Kärnkraftsfritt Japan - men till vilken kostnad?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kärnkraftsfritt Japan - men till vilken kostnad?"

Transkript

1 TA300, v3.1, KORTRAPPORT 1 (8) Elsa Thorselius elsa.thorselius@growthanalysis.se Kärnkraftsfritt Japan - men till vilken kostnad? Denna rapportering ingår som en del i det allmänna bevakningsuppdraget som Tillväxtanalys har i sin instruktion. Formatet täcker aktuella händelser inom policy i bevakningsländerna. Ytterligare rapportering publiceras på Tillväxtanalys hemsida under Denna kortrapport är skriven av Elsa Thorselius, praktikant vid Tillväxtanalys kontor i Tokyo. Sammanfattning Japan förväntas inom kort anta en drastiskt reviderad energistrategi där andelen kärnkraft fasas ut innan Enligt uppskattning Tillväxtanalys har gjort baserat på officiella beräkningar där målet för utfasningen är år 2030, kommer kostnaderna uppgå till minst miljarder yen motsvarande ca miljarder svenska kronor. 1 Kostnadsökningar i form av import av fossila bränslen med fokus på flytande naturgas kan redan konstateras. Viktigt att poängtera är att denna uppskattning varken inkluderar alla kostnader eller eventuella vinster av att investera i förnybar energi, ett uppgraderat energisystem eller en moderniserad elmarknad. Några faktorer som kommer att ha stor betydelse framöver är hur Japan lyckas med att förhandla priset på flytande naturgas och andra fossila bränslen samt hur snabb utvecklingen av förnybara energikällor kommer att vara. 1 1 JPY = 0, SEK Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Tokyo Östersund (säte) Samtliga kontor Office of Science and Innovation Embassy of Sweden , Roppongi Minato-ku TOKYO Japan Tel: Fax: info@tillvaxtanalys.se Studentplan 3, Östersund Besöksadress: Studentplan 3 Tel: Fax: info@tillvaxtanalys.se Org. nr Bank: Nordea Bank AB Kontonummer: Swift: NDEASESS IBAN: SE Östersund Stockholm Brasilia New Delhi Peking Tokyo Washington DC

2 2 (8) Helomvändning i kärnkraftspolitiken I mitten av september annonserade The Energy and Environment Council, en del av nyskapade National Strategy Office, en ny drastiskt förändrad energistrategi för Japan där kärnkraften i landet ska fasas ut fram till Den nya strategin är ännu inte antagen av regeringen vilket betyder att ett absolut slutdatum för kärnkraften inte är definitivt satt ännu. Det finns starka strömningar bland annat från japansk industri mot att anta strategin i dess nuvarande form, men samtidigt råder i dagsläget stark opposition mot kärnkraft bland allmänheten i Japan. Detta gör det svårare att modifiera den lagda strategin för mycket. Ett regeringsval i Japan ska hållas senast i augusti 2013 och oppositionspartiet har argumenterat för att behålla kärnkraften vilket gör att denna fråga inte är helt avgjord ännu. 2 En central fråga om det nuvarande förslaget antas blir till vilken kostnad omställningen kan ske. Vad är prislappen på ett Japan utan kärnkraft? Landets 50 huvudkärnkraftsreaktorer bidrog med 26 procent av den totala energiproduktionen under helåret Enligt Japans tidigare strategi, formulerad före trippelkatastrofen 2011, planerades en utbyggnad av kärnkraften till en nivå motsvarande 40 procent av den totala energiproduktionen till 2017och med 50 procent fram till Kärnkraft Kol LNG Olja Hydro Övriga Budgetåret 2010, total energikonsumtion 1006 miljarder kwh 29% 7% 9% 1% 25% 29% Budgetåret 2011, total energikonsumtion 955 miljarder kwh 14% 9% 40% 1% 11% 25% Figur 1. Energimixen under budgetåret 2010 och Källa: The Federation of Electric Power Companies of Japan 2 Kingston J (2012) 3 The Energy and Environment Council (2012) 4 World Nuclear Association (2012)

3 3 (8) På grund av att enbart två av landets 50 kärnkraftsreaktorer för närvarande är i gång har den ökade importen av LNG (flytande naturgas) lett till stora kostnader för energibolagen. Den ökade importen av fossila bränslen leder inte bara till ökade energikostnader, Japan påvisade ett handelsunderskott på miljarder yen (269 miljarder svenska kronor) under den första halvan av budgetåret 2012/2013 som startade den 1 april. Detta är det största underskottet sedan denna statistik började publiceras år Även om underskottet till stor del kan förklaras av minskad export till Kina och Europa - Japan visade för första gången ett handelsunderskott med Europa under denna halvårsperiod - så har den ökade importen av fossila bränslen haft stor betydelse. Importen av råolja ökade med 8,3 procent och importen av LNG ökade med 24,3 procent från motsvarande period föregående år. 5 Den 1 oktober 2012 infördes en CO2-skatt på importerad olja, gas och kol. vilket gjorde att siffrorna för september var extra höga. 6 Den nya skatten kommer att ökas i tre steg fram till 2016 då skatten förväntas kosta elbolagen 80 miljarder yen (6,7 miljarder svenska kronor) årligen. 7 I tabellen nedan framgår de uppskattade kostnaderna för elbolagen på grund av utfasningen av kärnkraft. Tabell 1. Kostnader för Japans 10 elbolag under budgetåret 2011 och 2012 (estimerad). Källa: Kingston The Yomiuri Shimbun (2012) 6 Bloomberg (2012) 7 Maeda R (2012)

4 4 (8) The Energy and Environment Councils rapport Options för Energy and the Environment (2012) visar beräkningar av kostnaden för en utfasning av kärnkraften fram till Rapporten presenterar flera scenarier, ett där energikonsumtionen är på samma nivå som idag och ett där hänsyn är tagen till de energisparande åtgärder som Japan planerar att utföra vilket skulle innebära att energikonsumtionen sjunker med cirka 10 procent. I det senare utgör kärnkraften 0 procent (2010, 27 procent), förnybara energikällor 35 procent (2010, 10 procent) och fossila bränslen 65 procent (2010, 63 procent). Ett skifte ska även göras inom fossila bränslen till förmån för naturgas (från dagens kvot på1:1,3 till en kvot på1:1,8). Detta skulle innebära att kostnaderna för att importera fossila bränslen minskar med 1000 miljarder yen, från miljarder yen 2010 till miljarder yen Priset på fossila bränslen varierar dock mycket (se Figur 2.), därför är det svårt att avgöra om denna estimering är rimlig. 8 Figur 2. LNG importpriser i nordöstra Asien. Källa: Morikawa & Hashimoto 2012 Anskaffningen av LNG i Japan sker vidare inte gemensamt utan de tio regionala energibolagen står för sin egen anskaffning av LNG. Japan är världens största importör av LNG men på grund av den uppdelade anskaffningen diskuteras det att Japan inte har en tillräcklig stark förhandlingsposition. Priset som Japan betalar har varit något högre än i Sydkorea där anskaffningen sker gemensamt och betydligt högre än i Kina där anskaffningen skett gemensamt fram till helt nyligen. 9 TEPCO (Tokyo Electric Power Company) förhandlar i nuläget om framtida import av LNG från USA där på grund av stor tillgänglighet priset är på ca 3 dollar per MMBtu mot ca 13 dollar på den asiatiska marknaden The Energy and Environment Council (2012) 9 Morikawa T & Hashimoto H (2012) s 6, s Tsukimori O (2012)

5 5 (8) Kraftigt reglerad elmarknad med ineffektiva energibolag Japan skiljer sig från Sverige i den bemärkelsen att landets elnät inte är sammankopplade med några andra länder. Elnätet är också uppdelat i en östlig del som använder sig av 60 Hz frekvens och en västlig del där 50 Hz används. Det finns bara tre konverteringsanläggningar med kapacitet på 600, 300 och 150 MW vilket gör att flödet av elektricitet mellan de båda delarna är kraftigt begränsad. Energiindustrin är privat och består av tio energibolag som alla har regionala monopol. Elpriset till konsumenterna i Japan sätts genom en förutbestämd vinstmarginal för elbolagen vilken i nuläget är 3 procent av energibolagets kostnader och tillgångar med kraftverk inkluderade. Ändringar i denna marginal måste godkännas av METI, Ministry for Economy, Trade och Industry. Regeringen har därmed fortfarande viss kontroll över slutpriset till konsumenter även om energibolagen är privata. På grund av denna garanterade avkastning och regionala monopolsituation har energibolagen inte haft incitament för att sänka kostnader vilket leder till ineffektivitet inom energiindustrin och relativt höga elpriser. 11 För att förhindra att japanska företag väljer att lämna Japan helt eller flytta stora delar av produktion och andra kärnverksamheter till andra länder på grund av försämrade förutsättningar i Japan planeras omfattande investeringar i energisparande åtgärder samt i utbyggning av elnäten. Fram till 2030 förväntas den totala kostnaden för detta uppgå till miljarder yen (434 miljarder svenska kronor) för elnät vilket kan jämföras med miljarder yen ( miljarder svenska kronor) som är kostnaden för att ha kvar kärnkraften på ungefär samma nivå som METI har också genomfört en lagändring som innebär att även företag som inte är elbolag kan producera el åt andra företag. METI hoppas att denna ändring ska leda till ökade investeringar i kraftvärmeverk där både elektricitet och fjärrvärme produceras. 12 För att beräkna hushållens kostnadsökningar har fyra olika forskare gjort bedömningar och ett snitt på dessa ger att hushållens kostnader förväntas öka med ca yen (918 svenska kronor) per månad mot en ökning med ca yen (584 svenska kronor) per månad och hushåll om kärnkraftsnivån är densamma som Nödvändiga investeringar i förnybara energikällor För att kunna nå målsättningen för andelen förnybara energikällor krävs stora ekonomiska satsningar för att installera de nya vind- och solkraftverk som planeras. I juli 2012 infördes en inmatningstariff (Feed-in-tariff) i Japan som innebär att 11 Tillväxtanalys (2012) s The Japan Times (2012) 13 The Energy and Environment Council (2012)

