Månadsbladet. Pilgrimsfalken ska spana över Stockholm igen! KALENDER Kansliet är stängt för sommaren. Vi öppnar åter 11 augusti. Glad sommar!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsbladet. Pilgrimsfalken ska spana över Stockholm igen! KALENDER Kansliet är stängt för sommaren. Vi öppnar åter 11 augusti. Glad sommar!"

Transkript

1 Juli-Augusti 2014 Månadsbladet Pilgrimsfalken ska spana över Stockholm igen! Foto: Nordens Ark Äntligen! Måndagen den 30 juni placerades fyra pilgrimsfalkungar i en bolåda på taket till Folksamskrapan på Södermalm. Ungarna matas, bl.a. med hjälp av frivilliga från länsförbundet och rikskansliet samt från Stockholms Ornitologiska Förening (StOF). När de vuxit sig flygfärdiga släpps de ut och börjar flygträna. Målet är att pilgrimsfalken ska återkomma till Stockholmsregionen. Pilgrimsfalken, som är en del av Naturskyddsföreningens logga, fanns i Stockholm fram till 50-talet då den försvann på grund av att de förgiftades av miljögifter. Då startade Naturskyddsföreningen Projekt pilgrimsfalk. Idag finns över 350 revirhävdande par i Sverige, mycket tack vare ideella insatser från ornitologer. Falkungarna kommer från avelsprojektet på Nordens Ark i Bohuslän och arbetet med utplaceringen drivs gemensamt av Nordens Ark, StOF, vår riksförening och länsförbundet samt Folksam. Det är riskabelt att växa upp för rovfågelungar men vi hoppas såklart att ungarna kan flyga iväg som planerat i september till sina övervintringsplatser i syd- och mellaneuropa. Där kan de förhoppningsvis hitta en partner och sedan komma tillbaka till Stockholmsområdet Det här är såklart oerhört spännande! Man kan följa falkarnas utveckling via webbkamera i sommar genom att gå in på länsförbundets och riksföreningens hemsidor. StOF ordnar också visningar där man kan se falkungarna i kikare i sommar. Nu håller vi tummarna! Mårten Wallberg Ordförande! KALENDER Kansliet är stängt för sommaren. Vi öppnar åter 11 augusti. Glad sommar! Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen Stockholms län. Nr (Juli-Augusti)

2 En härlig riksstämma i Örebro! Helgen juni gick Naturskyddsföreningens riksstämma av stapeln. Det blev en trevlig tillställning i Örebro med fina samtal, många skratt och en härlig vi-känsla. Jag kommer därifrån med inspiration, förnyad energi och känslan av varm gemenskap. Vi är många som jobbar tillsammans från lokal till nationell och till och med internationell nivå för att värna naturen och miljön. Vi finner vår gemenskap i vår starka känsla för och kärlek till naturen. På fredagen innan stämman hölls intressanta seminarier, bl.a. ett som anordnades av föreningens Kemikalienätverk. Bobby Peek från groundwork, som är en av föreningens samarbetsorganisationer i Sydafrika, berättade bl.a. om arbetet för att minska spridningen av miljögifter från brytning och förbränning av kol samt spridningen av kvicksilver och PCB. De jobbar för att alla ska ha rätt till ren energi och hjälper dem som jobbar på soptippar med att sortera sopor att organisera sig. Gå gärna in och läs mer om ground- Work på: På lördagen började själva stämman och i demokratisk anda under hela helgen, från tidig morgon till sen kväll, behandlades propositioner och motioner. Vi diskuterade och antog nya verksamhetsriktlinjer för föreningen. Vi valde ny ordförande, Johanna Sandahl äntligen har föreningen fått sin första kvinnliga ordförande. Det var på tiden! Och vi valde ny styrelse några gamla rävar och några nya. Puuh! Vi hann med allt. Trötta men nöjda kunde vi åka från Örebro mission accomplished. Här är nya styrelsen: Johanna Sandahl (ordförande) - se foto nedan! Bo Jönsson (skattmästare) Stina Lindblad (vice ordförande) Mårten Wallberg (vice ordförande) Marie Andersson (ledamot) Anita Brodén (ledamot) Ethel Forsberg (ledamot) Carolina Klüft (ledamot) Pia Lindeskog (ledamot) Karl-Axel Reimer (ledamot) Lotta Silfver (ledamot) Hanna Wetterstrand (ledamot) Text: Katrin Jones Hammarlund Foto: Anna Krusic Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen i Stockholms län En periodisk tidskrift som kommer ut 10 ggr/år och distribueras med e-post till aktiva i Naturskyddsföreningens kretsar i Stockholms län. Manusstopp: den 20:e i varje månad. Redaktionen: Karin Schmidt red, Erik Beckman, Maria Bergström, Katrin Hammarlund, Mårten Wallberg. Länskansli: Norrbackagatan 80, Stockholm. Tfn E-post: Hemsida: Ansvarig utgivare: Mårten Wallberg UBNR: (c) Copyright 2009 Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen Stockholms län. Nr (Juli-Augusti)

3 Cykelfest på Götgatan i sommar! Är du bra på att dekorera, måla, sticka eller gillar du att hitta på saker med barn? Naturskyddsföreningens cykelgrupp kommer att vara med på OpenStreet på Götgatan sex lördagar i sommar. Det blir fest och massa annat kul som kommer att pågå mellan 5 juli till 9 augusti. Vi kommer att ha två event. Är du intresserad av HBTQ-frågor? En av lördagarna är samma dag som Pride-festivalen. Då blir det många regnbågar! Pimpa din cykel Vi söker dig som vill vara med och instruera, inspirera och hjälpa till att få Stockholms cyklister att snygga till sina cyklar. Du behöver inte vara bra på att meka med cyklar men gärna ha en artistisk ådra eller vara en god inspiratör. Cykelbana för barn Här är det du som gillar att visa barn genom vår cykelbana. Du instruerar och inspirerar och förhoppningsvis tycker barnen att det är så kul att de aldrig mer vill bli skjutsade till skolan. Vill du vara med och hjälpa till? Du är hjärtligt välkommen att kontakta mig! Cecile Everett Cykelgruppen Natursnoksledarkurs i Järfälla! Vill du få barn att upptäcka naturen? Om JA då ska du bli Natursnoksledare! Den 27 september, invid Säbysjön i Järfälla, genomför Naturskyddsföreningen en kurs för dig som vill bli ledare för Natursnokarna Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet. Du lär dig att leda övningar tillsammans med andra. Vi leker lekar och testar utrustning. Vi använder elden för att göra fika och pratar om hur vi bäst startar och driver en Natursnoksgrupp. Vi delar med oss av det vi kan och byter erfarenheter med varandra. Vi återkommer med utförligt program. Kursen kostar 200 kr inklusive eftermiddagsfika och kursmaterial. Kursen är i första hand till för de som bor i Stockholmsregionen men i mån av plats öppen för deltagare från hela landet. Reseersättning kan sökas i efterhand från riksföreningen. Utbildare är: Eva Lindberg, rikskansliet, Natursnoksledare och Närnaturguide. Kursen riktar sig till medlemmar i Naturskyddsföreningen som redan leder en Natursnoksgrupp eller till de som vill bli ledare för en Natursnoksgrupp. Vill du slippa avgiften (se nedan) så skriver du avtal med din krets om att leda x antal Natursnoksaktiviteter inom ett år efter kursen. Anmälan senast 20 september via riksföreningens hemsida. Ange i anmälan om du behöver övernattning eller kan erbjuda en annan deltagare boende. Antalet deltagare är begränsat till 25 personer först till kvarn gäller. En reservlista kommer att finnas. Om avanmälan sker senare än två dagar före kursens start utgår en avgift om kr. Vi kommer hålla till vid Säbysjön i Järfälla. Vi träffas kl 9.00 slutar ca kl Samlingsplats återkommer vi med längre fram. Att ta med: Din egen lunch och fm-fika Kläder för väder Sittunderlag Mugg, tallrik och bestick. Anteckningsblock om du vill För frågor kontakta: Eva Lindberg, Varmt välkommen med din anmälan! Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen Stockholms län. Nr (Juni)

4 Juli-Augusti 2014 Månadsbladet Storstockholms naturguider tipsar; TISDAG 1 JULI Årstaviken med Årsta skog och holmar Genom sitt geografiska läge alldeles vid gränsen mellan Saltsjön och Mälaren, är detta område en viktig del av staden Stockholms grönstruktur. En naturpärla med knotiga tallar, karga hällmarker, en riktig bäckravin och några öar - som nu föreslås bli naturreservat. Bosse Rosén tar dig med från Skanskvarn till Årsta gård. Samling kl Gullmarsplans T-banestn vid nergången till tvärbanan,avslut vid Årsta gård.ca 3,5 km, 2 timmar. Ingen avgift SÖNDAG 6 JULI Nationalstadsparken - Norra Djurgården Här låg ett svartbrödrakloster på medeltiden. Här jagade lillprins Karl vargar i slutet av 1600-talet, på 1800-talet anlades experimentalfält i Kungliga lantbruksakademiens regi, universitetet flyttade hit på 70-talet och här har den gamla teve-/radioeken fått sin sista viloplats. Välkommen på en vandring med Helena Klangemo genom historien, naturen och landskapet i världens första Nationalstadspark. Samling kl 11.00, T-bana Universitetet. Ca 4 km, 3 timmar SÖNDAG 13 JULI Älvsjöskogen en dagstur Genomkorsad av stambanan från norr till söder, har denna skog en för stockholmsförhållanden ovanlig vildmarkskaraktär med tallskogsklädda hällmarkshöjder och smala dalgångar med högvuxen granskog. Rik på våtmarker både i dalarna och uppe på hällarna ger detta sammantaget utrymme för en stor mångfald av såväl olika arter som naturtyper. Helena Klangemo leder denna lite längre turen genom Älvsjöskogen, genom det föreslagna naturresevatsområdet. Samling kl vid Älvsjö station i hallen utanför spärrarna. Ca 4 km, 3 timmar. Ingen avgift Att delta kostar 100 kr, 80 kr för medlem i Naturskyddsföreningen och under 18 år fritt. Läs mer på Kansliet har sommarstängt. Vi öppnar igen den 11 augusti. Glad sommar! Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen Stockholms län. Nr (Juli-Augusti)

5 Naturkalendern i Stockholms län Juli-Augusti 2014 Utdrag ur program från Naturskyddsföreningens kretsar i Stockholms län. Fler aktiviteter finns på respektive krets hemsida Lördag 5 & 12 juli Domarudden gånger två! Två tider och två utflykter. Vädret avgör vad det blir. Båda utflykter startar 10:30 på Domarudden. 1) Fjärilar och växter längs spåren 2) Trollsländor och växter vid Gumrasjön (läs allt om utflykterna på kretsens hemsida!) Ta badbussen som går från Åkersberga station kl 10. Buss hem går kl 14 och 16. Vi samlas utanför Domarudden friluftsgård på grusplanen mellan huvudbyggnaden och stugorna. Anmäl till Ann Sjölander, Österåker Lördag 12 juli Sommarutflykt till Utö Plats och tid: Vi tar båten från Årsta havsbad till Utö på förmiddagen (ca 10.00). Dit går bussar. Parkeringsmöjligheter finns. Vi njuter av skärgården och sommarens blommor och spanar också efter fåglar. Här finns stora möjligheter till bad och sol. Vi får hoppas på en fin sommardag. Då vi passerat gruvhålen kommer vi till klippor och hav och får en vacker utsikt över fjärdarna. Bekväma skor är lämpligt då vi går på berghällar och i skogen. Upplysningar om tider m.m. och anmälan till Ulf Zetterstedt eller senast den 8 juli. Haninge Slåtterfest i Viby by Slåtter med lie kring Viby by. Vi bjuder också på guidning bland blommor och fjärilar och berättar om honungsproduktion och om Viby Bys äldre historia. Ta med familjen och matsäckskorgen! Vi börjar kl 10. I samarbete med Fastighetsverket.Kontakt: Benny Andersson, Sigtunabygden Lördag 2 augusti Ängsvecka med slåtter, lär dig slå! Håll den gamla blomsterängen öppen! Slåtter vid Skräddartorpskärret v31, skyltat från Tullgarnskrysset. Vi börjar den första lördagen i augusti, d. v. s. 2/8 kl 10. Sedan håller vi på under morgon och förmiddag var dag med lämpligt väder tills det är klart. När allt är slaget och bortdraget beställer vi en häst genom Länsstyrelsens försorg. Den som inte har egna redskap måste höra av sig innan. Ta med stövlar och ev. redskap samt fika och lunch. Ingen anmälan. Mer info på kretsens hemsida. Kontakt om tider: Lennart Karlén Södertälje-Nykvarn Lördag 9 augusti Nyttoväxter i naturen Vi gör en floravandring i Tegelhagskogen. Vandringen kommer att fokusera på de växter som vi människor har nytta av och som går att äta. Samling kl. 10 vid förskolan Natura, Edsviksvägen längst söderut. Sollentuna Slåtter i naturreservatet Björkby-Kyrkviken Traditionsenlig ängsslåtter i Björkby naturreservat i samarrangemang med hembygdsföreningen. Vi bjuder på spelmansunderhållning och förtäring. Medtag lämpliga redskap (lie, räfsa o dyl.) om du har. Samling nedanför Villa Kullen kl 10. Dagen avslutas med slåttergille i Klockargården där vi äter, sjunger, spelar och lyssnar till spännande slåttermän. Vallentuna Lördag 9 & 16 augusti Slåtter på Hörningsnäsängen Gör en insats för vår fina äng i Hörningsnäs naturreservat. Vi håller med redskap. Föreningen bjuder på mat men tag med varm dryck. Ingen föranmälan behövs. Bil mot Skanssundet via Vårsta och Grödinge kyrka. Buss 727 kl från Tumba station till Hörningsnäs hållplats och därifrån 800 m promenad mot Grönslätt. (Kolla tiden i sommartidtabellen.) Start kl och vi håller på i ca 4 timmar. Kontaktperson: Kurt Hermelin, tel Botkyrka-Salem Söndag 10 augusti Ängens dag på Wåhlberga äng Vi firar Ängens dag på Wåhlberga äng och kommer slå gräset med lieslåtter. Hjälp oss bevara ängens biologiska mångfald och säkerställa att blommorna även nästa år kan ge insekterna näring! Vi jobbar kl och bjuder på mat, spelmansmusik och ev nödvändigt regnskydd. Ta gärna med barnen och kompisar! Du når området bäst från Överjärva gård. Gå över den blåa bron och sedan till höger mot Dammtorp. Det är en ca 10 min promenad. Om du kommer från Ulriksdals station, gå bara norrut utmed järnvägen. Ängen ligger på vänster sida om järnvägsspåret. När du går över Igelbäcken, strax innan Dammtorp svänger du vänster på skogsväg. Det är en ca 20 min promenad. Anmälan: Gudrun Wahlén, eller gudrun. Solna-Sundbyberg Slåtter på Ekudden Ängen vid Ekudden sköts sedan 1990 av Söderortskretsen. Vi slår ängen med lie och eventuellt slåtterbalk.efteråt räfsar vi och tar bort det slagna gräset. Ju fler vi blir desto roligare har vi och desto större yta klarar vi av. Ta med fika och arbetslust. Kretsen håller med liar och räfsor. Välkomna! Samling kl.10 (vi håller på till ca 16) på ängen vid Ekudden, norra stranden av Flaten intill Listuddens gård, ca 2 km söder om T-bana Skarpnäck. Info: Birgitta Råstander och Janne, , eller Lasse Lidgren, , Söderort Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen i Stockholms län. Nr (Juli-Augusti)

6 Söndag 10 augusti Slåtter på Södergarn Med liar och räfsor hävdar vi den gamla björkängen. Ta med egna redskap eller kom som du är. Tag gärna med matsäck! Detta är en barnvänlig aktivitet. Samling vid grindarna till Södergarns kursgård kl 10. Ca 2 timmar. Kontakt: Helena Klangemo, Lidingö Jubileumsgille i slåtterhagen Sedan många år ansvarar MNF för slåtter med vålmar och hässjor i Väsby hages naturreservat. Flexibel anslutning från kl vid entrén till reservatet Väsby Hage på norra Munsö nära färjeläget. Vid tveksam väderlek: Ring och kolla med Kenneth Bengtsson eller besök vår hemsida. Vi ser fram emot stor anslutning av jubilarer med räfsa, tjuga och festlig matkorg. Mälaröarna Från 12 augusti Fladdermöss i sommarkväll Under sensommaren jagar fladdermössen insekter för att äta upp sig inför sin vinterdvala. Med hjälp av en detektor kan fladdermössen detekteras och till och med artbestämmas. Vädret är väldigt viktigt vid fladdermus-sök. De uppskattar varma och stilla kvällar och nätter. Vi samlas vid Eds kyrka, besöker både gamla och nya lokaler, och avslutar ca Tidpunkt: lämpligt väder från 12 augusti. Anmälan tas emot tidigast 10 augusti till: nu eller tel Ledare Göran Svenstam. Ficklampa och promenadskor är lämpliga tillbehör. Väsby Lördag 16 augusti Ängsslåtter vid Ahlstorp med musik och berättelser Under dagen hålls det slåtterkurs. Liar och räfsor finns att låna, men ta gärna med egna om du har. Efter slåtter och hässjning bjuder vi på fika och bullar. Kul för hela familjen! Tid: Kontakt: Jonas Hedlund, Tyresö Söndag 17 augusti Bullerö I yttersta havsbandet ligger Bullerö. Ön är känd både för sin historia och för sin natur. Vi strövar runt ön samt besöker bland annat Bruno Liljefors stuga som idag är museum. Har vi tur är tillsynsman på plats och kan ge oss ytterligare information. Bullerö har båtförbindelse till Stavsnäs, men turlistan är ännu inte fastställd. Tag med kikare om du har samt lunchmatsäck. Anmälan till Jan Kulin, eller senast 31 juli. Saltsjöbaden Slåtter av Snåltäppan Nu ska vi upprepa förra årets fina uppslutning vid slåttern. Med lånade liar och räfsor får vi pröva på att använda de båda verktygen. Hjälp med hur vi ska hantera lien får vi av kunniga personer på plats. Efter arbetet bjuds det på kaffe och smörgås. Tid ca 3 h. Skälby spelmanslag underhåller. Samling: Vi samlas på Brukets parkering kl och promenerar 300 m till Snåltäppan. Kontakt: Kennet Andersson, Järfälla Söndag 24 augusti Fagersjöskogen Skogen vid den vackra sjön Fagersjöskogen bjuder på många skönheter och rik artmångfald. Skogen är en betydelsefull del av Hanvedenkilens norra del. Därför är det viktigt att dess areal inte krymper. Vi lämnar elljusspåren och dyker in i de mer vilda delarna av skogen dit väldigt få människor söker sig. Vi går mestadels på mindre stigar och det kan bitvis vara kuperat. Ca 4 tim. Anders Tranberg leder. Samling: Kl 10 vid Hökarängens T-bana, södra uppgången. Info: Anders Tranberg, Avgift: Medl. 40 kr, övriga 60 kr. Stockholm Nattfjärilar med Lars Imby Vi kollar det rika fjärilslivet vid Broängarna med hjälp av fjärilsoch fågelexperten Lars Imby, känd genom sina fantastiska böcker om fjärilar och fåglar, liksom från Radio & TV. Samling kl 19:30 på Broängarnas reservatsparkering (vid Coop-lagrets idrottsplats). Kontakt: Per-Ola Björn , eller Ingemar Jonsson , Vid händelse av otjänligt väder, ring eller gå in på kretsens hemsida för alternativ dag/tid. Upplands Bro Torsdag 28 augusti Fladdermusspaning vid Häringe Fladdermöss finns i många olika miljöer, även inne i tätorterna, men lever trots detta ett ganska undanskymt liv.när fladdermössen flyger använder de sig av ultraljudssignaler för att hitta rätt och upptäcka insekter. Vi försöker hitta och artbestämma dem med hjälp av en ultraljudsdetektor, som omvandlar fladdermössens signaler till hörbart ljud. Området kring Häringe slott är en av de säkraste lokalerna för fladdermöss i kommunen. Anmälan till Thorbjörn Schwebs eller se senast 25 augusti. Om vädret skulle vara alltför dåligt hittar vi ett nytt datum. Haninge & Nynäshamn Söndag 31 augusti Slåtter på Marn Hjälp till och gör en viktig och rolig naturvårdsinsats när vi hjälps åt att slå och kratta Marn, ett av de artrikaste orkidékärren i kommunen, som ligger på Väddö nära Senneby. Ta gärna med kratta eller lie om du har. Efter slåttern som tar ett par timmar fikar vi vid de vackra klipporna ut mot Ålands hav. Samling vid Senneby Trädgård kl 10. Medtag fika, stövlar och oömma kläder. Om vädret är ogynnsamt kan datumet ändras. Anmälan till Dan Johansson, Roslagen Månadsbladet Nyhetsbrev för Naturskyddsföreningen i Stockholms län. Nr (Juli-Augusti)

Månadsbladet. Falskt alarm om Förbifarten. KALENDER 9 juni Möte innan riksstämman 10 juni Styrelsemöte 14-15 juni Riksstämma i Örebro.

Månadsbladet. Falskt alarm om Förbifarten. KALENDER 9 juni Möte innan riksstämman 10 juni Styrelsemöte 14-15 juni Riksstämma i Örebro. Ge oss kraft Juni 2014 Månadsbladet Falskt alarm om Förbifarten Den 15 maj kom ett pressmeddelande från regeringen. Det basunerade ut att nu äntligen kan Förbifart Stockholm byggas. Anledningen, ansåg

Läs mer

Välkommen till Naturskyddsföreningens rådslag i Södertälje 7 december!

Välkommen till Naturskyddsföreningens rådslag i Södertälje 7 december! Månadsbladet Välkommen till Naturskyddsföreningens rådslag i Södertälje 7 december! - Vilken är Naturskyddsföreningens viktigaste utmaning? Alla Naturskyddsföreningens medlemmar är varmt välkomna till

Läs mer

Öppet för alla! Program för vår och sommar 2013

Öppet för alla! Program för vår och sommar 2013 Öppet för alla! Program för vår och sommar 2013 Presentation av Naturcentrum Naturcentrum ligger i Trädgårdsföreningen, centralt i Linköping. Naturcentrum är öppet måndag till fredag från 12.00 till 16.00,

Läs mer

Guideprogram till Linköpings natur

Guideprogram till Linköpings natur Guideprogram till Linköpings natur 2015 Linköpings kommun linkoping.se 1 Innehåll Viktigt om guidningarna... 4 Föreningen Linköpings ekopark... 4 Eklandskapsfonden... 4 Naturguidningar 2015 - översiktskarta...

Läs mer

Nu är det dags att börja

Nu är det dags att börja löverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund Jag vill starta en studiecirkel. Kan vi inte ha kurs med Adde och Johanna nästa helg också? Jag

Läs mer

BLADET TRÄDGÅRDS. Medlemsblad för. Forshaga Hemträdgårds förening. www.forshagahemtradgard.se. Nr 1 2012

BLADET TRÄDGÅRDS. Medlemsblad för. Forshaga Hemträdgårds förening. www.forshagahemtradgard.se. Nr 1 2012 Medlemsblad för Nr 1 2012 TRÄDGÅRDS BLADET Redaktörer i detta nummer: Julia Lokka och Örjan Sandberg Redaktionen tar tacksamt emot bidrag till bladet, helst i digital form till: info@forshagahemtradgard.se

Läs mer

TRÄFF & TURBLADET SÖDERTÄLJE

TRÄFF & TURBLADET SÖDERTÄLJE TRÄFF & TURBLADET 2015 SÖDERTÄLJE ÅRSMÖTE MED FEST Fredag 13 mars 2015 kl. 19.00 på Igelsta Gård Årsmötesförhandlingar Utdelning av utmärkelser Mat, dryck och trevlig samvaro Skrivelser och motioner ska

Läs mer

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP-S Nr 3. 2009 FÖR TRAFIK-, OLYCKSFALLS- OCH POLIOSKADADE I STOCKHOLMS LÄN Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP 184x66.pdf 1 2009-04-21 19:17:05 C M Y CM MY CY CMY K Under hösten

Läs mer

Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2. Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen. Kretsbladet. Sommar & Höst 2014

Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2. Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen. Kretsbladet. Sommar & Höst 2014 Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2 Kretsbladet Sommar & Höst 2014 Vid utgivandet av detta blad har redaktionen bestått av Stefan Persson och Per-Erik

Läs mer

SOCKENBUDET LEDAREN. Lokal information och församlingsblad. För alla boende och besökare i Långaryd och Landeryd med omnejd.

SOCKENBUDET LEDAREN. Lokal information och församlingsblad. För alla boende och besökare i Långaryd och Landeryd med omnejd. SOCKENBUDET ANSVARIG UTGIVARE: ANNA ROOS, LÅNGARYD-LANDERYD I SAMVERKAN REDAKTION: ANNA ROOS BIRGITTA HOLMÉN JENS BØGGILD LISA RIMESTAD LENA HAGMAN PETTER BÄCKMAN LÄMNA GÄRNA TIPS TILL REDAKTIONEN, HELST

Läs mer

En dröm går i uppfyllelse!

En dröm går i uppfyllelse! Nr 3 2013 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP-S, STOCKHOLMS LÄN At En dröm går i uppfyllelse! Medica Expo 2013 hela vårdens mässa Ingelas protesdagbok Historien får oss att förstå nuet Prova på att paddla kajak och

Läs mer

STRANDBLADET EN TIDNING FRÅN STRANDBADENS BYAFÖRENING 1/2011 NYINFLYTTAD STRANDBADSSKOGEN NY STYRELSE GLADA LAXE

STRANDBLADET EN TIDNING FRÅN STRANDBADENS BYAFÖRENING 1/2011 NYINFLYTTAD STRANDBADSSKOGEN NY STYRELSE GLADA LAXE STRANDBLADET EN TIDNING FRÅN STRANDBADENS BYAFÖRENING 1/2011 NYINFLYTTAD STRANDBADSSKOGEN NY STYRELSE GLADA LAXE Sagt i Strandbaden... 2 Bertil Andersson Vad skulle du vilja att föreningen gör för att

Läs mer

Frilufts-Aktuellt 3-2014-11-02 1/46 Märsta - Sigtuna

Frilufts-Aktuellt 3-2014-11-02 1/46 Märsta - Sigtuna Frilufts-Aktuellt 3-2014-11-02 1/46 INNEHÅLL Att göra... 3 Bytesmarknad... 3 Annons skridskoskola... 4 Långfärdsskridsko - information... 6 BESÖK MUSEET BIOTOPIA I UPPSALA... 7 GEOCACHING... 8 AKTIVITETSGUIDE

Läs mer

JUNI. STROKE-Föreningen // i Stockholms Län. Trevlig sommar önskar vi på. Styrelsen och Kansliet

JUNI. STROKE-Föreningen // i Stockholms Län. Trevlig sommar önskar vi på. Styrelsen och Kansliet JUNI STROKE-Föreningen i Stockholms Län Informationsblad 2-2014 Trevlig sommar önskar vi på STROKE-Föreningen // Styrelsen och Kansliet 1 Informationsbladet utges av STROKE-Föreningen i Stockholms län

Läs mer

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 September 2014 Nr 4 Ulrika Myhr med sin hund Rocky - Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Innehåll

Läs mer

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Nummer 2 2014 ORDFÖRANDE HAR ORDET Vi är i dag 237 medlemmar i vår förening. Jag leder fortfarande gymnastiken och antalet gymnaster är fortfarande

Läs mer

KOLMÅRDSNYTT. Stickning. Skrevan. Kvarseboklint. KOLMÅRDSNYTT tidningen av, för och med Kolmårdsbor. Festlig skolinvigning!

KOLMÅRDSNYTT. Stickning. Skrevan. Kvarseboklint. KOLMÅRDSNYTT tidningen av, för och med Kolmårdsbor. Festlig skolinvigning! KOLMÅRDSNYTT Nr 2, 2014 Årgång 5 Foto: Solveig Delhag Skrevan Kvarseboklint PROFILEN Festlig skolinvigning! Se sid 3 Se sid 5 Stickning Se sid 35 Margaretha Läs om Kolmårdens Naturreservat Se sid 10-11

Läs mer

Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb

Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb RÖDSPOVEN Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb 1 Linköpings fågelklubb Hemsida: www.linkopingsfagelklubb.se Postadress: Linköpings Fågelklubb c/o Stefan Desai O G Svenssons väg 20 590

Läs mer

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014 Ögonblicket Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 4, augusti, 2014 Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn 1 Ögonblicket ges ut av Synskadades Riksförbund Göteborg. ISSN

Läs mer

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 NYTT Medlemsblad! Nu finns Infor mation och Aktiviteter i samma tidning... Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 Ett liv som räddas ska också levas! Tfn: 08-447 45 31 Mail: Hemsida: www.sthlm.hjarnkraft.nu

Läs mer

HÄNT PÅ LEDEN Informationsblad från Föreningen Sörmlandsleden, nr 2 vintern 2004

HÄNT PÅ LEDEN Informationsblad från Föreningen Sörmlandsleden, nr 2 vintern 2004 HÄNT PÅ LEDEN Informationsblad från Föreningen Sörmlandsleden, nr 2 vintern 2004 Föreningen Sörmlandsleden arbetar ideellt med att förvalta och utveckla en natur- och kulturvandringsled med övernattningsmöjligheter.

Läs mer

Redaktionen har ordet

Redaktionen har ordet Redaktionen har ordet Någon form av tyckarsida hade vi i redaktionen tänkt att vi skulle ha på den här sidan i stället för ordförandesida. Ambitionen var då att vidtala någon att skriva och tycka till

Läs mer

innehåll Kristianstad sid 3-17 Simrishamn & Tomelilla sid 18-20 Ronneby sid 21-22 Karlskrona sid 23 Blekinge sid 24-25 Konsumentregler sid 26

innehåll Kristianstad sid 3-17 Simrishamn & Tomelilla sid 18-20 Ronneby sid 21-22 Karlskrona sid 23 Blekinge sid 24-25 Konsumentregler sid 26 KURSPROGRAM VT 2014 innehåll Kristianstad sid 3-17 Musik sid 3 Data & foto sid 4 Språk, litteratur & samhälle sid 5 Konst, hem & trädgård sid 6 Hem & trädgård sid 7 Djur & natur sid 8-17 Simrishamn & Tomelilla

Läs mer

Eslövsbygdens Naturskyddsförening

Eslövsbygdens Naturskyddsförening Vy från Hanö Foto Arne Olsson Eslövsbygdens Naturskyddsförening MEDLEMSBLAD NR 59 Hösten 2014 ENF Eslövsbygdens Naturskyddsförening är den lokala organisationen av Naturskyddsföreningen. Vi bevakar vår

Läs mer

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna #2 / 2015 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna KONST INSPIRERAD AV HAMMERSTA Mah-Jong-klädernas skapare Veronica Nygren BO OCH RESA TILL HUVUDSKÄR Reguljära

Läs mer

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse Årgång 101 3 /09 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet David kandidat till Syskonbandets styrelse Årsmöte 2009 - kom med till Ramnäs - allt under ett tak - fantastisk

Läs mer

Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014

Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014 Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014 Pris: 50 kr En ömklig seglats När hunden morrar Orgelafton i Nämdö Kyrka Nya tag för Nämdös framtid! 1 Pettsons hak Varje gång båten närmade sig Isbergs

Läs mer

Spray-Stänk. Våren 2015. Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14)

Spray-Stänk. Våren 2015. Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14) Spray-Stänk Våren 2015 Stad i vinterskrud av Marita Möller (Se referat sid 14) Akvarell sällskapet Spray Vi vill stimulera och aktivera till akvarellmåleri och försöka visa på akvarellens otroliga möjligheter.

Läs mer

Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera!

Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera! RTP-S Nr 4. 2009 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP i STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT Leva sitt liv trots skadan På sladd i lera! Vi önskar alla annonsörer God Jul & Gott Nytt År PS PRÄNTAB & SÄTTAB Alafors - Tel. 0303-74

Läs mer

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden denna tidning ges ut av skärgårdsstiftelsen inför sommaren 2003. medföljer som bilaga i svd juni 2003. Upptäck skärgårdens dolda

Läs mer