Inventering och bedömningskriterier över utbudet av e-tjänsteplattformar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inventering och bedömningskriterier över utbudet av e-tjänsteplattformar"

Transkript

1 Roland Rayner 1 (13) Inventering och bedömningskriterier över utbudet av e-tjänsteplattformar

2 Roland Rayner 2 (13) Sammanfattning Matrisen nedan ger en sammanfattning över de företag som jag valt att belysa i denna inventering. Ett högst subjektivt omdöme har satts på varje arkitektuell nivå för varje företag. Omdömet är givetvis påverkat av hur mycket information jag kunnat ta del av, antingen från de företag som tillskickat mig material, eller från studier på deras webbplatser. Dock finns det en röd tråd i granskningen, denna kan dels utläsas i nedanstående kriterier vilka är sju till antalet (helhetsperspektivet), dels i hur väl man mappar mot strategin att nå en en modern behovsdriven e-förvaltning (verksamhets- och serviceutvecklingsperspektivet). Dessa två utgångspunkter finns beskrivna i de påföljande kapitlen. Ytterligare en distinktion har lagts till i utvärderingen, nämligen att vissa företag inte har helheten som leverantör av den kompletta e-tjänsteplattformen, däremot kan man ha en mycket kompetent produkt eller kompetens som är väl värd att belysa. Ser vi till principerna för en modern öppen och flexibel arkitektur så är inte detta en nackdel att flera aktörer som var och en är bäst på sin fråga, produkt eller tjänst finns med. Omdömet är en 3-gradig skala, från 1-3, där 3 är bäst. Företag Säkerhetsnivå Interaktionsnivå Ärende och processnivå Integration s-nivån Earkiv Admin mm Affärsmodell mm Abou* * EssVision * Flexite* Formpipe * Governo** Jayway Kerfi Logica Ninetech* Sirius SysTeam * markerar företag som är mer specialiserade, ** Governo endast strategier för e-förvaltning, ett minus i matrisen innebär att jag inte haft material nog för att göra en bedömning. Följande företag enligt matrisen finns anledning att uppmärksamma som goda alternativ till en helhetslösning:, Kerfi, och SysTeam. Företagen som har en mer begränsad inriktning men bör uppmärksammas är:, EssVisions, Jayway, Ninetech och Abou.

3 Roland Rayner 3 (13) är intressant utifrån sitt i princip helt tjänstefierade molnalternativ. Governo marknadsför sig som strategi- och kompetenspartner i verksamhetsutveckling kring e- förvaltning, vilket är ytterst intressant. Med en större kunskap om respektive produkt skulle kanske resultatet sett annorlunda ut, därför bör nog en version 2 återkommas till. Inledning Att undertecknad på uppdrag av styrelsen i föreningen Sambruk göra en inventering och bedömning av marknaden för e-tjänsteplattformar. En definition och kategorisering av dessa görs utifrån hur väl de matchar både mot statsmakternas krav på medborgarrelaterade tjänster och inre effektivisering samt en god och flexibel arkitektur. Delar av denna text kommer att presenteras för varje presumtiv leverantör för kommentarer. Alla synpunkter skall givetvis komma fram så att underlaget blir så relevant och beslutspotent som möjligt. Resultatet kommer att föreläggas för Sambruks styrelse under året. En vidare analys avgör styrelsen. Bakgrund Att åskådliggöra och beskriva de egenskaper som en e-tjänsteplattform skall uppfylla, då handlar det i stort mycket om att beskriva den strategi eller färdriktning som kommunen eller myndigheten måste arbeta med för att nå målet en modern behovsdriven e-förvaltning. För att ytterligare förtydliga e-tjänsteplattformen kan figuren nedan symbolisera och markera de områden som blir avgörande för att nå målen. BPM-cirkeln, skall symbolisera processdriven verksamhetsutveckling och kraven på att ständigt förbättra det interna arbetet och dess processer. På olika sätt skall en modern e-tjänsteplattform, i både verktyg och metodik, ge stöd åt att detta arbete kan bedrivas i en ständig cykel, med möjlighet att förändra och modellera om det interna arbetet, att utföra och bedriva det interna arbetet, utvärdera det interna arbetet och dess tjänsteutbud, att börja om från början igen i cykeln SOA-cirkeln skall ge symbolik åt kraven på en tjänstebaserad ITarkitektur som är öppen, lättrörlig, standardbaserad och lättanpassad med öppna gränssnitt. Den skall ytterst stödja de verksamhetsmässiga och affärsmässiga kraven som uppstår, och vara möjliggöraren för en effektiv e-förvaltning. Web 2,0, får symbolisera det uttryck och vilja som innebär att användarens interaktion skall ge tjänsterna ett utökat och innovativt värde för både producent och konsument. Från att tidigare haft ett innehållsdrivet fokus, skapas nu istället en relation.

4 Roland Rayner 4 (13) Med en orientering mot att medborgaren/kunden blir medskapande eller medverkande i olika former skapas en ny dynamik i organisationen som ställer ännu större krav på en effektiv e- tjänsteplattform, både för det interna och externa arbetsflödet, och på IT-arkitekturen. Utbudets innehåll För att lyckas med ovanstående målsättningar, krävs det från IT-leverantörerna sida, att en väl genomtänkt och flexibel e-tjänsteplattform kan levereras, som håller för de ökade kraven på ständig förändring och utveckling i kundens organisation. Funktionella brister i gränssnittet mot externa eller interna användare är relativt enkla att korrigera, till skillnad mot brister eller fel i säkerhet, tillgänglighet eller oflexibla systemtekniska lösningar som kan vara mycket besvärliga och därmed kostsamma att rätta till. Kortfattat kan nedanstående karta beskriva de olika arkitekturnivåerna och åtgärderna som en e-tjänsteplattformsleverantör bör ta hänsyn till i sin tjänst eller produkt: Säkerhetsnivå o eid och elektroniska underskrifter (Riksarkivet vägleder) o SAML standard, federativ behörighetstillåtelse, o SSO, rollhantering Interaktionsnivå och användargränssnitt o Tillgänglighetskrav och ramverk, W3Cs WCAG 2.0, o Användbarhet och användarupplevelse, ISO , ISO , o Utvecklingsprocesser för interaktiva system, ISO o Kommunikationsverktyg som presence (närvaro), collaboration etc, samt exempelvis appar för smartphones och läsplattor Ärende och processnivå o Krav på att kunden/medborgaren skall aktivt kunna följa sina ärenden (mina sidor) mellan de olika aktiviteterna (samt få återkoppling via olika kanaler) o Ärendeprocesserna skall kunna hanteras på ett strukturerat sätt, både de interna aktiviteterna och de yttre aktiviteterna (konfigurerbara) o Metodstöd och verktyg för processmodellering utifrån standardnotationer (ex vis BPMN), för dokumentation av processer för kommunikation, optimering och återanvändning Integrationsnivå o Kraven innefattar möjligheter att på ett strukturerat sätt hantera olika data från bl.a verksamhetssystem för olika e-tjänster o Sambruks ÖTP-krav 2.1 (Öppen Teknisk Plattform), se adress nedan o Sambruks begreppsmodell och nyttomeddelande (ÖTP) o html E-arkiv o Riksarkivets förstudie e-arkiv och e-diarium syftar till att ge E-delegationen underlag för att fatta beslut om fortsatt arbete med utveckling av e-tjänsterna, e- arkiv och e-diarium, läggs fram i dec o Sambruks tidigare genomförda förstudie Elektroniskt bevarande o Sambruks pågående realiseringsprojekt för Elektroniskt bevarande 9f html

5 Roland Rayner 5 (13) Kataloger, metahantering, säkerhet, administration o Administration av e-tjänsteplattformen skall hanteras på ett säkert och förtroendefullt sätt. Affärsmodell och driftsmodell o Av leverantören etablerad affärsmodell för sin produkt/tjänst o Affärsmodeller i form av öppen källkods -produkter o Andra driftsformer som SaaS och PaaS Företag och produkter/tjänster Uppdelningen har gjorts dels utifrån leverantörens omfattning i produkt/tjänsteutbudet, dels utifrån de nivåer som finns under kapitel Utbudets innehåll. Omfattning av produkt/tjänst Grupp 1 I denna grupp finns intressanta leverantörer som har satsat på att erbjuda specialistkompetens eller en enskild produkt/tjänst inom ett specifikt område av e-tjänsteplattformen. Det innebär att övriga komponenter som krävs för nå en helhetslösning av e-tjänsteplattformen kräver flera leverantörer. Det som gruppen har gemensamt med grupp 2 är att man finns under begreppet e-tjänster, e-förvaltning i sin marknadsprofil. Grupp 2 Här presenteras leverantörer med en teknisk mjukvaruarkitektur vars syfte är att i princip ta ett helhetsansvar för de krav som ställs på en framtida IT-tjänsteplattform. Den har sina utgångspunkter i en flerskiktad komponentbaserat arkitektur som skall tillhandahålla en stabil och strukturerad infrastruktur att utveckla e-tjänster på. Arkitekturen skall också tillhandahålla riktlinjer för hur e-tjänster byggs, så att olika utvecklare kan fokusera på innehållet i e-tjänsten istället för att designa ytterligare arkitekturella konstruktioner.

6 Roland Rayner 6 (13) Sammanställning, företag grupptillhörighet omfattning Företag Kontaktperson eadress Produktnamn Svar Grup p Abou Malin Sjölin malin.sjolin@abou.se Kommunautomate n Mikael Arborelius mikael.arborelius@acando.se eförvaltningsplattfor m Ja 1 Ja 2 Fredrik Selander fredrik.selander@barium.se Process Server Ja 1 Johan Svensson johan.svensson@capgemini.co m - Ja 2 EssVision Tina Engström tina.engstrom@essvision.se Evolution Ja 1 Flexite Stefan Karlsson stefan.karlsson@flexite.com - Ja 1 Formpipe Nej 1 Governo Caroline Andersson caroline.andersson@governo.s e - Ja 1 Jayway Rickard Öberg rickard.oberg@jayway.se Streamflow Ja 1 Kerfi Per-Åke Andersson per-ake.andersson@kerfi.se etjänsteplattformen Ja 2 Logica Nej 2 Ninetech Mathias Söderlund mathias.soderlund@ninetech.s e PrimeCase Ja 1 Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.se Jukebox Ja 2 Sirius Lars-Ove Lindvall lars-ove.lindvall@sisiusit.com - Nej 2 SysTeam Anders Oscarsson anders.oscarsson@systeam.se Webblankettservic ewbs Ja 2 Säkerligen skulle många fler leverantörer falla under de kriterier som sattes upp inte minst för grupp 1, där det finns företag som exempelvis har eid och åtkomst som specialitet. Företagens presentationer av sina e-relaterade produkter Denna presentation bygger helt på inskickat material eller hämtat från webb eller broschyrer, dvs inte någon avancerad analys vilket om det skall bli rättvist kräver mer än de 14 dagar som jag haft på mig. Tanken i marknadsundersökningen är att se hur stor är marknaden och vad presenteras, och hur klokare blir man av deras presentationer! Det finns fler företag och produkter på marknaden, vid en ytterligare analys av marknaden tror jag att man får lägga till mellan 5 till 10 ytterligare företag till ovanstående lista. Exempelvis har både IBM, Oracle och Microsoft presentationer med inriktning mot offentlig nivå, där Microsoft exempelvis marknadsför sina produkter under mottot Citizen Service Platform och Microsoft KommunDesign god marknadsföring till anpassad målgrupp.

7 Roland Rayner 7 (13) Säkerhetsnivå Abou Autentisering och signering via nationella Eid lösningen, har medverkat till implementation i 10 kommuner. Har stöd för signering,sso, federation och rollhantering mm (samverkar med Portwise och Nordic Edge) Åtkomst till tjänsterna i plattformen styrs primärt genom koppling till gemensam katalogtjänst. Detaljrättigheter styrs antingen via en dedikerad administrationsklient eller via plattformsspecifika attribut i katalog. Samtliga tjänster kan nyttja e-legitimation, via 3:epartsleverantör av e-legitimationskontroll. Den är förberedd för integration med behörighetshantering via Nordic Edge och Portwise, och kan enkelt kompletteras med andra. EssVision Rollhantering, auktorisering och personalisering, integration mot LDAP-kompatibla katalogtjänster. Stöd för eid Stödjer eid, Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. Evolution innehåller stöd för Single Sign On, dvs användare autenticeras automatiskt mot katalogtjänst och behöver ej genomföra separat inloggning. Ej eid Flexite - Formpipe - Governo - Arbetar med verksamhetsutveckling Jayway Kerfi Logica Ninetech Sirius SysTeam eid Infratjänster: eid och esignering Marknadsför tjänst för eid och esignering PortWise eid-lösningar eid och Signering med e-legitimation, Jukebox är kompatibel med identitetslösningar som t ex Q-ID och Start-ID och olika behörighetskontrollsystem. E-identifikation och e-underskrifter Eid Interaktionsnivå och användargränssnitt Abou Baseras på Vervas 24-timmarswebben 2.0. Stöd för kanaler till webben, tryckskärm och mobil/smartphones.

8 Roland Rayner 8 (13) Portalen har även stöd för SMS-notifiering. EssVision Inga direkta beskrivningar Formulärverktyg baserat på framtagna processer via Process Servern, för publicering till olika portaler Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. Evolution stödjer befintliga standarder för användbarhet. Vid publicering av information på Internet finns möjlighet till tillgänglighetsanpassning enligt kunds önskemål. Flexite - Formpipe - Governo - Arbetar med verksamhetsutveckling Jayway - Kerfi Baserad på Microsoft CSP, Citizen Service Platform, riktlinjer för användbarhet framtagna Logica - Ninetech PrimeCase Portal är en webbapplikation som ligger till grunden för att skapa dynamiska e-tjänster och formulär till medborgare, och entreprenörer. Fördelen med Primecase Portal är att den dels kan integreras med ett befintligt Content Managment System, samt att den är helt integrerat med PrimeCase via Web Services. JukeBox kan utvecklas till ett samlat gränssnitt för kommunens alla e-tjänster och då integreras med andra e- tjänstsystem. Lösningen är kompatibel med identitetslösningar som t ex Q-ID och Start-ID och olika behörighetskontrollsystem. Ansökningsformulär med validering Sirius - SysTeam Möjliggör för förvaltningarna att själva enkelt och effektivt skapa, redigera och publicera sina interna och externa formulär. Inga kostnader tillkommer för licenser och handläggarna kan själva, efter en kortare utbildning, skapa formulär med önskat utseende. Ärende och processnivå Abou Kunden har möjlighet att följa sitt ärende via Mina ärenden. Kunden får e-postnotifieringar varje gång handläggaren ändrat status på ärendet. Verksamheten får automatiskt ett mail till funktionsbrevlådan varje gång ett ärende inkommer till portalen. Registratorn har då möjlighet att tilldela ärendet till aktuell handläggare. Grunden i plattformen är dokument- och ärendehantering, och på denna vilar en rad tjänster/funktionella block som

9 Roland Rayner 9 (13) alla stödjer olika delar av e-förvaltning från ingivande via olika kanaler, till handläggning och beslutshantering, och slutligen bevarande/gallring. Fokus för stödet som plattformen ger är de aktiviteter som på ett eller annat sätt kretsar kring dialogen med omvärlden och innebär informationshantering och/eller handläggning internt. EssVision Flexite Formpipe Governo Jayway Kerfi Process Server, ger möjlighet att modellera upp processbaserade webbapplikationer och ärendeflöden. Stöd för SMS-notifieringar och e-post-notifieringar Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. Evolution har väl utbyggd standardfunktionalitet för att stödja ärendeprocessens olika delar från registrering till avslutat ärende.. Vidare finns stöd för kommunikation kring och bevakning av ärenden och handlingar för att ytterligare stödja processen. Möjlighet finns att automatisera flöden via workflow. Evolution går även att koppla mot valfri e- tjänsteportal där kund/medborgare kan följa sina ärenden. I huvudsak ett BPM och ärendehanteringssystem I huvudsak ett ärendehanteringssystem Arbetar med förändringsresan e-förvaltning eller verksamhetsutveckling med stöd av IT. Vi ser det som viktigt att e-förvaltning inte drivs som ett separat spår, utan utgör en naturlig del i ordinarie verksamhetsutveckling. En samlad bild av ärendestatus, enskilt och i gruppen, för att kunna planera arbetet. Konversationer sammanhållen information och kommunikation kring ett ärende i en grupp Uppföljning och sökfunktioner, för att enkelt kunna följa ärenden Statistik för att se hur förändringar påverkar utfallet. Planeras för Mina sidor samt utökad e-tjänstfunktionalitet. Samordnat ärendeflöde mellan kommun och kund. Ärendehantering med utökad funktionalitet som delärenden som kan spänna över flera grupper/förvaltningar Baserad på Microsoft CSP, Citizen Service Platform, mer än 30 färdiga integrationer till globala informationstjänster och interna verksamhetssystem och ett antal färdiga e- tjänsteflöden. Uttalade konsultinsatser inom området kring det interna arbetet för e- förvaltningen. Planerad utökning av funktionalitet Logica - Ninetech I PrimeCase bygger man mycket enkelt upp sina processer. Dessa kan sedan konfigureras på olika sätt och förändras med automatik eller manuellt baserat på vilken information som fylls i av användaren under tiden arbetet fortgår. En process kan också vara iterativ eller delas upp för att sedan gå ihop igen. Status via olika notifieringar. Huvudkomponenterna är processmodelleringsverktyg JBPM och integrationsmotor Mule ESB som integreras med

10 Roland Rayner 10 (13) kommunens publiceringsverktyg (CMS) och katalogtjänster. Status på ärende, meddelande till medborgare via e- post/sms, notifiering till handläggaren. Sirius SysTeam Förutsättningen för att förväntningarna på lösningen infrias är att lösningen är anpassad efter såväl verksamhetens interna processer som användarnas behov. Riktig verksamhetsnytta av en e-tjänstlösning uppnås först när: Verksamhetens processer och arbetssätt är tillvaratagna i lösningen, Det finns integrationer till verksamhetens befintliga IT-system, Användarvänligheten är tillgodosedd Levereras med hundratals färdiga eblanketter för internt och externt bruk. Den eller de handläggare som är ansvariga för ett visst formulär får dem presenterade på ett strukturerat vis för att enkelt kunna behandla, kommentera och sätta status på inkomna ärenden. Handläggaren får även påminnelse via e-post när nya formulär inkommit. Integrationer Abou Portalen har idag stöd för flertalet integrationer, dessa är: Skatteverkets Navet, KIR, LEX, PortWise, Nordic Edge GIS-system. Integration mot en integrationsplattform för Formpipe W3D3. har haft grundansatsen att skapa en arkitektur, genom en syn på informationsutbyte, som i första hand handlar om gemensamma lösningar och samverkan (men med bibehållna möjligheter till hantering av sekretess och behörighet). Hängrännor snarare än stuprör. Öppna gränssnitt och fullständig exponering av tjänsterna i systemet. Tjänsterna inom plattformen har stöd för kommunikation. Integration med andra system och tjänster görs via web services, SSIS eller filutbyte. Innehåller ett SDK för att möjliggöra integrationer och skapa andra affärskomponeneter. Stödjer anrop mot meddelandebaserade API Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. EssVision - Flexite - Formpipe - Governo - Arbetar med verksamhetsutveckling Jayway Kerfi Öppna gränssnitt för integration med andra system. Gå från stuprör till plattform. Ärendenav, skapa en kommunikationskanal och integrationspunkt för kommunens ärendehanteringssystem Baserad på Microsoft CSP, Citizen Service Platform, mer än 30 färdiga integrationer till globala informationstjänster och interna verksamhetssystem och ett antal färdiga e- tjänsteflöden. Infratjänst med koppling mot

11 Roland Rayner 11 (13) Logica - folkboföringsuppgifter, efaktura m fl Ninetech Sirius SysTeam Val av integrationsplattform kräver en förståelse för de olika nya funktioner och globala verksamhets och affärsprocesser som skall stödjas i en central lösning. Det som krävs här är en intelligent hubb som stödjer de e- tjänster, verksamhetsprocesser och system som ska integreras. De olika nivåer som skall stödjas i arkitekturen är Transport, Transformation, Affärsprocesser och exponering. Huvudkomponenterna är processmodelleringsverktyg JBPM och integrationsmotor Mule ESB som integreras med kommunens publiceringsverktyg (CMS) och katalogtjänster. Vårt erbjudande omfattar således hela värdekedjan från att bistå våra kunder med planläggning, processkartläggning och design av en lösning till utveckling, integration, implementering, drift samt förvaltning och vidareutveckling av applikationen. Stöd för integration med verksamhetssystem via öppna gränssnitt E-arkiv Abou Arbetar mot en lösning från IDAInfront Arkivering/bevarande. Återsökning och arkivunderhåll Inga direkta förslag, kunden avgör. Goda integrationsmöjligheter mot vad kunden väljer Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. EssVision - Flexite - Formpipe - Governo - Arbetar med verksamhetsutveckling Jayway - Kerfi - Logica - Ninetech - Arkivering och statistik Sirius - SysTeam -

12 Roland Rayner 12 (13) Kataloger, metahantering, säkerhet, administration Abou Inte några uttalade eller beskrivande rutiner/förslag All aktivitet i plattformen loggas, och behöriga användare kan följa upp vad som skett. Åtkomst till tjänsterna i plattformen styrs primärt genom koppling till gemensam katalogtjänst. Detaljrättigheter styrs antingen via en dedikerad administrationsklient eller via plattformsspecifika attribut i katalogen. Uttalade administrationsrutiner och kontrollpaneler, LDAP och metadatahantering Lösning baserad på öppen källkod, inga ytterligare detaljer. EssVision Flexite - Formpipe - Governo - Arbetar med verksamhetsutveckling Jayway Kerfi Öppen källkod Baserad på Microsoft CSP, Citizen Service Platform, Infratjänst med olika tjänster Logica - Ninetech Sirius SysTeam Koppling mot LDAP Mule ESB som integreras med kommunens publiceringsverktyg (CMS) och katalogtjänster. Vårt erbjudande omfattar således hela värdekedjan från att bistå våra kunder med planläggning, processkartläggning och design av en lösning till utveckling, integration, implementering, drift samt förvaltning och vidareutveckling av applikationen. Bygger på.net Framework och använder C#, Windows Communication Foundation och SQL Server Affärsmodell och driftsmodell Abou - Kammarkollegiets ramavtal innebär också att de lösningar vi erbjuder kan köpas och utnyttjas såväl i klassisk affärsmodell och drift som i form av tjänster ("molnbaserat"). Ingår i Modul 1:s konsortium. Plattformen är realiserad med en kombination av standardprodukter och öppna standarder.

13 Roland Rayner 13 (13) Kan köras som SaaS Har både öppen källkod och tjänstefiering mot molntjänst i sin planering, molnkommunen.se EssVision Flexite Formpipe - - Governo Konsultinsatser kring e-förvaltning som helhet, flera kommunala utredningsuppdrag kring e-förvaltning Arbetar främst med verksamhetsutveckling Jayway - Kerfi Kerfis e-tjänsteplattform är baserad på Microsoft CSP, Citizen Service Platform, vilken har fungerat som ett arkitekturiellt ramverk sedan Till detta ramverk finns ett Metodikstöd i form av en vägledning för e- tjänsteutveckling, mallar för e-tjänstebeskrivningar, riktlinjer för användbarhet osv. etjänsteplattformen kan implementeras som en (moln-)tjänst, ett funktionsåtagande eller i kommunens egen IT-miljö. Logica - Ninetech Vi arbetar med lättrörlig metodik (SCRUM baserat), som ger både kunden och oss som leverantör möjligheter att ständigt vara lyhörda. Vi skapar en projektorganisation som innefattar alla roller och ansvar. JukeBox bygger på öppen standard och källkod, Varje kommun Sirius SysTeam rapporterar om egna anpassningar av JukeBox och kan samtidigt ta del av andras utvecklingsarbete. På så vis kan alltid erbjuda bred och praktisk support samt bistå med kompetens och tillvalslösningar till JukeBox. Allt publiceras senare som öppen källkod på Vårt arbete med självservicelösningar omfattar mycket mer än den tekniska implementeringen. Användarvänlighet i lösningen, användarroller och rättigheter, integration till verksamhetssystem, inloggning och säkerhet, optimering av verksamhetsprocesser mm är minst lika viktiga element i den samlade lösningen. Vårt erbjudande omfattar således hela värdekedjan från att bistå våra kunder med planläggning, processkartläggning och design av en lösning till utveckling, integration, implementering, drift samt förvaltning och vidareutveckling av applikationen. WBS kan installeras hos Er eller köpas som en tjänst (Software + Service), WBS bygger på.net Framework och använder C#, Windows Communication Foundation och SQL Server -

Beskrivning av fyra plattformar för e-förvaltning Roland Rayner 20110919 Inledning Sammanfattning

Beskrivning av fyra plattformar för e-förvaltning Roland Rayner 20110919 Inledning Sammanfattning av fyra plattformar för e-förvaltning Roland Rayner 20110919 Inledning I en utredning från 2010-12-02 presenterades 15 leverantörer av e-tjänsteplattformar Inventering och bedömningskriterier över utbudet

Läs mer

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Genom EF1 tillhandahåller Softronic en plattform (uppsättning tekniska tjänster) som tillsammans med övriga tjänster

Läs mer

e-förslag System för ökad medborgardialog

e-förslag System för ökad medborgardialog System för ökad medborgardialog Få medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala samhällsutvecklingen Vårt system för ökar medborgardialogen och gör medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala

Läs mer

archive En produkt från Ida Infront - a part of Addnode Group

archive En produkt från Ida Infront - a part of Addnode Group archive En produkt från Ida Infront - a part of Addnode Group Det handlar egentligen inte om standarder för filformat, arkivredovisning och lagringsmedia. Det handlar om att bevara värdefull information.

Läs mer

archive En produkt från ida infront - a part of Addnode

archive En produkt från ida infront - a part of Addnode archive En produkt från ida infront - a part of Addnode Det handlar egentligen inte om standarder för metadata, arkivredovisning och lagringsmedia. innehåll archive Det handlar om att bevara värdefull

Läs mer

Att vara teknikledande är stort, att vara tankeledare är större.

Att vara teknikledande är stort, att vara tankeledare är större. Att vara teknikledande är stort, att vara tankeledare är större. Nordisk IT-koncern med globala projekt Verksamhetskritiska IT-lösningar Omsättning 1 600 MSEK (2014) 950 medarbetare Våra kunder återfinns

Läs mer

<RUBRIK> <DATUM> <presentatör>

<RUBRIK> <DATUM> <presentatör> Att vara teknikledande är stort, att vara tankeledare är större. Addnode Group Nordisk IT-koncern med globala projekt Verksamhetskritiska IT-lösningar Omsättning 1 300 MSEK

Läs mer

Modern e-förvaltning...och hur Lemontree hjälper er att uppnå detta!

Modern e-förvaltning...och hur Lemontree hjälper er att uppnå detta! Modern e-förvaltning..och hur Lemontree hjälper er att uppnå detta! Bakgrund Problemen som många av Sveriges kommuner står inför idag är många: Omfattande krav på besparingar Andelen äldre som behöver

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Sambruk, ÖTP workshop komponentbibliotek. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP. Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.

Sambruk, ÖTP workshop komponentbibliotek. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP. Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.se Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Mål Att ha formulerat ett konkret projektförslag, som syftar till att

Läs mer

Patrik Flensburg. IT- och servicechef Lomma kommun. söndag 30 september 12

Patrik Flensburg. IT- och servicechef Lomma kommun. söndag 30 september 12 Patrik Flensburg IT- och servicechef Lomma kommun Lomma kommun Lomma kommun är belägen i västra Skåne utmed Öresundskusten. Ca 22000 invånare. Lomma expanderar kraftigt. E-tjänster - mandat! En tydligt

Läs mer

medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg.

medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg. medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg.se Utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice 2006: Kommunfullmäktigeuppdrag

Läs mer

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey Vatten och tillväxt Dreamhack Hockey Kunden uppdragsgivaren Engagemang som privatperson Dagis, skola, äldrevård, vatten & avlopp, vårdcentral, avfall, fastighet etc. Engagemang som företagare Tillstånd

Läs mer

Karlstads kommun e-plattform

Karlstads kommun e-plattform Karlstads kommun e-plattform Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner Per-Erik Karlsson, projektledare Karlstad 2012-09-25 KARLSTADS KOMMUN E-tjänsteutveckling Innehåll Bakgrund Kriterier

Läs mer

Streamflow. Koncept / produkt / demo / komma med. Jan Nilsson. Certified Java Professionals 1

Streamflow. Koncept / produkt / demo / komma med. Jan Nilsson. Certified Java Professionals 1 Streamflow Koncept / produkt / demo / komma med Jan Nilsson Certified Java Professionals 1 Modern ärendehantering Stödja kommunen i att erbjuda kunden god service Ärendehantering på KC (kund/kontaktcentra)

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

E-Arkitektur Jönköpings kommun

E-Arkitektur Jönköpings kommun Inloggad/ej inloggad invånare, org, företag Logga in E-id-autentisering mot bankerna Infratjänst Portwise www.jonkoping.se Sitevision Mina sidor E-tjänst A Interaktiv tjänst E-tjänst B tillhör verks-app

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

Kommits vårkonferens 2009

Kommits vårkonferens 2009 Kommits vårkonferens 2009 Erfarenheter från Vinnova projektet E-samhället och företagen Örjan Scheller IT-strateg Oxelösunds kommun 1 Kommits vårkonferens 2009 E-samhället o företagen Orust Upplands Väsby

Läs mer

E-plattformen Streamflow

E-plattformen Streamflow E-plattformen Streamflow Streamflow ärendehantering med kundnytta i fokus! Översikt (1/3) Intro Streamflows historia och kopplingen till KC och förvaltningarna Dagens användande av Streamflow Översikt

Läs mer

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast)

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) PROJEKT SERVERAT Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) ANGE UNDERRUBRIK Innehåll Marcos rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mellanrubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Arkitektur för

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

E tjänstplattformen och e tjänstakuten. Referensgruppsmöte

E tjänstplattformen och e tjänstakuten. Referensgruppsmöte E tjänstplattformen och e tjänstakuten Referensgruppsmöte 2012 03 26 e tjänstakuten och e tjänstplattformen Process och stöd från idé till verklighet e tjänstakuten 2 Idé och vision Ni har en idé om en

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Ett login. Hela vägen. med Meridium PortalShell och MobilityGuard

Ett login. Hela vägen. med Meridium PortalShell och MobilityGuard Ett login. Hela vägen. med Meridium PortalShell och MobilityGuard Med Meridium PortalShell och MobilityGuard får du en gemensam ingång Möjligheten att förse alla intressenter med anpassad och relevant

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Donator. Partnerprogram. Från produkt till molntjänst.

Donator. Partnerprogram. Från produkt till molntjänst. Donator Partnerprogram Från produkt till molntjänst. Donator Partnerprogram Erbjuda vår applikation som en molntjänst? Javisst, men hur tar vi oss dit? De flesta programutvecklingsföretag (ISVer) ser möjligheterna

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015

STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015 Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 145, 2012-11-05 STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015 Plan för IT- utveckling 2013-2015 Innehåll BAKGRUND...2

Läs mer

Arkivimpulser! E-arkiv, e-förvaltningens grundpelare eller To e or not to e. Caspar Almalander

Arkivimpulser! E-arkiv, e-förvaltningens grundpelare eller To e or not to e. Caspar Almalander Arkivimpulser! E-arkiv, e-förvaltningens grundpelare eller To e or not to e Caspar Almalander Arkivimpulser! Agenda Om e Vad är på gång Riksarkivets eard Att utreda nyttor Viktigt med samarbete Arkivimpulser!

Läs mer

Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster

Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster 24-TIMMARSUPPDRAGET Länsstyrelsernas gemensamma e-tjänster Håkan Jönsson hakan.jonsson@o.lst.se Verva 28 sept 24-TIMMARSUPPDRAGET 24-timmarsuppdraget är en del av ett antal regeringsuppdrag För alla länsstyrelser

Läs mer

receiver En produkt från ida infront - a part of Addnode

receiver En produkt från ida infront - a part of Addnode receiver En produkt från ida infront - a part of Addnode Det handlar egentligen inte om blanketter, elektroniska certifikat och e-tjänster. Det handlar om tillgänglighet och service. innehåll Sid 4 iipax

Läs mer

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Nätverk 1 Föreläsare Christer Haglund, Sveriges Kommuner och Landsting Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Verksamhet Ökat erfarenhetsutbyte

Läs mer

Förvaltningsåtagande. Provisum

Förvaltningsåtagande. Provisum Konsultresurser Kompetensprofiler inom ramen för Förvaltningsåtagande av Provisum 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Roller/kompetensprofiler... 3 3 Nyckelroller Resursen AB... 5 4 Projektmetodik...

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Company Cybercom Sweden AB Doc no - Title Version A Date 2013-01-30 Förstudie Responsible Dan Nilsson RIGES - Stödinformation för bygglovsansökan Prepared Patrik Johnsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...

Läs mer

Kom-och-fika Öppna system & E-tjänster.

Kom-och-fika Öppna system & E-tjänster. Kom-och-fika Öppna system & E-tjänster. Karlstad, Borlänge, Växjö, Malmö, Göteborg och Stockholm Fredrik Pantze & Tomas Hurtig TietoEnator Corporation Healthcare & Welfare fredrik.pantze@tietoenator.com

Läs mer

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013 Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv Innehåll 1 Bakgrund och beroenden... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Kopplingar till andra e-arkivinitiativ... 5 2 Hämtat från projektdirektivet för earkiv... 7 2.1 Syfte...

Läs mer

Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur. Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur

Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur. Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur Nationell e-hälsa är vårt uppdrag Uppgiften är att skapa en väl fungerande informationsförsörjning inom

Läs mer

Produktrelease för Bankgirosystemet. Nov Utgåva hösten 2017

Produktrelease för Bankgirosystemet. Nov Utgåva hösten 2017 Nov 2017 Produktrelease för Bankgirosystemet Utgåva hösten 2017 Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908 Styrelsens säte: Stockholm Växel: 08-725

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Vägledning för webbutveckling. webbriktlinjer.se

Vägledning för webbutveckling. webbriktlinjer.se Vägledning för webbutveckling Kort om mig E-delegationen 20-25 % Augusti 2010 Teamledare för gruppen: e-tjänster Ingår i förvaltningsgruppen och det fortsatta arbetet Arbetsförmedlingen Januari 2012 Webb-

Läs mer

F R Å G O R & S VA R. Open eplatform v2-2015-10-28. SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner

F R Å G O R & S VA R. Open eplatform v2-2015-10-28. SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner F R Å G O R & S VA R Open eplatform v2-2015-10-28 SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner - 2 (12) - UTSKRIFT: 2015/10/28 Innehållsförteckning 1 Frågor om Open eplatform... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Vad är

Läs mer

Digital inlämning av årsredovisningar

Digital inlämning av årsredovisningar Digital inlämning av årsredovisningar Tekniskt ramverk Version 1.0 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inledning... 3 3 Säker kommunikation... 4 4 Infrastruktur och aktörer... 4 5 Tjänstebeskrivningar...

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar

Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar Johan Bålman och Per Furberg johan.balman@regeringskansliet.se pf@perfurberg.se Digikult 26 mars 2014 Enklare Öppnare Effektivare Förälder Företagare

Läs mer

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 2.0

Versionsinformation. Artvise Kundtjänst Version 2.0 Version 2.0 Uppdateringsinformationen beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i vid uppdateringen. Version 2.0 Sida 2/12 Innehållsförteckning 1 Nyheter och förändringar i kundtjänstapplikationen

Läs mer

Sambruks höstmöte Ny upphandling av Vervas ramavtal kan kommunerna påverka innehållet?

Sambruks höstmöte Ny upphandling av Vervas ramavtal kan kommunerna påverka innehållet? Sambruks höstmöte Ny upphandling av Vervas ramavtal kan kommunerna påverka innehållet? Jan Lundh, Upphandlingsenheten, Verva Förstudie IIS Infratjänst, Informationsförsörjning och SHS Högbo Brukshotell,

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Övergripande om kundtjänst Solna Stads kundtjänst ska från 15 januari 2015 vara den huvudsakliga kontaktvägen in till Solna Stad. Kontakt ska kunna tas

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

360 Avtalshantering. Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen

360 Avtalshantering. Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen 360 Avtalshantering håller organisationen uppdaterad och utgör beslutsunderlag när avtal ska ingås, övervakas eller omförhandlas. Utmaningarna är

Läs mer

30 år av erfarenhet och branschexperts

30 år av erfarenhet och branschexperts 30 år av erfarenhet och branschexperts Integrerad Säkerhet Integrerad Säkerhet Varför överordnat system Användarvänlighet Kvalitet Trygghet Kostnadseffektivitet Varför ett överordnat system? Med stora

Läs mer

E-tjänster - juridiska lösningar för kommuner och landsting

E-tjänster - juridiska lösningar för kommuner och landsting E-tjänster - juridiska lösningar för kommuner och landsting Det behövs en helhetssyn - hur göra tekniska standarder och säkerhetslösningar, förvaltningspolitiska analyser och strävanden, rättsteoretiska

Läs mer

Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige

Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige Quincy Invånare: 5,300 Arbete: 52% jordbruk 18 % byggsektor 18 % offentlig sektor Språk: Spanska 57% Företaget Inköp Företaget Inköp Installering Lång

Läs mer

Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv. Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard)

Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv. Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) Om e arkiv earkiv, begrepp och betydelse Att prata samma sak - e-arkiv - mellanarkiv -

Läs mer

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden Tekniska förvaltningen Helena Pettersson,0550-881 05 helena.pettersson1@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Datum 2015-06-03 Tn/2015:47 002 Delegation, attesträtt Instruktion och uppdrag till drifts-

Läs mer

Essvision Användarträff, Pass 1 - Mina sidor

Essvision Användarträff, Pass 1 - Mina sidor Essvision Användarträff, Pass 1 - Mina sidor 2013-05-07 Deltagare Från Advania: Per Åke Andersson, konceptansvarig, Advania egovernment Solutions http://www.advania.se/egov Agenda Integrerade inskickstjänster

Läs mer

Public. Lifecare roadmap. Allt detta spännande och fantastiska väntar på er runt hörnet!

Public. Lifecare roadmap. Allt detta spännande och fantastiska väntar på er runt hörnet! Lifecare roadmap Allt detta spännande och fantastiska väntar på er runt hörnet! Lifecare Handläggare Carita Valtersson 3 Anpassning till IBIC Hantera två lagrum (SoL, LSS) Bedöma personkretstillhörighet

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering Introduktion till regeringsuppdraget automatiserad ärendehantering Innehåll 1. Inledning 1 Bakgrund 2 Syfte 3 2. Förberedelser 4 Intervjuer 5 Planera för processanalyser 6 Anlita seminarieledare 6 Rapportera

Läs mer

2 Pappersfullmakter/Skannade fullmakter

2 Pappersfullmakter/Skannade fullmakter 2014-12-18 2015-01-14 Frågor och svar 1 Fullmaktstyper 1.1 Vilka fullmaktstyper ska Fullmaktskollen hantera? Fullmaktskollen kommer initialt att utgå ifrån sex standardiserade fullmakter. Pappersfullmakter

Läs mer

Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP

Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP Per Östlund per.ostlund@pulsen.se Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.se Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Två aktiviteter 1. Sambruks höstmöte

Läs mer

Konfigurering av inloggning via Active Directory

Konfigurering av inloggning via Active Directory Konfigurering av inloggning via Active Directory Här följer en konfigureringsanvisning för inloggning via Active Directory i Hogia Personal Business Manager. Innehåll Systemkrav... 2 Operativsystem...

Läs mer

Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar. Johan Bålman och Per Furberg johan.balman@regeringskansliet.se per.furberg@ setterwalls.

Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar. Johan Bålman och Per Furberg johan.balman@regeringskansliet.se per.furberg@ setterwalls. Juridiska förutsättningar och rättsliga modellösningar Johan Bålman och Per Furberg johan.balman@regeringskansliet.se per.furberg@ setterwalls.se Enklare Öppnare Effektivare Förälder Företagare Sjuk Nyanländ

Läs mer

Formulärflöden (utkast)

Formulärflöden (utkast) 2017-03-15 1 (17) PROJEKT SERVERAT Formulärflöden (utkast) ARKITEKTUR, BILAGA 1, VER 0.7, 2017-03-16 Sveriges Kommuner och Landsting, Tfn: växel 08-452 70 00, Fax: 08-452 70 50 Org nr: 222000-0315, info@skl.se,

Läs mer

Konstnärsnämnden. arkivredovisning och e-arkiv. - Ärendehantering, processorienterad

Konstnärsnämnden. arkivredovisning och e-arkiv. - Ärendehantering, processorienterad Konstnärsnämnden - Ärendehantering, processorienterad arkivredovisning och e-arkiv 2012-10-04 Konstnärsnämnden Marlene Johansson Registrator/arkivarie Konstnärsnämnden - Ärendehantering, processorienterad

Läs mer

En enklare förvaltning - till nytta för medborgare och företag

En enklare förvaltning - till nytta för medborgare och företag Offentliga rummet 2007-05-30 Bo Frändén bo.franden@verva.se 08-5505 5745 Grundfakta om VERVA Enrådighetsverk med ett råd Generaldirektör Lena Jönsson chef för myndigheten 6 Enheter Ca 100 anställda 60

Läs mer

Alla mediafiler Säkert på ett ställe

Alla mediafiler Säkert på ett ställe Alla mediafiler Säkert på ett ställe Total kontroll på all digital media Media Asset Management (MAM) kallas den arbetsprocess som syftar till att effektivisera och underlätta hantering av digital media

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan Information om filöverföring Innehåll 1 AUTOMATISK ELLER MANUELL FILÖVERFÖRING...3 1.1 MANUELL FILÖVERFÖRING VIA WEBBPLATSEN...3

Läs mer

Så här blir din kommun bäst i landet på medborgarservice Kommunportal24 från Kerfi

Så här blir din kommun bäst i landet på medborgarservice Kommunportal24 från Kerfi Så här blir din kommun bäst i landet på medborgarservice Kommunportal24 från Kerfi Tänk om det skulle vara lika självklart för kommunen som för banken att använda internet för att öka servicen vad enkelt

Läs mer

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-03-18\dagordning\tjänsteutlåtande\7 Ansökan om finansiering av e-tjänster.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr2007-007442-112

Läs mer

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Övergripande krav som gäller hela processen 1. Struktur att kunna bygga upp synliga processer i varje ärende. a.

Läs mer

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen Standarder källa till kunskap och utveckling Arkivarien i den digitala kommunikationen Öppna data G-kataloger Big Data Verksamhetssystem Samarbetsytor Sociala media Ärendehanteringssystem e-arkiv e-post

Läs mer

Riktlinje för stadens it-infrastruktur

Riktlinje för stadens it-infrastruktur Riktlinje för stadens it-infrastruktur tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Stockholm webb... 3 3 E-tjänstplattform... 4 4 Plattform för utveckling

Läs mer

Identitet, kontroll & spårbarhet

Identitet, kontroll & spårbarhet Identitet, kontroll & spårbarhet Nexus erbjudande 2017 Stefan Runneberger 2017-09-07 Hantera fysisk och digital åtkomst Nexus Kommunkoncept 2017 Ge ut och hantera bärare av identiteter Säker inloggning,

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket Axiell Arena Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Idag är webben den moderna människans

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg Lomma kommun Digitalisering Patrik Flensburg Lomma kommun Lomma kommun har drygt 24 000 invånare. Bjärred: 9 700 invånare Lomma: 10 700 invånare Flädie: 250 invånare. Övriga; Borgeby, Fjelie, Önnerup,

Läs mer

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 9. Virtualisering och molntjänster i planering av teknologiarkitektur Version: 2.0 Publicerad: 7.2.2017 Giltighetstid: tills vidare

Läs mer

Streamflow. IT-stöd för kontaktcenter. Streamsource AB en del av Jayway-gruppen www.jayway.com. 2010-03-24 Jan Nilsson

Streamflow. IT-stöd för kontaktcenter. Streamsource AB en del av Jayway-gruppen www.jayway.com. 2010-03-24 Jan Nilsson Streamflow IT-stöd för kontaktcenter Streamsource AB en del av Jayway-gruppen www.jayway.com Sida 1 Kontaktcenter Närmare kontakt med medborgarna besöks- och telefontider kunniga handläggare/handläggargrupper

Läs mer

Med Geografisk IT för en bättre framtid. Greger Hellman

Med Geografisk IT för en bättre framtid. Greger Hellman Med Geografisk IT för en bättre framtid Greger Hellman Cartesia hjälper Sveriges kommuner att skapa en effektiv geografisk informationshantering Vi ingår i en av Sveriges största och snabbast växande företagsgrupp

Läs mer

Vägledningen för webbutveckling webbriktlinjer.se. Björn Hagström bjorn.hagstrom@enterprise.ministry.se @bjornhagstrom

Vägledningen för webbutveckling webbriktlinjer.se. Björn Hagström bjorn.hagstrom@enterprise.ministry.se @bjornhagstrom Vägledningen för webbutveckling webbriktlinjer.se Björn Hagström bjorn.hagstrom@enterprise.ministry.se @bjornhagstrom Om mig 50% på Edelegationen. Ansvarar för psi och vägledningen för webbutveckling 50%

Läs mer

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv Flera landsting ETT gemensamt e-arkiv Göteborg 3 juni 2014 Ansvarig:, tel:, mail: Version 0.1 2014-06-04 1 Varför arkivera? Patientsäker hantering kräver tillgång till historisk information Spårbarhet

Läs mer

Attitude is everything. Peter Ericson, VD Exait AB

Attitude is everything. Peter Ericson, VD Exait AB Peter Ericson, VD Exait AB IT företagen IT-branschen i Luleå sysselsätter > 2000 personer 100 IT-bolag Gedigen erfarenhet att samverka, IT-branschråd, Ramavtal etc. Exempel, GSM, RDS. Om Exait Exait är

Läs mer

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Att samverka hur och varför Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Grundläggande krav Myndighetsförordningen: 3 Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och

Läs mer

PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster

PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster PROFET-projektet för kommunal näringslivsutveckling Hur skapa processdrivna e-tjänster Annie Röstlinger Forskningsgruppen VITS Linköpings universitet FoU-projekt med stöd från VINNOVA 2006-2009 PROFET

Läs mer

Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många

Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många L e d n in g sä g a rm o d u le n - e n sm a rt o c h a u to m a tisk tjä n st so m so rte ra r d in a fö rfrå g n in g a r Är du ledningsägare med ett stort eller nationellt nät? Då får du säkert många

Läs mer

Examensarbeten hösten 2014

Examensarbeten hösten 2014 Examensarbeten hösten 2014 2/8 Förslag till examensarbeten på SPV Hos oss kan du ansöka om att skriva uppsats inom flera olika ämnesområden. För oss är uppsatsen ett bra sätt att få delar av vår verksamhet

Läs mer

Välkomna! Integrationer för etjänsteplattformar och kontaktcenter. Kundcase: Mina etjänster Barium Automaten Artvise

Välkomna! Integrationer för etjänsteplattformar och kontaktcenter. Kundcase: Mina etjänster Barium Automaten Artvise Välkomna! Integrationer för etjänsteplattformar och kontaktcenter Kundcase: Mina etjänster Barium Automaten Artvise STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV PROCESSER I LOMMA Lomma, i PULSEN FRAMES ekommunramverk LOMMA

Läs mer

E-legitimationsdagen. Metadata Underskriftstjänst Praktisk implementering och demo. Stefan Santesson (stefan@aaa-sec.com)

E-legitimationsdagen. Metadata Underskriftstjänst Praktisk implementering och demo. Stefan Santesson (stefan@aaa-sec.com) E-legitimationsdagen Metadata Underskriftstjänst Praktisk implementering och demo Stefan Santesson (stefan@aaa-sec.com) Införande av metadatatjänst Metadata Överblick Metadata Behov av metadata Leverans

Läs mer

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet.

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Molntjänster Översikt Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Lektion 1: Introduktion till molntjänst Vad är detta? the Cloud. Definition av molntjänster. Tjänster. Skikt. Klient.

Läs mer

RFI. För att få en bättre överblick av ert företag vill vi att ni beskriver företagsfakta.

RFI. För att få en bättre överblick av ert företag vill vi att ni beskriver företagsfakta. Socialförvaltningen Godkänd: Katarina Tjernblom för styrgruppen Författare: Lennart Larsson Löpnr.: Dokumentklass RFI Version: 1.2 Datum: 2016-07-11 Sida 1(7) RFI (Förfrågan om information vid upphandlingar)

Läs mer