Innehållsförteckning 2(10) 55 Fotbollen 2 (Ingenjörvägen 1) Nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar, ny ansökan om bygglov 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning 2(10) 55 Fotbollen 2 (Ingenjörvägen 1) Nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar, ny ansökan om bygglov 3"

Transkript

1

2 2(10) Innehållsförteckning 55 Fotbollen 2 (Ingenjörvägen 1) Nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar, ny ansökan om bygglov 3

3 3(10) 55 Dnr 2014:0320 Fotbollen 2 (Ingenjörvägen 1) Nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar, ny ansökan om bygglov Stadsbyggnadsnämnden beslutar att ge bygglov med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen med hänvisning till de skäl som anges under rubriken motivering, att avgift tas ut med kronor enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige, faktura för avgiften skickas separat. att förklara beslutet omedelbart justerat. Upplysningar Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Vid avsteg från godkänd ritning ska stadsbyggnadsförvaltningen kontaktas i god tid innan därav berörda arbeten påbörjas. Behovet av vissa åtgärder enligt 10 kap. plan- och bygglagen kan inte nu avgöras. Ytterligare avgifter kan tillkomma. Lovet innebär inte rätt att påbörja den sökta åtgärden förrän stadsbyggnadsnämnden har gett startbesked (10 kap. 3 plan- och bygglagen). Se 9 kap. plan- och byggförordningen för beräkning av byggsanktionsavgift om åtgärden påbörjas innan startbesked. För regler om arbetsmiljö, se arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160). Sökanden och/eller verksamhetsutövaren bör kontakta Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor och arbetsmiljöverket för att undersöka om åtgärden kräver någon form av tillstånd från eller anmälan till dessa myndigheter. Innan byggnaderna får tas i bruk ska slutbesked ha meddelats (10 kap. 4 plan- och bygglagen). Se 9 kap. plan- och byggförordningen för beräkning av byggsanktionsavgift om åtgärden tas i bruk utan slutbesked. Sökanden och byggherre Vaxholms stad, Tekniska enheten, Roland Karlsson, Vaxholm.

4 4(10) Ärende Stadsbyggnadsnämnden gav bygglov för nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar. Bygglovbeslutet överklagades till länsstyrelsen som i beslut bl.a. upphävde beslutet och återförvisade det till nämnden för fortsatt handläggning. Vaxholms stad genom sökanden Tekniska enheten har överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Sökanden har inkommit med ny ansökan om bygglov med några mindre ändringar, bl.a. har fasaden ändrats något i skolbyggnadens södra del, ändringarna beskrivs i PM Bygglov som bilagts ansökan. Areorna, volymerna och placeringarna är oförändrade jämfört med tidigare ansökan. Ansökan avser bygglov för nybyggnad av skola, sophus, parkering och stödmurar. Föreslagen skolbyggnad har m2 byggnadsarea varav 117 m2 öppenarea (skärmtak, indragen entré och fasad), m2 bruttoarea och 1364 m2 öppenarea (loftgångar, terrass, indragen entré). Föreslaget sophus har 45 m2 byggnads- och bruttoarea. Föreslagen parkering i fastighetens sydöstra del har 71 st bilplatser. Vid entrén föreslås 2 st bilplatser för rörelsehindrade. Cykelställ för totalt 240 cyklar redovisas på markplaneringsritning. I ansökan ingår även stödmurar på skolgården och i anslutning till huvudentrén mot Ingenjörvägen. Plan- och bygglagen (2010:900) och plan- och byggförordningen (2011:338) tillämpas i detta ärende. Fastigheten har arealen m2 och är bebyggd med en pumpstation. För fastigheten gäller detaljplan Dp 390. Detaljplanen anger skola. Tillåten högsta nockhöjd i meter över nollplanet är + 30 meter. För skolans område gäller att fasader och fönster inom 35 m från körbanekant från vägen ska utformas enligt brandklass EI60. Friskluftsintag ska placeras så långt i från Stockholmsvägen som möjligt. Berggrunden inom planområdet klassas som högriskområde beträffande markradon. Generellt gäller att byggnader ska uppföras radonskyddande/radonsäkra.

