Likabehandlingsplan 2018/2019. Änga/Västervångskolan Ystad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan 2018/2019. Änga/Västervångskolan Ystad"

Transkript

1 Likabehandlingsplan 2018/2019 Änga/Västervångskolan Ystad

2 Introduktion Detta är Änga/Västervångskolans likabehandlingsplan. Denna beskriver hur vi främjar en trygg arbetsmiljö och hur vi förebygger och arbetar mot all typ av mobbning på skolan. Planen innehåller även våra handlingsplaner med konkreta åtgärder som vi genomför. Planen gäller från till och med och omfattar skola och skolbarnomsorg från förskoleklass till år Vision 2. Lagar och styrande dokument 3. Begrepp och definitioner 4. Främjande arbete 5. Kartläggning 6. Resultat och analys av kartläggningen 7. Förebyggande arbete 8. Förankring hos våra elever och personal 9. Förankring hos vårdnadshavare 10.Rutiner för åtgärder vid diskriminering och kränkande behandling 11.Blanketter

3 1. Vår vision I vår skola skall alla elever få möjlighet och chanser att utvecklas så långt om det är möjligt, både kunskapsmässigt, socialt och personligt. Änga/Västervångskolan skall vara en arbetsplats, både för elever och personal, som har engagerade vuxna som bryr sig om, där vi respekterar varandra och värnar om bra relationer. Vi skall ha en arbetsmiljö som är trygg, trivsam och utmanande, där lärandet är viktigt, på olika sätt, både i och utanför skolan. I vår skola ska alla få en chans. Vår definition av ett gott värdegrundsarbete vilar på värdeorden; Tillit, Mod, Delaktighet och Professionalitet - samlat under Ystads kommuns värdegrund Bättre tillsammans

4 2. Lagar och styrande dokument Diskrimineringslagen 2008:567 Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Skollagen Enligt 6 kap i skollagen 2010:800 ska den som driver skolan, se till att varje verksamhet (till exempel varje förskola eller skola): Målmedvetet arbetar mot kränkande behandling av barn och elever. Gör allt de kan för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. Varje år gör en plan mot kränkande behandling. Lever upp till den så kallade anmälningsskyldigheten. Om skolpersonalen får veta att en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling är de skyldiga att informera rektor och huvudmannen, det vill säga den som driver skolan. Rektorn är i sin tur skyldig att föra informationen vidare till huvudmannen. Enligt skollagen är det förbjudet för vuxna i skolan att kränka ett barn eller en elev till exempel säga taskiga saker, hota eller använda våld. Lärarna är skyldiga att skapa en trygg miljö i skolan. Det kan ibland innebära att de måste använda sig av vissa disciplinära åtgärder, till exempel visa ut en elev från resten av en lektion. Även om det kan upplevas kränkande behöver det inte vara det i lagens mening. Lgr 11 I Lgr 11, kapitel 1 står det att skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas.

5 3. Begrepp och definitioner Elev: Den som deltar i undervisningen Personal : Anställda och uppdragstagare i verksamheten enligt skollagen Vårdnadshavare: Den eller de personer som har det juridiska ansvaret för barnet. Diskriminering: Ett övergripande begrepp för negativ och kränkande behandling av individer eller grupper utifrån olika grunder. Diskrimineringsgrunderna är: kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder, könsöverskridande identitet eller ålder. Direkt diskriminering : Orättvis behandling eller missgynnande av elev på grund av dennes kön, etniska tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder, könsöverskridande identitet, bristande tillgänglighet eller ålder. Indirekt diskriminering: Är att diskriminera genom att behandla alla lika. Att exempelvis ha en regel/bestämmelse som verkar vara neutral, men som utifrån de sju diskrimineringsgrunderna får en diskriminerande effekt i praktiken. Bristande tillgänglighet: När en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. Trakasserier: ett uppträdande som kränker ett barns värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Både elever och personal kan göra sig skyldiga till trakasserier. Sexuella trakasserier: ett uppträde av sexuell natur som kränker någons värdighet. Instruktioner att diskriminera: När någon ger en order eller instruerar någon som är i beroendeställning, till exempel en anställd, att diskriminera någon annan. Kränkande behandling : Ett uppträdande som, utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund, kränker en elevs värdighet. Kränkningar kan vara ett uttryck för makt och förtryck, som t ex att retas, frysa ut någon, knuffas eller dra i håret. Kränkande behandling kan vara enstaka eller upprepade händelser. Det är den enskilda elevens upplevelser som är vägvisande och måste tas på allvar.

6 Mobbning: När någon utsätts systematiskt och över tid för negativa kränkande handlingar. Mobbning kan vara verbala eller fysiska kränkningar, skadegörelse, utfrysning och e-mobbning. Främjande åtgärder: beskriver det grundläggande arbetet vi gör för att alla elever ska vara trygga och trivas på Änga/Västervångskolan. Förebyggande åtgärder: beskriver de åtgärder som vi arbetar med där vi identifierar ett problemområde. Akuta åtgärder: de åtgärder som vi arbetar med vid akuta incidenter.

