Miljörapport Orminge panncentral

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljörapport 2012. Orminge panncentral"

Transkript

1 Miljörapport 2012 Orminge panncentral

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING Lokalisering Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar Reningsutrustning Bränslelager FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN UTSLÄPP TILL LUFT MÅNADSMEDELVÄRDEN FÖR UTSLÄPP AV KVÄVEOXIDER, RÄKNAT SOM KVÄVEDIOXID UTSLÄPP FRÅN TRANSPORTER UTSLÄPP TILL VATTEN GÄLLANDE TILLSTÅND ANMÄLDA ÄNDRINGAR UNDER ÅRET FÖRELÄGGANDE OCH FÖRBUD TILLSYNSMYNDIGHET VILLKORSEFTERLEVNAD TILLSTÅNDSGIVEN OCH FAKTISK PRODUKTION VILLKOR I MILJÖTILLSTÅND EFTERLEVNAD AV NFS-FÖRESKRIFTER NFS 2002: UTFÖRDA MÄTNINGAR OCH BESIKTNINGAR UNDER ÅRET SAMMANFATTNING AV RESULTATET AV MÄTNINGAR BETYDANDE ÅTGÄRDER GÄLLANDE DRIFT OCH UNDERHÅLL FORTUM VÄRME ORMINGE PANNCENTRAL TILLBUD OCH STÖRNINGAR, SAMT VIDTAGNA ÅTGÄRDER ÅTGÄRDER SOM HAR VIDTAGITS FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN ÅTGÄRDER FÖR ENERGIHUSHÅLLNING/EFFEKTIVISERING Fortum Värme Orminge Panncentral ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA RÅVARUFÖRBRUKNINGEN KEMISKA PRODUKTER FORTUM VÄRME ORMINGE PANNCENTRAL AVFALLSMÄNGDER RISKHANTERING FORTUM VÄRME ORMINGE PANNCENTRAL MILJÖPÅVERKAN FRÅN VERKSAMHETENS PRODUKTER ÖVRIG INFORMATION... 20

3 14 UNDERSKRIFT Verksamhetsbeskrivning 1.1 Verksamhetens inriktning och lokalisering Orminge hetvattencentral försörjer ett fjärrvärmenät med en maximal effekt på ca 25 MW. Finbioolja och pellets har använts som bränsle under året. Den huvudsakliga miljöpåverkan utgörs av utsläpp till luft av svavel och kväveoxider samt genom buller från verksamheten. Vid anläggningen förekommer därutöver hantering och förvaring av bränslen som utgör en potentiell risk för olyckor som kan få konsekvenser för miljön. Det finns rutiner för hantering av dessa risker. I övrigt är riskerna för omgivningen mycket små med verksamheten. Utsläpp övervakas för att förebygga oplanerad miljöpåverkan, minska befintlig miljöpåverkan samt ge underlag för ständig förbättring. Vid hantering och förvaring av bränsle och kemikalier utgörs en potentiell risk för olyckor och som kan få konsekvenser för miljön. Det finns tydliga rutiner för kontroller, rapportering, övningar och utrymning för hantering av riskerna Lokalisering Anläggningen finns i Nacka kommun och är belägen på adressen Utövägen 1. 2(20)

4 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar Oljepannorna byggdes De är toppeldade och har sedan 1995 nya brännare. Oljepannorna är hetvattenpannor och värmeväxlas mot fjärrvärmenätet. Elpannorna som byggdes 1986 har däremot en primärkrets vars vatten värmeväxlas mot fjärrvärmenätet. En ny Biopanna har tagits i bruk under Den eldas på traditionell vis genom rostereldning med pellets. Pannorna styrs och övervakas av ett s.k. fix-system lokalt i Orminge, där processen framställs grafiskt på bildskärm och önskade driftvärden för anläggningen kan ställas in. Dessutom har ett dygnetruntbemannat kontrollrum i Hammarby kontakt med fix-systemet via Fortums fibernätverk för att övervaka processen i panncentralen Reningsutrustning Biopannan är utrustad med cyklonfilter och elfilter för stoftreduktion. Oljepannorna är utrustade med cyklonfilter med tillhörande system för askhantering. Stoftet som avskiljs i cyklonerna förs med skruvar till ett askhanteringsrum där det samlas upp i säckar som transporteras till deponi. Rökgaserna från de två oljepannorna leds ut genom två separata pipor i den ca 64 m höga skorstenen. Oljepannorna sotas manuellt (1-2 gånger per år) med vatten när de är ur drift. Sotvatten ph-justeras och leds till en sedimenteringsbassäng där sotet skiljs av. Reningsanläggningarna genomgår en översyn och revision varje år Bränslelager Fristående cistern på 500 m 3 där biooljan förvaras. Silo för pellets är på 350 m 3. Cisternerna är inte invallade. Den senare uppfyller inte kraven på korrosionsskydd enligt MSBFS 2011:8 och besiktigas därför minst vart sjätte år, den första uppfyller dock kraven och besiktigas därför minst var tolfte år. 1.2 Förändringar av verksamheten under året Stort ombyggantionsprojekt har startats och varit igång i Orminge panncentral som omfattar installation och driftsättning av en ny pelletspanna. Befintlig pelletspanna 10MW har ersatts med en ny robust och driftsäker rosterpanna. Den nya pannan, FBP4, är installerad och driftsatt under slutet av år Den kan elda, med pellets, i spannet 2,5 10MW. Projektet som helhet förväntas avslutas under Q Den nya pannan inryms i befintlig byggnad och innehålls i befintligt miljötillstånd. 3(20)

