Framtidens Kvalitetsregister & RCO Sara Hansson Sektionschef Kvalitetsregister UCR Samordnare RCO Uppsala Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidens Kvalitetsregister & RCO Sara Hansson Sektionschef Kvalitetsregister UCR Samordnare RCO Uppsala Örebro"

Transkript

1 Framtidens Kvalitetsregister & RCO Sara Hansson Sektionschef Kvalitetsregister UCR Samordnare RCO Uppsala Örebro

2 Kort om UCR (Framtidens) Kvalitetsregister RCO s grunduppdrag och fokus 2018 Möjligheter

3 Kort om UCR (Framtidens) Kvalitetsregister RCO s grunduppdrag och fokus 2018 Möjligheter

4 Uppsala Clinical Research Center UCR bildades 2001, och är en icke vinstdrivande centrumbildning inom Uppsala Universitet och Region Uppsala (Akademiska sjukhuset) Uppsala Universitet Akademiska sjukhuset Vår mission är att förbättra hälsan hos människor i Sverige och hela världen

5 Kärnområden Klinisk forskning Kvalitetsregister Biobank och lab

6 Kvalitetsregister hos UCR AURICULA* Nationellt register för förmaksflimmer och antikoagulation GallRiks* Svenskt kvalitetsregister för gallstenskirurgi och ERCP KABL* Nationellt kvalitetsregister för Kateterbehandling vid hjärtrusningar NRS* Nationella Registret över Smärtrehabilitering RiksSvikt* Nationellt kvalitetsregister för hjärtsvikt Rikssår* Nationellt kvalitetsregister för svårläkta sår Senior Alert* Nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg av äldre SOReg* Scandinavian Obesity Surgery Registry SPAHR* Svenskt register för pulmonell hypertension SPOR* Svenskt Perioperativt Register SVAR* Svenskt Akutvårdsregister Svedem* Svenska Demensregistret SWEDCON* Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar SWEDEHEART* RIKS-HIA, SEPHIA, SCAAR,TAVI, HKIR och Kardiogenetikregistret SWEDEVOX* Andningssviktregistret (oxygenbehandling och respiratorbehandling i hemmet) SWEDVASC* Nationellt register för kärlkirurgi Webrehab * Kvalitetsregister inom rehabiliteringsmedicin ICMART Internationellt register för In vitro fertilisering TBI Traumatic Brain Injury Registry ThoR Register för allmän Thoraxkirurgi *Nationellt kvalitetsregister med stöd från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

7 Kort om UCR (Framtidens) Kvalitetsregister RCO s grunduppdrag och fokus 2018 Möjligheter

8 Vad är Nationella kvalitetsregister (NKR) Ett Nationellt Kvalitetsregister innehåller individbaserade uppgifter om problem, insatta åtgärder och resultat inom hälso- och sjukvård och omsorg. Nationella kvalitetsregister är kvalitetsgranskade och certifierade av den nationella styrgruppen för kvalitetsregister. Källa:

9 Vad visar ett Kvalitetsregister? När ett nationellt kvalitetsregister är fullt utbyggt är det möjligt att följa upp alla patienter i landet. Det är också möjligt att följa upp hur enskilda landsting, sjukhus eller kliniker bedriver sin vård

10 Varför behövs Nationella kvalitetsregister? Nationella Kvalitetsregister ger kunskap om hur vården och omsorgen fungerar och kan förbättras nyckeltillgångar inom svensk hälso- & sjukvård och har stor betydelse för framgångsrikt förbättringsarbete

11 Kvalitetsregister har bidragit till att Sverige har mycket hög överlevnad efter hjärtinfarkt, stroke, bröst- och koloncancer Sverige är ledande inom akut kardiologisk vård, diabetesvård och höftledsersättning

12

13 Räddar liv ex hjärtsjukvård i Sverige ger 30% större chans att överleva en hjärtinfarkt än i England Sparar pengar ex svårläkta sår där läkningstiden minskat med 64% Världens bästa kontroll av blodförtunnande läkemedel

14 Jämlik vård?

15 Upparbetade värden efter den statliga satsningen Ett nationellt kvalitetsregister (NKR) innebär möjlighet till nationell samsyn om hur god och säker vård kan följas upp och bidrar till evidensbaserad vård. Med hjälp av registren är det möjligt att studera effekter av, och risker med, en viss behandling för alla patienter i hela landet eller jämföra vårdens kvalitet mellan olika enheter över tid. NKR relaterar i hög grad till befintliga nationella vårdprogram och riktlinjer och är även ett värdefullt stöd när nya nationella vårdprogram och riktlinjer ska tas fram.

16 Vision för Nationella Kvalitetsregister De Nationella Kvalitetsregistren bidrar till att rädda liv och uppnå jämlik hälsa och används aktivt för uppföljning, lärande, förbättring, forskning samt ledning

17 Målet är att förändra och vidareutveckla systemet för NKR så att det är en integrerad del i ett nationellt hållbart system för kunskapsstyrning och uppföljning av svensk hälso- och sjukvård, och ett viktigt stöd för att uppnå jämlik hälsa och resurseffektiv vård och omsorg. Målet är också att NKR i större utsträckning ska användas i förbättringsarbete i vårdens verksamheter samt i klinisk forskning och samverkan med Life science-sektorn.

18 Registren ska användas mer till att förbättra vården och komma närmare den dagliga vården. Arbetet med registren måste förenklas och tekniklösningarna effektiviseras. En viktig del i detta är anpassning till de stora skiften som planeras kring vårdinformationssystem. Patienterna behöver involveras aktivare i mätning och uppföljning. Tydlig roll som en del av systemet för den samlade kunskapsstyrningen och uppföljningen av svensk hälso- och sjukvård.

19 Kort om UCR (Framtidens) Kvalitetsregister RCO s grunduppdrag och fokus 2018 Möjligheter

20 Registercentrumorganisationer (RCO) etableras på riktigt Ett RCO består av de verksamheter (RC, RCC och eventuellt andra enheter), som huvudmannen har beslutat ska samverka för att fullgöra det nationella uppdraget, för att kvalitetsregistren ska användas integrerat i hälso- och sjukvården RCO Uppsala Örebro = UCR samt RCC Uppsala Örebro Det ska finnas ett RCO i varje sjukvårdsregion. De 6 RCO ska bilda ett nationellt samverkande RCO-system.

21 RCO s grunduppdrag 2018 RCO:s uppdrag är att aktivt stödja registren i anpassningen till det nya kvalitetsregistersystemet. För detta ska RCO, i så stor utsträckning som möjligt, utarbeta och tillhandahålla registren samordnade processtöd och samordnade IT-plattformar.

22 RCO ska driva på och stimulera konsolidering, samverkan och gemensam utveckling av kvalitetsregistren och säkerställa att adekvat stöd för detta finns. Det är alltid styrgruppen för registret som har huvudansvaret för registrets utveckling.

23 RCO s uppdrag RCO ska utarbeta och tillhandahålla registren, i så stor utsträckning som möjligt, samordnade processtöd (IT-plattformar, metoder och verktyg), enskilt eller i samverkan med andra RCO eller ev. andra stödfunktioner. Särskilt viktigt är : a) Arbete med att succesivt samla kvalitetsregistren på färre och mer samordnade IT-plattformar. b) Utformning och utveckling av registrens design utifrån respektive registers utvecklingsnivå och behov av samordning med andra närliggande register. c) Stödja register för att uppnå en hög täckningsgrad, och verka för öppna redovisningar av resultat d) Patientmedverkan och PROM/PREM, med tonvikt på att PROM/PREM kommer till ökad användning. e) Statistik och datakvalitet. f) Stöd för att underlätta forskning.

24 RCO s uppdrag, forts. RCO ska bidra till att underlätta registrens datainsamling, t ex genom att delta i nationella projekt och aktiviteter, använda nationella IT-tjänster, stödja ensning av variabler och harmonisering osv. RCO ska erbjuda registren utdatalösningar anpassade till behoven hos användarna (huvudmännen, klinikerna etc.) och till respektive registers förutsättningar (online, i realtid, över tid, lättillgängligt med målvärden och med relevanta jämförelsemöjligheter). Samordning mellan närliggande register är viktig.. RCO ska verka för ökad tillgång till registerdata för forskning och Life Science, samt erbjuda proccesstöd för koppling av registerdata. Som en del av det nationella uppdraget ska RCO kunna bidra med sin kompetens i den lokala/regionala utvecklingen mot ett sammanhållet system för kunskapsstyrning (nationellt/regionalt/lokalt). För arbete/tjänster kopplat till detta ansvarar dock respektive huvudman.

25 Registercentrum UCR/RCO Drift & Säkerhetslösningar Rådgivning & stöd till forskare Projektledning Behovsanalys Kravinsamling & Kravanalys Quality Assurance Kvalitetsregister Informations- & Systemarkitektur Plattforms- & Infrastrukturlösningar Statistik & Analystjänster Rapportutveckling Systemutveckling Användbarhet & Användarupplevelse

26 Styrning och stöd En ledningsfunktion motsvarande Styrgrupp för Nationella Kvalitetsregister etableras. En nationell stödfunktion för kunskapsstyrning som inkluderar kvalitetsregister etableras hos SKL En funktion som samordnar forskning och samarbete med Life science-sektorn inrättas på nationell nivå. En samverkansgrupp för nationella kvalitetsregister etableras.

27 Huvudmännens uppdrag Huvudmännens uppdrag är att skapa förutsättningar för att samtliga NKR uppnår hög anslutnings- och täckningsgrad, tillse att system och tid säkras som möjliggör att kvalitetsregistren används integrerat i förbättringsarbete på mikro-, meso- och makronivå. Huvudmännen är ansvariga för drift och förvaltning av NKR, och är CPUA-myndighet (centralt personuppgiftsansvarig myndighet) som tillser att användningen av registren uppfyller lagstiftningens krav. Huvudmännen tar på sig ansvar för kostnadstäckning för registrerings-kostnader, rapportering till och användning av NKR för kvalitetsutveckling och öppen redovisning av resultat för NKR. Sjukvårdshuvudmännen tar på sig ansvar för att de sex regionala registercentrumorganisationerna (RCO) fungerar i dess nationella uppdrag.

28 Kort om UCR (Framtidens) Kvalitetsregister RCO s grunduppdrag och fokus 2018 Möjligheter

29 Ett nationellt kvalitetsregister (NKR) innebär möjlighet till nationell samsyn om hur god och säker vård kan följas upp och bidrar till evidensbaserad vård. Med hjälp av registren är det möjligt att studera effekter av, och risker med, en viss behandling för alla patienter i hela landet eller jämföra vårdens kvalitet mellan olika enheter över tid. NKR relaterar i hög grad till befintliga nationella vårdprogram och riktlinjer och är även ett värdefullt stöd när nya nationella vårdprogram och riktlinjer ska tas fram.

30 Kvalitetsregister

31 Registercentrumorganisation, RCO Stödorganisation för regional samverkan i Uppsala-Örebro Regionalt Cancercentrum Uppsala-Örebro RCO UCR, Uppsala Clinical Research Center

32 Tack för att Ni lyssnade!

Registercentrum sydost (RCSO) 26 oktober 2017

Registercentrum sydost (RCSO) 26 oktober 2017 Registercentrum sydost (RCSO) 26 oktober 2017 Vad är RCSO? Ett av sex nationella registercentrum Bildades i samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Östergötland, Landstinget i Kalmar Drivs i nätverksform

Läs mer

Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister

Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister Vad är kvalitetsregister? Definition av Nationellt Kvalitetsregister: Ett Nationellt Kvalitetsregister innehåller individbaserade

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

Registerdag 5 oktober 2017

Registerdag 5 oktober 2017 Registerdag 5 oktober 2017 9.00-10.00 Framtida organisation kring nationella kvalitetsregister med fokus på registercentrumens uppdrag 10.00-10.30 Fika 10.30-11.15 Automatisk överföring från vårddatabas

Läs mer

ARBETE MED KVALITETSREGISTERDATA RCO SYD REGISTERDAGAR

ARBETE MED KVALITETSREGISTERDATA RCO SYD REGISTERDAGAR ARBETE MED KVALITETSREGISTERDATA RCO SYD REGISTERDAGAR 2015-09-17 1 HISTORIK 1975 bildades det första kvalitetsregistret. 1995 började Socialstyrelsen och Landstingsförbundet ge ekonomiskt stöd till registren

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Tillsammans gör vi varandra framgångsrika! Med sikte mot ett nationellt gemensamt Bakom systemet

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Tillsammans gör vi varandra framgångsrika! Med sikte mot ett nationellt gemensamt Bakom systemet

Läs mer

Landstingets ledningskontor. Allt ljus på Uppsala

Landstingets ledningskontor. Allt ljus på Uppsala Landstingets ledningskontor Allt ljus på Uppsala Landstingets ledningskontor Landstingets ledningskontor Landstingets ledningskontor Landstingets ledningskontor På gång hos Landstinget i Uppsala län Landstingets

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister

Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning. Framtidens kvalitetsregister Uppdragsbeskrivning Framtidens kvalitetsregister 1 1 Bakgrund Statens och landstingens femåriga satsning på Nationella Kvalitetsregister avslutas 2016. Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister behöver

Läs mer

NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV

NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV NATIONELLA KVALITETSREGISTER UR ETT NATIONELLT PERSPEKTIV RC SYD REGISTERDAGAR 2014-09-26--27 Karin Christensson Kansliet för Nationella Kvalitetsregister VISION Nationella Kvalitetsregistren används integrerat

Läs mer

Kvalitet för den enskilde innebär att behov och förväntningar blir tillfredsställda.

Kvalitet för den enskilde innebär att behov och förväntningar blir tillfredsställda. Kvalitet Kvalitet för den enskilde innebär att behov och förväntningar blir tillfredsställda. Florence Nightingale Att vara delägare Amputation och Protesregistret Andningssviktregistrett AuriculA (Nationellt

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om stöd till nationella kvalitetsregister 2018

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om stöd till nationella kvalitetsregister 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 19/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-12-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om stöd till nationella

Läs mer

BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015

BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015 Sida 1 (7) 2013-12-13 Dnr:13/3914 BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015 Detta är förteckningen över de Nationella Kvalitetsregister och registerkandidater som får nationellt stöd under 2014 och 2015. Registerkandidater

Läs mer

Varför Framtidens kvalitetsregister. Slutrapport 15 maj 2017

Varför Framtidens kvalitetsregister. Slutrapport 15 maj 2017 Varför Framtidens kvalitetsregister Slutrapport 15 maj 2017 Varför nytt kvalitetsregistersystem? Tre huvudfrågor som problem i så gott som alla samtal och i kansliets rapport. 1. För låg användning av

Läs mer

Staffan Winter. NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDi

Staffan Winter. NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDi Staffan Winter NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDi PROGRAMMETS MÅL Att få bort dubbelregisteringen i vården i samband med datainsamling till kvalitetsregister. FUNDAMENT Strategi med huvudfokus

Läs mer

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC God vård? Hälso- och sjukvård ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig säker patientfokuserad

Läs mer

BESLUT MEDEL FÖR 2018

BESLUT MEDEL FÖR 2018 Sida 1 av 6 2017-12-11 Dnr: 17/00206 BESLUT MEDEL FÖR 2018 Detta är förteckningen över de Nationella Kvalitetsregister och registerkandidater som får nationella medel under 2018. Samverkansgruppen för

Läs mer

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK Tony Holm NSK bildades år 2008 som ett forum för Representanter för statliga myndigheter och huvudmän inom hälso- och sjukvården (via representanter från

Läs mer

Underlag Regionalt uppdrag RCSO

Underlag Regionalt uppdrag RCSO Underlag Regionalt uppdrag RCSO Registercentrum sydost (RCSO) är ett av sex registercentrum med uppdrag att stödja och utveckla nationella kvalitetsregister. RCSO bildades 2012 och är en nätverksorganisation

