att integrera människor som har svårt att få eller behålla ett arbete. För mer om den här typen av företag se en gemensam sida där Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med flera samverkar. Där slås fast att sociala företag skapar delaktighet genom delägarskap, att de återinvesterar vinster samt att de är fristående från offentlig sektor. Deltagarna bjuds upp på scenen för att besvara följande fråga: Behövs sociala företag i dagens Sverige? Lena arbetar som handledare på ett av Sveriges äldsta sociala arbetskooperativ, Brillianten, som fyller 20 år i år. Hon svarar: självklart, särskilt som arbetsmarknaden ser ut idag. Det är svårt för många att få en förankring på arbetsmarknaden. Själv brinner hon för affärsidén att skapa sitt eget arbete och för entreprenörskap. Mikael är sedan 2005 kooperatör på Solacoop Le Mat B & B. Han svarar: definitivt, behoven kommer att bli ännu större. Många står långt utanför arbetsmarknaden. Det är en fördel med anpassad verksamhet efter vars och ens förmåga. Delaktighet är viktigt. Christoffer är aktiv i ett kooperativ som befinner sig i slutat av en lång startprocess. Han svarar: ja, det är en fantastisk företagsform som har en plats i samhället. Ea är verksam i Torsby och har motsvarande roll som Lena. Hon svarar: det är inte en fråga om att det behövs, det är nödvändigt. Det ger en unik möjlighet för människor att ta makten över det egna livet, att växa inifrån. Ingrid är utredare på Cerut och utvärderar ovanstående projekt. Hon svarar: det behövs möjligheter för människor att jobba utifrån egna förutsättningar. Det behövs också möjligheter för människor att göra något tillsammans Socialt företagande är ett bra svar på det. Åse-Britt är universitetsadjunkt och programledare för socionomprogrammet på Karlstads universitet. Hon svarar att hon utbildade sig på 1970-talet och då förväntades socialarbetare vara med och påverka och vara delaktiga när det gällde socialt arbete. Ämnet är viktigt.

3 Bengt är rådgivare på Coompanion Dalarna. Han svarar: naturligtvis ja. Behoven och intresset är stort men regelverken behöver ses över. Han jämför med föräldrakooperativen på 1980-talet som även de växte fram ur lokala behov. I Dalarna finns idag 20 grupper igång och åtta utbildningar har genomförts. Trycket och förfrågan ökar. Trots att det går bra för Sverige så är det något som inte fungerar. Socialt företagande är ett nytt tänk. Per är professor i religionssociologi med inriktning mot tjänster och har också en koppling till ideellt arbete. Han svarar att han tänker i större sammanhang och på samspelet mellan religion och samhälle, hur värderingar förändras, hur välfärdsfrågor och välfärdssystem förändras. Det är intressant att jämföra statens roll i förhållande till frivilligorganisationerna i Sverige, Europa och andra länder som till exempel Sydafrika. Det finns mycket att lära. Han har skrivit en bok om välfärdsprojektet. Riktade frågeställningar till deltagarna Leif: Vad är positivt med Solacoop? Mikael: Det skapar möjligheter till ett mer anpassat arbete, gemenskap och delaktighet. Vi jobbar hela tiden för att förbättra arbetsmöjligheterna. Leif: Ni pratar ibland om ökat välmående. Mår ni bättre när ni är där? Mikael: Ja, ibland kommer vi in en eller två timmar innan vi måste vara på plats. Man är saknad om man inte är där, säger en annan av Solacoop-kooperatörerna i publiken. Solacoop är teamwork. Vi kompletterar varandra och det är en fin sammanhållning. Leif: Green Lime Custom, vad är det? Christoffer: Basen är en traditionell bilverkstad kombinerad med miljötänk. Bland annat utvecklar vi miljövänliga motorer (återanvändning av frityrolja). Leif: Ni är nästan igång och det har varit en lång process där ni kört huvudet i väggen några gånger Christoffer: Hindren är all byråkrati. Just nu är det Länsstyrelsen där de rullar tummarna och inte gör så mycket. Leif: Dagens Ljus, ni har också kämpat länge för att komma igång. Vilka hinder har ni stött på? Ea: Förändring tar tid. Vi har jobbat med utbildning och affärsplan. Ett till ett och ett halvt år år är en realistisk tid för en startprocess. Vi har varit igång sen 2008, så det tog ytterligare ett år. Många vill vara med och bestämma. Samtidigt finns också en risk att det kan gå för fort. Vi har mött mycket okunskap från personer som undrar om det är på allvar. Leif: Vad vill du lyfta fram från Brillianten? Lena: Vi är ett ganska snällt företag. Att man tar hand om varandra är en förutsättning. Vi driver ett företag och det är på riktigt, det är en känsla som finns hos kooperatören. Vi tjänar pengar på arbetet. Vi är många, 35 personer. I gruppen finns personer med olika funktionsnedsättningar. Vi driver en blandning av olika verksamheter: café, second hand, företagstjänster med mera.