5 2 Verksamhetens miljöpåverkan De miljöaspekter som identifierats som betydande och som kräver övervakning är bl. a: Utsläpp till luft av svavel, NO x, koldioxid och stoft Risk för utsläpp av olja till avloppsreningsverk eller mark/vatten vid haveri Risk för utsläpp till avloppsreningsverk vid felaktig hantering av kemikalier och avfall Utsläpp av stoft och kolväten vid brand Buller från anläggningen 2.1 Utsläpp till luft Kontroll av rökgaser från förbränning av olja sker med stationära mätinstrument (digitala och analoga) med avseende på kontrollparametrar som syreöverskott och kväveoxider. Mätsonderna är placerade i kanalerna där rökgaserna leds ut till skorsten. Orminge hetvattencentral är ej utrustad med svavelrening varför utsläppet av svavel direkt kan relateras till oljans svavelinnehåll och förbrukad oljemängd. I nedanstående tabell redovisas utsläpp från panncentralen i Orminge, Nacka kommun. Parameter Källa Utsläpp mängd Utsläpp halt/tillfört bränsle Metod* Kommentar Kväveoxider NO x Oljepannor 1324 kg 60,5 mg/mj M Utsläpp mäts och beräknas i ett miljösystem. Pelletspanna 1943 kg 32,5 mg/mj Totalt 3267 kg 38,75 mg/mj Svavel, S Oljepannor 17,8 kg 1,6 mg/mj C Beräkning av utsläpp görs utefter Pelletspanna 13,7 0,46 mg/mj bränslets egenskaper samt emissionsfaktorer. Totalt 31,5 kg - Stoft Oljepannor 21,9 kg 1,0 mg/mj C Beräkning av utsläpp görs utefter Pelletspanna 208,5 kg 3,5 mg/mj bränslets egenskaper samt Totalt 230,4 kg - emissionsfaktorer. Koldioxid Oljepannor 1991,6 ton 75g/MJ C Beräkning av utsläpp görs utefter CO 2 biogen Pelletspanna 308,3 5,2 mg/mj bränsleförbrukningen Totalt 2299,9 ton - *M, C eller E för metod om hur värdet tagits fram, där M = kontinuerlig mätning (av föroreningshalter och flöden) C = beräkning (kombination av schablonvärden eller periodiskt uppmätta värden med förbrukning eller produktion, massbalanser) och E = uppskattning (expertbedömning eller gissning). 4(20)

6 2.2 Månadsmedelvärden för utsläpp av kväveoxider, räknat som kvävedioxid Nedan redovisas månadsmedelvärden för utsläpp av kväveoxider, räknat som kvävedioxid från förbränning av biobränsle, både som pellets och bioolja och som medelvärde för alla pannor. Under slutet av året har pelletspannan tagits i drift. Provdrift av pannan pågår året ut. Enligt villkor nr 8 i tillståndet ska månadsmedelvärde och riktvärde uppgå till högst 100 mg/mj Månad Utsläpp mängd (kg) totalt för P2-P3, FB4) Utsläpp halt/tillfört bränsle (mg/mj) (Medelvärde för P2- P3, FB4) Januari ,63 Februari ,63 Mars 25 78,13 April 6 55,56 Maj - - Juni ,26 Juli - - Augusti - - September 45 28,20 Oktober ,47 November ,98 December , Utsläpp från transporter Utsläpp från transporter har beräknats utifrån förbrukad mängd bränsle och kemikalier samt den mängd aska som uppkommit i produktionen. Färdsträckan och transportslag har uppskattats och värden har avrundats. Utsläppsvärden per tonkm har hämtats från Nätverket för Transporter och Miljön ( Utsläpp från transporter vid Orminge PC 2012 Bränsletransporter Asktransporter Transporter med Transporter totalt kemikalier (inkl sand) CO2 (ton) NO x (kg) S (kg) PM (kg) Drivmedel (M3) Drivmedel (MWh) (20)

7 Inga direkta åtgärder har vidtagits för att minska på utsläppen från transporterna då Orminge panncentral inte har ett fast antal transporter då det är en spetsanläggning och enbart är aktivt vid kall väderlek. 2.4 Utsläpp till vatten Vatten från sotning leder till en sedimentationsbassäng. Bassängen är ansluten till kommunalt spillvattennät som går till Käppala reningsverk. Syftet med bassängen är att sotet ska avskiljas genom sedimentering innan vattnet bräddar till det kommunala avloppsnätet. Då biobränsle används vid Orminge PC är inga kemikalier nödvändiga att använda för justering av ph. Spillvatten från den nyare pannhusdelen samt dagvatten från cisterngården leds till en oljeavskiljare. Resterande avlopp går direkt till kommunalt avloppsnät. 3 Gällande tillstånd Datum och tillståndsgivande myndighet för gällande tillståndsbeslut. Datum Tillståndsgivande Tillstånd enligt Beslut avser myndighet Länsstyrelsen Dnr Miljöskyddslagen (1969:387) De provisoriska föreskrifterna upphävs och tillståndet enligt miljöskyddslagen och beslut ges som slutliga villkor och ändrat villkor. 8. Utsläppet av kväveoxider, räknat som kväveoxid, får som riktvärde och månadsmedelvärde uppgå till högst 100 mg/mj tillfört bränsle avseende biobränsle och högst 150 mg/mj tillfört bränsle avseende oljeeldning. 9. Utsläppet av svavelföreningar, räknat som S, från oljeeldning får som årsmedelvärde och riktvärde uppgå till högst 75 mg/mj Länsstyrelsen Miljöskyddslagen (1969:387) Områdesnämnd, Nacka Kommun 13 i Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Länsstyrelsen Lagen (2004:1199) om utsläpp av koldioxid tillfört petroleumbränsle. Fortsatt och ändrad drift av Orminge PC på fastigheten Orminge 58:1 (kv Opalen) i Nacka Kommun. Den befintliga panncentralen består av tre oljeeldade på 2*15 MW och på 7 MW värme, vilka eldas med Eo5 samt två elpannor vardera 4 MW värme. Tillståndet för ändrad verksamhet omfattar uppförandet och drift av en panna för biobränsle (pellets) på 10 MW värme med tillhörande utrustning som ersätter en oljepanna på 15 MW och fortsatt drift av kvarblivande enheter. Tillstånd till hantering av brandfarlig vara Tillstånd för utsläpp av koldioxid 6(20)

8 3.1 Anmälda ändringar under året Datum Tillståndsgivande myndighet Anmälan enligt 21 förordningen Beslut avser Nacka Kommun Miljöbalken Informerat om ombyggnad av skorsten risk för ras Nacka Kommun Miljöbalken Informerat om provdrift av pelletspanna Under 2012 har, i nedanstående tabell, följande anmälningspliktiga ändringar enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skickats in. Tabell över anmälda ändringar för Orminge PC under Datum Tillståndsgivande Anmälan enligt Beslut avser myndighet Länsstyrelsen i Stockholms län Lag (2004:1199) om handel med utsläppsrätter Anmälan av ändring av övervakningsplan 3.2 Föreläggande och förbud Körförbud på pelletspannan enligt arbestmiljöverket, IMS 2009/ tills åtgärder är vidtagna enligt inspektionsmeddelandet. Ombyggnad av pannan pågår och kommer att tas i provdrift under Anläggningen kommer att övertas av driften från projektet Q Fortum Värme har nu åtgärdat de brister med den installerade pelletspannan efter den explosion, som skedde den 23 november Pannan har varit avställd sedan år 2008 och nu även skrotad. En ny Biopanna FBP4, är installerad. Den kan eldas med pellets i spannet 2,5 10MW. Den eldas på traditionell vis genom rostereldning. Åtgärder är vidtagna enligt de brister och krav i inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket CE-dokumentation och riskanalys har tagits fram för den nya pannan. Riskanalys explosivatmosfär biobränsle Orminge Riskbedömning Orminge CE-dokument: Försäkran om överensstämmelse PetroETT Modulintyg Orminge pelletspanna 7(20)

9 3.3Tillsynsmyndighet Tillsynsmyndighet Nacka Kommun Nacka Kommun, Områdesnämnd Tillsyn avser Miljötillstånd Tillstånd för förvaring och hantering av brandfarlig vara 4 Villkorsefterlevnad 4.1 Tillståndsgiven och faktisk produktion Bränsleförbrukning samt produktion vid Orminge PC jämfört med föregående år. Bränsle Mängd/Volym GWh Mängd/Volym GWh Pellets, ton ,7 15,6 Bioolja, Nm ,75 786,5 5,5 Eo5, Nm Drifttid för de olika anläggningsdelar vid Orminge PC under 2012 Anläggningsdel Drifttid (h) OP2 516 OP3 566 FB (20)

10 4.2 Villkor i miljötillstånd Verksamheten regleras enligt miljöskyddslagen, huvudsakligen av länsstyrelsens beslut Beslutet medger tillstånd till att fortsatt drift samt slutliga villkor och ändrat villkor enligt såväl slutlig. Slutliga villkor för Orminge PC Villkor nr Villkorstext 1 Om inte annat följer av nedan angivna villkor skall verksamheten inklusive åtgärder för att begränsa vatten- och luftföroreningar samt andra störningar för omgivningen, bedrivas i huvudskalig överensstämmelse med vad sökanden i ansökningshandlingar och i övrigt i ärendet angivit eller åtagit sig. Kommentar: Anläggningen har bedrivits huvudsakligen efter ansökningshandlingarna för anläggningen. Under drift säsongen har Biopannan har körts i första hand. 2 Utsläppet av kolmonoxid från den biobränsleeldade pannan får som timmedelvärde och riktvärde uppgå till högst 110 mg/mj tillfört bränsle och som dygnsmedelvärde och riktvärde uppgå till högst 90 mg/mj tillfört bränsle. Kommentar: Vid emissionskontroll 2012 uppmätte ENA Miljökonsult AB kolmonoxid för FBP4 18,4 mg/mj, OP2 0,3 mg/mj, OP3 20,1 mg/mj Medelvärdet vid utsläpp av kolmonoxid har under år 2012 uppgått till 43,95 mg/mj. Inga timmedelvärden eller dygnsmedelvärdet har överskridit gällande riktvärden den tid pannan varit i drift. Således innehålls villkoret. 3 Stoftutsläppen får som månadsmedelvärde och riktvärde inte överstiga 50 mg/nm 3 torr gas vid 13 % CO2, varken från oljeeldning eller från eldning med biobränsle. Kommentar: Vid emissionskontroll 2012 uppmätte ENA Miljökonsult AB stoftet för FBP4 25 mg/m3 ntg vid 13 % CO 2, OP2 till 24 mg/m3 ntg vid 13 % CO 2 och 28 mg/m3 ntg vid 13 % CO 2 för OP3. Således innehålls villkoret. 4 Bullret från verksamheten skall begränsas så att det utomhus vid närmaste bostäder inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå än 50 db (A) vardagar (kl.07-18) 40 db (A) nattetid (kl ) 45 db (A) övrig tid Kommentar: Fortum Värme har under år 2012 haft återkommande klagomål på buller nattetid i samband med drift tagning av den nya pelletspannan. Ljuddämpare har installerats vid anläggningen, vidare se / Tillbud och störningar. Kontinuerlig mätning i närområdet har genomförts för att följa upp bullernivån. Senaste mätningen som gjordes visade att tydligt att de ekvivalenta nivåerna under nätterna är lägre än 40dB, vilket är ett tecken på att panncentralen inte ger upphov till störande ljud och att kraven från länsstyrelsen innehålls. Det är dessutom inte utrett om toppnivåerna kommer från panncentralen eller från annan ljudkälla(riksväg, centrum). Villkoret är således uppfyllt. 5 Hantering av kemiska produkter och farligt avfall skall ske på sådant sätt att spill och läckage till dag- och spillvatten eller icke hårdgjord mark ej kan ske. 9(20)

11 Villkor nr Villkorstext Kommentar: Spill av kemiska produkter eller farligt avfall till dag- och spillvatten eller icke hårdgjord mark har inte förekommit under året. Villkoret är således uppfyllt 6 Mineraloljehalten, mätt som opolära alifatiska kolväten enligt SS , i utgående avloppsvatten får som riktvärde vid enstaka prov uppgå till högst 50 mg/l. Kommentar: Avloppsvatten som kan innehålla mineralolja leds till verkets oljeavskiljare. Villkoret är således uppfyllt. 7 Förslag till nytt kontrollprogram skall upprättas och lämnas till tillsynsmyndigheten senast 6 månader från dagen för detta beslut Kommentar: Ett reviderat kontrollprogram skickades in under första kvartalet och kontrollprogram beslutat att gälla från och med den Utsläppet av kväveoxider, räknat som kväveoxid, får som riktvärde och månadsmedelvärde uppgå till högst 100 mg/mj tillfört bränsle avseende biobränsle och högst 150 mg/mj tillfört bränsle avseende oljeeldning. Månadsmedelvärde för utsläpp av kväveoxider, räknat som kvävedioxid. Villkoret för biobränsle bör tolkas både som pellets och bioolja och som medelvärde för alla pannor Kväveoxidemission kontrolleras vid mätning. Det ackumulerade kontinuerliga uppmätta medelvärdet under 2012 är 38,75 mg/mj. Vid emissionskontroll 2012 uppmätte ENA Miljökonsult AB NOx för FBP4 53 mg/mj, OP2 till 70 mg/mj och 72,2 mg/mj för OP3., se även 2,2. Kommentar: Villkoret är således uppfyllt. 9 Utsläppet av svavelföreningar, räknat som S, från oljeeldning får som årsmedelvärde och riktvärde uppgå till högst 75 mg/mj tillfört petroleumbränsle Vid emissionskontroll 2012 uppmätte ENA Miljökonsult AB beräknades svavelhalten utifrån elementaranalys FBP4 7 mg/mj, OP2 8 mg/mj, OP3 8 mg/mj Den beräknade svavelhalten för år 2012 är för FBP4 0,46 mg/mj, OP2 och OP3 1,63 mg/mj. Kommentar: Villkoret är således uppfyllt. 4.3 Efterlevnad av NFS-föreskrifter NFS 2002:26 Orminge panncentral har endast en installerad tillförd effekt på 25 MW och utsläpp redovisas därför under punkt 2. 10(20)

12 5 Utförda mätningar och besiktningar under året Datum Utförare Uppdrag ÅF-kontroll Periodisk besiktning för ENA Miljökonsult AB Utsläppsmätningar för ENA Miljökonsult AB Jämförande mätning för år Sammanfattning av resultatet av mätningar Mätningarna gjordes efter det att FBP4 (pelletspanna) tagits i drift, men fortfarande pågick avslutning av ombyggnadsprojektet. Emissionsmätning Samtliga emissionsvillkor innehålls vid mättillfället. Villkoret är dock angivna som månadsrespektive årsmedelvärde och redovisas vid villkorsefterlevnad 4.2. Emissionsmätningar är gjorda efter pelletspannan FBP4 samt biooljepannorna OP 2 och OP 3. Stoftemissionsmätning, två delprov om ca 1 h vardera i befintligt provuttag före rökgasfläkt för respektive panna. Halten O2, CO, NOx och rökgastemperatur mättes kontinuerligt under provet. SO2-utsläppet har beräknats med hjälp av bränslets elementaranalys och med förutsättningen att allt svavel i bränslet emitteras som SO2 i rökgaserna Jämförande mätning Extern kontroll av gasanalyssystem, genom jämförande mätning och jämförande beräkning av rökgasflöde efter Biopanna 1, oljepanna 2 och oljepanna 3 är utförd. Kontroll av de kontinuerligt registrerande instrumenten för NO och O2 utfördes genom samtidig mätning med ett annat mätsystem för samma gaser. Rökgasflödet har beräknats eftersom fler mätuttag behövs efter pannorna för att kunna utföra rökgasflödesmätningar Kraven för jämförande mätning med avseende på NO innehålls inte för FBP4, oljepanna 2 eller oljepanna 3. Kravet för jämförande mätning med avseende på rökgastemperatur innehålls inte för FBP4. För Oljepanna 2 och Oljepanna 3 har ingen jämförelse gjorts. Övriga krav innehålls enligt Naturvårdsverkets krav i NFS 2004:6, se nedan. Kraven för jämförande mätning avseende O2 innehålls för FBP4, oljepanna 2 och oljepanna 3. NO2-andelen bestämdes för bio 1 till <0,1 %, oljepanna 2 till <0,1 % och oljepanna 3 till <0,1 %, 11(20)

13 Rökgasflödet har beräknats för biopanna 1, oljepanna 2 och oljepanna 3 vilka även innehåller Naturvårdsverkets krav gällande rökgasflöde för gasflödesberäkning A och B, 6 Betydande åtgärder gällande drift och underhåll 6.1 Fortum Värme Inom Fortum Värme bedrivs ständigt pågående förbättringsarbeten i syfte att optimera drift och underhåll av anläggningarna. År 2007 påbörjades ett program för att se över underhållsprocessen där hög driftsäkerhet är målet. Programmet kallas för Maintenance Excellence (Main-X). Efter att sett över grundläggande ordning och reda för anläggningarna fokuserar programmet sedan några år inom sex utvecklingsområden: Störningsbekämpning, Beredning & Planering, Ordning & Reda, Ständiga Förbättringar, Operatörsunderhåll samt Management och Kompetens. Det viktigaste av alla verktyg i förbättringsarbetet är arbetsgrupperna vars medlemmar kommer från olika delar av verksamheten för samma anläggning. Arbetsgrupperna har tilldelats arbetsuppgifter med syfte att förbättra verksamheten. Arbetsgrupperna ska bl a analysera störningar och identifiera förbättringsåtgärder samt säkerställa ordning och reda för anläggningarna. Fortum Värme spetsanläggningar har under året avslutat Main-X nivå 3 och fortsätter nu med Main-X nivå 4, vilket innebär en stabilisering av utvecklingsarbetet där uthålliga resultat säkras. 6.2 Orminge Panncentral Orminge panncentral ronderas dagligen under eldningssäsong då pelletspannan och oljepannorna är i drift, utom eldningssäsong ronderas panncentralen 2 gånger per vecka. När endast elpannor är i drift ronderas panncentralen 1-3 gånger per vecka. Samt större och mer omfattande skyddsrondering görs minst en gång per år. Några direkta åtgärder i anläggningen under 2012 som underlättar drift och underhåll: - Pågått projekt utbyte av gammal pelletspanna mot en ny under Driftsatt - Åtgärdande av diverse. skador skorsten/rökgasrör efter kontroller. - Årliga besiktningar, kontroller samt reparationer. - Brännarservice utförd OP2 och 3. Efter besiktning av skorstenen i Orminge har åtgärder genomförts. Resultatet från besiktningen visade på kraftigt slitage vid fyra stycken andningsringar samt på skorstenstoppen. För att säkerställa att inte utsätta personal och allmänhet för fara, togs en handlingsplan fram. Den börjar gälla vid vindar eller vindbyar >20m/s. Nacka kommun och räddningstjänst informerades för att alla skulle vara beredda ifall något skulle inträffa. 12(20)

