Bilaga 1 SVENSKA YRKESHÖGSKOLAN (SYH) RESULTATANALYS AV VERKSAMHETEN Resultat i sammandrag. Allmänna utvecklingsmål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 SVENSKA YRKESHÖGSKOLAN (SYH) RESULTATANALYS AV VERKSAMHETEN 2006. 1. Resultat i sammandrag. Allmänna utvecklingsmål"

Transkript

1 1 (5) Bilaga 1 SVENSKA YRKESHÖGSKOLAN (SYH) RESULTATANALYS AV VERKSAMHETEN Resultat i sammandrag Allmänna utvecklingsmål Under året planerades och förbereddes en ny yrkeshögskola till vilken verksamheten i Svenska yrkeshögskolan (SYH) och Yrkeshögskolan Sydväst avses överföras. De största stötestenarna hänger samman med pensions- och momsproblematiken vid privatisering av en hittills kommunal verksamhet. Förankringsarbetet gentemot ägarkommuner, personal och studerande har varit omfattande och frågan har väckt betydande massmedialt intresse. Under året grundades AB Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi som avses bli den nya yrkeshögskolans upprätthållare. Arbetet för att skapa ett gemensamt campus för den verksamhet SYH har i Vasa fortskred. Andra stadiets utbildning har tidigare delat utrymmen med SYH:s sektor för hälsovård och det sociala området i stadsdelen Roparnäs. Under året flyttades utbildningen bort som ett led i att småningom helt tömma fastigheten. SYH:s utbildning planeras flyttas omkring till ett gemensamt SYH-campus i stadsdelen Brändö där teknikutbildningen redan finns. Under året fortsatte renoveringen av teknikens utrymmen med tanke på ett gemensamt framtida campus. Med Vasa yrkeshögskola gjordes en gemensam kartläggning av utrymmesbehovet med tanke på eventuella gemensamma utrymmen för de två yrkeshögskolornas vårdutbildningar på Brändö campusområde. Musikutbildningen stärktes genom etablerande av en finlandssvensk instrumentfond. Fondens kapital om kommer från en rad stiftelser och fonder och används för inköp av högklassiga instrument som sedan kan lånas ut. Fonden förvaltas av yrkeshögskolan. Svenska yrkeshögskolans studerandekår SSY uppvisade under året stor aktivitet, med en rad initiativ till utvecklingsåtgärder, deltagande i kvalitetsarbetet, tutorverksamhet och studeranderekrytering. Vidare organiserade man Dagsverke 2006 för alla ca högskole- och universitetsstuderande i Vasa. Antalet medlemmar i SSY uppgick till 69 % av det totala antalet studerande för examen (unga och vuxna inklusive frånvaroanmälda) och 85 % av antalet närvaroanmälda ungdomsstuderande. Yrkeshögskolornas gemensamma mål 2009 är enligt målavtalet att 70 % är medlemmar, dock utan närmare specificering av hur andelen räknas. Utbildning för högre yrkeshögskoleexamen I enlighet med tidigare beviljat tillstånd inledde yrkeshögskolan utbildning ledande till högre YH-examen inom utbildningsprogrammet för hälsofrämjande. Intresset för inriktningen vård av åldrande patienter och långvårdspatienter, med antagning 2006, var

2 2 (5) dock svagt. Ett inriktningsalternativ i avancerad klinisk vård planerades och kunde starta med en full grupp om 12 studerande. Yrkeshögskolan beviljades tillstånd för två nya utbildningsprogram ledande till högre yrkeshögskoleexamen, ett inom social- och hälsovård, det andra inom teknik och kommunikation. Bägge programmen är inriktade på ledarskap. Forsknings- och utvecklingsarbete Utvecklingen av FoU-arbetet fortsatte i enlighet med strategiplanen. Bland annat inleddes konkreta projekt gemensamma för de tre utbildningsområdena med utvecklingsåtgärder riktade till arbetslivet. Samarbete med andra högskolor Svenska yrkeshögskolan slöt med Vasa yrkeshögskola och Vasa universitet ett avtal rörande grundandet av Vasa energiinstitut (VEI). Vasa energiinstitut erbjuder mångsidiga tjänster inom forskning och utbildning samt konsultationer för energibranschen på både lokal, nationell och internationell nivå. Energiinstitutet kombinerar tekniskt och kommersiellt kunnande. Samarbetet inom Vasa högskolekonsortium fortsatte, bland annat inom vetenskapsbiblioteket Tritonias Lärocenter för nätstödd undervisning. Samarbetet med Åbo Akademis utlokaliserade farmaceututbildning fortsatte. Såväl SYH:s kunnande som laboratorieutrymmen stod till förfogande. Ett samarbetsavtal ingicks med Resurscentret för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan ( Syftet är att stöda lärare i skolorna och öka intresset för studier inom naturvetenskap och teknik. Yrkeshögskolan samarbetar inom projektet med Åbo Akademi. Med Åbo Akademi i Vasa gjordes även en gemensam utredning över samarbets- och samordningsmöjligheter mellan de två högskolorna. Kvalitetssäkring, auditering av kvalitetssäkringssystemet Yrkeshögskolan ingick auditeringsavtal med Rådet för utvärdering av högskolorna (Ruh). Under tiden fram till sammanställdes och levererades basoch evidensmaterial till Ruh. Auditeringsbesöket ordnades Utgående från auditeringsgruppens framställning fattade Ruh beslut om att SYH uppfyller kriterierna som gäller kvalitetssäkringssystemets ändamålsenlighet och funktionsduglighet. Rapporten publicerades på SYH:s personalutvecklingsdag I rapporten nämnda styrkor och god praxis bekräftar lämpligheten hos ifrågavarande arbetssätt. Givna rekommendationer för utveckling utgör viktiga impulser i det kontinuerliga förbättringsarbetet. Auditeringen är i kraft i sex år.

