Advokatfirman Leif Persson AB Box ESLÖV Tel.: 0413/171 71

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Advokatfirman Leif Persson AB Box 219 241 23 ESLÖV Tel.: 0413/171 71"

Transkript

1 Advokatfirman Leif Persson AB Box ESLÖV Tel.: 0413/ (5.). Miljö och Samhällsbyggnad 1 Eslöv Dnr A117 i4 13 Till Länsstyrelsen ÖVERKLAGELSESKRIFT Klagande: Advokatfirman Leif Persson AB, Talan mot: Eslövs Kommun, org.nr , Box 219, ESLÖV. Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden, beslut , 38, MOS I eget ärende såsom fastighetsägare till den kommersiella fastigheten Eslöv Slaktaren 15, och tillika såsom en ansvarskännande samhällsmedborgare, får jag härmed överklaga Miljö- och Samhällsbyggnadsnämndens beslut från den 14 mars 2012 med yrkande att Länsstyrelsen skall undanröja beslutet om detaljplan för fastigheten Eslöv Köpmannen 11. GRUNDER Alla privatpersoner och även alla näringsidkare som jag känner är mycket starkt kritiska till det ändrade beslutet om detaljplan för fastigheten Eslöv Köpmannen 11. Inför detta överklagande har jag samrått med oerhört många människor som ALLA är oerhört kritiska mot den förändring som Eslövs Kommun vill genomföra vad avser Hotel Stensson och den trappa som finns framför hotellet och som idag är Dels av ett ytterligt vitalt intresse för en fungerande Eslövs kommunen Dels är kombinationen av det centralt belägna hotellet med specialdesignad magnifik trappa ett av Eslövs Kommuns främsta varumärken I samarbete med många andra seriösa personer, som sträcker sig över alla partigränser, så redogör jag nu för grunderna får överklagandet enligt följande: r ox. etir\c-k0a. av\ca-ei- key.)1/4-- \C.)\''r-s\r - Us-." EeN A-k- 6 \S (:- '_.\f e,<5.-10',")

2 2. Jag har tidigare framfört erinringar och yrkanden under utställningstiden, se bilaga I. 1. Planerin en har e. föl k Plan- och b la ens bestämmelser och andemenin. Planeringsprocessen har präglats av att tjänstemän och en maj oritet av ledamöterna i nämnden varit pressade att genomtrumfa en planändring enligt det avtal som Eslövs Kommun träffade med Hotellfastigheter i Stockholm AB. Kopia av avtalet och 9 från Sammanträdesprotokoll bifogas som bilaga 2 och 3. Detta har dessvärre lett till att fel begåtts och relevanta fakta och underlag för besluten undanhållits vilket exemplifieras nedan. A. Planbeskrivnin en anger under rubriken Planens s fte och huvuddra "Hotellfastigheter i Kalmar AB vill bygga lägenheter i en byggnad som innehåller hotell och butiker. Detta kräver en planändring, eftersom den gällande planen endast medger användning för handel och hotellverksamhet" Detta är endast en del av sanningen. Sanningen är i verkligheten att planändringen är ett första steg i ett agerande där ytterliggare en planändring skall möjliggöra den helhet som kommunen och fastighetsägaren har som målsättning enligt avtalet, bilaga 2. I ärendebeskrivningen i bilaga 3 anges: 55 ptvecklingen av centrum omfattar i korthet tre delar som enligt avtalet bör ses som en helhet. Den första delen innebär, eftergodkännande av en justerad detaljplan för fastigheten Köpmannen 11, att den också kan inrymma bostäder. I gatuplanet ska finnas affårslokaler medan källarplanet innehåller garage och förråd. Enligt avtalet kommer HFIS via ett separat bolag att påbörja projekteringen av fastigheten under första kvartalet 2011 till bostäder. Del två innebär att trappan som idag förbinder Köpmannen 11 med Stora torg tas bort på HFIS bekostnad under förutsättning att lov beviljas. Del tre slutligen innebär att den frigjorda marken på cirka 500 kvadratmeter (under den tidigare trappan) med tillhörande detaljplan kan bilda en ny fastighet eller del av sådan och tillförs HFIS eller det projektbolag som HFIS sätter i sitt ställe med avsikt att delar av marken kan användas för bostads- eller handelsändamål." I Plan- och bygglagen anges: "Under ett samråd om en detaljplan ska kommunen redovisa planförslaget, skälen för förslaget och det planeringsunderlag som har betydelse". Kommunens handlin s lan i tre ste som citerats ovan är det e entli a skälet för försla et och har bet delse men har undanhållits i lanförsla et. Detta anser vi vara i strid med god ämbetsmanna- och förtroendemannased dch i strid med lagen.

3 3. B. Planens av ränsnin till att endast omfatta del ett i den helhet som kommunen och fastighetsägaren avtalat om strider mot Plan- och bygglagen. I Plan- och bygglagen står det: "Kommunen ska med en detaljplan reglera bebyggelsemiljöns utformning för en bebyggelse som skall förändras eller bevaras om re lerin en behöver ske i ett sammanhan Hotellbyggnaden och trappan på Stora Torg behöver uppenbart regleras i ett sammanhang om någon av dessa skall förändras eller ersättas med en ny byggnad. C. Illustrationsmaterial saknas. Detaljplanen utgör, som nämnts ovan, steg ett i en trestegsplan som syftar till att totalt att förändra byggnadsvolymer och utformningen vid Stora Torgs södra del där hotellet i dag är den dominerande byggnaden och Eslövs signum, se bild. Att utarbeta och anta en detaljplan som ytterst syftar till detta utan att på något sätt illustrera hur resultatet av trestegsplanen kommer att gestalta sig är ytterst anmärkningsvärt och dessutom i strid med Plan- och bygglagen. I denna står det: "Planbeskrivningen ska innehålla det illustrationsmaterial som behövs för att förstå planen". Detaljplanen behöver uppenbart illustreras vad gäller fasadutformningen mot och samspelet med trappan på Stora Torg, utformningen om trappan rivs etc. D. Underla et vid beslutstillfället var ej komplett, relevant information undanhölls. Under utställningsskedet gjorde Eslövs Kommun en enkät riktad till företag och föreningar i kommunen, benämnd "Tyck till om Hotell i Eslöv". Såväl Miljö- och sainhällsbyggnadsnämndens ordförande som stadsbyggnadschefen uttalade sig på Skånska Dagbladets hemsida, se bilaga 4,och uppmanade företag och föreningar att svara och angav att enkäten var av betydelse för den fortsatta behandlingen av och besluten i planärendet. Enkäten fick också en god svarsfrekvens ca 33 %. Företagen uppfattade helt naturligt efter ordförandens uttalanden - att detta var ett yttrande i planärendet.

4 4. Resultatet sammanställdes av Miljö och Samhällsbyggnad i dokumentet Sammanställnin enkät T ck till om hotell i Eslöv dnr MOS (tyvärr ej tillgängligt i skrivande stund via webarkivet och därför ej bifogad). Detta dokument fanns inte med i beslutsunderlaget när Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden fattade sitt beslut att antaga detaljplanen. Detta förfarande - att först efterhöra företags och föreningars uppfattningar och påskina att dessa är av betydelse för Planärendet och sedan inte ta med resultatet i beslutsunderlaget är fel, arrogant, anmärkningsvärt och i strid med Plan- och bygglagen. Företrädare för Miljö och samhällsbyggnad har i pressen anfört att svarsfrekvensen på enkäten var låg. Detta är direkt okunnigt, den var ca 33 % vilket är en god svarsfrekvens för en kundenkät där inga påminnelser gjorts. E. Planerin s rocessen har, som framgår av exemplen ovan, inte haft den öppenhet, tydlighet och ärlighet som man som medborgare har rätt att förvänta sig och som Plan- och bygglagen syftar till. Tvära kast, byte av förfarande och andra manövrer har gjort processen svår att begripa och svår att påverka för allmänheten och förmodligen också för kommunens tjänstemän och nänmder. Detta illustreras t.ex. av att det i "Underrättelse om utställning" från kommunen anges att detaljplanen skickas ut för samråd, handläggaren har således inte ens själv kunnat hålla reda på i vilket skede ärendet befann sig. 2. Jäv förelå vid mirö- och samhällsb nadsb nadsnämndens beslut att anta a lanen. Vid behandlingen av planärendet och beslut om planen hade Peter Melinder anmält jäv. Han ersattes av Mikael Wehtje. Wehtje är emellertid jävig och därför skall beslutet icke vinna laga kraft. Wehtje bedriver konferens- och festvåningsverksamhet samt uthyrning av övernattningsrum på Ellinge Slott. Wehtje har således personlig vinning och nytta av att konkurrenten Hotell Stensson i fastigheten Köpmannen 11 byggs om till bostäder vilket är planändringens syfte. SLUTORD Upprinnelsen till hela den uppkomna situationen är den att man från Eslövs kommuns sida för några år sedan förbjöd parkering på Stora Torg. Samtliga affårer och andra verksamheter kring torget lider oerhört hårt på grund av detta ol ckli a beslut. Till exempel 50 parkeringsplatser på en timme motsvarar cirka inköpstillfållen på en dag! (Alla stannar inte 1 timme!).det._. var ytterst vikti med korttids arkerin ar för ett fun erande centrum och för ett fun erande hotell. Det var tidigare möjligt att köra in till centrum för att uträtta ett kort ärende i någon av de fina verksamheterna kring torget. Ibland stannar man kanske bara 15 minuter för att uträtta ett kort och viktigt ärende. Ibland vill man kanske besöka hotellet eller någon av de andra trevliga restaurangerna för en god lunch. Sedan parkeringsmöjligheterna försvann så har antalet näringsställen minskat samtidi som vi har fått ett tomt och "ödsli tor " av t "öststatsmodell" som inte läd'er nå on.

5 5. Från en situation med ett "blomstrande torg" kan vi nu se hur verksamhet efter verksamhet har fått lägga ner. Lokaler står tomma utan någon som vågar satsa på en ny verksamhet. Ett rikt Apoteksbolag har kunnat renovera en lokal för sin verksamhet. Där saknas nog inte pengar. Men hur länge kan man bedriva en verksamhet utan möjlighet för kundema att köra fram med en bil? Man fick från Eslövs kommuns sida tillskapa en nödparkering framför Pressbyrån och några andra verksamheter. Annars hade Pressbyrån idag också varit nerlagd med ytterligare en eller flera tomma lokaler. Inte ens torghandlarna jublar. Boms Glassbar har nu torget för sig själv tillsammans med en kebabvagn och pastavagn. Boms glassbar hade tidigare en väsentligt trevligare plats invid fontänen. Där fanns bänkar och en trevlig miljö. Många behöver även kunna parkera för att äta glass eller annat. Ett torg blir inte fult av tillfålligt parkerade bilar, som många gånger är vackra och som ägarna känner sig stolta över. Bilarna och därtill hörande människor gav tidigare liv åt torget. Det olyckliga parkeringsbeslutet har UTARMAT CENTRUM och kommer på sikt att DÖDA CENTRUM. Till och med i städer som Lund och Malmö förstår man vikten av att kunna parkera centralt. Slutligen... Det saknas även möjlighet att arbeta och parkera i Centrum. Det finns många 2-timmars parkeringar cirka meter från centrum men ganska få parkeringar för de som arbetar i centrum. OM jag som advokat kommer tillbaka efter ett uppdrag så måste jag i regel använda en 2-timmars parkering för att sen gå ner och flytta bilen till ny plats. Detta är inte på lång sikt hållbart. Jag kan i dagslägen svårligen hyra ut kontor i centrum. Var skall de parkera? Då jag ringer till kommunen och påtalar missförhållandet så får jag till svar att "vi håller på med en parkeringsutredning". Den har man haft under handläggning nu under ett flertal år. Det finns ott om arkerin ar vid Stadshuset men vi som arbetar i Centrum lider av arkerin sbristen år efter år. Ja tar u frå an i detta sammanhan då 'a räknar med att frå an därmed kan få lite extra u märksamhet. Eslöv den 13 april 2012 if trsson

6 Advokatfirman Leif Persson AB Bilaga 1. 1 Postadress: Kontorsadress: Telefon: Telefax: PlusGiro: Bankgiro: Reg.nr: Godkänd för: Box 219, ESLÖV Norregatan 1, ESLÖV 0413/ / F-skatt EslöVs Kommun Miljö- oc13 Sainhgllsbyggnad ESLOV. ERINRINGAR MOT DETALJPLAN för Kö mannen 11 i Eslöv. Underteclenad äger näringsfastigheten och bostadsfastigheten betecknad Eslöv Slaktaren 15 som på bottenplanet inrymmer Handelsbanken och Expert. Jag har fått del av underrättelse om utställning av detaljplan för Köpmannen 11 i Eslöv. Jag är ytterst kritisk till förslaget till ändrad detaljplan. Jag lämnar nu mina synpunkter enligt följande: 1. Ändrin en av detar lanen Jag yrkar att planarbetet omgående avbryts och ej återupptas förrän mark finns detaljplanerad och byggklar för ett annat hotell i stadens centrum. Skälen är följande: Eslöv behöver för sin framtida goda utveckling ett hotell med festvåning, konferensmöjligheter och restaurang av ungefår det snitt som Hotell Sten Stensson har idag. Detta är ett starkt intresse för kommunen, allmänheten samt närings- och föreningslivet. Behovet är lika stort idag som i slutet på 1980-talet då kommunen med stor kraft verkade för att hotellet kom till stånd.

7 2 Hotellet behöver ligga mycket centralt i staden för att fylla sin funktion. Mig veterligt finns det i nuläget ingen annan detaljplanelagd mark i centrum för detta ändamål som kan rymma ett hotell. Gällande detaljplan för Köpmannen 11 är ett avtal mellan markägare, kommunen och allmänheten om markens användning. Att nu innan annan detaljplanelagd mark för hotelländamål står till buds i centrum ändra eller upphäva detta avtal (detaljplanen) är således ytterst oklokt och står i strid med de allmänna intressen som kommunen skall försvara och tillvarata. 2. Planerin s rocessen Om mitt yrkande enligt pkt 1 ovan inte tillgodoses yrkar jag att detaljplanearbetet avbryts och startas om på nytt från början med ett nytt väl underbyggt planprogram. Skälen är följande: Detta berör en mycket viktig fråga för kommunen, allmänheten samt närings- och föreningslivet. Därför är det viktigt att den normala planeringsprocess som gäller enligt Plan- och Bygglagen PBL ochsom beskrivs på Eslövs Kommuns hemsida följs noga och med höga ambitioner. Detta har inte varit fallet. Tvära kast och byte av förfarande har gjort processen svår att begripa och svår att påverka för allmänheten och måhända även för relevanta kommunala befattningshavare, förvaltningar och nämnder. Detta illustreras av daterad "Underrättelse om utställning" från kommunen. I denna anges att detaljplanen skickas ut för samråd, längre ner i samma skrivelse anges Utställningstiden till 4 30 januari Jag frågar mig därför trots den bifogade Samrådsredogörelsen; Befinner sig planeringen i skrivande stund i Samrådsskedet eller Utställningsskedet? Vad är nästa steg, kommer ni att upprätta ytterligare en samrådsredogö:relse där de synpunkter som framförs nu redovisas? Den hittillsvarande förvirrande och oöverskådliga planeringsgången utgör i sig skäl för att överklaga detaljplanen om den antages.

8 I PBL står det: "Planbeskrivningen ska innehålla det illustrationsmaterial som behövs för att förstå planen". Det föreliggande detaljplaneförslaget saknar helt illustrationer vilket är anmärkningsvärt och oacceptabelt. Detaljplanen behöver uppenbart illustreras. Det gäller exempelvis den utökade tillåtna byggnadshöjden, fasadutformningen mot och samspelet med trappan på Stora Torg, utformning om trappan rivs etc. 3. Planförsla et Om inget av mina yrkanden enligt pkt I eller 2 ovan tillgodoses yrkar jag att följande beaktas i det planförslag som föreslås bli antaget. A. Planområdet utvidgas till att omfatta åtminstone den del av Stora Torg där trappanläggningen är belägen. B. Tillåten byggnadshöjd utökas inte utan bibehålls enligt nu gällande bestämmelse som tillåter + 78 meter över nollplanet. Skälen är följande: 3 I PBL står det: "Kommunen ska med en detaljplan reglera bebyggelsemiljöns utformning för en bebyggelse som skall förändras eller bevaras om regleringen behöver ske i ett sammanhang,...". Hotellb naden och tra an å Stora Tor (om någon av dessa skall förändras eller ersättas med en ny byggnad) behöver u enbart re leras i ett sammanhan. Detaljplanen skall därför utvidgas till att omfatta åtminstone den del av Stora Torg där trappanläggningen är belägen. Motiv för, överväganden av och illustrationer av den utökade tillåtna byggnadshöjden saknas helt i detaljplanehandlingarna. Detta är anmärkningsvärt och trist med hänsyn till att hotellbyggnaden är den dominerande byggnaden solitären - vid Stora Torg. Eslöv den 27 januari 2012 /JLejf ersson /

9 Bilaga 2, AVTAL/ÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE UTVECKLING AV ESLÖVS CENTRUM SAMT UPPHÄVANDEAV SERVITUTSAVTAL AVSEENDE KÖPMANNEN 11 FastighetenKöpmannen 11 (idag hotellet Stensson) är en väsentlig del av miljön kring Stora Torget. Detta gäller framför allt fasaden på Köpmannen 11 men även dentrappasom förbinder fastigheten med torget, men också vad som kommer i dess ställe. För att hantera ovanstående frågor har följande avtal tecknats mellan parterna Eslövs kommun (EK), orgnr , och Hotellfastigheter i Stockholm AB (HFIS),orgnr , avseende Köpmannen 11 och den trappa, idag ägd av HFIS, som är uppförd på EK:s fastighet Eslöv 53:4 framfdr fastigheten Köpmannen 11 och med den tillhörande servitutsavtal (Eslövs kommun, inskrivet , aktnummer , idn.r för tax enhet /taxeringsenhet, typ 323, Köpmannen 11 är härskande). (Bilaga 1 ritning över fastigheten och torget, Bilaga 2 Servitutsavtalet) Parternas målsättning är att åstadkomma en god utveckling av fastigheten Köpmannen 11 och utveckla torgmiljön genom att borttagande av trappan och därigenom också ge möjlighet till förnyelse av torget. Omfattning 1. EK skall verka för att under första halvåret 2011, efter fratnställan från HFIS, komplettera detaljplanen för kv. Köpmannen och Gästgivaren ( ) så att den för kv. KöpmannenIl också skall gälla bostadsändana EK skall också verkaför att byggnadslov medges för detta ändamål. 2. HFIS kommer under det första kvartalet 2011, genom separat koncernbolag starta projektering för att kv. Köpmannen efter konvertering skall innehålla affårslokaler i gatuplanet, garage och förråd i källarplan samt bostäder i övriga våningsplan. Förutom vad avser trappan skall i största möjliga mån fasadsiluetten på Köpmannen 11 bibehållas. 3. EK skall efter framställan från HFIS verka för att rivningslov för trappan beviljas. 4. När detaljplan och byggnadslov erhållits för trappan skall HFIS och EK gemensamt begära hos inskrivningsmyndigheten att ovan nämnt servitut skall tas bort från båd berörda fastigheter.

10 Tvist 5. EK återkallar därefter alla utestående ekonomiska krav med anledning av reversen enligt p 10, bilaga 3 samtidigt som HFIS återkallar alla sina utestående ekonomiska krav på EK, med anledning av ovanstående. 6. HFIS svarar därefterför rivning av trappan. 7. EK upplåter vederlagsfritt till HFIS att under arton månader disponera den frigjorda ytan (Marken) efter trappan. HFIS skall efter denna tid återlämna marken i avgrusat skick. Den del av Marken som kan utgöra framkörningsgata skall återställas i asfalterat skick enligt senare överenskommelse. 8. EK kommer att under 2011 starta planarbete för att fastställa användningen av Marken. Detta planarbete hänger inte samman med planarbetet enligt punkt 1 ovan. Målsättningen bör vara att delar av Marken kan användas för bostads- och handelsändamål. HFIS skall erbjudas att adjungeras till planarbetet. 9. Efter godkänd detaljplan har HFIS (eller separat bolag se punkt 2) rätt att inom ett år från ikraftträdande förvärva hela eller delar av Marken till en kostnad av 1000 kr/kvm BTA. 10. Genomförande av byggnadsprojekt på Marken skall påbörjas senast tre år efter markförsrärvet. I annat fall äger EK rätt att återlösa Marken för erlagd köpeskilling. 11. HFIS:s delbetalning av EK:s krav med anledning av reversen från avseende ombyggnad av Köpmannen 11 (avtal den 4 och 14 maj 1987) omföres till att gälla planarbete enligt punkt 1 ochuvari, n r/v 12. Parterna är ense om,att för det fall att de åtgärder som beskrivits i punkterna 1-6 ovan av något skäl inte går att genomföra, så skall parterna i god anda söka förhandla fram en alternativ lösning som ger ett motsvarande resultat ftir parterna. Tvist med anledning av detta avtal skall hanteras i allmän domstol i Lund. Detta avtal har upprättats i två exemplar varvid parterna tagit var sitt. Eslöv 42,011 O Eslöv i "4 Z

11 Bilaga 3KRADD E 18 ESLÖV 53:4 0-4 \ 3 3 o 4 18 MANN N KÖPMANNE 9 GÄSTO g II 54:3

12 Bilaga 2 SERVITU.TSAV'T A'L f / Bakgrund WASA LIVFÖRSÄKRING, thisesibfgt avser att under 1987 och 1988 bygga om bolagets fastighet Eslöv Köpmannen 11 för hotell- och restaurangändamål. I avsikt att erhålla goda entråförhållanden till hotellbyggnaden har bolaget för avsikt att norr om fastigheten och mot Stora Torg anlägga en större trappbyggnad. Trappans utformning./. och placering har illustrerats på bifogade ritningar. Trappan kommer att vara placerad på kommunen tillhörig gatumark och annan allmän plats.mark. Kommunen å sin sida har för avsikt att bygga om Stora Torg. Avtalsvillkor 1. Kommunen som ägare av fastigheten Eslöv Eslöv 53:4 medgiver Wasa, som ägare av fastigheten Eslöv Köpmannen 11, rätt att på kommunens fastighet anlägga och.bibehålla en trappahläggning med i huvudsak sådan utformning och det läge, som anges på till detta avtal fogade.ritningar. Detaljutformning av trappanläggningen skall ske samråd med kommunen. 2. Kommunen skall bekosta upprivning av befintlig beläggning på den plats trappan skall byggas, ny beläggning under trappan, erforderlig belysning, vaarbeten 1 mark samt plantering av växter. Härutöver skall kommunen svara för en tredjedel av kostnaderna för ytbeläggning av trappan. I övrigt skall Wasa bestrida kostnaderna för uppförandet av trappanläggningen.

13 ", Trappanläggningen skall förbli Wasas egendom. 4. Kommunen skall svara för och bekosta framtida underhåll av anläggningen. Likaså skall kommunen svara för och.bekosta skö.tsel. och renhållning vari Inbegripes på anläggningen befintlig växtlighet.. 5. Eftersom trappan kommer att utgöra allmän platsmark skall allmänheten äga fritt tilltråde till densamma. Sålunda skall trappans översta plan kunna tas i anspråk för olika arrangemang som konserter, offentliga framträdanden m.m. Dock medgiver kommunen innehavaren av hotellrörelsen rätt att för uteservering taga i anspråk utrymme på trappans översta plan. När så sker åligger de.t hotellinnehavaren att svara för och hekosta renhålining av det utrymme; som därvid tas i anspråk. 6. Under trappan kommer att lordningställas ett antal parkeringsplatser. Dessa skall 1 görligaste mån reserveras för hotellets gäster. 7. Detta avtal får inskrivas i kommunens fastighet Eslöv Eslöv 53:4 (tjänande) till förmån för Wasas fastighet Eslöv Köpmannen 11 (härskande). Av detta avtal är två likalydande exemplar upprättade och utväxlade. Eslöv den/". ;K//iUrg För Eslövs kommun: V Stockholm För WASA/LIVFÖRSÄKRING; ÖNIS.IDIGT C- 7-7<å/ (2. 4/(X-2../t---t1..7

14 Bilaga 3 SICULDESREV. T111 EslöVs kommun betalår Waså LIvfötsäkrings ömsesidigt, seilast den 1 februari 2 : tvålniljonerfeinhundrätusen ( kronor: Linet ät ränte- och amorterings#ritt. Fördtingsbeloppet ävser lån för oihyggnad av fåstigheten : Köpmen4en.11'i Eslöv för hotell- ödirestaurantändamålenligt avtal meilanboleget och kommunedden 4 och 14,'Maj I90.7. Om löte1i Och reåtautantlekälerna inan fastigheten.inte huvudeakliga delat'utnyttjas föt avsett ändamål'äger koååunen säga upp lånet tilkomedeibarietaining. Sket ej betalningpå'ang1ven fötfallodag ellersemst 10 dagar efter tippsägningenligt andra étycket'ovan skall dröjsmålsräntderiäggas Med eå räntesats som.med.åtta procenten-' heter övetstiger av rikebanken fastställtdiskonto eller mot-. svarande. StoCkholin dex'l. Ole. Wåsa Ilvförpäkring, Usesidlgt :.. Bevittnas: G4A/Attzje.ofde,4.P.c..7," c-,4466t ir-c/er- eo, ilopm,orai.e J/4 atmomft.. Na.

15 Enkät kan avgöra Stenssons framtid Bilaga 4 Av Henrik Lindahl 18 DECEMBER ESLÖV. 250 företagare 1 Eslöv ska få svara på en enkät om vilka behov de har av ett hotell i stan. Svaren kan få avgörande betydelse för Stenssons öde. Men något öppet möte för allmänheten hålls inte. Får vi en öronbedövande opposition mot att göra om hotellet till bostäder kommer inte jag att rösta för att förslaget går igenom. Då försöker jag hitta en kompromiss, till exempel att en viss del av fastigheten fortfarande ska vara hotell, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Melinder (M) om enkäten. Kan man säga att hotellets framtid därmed fortfarande är en öppen fråga? Absolut, det är ingen tvekan om det. Enkäten skickas ut direkt efter nyårshelgen. Alla näringsidkare med fler än fem anställda svara på frågor om hur stort behov de har av ett hotell i Eslöv, var de tycker det bör ligga och om de skulle kunna tänka sig att "prenumerera" på ett visst antal nätter varje år. I höstas stoppades den nya detaljplanen tillfälligt efter kritik om att den borde hanteras i så kallat normalt planförfarande i stället för enkelt. Nu, båra tre månader senare, är den nya versionen klar och har fått ett första godkännande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden utan att innehållet egentligen ändrats alls. Den enda skillnaden är att planen nu ställs ut vilket ger allmänheten betydligt bättre möjligheter att ge sin åsikt än vid ett enkelt förfarande, säger Janet Andersson (S), första vice närnndsordförande. Oppositionspartierna C, FP och SD motsatte sig beslutet och krävde att även trappan skulle tas med i detaljplanen, vilket i sin tur skulle kräva ytterligare utredningar. Men de blev nedröstade med siffrorna 7-4 av majoriteten. Om enkäten inte ändrar på någonting kan ombyggnaden av hotellet därmed få ett slutligt godkännande under våren 2012, möjligen redan i februari. Hotellets ägare står då redo att köra igång med ombyggnaden så fort som möjligt. Hur det blir med det helt nya hotell som det är sagt ska byggas vid Medborgarhuset finns det däremot fortfarande inga besked om. En stor del av kritiken mot stängningen av Stensson har handlat om just risken för att det uppstår ett "glapp" där det inte finns något hotellallsi E*slöv. En av de tyngsta kritikerna, Tony Hansson (S), tycker fortfarande att Stenssonfrågan borde utredas noggrannare innan det tas några beslut. Men någonstans måste man också respektera hur miljö- och samhällsbyggnadsnämnden väljer att arbeta med frågan. Jag har fört upp frågan på dagordningen och sagt vad jag tycker, mycket mer kan jag inte göra, säger Hansson. Han hade gärna sett ett öppet möte om hotellet. Men något sådant är inte inplånerat. Nämnden anser inte att det behövs. Förslaget finns att läsa bland annat på stadshuset och biblioteket. Vem som helst kan skicka in sina synpunkter till oss, säger stadsbyggnadschef Anna Lyhagen.

16 Advokatfirman Leif Persson AB Postadress: Kontorsadress: Telefon: Telefax: PlusGiro: Bankgiro: Reg.nr: Godkänd: Box 219, ESLÖV Norregatan 1, ESLÖV 0413/ / F-skatt Eslövs Kommun Miljö- och Samhällsbyggnad ESLÖV MOS ÖVERKLAGELSESKRIFT ällande detar lan för Kö mannen 11 i Eslöv Eslövs Kommun. I eget ärende får jag härmed översända överklagelseskrift i rubricerade mål vederbörligen ställd till Länsstyrelsen. Eslöv den 13april 2012 Persson /