5 5(10) Fastigheten är belägen inom verksamhetsområde för allmän va-anläggning, även för dagvatten. Underrättelse enligt 9 kap. 25 plan- och bygglagen har skickats för tillfälle till yttrande senast Motivering Tillämpliga delar av plan- och bygglagen Enligt 2 kap. 1 plan- och bygglagen ska vid prövningen av frågor enligt lagen hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen, eller b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1 3, 6, 7, 9 13, 17 och kap. 6 plan- och bygglagen: Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till 1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan, möjligheterna att hantera avfall, Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar. Vid planläggning och i andra ärenden enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Av 2 kap. 9 plan- och bygglagen framgår. Planläggning av mark och vattenområden samt lokalisering, placering och utformning av byggnadsverk, skyltar och ljusanordningar enligt denna lag får inte ske så att den avsedda användningen eller byggnadsverket, skylten eller ljusanordningen kan medföra en sådan

6 6(10) påverkan på grundvattnet eller omgivningen i övrigt som innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet på annat sätt. I ett detaljplaneområde bör begränsningar som följer av kravet på hänsyn till sikt- eller ljusförhållanden normalt framgå av planen (se prop. 1986/87:1 s. 484). Av 8 kap. 1 plan- och bygglagen framgår att En byggnad ska 1. vara lämplig för sitt ändamål, 2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och 3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Av 8 kap. 1 plan- och bygglagen framgår att en obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Tomten ska ordnas så att 1. naturförutsättningarna så långt möjligt tas till vara, 2. betydande olägenheter för omgivningen eller trafiken inte uppkommer, 3. det finns en lämpligt belägen utfart eller annan utgång från tomten samt anordningar som medger nödvändiga transporter och tillgodoser kravet på framkomlighet för utryckningsfordon, 4. det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon, 5. personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna komma fram till byggnadsverk och på annat sätt använda tomten, om det med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt inte är orimligt, och 6. risken för olycksfall begränsas. Om tomten ska bebyggas med byggnadsverk som innehåller en eller flera bostäder eller lokaler för fritidshem, förskola, skola eller annan jämförlig verksamhet, ska det på tomten eller i närheten av den finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering enligt första stycket 4, ska man i första hand ordna friyta. Stadsbyggnadsförvaltningens bedömning och förslag till beslut Närområdet har en varierad bebyggelsestruktur med olika hustyper och byggnadsvolymer och tomter med olika beskaffenhet och topografi. Öster om fastigheten Fotbollen 2 finns ett kvarter med enbostadshus och flerbostadshus av varierande ålder och utformning. Norr om en kontorsfastighet, nordost om ett bussgarage och nordväst om idrottsplats med ishall, idrottshall och fotbollsplan. Åtgärden bedöms inte som olämplig med hänsyn till landskapsbilden enligt 2 kap. 6 plan- och bygglagen.