3 3 (5) En miljöutredning inom SYH gjordes inom ramen för det nationella projektet SUDENET (Sustainable Developement Network). Det praktiska arbetet utfördes av Ecoteam, en grupp på 6 personer där alla enheter samt studerandekåren var representerade. 2. Måluppnåelse Utbildning för unga Sökandeantalet till de svenska programmen var i stort sett det samma som för det jämförbara året Totalantalet sökande minskade dock pga att det enda engelskspråkiga programmet, DP in Nursing, inte hade antagning. Antalet examina ökade något och uppgick till 237 unga (2005: 225 st, 2004: 263 st) och 28 vuxna (2005: 7 st, 2004: 8 st). Antalet examina för unga motsvarade 59 % (2005: 56 %, 2004: 66 %) av antalet nybörjarplatser och 67 % av det verkliga antalet studerande som inledde sina studier hösten 2002 (2005: 62 % av dem som inledde 2001; 2004: 66,6 % av dem som inledde 2000). Studieavbrotten minskade något till 7,5 % (2005: 8,2 %, 2004: 5,9 %). Inom vuxenutbildningen förverkligades specialiseringsutbildning i den omfattning det fanns beviljade vuxenstudieplatser. Sammanlagt under året pågick 15 yrkesinriktade specialiseringsstudier med sammantaget 245 studerande. Specialiseringsstudier inom hälsovård och det sociala området inom ledarskap var mest attraktiva. Under 2006 förverkligades landets första expertsjukskötarutbildning som specialiseringsutbildning. Det kan också nämnas att en grupp genomgick en specialiseringsutbildning i familjeterapi. Den som slutfört utbildningen kan ansöka om rätt att använda psykoterapeuttitel (L 559/94 och A 546/94) hos Rättsskyddscentralen för hälsovården. Förutom ovanstående specialiseringsstudier förverkligades vuxenutbildning i form av kundanpassade uppdragsutbildningar och EU-finansierade utbildningsprojekt. Efterfrågan på kundanpassade uppdragsutbildningar visade en stigande trend. Inom Öppna yrkeshögskolan var målet för studieprestationer 170 sp. Målet nåddes och prestationerna uppgick till 192 studiepoäng (2005: 367,5 sp, 2004: 213 sp). Flexibelt lärande / virtuella studiemiljöer: Tritonia Lärocenter är Vasa universitets, Åbo Akademis och Svenska handelshögskolans gemensamma utvecklingscenter för användning av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen. Svenska yrkeshögskolan har tillsammans med Vasa yrkeshögskola inlett samarbete med Lärocenter. Detta innebär att personal från yrkeshögskolorna har kunnat delta i Lärocenters utbildningar och i EduKliniken. Inom Lärocentret finns också EduTechLab som erbjuder tjänster kring produktion av digitalt läromaterial. Beslut om permanent deltagande har ännu inte tagits på grund av osäker finansiering. SYH har fortsatt att upprätthålla en egen Moodle-server och praktiskt taget alla utbildningar använder denna miljö till att upprätthålla och administrera kurser, kursmaterial, diskussionsfora, länksamlingar. För möten i samband med projekt- och arbetsgrupper med andra skolor använts bl a Teamspeak och Marratech.

4 4 (5) Forsknings- och utvecklingsverksamhet samt regional utveckling: Inom forskning och utveckling (FoU) fortsatte utvecklingen inom alla tre sektorer i enlighet med FoUstrategin som också preciserades. FoU-verksamheten inom SYH förenhetligades genom att FoU-verksamheten på sektorn för teknik och kommunikation organiserades enligt en institutionsmodell som redan tidigare funnits inom sektorn för hälsovård och det sociala området. Institutionen leds av en forskningsledare som också är medlem i sektorns ledningsgrupp, vilket är viktigt för integrering av FoU-verksamhet och utbildning. Yrkeshögskolans FoU-portal utvecklades till att omfatta även timredovisningen för projekt. SYH har målmedvetet de senaste åren byggt upp kompetens inom området NIRanalyser (närinfraröd spektroskopi) för industriella tillämpningar. SYH fick ett erkännande för detta arbete i och med att ett australiensiskt företag donerade ett analysinstrument (värde ca ). Totalt donerade företaget fem instrument till forskningsinstitutioner över hela världen. Företagskuvösverksamhet: Under året fortsatte verksamheten inom SYH:s väletablerade företagsklinik/rådgivningstjänst. Genom denna förkuvös får skolans studerande stöd och handledning vid utveckling av företagsidéer och grundandet av företag. Under läsåren har företagskliniken gett 596 företagarkandidater konsulthjälp och därigenom bidragit till totalt 107 nya företag. Under läsåret var motsvarande siffror 33 kandidater och 6 nya företag. Året kännetecknades av en ökning av andelen företag med tillverkning, större risktagning och investeringar, samt anställningar. I samarbete med Teknologicentret Merinova, Vasa yrkeshögskola, Vasa universitet och Uppfinningsstiftelsen anställdes en innovationsombudsman. Väglednings- och rekryteringstjänster: Yrkeshögskolans "Platscenter" är en webbportal med regional anknytning och erbjuder studerande, nyutexaminerade och arbetsgivare en mötesplats. Platscenter stöder och förbereder studerandena för arbetslivet genom att hjälpa dem att hitta praktikplatser, examensarbeten, lärdomsprov, projektarbeten eller andra uppdrag. Platscenter, som under 2006 hade besökare (2005: 7038, 2004: 4257) och administrerade 59 (2005: 667), arbets- eller praktikplatser är ett komplement till jobstep.net. Den kraftiga minskningen i antalet administrerade platser beror på att Platscenter under året endast i mycket begränsad omfattning använts för förmedling av praktikplatser inom social- och hälsovård. Orsaken är att tillgången på praktikplatser har minskat i förhållande till behovet, vilket gör att praktikkoordinatorn måste försöka placera ut de studerande på olika arbetsplatser, framom att arbetsplatserna skulle ha ett tydligt utbud som skulle kunna bjudas ut via Platscenter. Endast inom äldrevården var utbudet tillräckligt stort för att Platscenter skulle kunna användas. Internationalisering: Studerandeutbyte > 3 månader från Finland minskade till 8,5 % (mål 10 %) av antalet nybörjarplatser. Inkommande studerande > 3 månader ökade däremot till 7 % (2005: 5 %) av antalet nybörjarplatser, medan det avtalade kvalitetsmålet är 5 %. Andelen utgående korta utbyten ökade till 10 % av nybörjarplatserna (2005: 9 %), medan inkommande korta utbyten ökade till 8,5 % (2005: 6 %)

5 5 (5) Personalutveckling: Under året har 11 (2005: 9) lärare samt 6 (2005: 5) övriga bedrivit studier för licentiatexamen eller doktorsgrad. Inga lärare (2005: 2) har avlagt doktorsexamen. Nio lärare var på arbetslivspraktik, motsvarande totalt ca 1,9 manår (2005: 2,2). För personalutvecklingen användes 2,3 % (2005: 1,95 %) av lönekostnaderna (exklusive arbetstid). Biblioteks- och informationstjänster: Under året påbörjades arbetet med Nelliportalen. Biblioteket har fortsatt att öka samarbetet med Vasa yrkeshögskola och Vasa vetenskapliga bibliotek Tritonia. Yrkeshögskolan satsade 2,4 % (2005: 2,56 %) av sin budget (statsandelsgrunden) på biblioteks- och informationstjänster. Under verksamhetsåret har biblioteket satsat på att utveckla och förbättra informationssökningen för sina kunder. Biblioteken vid Arcada, Sydväst och SYH har tillsammans utarbetat en svenskspråkig Nelli-portal och en broschyr om hur man söker information i Nelli (National Electronic Library Interface). För SYH:s del öppnades portalen Det regionala samarbetet har ökat bl a inom Vasa högskolekonsortium. En utredning, om ett eventuellt utvidgat samarbete med det vetenskapliga biblioteket Tritonia och biblioteken vid Svenska yrkeshögskolan och Vasa yrkeshögskola, har gjorts. I planeringens första skede har samlingarna inom teknik granskats. 3. Nya tyngdpunktsområden Tyngdpunktsområden under året har varit pedagogisk utveckling, kvalitetssäkring och utredningar i samband med den planerade nya yrkeshögskolan.