Läs mer

KVALITETSREGISTRENS ROLL FÖR FRÄMJANDE AV HÖGKVALITATIV VÅRD

KVALITETSREGISTRENS ROLL FÖR FRÄMJANDE AV HÖGKVALITATIV VÅRD KVALITETSREGISTRENS ROLL FÖR FRÄMJANDE AV HÖGKVALITATIV VÅRD KARIN CHRISTENSSON Chef kansliet för Nationella Kvalitetsregister www.kvalitetsregister.se EN NATIONELL SATSNING 2012-2016 PÅ 1 500 000 KR FÖR

Läs mer

Automatisk överföring från vårdsystem till kvalitetsregister

Automatisk överföring från vårdsystem till kvalitetsregister Automatisk överföring från vårdsystem till kvalitetsregister Maria Karlsson Resursfunktion informatik maria.karlsson6@regionorebrolan.se 019-602 61 42 Gemensam informationsstruktur Förutsättningar för

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Registercentrum Syd (RC Syd) Sara Johansson Registeransvarig SwedeAmp

Registercentrum Syd (RC Syd) Sara Johansson Registeransvarig SwedeAmp Registercentrum Syd (RC Syd) Sara Johansson Registeransvarig SwedeAmp 2019-03-28 Registercentrum 6 st Registercentrum ett nationellt kvalitetesregister måste vara anslutet till ett RC Ett registercentrum

Läs mer

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Måns Rosén (utredare) Hanna Sjöberg (huvudsekreterare) Sara Åström (jurist) Vår målsättning

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-17 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2018-05-17 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, ordförande Anders Sylvan Ann Söderström Lena Hellberg Björn

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2019-04-25 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2019-04-25 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, Ordförande Sara Johansson Olivia Wigzell Björn Halleröd NÄRVARANDE

Läs mer

Swedish Registry for Advanced Pediatric Surgery Svenska Registret för Avancerad Barn- och Ungdomskirurgi

Swedish Registry for Advanced Pediatric Surgery Svenska Registret för Avancerad Barn- och Ungdomskirurgi Swedish Registry for Advanced Pediatric Surgery Svenska Registret för Avancerad Barn- och Ungdomskirurgi Program 1. Organisationsstruktur 2. Information SWEAPS Uppdrag och syfte med SWEAPS Hur långt vi

Läs mer

Jack Lysholm, strateg forskningsfrågor SKL, Kvalitetsregisterkansliet

Jack Lysholm, strateg forskningsfrågor SKL, Kvalitetsregisterkansliet Jack Lysholm, strateg forskningsfrågor SKL, Kvalitetsregisterkansliet Chef RC Norr Umeå Kvalitetsregisterbaserad forskning Nuläget, framtiden och metodologisk utveckling som ställer nya krav på infrastrukturen

Läs mer

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Historik Vi har nu ganska länge vetat att vi måste jobba hårt för att sluta gapet

Läs mer

Verksamhetsplan Registercentrumorganisation Uppsala-Örebro

Verksamhetsplan Registercentrumorganisation Uppsala-Örebro Verksamhetsplan Registercentrumorganisation Uppsala-Örebro Inledning och bakgrund RCO Uppsala Örebro utgörs av enheterna UCR och RCC Uppsala Örebro. Redan innan bildandet av RCO, finns sedan flera år tillbaka

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister. Göran Henriks Ref:Anders Tennlind, RCSO

Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister. Göran Henriks Ref:Anders Tennlind, RCSO Registercentrum sydost (RCSO) till stöd för nya och befintliga kvalitetsregister Göran Henriks Ref:Anders Tennlind, RCSO Vad är kvalitetsregister? Vad är kvalitetsregister? Definition av Nationellt Kvalitetsregister:

Läs mer

KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD

KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD Vårt dnr: 18/00295 KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD Förslag till SKL:s styrelse att ta beslut om en rekommendation till Sveriges kommuner om att gemensamt finansiera

Läs mer

BÄTTRE KVALITETSREGISTER- FORSKNING 2015 BERTIL LINDAHL, NATIONELLA KVALITETSREGISTER & SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING

BÄTTRE KVALITETSREGISTER- FORSKNING 2015 BERTIL LINDAHL, NATIONELLA KVALITETSREGISTER & SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING BÄTTRE KVALITETSREGISTER- FORSKNING 2015 BERTIL LINDAHL, NATIONELLA KVALITETSREGISTER & SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING Vision Nationella Kvalitetsregistren används integrerat och aktivt av svensk hälso-

Läs mer

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret Styrdokument Nationella lungcancerregistret och Mesoteliomregistret 2018 Nationella lungcancerregistret Bakgrund Den svenska planeringsgruppen för lungcancer beslutade 2001 att införa ett nationellt kvalitetsregister

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

DE NATIONELLA KVALITETSREGISTREN ANVÄNDS RESULTATEN FÖR BEFOLKNINGENS NYTTA OCH FÖR EN MER JÄMLIK HÄLSA?

DE NATIONELLA KVALITETSREGISTREN ANVÄNDS RESULTATEN FÖR BEFOLKNINGENS NYTTA OCH FÖR EN MER JÄMLIK HÄLSA? DE NATIONELLA KVALITETSREGISTREN ANVÄNDS RESULTATEN FÖR BEFOLKNINGENS NYTTA OCH FÖR EN MER JÄMLIK HÄLSA? Bertil Lindahl Forskningsstrateg, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Uppsala Clinical Research

Läs mer

S2011/8994/FS (delvis) Kammarkollegiet Box Stockholm

S2011/8994/FS (delvis) Kammarkollegiet Box Stockholm Regeringsbeslut I:7 2011-10-13 S2011/8994/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utveckla och driva en nationell registerservice samt utbetalning av medel

Läs mer

Nationella Kvalitetsregister

Nationella Kvalitetsregister Nationella Kvalitetsregister Presentation 2007-05-10 Bodil Klintberg Sektionen för verksamhetsutveckling Sveriges Kommuner och Landsting 1 Varför kvalitetsregister? All sjukvård skall omfattas av system

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Jan 2015. Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society

Jan 2015. Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society KRAFTSAMLING KRING SVENSK SMÄRTVÅRD Jan 2015 Information till medlemmar inom Svenska Smärtläkarföreningen och Swedish Pain Society Vi kan skapa en modern smärtvård Ifall vi kraftsamlar tillsammans! Innehåll

Läs mer

RUNDA BORDSMÖTE 16 OKT Varmt välkomna!

RUNDA BORDSMÖTE 16 OKT Varmt välkomna! RUNDA BORDSMÖTE 16 OKT. 2018 Varmt välkomna! Vision Nationella kvalitetsregister ska - bidra till att rädda liv och uppnå jämlik hälsa - användas aktivt för uppföljning, lärande, kvalitetsutveckling, förbättring,

Läs mer

VÄLKOMNA TILL RUNDA BORD 17 MARS

VÄLKOMNA TILL RUNDA BORD 17 MARS VÄLKOMNA TILL RUNDA BORD 17 MARS DAGENS SCHEMA 10-11 Aktuellt från Kansliet och korta rapporter över pågående nationella arbeten 11.00 Fika 11.10 Aktuellt från Registerservice och Socialstyrelsen 11.30

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Avtal mellan organisationerna:

Avtal mellan organisationerna: Avtal mellan organisationerna: * nedan kallat organisationen och Landstinget i *namnge på raden ovan den kommun, det landsting eller den privata vårdgivaren det gäller Jönköpings län nedan kallat registerhållare

Läs mer

På gång: Kvalitetsregister något för arbetsterapeuter? Susanne Lundblad Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

På gång: Kvalitetsregister något för arbetsterapeuter? Susanne Lundblad Qulturum, Landstinget i Jönköpings län På gång: Kvalitetsregister något för arbetsterapeuter? Susanne Lundblad Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Samtala om Vad är (kvalitets-)register inom vården/omsorgen för dig? Det var en gång.....en

Läs mer

att en uttalad avsikt är att finansiering och organisering permanentas, där kommunerna så väl som staten bidrar långsiktigt.

att en uttalad avsikt är att finansiering och organisering permanentas, där kommunerna så väl som staten bidrar långsiktigt. MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15/2018 2018-12-14 Vårt ärendenr: 18/00003 Kommunstyrelserna Meddelande från styrelsen Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för

Läs mer

Program: Lunch

Program: Lunch Nationellt kvalitetsregister för öron,- näs- och halssjukvård bjuder in till Registrerardag 2017 2017-02-03 Göteborg, Registercentrum Västra Götaland Kvalitetsregistret drivs på uppdrag av SFOHH Program:

Läs mer

Susanne Albrecht RC Syd Karlskrona

Susanne Albrecht RC Syd Karlskrona Susanne Albrecht 2017-10-05 Introduktion Förbättringsarbete i SMR=Svenska Makulareg. Erfarenheter Patientmedverkan Endoftalmitregistrering i SMR De nationella kvalitetsregistren bidrar till att rädda liv

Läs mer

FÖRSLAG: FRAMTIDENS KVALITETSREGISTER

FÖRSLAG: FRAMTIDENS KVALITETSREGISTER FÖRSLAG: FRAMTIDENS KVALITETSREGISTER Förslag från projektgrupp tillsatt av Styrgruppen för Nationella Kvalitetsregister Maj 2017 Framtidens kvalitetsregister 02/66 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning

Läs mer

Vad är kvalitet i vården? - kvalitetsbegreppet och kvalitetsregister

Vad är kvalitet i vården? - kvalitetsbegreppet och kvalitetsregister Vad är kvalitet i vården? - kvalitetsbegreppet och kvalitetsregister Peter Kammerlind Civ ing, Tech Lic, Utvecklingsledare, Landstinget i Jönköpings län Registercentrum Sydost QULTURUM här jobbar jag Mäta

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Registerdag 4 oktober 2018

Registerdag 4 oktober 2018 Registerdag 4 oktober 2018 Agenda 9.30-10.00 Statusrapport RCO och organisationen för nationella kvalitetsregister 10.00-10.30 Patientperspektiv: Återkoppling från workshop med patient- och närståendeföreträdare

Läs mer

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Uppdraget Starka Tillsammans Regeringen beslutade den 11 september 2014 att

Läs mer

INFORMATION FRÅN KANSLIET

INFORMATION FRÅN KANSLIET VÄLKOMNA! INFORMATION FRÅN KANSLIET - Överenskommelsen mellan staten och SKL om stöd till nationella kvalitetsregister under 2018 - EYs granskning - Information om nya Ledningsfunktionen samt Samverkansgruppen

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 14 december 2017 Standardiserade vårdförlopp SBU PM Kvalitetsregister Socialstyrelsen NSK-s Nationella riktlinjer Programråd Läkemedelsindustrin Föreskrifter

Läs mer

SveDem Svenska Demensregistret

SveDem Svenska Demensregistret SveDem Svenska Demensregistret Emma Timerdal Leg sjuksköterska Regional koordinator Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge 2016-05-26 SveDem Svenskt nationellt kvalitetsregister avseende demenssjukdomar

Läs mer

Hur används PROM-data från kvalitetsregister i regionen?

Hur används PROM-data från kvalitetsregister i regionen? Hur används PROM-data från kvalitetsregister i regionen? Kartläggning av användning och kännedom om patientrelaterade mått Handläggare: Nettan Svartz, Lotti Orwelius, Helena Tufvesson Stiller Verksamhet:

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Nationella kvalitetsregisters täckningsgrad

Nationella kvalitetsregisters täckningsgrad PM 2014:3 Nationella kvalitetsregisters täckningsgrad beskrivning, beräkning och bedömning Citera gärna ur Vårdanalys rapporter, men ange alltid källa. Rapporten finns även publicerad på www.vardanalys.se

Läs mer

Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården

Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården Projekt och aktiviteter inom kronisk sjukdom och primärvården Sofia Kialt, Samordnare för verksamhetsutveckling Bodil Klintberg, samordnare för strategin för kronisk sjukdom bodil.klintberg@skl.se, 070-610

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren Utdrag Protokoll I:9 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8974/FS/(delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om utvecklingsinsatser för psykiatrin med hjälp av de Nationella kvalitetsregistren