6 6 (8) elbolagen köper förnybar energi till ett fast pris. Denna åtgärd har redan nu visat på ökade investeringar i speciellt solenergi men även vindkraft. 14 Enligt rapporten från The Energy and Environment Council förväntas investeringar på miljarder yen (142 miljarder svenska kronor) krävas inom solenergi utöver det som skulle krävas om kärnkraften låg kvar på samma nivå som idag för att totalt kunna producera 72,1 miljarder kwh med hjälp av solceller på 12 miljoner bostadshus. För vindkraft krävs investeringar på miljarder yen (325 miljarder svenska kronor) för att installera vindkraftverk på en yta som motsvarar 2,2 gånger arean av Tokyo vilket kan jämföras med den yta på en tiondel av Tokyo som idag upptas av vindkraftverk. Utöver detta beräknas kostnader för att stabilisera systemen uppgå till miljarder yen (150 miljarder svenska kronor). Avslutande kommentarer Så vad kostar Japans nya energistrategi? Om man enbart utgår från de kostnader från The Energy and Environment Council som nämns i denna rapport så blir summan av de extra kostnaderna för utfasningen av kärnkraft miljarder yen motsvarande ca miljarder svenska kronor. Då är t.ex. inte de ökade kostnaderna för hushållen och industrin medräknade. Dessa siffror är baserade på ett slutgiltigt utfasande av kärnkraften vid 2030 så dessa kan inte helt jämföras med Japans nuvarande mål men kan ändå ses som en uppskattning av vad Japan står inför. Hittills har det redan gått att se kostnadsökningar i form av import av fossila bränslen med fokus på LNG. Några faktorer som kommer att ha stor betydelse för kostnaderna framöver är hur Japan lyckas med att förhandla priset på LNG och andra fossila bränslen samt hur snabb utvecklingen av förnybara energikällor kommer att vara. 14 Tillväxtanalys (2012) s 55

7 7 (8) Referenser Adelman J (2012) Japanese Power Utilities Import 39 % More LNG in January, Bloomberg, publicerad 13 Februari 2012, senaste åtkomst 26 oktober Bloomberg (2012) September oil imports jump on surge in pretax orders, The Japan Times, publicerad 23 oktober, senaste åtkomst 24 oktober 2012, Kingston J (2012) Power Politics: Japan s Resilient Nuclear Village, The Asia- Pacific Journal, publicerad 29 oktober 2012, senast åtkomst 6 november 2012, Loh B & Venugopal R (2012) Japan LNG demand has likely peaked: government official, Reuters, publicerad 23 oktober 2012, senaste åtkomst 25 oktober Maeda R (2012) Japan s new carbon tax to cost utilities $1 billion annually, Reuters, publicerad 10 oktober 2012, senaste åtkomst 24 oktober 2012, Morikawa T & Hashimoto H (2012) Japan s new challenge and possible solutions in LNG procurement activities in the wake of less availability of nuclear power capacity. The Institute of Energy Economics, Japan, publicerad augusti 2012, The Energy and Environment Council (2012) Options for Energy and the Environment, The Energy and Environment Council, publicerad juli 2012, The Federation of Electric Power Companies of Japan (2012) Composition of power generation by sources, The Federation of Electric Power Companies of Japan, senaste åtkomst 13 November 2012, icsfiles/afieldfile/2012/06/13/kouseihi _2011.pdf The Japan Times (2012) METI eases regulations so nonutilities can offer power, The Japan Times, publicerad 25 oktober 2012, senaste åtkomst 29 oktober 2012,

8 8 (8) The Nikkei Weekly (2012) Nuclear-free but at what cost?, The Nikkei Weekly, vol. 49, publicerad 8 oktober 2012, s. 3 The Yomiuri Shimbun (2012) Trade deficit tops 3 tril. Yen for 1st time / Falling exports to EU, China main factor, The Yomiuri Shimbun, publicerad 23 oktober 2012, senaste åtkomst 26 oktober 2012, Tillväxtanalys (2012) After the Quake: Energy Crisis Management in Japan - A first assessment of challenges and lessons learned following the Great East Japan Earthquake on March 11, 2011, (Preliminär titel), Tillväxtanalys, i press Tsukimori O (2012) Japan s Tokyo Electric aims to buy North America LNG, Reuters, publicerad 18 september 2012, senaste åtkomst 29 oktober 2012, World Nuclear Association (2012) Nuclear Power in Japan, World Nuclear Association, senast uppdaterad 9 oktober 2012, senaste åtkomst 29 oktober 2012,

Framtida energiutmaningar för Sverige, 22 januari 2013 Martin Flack

Framtida energiutmaningar för Sverige, 22 januari 2013 Martin Flack Kärnkraftsseminarium, Elforsk Kärnkraftsseminarium, Elforsk Framtida energiutmaningar för Sverige, 22 januari 2013 Martin Flack Tillväxtanalys l Pi Primär målgrupp Regeringskansliet tdär Näringsdepartementet

Läs mer

Som en. Följande. mervärde. (50-65% av. Myndigheten. Samtliga kontor Östersund Stockholm Brasilia Bryssel New Delhi Peking

Som en. Följande. mervärde. (50-65% av. Myndigheten. Samtliga kontor Östersund Stockholm Brasilia Bryssel New Delhi Peking 1 (3) Datum 2012-08-31 Amalia Nilsson, Lunds Universitet amalia.nilsson@ @growthanalysis.se Praktikant, Tillväxtanalys, Office of Science & Innovation, Embassy of Sweden, Tokyoo Eventrapport: Global Supply

Läs mer

KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream

KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream KTH, 14 november 2018 Lennart Söder LSOD@KTH.SE, Professor Elektriska Energisystem, KTH Globala mål för

Läs mer

vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas?

vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas? vilken roll kommer vindenergi att spela i det svenska energisystemet? hur många TWh kommer att produceras 2050? och var kommer det att byggas? IVA seminarium 8 april 2013 Matthias Rapp agenda Internationell

Läs mer

Jenny Miltell, 2012. Smarta elnät ABB gör det möjligt

Jenny Miltell, 2012. Smarta elnät ABB gör det möjligt Jenny Miltell, 2012 Smarta elnät ABB gör det möjligt Innehåll Världen idag och dagens energi- och klimatutmaning EU:s och Sveriges klimatmål Integration av förnybar energi kräver en energiomställning Vi

Läs mer

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26

Vindkraft - ekonomi. Sara Fogelström 2013-03-26 Vindkraft - ekonomi Sara Fogelström 2013-03-26 Ekonomi Intäkter: Försäljning av el på Nord Pool Försäljning av elcertifikat Elpris Spotpris Fleråriga avtal 40 öre/kwh Elcertifikat Elcertifikatsystemet

Läs mer

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Erik Axelsson 217-3-8 Nyligen avslutat projekt på Profu Utbyggnad av solel i Sverige Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar

Läs mer

Globala energitrender, klimat - och lite vatten

Globala energitrender, klimat - och lite vatten , klimat - och lite vatten Markus Wråke International Water Day 2014 Stockholm March 21 Källor när inget annat anges är IEA Global energitillförsel - en tråkig historia Världens energitillförsel är lika

Läs mer

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken?

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken? Underlagsrapport 2 Mål och medel för energipolitiken? Dnr: 2015/046 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

Vilka förväntningar kan vi ha på solceller? Sara Bargi Energimyndigheten

Vilka förväntningar kan vi ha på solceller? Sara Bargi Energimyndigheten Vilka förväntningar kan vi ha på solceller? Sara Bargi Energimyndigheten Några frågor Är det lönt att ha solceller Sverige? Vilket bidrag till elförsörjningen kan solceller ge i Sverige? Vad kostar det?

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Vindkraften från verksamhetsidkarnas synvinkel. Anders Stenberg, Anni Mikkonen Finska Vindkraftföreningen r.f. Helsingfors, 25.10.

Vindkraften från verksamhetsidkarnas synvinkel. Anders Stenberg, Anni Mikkonen Finska Vindkraftföreningen r.f. Helsingfors, 25.10. Vindkraften från verksamhetsidkarnas synvinkel Anders Stenberg, Anni Mikkonen Finska Vindkraftföreningen r.f. Helsingfors, 25.10.2011 Finska Vindkraftföreningen r.f. Föreningen grundades 1988 Samarbete

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

El- och värmeproduktion 2010

El- och värmeproduktion 2010 Energi 2011 El- och värmeproduktion 2010 El- och värmeproduktionen ökade år 2010 Den inhemska elproduktionen gick upp med 12 procent, fjärrvärmeproduktionen med 9 procent och produktionen av industrivärme

Läs mer

Energiförbrukning 2010

Energiförbrukning 2010 Energi 2011 Energiförbrukning 2010 Totalförbrukningen av energi ökade med 10 procent år 2010 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,46 miljoner terajoule (TJ) år 2010, vilket

Läs mer

Publicerat! Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.

Publicerat! Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys. Publicerat! Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.se Staten och riskkapitalet Delrapport 1: Metodbeskrivning och kunskapsöversikt Rapport 2010:01 För första gången i Sverige används strukturfondsmedel

Läs mer

Energisystem med variabel elproduktion Japan. 1 Förutsättningar för ökad andel förnybar el

Energisystem med variabel elproduktion Japan. 1 Förutsättningar för ökad andel förnybar el 1 (8) Helena Tillborg +81 3 5562 5031 Helena.tillborg@growthanalysis.se Energisystem med variabel elproduktion Japan 1 Förutsättningar för ökad andel förnybar el 1.1 Regionala elmonopol kontrollerar produktion

Läs mer

Bioenergi Sveriges största energislag!

Bioenergi Sveriges största energislag! Bioenergi Sveriges största energislag! 36 procent 2016 Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. Svenska Bioenergiföreningen bildades 1980 Vi är

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2013

Energiskaffning och -förbrukning 2013 Energi 2014 Energiskaffning och -förbrukning 2013 Totalförbrukningen av energi på föregående års nivå år 2013 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,37 miljoner terajoule

Läs mer

Bioenergi för energisektorn - Sverige, Norden och EU. Resultat från forskningsprojekt Bo Rydén, Profu

Bioenergi för energisektorn - Sverige, Norden och EU. Resultat från forskningsprojekt Bo Rydén, Profu Bioenergi för energisektorn - Sverige, Norden och EU Resultat från forskningsprojekt Bo Rydén, Profu Bioenergi för energisektorn - Sverige, Norden och EU Johan Sundberg, Profu Sverige: Mycket måttlig bioenergiökning

Läs mer

El- och värmeproduktion 2009

El- och värmeproduktion 2009 Energi 2010 El och värmeproduktion 2009 Produktionen av el och industrivärme minskade år 2009 Enligt Statistikcentralens statistik över el och värmeproduktionen minskade elproduktionen och totalförbrukningen

Läs mer

Kunskap för tillväxt. Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara för utlandsbaserad

Kunskap för tillväxt. Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara för utlandsbaserad Kunskap för tillväxt Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara

Läs mer

Strategier för minskade koldioxidutsläpp inom energisystemet exempel på framtidens drivmedel

Strategier för minskade koldioxidutsläpp inom energisystemet exempel på framtidens drivmedel Strategier för minskade koldioxidutsläpp inom energisystemet exempel på framtidens drivmedel Maria Grahn Fysisk Resursteori maria.grahn@fy.chalmers.se Energisystemet står inför tre huvudsakliga utmaningar

Läs mer

Dalenbäck. Professor Profilledare Styrkeområde Energi. i skolfotboll Påskbergsskolan 1970

Dalenbäck. Professor Profilledare Styrkeområde Energi. i skolfotboll Påskbergsskolan 1970 100 % förnybart f 2050.!? Jan-Olof Dalenbäck Professor Profilledare Styrkeområde Energi Svensk mästare m i skolfotboll Påskbergsskolan 1970 Förnybar energi Konflikter! Energiutbyte? Bioenergi till allt..!?

Läs mer

Publicerat 2011. Tillväxtanalys publikationer är kanaler för vår skriftliga redovisning. Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.

Publicerat 2011. Tillväxtanalys publikationer är kanaler för vår skriftliga redovisning. Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys. Publicerat 2011 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, arbetar med utvärderingar, analyser och statistik i ett brett svensk och internationellt perspektiv. Vi har

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2011

Energiskaffning och -förbrukning 2011 Energi 2012 Energiskaffning och -förbrukning 2011 Totalförbrukningen av energi minskade med 5 procent år 2011 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,39 miljoner terajoule

Läs mer

Skiffergas i Kina underlagsrapport till Näringsdepartementet

Skiffergas i Kina underlagsrapport till Näringsdepartementet 1 (6) Martin Flack 010-447 44 77 martin.flack@tillvaxtanalys.se Skiffergas i Kina underlagsrapport till Näringsdepartementet Ulf Andréasson, Tillväxtanalys i Peking Innehåll 1 Skiffergas men inte -olja...

Läs mer

VÄTGAS EN REN AFFÄR. En energibärare för hållbar och effektiv energiförsörjning. Åse Bye Vätgas Sverige

VÄTGAS EN REN AFFÄR. En energibärare för hållbar och effektiv energiförsörjning. Åse Bye Vätgas Sverige VÄTGAS EN REN AFFÄR En energibärare för hållbar och effektiv energiförsörjning Åse Bye Vätgas Sverige HYDROGEN & FUEL CELLS MEMBERS AND PARTNERS TRANSPORT ENERGY ENGINEERING RESEARCH PUBLIC ORG. OTHERS

Läs mer

Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. www.svebio.se

Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. www.svebio.se Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. Bioenergi Sveriges största energislag! Naturgas Vindkraft 11,3 TWh, 5,3 TWh, Värmepumpar 3,0% 1,4% 3,8

Läs mer

El- och värmeproduktion 2012

El- och värmeproduktion 2012 Energi 2013 El- och värmeproduktion 2012 Andelen förnybara energikällor inom el- och värmeproduktionen ökade år 2012 År 2012 producerades 67,7 TWh el i Finland. Produktionen minskade med fyra procent från

Läs mer

Kortrapport: Sydkoreas initiativ för forskningsfinansiering av livsvetenskaperna

Kortrapport: Sydkoreas initiativ för forskningsfinansiering av livsvetenskaperna TA300, v3.1, 2011-12-05 KORTRAPPORT 1 (6) Den här föreliggande rapporten är utförd på uppdrag av Utbildningsdepartementet och utgör en del av Tillväxtanalys förberedande arbete inför kommande forsknings-

Läs mer

Hur kan elmarknaden komma att utvecklas?

Hur kan elmarknaden komma att utvecklas? Hur kan elmarknaden komma att utvecklas? Elforskdagen 3 december 2013 Tomas Wall, Desiderate AB 1 Utbuds- och efterfrågekurva i Norden (normalår) CO2 kostnad 10-30 /ton CO 2 Rörlig prod.kostnad (exkl.

Läs mer

Svenskarnas syn på småskalig elproduktion och hur den förändrats de senaste åren. Undersökning från TNS SIFO juni 2011

Svenskarnas syn på småskalig elproduktion och hur den förändrats de senaste åren. Undersökning från TNS SIFO juni 2011 Svenskarnas syn på småskalig elproduktion och hur den förändrats de senaste åren Undersökning från TNS SIFO juni Stort intresse för att sälja egenproducerad el till energibolagen. Nära 9 av 10 är positiva

Läs mer

PwC:s Energiprisindex nov 2013 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC:s Energiprisindex nov 2013 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Innehåll Bilagor Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com november 2013

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2012

Energiskaffning och -förbrukning 2012 Energi 2013 Energiskaffning och -förbrukning 2012 Träbränslen var den största energikällan år 2012 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,37 miljoner terajoule (TJ) år 2012,

Läs mer

Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016

Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016 Behöver Finland en radikal energiomvälvning? Handelsgillet 25.2.2016 Konsekvenserna av det tyska energibeslutet Kärnkra(en avvecklas fram 0ll år 2022 och sam0digt skulle produk0onen med kolkra(verk minska

Läs mer

Klimatutmaningen eller marknadsmässighet - vad ska egentligen styra energisektorns investeringar?

