STUDENTBOSTADSFÖRETAGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDENTBOSTADSFÖRETAGEN"

Transkript

1 STUDENTBOSTADSFÖRETAGEN ÅRSKRÖNIKA 2014 Ett år av nätverksträffar, politik och energibesparing! Under 2014 gick Studentbostadsföretagens kansli för full kraft. För första gången var vi tre heltidsanställda under ett helt kalenderår, och vi fick dessutom förstärkning av Agneta Mattiasson som projektkoordinator för Student Switch off i augusti. Och det har verkligen märkts, aldrig förr har så många projekt och aktiviteter inletts, genomförts och avslutats. Roligast att se har varit det ökade engagemanget från och med er medlemsföretag. Med fler aktiviteter och större fokus på dialog med medlemsföretagen har kopplingen och nätverket stärkts ytterligare. Vi tackar för ett fantastiskt fint år, nu satsar vi inför ett lika bra 2015! INNEHÅLL Träffar och mötesplatser Föreningsstämma 2014 Politik och opinionsbildning Rapporter och publikationer Nya medlemsföretag Almedalen 2014 Det här hände också Vad händer under 2015? Vänliga hälsningar Erica, Ida och Martin TACK CHRIS ÖSTERLUND! HEJ AGNETA MATTIASSON! Vid årsskiftet byter Chris Österlund jobb, från vd för SSSB till chef för Ekonomi och Finans på SABO. I och med det lämnar hon också posten som ordförande för Studentbostadsföretagen styrelse. Chris tillträdde vid årsskiftet 2012/2013 och har under de senaste två åren varit med och utvecklat föreningen stort och i mycket positiv riktning. Vi kommer sakna Chris och hennes utmärkta arbete, men önskar henne samtidigt all lycka med de nya utmaningarna på SABO. Nuvarande vice ordförande Simon Helmér tar över fram till föreningsstämman 5 maj då ny ordinarie ordförande väljs. Läs gärna Chris ord som avgående ordförande på vår webbsida. I och med lanseringen av Student Switch Off (läs mer under Detta hände också) anställde kansliet Agneta Mattiasson som projektkoordinator. I rollen som koordinator är Agneta ansvarig för att involvera studenter, driva kampanjen framåt och vara ansiktet utåt. Agneta kommer finnas med även under 2015 då tävlingen fortsätter under både våren och hösten. Agneta jobbar även på SGS Studentbostäder och driver eget företag med inriktning på kost och hälsa. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Agneta även under 2015 och göra Student Switch Off ännu större och bättre!

2 TRÄFFAR OCH MÖTESPLATSER 2014 var det fullt fokus på fler medlemsaktiviteter, ett fokus som gav resultat. Under 2014 anordnades fyra nätverksträffar, en stämma, en studieresa och mycket erfarenhetsutbyte. STUDIERESA AMSTERDAM//UTRECHT INSPIRATIONS- OCH NÄTVERKSTRÄFFAR I ett ovanligt soligt Amsterdam samlades i april deltagare från hela studentbostadsbranschen. Under tre dagar fick vi inblick i den nederländska studentbostadsmarknaden, en marknad som på samma gång är både lik och olik den svenska. The Student Hotel, ett av de projekt som under de senaste åren påverkat och omdefinierat den nederländska studentbostadsmarknaden, lämnade stort intryck på deltagarna med sitt nytänkande koncept. Studieresan var oerhört uppskattad och i april 2015 åker vi iväg igen, denna gång till grannlandet Norge och Trondheim. Där besöker vi bland annat Teknobyen - korridoren med 116 rum. NYPRODUKTION: Samverkan och innovation för nya studentbostäder I Helsingborg träffades vi för att utbyta idéer och erfarenheter kring nyproduktion. Under två dagar presenterades flera projekt, från hur man bygger ovanpå en tunnelbana till att involvera studenterna i utformningen av nya studentbostäder. STUDIEKONTROLLER: Nya lösningar på ett resurskrävande problem Dagens regelverk gör att arbetet med studiekontroller blir omständligt och trögarbetat. I Stockholm bjöd vi in en jurist specialiserad på den här typen av frågor och tillsammans tog vi fram en framtidsplan för att förändra rådande regelverk, något som kansliet jobbat vidare med under året. FÖRVALTNING: Praktiska utmaningar vid förvaltning av studentbostäder Träffen om praktiska utmaningar blev en favorit i repris. Förra årets välbesökta träff i Skövde upprepades detta år i Halmstad, men med nya ämnen och infallsvinklar. Skadedjur, besvärliga hyresgäster och korridorkontakter stod på schemat, men träffens stora vinnare var som vanligt det erfarenhetsutbyte som skedde runt borde i både konferenssalen och lunchrestaurangen. HYRESJURIDIK: Hitta rätt i hyresjuridiken Årets sista träff blev en djupdykning i hyresjuridiken. Under två halvdagar stöttes och blöttes olika juridiska frågor gällande hyresavtal, uppsägningar, störningar och sena hyresbetalningar. Med på träffen var två erfarna jurister som hade svar på de flesta frågor som kom upp, oavsett storlek eller svårighetsgrad.

3 FÖRENINGSSTÄMMA 2014 För första gången genomfördes föreningsstämman i Umeå, där Bostaden i Umeå tillsammans med Studentbostadsföretagen stod värd för både stämma och studiebesök, det senare med fokus på renovering och underhåll. Under stämman valdes fem ledamöter till styrelsen, tre nuvarande ledamöter valdes om och två nya valdes in. De två nya ledamöterna är Ulrika Lindencrona från Åke Sundvall NYA I STYRELSEN Projket AB (ordinarie ledamot) och Charlotte Kroon från AB Skövdebostäder (suppleant). Genom Ulrika och Charlotte får både de privata aktörerna och allmännyttan ytterligare representation i styrelsen. Efter stämman styrde bussen mot stadsdelen Ålidhem där Bostaden i Umeå har flera av sina korridorbostäder. Korridorbostäderna genomgår just nu omfattande renovering och ett besök i en orenoverad korridor tätt följt av ett i en renoverad korridor visar på hur stor skillnad nya ytskikt och färgsättning kan göra. Bostaden i Umeås korridorboenden är ett av flera miljonprogramsområden som behöver rustas upp. Dagen efter stämman fick vi besök av Göran från Rotpartner som berättade Ulrika Lindencrona om vilka utmaningar miljonprogrammen står inför, samt hur man genom att involvera de boende i alla stadier av renoveringsprocessen kan nå ett resultat som alla är nöjda med. Sammanfattning av stämman finns på medlemssidorna. Charlotte Kroon

4 POLITIK OCH OPINIONSBILDNING Utredningar, valrörelser, regeringsskifte och regeringskris har varit ett fullspäckat politiskt år och självklart har det påverkat även studentbostadsbranschen. Studentbostadsfrågan het under 2014 Politiskt var 2014 ett händelserikt år. Två val, regeringsskifte, regeringskris och utlyst extraval under För studentbostadsbranschen är frågan om året som passerat inte varit det år då studentbostadsfrågan varit som allra hetast. Det blev väldigt tydligt då statsministern ägnade en del av sitt tal i Almedalen till att lyfta vikten av att det byggs mer studentbostäder. Även socialdemokraterna och miljöpartiet lovade dessutom satsningar på studentbostäder inför valet. Många utredningar de senaste åren De senaste åren har präglats av en oerhörd mängd utredningar, främst kopplade till att underlätta processerna som omgärdar nybyggnation. Under 2014 började en del av förslagen också att realiseras. För studentbostäder kan nämnas ändrade regler kring bostadsutformning, förlängning av tillfälliga bygglov, slopad byggfelsförsäkring och en förenklad planprocess. Till detta kommer förslag på att Akademiska Hus ska få börja bygga studentbostäder och ändrade bullerregler. De senare två är dock osäkra när de genomförs då de är offer för budgetkaoset respektive regeringsskiftet. Alliansbudget hindrar regeringens bostadspolitik Att alliansens budget röstades igenom i riksdagen, trots att socialdemokraterna och miljöpartiet innehar regeringsmakten, innebär att alliansbudgetens bostadssatsningar gäller under 2015, med förbehåll för eventuella, mindre förändringar i årets vårbudget. I regeringens budget fanns inga jättesatsningar på bostadspolitik, men det utlovade stödet för upprustning av miljonprogrammen blir inte av, likaså är det oklart hur det blir med det förväntade uppdraget till Akademiska Hus att bygga studentbostäder då det också är en del av budgeten. Sammanfattningar av förslag och ändringar, remissvar på utredningar och allmänna uppdateringar om det politiska läget och debatten finns på vår hemsida.

5 RAPPORTER OCH PUBLIKATIONER Nyproduktion, nyckeltal och studiekontroller, årets rapporter bjöd på sammanställningar och analyser av både välkända och nya ämnesområden. Studboguide 2014 Studentbostadsföretagens omvärldsanalys din guide till StudentboStadSföretagen 2014 STUDBOGUIDEN 2014 Studentbostadsföretagen är branschorganisationen som verkar för att skapa förutsättningar för sina medlemmar att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet. en genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter Ta del av allt vi har att erbjuda i fyra enkla steg: Steg 1: Lär dig mer om Studentbostadsföretagen och vilka medlemsnyttor vi erbjuder Steg 2: Ta reda på vilka plattformar och kanaler som vi finns och verkar på Steg 3: Kontakta oss för att bli en del av vårt nätverk och ta del av all information Steg 4: Ta reda på mer! - inspirations- och nätverksträffar - studieresor - rapporter - publikationer 1 STUDIEKONTROLLER OMVÄRLDSANALYS 2014 Inför träffen om studiekontroller i maj 2014 sammanställdes Det har hänt jämförelsevis mycket på studentbostadsmarkna- en rapport om hur arbetet med studiekontroller ser ut bland den det senaste året. Nya byggregler, regeringsval och en upp- landets studentbostadsföretag. Sammanställningen visar bland sjö av utredningar är några av de saker som under 2014 blivit annat att 91 procent av medlemsföretagen utför studiekontrol- en viktig del av studentbostadsbranschens vardag. I omvärlds- ler och att 77 procent gör det minst en gång om året. analysen sammanfattades detta, tillsammans med nyckeltal och BYGGRAPPORT 2014 Årets byggrapport visade på ökad nyproduktion, men också ett sammanfattningar av läget för så väl studentpopulationen som bostadsmarknaden i stort. fortsatt stort behov av studentbostäder. I år fokuserade rappor- NYCKETALSANALYS ten även på hur väl branschen känner till och har möjlighet att 18 medlemsföretag deltog i årets nyckeltalsanalys. Som vanligt bygga efter studenternas efterfrågan. Det visade sig att landets visade analysen på nyckeltal för bland annat antal bostäder, studentbostadsföretag har bra inblick i studenternas efterfrå- hyresintäkter och olika utgiftsposter. gan, men tyvärr inte lika bra förutsättningar för att bygga det som efterfrågas. STUDBOGUIDE 2014 INTRODUKTIONSGUIDE För att nya medarbetare i branschen och på medlemsföretag snabbt och enkelt ska få en bild av oss som branschorganisation Att behovet av studentbostäder fortsätter vara stort bekräftas tog vi fram en introduktionsguide. Guiden går i fyra steg ige- av årets Studboguide. Rapporten har samlat in lägesbeskriv- nom vad Studentbostadsföretagen är, hur man bäst tar till vara ningar från varje orts lokala aktörer för att skapa en så rättvis på medlemsnyttorna samt i vilka olika kanaler man hittar oss. bild av studentbostadsmarknaden som möjligt. Det stora insamlingsarbetet bakom Studboguiden och medlemsföretagens många bidrag gav effekt då rapporten fick genomslag i nationella medier och uppmärksammades i bland annat TV4nyheterna och Dagens Industri. Läs samtliga rapporter på vår webb: 1

6 NYA MEDLEMSFÖRETAG Under 2014 har Studentbostadsföretagen fått fem nya medlemsföretag. Två av dessa är entreprenörsmedlemmar, varav ett kombinerar både boende och forskning i ett och samma projekt. BRANDTORNET I Jönköping finns Brandtornet som med 250 studentbostäder blir Studentbostadsföretagens andra medlemsföretag på orten. De gick med i branschorganisationen för att utveckla sin produkt, utbyta erfarenheter och bli inspirerade av resten av branschen. GREENDOOR GreenDoor är en av två entreprenörsmedlemmar som tillkommit under De bygger för närvarande 205 studentbostäder i Stockholmsområdet. Som namnet antyder bygger de med målet att skapa så hållbara och miljövänliga studentbostäder som möjligt. En annan viktigt utgångspunkt för GreenDoor är hur studenter och ungdomar ser på och värderar sitt boende. HSB LIVING LAB Ett av årets nya medlemsföretag sticker ut med sin studentbostadsverksamhet. HSB Living Lab är inte bara studentbostäder, det är dessutom ett pågående forskningsprojekt där man bland annat forskar på olika sätt att bo och olika material. Inflyttning i huset sker under hösten 2015 och det kommer stå på Chalmers campus i Göteborg. KREBO Krebo har verksamhet på flera orter runt om i Sverige och deras 715 studentbostäder finns bland annat i Trollhättan, Lund och Karlstad. Krebo är ett av få medlemsföretag med bostäder på flera orter, men fler och fler aktörer på marknaden etablerar sig över hela landet och deras perspektiv på förvaltning och byggande av studentbostäder är både intressant och värdefullt för branschorganisationen. SVENSKA STUDENTHUS Under våren 2014 förvärvade Svenska Studenthus 200 studentbostäder av AB Gavlegårdarna. Men företaget har fler projekt på gång och planerar för studentbostäder i både Örebro, Stockholm och Kiruna. Ambitionen är att äga och förvalta över 1000 studentbostäder innan utgången av Varmt välkomna!