4 Om empowerment samt möjligheter och hinder för socialt företagande Leif: Vad är empowerment för er? Lena: Vardagsmakt. Att ta makten över det egna livet. Vi ser det i praktiken, när någon har en bra dag och allt fungerar och handledarna egentligen inte behövs. Det blir också synligt i hur man gör mer på företaget än hemma. Det fungerar som ett slags metod. När erfarenheterna och känslan från företaget integreras till hemmet minskar känslan av utanförskap. Mikael: Det är som Lena säger, människor växer genom att ta (tillbaka) makten över sitt eget liv. Lena: Ni påverkar också samhället och förutsättningarna för er. Mikael: Alla är med och tar beslut och utvecklas. Gunnel: Ingrid, vad drar du för slutsatser utifrån ditt utvärderingsarbete om socialt företagande? Ingrid: Fokus på utvärderingen handlar om vilka faktorer som stärker empowerment. Det visar sig vara viktigt att det är något man vill inifrån. Att gemensamt utveckla en idé och att starta ett företag är en lång process. Ofta har man burit på en idé under lång tid. Empowerment handlar om att jag gör det. Hindren finns inte inom grupperna själva, de handlar snarare om regelverk, banker och så vidare. Motståndet kanske snarare handlar om okunskap, att det är svårt att förstå vad det här är. Processen från utanförskap till entreprenörskap beskrivs av någon av de intervjuade som att gå från att vara nästan död till att vara egen. Gunnel: Bengt, du har jobbat länge med kooperativt företagande och beskrivs som en eldsjäl. Varför är du en eldsjäl? Bengt: Man måste vara besjälad av idén, tycka om den och visa det för dem man arbetar med. Människan är överordnad ekonomin i den här företagsformen. För några år sen var det en grupp i Borlänge som kämpade. Jag gav dem rådet att lägga ned, eftersom jag såg att de for illa. Då svarade en i gruppen att det inte gick: det här är det enda alternativ vi har kvar. Det behövs kraftiga verktyg att jobba med, ett medborgar-/underifrånperspektiv är viktigt. Gunnel: Vad finns det för hinder och möjligheter för företagen? Christoffer: Vi får en klapp på huvudet från myndigheter. Från Värmlandskooperativen har vi fått bra uppbackning som gjort att vi blivit tagna på allvar i förhandlingar och så vidare. Ea: Det handlar om attityder och värderingar, människosyn, att man har förtroende till att alla kan. Förhållningssätt och bemötande av andra människor är viktigt. Ett hinder är att det saknas tillit till människor i utanförskap. Bengt: Vi ska vara så duktiga. Myndigheter är rädda för att göra fel, regelverken styr. Men hur ser man på människor? Det tar lång tid att förändra strukturer.

5 Leif: Per, vad har du för reflektioner efter att ha lyssnat till handledares och kooperatörers beskrivningar? Per: I Sverige, Norge, Finland, England med flera länder ökar de sociala behoven, vi ser en ökad ungdomsarbetslöshet. Statens olika roll i sammanhanget kan kopplas till religionen. I Sydeuropa är familjen stark, i norra Europa är det staten. Vi ser att individer frigjort sig från familjen, familjen har ersatts av arbetsplatsen. Enligt folkhemmets arbetslinje har sociala säkerhetssystem knutits till arbetet som gett försäkring, gemenskap och meningsskapande. Det går att ställa frågan om vi i vissa fall förstärker arbetslösheten och utanförskapet genom kopplingen till arbetsplatser. I Sydafrika arbetar man mycket med PAR = Participatory Action Research (ungefär deltagande aktionsforskning). Forskningen har en praktikkoppling och är mer målinriktad i jämförelse med traditionell forskning. Det är en forskningsmetod som nog skulle fungera bra i de sammanhang vi pratar om här. Till den kopplas nerifrånperspektiv/empowerment tanken. I Sydafrika talar man om development approach, empowerment och capacity building, som stärker människor. Åse-Britt: Socialt arbete kan diskuteras här. I socialt arbete handlar det inte om att vara passiv bidragstagare utan om att vara aktiv och skapa sin egen tillvaro. Det innebär ett kritiskt förhållningssätt till att man talar om för folk vad de ska göra. Det finns alltid en risk för paternalism, att man tar över och styr människor. Bengt Starrin, som finns vid Karlstads universitet, har forskat på socialt arbete och empowerment. Sociala företag behövs absolut! Men det är också en intressant diskussion som förs kring svårigheter. Ska man konkurrensutsättas eller inte? Privata entreprenörer växer fram som svampar ur gjorden. PAUS vid halvtid ca Leif: Kooperatörer och handledare har berättat om möjligheter och hinder. Lena, hur ser du på det med utgångspunkt från er verksamhet med 20 års erfarenhet, och inför framtiden? Lena: Brillianten har många arbetsområden så vi kan fånga upp och anställa folk. Men det är olika, några vill behålla sin pension. Vi arbetar mycket med rehabilitering. Det finns behov av tydlighet när det gäller upphandling och regelverk. Man blir lite som spindeln i nätet, men det är inte jag som bestämmer, det gör kooperatörerna. Genom rehabiliteringen får vi in pengar så att vi kan anställa och renovera. Leif: Vi återkommer till handledarrollen och hur akademin kan vara behjälplig. Mikael, du får samma fråga Mikael: På regeringsnivå kan man kanske göra mer för att underlätta att starta upp nya verksamheter. Christoffer: För två år sen hade jag sociala fobier, det var svårt att vara bland folk och jag kunde inte gå på stan. Nu står jag här. När man kommer bort från bidragsberoendet växer man. Det är empowerment.

6 Kommentar från publiken: Ni pratar om vi och du Leif säger ni. Vilka är vi respektive ni? Brillianten var ett projekt som landstinget startade. Kommunen stöttade tillkomsten av Solacoop Hur många är ni? Hur ser processerna ut? Lena: För oss började det med en kurs som Värmlandskooperativen höll. Vi hittade kompanjoner och på den vägen är vi. Mikael: Idag är vi tio kooperatörer på Solacoop. Från början var vi 16 personer. Vi har gått en lång väg. Ea: I den utbildning jag gick var vi 25 personer, nu är det fem personer kvar i gruppen. Jag är handledare, inte kooperatör. Det är viktigt att skilja på det. Kommentar från publiken: Var kommer Samhall in i det här? Leif: Ingenstans. Kooperativen kan vara underleverantörer till Samhall. Per: Jag associerar också till Samhall. Det är märkligt att staten och kommunen inte samverkar, de skulle kunna skapa en möjliggörande struktur. Hur kan akademin bidra? Gunnel: Bengt, vad kan akademin bidra med? Bengt: Entrecoop-projektet handlar om att få till ett mer strukturerat samarbete med akademin, lyfta processer och få mer kunskap. Det handlar också om legitimitet. Kooperativen kommer inte naturligt in i företagarmiljöer. Jag tror att akademin skulle kunna öka legitimiteten. Gunnel: Ingrid, du ser också att lärandet inte är enkelriktat? Ingrid: Dialogen är viktig, att lära genom kontakter åt båda håll. Kunskapsbristen är stor. Vad är socialt företagande? Det är komplicerat att förklara vad det handlar om. Universitetet kan bidra på olika sätt, ställa forskningsfrågor och undersöka. Leif: Vid tidigare seminarier har vi bland annat diskuterat hur utbildningar inte uppmärksammar eller berör det kooperativa företagandet. Kanske behövs det särskilda kooperativa ledarskapsutbildningar. På många universitet i Europa finns såna utbildningar. Akademien har stor betydelse för status. SKL har påvisat behov av forskning kring socialt företagande. Åse-Britt: Empowerment och brukarmedverkan är starkt i forskningen just nu, inom socialt arbete och socionomutbildningen. Det finns behov av att hitta nya former, i till exempel Skåne finns inte kravet om högskolekompetens för att delta i utbildning. Sista terminen vid Karlstads universitet ingår en kurs i ledarskap inom sociala sektorn. Mikael: Medborgarlön eller kooperationslön skulle ge mer värdighet än bidrag (jfr 90-talsdiskussionen om medborgarlön).

7 Leif: Per, hur kan forskningen bidra? Per: Det är viktigt med den här typen av mötesplatser. Det behövs mer av kombinationen forskare + praktiker, och innovation. Det skulle man kunna gå vidare med. Överenskommelsen mellan regeringen och sociala sektorn är också relevant i sammanhanget, vad händer där? Den skulle kunna innebära ett underlättande av regler. I forskningen finns också ett kritiskt perspektiv på överenskommelsen, nämligen att den indirekt tar bort resurser från ideell sektor och ställer större krav på ideella insatser. Det finns många olika typer av sociala företag. Forskningen behöver undersöka och beskriva skillnader. Vad vill man välja? Leif: Kan du tänka dig att sitta ner och diskutera mer kring detta? Per: Ja. Kommentar från publiken: Med erfarenheter från Solacoop driver jag idag ett eget företag. Enskilt företagande kan också vara socialt företagande. Samarbete med Drivhuset har varit vikigt. Handledarrollen med mera Leif: Handledarrollen kräver olika kompetenser. I Sverige är det en ny yrkesroll och det finns inte mycket utbildning Lena: Det kan vara jobbigt med dåliga dagar, när det gungar. Det är som det är, kundbemötandet kan variera. Då gäller det att inte tala om vad som ska göras utan hitta en metod Ea: Handledarrollen handlar om att skapa ett rum där man kan ha dåliga dagar. Det krävs förtroende, tillit, öppenhet. Det är inte lätt att jobba med människor. Lena: Ska man själv bli kooperatör, och sitta i styrelsen, för att hamna på samma nivå? Jag tänker så ibland Ea: Man behöver hitta en arbetsform för handledararbetet/rollen. Det är jobbigt att vara handledare. Lena: Det är viktigt att belysa andra sidan av empowerment. Kommentar från publiken: Jag är handledare på Hammarö. Jag har känt mig ensam i rollen och önskar ett nätverk för handledare. Marina Pettersson, ordförande Värmlandskooperativen (i publiken): Hur kommer arbetsmarknaden att se ut för sociala kooperativ år framåt? Bengt: Regeringsuppdraget som gått till Tillväxtverket har bland annat handlat om att ta fram ett handlingsprogram. Informationskampanjen 2009 har bidragit till ett intresse för socialt företagande. Nu tittar man på finansieringsmöjligheter, statistik och forskning. Vad kommer det att bli av det här? Ska staten sätta riktlinjerna? Ska stöd ges endast på vissa villkor som staten formulerat? Det behöver hända saker snabbare för att underlätta för start av sociala företag. Det finns ett behov av ökad dialog med staten.

8 Leif: Verket för Tillväxtanalys har getts i uppdrag att titta på finansieringsmöjligheter. Bengt: Det är bra att man uppmärksammat området. Vilka finansieringsvägar finns redan? Finns det behov av andra? Till exempel att skapa en mikrofond inom Coompanion. Per: Finns det någon strategi kring ungdomar i arbetslöshet och socialt företagande? Har man arbetat strategiskt med detta som ett instrument? Bengt: Bakgrunden till starten av flera kooperativa utvecklingscenter (Coompanion) har varit ungdomsarbetslöshet och projekt. Leif: I det stora Sigrid-projektet, riktat mot arbetslösa, är Gävleborg, Dalarna och Värmland med, men deltagandet har hittills varit glest från Värmlands sida. Bengt: När det gäller att jobba med ungdomsarbetslöshet finns det organisationer som arbetar med det, som Communicare. Även om socialt företagande inte är så framträdande bland unga så finns det exempel på unga och empowerment. Kommentar från publiken: Det verkar väldigt ensamt att vara handledare? Lena: En sak är tydlig. Som handledare är det vi, det finns inga platåer, då tar vi makten från dem. Vi är arbetskamrater, en arbetsgrupp med kooperatörer. Men vi behöver också stöttning. Jag önskar att vi kunde få det från Coompanion istället för från kommunen. På Coompnaion finns ett annat arbetssätt. När det gäller utbildningsform har Coompanion tagit en stor del. Leif: Handledarna är ofta anställda av kommunen, som då är arbetsgivare. Det kan kännas svårt ibland. Kommunen ställer krav på er men det är inte ni som bestämmer utan kooperatörerna. Avslutningsvis, över till något annat. I Torsby har idrott varit viktigt och ni har hållit på länge. Ea, berätta om OS/Social Inclusive Games! Ea: Det handlar om att skapa hälsofrämjande miljöer. Socialt företagande är ett verktyg, idrott ett annat. Det står ofta att idrott är för alla, liksom vård. Men så fungerar det inte alltid startade en rörelse i Danmark där 13 lag tog sig tvärs genom landet startade en idrottsorganisation inom vilken det idag finns 100 idrottsföreningar för utsatta, med 40 arrangemang/år togs ett stort steg och man arrangerade Social Inclusive Games. Kronprins Fredrik deltog i arrangemanget liksom 1236 deltagare från 11 länder. Torsby tog brons! Det var en veckas tävlingar och en fantastisk upplevelse. Holland tog över 2010 och det var också en fantastisk upplevelse. Nu är det Torsbys tur! Vi tog med flaggan och nu jobbar vi, med stöd från Folkhälsoinstitutet, dygnet runt för 2012 års OS/Social Inclusive Games. Vi vill vara med och utveckla och vi ser vad idrott gör för människor, man gör på riktigt och gemenskapen är viktig. Leif: Värmlands idrottsförbund, vet ni om detta? Per Dalebjer/förbundschef Värmlands idrottsförbund (i publiken): Ja, vi känner till det.

9 Avslutande kommentarer Leif: Vi avslutar med en runda med korta kommentarer kring dagens samtal. Ingrid: Empowerment behöver kopplas till långsiktighet och hållbarhet, verksamheter blir hållbara genom empowerment. Åse-Britt: Vi jobbar för brukarmedverkan i kurserna, och vi fick mycket uppmuntran för det när vi var på Linnéuniversitetet. Bengt: Socialt företagande är ett viktigt verktyg som sparar pengar för samhället och driver fram nya arbetssätt. Forskningen behöver belysa vad som händer. Ea: Kooperativen är ett exempel på vilken kraft som finns hos människor, de öppnar upp för att tänka kreativt. Christoffer: Jag har inget att tillägga. Per: Det är stora luckor i forskningen om sociala företag i Sverige. Deltagande aktionsforskning kan vara en lämplig metod. Flervetenskaplighet och internationella jämförelser är också viktigt, liksom studier på olika nivåer: individ, organisation och makro nivå. Mikael: Det har varit en intressant mix, det behövs mer dialog till exempel med forskningen. Lena: Jättebra, intressant. Kan vi samverka?! Till exempel med Torsby! Nästa idéseminarium, fredag 29 april, har temat Kooperation och lokal service

Socialt företag en väg till egen försörjning

Socialt företag en väg till egen försörjning VÄSTERÅS STAD AMA arbetsm arknad Socialt företag en väg till egen försörjning Reidun Andersson & Sm ajo Murguz Socialt företagande En väg till arbetsmarknaden Tillväxtverkets definition av ett arbetsintegrerade

Läs mer

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning)

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Den sociala ekonomins möjligheter och utmaningar. Alla dessa trassliga begrepp Social ekonomi Civila samhället Socialt entreprenörskap Demokratiskt företagande

Läs mer

Framtidsverkstad mars 2015

Framtidsverkstad mars 2015 Framtidsverkstad mars 2015 Vad är KUNiS? Lotta inleder: Ett treårigt Arvsfondsprojekt för utbyte av kunskap och erfarenhet mellan organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborgsregionen och Institutionen

Läs mer

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans.

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Företagsformer Aktiebolag (SVB) Ekonomisk

Läs mer

Kooperation i Värmland och världen

Kooperation i Värmland och världen Dokumentation från seminarietillfälle 1 i serien Sista fredagen i varje månad kooperativa idéseminarier. Kooperation i Värmland och världen Tid: 2010-11-26, kl 12.00 15.00 Plats: Karlstad universitet,

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Sociala hänsyn kan handla om olika delar Arbetstagares rättigheter Lika möjligheter och rättigheter för kvinnor och män Tillgänglighet Rättvis

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland

Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland - Vår utbildning är riktad till socialt utsatta personer med målet att de ska starta egna sociala företag och få en ny chans på arbetsmarkanden. Resultaten

Läs mer

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande Arrangör: SKOOPI - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och Tillväxtverket i samarbete med företagsrådgivaren Coompanion och Allmänna Arvsfonden

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott Idrott utan mobbning! Studieplan www.bris.se/idrott Inledning Den här studieplanen är en hjälp för dig/er att kunna föra ett fördjupat samtal kring idrott och de sociala dimensionerna av ledarskapet framför

Läs mer

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Om Coompanion Fyrbodal Startade för drygt 30 år sedan. Finns 25 fristående Coompanion i Sverige Har i uppdrag från Tillväxtverket att arbeta

Läs mer

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting Ett samhällsekonomiskt perspektiv på socialt företagande - en hållbar föreläsning i landstingshuset, Luleå eller online www.nll.se/folkhalsa den 6 okt 2014, kl 1530-1645 Folkhälsocentrum Norrbottens läns

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Regeringen beslutar om en handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag.

Regeringen beslutar om en handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag. Kon c e p t Regeringsbeslut 2010-04-22 N2010/1894/ENT Näringsdepartementet Adressat Entrepr e n ör s k a p Mari Mild Telefon 08-405 28 34 Handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag Regeringens

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna . SAMMANFATTNING Entrecoop i Dalarna har under projektperioden bidragit till att 7 företag bildats och där associationsformen är ekonomisk

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 FRÅN SKOOPI SOCIALA ARBETSKOOPERATIVENS INTRESSEORGANISATION Presentation av SKOOPI I SKOOPI organiseras de sociala arbetskooperativen i Sverige.

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

ASF i Kronoberg - på lång sikt -

ASF i Kronoberg - på lång sikt - ASF i Kronoberg Utveckling av regional samverkan för fler och växande arbetsintegrerande sociala företag i Kronoberg. 12 regioner med stöd från Tillväxtverket maj 2017 till oktober 2018 ASF i Kronoberg

Läs mer

Svar på motion Satsa på sociala företag!

Svar på motion Satsa på sociala företag! YTTRANDE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0179 001 Socialnämnden Svar på motion Satsa på sociala företag! Förslag till beslut - Kommunstyrelse/kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj kr Har ca 900 medlemmar Startar ca 600 ekonomiska föreningar per år Rådgiver ca 4 500 personer/år Informerar ca

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

Guide till bättre balans i livet.

Guide till bättre balans i livet. Guide till bättre balans i livet. En praktisk handledning för både arbetsgivare och anställda. Balans i livet kan betyda mycket. Hur ska vi alla kunna kombinera arbete med privatliv utan att det kostar

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet Coompanion främja kooperativt företagande affärsutveckling regionalt, nationellt och internationellt nätverk Vi har 25 kontor i landet stöd från Tillväxtverket, kommuner, Landsting och medlemmar Vad vi

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror på rättvisemärkning

MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror på rättvisemärkning MÅNGFALD» 7 av 10 inom hr tror p Sju av tio hr-medarbetare tror på idén om en rättvisemärkning av rekryteringsprocesser. Fem av tio anser att det bästa alternativet vore att rättvisemärka hela arbetsplatsen.

Läs mer

Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet.

Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet. Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet. Socialt Företagande Info om Coompanion Definition sociala företag Inuti och utanför

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Socialdemokraterna Haninge. Haninge 2009-04-17. Social ekonomi. Det är något för Haninge!

Socialdemokraterna Haninge. Haninge 2009-04-17. Social ekonomi. Det är något för Haninge! Socialdemokraterna Haninge Haninge 2009-04-17 Social ekonomi Det är något för Haninge! 2 (6) Innehållsförteckning Social ekonomi Vad är det?... 3 Den sociala ekonomin viktigt verktyg... 3 Principiell överenskommelse

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag Social franchising När någon köper det som man själv har gjort, får man självförtroende eftersom föremålet blir värdefullt för någon annan. Därför är kunderna mycket viktiga. Möten med människor i missbrukssvängen

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 Kurserna har genomförts på Edvinshus, Köpingebro, Östra/Bleke och Svarte under v. 5-6 och på Löderup, Backa, Änga och Sövestad under v 10-12, två kurskvällar per skola.

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

PULS gör allt möjligt

PULS gör allt möjligt PULS i Lycksele AB Bryggargatan 1 921 36 Lycksele Hemsida: www.pulslycksele.se Telefon: Butik samt växel: 0950/12009 Fax: 0950/12010 Bokningar 072-526 20 98 Lastbil: 073-670 99 22 Pulsakuten: 073-071 20

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag

Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

Företagsamverkan och kluster

Företagsamverkan och kluster Dokumentation från seminarietillfälle 4 2012 i serien En fredag i månaden kooperativa idéseminarier. Företagsamverkan och kluster Tid: 2012-09-14, kl 12.00 15.00 Plats: Karlstad universitet, ägget Fredagstema:

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen.

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Remissvar gällande Sänkta Trösklar Högt i Tak, SOU 2012:31 Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Allmänna synpunkter

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla...

Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla... Erbjud inte fyrkantiga lösningar till alla... ...för en del människor är runda Vi har tomtar på loftet, missbruk i bagaget, kriminella tankemönster, funktionshinder, stresskänslighet och 11 sociala företag

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening

Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening Dalarna, Gävleborg och Värmland i samverkan ... Ekonomisk förening - en företagsform för er? En ekonomisk förening ägs och drivs av minst tre medlemmar. Medlemmar

Läs mer

Pernilla Svebo Lindgren VD Vägen ut! utvecklar företag för en hållbar värld. Vi behövs!

Pernilla Svebo Lindgren VD Vägen ut! utvecklar företag för en hållbar värld. Vi behövs! Pernilla Svebo Lindgren VD Vägen ut! utvecklar företag för en hållbar värld. Vi behövs! Vad är ett socialt företag? En näringsverksamhet som: Integrerar personer som står långt från arbetsmarknaden i samhälle

Läs mer

Utveckling av regional samverkan för fler och växande arbetsintegrerande sociala företag i Kronobergs län

Utveckling av regional samverkan för fler och växande arbetsintegrerande sociala företag i Kronobergs län Utveckling av regional samverkan för fler och växande arbetsintegrerande sociala företag i Kronobergs län Uppdrag från Region Kronoberg via Tillväxtverket från Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet Näringslivsdepartementet

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för effektivt samarbete! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: 2012-04- 12 Version nr: Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn på verksamheten/insatsen/projektet Utveckling av arbetsintegrerade sociala företag på Gotland Bakgrund, problemområde

Läs mer

Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment

Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment Delaktighetsmodellen, en väg mot empowerment FoU Välfärds-konferens i Vänersborg den 28 augusti 2014 1 Vad är delaktighetsmodellen? 2 En dialogform för jämlika möten mellan personer med olika inflytande

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Policy för socialt företagande

Policy för socialt företagande Policy för socialt företagande Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25 3 Policy Socialt företagande Innehållsförteckning Inledning... 1 Definition sociala företag... 1 Policy... 1 Syfte... 2 Möjligheter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Det bästa ur två världar Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Värmlands Arbetslivsforum har haft som mål att skapa bättre förutsättningar för balans mellan arbete och familjeliv. Projektet

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Socialt företagande utveckling och strömningar

Socialt företagande utveckling och strömningar Socialt företagande utveckling och strömningar Sociala insatser av olika slag (ideella, offentliga och numer även kopplat 9ll begrepp som socialt entreprenörskap och socialt företagande E> ökat intresse

Läs mer

tillsammans Starta företag i Västmanland!

tillsammans Starta företag i Västmanland! Starta företag tillsammans i Västmanland! Vårt skivbolag gav oss rådet att starta en ekonomisk förening. Då ringde vi Coompanion. - musikbandet 5th Avenue, Västerås Förverkliga din dröm om att starta företag,

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

Ekonomisk förening, bostadsrättsförening och europakooperativ - grundläggande motiv för ny lagtext

Ekonomisk förening, bostadsrättsförening och europakooperativ - grundläggande motiv för ny lagtext Dokumentation från seminarietillfälle 3 i serien Sista fredagen i varje månad kooperativa idéseminarier. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening och europakooperativ - grundläggande motiv för ny lagtext

Läs mer

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop LÄGESRAPPORT 17 Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet Entrécoop Denna lägesrapport avser tidsperioden: 2011-03-01 2011-04-30 Övriga finansiärer: Region

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Torsby Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Förstudie sociala företag

Förstudie sociala företag Dnr 2009 3050051 Förstudie sociala företag Vi vill! Vi kan 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Resultat... 4 Jämställdhetsintegrering... 8 Tillgänglighet för personer med funktionshinder...

Läs mer

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras.

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras. Datum 2014-07-28 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-12-16 243 Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345 Inledning Denna policy utgår från att vårt samhälle är ekonomiskt organiserad i

Läs mer

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC Öppet fördjupningsprogram i NVC i Stockholm 2015 Nu för andra året erbjuder vi ett program med stor flexibilitet och där du som deltagare kan välja träningsavsnitt utifrån dina behov och intressen. Vi

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer