September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten"

Transkript

1 September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo området. Korruptionen kan vi ej göra så mycket åt. Endast inta en strikt ärlig hållning speciellt då vi har med myndighetstillstånd och samarbetsprojekt att göra. Mer än en gång förundras myndighetspersoner att vi ej accepterar t.ex. en extra stämpelskatt för att snabbt ändra en skolas verksamhet från dagskola till skola med övernattnings.k. boarding school. Vattenbristen är ett ständigt återkommande problem och definitionen för öken är en årsnederbörd på mindre än 250mm. Senaste året har Mutomoområdet fått c:a 400 mm regn totalt, vilket innebär att grödor som majs, bönor etc. som tidigare växte i detta område torkar bort. Orkanen Isaac som nyligen härjade New Orleans gav ungefär samma dygnsmängder regn. Tala om kontraster!!! Vår satsning på den tåliga kassava-plantan framstår mer och mer som ett genidrag. Senaste regnperioden var ej tillräcklig och det innebär att alla familjer som lever av jordbruk har svårt att få intäkter att räcka till mat. Långsamt förbättras levnadsförutsättningarna för de som är med i våra satsningar på mikrokreditgrupper som satsar på hållbar utveckling. P.g.a. den extrema torkan har vi gjort en stor satsning på mat till 3 skolor (Sallen School, Eriks School och Kiange Primary /Curman/ ) för kommande termin. Det strider egentligen emot våra riktlinjer då vi mer satsar på olika verksamheter för att familjerna skall bli självförsörjande. Men detta är akut och myndigheter och andra hjälporganisationer hjälper ej till i den utsträckning som behövs. Mat för en skola med 270 barn kostar c:a kr per termin. Det innebär att skolmat för ett barn = 100kr/termin=33kr/ mån= 1,40 / dag!!!

2 Mutomo Charity- Golftävling i Öregrund 13 juli 160 personer deltog i årets golftävling som spelades för fjärde gången. Denna gång förflyttad till golfveckan då vår tävling är mycket uppskattad. Det skänkta prisbordet hade ett värde av c:a kr ( från c:a 25 sponsorer) och behållningen för vår del blev c:a 26000kr. Nytt deltagarrekord och god stämning. Vi startade kl. 8 i strålande sol men fick tyvärr avbryta tävlingen efter 3,5 timme vilket innebar att endast 12 hål kunde registreras av alla deltagare. Ett av årets värsta regn- och åskväder drog in och både spelare och bana blötlades. Trots detta - inga sura miner från de tappra luttrade deltagarna som fick Mutomo-information i samband med lunchen innan prisutdelning. Vår trogne Redan kl. 7 började deltagarna strömma till sponsor och medarbetare Stig Svensson var närvarade och hade skänkt 300 flas- Startsignalen går för årets golftävling kor vatten från sjön Kall utanför Åre och de såldes i 3-pack för 100 kr. Ett gott initiativ. Den som önskar köpa kan kontakta mig eller Stig Svensson för att beställa Kall-Vatten. En utmärkt Ge-Bort-Present. Stig Svensson säljer Kall-Vatten och informerar om olika varianter av vattenrening Årets segrare (Bo Lundberg / Lena Lindblad mottar 1:a pris = Fri Lexus hyrbil+ träskulptur från Mutomo, blommor + vin

3 I vår strävan att utveckla tanken om hållbar utveckling påbörjade vi för några år sedan försök med urinseparerande toaletter i samarbete med företaget Separett. Först när vi kom i kontakt med Marianne Teurnell Söderlund började det hända saker. Marianne, tidigare miljö- och byggnadschef i Västervik tilldelades Avlopps och Kretsloppspriset 2011 i Sverige. Hennes man tandläkaren Lars Söderlund arbetade i början av 2012 som volontärtandläkare via Rotarys Läkarbank på Mutomo Mission Hospital. Innan de reste till Mutomo kontaktade Marianne oss och kontakt etablerades Ekologisk toalett med våra medhjälpare Martha Gitau och projektgruppen SMG ( Sweden Mutomo Group). Detta resulterade i att Marianne under dagarna i Mutomo följde vårt arbete på fältet och skaffade sig en bra bild speciellt betr. hygien & sanitet. Marianne kommer att fördjupa sitt samarbete med i första hand Martha som ansvarar för våra projekt gällande hållbar utveckling. Vi ser mycket fram emot att få ta del av Mariannes kunnande och att det skall hjälpa befolkningen till ökad sanitetshygien i kombination med hur man tillvaratar urin och avföring i jordbruksförbättrande syfte. 5 toaletter enl. figur kommer att byggas under detta år. Utan Gränser för fortsatt etablering av Eko-toaletter i Mutomo-distriktet. Kontakt har redan tagits och de ser mycket välvilligt på att bidra till vår kommande satsning.

4 Avsaltning - lösning på ett gigantiskt problem? Det finns mängder av vatten i Mutomo-området - men det är salt och ligger långt under jordytan. I desperation att söka efter drickbart rent vatten så finns det många borrhål i Mutomo-distriktet. Tyvärr hittas sällan färskt vatten utan endast bräckt/salt som kan används till utfordring av djur och till tvätt av golv i t.ex. sjukhuset. År 2009 installerade vi en avsaltare i mindre skala med en kapacitet av 60 liter/timme i en yrkesskola. En produkt från företaget Solarwave. Stärkta av de goda resultat vi erhöll så har vi nu (tack vare Radiohjälpen) inköpt en annan typ av avsaltare som har en kapacitet på 375 liter/timme. Kostnad c.a kr. Vi samarbetar med en amerikansk organisation i Mutomo som heter World Vision och de skall med sitt know-how hjälpa oss installera denna gigantiska avsaltare i en liten by utanför Mutomo som heter Kilisia.

5 Före leverans från Sverige Ankomst till Mutomo. David Munyau inspekterar. Ansvarig installatör för SMG (Sweden-Mutomo Group) En tanke blir till handling! Ett frö blir till träd! September 2009 Januari 2012 Ett klassrum blir en skola! September 2009 allt detta - tack vare Erik DaniElsson Förvaltning ab Januari 2012 för s t a l p s n Det fin ltar!! ä j h r e fl

6 Mutomo resa januari 2013 För fjärde gången arrangeras en resa till Mutomo. Avresa 23/1 åter 30/ Kostnad: 6000kr (All Inclusive i Kenya (hotell, transporter, mat m.m.) Kostnad för resa till Nairobi tillkommer (c:a 7000kr). Du/ni som är intresserade kontakta Sten- som också är färdledare. En garanterat annorlunda semesterupplevelse i genuin afrikansk miljö. Dessutom möjlighet att se Mutomo Projektets utveckling i distriktet. Möjlighet till tilläggsresa till Masai Mara, Mombasa, Zanzibar eller annat resmål om så önskas. Ta chansen. Anmäl intresse redan nu då platsantalet är begränsat.

7 Senaste nytt betr. Hållbar Utveckling Aloe Vera (1) Life straw (2) Höns/Ägg (3) Getproduktion (4) Motorcykeltransporter (5) Egna fonder (6) Aloe Vera (1) Aloe Vera plantor växer vilt och om dessa plantor pressas erhålls en vätska som kan användas på många olika sätt. Inte minst medicinskt. Enklaste produkten är att torka vätskan och sälja den som tvål. Idag arbetar 11 grupper med Aloe Vera. 3 grupper är redan registrerade mikrokreditgrupper och 8 grupper är under utbildning plantor har i dagsläget samlats in som planteras på medlemmarnas egna jordlotter. Sjukhuset har donerat en pressapparat och tvål tillverkas och säljs med god förtjänst i distriktet. Medel för ett hus i anslutning till vårt kommande utbildningscentrum har ställts till förfogande av familjen Avelin, Stockholm och när produktionen där kan samordnas kommet Aloe Vera- extraktet att säljas för vidareförädling (tandkräm, olika salvor m.m.). Medlemmarna har själva tillverkat 3000 tegelstenar i väntan på tillstånd att få byggnadslov som beräknas vara klart under september månad.

8 Life Straw (2) Vatten - och speciellt rent vatten är något som står högt på vår prioriteringslista. Förutom rening via Solvatten, sandfilter och solpanelsdrivna vattenrenare har utbildning och distribution av små enkla vattenrenare för hem och personligt bruk kommit igång. 150 familjer har hittills denna form av vattenrenare och 375 skolbarn den individuella (= sugrör med filter ). Solvatten har vi nu arbetat med i 2 år och c:a 550 familjer har tillgång till denna metod. Tack vare Marthas flytt till Mutomo har implementeringen av vattenrening för mikrokreditgrupper, enskilda familjer och barn fått en rivstart och i takt med nya donationer för vattenrening så ökar användningen av rent vatten och magsjukdomar och skolfrånvaro minskar drastiskt. Det skall påpekas att vi ej ger bort dessa vattenrenare gratis. Det konserverar den gamla andan av välgörenhet som också leder till att mottagarna ej är rädda om sina produkter. De får själva betala c:a 1/10 av faktiska kostnaden - en summa som vi sedan återinvesterar i nya vattenreningsprodukter. Aviah utsedd till Entrepeneur of the Year demonstrerar användandet av Life Straw Personal för en grupp kvinnor från Kiange. En grupp glada barn från Sallen School med sina nya sugrör.

9 Höns/ Ägg produktion (3) 2009 startade vi upp 4 mikrokreditgrupper för hönsproduktion. Det visade sig att denna form av gruppverksamhet ej gagnade gruppen då medlemmarna bedrev egen hönsuppfödning vid sidan om och det genererade mer intäkter. Istället har en kooperation med c:a 200 personer bildats för försäljning av kycklingar, höns och ägg - och det fungerar alldeles utmärkt. Det visar sig att de har blivit prisbildare och lyckats höja priset väsentligt på såväl höns som ägg. Getproduktion (4) Mikrokreditgrupper med getproduktion har liksom hönsproduktion visat sig vara mest framgångsrik när det bedrivs av enskilda individer. Under de 3 år som verksamheten pågått har, trots torka och sjukdomar, bidragit till att c:a 20 familjer får 1-2 liter getmjölk/ dag och priserna på getter har fördubblats. Eunice from Kitoo vid sitt nybyggda hönshus som är byggt enl. godkända normer från myndigheterna.

10 Motorcykeltransporter (5) Fyra ungdomsgrupper inom vår mikrokreditverksamhet satsar nu på taxi med motorcykel. De har lånat ur egen kassa för inköp av motorcykel + via lån ur vår mikrokreditfond (se nedan). Ett tufft och populärt grepp som entusiasmerat andra ungdomar att ansluta sig till våra mikrokreditgrupper. Lån/Fonder (6) För två år sedan startade Per Jannersten en fond på 35000kr. Detta Händelser i övrigt Vi har fått ett skriftligt arrendeavtal klart med Chester Polytechnic att fritt få utnyttja en hektar till uppbyggnad av ett utbildningscentrum för vår mikrokreditverksamhet, kontor och förråd. Arrendet är på 15 år med löfte om förlängning ytterligare 15 år. Två övernattningshus (dormitories) är nu färdigbyggda för Kyatune primary School. Ett angeläget projekt då många av eleverna är handikappade och huset är byggt som ett lån till RINCOD som via Martha styrde och bestämde över hur dessa pengar skulle få användas av mikrokreditgrupper som lån vid större inköp. Per kompletterade detta lån med ytterligare 15000kr förra året har familjerna Leif Weimer och Göran Ågerup tillsammans skänkt kr till oss att användas på samma sätt inom vår mikrokreditverksamhet i Mutomo. Dessa lån/fonder gör att de mikrokreditgrupper som har en bra affärside godkänd av SMG (vår projektgrupp i Mutomo) kan snabbt överföra idé till handling. Återkommer under nästa år med en redovisning på omfattning och resultat av denna verksamhet. med inriktning på bekvämligheter för just de handikappade.

11 Vi stödjer Mutomoprojektet och vår gemensamma insats för en hållbar utveckling i Mutomo, Kenya. The Sallén Primary School. Många barn går inte i skolan av olika skäl och analfabetismen är utbredd. Detta beror till stor del på att flertalet av grundskolorna har dålig standard och undermålig undervisningsmiljö. Därför har Mutomoprojektet de senaste åren hjälpt ett flertal skolor med reparationer och tillbyggnader av nya klassrum. En av dessa, The Sallén (Kakunio) primary school, har vi specifikt valt att stödja. Skolan har fått karaktären av en mönsterskola med cementgolv, putsade väggar som målats i ljusa färger, nya vattentankar, nya skolbänkar, belysning och solceller. Sallén Elektriska AB Box 916, Uppsala Kiange Primary School Efter donation av övernattningshus för 80 flickor fortsätter nu familjen Curman att förädla denna skola. Nu pågår byggnation av vattentank och skolkök. Ett stort hönshus som skall ge alla skolbarn minst ett ägg/ dag + intäkter till skolan (som skall ge bidrag till skolmat) är på planeringsstadiet.

12 Höstens agenda: Även om vi går mot höst och mörker så lyser vi upp tillvaron med att oförtrutet arbeta vidare för att utveckla arbetet i Mutomo projektet. 10/ Infomöte med Lions i Sävja kyrka 24/ Föredrag för Östhammars rotaryklubb i Östhammar 26/ Föredrag för Uppsala RK, Borgerskapets Hus, Uppsala 7-19/10 Till Mutomo. Sten tillsammans med Stig Svensson + 2 flickor från Katedralskolan (Elsa Bergman och Amanda Häll) 5/ Möte med samrådsgrupp för Rotaryklubbarna 8/ Föredrag för Uppsala Carolina RK (Hotell Uppsala) 30/ Föredrag Järfälla-Kvarnen Rotaryklubb 1-2/12 Julmarknad, Gamla torget Uppsala 20/ Jultomte på Uppsala Carolina RK:s sista möte före jul på Hotell Uppsala / Gruppresa till Mutomo Mars 2013 Föreningsstämma / Årsmöte Vid tangentbordet er tillgivne Sten Kvarfordh tel mail: sten.

13 Bidrag-gåvor-medlemskap Hela vår ideella verksamhet bygger på gåvor från personer, organisationer och företag. Inget projekt startas förrän full kostnadstäckning har erhållits. Våra administrationskostnader är totalt blygsamma 5% - vilket till största delen går till våra lönekostnader och andra kostnader för vår projektgrupp i Mutomo (5 personer). MEDLEM Du som är medlem - delge gärna vänner möjligheten att hjälpa till genom att bli medlem. Enskild medlem 200kr. Familj 350 kr. AUTOGIRO Gå in på vår hemsida och följ anvisningarna under fliken Så kan du bidra. Om 100 stycken skänker 100kr/månad så blir det en aktningsvärd summa per år (120000kr). SKATTEFRI GÅVA Fr.o.m har du möjlighet att skänka en gåva i storleksordningen kr. Du får en 25%-ig skatteåterbäring på din kommande deklaration. Kontakta Sten för ytterligare information. ÖRONMÄRKT ELLER GENERELL GÅVA Eftersom inga projekt kan igångsättas förrän vi har inkomsttäckning är allt arbete vi utför beroende av gåvor. Alla bidrag, stora som små, mottages med stor tacksamhet. Vårt 90-konto är PG ; Bankgiro GRATULATION / KONDOLEANS Ett allt vanligare sätt att ge ett bidrag är att skänka ett bidrag i samband med att någon skall gratuleras eller kondoleras. Ett gåvobrev utfärdas av oss. Kontakta Sten för utformning av gåvobrev. FÖRETAG / ORGANISATIONER - Annonsering En bas för våra aktiviteter är större bidrag från företag och organisationer. Just nu arbetar vi med ansökningar till företagen Hilti och Ikea som vi hoppas skall kunna ge positivt resultat. Ge gärna tips på företag Du känner som vi kan kontakta. Eller kanske Du har ett företag själv som vill göra en insats? På vilket sätt kan du dra ditt strå till stacken?

14 Mutomo News utkommer varje kvartal och speglar aktuell information från Mutomo projektets verksamhet. Mutomo News är ämnad för medlemmar, sponsrande företag, Rotaryklubba och organisationer som stödjer vår verksamhet. Mutomo News är öppet för annonsering via företag som på så sätt bidrarar till vår verksamhet. För info om annonskostnader. Kontakta Sten Kvarfordh.

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar Juli 2015 Här kommer ett försenat nummer av Mutomo News. Även om vädret i Sverige inte har varit bra i sommar ska vi inte skylla på det. Snarare på inkompetent sjukhuslogistik och dåliga operatörer som

Läs mer

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i

Läs mer

Gör som oss Go nuts!

Gör som oss Go nuts! RÖDA KORSETS FOLKHÖGSKOLA, STOCKHOLM Examinationsrapport i Rättvis handel Våren 2009 Handledare: Benton Wolgers och Andrea Lindgren Gör som oss Go nuts! Besök hos tvättnötsproducenterna WISH och deras

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Med hjälp av en väl utvecklad

Läs mer

KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN

KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN Läs om hur skolan startades och vad vi tillsammans har lyckats Senaste nytt från skolan Information om anordnade och kommande event

Läs mer

A World of Friends. Verksamhetsberättelse för år 2013

A World of Friends. Verksamhetsberättelse för år 2013 1 A World of Friends Verksamhetsberättelse för år 2013 Styrelse: Revisorer: Valberedning: Britt-Louise Theglander 1, ordinarie ledamot, ordförande Monica Tillberg, ordinarie ledamot, vice ordförande Bo

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

A World of Friends. Verksamhetsberättelse för år 2011

A World of Friends. Verksamhetsberättelse för år 2011 1 A World of Friends Verksamhetsberättelse för år 2011 Styrelse: Revisorer: Valberedning: Britt-Louise Theglander, ordförande Monica Tillberg, vice ordförande Bo Tillberg, kassör, suppleant Mona Serenius,

Läs mer

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 1 2008 Aktuell insamling: Brunn till skola i Mali Pia möter sitt fadderbarn i Uganda På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna Gåvokatalogen Över 20 000 kycklingar

Läs mer

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning Barnfondens faddertidning nummer 1 2014 Följ med till Kambodja Mama kit populär gåva PostkodLotteriet stödjer utbildning Filippinerna efter Haiyan Barnens framtid kräver långsiktigt arbete Tack vare stödet

Läs mer

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid.

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid. Nr 4. 2009 vinterfynda i second hand Ingrids dröm blev verklighet Julen är konserternas tid Kofele, Etiopien Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden Porträttet Jonas Helgesson om att

Läs mer

KONSTRUKTION AV ÅTTA VATTENTANKAR I KARAGWE I TANZANIA

KONSTRUKTION AV ÅTTA VATTENTANKAR I KARAGWE I TANZANIA KONSTRUKTION AV ÅTTA VATTENTANKAR I KARAGWE I TANZANIA Ett samarbete mellan MAVUNO Project i Tanzania, Ingenjörer utan gränser och Sveriges Ingenjörer FÖRORD Inom ramen för ett samarbete mellan svenska

Läs mer

1-42 INNEHÅLL ÅRS BERÄTTELSE13

1-42 INNEHÅLL ÅRS BERÄTTELSE13 20l3 ÅRSBERÄTTELSE 2 3 RYSSLAND RUMÄNIEN UKRAINA MOLDAVIEN SID 14 LIBANON (SYRIEN) SID 22 ISRAEL (VÄSTBANKEN) AFGHANISTAN PAKISTAN NEPAL SID 18 MEXIKO BANGLADESH GUATEMALA HONDURAS EL SALVADOR NICARAGUA

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 2 INNEHÅLL ALLMÄNT ORDFÖRANDE HAR ORDET ÄNDAMÅLSVERKSAMHET INSAMLING INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING ADMINISTRATION OCH EKONOMI INFÖR ÅR 2014 TACK! 3 ALLMÄNT OM ASSYRIER UTAN

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

A World of Friends. Verksamhetsplan 2013

A World of Friends. Verksamhetsplan 2013 1 Vision A World of Friends Verksamhetsplan 2013 Föreningens vision är att bidra till att minska fattigdomen och öka livskvaliteten för en grupp människor i Afrika och Indien, där vi bedrivit verksamhet

Läs mer

SROI-analys: Vilka effekter har uppstått av insatserna för kvinnorna i Bönorna i Handen?

SROI-analys: Vilka effekter har uppstått av insatserna för kvinnorna i Bönorna i Handen? SROI-analys: Vilka effekter har uppstått av insatserna för kvinnorna i Bönorna i Handen? SROI-analys och rapport framtagen av: Karina Johansson, Ekonomiska föreningen Tanke och Handling Britt Lindmark,

Läs mer

Grades of Glory UF- Företagsrapport

Grades of Glory UF- Företagsrapport 1 Grades of Glory UF- Företagsrapport Räkenskapsår: 2013/2014 (Sep 2013- Maj 2014) Styrelsemedlemmar: Erik Alenrud Joakim Flink Carl-Oscar Sturén Alva Sundquist Erik Nytell Region: Stockholm Rådgivare:

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

A World of Friends. Verksamhetsplan 2014

A World of Friends. Verksamhetsplan 2014 1 Vision A World of Friends Verksamhetsplan 2014 Föreningens vision är att bidra till att minska fattigdomen och öka livskvaliteten för en grupp människor i Afrika och Indien, där vi bedrivit verksamhet

Läs mer

Folkets Hus. Engagemang, gemenskap & kreativitet SOCIALHÖGSKOLAN HT13. Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25

Folkets Hus. Engagemang, gemenskap & kreativitet SOCIALHÖGSKOLAN HT13. Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25 SOCIALHÖGSKOLAN HT13 Folkets Hus Engagemang, gemenskap & kreativitet Kim Book, Elin Eisenschmidt, Moa Kullén, Hernan Ortiz, Katrin Teern 2013-10- 25 Vi vill skapa en nystart av Folkparken på väster i Lund

Läs mer

50år. Zambia. firar. december 2014

50år. Zambia. firar. december 2014 december 2014 Zambia firar 50år Under Zambias självständighetsdag ordnades cykellopp i Zasp-centret. Full fart på Zambias självständighetsdag Den 24 oktober firade Zambia sin självständighetsdag. I år

Läs mer

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN Dokumentsök på www.tranas.se Söker du ett KF-protokoll eller vill du ha tag på en ansökningsblankett för resebidrag? Gå i så fall in på www.tranas.se

Läs mer

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion

i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion närings i H ä r ry da ko m m u n n o 2 2 0 0 9 livet Här serveras bara schysst kaffe och snart tar hela Härryda steget mot etisk konsumtion 7Kommande planer Svenskt Näringslivs ranking Härryda kommun sträcker

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt.

Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt. Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt. Det är kallt tidigt i år! Det är lite skämmigt att ansöka om pengar, de flesta vill visa

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Guide till föreningar. som vill skaffa egen. anläggning

Guide till föreningar. som vill skaffa egen. anläggning Guide till föreningar som vill skaffa egen anläggning KORPENS ANLÄGGNINGSGUIDE 2 Den här guiden är tänkt som inspiration och kun- skapsstöd för dig som vill lära dig mer om hur din förening kan gå från

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer