SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Blad 1 (24) Plats och tid Björken, kommunkontoret i Strömsund, klockan Beslutande Karin Stierna (c), ordförande Jan-Olof Andersson (m) Lennart Oscarsson (s) Anette Bergqvist (s) Göran Edman (rd) Övriga närvarande Ingrid Nilsson, sekreterare Anneli Svensson, kommunledningsförvaltningen Irene Tängmark, kommunledningsförvaltningen, 38 Camilla Hulkki, kommunledningsförvaltningen, 39 Bengt Regin, miljö- och byggavdelningen, 47 Ann-Helén Engström, teknik- och serviceförvaltningen, 39 och 48 Utses att justera Lennart Oscarsson Justeringens Kommunkontoret, Strömsund, plats och tid Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ingrid Nilsson Organ Ordförande... Karin Stierna Justerare... Lennart Oscarsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott Datum då anslag Datum då anslag sätts upp tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkansliet, Strömsund Underskrift... Ingrid Nilsson

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Information om arbetet med planeringen för att hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar i samhället Nya lagar och förordningar ålägger kommuner och landsting ett större ansvar i planeringen för att hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar i samhället. Säkerhetssamordnaren redovisar det fortlöpande arbete som görs i Strömsunds kommun för att förebygga olyckor i syfte att skapa en trygg och säker tillvaro för kommuninnevånarna. Förslag till handlingsprogram för skydd mot olyckor och extraordinära händelser samt förslag till plan för hantering av extraordinära händelser i Strömsunds kommun kommer att redovisas till kommunstyrelsen den 24 mars samt för antagande i kommunfullmäktige den 23 april Dessa dokument reglerar hur den operativa verksamheten ska fungera under en extraordinär händelse, svår olycka eller annan svår påfrestning inom kommunen.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Uppdragsbeskrivningar för kommunstyrelsen Nämndstödsgruppen har upprättat förslag till uppdragsbeskrivning för kommunstyrelsen grundad på de diskussioner nämndsledamöterna har fört i grupparbeten med anledning av det utvecklings- och budgetdokument för år 2009 samt plan , som antagits av kommunfullmäktige den 12 juni 2008 samt kommunens författningssamling m.m. Vid sammanträdet diskuteras upplägget av dokumentet. Arbetsutskottets beslut Nämndstödsgruppen får i uppdrag att arbeta fram ett förenklat arbetsmaterial. Beslutsexpediering Nämndstödsgruppen

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om ändring av kommunfullmäktiges beslut den 15 november 2006 om övergripande mål nr 3 Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har i en motion den 29 oktober 2007 kommit med förslag om att helt stryka övergripande mål 3 som lyder Äldre ska ges större möjlighet att välja form för vård och boende, eftersom det knappast är en kommunpolitisk angelägenhet om alternativ ska få finnas eller ej. Kommunfullmäktige beslutade den 14 november 2007, 134, att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har upprättat förslag till motionssvar. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Motionen avslås i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Lennart Oscarsson (s) och Anette Bergqvist (s) deltar ej i beslutet.

5

6 FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Svar på motion om ändring av kommunfullmäktigebeslut från den 15 november 2006 om övergripande mål nummer 3 Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har i en motion den 29 oktober 2007 förslagit att äldres möjligheter att fritt få välja form för vård och boende ska tas bort som fullmäktiges övergripande mål. Till skillnad från motionärerna tycker vi att valfrihet är en rättighet för alla människor, även för äldre. Och vi är inte ensamma. Många kommuner ligger i startgroparna för att införa valfrihetssystem inom äldreomsorgen. Vid årsskiftet infördes Lag om valfrihet (LOV) som innebär att äldre ska kunna välja bland privata, ideella och kommunala utförare för hemtjänst och boende. De äldre kan välja bland alla företag som blir godkända av kommunen. Den nya lagen är ett alternativ till LOU, Lagen om offentlig upphandling. Sveriges Kommuner och Landsting har frågat kommunerna om de planerar att införa valfrihetssystem enligt LOV och 55 kommuner uppger att de tänker göra det. Ytterligare 141 kommuner planerar att utreda frågan. Under hösten kunde kommunerna söka bidrag hos Socialstyrelsen för att förbereda införande av valfrihetssystem. Redan i oktober 2008 hade 177 kommuner sökt stimulansbidrag. Strömsunds kommun var en av dem och vi har också beviljats pengar. Cirka 25 procent av kommunerna som har sökt medel har vänsterstyrd majoritet. Vi tycker att det är bra att så många kommuner vågar flytta makten från politikerna till de äldre, oavsett politiskt styre. Mot bakgrund av ovanstående avslås motionen.

7 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om ändring av kommunfullmäktiges beslut den 15 november 2006 om övergripande mål Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har i en motion den 29 oktober 2007 kommit med förslag om att helt stryka det övergripande målet Föräldrar ska ges större frihet att välja former och utövare inom barnomsorgen som anges som punkt 2 i Övergripande mål under planperioden. Kommunfullmäktige beslutade den 14 november 2007, 135, att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har upprättat förslag till motionssvar. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Motionen avslås i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Lennart Oscarsson (s) och Anette Bergqvist (s) deltar ej i beslutet.

8

9 FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Svar på motion om ändring av kommunfullmäktiges beslut den 15 november 2006 Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har i en motion inkommen den 9 november 2007 föreslagit att kommunfullmäktiges beslut om att föräldrar skall ges större frihet att välja former och utövare inom barnomsorgen stryks. Vi ställer oss positiva till att öka valfriheten inom barnomsorgen. Vi har redan i dag en förskola som drivs av ett föräldrakooperativ och ansökan av ytterligare en finns. Vi ser det som positivt att det finns flera utövare inom barnomsorgen. Mot bakgrund av ovanstående avslås motionen.

10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag till föräldrar med barn mellan 1 och 3 år Mats Almer och Göran Edman, Rättvis Demokrati, har i en motion den 10 juni 2008 föreslagit att kommunen ska införa ett kommunalt vårdnadsbidrag till föräldrar med barn mellan 1 och 3 år. Kommunfullmäktige har den 12 juni 2008, 65, beslutat att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har upprättat förslag till motionssvar. Yrkanden * Göran Edman (rd) yrkar bifall till motionen efter ändringen att vårdnadsbidraget ska uppgå till kronor. * Lennart Oscarsson (s) yrkar att motionen avslås. * Karin Stierna (c) yrkar att motionen besvaras i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Proposition Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner bifall till eget yrkande. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar 1 Barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att undersöka hur många i vår kommun som är intresserade av ett kommunalt vårdnadsbidrag och vad kostnaden för ett införande blir. 2 Resultatet återredovisas tillsammans med ett förslag på om ett vårdnadsbidrag kan införas till kommunfullmäktige i september Motionen i övrigt anses besvarad. Bilaga

11 Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Reservationer Lennart Oscarsson (s) och Anette Bergqvist (s) reserverar sig mot beslutet till förmån för Oscarssons yrkande. Göran Edman (rd) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

12

13 FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Motion om att införa vårdnadsbidrag Mats Almer och Göran Edman, Rättvis Demokrati, har i en motion inkommen den 10 juni 2008 föreslagit ett införande av kommunalt vårdnadsbidrag på ett belopp av kronor och som riktar sig till barn mellan ett och tre år. Riksdagens beslut är enligt följande: Lagen är kompetensutvidgande för landets kommuner och ger dessa möjlighet att införa, finansiera och administrera kommunala vårdnadsbidrag inom vissa ramar. Genom införandet av ett vårdnadsbidrag ges ökade möjligheter för föräldrar att vara hemma och vårda sitt barn under den period då barnet är mellan ett och tre år. De kommuner som önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag på maximalt kronor per månad och barn. Vi ställer oss positiva till att öka valfriheten för våra föräldrar. Det vi dock inte känner till är hur stort intresse det finns i vår kommun av att utnyttja ett eventuellt vårdnadsbidrag, samt vad ett införande av vårdnadsbidrag kan generera för kostnad. Därför bör dessa faktorer undersökas innan ett beslut i frågan kan fattas. Med anledning av ovanstående beslutas följande: Barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att undersöka hur många i vår kommun som är intresserade av ett kommunalt vårdnadsbidrag och vad kostnaden för ett införande blir. Resultatet återredovisas tillsammans med ett förslag på om ett vårdnadsbidrag kan införas till kommunfullmäktige i september Motionen i övrigt anses besvarad.

14 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om äldrevård i Strömsunds kommun Göran Edman, Rättvis Demokrati, har i en motion den 22 oktober 2008 föreslagit att äldreval ska införas i hela Strömsunds kommun samt att vårdoch omsorgsförvaltningen får i uppdrag att ta fram kostnad samt utreda hur det praktiskt ska utarbetas. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har upprättat förslag till motionssvar. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Motionen besvaras i enlighet med upprättat förslag. Bilaga.

15

16 FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Svar på motion om äldrevård i Strömsunds kommun Göran Edman, Rättvis Demokrati, har i en motion den 22 oktober 2008 förslagit att äldreval ska införas i hela Strömsunds kommun samt att vårdoch omsorgsförvaltningen får i uppdrag att ta fram kostnad samt utreda hur det praktiskt ska utarbetas. Precis som motionären tycker vi att valfrihet är en rättighet för alla människor, även för äldre. Och vi är inte ensamma. Många kommuner ligger i startgroparna för att införa valfrihetssystem inom äldreomsorgen. Vid årsskiftet infördes Lag om valfrihet (LOV) som innebär att äldre ska kunna välja bland privata, ideella och kommunala utförare för hemtjänst och boende. De äldre kan välja bland alla företag som blir godkända av kommunen. Den nya lagen är ett alternativ till LOU, Lagen om offentlig upphandling. Sveriges Kommuner och Landsting har frågat kommunerna om de planerar att införa valfrihetssystem enligt LOV och 55 kommuner uppger att de tänker göra det. Ytterligare 141 kommuner planerar att utreda frågan. Under hösten kunde kommunerna söka bidrag hos Socialstyrelsen för att förbereda införande av valfrihetssystem. Redan i oktober 2008 hade 177 kommuner sökt stimulansbidrag. Strömsunds kommun var en av dem och vi har också beviljats pengar. Pengarna som har sökts ska användas för att utreda frågan ytterligare. Mot bakgrund av att motionärens förslag till stora delar redan är genomförda får motionen anses besvarad.

17 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om öppnande av kommunstyrelsemöten för allmänheten Göran Edman, Rättvis Demokrati, har i en motion den 24 november 2008 föreslagit att kommunstyrelsens möten ska öppnas för allmänheten. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Arbetsutskottets beslut Ärendet tas upp till behandling vid arbetsutskottets sammanträde den 7 april 2009, då förslag till motionssvar har upprättats.

18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på motion om slopad karensdag vid vinterkräksjuka Maritha Mähler, Socialdemokraterna, har i en motion inkommen den 17 december 2008 föreslagit att anställda inom skola, vård och omsorg får slopad karensdag vid vinterkräksjuka och vissa andra specifika mycket smittsamma sjukdomar. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har upprättat förslag till motionssvar. Yrkanden * Göran Edman (rd) yrkar bifall till motionen. * Karin Stierna (c) yrkar att motionen avslås i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Proposition Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner bifall till eget yrkande. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Motionen avslås i enlighet med upprättat förslag. Bilaga Lennart Oscarsson (s) och Anette Bergqvist (s) deltar ej i beslutet. Göran Edman (rd) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

19

20 FÖRSLAG TILL MOTIONSSVAR Svar på motion om slopad karensdag vid vinterkräksjuka Maritha Mähler, Socialdemokraterna, har i en motion inkommen den 17 december 2008 föreslagit att anställda inom skola, vård och omsorg ska få slopad karensdag vid vinterkräksjuka och vissa andra specifika mycket smittsamma sjukdomar. Frågan har tidigare varit uppe vid förhandling mellan Strömsunds kommun och Kommunal den 26 mars 2003, där arbetsgivaren klargjorde kollektivavtalets intentioner samt avvisade organisationens yrkande om slopad karensdag. Inget nytt har tillkommit sedan denna förhandling genomfördes. Anställda som insjuknar i den s.k. vinterkräksjukan omfattas likväl som vid annan sjukfrånvaro av sjuklönelagen och påförs också en karensdag vid sjukfrånvaron. Därefter får arbetstagaren sjuklön enligt AB, 27. När arbetstagaren är fri från det akuta sjukdomssymtomet förbjuds han/hon att arbeta för att förhindra smittans spridning med stöd av AB, 9. Arbetstagaren anses då inte ledig från arbetet och behåller sina avlöningsförmåner. Om arbetstagaren insjuknar under tiden för förbudet ska han/hon erhålla sjuklön enligt AB, 27. Det viktigaste i denna fråga är att det finns rutiner för att förhindra vinterkräksjuka samt att om den uppstår minimera spridning och att rutinerna är väl kända av anställda som berörs. Det finns i dag väl utarbetade rutiner för detta i våra verksamheter och de anställda skall även skriva under att de känner till rutinerna och vilket ansvar de har. Ansvaret för att dessa rutiner efterlevs ligger på respektive arbetsledare samt områdeschefer. Med anledning av ovanstående avslås motionen.

21 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Svar på medborgarförslag om bildande av ett självstyrande kommunalt friskoleområde för Hammerdals rektorsområde Cecilia och Martin Gelland, Solberg, Hammerdal, m.fl. representanter för Hammerdals Intresseförening, har i ett medborgarförslag daterat den 8 september 2008 föreslagit organisationsförändringar i Hammerdals rektorsområde. Kommunfullmäktiges ordförande har överlämnat medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Arbetsutskottets beslut Ärendet behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde den 24 mars 2009, då förslag till svar på medborgarförslaget har upprättats.

22 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Översyn av översiktsplan för vindkraft i Frostviken Pär-Ola Säterhall, Vindvision Norr AB, Frösön, informerade vid arbetsutskottets sammanträde den 8 oktober 2008 om projektplanerna för Murufjället som i inledningsskedet består av etablering av nio vindkraftverk. Bolaget har sökt bygglov som inte beviljats, eftersom anläggningen strider mot riktlinjer i översiktsplanen, påverkar riksintresset obrutet fjäll m.m. Beslutet har överklagats. Säterhalls önskemål är att kommunen sätter igång en revidering av översiktsplan för vindkraft i Frostviken senast under Han föreslår att det ska gälla minst två områden, förslagsvis Murufjället/Kvemokilen. Helst vill han att det ska avse tre till fyra områden. Skrivelse den 4 februari 2009 har kommit in från Frostviksvind Ekonomisk Förening (under bildande) där man framför sitt intresse av att få bygga ett antal verk och vill ha besked om när en uppdatering av planen kan ske. Planingenjören har i en skrivelse den 10 mars 2009 bl.a. anfört följande: Om vindkraften byggs ut enligt de föreslagna områdena i kommunens södra del kommer kommunen att kunna producera elenergi som motsvarar en betydande del av det nationella planeringsmålet för förnyelsebar energi i Sverige. Det kan därför finnas goda skäl till att inte nu påbörja ytterligare planeringsarbete för vindkraft fick miljö- och byggavdelningen i uppdrag att ta fram förslag till översiktsplan för vindkraft inom Frostviken. Under samrådet om detta förslag kom en mängd negativa reaktioner. Kommunstyrelsen beslutade den 11 maj 2003 att ett nytt samrådsförslag skulle utarbetas. Kommunfullmäktige antog detta förslag den 27 april Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Önskemålet om en ny översiktsplan avslås med hänvisning till ovanstående yttrande från planingenjören samt att länsrätten ännu inte avgjort överklagningen av miljö- och byggnämndens beslut att avslå ansökan från Vindvision Norr AB om bygglov.

23 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Boendeplan inom LSS-området Kommunfullmäktige beslutade den 12 november 2008 att bifalla en motion angående behovet av bostäder för funktionshindrade enligt LSS. Kommunstyrelsen fick i uppdrag att ta fram en boendeplan utifrån följande syfte och avgränsningar: Beskriva förutsättningarna för verksamheten i form av lagstiftning och andra centrala regler och förordningar samt lokala mål och riktlinjer Beskriva befintliga boenderesurser inom omsorgen om funktionshindrade Beskriva behovsgrupper och deras behov av boende nu och fram till 2012 med utblick mot 2015 Beskriva/föreslå hur boendet skall se ut för att bättre anpassas till berörda gruppers behov, öka deras trygghet, minska deras isolering Se över och, om det bedöms nödvändigt, föreslå befintliga mål och riktlinjer utifrån de behov som framkommit. Kommunstyrelsen beslutade den 25 november 2008, 263, att ge teknikoch serviceförvaltningen i uppdrag att ta fram denna boendeplan tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen och Strömsunds Hyresbostäder AB. Gruppen skall beakta de utredningar som sker på riksnivå vad avser det framtida LSS-boendet. Gruppen skall även beskriva hur förslag till boendeplan påverkar, och påverkas av, övriga boendeformer. Vad avser mål och riktlinjer skall dessa tas fram i dialog med socialnämnden då det är de som formulerar mål och kvalitet utöver lagkraven för verksamheten inom LSS tillämpningsområde. Även handikapprådets synpunkter skall inhämtas. Teknik- och serviceförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen har i samråd med Strömsunds Hyresbostäder AB upprättat förslag till boendeplan.

24 Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar Upprättat förslag till boendeplan inom LSS-området för åren antas. Bilaga Lennart Oscarsson (s), Anette Bergqvist (s) och Göran Edman (rd) deltar ej i beslutet.

25 1 (8) BOENDEPLAN ENLIGT LSS Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syfte, avgränsning Kommunstyrelsen fick i uppdrag att ta fram en boendeplan utifrån följande syfte och avgränsningar: Beskriva förutsättningarna för verksamheten i form av lagstiftning och andra centrala regler och förordningar samt lokala mål och riktlinjer. Beskriva befintliga boenderesurser inom omsorgen om funktionshindrade. Beskriva behovsgrupper och deras behov av boende nu och fram till 2012 med utblick mot Beskriva/föreslå hur boendet skall se ut för att bättre anpassas till berörda gruppers behov, öka deras trygghet, minska deras isolering. Se över och, om det bedöms nödvändigt, föreslå befintliga mål och riktlinjer utifrån de behov som framkommit. 2 Förutsättningar för verksamheten 2.1 Lagstiftning, regler och förordningar Allmänt I regeringens proposition 2000/01:26 (Bostadsförsörjningsfrågor m.m.) kan bl. a. läsas att bostaden är en social rättighet. Målsättningen är att bostadspolitiken skall skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder till rimliga kostnader. Det kommunala ansvaret för bostadsförsörjningen förtydligas i bostadsförsörjningslagen, som trädde i kraft den 1 januari Där står bl.a. föreskrivet att varje kommun är skyldig att planera för bostadsförsörjningen i kommunen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder. Lagstiftning avseende bostad med särskild service enligt SOL och LSS Kommunen har ett grundläggande ansvar för att människor med funktionshinder ska få bra bostäder. Ansvaret finns uttalat i socialtjänstlagen (SoL) och i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). I 5 kap 7 SoL framgår bl. a. att socialnämnden skall inrätta bostäder med

26 2 (8) särskild service för dem som till följd av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring och behöver sådant boende. LSS trädde i kraft den 1 januari 1994 och är avsedd att tillförsäkra personer med omfattande funktionshinder en god service och ett gott stöd, oavsett var de bor och oavsett vilka de lokala ambitionerna är. Det övergripande målet är att den enskilde skall kunna leva som andra trots sitt funktionshinder. Enligt LSS har den enskilde, om han/hon tillhör någon av lagens personkretsar, rätt till en specifik insats och lagen ger inget utrymme för kommunen att neka den enskilde en bostad med särskild service. Insatser skall ges bara om den enskilde eller dennes företrädare begär det. En person som begär bostad med särskild service för vuxna och bedöms ha rätt till denna insats skall erbjudas en fullvärdig bostad av kommunen. Ett beslut om insatsen bostad med särskild service för vuxna skall verkställas omedelbart. Det innebär att en person som beviljats en bostad enligt LSS i princip ska kunna flytta in i sin bostad tämligen omgående. Enligt JO måste dock en viss fördröjning accepteras när det gäller verkställighet av beslut om bostad, men dröjsmålet måste vara relaterat till den enskildes individuella behov. Ett dröjsmål på över ett år är enligt JO aldrig godtagbart, inte ens när de individuella kraven på boendet är speciella. 2.2 Lokala mål och riktlinjer Riktlinjer för fastighets- och lokalförsörjning Kommunfullmäktige beslutade den 14 november 2007 att anta riktliner för fastighets- och lokalförsörjning. Mål för försörjning av lokaler/bostäder är att kommunens egna och inhyrda lokaler ska vara stödresurser till kommunens kärnverksamheter. Tillsammans med övrig verksamhetsservice ska lokalerna bidra till ändamålsenliga verksamhetsmiljöer. I detta ligger effektivitets-, kostnads-, kvalitets- och tillgänglighetsaspekter. Målet är att över tiden kontinuerligt ha balans mellan kommunens tillgång till och behov av lokaler och bostäder. Handikappolitiskt program Kommunfullmäktige beslutade den 13 juni 2001 att anta handikappolitiskt program för Strömsunds kommun. Målet för handikappolitiken är att människor med funktionshinder ska garanteras full delaktighet och jämlikhet. Ingen ska behöva stå utanför samhällsgemenskapen. Alla ska kunna leva med i samhället, göra en arbetsinsats, bo i familj, leva som självständiga individer.

27 3 (8) 3 Befintliga boenderesurser 3.1 Definition av olika typer av bostad med särskild service enligt LSS LSS reglerar inte i detalj hur boendet för vuxna ska vara organiserat. en bostad kan vara utformad på olika sätt men tre huvudformer kan urskiljas: Gruppbostad Servicebostad Annan särskild anpassad bostad Gruppbostad och servicebostad är att betrakta som bostäder med särskild service vilket däremot inte gäller boendeformen annan särskilt anpassad bostad. För samtliga boendeformer gäller dock att bostaden skall vara fullvärdig, att den är den enskildes privata och permanenta hem och att den inte skall ha en institutionell prägel. De tre huvudformerna utesluter inte andra boendealternativ. I konsekvens med lagens mål och grundläggande principer (se kapitel 2 LSS grundläggande principer och viktiga utgångspunkter) har lagstiftaren lämnat öppet för andra alternativ och för en utveckling av olika boendeformer. De grundläggande kraven på en bostad för vuxna enligt LSS utesluter dock vissa boendeformer. Insatsen kan t.ex. inte ges i form av boende på sjukhem, korttidshem, hem för vård eller boende eller på folkhögskola. Målet är att människor med funktionshinder skall kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt. En bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad kan dock, på grund av den offentligrättsliga regleringen, inte helt och hållet jämställas med ett vanligt hyresförhållande. Gruppbostad Gruppbostaden är ett bostadsalternativ för personer som har ett så omfattande tillsyns- och omvårdnadsbehov att mer eller mindre kontinuerlig närvaro av personal är nödvändig. Syftet med gruppboendet är att vuxna personer med funktionshinder som inte klarar eget boende eller boende i servicebostad, ändå skall ha möjlighet att lämna föräldrahemmet och skapa sig ett eget hem.

28 4 (8) Gruppbostaden beskrivs i lagens förarbeten som ett litet antal lägenheter som är grupperade kring gemensamma utrymmen, där service och omvårdnad kan ges alla tider på dygnet. De gemensamma utrymmena bör placeras så att de kan fungera som den samlande punkten för de boende. De bör ligga i nära eller direkt anslutning till de enskilda lägenheterna och vara lätta att nå. Ytorna bör vara så dimensionerade att alla som bor i gruppbostaden kan delta samtidigt i olika aktiviteter. De enskilda lägenheterna skall vara fullvärdiga. Gruppbostadens gemensamhetslokaler bör vara till för dem som bor i gruppbostaden och tjänstgörande personal, och bör endast kunna nyttjas av andra på de boendes villkor. Antalet boende i en gruppbostad bör vara litet. Enligt Socialstyrelsens mening bör det i regel endast vara tre till fem personer som bor i bostaden. Ytterligare någon boende bör kunna accepteras men endast under förutsättning att samtliga personer som bor i gruppbostaden tillförsäkras goda levnadsvillkor. Servicebostad En servicebostad består av ett antal lägenheter som har tillgång till gemensam service och fast anställd personal. Lägenheterna är ofta anpassade efter den enskildes behov och ligger ofta samlade i samma hus eller kringliggande hus. Serviceboende är en mellanform mellan ett helt självständigt boende i egen lägenhet och en lägenhet i gruppbostad. Liksom lägenheter i gruppbostaden skall givetvis även servicebostadens lägenheter vara fullvärdiga. Inom denna mellanform kan det rymmas flera olika typer av boende. Det som gäller för samtliga är att lägenheterna skall vara fullvärdiga och att dygnet-runt-stöd, utifrån den enskildes behov, erbjuds i den egna lägenheten av en fast personalgrupp. Där det finns flera servicebostäder skall det också finnas gemensamma utrymmen för service och gemenskap. I en servicebostad kan det bo fler personer än i en gruppbostad. Antalet boende bör dock vara så begränsat att serviceboendet integreras i bostadsområdet och en institutionell boendemiljö undviks. För att boendet i möjligaste mån skall vara som en bostad som andras och inte ha en institutionell prägel bör även samlokalisering med andra bostäder med särskild service undvikas.

29 5 (8) Det är olämpligt att yngre personer med funktionshinder erbjuds lägenhet i servicehus för äldre, enbart av det skälet att det där finns tillgång till service. 3.2 Befintliga LSS-boenden Kommundel Adress Gruppbostad Servicebostad Strömsund Pumphusgatan 2 5 Lövbergavägen 20 7 Strömsvägen 42 7 Risselåsvägen Tingvalla 10 Hammerdal Åsgatan Totalt Behovsgrupper 4.1 Beslut om bostad med särskild service enligt LSS nuläge Strömsund Hammerdal Totalt Gruppbostad Servicebostad När det gäller Strömsund finns det ytterligare ett beslut om gruppbostad som verkställts med placering i Mörsil. 4.2 Vuxna med beslut om LSS-boende Ålders- och könsfördelning Kvinnor Män Totalt Sammanfattningsvis kan konstateras att 16 personer är över 60 år och 3 personer är under 40 år.

30 6 (8) 4.3 Barn och ungdomar med någon form av LSS-insats Ålders- och könsfördelning Flickor Pojkar Totalt I dagsläget förväntar vi oss att ca 7 stycken av gymnasieeleverna kommer att ansöka om LSS-boende inom en 2-3-årsperiod och då i första hand servicebostad. 5 Framtida boendeutveckling 5.1 Prognos behov av särskilda boenden Gruppbostad Servicebostad Man kan förvänta sig att behovet av LSS-boende kommer att minska inom en 10-årsperiod utifrån befolkningsminskning, åldersfördelning och förändring av yngre vuxnas behov. Många ungdomar väljer att gå gymnasiet på annan ort vilket ofta resulterar i att de vill bo kvar där. 5.2 Förslag på planerade LSS-boenden Kommundel Adress Gruppbostad Servicebostad Strömsund Pumphusgatan 2 5 Lövbergavägen Strömsvägen Risselåsvägen Tingvalla 10 Hammerdal Soltorpet 6 2 Totalt Lövbergavägen Ett boende som kan anpassas utifrån behov av gruppbostad alternativt servicebostad. Om man ska se till trenden att behovet av servicebostad ökar, medan behovet av gruppbostad minskar är det strategiskt att inrätta en boendelösning som lätt kan anpassas utifrån behov.

31 7 (8) Genom att frigöra en större lägenhet som gemensamhetsutrymme och personalutrymme än man har i dag, får man tillgång till 5 lägenheter som uppfyller villkoren om gruppbostad. Detta innebär att en viss omflyttning av brukare kommer att behövas. Strömsvägen Genom att flytta dagverksamheten på Strömsvägen till förslagsvis Grelsgård kan 2 lägenheter anpassas så de uppfyller kraven om gruppbostad. Soltorpet Inrymmer 6 lägenheter som uppfyller villkoren om gruppbostad. Detta medför att samtliga brukare flyttar från Åsgatan vilket måste ske i samråd med gode män och brukare. Avtalet på Åsgatan 11 kan då sägas upp. 5.3 Konsekvenser 2009 har vi 17 personer som har beslut om gruppbostad och 31 personer som har beslut om servicebostad. Om ovanstående genomförs är nuvarande behov tillgodosett och utifrån förväntade behov är det fullt möjligt att tillgodose behoven fram till Tillgången på servicebostäder är egentligen inte begränsad eftersom det går att koppla fler lägenheter till befintliga områden. Kravet enligt lagen är att en person som begär bostad med särskild service för vuxna och bedöms ha rätt till denna insats skall erbjudas en fullvärdig bostad av kommunen. Kommunen har fullföljt sitt åtagande genom att erbjuda en fullvärdig bostad. Förslaget ovan gör det möjligt att verkställa samtliga beslut inom en rimlig tid men kommer att beröra flera brukare med avseende på omflyttning. Det bör dock nämnas att ovanstående alternativ förmodas beröra färre brukare än om man väljer att inrätta ett nytt boende. Ett nytt boendealternativ innebär dessutom att tidsperspektivet blir längre och kostnaden betydligt högre. 5.4 Förslag på riktlinjer utifrån de behov som framkommit Det har visat sig att trenden bland yngre personer med beslut om LSSboende, är att de föredrar servicebostad framför gruppbostad. Detta innebär att det ur strategisk synpunkt kan vara klokt att utforma flexibla LSSboenden som på ett enkelt sätt kan ändras till gruppbostad likväl som servicebostad.

32 8 (8) För att fånga upp barn och ungdomars behov av LSS-insatser och framtida behov av LSS-boenden är det viktigt att biståndsenhet, barn- och utbildningsförvaltning, framtid- och utvecklingsförvaltning, socialförvaltning och vård- och omsorgsförvaltning har en tidig och kontinuerlig dialog med varandra. Kontinuerlig dialog måste även ske med berörda gode män/vårdnadshavare/barn och ungdomar. 6 Ekonomi Viss ombyggnad/anpassning kommer förmodligen att behövas för att Lövbergavägen och Strömsvägen ska bli ett fullvärdigt boende. Även flyttkostnader tillkommer. Eventuella extra kostnader kan tillkomma under omflyttning på grund av att någon eller några lägenheter behöver vakanshållas. 7 Tidplan Föreslagna åtgärder skall ske i samråd med berörda gode män/brukare. Problem kan uppstå om gode män/brukare inte accepterar erbjudet boende trots att det uppfyller aktuellt LSS-beslut. Det är därför svårt att fastställa en exakt tidplan. Det måste även tas hänsyn till hyresavtal avseende uppsägningstider, hyresförhållanden m.m. Samtliga åtgärder bör vara möjliga att genomföra under 2009.

33 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Yttrande över samrådsförslag för vindkraft i Åre kommun tillägg till översiktsplan 1991 Åre kommun har skickat samrådsförslag till bl.a. Strömsunds kommun för eventuella synpunkter senast den 30 mars Miljö- och byggavdelningen har inga erinringar mot förslaget. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Strömsunds kommun har inga erinringar mot planförslaget.

34 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Bidrag för genomförande av en forskningsresa i naturvårdens utmarker Under tiden 3 8 augusti 2009 kommer Vattudalens Naturskyddsförening att anordna denna resa som i år omfattar skogsområden av skilda slag i Frostviken. Deltagarna kommer från hela landet. Syftet är att kartlägga den biologiska mångfalden i för naturvården intressanta områden. De totala kostnaderna för genomförandet av resan uppgår till kronor. Föreningen anhåller i en skrivelse den 25 februari 2009 om bidrag från Strömsunds kommun. Bidrag har också sökts från Naturskyddsföreningen, Jämtland-Härjedalens Naturskyddsförbund samt Studiefrämjandet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 1 Föreningen erhåller bidrag med kronor. 2 Medel anvisas ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov.

35 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Yttrande över ansökan om hastighetsbegränsning till 50 km/tim Lars Nord, Trångåsen, Strömsund, har hos länsstyrelsen ansökt om hastighetsbegränsning till 50 km/tim i anslutning till en vägkorsning för enskilda vägarna Rudsjö Österåsen Storåhöjden och väg från densamma till Trångåsen. Länsstyrelsen har den 17 februari 2009 skickat över ärendet till Strömsunds kommun för yttrande senast den 17 mars Utredningschefen vid kommunledningsförvaltningen/kansli har den 24 februari 2009 föreslagit att Strömsunds kommun ska tillstyrka ansökan utan att lämna förslag på sträckor där 50 km/tim ska gälla. Arbetsutskottets beslut Strömsunds kommun tillstyrker ansökan utan att lämna förslag på sträckor där 50 km/tim ska gälla. Beslutsexpediering Länsstyrelsen i Jämtlands län Utredningschefen

36 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Yttrande över ansökan om hastighetssänkning i Sörviken Efter avslag på en tidigare ansökan har Eivor Frestadius, Sörviken, Hammerdal, återigen hos länsstyrelsen ansökt om att få högsta hastighet genom byn Sörviken sänkt från 90 km/tim. Länsstyrelsen har den 3 mars 2009 skickat över ärendet till Strömsunds kommun för yttrande senast den 31 mars Vägverkets översyn av hastighetsbegränsning Efter regeringsbeslut våren 2008 har Vägverket börjat arbetet med att införa nya hastighetsgränser för europavägar, riksvägar och länsvägar. Som stöd i detta arbete tillämpas särskilda kriterier avseende vägstandard. Denna översyn är uppenbarligen inte genomförd för väg 837. När så har skett är det inte osannolikt att den högsta tillåtna hastigheten kommer att begränsas till 80 km/tim efter denna väg. Utredningschefen vid kommunledningsförvaltningen har föreslagit att Strömsunds kommun tillstyrker att hastigheten genom byn Sörviken, väg 837, sänks till 70 km/tim alternativt 60 km/tim. Arbetsutskottets beslut Strömsunds kommun tillstyrker att hastigheten genom byn Sörviken, väg 837, sänks till 70 km/tim alternativt 60 km/tim. Beslutsexpediering Länsstyrelsen i Jämtlands län Utredningschefen

37 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Ansvar för den kommunala kontrollen av detaljhandel med nikotinläkemedel samt fastställande av taxa för tillsynen Den 1 mars 2008 trädde en ny lag (2007:1455) om detaljhandel med nikotinläkemedel i kraft. Genom lagen blev det tillåtet även för andra näringsidkare än Apoteket AB att sälja nikotinläkemedel. Kommunerna har rätt att ta ut en avgift för kontrollen av den som bedriver detaljhandel med nikotinläkemedel. Kommunfullmäktige ska därmed fatta beslut om vilken nämnd som ska ha ansvaret för den kommunala kontrollen och besluta om en taxa för tillsynsavgiften. Socialförvaltningen har den 28 januari 2009 upprättat förslag till avgifter för tillsynen av folköl, tobak och nikotinläkemedel. Socialnämnden har den 11 februari 2009, 29, beslutat föreslå kommunfullmäktige att besluta följande: 1 Socialnämnden ska ansvara för den kommunala kontrollen av detaljhandel med nikotinläkemedel. 2 Avgiften för tillsyn av folköl, tobak respektive nikotinläkemedel fastställs till 400 kronor för varje varuslag per år, vilket innebär att den totala kostnaden blir kronor om alla tre produkter säljs. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar 1 Socialnämnden ska ansvara för den kommunala kontrollen av detaljhandel med nikotinläkemedel. 2 Avgiften för tillsyn av folköl, tobak respektive nikotinläkemedel fastställs till 400 kronor för varje varuslag per år, vilket innebär att den totala kostnaden blir kronor om alla tre produkter säljs.

38 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Höjning av taxa för fotvårdsbehandling Närvårdschefen i Frostviken har upprättat ett förslag till förändrad taxa för fotvårdsbehandling. Närvårdsnämnden har den 22 januari 2009, 5, beslutat föreslå kommunfullmäktige att besluta följande: 1 Förändrad taxa för fotvårdsbehandling antas i enlighet med upprättat förslag. 2 Taxan får tillämpas först sedan fullmäktiges beslut vunnit laga kraft. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar 1 Förändrad taxa för fotvårdsbehandling antas enligt följande: Helbehandling Delbehandling Ålderspensionärer 350:- 200:- Övriga 350:- - (endast helbehandling) 2 Taxan gäller fr.o.m. den 1 juni 2009.

39 Kommunstyrelsens arbetsutskott Dnr Bidrag till en turistisk webbportal som ska exponera E45/Inlandsvägen/Inlandsbanan Inlandsbanekommunerna Ekonomisk Förening har inlett kontakterna med medlemskommunerna om den planerade turistiska webbportalen som ska exponera E45/Inlandsvägen/Inlandsbanan. Den är en del av den gemensamma satsningen på turismen i stråket. Kostnaden för kommunen att vara med på sidan är kronor för tre år eller kronor per år i tre år, d.v.s. totalt kronor om kommunen väljer att dela upp betalningen. Berörda regioner och länsstyrelser kommer också att kontaktas. Region Värmland och Region Dalarna har redan beslutat att anslå vardera kronor. Turistchefen har den 13 februari 2009 lämnat följande yttrande: Eftersom Strömsunds kommun representeras under portalen jamtland.se ser jag inget behov av att dessutom finnas med i denna föreslagna portal. Information gällande vår destination finns även med på Inlandsbanans hemsida ( och broschyr. Arbetsutskottets beslut Strömsunds kommun avvaktar beslut i frågan med anledning av att Jämtland/Härjedalen Turism tittar på möjligheten att samordna denna webbportal med portalen jamtland.se. Beslutsexpediering Inlandsbanekommunerna Ek. Förening Jämtland/Härjedalen Turism Strömsund Turism

40 Kommunstyrelsens arbetsutskott Delgivningar Dnr Fullmakt har utfärdats för Kammarkollegiet att företräda Strömsunds kommun vid följande ramavtalsupphandlingar: eförvaltningstjänster Drifttjänster Programprodukter för säker kommunikation (SHS) Dnr Styrelsen för Ideell förening för bildande av Region MittSverige har nu bildats och har haft sin första föreningsstämma och styrelsemöte. Protokollen för dessa möten har erhållits. Dnr Gabbi Levy, Rossön, har i en skrivelse den 18 november 2008 ställt ett antal frågor om tidigare förslag till förlikning. Kommunstyrelsens ordförande har den 19 februari 2009 besvarat skrivelsen. Dnr Underrättelse den 18 februari 2009 från Östersunds tingsrätt att Drevvikens Åkeri, Vendelsö, har försatts i konkurs. Dnr Underrättelse den 20 februari 2009 från Östersunds tingsrätt att Z-Kross AB, Hammerdal, har försatts i konkurs.

41 Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Dnr Skrivelse den 23 februari 2009 från Lantmäteriet om nyheter för kommunens avisering av planer och bestämmelser till lantmäteriet. Dnr Kommunstyrelsens ordförande har undertecknat en överenskommelse om deltagande i projektet VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan. Havsnäs är ett av de tre studieobjekt som valts ut i projektet Vind- Ren. Dnr Räddningsverkets slutrapport Inriktning för skadebegränsning av händelser med farliga ämnen inför Dnr Bokslut 2008 för Länstrafiken i Jämtlands län AB. Dnr Föreningen Inlandsbanans Vänner, Handen, har ställt ett antal frågor om person- och godstrafik på Inlandsbanan. Utredningschefen vid kommunledningsförvaltningen/kansli har besvarat frågorna i en skrivelse den 19 februari Dnr Skolinspektionen, Stockholm, har den 13 februari 2009 beslutat att avslå ansökan från Bodums Montessoriinspirerade skola om godkännande av och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola.

42 Kommunstyrelsens arbetsutskott forts. Dnr Finansdepartementet har den 29 januari 2009 beslutat att ansökningar, avsiktsförklaringar och skrivelser vad avser förändrad landstings- och länsindelning överlämnas till Kammarkollegiet för utredning. 13 Cirkulär från Sveriges Kommuner och Landsting: 2009:9 Arbetsrättsliga regler vid uppsägning på grund av arbetsbrist 2009:10 Budgetförutsättningar för åren Skriften Födda 1981: från Sveriges Kommuner och Landsting 15 Boken Tjugo samtal om välfärdens finansiering på sikt 16 Regeringens skrivelse 2008/09:34 Sveriges handlingsprogram för tillväxt och sysselsättning Protokoll från sammanträde den 20 januari 2009 med Strömsunds Utvecklingsbolag AB, styrelsen Arbetsutskottets beslut Delgivningarna läggs till handlingarna.