14 Sannolikheten för att mantel och rökrör skulle falla ner till marken bedömdes som väldigt liten. Ett annat scenario som bedömdes som osannolikt men likväl skulle kunna uppstå är att manteln viker och rökrören håller manteln från att ramla till marken. Utifrån den informationen spärrades området av. Alla åtgärder är genomförda på skorstenen. Återkommande kontroller Murverksreparationer Oljecistern kontrollerad och restaurerad samt ombyggd invallning, 7 Tillbud och störningar, samt vidtagna åtgärder Driftstörningar och avvikelser från normaldrift samt eventuella klagomål från allmänheten journalföres rutinmässigt i verksamhetens avvikelserapporteringssystem. Fortum Värme har under år 2012 haft återkommande klagomål på buller nattetid i samband med drift tagning av den nya pelletspannan. Det blir en ny ljusbild i området när pannan, som varit urdrift sedan år 2008 återtas i drift. Fortum har utfört kontinuerlig mätning i närområdet för att följa upp bullernivån. Mätare har satts upp viden lägenhet i närområdet. Direkt kontakt med boende har tagits för att stämma av den upplevda bullernivån. Flera åtgärder är utförda för att minska ljudnivån från den nya pannan. Åtgärderna har bl a varit isolering av bränsleinmatningen vid lossning av bränsle, installation av ljuddämpare vid anläggningen och justeringar bland annat av O2, som påverkar rökgasflödet för att se till att bullervillkoren innehålls. Efter åtgärderna har ytterligare mätningar genomförts. Den senaste mätningen som gjordes visade att tydligt att de ekvivalenta nivåerna under nätterna är lägre än 40dB, vilket är ett tecken på att panncentralen inte ger upphov till störande ljud och att kraven från länsstyrelsen innehålls. Det är inte utrett om toppnivåerna kommer från panncentralen eller från annan ljudkälla (riksväg, centrum). I samband med mätningen intervjuades även två personer, en boende och en fastighetsförvaltare för bostadsrättsföreningen i området. Fastighetsförvaltare upplevde inget buller och han har inte mottagit några klagomål från övriga boenden den senaste tiden. Den boende har inte upplevt något obehag alls sedan pannan startade juni Vid utredningen Däremot gick det att konstatera att ett ventilationsaggregat eller motsvarande lät från Edövägen 24. Det är också viktigt att poängtera att det finns ett antal kylluftfläktar och ventilationsaggregat på taket till Orminge centrum som låter en hel del. 13(20)

15 8 Åtgärder som har vidtagits för att minska miljöpåverkan Fortum Värme är miljöcertifierat enligt ISO och för arbetsmiljö OHSAS Företaget revideras årligen med avseende på ISO och OHSAS Verksamhetsplanen för Orminge PC/ fjärrvärmenätet baseras på Fortums övergripande miljömål och anläggningarnas betydande miljöaspekter. Bland de betydande miljöaspekterna återfinns bland annat utsläppen av fossil koldioxid, utsläpp av kväveoxider och miljöstörningar. Verksamhetsplanen fastställs en gång per år och följs upp på månadsbasis i form av övergripande nyckeltal. 8.1 Åtgärder för energihushållning/effektivisering Fortum Värme Energieffektivisering är ett prioriterat område inom Fortum Värmes verksamhet, dels hjälper vi våra kunder att spara energi och dels finns fokus på ständig förbättring av den egna verksamheten. Företagets policy är att Alla samhällen där Fortum Värme finns har en uthållig energiförsörjning. Det innebär att Fortum Värme arbetar aktivt för och med: Energieffektivisering (i hela värdekedjan) Tillvaratagande av energi som annars går förlorad Minskad miljöbelastning i alla led Att nå CO 2 neutralitet Att energibranschen utvecklas inom hela CSR-området I Fortum Värmes strategi ingår begreppet Energieffektivitet i alla led som ett prioriterat område för verksamheten. Ett mått på den egna energieffektiviteten kan sägas vara nyckeltalet Systemverkningsgrad. Denna verkningsgrad mäter på ett övergripande sätt hur väl insatta resurser i form bränslen omvandlas till nyttigheter el, värme och kyla som levereras till sina respektive slutkunder. Energieffektiviseringsåtgärder vidtas där de har bäst effekt och där de är som mest lönsamma, åtgärderna varierar således mellan produktionsanläggningarna inom Fortum Värmes olika fjärrvärmenätet. Energikartläggning har påbörjats på spetsanläggningarna och pumpstationerna. Syftet är att kartlägga energianvändningen och dess kostnad samt energioptimering av anläggningarna. Vid kartläggningarna ska Fortum Värme ta fram lösningar, förslag och kostnader på att effektivisera energianvändningen där det är möjligt. I prioriteringsordning har det tagits fram i vilken ordning energikartläggningarna ska genomföras. Ordning beror på om Fortum ska ha kvar anläggningarna eller om de ska avvecklas till fördel för basproduktionen vid de större anläggningarna. Den största 14(20)

