Absolut expertis. Lasthantering med Hiab.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Absolut expertis. Lasthantering med Hiab. www.hiab.com"

Transkript

1 Absolut expertis Lasthantering med Hiab

2 Din partner för livet Hiab utvecklar och tillverkar vägburna lasthanteringslösningar för att fl ytta, lyfta, lasta och lossa produkter, varor eller råmaterial. Under 2007 levererade Hiab nära lasthanteringsenheter runt om i världen. Global expert, lokal partner. Hiab har anställda i 32 länder, och våra produkter och lösningar representeras också av självständiga importörer och distributörer i 100 länder runt om i världen. Alltid nära dig. Hiab har investerat kraftigt i försäljnings-, service- och påbyggnadsnätverk runt om i världen. År 2007 ökade vi vår globala närvaro genom att förvärva säljbolag i fem länder. Flera nya service- och påbyggnadsenheter förvärvades och etablerades. Erbjuder total omsorg. Livslängden för lasthanteringsutrustning är i genomsnitt 5 15 år. Därför erbjuder Hiab inte bara utrustning utan även underhåll, reparationer och reservdelar för att säkra att utrustningen arbetar produktivt under hela livscykeln. Vet hur man hjälper. Hiab har utvecklat metoderna för lasthantering och utrustning i över 60 år. Vi lanserar aktivt nya lasthanteringsinnovationer; enbart under 2007 lanserade vi totalt 7 nya produkter vid sidan av ett stort antal lokala varianter. En blick in i framtiden. Hiab arbetar med sina partners för att utveckla konceptfordon och snabba monteringsmetoder för lasthanteringsutrustning. Baserat på de erfarenheter vi samlat kan leveranstiderna minskas med upp till 40 procent och monteringskvaliteten ytterligare förbättras. Engagemang för att spara energi. Hiab har djupgående kunskaper om stålkonstruktioner, hydraulik och elektronik. Hiab ger till exempel kranförare möjlighet att sänka bränsleförbrukningen genom att montera variabelpump till sina HiPro-kranar. HIAB AMA FOCOLIFT JONSERED LOGLIFT MOFFETT MULTILIFT PRINCETON PIGGY BACK ZEPRO WALTCO

3

4 Sömlös funktionalitet Alltid en optimal lösning Vi på Hiab är stolta över vår kunskap om kundernas verksamheter. Vi förstår de varierande behoven inom lasthanteringens olika sektorer. Hiabs säkra och Hiabs moduluppbyggda XS-designkoncept gör det enkelt att anpassa och skräddarsy kranar för olika applikationer, bland annat leverans av byggmaterial, industriella produkter eller grävning. Hiabs kransortiment omfattar i dag långt över 100 kranmodeller med lyftkapaciteter från 0,8 till över 90 tonmeter. är kända för are sin toppmoderna teknik, säkerhet och tillförlitlighet, låga vikt, höga prestanda och precision. Dessutom är de enkla att arbeta med. Över 50 % av kranarna som säljs är utrustade med fjärrstyrning som ytterligare höjer produktiviteten. effektiva utrustning används bland annat inom lokal distribution, transporter, byggande, återvinning, avfallshantering, jord- och skogsbruk såväl som inom stat, kommun och försvar. Nya webbplatser publicerade! Ta en titt på Hiabs nya webbplatser på och läs mer om hur vi kan stå till din tjänst! Till din tjänst! Våra kunder arbetar med sin lasthanteringsutrustning dagligen. De förväntar sig att utrustningen är tillförlitlig, säker samt har låga investerings- och driftskostnader. Vi erbjuder såväl underhåll, serviceavtal, reparationer, garanti, reservdelar, utbildning som monteringstjänster för att hålla utrustningen lönsam under hela dess livscykel.

5 MULTILIFT lastväxlare Grundidén med lastväxlare är att en lastbil kan utföra en hel rad olika uppgifter genom att använda olika typer av fl ak och containrar. Med MULTILIFT lastväxlare eliminerar man tomma returresor, vilket ger oslagbar fl exibilitet i planeringen av verksamheten. I produktfamiljen ingår kroklastväxlare, vajerlastväxlare och liftdumprar, som har en lyftkapacitet på 2 30 ton. Lastväxlare används vanligen inom återvinning, byggbranschen, i räddningstjänsten och försvaret. ZEPRO, AMA, WALTCO och FOCOLIFT bakgavellyftar Bakgavellyftar är en integrerad del av lastbilar som används mest inom lokal distribution. Varorna placeras på bakgavellyftens hydrauliska plattform, som är tillverkad av stål eller aluminium. Användningen av bakgavellyften påskyndar avsevärt leveranser, minskar andelen manuellt arbete och risken för personskador och skador på varor. Produktlinjen för bakgavellyftar omfattar flera lösningar och tillverkas efter kundorder vid våra fyra fabriker på två kontinenter. Bakgavellyftar finns för såväl lätta som tunga fordon med lyftkapacitet från 450 till kilo. LOGLIFT och JONSERED skogskranar och återvinningskranar Skogskranar används i början av träförädlingskedjan: vid avverkning och virkestransporter. Produktlinjen omfattar robusta kranar som används på virkesbilar såväl som slitstarka skördar- och skotarkranar. Dessutom används produktlinjens kranar inom återvinningsindustrin och som stationära kranar inom tillverkningsindustrin. Med griparmodeller från små till stora industrigripar i sortimentet finns det garanterat rätt storlek för varje kranapplikation. Allt fler kunder beställer skogskranar utrustade med hytt. MOFFETT och PRINCETON PIGGY BACK påhängstruckar Påhängstruckar transporteras oftast bak på lastbilen eller på flaket, där de kan kopplas av på mindre än en minut. Varor kan transporteras direkt till destinationen under varierande förhållanden. Jämfört med konventionella gaffeltruckar inom industrin är påhängstruckarna lättare och smidigare och de kan användas på svårtillgängliga platser som till exempel byggarbetsplatser. Påhängstruckarna har en lyftkapacitet på upp till 3,5 ton.

6 Din globala partner, lokalt Hiabs produktionsanläggningar i: Hiab AB Loglift Jonsered Oy Ab Hudiksvall, Sverige Salo, Finland LOGLIFT och JONSERED Antal anställda: ~ 500 skogskranar och återvinningskranar Hiab Manufacturing B.V. Antal anställda: ~ 230 Meppel, Nederländerna Z-Lyften Produktion AB Antal anställda: ~ 140 Bispgården, Sverige ZEPRO och FOCOLIFT Hiab Cranes S.L. bakgavellyftar Zaragoza, Spanien Antal anställda: ~ 290 Antal anställda: ~ 230 Waltco Truck Equipment Co. Tallmadge, Ohio, USA Hiab Hana Ltd. WALTCO bakgavellyftar Chungbuk, Sydkorea Antal anställda: ~ 190 Antal anställda: ~ 80 Ama Polska Sp., z.o.o. Oborniki, Polen Multilift Oy AMA bakgavellyftar Reso, Finland Antal anställda: ~ 80 MULTILIFT lastväxlare Antal anställda: ~ 260 Waltco Truck Equipment Co. Tallmadge, Ohio, USA Hiab Load Handling WALTCO bakgavellyftar Equipment Co. Ltd. Antal anställda: ~ 40 Shanghai, Kina MULTILIFT lastväxlare Waltco Hydraulics Antal anställda: ~ 60 Cylinder Division Tallmadge, Ohio, USA Moffett Engineering Ltd. Cylindrar Dundalk, Irland Antal anställda: ~ 50 MOFFETT påhängstruckar Antal anställda: ~ 260 Hiab Balti AS Narva, Estland Princeton Delivery Systems Inc. Stålstrukturer och -komponenter Canal Winchester, Ohio, USA Antal anställda: ~ 600 PRINCETON PIGGY BACK påhängstruckar Antal anställda: ~ 70 (Antalet anställda gäller för slutet av år 2007.) Tim Arkilander Jag är HIABs produktchef och ansvarar för alla aspekter av produktlinjen för HIAB-kranar som anknyter till funktionen vid Hiab Inc. i Ohio, USA. Jag gillar mitt arbete; jag började år 1987 som nyutexaminerad ingenjör och jag hoppas att jag kan arbeta här ända fram till pensioneringen. Under mina första tio år på bolaget arbetade jag som teknisk chef. Nu leder jag produktlinjen för HIAB-kranar och mina arbetsuppgifter omfattar alla aspekter av försäljning, service och det partnerskap som vi upprätthåller med våra kunder. Jag betraktar hela Hiab Inc. som mitt team; de arbetar inte nödvändigtvis för mig, men de arbetar tillsammans med mig för att ta hand om kunderna. Det avgörande för mig är att kunden är chef och sitter högst uppe på organisationsschemat och förväntar sig produkter och tjänster av oss.

7 Jans Schulting Jag jobbar inom underhåll/reparation av verktyg hos Hiab Manufacturing B.V. i Meppel, Nederländerna. Jag har tre ansvarsområden: ansvar för underhåll och inspektion av verktyg för tillverkningen, inköp av verktyg och utrustning samt att bistå i olika projekt, till exempel utbyggnaden av fabriken. Det bästa med mitt arbete är att det är så omväxlande och att jag har mycket kontakt med kollegor från olika avdelningar såväl internt som externt. Det kan bli stressigt ibland, eftersom många betraktar mig som ett alltiallo. Jag började arbeta för Hiab för 30 år sedan. De första femton åren jobbade jag som svetsare och efter studier blev jag chef för denna avdelning. År 2001 var jag sjuk i ett år och förlorade min position. År 2002 kunde jag återvända till arbetet igen. Det var då jag började arbeta i min nuvarande befattning. Jag gillar mitt jobb och utför det med stor entusiasm. Säljbolag och representationskontor Importörer och distributörer Produktionsenheter Hiab säljbolag i: Chris Zhou Jag jobbar för närvarande som fi nanschef för Hiab China i Shanghai. Hiab China består av en produktionslinje för lastväxlare och en säljenhet. Jag leder ett team på tio personer med specialister inom fi nansiering och redovisning, personaladministration, import och export, IT samt orderhantering. Mitt ansvarsområde är att se till att dessa funktioner arbetar effektivt och ändamålsenligt samt att stödja affärsutvecklingen och beslutsfattandet. Sedan jag inledde arbetet här år 2005 har jag varje morgon sett framemot att få gå till arbetet, eftersom det fi nns så många nya saker att göra i detta snabbt expanderande bolag som står inför så många intressanta utmaningar. Jag tycker verkligen om att jobba ihop med mitt team, och jag tror att mitt mentorskap eller ledarskap lägger en solid grund för utmärkta arbetsprestationer och skapar en harmonisk stämning inom teamet. Australien Belgien Chile Danmark Finland Frankrike Förenade Arabemiraterna Indien Indonesien Irland Italien Japan Kina Kroatien Malaysia Mexiko Nederländerna Norge Polen Ryssland Singapore Slovakien Spanien Storbritannien Sverige Sydkorea Tjeckiska republiken Tyskland Ungern USA Österrike Om ditt land inte fi nns med på listan vänligen besök för att hitta din lokala Hiab återförsäljare.

8 Kontakta oss! Hiab är en världsledande leverantör inom vägburna lasthanteringslösningar. Produktsortimentet omfattar, LOGLIFT och JONSERED skogskranar och återvinningskranar, MULTILIFT lastväxlare, ZEPRO, FOCOLIFT, AMA och WALTCO bakgavellyftar såväl som MOFFETT och PRINCETON PIGGY BACK påhängstruckar. År 2007 uppgick omsättningen till 931 miljoner euro, och Hiab levererade nära lasthanteringsenheter och hade anställda. Hiab har global verksamhet med fabriker i 10 länder: Kina, Estland, Finland, Irland, Nederländerna, Polen, Sydkorea, Spanien, Sverige och USA. Hiab har säljbolag och representationskontor i 31 länder såväl som självständiga importörer och distributionspartners i 100 länder runt om i världen. Hiab ingår i Cargotec. Cargotec är en världsledande leverantör av lasthanteringslösningar för fartyg, hamnar, terminaler, distributionscenter och lokal transport. Cargotecs varumärken Hiab, Kalmar och MacGREGOR är marknadsledare i sina respektive segment och välkända bland kunder runt om i världen. Cargotecs omsättning uppgår till 3 miljarder euro. Antalet anställda är ca och koncernen har verksamhet i över 160 länder. Cargotecs B-aktier är listade på OMX Nordic Exchange Helsinki. Hiab Oy Koncernens huvudkontor Sörnäs strandväg Helsingfors, Finland Tel Fax Hiab Sverige AB (HIAB, MULTILIFT, MOFFETT, LOGLIFT, JONSERED) Tallvägen Södertälje, Sverige Tel. +46 (0) Fax + 46 (0) ZEPRO Z-Lyften Produktion AB Mossvägen Katrineholm, Sverige Tel. +46 (0) Fax +46 (0) Please correct: Nordic Exchange -> OMX Nordic Exchange

Ett lyft för produktiviteten inom lasthanteringen

Ett lyft för produktiviteten inom lasthanteringen Lastbilskranar Lastväxlare Påhängstruckar Bakgavellyftar Skogs- och återvinningskranar Ett lyft för produktiviteten inom lasthanteringen www.hiab.com Hiab är expert på olika lasthanteringssektorer och

Läs mer

Skrot, avfall och återvinning

Skrot, avfall och återvinning Skrot, avfall och återvinning Lösningar som optimerar prestandan www.hiab.com SKROT, AVFALL OCH ÅTERVINNING Skrot, avfall och återvinning Skrot, avfall och återvinning Lösningar som optimerar prestandan

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

CLX. Din hållbara hiab

CLX. Din hållbara hiab CLX Din hållbara hiab Ge kunderna vad De vill ha Från att lyfta tegelsten och block till hantering av ömtåligt gods alla jobb är olika. Det är därför du behöver en mångsidig kran. En kran som HIAB CLX.

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2011

Finländska dotterbolag utomlands 2011 Företag 2013 Finländska dotterbolag utomlands 2011 Finländska företag utomlands: drygt 4 600 dotterbolag i 119 länder år 2011 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Duo. Din tillförlitliga HiaB

Duo. Din tillförlitliga HiaB Duo Din tillförlitliga HiaB ge kunderna vad De vill Ha Lasthantering kan vara allt från att lyfta tegelsten och block till hantering av ömtåligt gods eller hantering av bulkmaterial med gripskopa. Det

Läs mer

Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare

Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare Produktbroschyr Hiab Multilift XR ger dig ett enastående utförande Maximera din mångsidighet Montering av Hiab Multilift XR lätta lastväxlare på vilken lastbil

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2013

Finländska dotterbolag utomlands 2013 Företag 2015 Finländska dotterbolag utomlands 2013 Finländska företag utomlands: nästan 4800 dotterbolag i 125 länder år 2013 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2016

Finländska dotterbolag utomlands 2016 Företag 2018 Finländska dotterbolag utomlands 2016 Finländska företags omsättning störst i Sverige år 2016 Finländska företag bedrev affärsverksamhet i 400 dotterbolag i 144 länder år 2016. et anställda

Läs mer

Produktpresentation. Miljöanpassad hydraulvätska

Produktpresentation. Miljöanpassad hydraulvätska Produktpresentation Miljöanpassad hydraulvätska Jan Jonsén 24 September 2015 Hiab in brief Hiab is one of the world s leading provider of on-road load handling equipment. Customer satisfaction is the first

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2008

Finländska dotterbolag utomlands 2008 Företag 21 Finländska dotterbolag utomlands 28 Anställda i finländska företag utomlands var koncentrerade till EU-länderna år 28 Mätt med antalet anställda var finländska företags verksamhet utomlands

Läs mer

Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar

Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar TEKNISK INFORMATION M4 Hiab Moffett lastbilsmonterade gaffeltruckar Godshanterings- och leveranslösningar Lastbilsmonterade gaffeltruckar är en viktig tillgång

Läs mer

PRESENTATION AV MOFFETT M5 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA

PRESENTATION AV MOFFETT M5 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA PRESENTATION AV MOFFETT M5 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA PRODUKTBROSCHYR M5 MÖT DEN NYA GENERATIONENS MOFFETT M5 NX Produkterna som visas i den här broschyren ingår i Hiabs globala produktsortiment. Avvikelser

Läs mer

Hiab XS 544. Kapacitet 51 tonmeter

Hiab XS 544. Kapacitet 51 tonmeter Hiab XS 544 Kapacitet 51 tonmeter 2 precision ut i fingertopparna 3 4 Hiab XS 544 Det är ont om tid. Långt ut i krantippen har du en ömtålig last som ska 30 meter upp i luften och sedan långsamt sänkas

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet En ny generation med utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Nederman introducerar en ny generation med utsugsarmar för

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2014

Finländska dotterbolag utomlands 2014 Företag 2016 Finländska dotterbolag utomlands 201 Finländska företag utomlands, nästan 900 dotterbolag i 121 länder år 201 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

NYA MOFFETT M4 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA

NYA MOFFETT M4 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA NYA MOFFETT M4 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA PRODUKTBROSCHYR M4 MÖT DEN NYA GENERATIONEN MOFFETT M4 NX Upplev den förbättrade prestandan hos Europas mest betrodda påhängstruck med den nya generationen MOFFETT

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter PRODUKTBROSCHYR LOGLIFT 118S EN ARBETSHÄST PÅ 12 tonmeter Denna kran för hantering av kortvirke finns tillgänglig i flera olika räckvidder från 7,9 upp till 10,1 meter.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

3 års garanti. Hiab Loglift och Jonsered skogs- och återvinningskranar

3 års garanti. Hiab Loglift och Jonsered skogs- och återvinningskranar 3 års garanti Hiab Loglift och Jonsered skogs- och återvinningskranar Full kontroll Det finns inget så härligt som en god natts sömn efter en hård arbetsdag. Du sover lugnt i vetskap om att du har en produktiv

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

JONSERED 1250RZ GÖR ARBETET ENKELT

JONSERED 1250RZ GÖR ARBETET ENKELT JONSERED 1250RZ GÖR ARBETET ENKELT 2016.06 EFTERSOM AVFALL LÖNAR SIG Det är viktigt för miljön att vi tar hand om våra ökande mängder avfall. Men att förvandla kasserade produkter till nytt råmaterial

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza ITAB Shop Concept Förvärv av La Fortezza 2016-07-08 Förvärvet är i linje med vår strategi om att erbjuda helhetskoncept till detaljhandeln i Europa. Genom förvärvet stärker vi ytterligare vår ledande marknadsposition

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

Hiab T-kranar Klass 0,9 3,3 tm

Hiab T-kranar Klass 0,9 3,3 tm Hiab T-kranar Klass 0,9 3,3 tm Produktbroschyr Lättviktslösningen Hiab T-kranar Klass 0,9 3,3 tm Lätta och kraftfulla T-kranar T-kranarna från Hiab har mycket låg vikt och är dessutom små och kompakta.

Läs mer

The Presona Waste Extraction Systems

The Presona Waste Extraction Systems SE The Presona Waste Extraction Systems Rationell spillhantering med Presona Presona erbjuder den totala lösningen för rationell och problemfri hantering av pappersspill och makulatur inom grafisk industri,

Läs mer

Snabbguide. till utsug av kvartsoch. Produkter och lösningar mot kvarts- och stendamm i din arbetsmiljö

Snabbguide. till utsug av kvartsoch. Produkter och lösningar mot kvarts- och stendamm i din arbetsmiljö Snabbguide till utsug av kvartsoch stendamm Produkter och lösningar mot kvarts- och stendamm i din arbetsmiljö Vakuum system 218E portabel stoftavskiljare Den perfekta torrstoftavskiljaren för uppsamling

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Globala Arbetskraftskostnader

Globala Arbetskraftskostnader Globala Arbetskraftskostnader En internationell jämförelse av arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin September 2015 1 Kapitel 2 Arbetskraftskostnaden 2014 2 2.1 Arbetskraftskostnad 2014 Norden

Läs mer

HIAB T-SERIEN LÄTTA KRANAR

HIAB T-SERIEN LÄTTA KRANAR HIAB T-SERIEN LÄTTA KRANAR 1 GÖR DET ENKELT 1Välj styrning CLX, Duo eller HiDuo. Du väljer mellan tre olika styrsystem utifrån dina behov och säkerhetskrav: 1CLX för enkel användning 2 Duo 3 HiDuo En CLX-kran

Läs mer

Södermanlands län år 2018

Södermanlands län år 2018 Södermanlands län år 2018 Data rörande alla anläggningar (Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping) Figur 1. Antal övernattande gäster, alla anläggningar, hela länet; svenska respektive utländska. 1200

Läs mer

"Allting ska göras så enkelt som möjligt men inte enklare." (A. Einstein)

Allting ska göras så enkelt som möjligt men inte enklare. (A. Einstein) As easy as that. 12345 "Allting ska göras så enkelt som möjligt men inte enklare." (A. Einstein) 12345 Lenze gör mycket enkelt. Tiderna förändras i rasande takt och bjuder på många utmaningar. I framtiden

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD 2012 I KORTHET Fortsatt utmanande för klädhandeln på flera av H&M:s marknader Försäljningen +11% i lokala valutor jämförbara enheter +1% Bruttomarginal 59,5 procent

Läs mer

Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar

Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar Hiab Moffett Lastbilsmonterade gaffeltruckar Godshanterings- och leveranslösningar Innehåll Konceptet Mobil, kraftfull och klar på mindre än en minut. Lastbilsmonterade gaffeltruckar har blivit oumbärliga

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2008, preliminära resultater

Utrikeshandel med tjänster 2008, preliminära resultater Handel 2009 Utrikeshandel med tjänster 2008, preliminära resultater Koncernverksamheter ökade utrikeshandeln med tjänster år 2008 Exporten och importen av tjänster ökade år 2008 enligt de preliminära uppgifter

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Snabb bruksanvisning för MO-Call BlackBerry

Snabb bruksanvisning för MO-Call BlackBerry Vad behöver jag för att starta MO-Call? Innan man kan ringa ett samtal, behöver man det nedanstående: Ett registrerat MO-Call konto. MO-Call kredit på ditt konto. MO-Call programvaran på din mobiltelefon.

Läs mer

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE Skillnaden är auktoriserad NSK Europe tillverkar kullager, fordonskomponenter, styrsystem och precisionsprodukter i sina moderna tillverkningsfabriker runt om i Europa. Peterlee

Läs mer

NYA MOFFETT M8 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA

NYA MOFFETT M8 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA NYA MOFFETT M8 NX MER ÄN BARA TOPPRESTANDA PRODUCT BROCHURE MÖT DEN HELT OMDESIGNADE MOFFETT M8 NX Den helt nya MOFFETT M8 NX är världens bästa påhängstruck. Den har helt ny design på insidan och på utsidan

Läs mer

HIAB T-kranar Klass 0,9-3,3 tm

HIAB T-kranar Klass 0,9-3,3 tm HIAB T-kranar Klass 0,9-3,3 tm Lätta teleskopkranar www.hiab.com Lättvikslösningen T-kranar Klass 0,9-3,3 tm Lätta och kraftfulla T-kranar T-kranarna från HIAB har mycket låg vikt och är dessutom små

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

Din verksamhet är vår affärsidé!

Din verksamhet är vår affärsidé! SE Din verksamhet är vår affärsidé! Ammeraal Beltech:» förstår din process» för alla dina transportbandbehov» just-in-time leveranser www.ammeraalbeltech.com Förstå din produktionsprocess Specialist i

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2009

Utrikeshandel med tjänster 2009 Handel 211 Utrikeshandel med tjänster 2 Överskottet i utrikeshandeln med tjänster minskade år 2 Enligt Statistikcentralens slutliga uppgifter minskade överskottet från utrikeshandeln med tjänster till,

Läs mer

ARBETSKRAFTSKOSTNAD 2016, NORDEN

ARBETSKRAFTSKOSTNAD 2016, NORDEN Svenska kronor/timme ARBETSKRAFTSKOSTNAD 2016, NORDEN 450 400 350 331 363 390 418 300 250 200 150 100 50 0 Finland Danmark Norge Källa: The Conference Board, Labour Cost Index, Riksbanken och egna beräkningar

Läs mer

Hiab Loglift kortvirkeskranar

Hiab Loglift kortvirkeskranar Hiab Loglift kortvirkeskranar Produktbroschyr De professionellas val! En snabb och slitstark kran är värdefull då virke kapat i bestämd längd hanteras; då fl yter arbetet och virket sätts i rörelse. Hiab

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2008

Utrikeshandel med tjänster 2008 Handel 2010 Utrikeshandel med tjänster 2008 Koncernverksamheter ökade utrikeshandeln med tjänster år 2008 Exporten och importen av tjänster ökade år 2008 enligt de slutliga uppgifterna i statistiken över

Läs mer

Matematik Läsförståelse Naturvetenskap

Matematik Läsförståelse Naturvetenskap PISA 212 RESULTAT 52 515 51 55 5 495 49 Matematik Läsförståelse Naturvetenskap 485 48 475 47 2 23 26 29 212 Länder med bättre resultat än Sverige Länder med liknande resultat som Sverige Länder med sämre

Läs mer

Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar?

Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar? Volvo Personvagnar Var står vi gällande gasbilar? Peter Algurén Produkt- och hlanseringschef Volvo Cars Sweden Page 1 Varför slutade vi med gasbilar 2007? Efterfrågan globalt på gasbilar i Volvos segment

Läs mer

Byggbara kapslingar i aluminium och polyester. Produktöversikt

Byggbara kapslingar i aluminium och polyester. Produktöversikt Byggbara kapslingar i aluminium och polyester Produktöversikt Byggbara kapslingar med eller utan plint, hål och förskruvningar. Perfekta lösningar på kortast möjliga tid Weidmüller kan leverera passande

Läs mer

SÄKERHET PÅ VÄG. T50 Lämlås. För lätta lastfordon. Ver:2 2018:1 Sv

SÄKERHET PÅ VÄG. T50 Lämlås. För lätta lastfordon. Ver:2 2018:1 Sv SÄKERHET PÅ VÄG T50 Lämlås För lätta lastfordon Ver:2 2018:1 Sv FÖRETAGET Kinnegrip Kinnegrip är ett svenskt företag som utvecklar, marknadsför, tillverkar och levererar låssystem för läm- och kapellsidor

Läs mer

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL - Companies engaged in online activities FIS A Bedriver ert företag onlineförsäljning och/eller

Läs mer

Group. Telatek Group är en ledande finländsk producent av installations-, underhålls-, kvalitetssäkrings- och verkstadstjänster.

Group. Telatek Group är en ledande finländsk producent av installations-, underhålls-, kvalitetssäkrings- och verkstadstjänster. Telatek är en ledande finländsk producent av installations-, underhålls-, kvalitetssäkrings- och verkstadstjänster. Telatek grundades 1977, då man började producera service- och underhållstjänster i Brahestad.

Läs mer

1995 IIHF World Championship

1995 IIHF World Championship 1995 IIHF World Championship Matcherna spelades i Globen, Stockholm, och Gavlerinken, Gävle, Sverige den 23 april 7 maj. B-VM spelades den 12 21 april i Bratislava, Slovakien. C-VM spelades den 20 30 mars

Läs mer

Systemair AB Q2 2015/16 Roland Kasper, VD och koncernchef Anders Ulff, CFO

Systemair AB Q2 2015/16 Roland Kasper, VD och koncernchef Anders Ulff, CFO Systemair AB Q2 2015/16 Roland Kasper, VD och koncernchef Anders Ulff, CFO Ventilation World Wide 47 länder 280 000 m 2 produktion 63 bolag 4 700 anställda NASDAQ OMX Nordic Exchange 5,9 mdr kr 2014/15

Läs mer

Kalmar elektrisk gaffeltruck Electric evolution

Kalmar elektrisk gaffeltruck Electric evolution Kalmar elektrisk gaffeltruck Electric evolution 5 9 tons kapacitet Har du råd att inte välja Kalmar? Slutsatsen är densamma oavsett om du är användare eller ägare. En totallösning från Kalmar ger lägre

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2009

Utrikeshandel med tjänster 2009 Handel 21 Utrikeshandel med tjänster 2 Preliminära resultater Överskottet i utrikeshandeln med tjänster minskade år 2 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter minskade överskottet från utrikeshandeln

Läs mer

PIRLS 2011 & TIMSS 2011

PIRLS 2011 & TIMSS 2011 PIRLS 2011 & TIMSS 2011 Om PIRLS-studien 2011 Läsförmåga i årskurs 4 Ca 300 000 elever i 49 länder Ca 4660 elever i Sverige Enkäter till rektorer, lärare, föräldrar och elever Resultat i läsning Signifikant

Läs mer

KRANKÖRNING FÖR NÄSTA GENERATION SKOGSARBETARE

KRANKÖRNING FÖR NÄSTA GENERATION SKOGSARBETARE TM KRANKÖRNING FÖR NÄSTA GENERATION SKOGSARBETARE PERFEKT SIKT HiVision är ett nytt sätt att styra skogskranar med hjälp av kamerabaserad visuell teknik. Det är även ett smart sätt att arbeta effektivare,

Läs mer

HiPro. Din toppavancerade HiaB

HiPro. Din toppavancerade HiaB HiPro Din toppavancerade HiaB Ge kunderna vad De vill Ha En del behöver riktigt snabba lastcykler, en del behöver ofelbar precision andra kräver båda delarna. De flesta kranar används för många olika ändamål

Läs mer

Ett förstklassigt val

Ett förstklassigt val Kalmar DCF50-90 Ett förstklassigt val Lätta gaffeltruckar 5-9 ton. När endast det bästa är gott nog Är du en Kalmar-kund? Sedan 1949 har Kalmar varit det märke kvalitetsmedvetna truckförare och ägare föredrar.

Läs mer

BPW AFTERMARKET GROUP

BPW AFTERMARKET GROUP BPW AFTERMARKET GROUP BPW Aftermarket Group BPW Aftermarket Group:s omfattande distributionsnätverk av reservdelar i Europa. Alltid nära till hands. Besko A/S Danmark Besko Nutzfahrzeugteile GmbH Tyskland

Läs mer

Utländska dotterbolag i Finland 2008

Utländska dotterbolag i Finland 2008 Företag 2009 Utländska dotterbolag i Finland 2008 16 procent av företagens anställda arbetade i utländska dotterbolag år 2008 2008 var den sammanräknade omsättningen för utländska dotterbolag i Finland

Läs mer

NUMMI VÄLJ KVALITET OCH ERFARENHET

NUMMI VÄLJ KVALITET OCH ERFARENHET NUMMI VÄLJ KVALITET OCH ERFARENHET Över 60 års erfarenhet av tipptillverkning Nummi klarar både snö och sand Nummi-tippar har tillverkats i Finland ända sedan 1947. Den långa erfarenheten ligger som grund

Läs mer

Utländska dotterbolag i Finland 2009

Utländska dotterbolag i Finland 2009 Företag 2010 Utländska dotterbolag i Finland Omsättningen för utländska dotterbolag i Finland sjönk år Enligt Statistikcentralen var den sammanlagda omsättningen för utländska dotterbolag i Finland ungefär

Läs mer

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 867588 7,8%

Läs mer

DETTA ÄR VBG GROUP. Vänersborg

DETTA ÄR VBG GROUP. Vänersborg DETTA ÄR VBG GROUP Vänersborg 2016-03-01 DETTA ÄR VBG GROUP Börsnoterad internationell industrikoncern. Tre divisioner. 1,3 miljarder i omsättning, 2015. Grundades 1951 av Herman Krefting. Huvudkontor

Läs mer

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle EMPOWERING YOUR BUSINESS Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle www.toyota-forklifts.se HYRESLÖSNINGAR Rätt truck för rätt tillfälle Olika situationer kräver olika lösningar. Vilken truck passar

Läs mer

Hiab Loglift 108S Kapacitet 11 tonmeter

Hiab Loglift 108S Kapacitet 11 tonmeter Hiab Loglift 108S Kapacitet 11 tonmeter Produktbroschyr Hiab Loglift 108S 108S - en arbetshäst på 11 tonmeter Denna kran för hantering av kortvirke finns tillgänglig i flera olika räckvidder från 7,9 upp

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 73555 6,8%

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2011

Utrikeshandel med tjänster 2011 Handel 20 Utrikeshandel med tjänster Överskottet i utrikeshandeln med tjänster fortsatte att öka år Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter uppgick exporten av tjänster till omkring 15,1 miljarder

Läs mer

För mer information kontakta: Carina Prodenius Wihlborg 040-38 07 08, 0736-99 07 08, carina.prodenius@honda-eu.com

För mer information kontakta: Carina Prodenius Wihlborg 040-38 07 08, 0736-99 07 08, carina.prodenius@honda-eu.com För mer information kontakta: Carina Prodenius Wihlborg 040-38 07 08, 0736-99 07 08, carina.prodenius@honda-eu.com Affärsnytt från Honda Nummer 40. December 2005 - januari 2006 1. Nytt Europarekord för

Läs mer

Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012

Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012 PRESSMEDDELANDE Kontaktpersoner: Gérard Dubuy, vd CFO Magnus Bergendorff Telefon: 08-683 73 00 Internet inklusive bildarkiv: www.hl-display.com Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 Norden Danmark 798 94 1 04 1 208 1

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 123161 5,7% 66188 5646391

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

Mest stjäls det räknat i procent av butiksomsättningen i Indien, Mexico, Thailand, Sydafrika och Malaysia.

Mest stjäls det räknat i procent av butiksomsättningen i Indien, Mexico, Thailand, Sydafrika och Malaysia. Pressmeddelande 2008-11-12 Global undersökning om butiksstölder och snatterier visar: Stölderna i svenska butiker fortsätter öka svinnet betydligt högre i Sverige än i övriga Norden 630 kronor om året

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 Norden Danmark 798 94 1 04

Läs mer

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Verkställande direktörens anförande Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Vår Vision VÄRLDSLEDANDE LEVERANTÖR AV EN SÄKRARE FRAMTID 29 april 2012, page 2 Vår Mission Vi arbetar för en säkrare värld

Läs mer

Utrikeshandel med tjänster 2012

Utrikeshandel med tjänster 2012 Handel 201 Utrikeshandel med tjänster 20 Utrikeshandeln med tjänster visade ett överskott trots ökad import år 20 Enligt de slutliga uppgifterna för år 20 i Statistikcentralens statistik över utrikeshandel

Läs mer