Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2018:2) om arbetslöshetsförsäkring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2018:2) om arbetslöshetsförsäkring"

Transkript

1 Rättsenheten (19) Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2018:2) om arbetslöshetsförsäkring Föreskriftsrätt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har med stöd av 3, 13, 23 g, 25 a, 36 och 38 lagen (1998:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och 2 a, 4 a, 4 b, 5 b, 10 och 27 förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring (ALFFo) rätt att meddela så kallade tillämpningsföreskrifter, dvs. föreskrifter som på visst sätt fyller ut lagstiftningen inom de i bestämmelserna aktuella områdena. IAF har vidare med stöd av 31 ALFFo rätt att meddela verkställighetsföreskrifter, dvs. föreskrifter som ger ledning för att verkställa lagen och förordningen. Bakgrund Föreskrifterna om arbetslöshetsförsäkringen, har såväl ändrats som upphävts och ersatts av nya föreskrifter vid flera tillfällen av IAF. De nu gällande föreskrifterna på området IAFFS 2016:3 som trädde i kraft den 3 oktober 2016 har sedan 2017 varit föremål för en genomgripande översyn såväl språkligt, strukturellt som materiellt. Översynen har på grund av frågor om myndighetens bemyndigande fått avbrytas Behov av förändring I föreskrifterna (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring finns för närvarande föreskrifter, nämligen 2 kapitlet 13 och 5 kapitlet 1 andra stycket, som inte ska tillämpas, eftersom HFD bedömt att IAF saknar bemyndigande för att utfärda dessa. 1 IAF har bedömt att myndigheten inte själv kan upphäva föreskrifterna IAFFS 2016:3 om arbetslöshetsförsäkring. Efter flera kontakter med Arbetsmarknadsdepartementet har det dock framkommit att IAF självständigt ska vidta nödvändiga åtgärder för att få till stånd formellt korrekta föreskrifter. Vidare har IAF, av Sveriges A-kassor, uppmärksammats på att föreskriften om ansökan om arbetslöshetsersättning i 9 kapitlet 1 behöver justeras så att den kan passa in i arbetslöshetskassornas digitalisering. För att skapa enhetlighet i föreskrifterna innebär denna justering följdändringar, bl.a. i 7 kap. 2, 6 och 7. Härutöver behöver viss nomenklatur i 9 kap. 3 uppdateras. 1 Se HFD 2018 ref 22 och HFD 2017 ref 47 Postadress Besöksadress Växel Fax Webbplats Box 210, Katrineholm Köpmangatan

2 2 (19) För att få till stånd föreskrifter som i här aktuella avseenden inte går utöver bemyndigandet samt i vissa delar uppdatera föreskrifterna föreslår IAF att föreskrifterna (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring upphävs och ersätts med nya föreskrifter på området. Nya föreskrifter De nya föreskrifterna som här föreslås tar främst sikte på formellt riktiga föreskrifter och vissa formella uppdateringar i avvaktan på den pågående översynen som avser såväl språk och struktur som materiellt innehåll. Nedan följer en redovisning av innehållet i de nya föreskrifterna. Förslagen Första kapitlet de allmänna villkoren för rätt till ersättning vid arbetslöshet Statlig lönegaranti vid konkurs 1 första stycket reglerar vad en arbetslös sökande ska göra när han eller hon har blivit arbetslös på grund av arbetsgivarens konkurs. Bestämmelsen anger att den sökande ska lämna in en kopia på konkursförvaltarens beslut till arbetslöshetskassan samt vilka uppgifter som ska framgå av beslutet. Det anges vidare i andra stycket hur det som återstår av garantibeloppet ska läggas ut tidsmässigt och att den sökande först sedan garantibeloppet är utnyttjat är att betrakta som arbetslös. bestämmelse i 1 kap. 1 IAFFS 2016:3. Lärare, cirkelledare och SFI-lärare med ferielön och anställda med uppehållslön Tid som inte är ersättningsberättigad 2 första stycket reglerar vad som gäller under ferietid för en sökande som arbetar i läsårsanknuten verksamhet. Bestämmelsen innebär att det saknas rätt till arbetslöshetsersättning under ferieuppehåll när det finns rätt till ferie- eller uppehållslön. Andra stycket reglerar att samma förhållanden som i första stycket gäller cirkelledare och SFI-lärare under tjänstgöringsfri tid som kan anses ersatt med ferielön. Tredje stycket anger vidare att tid som inte ger rätt till ersättning beräknas och läggs ut enligt 3-9.

3 3 (19) bestämmelse i 1 kap. 2 IAFFS 2016:3. Beräkning av tid med ferielön 3 reglerar hur arbetslöshetskassan ska beräkna tid med ferielön. Beräkningen ska ske utifrån de dagar som anställningen har omfattat under verksamhetsåret. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 1 kap. 3 IAFFS 2016:3. Beräkning av tjänstgöringsfri tid 4 reglerar hur arbetslöshetskassan ska beräkna tjänstgöringsfri tid för cirkelledare och SFI-lärare. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 1 kap. 4 IAFFS 2016:3. Beräkning av tid med uppehållslön 5 första stycket reglerar hur arbetslöshetskassan ska beräkna tid med uppehållslön för cirkelledare och SFI-lärare. Andra stycket reglerar hur beräkningen av antalet kalenderdagar, som inte berättigar till ersättning ska göras om sysselsättningsgraden är mindre än heltid. bestämmelse i 1 kap. 5 IAFFS 2016:3. Normalarbetstid eller arbetsutbud lägre än 40 timmar 6 första stycket reglerar hur beräkningen av tid för dagar, då ersättning inte ska utgå enligt 1-5 påverkas av att normalarbetstiden eller arbetsutbudet understiger 40 timmar. Andra stycket reglerar hur antalet dagar som inte ger rätt till ersättning ska beräknas när arbetsutbudet understiger normalarbetstiden. bestämmelse i 1 kap. 6 IAFFS 2016:3. Avrundning 7 reglerar hur avrundning ska göras i de fall beräkningen av antalet dagar utan rätt till ersättning enligt 3-6 leder till ett brutet tal.

4 4 (19) Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 1 kap. 7 IAFFS 2016:3. Utläggning av tid som inte ger rätt till ersättning 8 första stycket reglerar hur arbetslöshetskassan ska lägga ut tid som inte berättigar till ersättning enligt 3-7 för sökande med ferieanställning samt för cirkelledare och SFI-lärare. Andra stycket reglerar hur tid som inte ger rätt till arbetslöshetsersättning ska läggas ut för cirkelledare och SFI-lärare. bestämmelse i 1 kap. 8 IAFFS 2016:3. Utläggning av dagar vid kombinerad anställning som lärare och cirkelledare eller vid anställning med uppehållslön 9 reglerar hur arbetslöshetskassan ska göra utläggningen när den sökande kombinerat flera anställningar som lärare och cirkelledare eller varit anställd med uppehållslön. bestämmelse i 1 kap. 9 IAFFS 2016:3. Andra kapitlet arbetsvillkoret Beräkning av ramtid Arbetslöshetens början 1 första stycket reglerar när arbetslösheten börjar och anger att detta sker när den sökande anmäler sig som arbetslös arbetssökande hos Arbetsförmedlingen enligt inspektionens föreskrifter (IAFFS 2017:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för rätt till ersättning vid arbetslöshet. Bestämmelsen föreslås hänvisa till den särskilda föreskrift som reglerar hur den sökande ska vara anmäld hos den offentliga arbetsförmedlingen. Bestämmelsen innebär att den görs oberoende av förändringar som kan komma att göras i föreskrifterna om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen. Paragrafens andra stycke reglerar liksom nu gällande föreskrift på området, att dagar som Arbetsförmedlingen är stängd räknas som arbetslösa dagar, om den sökande anmäler sig hos Arbetsförmedlingen den första dagen då Arbetsförmedlingen åter är öppen. Vidare gäller detta endast dagar då den sökande kan få arbetslöshetsersättning enligt 20 lagen (18997:238) om arbetslöshetsförsäkring.

5 5 (19) Bestämmelsen föreslås i sin helhet få samma lydelse som 2 kap. 1 IAFFS 2016:3. Utgångspunkten för beräkning av ramtid 2 första stycket reglerar vad som ska utgöra utgångspunkten vid beräkningen av ramtid. Andra stycket reglerar hur ramtiden ska beräknas om anmälningsmånaden inte ska räknas med i ramtiden. Tredje stycket reglerar hur månader med avgångsvederlag eller ekonomiskt skadestånd ska räknas in i ramtiden. bestämmelse i 2 kap. 2 IAFFS 2016:3. Prövning av tillgodoräkningsbara månader Ordningsföljd för prövningen 3 första stycket reglerar ordningsföljden för prövningen av om en månad är tillgodoräkningsbar i ett arbetsvillkor. I bestämmelsen anges att prövningen börjar med månaden närmast före arbetslöshetens början. I andra stycket anges att om en månad som inte är tillgodoräkningsbar innehåller lika mycket tid som är överhoppningsbar som tid som inte är överhoppningsbar ska det alternativ som är mest fördelaktigt för den sökande väljas. I tredje stycket anges att tid med förvärvsarbete och tid som ska jämställas med förvärvsarbete ska läggas samman, om något av alternativen inte ensamt räcker för att göra månaden tillgodoräkningsbar. bestämmelse i 2 kap. 3 IAFFS 2016:3. Alternativ prövning enligt 12 första stycket 2 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring 4 första stycket reglerar hur prövningen enligt alternativregeln ska göras efter att det står klart att den sökande inte har uppfyllt arbetsvillkoret enligt huvudregeln. Andra stycket anger att vid denna prövning läggs ramtiden ut på nytt och hänsyn ska då tas till reglerna för anmälningsmånaden och bedömningen av om en månad ska ingå i ramtiden. Tredje stycket anger att prövningen av månader och timmar ska ske i tre steg när arbetslöshetskassan prövar om kravet på sex månaders sammanhängande tid med viss arbetad tid är uppfyllt.

6 6 (19) bestämmelse i 2 kap. 4 IAFFS 2016:3. Prövning enligt 13 a Lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring 5 reglerar den fortsatta prövningen när arbetsvillkoret inte uppfylls med enbart förvärvsarbete eller jämställd tid enligt 13 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Den fortsatta prövningen ska då först ske enligt huvudregeln och sedan enligt alternativregeln. I bestämmelsen anges vidare att hänsyn ska tas till 13 a lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring när det gäller att viss tid med föräldrapenning eller tjänstgöring enligt lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt kan jämställas med förvärvsarbete. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 2 kap. 5 IAFFS 2016:3. Prövning av totalförsvarsplikt och föräldrapenning 6 reglerar den begränsning av tid med föräldrapenning och fullgjord totalförsvarsplikt som ensam eller tillsammans med förvärvsarbete kan tillgodoräknas som arbetad tid. Bestämmelsen reglerar vidare hur många timmars arbete en hel dag eller en dag med delvis uttag av föräldrapenning ska motsvara. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 2 kap. 6 IAFFS 2016:3. Regler för vissa typer av arbeten Tillgodoräknande av förberedelse och repetitionstid 7 första stycket reglerar under vilka förutsättningar en arbetslöshetskassa vid prövningen av arbetsvillkoret kan tillgodoräkna förberedelse eller repetitionstid. Andra stycket anger att bestämmelsen ska tillämpas på de aktuella yrkesgrupperna oberoende av vilken arbetslöshetskassa den sökande är medlem i. bestämmelse i 2 kap. 7 IAFFS 2016:3. Arbete utomlands i länder utanför EU, EES-området samt Schweiz 8 reglerar hur vissa arbeten utomlands ska jämställas med arbete i Sverige vid prövningen av arbetsvillkoret. Bestämmelsen gäller arbeten som utförs för en arbetsgivare med säte i Sverige och där lön betalas ut från Sverige, tjänstgöring vid Försvarsmaktens

7 7 (19) utlandsstyrka, biståndsarbete, samt arbete vid Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 2 kap. 8 IAFFS 2016:3. Beräkning av arbetad tid för lärare och cirkelledare 9 första stycket reglerar hur arbetad tid ska beräknas för lärare och cirkelledare, vars anställningar anges i undervisningstimmar. Bestämmelsen anger också hur de angivna undervisningstimmarna ska räknas upp för att motsvara den egentliga arbetade tiden. Andra stycket reglerar hur beräkningen ska göras när undervisningsskyldigheten i en tjänst är bestämd till ett visst antal timmar per år. Tredje stycket reglerar hur avrundning ska ske om beräkningen ger ett brutet timtal. bestämmelse i 2 kap. 9 IAFFS 2016:3. Tillgodoräknande av arbete åt familjemedlem eller nära anhörig 10 reglerar vad som krävs av en sökande som vill tillgodoräkna sig arbete åt en familjemedlem eller nära anhörig i sitt arbetsvillkor. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 2 kap. 10 IAFFS 2016:3. Tid som jämställs med förvärvsarbete Beräkning av tid med avgångsvederlag 11 reglerar hur tid med avgångsvederlag, för den som har haft fast respektive varierad lön ska beräknas och hur denna tid, som jämställs med förvärvsarbete, ska läggas ut. Beräkningen av tiden ska ske utifrån den sökandes genomsnittliga lön. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 2 kap. 11 IAFFS 2016:3. Beräkning av tid med ekonomiskt skadestånd som motsvarar utebliven lön 12 första stycket reglerar hur tid med ekonomiskt skadestånd som motsvarar utebliven lön ska beräknas. Andra stycket reglerar hur tiden med ekonomiskt skadestånd ska läggas ut.