16 energibesparingen som företaget kommer att göra framöver vad gäller spetsanläggningarna är avveckling och rivning av anläggningar. Flera spetsanläggningar kommer att avvecklas de närmaste åren, vilket kommer att innebära en energibesparing. Energibesparingen omfattar bl a minskad uppvärmning av anläggningar, varmhållning av bränsle samt belysning i anläggningarna. Under året har anläggningen vid Södersjukhuset rivits, vilket innebär en besparing för uppvärmning av lokalerna med ca 150MW/år. Dessutom har flera anläggningar ställts av och tömts på bränsle däribland Krigsrådet panncentral, Bredäng värmecentral, Älvsjö, Giggen, Långe Jan. Vid Långe Jan påbörjades rivning i början av år Energikartläggning Energikartläggning vid Akallaverket och Årsta värmeverk genomfördes under år Under 2012 har fokus varit att följa strategin för avveckling av anläggningar som tagits ur drift vid Fortum Värmes fjärrvärmenät. Föreslagna åtgärder vid Akallaverket och Årsta värmeverk har därför inte genomförts enligt tidigare plan. För det kommande energikartläggningsarbetet av verksamhetens andra anläggningar har en makroplan upprättats. Makroplanen visar att 5 större och 17 mer ordinära spetsanläggningar och pumpstationer bör prioriteras i energikartläggningsarbetet däribland Vilundaverket och Orminge panncentral. Ytterligare 30 anläggningar behöver kartläggas men dessa har lägre prioritet. Returtemperaturåtgärder Arbetet med att sänka returtemperaturen har fortsatt och pågått under hela året. På årsbasis har Fortum nått en lägsta nivå sedan en systematiskt uppföljning påbörjades. Åtgärder har främst genomförts i fjärrvärmecentraler, men också i produktionsanläggningar. Sänkt returtemperatur kommer från förbättrad prestanda i produktionsanläggningar, lägre värmeförluster i nätet och mindre förbrukning av el till distributionspumparna. Reglerförbättringar Ett antal reglerförbättringar som ökar nyttjandet av våra basproduktionsanläggningar har genomförts till ett värde av 10 MSEK/år och grad. Handlar främst om att göra åtgärder i distributionsanläggningar som pumpstationer för att kunna utnyttja distributionsnäten mer effektivt Orminge Panncentral Bolaget skall genom effektivisering och hushållning sträva efter att minska den egna energianvändningen i verksamheten. Inga större och omfattande åtgärder har vidtagits under året för energieffektivisering för anläggningen i Orminge. I dagsläget redovisas inte lokal energiförbrukning vid spetsanläggningarna. Vi har inte prioriterat att redovisa energiförbrukning för spetsanläggningar och per anläggningsdel. 15(20)

17 Det görs ingen mätning på respektive anläggningsdel. Effektivisering och utbyggnad av basproduktionen gör att vi kan avveckla spetsanläggningar, vilket ger mer energieffektivisering totalt sett. Energislag redovisas redan idag för hela anläggningen. 8.2 Åtgärder för att minska råvaruförbrukningen 8.2 Åtgärder för att minska råvaruförbrukningen De stora råvaruförbrukningarna som finns inom Fortum Värmes anläggningar är främst bränslen, driftkemikalier och för vissa anläggningar även bäddsand (gäller så kallade CFB-pannor). Fortum Värme arbetar ständigt för att öka andelen förnybara bränslen i produktionen av värme och el. En del i arbetet med att öka andelen förnybara energikällor är att ersätta fossila oljor med förnybara, hållbara biologiska oljor. Under 2012 fortsatt arbete enligt Fortum Värmes kontrollsystem enligt Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flyttande biobränslen. Fortum Värme innehåller ett hållbarhetsbesked och är medlem i RSPO. Fortum Värme är sedan 2005 medlem i WWF Global Forest & Trade Network via GFTN Sweden. GFTN är WWF s initiativ för att avskaffa olaglig avverkning och bidra till förbättrat skogsbruket. Medlemmar främjar ansvarsfullt skogsbruk och trovärdig skogscertifiering. För utförligare information om GFTN se Fortum Värme har tagit fram en treårig handlingsplan som omfattar användningen av skogsbränslen i Brista och Hässelby som del av sitt GFTN medlemskap. Den uppdateras och följs upp årligen. Vid upphandling av fasta biobränslen ställs krav på laglighet, spårbarhet och hållbarhet genom bl a FSC-krav. Fortum Värme är även medlem i Svenska FSC från och med Ett ständigt pågående förbättringsarbete är att optimera förbränningen, vilket ger en lägre bränsleförbrukning, minskade utsläpp och en högre anläggningsprestanda. Optimering sker även vid dosering av driftkemikalier genom att använda rätt mängd kemikalier. Så långt det är möjligt, återanvänds också askorna från förbränning genom att bland att användas som täckmaterial för sluttäckning av deponier och jordförbättringsmedel. 16(20)

18 9 Kemiska produkter 9.1 Fortum Värme Fortum Värme arbetar kontinuerligt med att försöka ersätta skadliga kemiska produkter med miljömässigt bättre alternativ. För inköp och hantering av kemiska produkter så tillämpas de instruktioner som ingår i Fortum Värmes miljöledningssystem samt kemikaliehanteringssystemet Chemsoft. Instruktionerna syftar till att så långt som möjligt ersätta skadliga kemiska produkter med miljöanpassade sådana. Under året har Fortum Värme genomfört "städdagar" vid anläggningarna för att minska antalet kemikalier. Fokus under året har även varit att genomföra riskbedömningar av kemikalierna. Målet med arbetet är att kontinuerligt minska antalet kemikalier samt att alla kemikalier, som används, ska vara riskbedömda. Fortum Värme följer även utvecklingen av Reach-lagstiftningen för att rensa ut de ämnen som lyfts fram som kandidater för att krävas tillstånd för användning enligt EU:s kandidatförteckning samt bilaga XIV. 9.2 Orminge Panncentral I tabellen nedan redovisas de kemikalier som förbrukats under året. Salt används för att regenerering av avhärdningsfilter vid elpannorna. Produkt Enhet Mängd Användningsområde Fett Kg 0 0 Smörjning Salt Kg 0 0 Regenerering av avhärdningsfilter 17(20)

19 10 Avfallsmängder Avfall som bildas på värmeverket skall förvaras i avvaktan på borttransport så att läckage till avloppssystemet förhindras samt ej utgör hinder för arbetet på verket. Farligt avfall ska märkas med märklappar och en förteckning över farligt avfall skall finnas på anläggningen. Den som utför aktiviteter som leder till uppkomst av avfall är ansvarig för att det omhändertas på korrekt sätt. Förekomsten av avfall är inte så stor då anläggningen endast är i drift under den kalla årstiden. Avfallsmängden från årets gång redovisas i nedanstående tabell. Avfallsslag Farligt avfall EWCkod enl. bil 4 AF Mängd/år (ton, kg, st) Transportör Mottagare Bortskaffningseller återvinningsförfaranden enl. bil 2 och 3 AF Icke farligt avfall Bäddaska, biobränsleförbränning ,86 ton Ragnsells Högbytorp R5 Flygaska ,24 ton Ragnsells Högbytorp R5 biobränsleförbränning - EWC koderna är framtagna från Avfallsförordningen SFS 2011: EWC koder markerade med * är enligt Avfallsförordningen farligt avfall. Inga direkta åtgärder har vidtagits för att minska på utsläppen från transporterna då Orminge värmeverk inte har ett fast antal transporter då det är en spetsanläggning och enbart är aktivt vid kall väderlek. 11 Riskhantering 11.1 Fortum Värme Fortum Värme bedömer miljö- och hälsopåverkan vid såväl normal som onormal verksamhet genom att värdera transporter, användning av insatsvaror och bränslen, utsläpp till mark, vatten och luft samt uppkomst av avfall. Till detta hör också störning av samhälle och natur genom vårt markutnyttjande. Som normala förhållanden räknas planerad verksamhet med kontinuerlig drift, laständringar samt start och stopp. Onormala förhållanden är det som sker oplanerat. För bedömning avseende normala förhållanden görs en bedömning av lokal, regional och global miljöpåverkan samt resursuttaget. Bedömning av onormala förhållanden görs som riskanalys. Fortums verksamheter bedöms mot de totala flöden av ämnen, resurser och restprodukter som förekommer inom ett geografiskt område, vanligtvis ett län. Bedömningen uppdateras vid väsentlig förändring av värderingen av miljöförhållanden i omgivningen eller vid väsentlig förändring av Fortum Värmes verksamhet. Underlag för bedömning av 18(20)

20 miljöpåverkan är en miljöutredning, inkl. en riskutredning, samt uppgifter om storlek på flöden och miljösituation inom betraktat område Orminge Panncentral En riskanalys har genomförts för Orminge värmeverk under I denna riskanalys har identifierats och bedömts skadehändelser med konsekvenser för både yttre miljö och hälsa. Resultatet har dokumenterats i form av åtgärder för att minska risker från sådana skadehändelser. Riskanalysen uppdateras kontinuerligt. Riskbedömningen är uppdaterad i samband med att den nya pannan installerades och tagits i drift. I övrigt har inga ändringar i övrigt av betydelse i verksamheten har skett sedan förra riskbedömningen som har skapat nya risker eller ökat risknivån för befintliga risker. Under 2011 genomfördes ett risksamråd där fler risker avseende bränslehantering och bränsletransporter inkluderats. För de generella riskerna för spetsanläggningarna inom Södra fjärrvärmenätet var antalet röda risker noll, antalet gula risker 19 st och antalet gröna risker 3 st. Anläggningsspecifika risker för Orminge fanns, inga gula risker. Uppdatering av riskbedömning med avseende på den nya pelletspannan inklusive damm explosion är gjord. Alla risker är åtgärdade och riskeliminerande åtgärder framtagna. En genomgång av risksammanställning har gjorts under Resultatet av genomgången tas upp i arbetsgrupperna i Main-X. 12 Miljöpåverkan från verksamhetens produkter Verksamhetens produkt är värme som transporteras i form av varmt vatten. Normalt förekommer ett visst läckage av fjärrvärmevatten. Vattnet är avsaltat eller avhärdat vanligt dricksvatten och utgör i sig inte någon miljöfara. För att hålla förlusterna så små som möjligt sker färgning av vattnet med ett grönt färgämne (Pyranin) vilket underlättar läcksökning. För att minska fjärrvärmeläckaget pågår en kontinuerlig bevakning av mängden tillförd vatten till nätet och insatser görs för att hitta läckage när misstanke om nya läckor uppstår. 19(20)

21

Miljörapport 2010 Orminge Panncentral

Miljörapport 2010 Orminge Panncentral Miljörapport 2010 Orminge Panncentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.1.1 Lokalisering... 2 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Miljörapport 2012. Skarpnäck värmeverk

Miljörapport 2012. Skarpnäck värmeverk Miljörapport 2012 Skarpnäck värmeverk INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport 2012. Farmen panncentral

Miljörapport 2012. Farmen panncentral Miljörapport 2012 Farmen panncentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 1 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 1 1.1.1 Lokalisering... 1 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport Gasturbin G5

Miljörapport Gasturbin G5 Miljörapport 2012 Gasturbin G5 MILJÖRAPPORT 2012, GASTURBIN G5 AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 3 1.1.1 Lokalisering...

Läs mer

Miljörapport 2012. Liljeholmens hetvattencentral

Miljörapport 2012. Liljeholmens hetvattencentral Miljörapport 2012 Liljeholmens hetvattencentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 2 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 4

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.2 FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 4 2 VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN... 4 2.1 UTSLÄPP TILL

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport 2010 Bredäng värmecentral

Miljörapport 2010 Bredäng värmecentral Miljörapport 2010 Bredäng värmecentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport 2010 Danderyds sjukhus panncentral

Miljörapport 2010 Danderyds sjukhus panncentral Miljörapport 2010 Danderyds sjukhus panncentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.1.1 Lokalisering... 2 1.1.2 Teknisk beskrivning av

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Brattås värmeverk Anläggningsnummer 1485-1120 Rapporteringsår 2012 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW.

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW. version 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Ludvigsbergs värmeverk

Ludvigsbergs värmeverk Miljörapport 2012 Ludvigsbergs värmeverk INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Sammanfattning Björndammens panncentral

Sammanfattning Björndammens panncentral Sammanfattning Björndammens panncentral I den här rapporten beskrivs verksamheten på Björndammens panncentral under år 2014. En sammanfattning över drift- och emissionsdata visas i tabellerna nedan. Drifttid:

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport 2010 Årsta värmeverk

Miljörapport 2010 Årsta värmeverk Miljörapport 2010 Årsta värmeverk INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2010 Farmen Panncentral

Miljörapport 2010 Farmen Panncentral Miljörapport 2010 Farmen Panncentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 1 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 1 1.1.1 Lokalisering... 1 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 14-03-19 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW.

Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW. version 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som

Läs mer

Miljörapport Hällefors Värme AB. Hällefors Värme AB

Miljörapport Hällefors Värme AB. Hällefors Värme AB Miljörapport 2012 Hällefors Värme AB Hällefors Värme AB Saxhyttevägen 12, 712 34 Hällefors Växel 0200-75 16 50 info@varmevarden.se www.varmevarden.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3

Läs mer

Vänge biobränslepanna

Vänge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Vänge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Vänge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Söderfors biobränslepanna

Söderfors biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Söderfors biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Söderfors biobränsleanläggning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport Bredäng värmecentral

Miljörapport Bredäng värmecentral Miljörapport 2012 Bredäng värmecentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Miljörapport 2010 Liljeholmens hetvattencentral

Miljörapport 2010 Liljeholmens hetvattencentral Miljörapport 2010 Liljeholmens hetvattencentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 2 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2015 Älvkarleby biobränslepanna Datum 21/3 2016 Underskrift: Roger Berlin, Vd, Bionär Närvärme AB Innehållsförteckning 1. Grunddel 3 2. Verksamhetsbeskrivning 3 3. Drift och produktion

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport 2016 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2016 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2016 Säffle Fjärrvärme Säffle Fjärrvärme. Textdel 2016 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport 2015 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2015 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2015 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2015 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC)

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) Miljörapport 2011 Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2011 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn:

Läs mer

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Ärende Ronneby Miljö & Teknik AB (nedan kallat Miljöteknik) planerar för förändring av den befintliga verksamheten vid Sörbyverket, fastighetsbeteckning

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Bälinge biobränslepanna

Bälinge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Bälinge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Bälinge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport Farsta värmeverk

Miljörapport Farsta värmeverk Miljörapport 2012 Farsta värmeverk INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 2 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar... 3

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Älvkarleby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Älvkarleby biobränsleanläggning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2010 Skarpnäck värmeverk

Miljörapport 2010 Skarpnäck värmeverk Miljörapport 2010 Skarpnäck värmeverk INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Valsta hetvattencentral

Valsta hetvattencentral Miljörapport 2012 Valsta hetvattencentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP)

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) I den här rapporten beskrivs verksamheten under 2014 för Göteborg Energis containerpannor som är placerade i Backa. Rapporten

Läs mer

Skutskär reservanläggning

Skutskär reservanläggning Årsrapport Miljö 2016 Skutskär reservanläggning Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Skutskärs fjärrvärmenäts reservanläggning

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Sammanfattning Sisjöns panncentral

Sammanfattning Sisjöns panncentral Sammanfattning Sisjöns panncentral I den här miljörapporten beskrivs verksamheten i Sisjöns panncentral under år 2014. En sammanfattning över drift- och emissionsdata visas i tabellerna nedan. Drifttid:

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar

Textdel 2016 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar Textdel 2016 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) Anläggningens (plats-)

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.2 FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 2 VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN... 3 2.1 UTSLÄPP TILL

Läs mer

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.2 FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 2 VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN... 3 2.1 UTSLÄPP TILL

Läs mer

Mackmyra biobränslepanna

Mackmyra biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Mackmyra biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Mackmyra biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39)

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39) MILJÖRAPPORT för år: 2004 Grunddel UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens nummer: 2181-155 Anläggningens namn: SEAB's pannanläggning Storvik Anläggningsort: Storvik Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014.

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Textdel 2014 års miljörapport Kungsörs Värmeverk ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Kungsörs Värmeverk, HVC Flaket

Läs mer

Hedesunda biobränslepanna

Hedesunda biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Hedesunda biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Hedesunda biobränsleanläggning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Älvkarleby biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Älvkarleby biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Älvkarleby biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Ludvigsbergs Värmeverk

Ludvigsbergs Värmeverk Ludvigsbergs Värmeverk Stockholm Exergi, miljörapport 2018 Stockholm Exergi 020-31 31 51 kundservice@stockholmexergi.se stockholmexergi.se Mars 2019, version 1.0 Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 2

Läs mer

PC Kotorget, Hudiksvall

PC Kotorget, Hudiksvall PC Kotorget, Hudiksvall Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Miljörapport 2015. Tynnereds panncentral

Miljörapport 2015. Tynnereds panncentral Miljörapport 2015 Tynnereds panncentral Sammanfattning Tynnereds panncentral I den här miljörapporten beskrivs verksamheten på Tynnereds Panncentral under år 2015. En sammanfattning över drift- och emissionsdata

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Hovhultsverket 1485-1121 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2012. Vilundaverket

Miljörapport 2012. Vilundaverket Miljörapport 2012 Vilundaverket INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.2 FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 3 2 VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN... 3 2.1 UTSLÄPP TILL

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Bergby biobränslepanna

Bergby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Bergby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Bergby biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Allmän beskrivning av verksamheten... 3 3 Yrkanden

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

Miljörapport 2016 Farmen panncentral

Miljörapport 2016 Farmen panncentral Miljörapport 2016 Farmen panncentral INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 1 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 1 1.1.1 Lokalisering... 1 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer