Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2006-01-30"

Transkript

1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 373, kl Beslutande Sven G Johansson (s), ordf. Ann-Christin Lind (kd) 1-9, Åsa Edvardsson (c) tjg. för James Bucci 2-18 Marina Karlsson (c) Sven Andersson (fp) Hans Edsbagge (mp) Margit Bäckemo (fv) tjg för James Bucci 1 Madelaine Karlsson (s) tjg för Lisbeth Hallberg 2-18 Tor Wendel (m) tjg för Lisbeth Hallberg 1 o Ann-Christin Lind 10 Tjänstemän Peter Almqvist, sekr. Lars Rudström Ann Olsson Amanda Garrett Irén Larsson Maria Friden Alexandersson Mona Frisk Håkan Noldal Utses att justera Marina Karlsson Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare.. Paragrafer 1-18 Peter Almqvist Ordförande Justerande.. Sven G Johansson.. Marina Karlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Miljö- och hälsoskyddsnämnden Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Miljö- och hälsoskyddskontoret..

2 1 Dnr Information om Översiktsplan 2006 för Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden har tagit del av informationen och kommer att fatta beslut om yttrande vid sammanträdet den 27 februari Ärendebeskrivning Alla kommuner skall i enlighet med reglerna i plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan antagen av kommunfullmäktige. Översiktsplanens viktigaste uppgift är att - medverka till en bra struktur när det gäller bebyggelse, kommunikationsleder och andra anläggningar - främja goda miljöförhållanden och långsiktig god hushållning med markoch vattenområden, energi och råvaror - främja en från social synpunkt sett god livsmiljö En arbetsgrupp inom kommunen har tagit fram ett förslag till översiktsplan för Vänersborgs kommun. Lars Rudström som varit sammankallande i arbetsgruppen berättar om uppbyggnad och innehåll i planen.

3 2 Information om miljöutredningen av miljö- och hälsoskyddsförvaltningens verksamhet Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden beslutar att med kännedom lägga informationen till handlingarna. Ärendebeskrivning Amanda Garrett informerade om den genomförda miljöutredningen av miljöoch hälsoskyddsförvaltningens verksamhet. Utredningen har bland annat omfattat översyn av förvaltningens resor och energianvändning samt förbrukning av material, utrustning och kemikalier. Utredningsfasen är nu avslutad och denna kommer nu att ligga till grund för utvecklandet av ett miljöledningssystem för förvaltningen. Värderingen av verksamhetens miljöaspekter baseras på frågor om aspekten är betydande för miljö och hälsa i Vänersborg, om miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har någon möjlighet att åtgärda problemet samt vilka miljöaspekter som ska prioriteras. En miljöaspekts värde och prioritet baseras bl.a. på kriterierna allvarlighet, storlek, trend, påverkansmöjlighet och genomförbarhet. Följande miljöaspekter har identifierats som betydande och/eller prioriterade och bör ligga till grund för Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens fortsatta miljöarbete. Betydande miljöaspekter: brand läckage av köldmedium förbrukning av papper miljöskydd naturvård Prioriterade miljöaspekter: övrigt avfall återvinningsmaterial kontorsel trafikolycka dålig logistik utsläpp av kemikalier spillvatten från toalett, disk och städ personalens resor till och från arbetet tjänsteresor med bil

4 Under våren 2006 kommer ett ledningssystem att arbetas fram för att säkra framsteg gällande minskad energianvändning samt minskning av förbrukningsmaterial. Arbetet inleds med utbildningsinsatser och samråd om handlingsplanering med berörda på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Miljöledningssystemet skall vara klart före sommaren.

5 Delgivningskvitto Jorunn Nordqvist Tobakerud Bredbyn Brålanda 3 Dnr Förbättrad avloppsrening på fastigheten Bredbyn 1:19, Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden upphäver tidigare beslut den 2 november 2004, dnr och medger enligt Jorunn Nordqvist önskan uppskov med genomförandet av förbättrad avloppsanläggning. Byter fastigheten ägare eller boende kommer dock miljö och hälsoskyddsnämnden att framställa krav på förbättringar av avloppsanläggningen../. Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen. Se bifogad besvärshänvisning. Ärendebeskrivning I samband med miljö- och hälsoskyddskontorets inventering av enskilda avloppsanläggningar har det framkommit att avloppsreningen på fastigheten Bredbyn 1:19 är bristfällig. Vid inspektion den 13 maj 2004 konstaterades att avloppsanläggningen för WC och BDT (bad, disk och tvätt) består av en trekammarbrunn. Det saknas en dokumenterad efterföljande rening. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i ett beslut den 2 november 2004, dnr , förelagt fastighetsägaren att åtgärda bristerna. Den 1 december 2005 inkom Jorunn Nordqvist med en anhållan om uppskov för genomförandet av förbättringarna. Sen beslutet togs har hennes make avlidit. Jorunn är 71 år gammal och vet inte hur länge hon kan bo kvar i fastigheten. Hon lider av sjukdomen Kol och har allvarlig diabetes.

6 Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Att hantera avloppsvatten på ovanstående sätt bryter bland annat mot 9 kap. 7 miljöbalken. I paragraf 7 står att avloppsvatten skall avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt, så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål skall lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Med avloppsvatten avses enligt 9 kap. 2 miljöbalken bland annat spillvatten eller annan flytande orenlighet. Detta inkluderar även BDT-vatten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att det är skäligt att upphäva tidigare beslut och ge uppskov med genomförandet. Byter fastigheten ägare eller flera personer bor i huset kommer dock nämnden att framställa krav på genomförande av förbättringsåtgärder.

7 4 Information och konsekvenser av dom från Miljödomstolen angående enskilda avlopp Miljö- och hälsoskyddsnämndens strategi till följd av dom i Miljödomstolen Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att efter dom i miljödomstolen, Vänersborgs tingsrätt, nr M anpassa sina bedömningsgrunder vad gäller enskilda avlopp. Typen av avlopp som detta gäller är fritidsbostäder i vissa områden med mycket låg standard och liten vattenförbrukning. En genomgång av pågående ärenden och tidigare tagna beslut kommer att ske och i vissa fall kommer besluten att dras tillbaka och en ny bedömning göras. Fastigheterna får uppskov med genomförandet så länge förhållandena ej ändras. Tillsyn på dessa fastigheter kommer att ske när skäl finns. Nämnden beslutar delegera till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, rätten att fatta beslut i dessa avloppsärenden enligt de av nämnden angivna riktlinjerna. Bakgrund Vid inventering och bedömning av enskilda avlopp görs ingen skillnad på fritidsbostäder och permanentbostäder. Ingen skillnad har heller gjorts beroende på var huset geografiskt är placerat eller om det finns närliggande grannar. Om huset har en vatteninstallation har miljö- och hälsoskyddsnämnden i ett föreläggande krävt att det skall finnas slamavskiljning och rening på avloppsvattnet. Stöd för detta anser vi finns i miljöbalken. I augusti 2002 togs beslut att förelägga Paul Nordholm, ägare till fastigheten Binäs 1:24 att åtgärda brister i avloppsanläggningen. Där finns ett köksavlopp som mynnar i en hink med hål i botten. Vattnet leds sen vidare orenat ner i marken. Huset används på sommaren och vattenförbrukningen uppges vara 1500 liter. Nordholm överklagade beslutet och hänvisade till att med hänsyn till den ringa vattenmängden borde befintlig slamavskiljning i hinken och rening i marken vara tillräcklig. Länsstyrelsen gick dock på miljö- och hälsoskyddsnämndens linje och avslog överklagandet. Nordholm överklagade beslutet till miljödomstolen som beslutade till Nordholms fördel.

8 Miljö- och hälsoskyddsnämnden överklagade beslutet till miljööverdomstolen. Miljööverdomstolen meddelade dock den 14 december 2005 att de inte medger prövningstillstånd och miljödomstolens dom står därmed fast. Domar skall tolka lagstiftningen och hur den skall efterlevas. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser ingen anledning att gå emot miljööverdomstolen och anpassar därför pågående och kommande ärenden till domen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill dock klargöra att vi står fast vid vår tolkning att miljöbalken ej tillåter utsläpp av avloppsvatten utan slamavskiljning och rening. Vi anser det också anmärkningsvärt att miljödomstolen bara tar hänsyn till förhållandena vid inventeringstillfället. En avloppsanläggning dimensioneras alltid för minst 5 personer pga. att förhållande och nyttjandegraden snabbt kan förändras. Fastigheten kan t.ex. säljas och nyttjas mer frekvent och standarden förbättras med ökad vattenförbrukning som följd. Dessutom blir det en subjektiv bedömning som helt grundar sig på fastighetsägarens uppgifter och handläggarens tolkningar. Kravet på rättvisa mellan fastighetsägare kan bli svårt att leva upp till. Miljö- och hälsoskyddsnämnden påpekar också att resurser kommer att krävas för att ha en bevakning och göra nya inventeringar på dessa fastigheter som undantas från lagkravet.

9 Länsstyrelsen Västra Götaland Rättsenheten Vänersborg Gällande dnr: Dnr Återkallande av beslut angående förbättring av avloppsanläggningen på fastigheten Bergsbol 1:11, Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden upphäver tidigare beslut den 3 maj 2005, dnr och medger enligt Gustaf Karlssons önskan, att avloppsanläggningen får nyttjas i befintligt skick. Fastigheten får nyttjas under de förhållanden som i en skrivelse i oktober 2005 beskrevs av Gustaf Karlsson. Ändras förhållandena skall detta meddelas till miljö- och hälsoskyddsnämnden för en ny bedömning../. Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen. Se bifogad besvärshänvisning. Ärendebeskrivning I samband med miljö- och hälsoskyddskontorets inventering av enskilda avloppsanläggningar har det framkommit att avloppsreningen på fastigheten Bergsbol 1:11 är bristfällig. Vid inspektion den 22 april 2004 konstaterades att avloppsanläggningen för BDT (bad, disk och tvätt) består av ett utlopp. Det saknas slamavskiljning och en dokumenterad efterföljande rening. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i ett beslut den 3 maj 2005, dnr , förelagt Gustaf Karlsson att åtgärda bristerna. Till följd av en dom i Miljödomstolen, Mål nr M gör miljö- och hälsoskyddsnämnden en ny bedömning av avloppsanläggningen på fastigheten Bergsbol 1:11.

10 Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att det finns skäl att återkalla beslutet och göra en ny bedömning av ärendet. Om nyttjandet och/eller vattenanvändningen i huset förändras skall detta meddelas miljö- och hälsoskyddsnämnden för en ny bedömning. Vänersborgs Tingsrätt

11 Miljödomstolen Box Vänersborg Gällande Mål nr M Dnr Återkallande av beslut angående förbättring av avloppsanläggningen på fastigheten Holmen 5:3, Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden upphäver tidigare beslut den 7 november 2002, dnr och medger enligt Ingrid Wiklunds önskan att avloppsanläggningen får nyttjas i befintligt skick. Fastighetens avloppsanläggning får nyttjas under de förhållanden och förutsättningar som beskrivs i skrivelser från Wiklund den 30 september 2002 dnr och den 2 december 2002 dnr samt den 12 februari 2004 dnr Ändras förhållandena eller förutsättningarna skall detta meddelas till miljö- och hälsoskyddsnämnden för en ny bedömning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att göra tillsyn på fastigheten när skäl föreligger./. Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen. Se bifogad besvärshänvisning. Ärendebeskrivning I samband med miljö- och hälsoskyddskontorets inventering av enskilda avloppsanläggningar har det framkommit att avloppsreningen på fastigheten Holmen 5:3 är bristfällig. Vid inspektion den 5 september 2004 konstaterades att avloppsanläggningen för BDT (bad, disk och tvätt) består av ett utlopp. Det saknas slamavskiljning och en dokumenterad efterföljande rening. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har i ett beslut den 7 maj 2002, dnr , förelagt Ingrid Wiklund att åtgärda bristerna. Till följd av en dom i Miljödomstolen, Mål nr M gör miljö- och hälsoskyddsnämnden en ny bedömning av avloppsanläggningen på fastigheten Holmen 5:3.

12 Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det finns skäl att återkalla beslutet och göra en ny bedömning av ärendet. Om nyttjandet och/eller vattenanvändningen i huset förändras skall detta meddelas miljö- och hälsoskyddsnämnden för en ny bedömning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att besöka fastigheten när skäl föreligger för att konstatera hur fastigheten nyttjas.

13 Kommunfullmäktige Vänersborg 7 Dnr Ändring i lokala ordningsföreskrifter för Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige i Vänersborg att besluta om ändring av 18 i Ordningsföreskrifter för Vänersborgs kommun, enligt följande förslag: Inom följande områden skall föroreningar efter hundar plockas upp: Badplatser, trottoarer, gång- och cykelvägar, anlagda parker och grönytor, dvs. ytor där regelbunden gräsklippning sker, dock med undantag för av kommunen iordningställda hundrastplatser. Ärendebeskrivning Till miljö- och hälsoskyddsnämnden har synpunkter framförts om att de lokala ordningsföreskrifterna för Vänersborgs kommun inte reglerar hundhållning på kommunens badstränder i tillräcklig omfattning. För närvarande gäller enbart bestämmelsen att hund skall hållas kopplad på badstrand. Ärendet har behandlats i miljö- och hälsoskyddsnämnden , men återremitterats av kommunstyrelsen arbetsutskott. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Enligt ordningslagen (1995:1617) är det möjligt för en kommun att, för att förhindra störningar, införa bestämmelser i lokala ordningsföreskrifter om kopplingstvång för hundar, upplockningstvång av föroreningar och förbud mot att hundar vistas på vissa platser. I Ordningsföreskrifterna för Vänersborgs kommun 18, stadgas att föroreningar efter hundar skall plockas upp inom följande områden: Centrala Vänersborg: Området begränsas av järnvägen (Uddevalla- Herrljunga), Trafikkanalen, Blåsutbackens södra sida, Karlsbergsplatsens södra och västra sidor, Dalaborgsvägens och Djupedalsvägens västra sidor till riksväg 45, riksvägens norra sida till Dalbobrons västra landfäste, Vänerns södra strand inklusive småbåtshamnen på Sanden och Jakobs holme till utloppskulverten från Vänersborgs reningsverk, en rak linje från nämnda

14 kulvert till reningsverket (reningsverkets område undantaget), Regementsgatans östra sida till järnvägen. Hedmanstorget i Vänersborg: Området som begränsas av Adolf Andersohnsgatans västra sida, Bangatans norra sida, Rådmansgatans östra sida samt Lyckhemsgatans södra sida till Adolf Andersohnsgatan. Vargön: Området som begränsas av länsväg 1050, Lundgrens vägs västra sida med dess förlängning till järnvägen (Uddevalla-Herrljunga), järnvägen, Kapellvägens östra sida, Björkvägens norra sida, Lindvägens östra sida, Storegårdsvägens norra sida samt Tallvägens östra sida till länsväg Brålanda: Området som begränsas av Storgatans södra sida, Nygatans västra sida, norra sidan av gångvägen vid Stenhammarsvägens förlängning, Högagatans förlängning från gångvägen vid Stenhammarsvägens förlängning, Högagatans östra sida samt Parkgatans södra sida till Storgatan. I området ingår dessutom hela Storgatan. Nämnden anser att bestämmelsen om upplockning av föroreningar efter hundar i ordningsföreskrifterna för Vänersborgs kommun i sin nuvarande lydelse, inte är tillräcklig och tidsenlig och bör revideras.

15 Vänersborgs Tingsrätt Miljödomstolen Box Vänersborg 8 Dnr Ansökan av Vargön Alloys AB om avsteg enligt 24 förordningen (2001:512) om deponering av avfall, Vänersborgs kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden accepterar Vargön Alloys AB:s yrkande om dels avsteg från kraven i förordningen om deponering av avfall och dels att Miljödomstolen uppdrar åt Länsstyrelsen i Västra Götaland att meddela närmre föreskrifter angående deponins utformning och om lämpliga försiktighetsmått. Nämndens synpunkter i ärendet framförs under nedanstående bedömning. Ärendebeskrivning Vargön Alloys AB hemställer att Miljödomstolen i enlighet med 24 förordningen (2001:512) om deponering av avfall medger avsteg från kraven i samma förordning avseende deponin på Mjölkberget. Enligt ansökan har Vargön Alloys AB för avsikt att vidta omfattande åtgärder för att uppnå ett tillräckligt skydd för deponins omgivningar. Åtgärderna skall leda till minskad stoftspridning, minskat innehåll av sexvärt krom i stoftet samt minskad mängd lakvatten. Dessutom skall läckage av lakvatten till omgivningen i stort upphöra. Efter en remissrunda har ansökningshandlingarna kompletterats i enlighet med de önskemål som framförts av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, Miljöoch hälsoskyddsnämnden samt Göteborgs vatten- och avloppsverk. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Miljö- och hälsoskyddsnämnden har inte konstaterat olägenheter av sådan betydelse att bolagets yrkande inte kan godtas. Antingen befintlig stoftdeponi på Mjölkberget avslutas eller ej kommer verksamheten att kvarstå i området och kräva ett väl tilltaget skyddsavstånd till omgivande bebyggelse. Ur detta perspektiv är det en fördel om alternativet fortsatt drift blir godkänt eftersom detta håller verksamheten koncentrerad till en mindre yta. Mindre yta för deponi innebär som bolaget påpekar också mindre lakvattenbildning.

16 Det är nämndens uppfattning att en skyddszon bör vara bevuxen med både buskar och träd och ha en tillräcklig mäktighet för att både utgöra ett filter för störningar och minska insyn. Detta har bolaget förklarat sig acceptera med kommentaren att vissa skyddsåtgärder kräver ingrepp i vegetationen. Nämnden anser dock inte att bolaget säkrat tillräckligt stort markområde. Bolagets mark gränsar i öster mot ett viktigt grönområde på annan privat mark som bör bevaras så intakt som möjligt varför bolaget bör åläggas att tillförsäkra sig kontroll över området. En konkret olägenhet i nuvarande verksamhet har varit läckage av lakvatten till omgivningen. Det är inte tillfredställande att balansen mellan mängden lakvatten till släckning och total mängd inte kunnat verifieras. En omläggning av deponin och behandling av kromstoftet kommer visserligen att minska både mängd och farlighet av lakvattnet men systemet för övervakning bör förbättras. En annan hittillsvarande olägenhet har varit damm från deponiområdet. Problemet avses minska med föreslagna åtgärder men nämnden anser det vara viktigt med kontroll och uppföljning av resultatet.

17 Vägverkets Byggnadsavdelning Anders Nordeman Box Vänersborg 9 Dnr Anmälan om miljöfarlig verksamhet i form av ett upplag för inert avfall för anläggningsändamål (enligt SNI-kod ) på fastigheten Skogaryd 1:10 Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna Vägverkets byggnadsavdelnings, med organisationsnummer , anmälan enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Med stöd av 26 kap. 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd beslutar miljö och hälsoskyddsnämnden att förelägga Vägverkets byggnadsavdelning följande. 1. Upplaget klassificeras in under punkt i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, med årlig fastställd tillsynstaxa enligt beslut av kommunfullmäktige i Vänersborg. Klassningen upphör när det är dokumenterat att upplaget inte orsakar någon ringa risk för förorening av grundvattnet i området. 2. Verksamheten skall bedrivas i överensstämmelse med vad som anges i anmälan. 3. Kopior över analysprotokollen från provtagningen av grundvattnet skall översändas till nämnden vid varje provtagningstillfälle. 4. Förändringar i verksamheten skall anmälas i god tid till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ärendebeskrivning Längs sträckan mellan Båberg och Väne-Ryr håller Vägverket nu på med att bygga en ny motorväg som kommer att ersätta den nuvarande dragningen av Rv 44. Där den nya motorvägen passerar en bergskärning vid Stora Almås kommer det att uppstå ett överskott av ca m 3 sprängsten. Vägverket har för avsikt att permanent låta lägga upp dessa massor i ett område som är beläget strax norr om den planerade motorvägen.

18 För ett sådant företag krävs det anmälan, enligt 21 förordningen( ) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Aktuell SNI-kod i förordningen är som anger uppläggningen av -inert avfall för anläggningsändamål -muddringsmassor -inert avfall som uppkommer vid gruv- eller täktverksamhet, på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde eller grundvatten och där föroreningsrisken är ringa. Vägverkets Byggnadsavdelning har genom Anders Nordeman därför inkommit med den nu aktuella anmälan. När det gäller uppläggning av sprängsten finns det erfarenheter från de fyra tillfälliga upplagen som uppstod i Vänersborg i samband med sprängningen av den nya järnvägstunneln vid Båberg. Provtagningen av lakvattnet härifrån har visat att det inledningsvis kan förekomma mindre mängd kväve, som är en rest från sprängmedlet och mindre mängd suspenderat material, som utgörs av damm på stenen. Efter några år har halterna kommit ned till bakgrundsvärden. Provtagningen av Ph och olja i lakvattnet har inte visat någon påverkan. För att utröna vilka halter det rör sig om kommer Vägverket att sätta ned ett grundvattenrör nedströms upplaget. Provtagningen av vattnet i röret kommer att tas av Alcontrol enligt samma koncept som övrig pågående recepientkontroll vid vägbygget. Antalet vattenprover kommer att uppgå till tre per år intill dess det är helt klarlagt att upplaget inte orsakar någon risk för förorening av grundvattnet. Vägverket uppger muntligen att det ca 20-30cm tjocka jordskikt som upplaget kommer att täckas med, och där det senare kommer att växa skog, innebär en sådan tät täckning att det kommer att passera mindre mängd regnvatten genom upplaget. Vägverket uppger vidare att de två närmast belägna fastigheterna, som är belägna på ca 120 meter respektive ca 200 meters avstånd från upplaget, är inlösta och kommer att rivas. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Av anmälan framgår att föroreningsrisken av grundvatten är ringa men inte helt försumbar. Vilka halter det rör sig om i grundvattnet kommer att framgå vid provtagningen i grundvattenröret. Enligt nämndens bedömning skall upplaget vara klassat som enligt SNI-kod intill dess det visar sig att risken för påverkan är försumbar. Under denna tid krävs det en provtagning som framgår enligt Vägverkets anmälan.

19 När det visar sig att påverkan är försumbar kommer nämnden att klassa ur upplaget från SNI-kod Övrigt Markägaren, som inte är Vägverket, har delgivits detta beslut.

20 Länsstyrelsen i Västra Götaland Miljöskyddsenheten Vänersborg 10 Dnr Yttrande till länsstyrelsen över prövotidsredovisning samt upphävning av villkor vid krematoriet Trons Kapell på fastigheten Lasarettet 4 i Vänersborg (lst dnr ) Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden beslutar att framföra de synpunkter som framförs under rubriken bedömning Ärendebeskrivning Vänersborgs krematorium som ägs av Väne-Ryrs kyrkliga samfällighet togs i bruk För att rena kvicksilverutsläppen installerades 1993 ett s.k. selenfilter. Selenfiltret byttes ut till ett kolfilter. Detta ärende avser vilka krav som skall gälla för kvicksilveravskiljningen via detta filter och om metaller i kistorna skall omhändertas före kremeringen. Länsstyrelsens miljöskyddsenhet lämnade den 26 juni 1998 tillstånd enligt miljöskyddslagen till byte av krematorieugn och ombyggnad av rökgaskylaren. Länsstyrelsen uppsköt, under en prövotid, avgörandet av vilka villkor som skall gälla för utsläpp av kvicksilver och omhändertagande av metaller från kremeringen. Samfälligheten skulle under denna prövotid, i samråd med tillsynsmyndigheten; - genomföra de mätningar och utredningar som behövs för att klargöra hur stora kvicksilverutsläppen är till luft. - utreda möjligheten att för återvinning omhänderta metaller från kremeringen (gäller dock inte ädelmetaller typ guld och silver). Resultatet av ovanstående mätningar och utredningar samt förslag till slutliga villkor utsläpp av kvicksilver till luft och omhändertagande av avfall skulle lämnas till tillståndsmyndigheten senast den 1 maj Eftersom det visade sig att reningsutrustningen till stor del måste bytas ut ansökte samfälligheten om förlängning av prövotiden.

21 Den 27 oktober 2003 förlängde länsstyrelsens miljöprövningsdelegation prövotiden till senast den 31 december Samtidigt upphävdes utredningskravet i fråga om omhändertagande av metaller från kremeringen. I den reningsutrusning som nu har installerats avskiljs kvicksilvret genom ett textilt spärrfilter som är belagt med aktivt kol. Samfällighetens framför följande i sin anmälan. Anläggningen på krematoriet har visat på goda resultat vid de mätningar som har gjorts. Kvicksilveravskiljningen ligger väl över 95 %. Även om en viss försämring av avskiljningsgraden kan väntas, visar resultaten att kraven kan höjas jämfört med de provisoriska föreskrifter som gällt under prövotiden. Samfälligheten anser att ett riktvärde för kvicksilver på 0.2 gram per kremering är rimligt och motiverat såväl miljömässigt som driftmässigt och ekonomiskt. Samfälligheten föreslår följande slutliga villkor för kvicksilverutsläppet: Utsläppet av den samlade mängden kvicksilver mätt efter rening får inte överstiga 0.2 gram per kremering. Värdet skall gälla som riktvärde vid besiktning och som medeltal under ett besiktningstillfälle. Samfälligheten föreslår vidare att följande villkor upphävs: Kista och övrigt material som förs in i ugnen får ej innehålla klor- eller bromföreningar. Yttre utrustning i form av proteser, apparater, smycken m.m. gjorda av metaller eller andra material som kan vara olämpliga ur miljöskyddssynpunkt bör tas bort innan kremeringen. Krematoriet bör upplysa anhöriga och begravningsentreprenörer om vilka miljöregler som gäller vid kremering. Enligt samfälligheten är det förebyggande arbete som bedrivs från centralt håll, t ex från olika branschorganisationer, fullt tillräcklig när det gäller denna fråga. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Nämnden ser det som mycket positivt att avskiljningen av kvicksilvret nu har uppnått en hög effektivitetsgrad. De mätningar som har utförts visar att avskiljningsgraden uppgår till 98.3 % och att utsläppet efter rening uppgår till gram per kremering. I Naturvårdsverkets branschfakta för krematorieverksamhet, som utgavs den 2 september 2004, anges som exempel för nya och befintliga krematorier kravet att den samlade mängden kvicksilverföringar inte får överstiga 0,1 gram per kremering. Enligt länsstyrelsens uppgift är det också detta krav som normalt ställs vid tillstånd för ombyggnad av krematorier.

22 Enligt nämndens bedömning är det denna nivå som skall anges som utsläppskrav vid krematoriet. Marginalen till den verkliga utsläppsmängden är till synes bred. Kravet på detta låga utsläppsvärde motiveras även av att krematoriet är beläget i tätbebyggelse där avståndet till det närmaste bostadshuset är så kort som 100 meter. Nämnden har inget att erinra, när det gäller upphävandet av villkoret att metaller samt klor och bromföreningar bör tas bort före kremeringen.

23 Till Byggnadsnämnden 11 Dnr Yttrande till byggnadsnämnden över förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Sillered 1:9 (Förb 0115/2005) Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden beslutar att stå fast sitt tidigare yttrande samt att framföra följande kompletterande beslutsunderlag under rubriken bedömning. Ärendebeskrivning Ärendet avser yttrande till byggnadsnämnden över ett förhandsbesked för nybyggnation av ett bostadshus. Det planerade huset är beläget ca 40 meter öster om Risån, ca 1 km sydväst om Lane-Ryr. Miljö- och hälsoskyddskontoret har i ett första skede avstyrkt byggnationen. Detta med hänvisning till att utsläppet från den aktuella avloppsanläggningen kommer att ske direkt till Risån och att detta vattendrag bedöms att ha mycket högt skyddsvärde i kommunens miljövårdsprogram. Sökanden har till byggnadsnämnden översänt en inlaga (bifogas) över miljöoch hälsoskyddsnämndens yttrande till byggnadsnämnden. I denna framförs bland annat att kommunens miljövårdprogram är ett allmänt hållet dokument som det är upp till handläggande tjänsteman att göra bedömningar utifrån. Vidare framför sökanden att Vänersborgs miljö- och hälsoskyddsnämnds bedömning skiljer sig åt från Uddevalla miljö- och hälsoskyddsnämnds, där direktutsläpp till Risån godkänns. Enligt sökanden innebär den avloppsanläggning som nu är aktuell, d v s en anläggning för enbart bad- disk- och tvättavloppet där reningen sker via minireningsverk och infiltrationsmoduler, finns det inga skäl att med stöd av kommunens miljövårdsprogram säga nej till denna anläggning.

24 Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Kommunfullmäktige behandlade det aktuella miljövårdprogrammet vid mötet den 23 april 1991.(beslutet bifogas) Man beslutade då att de åtgärdsförlag över vatten som har redovisats skall visa arbetsinriktning i det fortsatta miljövårdsarbetet. De föreslagna åtgärderna skall dock samordnas med övrig planering och tidsanpassas till rådande ekonomiska förhållanden. Under punkt 12 (punkt 12 bifogas) i programmet behandlas Risån med Källesjö och Kyrkesjön. Ett antal målsättningar och möjligheter tas här upp. När det gäller avloppsanläggningar framförs att tillstånd som medför utsläpp till ytvatten bör inte medges. Området inom ett avstånd på ca 1 km öster om Risån ingår bland de områden i Vänersborg, där det krävs tillstånd för inrättande av avloppsanläggning även om inte wc ansluts. Med stöd av dessa beslut har miljö- och hälsoskyddsnämnden hittills varit mycket restriktiv till utsläpp i Risån. Några direktutsläpp från avloppsanläggningar till Risån har överhuvudtaget inte godkänts. Detta avser såväl anläggningar där wc-avloppet är anslutet som där enbart bad-, disk- och tvättavloppet är anslutet. Eftersom det rör sig om ett direktutsläpp står vi fast vid vår tidigare bedömning. Vi delar således inte sökandens uppgift att den förslagna anläggningstypen inte släpper ifrån sig något vatten som kan påverka hälsa eller miljö. Vi kan heller inte med stöd av miljövårdsprogrammet ändra bedömningen trots att Uddevallas nämnd har en annan bedömningsgrund. Inom kort kommer Naturvårdsverkets nya allmänna råd över enskilda avloppsanläggningar. Råden är ännu inte antagna utan är ute på remiss. I råden kommer det bland annat att anges vilka reningskrav som skall ställas på avloppsutsläpp till känsliga vattendrag. Risån kommer att bedömas som ett sådant. Målsättningen måste vara, när de nya råden kommer, att vi tar fram en gemensam bedömningsgrund tillsammans med Uddevalla miljö- och hälsoskyddsnämnd. Detta kan eventuellt komma att påverka vår framtida bedömning.

25 Till Byggnadsnämnden 12 Dnr Yttrande till bygglovsenheten avseende förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheterna Bryggum 4:8, 4:9 och 4:11 (FÖRB 0016/2005) Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att lämna följande yttrande: Med hänsyn till att buller från flyg och väg överskrider rekommenderade riktvärden avstyrks byggnation på de fastigheter som förhandsbesked söks för. Nämnden hänvisar till fördjupad översiktsplan för Skogaryd och Malöga där det anges att bostadshus endast får uppföras för att tillgodose jord- och skogsbrukets behov. Ärendebeskrivning Byggnadsnämnden har begärt miljö- och hälsoskyddsnämndens yttrande över en av Håkan Gedelius, inlämnad ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Bryggum 4:8. Avloppsfrågan ska enligt sökanden lösas gemensamt för Bryggum 4:8, 4:9 och 4:11. Förhandsbesked för de aktuella tomterna söktes Inför yttrandet utfördes en bullerberäkning enligt SNV s beräkningsmodell. Beräkningen tog hänsyn till länsväg 188 och utbyggnaden av RV 44. Enligt beräkningen låg den ekvivalenta ljudnivån mellan 59 och 65 db (A) på tomterna Bryggum 4:8, 4:9, och 4:11. En ny bullerberäkning har begärts in från Vägverket gällande bullernivåer på de aktuella fastigheterna. Avstånd till husfasad från vägmitt på länsväg 2005 har antagits enligt nedan. Nivåerna är beräknade med en antagen bullerskärm. Utan bullerskärm ökar nivåerna med 6-7 db(a). Första värdet är ekvivalentvärde, det andra är maxvärde.

26 Bryggum 4:11 45 m - 51/63 db(a) Bryggum 4:8-20 m - 55/72 db(a) Bryggum 4:9-45 m - 52/63 db(a) Bullerstörningar sker även från Fyrstads flygplats. Enligt de beräknade bullernivåer i tillståndsansökan och kompletteringar till tillståndsansökan överskrids maxnivå 70 db(a) och det föreligger risk att FBN 55 överskrids vid trafikfall max för aktuella fastigheter. Enligt riksdagens antagna riktvärden bör inte ekvivalent ljudnivå utomhus vid fasad överskrida 55 db (A). Maxnivå på uteplats bör ej överskrida 70 db(a). Utomhusnivå för flygbuller bör ej överskrida FBN 55 db(a). Antagna riktvärden gäller vid nybyggnation. Bullerplank kan sänka bullernivåerna från vägtrafik under riktvärdet för de två tomter som ligger längst från väg. Utomhusnivåer för buller från flyg kan inte åtgärdas på samma sätt. Enligt översiktsplan för Skogaryd och Malöga ges följande rekommendationer för område J, Tunhemsslätten: Nya bostadshus får endast uppföras för att tillgodose jord- och skogsbrukets behov. Bostadshus ska utföras så att den maximala ljudnivån inomhus inte överstiger 45 dba och den ekvivalenta ljudnivån inte överskrider 30 dba Den maximala nivån vid uteplats i anslutning till bostadshus får inte vara högre än 70 dba. Ny bebyggelse som medför utsläpp till Hullsjön medges ej. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att platsen är olämpligt för nybyggnation på grund av att den är utsatt för bullerstörningar både från väg och flyg.

27 Kommunstyrelsen Vänersborg 13 Dnr Bokslut för miljö- och hälsoskyddsnämnden 2005 Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna upprättat bokslut. Ärendebeskrivning Förslag till ekonomisk analys och redogörelse för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för år 2005 föreligger.

28 Kommunstyrelsen Vänersborg 14 Dnr Verksamhetsberättelse för miljö- och hälsoskyddsnämnden 2005 Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Nämnden beslutar med godkännande att överlämna miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhetsberättelse för år 2005 till kommunstyrelsen.

29 Miljö- och hälsoskyddsnämnden VÄNERSBORG 15 Dnr Verksamhetsplan för år 2006 Miljö- och hälsoskyddskontoret har tagit fram ett förslag till verksamhetsplan för nämndens verksamhet år Förslaget bygger på de för nämnden tidigare presenterade tillsynsplanerna för miljöskydds-, hälsoskydds-, djurskydds- och livsmedelstillsynen samt planer för naturvårdsarbetet och avloppsinventeringen inom Vänersborgs kommun. Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att fastställa intentionerna i den upprättade verksamhetsplanen.

30 16 BESLUT ENLIGT DELEGATIONSORDNINGEN MILJÖBALKEN FÖRORDNING OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD AVLOPP AVL DELE Överklagan inkommit för sent Datum Fastighet: xx Diarenummer NN Frändefors AVL DELE Begäran om utdömande av vite Datum Fastighet: xx Diarenummer NN Frändefors AVL DELE Tillstånd till avloppsanläggning med WC Datum Fastighet: Sannebo 1:34 Diarenummer Larsson, Leif Storgatan Vänersborg AVL DELE Råd vid ändring av avloppsanläggning Datum Fastighet: Bollerud 1:38 Diarenummer Andersson, Jan-Åke Siviken Vänersborg AVL DELE Råd vid ändring av avloppsanläggning Datum Fastighet: Bollerud 1:37 Diarenummer Grotan, Elin och Kirknes, Magnar Heggedalsv Heggedal, Norge AVL DELE Råd vid ändring av avloppsanläggning Datum Fastighet: Tjärtakan 1:36 Diarenummer Brolin, Andreas Tjärtakan Frändefors AVL DELE Råd vid ändring av avloppsanläggning Datum Fastighet: Kättarebol 1:12 Diarenummer Larsson, Birgit Stuvaregatan Vänersborg

31 AVL DELE Tillstånd till avloppsanläggning med WC Datum Fastighet: Gestads-Takan 1:47 Diarenummer Cedhagen Lena Kanehaven Risskov, Danmark AVL DELE Tillstånd till avloppsanläggning med WC Datum Fastighet: Lövnäs 1:25 Diarenummer Friberg, Johan Lövnäs Frändefors HÄLSOSKYDD HÄL DELE Bekräftelse av inkommen anmälan Datum Fastighet: Krassen 9 Diarenummer Bylin, Eva Ekenäs Frändefors HÄL DELE Miljösanktionsavgift Datum Fastighet: Räfflan 2 Diarenummer Solarium MILJÖSKYDD MIL DELE Svar angående mätning av buller Datum Fastighet: Lillesjön, Torsbo 1:6 Diarenummer Vänersborgs Vattenskidklubb Vänersborg VÄRMEPUMPAR VPU DELE Föreläggande om försiktighetsåtgärder vid installation av Datum värmepump Diarenummer Fastighet: Höga 19:4 Larsson, Torbjörn Björnbärsvägen Brålanda VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Ekoxen 2 Diarenummer Knutsson, Per Höljevägen Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Frändefors 1:188 Diarenummer Utter, Allan Björkgatan Frändefors

32 VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Gallsoppen 6 Diarenummer Karlsson, Gunnar Lyckevägen Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Vargen 5 Diarenummer Henningsson, Birgitta och Claes Styrmansgatan Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Björktickan 5 Diarenummer Åkerblom, Pierre och Frödin, Eva Fridas väg 1B Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Bollnätet 6 Diarenummer Nilsson, Per Älgvägen Vargön VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Röksvampen 8 Diarenummer Wildering, Ingela Tackjärnsvägen Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Trollungen 6 Diarenummer Ström, Joakim Kartevägen Vargön VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Läderbaggen 5 Diarenummer Sjöling, Magnus Tagelgatan 13 C Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Huggen 13 Diarenummer Lund, Per Lindvägen Vargön VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Bommen 1 Diarenummer Kjellson, Anna-Karin Lokförargatan Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Skänkmakaren 2 Diarenummer Smitt, Micael och Gustavsson, Maria Lärkvägen Vargön

33 VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Botered 2:3 Diarenummer Zijp, Michael Kristinelund Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Hol 1:12 Diarenummer Lundskog, Kerstin Holstorp Västra Tunhem VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Tabellen 2 Diarenummer Fredriksson, Thomas och Anna-Stina Vinkelvägen Vänersborg VPU DELE Råd vid installation av värmepumpanläggning Datum Fastighet: Välten 5 Diarenummer Johansson, Jan-Olof Björkvägen Vänersborg AVFALLSFÖRORDNINGEN REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - varje halvår Datum Fastighet: Kärsbol 2:18 Diarenummer Johansson, Sune Kärsbol 2136 B Frändefors REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - varje kvartal Datum Fastighet: Gråttetorp 1:17 Diarenummer Andersson, Folke Gråttetorp Frändefors REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - var fjärde vecka Datum Fastighet: Apollofjärilen 3 Diarenummer Andersson, Bertil Tomtevägen Vänersborg REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - två gånger per år Datum Fastighet: Kärr 1:16 Diarenummer Larsson, Leif Stommen Kärr Brålanda REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - var fjärde vecka Datum Fastighet: Blekslätten 1:9 Diarenummer Bjurhult, Krister Blekslätten Frändefors

34 EN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - varje kvartal Datum Fastighet: Bäsingebo 1:11 Diarenummer Johansson, Oskar Bäsingebo Frändefors REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - varje kvartal Datum Fastighet: Sundals-Ryrs Högen 1:78 Diarenummer Egnell, Lena Högen Brålanda REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - var fjärde vecka Datum Fastighet: Getered 1:24 Diarenummer Lindberg, Inga-Lill Getered Vänersborg REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - var fjärde vecka Datum Fastighet: Rotenäs 1:31 Diarenummer Dahlgren, Sven-Olof Rotenäs Frändefors REN DELE Beslut om hämtning av hushållsavfall - två gånger per år Datum Fastighet: Sundals-Ryrs Bäcken 1:19 Diarenummer Emricson, Brita Bäcken Brålanda DJURSKYDDSLAGEN DJU DELE Tillstånd 16 DL Datum Fastighet: Lilla Skuleboda 1:10 Diarenummer Söderberg, Maria Lilla Skuleboda Vänersborg DJU DELE Tillstånd 16 DL Datum Fastighet: Röshult 1:37 Diarenummer Andersson, Yvonne Röshult Frändefors DJU DELE Omedelbart omhändertagande, samt begäran om handräckning för Datum verkställande av beslutet. Diarenummer Fastighet: Vattenpasset 3 Holm, Niklas Petersbergsvägen Vänersborg DJU DELE Omedelbart omhändertagande av samtliga tamråttor/möss, samt Datum begäran om verkställighet av polisen Diarenummer Fastighet: Vattenpasset 3 Holm, Niklas Petersbergsvägen Vänersborg

35 DJU DELE Tillstånd 16 DL Datum Fastighet: Holmängen 1:12 Diarenummer Fredrikslunds Hunddagis Holmängen Vänersborg

36 AVGÅENDE YTTRANDEN BYGGLOVSREMISSER BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om förlängt Datum marklov för utfyllnad av mark under 5 år Diarenummer Fastighet: Frändefors-Mossen 1:19 Sundelius, Clas Kasenallén Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för Datum tryckeriverkstad Diarenummer Fastighet: Vaxskivlingen 1 Ekdahl, Karl Axel Torgvägen Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för Datum tillbyggnad av enbostadshus Diarenummer Fastighet: Kattholmen 1:33 Bergström, Lars-Åke Kattholmen Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för. Datum nybyggnad av industrilokal Diarenummer Fastighet: Njord 12 Bratvoldsengen, Kåre Svetsaregatan Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om påbyggnad av Datum flerbostadshus Diarenummer Fastighet: Katten 1 Larsson, Alvar Stampgatan Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för Datum ombyggnad och ändrad användning av lager till tryckeri. Diarenummer Fastighet: Barkskeppet 14 Vänersborgsbyggarna Barkskeppet Industrigatan Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för Datum nybyggnad av förskolepaviljong Diarenummer Fastighet: Dalsberg 3 Vänersborgs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Vänersborg

37 BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för Datum tillbyggnad av enbostadshus Diarenummer Fastighet: Blåsut 1:4 Erixon, Daniel Kristinelund Vänersborg BYG YTT Yttrande till bygglovsenheten avseende ansökan om bygglov för. Datum nybyggnad av tankstation för gasdrivna fordon Diarenummer Fastighet: Stallet 1 FordonsGas Sverige AB Anders Perssonsgatan Göteborg FÖRORENAD MARK FÖM YTT Yttrande Datum Fastighet: Öxnereds bangård Diarenummer Banverket Västra banregionen Box Göteborg HÄLSOSKYDD HÄL YTT Yttrande över alkoholtillstånd Datum Fastighet: Onsjö 2:1 Diarenummer Onsjö Golf Restaurang Pl 6331 A Vänersborg

38 17 INKOMNA SKRIVELSER ADMINISTRATON ADM MEDD Beslut , Ks 257: Gemensamt ledningssystem för Datum Vänersborgs kommun (dnr ) Diarenummer Kommunstyrelsen Vänersborg ADM MEDD Beslut , Kf 106 Valärende (dnr ), John-Åke Datum Ericsson entledigad från uppdrag som ersättare i miljö- och Diarenummer hälsoskyddsnämnden Kommunfullmäktige Vänersborg AVLOPP AVL MEDD Länsstyrelsen, beslut , dnr : Datum överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut den 6 april Diarenummer DJURSKYDD beträffande föreläggande om förbättrad avloppsanläggning på fastigheten Härstad 11:4 Fastighet: Härstad 11:4 Freiholz, Bo Härstad Västra Tunhem DJU MEDD Djurskyddsmyndigheten, skrivelse : Inspektions- och Datum inbesiktningsprotokoll m m från cirkustillsynen 2004 Diarenummer Djurskyddsmyndigheten Box Skara DJU MEDD Djurskyddsmyndigheten, , dnr : Djurskydd Datum och pyroteknik Diarenummer Djurskyddsmyndigheten Box Skara DJU MEDD Länsstyrelsen i Västra Götaland, beslut , dnr Datum : Särskild avgift för underlåtenhet att låta förpröva stall för hästar Diarenummer på fastigheten Stora Härveden 2:5 Hansson, Lill och Bengtsson, Ulf Lilleskog Vargön

39 DJU MEDD Länsstyrelsen Västra Götaland, besiktning , dnr 282- Datum : Besiktning enligt djurskyddsförordningen (SFS Diarenummer :539 Stall Järpedal HB Lilleskog Vargön HÄLSOSKYDD HÄL MEDD Länsstyrelsen, veterinärenheten, , dnr : Datum Rapport om ett utbrott av Legionella i Lidköping Diarenummer Länsstyrelsen i Västra Götaland MILJÖSKYDD MIL MEDD Länsstyrelsen Veterinärenheten, beslut , dnr Datum : ansökan om tillstånd att gräva ned djurkropp Diarenummer Sundberg, AnnChristine Lersäter Brålanda MIL MEDD Länsstyrelsen Miljöskyddsenheten, beslut , dnr 562- Datum : Dispens från förbudet att deponera organiskt material Diarenummer Melleruds kommun Tekniska kontoret Mellerud MIL MEDD Länsstyrelsen miljöskyddsenheten, , dnr : Datum angående mätning av diffus emission hösten 2004 och våren 2005 Diarenummer Fastighet: Vargön 2:3 Vargön Alloys AB Vargön MIL MEDD Länsstyrelsen, Miljöskyddsenheten, beslut : Dispens Datum från förbudet att deponera brännbart och organiskt material Diarenummer Fastighet: Kvarntorp 2:1 Trestadsregionens Avfalls AB Heljestorp Vänersborg MIL MEDD Länsstyrelsen, Miljöskyddsenheten, , dnr Datum : Angående anmälan om oljeläckage från transformator Diarenummer Fastighet: Vargön 2:3 Vargön Alloys AB Vargön MIL MEDD Länsstyrelsen, Miljöskyddsenheten, , dnr Datum : Rapport från bullermätningar utförda under april 2005 Diarenummer Fastighet: Vargön 2:3 Vargön Alloys AB Vargön

40 NATURVÅRD NAT MEDD Länsstyrelsen Vattenvårdsenheten, beslut , dnr 535- Datum : Länsstyrelsen avslår ärende gällande våtmark på Diarenummer fastigheten Vässby 2:35 Elofsson, Berith och Åke Vässby Brålanda NAT MEDD Länsstyrelsen i Västra Götalands län, beslut , dnr 525- Datum : Nybyggnad av ledningsnätet vid Kattholmen Diarenummer Vattenfall Service Syd AB Dubbgatan Vänersborg NAT MEDD Länsstyrelsen i Västra Götaland, meddelande , dnr 500- Datum : anmälan om grind och stängsel på fastigheten Diarenummer Vänersnäs 2:75 Vänersborgs kommun Vänersborg VATTENVÅRD VAT MEDD Svea Hovrätt, dom , mål nr M : Ansökan om Datum lagligförklaring av kraftverk och regleringsdamm m.m. Diarenummer Fastighet: Forsane 1:8 Salbom, Reimer Forsane Kvarn Frändefors

41 18 Inbjudningar till kurser och konferenser Inbjudningar till kurser och konferenser föredrogs och lades till handlingarna.

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, i samband med nämndens resa Kl. 09.30-11.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Sten Johansson (M)

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(8) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, Kommunfullmäktiges sessionssal, första våningen Kl. 14.00-17.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf

Läs mer

Anslag av protokollet (63)

Anslag av protokollet (63) 2019-06-05 1 (63) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.15 ande Tjänstgörande ersättare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRE- SKRIFTER FÖR VÄNERSBORGS KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRE- SKRIFTER FÖR VÄNERSBORGS KOMMUN 1(6) ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRE- SKRIFTER FÖR VÄNERSBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 1995-12-19, 122. Ändrad av kommunfullmäktige 2000-03-14, 16. Ändrad av kommunfullmäktige 2001-09-11, 71.

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet.

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. KUB2001, v2.0, 2013-10-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. Ärende Sid Beslutsförslag 1 Justering av protokoll Britt Tönnberg (S) onsdag 2 juli kl 17 2 Budget ekonomisk

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (13) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson (S) John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson (S) John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2015-02-02 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-02-02 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 1-7 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-12-02 Stockholm Mål nr M 7165-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-04 i mål nr M 2379-13, se bilaga KLAGANDE Söderåsens miljöförbund

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (9) Paragrafer 57-63 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2014-07-01 1 (50) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.20 Beslutande Övriga deltagare Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell-Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e vice ordf Sven-Olov Karlsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande Sammanträdesprotokoll 1(7) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset Hultsfred 16 augusti 2017 kl. 9.00-9.20 Beslutande Övriga deltagande Se särskild närvarolista Anders Helgée, miljö- och byggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

DOM 2015-04-15 Stockholm

DOM 2015-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM 2015-04-15 Stockholm Mål nr M 9447-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-02 i mål nr M 3184-14, se bilaga KLAGANDE 1. T A 2. A

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27 Datum: Tisdagen den 27 maj 2014 Tid: 17.00 19.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 27 maj 2014 Paragrafer: 42-53 Utses att justera: Tomy Granqvist (M) Underskrifter:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 Målnummer: M390-09 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2009-10-15 Rubrik: Lagrum: Miljösanktionsavgift för avloppsanordningar ----- Hinder mot att ta ut miljösanktionsavgifter

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor 1(9) Miljönämnden Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:30-18:30 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Tornebjer Torslid (S), Ordförande Jan-Ove Berntsson (S), 1:e vice ordförande Angelica Lundgren Bielinski

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Anl.nr: Delgivningskvitto. AGA Gas AB LIDINGÖ BESLUT 1 (5) Anl.nr: 1982-113 Delgivningskvitto AGA Gas AB 181 81 LIDINGÖ Slutliga villkor rörande utsläpp av kondensvatten vid tillverkning av vätgas på fastigheten Hantverkaren 15 i Fagersta kommun Koder

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 1 (6) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 24 mars 2009 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Andreas Porswald (MP),

Läs mer

Myndighetsnämnden 2007-09-18

Myndighetsnämnden 2007-09-18 ARVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Myndighetsnämnden 2007-09-18 Plats och tid Stadshuset, Lilla sessionssalen, kl. 14.15 17.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kenneth

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 15 Plats och tid Lessebo kommunkontor onsdagen den 29 januari 2014 kl. 15.00-16.15 ande Jan-Åke Lennartsson (C) Ordf. Bengt Axelsson (S) Ann-Kristin Berg (S) Örjan Wilhelmsson (S) Tj ers. Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (14) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ulf Henningsson (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/ 45 Information om inkomna delgivningar 1. BESLUT OM AVSLAG; Länsstyrelsen avslår ett överklagande av beslut om föreläggande och förbud som Miljö- och beslutade den 151124, gällande inomhusmiljö

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.00 Beslutande Erik Liljencrantz (m) ordförande, Marie-Louise Karlsson (s) 1:e vice ordförande, Göran

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-12-10 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, rum 367, klockan 15.00-17.00 Beslutande Bengt Holmkvist (M), ordf. Emelie Carlbom (M) tjg för Hans-Erik Aronsson (M) 88-91 Hans-Erik

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Plats och tid: Beslutande: Brandstationen i Kisa Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson (c) Sören

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden 2013-12-17 124 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Storegården, Vissefjärda tisdagen den 17 december 2013, kl 13.00 16.15. Bo Eddie Rossbol (S) ordförande Kristina

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-12-06 Stockholm Mål nr M 5811-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolens dom 2012-06-04 i mål M 2299-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16 13 Plats och tid: Beslutande: Vänstra kammaren i kommunhuset, Habo, torsdagen den 17 februari 2011 klockan 15.00-17.20 Erik Johansson(M), ordförande Nina Zacho (MP) tjg ersättare för Bertil Engström (MP)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2015-03-03 1 (46) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 17.30 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare 1(62) Plats och tid Sammanträdesrum, Ekelund klockan 8.30-12.30 Beslutande ledamöter Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson,

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-03-27 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:30 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset plan 3, Hamnen Beslutande Lottie Lord (MP) Ordförande Kenneth Frii (C) Vice ordförande Claes Andersson (L) Maria Steen (S) Kjell Svanström (S) Ersättare Anton Nyblom

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 27 november 2014, kl 08.45 11.00. Beslutande

Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 27 november 2014, kl 08.45 11.00. Beslutande 1(9) +Plats och tid Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 27 november 2014, kl 08.45 11.00. Beslutande Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6)

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6) Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Mörby centrum, Västerskär. Kl. 21.30 Paragrafer 1-5 Siv Sahlström (C) ordförande Björn Leijdström (M) tjg ers Ulf Uebel (FP) 2:e vice

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, MN 44 Reviderade 2009-03-31, MN 20 Reviderade 2013-12-10, MN 59 Reviderade 2017-05-11, MN 25 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden 2013-03-18 32 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Moberg, Rådhusgatan 2, Emmaboda, måndagen den 18 mars 2013, kl 13.00. Bo Eddie Rossbol

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer