KY i Eslöv Kvalificerad Yrkesutbildning. Läs mer på.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KY i Eslöv 2008. Kvalificerad Yrkesutbildning. Läs mer på. www.eslov.se/ky www.eslov.fhsk.se"

Transkript

1 KY i Eslöv 2008 Kvalificerad Yrkesutbildning Läs mer på

2 Eslöv är en kombination av småstadens trygghet och det bekväma avståndet till storstadens utbud. I Eslöv möts slättland och skogsbygd, ett landskap som ger utrymme för många naturupplevelser. Staden präglas av ett starkt entreprenörskap och näringslivet består av både små och stora, välkända företag. Effektiva kommunikationer och bekväma avstånd till storstaden gör att man kan ta del av det bästa av allt. Genom våra Kvalificerade Yrkesutbildningar (KY) förenar vi dina ambitioner med marknadens behov. Allt fler väljer KY som utbildningsform, eftersom det bygger på ett nära samarbete med företag och organisationer. En tredjedel av utbildningstiden genomför man i arbetslivet genom Lärande I Arbete (LIA), vilket gör att du håller en kontinuerlig kontakt med arbetslivet. Vad är en Kvalificerad Yrkesutbildning? - Högskolan ger dig poäng, KY ger dig jobb! Eslöv Kvalificerad Yrkesutbildning KY är en reguljär, fristående och eftergymnasial utbildningsform inom det svenska utbildningssystemet som står under tillsyn av Myndigheten för Kvalificerad Yrkesutbildning. Utbildningarna är mellan ett och tre år långa. De är studiemedelsberättigande och leder till en examen. Men där slutar likheten med en traditionell, statlig utbildning. Det finns områden där det råder brist på specialistkunnande, områden som efterfrågar en bredare kompetens, flexibilitet, sociala färdigheter och förmåga att kunna se både helheter och processer. Därför finns det ett starkt engagemang för KY-utbildningar i en rad branscher och det är tack vare initiativ från företag, branschorganisationer, kommuner, landsting och andra aktörer i arbetslivet som många av utbildningarna startats. Det är arbetslivets medverkan och behov av nya yrkesroller som styr utformning och innehåll. En tredjedel av studietiden, Lärande I Arbete (LIA), sker på en arbetsplats och ger en försmak av den framtida yrkesrollen. LIA-perioden ska förena en praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Det skall alltså vara ett aktivt lärande i arbetet, med problemlösning i en pedagogisk helhet. För varje utbildning ska det finnas en ledningsgrupp. En av ledningsgruppens uppgifter är att se till att utbildningen följer de bestämmelser som finns, till exempel att man följer utbildningsplanen och når upp till de mål som anges. Ledningsgruppen beslutar också om antagning och examination. Ledningsgruppen ska bestå av minst en företrädare för det offentliga skolväsendet, minst en företrädare för en högskola och en majoritet av företrädare för arbetsgivare och minst en ordinarie studeranderepresentant. En kvalificerad yrkesutbildning öppnar oanade möjligheter för positiv utveckling både på arbetsmarknaden och för människor som vill ha nya utmaningar. Utbildningen leder också med stor sannolikhet till ett spännande jobb.

3 Kvalificerad Yrkesutbildning i Eslöv Eslövs kommun Våra utbildningslokaler finns på 15 minuters promenadavstånd ifrån Eslövs station. Från stationen utgår även täta turer med lokalbuss till området. Våra lokaler ligger i anslutning till Bergagymnasiet vilket skapar goda förutsättningar för ett ömsesidigt utbyte av kompetens, lokaler och specialfunktioner. Lokalerna är modernt utrustade, datortillgängligheten är god, både i undervisning och vid självstudier. Det finns tillgång till modern teknik både för lärare och studerande att använda i undervisning och via studier. Som studerande kommer du att ha tillgång till grupprum, lektionssalar och metodövningsrum. Studiemiljön är mycket trivsam och vi har ett eget café som serverar nybakta bullar och baguetter. De serverar även lättare, varma lunchmenyer. Caféet fungerar även som reception och hjälper till med bokningar av lokaler, kopiering och lärarkontakter. De säljer också kontorsmaterial till självkostnadspris. Eslövs folkhögskola I en kreativ och trivsam miljö erbjuder Eslövs folkhögskola en mångfald av utbildningar. Skolan har bedrivit utbildning i över hundra år och har en stor kunskapskälla och erfarenhet att ösa ur. I folkhögskolans pedagogiska tradition finns en öppenhet, som under generationer har lockat unga som gamla till vår skola. Kvalificerad Yrkesutbildning i Eslöv Skolan ligger i centrala Eslöv med sju minuters gångavstånd till stationen. På vårt internat bor elever från hela Sverige. Skolan har ett eget kök som serverar frukost och lunch varje dag till en låg kostnad. Vi har nyligen renoverat skolans lokaler, så att de är väl anpassade till verksamheten. Förutom Kvalificerad yrkesutbildning erbjuder Eslövs folkhögskola två ledarutbildningar, Fritidsledarutbildning och Idrottsledarutbildning. Det bedrivs flera högskoleförberedande utbildningar såsom Internationella linjen med Europaprofil, Kulturvetarlinjen med skrivarverkstad, Estetiska linjen och Allmänna linjen. Som första folkhögskola i Sverige har vi även startat en fristående gymnasieskola, GrundtvigGymnasiet. Välkommen med din ansökan! För mer information: Kvalificerad Yrkesutbildning Eslövs kommun Kontakt: antagningsenheten, telefon , växel e-post: antagning.ky@eslov.se Kvalificerad Yrkesutbildning Eslövs folkhögskola Kontaktperson: Malin Alfredsson telefon , vx e-post: m.alfredsson@eslov.fhsk.se 3

4 Grundläggande behörighet har den som: Grundläggande behörighet fått slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller komvux. Har lägsta betyget Godkänd på kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett fullständigt program saknar slutbetyg men fått samlat betygsdokument från komvux med lägsta betyget Godkänd, eller betyget 1-5 i poängsatta kurser som motsvarar 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg från komvux har avgångsbetyg från en fullständig minst tvåårig linje, tvåårig specialkurs i gymnasieskolan. Eller avgångsbetyg 2 eller 3 från komvux (eller motsvarande) och har kunskaper i svenska och engelska motsvarande minst två årskurser på någon linje i gymnasieskolan, eller etapp 2 på komvux. Kunskaperna kan också styrkas med Svenska B och Engelska A med lägsta betyg Godkänd har folkhögskola med intyg om grundläggande behörighet samt styrkt behörighet i samtliga kärnämnen. Grundläggande behörighet ger också folkhögskoleutbildning som avslutades före den 1 juli 1998 och styrkts med intyg om allmän behörighet uppfyller kraven som så kallad 25:4, d v s fyller minst 25 år det kalenderår då utbildningen börjar och har varit yrkesverksam på minst halvtid i minst 4 år och därtill kan styrka behörighet i Svenska B och Engelska A med lägsta betyget Godkänd eller motsvarande har en avslutad utländsk gymnasieutbildning i hemlandet som ger högskolebehörighet samt kunskaper i Svenska B och Engelska A med lägst betyget Godkänd eller motsvarande. Utländska betyg och intyg ska vara översatta till svenska eller engelska och värderade av Verket för Högskolestudier (VHS) Mer information: Förutom grundläggande behörighet krävs ofta särskild behörighet. Grundläggande och särskild behörighet styrks som regel genom betygsdokument. Betygsdokumenten avgör hur anmälan meritvärderas och i vilken grupp sökande konkurrerar vid urval.

5 Här nedan har några personer ur näringslivet uttalat sig om chanserna att få jobb efter utbildningen och vilka typer av anställningar som kan komma i fråga. Lars-Erik Eriksson, VD Efast AB. Om utbildningen till Redovisningsekonom KY-Eslöv har under lång tid utvecklat en verksamhet som idag har mycket hög kvalitet i utbildningen och mycket nöjda elever. KY-Eslövs sätt att driva utbildningen på borgar för att eleverna skall få en meningsfull och givande utbildning som skall ge arbetsmarknaden attraktiva, färdigutbildade elever. Vad säger företagen? Stefan Fridlund, Personalchef, Backers BHV AB. Om Produktionsteknikerutbildningen Redan idag har företagen svårt att hitta produktionstekniker och behovet kommer att öka i framtiden. Detta faktum ger Dig möjlighet till ett intressant och utvecklande arbete. Ulla Kjällström, Personalchef MKB. Om Fastighetsteknik /bovärd utbildningen Vi märker nu en upphettning av arbetsmarknaden inom vår bransch och åldersfördelningen i företagen är ju sådan att nyrekrytering behövs framöver. Anställningar som kan vara aktuella är bovärd, husvärd, kundvärd, fastighetstekniker, fastighetsskötare eller liknande. Bodil Gervind, Verksamhetschef/Överläkare Region Skåne. Om Socialpsykiatriutbildningen Arbetsmarknaden framöver kommer att bli g ynnsam, eftersom en hög kompetens kommer att behövas för den satsning på psykiatrisk vård som är på gång. Per-Erik Holstein, Grontmij El & Teleteknik AB. Om utbildningen Elkonstruktion för Europamarknaden Vi ser KY-utbildningen som en mycket bra plantskola för elektriker. Utbildningen stämmer väl överens med våra behov och vi har varit med att utforma den. Det är företagen, skolan och studenterna som skapar arbetsframtiden tillsammans. Mia Honeth, rektor Karolinaskolan i Höör. Om utbildningen Behandlingsarbete med inriktning social problematik, kriminalitet och missbruk Utbildningen svarar väl mot våra krav av kunskaper om ett professionellt bemötande av våra elever. Susanne Rosenström- Bennhagen Verksamhetschef för LSS på Fogdaröd omsorg, vård och utbildning. Om utbildningen Kvalificerad vård och omsorg med inriktning mot funktionshinder LSS-verksamheter idag och i framtiden är i behov av personal med inriktning mot funktionshinder eftersom målgrupper och arbetsmetodiker förändrats. Möjligheterna till framtida tjänster blir därmed g ynnsam

6 Elkonstruktion för Europamarknaden 45 KY- poäng Utbildningen bedrivs i bunden form Elkonstruktion för Europamarknaden Utbildningen i elkonstruktion för europamarknaden ska leda till att den studerande efter fullgjord utbildning erhåller anställning, inom privata arbetslivet, stat eller kommun eller startar eget företag. Verksamheten har en inriktning mot elkonstruktion, projektering, installation, serviceoch idrifttagning av el- och automationsanläggningar i Sverige såväl som i övriga Europa. En viktig aspekt på utbildningen är att den även berättigar de studerande till teoretisk kompetens för allmän behörighet inom elinstallation. Med erforderlig praktik tillsammans med examensbetyg kan den studerande söka behörighet för elinstallation. Därmed finns även möjligheten att starta eget elinstallationsföretag. Utbildningen sker i samverkan mellan TB engineering AB och KY Eslövs kommun. TB engineering AB är ett konsultföretag med mångårig kompetens inom el- och automationsområdet. Behörighet Grundläggande behörighet för högskolestudier samt dokumenterade kunskaper och med minst betyget Godkänd eller motsvarande i engelska A och matematik B samt ha någon av nedanstående utbildningar eller bakgrund: Grupp 1. EC-utbildning (gymnasieskolans elprogram) Grupp 2. PU-elutbildning (eftergymnasiala påbyggnadsutbildningar etc.) Grupp 3. Arbetsledande eller projektledande befattning inom elteknik Sökande från andra länder med motsvarande 6 kunskaper, och som behärskar svenska språket i tal och skrift, kan söka utbildningen Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post: antagning.ky@eslov.se Sista ansökningdag 15 maj 2008 Kursplan Presentationsteknik, 2 KY-poäng Kvalitets- och miljöteknik, 1 KY-poäng Projektledning företagande marknadsföring, 2 KY-poäng Ellagstiftning, elsäkerhet, direktiv och standard, 2 KY-poäng Installationskunskap, 2 KY-poäng Kraft-, värme-, motor- och belysningsanläggningar, 8 KY-poäng Tele- och säkerhetsanläggningar, 5 KY-poäng Styr- och övervakningsanläggning med tillämpad automationsteknik, 8 KY-poäng Examensarbete, 2 KY-poäng LIA (lärande i arbete), 13 KY-poäng Ändring i kursplan kan förekomma.