7 7(10) Föreslagen skolbyggnad kan från villafastigheterna öster om Ingenjörvägen upplevas som en stor och dominerande byggnadsvolym. Vad som innefattas i begreppet betydande olägenhet framgår inte av plan- och bygglagen eller dess förarbeten, utan får avgöras från fall till fall med hänsyn till bebyggelseområdets karaktär och de förhållanden som råder i övrigt. I ett detaljplaneområde bör begränsningar som följer av kravet på hänsyn till sikt- eller ljusförhållanden normalt framgå av planen (se prop. 1986/87:1 s. 484). Dåvarande Regeringsrätten (numera Högsta förvaltningsdomstolen) har i RÅ1991 Ref 46, RÅ 1992 ref. 59 och RÅ 1993 ref. 59 uttalat att omgivningskravet enligt 3 kap. 1 och 2 plan- och bygglagen (1987:10) inte kan inskränka den i detaljplanen angivna byggrätten i fråga om antal kvadratmeter eller höjd, dock så kan omgivningskravet påverka placering av tillkommande byggnader och tillbyggnader om flera placeringar är möjliga. Bedömningen om vad som är betydande olägenhet ska göras mot samtliga omständigheter. Enlig prop 2009/10:170 s och 168 framgår att någon ändring av plan- och bygglagen i dessa frågor inte avsågs med plan- och bygglagen (2010:900). Av den möjliga omfattningen att bebygga fastigheten föreslås nu en mindre del användas. En byggnation av fastigheten med maximal volym av vad detaljplanen medger skulle medföra mycket större påverkan på omgivningen. Detaljplanens utformning gällande regleringen av byggnader i kombination med ovan angivet från RÅ och förarbeten ger att frågan om betydande olägenhet får anses prövad för omgivningen, även för mer omfattande byggnation. Utformningen och placeringen av byggnaden kan därmed inte anses vara en sådan betydande olägenhet som avses enligt 2 kap. 9 plan- och bygglagen. Skolbyggnaden har huvudentré mot Ingenjörvägen men skolgården är placerad väster om byggnaden för att störningarna från verksamheten för bostadsfastigheterna öster om Ingenjörvägen ska bli så liten som möjligt. Infarten till skolparkeringen är förlagd i fastighetens sydöstra del i nära anslutning till väg 274 och Ingenjörvägen ska enligt uppgift från tekniska enheten stängas av för genomfartstrafik. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att placeringen av byggnaden är styrd av detaljplanens bestämmelser om skyddsavstånd till väg 274, som är en transportled för farligt gods då delar av fastigheten inte får bebyggas med utrymmen där människor vistas stadigvarande. Läget och utformningen med skolbyggnaden som en avskärmning mot villakvarteret är lämplig. Enligt uppgift från sökanden har skolbyggnaden flyttats längre in på tomten jämfört med ursprungligt förslag efter synpunkter från närboende. Avståndet från skolbyggnaden till närmaste bostadshus är ca 25 meter. Ett

8 8(10) närliggande bostadshus ca 38 meter ifrån skolbyggnaden ligger på nivån i RH00 och i meter över nollplanet till underkant fasad. Skolbyggnadens entréplan ligger på marknivå + 17,00 och nockhöjden på + 28,40 i meter över nollplanet. Detaljplanen medger nockhöjd på + 30 i meter över nollplanet. Skolbyggnaden placeras delvis på mark som enligt detaljplanen ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar s.k. u-område, i detta fall fjärrvärmeledningar och optokablar till Pålsundsskolan och förskolan Båten som nu är rivna. Ledningarna är borttagna i de delar de kommer att överbyggas. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att syftet med detaljplanen i denna del är att tillvarata detta allmänna intresse gentemot en privat byggare. Nu är det kommunen, det allmänna, som är byggherre och möjlighet att ansluta till fjärrvärmeledningar och optokablar förhindras inte med föreliggande förslag. Skyddsområdet i detaljplanen, u-området, för ledningarna är inaktuellt i och med att byggnaderna som varit anslutna nu är rivna. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att u-områdesbestämmelsen inte är tillämpbar då dess enda syfte inte längre är aktuellt på samma sätt som en q-bestämmelse för en specifik byggnad blir otillämpbar om byggnaden rivs. Stadsbyggnadsförvaltningen anser att detta område med ett enda syfte inte kan jämföras med t.ex. prickmark som har till syfte att förhindra bebyggelse av stads- och landskapsbildsmässiga skäl. Föreslagen parkering bedöms som förenlig med skoländamålet även utanför det område som det i detaljplanen är föreskrivet att parkering ska finnas. Om placeringen inom u-område av annan myndighet anses som en avvikelse från detaljplanen framgår av 9 kap. 25 plan- och bygglagen och 5 kap 11 plan- och bygglagen att bl.a. sakägare ska vara berörda för att de ska underrättas om ansökan. De sakägare som finns avseende sökt åtgärd bedöms inte vara berörda då marken som enligt detaljplanen ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar inte är en rättighet med förmån till sakägare. Vidare kan tilläggas att marken inte är prickad, d.v.s. den får bebyggas i planteknisk mening. Regeringsrätten har i rättsfallet RÅ 2002 ref 63, med stöd av vad som angivits i en senare proposition (prop. 1989/90:37 s. 51 ff.) godtagit att bestämmelsen om mindre avvikelser kan tillämpas även när avvikelsen består i att marken ska användas för ett i planen icke avsett ändamål, om den lovsökta åtgärden avser ett allmännyttigt ändamål. Länsstyrelsen har i beslutet bedömt att åtgärden avviker från detaljplanen vad gäller skolbyggnadens placering delvis på mark som enligt detaljplanen ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar s.k.

9 9(10) u-område. Länsstyrelsen har även bedömt att parkeringsplats delvis förlagd utanför det område som enligt planen är inrättat för parkering bedöms utgöra mindre avvikelse från detaljplanen. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att förslaget inte heller denna gång innebär någon avvikelse från detaljplanen som ska kommuniceras enligt 9 kap 25 men eftersom prövningen av stadsbyggnadsnämndens beslut inte är avslutad och stadsbyggnadsförvaltningen ännu inte vet om det är stadsbyggnadsnämndens eller länsstyrelsens tolkning som är riktig har berörda grannar getts möjlighet till yttrande enligt 9 kap. 25 plan- och bygglagen (2010:900). Med hänsyn till att u-området har förlorat sin betydelse, inte är prickat och får bebyggas får avvikelsen anses som liten. Ansökan bedöms uppfylla kraven för bygglov enligt 9 kap. 30 plan- och bygglagen. Eftersom prövningen av om det stadsbyggnadsnämndens eller länsstyrelsens tolkning som är riktig vad gäller eventuella avvikelser från detaljplanen gör förvaltningen även bedömningen att ansökan uppfyller kraven för bygglov enligt 9 kap. 30 och 31 b plan- och bygglagen med hänvisning till att avvikelserna sammantaget bedöms som en sådan liten avvikelse som avses enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår stadsbyggnadsnämnden besluta att ge bygglov med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen med hänvisning till de skäl som anges under rubriken motivering, att avgift tas ut med kronor enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige, faktura för avgiften skickas separat. För ärendet gäller Roland Karlsson är kontrollansvarig. Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till tekniskt samråd görs separat av stadsbyggnadsnämnden. (Senast) vid det tekniska samrådet ska följande handlingar lämnas in: Förslag till kontrollplan Konstruktionssektion (grund, bjälklag, väggar, tak) Tillgänglighetsbeskrivning Vid avsteg från godkänd ritning ska stadsbyggnadsförvaltningen kontaktas i god tid innan därav berörda arbeten påbörjas. Byggherrens ansvar regleras i 10 kap. plan- och bygglagen. Byggherren förutsätts vara informerad om föreskrifter och allmänna råd i Boverkets

10 10(10) byggregler, BFS 2011:6 med ändringar och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS 1, BFS 2008:8 med ändringar. Stadsbyggnadsnämnden ska meddelas när arbetet avslutats så att kallelse till slutsamråd kan skickas ut. Se i kommande separata beslut om startbesked vilka handlingar som behöver skickas till stadsbyggnadsnämnden för att slutbesked ska kunna ges. Yrkanden Lars Sjöblom (S) och Mary Skantz (MP) yrkar att ansökan avslås. Ordföranden yrkar bifall till förvaltningens beslutsförslag med justering av avgiften till kronor enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Två yrkanden föreligger: Ordföranden ställer proposition på Lars Sjöbloms (S) och Mary Skantzs (MP) yrkande mot sitt eget yrkande och finner bifall till sitt eget yrkande. Sändlista Meddelande om beslut kungörs i Post- och inrikes tidningar. Kopia av beslutet till: Sökanden tillika byggherre och kontrollansvarig Akt Meddelande om beslutet per brev Enligt separat sändlista Du kan överklaga beslutet Detta beslut kan överklagas. Överklagandet ska vara ställt till Länsstyrelsen i Stockholms län men skickas till Vaxholms stad, Stadsbyggnadsnämnden, Vaxholm. Överklagandet ska vara skriftligt. Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till stadsbyggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till stadsbyggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Innehållsförteckning 2(43)

Innehållsförteckning 2(43) 2(43) Innehållsförteckning 98 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 100 Information om lantmäteriförrättningar 4 101 Nämndutvärdering 2013 - resultat 5 102 Ändring av stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Dana Costa Dnr BN 2018-001278 08-568 91 258 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus,

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun 1(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-10-10 Inledning 2(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun har tagits fram för att säkerställa tillgängligheten till

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-06-12 2017-2353 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Älgen 1 Fastighetens adress: Sturckvägen 2 Sökande: Ärende: Kalmar kommun Nybyggnad av

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-05-31 2016-2392 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:198 Fastighetens adress: Doppingvägen 4 Sökande: Nordänger, Staffan och Holgersson,

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus samt yttre ändringar

Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus samt yttre ändringar 1 (4) Kristofer Lundberggruppen Kristofer Lundberg Surbrunnsgatan 19 113 48 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov för inredning av befintlig bostad, utökad area, och skapa ny lokal (delning) i flerbostadshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10: TJÖRNS KOMMUN 2019-05-22 Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:30 15.57 Utses att justera Rikard Larsson (S) Justeringens plats och datum Stora Tjörnsalen,

Läs mer

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på Delegationsbeslut Miljö- och byggnadskontoret 2015-11-12 Bygglovsenheten Sidan 1 av 3 Anders Lidgren Dnr 2015.970 Beslut D 1340 DINNESEN,JONAS RUNBOVÄGEN 2 A 192 48 SOLLENTUNA Beslut om bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-23 2018-0910 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Förmansvägen 17 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1451 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Teknikern 1 Fastighetens adress: Kalmarvägen 40 Sökande: Fredrik Berggren Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1454 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Operatören 1 Fastighetens adress: Fjölebrovägen 53 Sökande: Ärende: Fredrik Berggren Nybyggnad

Läs mer

Uppförande av skolbyggnad Mats Lindström, Bygglovsingenjör

Uppförande av skolbyggnad Mats Lindström, Bygglovsingenjör Stadsbyggnadsförvaltningen Diarienummer BYGG.2016.811 Delegationsbeslut 2017-02-06 TORBERGET FASTIGHETSFÖRVALTIGS AKTIEBOLAG I HAIGE AB RUDSJÖTERASSE 2 136 81 HAIGE Beslut om bygglov Fastighet: SÖDERBY

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-0673 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Djurängen 2:4 Fastighetens adress: Kungsgårdsvägen 50 Sökande: Ärende: Kubhuset i Kalmar

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-04-04 2016-3762 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vinrankan 14 Fastighetens adress: Sandåsgatan 18 Sökande: Eriksson & Ahlqvist AB Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001372 BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om:

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om: Den 1 juli 2017 ändras plan- och bygglagen (PBL) så att ytterligare åtgärder undantas från kravet på bygglov. I vissa fall behöver du dock göra en anmälan till kommunen och få startbesked innan du börjar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-2231 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kungsljuset 3 Fastighetens adress: Lasarettsvägen Sökande: Landstingsservice Bygg- och Förvaltarenheten

Läs mer

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet.

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet. Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-06-09

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-06-09 2(33) Innehållsförteckning 32 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 33 Förelägganden, uppföljning 4 34 Anmälan av delegeringsbeslut 5 35 Utestående uppdrag till förvaltningen

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (6) 2017-03-08 Handläggare Maria Walfridson Telefon +46 (0)8-508 26 044 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist.

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist. TJÄNSTEUTLÅTANDE Bygglov Handläggare Tommy Carlmark 2016-05-31 Byggnadsnämnden i Örebro Fastighet: KUMLA 6:257 (SLINGVÄGEN 41) Ärendenummer: SHBG 2016-000851 Sammanfattning Ärendet avser nybyggnation av

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler 39(59) Mob 36 2018/0347 Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler Fastighet: Astrad 6 och 7 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. beviljar tidsbegränsat bygglov för nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19849-575 Sida 1 (4) Brf Oporto 1 Danko Melchior Sandhamnsgatan 13 115 40 Stockholm Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300 stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation Datum Dnr 2016-01-20 BYGG.2015.6160 Roger Hagelin roger.hagelin@varmdo.se 08-570 481 47 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID. 213447, Ref Per Olov Johansson RU 2560 169 92 STOCKHOLM Tjänsteskrivelse

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet Marklov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Marklov ges med stöd av 9 kap. 35 plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Läs mer

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift

Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift 43(59) Mob 37 2017/2115 Ansökan om bygglov för fasadändring samt beslut om byggsanktionsavgift Fastighet: Älgen 16 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. avslår ansökan om bygglov för isättning av fönster

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-23 2018-0539 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kumlet 1 Sökande: Obos Sverige AB Ärende: Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Rävspelet 1 Nybyggnad av flerbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Rävspelet 1 Nybyggnad av flerbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-08-29 2018-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rävspelet 1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus Förslag till beslut Bevilja bygglov för

Läs mer

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Per Wiig 016-710 10 24 Till Stadsbyggnadsnämnden SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende

Läs mer

SÄCKPIPAN 12 (Uppgift utelämnas) - Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat rivningsarbeten innan startbesked har getts

SÄCKPIPAN 12 (Uppgift utelämnas) - Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat rivningsarbeten innan startbesked har getts NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-12-10 SBN 2014-000773 1 (2) Handläggare Sofia Düring Forslund sofia.during-forslund@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden SÄCKPIPAN

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Kontrollansvariga och deras uppgifter

Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvarig är ett nytt begrepp i plan- och bygglagen som har ersatt begreppet kvalitetsansvarig. Den kontrollansvarige har fått utökade arbetsuppgifter vilket

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

Innehåll. Protokoll , av 2

Innehåll. Protokoll , av 2 Protokoll, 21-30 2 av 2 Innehåll 21 Justering och fastställande av föredragningslista 3 22 Anmälan av delegeringsbeslut 4 23 Förelägganden uppföljning 5 24 Information om lantmäteriförrättningar 6 25 Remissvar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-02-02 2016-6005 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Moskogen 1:1, del av Fastighetens adress: Moskogen 101 (mellan Smedby och Trekanten) Sökande:

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering Stadsbyggnadskontoret Birgitta Engstrand Norén bygglovarkitekt 08-5689 12 47 Birgitta.EngstrandNoren@danderyd.se Tjänsteutlåtande 2009-02-18 Dnr 2004-BN0941 Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014.

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. Datum: 2015-01-30 Sidnr 1 av 10 Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. FRÅGA 1: Kan man söka bygglov för nybyggnad och samtidigt göra en anmälan om 15

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sonny Persson (S), Ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

(6) Datum. Lenny Thörnqvist Bygg- och miljökontoret

(6) Datum. Lenny Thörnqvist Bygg- och miljökontoret 2015-02-16 1(6) Länsstyrelsen Stockholm Enheten för överklaganden Tnerese Wallman 2015-02-10 4032-2318-2015 VARMDO KOMMUN Lenny Thörnqvist Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö komun 134 81 Gustavsberg

Läs mer

SOLSIDAN 45:3 (VÅRGÄRDSVÄGEN 70) Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 14 lgh, marklov och rivning av befintlig byggnad

SOLSIDAN 45:3 (VÅRGÄRDSVÄGEN 70) Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 14 lgh, marklov och rivning av befintlig byggnad 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-02-06 B 2016-001154 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SOLSIDAN 45:3 (VÅRGÄRDSVÄGEN 70) Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 14 lgh, marklov och rivning av befintlig

Läs mer