7 4. Främjande arbete På vår skola skall eleverna uppleva att de befinner sig i en trygg och trivsam miljö, där kunskap, vänlighet och integritet präglar varje dag. Eleverna skall känna sig sedda, hörda, bekräftade och respekterade. Änga/Västervångskolan har ett Elevhälsoteam bestående av rektor, biträdande rektor (sammankallande), specialpedagoger från alla stadierna, studie- och yrkesvägledare, kuratorer och skolsköterskor. Teamets uppgift är att, i samverkan med skolans övriga personal, åstadkomma en god miljö för lärande och utveckling. Elevhälsoteamet ansvarar för arbetet med trygghet, trivsel och studiero. Änga/Västervångskolan har ett trygghetsteam bestående av en representant från samtliga arbetslag, kuratorer samt skolvärd. Målet för trygghetsarbetet är att medvetet arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande. Arbetet förs ut i arbetslagen via representanterna i vardera lag. Trygghetsteamets uppdrag är: Arbeta förebyggande och främjande på skolan för en trygg och trivsam miljö t ex genom Skolgemensamma aktiviteter Verka för gemenskap och glädje på skolenheten Vara stödjande i ärenden kring kränkande behandling Vara stödjande i konflikter Ha spetskompetens inom Ystads kommuns satsning Barn gör rätt om de kan (BGRODK) med särskilt fokus på plan B-samtal och ALSUP enligt plan Delta i den kommunövergripande utbildningen och satsningen Aktivt verka för att respektive arbetslag ökar sina kunskaper kring CPS-samtal och lågaffektivt bemötande På alla elevers schema i grundskolan finns avsatt tid, Demokratitimme, som har som syfte att särskilt lyfta frågor som elevdemokrati, trygghet och trivsel och aktuella frågor. Detta sker på måndagens första lektion. Änga/Västervångskolan är en Grön Flagg-skola med uppdrag att med främjande miljöarbete skapa aktiviteter som stärker vår känsla för arbetsmiljön på vår skola. Tillsammans har vi miljöråd i ett F-9-perspektiv som har regelbundna träffar tillsammans med skolledningen. Vi har också skräpplockardagar i blandade åldersgrupper F-9. Skol-IF har återuppstått med full kraft på Änga/Västervång. I oktober utbildades 15 ungdomar i högstadiet som skall arranger aktiviteter för yngre elever, med start för fritidshemmets elever. Som vuxenstöd finns tre stycken anställda på skolan och en

8 idrottskonsulent från Skånes Skolidrottsförbund. Syftet är att främja rörelse och social samvaro för elever i skolåldern samt att hitta och lyfta positiva ledare i skolan.

9 5. Kartläggning Kommunövergripande trivselenkät årskurs 2-9 (görs i april varje år) Trygghetsvandringar 1 gång/läsår Diskussioner i Elevhälsoteamet. Diskussioner i elevrådet. Granskning av incidentrapporter. Områden som berörs i kartläggningen är: Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder.

10 6. Resultat och analys av kartläggning Eleverna i årskurs 2-9 svarade på frågor i enkät utformad i kommunen. Denna genomfördes i maj månad. Svaren angavs enligt 90% av eleverna på skolan upplever att de har bra raster. 92% har kompisar i skolan. 80% trivs i sin klass och har kompisar och känner att skolan är en trygg plats (85%). Otrygghet upplevs ofta i fria utrymmen, som i skolans omklädningsrum, raster och på toaletter. 35% upplever att de har svårt att koncentrera sig i skolan och 53% upplever att skolarbetet är stressigt, framförallt gäller detta i årskurs 9. 30% upplever att de vuxna i skolan inte arbetar för att förhindrar mobbning och kränkande behandling. Upplevelsen är också att eleverna inte blir lyssnade på. Upplevelsen är stor i årskurs 9. En stor del av eleverna, 90%, upplever att de tar ansvar för sitt skolarbete, men att de upplever att skolan inte arbetar för att eleverna skall känna att de får lust att lära sig mer och att de inte känner till målen för undervisningen. Det blir ett sämre resultat ju äldre eleverna blir. Över 90% känner att lärarna har höga förväntningar på eleverna. 85% upplever att de får det stöd och den hjälp de behöver i skolarbetet och att lärarna förklarar så att de förstår men att de inte får återkoppling på sin insats. 95% av eleverna förstår att deras arbetsinsats är viktig för hur det skall gå för dem i skolan. Den senaste trygghetsvandringen ägde rum både med elever i Ängahuset (f-6) samt med elever i Västervånghuset (7-9). I Ängahuset framkom det att det på rasterna upplevdes som få vuxna på vissa områden utomhus. Vidare framkom det att man önskade fler styrda aktiviteter på rasterna. I Västervånghuset 7-9 upplevs många av toaletterna som otrygga. De går att låsa upp utifrån samt att det inte är några vuxna i områdena nära toaletterna. Vuxennärvaron är god i elevcaéet, men gles i området kring skolbiblioteket på andra våningen. Eleverna önskade även fler saker att göra under rasterna för att på så vis öka gemenskapen mellan eleverna.

11 I Elevhälsoteamet kommer det fram att många elever i 7-9 inte känner sig trygga vid toalettbesök. Dörrarna kan öppnas utifrån samt att det är lyhört. 48 incidentrapporter har rapporterats på skolan under läsåret. 14 st i Ängahuset 1-6, 2 st på fritidshemmet och 32 i Västervånghuset. De allra flesta är verbala eller skriftliga kränkningar och endast ett fåtal är fysiska kränkningar. De flesta i Ängahuset, 10 st, kan härröras till rast eller i anslutning till rast. Bland de äldre eleverna i 7-9 är det vanligaste verbala kränkningar direkt eller via sociala medier. Färre är fysiska kränkningar.

12 7. Förebyggande arbete Elevhälsomöten hålls varannan vecka i respektive hus F-6 och 7-9. I dessa möten tas specifika elevärenden upp i dialog mellan specialpedagoger, kuratorer, skolsköterskor och lärare. Syftet är att mötena skall vara av karaktären att främja och förebygga elevers möjlighet att nå kunskapskraven samt att fördela resurser utifrån behov. Skolans elevhälsoteam är team i F-9-perspektiv där främjande och förebyggande arbete skall prioriteras utifrån varje medlems specifika uppdrag. Elevhälsoteamet består av skolledning, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, sva-lärare med samordningsuppdrag samt studie- och yrkesvägledare. Teamet möts ca en gång per månad och innehåller inte elevspecifika ärenden. Trygghetsteamet träffas varannan vecka för att planera för trygghetsarbetet på skolan, se ovan. Specifikt detta läsår har lektionsplanering tagits fram för att öka kunskapen om diskrimineringsgrunderna, både på personal- och elevnivå. Änga/Västervångskolan årskurs 7-9 har skolvärd med socialpedagogisk utbildning. Skolvärd har som uppgift att främja trygghet och studiero på skolan, tillsammans med att fånga upp elever som uttrycker att skolan är svår i olika situationer. Alla klasser har demokratitid på sitt schema, första lektionen på måndagen. Syftet är att främja demokrati och elevdelaktighet på skolan. Skolgemensamma frågor kan tas upp såsom återkoppling från matråd och elevråd. För elever i F-6 har organiserade rastaktiviteter startats med stöd av en av skolans fritidspedagoger. En container med saker som främjar rörelse och social gemenskap har köpts in och system för hur denna skall skötas har tagits fram. IKT-teamet på skolan har tagit fram ett material för elever F-9, Säker på nätet, som syftar till att stärka elevernas kunskap om hantering av sociala medier. Detta material skall utvecklas under de kommande åren.

13 8. Förankring av planen hos elever och personal Arbetslagen och elevhälsoteamet kommer att arbeta aktivt med planen under hela läsåret. Planen tas upp och gås igenom noggrant vid läsårsstarten 2018 för all personal. Elever och lärare kommer att gå igenom planen tillsammans i klasserna och diskutera innehållet under terminen som en stående punkt på demokratitiden. Arbetet kommer att anpassas utifrån elevernas ålder och mognad. Planen är publicerad på skolans hemsida.

14 9. Förankring av planen hos vårdnadshavarna. Under höstterminen kommer planen att tas upp med föräldrar på klassernas föräldramöte. Möjlighet ges då för diskussion och frågeställningar kring planen.

15 10. Rutiner för åtgärder vid diskriminering och kränkande behandling Gäller kränkande behandling Elev - Elev Engångsföreteelse - mindre förseelse som hanteras direkt genom att: Direkt tillsägelse - tydligt att nolltolerans gäller Om inte den direkta tillsägelsen får önskad effekt inleds parsamtal/gruppsamtal mellan de inblandade personerna - görs omgående Ingen misstanke om att kränkande behandling föreligger (=ingen upplever sig kränkt). Händelsen är åtgärdad och bedöms avslutad Om inte det bedöms som engångsföreteelse gäller följande: Steg 1 Anmälan till förskolechef/rektor Steg 2 Anmälan till huvudmannen Anmälan ska göras av den personal som fått kännedom om att ett barn eller en elev upplever sig kränkt till förskolechef/rektor senast nästa arbetsdag. Använd framtagen blankett, fyll i uppgifterna under punkten 1 och lämna därefter över blanketten omgående till förskolechef/rektor. Hemmet/vårdnadshavare kontaktas av mentor. Anmälan till huvudman ska göras av förskolechef/rektor senast andra arbetsdagen efter mottagen anmälan. Använd redan ifylld blankett (steg 2) och skriv datum för anmälan till huvudman samt Hid nr. En anmälan till huvudmannen görs via en intern e-tjänst som nås via länk i dokument i BUN Gemensamma (V:), i mappen Kränkande behandling enligt skollagen. Meddelandet går automatiskt till förvaltningssekreteraren som startar ett ärende, Barn- och utbildningsnämndens presidium, förvaltningschef, utbildningschefer, utvecklingsledare och förvaltningskoordinator. Steg 3 Överlämnande av utredningsuppdrag Förskolechef/rektor utser ansvarig för utredningen som även kontaktar och informerar vårdnadshavare.

16 Steg 4 Utredning och analys Utredningsansvarig påbörjar utredning och analys skyndsamt. Utredning och analys bör vara klar inom fem arbetsdagar. Utredningen ska vara så allsidig som möjligt och innehålla följande: - De inblandades beskrivning och upplevelse av händelsen. - Var har händelsen skett? - Har det hänt förut? Analys av händelse/situation, se frågor i framtagen blankett. Ta gärna stöd av trygghetsteamet eller annan person Utredning och analys ska avslutas med ett resultat av huruvida en kränkning, trakasserier, sexuella trakasserier har skett eller inte. Steg 5 Åtgärder så här går vi vidare Utredningsansvarig beslutar: Vilken/vilka åtgärder som ska sättas in för att få kränkning, trakasserier, sexuella trakasserier att upphöra. Utser ansvarig för insatta åtgärder, anger när i tid uppföljning av respektive åtgärd ska ske samt informerar vårdnadshavarna. Steg 6 Uppföljning Utredningsansvarig handhar uppföljningen och dokumenterar. Om kränkning, trakasserier, sexuella trakasserier upphört avslutas ärendet. Om kränkning, trakasserier, sexuella trakasserier inte upphört behövs ytterligare åtgärder samt ny uppföljning, börja direkt på steg 5.

17 Steg 7 Återrapportering till huvudman Förskolechef/rektor använder framtagen blankett, fyller i uppgifterna under punkten 7. Förskolechef/rektor ska skicka en rapport över utredning och åtgärder till Barn- och utbildningsnämnden genom att skicka in blanketten Rapportering av delegeringsbeslut via en e-tjänst. Rapporten ska vara avidentifierad och innehålla resultat av utredning samt beslutade och insatta åtgärder. Förvaltningssekreteraren sätter in rapporten i Barn- och utbildningsnämndens pärm i väntan på att tas upp som ett ärende i Barn- och utbildningsnämnden. Anmälan, utredning och analys, åtgärder, uppföljning och återrapportering samt tillhörande dokumentation ska diarieföras på förskolan/skolan och skapa ett ärende. Om det gäller kränkande behandling Elev - Vuxen gäller följande: 1. Den elev som känner sig utsatt kallas till samtal om det inträffade (rektor/biträdande rektor ansvarar) 2. Rektor har samtal med berörd personal 3. Rektor återkopplar muntligt till elev och dess vårdnadshavare 4. Dokumentation sker i ovan blankett

18 Rutin vid kännedom om kränkande behandling, trakasserier och sexuella trakasserier All personal är skyldig att skyndsamt anmäla till förskolechef eller rektor om den får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamheten enligt 6 kap. 10 skollagen och 2 kap. 7 diskrimineringslagen. Det ska inte göras någon värdering av hur allvarlig en händelse är innan den anmäls till förskolechefen eller rektorn. Förskolechefen eller rektor ska i sin tur anmäla till huvudmannen och utse ansvarig för utredningen. Det ska inte göras någon värdering av hur allvarlig en händelse är innan den anmäls till huvudmannen. Utredningsansvarig påbörjar utredning och analys skyndsamt. Utredning och analys ska avslutas med ett resultat samt redogörelse för vilka åtgärder som sätts in, vem som ansvarar för åtgärderna och när i tid åtgärderna ska följas upp.

19 11. Blanketter Anmälan, utredning och återrapportering kränkande behandling, trakasserier och sexuella trakasserier Anmälan till rektor Namn på drabbad elev (initialer) Personnummer elev Arbetslag och årskurs Elevens mentor Datum och plats för händelsen Inblandade personer (elever och personal) Typ av ärende (markera ett av alternativen) Kränkande behandling Trakasserier Sexuella trakasserier Orsak till anmälan? En kort sammanfattning av vad som har hänt/upplevd kränkning, trakasserier, sexuella trakasserier. Avidentifiera genom att skriv elevernas initialer. Uppgiftslämnare Datum för överlämnande till förskolechef/rektor

20 Anmälan till huvudman Datum för anmälan till huvudman Hid nr: Överlämnande av utredningsuppdrag Överlåtelse av utredningsuppdrag från förskolechef/rektor till (namn) Information till vårdnadshavare (datum och signatur) Utredning De inblandades beskrivning och upplevelser av händelsen. Skriv gärna på baksidan och/eller i separat dokument.

21 Analys av situationen (har alla inblandade kommit till tals, är det en engångshändelse eller har det skett vid flera tillfällen, vilket händelseförlopp har/har inte kunnat bekräftas efter samtalen? Är det frågan om kränkande behandling, trakasserier, sexuella trakasserier, mobbning eller annat, t.ex. konflikt, bråk, olyckshändelse?) Resultat av utredning Ingen kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier utifrån barnets eller elevens upplevelse har konstaterats. Inget behov av att vidta åtgärder och ärendet avslutas härmed. Kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier har konstaterats utifrån elevens upplevelse och åtgärder har vidtagits. Ärendet kommer att följas upp utifrån angivna direktiv enligt aktuell utredning.

22 Åtgärder - så här går vi vidare Ansvarig Uppföljning Ange vilka kortsiktiga samt långsiktiga- och förebyggande åtgärder ni sätter in: Vem ansvarar för insatt åtgärd Ange när i tid respektive åtgärd ska följas upp Allvarssamtal med eleven Allvarssamtal med eleven tillsammans med elevens vårdnadshavare Lokal elevhälsa Central elevhälsa Trygghetsteam Likabehandlingsteam Extrainsatt undervisning värdegrundsarbete i klass Extra anpassningar Särskilt stöd åtgärdsprogram (3 kap. 9 SL/ överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd) Skriftlig varning (5 kap. 11 SL / formellt beslut/ ej ÖK) Tillfällig omplacering inom skolenhet (5 kap. 12 SL/ formellt beslut/ ej ÖK) Tillfällig omplacering utanför skolenhet (5 kap. 13 SL/ formellt beslut/ ej ÖK ) Avstängning (5 kap. 14 SL/ Formellt beslut/ ÖK allmän förvaltningsdomstol)

23 Anmälan till socialtjänst Polisanmälan Övrigt Information till vårdnadshavare (datum och signatur) Uppföljning Datum och tid Närvarande Anteckning från samtalet (Hur är det nu? Har åtgärderna gett önskad effekt? Känner sig den utsatte trygg? Är den utsatte nöjd med insatserna? Har den/de som utsatt slutat med sitt beteende? Behövs ytterligare åtgärder? Kan ärendet avslutas? Om inte, när sker nästa uppföljning och vem ansvarar för den? Datum Underskrift av utredare Information till vårdnadshavare (datum och signatur) Efter avslutat ärende lämnas handlingen med ev bilagor omgående till förskolechef/rektor

24 Återrapportering till huvudman Diarienummer Förskoleenhet/Skolenhet Utredningens resultat Ingen kränkning konstaterad eller kränkning konstaterad Beslut Ärendet avslutas mot bakgrund av att ingen kränkning konstaterats eller Skäliga åtgärder har vidtagits. Datum för återrapportering

25 Änga/Västervångskolan Riktlinjer för Trygghet och studiero Inledning Utbildningen skall utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero (skollagen 5 kap 3 ). Eleverna ska beredas möjlighet att delta i utformningen av lärandemiljön. På Änga/Västervång finns elevskyddsombud som är delaktiga i arbetsmiljöarbetet och eleverna är delaktiga i arbetet med skolenhetens likabehandlingsplan. För att främja trygghet och studiero finns ordningsregler upprättade (skollagen 5 kap 5 ). Dessa ordningsregler arbetar klasserna/grupperna med vid varje terminsstart. De skall vara konkreta och kända för alla elever. Lärarna och den övriga personalen har ansvar för eleverna i skolan. Om det händer något ska de ingripa för att skapa trygghet och studiero för eleverna eller för att komma tillrätta med elev som stör. Skolverkets juridiska vägledning Mer om Trygghet och studiero har använts som stöd i upprättandet av dessa riktlinjer. Disciplinära åtgärder Bestämmelserna i skollagen om disciplinära åtgärder gäller både för skolor inom det offentliga skolväsendet och fristående skolor. De ska inte användas för att straffa eleven utan tanken är att de ska leda till ett ändrat beteende så att arbetssituationen blir bättre för eleven och alla andra på skolan. Rektorn eller lärare får vidta de åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero eller komma tillrätta med en elevs ordningsstörande uppträdande (skollagen 5 kap 6 ). De åtgärder som kan vidtas är utvisning, kvarsittning, tillfällig omplacering vid en annan skolenhet, avstängning och omhändertagande av föremål. Observera att ovanstående åtgärder endast får vidtas om den står i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter. Omhändertagande av föremål (skollagen 5 kap 22 ) Rektorn eller en lärare får ta ifrån en elev ett föremål som används på ett sätt som är störande för utbildningen eller riskerar att skada någon i skolan eller i fritidshemmet. När det gäller föremål som stör är det hur föremålet används som är grunden för omhändertagandet. En mobiltelefon är i regel inte störande om den är avstängd och inte används, men om den hanteras på ett sätt så att

26 undervisingen försvåras kan den omhändertas. Vad gäller föremål som i sig är farliga, till exempel knivar, fyrverkerier eller kemikalier, spelar det ingen roll hur de används. De kan alltid omhändertas. Föremålet skall lämnas tillbaka senast när eleven slutar för dagen. Undantaget är om eleven har tagit med sig föremålet flera gånger eller om det är ett föremål som eleven inte bör få tillbaka på grund av föremålets beskaffenhet. I så fall kan man ha kvar föremålet upp till fyra dagar i avvaktan på att vårdnadshavare kontaktats. Rektorn eller den person rektorn bestämmer skall snabbt anmäla till polisen om man har tagit hand om stöldgods, narkotika, dopningsmedel, knivar och andra vapen eller hälsofarliga varor. Då får man behålla föremålet tills det är avgjort om polisen ska ta det i beslag. Utvisning ur undervisningslokalen (skollagen 5 kap 7 ) och Om en elev stör undervisningen eller på annat sätt uppträder olämpligt och inte slutar med det när läraren säger till, får läraren visa ut eleven från undervisningslokalen för resten av lektionen. Läraren kontaktar annan vuxen. Den som har beslutat om utvisning skall dokumentera detta i vklass som ogiltig frånvaro. Kvarsittning (skollagen 5 kap 8 ) Rektor eller lärare kan också bestämma att en elev ska stanna kvar i skolan under uppsikt högst en timme efter att skoldagens undervisning har avslutats eller infinna sig i skolan högst en timme innan undervisning börjar. Att besluta om kvarsittning är en ny befogenhet som skolan har, till exempel för att ha möjlighet att göra en samlad bedömning av situationen. Den som beslutat om kvarsittning skall dokumentera det. Anteckningarna lämnas till skolledning för arkivering.

27 Utredning om en elev vid upprepade tillfällen stör ordningen (5 kap 9 ) Om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen, uppträtt olämpligt eller om eleven gjort något allvarligare skall rektor se till att saken utreds. Rutiner kring anmälan om utredning av stödbehov följs. Skolan skall samråda med föräldrarna i utredningen. Med stöd av utredningen ska rektor se till att skolan gör något för att få eleven att ändra sitt beteende. Det kan till exempel vara anpassningar i undervisningen eller stöd av elevhälsan. Det kan också vara någon av följande åtgärder: Skriftlig varning - kan ges om utredningen visar att så bör göras. Innehåller information om vad som händer om eleven inte ändrar sitt beteende. Syftet är att dokumentera det som kommit fram i utredningen och vad som bestämts i samtalen med eleven om vilka konsekvenser det kan få om han eller hon inte ändrar sitt beteende. Avsikten är också att visa att skolan inte accepterar elevens beteende. Elevens vårdnadshavare skall informeras. Tillfällig omplacering Rektor beslutar hur eleverna skall delas in i klasser och grupper. I vissa fall får rektorn tillfälligt flytta en elev till en annan grupp eller till en annan plats inom samma skolenhet. Rektorn får flytta eleven om det man gjort efter utredningen inte räcker eller om det är nödvändigt för att de andra eleverna för att de andra eleverna ska få trygghet och studiero. OBS! Omplacering kan alltså bli aktuellt först efter att man gjort en utredning och åtgärderna utifrån den inte haft någon effekt. Vårdnadshavare skall informeras om rektors beslut. Den som beslutar om omplaceringen skall även dokumentera det. Tillfällig omplacering vid annan skolenhet- om den tillfälliga omplaceringen inom skolan inte har fått effekt får rektorn besluta att en elev tillfälligt ska flytta till en annan skola (bilaga 1). Rektorn på den andra skolan måste vara med och besluta och vårdnadshavarna måste kontaktas innan eleven flyttas. Omplaceringen får i undantagsfall gälla längre än två veckor och den får aldrig vara längre än 4 veckor. Elever i kommunala grundskolor kan dock flyttas permanent till en annan skola för att ge de andra eleverna trygghet och studiero. Vårdnadshavare skall informeras om rektors beslut. Den som beslutar om omplaceringen skall även dokumentera det.

28 Avstängning I vissa fall får rektorn besluta att stänga av en elev (skollagen 5 kap 14 ). Det kan ske för att man på skolan ska klara av en mycket jobbig situation, till exempel om det har förekommit grovt våld så att skolan måste anmäla till polisen och arbetsmiljöverket, ta kontakt med vårdnadshavare och ge stöd till eleven, andra elever och lärare. Tre krav måste vara uppfyllda för att rektorn ska kunna stänga av en elev helt eller delvis: 1. Det är nödvändigt med hänsyn till andra elevers trygghet och studiero En avstängning måste kunna motiveras utifrån att det är nödvändigt för övriga elevers behov av trygghet och studiero. 1. Andra åtgärder har inte haft någon effekt Avstängning är en yttersta åtgärd som man bara får ta till om utvisning ur klassrummet, kvarsittning eller skriftlig varning inte har haft någon effekt på elevens uppförande. Men det är inte nödvändigt att eleven har flyttats till en annan skolenhet först. 1. Eleven erbjuds kompensation för missad undervisning. Den avstängda eleven skall erbjudas kompensation för den undervisning han eller hon gått miste om till följd av avstängningen. Innan rektor beslutar om att stänga av en elev ska vårdnadshavarna få tillfälle att yttra sig (skollagen 5 kap 16 ). Beslutet om avstängning, helt eller delvis, gäller omedelbart om inte rektorn beslutar något annat. Beslutet får bara gälla så länge att skolan kan utreda vilka andra åtgärder som behövs. Avstängningen får aldrig vara längre än en vecka, och får inte genomföras mer än två gånger per kalenderår (skollagen 5 kap 15 ). Det är endast rektor som kan besluta om avstängning. Vid ett beslut om avstängning informerar rektor huvudmannen och socialtjänsten. Beslutet dokumenteras av rektor, lämnas till vårdnadshavare med besvärshänvisning (bilaga 2) samt läggs i dokumenthanteringssystemet PMO.

29 Dokumentation (5 kap 24 ) Om en åtgärd vidtagits enligt ovanstående punkter ska den dokumenteras skriftligt av den som vidtagit åtgärden. OBS! Vid om händertagande av föremål behövs ingen dokumentation om föremålet lämnats tillbaka vid lektionens slut. Dokumentation lämnas till rektor som ser till att den läggs i PMO. Andra kontrollåtgärder Elevskåp är skolans egendom. Eleverna har tillgång till var sitt skåp att förvara saker i. Skolan har befogenhet att kontrollera att skåpen används på det sätt som är tänkt. Alla elever med skåp får information om regler kring skåpen i början av terminen. Skolledningen kan öppna och visitera skåpen utan att det anser vara en husrannsakan. Om skolledningen öppnar ett skåp, bör det vara i elevens närvaro. Väskor ä r elevens personliga egendom. Slutna väskor får inte öppnas och genomsökas av skolpersonal. I sådana fall får polis tillkallas. Kroppsvisitation skolpersonal får inte genomföra kroppsvisitation. Undersökning av kläder och skor räknas också som kroppsvisitation och får därmed inte genomföras. Nödvärnsrätten och envarsgripande brottsbalkens nödvärnsbestämmelse ger personer rätt att ingripa för att förhindra brottsligt våld mot person eller egendom. Det gäller bara det akuta ingripandet och får inte innebära mer våld än vad situationen kräver. Nödvärnsrätten gäller för alla det vill säga rektorer, lärare, annan personal och elever. Envarsgripande betyder att var och en har befogenhet att gripa den som begått ett brott som kan leda till fängelsestraff och som påträffas på bar gärning.

30 Uppföljning Uppföljning av riktlinjer kommer att ske vid terminsstart enligt skolenhetens årsklocka. Ystad som ovan Eva Månsson Rektor Änga/Västervångskolan

31 Beslut om tillfällig omplacering av elev i grundskolan enligt skollagen 5 kap 12 alt. tillfällig placering vid annan skolenhet 5 kap 13 Elev Elevens namn Personnummer Skola Klass/årskurs Beslut om tillfällig omplacering/tillfällig placering vid annan skolenhet (beskriv grund för tillfällig omplacering samt vilket lagrum enligt skollagen) Beslutet gäller (ange tidsperiod) Underskrift Datum Befattning Namnteckning Namnförtydligande Beslut om avstängning av elev i grundskola enligt skollagen 5 kap 14

32 Elev Elevens namn Personnummer Skola Klass/årskurs Beslut om avstängning (dokumentera grunden för avstängningen noga) Grund för avstängning Beslutet gäller (ange tidsperiod) Med omedelbar verkan från till och med Från och med till och med

33 Kompensation Beskriv hur elevens undervisning kommer att kompenseras under avstängningen Tidigare avstängning av elev Nej Ja, en gång tidigare under kalenderåret Yttrande Beskriv elevens yttrande angående avstängningen. Beskriv elevens yttrande angående avstängningen, samt när och på vilket sätt vårdnadshavare kontaktats.

34 Rektors underskrift Datum Befattning Namnteckning Namnförtydligande Överklagan Om du/ni är missnöjd med beslutet kan du/ni skriftligen överklaga detta. Överklagandet ska adresseras till Förvaltningsdomstolen i Skåne Län (se adress nedan), men skickas till skolans rektor. Överklagandet ska vara rektor tillhanda senast tre veckor efter det att du/ni tagit del av beslutet. Vad ska finnas med i en överklagan I överklagandet ska du/ni skriva vilket beslut som du/ni överklagar. Du/ni ska också skriva vad du/ni tycker är fel med beslutet och vad som behöver ändras. Skicka också med intyg och annat som är viktigt för överklagandet. Skriv både ditt/era namn, adress och telefonnummer och ditt/ert barns namn, personnummer, adress och telefonnummer. Vid gemensam vårdnad ska båda vårdnadshavarna skriva under överklagandet. Vad händer sen? Den som fattat beslutet gör en första prövning utifrån överklagandet. Om beslutsfattaren inte anser sig kunna ändra beslutet som du/ni vill ha det, skickas skrivelsen vidare till Förvaltningsrätten i Malmö inom en vecka, där ärendet tas upp för prövning. Skriv därför Förvaltningsdomstolen Skåne Län på din/er skrivelse men adressera kuvertet till skolans rektor. Frågor? Har du frågor om hur du kan överklaga ett beslut kan du ringa, skriva eller e-posta till; Förvaltningsrätten i Skåne Län, Box 4522, Malmö Tel: Mailadress: forvaltningsrattenimalmo@dom Hemsida:

Likabehandlingsplan 2019/2020

Likabehandlingsplan 2019/2020 Likabehandlingsplan 2019/2020 Introduktion Detta är Västerportskolans likabehandlingsplan. Denna beskriver hur vi främjar en trygg arbetsmiljö och hur vi förebygger och arbetar mot all typ av mobbning

Läs mer

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision:

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Fastställt 2016 08-24 Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Tillsammans är vi bra! Kreativitet, engagemang, nyfikenhet, trygghet! Mår vi bra så gör

Läs mer

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar.

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar. C:\Users\es600\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\IHBAJS3W\Trygghet och studiero (3).docx Köping4000, v3.2, 2011-07-04 1 (5) Datum Barn & Utbildning 2014-07-02 Lars

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Juridisk vägledning Reviderad december 2014 Mer om Trygghet och studiero Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och lärarna

Läs mer

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga skolformer. På Lundsbergs skola (LS)

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA Läsåret 2018/2019 I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan 1(11) Barn- och utbildningsförvaltningen Kristinebergskolan Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Kristinebergskolan 2 Innehållsförteckning Kristinebergskolans

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö 2016-01-19 Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra på vilka åtgärder

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Trygghet och studiero Skolans värdegrund och vision På Råbyskolan har vi höga förväntningar på våra elever, deras vårdnadshavare och på oss själva. Vi jobbar för att öka tryggheten självtilliten och respekten

Läs mer

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny grundskola 2011 Ny modern skollag med tydliga bestämmelser om ansvar, rättigheter och skyldigheter Nya samlade läroplaner

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero 4 : 1 Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero Kapitlets innehåll - 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - tillämpningsområde (2 ), - arbetsmiljö (3 och 4 ), - ordningsregler (5 ), - disciplinära

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor 1 Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass-årskurs 1-9 och Fritidshem. Ansvariga för planen Rektorer på samtliga enheter. Trygghetsteam,

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Ordningsregler för Prästavångsskolan

Ordningsregler för Prästavångsskolan Ordningsregler för Prästavångsskolan med stöd av skollagens 5 kap. - Trygghet och studiero Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Uppdaterad 2014-10-09 Ordningsregler för Prästavångsskolan Jag ger mig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Riktlinje och rutin för avstängning av elev

Riktlinje och rutin för avstängning av elev Barn & Utbildning 2018-04-10 Ärendenr 2018-000074 003 Riktlinje och rutin för avstängning av elev Skollagen säger att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 150424 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 150616 Likabehandlingsplan. Väse skola och fritidshem läsåret 15/16

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 150616 Likabehandlingsplan. Väse skola och fritidshem läsåret 15/16 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 150616 Likabehandlingsplan Väse skola och fritidshem läsåret 15/16 En skola och ett fritidshem att vara stolt över, nära dig Ledstjärnor Till oss på Väse

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Eleverna och lärandet i fokus. 2018/2019 1 Rev 180930 Innehåll Sida 3 Vision och Mål 3 Styrdokument 3 Begreppsförklaringar 3 Förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Änga/Västervångskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling F-klass-åk 6

Änga/Västervångskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling F-klass-åk 6 Änga/Västervångskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling F-klass-åk 6 Upprättad 2015-08-06 Gäller till 2016-06-30 Fastställd av: Rektor Änga/Västervångskolan Inledning Skolenhet Änga/Västervång

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 7-9 Ansvariga för planen Rektorna har det yttersta ansvaret för att likabehandlingsplanen

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Trygghet och studiero Barn- och utbildningskontoret Innehåll Innehåll 3 Förord 4 Likabehandling 6 En del av värdegrundsarbetet 6 När värdegrunden bryts 6 Utreda, dokumentera och åtgärda 6 Hjulet för likabehandling

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

LJUNGDALASKOLAN F 6 & FRITIDSHEM

LJUNGDALASKOLAN F 6 & FRITIDSHEM Ansvar, trygghet och allas lika värde LJUNGDALASKOLAN F 6 & FRITIDSHEM Likabehandlingsplan och plan mot kränkande särbehandling och trakasserier kalenderåret -17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2017-05-31 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Munspelets skola 2018-08-21 1(10) Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för skola och fritidshem Upprättad 2009-11-13 Reviderad

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Trygghet och studiero i Sollentuna. Innehåll

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Trygghet och studiero i Sollentuna. Innehåll SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2014-03-18, 36 Trygghet och studiero i Sollentuna Innehåll Trygghet och studiero i Sollentuna... 1 Studiemiljön ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12. för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016

Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12. för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016 Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12 för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016 0 Innehåll Inledning... 2 Del 1... 3 1.1Värdegrund, vision och mål... 3 1.2Förankring och ansvar... 3 1.3Utvärdering

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Likabehandlingsplan för Grundsärskolan

Likabehandlingsplan för Grundsärskolan Likabehandlingsplan för Grundsärskolan Odelsbergsskolan och Strömstiernaskolan Plan för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014-08-12 Reviderad

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer