2 (7) * * * Alla reglage i en spak

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 (7) * * * Alla reglage i en spak"

Transkript

1 PRESS info P09X02SE / Per-Erik Nordström 15 oktober 2009 Helautomatiserad växling ingen lyx i en lyxturistbuss Nya Scania Opticruise för bussar är helt automatiserat och befriar därmed föraren från allt växlingsarbete vid färd. Kopplingen styrs elektrohydrauliskt för maximal smidighet och precision. Den nya växlingsstrategin är finkalibrerad för att ge passagerarna en avkopplande resa och flera nya funktioner har integrerats för att ytterligare förbättra komforten. Ett automatiserat växlingssystem gagnar förare, passagerare och transportföretag på flera sätt. Det ger högre komfort och befriar föraren från uppgiften att hålla koll på varvtal och växla, och denne kan istället ägna mer tid åt hanteringen av fordonet och åt övrig trafik. Att bekanta sig med systemet går snabbt och säkert och det är enkelt att köra konsekvent ekonomiskt. Slitaget på koppling och andra drivlinekomponenter minskar och livslängden ökar. Scania Opticruise var ett av de första automatiserade växlingssystemen på marknaden och det har förfinats i många steg genom åren. Nu tar detta utvecklingsarbete en ny vändning. Efter fyra års utveckling kvarstår konceptet med en vanlig mekanisk växellåda, men systemet har omarbetats kraftigt med förbättrade mekaniska komponenter och helt ny mjukvara. Ett nytt automatiskt kopplingssystem har lagts till, vilket gör att Scania Opticruise kan arbeta antingen helt automatiskt eller med kopplingspedal. Scanias kunder väljer det de föredrar. Den automatiska kopplingen har ett elektrohydrauliskt styrsystem, vilket ger mycket hög precision. Scania är först på marknaden med denna lösning. Ett särskilt manövreringsläge ger extra precisa kopplingsingrepp, mer exakt gasgivning och jämnare motorstyrning, för till exempel sightseeing eller precisionsmanövrering ombord på färjor. Den automatiska kopplingen frikopplar tillfälligt vid växling, vilket ger snabbare och mjukare växlingar. Omfattande elektroniska skydd minimerar kopplingsslitaget. Scania Opticruise introduceras nu på Scanias 8- och 12-växlade växellådor, till en början i kombination med Euro 5- och EEV-motorer. Den 12-växlade kan fås med överväxel för extra avspänd körning i marschfart. Backhållare (hill-hold) är standard. Den nya växlingsstrategin är utformad för att bibehålla farten i uppförsbackar utan att bränsleförbrukningen ökar. Scania Corporate Relations Telephone SE Södertälje Fax Sweden

2 2 (7) Växlingarna anpassas efter individuell körstil, belastning och vägens lutning. Ett nytt Power-läge för extra prestanda finns att tillgå. Förargränssnittet förblir detsamma med samtliga växlings- och retarderreglage integrerade i högra rattspaken, vilket håller golv och förarstol fria från reglage. Ett flertal parametrar kan ändras av Scanias verkstäder för att skräddarsy funktionen. För ytterligare information och bilder: Besök mediasajten på På kan man söka efter relevanta bilder genom att söka efter B2009 i fältet Quick search. Kontakt: Per-Erik Nordström, Product Affairs, tel , epost per-erik.nordstrom@scania.com. * * * Alla reglage i en spak Scania Opticruise Lägesväljare: R-N-D samt fjädrande Power-läge. Automatisk/manuell växling: Strömställare i änden av spaken. Uppväxling/nerväxling: Dra spaken mot ratten eller tryck den från ratten. Manövreringsläge: Tryck spaken från ratten i 0,8 sekunder vid låg hastighet eller stillastående. Golvströmställare: Framkallar nerväxling för maximal motor- och avgasbroms utan retarder. A 12 M 12 AP 9 MP 9 A 1m Växlingsindikator i centralinstrumentet R, backväxel. A, automatik. M, manuellt. AP, MP, automatiskt/manuellt Power-läge. Bokstav följd av aktuell växel, exempelvis A12, M12, AP9, MP9 N, neutral. Nästa växel visas i A- och P-läge. Manövreringsläge indikeras med ett m efter aktuell växel, till exempel A1m.

3 3 (7) Scania Retarder Dra spaken neråt (fem lägen) för retarderbroms. Avgasbromsen används i femte läget. Automatisk aktivering via bromspedalen: Ställ AUT-strömställaren på spaken i läge 1 (se bild ovan). I automatiskt retarderläge används bromskraftfördelning för att ge förväntad bromskraft även under nerväxling. Färdbromsen ansätts automatiskt för att bibehålla en mjuk och jämn inbromsning. Backhållare Fungerar både i upp- och nerförsbackar. Vid stillastående hålls färdbromsen ansatt i omkring tre sekunder efter att foten lyfts från bromspedalen (ljudsignal och visuell varning aktiveras). När gaspedalen trycks ner släpper inte backhållaren förrän dragkraften är tillräcklig för att hindra fordonet från att rulla bakåt. Ny mjukvara Växlingsstrategin har omarbetats från grunden för att ge förbättrad funktionalitet, komfort och smidighet, liksom för att möjliggöra framtida förfiningar. Strategi vid backkörning Automatiskt, manuellt, Power- och manövreringsläge. Det automatiska läget är programmerat för att växla ner tidigt i uppförsbackar för att bibehålla hastigheten utan att ödsla bränsle. Det låter sig göras tack vare att Scanias motorer arbetar effektivt vid hög belastning, oavsett motorvarvtal. Power-läget ger tillgång till maximal motorprestanda och kopplas i och ur med ett tillbakafjädrande reglage. Växlingsstrategin anpassas fortlöpande efter gaspedalens läge och svarstiden justeras efter hastigheten i pedalens rörelse för att passa förarens aktuella körstil. Systemet hoppar alltid över växlar när det är möjligt för att spara bränsle. Lägre motorvarvtal används för att minska förbrukningen vid lätt last. En kickdownfunktion ger också tillgång till maximal effekt. Nerväxling görs om det ger tillgång till mer effekt, även när fordonet körs mot fartbegränsaren. Nerväxlingar undviks om hastigheten i nerförsbackar kan bibehållas med retardern. Radarinformation från ACC (adaptive cruise control, adaptiv farthållare)

4 4 (7) används för att anpassa växlingarna till framförvarande fordons hastighet. Manövrering och låghastighetskörning Manövrering med hög precision är möjlig redan i standardläge tack vare elektrohydraulisk styrning av den automatiska kopplingen. Manövreringsläget ger tillgång till extra precision för till exempel sightseeing och andra extrema situationer. Manövreringsläget kopplas ur automatiskt i högväxelområdet eller om spaken dras mot ratten. Systemet frikopplar vid inbromsning i låg fart, till exempel inför en korsning, rondell eller trafikljus. Systemet förbereder sedan den mest lämpliga växeln som omedelbart läggs i när gaspedalen trycks ner. Att köra fordonet på tomgångsvarv är möjligt i normalt läge och avbryts med hjälp av bromspedalen. Körning på tomgångsvarvtal är däremot inte tillgängligt i manövreringsläge. Lastavkänning och start Last- och lutningssensorer hjälper systemet att automatiskt välja rätt startväxel. Inget ingrepp krävs av föraren. Interaktion mellan Scania Opticruise, starthjälp (launch control) och kopplingsskyddssystemen ökar kopplingens livslängd. Gunga loss Det är möjligt att gunga loss fordonet med framåt- och bakåtväxlar. Systemet känner av behovet av att gunga loss genom att jämföra drivhjulens och framhjulens rotation. När systemet är i gunga-loss-läge frikopplar det när man släpper upp gaspedalen snabbt, vilket gör att fordonet kan rulla tillbaka för ett nytt försök. Extra precis gungning är tillgänglig i manövreringsläget (användbart på extremt halt underlag), liksom extra mjuk acceleration när fordonet väl börjar rulla. Kopplingsstyrsystem Den elektrohydrauliska aktuatorn för den automatiska kopplingen är monterad på växellådan. Enheten består av en elektrisk motor som driver kolven i en hydraulisk huvudcylinder. Hydraulvätskan driver en slavcylinder som aktiverar gaffeln i kopplingshuset. Kopplingen i sig är helt standardmässig, likaså växellådan.

5 5 (7) Inuti aktuatorn driver en elektrisk motor en kullagerspindel som styr den hydrauliska huvudcylindern. Den kullagrade spindelmekanismen kan styras med extremt hög precision. Den automatiska kopplingen arbetar oberoende av förarens startteknik och är programmerad för att koppla in vid lägsta möjliga motorvarvtal. Kopplingsingreppet anpassas också efter information från lutningssensorn och vilken startväxel som valts. Motorvarvtalet ökas alltså om det krävs för att starta smidigt. Motorstyrsystemet säkerställer att kopplingen aldrig slirar vid växlingar utan bara används för att koppla isär växellåda och motor. Dessa funktioner skyddar kopplingen och andra drivlinekomponenter vid felaktigt handhavande. Backhållning, som aktiveras efter att bromspedalen släppts upp vid stillastående, förenklar startmomentet ytterligare. Elektrohydraulisk styrning av den automatiska kopplingen är unikt i branschen och ger fördelen av ett mycket precist kopplingsingrepp. Men en del förespråkar systemet med kopplingspedal och ser fördelar vid manövrering och start, särskilt på halt eller mjukt underlag. Därför erbjuder Scania även ett system där föraren har full kontroll över kopplingen vid start och stopp, utöver det nya helautomatiserade systemet. Anpassningar Funktionen hos Scania Opticruise kan ändras av föraren via centralinstrumentet eller med hjälp av det elektroniska diagnosverktyg som alla Scaniaverkstäder använder. Föraren kan programmera följande parametrar: Aktivera/avaktivera automatiskt anpassad startväxel. Välja standardstartväxel. Scaniaverkstäder kan ändra följande parametrar: Högsta tillåtna startväxel. Manuell avvikelse från programmerad startväxel tillåten/ej tillåten. Power-läge tillgängligt/ej tillgängligt. Kickdown tillgänglig/ej tillgänglig. Backning på tomgångsvarvtal tillgängligt/ej tillgängligt. Serviceaspekter Scania Opticruise är integrerat i växellådshuset på en helt vanlig 8- eller 12- växlad Scaniaväxellåda, med eller utan Scania Retarder.

6 6 (7) Kopplingen är också en standardenhet. Bara det externa aktiveringssystemet skiljer sig från det på en vanlig koppling. Denna filosofi säkerställer tillgången på reservdelar och servicekompetens var fordonet än körs. Verkstadspersonalen känner igen komponenterna och har alla verktyg som krävs. De enda delar som är specifika för Opticruise är växellådslocket med pneumatisk växlingsstyrning och den elektriska aktuatorn för den automatiska kopplingen med integrerad lutningssensor. Vid fel på kopplingen finns en nödkörningsfunktion tillgänglig. Automatiska växlingar görs då utan att kopplingen används (så arbetar versionen med kopplingspedal som standard). Start från stillastående sker med hjälp av startnyckeln och startmotorn. Fordonet stannas genom att tändningen stängs av. * * * Milstolpar för automatiserad växling Scania Opticruise är ett egenutvecklat system som automatiserar växlingarna i en vanlig mekanisk växellåda. Den enda särskilda komponenten på växellådan är ett speciellt växellådslock med pneumatiska växlingsscylindrar och lägessensorer. Detta koncept har stora fördelar vad gäller installationen i chassit (identisk med en manuell växellåda), påbyggnad och kraftuttagsinstallation. De många gemensamma komponenterna underlättar service och reparationer och gör att lastbilar och bussar med Scania Opticruise är bekanta för all Scanias servicepersonal. Sedan det lanserades för lastbilar 1994 har nästan lastbilar och bussar över hela världen levererats med Scania Opticruise, vilket har gjort det till en pionjär och ett av marknadens mest spridda automatiserade växlingssystem talet: Pneumatisk växling i laboratorieriggar. Nya datorstyrda testriggar utvecklades. Idén föddes: Varför inte sätta det i en lastbil? talet: CAG (Computer-Aided Gearchanging, datorstödd växling) lanserades 1984 och bröt då ny mark. Lämplig växel lades i automatiskt när föraren frikopplade. I slutet av 1980-talet påbörjades försök med datorstyrd automatisk växling. Dessa försök omfattade även Scania Retarder som då var under utveckling. Styrningen av retardern integrerades. Vissa försök gjordes med en automatiserad koppling, liksom med momentomvandlare talet: I början av 1990-talet ansökte Scania om ett flertal patent för två egenutvecklade system: Ett tillsatsbromssystem (retarder) och ett automatiserat mekaniskt växlingssystem. Patenten omfattade en stor mängd mjukvarufunktioner, vilket visade på potentialen hos elektroniska styrsystem. Scania Retarder introducerades 1993 och blev då det första tillsatsbromssystemet med automatisk konstantfartbromsning och retarderfunktionen integrerad i bromspedalen.

7 7 (7) 1994 inleddes omfattande fältprov med Scania Opticruise i lastbilar. Det automatiserade växlingssystemet presenterades för pressen vid ett evenemang i Angers i Frankrike i december. Den offentliga lanseringen skedde ett år senare i samband med introduktionen av Scanias 4-serielastbilar. Den 8-växlade versionen introducerades till det bussprogram som lanserades talet: Vid millennieskiftet hade Scania Opticruise etablerats som marknadens bäst säljande automatiserade växlingssystem. Förbättringar gjordes fortlöpande och ledde till betydande framsteg med förfining av växlingsstrategin i samband med introduktionen av R-serien år 2004, den nya växellådsgenerationen och Euro 4-motorerna år 2005 samt den nya Euro 5- motorplattformen med EGR år En 12-växlad version för bussar, med överväxel som tillval, introducerades till den nya bussgeneration som lanserades Den helautomatiserade versionen blev det enda alternativet vid introduktionen av nya Scania Opticruise i slutet av 2009.

PRESS info. Nya Scania Opticruise: Pionjären får nya funktioner

PRESS info. Nya Scania Opticruise: Pionjären får nya funktioner PRESS info P09902SE / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Nya Scania Opticruise: Pionjären får nya funktioner Nya Scania Opticruise finns nu helautomatiserad, det vill säga med automatisk koppling, eller

Läs mer

Omfattande bränslebesparing Scania Opticruise med prestandalägen

Omfattande bränslebesparing Scania Opticruise med prestandalägen PRESS info P13303SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013 Omfattande bränslebesparing Scania Opticruise med prestandalägen Flera nya funktioner, däribland Scania Active Prediction, har integrerats i Scania

Läs mer

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm.

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm. PRESS info P13102SE / Per-Erik Nordström 29 jan 2013 Scania har marknadens bredaste utbud av tunga lastbilar Tack vare Scanias moduluppbyggda produktsystem kan kunderna välja bland miljontals specifikationer

Läs mer

Med både P-, G- och R-serierna tillgängliga för anläggningsfordon är Scanias utbud nu mer robust och kundorienterat än någonsin:

Med både P-, G- och R-serierna tillgängliga för anläggningsfordon är Scanias utbud nu mer robust och kundorienterat än någonsin: PRESS info P10104SE / Per-Erik Nordström Jan 2010 Gjorda för tuffa tag Scania anläggningsbilar: bästa tillgänglighet och driftekonomi Med både P-, G- och R-serierna tillgängliga för anläggningsfordon är

Läs mer

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania PRESS info P09904SE / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Bränsleoptimerade dragbilar från Scania I samband med lanseringen av nya R-serien introducerar Scania nya dragbilar som skräddarsytts för europeisk

Läs mer

Automatisk neutral. Allmänt PGRT

Automatisk neutral. Allmänt PGRT Allmänt Allmänt Den här funktionen finns för fordon med följande funktioner: Automatväxellåda Helt automatiserad Opticruise (fordon utan kopplingspedal) För att öka förarkomforten lägger funktionen automatiskt

Läs mer

Scania Active Prediction ny farthållare sparar bränsle med hjälp av GPS

Scania Active Prediction ny farthållare sparar bränsle med hjälp av GPS PRESS info P11Z01SE / Per-Erik Nordström 2 december 2011 Scania Active Prediction ny farthållare sparar bränsle med hjälp av GPS Scania blir först med en ny avancerad farthållare som använder GPS för att

Läs mer

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 PRESS info P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 Nya Scanialösningar sammankopplar förare, transportör och fordon Scaniaappar för vagnparksövervakning Målförbrukning Ledande teknik för förarstöd Personlig

Läs mer

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 PRESS info P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40 Kraften, känslan och det omisskännliga ljudet hör till det som gör Scanias V8- motor legendarisk.

Läs mer

Aktivering av drivaxelfrånskiljande kraftuttag via BWS

Aktivering av drivaxelfrånskiljande kraftuttag via BWS Allmänt om funktionen Allmänt om funktionen Drivaxelfrånskiljande kraftuttag används framför allt när mycket stora effektuttag krävs. Fördelen är att drivaxlarna då är frånkopplade och all kraft kan användas

Läs mer

PRESS info. 500, 560, 620 och 730 hk Scanias nya V8-lastbilar prestanda och design i en klass för sig. P10401SE / Per-Erik Nordström 16 apr 2010

PRESS info. 500, 560, 620 och 730 hk Scanias nya V8-lastbilar prestanda och design i en klass för sig. P10401SE / Per-Erik Nordström 16 apr 2010 PRESS info P10401SE / Per-Erik Nordström 16 apr 2010 500, 560, 620 och 730 hk Scanias nya V8-lastbilar prestanda och design i en klass för sig Scanias nya topp-v8 har med sina 3500 Nm och 730 hk det högsta

Läs mer

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress Volvo Trucks. Driving Progress FAKTABLAD n hjälper föraren att hålla en jämn och bränslebesparande hastighet. Systemet reglerar automatiskt hastigheten till den inställda hastigheten som föraren valt.

Läs mer

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare Scania fortsätter att bredda sitt utbud av bygg- och anläggningsfordon för att möta nya tillämpningar

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Exempel på inkoppling av extern motorvarvtalsstyrning på kroklyftbil

Exempel på inkoppling av extern motorvarvtalsstyrning på kroklyftbil Bakgrund Bakgrund Vid användning av kroklyft eller tippflak kan det för att underlätta manövreringen av fordonet vara önskvärt att tillfälligt öka motorvarvtalet. Om gaspedalen används för varvtalsökning

Läs mer

Aktivering av EG-kraftuttag. Funktion. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag.

Aktivering av EG-kraftuttag. Funktion. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag. Funktion Funktionen är avsedd att användas för att aktivera kraftuttaget från förarplatsen och från utsidan av hytten. Kraftuttaget styrs av BCI-styrenheten (Bodywork Communication Interface). Information

Läs mer

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift.

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift. PRESS info P10902SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Bättre för miljön, bra för affärerna Ecolution by Scania Ecolution by Scania kallas en ny serie gröna produkter och tjänster som hjälper transportörer

Läs mer

Tillsatsbromssystem Scania Retarder

Tillsatsbromssystem Scania Retarder 110 971 110 972 Tillsatsbromssystem Scania Retarder Innehåll Innehåll Allmänt Tillsatsbromssystemet, allmän beskrivning... 4 Höga motorvarvtal ger bästa bromsverkan... 5 Driftekonomi... 5 Avgasbroms...

Läs mer

Valbara utsignaler (UF 356) Valbara utsignaler. Inverterad signal

Valbara utsignaler (UF 356) Valbara utsignaler. Inverterad signal Valbara utsignaler Valbara utsignaler Dokumentet beskriver vilka valbara utsignaler som finns för förbindningsdon C493, stift 8-12 (förbindningsdon för utökad funktionalitet). Signalerna väljs och justeras

Läs mer

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus PRESS info 1 juli 2014 Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus Scania Citywide med Scanias hybridsystem Nya innovationer som ger betydande bränslebesparing Ny 13-litersmotor

Läs mer

PRESS info. Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken

PRESS info. Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken PRESS info P13101SE / Per-Erik Nordström 29 jan 2013 Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken I Scanias monter på Bauma 2013 finns ett brett

Läs mer

Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer

Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer PRESS info P11X21SE / Per-Erik Nordström 25 oktober 2011 Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer Scania har idag marknadens bredaste utbud av lastbilar för svåra

Läs mer

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning.

Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. Sparsam körning Eco driving, på svenska sparsam körning, är en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning. men det finns flera sätt att spara bränsle och miljö! Bilens egenskaper Bilen har en

Läs mer

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar PRESS info P11X02SE / Per-Erik Nordström 20 oktober 2011 och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar Scania Citywide är en ny serie låggolvs- och lågentrébussar med en distinkt, vänlig formgivning

Läs mer

Parametrar Drivlina. Inledning

Parametrar Drivlina. Inledning Inledning Inledning För att begränsa förteckningen över parametrar i detta dokument beskrivs endast parametrar som har bedömts vara användbara för påbyggare. För komplett information om aktuella parametrar

Läs mer

Ökad effektivitet tack vare sofistikerade funktioner

Ökad effektivitet tack vare sofistikerade funktioner PRESS info P13X04SE / Örjan Åslund 24 oktober 2013 Ökad effektivitet tack vare sofistikerade funktioner Hösten 2013 introducerar Scania förutom fler Euro 6-motorer också en rad nya och avancerade funktioner

Läs mer

Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012:

Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012: PRESS info P12901SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012: 9- och 13-liters Euro 6-motorer för lastbilar och bussar Nya gasmotorer för Euro 6 med hög prestanda Ledande

Läs mer

Körhjälpmedel. för behaglig bilkörning UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ

Körhjälpmedel. för behaglig bilkörning UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ Körhjälpmedel för behaglig bilkörning UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ Carospeed Menox handreglage Carospeed Menox handreglage är särskilt utvecklat för att ge förare med funktionsnedsättning en behaglig bilkörning

Läs mer

Noteringslista Drivlina. Beställningsformulär. Beställningsformuläret är avsett för beställning av parameterjustering hos Scaniaverkstad.

Noteringslista Drivlina. Beställningsformulär. Beställningsformuläret är avsett för beställning av parameterjustering hos Scaniaverkstad. Beställningsformulär Beställningsformulär Beställningsformuläret är avsett för beställning av parameterjustering hos Scaniaverkstad utrustad med SDP3. Datum Beställare/kontaktperson Kommentar/övrigt Företag

Läs mer

Manual Förflytta defekt fordon

Manual Förflytta defekt fordon Manual Förflytta defekt fordon Fordon 360 Plus Författarna och Liber AB Version 1.0 Får kopieras 1 Anledning till förflyttning Arbetar du i eller med fordon kommer du troligtvis att behöva förflytta defekta

Läs mer

Förhöjt tomgångsvarvtal. Funktion. Beteende

Förhöjt tomgångsvarvtal. Funktion. Beteende Funktion Funktion Att höja motorns tomgångsvarvtal är lämpligt för att till exempel varmköra motorn eller fylla fordonets tryckluftssystem. Funktionen är användbar där det finns risk att kraften eller

Läs mer

Förhöjt tomgångsvarvtal

Förhöjt tomgångsvarvtal Bakgrund Bakgrund Funktionen för förhöjt motorvarvtal styrs av BCI-styrenheten (Bodywork Communication Interface). Funktionen kan antingen aktiveras med hjälp av analoga signaler eller Extern CAN (Controller

Läs mer

Presskonferens: 22 september 08:30 i Scanias monter (B06 i hall 17). Ett brett utbud av fordon ur alla marknadssegment finns utställda.

Presskonferens: 22 september 08:30 i Scanias monter (B06 i hall 17). Ett brett utbud av fordon ur alla marknadssegment finns utställda. PRESS info P10901SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Scania ställer ut på IAA 2010 Lastbilsprogram med förbättrad produktivitet Nya verktyg för att minimera bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2 ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 2 Nr 2 LANDSKAPSFÖRORDNING om ändring av bilagan till landskapsförordningen om villkorskoder som får anges på körkort utfärdade på Åland Utfärdad i Mariehamn den 21 december

Läs mer

520 hk, 2700 Nm vid 1000-1300 r/min, EGR+SCR 580 hk, 2950 Nm vid 1000-1350 r/min, EGR+SCR 730 hk, släpps senare

520 hk, 2700 Nm vid 1000-1300 r/min, EGR+SCR 580 hk, 2950 Nm vid 1000-1350 r/min, EGR+SCR 730 hk, släpps senare PRESS info P13304SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013 Andra generationens Euro 6-motorer med lägre bränsleförbrukning Scania introducerar nu Euro 6-motorer med nya egenskaper som ytterligare ökar effektiviteten.

Läs mer

Installation Farthållare Fiat Ducato 2006->2011 Euro4 motor

Installation Farthållare Fiat Ducato 2006->2011 Euro4 motor Installation Farthållare Fiat Ducato 2006->2011 Euro4 motor Farthållaren passar alla motorer och alla växellådor. Beskrivning: Denna farthållare är helt elektronisk och godkänd enligt E1 normen, KBA (ABE)

Läs mer

PRESS RELEASE. Scanias nya lastbilsgeneration: Drivlinenyheter som kapar 3 % av bränslenotan. 23 augusti 2016

PRESS RELEASE. Scanias nya lastbilsgeneration: Drivlinenyheter som kapar 3 % av bränslenotan. 23 augusti 2016 PRESS RELEASE 23 augusti 2016 Scanias nya lastbilsgeneration: Drivlinenyheter som kapar 3 % av bränslenotan Scanias mål att vara ledande inom hållbara transporter avspeglas i form av generellt sänkt bränsleförbrukning

Läs mer

Aktivering av ED-kraftuttag. Allmänt. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag.

Aktivering av ED-kraftuttag. Allmänt. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag. Allmänt Ett ED-kraftuttag drivs mekaniskt med hjälp av motorn och är alltid igång när motorn är igång. När kraftuttaget är avaktiverat är det frikopplat från den funktion det ska driva. Information om

Läs mer

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection Volvo Car Group Public Affairs PVH50 SE-405 31 Göteborg, Sweden Telephone +46 31 59 65 25 Fax +46 31 54 40 64 www.media.volvocars.com Press Information Originator Malin Persson, malin.persson@volvocars.com

Läs mer

Funktionsbeskrivning ABS ABS ABS ABS

Funktionsbeskrivning ABS ABS ABS ABS /TC Innehåll Innehåll... 2 /TC... 3 -uppbyggnad och funktion... 4 /TC-uppbyggnad och funktion... 6 /TC med EDC-uppbyggnad och funktion... 7 Gränsvärden för fram- och bakhjulens rullningsomkrets... 9 Kontrollampor...

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 4

Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 4 PROTOKOLL Nummer 9 21.12.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 4 Närvarande Frånvarande Justerat KS - CG - MP - NF - TA - MN - WV Omedelbart Ordförande Föredragande

Läs mer

Manuell frigöring av magnetbromsar

Manuell frigöring av magnetbromsar Bruksanvisning Permobil C400 + Manuell frigöring av magnetbromsar Allmänt Rullstolen är utrustad med en manuell bromsfrigöring som kan frikopplas för att göra det möjligt att flytta rullstolen manuellt.

Läs mer

Parametrar Sikt och synlighet. Inledning

Parametrar Sikt och synlighet. Inledning Inledning Inledning För att begränsa förteckningen över parametrar i detta dokument beskrivs endast parametrar som har bedömts vara användbara för påbyggare. För komplett information om aktuella parametrar

Läs mer

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Feature: Mr I-Shift om hemligheten bakom succén

Feature: Mr I-Shift om hemligheten bakom succén Pressinformation Feature: Mr I-Shift om hemligheten bakom succén Med I-Shift har Volvo Lastvagnar satt växellådan i fokus på den internationella lastbilsscenen. Aldrig tidigare har en växellåda fått så

Läs mer

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat PRESS info P11X27SE / Ann-Helen Tolleman 25 okt 2011 Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat I och med övergången till en global motorplattform

Läs mer

ryckigt Kör 28 PORSCHEMAG

ryckigt Kör 28 PORSCHEMAG PorscheMag17_28-33_Jarlmark.qxp:Layout1 11-03-03 Kör 12.59 Sida 28 ryckigt Vad går all bensin egentligen åt till när vi kör? Dagligen tar ingenjörerna hos Porsche väldigt avancerade beräkningar till hjälp

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2012:60) om körkortets utformning och innehåll; beslutade den xx 2013. TSFS 2013:xx Utkom från trycket den xx 2013 VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Innehåll. om 10 sv Scania CV AB (849) 1998, Sweden 1 711 208

Innehåll. om 10 sv Scania CV AB (849) 1998, Sweden 1 711 208 Innehåll Inledning...2 Scanias ADR-fordon...2 Batterifrånskiljare...5 Förstärkt elsystem...7 Avskärmning av heta ytor...9 Tillsatsbroms...10 Stoppklossar...11 Extravärmare...12 Brandsläckningsutrustning...15

Läs mer

Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal

Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal Bruksanvisning Patientstol Lynea Översättning av bruksanvisning i orginal VIKTIGT! Läs bruksanvisningen noga innan Du börjar använda patientstolen! Tillägg till bruksanvisning i orginal: Innan Ni börjar

Läs mer

I detta tillägg beskrivs det hur man använder den elektroniskt styrda mekaniska växellådan COMFORT-MATIC i Fiat Ducato. För att kunna använda

I detta tillägg beskrivs det hur man använder den elektroniskt styrda mekaniska växellådan COMFORT-MATIC i Fiat Ducato. För att kunna använda F I A T D U C A T O C O M F O R T - M A T I C I detta tillägg beskrivs det hur man använder den elektroniskt styrda mekaniska växellådan COMFORT-MATIC i Fiat Ducato. För att kunna använda växellådan riktigt

Läs mer

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSSYSTEMET ÄR VÄSENTLIGT FÖR DIN SÄKERHET Bromsarna måste svara direkt och exakt varje gång du trycker ner pedalen.

Läs mer

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4 51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Nyhet: Mover TE R4 Manöversystem Enkel och bekväm resa Med Truma blir varje utflykt en semester De bästa platserna är ofta de mest svårtillgängliga.

Läs mer

Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen

Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen PRESS info P10906SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen Scanias senaste stora lanseringar för lastbilar tar produktivitet, komfort och prestanda

Läs mer

NYA Scania streamline. Formad för framgång

NYA Scania streamline. Formad för framgång NYA Scania streamline Formad för framgång NYA Scania streamline 2-3 Ytterligare steg på vägen. Även en bra lastbil kan alltid bli bättre. Det är bränslet som driver oss framåt, och vi vet att du inte nöjer

Läs mer

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu.

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. Ecolution by Scania Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. by Scania Ecolution by Scania utan tunga transporter stannar världen. De är en grundläggande nödvändighet för att vi till exempel ska

Läs mer

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Aktivering av EK-kraftuttag via BWS. Allmän information. Skyddsvillkor. Fasta skyddsvillkor. Valbara skyddsvillkor

Aktivering av EK-kraftuttag via BWS. Allmän information. Skyddsvillkor. Fasta skyddsvillkor. Valbara skyddsvillkor Allmän information Allmän information Funktionen Aktivering av EK-kraftuttag är avsedd för att aktivera det svänghjulsdrivna kraftuttaget från förarplats och/eller från utsidan av hytten, och då lämpligen

Läs mer

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 INSTALLATION, FELSÖKNING OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL Reservdelar... 2 Tips... 3 Installation... 4 Felsökning... 5 Programmera Sändare/Mottagare... 7 Bruksbeskrivning...

Läs mer

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd Allmänt om dragbilar Allmänt om dragbilar Dragbilar är avsedda att dra påhängsvagn och är därför utrustade med vändskiva för att göra det möjligt att enkelt byta släpfordon. För att kunna utnyttja dragbilen

Läs mer

Installation Farthållare Toyota iq 2009->

Installation Farthållare Toyota iq 2009-> Installation Farthållare Toyota iq 2009-> 00000-28072-00 Farthållaren passar alla motorer och växellådor samt med eller utan Start/Stopp funktion. Beskrivning: Denna farthållare är helt elektronisk och

Läs mer

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten.

På följande sidor kan du läsa om hur en vanlig bilist kan spara tusenlappar och samtidigt bidra till att dämpa växthuseffekten. spara pengar och dämpa växthuseffekten Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen. Det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Läs mer

TIME MACHINE LIMITED EDITION

TIME MACHINE LIMITED EDITION TIME MACHINE LIMITED EDITION Banbrytande ögonblick Från det att Volvo Lastvagnar år 1956 lanserade sin första, frambyggda stadslastbil och fram till dagens superavancerade fjärrtransportbilar har företaget

Läs mer

Aktivering av ED-kraftuttag. Funktion

Aktivering av ED-kraftuttag. Funktion Funktion Aktivering av ED-kraftuttag Funktionen är avsedd att användas för att aktivera kraftuttaget från förarplatsen och från utsidan av hytten. Kraftuttaget styrs av BCI-styrenheten. ED-kraftuttag är

Läs mer

P 360 och P 400 Euro 5 läggs till programmet Scanias P-serie nu med större motorer

P 360 och P 400 Euro 5 läggs till programmet Scanias P-serie nu med större motorer PRESS info P09401SE / Per-Erik Nordström 30 april 2009 P 360 och P 400 Euro 5 läggs till programmet Scanias P-serie nu med större motorer Scanias P-serie i kombination med den nya vridmomentstarka 13-litersmotorn

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR Del 1B, från till att planera en sväng Övningsmoment 3, enligt trafikskolans undervisningsplan I denna presentation kan du läsa om hur man kan lära sig grunderna på bästa möjliga

Läs mer

SCANIA TOURING. Välkommen ombord

SCANIA TOURING. Välkommen ombord Välkommen ombord Berätta om din verksamhet Möt Scania Touring. Med sin kraftfullt formade exteriör är den här allsidiga turistbussen skapad för att motsvara kraven för charter trafik och reguljärtrafik

Läs mer

Perma 2 VÄRMEPRESSAR. Perma 1

Perma 2 VÄRMEPRESSAR. Perma 1 Perma 2 VÄRMEPRESSAR Perma 1 VÄRMEPRESS PERMA 1 Pneumatisk med en bottenplatta Perma 1 är en elektrisk och pneumatisk värmepress avsedd för påvärmning av värmetransfers på textilier. Denna pålitliga maskin

Läs mer

Universal Installationsmanual GoldCruise GC90 med manöverspak GC5

Universal Installationsmanual GoldCruise GC90 med manöverspak GC5 Universal Installationsmanual GoldCruise GC90 med manöverspak GC5 Farthållaren passar de flesta bilar med elektronisk gaspedal samt både manuell och automat växellåda. För detaljerad information om kompatibla

Läs mer

Säkerheten på byggarbetsplatser låg

Säkerheten på byggarbetsplatser låg Feature Säkerheten på byggarbetsplatser låg Varje år dör över 300 personer i fordonsolyckor på byggarbetsplatser inom EU. Oftast är det den mänskliga faktorn som ligger bakom. Därför lägger Volvo Lastvagnar

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll; beslutade den 17 februari 2016. TSFS 2016:4 Utkom från trycket den 25 februari 2016 VÄGTRAFIK

Läs mer

NYA GENERATIONEN REDSKAPSBÄRARE. TransPro 5080 - Summan av dina behov PROFESSIONAL REDSKAPSBÄRARE

NYA GENERATIONEN REDSKAPSBÄRARE. TransPro 5080 - Summan av dina behov PROFESSIONAL REDSKAPSBÄRARE NYA GENERATIONEN REDSKAPSBÄRARE TransPro 5080 - Summan av dina behov PROFESSIONAL REDSKAPSBÄRARE DEN NYA GENERATIONEN REDSKAPSBÄRARE Kraft i överflöd Som Belos tidigare maskiner är denna redskapsbärare

Läs mer

McCormick X60 (T3): teknik när den är som bäst

McCormick X60 (T3): teknik när den är som bäst X6020-30-40-50 (T3) McCormick X60 (T3): teknik när den är som bäst Power Management systemet har utvecklats för att vid behov automatiskt höja motorns vridmoment och effekt upp till 121 hk vid kraftuttagsarbete

Läs mer

Loh Electronics AB, Box 22067, Örebro Besöksadress: Karlsdalsallén 53 Örebro Tel

Loh Electronics AB, Box 22067, Örebro Besöksadress: Karlsdalsallén 53 Örebro Tel Varvtalsregulator H-Version Beskrivning Varvtalsregulator version H är avsedd för A-traktorer där hastigheten begränsas enligt de regler som gäller för A-traktorer. Avsikten med denna modell är att kunna

Läs mer

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25%

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% PRESS info P09601SE / Per-Erik Nordström Maj 2009 Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% Scania påbörjar omfattande driftprov med en unik elhybriddrivlina som konstruerats

Läs mer

ENTROY. Bassänglyft. with people in mind

ENTROY. Bassänglyft. with people in mind ENTROY Bassänglyft with people in mind Entroy 3 Tillgång till bassängen - för alla ArjoHuntleigh har uppfattningen att fördelarna med hydroterapi ska vara tillgängliga för alla. Det nya bassänglyftsystemet

Läs mer

PRESS info. Scania Streamline slätare former ökar lönsamheten. P13302SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013

PRESS info. Scania Streamline slätare former ökar lönsamheten. P13302SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013 PRESS info P13302SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013 Scania Streamline slätare former ökar lönsamheten Scania har slipat på luftflödet över fronten och längs sidorna på G- och R- seriehytterna för att

Läs mer

Nästa Toyota Prius är här. Följ med!

Nästa Toyota Prius är här. Följ med! Customersonly B - Porto Betalt Nästa Toyota Prius är här. Följ med! miljö innovation + ekonomi På Toyota har vi en nollvision om utsläpp. Vi arbetar för att våra bilar inte ska ha några farliga utsläpp

Läs mer

MaxiWash. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen.

MaxiWash. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen. WashTec har allt för Er framgång inom fordonstvättbranschen. MaxiWash STORT UTBUD Vi har rätt lösning för din fordonstvättverksamhet: KOMMERSIELL TUNG FORDONSTVÄTT ROLLOVER BILTVÄTTAR för låga, medelstora

Läs mer

Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta. Volvo Buses. Driving quality of life

Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta. Volvo Buses. Driving quality of life Volvo B8R/RLE Ryggraden i din fordonsflotta Volvo Buses. Driving quality of life Grunden till en bra buss Volvo B8R/RLE chassina möter varje behov av trafiktyp. Ett stort antal modell varianter ger dig

Läs mer

Instruktionsbok Envimove

Instruktionsbok Envimove Instruktionsbok Envimove Grattis till ditt köp av en kvalitetsprodukt från Cykelimport!.. C Y K E L I M P O R T Cykelimport, Norra Storgatan 110, 573 34 Tranås Plusgiro: 519972-4, Bankgiro 430-2261 Telefon:

Läs mer

10 punkter för grönare bilkörning

10 punkter för grönare bilkörning Kampanjen Gör Bilen Grönare syftar till att reducera bilarnas negativa effekt på miljön och hjälpa förarna att tänka och köra grönt. 10 punkter för grönare bilkörning Köp grönt en bil med låga koldioxidutsläpp

Läs mer

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18 M{ZD{ 6 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2 3 1 7 6 4 5 14 15 SKYACTIV TECHNOLOGY 16 17 6 1 7 5 2 4 3 8 18 19 SÄKERHET FRAMFÖR ALLT Mazda6 är konstruerad med en uppsjö av intelligent teknologi för att du och dina

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Cugnot's Locomotive- Första maskinellt drivna fordonet Denna kan man kalla den första bilen(ångvagn) Bilen var ångdriven Bilen blev färdig 1769 Hastigheten var drygt

Läs mer

Snabbguide. Läsanvisningar på baksidan

Snabbguide. Läsanvisningar på baksidan Snabbguide Läsanvisningar på baksidan Kombinationsinstrument och ratt. Kontrollampor för utvändig belysning. Display. Varvtalsmätare. Hastighetsmätare 5. Bränsleförbrukningsmätare 6. Oljetrycksmätare 7.

Läs mer

Operationsmanual för HYTORC EDGE

Operationsmanual för HYTORC EDGE Operationsmanual för HYTORC EDGE VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast personal

Läs mer

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST Miljötänk i bilkörning Miljötänk i bilkörning Lennart Svensson Trafikläraren som coachar företag, kommuner och körkortselever med en körstil som är bra för både miljön

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel AVANCERAD SÄKERHET FÖR MOTORCYKELFÖRAREN Airbag_SE_Cover1_2_4 3 Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa motorcykelägare, och de som värnar om dem,

Läs mer

HIAB 220 C Kapacitet 21 tm

HIAB 220 C Kapacitet 21 tm HIAB 220 C Kapacitet 21 tm Produktbroschyr www.hiab.se För hastighet och effektivitet HIAB 220 C tillhandahåller prestanda Den enastående HIAB 220 C kombinerar kraften och styrkan hos en större kran med

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2. Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.0 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Framtida Kopplingsaktivering och styrning för HEV drivlinor - Krav och System Definition (en förstudie)

Framtida Kopplingsaktivering och styrning för HEV drivlinor - Krav och System Definition (en förstudie) Framtida Kopplingsaktivering och styrning för HEV drivlinor - Krav och System Definition (en förstudie) Henrik Nilsson 28 maj 2015 Subprogram: Fordonsutveckling Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund...

Läs mer

PÖTTINGER TOP / TOP C

PÖTTINGER TOP / TOP C PÖTTINGER TOP / TOP C Dubbelsträngläggare för sido- och mittsträng 97+027.13.0813 Dubbelsträngläggare för varje användning PÖTTINGER har nu ett brett utbud av nya dubbelsträngläggare för sido- och mittsträngar.

Läs mer

Parametrar Sikt och synlighet

Parametrar Sikt och synlighet Inledning Inledning Det här dokumentet beskriver parametrar som är kopplade mot sikt och synlighet. Endast parametrar som bedöms användbara för påbyggare är listade. Vilka parametrar och inställningar

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS

ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS ANVÄNDARMANUAL ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS ROSTRA BACKSENSOR SYSTEM ROSS Rostra Precision Controls, Inc. 2519 Dana Drive, Laurinburg, NC 28352 USA Telephone: (910) 276-4853 Fax: (910) 276-1354 www.rostra.com

Läs mer

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A.

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A. ENDURO BC101-1 Förpackningens innehåll 1 2 3 ENDURO BC101-2 Montering och inkoppling Fig.1 Fig.2 ENDURO BC101-3 Användning av appen Fig.3 J H H G G C C D D B B M N O L K I A E F ENDURO BC101-4 Användning

Läs mer

SCANIA DISTRIBUTIONSBILAR

SCANIA DISTRIBUTIONSBILAR Distributionsbilar SCANIA DISTRIBUTIONSBILAR Distributionsrörelse För dig som sysslar med distribution, leverans och logistik är en vagnpark med hög tillgänglighet ett måste för att kunna leverera i tid.

Läs mer

BS 80 Hydrauldriv typ 2003 B

BS 80 Hydrauldriv typ 2003 B BS 80 Hydrauldriv typ 2003 B Ett uppkörningsbart växeldriv för depåer! Beskrivning av option där växlings sekvensen förenklas för lokförare. Nedan följer beskrivning av tre sätt där växlingen förenklats

Läs mer

ICS nya generationens styrsystem

ICS nya generationens styrsystem SE ICS nya generationens styrsystem För oss är SecureLock TM viktigt, det hjälper oss undvika olyckor. Vi vet att vi har det säkraste red- skapslåset på marknaden. Morten Hoff, Guttorm Hoff AS NORGE Styrsystemet

Läs mer