Protokoll styrelsesammanträde nr fredag 21 augusti lördag 22 augusti 2009 Comfort Hotel, Jönköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll styrelsesammanträde nr.8 0809 fredag 21 augusti lördag 22 augusti 2009 Comfort Hotel, Jönköping"

Transkript

1 Närvarande: Mervi Karttunen Återbud: Ove Lindblom Bengt Johansson Göran Boström Örjan Fridner Tommy Hedlund Maria Karlsson Kenneth Nordh Ninnie Broberg Adj Magnus Fantenberg 100. Ordförande för mötet, protokollsekreterare och justerare Mervi Karttunen öppnade mötet. Mötet inleddes med att prata om förväntningarna på dagens möte. att välja Tommy Hedlund till justerare att jämte ordförande justera protokollet. att välja Magnus Fantenberg till sekreterare för mötet Föredragningslistan Kompletteringar gjordes under punkten övriga frågor Föregående protokoll Styrelseprotokoll nr , den Styrelseprotokoll nr , den att en aktivitetslista ska skapas som bilaga till styrelseprotokollen. att godkänna och lägga styrelseprotokoll nr 6 08/09 och nr 7 08/09 till handlingarna Personal/kansli FC redogjorde för personal- och kanslisituationen. att FC är protokollsekreterare på styrelsens möten. att FC tillsvidare är verksamhetsansvarig för AGNB och AGIM med hjälp av Kia respektive Åsa. 1 (10)

2 104. Rapporter Förbundschefens rapport om verksamheten AGIB rapport AGU rapport AGNB rapport AGIM rapport Projekt rapport, framtidshallarna, föreningsutveckling, SDF-utveckling, unga ledare att skapa en grupp som arbetar med utvecklingen av NBC samt som ska fungera som ett stöd i NBC-verksamheten. Från Styrelsen ska Mervi Karttunen och Tommy Hedlund delta. att göra en översyn av vad det finns för utbildnings- och lägerverksamhet som arrangeras av föreningar och SDF. att samverka med målsättning för bättre samordning i de projekt och verksamheter som idag bedrivs inom Föreningsutveckling, SDF-utveckling, Unga ledare och Girls of Badminton. att i övrigt godkänna lämnade rapporter Ekonomi- och verksamhetsuppföljning a) Bokslut och årsredovisning/verksamhetsberättelse Resultat för verksamhetsåret 2008/09 blev SEK med en omsättning på SEK. Det är ca SEK bättre än budgeterat. att godkänna bokslutet. Årsredovisningen inkl. verksamhetsberättelse presenterades och gicks igenom. att godkänna Årsredovisningen inkl. verksamhetsberättelse. b) Budget och verksamhetsinriktning En ny form av verksamhetsinriktning presenterades och gicks igenom. Det innebär att istället för mål/verksamhet per arbetsgrupp så har en verksamhetsinriktning med prioriterade områden skapats. Verksamhetsinriktningen är indelad i tidsintervaller om fyra år; och (10)

3 att godkänna verksamhetsinriktningen. Budget för 2009/10 presenterades och gicks igenom. Budgeterat resultat är 0 med en omsättning på SEK. att godkänna föredragen budget Verksamhetskonferens, Årsmötet 2009 och konstituerande möte a) Verksamhetskonferens 19 september Innehåll: SDF-utveckling Verksamhetsinriktning Serieutredning Vi vet att du kan -konceptet Hemsidan Personalens (de som har arbetsplats på förbundskansliet samt sportchef) bjuds in att närvara på verksamhetskonferensen och årsmötet. Styrelsens resor till och från Järvsö ska bokas centralt av förbundskansliet. b) Årsmöte 20 september Plats: Kramsta Gård, Järvsö Motioner: 1. Spårvägen ta bort sanktionsavgifter på SM-tävlingar att föreslå Årsmötet att motionen får anses besvarad med Styrelsens yttrande. Göran föredrar på Årsmötet. 2. Småland Fler medlemmar och högre kvalité i hela Sveriges badmintonföreningar att föreslå Årsmötet att motionen får anses besvarad med Styrelsens yttrande. Bengt föredrar på Årsmötet. 3. Småland Landslagsverksamhet för ungdomar upp till skolår 9 att föreslå Årsmötet att motionen får anses besvarad med Styrelsens yttrande. Bengt föredrar på Årsmötet. 3 (10)

4 Propositioner: 1. Stadgeändring angående revision. Mötesordförande föredrar på Årsmötet. 2. Stadgeändring angående SDF-styrelse. Mötesordförande föredrar på Årsmötet. 3. Stadgeändring angående prövningsrätt. Mötesordförande föredrar på Årsmötet. 4. Förslag att förändra föreningsavgifterna. Mervi föredrar på Årsmötet. att föreslå Årsmötet de förslag som Styrelsen har arbetat fram. Avgifter att föreslå Årsmötet avgiftsstrukturen. Mervi föredrar på Årsmötet. c) Konstituerande möte 20 september Konstituerande möte sker direkt efter årsmötets avslutande. Mervi önskade sig att införa bevakningsområden på ledamotsnivå och samtidigt också behålla nuvarande distrikts- (region-) ansvaret. Mervi uppmanade samtliga att fundera över bevakningsområdena. Ett årshjul med aktiviteter ska tas fram och på det konstituerande mötet ska förbundets representation fastställas. Det konstaterades också att ledamöterna till Regelkommittén och AGNB väljs på det konstituerande mötet Info/kommunikation styrelsen Ninnie Broberg gick igenom det reviderade dokumentet Styrelsens riktlinjer för kontakt och kommunikation. att Ninnie, tillsammans med FC, justerar och skickar ut dokumentet Idrottslyftet FC presenterade ett förslag till komplettering av verksamhetsplan med två satsningar inom Idrottslyftets föreningspott; Utbildningsaktiviteter och projektet Fler ger mer. Projektet Fler ger mer är ett tvåårigt projekt som alla föreningar kommer att delta i. En person kommer att projektanställas (visstid fr o m 1 januari 2010) under två år. Projektets syfte är att genom olika aktiviteter skapa förutsättningar för att öka medlemstalet i förbundet. Bl a kommer fokus att ligga på ungdomsbadminton och badminton för funktionshindrade. Projektet kommer också att innehålla tävlings- och domaradministration i stort samt de aktiviteter som kommer ut av tävlings- och serieutredningen. 4 (10)

5 att komplettera verksamhetsplan avseende Idrottslyftet i enlighet med lagt förslag och att ge FC i uppdrag att ta fram en projektplan för projektet Fler ger mer Uppdrag Elitserien FC presenterade ett projekt för att genomlysa Elitserien med den centrala frågan: Hur ska Elitserien se ut 2010/11? Det är tänkt att utredningen ska genomföras parallellt med tävlings- och serieutredningen och vara färdig i december Utredningen ska bestå av representanter från FSE, Elitserie- och Superettanklubbarna, AGNB, Styrelsen, NBC samt att ett antal personer ska utses med ett ungdomligt perspektiv. Utredningens förslag ska tas upp på ett extra årsmöte i februari 2010, som genomförs i anslutning till verksamhetskonferensen. att ge FC i uppdrag att sätta igång projektet i enlighet med lagt förslag och ta fram en projektplan för presentation på årsmötet Spela Badminton Ninnie Broberg redogjorde för tidningen Spela Badminton med frågan i fokus: Vad vill vi med Spela Badminton? Styrelsen anser att det bör ske en modernisering av tidningen och hur den framställs. Styrelsen är också av åsikten att tidningen ska vara Badminton Swedens produkt. Det konstaterades att tidningen kommer att fortsätta som nu under säsongen 2009/10 i enlighet med de avtal som är slutna med annonsörer och leverantörer. att ge Ninnie, tillsammans med FC, i uppdrag att fortsätta processen med Spela Badminton med fokus på eventuella förändringar fr o m säsongen 2010/ SBF-FSE Styrelsen diskuterade FSE:s roll. Styrelsen anser att demokratin i organisationen FSE måste säkerställas och att det därefter är upp till föreningarna i FSE att avgöra om FSE ska vara en part för föreningarna i diskussioner med Badminton Sweden. Det är viktigt att beslut som tas i FSE är väl förankrade. Styrelsen anser vidare att FSE:s roll gentemot Badminton Sweden ska vara av en rådgivande karaktär och att det är Badminton Swedens olika instanser som är beslutstagare. Ur protokollet från möte mellan Badminton Sweden och FSE den 21 mars 2009 finns ett par frågeställningar som behöver klarläggas; bl a Sportchefens uppdrag och synlighet. 5 (10)

6 FC meddelade att FSE kontaktas för att diskutera FSE:s roll. Mötesdatum är satt till 2 september 2009 och FC kommer också att närvara på FSE:s årsmöte den 12 september. att uppdra till FC att fortsätta diskussionerna med FSE Cup Assist Det är fortfarande inte helt klart med lanseringen av Cup Assist, dock bedöms det vara så pass klart att det ska sättas igång under säsongen 2009/10. Några frågor som kvarstår är hur support ska gå till och vad kostnaden för år två blir för föreningarna. att ge FC i uppdrag att skyndsamt följa upp lanseringen av Cup Assist Regelkommittén a) Handläggningsrutiner Regelkommittén har tagit fram nya handläggningsrutiner för sk bestraffnings- och tävlingsärenden enligt RF:s kapitel 14 och 15,2. Där tydliggörs, förutom själva handläggningsförfarandet, också ärende- och överklagandeordningen. Första instans i bestraffnings- och tävlingsärenden är AGNB. AGNB:s ledamöter ska utses av Styrelsen och bestå av minst fem personer. Överklagande instans för bestraffnings- och tävlingsärenden är Regelkommittén. Regelkommitténs ledamöter ska utses av Styrelsen och bestå av minst fem personer. Anmälan till bestraffning införs när ett rött eller svart kort delats ut eller om motsvarande incidenter sker före eller efter match. Förfarandet vid gula kort förändras något genom att ackumulerande böter införs fr o m det andra utdelade gula kortet; 500 SEK/1 000 SEK/1 500 SEK osv. De förändringar som Regelkommittén föreslår innebär att både bestämmelser och stadgar behöver justeras. att fastställa de förslag till förändringar som Regelkommittén föreslagit och att föreslå Årsmötet det förslag på stadgeändring som krävs. b) RF:s skiljenämnd att föreslå Michael Erliksson som ledamot i RF:s skiljenämnd. 6 (10)

7 114. Hemsidan FC redogjorde för arbetet med framtagandet av en ny hemsida för Badminton Sweden. Utifrån medlemsenkäten och ett antal förberedande möten i Informationsgruppen och på kansliet har en förstudie av hemsidan gjorts. Den 26 augusti 2009 träffar Badminton Sweden en webbutvecklare för att starta det praktiska arbetet. Som ett led i framtagandet av en ny hemsida kommer SDF:ens möjligheter att hänga på att klarläggas. De alternativ som SDF:en har kommer att presenteras på Verksamhetskonferensen den 19 september Målet är att Badminton Swedens hemsida ska färdigställas under hösten att godkänna lämnad rapport Policy utmärkelser Örjan Fridner redogjorde för arbetet med policy för utmärkelser. Styrelsen ställer sig bakom förslaget och tydliggör att det bör vara en grupp som föreslår och utser de olika utmärkelserna, inte enskilda personer. Dessutom bör policyn tilläggas med de övriga utmärkelser (föreningar och personer) som finns i Badminton Sweden. att uppdra till FC att färdigställa policyn för utmärkelser och att se till att vi fr o m nu arbetar efter policyn Stockholm International Stockholm (SIS) FC rapporterade om det fortsatta arbetet med SIS. Projektgruppen möts en gång i månaden under hösten och fungerar bra. Det är aktiviteter för att få publik till arrangemanget som står i fokus för att godkänna lämnad rapport EM-ansökan 2012 Bengt Johansson rapporterade om EM-ansökan för I juni 2009 var Badminton Europé på besök i Karlskrona, Tom Bacher och Brian Agerbak. En plan och budget för genomförandet presenterades. att godkänna lämnad rapport och att Badminton Sweden går in om maximalt SEK. Dessa medel ansöker Badminton Sweden i första hand hos Riksidrottsförbundet, som har erhållit statliga medel för internationella arrangemang. 7 (10)

8 118. Marknadsföring/sponsring Bengt Johansson redogjorde för arbetet med Framtidshallarna och det elavtal som är ute på offert hos ett antal elhandelsbolag. Dessutom kommer arbetet med den centrala skyltförsäljningen att påbörjas under hösten. Arbete med att finna en partner för detta pågår. Magnus Fantenberg informerade om möte med en marknadsförings- och sponsorpartner. Det finns ett intresse att samarbeta med Badminton Sweden och detta kommer att följas upp under hösten Det blir särskilt intressant om Sverige skulle få EM att godkänna lämnade rapporter Girls of badminton Ninnie Broberg redogjorde för Girls of Badminton och det medskick som AGU gjort till styrelsemötet. Styrelsen anser att Girls of Badminton är en mycket viktig verksamhet som bör fortsätta i någon form. Styrelsen konstaterar också att det bör ske någon form av samordning mellan olika projekt som just nu bedrivs som har liknande syften och mål. Förutom Girls of Badminton finns Unga ledare, Föreningsutveckling, SDF-utveckling och Unga lockar unga. att ge FC i uppdrag att samverka kring ovan projekt årsjubileum Ett embryo till projektplan för Badminton Swedens 75-årsjubileum i april 2011 presenterades. Styrelsen anser att projektplanen ligger i linje med vad som innefattas i 75-årsjubiléet. att ta upp 75-årsjubiléet vid nästkommande styrelsemöte Riksklass U13, U15, U17 FC meddelade att Badminton Sweden och Yonex är överens om ett avtal för 2009/10 och 2010/11 och att tävlingen kommer att heta Yonex Junior Tour. Det finns ännu inte ett påskrivet avtal, men det är skickat till Yonex. 8 (10)

9 att godkänna lämnad rapport Upphörande av medlemsförening Följande föreningar har inte betalat årsavgift på två år och/eller har begärt utträde ur Badminton Sweden. Strömstad BMK, Bohuslän-Dal Järlåsa IF, Uppland. att ovan föreningars medlemskap fr o m har upphört Principer vid representation och verkställighet av styrelsens beslut Frågan bordlades på förra mötet. Örjan Fridner meddelade att den fråga som anmäldes vid förra mötet har diskuterats med förbundsordförande och att det inte finns anledning att ta upp detta igen. Dessutom kommer den framtida representationen att fastställas vid det konstituerande mötet. att anse att frågan om principer vid representation och verkställighet av beslut är utagerad Kalendarium för 2009/10 En början till ett årshjul presenterades och ska kompletteras till, och fastställas på, det konstituerande mötet. Nästa möte: Fredag 18 september 2009, kl 18,00, Järvsö 125. Övriga frågor a) Hans Lenkerts internationella aktiviteter Styrelsen diskuterade med anledning av att Hans står för omval till BEC våren att Hans Lenkert, med hjälp av det internationella stimulansbidraget, får viss ekonomisk stöttning för det internationella arbetet. Det ska vara strukturerat i förväg hur denna stöttning ska se ut. Hans ska också bjudas in till möte(n) med Badminton Sweden för att informera om det internationella arbetet. FC uppdrogs att ta kontakt med Hans och att formalisera överenskommelsen. att Badminton Sweden ska föreslå, och stödja, Hans Lenkert för omval till BEC. 9 (10)

10 b) Finnkampen FC presenterade ett förslag om att bjuda in Finland till ett koncept likt Finnkampen i friidrott. Styrelsen var positivt till detta förslag. att FC får i uppdrag att tala med Finland och, om intresse finns, formalisera ett avtal. FC skall även undersöka användningen av namnet Finnkampen med tanke på eventuella varumärkesskyddet. c) Tävlings- och serieutveckling Styrelsen diskuterade tävlings- och serieutredningen och påtalade vikten i att det tas fram ett konkret förslag där det också görs försök till konsekvensanalyser. De konkreta förslagen ska, tillsammans med Elitserieutredningens förslag, föreslås ett extra årsmöte i februari d) Veteraner Göran Boström redogjorde för arbetet med att få in veteranerna i Badminton Swedens organisation. Under sommaren har arbete skett med bl a veteran-vm som ska spelas i oktober 2009 och framtagning av tröjor. Styrelsen är av åsikten att veteranerna ska ingå som en mer formell del av Badminton Swedens verksamhet. att FC får i uppdrag att formalisera en överenskommelse med Magnus Gustavsson, som får anses företräda veteranerna Mötets avslutande Mervi tackade för allas intresse och välvilja under mötet, trots att mötet drog ut lite på tiden. Mervi hälsade alla välkomna till nästa styrelsemöte, dagen före verksamhetskonferensen, i Järvsö. Mervi förklarade mötet avslutat. Vid protokollet Justeras Magnus Fantenberg Förbundschef Mervi Karttunen Ordförande Tommy Hedlund Ledamot 10 (10)