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Vad är Nationella Kvalitetsregister? De är ett system av kvalitetsverktyg som ger oss i Sverige unika möjligheter att

Läs mer

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48)

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48) Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

SveDem Svenska Demensregistret

SveDem Svenska Demensregistret SveDem Svenska Demensregistret Christina Carlsson & Trine Johansson Regionala koordinatorer Västra Götaland SveDem Svenskt nationellt kvalitetsregister avseende demenssjukdomar Initierades via forskningsnätverket

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER Manólis Nymark, jurist, SKL AGENDA Registerforskning: 1. Hur forskningen får utföras (etikprövningslagen) 2. Hur uppgifter får lämnas ut

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 RCO Syd

Verksamhetsberättelse 2017 RCO Syd Verksamhetsberättelse 2017 RCO Syd Kontaktpersoner Maria Rejmyr-Davis, RCC Syd Mikael Åström, RC Syd Thomas Troëng, RC Syd E-post: maria.rejmyrdavis@skane.se E-post: mikael.astrom@skane.se E-post: thomas.troeng@ltblekinge.se

Läs mer

SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015

SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015 SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015 SYLF tackar för möjligheten att få besvara remiss avseende:

Läs mer

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen - 2025 Regionalt Cancercentrum Norr Innehållsförteckning 1. Samordning av cancervården... 3 2. Strategi: Vård med patientens fokus... 4 3. Strategi:

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur

VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning. VR uppdrag. Finansiering. Policy information utvärdering. Infrastruktur VRs syn på stöd till kvalitetsregisterforskning VR uppdrag Finansiering Infrastruktur Policy information utvärdering 1 Delar i instruktion för Vetenskapsrådet som understödjer klinisk och registerbaserad

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

God vård. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa

God vård. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa God vård Margareta Kristenson Professor/Överläkare Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa 1 God vård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig hälsooch sjukvård Säker hälso- och

Läs mer

Registerbaserat kliniskt förbättringsarbete

Registerbaserat kliniskt förbättringsarbete Registerbaserat kliniskt förbättringsarbete Utvecklingskraft 2015-05-07, Jönköping Johan Thor, specialist i socialmedicin, MPH, med.dr. E-post: johan.thor@hj.se Vinnvård Fellow of Improvement Science,

Läs mer

UCR Uppsala Clinical Research Center

UCR Uppsala Clinical Research Center 27 nov 2013 UCR Uppsala Clinical Research Center Lena Ohrt Grünberg Eva Jacobsson Anja Kyllönen Administrativ Chef Projektledare Ekonom Academic Research Organization (ARO) UCR:s övergripande mål är att

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker Samverkansnämnd : 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås Närvarande: Landsting/politiker Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson Ola Karlsson Robert Mörk Jenny Steen Ewa Sundqvist Annika

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN

Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-21 167 Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN-2019-0808

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm

Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (7) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 6 Handläggare: Inger Rising Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm Ärendebeskrivning Kvalitetsregistren,

Läs mer

UTBILDNINGSSTRATEGI. GallRiksdagarna. Utbildningsmiljön. Grundutbildning. Lise Lott Prebner

UTBILDNINGSSTRATEGI. GallRiksdagarna. Utbildningsmiljön. Grundutbildning. Lise Lott Prebner UTBILDNINGSSTRATEGI Utbildningsmiljön GallRiksdagarna Grundutbildning Lise Lott Prebner UTBILDNINGSSTRATEGI En viktig del för hög datakvalitet är att de som registrerar i ett kvalitetsregister har en adekvat

Läs mer

Protokoll Beslutsgruppen för Nationella Kvalitetsregister

Protokoll Beslutsgruppen för Nationella Kvalitetsregister 2013-04-25 1 (7) Protokoll Beslutsgruppen för Nationella Kvalitetsregister 2012-04-25 Närvarande: Henrik Almkvist, (Ordf.) Stockholms läns landsting Åsa Andersson, Svensk sjuksköterskeförening Margareta

Läs mer

Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning

Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning Anna Trinks, registerhållare Senior alert Qulturum, Region Jönköpings län Många använder Senior alert 272 kommuner 137 privata 15 landsting 9 000 enheter

Läs mer