ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE 2007-2008"

Transkript

1 172 ANVISNINGAR FÖR STUDERANDE Läsåret Läsåret börjar den 1 augusti och pågår till den 31 juli. Undervisningen pågår under de tider som anges i undervisningsplanen. Läsåret är indelat i två terminer, som vardera är uppdelade i två undervisningsperioder. Höstterminens två perioder omfattar 8 veckor var medan vårterminens omfattar 10 veckor var. Perioderna avslutas med några dagars självstudietid och tid för tentamina. Period I: Period II: Period III: Peridod IV: De exakta undervisningstiderna meddelas i undervisningsprogrammet. 2. Inskrivning, terminsanmälan, kåravgifter och avbrutna studier - examensstuderande Inskrivning Första årets studerande inleder studierna 27 eller och inskrivningen sker De exakta tiderna meddelas i juli. Studerande vid HF, MNF, TkF och TF skriver in sig på studentexpeditionen i Gripen, Tavastgatan 13 i Åbo. Studerande vid ESF skriver in sig på fakultetens kansli, Henriksgatan 7 i Åbo. I Vasa sker inskrivningen av studerande vid PF på pedagogiska fakultetens kansli, Strandgatan 2. Studerande vid SVF skriver in sig på samhälls- och vårdvetenskapliga fakultetens kansli, Strandgatan 2. Studerande vid enheten för barnpedagogik i Jakobstad skriver in sig på kansliet på Paul Hallvars gata 8. Inskrivningen skall göras personligen. Som ny studerande skriver du in dig under ovan nämnda tider och du bör då ha med dig identitetsbevis (körkort el. motsv.) och bestyrkt kopia av studentexamensbetyget. Vid inskrivningen fyller du i en anmälningsblankett och uppvisar kvitto på betald kåravgift. Uppgifterna på anmälningsblanketten är hämtade från ansökningsblanketten och de införs efter inskrivningen i akademins studieregister STURE. Uppgifter om inskrivning vid Åbo Akademi lämnas också till det riksomfattande sökande- och studierättsregistret HAREK. Kåravgiften betalas på bank enligt de anvisningar som sänds med antagningsbeskedet. Studerande som vill frånvaroanmäla sig under det första studieåret skall personligen anmäla sig under ovan nämnda tid. Om du frånvaroanmäler dig skall du inte betala kåravgiften.

2 173 Den som låter bli att anmäla sig under utsatt tid förlorar sin studierätt. Nya studerande skall beakta vad som i universitetslagen stadgas om begränsad studietid. Se närmare under Begränsad studietid. Terminsanmälan Nya studerande följer anvisningarna under rubriken Inskrivning Tidigare inskrivna grundexamensstuderande Redan inskrivna grundexamensstuderande gör sin terminsanmälan under tiden Närvaroanmälan För att få närvaroanmäla dig måste du först betala kåravgiften. Du behöver inte visa upp kvitto över betald kåravgift för att göra läsårsanmälan under förutsättning att du gör det inom den fastslagna tiden. I juli får alla som har varit anmälda under läsåret ett brev, en bankgiroblankett och ett utdrag ur personregistret i STURE. På bankgiroblanketten finns ett personligt referensnummer. Du måste absolut använda ditt eget personliga referensnummer då du betalar den obligatoriska kåravgiften, annars går inte betalningen rätt! Uppgifterna om betalda kåravgifter överförs från Kårens konto direkt till STURE under tiden Du betalar alltså kåravgiften till banken och några bankdagar därefter kommer du att vara närvaroanmäld för det kommande läsåret. Överföringen av uppgifter från banken till STURE kan ta några dagar. Då du har blivit närvaroanmäld kan du när som helst hämta läsårsdekalen på Kårens kansli i Åbo eller i din studentexpedition. Den gamla dekalen är giltig hela september, men du kan komma efter den nya dekalen redan i augusti. Avgifter som betalas efter 12.9 överförs inte automatiskt till STURE och närvaroanmälan efter 12.9 kan bara göras på studentexpeditionerna där du bör uppvisa kvitto på betald kåravgift. Efter 12.9 uppbärs också en förseningsavgift på 35, som betalas i samband med terminsanmälan. De som får och tar emot en ny studierätt vid Akademin i sommar skall följa de rutiner och regler som gäller för nya studerande. Frånvaroanmälan görs så att du returnerar blanketten med anteckning om att du ämnar vara frånvaroanmäld under läsåret. Om du tänker studera utomlands returnerar du också blanketten med anteckning om detta. Frånvaroanmälan skall också göras senast Efter 12.9 uppbära ovan nämnda förseningsavgift. Den som har anmält sig som frånvarande inom utsatt tid kan ändra sin anmälan till att gälla närvaro utan att erlägga förseningsavgiften. De som har inlett studierna hösten 2005 eller senare bör beakta vad som gäller beträffande den begränsade studietiden, se närmare under rubriken Begränsad studietid. Forskarstuderande Om du bedriver postgraduala studier, skall du årligen anmäla dig. Det sker under samma tider som gäller för studerande för grundexamen, se ovan. Också av forskarstuderande uppbärs förseningsavgiften 35 för närvaroanmälan som görs utanför de angivna tiderna.

3 174 Forskare vid HF, MNF, TkF och TF anmäler sig på studentexpeditionen, Tavastgatan 13, Åbo och forskarstuderande vid ESF anmäler sig på ESF:s kansli. Forskarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa anmäler sig på respektive fakultetskansli. Anmälningsblanketter skickas per post till de forskarstuderande som har varit anmälda föregående läsår. Du kan också anmäla dig per post. Om du har avlagt grundexamen vid en annan högskola än Åbo Akademi eller vid en annan fakultet vid Åbo Akademi bör du ansöka om studierätt för postgraduala studier vid den fakultet där de postgraduala studierna skall bedrivas. I samband med inskrivningen till en ny utbildning bör du ha med dig bestyrkta kopior av studentexamensbetyget samt betyg över avlagd grundexamen. Som forskarstuderande har du rätt att vara medlem av studentkåren, men det är inte obligatoriskt. Studentkårsavgiften för forskarstuderande är 70 för hela läsåret. Kåravgiften Anmälan för hela läsåret skall göras under tiden Om du av någon anledning närvaroanmäler dig först inför termin II bör du göra det under tiden Då betalar du kåravgift för halva läsåret och använder samma personliga referensnummer som på hösten. För att få bedriva studier och få studieprestationerna registrerade bör du vara närvaroanmäld. För läsåret är kåravgiften 92. I samband med inskrivningen kan du betala en frivillig motionsavgift på 16, se närmare under ÅA-motion. Den som avlägger slutexamen eller avbryter studierna under hösten kan anhålla om återbetalning av halva årsavgiften. Anhållan bör göras senast den 11 januari 2008 på studentkåren eller dess avdelning i Vasa. Studentkårerna i Åbo (ÅAS, TYY och TuKY) har ett avtal enligt vilket studerande, som parallellt bedriver examensstudier vid två eller tre universitet i Åbo endast behöver betala medlemsavgift till en studentkår. Avbrutna studier Om du är examensstuderande och vill avbryta dina studier, skall du skriftligen anmäla om detta, varefter förvaltningsämbetet utfärdar ett intyg över att studierna har avbrutits. En anmälan om avbrutna studier registreras i studieregistret med omedelbar verkan. Där anges den tidsperiod under vilken studierätten är upphävd. Avbrottet i studierna gäller för minst ett kalenderår. Under den perioden kan du inte inleda studier vid Åbo Akademi och inte återkalla din anmälan. Studieprestationer kan inte registreras. Under vissa omständigheter är det möjligt att helt avstå från sin studierätt. Under visningsministerier har utfärdat direktiv om hur och när detta kan ske och studerande vid akademin som helt önskar avstå från sin studierätt hänvisas till studentexpeditionen i Gripen, tfn för närmare uppgifter. Återinföring i studentmatrikeln Den som inte har närvaro- eller frånvaroanmält sig inom utsatt tid, skall anhålla om återinföring i matrikeln för att få återuppta studierna. Blankett för ändamålet finns på www. abo.fi/aa/blanketter/ och på studentexpeditionerna, där anhållan också lämnas in.

4 Begränsad studietid och övergång till det nya examenssystemet De som har inlett studierna hösten 2005 eller senare skall beakta vad som i universitetslagen stadgas om begränsad studietid. Enligt den är studietiden 5 år för dem som studerar för att avlägga både kandidat- och magisterexamen, undantaget psykologin där studietiden är 5½ år. För dem som studerar för att avlägga endast kandidatexamen är studietiden 3 år och för dem som studerar för att avlägga endast magisterexamen 2 år (psykologi 2½ år). En studerande som har antagits för att studera för såväl lägre som högre högskoleexamen har rätt att avlägga examina inom en tid som med högst två år överskrider den sammanlagda målsatta tiden. En studerande som har antagits för studier för endast lägre examen får överskrida studietiden med högst ett år och den som har antagits för att studera endast för högre högskoleexamen har rätt att avlägga examen inom en tid som med högst två år överskrider den målsatta tiden för examen. En studerande anses inleda sina studier för examen vid den tidpunkt då han eller hon tar emot en studieplats vid ett universitet. Utan att ange särskild orsak har alla rätt att vara frånvaroanmälda fyra terminer utöver den ovan nämnda tiden. Detta innebär i praktiken att om du väljer att uppskjuta studiestarten med ett år, dvs. om du frånvaroanmäler dig under det första studieåret, förbrukas två av de fyra terminer du kan vara frånvaroanmäld utan särskilda skäl. Man har rätt att vara frånvaroanmäld p.g.a. militärtjänst eller värnplikt utan att det påverkar studietiden. Moderskaps-, faderskaps- och föräldraledighet berättigar också till frånvaroanmälan på motsvarande sätt. Om du t.ex. skjuter upp studiestarten med ett år p.g.a. militärtjänstgöring har du alltså möjlighet att senare vara frånvaroanmäld i ytter ligare fyra terminer utan att ange särskild orsak till frånvaron. Mera information om studietidens längd och möjlighet att få tilläggstid finns på nätet, på studentexpeditionerna och på fakultetskanslierna. Övergång till den nya examensstrukturen Tidigare inskrivna studerande i det gamla systemet kan följa den gamla examensförordningen och har rätt att avlägga examen enligt den gamla modellen t.o.m För diplomingenjörsutbildningen vid TkF utgår övergångstiden Fakulteterna informerar om hur övergången till det nya examenssystemet kan ske. Övergången till det nya examenssystemet skall ske på det sätt fakulteterna närmare bestämmer och rekommendationerna kan variera från fakultet till fakultet. Följ med Bolognainformationen till studerande som du hittar via akademins hemsida och på fakulteternas hemsidor. Den som övergår till det nya examenssystemet har inte längre rätt att återgå till det gamla systemet. Byte av utbildning Studerande som har avlagt kandidatexamen Studerande som har avlagt kandidatexamen och som vill byta studieinriktning ansöker om studierätt för magisterexamen inom den s.k. magisterantagningen, som vid ÅA genomförs som en gemensam antagning med ansökningstid i mars. En studerande, som anhåller om studierätt för studier på magisternivån kan av fakulteten förutsättas komplettera sin tidigare utbildning, se nedan under Kompletterande studerande. Den sökande bör uppvisa de språkkunskaper som Akademins antagningsförfarande förutsätter. Mera information om antagning till magisterstudier finns på Byte av huvudämne inom den egna fakulteten är möjligt utanför den allmänna antagningen. Generellt gäller att den som vill byta huvudämne bör ha avklarat minst 60 sp (35 sv)

5 176 bedömda med goda insikter i det ämne som skall bli det nya huvudämnet. Fakulteterna utformar närmare bestämmelser för hur detta skall ske. 4. Studerande som inte studerar för examen vid ÅA Fristående studier Vid Pedagogiska fakulteten (PF) ordnas studiehelheter för lärarbehörighet i form av fristående studier. Antagning till fristående studier sker med särskild ansökningstid och information om denna studieform fås direkt från PF. Kompletterande studerande Personer som har avlagt examen vid någon av Åbo Akademis fakulteter har tidigare haft rätt att bedriva kompletterande studier vid fakulteten. Sådana studerande registreras fr.o.m vid någon av Fortbildningscentralerna (FC) vid Åbo Akademi som studerande på kvotplats eller som extra studerande, se nedan. Den som villkorligt har antagits för studier på magisternivå eller för studier inom vetenskaplig påbyggnadsutbildning vid någon av Åbo Akademis fakulteter, har rätt att registrera sig för kompletterande studier under den tid de behörighetsgivande studierna bedrivs. Då den föreskrivna behörigheten är uppnådd upphör rätten att bedriva kompletterande studier och den studerande registreras som examensstuderande. Studierätten för sådana kompletterande studier kan aldrig vara längre än två år. Kompletterande studier kan också bedrivas parallellt med examensstudierna. Då registreras den studerande som examensstuderande och reglerna för den begränsade studietiden gäller. De kompletterande studierna bör alltså avklaras parallellt med examensstudierna. Den som är registrerad för kompletterande studier vid FC kan inte vara medlem i studentkåren och betalar alltså ingen kåravgift. Utbytesstuderande Vid Åbo Akademi inskrivna studerande, som studerar utomlands som utbytesstuderande inom ramen för utbytesavtal, skall anmäla sig som studerande utomlands för ifrågavarande tid och då inte erlägga kåravgift. Utländska utbytesstuderande vid ÅA skall vara medlemmar av studentkåren. Studerande inom samarbetsavtal mellan olika universitet Universiteten i Finland har ingått avtal med varandra för att bereda studerandena större möjlighet att bygga upp sina examina enligt egna önskemål. Elektroniska ansökningsblanketter och -information finns på studentexpeditionerna och på Internet under adressen Den som studerar inom samarbetsavtal med andra universitet bör vara närvaroanmäld för examen vid sitt hemuniversitet under den aktuella tiden. Ansökan om studierätt inom samarbetsavtal måste förordas av hemuniversitetet och hemuniversitetet skall förbinda sig att erlägga studieavgifterna för den studerande. Studerande, som har beviljats studierätt vid Åbo Akademi inom samarbetsavtal, bör anmäla sig vid studentexpeditionen innan de tar

6 del av undervisningen vid ÅA. Åbo Akademis tillämpningsbestämmelser finns på Internet på adressen Studier vid Finlands virtuella universitet För studerande innebär de finländska universitetens utveckling av det virtuella universitetet tillgång till nätkurser, studiehandledning på webben och allt fler elektroniska tjänster. Finlands virtuella universitet är inte ett nytt universitet, utan koordinerar utvecklingen av nätkurser och nätstöd i studierna. Finlands virtuella universitet koordinerar också utbudet av nätkurser; i kursdatabasen i FVU:s portal ( > Studier) finns nätkurser arrangerade vid olika universitet. Nätkurserna förutsätter examensrätt vid något av FVU:s medlemsuniversitet. Studier vid ett annat universitet inom ramen för FVU följer administrativt samma regler som studier vid samarbetsuniversitet i övrigt, se ovan. Studier vid det öppna universitetet och inom fortbildningen Personer som har avlagt examen vid någon av Åbo Akademis fakulteter har tidigare haft rätt att bedriva kompletterande studier, se ovan. Fr.o.m registreras alla sådana studerande vid någon av fortbildningscentralerna (FC) vid ÅA som studerande på kvotplats eller som extra studerande. All administration, så som marknadsföring, ansökningar, registrering, intyg osv, sköts av FC. Kurserna marknadsförs bl.a. via öppna universitetets nätsidor och kursutbudet varierar från år till år. Extra studerande Extra studerande beviljas studierätt i en enskild kurs eller i ett enskilt ämne vid universitetet. Studerande som vill fördjupa sig i ett ämne eller avlägga enskilda kurser som inte erbjuds inom öppna universitetet (som särskilda kurser eller som studier på kvotplats) kan ansöka om att bli extra studerande. Studerande inom samarbetsavtal, såväl inhemska som utländska, skall inte ansöka om studierätt som extra studerande. Även den som önskar få lärarbehörighet i ett ämne eller vill komplettera en tidigare examen kan ansöka om att bli extra studerande. Ansökan för extra studerande är fortlöpande och de aktuella kurserna bör definieras i en studieplan. Som extra studerande har man inte rätt att avlägga examen. Att vara extra studerande innebär att man deltar i den ordinarie undervisningen på dagtid på samma villkor som övriga studerande. Ansökningar och administration av extra studerande handhas av FC som även uppbär en avgift på 70 per läsår av extra studerande. Extra studerande har inte möjlighet att få studiestöd eller andra studiesociala förmåner. För att kunna ansöka om studierätt som extra studerande bör man kontakta FC:s studievägledare för rådgivning. Därefter sänds ansökan om studierätt till FC. Studierätten gäller för högst ett läsår. Efter att studierätten upphört har man möjlighet att ansöka om ny studierätt. Blankett för ansökan fås från Fortbildningscentralen samt via Åbo Akademis nätsidor, abo.fi/aa/blanketter/extrastud.pdf. Studerande vid det öppna universitetet (ÖPU) Det öppna universitetets kurser är öppna för alla inga föregående studier eller examina behövs. Det öppna universitetets kurser erbjuds runtom i Svenskfinland i samarbete med arbetar- och medborgarinstitut, folkhögskolor, sommaruniversitet samt i Fortbildningscentralernas egen regi.

7 178 Fortbildningscentralerna ger information om kursutbud, avgifter och anvisningar om anmälningsförfarandet ( Notera även Studier på kvotplats nedan, som är en särvariant inom det öppna universitetet. Information om hela landets öppna universitetsundervisning får du via adressen www. avoinyliopisto.fi. Man kan få behörighet för universitetsstudier på basis av studier inom ÖPU. Fakulteterna bestämmer hur omfattande studierna inom ÖPU bör vara för att de skall ge behörighet för examensstudier. Studerande med behörighet på basis av studier inom det öppna universitetet (vanligen 60 sp) kan antas för examensstudier via Åbo Akademis gemensamma antagning. Närmare information och hjälp med uppläggning av studierna får du från Fortbildningscentralerna i Åbo, tfn (02) och i Vasa, tfn (06) Studerande på ÖPU-dagtidskurs/ kvotplats I samarbete med vissa ämnen har överenskommits om ett visst antal kvotplatser på kurser inom universitetets ordinarie kursutbud. Dessa kvotplatser är enskilda kurser som är specificerade särskilt. Kvotplatser finns inte för program eller helheter. Studerande på kvotplats deltar i ordinarie kurser med närstudier på dagtid. Anmälan till studier på kvotplats bör göras senast två veckor innan respektive kurs startar. FC uppbär en studieavgift på 35 per termin. Studerande på kvotplats har inte möjlighet att få studiestöd eller andra studiesociala förmåner. Studerande inom fortbildningen Fortbildning är en avgiftsbelagd verksamhet vid universiteten. Fortbildningscentralerna ger anvisningar om ansökningsförfarandet samt informerar om kursutbudet. Se närmare under adressen 5. STURE och MinPlan studie- och studeranderegister vid Åbo Akademi Studieintyg STURE-intyg över studieprestationer får du från fakultetskanslierna och studentexpeditionerna. Övriga intyg över studiernas innehåll och motsvarighet utfärdas av fakulteterna. Det är också möjligt att få STURE-intyg på engelska. Allmänna intyg över inskrivning vid Åbo Akademi kan du få på svenska och engelska från studentexpeditionerna. Minsture Det är möjligt att per e-post beställa och få en inofficiell rapport över studieprestationer ur studieregistret STURE. Den som har ett användarnamn på Aton och är närvaroanmäld vid ÅA kan alltså enkelt kontrollera sina studieprestationer i STURE. Beställ din elektroniska STURE-rapport genom att gå in på Datacentralens hemsida eller direkt till adressen www. abo.fi/dc/minsture/. Officiella, med underskrift och stämpel försedda, studieutdrag får du på fakultetskanslierna och studentexpeditionerna. Stureutdrag per e-post är närmast avsett för att studerandena enkelt skall kunna kontrollera sina studieprestationer i STURE. Adress- och namnförändringar bör du omedelbart meddela antingen med hjälp av den elektroniska blanketten enligt de anvisningar du får då du

8 179 kontrollerar dina personuppgifter via minperson, se nedan, eller till något av de kanslier där anmälan sker. Övriga ändringar görs på den blankett du får i juli. Kontrollera att din adress och dina personuppgifter i STURE är riktiga. Du kan kontrollera dem via minperson. Minperson Det är möjligt för närvaroanmälda studerande att själva kontrollera sina personuppgifter i STURE. Det gör du genom att gå in på adressen Du kan då kontrollera att dina uppgifter är korrekta. Om något är fel kan du göra ändringar enligt de anvisningar du får. Examina och betyg För att få examensbetyg skall du i god tid själv ta kontakt med studiechefen eller annan studieansvarig person vid din fakultet bl.a. för att kontrollera att alla examenskraven är uppfyllda och för att komma överens om tidtabellen. Studerande i det nya systemet gör upp en examensplan i samband med anhållan om betyg. Tillsammans med betyget får alla utexaminerade ett Diploma Supplement, dvs. en engelskspråkig förklaring till betyget. MinPlan Alla som studerar enligt det nya examenssystemet (Bolognamodellen) skall göra en personlig studieplan. Sådana uppgörs elektroniskt med hjälp av studieplaneringsverktyget MinPlan. Alla nya studerande får möjlighet att göra sin första studieplan under hösten. Under studieorienteringsveckan ges närmare information om hur och när studieplanerna skall göras och olika handledningsträffar erbjuds. I MinPlan finns bl.a. en kursdatabas tillgänglig på webben och det är möjligt att göra studieplaner som följer den utbildningsstruktur som gäller för den examen du studerar för. I MinPlan finns också en anslagstavla via vilken såväl personliga som systemgenererade meddelanden sänds till de studerande. Det är klokt att ta för vana att logga in i MinPlan med jämna mellanrum. Studieplaner är obligatoriska för alla som har inlett studierna hösten 2005 eller senare. Studieplanen bör inlämnas för granskning under våren och en godkänd studieplan är en förutsättning för inskrivning för följande läsår. Instruktioner ges under läsårets gång och stöd och handledning i uppgörandet av planerna erbjuds. 6. Studentbetjäning Studieorientering Studierna inleds för de nyinskrivna med en studieorienteringsvecka. Under veckan ges samlad information om det mesta som du som studerande bör känna till för att komma igång med studierna. Studieorienteringen inleds vecka 35. Information om studieorienteringsveckans program och annan nyttig nybörjarinformation finns fr.o.m tillgänglig på webben Tutorverksamhet Tutorverksamhet eller s.k. smågruppsvägledning för nya studerande, inleds i början av hösten. Tutorverksamheten är en form av studievägledning i grupp, där äldre studerande fungerar som gruppledare. Tutorerna handleder sina respektive tutorgrupper i att uppgöra de första personliga studieplanerna, se ovan. Indelning i grupper sker, om inte annat

9 180 meddelas, vid fakulteternas informationstillfällen för nya studerande. Tutorverksamheten är obligatorisk för nya studerande och ingår i studieorienteringen. Studieförvaltningen vid akademin arrangerar tutorverksamheten i samarbete med Åbo Akademis Studentkår. Egenlärare Egenläraren är en lärare som har åtagit sig att verka som en länk mellan en grupp studerande och akademisamfundet. Egenlärarens roll är att under diskussioner med studerandena om deras studieplaner och framtidsdrömmar och hur de skall förverkligas, föra studerandena över den främlingströskel, som ligger nära tillhands för en nybörjare också i ett medelstort universitets människoströmmar. Alla nya studerande kommer att få en egenlärare. Tillsammans med din egenlärare kan du diskutera din studieplan och hur den bör förverkligas. Studiestödsnämnden Till studiestödskansliet bör du meddela alla de förhållanden som kan tänkas inverka på studiestödets storlek, t.ex. förändringar i ekonomiska förhållanden, boendeform, civilstånd, avbrytande av studier osv. Arbetsforum Åbo Akademis Arbetsforum för studerande och nyutexaminerade hjälper med frågor om yrkesval samt förmedlar jobb, praktikplatser, sommarjobb och handleder i jobbsökandet. Arbetsforum finns på Henriksgatan 1b i Åbo, tfn , I Vasa finns Arbetsforum på Strandgatan 2, II:a vån., tfn Studentnycklar till Åbo Akademis fastigheter i Åbo Närvaroanmälda examensstuderande och utbytesstuderande kan få en nyckel och rättigheter att komma in i de fastigheter och utrymmen som de behöver tillgång till för sina studier. BioCity och ICT-huset har egna nyckelsystem. För att få en nyckel skall du betala en depositionsavgift om 35. Avgiften betalas i Akademins kassa, Domkyrkotorget 3. Du får då en nyckel och ett kvitto över avgiften. Kvittot skall sparas så att innehavaren får 25 av avgiften i retur då nyckeln återlämnas till kassan. Kassan meddelar Teknisk service om inbetalningen varefter nyckeln aktiveras. Varje nyckelinnehavare får tillgång till ytterdörrarna och datasalarna. Dessutom ges rättigheter åt varje person enligt fakultet och huvudämne. Normalt öppnar nyckeln dörrarna alla dagar mellan klockan 6 och klockan 24. Enheterna kan ge nyckelrättigheter åt andra personer, åt speciella grupper och vid andra tider än de nämnda. Enheten meddelar Teknisk service om sådana beslut. Nyckelinnehavarnas rätt att ha tillgång till Akademins fastigheter kontrolleras två gånger per år och de som inte är närvaroanmälda mister sina nyckelrättigheter. För att aktivera dem på nytt skall du närvaroanmäla dig och meddela Teknisk service om detta.