7 ALMEDALEN 2014 Under gemensam flagg samlades flera studentbostadsaktörer på Studentbostadstorget i Almedalen. Seminarier, bostadsbyggande i Duplo, moduler och intressanta samtal var saker som alla skedde på torget under fyra soliga dagar i Visby STUDENTBOSTADSTORGET Det var supervalår och Almedalsveckan var större än någonsin tidigare. Med en ökad medvetenhet bland politiker om studentbostadsbristen var det en självklarhet för studentbostadbranschen att finnas på plats. Tillsammans med AF Bostäder, SGS Studentbostäder och Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) anordnade Studentbostadsföretagen ett torg där alla frågor om studentbostäder samlades under ett och samma tälttak. På torget anordnades seminarier med fokus på lösningar. Intressanta exempel på studentbostäder från hela Europa visades upp och diskuterades. I panelerna fanns arkitekter, studenter, rektorer och representanter från studentbostadsföretag. En stor attraktion på torget var de två moduler som fanns på plats. AF Bostäder hade tillsammans med Tengbom fraktat dit en prototyp av det då pågående nyproduktionsprojektet Bokompakt, en modul som till stor delar visar hur Bokompakts ettor på 10 kvadratmeter ser ut. SSSB presenterade ett litet badrum, som med hjälp av ett upp- och nedfällbart handfat, lyckas uppfylla kraven för tillgänglighet. Under fyra dagar strömmade folk genom torget och en hel del intressanta möten ägde rum, både med medlemsföretag, politiker och andra branschorganisationer. Under 2015 gästar vi Almedalen igen, vill ni hänga på? Det är bara att höra av sig! STUDENTBOSTÄDER I STATSMINISTERNS TAL Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt nämnde i sitt Almedalstal att Sverige idag behöver studentbostäder. Roligt tycker vi, eftersom vi publicerat en rapport och pressmeddelande med samma uppgifter veckan innan! VAD PRATADES DET OM PÅ STUDENTBOSTADSTORGET? THE STUDENT HOTEL Ett studentbostadskoncept som utmanar regler BOKOMPAKT Tänk mindre, bygg mer TEKNOBYEN 116 studenter, 1 kök

8 DET HÄR HÄNDE OCKSÅ - DEL 1 Under höstterminen 2014 drog Student Switch Off igång i Sverige. Energibesparingskampanjen genomförs av Studentbostadsföretagen tillsammans med SSSB i Stockholm och SGS Studentbostäder i Göteborg. Kampanjen, som har sitt ursprung i Storbritannien, har under året genom ett EU-projekt exporterats till flera europeiska länder, varav Sverige är ett. Gensvaret från studenterna har varit bra och i december presenterades ett vinnande lag i Stockholm och ett i Göteborg. Nästa omgång av Student Switch Off drar igång i februari och då hoppas vi nå ut till ännu fler studenter! STUDENTBOSTADSFÖRETAGEN TILLDELADES BOVERKETS INNOVATIONSSTÖD Med syftet att ta reda på hur studenter vill bo, och sedan utforma nya bostäder efter resultatet, tilldelades Studentbostadsföretagen Boverkets innovationsstöd tillsammans med SSSB och White arkitekter. Projektet kommer pågå under tre år och under 2014 har den första fasen inletts. Under den första fasen kommer vi genom en enkät och fokusgrupper ta reda på hur studenter vill bo. Sedan fortsätter arbetet med att ta fram ritningar och exempel på bostäder, utformade efter den inledande undersökningens resultat, som sedan förverkligas på ett eller annat sätt genom SSSB:s nyproduktion. 23 pressmeddelande 12 nyhetsbrev 8 medlemsbesök 5 remissvar NYA MEDLEMSFÖRMÅNER WEBBUTBILDNING OM VÄGGLÖSS Vägglössen är numera ett etablerat problem inom studentbostadsvärlden. Kunskap om vägglöss och bekämpning av dem är a och o, och därför har Studentbostadsföretagen tillsammans med Anticimex tagit fram en vägglusutbildning via webben som snabbt och effektivt utbildar, eller förnyar kunskaper, om vägglöss. Läs mer på våra medlemssidor: INSTRUKTIONSFILMER I slutet av året gjorde vi den första av en rad planerade filmer om hur man som hyresgäst underhåller och tar hand om sin bostad. Studentbostaden är ofta den första, egna bostaden för hyresgästen och som hyresvärd kan man ibland känna ett utbildningsbehov i de mest grundläggande funktionerna kopplade till ett hushåll. Med dessa filmer kan ni snabbt och enkelt förmedla den kunskap som behövs - och i det långa loppet få bättre underhåll av era bostäder.

9 DET HÄR HÄNDE OCKSÅ - DEL 2 BRANSCHEN HITTADE TILL LINKEDIN Numera finns Studentbostadsföretagen även på LinkedIn. I gruppen finns personer från medlemsföretag och under året har det diskuterats både låssystem och inkassobolag. Du hittar gruppen genom en enkel sökning på Studentbostadsföretagen på NSBO FLYTTADE TILL SVERIGE Den nordiska samarbetsorganisationen NSBO:s kansli flyttades under 2014 över till Studentbostadsföretagens kansli. Arbetet med organisationen kommer fokusera på träffar och rapporter som syftar till erfarenhetsutbyte de nordiska länderna emellan. Vi rivstartar arbetet under 2015 med en gemensam studieresa till Trondheim. Mer information om resan kommer efter årsskiftet. NYA KANSLILOKALER I februari flyttade kansliet in i nya, egna lokaler. Det nya kontoret ligger som tidigare som en del av SGS Studentbostäders lokaler på Kaserntorget 11 i Göteborg, men genom en ombyggnation skapades egna utrymmen för kansliet, med bland annat eget lunch- och konferensrum. I september invigdes kontoret i samband med en studentbostadsvandring i Göteborg, där vi fick se både pågående och nyligen färdigställda nyproduktioner. Flera medlemsföretag deltog på både vandringen och invigningen. FORTSATT SAMARBETE MED MSB Samarbetet med Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB) fortsatte under Det är främst kampanjen Aktiv mot brand som Studentbostadsföretagen varit en del av, och då som en länk för informationsspridning av kampanjmaterial och information. Vill ni ta del av material från kampanjen kostnadsfritt är det bara att höra av sig!

10 VAD HÄNDER UNDER 2015? Under 2014 fick vi verkligen upp farten vad gäller både medlemsaktiviteter och opinionsbildning. Inför 2015 finns inga planer på att sakta ner, utan vi fortsätter jobba för en väl fungerande studentbostadsmarknad även under nästa år. Vi ses! INSPIRATIONS- OCH NÄTVERKSTRÄFF Kund och marknad 5-6 mars i Uppsala INTERNATIONELL STUDIERESA Trondheim april FÖRENINGSSTÄMMA 5 maj STUDBO september Örebro ALMEDALEN Vi medverkar även i år i Almedalen under gemensam flagg. De som vill vara med hör av sig till kansliet så ordnar vi ett bra samarbete! FLER MEDLEMSFÖRMÅNER Förutom fler filmer på temat städ och underhåll kommer vi även utveckla en NKI-undersökning specifikt för studentbostadsbranschen. NY WEBBSIDA Under första delen av 2015 presentera vi en ny webb. Framförallt är det medlemssidorna som får sig ett lyft för att anpassas bättre till er medlemsföretags verksamhet. OCH SOM VANLIGT: Omvärldsanalys Nyckeltal Nyhetsbrev Medlemsbesök - och mycket, mycket mer. Vi ses under 2015!

Välkommen! till Studentbostadsföretagen. Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag

Välkommen! till Studentbostadsföretagen. Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag Välkommen! till Studentbostadsföretagen Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag Studentbostadsföretagen är branschorganisationen som verkar för att skapa förutsättningar för sina medlemmar

Läs mer

Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag

Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag Branschorganisationen för Sveriges studentbostadsföretag STUDENTBOSTADSFÖRETAGEN är branschorganisationen som verkar för att skapa förutsättningar för sina medlemmar att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet.

Läs mer

Student. företagens årskrönika 2017

Student. företagens årskrönika 2017 Student bostads företagens årskrönika 2017 2017......var året då Förvaltningsdagarna slog deltagarrekord, vi både bildligt och bokstavligt talat slet vårt hår över GDPR, Nöjd Studbo delades ut för andra

Läs mer

Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder

Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder Vad är en studentbostad? En studentbostad är en bostadslägenhet för person inskriven vid studiemedelsberättigad eftergymnasial

Läs mer

Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder

Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder Branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder tiotusentals bostäder - en röst Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder

Läs mer

LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart. Juli 2018

LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart. Juli 2018 LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart Juli 2018 1. Efterfrågan Två av tre spår en oförändrad efterfrågan på studentbostäder inför årets höstterminsstart, jämfört med samma tid i fjol. Andelen

Läs mer

STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter

STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter STUDBOGUIDEN 2011 En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för ägare och förvaltare av studentbostäder i Sverige. Med våra

Läs mer

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. BYGGRAPPORT 2012 En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. INLEDNING På vårkanten brukar bokslut för föregående spådomar för kommande år dugga tätt.

Läs mer

Lägesrapport Nyproduktion 2015

Lägesrapport Nyproduktion 2015 Lägesrapport Nyproduktion 2015 Varje år frågar vi landets studentbostadsföretag om hur deras nyproduktion ser ut, både vad som har och kommer att byggas och hur de ser på förutsättningarna för nyproduktion.

Läs mer

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Byggrapport 2013 En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Innehållsförteckning Inledning s. 3 1. Nyproduktion Ökat antal studentbostäder de närmsta åren s.4 2.

Läs mer

LÄGESRAPPORT: Nyproduktion 2017

LÄGESRAPPORT: Nyproduktion 2017 LÄGESRAPPORT: Nyproduktion 2017 1. Nyproduktion För att undersöka nyproduktionstakten bland landets studentbostadsföretag har en kartläggning av färdigställda och pågående studentbostadsprojekt genomförts.

Läs mer

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion och förutsättningar för studentbostadsbyggande bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion och förutsättningar för studentbostadsbyggande bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Byggrapport 2014 En sammanställning över nyproduktion och förutsättningar för studentbostadsbyggande bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Innehållsförteckning Inledning s. 3 1. Behov och efterfrågan

Läs mer

Student bostads företagens årskrönika 2016

Student bostads företagens årskrönika 2016 Student bostads företagens årskrönika 2016 2016......var året då Förvaltningsdagarna diskuterade återvinning, då den första Nöjd Studbo-galan gick av stapeln, då vi presenterade hur studenter vill bo och

Läs mer

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 Om rapporten Studentbostadsföretagens lägesrapport om behov och efterfrågan ger en snabb inblick i rådande läge på studentbostadsmarknaden, både hur behovet

Läs mer

Studboguide 2013 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter BRIST BALANS ÖVERSKOTT

Studboguide 2013 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter BRIST BALANS ÖVERSKOTT STUDBOGUIDEN En genomgång av studentbostadssituationen på landets största studiorter 2013 BRIST BALANS ÖVERSKOTT Inledning Läget på studentbostadsmarknaden måste ses ur ett årligt perspektiv. Det är något

Läs mer

STUDBO GUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på Sveriges största studieorter

STUDBO GUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på Sveriges största studieorter STUDBO 2012 GUIDEN En genomgång av studentbostadssituationen på Sveriges största studieorter INLEDNING Hur stor är bristen på studentbostäder egentligen? Vid denna tidpunkt svämmar media över med artiklar

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling!

> VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! > VD har ordet: Östersundsstudien visar att vi har rätt > Kunden måste få bestämma > 5 frågor: Maud Berggren > Fototävling! SEPTEMBER 2014 Månadsutskick med aktuell information till dig som arbetar i Frösunda.

Läs mer

HIT, MEN INTE LÄNGRE Svenska studentbostadsföretags problematik och arbete med vägglöss/april 2013

HIT, MEN INTE LÄNGRE Svenska studentbostadsföretags problematik och arbete med vägglöss/april 2013 HIT, MEN INTE LÄNGRE Svenska studentbostadsföretags problematik och arbete med vägglöss/april 2013 INNEHÅLL Bakgrund s. 3 Om rapporten s. 4 En kort analys om det rådande läget s. 5 Utbredning s. 6 Bekämpning

Läs mer

TRRs metodik för uppsagda baseras på: Nuläge

TRRs metodik för uppsagda baseras på: Nuläge Vad gör TRR? Hur står det till idag då? Då och då uppstår situationer då ändrade förutsättningar tvingar företagsledningen att förändra företagets organisation. Vissa gånger med expansion och nyrekrytering

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Program. 08.30 09.00 Registrering/Kaffe, nätverkande

Program. 08.30 09.00 Registrering/Kaffe, nätverkande Program 08.30 09.00 Registrering/Kaffe, nätverkande 09.00 09.10 Svensk Byggtjänsts VD, Erik Hellqvist, hälsar välkommen! Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter, är dagens moderator och presenterar dagen.

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD TILLSAMMANS är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. Cirka 345 000 av medlemmarna bor i HSBs bostadsrättsföreningar,

Läs mer

Stolta men inte nöjda

Stolta men inte nöjda stainless steel solutions Stolta men inte nöjda resultat av Damstahls kundundersökning KUNDUNDERSÖKNING 1 Fakta De 836 kunder som svarat på vår undersökning utgör 60 % av vår omsättning. 67 % av de som

Läs mer

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Varmt välkomna till detta seminarium, som är ett av fem regionala som SKL tillsammans med länsstyrelserna anordnar på olika platser runt

Läs mer

Studboguide 2015 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter

Studboguide 2015 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter Studboguide 2015 STUDBOGUIDEN 2015 En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter 1 Inledning I Studboguiden ges en överblick av den svenska studentbostadsmarknaden ur ett helårsperspektiv.

Läs mer

STUDBOGUIDEN EN GENOMGÅNG AV STUDENTBOSTADSSITUATIONEN PÅ LANDETS STUDIEORTER

STUDBOGUIDEN EN GENOMGÅNG AV STUDENTBOSTADSSITUATIONEN PÅ LANDETS STUDIEORTER STUDBOGUIDEN 2019 EN GENOMGÅNG AV STUDENTBOSTADSSITUATIONEN PÅ LANDETS STUDIEORTER LÄGET I LANDET Kiruna Luleå Piteå Skellefteå Umeå Östersund Sundsvall Falun Borlänge Gävle Karlstad Örebro Västerås Uppsala

Läs mer

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Augusti 2010 Här kommer årets andra nyhetsbrev från Teknikcollege Sverige! Vi vill gärna uppdatera er om vad som händer inom Teknikcollege Sverige och kommer därför under

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Internationell studieresa WIEN

Internationell studieresa WIEN Internationell studieresa WIEN 13-14 APRIL 2016 För att få en bättre inblick i den österrikiska studentbostadsmarknaden och en bakgrund till resans studiebesök börjar vi med en presentation av Günther

Läs mer

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden.

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. Det går bra för Stockholmregionen, men vi står också inför stora utmaningar.

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Bli hållbarhetscoach på riktigt

Bli hållbarhetscoach på riktigt Bli hållbarhetscoach på riktigt Nu kan Du som student bli hållbarhetscoach för ditt egna hotell! Vi söker 60 coacher som under ett drygt år vill vara med och förbättra hållbarhetsarbetet på Nordic Choice

Läs mer

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form.

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form. Nyhetsbrev mars 2014 Tack för ett superbra studiebesök, Eskilstuna! Häromveckan var jag och mina kollegor från de er som samverkar kring sociala insatsgrupper, på ett studiebesök i Eskilstuna. Våra värdar

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

Studboguide 2014 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter

Studboguide 2014 STUDBOGUIDEN. En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter Studboguide 2014 STUDBOGUIDEN 2014 En genomgång av studentbostadssituationen på landets studiorter 1 Inledning Ambitionen med Studboguiden är precis som tidigare år att ge en så rättvisande bild av läget

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Läge för lägenheter. www.lageforlagenheter.se

Läge för lägenheter. www.lageforlagenheter.se Läge för lägenheter www.lageforlagenheter.se Läge för lägenheter Den omfattande bristen på små hyresrätter och studentbostäder i landets storstadsregioner blir allt mer akut. I dag saknar 216 000 unga

Läs mer

Lägesrapport: Kund och marknad 2016

Lägesrapport: Kund och marknad 2016 Lägesrapport: Kund och marknad 2016 Inledning Tidigare år har vi på Studentbostadsföretagen sammanställt en omfattande omvärldsanalys. Under 2016 delas den upp i två lägesrapporter, en med fokus på kund

Läs mer

Antura Projects på Willhem. Anturadagen

Antura Projects på Willhem. Anturadagen Antura Projects på Willhem Anturadagen 20161026 1 Willhem - ett modernt bostadsbolag Grundades i december 2010 och är idag ett av de ledande bostadsbolagen i Sverige Långsiktig ägare: Första AP-fonden

Läs mer

studentbostadsmarknad

studentbostadsmarknad Vägen till en väl fungerande studentbostadsmarknad - ett bostadsfilosofiskt åtgärdsprogram från Utmaningar Planering Förvaltning Nybyggnation Sverige är unikt. När det gäller utbildning Sverige är unikt

Läs mer

Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB

Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB Verksamhetsplan för Stockholmskretsen samt verksamhet inom RO Stockholm inom DF Service AB 2013 Inledning I mer än 60 år har Dataföreningen (DF) skapat kontaktytor mellan människor i it-sektorn och gränssnittet

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016

INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 INBJUDAN TILL BRANSCHDAGEN 10 FEBRUARI 2016 Företagens stora chans att träffa studenter som snart ska ut i arbetslivet men även knyta kontakter med andra företag inom samma bransch. INFORMATION OM BRANSCHDAGEN

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Nr 4 år 2017 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Härnbro, ordförande Eva Andersson Anna Nilsson Bo Hellgren Kerstin

Läs mer

affärsmässig konceptutveckling av studentbostäder Vilka bostäder vill studenterna att vi bygger?

affärsmässig konceptutveckling av studentbostäder Vilka bostäder vill studenterna att vi bygger? Behovsstyrd och affärsmässig konceptutveckling av studentbostäder Eller: Vilka bostäder vill studenterna att vi bygger? Byggs verkligen det som studenterna vill ha? Vad baseras det på? Del 1: Rikstäckande

Läs mer

Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter

Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter Innehåll Extrem bostadsbrist bland Stockholms studenter 2 Bostadsbristen i siffror 2 Läget i dag 2 Läget för studenter 3 Vad har byggts? 4 Varför just nu?

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 PROFESSIONSFÖRENINGEN NUTRITIONISTFÖRENINGEN Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Bilagor till verksamhetsberättelsen: 1) Verksamhetsplan 2014 2) Projektsammanställning för fokusprojektet Kvalitetssäkring

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten

Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten Mitt företag Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten Livet som företagare är fyllt med utmaningar av olika slag. Vissa perioder är allt på topp medan andra innebär utmaningar

Läs mer

Klicka här för aändra format

Klicka här för aändra format Klicka här för aändra format Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Hur påverkas bygg- och bostadspolitiken av valresultatet och regeringsbildningen? Vilka reformer kan vi förvänta

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling.

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. F ramgångsrika F öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. Region Skånes nya satsning på kvinnor som äger och driver företag inom vård och omsorg i Skåne

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm.

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm. Hej IKFF: are! Ett nytt år är här och fredsarbetet går vidare. Med tanke på den katastrofala början på året (våra tankar går naturligtvis till alla civila offer för krig i världen bl a i Gaza och på Sri

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013?

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? 2013-02-04 Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013 - Från bra till bäst I mer än 20 år har Great Place to Work utvecklat kunskapen

Läs mer

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget: 20 000 nya studentbostäder Sedan 2006 har över en kvarts miljon fler människor fått ett jobb att gå till. Det här är bara början. Vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Förslag på ändringar för fler bostäder åt unga och studenter (Regeringsuppdrag, Boverket, rapport 2013:20)

Förslag på ändringar för fler bostäder åt unga och studenter (Regeringsuppdrag, Boverket, rapport 2013:20) Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE 2013-09-12 Diarienummer: S2012/8156/PBB Nedan följer Studentbostadsföretagens yttrande över: Förslag på ändringar för fler bostäder åt unga och studenter (Regeringsuppdrag,

Läs mer

Eventportfölj. Malvina 14/15

Eventportfölj. Malvina 14/15 Hej! Har du kommit så här långt är DU säkert nyfiken på vilket sätt din organisation kan samarbeta med Malvina? Malvina är nätverket för kvinnliga studenter på KTH och vi har över 1000 medlemmar som ni

Läs mer

ÅTTA STARKA SKÄL! DÄRFÖR VÄLJER DE FLESTA OSS FÖR EN FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGSAFFÄR. Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris i mer än 35 år

ÅTTA STARKA SKÄL! DÄRFÖR VÄLJER DE FLESTA OSS FÖR EN FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGSAFFÄR. Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris i mer än 35 år 8 ÅTTA STARKA SKÄL! DÄRFÖR VÄLJER DE FLESTA OSS FÖR EN FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGSAFFÄR. Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris i mer än 35 år Egentligen är det helt naturligt att vi är Sveriges ledande företagsmäklare.

Läs mer

egna erfarenheter av samverkansprojekt

egna erfarenheter av samverkansprojekt egna erfarenheter av samverkansprojekt Kommuner Fastighetsägare Allmännyttiga fastighetsbolag Privata fastighetsbolag Byggherrar Invånare Föreningar Kommunens analys av intressenter gjordes tidigt i processen

Läs mer

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder?

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Förord SKL har i en enkätstudie ställt frågor till ett sextiotal kommuner om deras beredskap med planer för nya bostäder. Kommunerna har också fått frågor

Läs mer

Den självklara kanalen för att nå beslutsfattarna på den offentliga marknaden.

Den självklara kanalen för att nå beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Den självklara kanalen för att nå beslutsfattarna på den offentliga marknaden. dagenssamhalle.se VÅRT DIGITALA ERBJUDANDE 2014 Navet i vårt digitala erbjudande är vår prisbelönta debattsajt dagenssamhalle.se.

Läs mer

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig.

Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här mappen utmanar hon dig. 13-0413 forza_mappinnehall.indd 1 2015-01-15 11:49 Mappens omslag föreställer familjen Åströms gård Nilslarsberg i Svartnäs, Dalarna. Broderat av Kerstin! Kerstin hyr ut rum till studenter. Med den här

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR

SCHEIWILLER SVENSSON ARKITEKTKONTOR Mod i Nod uppmärksammat innovationscentrum invigs pressmeddelande 2014-09-30 Nu invigs Nod, Sveriges nya centrum för digital innovation i Kista, Stockholm. Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har på uppdrag

Läs mer

Bygg för unga och studenter

Bygg för unga och studenter Bygg för unga och studenter Sida 1 (7) Bygg för unga och studenter Det socialdemokratiska löftet till Stockholms unga och studenter är att vi ska bygga 12 000 hyresrätter anpassade för unga och studenter

Läs mer

Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig sommar!

Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig sommar! 13 november 2015 Sida 1 av 2 Finnboda Pirar Finnboda Udde Hej! Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig

Läs mer

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Almedalsveckan växer explosionsartat Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, har arrangerats på Gotland i snart 50 år. Det hela

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Bostäder och framtidens Väsby

Bostäder och framtidens Väsby Väsbymoderaten Tidning från Moderaterna i Upplands Väsby, #1, 2014 Ansvarig utgivare: Christer Derger Bostäder och framtidens Väsby I vårt Väsby ska alla ha möjlighet att förverkliga drömmen vi vill bygga

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT

Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT Bli medlem! Nätverk för dig som arbetar med Kvalitet i IT CallCenter Institute Support Services Institute ITQ Nordic Institute Medlemsfolder ITQ har funnits sedan 1997 och är ett inspirerande och kompetenshöjande

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida?

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? När man går in på en webbsida är det utseendet och designen som står i centrum. Om det är en färglös hemsida kopplar man direkt det till något

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL PROGRAMÖVERSIKT

VÄLKOMMEN TILL PROGRAMÖVERSIKT VÄLKOMMEN TILL Stud BO17 4-5 OKTOBER 2017 AULA MEDICA, SOLNA PROGRAMÖVERSIKT OM STUDBO17 Vad har du för relation till studentbostäder? Kanske anställd på ett bostadsbolag, politiker, leverantör eller som

Läs mer

FRAMTIDSPROGRAMMET 2023

FRAMTIDSPROGRAMMET 2023 FRAMTIDSPROGRAMMET 2023 Under 2013 inledde HSB Stockholm projektet HSB 100 år en medlemsdialog. Syftet är att våra ägare medlemmar, bosparare, bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningar ska få möjlighet

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser.

GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser. Nomineringsanmodan GFS söker nu studenter till ett antal uppdrag som styrelseledamöter och revisorer till våra bolag och stiftelser. Nominering Rätt att nominera har alla medlemmar i varje medlemskår,

Läs mer

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst Om oss Var med i Hyresgästföreningen lättläst Om Hyresgästföreningen I den här broschyren kan du läsa om Hyresgästföreningen. Vi berättar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Ring oss på telefon

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv Unionens Karriär & utvecklingstjänster Din väg till ett rikare arbetsliv 2 Alltför sällan ställer vi oss frågan om vi jobbar med det vi är bra på eller om vi bara jobbar för jobbandets skull. Det är lätt

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer