VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING 2012"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING VISION, VERKSAMHETSIDÉ OCH UPPDRAG 1 A. Vision för svenskspråkig dagvård och utbildning Svensk dagvård och utbildning (Sdu) är en välfungerande och flexibel organisation. Verksamheten genomförs så att barnet och dess föräldrar upplever kontinuitet. Inlärningsmiljön är relevant och förbereder barnen för framtidens samhälle. Svensk dagvård och utbildning är en attraktiv arbetsgivare. 1 B. Vision för det pedagogiska utvecklingsarbetet Svensk dagvård och utbildning strävar efter att skapa en flexdag för barn och unga, vilket innebär att barnets och den ungas dag formas flexibelt i fyra olika dimensioner; utrymmen, plats, form och struktur. Flexdagens uppbyggnad varierar utgående från enhetens egna förutsättningar och behov. Den beaktar även barnens och de ungas egna behov vilket leder till att flexdagen ser olika ut för de olika individerna. Inom ramen för strategiarbetet beslöts att gemensamma målsättningar för året är inom dagvården att arbeta med reflekterande frågor som grund för en ökad medvetenhet om barnets inlärningsprocess. Musik är ett gemensamt tema för hela året med anledning av att Skolmusik 2013 arrangeras i Esbo. Därutöver har varje enhet har i sin läsårsplan för ett mål som anknyter till visionen om en flexdag. Pilotprojektet gällande att anordna eftermiddagsverksamhet i kommunal regi och att utveckla ledarskapet inom Sdu är målsättningar som anknyter till visionen vilka beskrivs senare i texten. Källa: Smeds, Krokfors, Ruokamo och Staffans (red.), InnoSchool välittävä koulu (2010) 1 C. Verksamhetsidé Det svenska dagvårds- och utbildningsväsendet arbetar för att varje barn och ung människa ska få goda möjligheter att växa, utvecklas och lära sig utgående från sina förutsättningar i en trygg och inspirerande svenskspråkig miljö. Kontinuiteten i vård, fostran och lärande samt den kulturella tillhörigheten förstärks genom att upprätthålla en sammanhållen förvaltning i perspektivet av livslångt lärande. Enheten för svensk dagvård och utbildning koordinerar utvärdering och utveckling av verksamheten inom dagvård och skola, ansvarar för ekonomi och förvaltning och skapar förutsättningar för och ger stöd till dagvården och skolorna.

2 1 D. Uppdrag Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning ska för sin språkgrupps del anordna dagvård, förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, medverka till ombesörjandet av morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever samt koordinera och utveckla utbildning som följer på den grundläggande utbildningen. 2. EKONOMI Den justerade driftsbudgeten för Svensk dagvård och utbildning år 2012 uppgick till 54,9 milj. euro. Bokslutet för svensk dagvård och utbildning visar ett totalt överskott på 0,9 milj. euro. Överskottet beror främst på personalutgifterna, skjutsarna, hemvårdsstödet och de interna köptjänsterna som varit mindre än det budgeterade. De budgeterade inkomsterna uppgick till 3,8 milj. euro och bokslutet visar ett underskott för inkomsternas del på 0,05 milj. euro. Underskottet hänför sig till periodiseringen av grundläggande utbildningens understöd euro Svensk dagvård o utbildning, nämnden, centralen, IT Grundläggande utbildningen Budget 2012 Utgifter Över- /underskott Gymnasiet Dagvården Totalt De olika verksamhetsområdenas över-/underskott beror på följande: Verksamhetsområdet 321 som inkluderar nämnden, centralen samt IT-utgifterna överskrider det budgeterade med 0,1 milj. euro. Överskridningen hänför sig till IT-budgetens köp av tjänster och ITbudgetens leasinghyror, då ökningen av dessa utgifter varit svåra att förutse. Verksamhetsområdet 322 som inkluderar utgifterna för den grundläggande utbildningen visar ett överskott på 0,8 milj. euro och användningsgraden av budgeten är 97,1 procent. Personalutgifterna underskrider det budgeterade med 1 milj. euro. Av detta hänför sig 0,2 milj. euro till periodiseringen av understöd som erhållits av staten, bl.a. för att förminska undervisningsgrupperna. Skolornas personalutgifter underskred det budgeterade med 0,8 milj. euro, men motsvarande användning syns på köp av hyrd arbetskraft (0,5 milj. euro) och köp av skolmaterial och -utrustning (0,2 milj. euro). Köp av tjänster visar totalt en överskridning på 0,2 milj. euro och beror på att hyrd arbetskraft syns under köp av tjänster. Framför allt de abonnerade skolskjutsarna mellan Vindängens skola och de tillfälliga skolutrymmena i gamla Mårtensbro skola minskar på den överskridning som användningen av hyrd arbetskraft medför. Köp av material och förnödenheter visar en överskridning på knappa 0,2 milj. euro. Skolornas helhetsbudgetering har möjliggjort att oanvända personalutgifter kunnat utnyttjas för köp av behövlig utrustning och material.

3 Köp av interna tjänster visar ett överskott på 0,1 milj. euro och hänför sig till Esbo Caterings krediteringar i samband med skolmaten. Verksamhetsområdet 323 som inkluderar utgifterna för gymnasie-utbildningen visar ett underskott på 36 tusen euro, vilket innebär att 100,9 procent av de budgeterade medlen använts. Personalutgifterna och köp av undervisningsutrustning har p.g.a. utökat elevantal varit högre än det budgeterade. Verksamhetsområdet 324 som inkluderar de kommunala daghemmen och familjedagvården, köptjänster av övriga daghem samt FPA-understöden, dvs stödet för privat dagvård och hemvårdsstödet, visar ett överskott på knappa 0,3 milj. euro. Totalt har 98,8 procent av det budgeterade använts inom verksamhetsområdet. Personalutgifterna underskrider det budgeterade med 0,3 milj. euro men i motsvarande grad överskrider köp av hyrd arbetskraft det budgeterade eftersom även utgifterna för hyrd arbetskraft budgeterats under momentet för personalutgifter. FPA-understöden visar ett överskott på 0,1 milj. euro för hemvårdsstödets del. Köp av interna tjänster visar ett överskott på dryga 0,2 milj. euro då fastighets- och matavgifterna varit lägre än det budgeterade. Utveckling och jämförelse av elevpriserna Grundskolorna BS BS BS SUKO SDU SUKO SDU SUKO SDU Antal elever ,5 / elev / elev / elev / elev / elev / elev Förvaltning, undervisning och elevvård Skolskjutsar Fastighetskostnaderna Matavg ifter Grundskolan totalt Gymnasierna BS BS BS SUKO SDU SUKO SDU SUKO SDU Antal elever / elev / elev / elev / elev / elev / elev Förvaltning, undervisning och elevvård Fastighetskostnaderna Matavg ifter Gymnasiet

4 totalt Utveckling och jämförelse av barnpriserna Kommunala daghem BS BS BS SOTET SDU SOTET SDU SOTET SDU Beräknat antal barn / barn / barn / barn / barn / barn / barn Personalkostna der Fastighetskostn ader Övriga kostnader Totalt PERSONAL Personalsituationen inom dagvården är fortsättningsvis svår. Sdu har satsat på aktiv rekrytering, stöd för ledarskapet, möjligheter till kompetensutveckling för både behöriga och obehöriga yrkesgrupper, arbetshandledning och läroavtalsutbildning för att dagvården ska kunna genomföras kvalitativt. Även elevvårdspersonalen är en svårrekryterad personalgrupp och därför har en del av psykologtjänsterna skötts som köptjänst. I enlighet med stadens strategi har Sdu arbetat för att höja personalens behörighetsgrad i dagvården. Femton anställda inledde en läroavtalsutbildning för att utbilda sig till närvårdare i augusti och från och med augusti ändrades tre barnskötarbefattningar till barnträdgårdslärarbefattningar. Personalsituationen inom förvaltningen har varit stabil under år Utbildningsdirektören, undervisningschefen och utvecklingschefen arbetar i par med varsin planerare; ett system som har utvärderats och visat sig vara fungerande. Personalen inom förvaltningen har deltagit i kompetensutveckling för att utveckla sin arbetstidsanvändning. 3 A. Ledarskapsutveckling Inom dagvården har föreståndarna och deras vice föreståndare arbetat med att utveckla ledarskapet mot ett delat ledarskap. Alla föreståndare och vice föreståndare har träffats några gånger under året för att dela med sig av sina erfarenheter och fungerande förfaringssätt. Alla daghemsföreståndare är administrativa som ett resultat av ett långsiktigt utvecklingsarbete med målet att skapa tid för ledarskapet. Varje daghemsföreståndare är ordförande i sin ledningsgrupp och medlem i områdets ledningsgrupp.

5 En del av rektorerna har tillsammans med sina ledningsgrupper och med rektorer och ledningsgrupper för finska skolor i Esbo deltagit i en utbildning för att utveckla det delade ledarskapet i sina skolor. Målet är att alla rektorer genomgår utbildningen senast B. Kompetensutveckling Dagvårdens obligatoriska fortbildningsdag ordnades Fortbildningsdagen inleddes med en gemensam föreläsning om mobbningsförebyggande arbete, varefter dagen fortsatte som en idémarknad, i vilken alla enheter presenterade sitt eget arbete och något de upplevt som sin styrka. Hösten 2012 genomfördes en fyra dagars fortbildningshelhet för barnträdgårdslärare med temat barns språkutveckling på daghem. Lärarnas fortbildningar har arrangerats från och med hösten 2011 huvudsakligen som ett samarbete inom huvudstadsregionen inom ramen för Kohur-projektet. Inom ramen för det nationella Kunnigprojektet har huvudstadsregionens kommuner beviljats medel för att utveckla former för och stödja undervisningspersonalens kompetensutveckling. Kyrkslätt kommun koordinerar arbetet och har anställt en koordinator för att genomföra projektet. För lärare i åk 1-6 anordnades fortbildningen Språkets magiska maskin för andra gången under 2012, denna gång i samarbete med Kyrkslätt. Språkets magiska maskin behandlar litteraturundervisning ur ett mer estetiskt och ämnesövergripande perspektiv. Inom den grundläggande utbildningen har alla lärare även haft möjlighet inom ramen för KELPOprojektet att göra benchlearning i en annan skola under en dag. Första hjälpen-kurser med inriktning på första hjälpen för barn och unga anordnades under vårterminen för personal i dagvård och utbildning. Personalens kompetens har kartlagts och utvärderats i samband med utvecklingssamtal. Ett verktyg för utvecklingssamtalen har utarbetats inom ramen för projektet Kohur och kommer att vidareutvecklas för att bättre tillgodose behovet. 3 C. Studerande och praktikanter Sdu har ett aktivt samarbete med olika läroanstalter och har även under det gångna verksamhetsåret haft studeranden inom olika verksamhetsområden som gjort sin arbetspraktik. Sdu har samarbetat med Helsingfors universitet, Åbo Akademi, Arcada, Prakticum och Stockholms universitet. Studerandena har gjort praktik inom följande verksamhetsområden: dagvård och förskola, grundläggande utbildning, förvaltning och elevvården (talterapi- och skolpsykologtjänster). 3 D. Personalen i siffror Nyinrättade tjänster och befattningar 2012 (har grundats 2012, tas i bruk 2013) Grundskolan Antal Benämning 2 klasslärare 1 lektor

6 Dagvården Antal Benämning 2 barnskötare 2 barnskötare (reservperson) 1 barnträdgårdslärare 2 gruppfamiljedagvårdare Nya fastanställningar år dagvård + utbildning sammanlagt Enheten för svensk dagvård och utbildning Ordinarie Benämning Antal 2011 Antal 2012 utbildningsdirektör 1 1 undervisningschef 1 1 utvecklingschef 1 1 familjedagvårdsledare 1 1 planerare 3 3 pedagogisk sakkunnig 1 1 sekreterare 1 1 Totalt 9 9 Elevvården grundskolan/gymnasiet Ordinarie Benämning Antal 2011 Antal 2012 psykolog 5 4 kurator 4 4 talterapeut 1 1 ergoterapeut 1 1 Totalt 11 10

7 Tillfälliga Benämning Antal 2011 Antal 2012 skolpsykolog 1 1 Totalt 1 1 Grundskolan Ordinarie Benämning Antal 2011 Antal 2012 rektor 5 5 biträdande rektor 1 1 lärare (klassl + lekt) 145 ( ) 132 ( ) timlärare 6 2 vaktmästare 2 0 skolsekreterare skolgångsbiträde specialklasslärare speciallärare Totalt Tillfälliga Benämning Antal 2011 Antal 2012 timlärare lärarvikarie (klassl + lekt) 35 ( ) 43 ( ) skolgångsbiträde skolsekreterare 2 1 specialklasslärare 5 4 speciallärare 0 4 Totalt Gymnasiet Ordinarie Benämning Antal 2011 Antal 2012 rektor 1 1 biträdande rektor 1 1 lektor timlärare 0 0 skolsekreterare 1 1 Totalt 23 23

8 Tillfälliga Benämning Antal 2011 Antal 2012 timlärare lärarvikarie 6 3 Totalt Dagvården Ordinarie Benämning Antal 2011 Antal 2012 daghemsföreståndare barnträdgårdslärare barnskötare reservperson 2 4 anstaltsbiträde gruppassistent familjedagvårdare 11 7 Totalt Tillfälliga Benämning Antal 2011 Antal 2012 daghemsföreståndare barnträdgårdslärare barnskötare reservperson 1 10 gruppassistent 3 11 anstaltsbiträde 2 4 specialbarnträdgårdslärare gruppfamiljedagvårdare specialbarnträdgårdslärare gruppfamiljedagvårdare 3 4 Totalt TJÄNSTEFÖRSÖRJNING 4 A. Uppföljning av stödformer

9 En blankett för att dokumentera de strukturella stödåtgärder som beviljats för barn inom intensifierat och särskilt stöd i förskolan skapades i samarbete med den finska dagvården. Uppföljningen av pedagogiska stödåtgärder ska beaktas då en elektronisk version av plan för barnets lärande skapas under de kommande åren. Uppföljningen av stöd för elevens skolgång och lärande inom den grundläggande utbildningen kommer att förverkligas utgående från de olika elektroniska pedagogiska dokumenten som skapas gällande stöd för eleven i Wilma. Uppföljningen kan förverkligas från och med nästa läsår då de elektroniska versionerna tas i bruk (se KELPO-projekt). 4 B. Språkstöd i dagvården En ny konsultativ barnträdgårdslärarbefattning grundades från och med januari 2012 i syfte att förverkliga språkstrategin i dagvården. Utöver det fortsatte en halvdags konsultativ barnträdgårdslärare med uppgift att stöda förverkligandet av språkstrategin. Dessa konsultativa barnträdgårdslärare besöker daghemmen regelbundet och stödjer personalen i deras språkstimulerande arbete. Den konsultativa barnträdgårdsläraren kan också delta i föräldramöten. På grund av byte av arbetsplats arbetade den nya konsultativa barnträdgårdsläraren bara några månader av året och stödet kunde ges bara inom ramen för halvdagsresursen. Målet är att alla resurser för verksamheten kan utnyttjas igen från och med hösten C. Eftermiddagsverksamheten Den lagstadgade eftermiddagsverksamheten i Esbo anordnas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning och Utbildningsstyrelsens grunder för morgon- och eftermiddagsverksamheten. Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden godkände i augusti den reviderade verksamhetsplanen för eftermiddagsverksamheten på svenska i Esbo. Eftermiddagsverksamheten erbjuds för skoleleverna genom att betala understöd till tjänsteproducenter för ändamålet. Verksamheten utvecklas i samarbete med den finska utbildningsenheten och tjänsteproducenterna. Under läsåret arrangeras eftermiddagsverksamheten av följande tjänsteproducenter: Arrangör Folkhälsan i Alberga Folkhälsan Syd Ab Bemböle Esbo stad Esbo svenska församling Matinkylän liikunnallinen iltapäiväkerho Mattby svenska lekskola o. eftis Rytmimusiikkiopisto Tauko Rödskogs familjeförening r.f. Skärgårdens Vänner i Esbo Skola/verksamhetsplats Boställ Karamalmen, Lagstad, Mårtensbro, Smedsby, Vindängen Finno Kungsgård, Mårtensbro/Sökö kapell, Mattliden/kapellet i Mattby Mattliden/Mattby Mattliden/Mattby Mattliden/Mattby Rödskog Mårtensbro/Sommaröarna I enlighet med framtidsvisionen för Sdu:s pedagogiska utvecklingsarbete, flexdag för barn och unga, piloteras eftermiddagsverksamheten i stadens egen regi på Finno skola under läsåren och Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden fastställde och preciserade under 2012 verksamhetstiderna, invalskriterierna och ansökan till eftermiddagsverksamhet liksom principerna för beviljande av understöd till tjänsteproducenterna. Enligt gällande invalskriterier till eftermiddagsverksamheten har elever i årskurs ett företräde. På andra plats kommer elever med beslut om särskilt stöd och på tredje plats elever i årskurs två. Inom dessa grupper fördelas platserna enligt fastställd prioritetsordning. Alla barn som 2012 ansökt om plats i eftermiddagsverksamhet som anordnas av Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning har erbjudits plats. Enligt statistiken deltog 536 elever i morgon- och eftermiddagsverksamheten av vilka

10 293 var ettor (88 % av åk 1) och 242 tvåor (70 % av åk 2). I den totala summan elever ingår även elever i behov av särskilt stöd i åk D. Den elektroniska inlärningsmiljön utvecklas och utbudet på elektroniska tjänster förbättras Under året påbörjades en genomgång av den tekniska utrustningen i daghemmen och skolorna. Detta s.k. IT-kontro projekt förverkligades i samarbete med bildningssektorns it-förvaltning. Utgående från kartläggningen har en plan för nödvändiga förändringar gjorts upp för varje enhet. Förändringarna förverkligas under de kommande åren i den mån som budgeten möjliggör. IT-kontro projektet har även haft som uppdrag att bl.a. skaffa ett nytt system för distansundervisning i realtid samt att förverkliga riskkartläggningar inom dagvård och utbildning. I slutet av året påbörjades också beredningen av konkurrensutsättning av skolornas elektroniska lärmiljö. Stadens hemsidor förnyades i januari Planerarna på Sdu har bearbetat och uppdaterat informationen som gäller resultatenhetens verksamhetsområde. Vårdnadshavarna erbjöds våren 2012 för första gången möjligheten att anmäla sitt barn till eftermiddagsverksamheten elektroniskt. De flesta anmälde sitt barn elektroniskt i samband med skolanmälan. 4 E. Utvärdering Utvärderingsarbetet leddes och koordinerades av enhetens ledningsgrupp. Under verksamhetsåret har följande objekt utvärderats: MetrOP, Centret för utbildningsevaluering vid Helsingfors universitet, 3-årigt forskningsprojekt gällande ungdomars välmående i ett differentierat metropolområdet, målgrupp elever i åk 7 Utvärderingen av inlärningsresultaten i matematik, longitudinell utvärdering, Sökövikens skola (UBS) Enkät om serviceförmågan hos huvudstadsregionens skolor till elever och vårdnadshavare i åk 2 Vårdnadshavarenkät inom den grundläggande utbildningen, våren 2012 Besök i enheterna. Under verksamhetsåret besöktes alla daghem. Utbildningsdirektören och undervisningschefen har besökt skolorna under läsåret med beaktande av förändringarna i läroplanen som trädde ikraft Utvärdering av dagvårdens ledarskap Utbildningsstyrelsen ordnade inga nationella utvärderingar som kunde köpas för hela årskurser läsåret Enheternas kvalitetsredovisningar insamlades under hösten. Kvalitetsredovisningen gjordes för nionde gången och i den utvärderades hur skolans/daghemmets mål för läsåret/verksamhetsåret har uppfyllts. Utvärderingsrapporten för svensk dagvård och utbildning 2012 godkändes av nämnden i december. 4 F. Kvalitetskriterier Undervisningsministeriet har utarbetat kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen (2010). År 2010 inledde stadens svensk- och finskspråkiga utbildningsenheter ett projekt för att utveckla ett gemensamt självvärderingssystem i enlighet med kvalitetskriterierna. Under 2012 kompletterades kvalitetskriterierna med nya kort: undervisnings- och kulturministeriets kort för klubbverksamhet och morgon- och eftermiddagsverksamhet samt Esbos egna kvalitetskriterier för inlärning. Standardenkäterna, d.v.s. elev-, vårdnadshavar- och personalenkäterna som används som grund för utvärderingsarbetet, förnyades under Sammanlagt 23 finsk- och svenskspråkiga skolor deltog i

11 projektet under Arbetet med att utarbeta ett självvärderingssystem för utbildningsanordnaren påbörjades under året. Kvalitetskriterieprojektet fortsätter under G. Ekostödpersoner Staden har som mål att det i alla arbetsenheter finns en av närförmannen utnämnd och fortbildad ekostödsperson, som är insatt i arbetsplatsens miljöfrågor. Ekostödpersonens centrala uppgift är att främja en miljömedvetenhet inom den egna arbetsgemenskapen och stödja sina kolleger gällande miljöfrågor. Ekostödsverksamheten har sin grund i stadens klimatstrategi och målet att minska utsläpp. Ekostödsverksamheten koordineras av stadens miljöcentral. Sdu har i samarbete med miljöcentralen planerat en skräddarsydd ekostödskurs på svenska till personal inom svensk dagvård och utbildning. Den första ekostödskursen på svenska anordnades under hösten Sdu har 18 ekostödspersoner. 4 H. Utvecklingsprojekt Utvecklandet av allmänt, intensifierat och särskilt stöd inom den grundläggande utbildningen (KELPO) Svensk dagvård och utbildning har sedan år 2008 deltagit i Utbildningsstyrelsens nationella projekt KELPO vars syfte var att utveckla det allmänna, intensifierade och särskilda stödet inom den grundläggande utbildningen. Det nationella utvecklingsarbetet har varit en del av beredningen av lagförändringen gällande specialundervisningen som trädde i kraft Målet med utvecklingsarbetet var att vidareutveckla det tidiga iakttagandet och stödåtgärderna inom den grundläggande utbildningen i enlighet med specialundervisningsstrategin som låg som grund för förändringarna i lagen om den grundläggande utbildningen. Förändringarna i lagen trädde i kraft och föranledde förändringar i de nationella grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen samt för förskoleundervisningen. Reviderade läroplaner för grundläggande utbildning och förskoleundervisning på svenska i Esbo trädde i kraft i enlighet med ändringar och kompletteringar i läroplansgrunderna som utbildningsstyrelsen fastställt. Svensk dagvård och utbildning beviljades ännu för åren för att genomföra projektet. Statsunderstödet riktades till att följa upp hur förändringarna i läroplanen verkställts, för att vidareutveckla stödet till eleven och för att stöda skolorna i de förnyade processerna. Arbetet har förverkligats i praktiken genom att erbjuda olika typer av fortbildning, handledning, stöd och konsultation, språkstödjande insatser, utvecklande av stödgrupper enligt specifik metod samt koordinering av projektet. Under året har bl.a. följande verksamheter genomförts inom ramen för projektet: alla lärare inom den grundläggande utbildningen har haft möjlighet till benchlearning under en dag, dvs. att besöka en annan skola som en del av sin kompetensutveckling. Inom ramen för projektet har speciallärare i åk 7-9 fått en extra resurs för att handleda och stöda ibruktagandet av den nya läroplanen och de nya förfaringssätten i sina respektive skolor. en arbetsgrupp har träffats för att diskutera två- och flerspråkighetsproblematiken i förskola och skola. Gruppens uppgift var att fundera på olika sätt att stödja elever med två- eller flerspråkig bakgrund, men samtidigt hur man bättre kan stöda de enspråkigt svenska eleverna. Gruppen har bjudit in olika sakkunniga inom området för att belysa problematiken ur olika synvinklar. arbetet med att överföra de olika pedagogiska dokumenten (pedagogisk bedömning och utredning, plan för elevens lärande och individuell plan) till elektronisk form i Wilma har påbörjats. Arbetet fortsätter under år 2013.

12 Digital portfolio i dagvården Pluttra är ett digitalt verktyg för portfolio, kommunikation och dokumentation för dagvård och förskola. Sdu piloterar Pluttra i tre barngrupper läsåret Pluttra består av en avdelningsblogg och barnens personliga portfolio. I avdelningsbloggen dokumenteras barngruppens vardag med text och bild. I den personliga portfolion dokumenteras barnens utveckling och lärande. Utvärdering av Pluttra sker kontinuerligt under piloteringen både ur barngruppens perspektiv och ur föräldrarnas perspektiv. Trådlöst nätverk i grundskolan Målet med projektet är att bygga ut ett trådlöst nätverk i alla svenska grundskolor i Esbo. Det trådlösa nätverket möjliggör en pedagogisk tillämpning av mobila verktyg som är beroende av trådlös kontakt till internet. Det trådlösa nätverket innefattar nu alla grundskolor inom Sdu. Under 2013 optimeras det trådlösa nätverket. Klubbverksamhet Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning har beviljats understöd för utvecklande av klubbverksamhet sedan För åren beviljades Kommunens egen andel av understöden är 25 %. Skolans klubbverksamhet utvecklas för elever inom den grundläggande utbildningen. Målet var att utveckla klubbverksamheten som en del av det allmänna stödet i skolan och erbjuda elever intressanta och mångsidiga aktiviteter utifrån deras behov och intressen i en trygg miljö. Alla skolor har anordnat klubbar. Skolorna planerar och genomför sin klubbverksamhet enligt elevernas behov och intressen. Lärare har deltagit aktivt i planeringen av klubbarna och genomförandet av klubbarna. Klubbledarna är delvis skolornas egen personal, men även utomstående klubbledare anlitas. Antalet klubbar som även fungerar som stöd för elevens lärande och skolgång, t.ex. läxläsningsklubbar, har ökat. Inom åk 7-9 har utbudet utvidgats och fler elever än tidigare har tagit del av verksamheten. År 2012 har skolorna anordnat ca 1750 timmar klubbverksamhet. Kohur Inom ramen för det nationella Kunnig-projektet har huvudstadsregionens kommuner beviljats medel för att utveckla former för och stödja undervisningspersonalens kompetensutveckling. Kyrkslätts kommun koordinerar arbetet och har anställt en koordinator för projektet. Under året arrangerades pedagogiska caféer och olika kurser. En gemensam elektronisk plattform som bland annat kan användas som infokanal och diskussionsforum anskaffades. Delaktig i Finland Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning deltar tillsammans med förvaltningarna för dagvård och utbildning i huvudstadsregionens övriga kommuner i det nationella projektet Delaktig i Finland. Projektet leds av Arbetarinstitutet i Helsingfors i samarbete med Luckan. Under året har samarbetsmöten, pedagogiska caféer och ett seminarium i anslutning till projektet arrangerats. Rakt på sak Sdu deltog som en av sex pilotkommuner i projektet Rakt på sak, som leddes av Finlands Kommunförbund och Institutet för de inhemska språken. Målet med projektet var att förbättra och förtydliga den skriftliga kommunikationen inom kommunen och på så sätt höja kvaliteten på servicen till kommunborna. Inom ramen för projektet uppmuntrades de anställda att utveckla sin språkliga kompetens och bland annat kommunernas blanketter, information och beslutsberedning granskas. Under året sammankom kommungruppen till några möten och ett studiebesök till Nacka kommun ordnades i maj. Sdu deltog i projektets seminarium om webbskrivande på våren och projektets

13 avslutningsseminarium på hösten. I Esbo ordnades två skrivhandledningsförmiddagar under ledning av projektets konsult Eivor Sommardahl. Projektet avslutades i november Toppkompetens Sdu deltar i Utbildningsstyrelsens utvecklingsprojekt för den svenskspråkiga utbildningen, Toppkompetens. Projektet pågår åren I. Fastighetsärenden Under våren 2012 flyttade Mårtensbro daghem och in i sina nya utrymmen på Rektorsgränden. Den nya fastigheten har utrymmen även för Sökövikens skolas undervisning i huslig ekonomi och musik. Mårtensbro daghems och skolas tidigare utrymmen vid Fjärdgatan erbjöd ändamålsenliga utrymmen för Vindängens daghem och skola under den tid då saneringen av lokalerna i Hagalund genomförs. Verksamhetsåret renoverades Skepparbackens daghems utrymmen och daghemmet fungerade i tillfälliga lokaler på Korssjögatan. Då Skepparbackens daghem flyttade tillbaka till sina egna lokaler inledde det nya daghemmet Klippan sin verksamhet i lokalerna på Korssjögatan. 4 J. Stödtjänster Skolskjutsar och skjutsar inom dagvården Esbo stad ordnar skjuts för elever i årskurs 1 2 om skolvägen är över tre kilometer och för elever i årskurs 3 9 om skolvägen är över fem kilometer. Skolvägen mäts enligt den kortaste väg som är framkomlig till fots året runt. Skolskjutsarna ordnas med kollektiva trafikmedel eller som abonnerade skjutsar med taxi. För elever i förskoleundervisningen beviljas reseunderstöd genom att understöda vårdnadshavarna med ett belopp som motsvarar priset av kollektivtrafikens periodbiljett för en vuxen. Skolskjutsarna koordineras av bildningssektors stab. Rektorerna beviljar dock resekort för elever inom den grundläggande utbildningen och utvecklingschefen i resultatenheten för svensk dagvård och utbildning beviljar abonnerad skjuts. År 2012 beviljades 422 resekort för elever i grundskolan. Abonnerade skjutsar beviljades för 71 elever. Största delen av de beställda skjutsarna har beviljats för specialelever. En del av eleverna har inte abonnerad skolskjuts för alla skolresor och därför kan de ha båda förmånerna. Därutöver beviljas skjutsar på grund av undervisningsarrangemang, till exempel skjutsar i anslutning till religionsundervisningen. Inom dagvården beviljas skjutsar på basis av specialdagvårdens rekommendationer och läkarutlåtanden. Inom dagvården beviljades skjuts för 2 barn. 1 barn skjutsades till förskoleundervisningen. Reseunderstöd beviljades för 4 barn på hösten i förskoleundervisningen. Måltidstjänster Under år 2012 handhade Affärsverket Esbo catering i huvudsak själv bespisningen i de svenska skolorna och daghemmen. Under vårterminen 2012 skötte dock Sodexo Oy bespisningen som köptjänst i Karamalmens skola och Kungsgårdsskolan samt Karamalmens daghem, Kungsgårds daghem och Mickels daghem. Från höstterminen 2012 har Blue Services Partners Oy skött bespisningen som köptjänst i Karamalmens skola och Smedsby skola samt Karamlamens daghem, Smedsby daghem och Portängens daghem. I Vindängens skola och daghem har Folkhälsanhuset ansvarat för bespisningen. Avgiftsbelagda mellanmål hade eleverna möjlighet att köpa i Lagstads skola, Mattlidens skola, Mårtensbro skola och Sökövikens skola. Esbo catering skötte om mellanmålen till fyra eftisar och Sodexo till ett eftis på vårterminen och Blue Service Partners till två på höstterminen. I Vindängen ansvarade Folkhälsan även för eftismellanmålet.

14 Städtjänster Städtjänsterna inom Esbo fastighetstjänster ansvarar avtalsenligt för städningen i skolorna och dagvårdsenheterna. Städningen sköts antingen som eget arbete eller som köptjänst. Vaktmästartjänster Enheten för reception och övervakning vid Esbo fastighetstjänster har fr.o.m ansvarat för vaktmästartjänsterna. De svenskspråkiga skolenheterna har haft 3 vaktmästare under KUNDER OCH KOMMUNBOR Eleverna upplever sin inlärningsmiljö som trygg Skolorna följer i sina årliga kvalitetsredovisningar upp elevernas välmående och säkerhet. Personalens säkerhetskunnande säkras genom systematisk utbildning och under 2012 har det ordnats utbildning i bl.a. första hjälp, kriskommunikation och brandsläckning. Polisen har ordnat utbildning för skolornas säkerhetsteam och stadens arbetarskydd har organiserat möten och utbildningstillfällen för arbetarskyddsombuden. Utrymningsövningar genomförs regelbundet på enheterna. Förnyade direktiv om säkerhet och välmående Den finska och svenska utbildningsenheten sammankommer kontinuerligt med företrädare för bl.a. räddningsverket, polisen, bildningssektorns arbetarskydd, teknik- och miljösektorn samt affärsverkssektorn. Direktiv för säkerhet och välmående har förnyats under Påbyggnadsundervisning i Lagstad skola Alla elever i svenskspråkiga skolor i Esbo som saknade en studieplats efter den grundläggande utbildningen beviljades plats i påbyggnadsundervisning i Lagstads skola. Påbyggnadsundervisningen i Lagstad har utvecklats under året 2012 med målet att uppdatera påbyggnadsundervisningens läroplan och att bättre möta elevernas individuella behov. Målet är att ta i bruk den nya läroplanen i augusti Under hösten bekantade sig rektor och en grupp med personal från Lagstads skola sig med olika sätt att anordna påbyggnadsundervisning i närregionen. 6. EN VITAL OCH KONKURRENSKRAFTIG STAD FÖR HÅLLBAR UTVECKLING 6 A. Internationellt samarbete Sdu har deltagit som Helsingfors universitets samarbetspartner i ett nordiskt NordPlus-projekt, vars syfte är att skapa en gemensam studiemodul i naturvetenskaper (science) för barnträdgårdslärarutbildningar i de deltagande nordiska universiteten och högskolorna. Studerande från den svenskspråkiga barnträdgårdslärarutbildningen vid Helsingfors universitet har inom projektet genomfört praktiska studier i Mårtensbro daghem. Rødovre kommun i Danmark har initierat ett samarbete med den svenskspråkiga dagvården i Esbo kring temat naturvetenskaper (science). En ansökan om ett gemensamt EU-projekt (Comenius Regio) har utarbetats under hösten Understöd för projektet beviljas från hösten 2013 till Med Malmö högskola fortsatte samarbetet kring utvärderingsfrågor.

15 Sdu:s ledningsgrupp deltog i oktober i den europeiska rektorsorganisationen ESHA:s konferens i Edinburgh. I samband med konferensen besökte ledningsgruppen också Lockerbie Academy som Mattlidens gymnasium samarbetar med inom projektet LEAP (Linked European Awareness Project). Mattlidens gymnasium hade inom projektet LEAP besök av ca 40 studerande och 5 lärare från Norge, Polen, Italien och Skottland. Temat för det veckolånga besöket var design. Internationellt samarbete i form av olika besök fortsatte som tidigare. En del av personalen deltog också i några utländska konferenser. 6 B. Nätverk och samarbete Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning har ett aktivt samarbete och befintliga nätverk både inom Svenskfinland och med andra resultatenheter inom staden. Särskilt samarbetet med resultatenheterna för finsk dagvård och för finsk utbildning är aktivt och regelbundet. Inom utbildningen har samarbetet mellan de finsk- och svenskspråkiga rektorerna aktiverats de senaste åren i samband med gemensamma projekt så som skolvis budgetering och utvecklingen av skolornas ledarskap. Mattlidens gymnasiums rektor träffar de finska gymnasiernas rektorer regelbundet på Lurex (lukion rehtorit) möten. Sdu är en aktiv aktör även inom huvudstadsregionen och nationellt samt i samarbetet med utbildningsenheter som Helsingfors universitet, Åbo Akademi, Arcada och Prakticum. 7. FÖRVALTNING 7 A. Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden hade som uppgift att leda, utveckla och övervaka verksamheten inom svensk dagvård och utbildning enligt mål fastställda av stadsfullmäktige och stadsstyrelsen. Under året sammankom nämnden till möte elva gånger. Dessutom deltog nämnden i en utvecklingsdag tillsammans med ledningsgruppen för svenska dagvårds- och utbildningsenheten, i bildningssektorns ekonomi- och strategiseminarium för sektorns nämnder samt i ett seminarium om ämnesprofilering i skolan. Nämnden sammanträdde också till möte med ordförandena för Esbo svenska skolors direktioner. Nämndens sammansättning Ordförande Grundström Mia, SFP Viceordförande Hursti Anna-Mari, C Becker Emilia, Saml. Binder Tesi, Gröna Grönholm Inari, Saml. Hellsten Kenneth, SFP Holst Jan, Saml. Kivistö Kalevi, VF Krogius Edward, KD Norrman Ralf, SDP Pakarinen Heikki, Saml. Stolt Stig, SFP Wenman Mikaela, SDP suppleant Norlamo Sabrina, KA suppleant Eertola Nils, C suppleant Solhagen Tuuli, Saml. suppleant Knaapila Nina, Gröna suppleant Liimatainen Vilho, Saml. suppleant Ruth Christina, SFP suppleant Meurman Elisabet, Saml. suppleant Arnö Monika, VF suppleant Tulijoki Juha-Pekka, KD suppleant Liljelund John, SDP suppleant Nortamo Simon, Saml. suppleant Hellsten-Palomäki Katarina, SFP suppleant Lindholm Britta, SDP

16 Stadsstyrelsens företrädare Pankasalo Anja, Saml. Ungdomsfullmäktiges representant Kujala Nicholas suppleant Åkerlund, Kirsi, Saml. suppleant Ajalin Riia Representanter i Grankulla skolnämnd Nyholm Annica, SFP von Knorring Hans-Peter, SFP suppleant Bergman Anna, SFP suppleant Viertomies Pekka, SFP 7 B. Direktionerna Direktionerna som väljs av nämnden fungerar som förtroendemannaorgan i grundskolorna och i gymnasiet. De arbetar i enlighet med uppgifter som nämns i instruktionen för nämnder och direktioner inom Esbo stads bildningssektor. Under året sammanträdde direktionerna i medeltal två till tre gånger. 7 C. Ledningsgruppen för svensk dagvård och utbildning Till ledningsgruppen för svensk dagvård och utbildning hör utbildningsdirektören, undervisningschefen, utvecklingschefen, de tre områdesansvariga daghemsföreståndarna, tre rektorer, som representerar olika utbildningsstadier, samt rektorn för Finno skola. I ledningsgruppen deltar också en sakkunnig från sektorns personalenhet, en sakkunnig från sektorns ekonomienhet samt en representant för arbetstagarna. En planerare vid Sdu fungerar som sekreterare i ledningsgruppen. 8. STATISTIK Dagvård Dagvårdsstatistiken är räknad enligt barnantalet och Barnantalet år 2012 i den kommunala dagvården är 1264 barn, varav 376 barn är i förskoleundervisning. Det totala antalet barn i dagvård i Esbo är Antalet barn i dagvården varierar månatligen. Dagvårdsform (antal daghem) Barnantal Förändring Kommunala daghem (23) Kommunal familjedagvård (15) Köpavtal (11) Privat dagvård (9) Totalt Utbildning Läroinrättningar i Esbo Årskurs Årskurs

17 Årskurs Årskurs Gymnasium 1 1 Totalt Elevstatistiken är räknad enligt elevantalet och Elevantal Förändring Årskurs Årskurs Totalt Gymnasium Elevantal enligt årskurs Årskurs Förändring Totalt Gymnasium (nationella + IB) Årskurs Totalt

18 Gruppstorlekar I tabellen nedan presenteras antalet elever i grundskolan fördelat på olika gruppstorlekar enligt uppgifter per statistik. I statistiken ingår inte smågruppsundervisningen. Antalet elever fördelat på gruppstorleken i grundskola: Årskurs elever % elever % elever % elever % storlek < Årskurs storlek elever % elever % elever % elever % < Årskurs Storlek elever % elever % elever % elever % < Medelstorleken åk åk åk

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 2013 Arbetet inom resultatenheten för svensk dagvård och utbildning präglades år 2013 av fullmäktiges beslut om Berättelsen om Esbo och om bildningssektorns

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Att förbereda strategin Berättelsen om Esbo (Espoon tarina) inför nästa fullmäktigeperiod har

Läs mer

FLEX-DAG FÖR BARN OCH UNGA

FLEX-DAG FÖR BARN OCH UNGA VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING 2011 1. VISION, VERKSAMHETSIDÉ, UPPDRAG OCH SYFTE Vision för svenskspråkig dagvård och utbildning Svensk dagvård och utbildning som organisation

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Den nya resultatenheten Svenska bildningstjänster inbegriper Esbo arbetarinstitut från och med 1.1.2015. Det betyder att organisationen

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2014-2016 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Enheten Svenska rum Invånare och tjänster Enheten Svenska rum inleder sin verksamhet i januari 2014. Inom enheten

Läs mer

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen.

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2017, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Resultatenheten Svenska bildningstjänster (Svebi) erbjuder Esboborna en fungerande vardag på svenska. Genom att förena småbarnspedagogik,

Läs mer

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU)

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) 0 Utvärderingsrapport 2013 Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Utbildningsresultat... 3 2.1 Utvärdering av inlärningsresultat i hälsokunskap...

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Esbo stad. Utvärderingsrapport. Svenska bildningstjänster

Esbo stad. Utvärderingsrapport. Svenska bildningstjänster Esbo stad Utvärderingsrapport 2016 Svenska bildningstjänster Innehåll Inledning... 2 UTBILDNINGSRESULTAT OCH UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTAT... 3 Den grundläggande utbildningen 2016-2017... 3 Studentskrivningsresultat...

Läs mer

SFUN FRAMSTÄLLAN OM TJÄNSTER OCH BEFATTNINGAR

SFUN FRAMSTÄLLAN OM TJÄNSTER OCH BEFATTNINGAR 1 SFUN 21.09.2016 FRAMSTÄLLAN OM TJÄNSTER OCH BEFATTNINGAR 2017-2019 2 FRAMSTÄLLAN OM TJÄNSTER OCH BEFATTNINGAR ÅREN 2017-2019 SFUN SVENSK SMÅBARNSPEDAGOGIK: 2017 Enligt projektplanen för Sjökulla inlärningscentrum,

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2016-2018 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Nämnden Svenska rum Tjänster Resultatenheten Svenska bildningstjänster erbjuder Esboborna en fungerande vardag på

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2015-2017 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Nämnden Svenska rum Tjänster Resultatenheten Svenska bildningstjänster är en helhet som självständigt och i samarbete

Läs mer

Skolan börjar ! Välkommen till skolan!

Skolan börjar ! Välkommen till skolan! Välkommen till skolan! Skolan börjar 15.8.2017! Läsåret 2017 2018 Anmälan 10 24.1.2017 Läsåret 2017 2018: Skola 15.8.2017 2.6.2018 Höstlov 19 20.10.2017 Jullov 23.12.2017 7.1.2018 Sportlov 19 23.2.2018

Läs mer

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen 26.09.2018 Vakansframställningar 2019-2021 2019 SVENSK SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 befattning som gruppassistent Fr.o.m. 1.8.2019 Kostnadseffekt: 12 500 /

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft

1 (5) Nämnden Svenska rum Ändringarna träder i kraft 1 (5) BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED LAGSTIFTNINGEN SOM GÄLLER SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH UTBILDNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER OCH BILDNINGSSEKTORNS STAB Nämnden

Läs mer

Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen. Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad

Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen. Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad Bildningssektorn Suko Suva Kultur Idrotts- och ungdomstjänster Svebi 9.9.2016 2 Enhetlig

Läs mer

Välkommen till förskolan!

Välkommen till förskolan! Välkommen till förskolan! Anmälan 9 23.1.2017 Läsåret 2017 2018 Läsåret 2017 2018: Förskola 15.8.2017 1.6.2018 Höstlov 19 20.10.2017 Jullov 23.12.2017 7.1.2018 Sportlov 19 23.2.2018 2 Anmälan till förskolan

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologens och skolkuratorns arbete har bestått dels av arbete inom skolans mångprofessionella elevvårdsgrupp, konsultation

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2011

Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2011 Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2011 1 INLEDNING... 3 2 UTBILDNINGSRESULTAT... 3 2.1 Utvärdering av inlärningsresultat i matematik... 3 2.2 Utvärdering av inlärningsresultat

Läs mer

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Åbo stads bildningssektorn Bilder: Bildarkiv för Åbo stads bildningssektor och pixhill.com 2 Innehåll Bästa vårdnadshavare... 4 Läroplikt... 4 Skolor...4 Den grundläggande

Läs mer

RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER

RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER RESULTATENHET: UTBILDNINGSTJÄNSTER ANSVARSPERSON: Undervisningsdirektör Jari Alasmäki EKONOMISKT RESULTAT (Excel-tabell) VERKSAMHETSIDÉ Resultatenhetens ändamål är att ge kommuninvånarna en högklassig

Läs mer

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret LÄSÅRSPLANEN FÖR ISNÄS SKOLA OCH FÖRSKOLA 2012-2013 Behandling: Personalmöte 13.08.2012 Direktionen 01.10.2012 Underskrifter: Isnäs, 01.10.2012 Mikael von Martens direktionsordförande Laura Ståhl tf. föreståndare

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten från 1.8.2016 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och

Läs mer

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Porvoo - Borgå Utbildning Den trygga inlärningsstigen Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Den trygga och enhetliga inlärningsstigen I Borgå vill man trygga barn och ungdomars

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 30 03.05.2016 45 07.06.2016 FÖRSKOLANS LÄROPLAN SVUBS 03.05.2016 30 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Rikard Lindström

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-2012 Sammanfattning Skolpsykologens och skolkuratorns arbete består dels av arbete inom skolans mångprofessionella elevvårdsgrupp, konsultation

Läs mer

Välkommen till förskolan!

Välkommen till förskolan! Välkommen till förskolan! Anmälan 8 22.1.2018 Läsåret 2018 2019 Checklista och tidtabell för förskolelanmälan inför läsåret 2018 2019 Fyll i alla uppgifter på ansökan Gör ansökan om kompletterande småbarnspedagogik

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik - short & simple Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever 2016-2017 www.inga.fi www.eftis.fi www.oph.fi Lagstiftningen är en trygghet för varje barn Ett av de viktigaste målen för morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Läroplan för förskoleutbildningen i Hangö stad

Läroplan för förskoleutbildningen i Hangö stad Läroplan för förskoleutbildningen i Hangö stad 1.8.2016 -> 20 Godkänd i Bildningsnämndens svenskspråkiga sektion 19.5.2016, 25 1. Den lokala läroplanen Läroplanen utarbetas och godkänns på finska och svenska

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologernas och skolkuratorernas arbete har bl.a. bestått av samarbete med skolpersonal och av klientarbete med elever

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Daghemmet Sesam / Sesam Nursery school. Aino Ezzat-Agha

Daghemmet Sesam / Sesam Nursery school. Aino Ezzat-Agha Daghemmet Sesam / Sesam Nursery school Aino Ezzat-Agha 70 barn mellan åldern1-5 5 olika barngrupper, åldersindelat 1 förskola 4 barnträdgårdslärare, 8 barnskötare, 2 assistenter och en föreståndare 2 Med

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Bilaga till ansökningsmeddelande 12/2017 10.4.2017 Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 1(8) Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 20.9.2010 Uppgiftslämnare Enkäten om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning ifylls av alla kommuner

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN

GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN GUIDE TILL DE SJUNDEÅHEM DÄR ETT BARN SKA BÖRJA SKOLAN 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Läroplikten... 4 2. Inskrivning till grundskolans första klass... 4 3. Sjundeå kommuns skolor och kontaktuppgifter... 5

Läs mer

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro Det här dokumentet samlar en del frågor som ställts kring flytten. Vartefter nya frågor kommer upp strävar vi till att komplettera dokumentet regelbundet.

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Verksamhetsföreskrifter för resultatenheten 3.2.3 1 (9) VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Bildningsdirektören 21.12.2016 I kraft fr.o.m. 1.1.2017 1 Verksamhetsidé

Läs mer

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa Workshop om elevhälsoplanerna Helsingfors 25.4.2017 Vasa 26.4.2017 Ann-Sofi Loo 5.5.2017 1 Enkät i mars till alla tvåspråkiga utbildningsanordnare inom grundläggande utbildningen 11 svar, 10 kommuner/utbildningsanordnare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Språket inom småbarnfostran och utbildning

Språket inom småbarnfostran och utbildning Språket inom småbarnfostran och utbildning Det finska utbildningssystemet består av tre stadier. Det första stadiet gäller grundläggande utbildning, det andra stadiet gymnasie- och yrkesutbildning, och

Läs mer

Morgon- och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland - En situationsrapport 2016 / Sammandrag. Några nyckeltal från rapporten:

Morgon- och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland - En situationsrapport 2016 / Sammandrag. Några nyckeltal från rapporten: Morgon- och eftermiddagsverksamheten i Svenskfinland - En situationsrapport 2016 / Sammandrag Några nyckeltal från rapporten: Det finns 238 eftisar i Svenskfinland Totalt 4 871 barn går i eftis i Svenskfinland

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

Särskilt begåvade elever

Särskilt begåvade elever Särskilt begåvade elever En handlingsplan för att utveckla undervisningen i de svenskspråkiga skolorna i Borgå Tammerfors 31.8.2018 ÅH Behovet föddes Ur utvärderingen av de svenska skolornas verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Verksamhetsföreskrifter för resultatenheten 1 (9) VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR RESULTATENHETEN SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER I ESBO STAD Bildningsdirektören 4.2.2019 I kraft fr.o.m. 5.2.2019 1 Verksamhetsidé

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Sammanfattning Skolpsykologernas och skolkuratorernas arbete har bl.a. bestått av samarbete med skolpersonal och av klientarbete

Läs mer

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång

Antagningar inom gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning samt ansökan till yrkesinriktad specialundervisning i gång I detta nyhetsbrev tar vi upp aktuellt om förberedelserna inför antagning till utbildningar, läroavtalsutbildningens mötesplats, Viro Nordic Digital Day dagarna under ICT-veckan samt egrunderna. Här ingår

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest

Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014. Gymnasiernas IKT-strategier har delgetts nämnden (digabi) 8/2014. Pilottest Föregångarskap Åtgärder 2014 2015 2016 KokoHelaGrani Projektet genomför under åren 2014 16 bildningssektorns andel i IT-strategin som fullmäktige godkände år 2013. Styrgrupp och nätverk har utsetts 3/2014

Läs mer

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan

Daghemmet. Tomtebo. verksamhetsplan Daghemmet Tomtebo verksamhetsplan 2016-2017 Gemensam värdegrund för den svenska dagvården och utbildningen i Helsingfors Inom den svenska dagvården och utbildningen erbjuder vi en enhetlig svensk lärostig

Läs mer

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN

LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN LOJO STADS MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHET FÖR SKOLELEVER VERKSAMHETSPLAN Utbildningsnämndens svenska sektion 10.12.2008 2 1. UTGÅNGSPUNKTER FÖR ORDNANDET AV VERKSAMHETEN... 3 1.1. Lagstiftning... 3

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014

Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014 Produktionen av svenskspråkig service inom huvudprocessen för fostran och undervisning vid Åbo stads bildningssektor 2014 Serviceområdet för svenskspråkig fostran och undervisning Inom resultatområdet

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 2/ (9) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 2/2013 1 (9) 12 Servicenätet i Västra Distriktet HEL 2013-002831 T 00 01 01 Beslut Föredragande Bakgrunden beslutade att be om utlåtande av direktionen för skolorna i Västra

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) 22.12.2016 56/2016 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2016 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga,

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen

Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen 12.11.2014 Fastställd av rektor 19.6.2012 I kap. Allmänna bestämmelser 1 Särskilda stadganden Denna instruktion gäller för Vasa övningsskola i tillägg

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

Degerby skola Läsårsplan 2015-2016

Degerby skola Läsårsplan 2015-2016 Degerby skola Läsårsplan 2015-2016 Läsårsplan för Degerby skola 2015-2016 Kontaktuppgifter Degerby skola Degerbyvägen 106 10160 Degerby rektor 09-29515230 050-4403978 magnus.ljungqvist@inga.fi lärarrum

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen

3. Ordnande och förverkligande av förskoleundervisningen Sivu 1/5 Arbetsplan 1. Enhetens uppgifter Enhet: Svenska förskolan Utbildningsanordnare: Sjundeå kommun Undervisningsspråk: svenska Elevantal: 31 Antal lärare: 2 2. Förskoleundervisningens centrala mål

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen...

Innehåll. 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen... Utbildningstjänsternas kvalitetsplan Uppdatering våren 2014 Innehåll 1 Bakgrund till kvalitetsarbetet inom utbildningstjänsterna... 3 Kvalitetskriterier för den grundläggande utbildningen... 3 2 Kvalitetsarbetet

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Grunderna för planen för småbarnspedagogik 24.11.2016 Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm

Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm Ny lag om yrkesutbildning Lag om grundläggande yrkesutbildning Lag om yrkesinriktad vuxenutbildning

Läs mer

Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2010

Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2010 Enheten för svensk dagvård och utbildning UTVÄRDERINGSRAPPORT 2010 1 INLEDNING... 3 2 UNDERVISNINGSRESULTAT... 3 2.1 Utvärdering av inlärningsresultat i modersmål och litteratur... 3 2.2 Utvärdering av

Läs mer

Utbildningspolitiskt ställningstagande

Utbildningspolitiskt ställningstagande Utbildningspolitiskt ställningstagande 2007 Mera än en skola Svenskan i Finland är ett nationalspråk och bör vara ett komplett och samhällsbärande språk, speciellt inom utbildningssektorn. En kvalitativt

Läs mer

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen 12.11.2014 1 Åbo Akademis bibliotek är en fristående enhet. Sibeliusmuseum vid Åbo Akademi och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD 2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD INLEDNING Morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET 2011 2014 Utbildningsstyrelsens nya grunder för morgon- och eftermiddagsverksamheten träder i kraft den 1 augusti 2011. Denna utvecklingsplan

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Innehåll 2 Var skall ditt barn gå i Förskoleklass? SIDA Alla barn har rätt till kunskap 4 Visionen för skolan och förskolan i Hedemora kommun

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik 2018 29.3.2019 Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen 01/04/2019 Opetushallitus 2 Utbildningsstyrelsens nätbokhandel http://www.oph.fi/svenska/bokhandel/

Läs mer