Statistikinfo 2013:03

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistikinfo 2013:03"

Transkript

1 Statistik & Utredningar Statistikinfo 213:3 Kvinnor i åldern 28 år bakom födelserekordet Med födda barn under kalenderåret 212 sattes ett nytt prydligt rekord i födda barn för Linköpings kommun Kvinnor i åldern 28 år födde 38 barn fler än förväntat under 212 Kvinnor i Linköpings kommun som födde barn under 212 var i genomsnitt 4,4 år äldre än de kvinnor som födde barn Skäggetorp var den stadsdel i kommunen där det föddes flest barn under 212 Sju kommuner i riket satte nytt rekord i födda barn under 212 Födda barn i Linköpings kommun efter moderns ålder -212 Antal w år 4-44 år år 3-34 år år 2-24 år -19 år var 37 procent av de nyblivna mödrarna i åldern 3-34 år. tillhörde endast 18 procent av de kvinnor som födde barn denna åldersklass. Statistik & Utredningar Ref: Jimmy Lindahl, Besöksadress: Ågatan 4 Postadress: LINKÖPING Webbplats:

2 Ålder för kvinnor som har fött barn i Linköpings kommun år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år Flest barn föddes under 212 av kvinnor i åldern 31 år. För i stort sett samtliga åldrar mellan 27 och 36 år föddes det fler barn 212 än vad det i genomsnitt gjordes under perioden , endast åldern 32 år avviker. Jämfört med hela perioden -212 föddes det under 212 fler barn än i genomsnitt för samtliga åldrar 28 år eller äldre. För samtliga åldrar 27 år eller yngre föddes det däremot färre barn än i genomsnitt för perioden Avvikelse i födda barn efter moderns ålder jämfört med referensperioden år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år Genom att använda den senaste femårsperioden (27-211) som referens går det få en bra uppfattning om i vilka åldrar som det föddes fler barn än förväntat under 212. Vid beräkningen har hänsyn också tagits till att et kvinnor i respektive ålder varierar mellan de olika åren. Framförallt var det kvinnor i åldern 28 år som födde fler barn än förväntat, kvinnor i åldern 28 år födde 38 barn fler än förväntat jämfört med referensperioden Även kvinnor i åldern 29 år och 33 år födde betydligt fler barn än förväntat. När det gäller kvinnor i åldern 23 år framgår det i det övre diagrammet på den här sidan att de i födde fler barn än vad kvinnor i åldern 23 år gjort i genomsnitt under perioden Trots detta föddes något färre barn än förväntat av kvinnor i åldern 23 år. Orsaken till denna, vid en snabb anblick, till synes motsägelsefulla situation är att et kvinnor i åldern 23 år var väsentligt högre 212 än under de tidigare åren. Det höga et kvinnor i den nämnda åldern innebar att de summerat födde fler barn än de närmast föregående åren även om et barn per kvinna i åldern 23 år var lägre än de närmast föregående åren. För flertalet åldrar 27 år eller äldre föd-

3 des det fler barn än förväntat medan det omvänt föddes färre barn än förväntat för flertalet åldrar 26 år eller yngre. Endast åldersgruppen 32 år är ett tydligt undantag från detta mönster. Jämförelse mellan mödrars ålder vid början av -, 8-, 9-, - och 1-talen år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år Sedan början av -talet har kvinnor som föder barn successivt blivit allt äldre. Vid början av -talet var det kvinnor i åldern 25 år som födde flest barn, och endast 7 procent av mödrarna var äldre än 35 år. Vid början av 198-talet, då det inte föddes så mycket barn, visas inte någon tydlig topp utan det var framförallt i åldrarna 26 till 28 år som toppnoteringen nåddes, vid den tidpunkten var 1 procent av mödrarna 35 år eller äldre. I samband med baby-boomen kring var det en topp för åldern 27 år, och 12 procent av kvinnorna som födde barn var äldre än 35 år. Kring sekelskiftet, då det inte föddes så mycket barn, visas en topp kring 29 till 3 år och 19 procent av mödrarna var äldre än 35 år. Under den senaste treårsperioden visas en topp för kvinnor i åldern 31 år och 24 procent av kvinnorna som har fött barn under de tre åren har varit 35 år eller äldre. Genomsnittlig ålder för kvinnor i Linköpings kommun som har fött barn -212 ålder Beräknas den genomsnittliga åldern för samtliga kvinnor som har fött barn har åldern för barnafödande kvinnor successivt ökat. Från en genomsnittlig ålder på 26,9 år till 31,3 år 212. De senaste åtta åren har dock den genomsnittliga åldern för barnafödande kvinnor varit tämligen stabil. Tydliga åldersökningar för de barnafödande kvinnorna visas framförallt under slutet av -talet och början av 198-talet, samt under större delen av -talet.

4 Genomsnittlig ålder för kvinnor i Linköpings kommun som har fött sitt första barn ålder Även åldern för de kvinnor som har fött sitt första barn har åldern successivt ökat. Några uppgifter för 212 finns ännu inte, men mellan och 211 ökade den genomsnittliga åldern för kvinnor i Linköpings kommun som födde sitt första barn med 4,7 år till 29,3 år. Åldern för män som har blivit fäder för första gången har ökat med ungefär lika mycket och i genomsnitt var de män som blev pappa för första gången ,5 år. Andel nyblivna mödrar i Linköpings kommun som är yngre än 25 år -212 procent Under -, 198- och -talen blev andelen mödrar yngre än 25 år allt lägre. var 39,1 procent av de kvinnor som födde barn yngre än 25 år. 212 uppgick motsvarande andel endast till 1,7 procent. Sedan 21 har denna procentandel varit tämligen stabil. Lägst andel visas med 9, procent för 24.

5 Summerad fruktsamhet för Linköpings kommun ,5 2, 1,5 1,,5, En starkt bidragande orsak till att Linköpings kommun under 212 kunde sätta nytt rekord i födda barn är att folkmängden i kommunen successivt ökar. En allt större folkmängd i kombination med en kraftig ökning av den summerade fruktsamheten gav gynnsamma förutsättningar för ett nytt rekord. Den summerade fruktsamheten var dock högre i samband med babyboomen kring och även i början av -talet var den summerade fruktsamheten högre än 212. För att befolkningen ska växa av sig själv utan inflyttning krävs en summerad fruktsamhet på 2,1. En nivå högre än 2 har dock Linköping sedan slutet av 196-talet endast uppnått under fyra år. 1971,, 1991 och. Längre tillbaks i tiden utanför den tidsrymd som ovanstående diagram täcker - har dock nivåer över 2 i fruktsamhet också visats för Linköping. Exempelvis under mitten av 196-talet och under den senare delen av 194-talet. Linköpings kommuns andel av samtliga födda barn i riket -212 procent 2, 1,8 1,6 1,4 1,2 1, Eftersom ökningen av et födda barn under förra året var större i Linköping än i de flesta andra kommuner i riket innebar födelserekordet 212 samtidigt att Linköpings andel av samtliga barn som föddes i Sverige var högre än någonsin tidigare. 1,67 procent av samtliga barn som föddes i landet föddes av kvinnor bosatta i Linköping kommun. Endast har denna andel tidigare varit högre än 1,6 procent. Linköpings andel av den totala befolkningen i Sverige är för närvarande 1,55 procent.

6 Antal kommuner som redovisat eget rekord för födda barn respektive år Tidpunkt som respektive kommun i riket satt rekord för födda barn för perioden sattes det nytt rekord i födda barn i sju av landets 29 kommuner. Vid sidan om Linköping, sattes rekord också i Sundbyberg, Solna, Växjö, Lomma, Svedala och Malmö. Ett stort av landets kommuner har sina födelserekord från 196-talet eller i början av - talet. 81 kommuner har ett rekord som sattes eller tidigare. Åren kring sattes nya rekord för en stor andel av landets kommuner. Mellan och 1995 sattes rekord som ännu inte har överträffats i 166 kommuner. Linköpings tidigare rekord sattes också under denna period, eller närmare bestämt. Från 24 och fram till 211 har det på nytt satts nya rekord (i 21 kommuner). Dessa rekord har framförallt satts i kommuner som växer befolkningsmässigt, och för flertalet av dessa kommuner sattes det nya rekordet 21. Färgerna i diagrammet ovan och i kartan överensstämmer med varandra.

7 Antal födda barn per stadsdel/tätort Skäggetorp Berga Lambohov Innerstaden Gottfridsberg Ryd Ljungsbro Östra Valla Tallboda Ekholmen Vasastaden Vidingsjö Linghem Ekängen Flest barn föddes under 212 i stadsdelen Skäggetorp. Kvinnor bosatta i Skäggetorp födde 189 barn. Närmast därefter följer stadsdelarna Berga, Lambohov och Innerstaden, där det också föddes fler än 1 barn under det gångna året. Johannelund Tannefors Hjulsbro Vimanshäll Malmslätt Garnisonen Ekkällan Hejdegården Ullstämma Summerad fruktsamhet per stadsdel/tätort 212 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5, Ekängen Ullstämma Tallboda Vidingsjö Linghem Skäggetorp Ekholmen Ljungsbro Hjulsbro Berga Garnisonen Vimanshäll Östra Valla Lambohov Ekkällan Malmslätt Ryd Hejdegården Gottfridsberg Innerstaden Johannelund Tannefors Vasastaden Observera att summerad fruktsamhet (TFR) är ett statistiskt mått som visar hur många barn en kvinna i genomsnitt skulle föda under sin fruktsamma period om den fruktsamhet som gällde under det aktuella året består. Det innebär att det tillfälligt kan bli ganska höga tal inom mindre områden, inte att exempelvis kvinnorna i Ekängen i genomsnitt har fött fyra barn. Även om flest barn föddes i Skäggetorp var det inte i den stadsdelen som den summerade fruktsamheten var högst under 212. Bland de 23 stadsdelar/tätorter där det föddes minst 25 barn under 212 var den summerade fruktsamheten högst i tätorten Ekängen, närmast följt av stadsdelarna Ullstämma och Tallboda. Den summerade fruktsamheten varierar också utifrån var mödrarna själva är födda. För kvinnor födda i Sverige och bosatta i Linköpings kommun uppgick den summerade fruktsamheten till 1,87. För utrikes födda kvinnor var den summerade fruktsamheten 2,12. Den summerade fruktsamheten för kvinnor födda i Östergötland och bosatta i Linköping var med 1,85 något lägre än de 1,94 som visas för kvinnor bosatta i kommunen som är födda i ett annat län. Kvinnor födda i ett annat land i Norden hade en fruktsamhet på,84, vilket kan jämföras med 2,1 för kvinnor födda i Asien och 3,46 för kvinnor födda i Afrika. För kvinnor med utländsk bakgrund uppgick den summerade fruktsamheten till 2,4.

8 Genomsnittlig ålder för kvinnor som fött barn efter stadsdel/tätort 212 ålder Ekängen Hjulsbro Malmslätt Ljungsbro Linghem Garnisonen Östra Valla Ekholmen Gottfridsberg Tannefors Innerstaden Tallboda Ullstämma Ekkällan De genomsnittligt äldsta nyblivna mammorna var under 212 bosatta i Ekängen. Kvinnor bosatta i Ekängen som födde barn under 212 var i genomsnitt 33,3 år gamla. Även barnafödande kvinnor i Hjulsbro var 33 år gamla. I diagrammet visas de stadsdelar/tätorter där det föddes minst 25 barn under året. Endast i tre av dessa 23 stadsdelar/tätorter var den genomsnittliga åldern för barnafödande kvinnor lägre än 3 år. Lägst genomsnittlig ålder visas för Skäggetorp där kvinnorna som födde barn i genomsnitt var 28,8 år under 212. Födda barn per 1 kvinnor i åldern år efter stadsdel/tätort 212 Vimanshäll Hejdegården Lambohov Ryd Vidingsjö Vasastaden Johannelund Berga Skäggetorp Vid sidan om Ekängen, Ullstämma och Tallboda som nämndes på föregående sida föddes det under 212 mycket barn i förhållande till et kvinnor i åldern år i exempelvis tätorterna Västerlösa, Skeda Udde, Sjögestad och Bestorp. I staden Linköping föddes det 51,8 barn per 1 kvinnor i åldern år under 212. Motsvarande siffra för övriga tätorter uppgick till 55,2 och för landsbygden till 64,.

Statistikinfo 2017:02

Statistikinfo 2017:02 Statistikinfo 17: Arbetslöshet i Linköpings kommuns stadsdelar 17 Den öppna arbetslösheten minskade i av stadsdelar mellan 1 och 17. Den totala arbetslösheten i mars 1 (inklusive personer i program med

Läs mer

Statistikinfo 2016:03

Statistikinfo 2016:03 Statistikinfo 1:3 Arbetslöshet i Linköpings kommuns stadsdelar 1 Den öppna arbetslösheten minskade i 1 av stadsdelar mellan 15 och 1. Den totala arbetslösheten i mars 1 (inklusive personer i program med

Läs mer

Statistikinfo 2018:02

Statistikinfo 2018:02 Statistikinfo 1: Arbetslöshet i Linköpings kommuns stadsdelar 1 Den öppna arbetslösheten minskade i 1 av 3 stadsdelar mellan 17 och 1. Den totala arbetslösheten i mars 1 (inklusive personer i program med

Läs mer

Statistikinfo. Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011

Statistikinfo. Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011 Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2012:04 Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011 Linköpings kommun hade totalt 147 334 invånare vid årsskiftet 2011/2012.

Läs mer

Statistikinfo 2014:07

Statistikinfo 2014:07 Statistikinfo 2:7 Pensionsinkomsten drygt 4 procent högre för män än för kvinnor Medelbeloppet för pensionsinkomsten var 42 procent högre för män än för kvinnor 2. Mellan 2 och 2 ökade medelbeloppet med,

Läs mer

Bostadsbyggandet i Linköpings kommun 2010

Bostadsbyggandet i Linköpings kommun 2010 Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2011:06 Bostadsbyggandet i Linköpings kommun 2010 364 bostäder har färdigställts i Linköping under 2010, av dessa var 223 småhus och 141 lägenheter

Läs mer

Bostadsbyggandet i Linköpings kommun

Bostadsbyggandet i Linköpings kommun Statistikinfo 2013:11 Bostadsbyggandet i Linköpings kommun Under 2012 färdigställdes 349 bostäder, av dessa var 178 småhus och 171 lägenheter i flerbostadshus. 624 bostäder påbörjades, 222 småhus och 352

Läs mer

Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping 2015

Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping 2015 Statistikinfo 2016:04 Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping 2015 2015 blev ett rekordår för både påbörjade och färdigställda lägenheter 2 314 lägenheter påbörjades, 309 i småhus, 1 574 i flerbostadshus,

Läs mer

Barnfamiljers boende i Linköpings kommun

Barnfamiljers boende i Linköpings kommun Barnfamiljers boende i Linköpings kommun En registerstudie utförd 215 225 2 175 Födda barn per år 15 125 1 75 5 25 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Födelseår Födda i Linköpings kommun - bor

Läs mer

Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping

Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping Statistikinfo 207:04 Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping Under 206 färdigställdes 40 bostadslägenheter, av dem var 253 i småhus och 887 i flerbostadshus 389 lägenheter påbörjades, 278 i småhus och i

Läs mer

Statistikinfo 2018:03

Statistikinfo 2018:03 Statistikinfo 218:3 Rekordhögt bostadsbyggande i Linköping Under 217 färdigställdes 1 813 bostadslägenheter, av dem var 24 i småhus och 1 573 i flerbostadshus. Inte sedan 1973 har så många lägenheter färdigställts

Läs mer

Statistikinfo 2013:09

Statistikinfo 2013:09 Statistikinfo 213:9 Flyttning till, från och inom Linköpings kommun 212 År 212 var det 511 fler som flyttade till än från Linköpings kommun Det positiva flyttningsnettot 212 berodde helt på inflyttning

Läs mer

Bostadsbyggandet i Linköping ökar

Bostadsbyggandet i Linköping ökar Statistikinfo 2015:04 Bostadsbyggandet i Linköping ökar Under 2014 färdigställdes 557 bostäder, av dessa var 147 småhus och 404 lägenheter i flerbostadshus samt 6 servicebostäder. 534 bostäder påbörjades,

Läs mer

Statistikinfo 2014:04

Statistikinfo 2014:04 Statistikinfo 214:4 Inpendlingen till Linköpings tätort har ökat med 3 personer på sju år Mer än 28 2 förvärvsarbetande pendlade till Linköpings tätort 212, vilket innebär att 45 procent av dem som arbetar

Läs mer

Statistikinfo 2017:03

Statistikinfo 2017:03 Statistikinfo 217:3 Över 3 pendlar till Linköpings tätort Mer än 3 6 förvärvsarbetande pendlade till Linköpings tätort 215, vilket innebär att 48 procent av dem som arbetar i tätorten pendlar dit Mellan

Läs mer

Sammanhållen stad 2016

Sammanhållen stad 2016 Sammanhållen stad 16 Boendesegregation Arbetslöshet Disponibel inkomst Utbildningsnivå Skolresultat Medellivslängd Sammanställning och redovisning av statistik hämtade från Supercross/Mona-systemet och

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Statistikinfo 2013:12

Statistikinfo 2013:12 Statistikinfo 213:12 Hushållens sammansättning i Linköping 212 et hushåll i Linköpings kommun uppgår till 66 745. 4 procent av hushållen är ensamstående utan barn, vilket är den vanligaste hushållstypen

Läs mer

Utflyttning från Linköpings kommun 2011

Utflyttning från Linköpings kommun 2011 Linköpings kommun Statistik & Utredningar Sten Johansson tel 013-20 88 52 29 maj 2012 Utflyttning från Linköpings kommun 2011 Innehåll: Sammanfattning... 1 Bakgrund... 2 Resultat... 3 Sverigefödda och

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Statistikinfo 2017:01

Statistikinfo 2017:01 Statistikinfo 217:1 Rekordökning med 2 851 nya invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 851 personer 216. Det är den största ökningen någonsin i Linköping, och 24 fler än det tidigare

Läs mer

Statistikinfo 2016:02

Statistikinfo 2016:02 Statistikinfo 216:2 Nästan 153 invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 85 personer 215. Vid årsskiftet bodde 152 966 personer i kommunen. Antalet födda barn uppgick till 1 859,

Läs mer

Vi fortsätter att föda fler barn

Vi fortsätter att föda fler barn Vi fortsätter att föda fler barn En historisk tillbakablick på barnafödandet i Sverige visar en uppåtgående trend under 1800-talet och kraftiga svängningar under 1900-talet. Idag beräknas kvinnor i genomsnitt

Läs mer

Statistikinfo 2019:01

Statistikinfo 2019:01 Statistikinfo 219:1 Linköping ökade med 2 514 invånare 218 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 514 personer 218. Det är den fjärde största ökningen någonsin i Linköping, även om ökningen var 189

Läs mer

Statistikinfo 2014:03

Statistikinfo 2014:03 Statistikinfo 2014:03 Folkmängden ökade med 1681 personer i Linköping 2013 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 681 personer 2013, det är en betydligt större ökning än både 2011 och 2012. Vid årsskiftet

Läs mer

Statistikinfo 2015:01

Statistikinfo 2015:01 Statistikinfo 215:1 Folkmängden ökade med 1679 personer i Linköping 214 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 679 personer 214, ungefär lika mycket som året före. Vid årsskiftet bodde 151 881 personer

Läs mer

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 219-3-22 Innehållsförteckning Befolkningsutveckling och befolkningsstruktur

Läs mer

Så hittar du rätt hållplats Norrköpings resecentrum

Så hittar du rätt hållplats Norrköpings resecentrum Norrköpings resecentrum 2 Kvarnberget D1 2 Fridvalla D2 3 Klockaretorpet D1 3 Vidablick D2 40 Finspång B1 41 Finspång B1 46 Söderköping Valdemarsvik A3 112 Vrinnevisjukhuset D1 112 Norr Tull D2 113 Söder

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2016-2025 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2015 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 218-5-24 Innehållsförteckning Befolkningsutveckling och befolkningsstruktur

Läs mer

Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2013

Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2013 Linköpings kommun Statistik & Utredningar Sten Johansson tel 013-20 88 52 2014-01-28 Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2013 Innehåll: Sammanfattning... 1 Bakgrund...

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2015-2024 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2014 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN BEFOLKNINGS KALMAR KOMMUN 216-225 Befolkningsprognos för Kalmar kommun 216-225 Innehåll Prognosresultat... 3 Närmare 7 2 fler invånare i Kalmar kommun 225 jämfört med idag... 3 Befolkningsförändringar

Läs mer

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 31 mars 2016 Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 2016-2025 Prognosförutsättningar Allmänt Delområdesprognos 2016-2025 bygger på den faktiska befolkningen i Linköpings kommun 2015-12-31,

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2014

Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2014 Studenter vid Linköpings universitet: Bostadskommun och folkbokföringskommun 2014 December 2014 Statistik & Utredningar Sofia Papanikolaou 1 Tabell- och diagramförteckning Tabell 1. Samtliga studenter

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 2 maj 2018 Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 2018-2027 Prognosförutsättningar Allmänt Delområdesprognos 2018-2027 bygger på den faktiska befolkningen i Linköpings kommun 2017-12-31,

Läs mer

Linköping har blivit 150 000 invånare

Linköping har blivit 150 000 invånare 2013-10-25 Pressmeddelande Linköping har blivit 150 000 invånare Nu är vi där! Linköping har passerat 150 000 invånare och befäster sin ställning som landets femte största kommun. En snabbare befolkningsökning

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Hållbar stad öppen för världen Befolkningsutveckling Statistik och analys SAMMANFATTNING 564 000 invånare (folkbokförda) bor i Göteborgs 280 000 bostäder 70 000 så mycket ökade stadens befolkning (de senaste

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Stor befolkningstillväxt väntar Göteborg

Stor befolkningstillväxt väntar Göteborg 2-21 Stor befolkningstillväxt väntar Göteborg men små förändringar i åldersstrukturen Baserat på den senaste årsstatistiken över befolkningen gör Stadskansliet varje år en ny befolkningsprognos för Göteborgs

Läs mer

Befolkningsutveckling 2016

Befolkningsutveckling 2016 170221 Befolkningsutveckling 2016 Innehållsförteckning Sammanfattande beskrivning... 2 Befolkningsutveckling 2016... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 3 259 personer under 2016... 3 Befolkningen

Läs mer

Vi fortsätter att föda fler barn

Vi fortsätter att föda fler barn Vi fortsätter att föda fler barn En historisk tillbakablick på barnafödandet i Sverige visar en uppåtgående trend under 18-tal et och kraftiga svängningar under 19-talet. I dag beräk nas kvinnor i genomsnitt

Läs mer

Befolkningsprognos för Linköpings kommun 2015-2024

Befolkningsprognos för Linköpings kommun 2015-2024 Linköpings kommun Statistik & Utredningar 13 mars 2015 Jimmy Lindahl tel 013-20 61 76 Befolkningsprognos för Linköpings kommun 2015-2024 20 000 15 000 10 000 5 000 Kommunprognos 2015-2024, befolkningsutveckling

Läs mer

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun Befolkningsprognos 2019-2028 Nynäshamns kommun Innehållsförteckning Inledning Uppföljning av 2018 års befolkningsprognos Prognosantaganden Prognosresultat Att använda ett prognosresultat Inledning Befolkningsprognosen

Läs mer

Statistikinfo 2016:06

Statistikinfo 2016:06 Statistikinfo 216:6 Över förvärvsarbetande i Linköping 872 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 215, en ökning med 1 844 personer jämfört med 215, vilket är den näst största ökningen någonsin

Läs mer

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun

Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 13 april 2017 Befolkningsprognos för delområden i Linköpings kommun 2017-2026 Prognosförutsättningar Allmänt Delområdesprognos 2017-2026 bygger på den faktiska befolkningen i Linköpings kommun 2016-12-31,

Läs mer

Befolkningsförändringar under 2014

Befolkningsförändringar under 2014 FS 215:1 215-2-19 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändringar under 214 Antalet invånare i Norrköping ökade under 214 med 1 534 personer till 135 283 invånare Antalet födda under året var 1 663 barn, 93 färre

Läs mer

Statistikinfo 2013:13

Statistikinfo 2013:13 Statistikinfo 213:13 Ökat antal förvärvsarbetande 212 75 732 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 212, det är det högsta antalet förvärvsarbetande som någonsin redovisats för kommunen. Antalet

Läs mer

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. 2011-08-08 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur

Läs mer

Utrikes födda i Linköping

Utrikes födda i Linköping Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo Utrikes födda i Linköpings kommun 2006:09 Antalet utrikes födda i Linköpings kommun har kontinuerligt ökat och uppgick år 2005 till 10,2 procent

Läs mer

Utöver kommunprognosen görs prognoser för

Utöver kommunprognosen görs prognoser för Perspektiv Göteborg 1-27 Befolkningsprognos PR27 Kommunprognos för Göteborg 27 22 Kommunprognosen avser åren 27 till 22 och utgår från den verkliga befolkningen 26-12-31. Prognosen redovisar trolig befolkningsutveckling

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige vilket innebär att den

Läs mer

Befolkningsutveckling 2018

Befolkningsutveckling 2018 Befolkningsutveckling 218 www.goteborg.se 7 8 nya göteborgare 218 blev ytterligare ett år med en hög befolkningstillväxt. Stadens invånarantal ökade med 7 829 till 571 868. Därmed har stadens befolkning

Läs mer

Stor inflyttning till Göteborg

Stor inflyttning till Göteborg 2-2009 Stor inflyttning till Göteborg Befolkningsutveckling i Göteborg 2008 Göteborg hade under 2008 den största befolkningstillväxten sedan 1994. Invånarantalet passerade därmed 500 000 under året Göteborg

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS

BEFOLKNINGSPROGNOS BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026 KARLSTADS KOMMUN INNEHÅLL BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026... 3 Utvecklingen den senaste tioårsperioden... 3 Boendetäthet och byggandebehov... 3 Inflyttningen från övriga länet

Läs mer

Fler än storkar till Göteborg. Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt

Fler än storkar till Göteborg. Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt 1-21 Fler än 7 5 storkar till Göteborg Befolkningsutveckling i Göteborg 29 Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt Det föddes över 7 5 barn i Göteborg under 29. Det är det

Läs mer

Statistikinfo 2014:11

Statistikinfo 2014:11 Statistikinfo 214:11 Ökat antal förvärvsarbetande 213 77 169 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 213, en ökning med 1 437 personer jämfört med 212. För andra året i rad var transportmedelsindustrin

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige

Läs mer

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 b efolkningsprognos 2004-2015 Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 Befolkningsprognos 2004-2015 Sammanfattning Inför framtagande av en ny kommunprognos har två huvudalternativ testats.

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida: n 1 / 18 0501 Bostad 0580007 Linköpings centrum ytterområde 0580200 Linköpings centrum, A-läge butiker 0580201 Linköpings centrum, B-läge butiker 0580202 Linköpings centrum, C-läge butiker 0581300 Norrköping

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos 214-4-24 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 214/347-13 Kommunstyrelsen Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Rapport Befolkningsprognos 2016-2025 2016-06-21 Ulricehamns kommun Kanslifunktion Moa Fredriksson Utredare Befolkningsprognos 2016-2025 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och antaganden... 5 Inflyttning

Läs mer

Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050

Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050 Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050 Kommunnivå. Utfall, tabelldelar, antaganden - April 2015 Ett positivt födelse- och flyttningsnetto ger en fortsatt befolkningstillväxt i Uppsala kommun.

Läs mer

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för 2018-2032 2018-05-22 UNDERTITEL 2018-05-22 1 Innehåll Sammanfattande analys... 2 Befolkningsutveckling och prognos för Kronobergs

Läs mer

Statistikinfo 2018:06

Statistikinfo 2018:06 Statistikinfo 218:6 1 5 fler förvärvsarbetande i Linköping 217 84 548 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 217, en ökning med 1 535 personer jämfört med 216. Den näringsgren som ökade mest

Läs mer

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun 2018-2035 I Sundsvalls kommuns målbild för hållbar tillväxtstrategi, RIKARE från 2012 är ett av målen att Sundsvalls kommun ska ha över 100 000 invånare år 2021.

Läs mer

Barnafödandets upp- och nedgångar

Barnafödandets upp- och nedgångar 9 Barnafödandets upp- och nedgångar I början av 1700-talet rådde stor oro över folkmängden och befolkningstillväxten. Dödligheten var hög på grund av krig, missväxter och återkommande epidemier. Vid mitten

Läs mer

Befolkningsprognoser Stockholms län /2050

Befolkningsprognoser Stockholms län /2050 Befolkningsprognoser Stockholms län 2016 2025/2050 Lo Mildh Alexandra Malm Enheten för befolkningsstatistik facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb www.linkedin.com/company/scb

Läs mer

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 5 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden

Läs mer

Operationaliseringar av målen

Operationaliseringar av målen Operationaliseringar av målen Mål 1 Linköping en kunskapsstad Målet gäller Linköping totalt och beror till största delen inte på strukturen, utan om Linköping är tillräckligt stort för att ha en stor branschbredd

Läs mer

Befolkningsprognos för

Befolkningsprognos för Befolkningsprognos för Svedala kommun 2019-2035 1 STATISTIKINFORMATION FRÅN KOMMUNLEDNINGEN 2019 Kristina Larsen 040-626 8124 utredare Lennart Davidsson 0418-504 08 Befolkningsprognos för 2019-2035 Rapporten

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Enheten för samhällsanalys Christina Ripa Analytiker 044-309 32 73 christina.ripa@skane.se BILAGA Datum 2012-10-24 1 (5) Bilaga med Öresundsprognosens antaganden Prognoserna

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

Befolkningsprognos Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos

Befolkningsprognos Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos Befolkningsprognos 2019-2025 Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 2019-03-25 Innehållsförteckning Befolkningsprognos 2018 i

Läs mer

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping FS 2015:2 2015-03-27 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2015-2024 Förväntad fortsatt folkmängdsökning under kommande tioårsperiod. födda barn förväntas fortsätta vara högt under

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Statistikinfo 2017:06

Statistikinfo 2017:06 Statistikinfo 217:6 Inpendlingen till Linköping ökade för 2:e året i rad 83 13 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping, en ökning med 2 141 personer jämfört med 215, vilket är den största största

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

MALMÖ. Preliminär befolkningsuppföljning 31:e december 2013

MALMÖ. Preliminär befolkningsuppföljning 31:e december 2013 MALMÖ Preliminär befolkningsuppföljning 31:e december 2013 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering 2014-01-12 Vid ytterligare frågor hör av dig till: Maria Kronogård eller Elisabeth Pålsson

Läs mer

4 Alternativa framskrivningar

4 Alternativa framskrivningar Sveriges framtida befolkning 3 25 79 4 Alternativa framskrivningar Inledning Vi har tidigare redovisat prognosresultat enligt huvudalternativet och tankegångarna bakom gjorda antaganden. Ett sätt att visa

Läs mer

Befolkningsprognos för

Befolkningsprognos för Befolkningsprognos för Svedala kommun 2017-2030 1 STATISTIKINFORMATION FRÅN KOMMUNLEDNINGEN 2017 Kristina Larsen 040-626 8124 kanslisekreterare Lennart Davidsson 0418-504 08 Befolkningsprognos för 2017-2030

Läs mer

Befolkningsprognos 2006-2030. Mariestads kommun. Statisticon AB Östra Ågatan 31 753 22 Uppsala

Befolkningsprognos 2006-2030. Mariestads kommun. Statisticon AB Östra Ågatan 31 753 22 Uppsala Befolkningsprognos 2006-2030 Mariestads kommun Statisticon AB Östra Ågatan 31 753 22 Uppsala 018-18 22 30 (tel) 018-18 22 33 (fax) info@ Statisticon.se http://www.statisticon.se Kontaktperson: David Sundén

Läs mer

Fruktsamhet och mortalitet 2014

Fruktsamhet och mortalitet 2014 Demografisk rapport 2015:10 Fruktsamhet och mortalitet 2014 uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Befolkningsprognos 2015 2024/50 Arbetet med projektet Befolkningsprognos för Stockholms län

Läs mer

VC samt VFU-ansvariga läkare primärvård /EB Vårdcentral Roll E-post

VC samt VFU-ansvariga läkare primärvård /EB Vårdcentral Roll E-post VC samt VFU-ansvariga läkare primärvård 181219/EB Vårdcentral Roll E-post Berga (Capio) berga.vardcentral@capio.se Berga (Capio) VC olof.tegsjo@regionostergotland.se Berga (Capio) MAL Elsa.Dahlen@regionostergotland.se

Läs mer

Skånes befolkning 2013

Skånes befolkning 2013 EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING mars 214 Skånes befolkning 213 Vid årsskiftet 213/14 hade Skåne en befolkning på 1 274 69, vilket var en ökning på 1 981 personer under 213. Detta var en

Läs mer

Fruktsamhet och mortalitet 2012 Uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden

Fruktsamhet och mortalitet 2012 Uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Demografisk rapport 2013:06 Fruktsamhet och mortalitet 2012 Uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Befolkningsprognos 2013-2022/45 Fruktsamhet och mortalitet 2012 uppdelat på födelseländer,

Läs mer

Befolkningen i Stockholms län 31 mars 2016

Befolkningen i Stockholms län 31 mars 2016 Befolkningen i Stockholms län 31 mars 216 Över 2,2 miljoner i länet Sveriges folkmängd var 9 875 378 den 31 mars 216, en ökning med 24 361 sedan årsskiftet. Stockholms län ökade med 7 778 till 2 239 217.

Läs mer

Cityhälsan Centrum VC Cityhälsan Centrum VFU-ansvarig

Cityhälsan Centrum VC Cityhälsan Centrum VFU-ansvarig VC samt a läkare primärvård 170812/KS Vårdcentral Roll E-post Funktionsbrevlåda Funktionsbrevlåda berga.vardcentral@capio.se Berga (Capio) VC Berga (Capio) MAL susanne.svarm@regionostergotland.se Berga

Läs mer

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun 2017-2035 I Sundsvalls kommuns målbild för hållbar tillväxtstrategi, RIKARE från 2012 är ett av målen att Sundsvalls kommun ska ha över 100 000 invånare år 2021.

Läs mer

Perspektiv Helsingborg

Perspektiv Helsingborg Sta s k om Helsingborg och dess omvärld Nr 2: 214 Perspektiv Helsingborg Fly ningar 213 Totalt fly ade 1 % av Helsingborgs befolkning, över 14 personer, ut från eller in ll staden. Det högsta totala fly

Läs mer

Befolkningsprognos för Linköpings kommun Prognosantaganden

Befolkningsprognos för Linköpings kommun Prognosantaganden Linköpings kommun Analys & Utredning Erik Nygårds tel 013-20 62 87 21 mars 2019 1 Befolkningsprognos för Linköpings kommun 2019-2028 Prognosantaganden Sammanfattning Kommunprognos 2019-2028 bygger på den

Läs mer

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Enkät från Öppet Stadshus 2014 Bakgrund Öppet Stadshus anordnas varje år av ungdomsombuden tillsammans med tjänstemän och politiker. Alla ungdomar som går i

Läs mer

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025 Befolkningsprognos för Jönköpings kommun 2016-2019 med utblick mot 2025 STADSKONTORET AUGUSTI 2016 Stadskontorets utredningsenhet Utredare Kontakt Webbplats Andreas Zeidlitz andreas.zeidlitz@jonkoping.se

Läs mer

VC samt VFU-ansvariga läkare primärvård KS Vårdcentral Roll E-post

VC samt VFU-ansvariga läkare primärvård KS Vårdcentral Roll E-post VC samt a läkare primärvård 170113KS Vårdcentral Roll E-post Berga (Capio) VC Olof.Tegsjo@regionostergotland.se Berga (Capio) MAL susanne.svarm@regionostergotland.se Berga (Capio) johanna.li.lundberg@regionostergotland.se

Läs mer

Befolkningsprognos för Mölndals stad åren

Befolkningsprognos för Mölndals stad åren 1(1) Befolkningsprognos för Mölndals stad åren 217 227 Demografiska bakgrundsfakta 216 Totalt Därav Män Kvinnor Folkmängd (31 dec) 64 465 32 29 32 256 Födda 815 431 384 Döda 487 212 275 Inflyttade 5 533

Läs mer