8 8 (19) bestämmelse i 2 kap. 12 IAFFS 2016:3. Tredje kapitlet ersättningens omfattning och karens samt ersättningsperiodens längd Karenstid 1 reglerar hur arbetslöshetskassan ska beräkna den tid inom vilken den sökande ska fullföra sin karenstid. Bestämmelsen anger att 12 månader ska motsvara 52 sammanhängande kalenderveckor. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 3 kap. 1 IAFFS 2016:3. Ersättningsperiod 2 reglerar hur en dag som den sökande har frånkänts ersättning ska räknas i ersättningsperioden. En sådan dag ska räknas in som en dag med ersättning. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 3 kap. 2 IAFFS 2016:3. Avbrott i ersättningsperioden 3 reglerar hur många dagar tolvmånadersperioden ska vara vid bedömningen av avbrott i ersättningsperioden enligt 23 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Tolvmånadersperioden ska då vara lika med 365 dagar. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 3 kap. 3 IAFFS 2016:3. Fjärde kapitlet normalarbetstid Beräkning per vecka Genomsnittlig arbetstid 1 första stycket reglerar hur normalarbetstiden per vecka ska räknas ut utifrån det totala antalet arbetade timmar under kalendermånaderna i ramtiden och antalet veckor under månaderna. Bestämmelsen anger också hur normalarbetstiden räknas ut när tid med sjuklön och socialförsäkringsförmåner ska läggas samman med den arbetade tiden. Andra stycket reglerar hur många veckor den tid som löpt av anmälningsmånaden ska anses motsvara före det att anmälan om arbetslöshet gjordes.

9 9 (19) Bestämmelsen föreslås i sin helhet få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 4 kap. 1 IAFFS 2016:3. Totalförsvarsplikt och föräldrapenning 2 första stycket reglerar hur tid med totalförsvarsplikt och föräldrapenning ska hanteras vid beräkningen av normalarbetstiden. Andra stycket anger att föräldrapenning får räknas med om månaden i övrigt innehåller arbete i sådan omfattning att månaden är tillgodoräkningsbar i arbetsvillkoret. Tredje stycket reglerar situationen när föräldrapenning eller totalförsvarsplikt tagits i anspråk med en eller två månader för att uppfylla arbetsvillkoret. Normalarbetstiden ska då grunda sig på resterande elva eller tio månader. bestämmelse i 4 kap. 2 IAFFS 2016:3. Schemalagd arbetstid 3 reglerar situationen när den schemalagda tiden för en sökande sträcker sig över en längre period än en vecka. I denna situation finns behov av att fördela den arbetade tiden över de veckor den schemalagda tiden omfattar vid beräkningen av normalarbetstiden. Bestämmelsen anger också att detsamma gäller när viss tid varit tjänstgöringsfri enligt schemat. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 4 kap. 3 IAFFS 2016:3. Lägsta normalarbetstid 4 reglerar situationen när normalarbetstiden vid beräkningen understiger åtta timmar. I detta fall ska normalarbetstiden fastställas till åtta timmar. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 4 kap. 4 IAFFS 2016:3. Underlaget för normalarbetstid i vissa fall Omräkning av fastställd normalarbetstid 5 första stycket reglerar under vilka förutsättningar en fastställd normalarbetstid under pågående ersättningsperiod kan omräknas. Omräkning av normalarbetstiden kan ske om den sökande har haft ett avbrott i ersättningsperioden under minst 25 veckor på grund av arbete med längre veckoarbetstid än tidigare. Bestämmelsen

10 10 (19) anger dock att arbetslöshetskassan inte ska ändra normalarbetstiden om den sökandes dagsförtjänst genom omräkningen blir lägre. Andra stycket anger att arbetslöshetskassan vid omräkning av normalarbetstiden ska lägga ut ramtiden på nytt. Tredje stycket anger att första och andra stycket även gäller under avbrott under avstängningstid enligt b lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. bestämmelse i 4 kap. 5 IAFFS 2016:3. Tid med avgångsvederlag vid bestämmande av arbetsvillkor och normalarbetstid 6 första stycket reglerar konsekvensen av att avgångsvederlag läggs ut i ramtiden. Första stycket avser situationen när den sökande har en fast avtalad arbetstid. I detta fall ska den sökande under tiden med avgångsvederlag anses ha arbetat i samma omfattning som motsvarar genomsnittet av den avtalade tiden per vecka under det senaste året som avgångsvederlaget hänför sig till. Andra stycket avser situationen då det saknas en avtalad arbetstid. I detta fall får den sökande antas ha arbetat under tiden med avgångsvederlag i samma omfattning som den faktiskt arbetade tiden i genomsnitt per vecka under det senaste året i den anställning som avgångsvederlaget kan hänföras till. bestämmelse i 4 kap. 6 IAFFS 2016:3. Femte kapitlet inkomstrelaterad ersättning Dagsförtjänst 1 första stycket reglerar vad dagsförtjänsten ska grundas på enligt huvudregeln. Enligt denna bestämmelse ska dagsförtjänsten grundas på förvärvsinkomsterna av arbete och det ersättningsbelopp som får tillgodoräknas enligt 23 b lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring under de månader som normalarbetstiden beräknas på. Andra stycket reglerar vad som ska ingå i inkomstunderlaget. Det innebär att i förslaget om underlaget för dagsförtjänstberäkningen ska, förutom lön, även räknas med alla övriga av arbetet förekommande ersättningar och förmåner som har beskattats som inkomst av tjänst. Tredje stycket reglerar hur uppräkning av inkomsten ska ske enligt gällande avtal. Bestämmelsen anger att sådan uppräkning av inkomsten ska ske, om det arbete som har räknats med vid fastställande av normalarbetstiden på grund av

11 11 (19) överhoppningsbar tid ligger längre tillbaka i tiden än 12 månader från ansökan om ersättning. Bestämmelsens första och tredje stycke föreslås få samma lydelse som 5 kap 1 första och tredje stycket IAFFS 2016:3 medan bestämmelsens andra stycke är nytt och innebär att alla inkomster under ramtiden ska räknas med i underlaget för dagsförtjänstberäkningen 2. Normalarbetstiden höjd till åtta timmar 2 reglerar hur dagsförtjänsten ska beräknas i det fall normalarbetstiden höjts till 8 timmar enligt 4 kap. 4. I detta fall ska dagsförtjänsten beräknas på det verkliga antalet timmar. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 5 kap. 3 IAFFS 2016:3. Omräkning av fastställd dagsförtjänst 3 reglerar i vilka situationer en fastställd dagsförtjänst under pågående ersättningsperiod kan omräknas. Omräkning kan ske när normalarbetstiden räknas om eller efter det att löneförhandlingarna inom arbetslöshetskassans verksamhetsområde avslutats. Bestämmelsen anger också att arbetslöshetskassan inte får räkna upp löneunderlaget retroaktivt. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 5 kap. 4 IAFFS 2016:3. Inkomst under tid med avgångsvederlag vid beräkning av dagsförtjänst 4 första stycket reglerar vilken inkomst den sökande ska antas ha under tid med avgångsvederlag. Bestämmelsen reglerar situationen när den sökande har haft fast månadslön. I det fallet ska den sökande antas ha haft en inkomst per månad under tiden med avgångsvederlag som motsvarar den genomsnittliga avtalade månadslönen under det senaste året i den anställning som avgångsvederlaget hänför sig till. Andra stycket reglerar istället situationen när den sökande har haft varierad lön. I det fallet ska den sökande antas ha haft en inkomst per månad under tiden med avgångsvederlag som motsvarar den faktiska genomsnittliga inkomsten per månad under det senaste året som avgångsvederlaget hänför sig till. I inkomstunderlaget ska också räknas med ersättningar och förmåner som beskattas som inkomst av tjänst. 2 Jfr 25 a ALF

12 12 (19) Bestämmelsens första stycke föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 5 kap. 4 IAFFS 2016:3. Bestämmelsen i andra stycket innebär en följdändring till den nya bestämmelsen i 1, som innebär att alla inkomster under ramtiden ska räknas med i underlaget för dagsförtjänstberäkningen. Pensionsavdrag Omräkning av pensionsavdrag 5 reglerar under vilka förutsättningar ett fastställt pensionsavdrag kan räknas om. Bestämmelsen anger att ett fastställt pensionsavdrag ska gälla till dess att arbetslöshetskassan begär in en anmälan om arbetslöshet från den sökande. Bestämmelsen anger vidare att pensionsavdraget räknas om dessförinnan endast om den sökande har fått en väsentlig förändring av sin pension. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 5 kap. 6 IAFFS 2016:3. Sjätte kapitlet företagare Avvecklingsåtgärd i näringsverksamhet som har upphört 1 reglerar vad som karaktäriserar en sådan enstaka avvecklingsåtgärd som enligt 5 b förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring inte ska påverka bedömningen av att den sökande är att betrakta som en arbetslös företagare. I bestämmelsen ges också exempel på vad som kan anses utgöra en sådan avvecklingsåtgärd. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 6 kap. 1 IAFFS 2016:3. Dagsförtjänst 2 reglerar hur dagsförtjänsten ska beräknas. Bestämmelsen anger att en företagares dagsförtjänst ska beräknas till 1/260 av årsinkomsten. I det fall verksamheten inte har bedrivits ett helt år ska det brutna året beräknas till en så stor del av tvåhundrasextio som motsvarar de månader som verksamheten bedrivits i förhållande till ett helt år. Bestämmelsen anger vidare att vid en bruten månad ska det faktiska antalet arbetsdagar räknas med. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 6 kap. 2 IAFFS 2016:3.

13 13 (19) Preliminärt beräknad dagpenning 3 första stycket reglerar när och hur arbetslöshetskassan ska besluta om preliminärt beräknad dagpenning för en sökande som saknar beslut om slutlig skatt. Enligt gällande lagstiftning ska underlaget för företagares dagsförtjänstberäkning grundas på det senaste beslutet om slutlig skatt. Det innebär i sin tur att om det helt saknas beslut om slutlig skatt, ska kassans preliminära beräkning ta sikte på att beräkna inkomsten av verksamheten det beskattningsår Skatteverkets kommande slutliga beslut kommer att avse. Andra stycket reglerar att möjligheten att bestämma en preliminär dagpenning även gäller beräkning enligt förordning (EG) 883/2004 ska grundas på inkomst från en annan medlemsstat. I tredje stycket regleras att om den slutliga beräkningen leder till en högre dagpenning ska dagpenningen räknas upp retroaktivt från arbetslöshetens första dag. Bestämmelsen i sin helhet föreslås få samma lydelse som i 6 kap. 3 IAFFS 2016:3. Sjunde kapitlet deltidsarbetslöshet Arbetslöshet del av vecka Beräkning enligt omräkningstabellen 1 första stycket reglerar hur beräkningen av antalet dagpenningbelopp ska ske. Bestämmelsen anger att beräkningen av dagpenningbeloppen ska utgå från normalarbetstiden i omräkningstabellen i bilagan till förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring. Bestämmelsen anger vidare att normalarbetstiden ska minskas med hindertid. Andra stycket reglerar hur avrundningen ska göras då sammanräkningen av hindertid ger ett brutet timtal. bestämmelse i 7 kap. 1 IAFFS 2016:3. Arbete under ersättningsveckan 2 första stycket reglerar när en sökande har ett schemalagt deltidsarbete som sträcker sig över flera veckor. Den arbetade tiden ska då fördelas jämnt över de veckor som schemat omfattar och beräknas enligt omräkningstabellen. Detsamma gäller om den sökandes deltidsanställning har arbetet förlagt så att viss tid är tjänstgöringsfri. Andra stycket reglerar situationen att den sökande har lämnat någon dag på sin ansökan om ersättning odeklarerad. I ett sådant fall ska den odeklarerade dagen

14 14 (19) räknas som en dag med åtta timmars arbete, om den sökande trots uppmaning inte kompletterar sin ansökan om ersättning. Tredje stycket reglerar situationen då den sökande i en ersättningsvecka har arbetat och han eller hon inte varit anmäld hos Arbetsförmedlingen. I detta fall ska avdrag göras med den arbetade tiden om det ger ett större avdrag än den sammanräknade hindertiden. Fjärde stycket reglerar hur en arbetsfri dag med lön ska räknas. En sådan dag ska räknas som arbetad dag. Bestämmelsens första, tredje och fjärde stycke föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelser i första, tredje, och fjärde styckena i 7 kap. 2 IAFFS 2016:3. Bestämmelsen i andra stycket är en följd av förslaget i 9 kap. 1, dvs. begreppet kassakort utmönstras och ersätts med ansökan om ersättning. Hindertid i övrigt 3 första stycket reglerar hur en hinderdag eller avstängningsdag ska beräknas i förhållande till normalarbetstiden. En sådan dag beräknas som en femtedel av normalarbetstiden. Andra stycket reglerar situationen då den sökande deklarerat att han eller hon har varit förhindrad att arbeta på lördag eller söndag. Detta förhållande påverkar inte ersättningen för veckan. bestämmelse i 7 kap. 3 IAFFS 2016:3. Minskat arbetsutbud 4 reglerar situationen då en sökande har minskat sitt arbetsutbud. Bestämmelsen innebär att normalarbetstiden minskas med lika många timmar som arbetsutbudet sänkts vid användning av omräkningstabellen. Bestämmelsen anger vidare att hindertid i dessa fall ska räknas som en del av arbetsutbudet och inte en del av normalarbetstiden. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 7 kap. 4 IAFFS 2016:3. Deltidsarbete som lärare, cirkelledare, SFI-lärare eller anställning med uppehållslön 5 första stycket reglerar rätten till ersättning under ferieuppehåll för lärare, cirkelledare och SFI-lärare samt anställda med uppehållslön som inte samtidigt under verksamhetsåret varit anmälda hos Arbetsförmedlingen. I dessa situationer har den sökande inte rätt till ersättning under ferieuppehållet.

15 15 (19) Andra stycket reglerar det motsatta förhållandet. Det innebär att en sökande som under terminen arbetat deltid och jämsides med deltidsarbetet fått ersättning kan ha rätt till ersättning i samma omfattning under ferieuppehållet förutsatt att anställningen inte har upphört. bestämmelse 7 kap. 5 IAFFS 2016:3. Användning av omräkningstabellen vid konstnärligt arbete Omvandling av inkomst till timmar 6 första stycket reglerar vad en sökande som utför konstnärligt arbete ska deklarera på sin ansökan om ersättning. Andra stycket reglerar hur ersättningen enligt omräkningstabellen ska fastställas. Därvid ska inkomsten av det konstnärliga arbetet omvandlas till arbetade timmar genom att divideras med ett schabloniserat timlönebelopp, som fastställs av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen med utgångspunkt i de avtal som gäller för motsvarande arbete som anställd. Bestämmelsen anger vidare att det schabloniserade timlönebeloppet fastställs efter begäran av de arbetslöshetskassor, vars verksamhetsområde omfattar konstnärligt arbete. Bestämmelsens första stycke är en följd av förslaget i 9 kap. 1, dvs. begreppet kassakort utmönstras och ersätts med ansökan om ersättning. Bestämmelsen i andra stycket föreslås i sin helhet få samma lydelse som i 7 kap. 6 andra stycket IAFFS 2016:3. Beräkning av ersättning 7 första stycket reglerar från vilken utgångspunkt beräkningen av ersättningen ska ske. Bestämmelsen anger att utgångspunkten ska vara kalenderveckan. Andra stycket reglerar vad som är utgångspunkten och hur beräkningen ska göras i det fall inkomsten för en dag understiger timlönebeloppet gånger åtta. Bestämmelsen anger att om inkomsten uppgår till timlönebeloppet gånger åtta eller mer, ska inkomsten divideras med timlönebeloppet, och det framräknade timtalet dras av från normalarbetstiden, när ersättningen för veckan beräknas enligt omräkningstabellen. Tredje stycket reglerar situationen då timtalet som räknats fram enligt andra stycket överstiger fyrtio. I detta fall ska överskjutande timmar dras av när antalet ersättningsdagar beräknas för den andra ansökningsveckan och så vidare. Bestämmelsens första och andra stycke föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelser i 7 kap. 7 första och andra stycket IAFFS 2016:3. Bestämmelsen i tredje stycket är en följd av förslaget i 9 kap.1, dvs. begreppet kassakort utmönstras och ersätts med ansökan om ersättning.

16 16 (19) Åttonde kapitlet bisyssla Beslut om godkänd bisyssla 1 reglerar vad arbetslöshetskassan ska göra när frågan om bisyssla för en sökande med extraarbete aktualiseras. Bestämmelsen anger att den sökande har rätt att få ett beslut om godkänd bisyssla. Vidare anger bestämmelsen vad som ska framgå av beslutet. Därvid anges att det ska framgå av beslutet om bisysslan är i form av anställning eller näringsverksamhet samt vilken genomsnittlig tid och inkomst per vecka som arbetslöshetskassan har beräknat för bisysslan. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 8 kap. 1 IAFFS 2016:3. Avdrag för bisyssleinkomst 2 reglerar hur avdrag för inkomst av bisyssla som överstiger sex grundbelopp per vecka ska hanteras. Bestämmelsen anger i detta fall att arbetslöshetskassan för varje vecka ska göra avdrag med det belopp som överstiger sex grundbelopp. Därefter ska kassan med det framräknade beloppet reducera ersättningen per dag i proportion till det antal dagar som ersätts enligt omräkningstabellen. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 8 kap. 2 IAFFS 2016:3. Nionde kapitlet ansökan om ersättning Ansökan om ersättning 1 reglerar på vilken blankett ansökan om ersättning ska göras samt formerna för en ansökan. Bestämmelsen anger att ansökan ska göras på blankett som har bestämts av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Vidare anges att en ansökan kan göras på två sätt, nämligen skriftligen per post eller elektroniskt genom arbetslöshetskassornas digitala kanaler. Bestämmelsen är ny och innebär att begreppet kassakort utmönstras när det gäller ansökan om ersättning. Genom att ta bort begreppet kassakort och endast ange ansökan om ersättning i föreskriften neutraliseras bestämmelsen och ger därigenom kassorna ett större utrymme att i sina digitala system, kunna använda ett mer beskrivande begrepp t.ex. begreppet tidrapport. En förutsättning är dock att det klart framgår att det är ansökan om ersättning som avses 3. 3 Se dnr 2017/628 Begäran om ändring av begreppet kassakort i 9 kap. 1 IAF:s föreskrifter IAFFS 2016:3

17 17 (19) Arbetsintyg för företagare 2 reglerar på vilken blankett en sökande som bedrivit egen näringsverksamhet ska lämna in sitt underlag för att arbetslöshetskassan ska kunna bedöma hans eller hennes rätt till ersättning. Bestämmelsen anger att underlaget ska lämnas in på blanketten Arbetsintyg för företagare eller på arbetslöshetskassans egen blankett med motsvarande innehåll. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 9 kap. 2 IAFFS 2016:3. Årsuppgifter för fiskefartyg med besättning 3 reglerar hur och när fiskelicensinnehavaren eller skepparen ska lämna in årsuppgifter för fiskefartyget med besättning. Bestämmelsen anger att årsuppgifterna ska lämnas på blanketten Årsuppgifter för fiskefartyg med besättning. Blanketten ska lämnas in vid första ersättningsansökan varje år för tillfälligt avbrott i fisket. Vidare anges i bestämmelsen att såväl fiskelicensinnehavaren som också skepparen, om dessa är olika personer, genom underskrifter ska försäkra att årsuppgifterna är riktiga. Bestämmelsen är ny och innebär att på blanketten Årsuppgifter för fiskefartyg med besättning har fartygstillståndsinnehavare ersatts av fiskelicensinnehavare för att överensstämma med Havs- och vattenmyndighetens nomenklatur. Intyg om tillfälligt avbrott i fiskeverksamhet 4 reglerar hur en sökande inom fiskenäringen ska styrka sin arbetslöshet på grund av väderleks- eller ishinder. Bestämmelsen anger att den sökande ska lämna in ett intyg undertecknat av skepparen. Vidare anges att till intyget ska bifogas en kopia på sista loggboksbladet, kustfiskejournalen, e-loggboken eller annan motsvarande handling som gäller tid före den första arbetslösa dagen. Bestämmelsen föreslås få samma lydelse som i nu gällande bestämmelse i 9 kap. 4 IAFFS 2016:3. Tionde kapitlet avstängning Beräkning av avstängningsdagar 1 reglerar vad som avses med avstängningsdag samt hur många avstängningsdagar som kan räknas av per vecka. Bestämmelsen anger vidare att detta gäller även för en sökande som minskat sitt arbetsutbud så att normalarbetstiden överstiger arbetsutbudet. Andra stycket reglerar när dagar med arbete inom ramen för femdagarsveckan ska räknas som avstängningsdagar. Bestämmelsen anger att samtliga dagar med minst

18 18 (19) tre timmars arbete i dessa fall ska räknas som avstängningsdagar samt att detta gäller även lördag och söndag. Bestämmelsen i sin helhet föreslås få samma lydelse som nu gällande lydelse i bestämmelsen i 10 kap. 1 IAFFS 2016:3. Bilagan En följdändring föreslås i bilagan med hänsyn till att de nya föreskrifterna inte innehåller någon bestämmelse om tid med avgångsvederlag eller ekonomiskt skadestånd motsvarande utebliven lön samtidigt med annat arbete eller med tid som avses i 23 b ALF. Alternativ till reglering i föreskrifter Med hänsyn till att föreskrifter liksom annan bindande författning endast kan ändras eller upphävas genom författning måste IAF i detta fall meddela nya föreskrifter. Målgrupp Föreskrifterna riktar sig främst till arbetslöshetskassorna och de allmänna förvaltningsdomstolarna. Föreskrifterna riktar sig även till enskilda. Konsekvenser av de nya föreskrifterna Förslagen innebär vissa formella korrigeringar och uppdateringar av föreskrifterna. Förslagen förväntas inte medföra några kostnadsmässiga konsekvenser för staten eller enskilda. Några konsekvenser ur jämställdhetssynpunkt kan inte heller antas bli följden av förslagen. Överensstämmelse med Sveriges medlemskap i EU Förslagen bedöms inte strida mot EU-rätten. Ikraftträdande Förslaget på nya föreskrifter om arbetslöshetsförsäkringen föreslås träda i kraft den 17 december 2018.

19 19 (19) Kontaktpersoner: Carina Karlsson Gunilla Wandemo Magdalena Sinander

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring 2016-09-15 1 (17) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring Föreskriftsrätt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2014:5) om arbetslöshetsförsäkring;

FÖRFATTNINGSSAMLING. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2014:5) om arbetslöshetsförsäkring; FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Ulf Staffansson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2014:5) om arbetslöshetsförsäkring; IAFFS 2014:5 Utkom från trycket den 16 oktober

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring;

FÖRFATTNINGSSAMLING. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring; FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Jörgen Gyllenblad Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:3) om arbetslöshetsförsäkring; IAFFS 2016:3 Utkom från trycket den 28 september

Läs mer

Vid beräkning av normalarbetstid skall en ramtid om tolv månader läggas ut.

Vid beräkning av normalarbetstid skall en ramtid om tolv månader läggas ut. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:6) om ändring i inspektionens föreskrifter

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Första kapitlet grundvillkoren. Ansvarig utgivare: Lars Seger. Arbetslöshet Statlig lönegaranti vid konkurs

FÖRFATTNINGSSAMLING. Första kapitlet grundvillkoren. Ansvarig utgivare: Lars Seger. Arbetslöshet Statlig lönegaranti vid konkurs FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Lars Seger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2011:4) om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2009:1) om arbetslöshetsförsäkring;

Läs mer

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:3) om arbetslöshetsförsäkring;

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:3) om arbetslöshetsförsäkring; FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:3) om arbetslöshetsförsäkring; IAFFS 2006:6

Läs mer

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring;

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring; FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare:uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring; beslutade den 2 juni 2006. IAFFS 2006:3 Utkom från trycket den 27

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Bestämmelsen i 6 kap. 8 1 st 3 p. IAFFS 2005:1 ska inte tillämpas jmf Regeringsrättens dom den 31 augusti 2005 i mål nr (RÅ 2005 ref.

Bestämmelsen i 6 kap. 8 1 st 3 p. IAFFS 2005:1 ska inte tillämpas jmf Regeringsrättens dom den 31 augusti 2005 i mål nr (RÅ 2005 ref. Information Bestämmelsen i 6 kap. 8 1 st 3 p. IAFFS 2005:1 ska inte tillämpas jmf Regeringsrättens dom den 31 augusti 2005 i mål nr 727-04 (RÅ 2005 ref. 39) Bestämmelsen i 10 kap. 3 i IAFFS 2005: 1 har

Läs mer

Såväl avgångsvederlag som arbetsinkomst under ramtiden ska medräknas i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen.

Såväl avgångsvederlag som arbetsinkomst under ramtiden ska medräknas i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. HFD 2018 ref. 22 Såväl avgångsvederlag som arbetsinkomst under ramtiden ska medräknas i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. 13, 25, 25 a och 31 lagen (1997:238)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2009:666 Utkom från trycket den 16 juni 2009 utfärdad den 4 juni 2009. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring; 1

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring; 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetsförsäkring; 1 beslutade den 13 augusti 2004. IAFFS 2004: Utkom från trycket

Läs mer

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet

Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet 2008-04-04 1 (5) IAF Informerar Nr 2 Nya regler om rätten till ersättning vid deltidsarbetslöshet Den 7 april 2008 träder nya regler med förändringar i rätten till ersättningen vid deltidsarbetslöshet

Läs mer

(5) Dnr: 2017/140. Rättsenheten

(5) Dnr: 2017/140. Rättsenheten 1 (5) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2017:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för rätt till ersättning vid

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 maj 2018 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 22 juni 2017 KLAGANDE OCH MOTPART AA Ombud: Förbundsjurist Markus Sjöstedt Unionen 105 32 Stockholm MOTPART OCH KLAGANDE Inspektionen för

Läs mer

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 1 of 5 08/03/2010 14:01 SFS 1997:835 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1997-11-13 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2009:1599 Förordning

Läs mer

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Förordning (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring SFS 1997:835 Källa Utfärdad: Regeringskansliets rättsdatabaser 1997-11-13 Rättelseblad: Bilagan är inte med här. Bilagan senast ändrad genom SFS 2007:9. Rättelseblad 2006:511 har iakttagits Uppdaterad:

Läs mer

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete

Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete 2015-02-02 1 (7) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete Föreskriftsrätt IAF får med stöd av 44 andra stycket

Läs mer

Historik - Normalarbetstiden 1 Föreskriftsrätt. 2 Kassaförordningen. 3 KSA-utredningen, SOU 1971:42

Historik - Normalarbetstiden 1 Föreskriftsrätt. 2 Kassaförordningen. 3 KSA-utredningen, SOU 1971:42 1 (7) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734

2015-02-02 1 (5) Dnr: 2014/734 2015-02-02 1 (5) Konsekvensbeskrivning avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:2) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för ekonomiskt stöd vid arbetslöshet

Läs mer

Normalarbetstid bakgrund och syfte

Normalarbetstid bakgrund och syfte PM 2011-01-25 Normalarbetstid bakgrund och syfte Konsekvenser om a-kassan inte längre får uppgift om den sökandes arbetade tid Bakgrund Begreppet normalarbetstid infördes när lagen om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen.

Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. HFD 2017 ref. 47 Samtliga arbetsinkomster under ramtiden har medräknats i underlaget för beräkning av dagsförtjänsten inom arbetslöshetsförsäkringen. 25 a första stycket lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2017 i mål nr

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2017 i mål nr UU Utvecklande av talan i mål nr 5230-17 1 (3) Dnr: 2017/440 2017-10-24 Rättsenheten Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 STOCKHOLM KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna, på 0770-77 77 88, om du undrar över något eller behöver hjälp med att

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna, på 0770-77 77 88, om du undrar över något eller behöver hjälp med att

Läs mer

Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete

Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete 2014:4 Arbetslöshetskassornas kontroll av kassakort vid deltidsarbete Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/342 Samtliga or Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning

Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Fakta PM 4:2006 Omfattning av arbete före period med arbetslöshetsersättning Effekten vid en höjning av arbetsvillkoret i försäkringen från 70 till 80 timmar i månaden De förändringar som regeringen har

Läs mer

LOs yttrande över Större ekonomisk trygghet för förtroendevalda - Rätt till ersättning vid arbetslöshet (SOU 2011:54)

LOs yttrande över Större ekonomisk trygghet för förtroendevalda - Rätt till ersättning vid arbetslöshet (SOU 2011:54) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Ulrika Vedin/bie 2011-10-14 20110345 ERT DATUM ER REFERENS 2011-06-27 A2011/2822/A Arbetsmarknadsdepartementet Monica Rodrigo Expeditions-

Läs mer

DOM. 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm. Ombud: Förbundsjurist Unionen, Juridiska och fårsäkringssektionen l 05 32 Stockholm

DOM. 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm. Ombud: Förbundsjurist Unionen, Juridiska och fårsäkringssektionen l 05 32 Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 03 DOM 2014-06- 2 5 Meddelad i Stockholm Sida l (7) Mål nr 3538-13 f A F /Inspektion"" fdlr arbets! Os hl!ttfl.!t>i! k r l ng en KLAGANDE Ink 2014-07- O 1 Dn r Ombud: Förbundsjurist

Läs mer

Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen. under en pågående period av arbetslöshet.

Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen. under en pågående period av arbetslöshet. HFD 2018 ref. 12 Fråga om rätt till arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen när medlemsvillkoret uppfylls först under en pågående period av arbetslöshet. 7, 12, 15 och 15 a lagen (1997:238)

Läs mer

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1

R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 R3 M:REGR Unr:g Lnr:RÅ 2009 ref 97 G:4802 D:1777-06 A:2009-12-28 Avd:2 Reg:1 Föredragande: Wenneberg Uppslagsord: Arbetslöshetsförsäkring normalarbetstiden skulle beräknas på anställning i såväl Sverige

Läs mer

IAF arbetsl ösh etsfö rsä kri nge n

IAF arbetsl ösh etsfö rsä kri nge n Inspektionen för 1 (4) IAF arbetsl ösh etsfö rsä kri nge n 2017-11-30 Dnr: 2017/524 Rättsenheten Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändring i lagen (1997:238) om

Läs mer

DS 2009:46, A2009/2824/AE

DS 2009:46, A2009/2824/AE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: 2009/1421 M1 Remissvar avseende regeringens pm Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen temporära förändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen REMISSYTTRANDE 1 (4) 2014-03-24 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64), A2013/3986/A Sammanfattning Sammanfattande

Läs mer

Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen

Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen 1 Innehåll 1 Sammanfattning...7 2 Lagtext...9 2.1 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring...9 2.2 Förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2013:152 Utkom från trycket den 9 april 2013 utfärdad den 27 mars 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 2 mars 2018 KLAGANDE OCH MOTPART AA MOTPART OCH KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna på 0770-77 77 88 om du undrar över något eller behöver hjälp med att fylla

Läs mer

Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring

Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring 1 of 13 09/08/2010 14:58 SFS 1997:238 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1997-05-29 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:458 Lag (1997:238)

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa 2013:34 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Fastighets arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/173 4.1 Fastighets arbetslöshetskassa

Läs mer

Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen

Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen Innehåll 3 Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring 3 Grundvillkor 3 Medlemskap 4 Inträde genom arbete 4 Medlemsavgift 4 Medlemsvillkor 4 Anmälan på

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 1 2 ERSÄTTNING VID ARBETSLÖSHET Vad är arbetslöshetsförsäkringen? Arbetslöshetsförsäkringen ger dig som är arbetssökande ekonomisk ersättning

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision 2013:26 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Vision Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/385 4.1 Arbetslöshetskassan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 maj 2012 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN

Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN 1 (6) Yttrande i mål nr. 2973-12 Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa./. NN Kammarrätten i Sundsvall har begärt att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ska yttra sig. IAF lämnar

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa 2013:33 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid IF Metalls arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/721 4.1 IF Metalls arbetslöshetskassa

Läs mer

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll

Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 (10) Information om uppgifterna i statistikdatabasen Innehåll 1 Allmänt... 2 2 Antalet personer som fått arbetslöshetsersättning... 3 2.1 Inkomstrelaterad ersättning/grundbelopp... 3 2.2 Normalarbetstid...

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa 2013:36 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan Alfa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/446 4.1 Arbetslöshetskassan Alfa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2006:359 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 18 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3

Läs mer

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag. 1(7) 2011-10-25 Ert Dnr Fi2011/2588/S3 SO Dnr 177/11 Finansdepartementet 103 33 Stockholm registrator@finance.ministy.se Yttrande från SO över: Månadsuppgift snabbt och enkelt (SOU 2011:40) Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2015:5 Förstagångsprövade företagarärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/537 4.1 Akademikernas

Läs mer

DOM Avdelning Meddelad i Stockholm

DOM Avdelning Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KAMMARRÄTTEN Mål nr 2260-16 DOM Avdelning 05. 2017-02-28 Meddelad i Stockholm lnk IJ 1 KLAGANDE Dnr MOTPART Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 103 69 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

arbetslöshetsförsäkringen

arbetslöshetsförsäkringen omuppdaterad september 2008 arbetslöshetsförsäkringen Innehåll Inledning: Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring...4 Grundvillkor...4 Medlemskap...5 Inträde genom arbete...5 Medlemsavgift...6

Läs mer

Så fungerar. arbetslöshetsförsäkringen

Så fungerar. arbetslöshetsförsäkringen Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen uppdaterad maj 2017 Innehåll Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring.... 3 Grundvillkor.... 3 Medlemskap... 3 Inträde genom arbete... 4 Medlemsavgift....

Läs mer

J A F lnspt"kt!of1en för

J A F lnsptkt!of1en för ~. FÖRVALTNINGsRÄTTEN skatteavdelningen. KLAGANDE 2012-05-16 Meddelad i Stockholm Mål m Enhet 3 l J A F lnspt"kt!of1en för Sida l (5) ~- ilrbct~lö~hehlörs:jkrin!)~f1 Ink 2012-05- l 3 Dnr -2.612. MOTPART

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa 2015:7 Förstagångsprövade företagarärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/538 4.1 Sveriges

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 2014:8 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/666 4.1 Akademikernas

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa 2013:30 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Ledarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/683 4.1 Ledarnas arbetslöshetskassa

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:9 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/446 4.1 Byggnadsarbetarnas

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa 2013:16 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/190

Läs mer

arbetslöshetsförsäkringen uppdaterad april 2011

arbetslöshetsförsäkringen uppdaterad april 2011 om arbetslöshetsförsäkringen uppdaterad april 2011 Innehåll Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring... 4 Grundvillkor... 4 Medlemskap... 4 Inträde genom arbete... 5 Medlemsavgift... 5

Läs mer

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsersättning. Personalfrågor Ansvariga för arbetsmarknadspolitiska frågor Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen Cirkulärnr: 2001:12 Diarienr: 2001/0070 P-cirknr: 2001-2:5 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitik Arbetslöshetsersättning Lars-Gösta Andréen Förhandlingssektionen Datum: 2001-01-15

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa 2014:29 Förstagångsprövade företagarärenden vid Hotelloch restauranganställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/362 4.1

Läs mer

Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen

Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen Innehåll 3 Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring 3 Grundvillkor 3 Medlemskap 4 Inträde genom arbete 4 Medlemsavgift 4 Medlemsvillkor 4 Skriv in

Läs mer

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Aktuell lydelse Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Bestämmelser oavsett om betalning sker i efterskott eller förskott Starttidpunkt för beviljandeperiod 1 När Försäkringskassan

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa 2014:10 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/746

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa 2014:17 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Sveriges entreprenörers arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/663 4.1 Sveriges

Läs mer

Så fungerar. arbetslöshetsförsäkringen

Så fungerar. arbetslöshetsförsäkringen Så fungerar arbetslöshetsförsäkringen uppdaterad augusti 2013 Innehåll Grundförsäkring och frivillig inkomstbortfallsförsäkring.... 3 Grundvillkor.... 3 Medlemskap... 3 Inträde genom arbete... 4 Medlemsavgift....

Läs mer

(6) Dnr: 2016/231. Rättsenheten

(6) Dnr: 2016/231. Rättsenheten 1 (6) Rättsenheten Konsekvensbeskrivning som gäller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2016:4) om anmälan hos den offentliga arbetsförmedlingen för rätt till ersättning vid

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa 2013:37 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/745 4.1 Farmacitjänstemännens

Läs mer

IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa PM 2010-06-14 1 (3) Dnr 2010/43 2010:10 IAF:s granskning av företagarärenden: Svensk handels och arbetsgivarnas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 15-16 februari 2010 utfördes en ärendegranskning på

Läs mer

Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen

Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen Promemoria 2014-10-09 A2014/3522/A Arbetsmarknadsdepartementet Höjd inkomstrelaterad ersättning i arbetslöshetsförsäkringen Bakgrund Regeringen har gett uttryck för att den högsta dagpenningen enligt inkomstbortfallsförsäkringen

Läs mer

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr 1316-10 STOCKHOLM DOM Avdelning 5 2010-11-03 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Ink 2010 =11- O5 onr2ccy/s IC) ( Ombud: Förbundsjurist LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa 2013:28 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid STs arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/720 4.1 STs arbetslöshetskassa

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 mars 2014 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation

Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation 2013:12 Förstagångsprövade ersättningsärenden vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/343

Läs mer

Arbetsintyg för lottfiskare som slutat fiska Läs informationstexten innan du fyller i blanketten.

Arbetsintyg för lottfiskare som slutat fiska Läs informationstexten innan du fyller i blanketten. Arbetsintyg för lottfiskare som slutat fiska Läs informationstexten innan du fyller i blanketten. 1. Personuppgifter Namn Personnummer, 10 siffror Adress Telefonnummer Postnummer Ort C/o adress E-postadress

Läs mer

Vissa förtroendeuppdrag föreslås att omfattas av lagen om arbetslöshetsförsäkring

Vissa förtroendeuppdrag föreslås att omfattas av lagen om arbetslöshetsförsäkring 2011-09-27 Ert Dnr A2011/2822/A SO Dnr 2011/0165 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm petra.capelle@employment.ministry.se Yttrande från SO över: Större ekonomisk trygghet för förtroendevalda Rätt

Läs mer

Kassorna delar PSFU:s uppfattning att samordningsreglerna för arbetslöshetsersättning och pension såväl bör förtydligas som förenklas.

Kassorna delar PSFU:s uppfattning att samordningsreglerna för arbetslöshetsersättning och pension såväl bör förtydligas som förenklas. Vårt datum 2014-03-05 Ert Dnr Cirkulär 66/13 SO info@samorg.org Synpunkter från Elektrikernas, Sekos, Byggnads och Fastighets a-kassor på SOU 2013:64, Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: :35 Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning

Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: :35 Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning Cirkulärnr: 1996:122 Diarienr: 1996/2259 P-cirknr: 1996-2:35 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitik, Arbetslöshetsersättning Lars-Gösta Andréen Datum: 1996-08-28 Mottagare: Rubrik:

Läs mer

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring

3 Lag (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring 1 (5) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2006:1537 Utkom från trycket den 29 december 2006 utfärdad den 20 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Administrativt betungande problem i arbetslöshetsförsäkringen

Administrativt betungande problem i arbetslöshetsförsäkringen Administrativt betungande problem i arbetslöshetsförsäkringen - En underlagspromemoria från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen Inledning Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Översyn av branschspecifik specialreglering

Översyn av branschspecifik specialreglering 2017:2 Översyn av branschspecifik specialreglering Rapport initierad av IAF Dnr: 2016/109 Samtliga arbetslöshetskassor Arbetslöshetskassornas samorganisation Arbetsmarknadsdepartementet Översyn av branschspecifik

Läs mer

Arbetslöshetskassornas beslut om näringsverksamhet som bisyssla

Arbetslöshetskassornas beslut om näringsverksamhet som bisyssla 2015:19 Arbetslöshetskassornas beslut om näringsverksamhet som bisyssla Rapport initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2015/35 Samtliga arbetslöshetskassor, Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Arbetsgivarintyget analys och förslag till förändringar

Arbetsgivarintyget analys och förslag till förändringar 2010-04-30 Dnr 2010/185 T3 2010:5 Arbetsgivarintyget analys och förslag till förändringar Rapport till regeringen enligt IAF:s regleringsbrev 2010 2 IAF är förvaltningsmyndighet för tillsynen över arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz

För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz För dig som söker arbete i annat EU/EES-land eller Schweiz 1 Innehåll 4 Lagarna i arbetslandet gäller 4 Arbetslöshetsförsäkringen i Sverige 5 Ersättning i Sverige 5 Arbetslös i Sverige efter arbete inom

Läs mer

IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa

IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa PM 2010-09-15 1 (3) Dnr 2010/537 2010:18 IAF:s granskning av företagarärenden: Handelsanställdas arbetslöshetskassa Sammanfattning Den 31 maj till 1 juni 2010 utfördes en ärendegranskning på Handelsanställdas

Läs mer

För dig som söker arbete i annat EU-land. Uppdaterad augusti 2010

För dig som söker arbete i annat EU-land. Uppdaterad augusti 2010 För dig som söker arbete i annat EU-land Uppdaterad augusti 2010 För dig som söker arbete i annat EU-land INNEHÅLL Lagarna i arbetslandet gäller... 3 Arbetslöshetsförsäkringen i Sverige... 3 Ersättning

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa 2014:28 Förstagångsprövade företagarärenden vid Handelsanställdas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/254 4.1 Handelsanställdas

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 26 maj 2015 KLAGANDE AA Ombud: BB Unionen, Juridiska och försäkringssektionen 105 32 Stockholm MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 21 juni 2017 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA Ombud: BB Unionen, Sektionen för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1654) om särskilt utbildningsbidrag; SFS 1998:658 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver

Läs mer

Meddelad i Linköping. KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69 Stockholm

Meddelad i Linköping. KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69 Stockholm FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr 2017-01-18 530-16 Meddelad i Linköping I A F I 1n,p ~11on,r)',o,. 1 " bets10s het>:11~dkringcn Sida I (7) KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69

Läs mer