Klimatutmaningen eller marknadsmässighet - vad ska egentligen styra energisektorns investeringar? Klimatutmaningen eller marknadsmässighet - vad ska egentligen styra energisektorns investeringar? Gustav Melin, SVEBIO DI-Värmedagen, Stockholm 2016-06-01 2015 var varmaste året hittills Är biomassa och

Läs mer

Fokus för WWFs svenska energiarbete idag

Fokus för WWFs svenska energiarbete idag Fokus för WWFs svenska energiarbete idag Fokus Två övergripande mål: 1. Globalisera energidebatten. Fokusera på hur Sveriges bidrag ser ut då det gäller de framväxande ekonomierna, istället för ensidigt

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Energiförbrukning. Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008. Andelen förnybar energi steg till nästan 28 procent

Energiförbrukning. Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008. Andelen förnybar energi steg till nästan 28 procent Energi 2009 Energiförbrukning 2008 Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008 År 2008 var totalförbrukningen av energi i Finland 1,42 miljoner terajoule (TJ), vilket var 4,2 procent mindre

Läs mer

Ägarmodeller för vindkraft - så blir nya aktörer energiproducenter. så har nya aktörer blivit energiproducenter

Ägarmodeller för vindkraft - så blir nya aktörer energiproducenter. så har nya aktörer blivit energiproducenter Ägarmodeller för vindkraft - så blir nya aktörer energiproducenter så har nya aktörer blivit energiproducenter Presentation Författare Vindkraft i teori och praktik, m.fl. Lärare Högskolan på Gotland SLU

Läs mer

En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå. Working paper/pm 2011:33

En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå. Working paper/pm 2011:33 Working paper/pm 2011:33 En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå Tillväxtanalys har genomfört en pilotstudie av hur ett rapsscenario på FA-regionnivå kan brytas

Läs mer

Solpotential Osnabrück

Solpotential Osnabrück Solkartan i Lund Solpotential Osnabrück Department of Environmental Protection Rooves with excellent or good suitability for solar panels: 26,000 (out of 70,000) Result Profit Requirement Solar Power Generation

Läs mer

Energiläget 2018 En översikt

Energiläget 2018 En översikt Energiläget 218 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den officiella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer denna statistik

Läs mer

Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso,

Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso, Energipolitiska prioriteringar för Europa Presentation av J.M. Barroso, Europeiska kommissionens ordförande, inför Europeiska rådet den 22 maj 2013 Nya villkor på den internationella energimarknaden Finanskrisens

Läs mer

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014

Hur blåser vindarna. Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter. Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Hur blåser vindarna Potential, vad kan man göra, vad får man plats med och tekniska möjligheter Power Väst - Chalmers, 5 september 2014 Lennart Söder Professor i Elektriska Energisystem, KTH Vindkraft

Läs mer

Energianskaffning, -förbrukning och -priser

Energianskaffning, -förbrukning och -priser Energi 2010 Energianskaffning, förbrukning och priser 2010, 3:e kvartalet Totalförbrukningen av energi steg med 8,8 procent under januari september Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var

Läs mer

Hur främjas den lokala ekonomin av kooperativt ägd vindkraft? Lokalekonomidagarna, 5 maj 2014

Hur främjas den lokala ekonomin av kooperativt ägd vindkraft? Lokalekonomidagarna, 5 maj 2014 Hur främjas den lokala ekonomin av kooperativt ägd vindkraft? Lokalekonomidagarna, 5 maj 2014 Jens Sperens Punkter för idag Hur vindkraften påverkar den lokala ekonomin Vindkraften i stort fördubblas de

Läs mer

EL OCH ENERGIMARKNADEN INOM EU

EL OCH ENERGIMARKNADEN INOM EU EL OCH ENERGIMARKNADEN INOM EU 1 ENERGIMARKNADEN INOM EU EU har enats om 4 energimål som ska vara uppfyllda 2020; Minska växthusgaseffekten med 20 % jämfört med 1990 Sänka energiförbrukningen med 20 %

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

PwC:s Energiprisindex feb 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC:s Energiprisindex feb 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy feb 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Innehåll Bilagor Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com följer

Läs mer

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter

Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Hur säkerställer vi väl fungerande energimarknader? Vägval i Effektfrågan: Förutsättningar för en energy-only-marknad och aktiva konsumenter Energikommissionen - Tekniska museet 27 oktober 2015 Lennart

Läs mer

Vägen mot 100% förnybart Vart står vi idag?

Vägen mot 100% förnybart Vart står vi idag? Vägen mot 100% förnybart Vart står vi idag? Upplägg 1. Varför måste vi ställa om till 100% förnybart? 2. Globala tecken på förändring 3. Utvecklingen i Europa 4. Situationen i Sverige Varför måste vi ställa

Läs mer

El- och värmeproduktion 2013

El- och värmeproduktion 2013 Energi 2014 El och värmeproduktion 2013 Andelen av fossila bränslen ökade inom el och värmeproduktionen år 2013 År 2013 producerades 68,3 TWh el i Finland. Produktionen ökade med en procent från året innan.

Läs mer

Trygg Energi. Pathways to Sustainable European Energy Systems. Filip Johnsson

Trygg Energi. Pathways to Sustainable European Energy Systems. Filip Johnsson Trygg Energi Filip Johnsson Chalmers University of Technology Energy and Environment, Division of Energy Technology Sweden filip.johnsson@chalmers.se Energiforsk höstkonferens, Göteborg 3/11 2015 Pathways

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

Näringslivstillväxt inom vindenergin. Matthias Rapp Svensk Vindenergi

Näringslivstillväxt inom vindenergin. Matthias Rapp Svensk Vindenergi Näringslivstillväxt inom vindenergin Matthias Rapp Svensk Vindenergi Power Väst CHALMERS 21 JANUARI 2010 Svensk Vindenergi 124 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem E.ON Elnät Framtiden är l kal En satsning på Lokala Energisystem Ett nytt sätt att tänka kring energi Det blir allt mer angeläget att hitta vägar för att skapa ett hållbart samhälle. Vi som arbetar med

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Energiläget En översikt

Energiläget En översikt Energiläget 219 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den offciella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer statistiken

Läs mer

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Tobias A. Persson Fysisk Resursteori Inst. Energi och Miljö Chalmers Tekniska Högskola frttp@fy.chalmers.se 100% 80% 60% 40% Olja EU15 Kärnkraft Naturgas 20%

Läs mer

Cleantech och nätfrågor i ett internationellt perspektiv

Cleantech och nätfrågor i ett internationellt perspektiv Cleantech och nätfrågor i ett internationellt perspektiv Vindkraftens roll i USA nu och i framtiden Karin Widegren Teknisk vetenskaplig Attaché Tillväxtanalys, San Francisco Drivkrafter för Cleantech Globalt

Läs mer

Energy [r]evolution - sammanfattning

Energy [r]evolution - sammanfattning Energy [r]evolution - sammanfattning Introduktion För att hålla den globala temperaturförändringen så långt som möjligt under 2 C (jämfört med 1990 års nivåer) och minska risken för allvarliga klimatförändringar

Läs mer

E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic

E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic E.ON och klimatfrågan Hur ska vi nå 50 % till 2030? Malmö, April 2008 Mattias Örtenvik, Miljöchef E.ON Nordic E.ON Nordic är en marknadsenhet inom energikoncernen E.ON E.ON Nordic i korthet - Affärsinriktning

Läs mer

PwC: Energiprisindex april 2013 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC: Energiprisindex april 2013 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy : Energiprisindex Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Innehåll :s Energiprisindex Bilagor :s Energiprisindex Carl-Wilhelm Levert M: 0709 29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius

Läs mer

Visst finns det mark och vatten för biobränslen!

Visst finns det mark och vatten för biobränslen! Visst finns det mark och vatten för biobränslen! Kjell Andersson Svebio Sveriges energianvändning 2014 Naturgas, 9,9 TWh, 2,7% Kol, 18,3 TWh, 5% Värmepumpar, 3,1 TWh, 0,8% Kärnkraft, 50 TWh, 13,7% Bioenergi,

Läs mer

PwC:s Energiprisindex november 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC:s Energiprisindex november 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy november 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com följer kostnadsutvecklingen

Läs mer

Johan Söderström, ABB Sverige, Ett hållbart energisystem nära användarna med fokus på förnybar energi är möjligt idag

Johan Söderström, ABB Sverige, Ett hållbart energisystem nära användarna med fokus på förnybar energi är möjligt idag Johan Söderström, ABB Sverige, 2014-05-05 Ett hållbart energisystem nära användarna med fokus på förnybar energi är möjligt idag Month DD, YYYY Slide 1 Global ledare inom teknik Igår, idag och i morgon

Läs mer

Hållbarhet inom industri och politikens roll

Hållbarhet inom industri och politikens roll Hållbarhet inom industri och politikens roll Per-Anders Widell,, 19 februari 2013 Energi 20% effektivisering till 2020 20% förnybar energi till 2020 Resurser Naturkapital och ekosystemtjänster ska prissättas

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Vindkraft i Sverige - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Svensk Vindenergi 125 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Fram till år 2050 måste fossilbränsleanvändningen minskas radikalt.

Fram till år 2050 måste fossilbränsleanvändningen minskas radikalt. De industrialiserade ländernas välstånd har kunnat utvecklas tack vare den nästan obegränsade tillgången på fossila bränslen, speciellt olja. Nu råder emellertid stor enighet om att utsläppen från användning

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Europas framtida energimarknad. Mikael Odenberger och Maria Grahn Energi och Miljö, Chalmers

Europas framtida energimarknad. Mikael Odenberger och Maria Grahn Energi och Miljö, Chalmers Europas framtida energimarknad Mikael Odenberger och Maria Grahn Energi och Miljö, Chalmers Tre strategier för att minska CO 2 -utsläppen från energisystemet a) Use less energy NUCLEAR RENEWABLE - Hydro

Läs mer

Kan sol-el spela någon roll i det svenska energisystemet? Linus Palmblad Handläggare, Energimyndigheten

Kan sol-el spela någon roll i det svenska energisystemet? Linus Palmblad Handläggare, Energimyndigheten Kan sol-el spela någon roll i det svenska energisystemet? Linus Palmblad Handläggare, Energimyndigheten Potential för förnybar energi Elkraftinstallationer i Europa 2011 MW 25000 20000 21000 15000 10000

Läs mer

Ett energisystem med större andel vindkraft. Johnny Thomsen, Senior Vice President Product Management Vestas Wind Systems A/S

Ett energisystem med större andel vindkraft. Johnny Thomsen, Senior Vice President Product Management Vestas Wind Systems A/S Ett energisystem med större andel vindkraft Johnny Thomsen, Senior Vice President Product Management Vestas Wind Systems A/S October 1 Energikommissionen, 6 th 2015, Stockholm Vad är teknikläget för framtidens

Läs mer

PwC:s Energiprisindex jan 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC:s Energiprisindex jan 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy jan 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Innehåll Bilagor Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com följer

Läs mer

PwC:s Energiprisindex april 2014 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy

PwC:s Energiprisindex april 2014 Basindustrins bränsleprisutveckling. www.pwc.se/energy april 2014 Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Innehåll Bilagor Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com

Läs mer

Norden - Världens mest hållbara och konkurrenskraftiga region

Norden - Världens mest hållbara och konkurrenskraftiga region Norden - Världens mest hållbara och konkurrenskraftiga region Kristina Persson Minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, Sverige Nordisk Facklig Kongress, 27 Maj 2015 Hur konkurrenskraftig

Läs mer

PwC:s Energiprisindex september 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling.

PwC:s Energiprisindex september 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling. september 2015 Basindustrins bränsleprisutveckling www.pwc.se/energy Carl-Wilhelm Levert M: 0709-29 31 40 carl.levert@se.pwc.com Martin Gavelius M: 0709-29 35 29 martin.gavelius@se.pwc.com september 2015

Läs mer

Energianskaffning, -förbrukning och -priser

Energianskaffning, -förbrukning och -priser Energi 2011 Energianskaffning, förbrukning och priser 2010, 4:e kvartalet Totalförbrukningen av energi ökade med 9 procent år 2010 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var totalförbrukningen

Läs mer

Kostnadseffektiva val av bränslen i transportsektorn koldioxidmål Finansierat av Vinnova

Kostnadseffektiva val av bränslen i transportsektorn koldioxidmål Finansierat av Vinnova Kostnadseffektiva val av bränslen i transportsektorn givet hårda h koldioxidmål Finansierat av Vinnova Maria Grahn Fysisk Resursteori Chalmers Tekniska Högskola maria.grahn@fy.chalmers.se www.frt.fy.chalmers.se

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning

Energiskaffning och -förbrukning Energi 2012 Energiskaffning och -förbrukning 2011, 4:e kvartalet Totalförbrukningen av energi sjönk med 5 procent år 2011 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var totalförbrukningen av energi

Läs mer

Ren energi för framtida generationer

Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Fortums mål är att skapa energi som gör livet bättre för nuvarande och framtida generationer. För att uppnå detta investerar vi

Läs mer

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter

Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Peter Blomqvist 217-5-1 Utbyggnad av solel i Sverige - Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar för och systemeffekter

Läs mer

El- och värmeproduktion 2011

El- och värmeproduktion 2011 Energi 2012 El- och värmeproduktion 2011 Energiproduktionen och fossila bränslen nedåtgående år 2011 Komplettering 18.10.2012. Tillägg av översikten El- och värmeproduktionen samt bränslen 2011. Den inhemska

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten?

Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten? Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten? ENERGIVÄRLDEN tema vind: Mot ett 100 procent förnybart elsystem - hur kan utbyggnad av produktion och tillgång på systemtjänster gå hand i hand?

Läs mer

VINDKRAFTINVESTERINGAR

VINDKRAFTINVESTERINGAR VINDKRAFTINVESTERINGAR EN VINDKRAFTBYGGARES SYN PÅ SAKEN Ingvar Svantesson, Eolus Vind AB Eolus Vind AB Tre verksamhetsgrenar Projektering och försäljning av nyckelfärdiga vindkraftanläggningar Förvaltning

Läs mer

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:256 av Birger Lahti m.fl. (V) 100 procent förnybar energi 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige 100% förnybart 2040 Energikommissionens arbete ledde 2016 fram till en energiöverenskommelse i Sverige. Målet i den är att Sverige ska ha 100%

Läs mer

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Förnybar el med Gröna certifikat André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Agenda Allmänt om elcertifikatsystemet - hur det fungerar Statistik,

Läs mer

%LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL. om näringslivets syn på energiforskning

%LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL. om näringslivets syn på energiforskning %LUJLWWD5HVYLN 7UROOKlWWDQIHEUXDUL om näringslivets syn på energiforskning 7U\JJWLOOJnQJWLOOHQHUJLPHGOLWHQNOLPDWSnYHUNDQWLOO NRQNXUUHQVNUDIWLJDSULVHUJHUElWWUHWLOOYl[WL6YHULJH Den svenska energi- och klimatpolitiken

Läs mer

INBJUDAN Samordnad upphandling av Elkraft 16-134 Leveransstart 1 januari 2016

INBJUDAN Samordnad upphandling av Elkraft 16-134 Leveransstart 1 januari 2016 INBJUDAN Samordnad upphandling av Elkraft 16-134 Leveransstart 1 januari 2016 Anmälan till Husbyggnadsvaror HBV Förening senast 15 september 2015 1(6) 1 Inbjudan Välkommen att delta i HBVs samordnade upphandling

Läs mer

Olika scenarier, sammanställning och värdering. Anna Wolf, PhD Sakkunnig Energifrågor

Olika scenarier, sammanställning och värdering. Anna Wolf, PhD Sakkunnig Energifrågor Olika scenarier, sammanställning och värdering Anna Wolf, PhD Sakkunnig Energifrågor Många olika scenarier Greenpeace 2011 ER 2014:19 Scenarier över Sveriges energisystem WWF/IVL 2011 Energy Scenario for

Läs mer

Energisystem med variabel elproduktion Sydkorea

Energisystem med variabel elproduktion Sydkorea 1 (7) Helena Tillborg +81 3 5562 5031 Helena.tillborg@growthanalysis.se Energisystem med variabel elproduktion Sydkorea 1 Elsystemet i Sydkorea Sydkorea är ett land som importerar 97 procent av bränslet

Läs mer