7 Fastighetsteknik bovärd 80 KY-poäng Utbildningen ges i två varianter: I bunden form eller på distans. Samma kursplan gäller för båda utbildningarna Utbildningen ska ge förutsättningar att fungera väl som kvalificerad fastighetsteknik/bovärd inom modernt bostads-, industriellt och kommersiellt fastighetsföretagande. Efter utbildningen skall den studerande ha kunskaper om teknik, ekonomi och juridik kopplat till fastighetsföretagande samt kunskaper om sociala processer, grupproller och gruppklimat. Utbildningen skall också ge den studerande beredskap för att möta förändrade krav och nya förutsättningar inom fastighetsföretagande. Efter utbildningen kan man arbeta som fastighetsansvarig, kundvärd, bovärd och med driftsteknik samt med eget företagande inom fastighetsbransch/fastighetsservice med mera. Behörighet Kvotgrupp 1: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Kvotgrupp 2: Med stöd av Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning 3 kap 4, vilket innebär att sökande som saknar formell behörighet kan antas till utbildningen om den sökande kan antas tillgodogöra sig utbildningen. Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post: antagning.ky@eslov.se Sista ansökningsdag 15 maj 2008 Kursplan Introduktion, 1 KY-poäng Sociologisk organisationsteori, 5 KY-poäng Projektmetodik och organisationsstudier, 5 KY-poäng Kvalitetsarbete och miljö, 5 KY-poäng Kommunikation, mångfald och kundnytta, 3 KY-poäng Presentationsteknik, 1 KY-poäng Ekonomi och administration, 4 KY-poäng Boenderätt, 5 KY-poäng Fastighetskunskap, 24 KY-poäng Ritningsläsning, Värme och Ventilation, VS-kunskap, El-kunskap, Styr- och reglerteknik, Miljökunskap och avfallshantering, Yttre miljö och maskinkunskap samt Branschanpassade kurser Förhandling, förhandlingsrätt med beställarkompetens, 2 KY-poäng Alkohol och droger, 2 KY-poäng LIA (lärande i arbete) med Examensarbete 23 KY-poäng Ändring i kursplan kan förekomma. Fastighetsteknik bovärd 7

8 Kvalificerad redovisningsekonom 85/40 KY-poäng Utbildningen ges i två varianter: 85 KY-poäng bedrivs i bunden form, 40 KY-poäng bedrivs i distansform, deltid 50% Kvalificerad redovisningsekonom Utbildningen leder fram till examen som Kvalificerad Redovisningsekonom. Huvudinriktningen i utbildningen ligger inom områdena redovisning, beskattning, ekonomistyrning, handelsrätt och löneadministration. Arbetsmarknaden för redovisningsekonomer är mycket god. Tack vare att ca en tredjedel av utbildningen är praktik (LIA, lärande i arbete) omsätter man som studerande, sina teoretiska kunskaper i praktiken redan under utbildningen. Möjliga arbetsplatser efter utbildningen kan vara; redovisningsbyråer, revisionsbyråer, ekonomiavdelningar på större eller mindre företag, Skatteverket, kommunens ekonomiavdelningar eller eget företag inom branschen. Många har anställning, ofta på LIA-platsen, redan innan utbildningen är slut. Exempel på LIA-platser där studerande har varit på: KPMG, Ernst & Young, LRF Konsult, Procordia, Länsförsäkringar, Skatteverket, Hässleholms Kommun, Revisorsringen Eslöv. Behörighet Kvotgrupp 1: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Kvotgrupp 2: I kvotgrupp 2 antas sökande som saknar grundläggande behörighet, men som uppfyller kraven för särskild behörighet. Med stöd av Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning 3 kap 4, vilket innebär att sökande som saknar formell behörighet kan antas till utbildningen om den sökande kan antas tillgodogöra sig utbildningen. Antagningen sker efter intervjuer. 8 Särskild behörighet 85 KY-poängsutbildning: Matematik B eller motsvarande kunskaper 40 KY-poängsutbildning: Minst 2 års relevant yrkeserfarenhet Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post: antagning.ky@eslov.se Sista ansökningsdag 15 maj 2008 för 85 poängsutbildningen. Kursstart hösten oktober 2008 för 40 poängsutbildningen. Kursstart är januari 2009

9 Kursplan för 85 KY-päng, bunden form Rapportskrivning, 1 KY-poäng Sociologisk organisationsteori, 5 KY-poäng Preparandkurs, 4 KY- poäng Redovisning 1. Grundläggande redovisning, 5 KY-poäng Redovisning 2. Grundläggande bokslut, 3 KY-poäng Redovisning 3. Avancerad redovisning, 4 KY- poäng Redovisning 4. Koncern- & internredovisning, 3 KY-poäng Löneredovisning. 3 KY-poäng Beskattning 1. 5 KY-poäng Beskattning 2. 6 KY-poäng Ekonomistyrning 1.Budgetering och finansiering, 3 KY-poäng Ekonomistyrning 2. Investeringskalkylering och kapitalbehov, 3 KY-poäng Ekonomistyrning 3. K/I-analys och produktkalkylering, 4 KY-poäng Ekonomistyrning 4. Räkenskapsanalys, 2 KY-poäng Handelsrätt, 7 KY-poäng Marknadsföring, 3 KY-poäng LIA (lärande i arbete), 23 KY-poäng Kursplan för 40 KY-poäng, distans deltid 50% Introduktion, 1 KY-poäng Preparandkurs, 2 KY-poäng Redovisning, 9 KY-poäng Beskattning, 6 KY-poäng Löneredovisning, 2 KY-poäng Ekonomistyrning, 5 KY-poäng Handelsrätt, 2 KY-poäng LIA (lärande i arbete), 13 KY-poäng 1 poäng motsvarar 2 veckors deltidsstudier Kvalificerad redovisningsekonom Ändring i kursplan kan förekomma. Ändring i kursplan kan förekomma. 9

10 Produktionstekniker 43 KY-poäng Utbildningen bedrivs på distans Produktionstekniker Den beskrivna utbildningen skall leda fram till en examen för produktionstekniker inom ständiga förbättringar. Utbildningen inriktas mot ledarskap, målstyrning, kvalitetsstyrning, metodförbättringar och kapitalrationaliseringar. Den studerande skall under utbildningen förvärva och utveckla förmågan att upprätta projektbeskrivningar, driva projekt och skriva projektrapporter. Utbildningen skall ge den studerande en allmän förståelse för kvalitetstänkande i olika former. Miljöfrågorna fokuserar på kretsloppstänkande samt miljökrav på både industriell- och offentlig verksamhet. Utbildningen skall ge den studerande kunskap om hur metodförbättringar för omställning av maskiner och utrustning drivs. Den studerande skall även få kunskap om företagets och organisationens finansiella och fysiska resurser samt hur arbetet med åtgärder som leder till effektivt användande av företagets kapital drivs. Utbildningen skall ge den studerande kunskap om planering och uppföljning av produktionen samt hur företaget driver sitt förändrings- och rationaliseringsarbete. Behörighet Kvotgrupp 1: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Kvotgrupp 2: I kvotgrupp 2 antas sökande som saknar grundläggande behörighet. Med stöd av Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning 3 kap 4, vilket innebär att sökande 10 som saknar formell behörighet kan antas till utbildningen om den sökande kan antas tillgodogöra sig utbildningen. Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post: antagning.ky@eslov.se Sista ansökningsdag 15 maj 2008 Kursplan Ledningsgruppen för utbildningen har påbörjat ett intensivt arbete gällande förändring av kursplan och särskild behörighet. När förändringarna är fastställda av ledningsgruppen och KY-myndigheten, kommer den nya kursplanen att publiceras på vår hemsida, ky. Detta arbete beräknas vara klart i februari 2008.

11 Socialpsykiatri psykosocialt rehabiliteringsarbete 86 KY-poäng Utbildningen ges i två varianter: I bunden form eller på distans Samma kursplan gäller för båda utbildningarna Socialpsykiatri Utbildningen har som mål att tillgodose behovet av kvalificerad kompetens med fokus på psykiskt funktionshindrades livssituation. Huvudinriktningen är lagd på psykiatri/socialpsykiatri och psykiatrisk omvårdnad/omsorg avseende ungdomar och vuxna, psykiatrisk habilitering/rehabilitering, bemötande av ungdomar med missbruk, psykiatrisk och neuropsykologisk problematik, grundläggande somatisk sjukvård, etik och livsfrågor, organisationsteorier och avvikelser ur ett sociologiskt perspektiv, kvalitet och miljökunskap, alkohol och drogproblematik, samt lagar och förordningar inom socialrättens område. Utbildningen innehåller inslag som gynnar möjligheten att utveckla de studerandes förmåga att inhämta ny forskning, för att känna till och kunna använda evidensbaserade metoder samt utveckla ledaregenskaper för att kunna arbeta och verka som samordnare eller teamledare. Utbildningen kan ses som en del av den regionala utvecklingen och i viss mån den nationella utvecklingen. Utbildningen ger kompetens för att arbeta inom kommunal och landstingspsykiatrisk verksamhet, inom rättspsykiatri, SIS-institutioner, verksamheter för privata vårdgivare med psykiatrisk och psykosocialt inriktad verksamhet, personligt ombud för psykiskt funktionshindrade samt inom behandlingshem för ungdomar och vuxna. Behörighet Kvotgrupp 1: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Kvotgrupp 2: Med stöd av Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning 3 kap 4, vilket innebär att sökande som saknar formell behörighet kan antas till utbildningen om den sökande kan antas tillgodogöra sig utbildningen. Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post: antagning.ky@eslov.se Sista ansökningsdag 15 maj 2008 Kursplan Introduktion, 1 KY-poäng Grundläggande somatisk sjukvård, 5 KY-poäng Etik och livsfrågor, 4 KY-poäng Sociologisk organisationsteori, 5 KY-poäng Avvikandets sociologi. Vad är avvikelser? 5 KY-poäng Psykiatrisk omvårdnad, 23 KY-poäng LIA 1 (lärande i arbete) psykiatrisk omvårdnad, 19 KY-poäng LIA 2 (lärande i arbete) habilitering och rehabilitering för psykiskt funktionshindrade, 4 KY-poäng Bemötande av ungdomar med missbruk, psykiatrisk och neuropsykologisk problematik, 5 KY-poäng Alkohol och droger, 5 KY-poäng Socialrätt, 10 KY-poäng Ändring i kursplan kan förekomma. 11

12 Kvalificerad vård och omsorg med inriktning mot geriatrik alternativt funktionshinder 56/40 KY-poäng Utbildningen ges i två varianter: I bunden form på helfart eller på distans, deltid 75 % Kvalificerad vård och omsorg Utbildningen Kvalificerad vård och omsorg med inriktning mot geriatrik alternativt funktionshinder har som mål att tillgodose behovet av kvalificerad kompetens inom verksamhetsområdena; Vård och omsorg om äldre alternativt Omsorg om funktionshindrade/utvecklingsstörda. Drygt halva utbildningstiden inriktas mot förändringsarbete, professionellt förhållningssätt och bemötande, etik och livsfrågor, arbetsmiljö och systematiskt kvalitetsarbete samt psykiatrisk omvårdnad och socialpsykiatri. Resterande utbildningstid inriktar sig den studerande antingen mot gerontologi/geriatrik och vardagsrehabilitering eller mot funktionshinder/utvecklingsstörning och vardagsrehabilitering/habilitering. Utbildningen ger kompetens att arbeta inom verksamhetsområdena; Vård och omsorg om äldre alternativt Omsorg om funktionshindrade/utvecklingsstörda, både i kommunal och privat regi. Utbildningen innehåller moment som gynnar de studerandes möjlighet att utveckla sina ledaregenskaper så att de även kan arbeta och verka som samordnare, teamledare eller liknande. Utbildningen kan ses som en del av utvecklingsprocessen inom vård och omsorg om äldre eller omsorgen om funktionshindrade och utvecklingsstörda. Utbildningen har två inriktningar: Gerontologi/Geriatrik syftar till att ge en fördjupad kunskap om det normala åldrandet, vanligt förekommande somatiska och psykogeriatriska tillstånd samt dess konsekvenser. Funktionshinder/Utvecklingsstörning syftar till att ge fördjupad kunskap om olika funktionshinder; fysiska, psykiska och sociala samt dess konsekvenser Behörighet Kvotgrupp 1: Grundläggande behörighet för högskolestudier. Kvotgrupp 2: Med stöd av Förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning 3 kap 4, vilket innebär att sökande som saknar formell behörighet kan antas till utbildningen om den sökande kan antas tillgodogöra sig utbildningen. Särskild behörighet 56 KY-poäng: Kurserna; Vård och omsorgskunskap och Social omsorg eller motsvarande kurser eller kunskaper inhämtade på annat sätt. Arbetar du inom vård och omsorg eller önskar arbeta inom detta område, men saknar den särskilda behörighet som krävs för utbildningen Kvalificerad vård och omsorg med inriktning mot geriatrik alt funktionshinder, 56 KY-poäng. För att vara behörig att antas till utbildningen behöver du ha genomgått gymnasiekurserna, Social omsorg och Vård och omsorgsarbete, med minst godkända betyg. Har du inte dessa kurser har vi möjligheten att ge dig en förberedande kurs som ger dig den särskilda behörigheten i kurserna Vård och omsorgsarbete och Social omsorg, under tiden 25/3-16/6-08. Denna förberedande kurs kan även läsa på distans, det kommer att ingå några obligatoriska träffar i Eslöv. Ansökningsblankett finner du på 40 KY-poäng: Förutom grundläggande behörighet ska den sökande ha särskild behörighet genom att ha genomgått någon av följande utbildningar.

13 Inriktning Gerontologi/Geriatrik: omvårdnadsprogram eller vårdlinje, gren hälso- och sjukvårdskötareutbildning, undersköterskeutbildning eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt. Inriktning Funktionshinder/Utvecklingsstörning: omvårdnadsprogram eller vårdlinje, gren hälso- och sjukvård, gren barn och Kursplan för 56 KY-poäng, bunden Introduktion, 1 KY-poäng Medicinsk grund och omvårdnad, 5 KY-poäng Gerontologi/Geriatrik, 3 KY-poäng LIA 1 (lärande i arbete) Omsorg och omvårdnad, 4 KY-poäng Sociologisk organisationsteori, 5 KY-poäng Arbetsmiljö och systematiskt kvalitetsarbete, 4 KY-poäng Etik och kommunikation, 5 KY-poäng LIA 2 (lärande i arbete) Det mänskliga samspelet i vård och omsorg, 3 KY-poäng Psykologi, 2 KY-poäng Psykiatri /Socialpsykiatri, 5 KY-poäng Valbara kurser, Alternativ 1 Gerontologi/Geriatrik och vardagsrehabilitering, 11 KY-poäng LIA 3 (lärande i arbete) Omvårdnad och vardagsrehabilitering, 8 KY-poäng Valbara kurser, Alternativ 2 Funktionshinder/Utvecklingsstörning, 11 KY-poäng LIA 3 (lärande i arbete) Omsorg och vardagsrehabilitering/habilitering, 8 KY-poäng Ändring i kursplan kan förekomma. ungdom, skötareutbildning, undersköterskeutbildning eller motsvarande barn- och fritidsprogram, barnskötarutbildning eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt. Anmälningsblankett och information Läs mer på eller kontakta: antagningsenheten , e-post:antagning.ky@eslov.se Sista ansökningsdag 15 maj 2008 Kursplan för 40 KY-poäng, distans deltid 75 % Introduktion, 1 KY-poäng Yrkesroll i förändring, 8 KY-poäng LIA 1 (lärande i arbete), Förhållningssätt målinriktat arbete, 3 KY-poäng Psykiatri/Socialpsykiatri, 5 KY-poäng Arbetsmiljö och systematiskt kvalitetsarbete, 4 KY-poäng Valbara kurser, Alternativ 1 Gerontologi/Geriatrik och vardagsrehabilitering, 11 KY-poäng LIA 2 (lärande i arbete) Omvårdnad och vardagsrehabilitering, 8 KY-poäng Valbara kurser, Alternativ 2 Funktionshinder/Utvecklingsstörning och vardagsrehabilitering/habilitering, 11 KY-poäng LIA 2 (lärande i arbete) Omsorg och vardagsrehabilitering / habilitering, 8 KY-poäng Ändring i kursplan kan förekomma. Kvalificerad vård och omsorg 13

14 Kvalificerat Behandlingsarbete med inriktning social problematik, kriminalitet och missbruk, 80 KY-poäng Behandlingsarbete Eslövs folkhögskola Målet med utbildningen är att ge de studerande förutsättningar och kompetens att kunna arbeta inom ungdomsvården, missbruksvården, kriminalvården, skolverksamhet eller med andra former av socialt arbete. Utbildningen förbereder dig att arbeta med planering, utförande och utvärdering av arbete med människor med olika former av psykosociala problem, missbruk och psykiska funktionshinder. I utbildningen får du lära dig att bemöta och förhålla dig till människor i svåra situationer på ett rättssäkert och professionellt sätt. Undervisningen innehåller en bred teoretisk bas med kurser som tex. psykologi, psykiatri, socialpsykologi, ungdomskultur, personlig utveckling och kriminologi. (För mer information kring kursplanen se vår hemsida) Utbildningen innehåller också en profilering inom kognitiva beteendeterapeutiska teorier och metoder. Fördjupade metodiska kunskaper ges speciellt inom KBT (Kognitiv beteendeterapi), ART (Aggression Replacement Training), MI (Motivational Interviewing) och konflikthantering. LIA (Lärande i arbete) ingår med 27 veckor, vilka är uppdelade i tre perioder under utbildningen. Utbildningen bedrivs på Eslövs folkhögskola och sker i samverkan mellan Eslövs Kommun, Statens Institutionsstyrelse, Prokrami, Karolinaskolan, Stabbarpsgården, Råby Ungdomshem och Kriminalvården Behörighet Grundläggande behörighet för högskolestudier. Anmälan och information På kan du läsa om vad ansökan skall innehålla. För mer information kontakta: Malin Alfredsson, biträdande rektor, , m.alfredsson@eslov.fhsk.se Vi reserverar oss för eventuella ändringar i utbildningen. Sista ansökningsdag 15 april 2008 Kursplan Introduktion och kursöversikt, 2 KY-poäng Beteendevetenskaplig grundkurs, 8 KY-poäng Samhällsvetenskaplig grundkurs, 6 KY-poäng Metodik för grupp- och personlig utveckling, 2 KY-poäng Behandlingsarbete och psykiatri, 6 KY-poäng Vetenskaplig metod, 4 KY-poäng Juridik, 10 KY-poäng Kognitiv beteendeterapeutisk teori och metod, 10 KY-poäng Examensarbete, 5 KY-poäng LIA, 27 KY-poäng

15 Att studera på distans Du behöver ha tillgång till dator med Windows 2000 eller XP med officepaket samt snabb internetuppkoppling. Har du ingen egen tillgång kan du kontakta ditt lokala lärcentrum och fråga om hur de kan hjälpa dig. Obligatoriska träffar sker i Eslöv cirka två till fyra tillfällen per termin, en till två dagar per tillfälle. Utbildningen inleds med några dagars introduktion i Eslöv. Kunskapsinhämtningen sker genom enskilda studier, arbete i grupp, föreläsningar, seminarier och LIA (lärande i arbete). Att studera på distans Anmälan Du anmäler dig till utbildningar i denna katalog via ansökningsblankett från respektive utbildningsanordnare. Dessa finner du på eller På ansökningsblanketten finner du även vilka dokument som skall skickas in till utbildningsanordnaren och vart ansökan skall skickas. Ansökan till KY-utbilningar som genomförs av Eslövs kommun kan också göras via en webbanmälan på men kom ihåg att du alltid måste skicka in kompletterande dokument för att din ansökan ska kunna behandlas

16 Eslövs kommun Eslöv Kontakt: antagningsenheten , E-post: Eslövs folkhögskola Eslöv Kontaktperson: Malin Alfredsson telefon vx e-post: För mer information

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan m t i t i Sk tt i S å k n å e www.eslov.se/ky

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan m t i t i Sk tt i S å k n å e www.eslov.se/ky Yrkeshögskolan mitt i Skåne KY i Eslöv 2009 www.eslov.se/ky Innehåll Välkommen till Yrkeshögskolan mitt i Skåne...3 Uppdragsutbildning...3 Eslöv mitt i Skåne...4 Vad är Kvalificerad Yrkesutbildning?...4

Läs mer

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan m t i t i Sk tt i S å k n å e www.eslov.se/ky

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan m t i t i Sk tt i S å k n å e www.eslov.se/ky Yrkeshögskolan mitt i Skåne KY i Eslöv 2009 www.eslov.se/ky Innehåll Välkommen till Yrkeshögskolan mitt i Skåne...3 Uppdragsutbildning...3 Eslöv mitt i Skåne...4 Vad är Kvalificerad Yrkesutbildning?...4

Läs mer

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv 2013 1 Fotograf, framsida: Roger Strömberg. Övriga fotografer: Camilla Saxell, Ulf Axelsson, Malin Landgren, Kristian Johansson, Axel Siljebratt, Adam Bankhead, Martin Möller. Form och innehåll: Eslövs

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln!

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Med en kvalificerad yrkesutbildningsexamen i handel blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

Härdplaster och kompositer. Materialdesign. med härdplaster och kompositer, 5poäng

Härdplaster och kompositer. Materialdesign. med härdplaster och kompositer, 5poäng Härdplaster och kompositer Materialdesign med härdplaster och kompositer, 5poäng Utbildning i materialdesign med härdplaster och kompositer Under de senaste tio åren har polymerteknologin utvecklats explosionsartat.

Läs mer

Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna

Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna Forshaga kommun samverkar med Karlstad universitet och arbetslivet

Läs mer

Polymera förpackningsmaterial

Polymera förpackningsmaterial Polymera förpackningsmaterial Ny kurs i Polymera förpackningsmaterial Utbildning i Polymera förpackningsmaterial Rätt utbildning på rätt plats Målgrupp Förpackningsbranschen är en stor och strategisk mycket

Läs mer

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv 2012 1 Foto: Framsida Johnér bildbyrå AB/Mikael Dubois. Övriga fotografer: Adam Bankhead, Bo Saxell, Camilla Saxell, Malin Landgren, Roger Hansson och Roger Strömberg. Kreativ idé och layout: Camilla Saxell,

Läs mer

Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan i Eslöv 2013 1 Innehåll Yrkeshögskolan mitt i Skåne...3 4 Kort om YH...5 Studier...6 Handledare Socialpsykiatri, 400 YH-poäng, bunden utbildning...7 8 Produktionstekniker Ständiga förbättringar/lean Production,

Läs mer

Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan i Eslöv 2013 1 Innehåll Yrkeshögskolan mitt i Skåne...3 4 Kort om YH...5 Studier...6 Handledare Socialpsykiatri, 400 YH-poäng, bunden utbildning...7 8 Produktionstekniker Ständiga förbättringar/lean Production,

Läs mer

Utbildning för bättre styrning av flöden för material och tjänster.

Utbildning för bättre styrning av flöden för material och tjänster. LOGISTIK 80 KY-POÄNG Utbildning för bättre styrning av flöden för material och tjänster. Logistik handlar betydligt mer om ekonomi och handel än om lastbilar Kvalificerade yrkesutbildningar startas bara

Läs mer

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan i Es i E l s ö l v ö 201 20 0 www.eslov.se/yh

Y k r e k s e högsko shögsk lan olan i Es i E l s ö l v ö 201 20 0 www.eslov.se/yh Yrkeshögskolan i Eslöv 2010 www.eslov.se/yh Eslöv mitt i Skåne Eslöv är en kombination av småstadens trygghet och det bekväma avståndet till storstadens utbud. I Eslöv möts slättland och skogsbygd, ett

Läs mer

2 kurser i. Gummiteknologi. 1 - processindustri, 5poäng. 2 - Befintliga och framtida tillämpningar, 5poäng 1 + 2. Kursstart januari 2007

2 kurser i. Gummiteknologi. 1 - processindustri, 5poäng. 2 - Befintliga och framtida tillämpningar, 5poäng 1 + 2. Kursstart januari 2007 I 1 + 2 2 kurser i 1 - processindustri, 5poäng Kursstart januari 2007 2 - Befintliga och framtida tillämpningar, 5poäng Kursstart september 2007 Utbildning i Användningen av gummimaterial ökar i rask takt.

Läs mer

För dig med examen från gymnasieskolan (Gy11) Uppdaterad november 2014 För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att vara behörig. Förkunskapskraven

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan

Att studera på komvux i Tranemo. Vad kostar det att läsa på komvux i Tranemo? Ansökan Att studera på komvux i Tranemo Komvuxutbildningen är öppen för dig som har avslutad gymnasieutbildning eller fyller minst 20 år under hösten det år du börjar läsa. På Tranemo gymnasieskola och komvux

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism Yrkeshögskoleutbildning Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Kvalificerad Yrkesutbildning Elkonstruktion för f r Europamarknaden 45p TB engineering ab och KY Eslöv

Kvalificerad Yrkesutbildning Elkonstruktion för f r Europamarknaden 45p TB engineering ab och KY Eslöv Kvalificerad Yrkesutbildning Elkonstruktion för f r Europamarknaden 45p TB engineering ab och KY Eslöv Elkonstruktion för Europamarknaden Jag heter Benny Olsson och är utbildningens projektledare. Har

Läs mer

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring.

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Mot nya vägar och spännande möten Säljfunktionen har de senaste åren utvecklats mot en allt centralare roll i företagen, samtidigt som yrket

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Behandlingsarbete med inriktning social problematik, kriminalitet och missbruk

Behandlingsarbete med inriktning social problematik, kriminalitet och missbruk KURSPLAN 80 poäng vid Eslöv folkhögskola Organisatoriskt upplägg Huvudmoment Poäng Introduktion och kursöversikt 2 Beteendevetenskaplig grundkurs 8 Samhällsvetenskaplig grundkurs 6 Metodik för grupp- och

Läs mer

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid 898 1 n a d e s ande r ä l t l e b i flex s d o m r Liber He Välkommen till Liber Hermods! hos oss når du dina mål Från och med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kvalificerad yrkesutbildning; SFS 2001:1131 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Statligt

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

Kvalificerad IT-Projektledare. en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng

Kvalificerad IT-Projektledare. en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng Kvalificerad IT-Projektledare en studiemedelsberättigad heltidsutbildning 260 YH-poäng YH-utbildningar är statsfinansierade eftergymnasiala yrkesutbildningar med stark koppling till arbetslivet. En YH-utbildning

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr: HS 2014/248 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: SACEK 14 4. -04- Programmets benämning: Civilekonomprogrammet

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan i Eslöv. Yrkeshögskolan i Eslöv Yrkeshögskolan i Eslöv 2011 2012 Yrkeshögskolan i Eslöv 1 Foto: Framsida Johnér bildbyrå AB/Mikael Dubois. Övriga fotografer: Lena Malmström Pålsson, Axel Siljebratt, Roger Strömberg, Martin Möller, Camilla

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Meritsammanställningen med bilagor skickas till:

Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Mars 2015 Sida 1 av 8 Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Antagningsservice FE 20101 839 87 Östersund Jag har sökt till Grundläggande

Läs mer

Kurskod X X X X X X X X X X X. Block 1 X X X X. obligatoriska. kurs) Block 2. Geriatrik X X X X X X X. Rehabilitering och. habilitering Psykiatri

Kurskod X X X X X X X X X X X. Block 1 X X X X. obligatoriska. kurs) Block 2. Geriatrik X X X X X X X. Rehabilitering och. habilitering Psykiatri Omvårdnadsutbildning Hösten 2009 1 SÅ HÄR ARBETAR VI OMVÅRDNADSUTBILDNING HÖSTTERMINEN 2009 INTRODUKTION TILL REGULJÄRA OCH FLEIBLA STUDIER INOM OMVÅRDNAD OCH OMSORG Du kan läsa omvårdnadd på två sätt

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsprogrammet inrättades den 31 november 2001 av fakultetsnämnden för

Läs mer

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten SN Dnr 166/2015 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ds 2015:41 2015-11-13 Remissvar Departementspromemorian En

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg.

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg. Gymnasial vuxenutbildning Vårdutbildningar som ger dig möjligheter Studera i grupp Studera på distans Studera flexibelt - individuella upplägg Studera effektivt Studera för framtiden Falun@svok.se Västra

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2014 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning

Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning Ansökningshandlingar Kvalificerad Yrkeshögskoleutbildning Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning Ansvarig utbildningsanordnare: Norrlidens Kunskapscentrum AB Utbildningens omfattning: 400 Yh-poäng

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet Controller, 120 poäng Med inriktning mot publika organisationer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet Controller, 120 poäng Med inriktning mot publika organisationer UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet Controller, 120 poäng Med inriktning mot publika organisationer Dnr. 51/333-01 Fastställd av högskolestyrelsen september 2000 Rev av institutionsstyrelsen 2001-01-29 Postadress

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

Omvårdnadsutbildning HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1. Solna stad i samarbete med Medlearn. Du väljer själv studietakt. Förkunskapskrav.

Omvårdnadsutbildning HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1. Solna stad i samarbete med Medlearn. Du väljer själv studietakt. Förkunskapskrav. HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1 Omvårdnadsutbildning Du väljer själv studietakt Du väljer om du vill läsa heltid eller deltid. Heltid innebär 20-30 poäng/vecka. Hela yrkesutbildningen omfattar 1350 poäng. Förkunskapskrav

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling Vård och omsorg Barn och fritid Klassrum Distans Lärling Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade

UTBILDNINGSPLAN. Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade UTBILDNINGSPLAN Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade (University Diploma in Social Care Focusing Elderly and Handicapped) Filosofie kandidatexamen i socialt arbete (Bachelor

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr FAK1 2012/15 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om inrättande:

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng (30 högskolepoäng motsvarar kurser från avancerad nivå inom socionomprogrammet) Programme for Master of Social Science with a Major

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/289 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Programkod: S1KSO 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898

www.liberhermods.se Kurskatalog 2008 Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898 Kurskatalog 2008 www.liberhermods.se Liber Hermods för en lysande framtid Liber Hermods flexibelt lärande sedan 1898 Välkommen till Liber Hermods! hos oss når du dina mål Sedan starten 1898 har Liber Hermods

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning Hur blir en utbildning till Yh-myndigheten beviljar att en utbildning får ingå i yrkeshögskolan får statsbidrag eller särskilda medel Utbildning SFS 2009:128 1 Avses leda till förvärvsarbete för det studerande,

Läs mer

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser GY 2011 Förändringar Så är det... Nationella program Specialutformade program Nationella programinriktningar Lokala programinriktningar Nationella kurser (900) Lokala kurser (9000) Valbara kurser Så blir

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points)

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points) Institutionen för samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLN SOCIL OMSORGSPROGRMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points) Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet

YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet YH-POÄNG Elinstallatör Allmän behörighet En yrkesutbildning som ger dig möjlighet att söka behörighetsbevis hos Elsäkerhetsverket 120 YH-POÄNG Stor efterfrågan på elinstallatörer med ledarkompetens För

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Treatment Assistant Programme, 120 ECTS

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Treatment Assistant Programme, 120 ECTS UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-53/2007 Sida 1 (7) BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Treatment Assistant Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 16 december 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS HANDELSHÖGSKOLAN Utbildningsplan Dnr CF 52-352/2010 Sida 1 (5) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS Utbildningsprogrammet är

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

ht 2007-08-09 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1

ht 2007-08-09 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1 Viktig information till LIAhandledare LIA1! Ewa Ekholm 1 Inledning Den här informationen riktar sig till handledare som tar emot studerande under Lärande I Arbete (LIA) på KY - utbildningen Avancerad Våradministration,

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2007/2008. Utbildningsplanen är fastställd 2006-11-20 av Deknus för filosofisk fakultetsnämnd.

Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2007/2008. Utbildningsplanen är fastställd 2006-11-20 av Deknus för filosofisk fakultetsnämnd. Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2007/2008 Study Programme in Nursing Utbildningsplanen är fastställd 2006-11-20 av Deknus för filosofisk fakultetsnämnd. Antagen V08 Denna utbildningsplan är anpassad

Läs mer

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr:

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr: Sid 1 (6) Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten Syftet med kurserna inom uppdragsutbildningen är att ge deltagarna möjligheten att utveckla sina

Läs mer

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med funktionsnedsättning

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-44/2007 Sida 1 (5) SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Development, 120 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p.

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. är en unik trädgårdsmästarutbildning, där vi kompletterar den traditionella hantverkskunskapen hos trädgårdsmästaren med ekologi och entreprenörskap.

Läs mer

Energi- & klimatkonsult

Energi- & klimatkonsult Information till handledare Landskrona högre utbildningar Handläggare Dennis Westerberg Datum 2004-11-01 Sid 1 av 8 Energi- & klimatkonsult Klass: Klimat-04 (2004-2006) LIA-period 1, v. 8 11, år 2005 Vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare www.nyhs.se FRAMTIDENS KUNSKAPER - MORGONDAGENS JOBB! Välkommen till Norrlands Yrkeshögskola Norrlands Yrkeshögskola har

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 2 september 2003. 1. ALLMÄNT Den som vill bli

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap. Programme for Marketing and Business Management, 180 points (ECTS)

Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap. Programme for Marketing and Business Management, 180 points (ECTS) Grundutbildningsnämnden för Dnr 476/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmets benämning: Engelsk benämning: MARKNADSFÖRINGSPROGRAMMET, 120 poäng Programme for Marketing and Business

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Malmö högskola / Gemensam förvaltning Studieadministrativa avdelningen 1(5) Mars 2010 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Bedömning av reell kompetens vad

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

Yrkeshögskolan Elkonstruktör för r Europamarknaden 225p TB engineering ab och Yrkeshögskolan i Eslöv

Yrkeshögskolan Elkonstruktör för r Europamarknaden 225p TB engineering ab och Yrkeshögskolan i Eslöv Yrkeshögskolan Elkonstruktör för r Europamarknaden 225p TB engineering ab och Yrkeshögskolan i Eslöv Jag heter Benny Olsson och är utbildningens projektledare. Har du frågor kring utbildningen är r du

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet Läs Skydd mot olyckor och arbeta med räddning och säkerhet Utbildningen Skydd mot olyckor Skydd mot olyckor är en tvåårig efter gymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaper och de praktiska

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Industridesign Reviderad och fastställd av KU-nämnden 2011-02-16 Gäller studenter antagna från och med HT 2011. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning

Läs mer