Riktlinje för bidrag till studieförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinje för bidrag till studieförbund"

Transkript

1 Dnr KFN13/72 RIKTLINJE Riktlinje för bidrag till studieförbund Antagen av Kultur- och fritidsnämnden

2 Dnr KFN13/72 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Bakgrundsanalys och överväganden Mål och inriktning Övergripande mål Inriktning och kriterier Riktlinjens genomförande Viktigaste samarbetspartners och samarbetsformer för genomförandet Resurser för genomförandet Arbetsmetoder och arbetsformer Uppföljning och revidering av riktlinjen Uppföljning av riktlinjen Revidering av riktlinjen... 6

3 Dnr KFN13/72 3/6 Sammanfattning Denna riktlinje gäller bidrag till studieförbund i Nyköpings kommun, och ersätter Regler för Nyköpings kommun gällande bidrag till studieförbunden. Riktlinjen bygger på statens inriktning samt kommunens kulturpolitiska policy och Vision Kommunalt bidrag till studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram kan utgå om följande kriterier är uppfyllda: - verksamheten är statsbidragsberättigad; - organisationen är godkänd av Folkbildningsrådet, samt - verksamheten utförs i Nyköpings kommun och vänder sig huvudsakligen till kommunens invånare. Finansieringen av bidragen sker inom budgetram. 1 Inledning Riktlinjen gäller bidrag till studieförbund i Nyköpings kommun. Riktlinjen ersätter Regler för Nyköpings kommun gällande bidrag till studieförbunden (KK08/200). Riktlinjen gäller tillsvidare och berör Kultur- och fritidsnämnden (KFN) och Beställarkontoret. 2 Bakgrundsanalys och överväganden Nämndansvarig tjänsteman har på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden reviderat det gällande styrdokumentet. Utgångspunkten har varit att se över formuleringar och anpassa texten till mallen för riktlinjer enligt styrdokumentsprojektet. Riktlinjen bygger på statens inriktning, kommunens kulturpolitiska policy och Vision Mål och inriktning 3.1 Övergripande mål Statens och folkbildningsaktörernas mål: Följande sju verksamhetsområden är huvudmotiven för statens stöd till folkbildningen:

4 Dnr KFN13/72 4/6 I Den gemensamma värdegrunden Stödet till folkbildningen ska bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen genomsyrar verksamhetens innehåll, former och organisation. II Det mångkulturella samhällets utmaningar Stödet till folkbildningen ska bidra till att dess organisationer medverkar till att människor med olika bakgrund möts, får ökad förståelse för varandra och utbyter erfarenheter så att utanförskap, segregering, konflikter och diskriminering motverkas. III Den demografiska utmaningen Stödet till folkbildningen ska bidra till att dess organisationer kan möta de demografiska förändringarna och engagera nya generationer utan att förlora de äldres engagemang. IV Det livslånga lärandet Stödet till folkbildningen ska bidra till att studieförbund och folkhögskolor medverkar till att förverkliga möjligheten till ett livslångt lärande för vuxna, till alternativa vägar för att nå gymnasiekompetens och vidare studier samt till yrkesutbildning. V Kulturverksamhet Stödet till folkbildningen ska bidra till att dess organisationer kan vara en lokal och regional drivkraft för den folkliga kulturen. VI Personer med funktionsnedsättning Stödet till folkbildningen ska bidra till att dess organisationer är öppna för personer med funktionsnedsättning och att deltagare erbjuds lika möjligheter till studier och att påverka utformningen av verksamheten. VII Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa Stödet till folkbildningen ska bidra till att dess organisationer medverkar till bättre folkhälsa, till hållbar utveckling och till global rättvisa genom att öka människors insikt om vikten av förändrade värderingar och levnadsvanor. (Från regeringens proposition Lära, växa, förändra, antagen av Riksdagen 2006). Kommunens mål: Hållbar utveckling förutsätter ett rikt kultur- och fritidsliv (Vision 2020). Kommunen stöder föreningar och organisationer för den samhällsnytta de medverkar till. Föreningarnas många insatser kompletterar kommunens verksamhet. Föreningarna i Nyköping ska erbjudas generösa villkor vid nyttjande av kommunens lokaler (Kulturpolitisk policy).

5 Dnr KFN13/72 5/6 3.2 Inriktning och kriterier Inriktning för bidrag till studieförbund Kommunens stöd till studieförbunden ska ge dem möjlighet att i demokratiska former, utifrån respektive förbunds idémässiga grund, bedriva folkbildning och kulturverksamhet. Staten har formulerat folkbildningens uppdrag i sju verksamhetsområden (3.1) som ligger till grund för statens stöd till studieförbunden (proposition Lära, växa, förändra 2005/06:192). Kommunen grundar sitt stöd till studieförbunden på samma kriterier Kriterier för bidragsberättigade studieförbund Kommunbidrag ges till i kommunen verksamma studieförbund vars centrala organisation godkänts av Folkbildningsrådet. Verksamheten i form av studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram ska vara statsbidragsberättigad för att kommunalt bidrag ska medges. Bidraget ska användas till verksamhet i kommunen som huvudsakligen vänder sig till kommunens invånare. 4 Riktlinjens genomförande 4.1 Viktigaste samarbetspartners och samarbetsformer för genomförandet Nämndens viktigaste samarbetspartners är berörda studieförbund. Den viktigaste samarbetsformen är överläggningar med studieförbunden. 4.2 Resurser för genomförandet Finansieringen av bidragen sker inom budgetram. 4.3 Arbetsmetoder och arbetsformer Kommunen ska ha överläggningar med studieförbunden om deras verksamhet, årligen eller efter behov. KFN fastställer årligen det totala bidraget till studieförbundsverksamheten. Bidraget fördelas på samma grunder som statsbidraget.

6 Dnr KFN13/72 6/6 Det totala bidraget delas i tre delar enligt nedan: 1. Grundbidrag Grundbidraget fördelas i 2-års cykler. 2. Kulturbidrag Kulturbidraget får öka med maximalt 10% per år och studieförbund. 3. Kultur- och utvecklingsbidrag Kultur- och utvecklingsbidraget omfördelas årligen. Fördelning av kommunens bidrag mellan ovanstående bidragsformer beslutas av Länsbildningsförbundet Sörmland och meddelas kommunen. 5 Uppföljning och revidering av riktlinjen 5.1 Uppföljning av riktlinjen Redovisning av verksamheten sker årligen dels i skriftlig form dels muntligt vid träffar som kommunen inbjuder till. Om studieförbundsavdelningen omfattar flera kommuner ska det av redovisningen till kommunen klart framgå vilken del som avser verksamhet och ekonomi inom kommunen. Det åligger varje studieförbundsavdelning som får kommunala bidrag att till kommunen årligen: - senast den 15 februari lämna in arbets-/verksamhetsplan och budget för planerad verksamhet - senast den 1 maj lämna in verksamhetsberättelse, ekonomisk redogörelse och kommunintyg för genomförd verksamhet. Verksamheten skall klart kunna följas från plan till genomförd verksamhet med utvärdering. Studieförbund som inte uppfyller ovanstående fråntas sin del av det totala bidraget innevarande år, som fördelas mellan övriga studieförbund efter den 1 maj. Bidragsmottagande studieförbund har skyldighet att ställa sina räkenskaper och redovisningshandlingar till förfogande på det sätt kommunen bestämmer. 5.2 Revidering av riktlinjen Detta dokument aktualitetsprövas av KFN i samband med ny mandatperiod, samt i övrigt vid behov.