EFRD:s gemensamma normer för ansvarsfull. marknadsföring. Reviderad version november 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EFRD:s gemensamma normer för ansvarsfull. marknadsföring. Reviderad version november 2010"

Transkript

1 EFRD:s gemensamma normer för ansvarsfull 1 marknadsföring Reviderad version november 2010

2 Inl e d n i n g a) Det europeiska forumet för ansvarsfullt drickande (European Forum for Responsible Drinking, EFRD) är en allians av Europas ledande spritföretag 1 som verkar för branschens åtagande att främja ett ansvarsfullt drickande i EU och som uppmuntrar branschen att anta ansvarsfulla självregleringsnormer för kommersiell kommunikation. 2 b) Konsumtion av alkohol 2 nedan kallat alkohol har spelat en godtagen och viktig roll i de kulturella och sociala traditionerna både i äldre samhällen och i dagens samhälle. EFRD:s medlemmar är stolta över sina produkter och har åtagit sig att främja ett ansvarsfullt drickande och motverka överkonsumtion. c) Den bärande principen i våra gemensamma normer om ansvarsfull marknadskommunikation är att marknadsföra våra produkter mot vuxna på ett ansvarsfullt och lämpligt sätt. EFRD:s medlemmar utfäster sig därför frivilligt att bedriva sin marknadskommunikation i enlighet med bestämmelserna i dessa gemensamma normer. EFRD:s gemensamma normer för ansvarsfull marknadskommunikation har sitt ursprung i riktlinjerna för kommersiell kommunikation om alkoholhaltiga drycker (Guidelines for Commercial Communications on Alcoholic Beverages), som först offentliggjordes och som senare har utökats och ändrats. Se d) De gemensamma normerna om ansvarsfull marknadskommunikation ersätter inte befintliga nationella system, utan utgör grundläggande kriterier för nationella, bransch- eller företagsspecifika självregleringskoder. De gemensamma normerna kompletteras av en särskild vägledning om ansvarsfull marknadskommunikation på Internet samt för digitala och mobila marknadsföringsmedier (Guidance Note on Responsible Marketing Communications on the Internet and for Digital and Mobile Marketing Media). 1 Bacardi-Martini, Beam Global Spirits & Wine, Brown-Forman, Diageo, Moët-Hennessy, Pernod Ricard. 2 Alkohol med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent. 3 Av Amsterdamgruppen, sedan 2005 känd som EFRD.

3 Til l ä m p n i n g s o m r å d e t fö r ma r k n a d s k o m m u n i k a t i o n e) I dessa gemensamma normer avses med marknadskommunikation kommunikation som produceras direkt av marknadsförare eller för deras räkning och som i första hand är avsedd att främja försäljningen av produkter oavsett vilket medium som används. Här inbegrips varumärkesreklam, konsumentkommunikation, säljevenemang, förpackningar, etiketter, sponsring, textreklam samt material på försäljningsställen. f) Bestämmelserna i de gemensamma normerna är tillämpliga på alla typer av medier, däribland digitala medier 4. Bestämmelserna är även tillämpliga på alla typer av aktiviteter eller evenemang i sälj- eller marknadsföringssyfte, däribland samtliga produktplaceringar och sponsringsaktiviteter 5. g) Definitionen av marknadskommunikation gäller inte utan vidare alla typer av kommersiell eller företagsspecifik kommunikation. Till exempel omfattas inte kostnadsfria pressartiklar, information i årsredovisningar och liknande, ett företags allmänna kommunikation i pressmeddelanden eller uttalanden till medier, statliga myndigheter eller allmänheten i frågor av samhällsintresse, som risker eller fördelar i samband med alkoholkonsumtion, eller informativa meddelanden om ansvarsfullt drickande eller alkoholens roll i samhället Gr u n d l ä g g a n d e pr i n c i p e r 1.1 Marknadskommunikation ska vara laglig, anständig, ärlig och sanningsenlig. 1.2 Marknadskommunikation ska respektera vedertagna principer om rättvis konkurrens och god affärspraxis. 1.3 Marknadskommunikation ska utformas med vederbörlig känsla av socialt ansvar och bygga på principen om ärlighet och goda avsikter. 1.4 Marknadskommunikation får under inga omständigheter vara oetisk, bryta mot allmänt rådande normer för smak och anständighet eller på annat sätt ifrågasätta mänsklig värdighet och integritet. 4 Se vägledningen om ansvarsfull marknadsföringskommunikation på Internet samt för digitala och mobila marknadsföringsmedier. 5 Affärsavtal där en sponsor till ömsesidig nytta för sig själv och sponsringstagaren förbinder sig att bistå med finansiering eller annat stöd för att etablera en förbindelse mellan sin image, sina varumärken och produkter och det sponsrade objektet, i utbyte mot rättigheter att marknadsföra förbindelsen och/ eller för att garantera särskilda avtalade direkta eller indirekta förmåner. 1.5 All marknadskommunikation måste, i bokstav och i anda, följa i samtliga tillämpliga lagar, förordningar och självregleringskoder.

4 4 2. an s v a r s f u l l pl a c e r i n g 2.1 Marknadskommunikation är avsedd för vuxna över 18 år. Marknadskommunikation genom kanaler som är under alkoholdryckstillverkarens kontroll (såsom sidor på varumärkeswebbplatser på Internet, nedladdningsbart innehåll, direktutskick, egna evenemang osv.) ska ske på ett sätt som tydligt visar att den är ämnad endast för vuxna över 18 år Marknadskommunikation i ickevarumärkesskyddade kanaler får placeras endast då minst 70 procent av publiken rimligen kan antas vara över 18 år. 2.3 För genomförandet av dessa placeringsåtaganden får endast tillförlitliga och aktuella uppgifter om publiksammansättning som bestyrkts av en oberoende tredjepart användas. När det gäller digitala medier gäller bestämmelserna i den härmed sammanhängande vägledningen om uppgifter om publiksammansättning (Guidance Note on audience composition data) Marknadskommunikation enligt definitionen i punkt g kan äga rum vid evenemang samt säljeller sponsringsaktiviteter som i första hand vänder sig till vuxna, dvs. då minst 70 procent av åskådarna/deltagarna rimligen kan antas vara över 18 år. Se 6 Minst 18 år då lagen så kräver. 7 För mer information, se vägledningen om ansvarsfull marknadskommunikation på Internet samt för digitala och mobila marknadsföringsmedier.

5 2.5 När det gäller produktrelaterade säljevenemang som anordnas av alkoholdryckstillverkare eller för deras räkning får personer under 18 år inte tillåtas att delta. 2.6 Betalad placering av alkoholprodukter i filmer, tv-program, musikvideor och videospel samt därmed sammanhängande skyltning i deras produktioner ska godkännas eller förkastas på grundval av den information som lämnas av projektets producenter. Samtliga bestämmelser i de gemensamma normerna är tillämpliga på sådan produktplacering. 2.7 När det gäller placering i tryckta medier får alkohol inte göras till föremål för reklam eller marknadsföring på sidor i tidningar, magasin eller andra publikationer, om inte minst 70 procent av läsarna av dessa sidor har fyllt 18 år. 2.8 När det gäller digitala medier ska besökarna ombes att bekräfta sin aktuella ålder på varumärkeswebbplatsers ingångssida. Nedladdningsbart innehåll som utgör marknadskommunikation ska inbegripa en uppgift om att individer som laddar ned innehållet inte får vidarebefordra materialet till personer under 18 år Redaktionellt innehåll i icke-varumärkesskyddade kanaler får sponsras endast då minst 70 procent av publiken rimligen kan antas vara över 18 år. 8 Se fotnot 7.

6 6 3. an s v a r s f u l l t in n e h å l l Ansvarsfull konsumtion 3.1 Marknadskommunikation får aldrig uppmuntra till eller ha överseende med överdriven eller ansvarslös konsumtion Drycker och drickande personer får framställas som en del av ansvarsfulla personliga och sociala upplevelser och aktiviteter. 3.3 Ett meddelande om ansvarsfullt drickande (t.ex. i form av en adress till en webbplats med konsumentinformation) ska, då så är möjligt, på läsligt sätt finnas med i alkoholreklam, bland annat textreklam i tryckta medier, marknadsföringsmaterial, digitala medier, som varumärkeswebbplatser, säljfrämjande och sponsrade evenemang samt etiketter. 3.4 Marknadskommunikation ska respektera valet att inte dricka alkohol och får aldrig framställa avhållsamhet eller måttlighet på ett negativt sätt. Se Marknadskommunikation ska undvika varje koppling till ett våldsamt, aggressivt, olagligt, farligt eller asocialt beteende. Marknadskommunikation ska undvika varje koppling till eller anspelning på droger eller drogkulturen. 3.6 Försäljningskampanjer i olika lokaler ska uppmuntra till ansvarsfull konsumtion av de vuxna som väljer att dricka och motverka ett överdrivet drickande, såsom dryckestävlingar, kampanjer av typen snabbdrickning eller botten upp och rabatter som uppmuntrar ett beteende med överdrivet drickande. 3.7 När så är möjligt ska säljfrämjande och varumärkesrelaterade sponsringsaktiviteter omfatta initiativ för att främja ett beteende med ansvarsfullt drickande. 9 Marknadskommunikation får inte bagatellisera fylleri, inte heller framställa personer i berusat tillstånd eller på något sätt antyda att det är socialt accepterat att vara berusad och får inte göra reklam för de berusande effekterna av alkoholkonsumtion.

7 3.8 Alkoholprodukters benämning, förpackning, märkning eller placering i affärer får inte medföra någon risk för förväxling med icke-alkoholhaltiga drycker. Minderåriga 3.9 Innehållet i alkoholrelaterad marknadskommunikation får inte i första hand rikta sig till individer under 18 år Alkoholrelaterad marknadskommunikation anses i första hand rikta sig till personer under 18 år om den har särskild dragningskraft på sådana personer utöver den allmänna dragningskraft som den har för vuxna Alkoholrelaterad marknadskommunikation får inte skildra ett barn eller framställa föremål, bilder, intryck, symboler, musik, personer/karaktärer (verkliga eller fiktiva) eller kända personer som i första hand riktar sig till personer under 18 år Alkohol får inte göras till föremål för reklam eller marknadsföring på ett sätt som förknippas med inträdet i vuxenlivet eller med övergångsriten för att bli vuxen Kommersiell kommunikation får inte använda modeller eller skådespelare som inte har fyllt 25 år Ingen varumärkesidentifiering, såsom logotyper, varumärken eller namn, får användas eller licensieras för användning på kläder, leksaker, spel eller spelutrustning eller på andra föremål som i första hand är avsedda att användas av personer under 18 år.

8 Säkerhet och hälsa 3.15 Marknadskommunikation får inte framställa någon koppling mellan att dricka alkohol och framföra något slags fordon eller sköta potentiellt farliga maskiner Marknadskommunikation får inte förknippas med farliga aktiviteter, dvs. får inte framställa att alkohol intas av en person som ägnar sig åt, eller står i begrepp att ägna sig åt, en verksamhet (idrott, arbete osv.) som kräver vakenhet eller fysisk koordination Det får inte antydas att alkohol har terapeutiska egenskaper eller att alkoholkonsumtion kan hjälpa till att förebygga, behandla eller bota någon mänsklig sjukdom. Då lagen tillåter kan det under vissa omständigheter vara lämpligt med sakuppgifter om kolhydrater, kalorier eller annat näringsinnehåll Marknadskommunikation får inte visa gravida kvinnor eller rikta sig till kvinnor som är gravida. Se

9 Alkoholin effekter 3.19 Marknadskommunikation får inte skapa förvirring vad gäller alkoholens art och styrka Information om alkoholstyrka får presenteras sakligt, men hög alkoholstyrka får aldrig vara det dominerande temat eller den främsta lockelsen i någon marknadskommunikation Omvänt får marknadskommunikation inte låta påskina att konsumtion av alkohol med förhållandevis låg alkoholhalt minskar risken för missbruk Marknadskommunikation ska undvika att skapa det intrycket att alkoholkonsumtion kan förbättra den fysiska prestationsförmågan eller den mentala förmågan eller har en stärkande effekt på kroppen eller intellektet, t.ex. vid aktiviteter som kräver koncentration Även om alkohol får presenteras som en njutbar del av det sociala livet, får det inte antydas att konsumtion av alkohol är en förutsättning för att bli socialt accepterad eller framgångsrik Marknadskommunikation får inte antyda att alkoholkonsumtion kan förbättra den sexuella förmågan eller öka en persons sexuella framgång. Marknadskommunikation får inte innehålla eller skildra livfull eller omotiverad nakenhet, öppet sexuellt umgänge, promiskuitet eller sexuellt liderliga eller oanständiga bilder eller formuleringar. Marknadskommunikation som utgår från sex som säljargument för varumärket torde i alla händelser ogillas enligt denna artikel.

10 4. öv e r e n s s t ä m m e l s e me d la g a r, f ö r o r d n i n g a r oc h ö v r i g a br a n s c h k o d e r 4.1 All marknadskommunikation ska, i bokstav och anda, följa tillämpliga lagar, förordningar och självregleringskoder. 4.2 För att underlätta efterlevnaden ska personer som arbetar med marknadsföring genomgå regelbunden utbildning. EFRD har tagit fram Internetbaserat material som är utformat för att vara behjälpligt vid genomförandet av de gemensamma normerna: Företagen ska införa interna kontrollmekanismer för att garantera att alkoholrelaterad marknadskommunikation som når marknaden följer bestämmelserna i föreliggande gemensamma normer I händelse av tvivel om ett alkoholrelaterat marknadskommunikationsprojekts överensstämmelse ska företagen begära råd om projektets utformning från de lokala självreglerande organisationerna (Self-Regulatory Organisation, SRO) 10. Det finns en Internetbaserad EU-portal genom vilken självreglerande organisationer i 18 EU-länder nås ( ) EU-länder behandlas konsumenters klagomål över innehållet i marknadskommunikation sett till de nationella självregleringskoderna av de lokala självreglerande organen. I händelse av gränsöverskridande klagomål har en lämplig mekanism funnits inom EASA i över 15 år Bryssel, november Nationella självreglerande organisationer och motsvarande organ i Danmark och Sverige har särskilt goda förutsättningar att behandla klagomål om påstådda brott mot koderna, eftersom de i alla aspekter kan bedöma och förstå det nationella sammanhanget och lokala frågeställningar. En förteckning över självreglerande organisationer som är medlemmar i Europeiska alliansen för reklamnormer (European Advertising Standards Alliance, EASA) finns på www. easa-alliance.org. När det gäller Sverige, kontakta Alkoholgranskningsmannen ( se ), och för Danmark, kontakta Alkoholreklamenævnet ( ). Det finns ännu inga självreglerande tillsynsmekanismer i Cypern, Malta, Estland och Lettland. 11 År 2010 finns självreglerande organisationer (medlemmar eller ej i EASA) i 23 EU-länder. De cypriotiska och estniska självreglerande organisationerna är under uppbyggnad. I Lettland och Malta saknas sådana organisationer.

11 Se 11

12 EFRD European Forum for Responsible Drinking asbl Rue Belliard, 12 bte Brussels Belgium Tel.: Fax: info@efrd.org

Innehåll. 1.0 Samhällsansvar och måttfull konsumtion 2.0 Hälsa och Säkerhet 3.0 Barn och Ungdomar 4.0 Effekterna av alkohol

Innehåll. 1.0 Samhällsansvar och måttfull konsumtion 2.0 Hälsa och Säkerhet 3.0 Barn och Ungdomar 4.0 Effekterna av alkohol PO LI CY fö r m ko a m rk m n un a ik d at s io n Sv er ig e po lic y fö r m ar kn ad sk om m un ik at io n Po licy Ca rl sbe rg Innehåll 1.0 Samhällsansvar och måttfull konsumtion 2.0 Hälsa och Säkerhet

Läs mer

innehåll: Vi ger konsumenten möjlighet att göra medvetna val Vi uppmuntrar till ansvarsfull konsumtion Vi stödjer ansvarsfulla innovationer

innehåll: Vi ger konsumenten möjlighet att göra medvetna val Vi uppmuntrar till ansvarsfull konsumtion Vi stödjer ansvarsfulla innovationer po li cy fö r an ko sv ns ar um sf u ti ll on Sv er ig e po lic y fö r an sv ar sf ul lk on su m tio n Po lic y Ca rl sb er g innehåll: 1.0 2.0 3.0 4.0 Vi ger konsumenten möjlighet att göra medvetna val

Läs mer

ICC:s riktlinjer för ansvarsfull reklam för mat och dryck

ICC:s riktlinjer för ansvarsfull reklam för mat och dryck ICC:s riktlinjer för ansvarsfull reklam för mat och dryck Introduktion Den ökande medvetenheten världen över kring kost, näringslära och fysisk aktivitet får allt större betydelse för det internationella

Läs mer

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc Påverkas alla av medier? Är det farligt att spela datorspel? Vem bestämmer över TV? Är Internet laglöst? Finns det tjejfilmer och killfilmer? Medierådet ger kontinuerligt ut rapporter och annat material

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Utgivare: Patrik Havermann Konsumentverkets allmänna råd för marknadsföring av alkoholdryck till konsumenter; beslutade den 21 januari 2015. KOVFS 2015:1

Läs mer

Riktlinjer för sponsring

Riktlinjer för sponsring Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Informationschef Dokumentnamn Riktlinjer sponsring Dokumentet gäller för Tjörns kommunkoncern Fastställd/Upprättad 2017-02-09 Giltig

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING. Riktlinjer avseende sponsring. Definitioner av sponsring

RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING. Riktlinjer avseende sponsring. Definitioner av sponsring RIKTLINJER AVSEENDE SPONSRING Riktlinjer avseende sponsring Eslövs kommun har kontakter och samarbeten med en rad olika verksamheter, såväl offentliga som privata och ideella. I en del av dessa samarbeten

Läs mer

Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering

Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering 1(5) Möte med människor Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering KSAU den 12 december 2013, 254 Syfte och mål Allt kommunikationsarbete inom Mullsjö kommun ska präglas av eftertanke,

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

Instruktion om hur artikel 11 i förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden skall tillämpas

Instruktion om hur artikel 11 i förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden skall tillämpas Ansvarig person Marjo Misikangas Sida/sidor 1 / 5 Instruktion om hur artikel 11 i förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och Användning av rekommendationer eller stöd från nationella sammanslutningar

Läs mer

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor

RÄTTSLIGA FRÅGOR EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR 2014-2020 I HELA. Rättsliga frågor RÄTTSLIGA I HELA EUROPA EU:S PROGRAM FÖR RÄTTSLIGA 2014-2020 Rättsliga frågor EU-STÖD TILL ETT EUROPEISKT OMRÅDE FÖR RÄTTSLIGA Samarbete kring civil- och straffrättsliga frågor är nödvändigt för att kunna

Läs mer

Försvarshögskolans studentkår Box 27805, 115 93 Stockholm karen@försvarshögskolan.se www.försvarshögskolan.se/karen

Försvarshögskolans studentkår Box 27805, 115 93 Stockholm karen@försvarshögskolan.se www.försvarshögskolan.se/karen 1 (6) Handlingsplan för studentkårens drog och alkoholpolicy 2015-05-11 Försvarshögskolans studentkårs handlingsplan för drog och alkoholanvändning fastställdes 2015-05-11 av årsstämman och omfattar kårens

Läs mer

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI 1 Agenda Masskommunikation Personlig försäljning Direktkommunikation Promotion mix Interaktiv kommunikation Att utforma en marknadskommunikationskampanj 2 Påverkan:

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0357/1. Ändringsförslag. Alberto Cirio för PPE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0357/1. Ändringsförslag. Alberto Cirio för PPE-gruppen 27.4.2015 B8-0357/1 1, Glenis Willmott, Marcus Pretzell, José Inácio Faria, Younous Omarjee, Punkt 6 6. Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att omedelbart utarbeta den rapport som föreskrivs

Läs mer

Wine, a culture of moderation. Vin, uppskattas endast i måttliga mängder

Wine, a culture of moderation. Vin, uppskattas endast i måttliga mängder Wine, a culture of moderation Vin, uppskattas endast i måttliga mängder Ansvarsfullt drickande Njut av vin till fullo Förstå vinet du dricker: om du vet var dess unika karaktär kommer från får du en mer

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 17 oktober 2002 PE 319.363/15-41 ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-41 Förslag till betänkande (PE 319.363) Jules Maaten Förebyggande av rökning

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

fagerhult group Code of Conduct

fagerhult group Code of Conduct fagerhult group Code of Conduct Fagerhult Group Code of Conduct Vår globala närvaro ställer krav på att våra medarbetare och affärspartners tar ansvar för sig själva och för varandra. Vi har därför skapat

Läs mer

(6) Kommissionen vidarebefordrade de mottagna meddelandena till de övriga medlemsstaterna senast den 15 mars 2017.

(6) Kommissionen vidarebefordrade de mottagna meddelandena till de övriga medlemsstaterna senast den 15 mars 2017. L 162/22 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1112 av den 22 juni 2017 om ändring av förordning (EG) nr 3199/93 om ömsesidigt erkännande av förfaranden för att fullständigt denaturera alkohol

Läs mer

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på "Sekretesspolicy" längst ner på webbsidorna.

Denna Sekretesspolicy gäller endast för webbsidor som direkt länkar till denna policy när du klickar på Sekretesspolicy längst ner på webbsidorna. Sekretesspolicy Elanco, en division inom Eli Lilly and Company (Lilly), (härefter "Elanco" eller "Lilly" i denna Sekretesspolicy) respekterar integriteten hos dem som besöker våra webbsidor och det är

Läs mer

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter 00065/2010/SV WP 174 Yttrande 4/2010 över FEDMA:s europeiska uppförandekodex för användning av personuppgifter i direkt marknadsföring Antaget den

Läs mer

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Produktlansering Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lönsamheten skapas genom rätt erbjudande Framgångsrik produktlansering

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13.1.2006 KOM(2006) 2 slutlig 2003/0165 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET i enlighet med artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget

Läs mer

Iq Rapport 2013:1. Alkoholvarumärkens sponsring. svenska festivaler

Iq Rapport 2013:1. Alkoholvarumärkens sponsring. svenska festivaler Iq Rapport 2013:1 Alkoholvarumärkens sponsring Alkoholvarumärkens sponsring av svenska festivaler Innehåll 1. Förord 2. Alkoholreklamen samverkar i flera kanaler 4. Sponsring ett sätt att bygga varumärke

Läs mer

Policy för sponsring (3)

Policy för sponsring (3) Datum 2009-02-10 1(3) Handläggare Lena Allthin Telefon 0370-781 95 Policy för sponsring Utgångspunkt Sponsring är en del av Vaggeryds kommuns marknadsföring. Syftet med marknadsföringen är att exponera

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0581/2016 4.5.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0365/2016 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen om spårbarhet

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN SV Denna inofficiella konsoliderade version av uppförandekodexen för rådets medlemmar har sammanställts uteslutande i informationssyfte. B EUROPEISKA CENTRALBANKEN UPPFÖRANDEKODEX FÖR RÅDETS MEDLEMMAR

Läs mer

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct)

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct) Version 2.0, 2013-09-24 Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod Kalix Tele24 tillhandahåller telefonister till företag, myndigheter och organisationer inom ett mycket stort spektra av verksamheter.

Läs mer

Uppförandekod & Whistleblowpolicy

Uppförandekod & Whistleblowpolicy Uppförandekod & Whistleblowpolicy Inledning PeaceWorks uppförandekod och whistleblowpolicy riktar sig till anställda, praktikanter, förtroendevalda, volontärer och andra som åtagit sig ett uppdrag för

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Kommittédirektiv. Könsdiskriminerande reklam. Dir. 2006:82. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2006

Kommittédirektiv. Könsdiskriminerande reklam. Dir. 2006:82. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2006 Kommittédirektiv Könsdiskriminerande reklam Dir. 2006:82 Beslut vid regeringssammanträde den 27 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall kartlägga utvecklingen och omfattningen

Läs mer

Kap 9: Kommunika-onskanaler

Kap 9: Kommunika-onskanaler Kap 9: Kommunika-onskanaler Konkurrenskra* handlar bl a om hur kunderna upplever våra produkter vår servicegrad hur företaget framställs i media a; vi syns på flera olika arenor a; vi lär känna vår målgrupp

Läs mer

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK Om Swedish Medtech Swedish Medtech är branschorganisationen för de medicintekniska företagen i Sverige. Swedish

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Hälsa och alkohol Alkohol i Sverige Förr i tiden drack

Läs mer

Antaget av Fullmäktige [Välj datum]

Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Alkohol- och drogpolicy Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Inledning... 3 Kapitel 2: Allmänna principer... 3 Kapitel 3: Ansvar... 4 Kapitel 4: Åtgärder... 5 2 Kapitel

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

alkoholgranskningsmannen

alkoholgranskningsmannen alkoholgranskningsmannen Detta är Alkoholg ranskningsmannen Gun Neuman kan bäst beskrivas som en blandning av bollplank och ordningspolis. Sedan 2005 är hon kvinnan bakom titeln Alkoholgranskningsmannen,

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Vad är sociala medier?

Vad är sociala medier? Sociala Media Guidelines Mars 2012 Att nätverka via sociala medier som Facebook, Twitter och LinkedIn är spännande kanaler för personlig och professionell kommunikation. Eftersom det som kommuniceras på

Läs mer

Sponsring. konkreta tips och råd. Magnus Berglund 1 september 2017

Sponsring. konkreta tips och råd. Magnus Berglund 1 september 2017 Sponsring Teori, inspiration och konkreta tips och råd. Magnus Berglund 1 september 2017 Om sponsring Sponsring är associationsmarknadsföring; en affärsmässig metod för kommunikation, marknadsföring och

Läs mer

Sveriges svar på grönboken om säljfrämjande åtgärder och informationskampanjer för jordbruksprodukter. Sammanfattning av svenska ståndpunkter

Sveriges svar på grönboken om säljfrämjande åtgärder och informationskampanjer för jordbruksprodukter. Sammanfattning av svenska ståndpunkter 30 september 2011 Ministry for Rural Affairs, Sweden Sveriges svar på grönboken om säljfrämjande åtgärder och informationskampanjer för jordbruksprodukter Sammanfattning av svenska ståndpunkter Övergripande

Läs mer

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Resultatmätning Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Att mäta resultat av marknadsinvesteringarna Att följa upp och mäta resultaten

Läs mer

Datum. 1 denna överenskommelse avses med

Datum. 1 denna överenskommelse avses med Konsument verket KO, Datum Dnr 2013-09-27 2013/1180 Branschöverenskommelse om marknadsföring av kampanjer på webbplatser 1. Tillämpningsområde Denna överenskommelse gäller vid marknadsföring till konsumenter

Läs mer

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Vägledning Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Vad händer om föreskrifterna om cider inte följs?... 5 4 Kommentarer till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNINGEN AV EMAS-LOGOTYPEN

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNINGEN AV EMAS-LOGOTYPEN RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNINGEN AV EMAS-LOGOTYPEN 1. PRINCIPER Referensförordning Denna riktlinje påverkar inte tillämpningen av gemenskapslagstiftningen, eller nationell lagstiftning eller tekniska standarder

Läs mer

Strategisk marknadsanalys

Strategisk marknadsanalys Ramverk för: Strategisk marknadsanalys Datum: Företag: Kund/prospect: Produkt/tjänst: Nuvarande omsättning på kunder: Uppskattad potential: Säljmål på kund/prospect: Copyright 2013. Pyramid Communication

Läs mer

Givande och mottagande av sponsring

Givande och mottagande av sponsring Givande och mottagande av sponsring Riktlinjer Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23 Giltighetstid Tills vidare + Första översyn 2017-07- 30 Ansvarig funktion Stabchef

Läs mer

Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt

Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Karolina Sjöstedt/Anna Fredholm Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll

Läs mer

THE EXPERIENCE ERA NINE YARDS TRENDSPANING 2015

THE EXPERIENCE ERA NINE YARDS TRENDSPANING 2015 THE EXPERIENCE ERA NINE YARDS TRENDSPANING 2015 I EN AMERIKANSK UNDERSÖKNING....bland kommunikationschefer uppgav en majoritet att de upplever att förändringarna de senaste två åren är mer omfattande och

Läs mer

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011 ÅTGÄRDER FÖR ATT KOMMA TILL RÄTTA MED SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER ARBETSGRUPPEN FÖR HANDELSFRÅGOR 31 maj 2011 Förord I juni 2010 diskuterade arbetsgruppen

Läs mer

Ärende 20 RS POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND

Ärende 20 RS POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND 2(7) POLICY FÖR SPONSRING I REGION HALLAND 1. Inledning Definition av sponsring Sponsring är ett affärsmässigt samarbetsavtal till ömsesidig nytta mellan

Läs mer

Anvisning 5/2012 1 (5)

Anvisning 5/2012 1 (5) Anvisning 5/2012 1 (5) Användning av ishockey som tema i reklam för alkoholdrycker Bestämmelser Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral STTV utfärdade den 1 september 1999 en anvisning om alkoholreklam

Läs mer

Granskningsnämnden finner att 24HD Play är en sådan beställ-tv-tjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen.

Granskningsnämnden finner att 24HD Play är en sådan beställ-tv-tjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen. 1/5 BESLUT 2012-10-29 Dnr: 12/00777 SAKEN Ankbröst från lufthamnen, Asiatisk gryta i Simons panna, Piggvar i Simons panna, 24HD Play, 2012-03-30, matlagningsprogram; fråga om tjänsten utgör beställ-tv

Läs mer

Uppförandekod Efterlevnadsriktlinjer

Uppförandekod Efterlevnadsriktlinjer Uppförandekod Efterlevnadsriktlinjer INNEHÅLL 3 FÖRBUD MOT KORRUPTION OCH HANDEL MED INFLYTANDE 6 BOKFÖRINGSKONTROLLFÖRFARANDEN 7 RÄTTVIS KONKURRENS 8 EXPORT- OCH IMPORTFÖRORDNINGAR 2 FÖRBUD MOT KORRUPTION

Läs mer

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring En undersökning bland livsmedelstillverkare om deras känsla för ansvar Juli 2005 1. Bakgrund Reklam påverkar vårt beteende och får oss att agera,

Läs mer

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson HUR VI GÖR Som riktlinjer och i vissa stycken krav i vår verksamhet har vi formulerat en samling policys. Som intressent till vårt bolag ser vi gärna att ni bekantar er med vår hållning i dessa frågor.

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Konsumentverkets allmänna råd för marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter; beslutade den 24 juli 2009. KOVFS 2009:7 Utkom från trycket den 29

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK HUR MÄN OCH KVINNORS ANVÄNDANDE AV SOCIALA MEDIER SKILJER SIG OCH VAD DE EFTERFRÅGAR AV VARUMÄRKEN ONLINE. 6 SEPTEMBER 2012 Den här presentationen handlar

Läs mer

Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet

Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet Rapport 2011:15 Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet En lägesrapport Konsumentverket 2011 2 (8) 3 (8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Antagen av barn och utbildningsnämnden 2008 03 17 22, reviderad av barn och utbildningsnämnden 2009 06 23 49 torsby.se 3 Målen Målen för Torsby

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier TANDHYG Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier Inledning Marknadsföring

Läs mer

Unga vuxna om att förse unga med alkohol. Anna Raninen Kommunikation & Samverkan

Unga vuxna om att förse unga med alkohol. Anna Raninen Kommunikation & Samverkan Unga vuxna om att förse unga med alkohol Anna Raninen Kommunikation & Samverkan Bakgrund Många kommunikationsinsatser har de senaste åren genomförts för att påverka föräldrars attityder till att förse

Läs mer

Insamling och gåvopolicy

Insamling och gåvopolicy Insamling och gåvopolicy Antagen 2014-08-12 Kalmar Stadsmission är medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Vi har 90-konto (90 11 38-8) vilket kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.3.2011 KOM(2011) 138 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN Andra rapporten

Läs mer

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY samlar in pengar för att bedriva verksamhet riktad mot unga vuxna cancerberörda i Sverige. De insamlade medlen går till att finansiera verksamhet i form av

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM

ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM ALKOHOL- OCH DROGPOLITISKT KORTPROGRAM Det handlar inte om innehållet i flaskan, det handlar om innehållet i människors liv 3 Missbruk* är ett allvarligt socialt problem som tar liv, ödelägger familjer

Läs mer

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad )

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad ) AIK Fotboll 2018 Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan (Reviderad 2017-11-16 ) 1 Inledning AIK Fotboll anser att idrottsklubbar har ett ansvar att motverka bruk av alkohol och droger. AIK är en klubb

Läs mer

ebok Guide till framgångsrik influencer marketing

ebok Guide till framgångsrik influencer marketing ebok Guide till framgångsrik influencer marketing Hej, Den här checklistan är en vägledning för dig som funderar på att inleda ett influencer-samarbete som en del i din kommunikationsstrategi. Ett influencersamarbete

Läs mer

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9 FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9 Tillgänglighet Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet,

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.6.011 KOM(011) 35 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Andra rapporten

Läs mer

BILD - TOLKA OCH REFLEKTERA Neutral beskrivning - DENOTATION - en grundbetydelse i bilden Det vi ser -innehållet i bilden

BILD - TOLKA OCH REFLEKTERA Neutral beskrivning - DENOTATION - en grundbetydelse i bilden Det vi ser -innehållet i bilden BILD - TOLKA OCH REFLEKTERA Neutral beskrivning - DENOTATION - en grundbetydelse i bilden Det vi ser -innehållet i bilden Konnotation - bibetydlese - vad kan man se i bilden - man kan associera till något...

Läs mer

Företag som har anslutit sig till The Supply Chain Initiative förbinder sig att:

Företag som har anslutit sig till The Supply Chain Initiative förbinder sig att: Checklista för små och medelstora företag: Vad krävs av mitt företag för att efterleva de europeiska principerna för god affärssed för vertikala förbindelser i försörjningskedjan för livsmedel? Hur implementerar

Läs mer

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Stockholm 2009-06-01 SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Sodexos ambition är att ses som normgivande när det gäller de typer av tjänster vi tillhandahåller. Vår vision att som partner till våra kunder

Läs mer

DACHSER:s uppförandekod

DACHSER:s uppförandekod DACHSER:s uppförandekod 1. Inledning Grunden för all verksamhet hos Dachser är att vi följer juridiskt bindande bestämmelser på nationell och internationell nivå och att vi även följer sådana förpliktelser

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Konsumentverkets allmänna råd för marknadsföring av alkoholdryck till konsumenter; beslutade den 16 juli 2009. KOVFS 2009:6 Utkom från trycket den 20

Läs mer

Riktlinjer för hemsidor för oberoende Herbalife Medlemmar

Riktlinjer för hemsidor för oberoende Herbalife Medlemmar Riktlinjer för hemsidor för oberoende Herbalife Medlemmar Att ha en webbsida är ett bra sätt att utöka verksamheten på. Men med en sådan sida följer ett ansvar att se till att den är uppdaterad, uppfyller

Läs mer

SPENDRUPS AFFÄRSETISK KOD

SPENDRUPS AFFÄRSETISK KOD SPENDRUPS AFFÄRSETISK KOD INNEHÅLL Spendrups affärsetiska kod innehåller företagets ställningstagande och åtaganden inom området hållbar utveckling. Internt inom Spendrups ska den betraktas som regler

Läs mer

ANSVARSFULL ALKOHOLPOLITIK ÄR DET POLITISKA UPPDRAGET ATT SPARA PENGAR ELLER ATT BYGGA VÄLFÄRD

ANSVARSFULL ALKOHOLPOLITIK ÄR DET POLITISKA UPPDRAGET ATT SPARA PENGAR ELLER ATT BYGGA VÄLFÄRD ANSVARSFULL ALKOHOLPOLITIK ÄR DET POLITISKA UPPDRAGET ATT SPARA PENGAR ELLER ATT BYGGA VÄLFÄRD Vad är problemet? Alkoholnormen Hotet mot systembolaget Alkohollagen i sig Att de nya alkoholvanorna ses

Läs mer

Etiska riktlinjer för marknadsföring av växtskyddsmedel 2011-11-30

Etiska riktlinjer för marknadsföring av växtskyddsmedel 2011-11-30 Etiska riktlinjer för marknadsföring av växtskyddsmedel 2011-11-30 Etiska riktlinjer för marknadsföring av växtskyddsmedel Reviderade av styrelsen för Svenskt Växtskydd den 30 november 2011 1. Dessa riktlinjer

Läs mer

Upplands Motor Holding AB Uppförandekod

Upplands Motor Holding AB Uppförandekod Upplands Motor Holding AB Uppförandekod Beslutad av koncernledningen En god verksamhet med sunt förnuft Upplands Motors sätt att arbeta baseras på våra värderingar och den kultur som beskrivs i våra medansvarig-

Läs mer

9. Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt

9. Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt 9. Policy för företagsgåvor, samarbeten och specialprojekt Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2018-06-13 Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande

Läs mer

Riktlinjer för Österåkers kommun avseende gåvor, finansiella bidrag och sponsring

Riktlinjer för Österåkers kommun avseende gåvor, finansiella bidrag och sponsring Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-18 1} AU 6:14 Dnr. KS 2013/296-020 Riktlinjer för Österåkers kommun avseende gåvor, finansiella bidrag och sponsring Arbetsutskottets förslag

Läs mer

14201/15 AAL/cs 1 DG G 3 C

14201/15 AAL/cs 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 25 november 2015 (OR. en) 14201/15 RECH 278 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13930/15 RECH 272 Ärende: Utkast till

Läs mer

Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas o

Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas o Sponsring Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas och ett budskap kommuniceras (Behrer & Larsson,

Läs mer

Uppförandekod. Inledning

Uppförandekod. Inledning Uppförandekod Inledning Kvinna till Kvinna stödjer och samarbetar med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och tar en aktiv del i arbetet för fred. Våra samarbetsorganisationer utbildar

Läs mer

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Användaravtal och samtycke till behandling av personuppgifter

Användaravtal och samtycke till behandling av personuppgifter Användaravtal och samtycke till behandling av personuppgifter Nedanstående villkor reglerar deltagande i internet panelen ( Panelen ) för vilken TV4 AB, 556289-4237, 115 79 Stockholm, Stockholms län, är

Läs mer

Riktlinjer för sponsring

Riktlinjer för sponsring Riktlinjer för sponsring Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för sponsring Riktlinjer 2018-01-22, 22 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Sponsringspolicy Stockholms läns landsting. Policy för marknadsföring i syfte att finna utomstående finansiärer till landstingsprojekt

Sponsringspolicy Stockholms läns landsting. Policy för marknadsföring i syfte att finna utomstående finansiärer till landstingsprojekt Sponsringspolicy Stockholms läns landsting Policy för marknadsföring i syfte att finna utomstående finansiärer till landstingsprojekt Antagen av Landstingsfullmäktige 1994 1(4) Bakgrund I samband med landstingsfullmäktiges

Läs mer