Åtgärdsvalsstudie Haparanda. Bilaga 2 - Ny stor omlastningshall och mellanlagringslogistikhall anläggs (10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtgärdsvalsstudie Haparanda. Bilaga 2 - Ny stor omlastningshall och mellanlagringslogistikhall anläggs 2014-08-15 1 (10)"

Transkript

1 Åtgärdsvalsstudie Haparanda Bilaga 2 - Ny stor omlastningshall och mellanlagringslogistikhall anläggs 1 (10) S w e co T ra n spo r t S yste m AB

2 Ny stor omlastningshall och mellanlagringslogistikhall anläggs (Åtgärd 2b) Under samrådsprocessen med intressenterna och mellan Trafikverken har det framkommit ett nytt tidigare ej utrett åtgärdsförslag. Bakgrunden är att transportkunderna framhållit tydliga kvalitetskrav för omlastning av gods samtidigt som behoven av bredare logistiktjänster som mellanlagring, matchning av varuflöden och samlastning också leder till en effektivare resursanvändning av transportmaterielen. Mål/syfte med åtgärden Syftet med att bygga ny omlastningshall är att reducera kostnader för omlastning mellan bredspårsnätet i Finland/Ryssland och normalspårnätet i Skandinavien. Syftet är också att erbjuda godshantering i en väderskyddad miljö. En helt ny omlastningshall med större hanteringsytor och möjlighet till mellanlagring i direkt anslutande ny hall och därmed bredare logistikservicenivå tillgodoser i större utsträckning kundkrav samtidigt som en ökad omlastningskapacitet säkerställs. Figur 1. Exempel på ny omlastningshall med ytor som också ger möjlighet till omlastning med bil och mellanlagring av gods eller stuffning (samlastning ) av containers. Hallen angörs både av järnvägsvagn och bil (som skymtar till vänster på bilden). Källa: Almex Logistikcenter i Alvesta Omfattning Många godskunder ställer idag specifika klimat och hanteringskrav vid omlastning av Gods. Skogsindustrin håller mycket höga krav vid hantering av pappersprodukter. Livsmedelsindustrin liksom handel har motsvarande höga krav. Andra basindustrier t ex Stålindustrin har också höga krav på klimatsäker hantering av färdigprodukter. På Haparanda bangård finns en 2 (10)

3 omlastningshall med sidoväggar men inga gavlar och där bredspår och normalspår är på var sin sida mittkajen i byggnaden. En nyanläggning av omlastningshall med torrklimatisolering har fördelen att klara alla krav på omlastning mellan vagnar, men även till och från bil. I hallen finns också ytor för att mellanlagra och samlasta container, växelflak lastbilstrailer och vagnar och således kan servicenivån av logistiktjänster tillgodoses på ett betydligt bättre sätt än idag. Bedömda effekter En effektivare och kvalitetssäker omlastningshantering innebär, mindre växling, snabbare omlastning, högre nivå på logistiktjänster som mellanlagring, även möjlighet till omlastning till bil, lägre omlastningskostnader för tågoperatörerna och lastbilstransportörerna. Arbetsmiljön blir dessutom bättre och flexibiliteten med en större hall gör att fler parallella överföringshanteringar kan utföras samtidigt. En klimatskyddad hall möjliggör transport av nya godsslag med höga kvalitetskrav som tex papper och livsmedel, vilket kan öka transportvolymerna. Outokumpu ser ett behov av omlastningsservice. En klimatskyddad storhall medverkar till att färre driftstörningar och transportavvikelser uppstår samt att godset de facto är inlåst gör att svinnet minskar. Ökade transportvolymer med möjlighet till omlastning i hall kan medföra överflyttningseffekter från lastbil till järnväg som i sin tur medför positiva miljö-, trafiksäkerhets- och bullereffekter. Ökade transportvolymer som delar på gemensamma kostnader i och med en gemensam terminalorganisation, innebär i slutändan att kostnaderna reduceras för godsägaren. Minskat buffertlager av vagnar på både svenska och finska sidan. Detta medför minskade kostnader för hantering av godset och i slutändan minskade kostnader för godsägaren. Omlastningshallen kan fungera som ett distributionslager med reservdelsutbyte t ex för skogsindustrin. Möjlig exploateringseffekt kan uppstå när centrallager kan lita på en högre servicegrad i terminalhanteringen. Bättre förutsättningar för stuffning (samlastning) av container. Effektivisering av godshanteringen ger minskad kostnad för godstransportören. Genom att förlägga det mesta av omlastningsverksamheten i inomhushall minskas bullerstörningar för de boende i Haparanda stad. Bedömd kostnad Den bedömda kostnaden för en ny omlastningshall är ca 10,0 miljoner SEK (2013 års prisnivå). Vi har också inhämtat erfarenheter från andra projekt Teknisk lösning Teknikutredningen syftar i första hand till att söka en funktionell och teknisk lösning för en klimatsäker omlastningsanläggning på nuvarande omlastningsyta mellan bredspårs- och normalspårsanläggningen på Haparanda bangård. Området utgörs primärt av det inringade området i figuren nedan, vilken även belyser de olika spårvidderna på området. 3 (10)

4 Figur 2. Haparanda bangård, Svensk spårvidd (1435 mm) blått, Finsk spårvidd (1524) grönt. Området kan angöras av två infartsvägar markerade i rött i figuren nedan. Den östra infartsvägen går rakt igenom ett bostadsområde framför Stationsbyggnaden, medan den västra har en tydlig koppling både till Köpmangatan och till E4:an. Området har delats in i tre zoner; 4 (10)

5 Figur 3. Omlastningsområde uppdelat i tre zoner. Väster om Zon 1 finns dessutom en hårdgjord yta som är ca 200 m lång. Zon 1 utgörs av en idag asfalterad 260 meter lång frilastyta i väster mellan högkaj och utfartsväg i väster. Området har spår på var sida med svenskt respektive finsk spårvidd. Frilastytan kan användas för omlastning av lösa lastbärare med hjälp av en Reachstacker, Omlastning kan ske mellan vagnar eller till och från bil. Väster om zonen finns även en hårdgjord yta på ca 200 meter ( blå pil på kartan) som kan användas för omlastning och viss mellanlagring av skrot eller rundvirke. Zon 2 utgörs av en 1,1 meter hög och ca 110 meter lång högkaj för möjligheten att med gaffeltruck omlasta gods mellan i första hand järnvägsvagnar men också till och från lastbil. Zon 3 utgörs av det asfalterade området mellan högkaj och stationsbyggnaden i öster Omlastningshall Efterfrågan på hanteringsmöjligheter är främst frilastyta för hantering av lösa lastbärare samt väderskyddad omlastning och möjlighet till korttidsförvaring. Omlastning sker lämpligtvis i Zon 2 vid högkaj och hallen monteras över både finskt och svenskt spår.(fortsatt utredning måste göras för ytan mellan spår i hall och utanför hall är tillräcklig för att inrymma hallens långsidor och balkar) En klimatsäker omlastningsyta kräver väder och vindskydd under hantering av tågsätt vilket erfordrar att en 130 m lång omlastningshall med stängda långsidor och portar på kortsidan monteras över det svenska och finska längsgående spåret. Omlastningshallen klarar således att hantera åtta fullastade standardgodsvagnar på vardera långsidan med svensk respektive finsk spårvidd, i det närmaste ett halvtåg med 720 tons maximal vagnvikt. Figur 1. Omlastningszonens dimensioner (Haparanda bangårdskarta Banverket 2002). Lämplig placering av omlastningshall. 5 (10)

6 Den största utmaningen med området är vara åtkomlig också med lastbil, vilket är efterfrågat från kunderna. För att vända ett 25 meters lastbilsekipage behövs en vänddiameter på minst 25 meter, gärna större, då minsta radie sliter otroligt mycket på däck och ledade delar på lastbilen. Omlastningsområdets bredd är knappt 25 meter och klarar därför inte vändradiekravet, vilket innebär att lastbilar behöver passera rakt igenom hallen och frilastområdet, och således delar av bostadsområdet i öster framför stationen. Figur 4. Karta. Avstånd (m) mellan svenska och finska spår. Ytan är för trång för att en lastbil med fullängd skall kunna vända utan lastbilsrörelser måste ske genomgående från öster till väster eller omvänt Mellanlagringshall För att erbjuda möjligheten till väderskyddad kortidslagring och andra logistiktjänster föreslås en förlängning till en mellanlager hall i direkt anslutning till omlastningshallen. Lämpligtvis upprättas logistikmellanlagringshallen väster om omlastningshallen, då utrymmet i zon 2 har större potential jämfört med zon 3. Lagerlokalen behöver ligga i direkt anslutning till omlastningshallen (men ej nödvändigtvis över spår). Lagerlokalen samt frilastområdet behöver samsas om ett utrymme på ca 300 meter. Ytterligare utredning krävs för att kartlägga dimensionerna på omlastnings- och mellanlagerhallen. Detta scenario följs av att lagerlokalen bör utgöra maximalt 100 m för att ge utrymme för frilastområdet på ca 200 meter. Därmed kan frilastområdet hantera en vagngrupp på 10 4 axliga containervagnar på var sida med svensk respektive finsk spårvidd. 6 (10)

7 Figur 5. Karta; Förslag till placering av mellanlagringshall. Frilastområdet som är asfalterat hanterar frilaster och omlastning av lösa lastbärare med Reachstacker. 10st 4 axliga containervagnar kan hanteras samtidigt och omlastning till bil kan också ske på frilastområdet. Kostnadsbedömning En översiktlig kostnadsbedömning har gjorts baserat på modulkoncept anpassade för rådande klimatzon. Då markarbeten är en stor kostnadspost och samtidigt är väldigt beroende på förutsättningar har schablonmässiga kostnader används. Beroende på rådande markförutsättningar och om underlaget behöver pålas kan således kostnaden förändras kraftigt. Med schablonmässiga priser uppgår kostnaden för upprättande av omlastningshall i utrett scenario enligt tabellen nedan. Tabell 1. Kostnadsbedömning med schablonmässiga priser. Modulhall Material Betongplatta Markarbeten Summa Pris per kvm kr kr 900 kr 900 kr kr Omlastningshall Lagerlokal kr kr Totalkostnad 7 (10)

8 Behov av fördjupad utredning: Preciserade dimensioner på hall med hänseende på hanterade volymer Omlastningshallens angöring på respektive normal och bredspårsbangård mellan spår Intern logistikstruktur i omlastningshall och mellanlagerhall Ytterligare utredningsalternativ, se nästa sida Möjliga alternativ Under teknikutredningen har även ytterligare alternativ identifierats vilka bör övervägas innan slutlig lösning beslutas. Underalternativ 2b.1 Flytta spår (markerat i rött i figur nedan) parallellt för att ge möjlighet för lastbilar att vända inne på frilastområdet. Lagerlokalen kan då upprättas med dockningsramper. Alternativ B För att förhindra att fordon passerar genom bostadsområdet kan omlastning och lagerhall etableras i bangårdens västra läge. Det innebär en trolig lägre investeringskostnad men där finns svårigheter att ha omlastning och lager i väder och vindskyddad direktanslutning. 8 (10)

9 Samhällsekonomisk överslagskalkyl Eftersom den föreslagna åtgärdern är en steg 3-4 åtgärd har ett samhällsekonomiskt överslag beräknats. En samhällsekonomisk överslagskalkyl har utförts för detta nya åtgärdsvalsalternativ. Metodiken följer helt de kalkyler och känslighetsanalyser som gjorts för utbyggnad av den befintliga omlastningshallen och som finns beskrivna i bilaga4. Samhällsekonomiska överslagskalkyler. Resultatutfallet är sämre jämfört med utbyggnad av befintlig hall eftersom vi följt de volymtal som är gemensamma för kalkylalternativen. Dock är ju syftet med en kapacitetsstark anläggning och en mellanlagringshall att även kunna dra till sig nya och mer komplexa transportuppdrag som således kan öka intäkter och transportvolymerna, vilket på sikt kan balansera den ökade kostnaden. 9 (10)

10 1. Producentöverskott 2. Budgeteffekter Banavgifter jvg Drivmedelsskatt Väg 3. Konsumentöverskott Godskostnader överflyttning från väg (inkl. kombiterminal) Godskostnader tillkommande gods (tillväxt o överflyttning Väg transportkostnadselasticitet) Godskostnader minskade ledtider befintligt gods Fordonskostnad väg Operativ kostnad jvg Banavgifter jvg 4. Externa effekter Luftföroreningar & CO2 Väg Luftföroreningar & CO2 jvg Trafiksäkerhet Väg Trafiksäkerhet jvg Buller väg Buller jvg DoU Väg Slitage jvg 5. DoU DoU jvg Reinvestering jvg Resultat OMLASTNINGSKALKYL AK Resultat prognosår 2030 Diskonterat resultat 0,0 0,0 0, SUMMA effekter Investeringskostnad, rak summering (exkl skf) Investeringskostnad, summa nuvärde (ink skf) Nettonuvärde Nettonuvärdeskvot 0 0,0 10 (10)

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Analyser av Östlig förbindelse

Analyser av Östlig förbindelse Analyser av Östlig förbindelse Eller några synpunkter på hur Sampers kan förbättras för denna typ av analyser. Sampers användardag 2015-12-14 Christian Nilsson Genomfört arbete Analyser av. Östlig förbindelse.

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Logistikforum i Jönköping 2008 Bo-Lennart Nelldal Adj. professor Järnvägsgruppen KTH 2008-08-20 1 KTH Järnvägsgruppen - Systemsyn Intäkt

Läs mer

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Inge Vierth, VTI Seminarium Hur ska sjöfarten utvecklas i östra Mellansverige Västerås, 2 april 2014 Externa (marginal)kostnader

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Modern teknik för kombitransporter

Modern teknik för kombitransporter Modern teknik för kombitransporter Bakgrund Godstransportrådet Skåne & Blekinge pekar, i projektet KombiSyd II, på alternativa trailertransporter. Bakgrunden är: EU:s direktiv om minskade koldioxidutsläpp.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust-

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS GODA GRANNAR MÖJLIG TILLB. UNITED BY OUR DIFFERENCE PM Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 Medverkande MAXI ICA:

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION GRANSKNING 17-11-08 1. Bakgrund Syftet med uppdraget är att utreda lämplig utformning och placering för busshållplatslägen samt korsningslösning för två korsningar.

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

RAPPORT KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD, JAKOBSBERGSOMRÅDET FYLLNING OCH MASSHANTERING UPPDRAGSNUMMER FÖRSTUDIE

RAPPORT KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD, JAKOBSBERGSOMRÅDET FYLLNING OCH MASSHANTERING UPPDRAGSNUMMER FÖRSTUDIE KARLSTADS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 12703132 KARLSTAD, JAKOBSBERGSOMRÅDET FYLLNING OCH MASSHANTERING Sweco Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Befintliga förhållanden 1 3 Planerad bebyggelse 1 4 Tidigare utförda

Läs mer

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Figur 1: Bilden kommer från presentationsbroschyren för Marco Polo programmet. Marco Polo är Europeiska Unionens program för projekt

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare Stråkstudie Göta älv - Vänern Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal 2016-12-12 Bertil Hallman senior utredningsledare Hur länge kan Vänersjöfarten bedrivas i nuvarande slussar

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Beräkning av buller från väg och flygtrafik Uppdragsnummer: 150510 Beställare: Sixten Jaskari Rapport: R150510-1 Datum: 2015-09-15 Antal sidor: 6 Handläggare: Rickard Hellqvist Granskare:

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Gävle Hamn är hjärtat för import och export på ostkusten. Ett logistiknav för samordning av fartyg, tåg och bilar. Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Ostkustens logistiknav Film Text i två spalter

Läs mer

Bohmans Fastigheter i Oskarshamn AB Laxen 9 och 10 PM Saneringskostnad, förorenad mark

Bohmans Fastigheter i Oskarshamn AB Laxen 9 och 10 PM Saneringskostnad, förorenad mark 2016-05-12 PM Saneringskostnader 160512.docx Bohmans Fastigheter i Oskarshamn AB Laxen 9 och 10 PM Saneringskostnad, förorenad mark Baserat på tidigare undersökningar 1 som utförts bedöms det föreligga

Läs mer

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING WSP Analys & Strategi 2 (15) Bakgrund...3 Förutsättningar...3 Godsmängder...3 Omräkning till lastbilar...6 Antal TEU som används för

Läs mer

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl.

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. -14 UPPDRAG Detaljplan Gärestad 1:13 UPPDRAGSNUMMER 3840317000 UPPDRAGSLEDARE Anna Magnusson UPPRÄTTAD AV Daniel Henricson DATUM REVIDERAD 2018-02-13 Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. Bakgrund

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR MANUAL TILL EXCELVERKTYG 2018-12-03 SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR Manual till Excelverktyg KUND Trafikverket KONSULT WSP Advisory WSP

Läs mer

1 Inledning PM KOSTNADSKALKYL. Kostnadskalkyl för ny bussgata inom detaljplan Asknäs Bussgata. Ekerö kommun. Robin Stillesjö, COWI A090353

1 Inledning PM KOSTNADSKALKYL. Kostnadskalkyl för ny bussgata inom detaljplan Asknäs Bussgata. Ekerö kommun. Robin Stillesjö, COWI A090353 PM KOSTNADSKALKYL TITEL Kostnadskalkyl för ny bussgata inom detaljplan Asknäs Bussgata DATUM 13 oktober 2016 TILL Ekerö kommun ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850

Läs mer

Idéstudie - Persontrafik Haparandabanan

Idéstudie - Persontrafik Haparandabanan Ert datum Er beteckning Expertstöd Samhälle Box 43 SE-971 02 LULEÅ Sweden Besöksadress: Residensgatan 18 Telefon 0920-352 00 Telefax 0920-353 59 www.banverket.se Rapport Idéstudie - Persontrafik Haparandabanan

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN Barkarby staden Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN 2018-03-18 UPPDATERAD 2018-11-30 Innehåll 1 Marknadsområden för handel

Läs mer

2nd Opinium Trafik - Inlastning BÅLSTA GROSVENOR EUROPE

2nd Opinium Trafik - Inlastning BÅLSTA GROSVENOR EUROPE 2nd Opinium Trafik - Inlastning BÅLSTA GROSVENOR EUROPE 12 JULI 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 3 3 Förutsättningar 3 4 Trafik och inlastning 3 4.1 Generella förutsättningar 3 4.2 Inlastning

Läs mer

Trafik PM. 1. Bakgrund. Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund. Felix Staffanson Åsa Åkesson. Figur 1 Översikt

Trafik PM. 1. Bakgrund. Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund. Felix Staffanson Åsa Åkesson. Figur 1 Översikt Trafik Datum 2014-06-24 Uppdrag Beställare Från Till Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund Borealis AB Felix Staffanson Åsa Åkesson Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

Komprimerad gas - Logistik och ekonomi 2015-04-15

Komprimerad gas - Logistik och ekonomi 2015-04-15 Komprimerad gas - Logistik och ekonomi 2015-04-15 Jonas I Stenfelt Uppdaterad. 2015-04-12 Kommunfullmäktige i Gävle beslutade 23 februari 2009: Systemlösning - Översikt Biogasanläggning RK Uppgradering

Läs mer

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Ramböll Sverige AB Borås Stad Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Göteborg 2008 03 11, rev 2008 08 11 Borås Stad Datum 2008 03 11, rev 2008 08 11 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Peter Johansson Staffan

Läs mer

Fö3: Terminaler och Fysisk distribution

Fö3: Terminaler och Fysisk distribution Fö3: Terminaler och Fysisk distribution Agenda: Terminaler Terminalers funktioner och utformning Kombiterminaler Hamnar Flygplatser Kapacitetsbrister, finansiering (OPS mm) Terminallokalisering (tyngdpunktsmetoden

Läs mer

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax RAPPORT Kommunledningsförvaltningen, Falköpings Kommun Bullerutredning för Uppdragsnummer planerar för ett nytt bostadsområde i området. Sweco har genomfört en bullerutredning inkl. principiella förslag

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

Bergytans nivå varierar mellan ca -11 till - 18, över tunnlarna. Tunnlarnas hjässor ligger på nivån ca -28 och tunnelbotten på nivån ca -34.

Bergytans nivå varierar mellan ca -11 till - 18, över tunnlarna. Tunnlarnas hjässor ligger på nivån ca -28 och tunnelbotten på nivån ca -34. kv Trollhättan, Stockholm PM angående inverkan av ombyggnad Uppdrag Uppdraget att utföra denna utredning har erhållits av AMF Fastigheter. Syftet är undersöka inverkan på spänningar i jord och berg av

Läs mer

Intermodala transporter. Denna föreläsning. Avtagande kostnad per enhet vid ökad fordonsstorlek. Olika transportslag används på olika sätt

Intermodala transporter. Denna föreläsning. Avtagande kostnad per enhet vid ökad fordonsstorlek. Olika transportslag används på olika sätt Transporter, samhället och miljö 3 oktober, 2011 Intermodala transporter Jonas.Floden@handels.gu.se 031-786 5131 Denna föreläsning Kort om olika transportlag Intermodala transporter Varför kombinera transportslag?

Läs mer

Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder

Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder I denna bilaga redovisas beräkningar genomförda avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder som övervägts för att klara riktvärden. Överväganden

Läs mer

Terminaler. Terminaler, Transportsystem, Logistikprogrammet

Terminaler. Terminaler, Transportsystem, Logistikprogrammet Terminaler 1 Terminalens funktion 2 Terminalens funktion Samlastning Överföring Samordning Sortering Satsning Sekvensiering Kommersialisering Lagring 3 Terminalens funktion En terminal är en punkt i ett

Läs mer

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0 Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Dokumentinformation Titel: Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Serie

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Medfinansiering av Frövi Bangård

Medfinansiering av Frövi Bangård FÖREDRAGNINGSPM 1 (5) Medfinansiering av Frövi Bangård Diarienummer: 15RS844 Handläggare: Karin Wallin Sammanfattning BillerudKorsnäs planerar för en expansion av verksamheten i Frövifors pappersbruk.

Läs mer

Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods

Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods Energimyndighetens programkonferens för Energieffektivisering inom transportsektorn 15 november 2017 Peter Bark Bakgrund

Läs mer

LÄTTRANSPORTERADE MODULER

LÄTTRANSPORTERADE MODULER VID BEHOV GRÄSMODULEN NATURGRÄS LÄTTRANSPORTERADE MODULER StrathAyr flyttbara moduler är tillverkade i galvaniserad stålplåt 2.4m x 2.4m. Modulerna byggs upp med en lättvikts rotzon, med USGA sand och

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn Samlad effektbedömning 1(11) Version: 4 Objektnr: SjöV 002 Henrik Swahn 090203 Redigerad och Anders Ljungberg 090310 Utbyggnad av farleden till Gävle hamn SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av inseglingen

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

Trafikbullerutredning Fridhems förskola

Trafikbullerutredning Fridhems förskola Kungälvs kommun Trafikbullerutredning Fridhems förskola Uppdragsnr: 105 11 67 Version: 1 2017-08-17 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Alla summor i kalkylen är exkl. moms.

Alla summor i kalkylen är exkl. moms. Objekt: Daterad: 0-0- Rev: 0--0 Mollösund Dok.nr A0-Mollösund-KKA-00-A sida, Kristin Sandberg Orust kommun utreder för en ny detaljplan för samhället Mollösund. En del i utredningarna är att översvämningssäkra

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Effektiva transporter april. -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet

Effektiva transporter april. -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet TMALL 0141 Presentation v 1.0 Effektiva transporter 25-26 april -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet Kenneth Natanaelsson, Trafikverket

Läs mer

Västlänken och Alternativen

Västlänken och Alternativen Västlänken och Alternativen En jämförelse av nyttan och kostnaden för nio koncept för tågtrafik i Göteborg Presentation 2014-02-25 ( förkortad/uppdaterad version feb ) Ingen copyright / Västlänken och

Läs mer

Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun

Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Uddevalla 2013-05-14 Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Gatu- och va-anläggningar Utredning Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Gatu- och va-anläggningar Utredning

Läs mer

Källa: Eniro. Mariestad centrum. Trafikbullerutredning

Källa: Eniro. Mariestad centrum. Trafikbullerutredning Källa: Eniro Mariestad centrum Trafikbullerutredning 2017-04-10 Mariestad centrum Trafikbullerutredning 2017-04-10 Beställare: Mariestads kommun 542 86 MARIESTAD Beställarens representant: Adam Johansson

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Underlags-PM - Samhällsekonomi 2012-09-17 Säffle Åmål Hallsberg ± ³ Laxå ± ³ Mellerud Mariestad Askersund E20 26 ± ³ Töreboda ± ³ 45 E20 Götene Motala Karlsborg

Läs mer

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust- och inlandssjöfarten

Läs mer

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl Översiktlig kalkyl för sopsug för tre avfallsslag samt avfallskvarn för matavfall Anläggningsdel Investering Kommentar Byggnad, miljoner kr 5-10 Utrustning, rör, inkast, miljoner kr 78-104 15 000-20 000

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Gunilla Wembe UPPRÄTTAD AV. Lars-Erik Jelcander. Sweco Rail AB

UPPDRAGSLEDARE. Gunilla Wembe UPPRÄTTAD AV. Lars-Erik Jelcander. Sweco Rail AB 14 UPPDRAG Strukturplan Hamnstaden, Ystad UPPDRAGSNUMMER 11002512 UPPDRAGSLEDARE Gunilla Wembe UPPRÄTTAD AV Lars-Erik Jelcander Sweco Rail AB DATUM 3 JÄRNVÄGSSPÅR TILL NYA YTTRE HAMNEN I YSTAD 1. Inledning

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

Hållbara godstransporter i Sverige

Hållbara godstransporter i Sverige 2017-12-04 Hållbara godstransporter i Sverige Om ökad tydlighet och konkurrenskraft Syfte Belysa förutsättningarna för att nå klimatmålet för det svenska godstransportsystemet (-70% CO2 år 2030) Frågeställning

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter

Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter Johan Ericson Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Tekniska mässan,

Läs mer

Kv. Västteg 34-4 & kv. Motormannen Umeå kommun

Kv. Västteg 34-4 & kv. Motormannen Umeå kommun Kv. Västteg 34-4 & kv. Motormannen Umeå kommun Bullerutredning inför planändring till bostadsområde. Uppdragsnummer: 170766 Beställare: Umeå kommun, Mark och exploatering Att: Kajsa Dahlberg Dokument:

Läs mer

Logistikutredning Södermalm

Logistikutredning Södermalm Logistikutredning Södermalm Går det att effektivisera distributionen av livsmedel i stadsdelen genom samlastning? 2011-12-02 Idé: Kortare transporter, färre bilar och mindre utsläpp Utan samlastning: Många

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Inge Vierth, VTI Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Internaliseringsgrader för gränsöverskridande godstransporter

Läs mer

Kortfattade lösningsförslag till tentamen i TNK

Kortfattade lösningsförslag till tentamen i TNK Kortfattade lösningsförslag till tentamen i TNK03 007-10-19 Samtliga svar måste motiveras betydligt mer än nedanstående för att ge poäng på tentamen. Uppgift 1 Total processmedeltid = 15+9+5 = 49. Total

Läs mer

Nya bostäder i Diseröd

Nya bostäder i Diseröd Nya bostäder i Diseröd Tyfter 1:19 m fl, Kungälvs kommun Trafik- och bullerutredning 2012-10-31 ÅF Infrastructure AB, Kvarnbergsgatan 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46 10

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

PM 2009-06-26 SjöV, Trollhätte kanal. PM Samhällsekonomisk bedömning. 1. Inledning. 2. Identifiering av effekter

PM 2009-06-26 SjöV, Trollhätte kanal. PM Samhällsekonomisk bedömning. 1. Inledning. 2. Identifiering av effekter Samhällsekonomisk bedömning 1. Inledning Föreliggande pm utgör en samhällsekonomisk bedömning av utbyggnad av nya slussar i Trollhätte kanal, vilket utgör utredningsalternativet (UA) och nedläggning för

Läs mer

Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige. Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet

Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige. Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet henrik.palsson@plog.lth.se Involverade organisationer Arbetsgrupp: Lunds universitet (koordinator)

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder

Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder Bullerskyddsåtgärder har övervägts för alla bostadshus som utan åtgärder beräknas få ljudnivåer från statlig infra och ombyggd kommunal väg över riktvärden.

Läs mer

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare Uppdrag Norskavägen Beställare MAF Arkitekter Handläggare Jan Pons Rapportnr 1320030728 Datum 2017-12-19 Rev 2018-03-07 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm T: +46-10-615 60

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB

Två räkneexempel. Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1. ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Två räkneexempel Bilaga 5 till Teknisk dokumentation för Samkalk i Sampers version 2.1 ÅF-Trafikkompetens AB / Transek AB Version februari 2005 Förord Transek har fått i uppdrag att uppdatera den tekniska

Läs mer

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA KONCEPT 2013-05-27 Uppdrag: 249704 Titel på rapport: Trafik- PM Odenslunda skola Status: Koncept Datum: 2013-05-27 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Upplands Väsby kommun

Läs mer

Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder

Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder Bilaga 6. Överväganden om bullerskyddsåtgärder Bilaga till Rapport Bullerutredning, Järnvägsplan Tunadal som ingår i projekt Maland och Tunadalsspåret, Granskningshandling. Sundsvalls kommun, Västernorrlands

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer