Strokkur. Medlemstidning. Årgång 15 Nr 2 Juli 2010

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strokkur. Medlemstidning. Årgång 15 Nr 2 Juli 2010"

Transkript

1 Strokkur 1 Medlemstidning Årgång 15 Nr 2 Juli 2010

2 Strokkur 2 Redaktionens rader Hej alla Strokkuriter! Ja då har vi premiär för vår nya tidning på nätet. Vi i redaktionen kan tänka oss att det känns lite annorlunda för Er läsare, tycker man att det är konstigt att läsa tidningen på dataskärmen kan man ju faktiskt dra ut ett ex. på skrivaren. Vi vill att Ni tycker till om formen på tidning samt skicka gärna in inlägg och artiklar, om Du har något att berätta om, speciella händelse mm. Nu är det verkligen full rulle nere på Häradsvallen kom gärna ned och hjälp till på arbetskvällarna det behövs. Datum för arbetstillfällen och klockslag finns på hemsidan. Ju fler som hjälper till desto bättre. Vattnet är väl nästan helt nedgrävt det kommer ju att underlätt något enormt. Vi har ju mycket framför oss med stora tävlingar i sommar - spännande Strokkurbladet Strokkurbladet utkommer med 3 nr/år. Åsikter och synpunkter framförda i tidningen står författaren själv för och är uttryck för föreningens mening endast där så anges. Eftertryck är tillåtet med källhänvisning. Redaktionen förbehåller sig rätten att förkorta och redigera insänt material. Mediagruppens medlemmar 2010: Josefine Rydhage, Robert Bratt, Anita Tingström, Åsa Cederbom och Melina Svendén. Ansvarig utgivare: Ylva Alexandersson Omslagsbild: Hästen Mói från Brotorp (Foto: Melina Svendén) Ta vara på Er och sommaren Redaktionen Annonsering Halvsida Helsida 100 kr 200 kr Skicka med ett frankerat kuvert med adress om du vill ha eventuella bilder tillbaka. Medlemmar annonserar gratis på Planket.

3 Strokkur 3 Ylvas spalt Ordföranden har ordet! Hej på er alla glada Strokkuriter! Nu är det sommar och jag får hoppas att ni kan njuta och får vara lite lediga. Kanske blir det någon tripp i skogen med hästen kanske blir det ett besök på SM i Norrköping. Definitivt blir det, hoppas jag, ett besök på Lag och junior SM i Mönsterås. Nu är allt i full gång nere på banan med planering och projektering. Vi har bland annat byggt en ny väg för framridning i pass bakom vallen. Ett litet nätt bygge som kostat ungefär kr. Anledningen till att vi kunnat bygga den är en stor sponsorgåva från Alvinssons i Mönsterås som på ett mycket föredömligt sätt sponsrat klubben igen. Utöver det så sponsrade Ekstrands i Fliseryd oss med hälften av allt bärlager en nätt summa på ca kr. Vi har även fått hjälp av Bockara betongvaror som varit goda förhandlare för den geoduk som också finns i vägen den slutade under halva priset. Motivera utbildningar har gjort hela arbetet utan att det kostat Strokkur en krona, detta är nog bara en början på ett samarbete som kommer att gynna Strokkur ännu mer i framtiden. Det finns fler projekt på banan som vi kommer att göra tillsammans framöver. Slutligen fick vi ett extra bidrag från kommunen på kr och allt detta tillsammans gör att vägen är på plats och betald. Förutom detta har vi även varit ett gäng glada amatörer som hjälpt till vid nedgrävningen av vatten och avlopp. Vi kommer förhoppningsvis ha spolbara toaletter och även tillgång till duschar på Lag och junior SM. Våra fikatjejer kommer även de ha tillgång till både vatten och avlopp lyckas vi fullt ut ska det även kunna finnas varmvatten i deras hus. Som ni förstår så är vi många som lägger ner mycket tid på Strokkurbanan både inför SM och när det gäller utvecklingen av banan. Om du känner att du skulle kunna bidra hör gärna av dej det finns mycket som ska göras och vi behöver hjälp. //Ylva

4 Strokkur 4 Priser för nyttjande av Häradsvallen 2010 Strokkurmedlemmar 1) Övriga Årskort 4) 400:- Per tillfälle 100:- Familjeårskort 3) 4) 600:- Årskort 4) 600:- Hyra per dag 800:- Hyra per dag 2000:- "Strokkur" Företag 2) Övriga företag Andra klubbar Hyra per dag 800:- Hyra per dag 2000:- Hyra per dag 1400:- 1. Medlemmar i Strokkur och senior-, junior-, familjemedlem samt stödmedlemmar som har sitt huvudmedlemsskap i annan klubb. 2. Företag som ägs av minst en Strokkurmedlem. 3. Som familj räknas make, maka, sambo och barn som är skrivna på samma adress. 4. Årskort gäller under perioden 1 mars till 28 februari. Årskort ska normalt sett lösas i samband med betalning av årets medlemsavgift. Betalning Alla avgifter betalas i förskott. Efter erhållen betalning utsändes årskort eller hyresbevis. Betala in på STROKKUR s postgiro: Märk inbetalning med: "Banhyra Datum Namn" Bokning Banan behöver endast bokas vid förhyrning (ej vid enskild träning). Bokning får göras högst sex månader framåt. Strokkurs egna bokningar finns då förinlagda. Bokning görs via Nina Linder eller Bokning är endast preliminär till dess betalning erlagts. Om betalning ej inkommer inom överenskommen tid kan Strokkur låta preliminärbokad tid övergå till annan hyrestagare. Bokningar visas på Strokkurs hemsida GLÖM INTE ATT BETALA BANAVGIFT NI SOM RIDER PÅ HÄRADSVALLEN!

5 Strokkur 5 Glöm inte medlemsavgiften eller bli ny medlem! För att bli medlem i Strokkur, behöver Du fylla i en postgiroblankett/internetbetalning. Skriv Ditt namn, Din adress, telefonnummer och ev. medlemsnr. Skriv också Ditt födelsedatum och om Du är familjemedlem. Senioravgift måste finnas som grund för familjemedlemskap. Till familj räknas de som bor på samma adress. Man är minior t o m. 12 år. Junior från 13 t o m. 18 år. Om man vill vara med i flera föreningar kan man bli så kallad stödmedlem. Man betalar då endast avgift till lokalföreningen. Förutsättningen för denna typ av medlemskap är att man är fullbetalande huvudmedlem i en av föreningarna. Om du inte är huvudmedlem i SIF genom STROKKUR, ska du skriva vilken klubb du är huvudmedlem i. Som medlem får man medlemstidningen Strokkurbladet som utkommer 3 ggr per år. Tidningen Islandshästen får man också från Svenska Islandshäst Förbundet SIF. En kollektiv olycksfallsförsäkring ingår också. Varje medlem har ett eget medlemsnummer, tex SE Om man ska anmäla sig till en utbildning eller tävling inom SIF måste man ange medlemsnummer. Om medlemsavgiften inte är betald senast den 28 februari avbryts utskicket av tidningen Islandshästen och man får inte delta i SIF-arrangemang, såsom tävlingar, utbildningar m.m. SIFs styrelse har beslutat att förlänga introduktionsmedlemskapet. Detta medlemskap kan man endast nyttja om man inte varit medlem de senaste tre åren eller är helt ny medlem. Man kan inte ansluta familjemedlemmar till introduktionsmedlemskapet och det gäller endast under ett år. Medlemsavgifter 2010: Senior: (Strokkur 150 kr + SIF 390 kr) 540 kr Junior: (Strokkur 120 kr + SIF 190 kr) 310 kr Familjemedlem över 12 år: (Strokkur 75 kr + SIF 80 kr) 155 kr Minior t o m 12 år: (Strokkur 20 kr + SIF 30 kr) 50 kr Introduktionsmedlem (Strokkur 150 kr + SIF 150 kr) 300 kr Utlandsmedlem (Strokkur 150 kr + SIF 500 kr) 650 kr Stödmedlem Endast avgift till Strokkur 20/75/120/150 STROKKUR s postgiro: Frågor? Kontakta medlemsservice: Malin Hyseus

6 Strokkur 6 Djurkommunikation Av: Robert Bratt & Josefine Rydhage Erika Givell bor på Oknö i Mönsterås och besitter en väldigt speciell förmåga. Vi bokar in ett möte med henne en dag då vi fått reda på att hon kan kommunicera med djur. En kväll i maj kommer hon ut till stallet i Gelebo där mediakommittens Josefine Rydhage har sin häst Bætir uppstallad. Erika vill bara veta några få saker innan hon börjar sin sittning. Hon frågar vad han heter, hur gammal han är och hur länge han varit i familjens ägo. Sen ber hon att vi lämnar henne och hästen ensamma så att hon kan fokusera på honom. Efter c:a 20 minuter är hon klar. Då har hon antecknat ett antal sidor om vad Bætir berättat. Erika berättar att Bætir var väldigt lätt att kommunicera med. Han öppnade sig snabbt och hade mycket att berätta. Utdrag ur Erikas anteckningar: "Pigg och alert älskar livet och matte, vi busar mycket, älskar att rida i skogen och hoppa över små diken." "Pålitlig, superbra kompis, låter gärna andra rida och hjälper dem att känna sig trygga på hästryggen. Anpassar mig till den ryttare som sitter på mig. Många som rider första gången är rädda men när dom har ridit på mig är dom trygga och brukar säga att jag är världens snällaste häst. Mycket av detta är skrämmande lik den Bætir som Josefine känner. Efter att hon berättat detta för oss slår vi oss ner för att ställa lite frågor till henne om hennes förmåga så att vi ska få en större kunskap om hur djurkommunikation fungerar. Erika berättar att hon stänger ute allt och beskriver det som att hon går in i ett rum och där hon möter djuret. Alla är inte öppna för detta. Vissa är mer försiktiga medan andra djur stormar in i "rummet" och har mycket att berätta. Vi får reda på att alla faktiskt kan lära sig att kommunicera med djur. Det som krävs är träning och någon som bekräftar att det man får fram verkligen stämmer. Hon understryker att det inte går att lära sig på sina egna djur då man redan har skapat sig en uppfattning och har förutfattade meningar om det. Det bästa är att lära sig på djur man aldrig träffat och på så vis utvecklas man mer och mer. Till en början kan man bara få fram ett ord eller en bild. Detta utvecklas sedan mer och mer under tidens gång och ju mer man övar. Erika förklarar att det även finns kurser man kan gå och ett stort antal böcker man kan läsa om hur man går till väga. Redan på 1970-talet skrev Henry Blake en bok om hur man kommunicerar med djur. Han var en av dem som fångade Erikas intresse att vilja lära sig. Erika behöver inte vara i närheten av djuret som hon skall kommunicera med, det går även att göra på distans genom att titta på bilder. När man arbetar som djurtolk har man tystnadsplikt eftersom djuren kan berätta i princip vad som helst, även personliga saker. Det går att säga till djuret att det ska göra olika saker. Exempelvis "Lyft på benet" men liksom människan har djuren sin egen vilja och det kanske motsätter sig uppmaningen. Om ni läsare känner att ni skulle vilja veta lite mera om ert djurs känslor och tankar tycker vi i redaktionen att ni ska kontakta Erika. Man kan läsa mer om ämnet på Erikas hemsida En sittning tar cirka 1,5 timme och kostar 360 kr.

7 Strokkur 7 Senaste nytt på Häradsvallen Av: Robert Bratt & Josefine Rydhage - Vatten och avlopp Lördagen den 12 juni togs det första spadtaget för att verkställa Strokkurs mål om rinnande vatten och avlopp på Häradsvallen. Tanken är att allt ska vara klart till Lag-SM. Två slangar är nergrävda i marken från rondellen vid parkeringen till det lilla röda huset. När det är klart ska det finnas vatten vid de privata hagarna vid parkeringen och riktiga vattentoaletter i anslutning till speakertornet. - Vägen bakom vallen Strokkur har fått hjälp av Motivera utbildning AB att färdigställa den nya framridningspassbanan som numera finns bakom vallen mot E22. De har gjort grävarbetet och lagt på grus. Tanken är att vägen ska leda till en framtida collectingring på den andra kortsidan av ovalbanan. Vägen ska snart få ett nytt lager grus och så ska den saltas så att den ska vara användbar till Lag-SM i juli. - Speakertornet Spånskivegolvet är lagt i den övre delen av Speakertornet. Taket är också isolerat. En del av det som kvarstår är elarbeten samt att panelen på utsidan ska sättas upp. - Gräsklipparschemat Sommaren 2009 fungerade jätte bra med schema över gräsklippningen på Häradsvallen! Bensin finns i dunken och finns det inte går det bra att köpa på macken och pengar får man från kassören Börje Jonsson mot uppvisat kvitto. Här kommer det nya 2010 års schema för bankommittén samt frivilliga: Om ni ej har tid eller kan ställa upp kontakta Nina Linder. Beroende på regn och sol så är det bra om vi stämmer av med varandra. Gräset skall givetvis inte klippas om det inte finns behov av det! Om ni ej har nyckel eller undrar över något kontakta Nina på telefon V Grattidge V Linder V Ivarsson V Rydhage V Alexandersson V Walderbjer V Karlsson- Tingström V Holm-Naucler V Sivertsson V Ström

8 Strokkur 8 Islandskryss Av: Robert Bratt & Josefine Rydhage

9 Strokkur 9 Hjalti från Fexgården Född 2003 E: Helmingur från Margaretehof Ee: Jarl frá Budardal (ELIT-premie för avkommor) Ue: Atli frá Sydra-Skördugili (ELIT-premie för avkommor) Välrest 4-gångare med väl separerade gångarter. Ståtlig fux med blå ögon, bläs och fyra vita strumpor. Drygt 140 cm. Underbart lynne och bra vilja. Inriden av professionell tränare. Besök för mer info. Jólnir från Fexgården Född 2004 E: Mentor från Västanåsen U: stambokfört sto med 8 för alla gångarterna(pass ej visad) Ue: Fáfnir frá Fagranesi (hederspremie för avkommor) Välrest blivande femgångare nyligen inriden av professionell tränare. Talangfull, absolut ett tävlingsämne. Besök för mer info.

10 Strokkur 10 Funktionärer till Lag och Junior-SM 2010 Den juli går Lag och Junior-SM av stapeln på Häradsvallen i Mönsterås. Till evenemanget som kommer att bli Sveriges största ungdomsevenemang inom islandshästsporten 2010 behövs mycket funktionärer. Vi har varit fast beslutna redan från början att göra detta till en välorganiserad och trevlig tävling som folk kommer att minnas långt framöver. Men för att vi ska kunna göra en sådan tävling behöver vi hjälp i form av funktionärer. Därför behöver vi hjälp av just dig! Vi behöver främst funktionärer till köket, och som domarsekreterare. Det finns också ett funktionärsbehov i vår glasskiosk. Så skriv gärna(eller ring) om du kan hjälpa till och vad du kan tänka dig att göra, och vilka dagar. Vi behöver all hjälp vi kan få - Tillsammans blir vi oslagbara tävlingsarrangörer! // Tävlingskommittén Funktionärsansvariga: Emma Karlsson , Jennie Larsson och Jessica Nauclér, Marknadsföring under Lag och Junior-SM 2010 Den juli är det dags för oss i Strokkur att anordna det första Lag och junior-sm genom tiderna! Vi har arbetat hårt för att få till en välorganiserad och trevlig tävling att minnas långt framöver. I samband med Lag och junior-sm 2010 finns även möjlighet till marknadsföring. Vi har arbetat fram olika sponsorpaket som företag som är intresserade av att sponsra kan välja mellan. För att kunna göra tävlingen så bra som möjligt är vi tacksamma om ni som medlemmar kan hjälpa oss lite med sponsorbiten. Känner ni någon som är företagare som skulle kunna vara intresserade av att sponsra Strokkur, eller är ni företagare själva, är vi mycket tacksamma om ni vill hjälpa oss att hitta intressenter. För att inte råka ut för att vi går på företag som redan fått förfrågan, får ni hemskt gärna bara skicka ett mail eller slå en signal till Emma innan. Det är mer professionellt om en person och inte fem personer går till samma företag. Sponsring behöver inte enbart innefatta kontanter. Sponsorprodukter som mat, dryck, lottvinster, köksutrustning med mera, med mera är lika välkommet!

11 Strokkur 11 För pengarna vi får av sponsorintäkterna kommer vi bland annat att behöva investera lite i Fiket. Det kommer att bli bråda dagar för fikapersonalen och för att underlätta för dem, så skulle maskiner som exempelvis en diskmaskin, och annan köksutrustning behövas. Så om du känner någon som skulle vilja sponsra oss, tveka inte att höra av dig till Emma för att checka att företaget inte redan fått en förfrågan. Om de inte fått en förfrågan är det bara för dig att höra med dem! Nedan publicerar vi även listan på de olika sponsorpaketen vi arbetat fram, så att du kan ta med listan och visa företaget. Lycka till med sponsorjakten, tillsammans kanske vi till kan få ihop mycket pengar till att investera i utrustning som ger oss ett ännu bättre Häradsvallen! Emma Karlsson Mail: Tel hem: Mobil: Sponsorpaket Paket 1a o Paket 1a omfattar 500 kronor i sponsring. För dessa 500 kr får Ni ha en reklamskylt för Ert företag i ett fack på vår framridningsbana under tävlingshelgen. Måtten på facket är 3 gånger 0,5 meter och skylten ombesörjs av Er som företag. Strokkur kan ansvara för uppsättning om skylten levereras ner till Häradsvallen. Paket 1b Paket 2 Paket 3 o Paket 1b omfattar 1500 kronor i sponsring. För dessa 1500 kr får Ni ha en reklamskylt för Ert företag i ett fack på vår framridningsbana under hela (Därefter finns möjlighet till att förlänga avtalet och låta skylten sitta kvar under 2011). Måtten på facket är 3 gånger 0,5 och skylten ombesörjs av Er som företag. Strokkur kan ansvara för uppsättning om skylten levereras ner till Häradsvallen. o Paket 2 omfattar 1000 kronor. Under Lag och Junior-SM kommer det finnas olika grenar för ryttarna att tävla i. Varje gren kommer att ha sin sponsor, som kommer att synas i programbladet, ex. Etecs femgång. Grennamnet kommer även att nämnas i högtalarna av speakern. o Paket 3 omfattar reklam i programbladet för Lag och Junior-SM Beroende på hur stor annonsen ska vara varierar priset. Se priserna nedan:

12 Strokkur 12 - Helsida (A5) 1000 kr. - Helsida (A5) med färg 1500 kr. - Halvsida (halv A5) 500 kr, - Halvsida (halv A5) med färg 750 kr. Annonsen till programbladet ska vara oss tillhanda senast söndagen den 18 juli kl Annonsen skickas via e-post till: Vi vill ha annonsen i word-format, eller annat lätthanterligt format, som går smidigt att öppna och infoga i programmet. Inbetalning Inbetalning av de olika sponsorpaketen görs till STROKKUR s postgiro: Vi vill ha betalningen senast den 14 juli. Skriv namnet på företaget och vilket sponsorpaket ni betalar in. Exempelvis, (Etec paket 2b). Studenten och åren på Dille Sjung om studenten lyckliga dar, låt oss få sjunga i ungdomens vår, än klappar hjärtat med friska slag... att ta studenten är ju bara en helt fantastisk känsla! Min dag började med att gå upp vid sextiden för att hinna fixa i ordning mig. Sju (skulle) vi alla vara på plats hemma hos två treor en bit från Dille för att ha champangefrukost. Jag tror att nästan alla var samlade. Vilket är ett ovanligt fenomen då det alltid är någon borta när man ska arrangera någonting. Eftersom Jämtland är Jämtland så fick vi sitta inne trots sol, det var galet kallt! När vi väl kom till skolan fick vi en lyxig frukost och matsalen var fint smyckat. Jo alla var så glada, mössorna skickades runt för påskrivning. Efter lite tal, stipendium, tal, och tal så fick vi äntligen springa ut. Vi sjöng Jämtlandssången och studentsången halvtaskigt men vad sjutton begär dem av oss? Vårat flak blev stylat i ridhuset. Vi skulle haft lastbil med flak, men det blev inte så. Därför hade vi en helt ny lyxig John Deere-traktor. Vi hade stora högtalare med bra ljud. Så därför skulle vi provspela i ridhuset. Några av oss stod på flaket, och sakta körde traktorn ut från ridhuset. Det var jag och några till som stod där då. Musiken drogs upp på hög nivå. Vi dansade, diggade till musiken med armarna och var bara allmänt glada. Adrenalinet i mig steg skenande och jag fick en sådan lyckokänsla av att stå där på höjd, se ut över skolan och ner på vår lilla publik som applåderade åt oss. Man insåg liksom att det verkligen var sista dagen. Att åka runt där och se ut över Dille för sista gången som elev, det var så märkligt. Min familj bodde ju där. Fullt av värdefulla minnen hade vi bildat tillsammans. Mitt liv har blivit helt annorlunda tack vare min flytt. Det var nog det bästa jag någonsin gjort! När jag började i ettan så hade bara jag och Caroline Sandberg (en gammal mönsteråsare) varit där och tittat en gång på våren samma år. Jag visste ingenting alls om Östersund. Ung och van vid servicen man ofta får hemma bara flyttade jag upp dit. Ofta längtade jag hem. Men början av ettan, då all vänskapsband knöts och den fortfarande var ny, så var det som bäst. I mitt hus blev vi så sammanbundna att vi var oskiljaktiga hela tiden. Men folk byter vänner, snackar skit, bråkar, blir ovänner och har sig. Därför vill jag påstå att tvåan bara blev en enda röra. Det kom nya ettor och

13 Strokkur 13 många fina vänner tog studenten. Sen kom trean. Vi visste att vi snart skulle bli vuxna, vi ville många ut i världen. Ha eget företag. Jobba heltid med hästar eller jakt. Ja, det var verkligen slutspurten. Jag själv flyttade till stan, och där trivdes jag verkligen. Det dröjde inte länge innan jag hittade charmen hos krogen, och det blev mitt tidsfördriv om helgerna (trots det fick jag faktiskt bra betyg ;-)) Jag lärde känna folk i stan. En krogvakt behövde inte ens se mitt leg och en annan krogägare vinkade när jag kom in. När vi sista dagen åkte flaket inne i Östersund så... ja, drack jag öl och njöt av livet och de fantastiska människorna som jag delade flaket med. Oavbrutet stod jag och vinkade, slog med armarna och dansade. Den känslan var så blandad och allmänt obeskrivlig. Usch nu blir jag nästan tårögd av saknad. Därefter tog jag mig hem, sov ett tag och sedan åt med familjen. Sen kom en tidigare student, som jag var bra vän med, till mig. Efter ett tag drog vi in till stan med väskan full av dricka. Dessvärre blev jag väldigt trött och plågad av huvudvärk så jag lunkade mest runt. Det hade varit en lång spänd dag. Men vid tolvslaget samlades alla studenter vid något som heter Rådhustrappan. Där fanns en scen och bilvägen var avstängd för publik. Det var proppfullt av studenter. Vi sjöng Jämtlands- och studentsången med mera. Sen efter ett tag såg jag ut över den lilla del av dillebarnen som var där. Sen brast jag ut i gråt, tårarna slutade aldrig rinna. Jag kanske inte skulle se dem igen? Plötsligt fick jag ångest och allt blev fruktansvärt. Hur kunde man lämna så här bra vänner? Hur kan det redan vara slut? Efter en stund begav jag mig hemåt, innan det kramade jag alla hejdå. En kille från HJF (hund, jakt, fiske) kramade jag av en ren slump extra länge. Det var "ett långt hejdå, vi kanske inte ses igen." Jag gick hemåt i sällskap av en klasskompis som försökte peppa mig med det bra i att ta studenten. Hon sa många saker, men jag minns inte så mycket. Dagen efter åkte vi till Dille, hämtade häst och packning. Sa hejdå till fler Dillebarn och sen åkte vi. När vi kom till Östersund såg jag något på facebook om att någon vän till någon varit med i en olycka. Tänkte inte mer på det, troligen ingen jag kände. Det var först när jag kommit hem som jag fick veta att killen jag kramat extra länge, och gett ett långt hejdå, hade varit med i en bilolycka. Jag visste inte något, hur det hände. Jag fick bara vänta. Han hade ett krossat ben, svårt skadade organ och så vidare. Han låg medvetslös i en vecka innan han gav upp. Jag kan inte förstå det, det är så overkligt. Det gick inte föreställa sig vad som hänt. Denna underbara student hade bara blivit ett sorgligt minne helt plötsligt. Någon fattas, för han är borta. Men jag är glad över den tid jag fått på Dille. Alla saker vi gjort och upplevt tillsammans. Det var så fint att bara lämna allt bakom sig och starta ett nytt liv där uppe. Idag saknar jag det så mycket att det gör ont ibland. Jag har insett nu vad som verkligen kan hända. Livet kan ta en kraftig vändning. Det kanske kunde varit jag i den där bilolyckan. Eller kanske en av mina vänner här hemma. Man ska ta vara på allt fint man har. Vara tacksam över sina vänner, att de finns för en. De kan bara försvinna, ingen vet ju vad som ska komma härnäst. Men jag hade en oerhört fin student. Jag är verkligen glad över att jag kämpade in i det sista, fick alla uppgifter färdiga och slutade med oväntat bra betyg. Att man hittade på saker med sina vänner. Jag vill bara tacka Dille som gett mig detta. Klart har man haft motgångar, men det som inte dödar, det härdar har jag hört (kanske stämmer i vissa sammanhang i alla fall.) Vad jag vill råda till er som ska söka gymnasie. Välj ett gymnasie där du har folk med samma intresse. Man kan fortsätta plugga senare i livet. Jag själv vill hittills hålla på med hästar. Men som jag brukar säga, kanske åker man utomlands och utbildar sig till bartender till en nattklubb istället. /Melina Svendén

14 Strokkur 14

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 3-2013 nr 4-2013 8 september 1 december Om

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 1 FEBRUARI 2012 Lättläst / GULA PRESSEN 1 Islandshästar på Ankis stall Det är en fin dag på Ankis ridstall. Det är kallt i

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 4-2013 1 december Om du vill ha material infört

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling.

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. RYTTARBREV FRAMTIIDS TÖLTTÄVLIING 11 MAJ 20110 Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. För att alla som ska tävla ska kunna komma redan

Läs mer

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln Välkommen till StormurMästerskapen 4-5 oktober 2014 Stormur hälsar dig varmt välkommen till vår tävling på Husbyön! Nedan följer info om vad som gäller på tävlingsplatsen och preliminärt tidsprogram under

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening Sponsorbrev 2014 Trelleborgs Ryttarförening Trelleborgs Ryttarförening är en helt ideell förening som grundades 1971 och driver sin verksamhet på Brosjödals gård, föreningen har ca 350 medlemmar. Vår vision

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Välkommen till Östgötacupens Finaldag

Välkommen till Östgötacupens Finaldag Välkommen till Östgötacupens Finaldag 7 mars 2015 På Gerstorp Linköping, Nya Ridhallen Innehåll Incheckning... 1 Box/hage... 2 Domare... 2 Fika/lunch... 2 Framridning... 2 Regler vid framridning:... 2

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen Sida 1av 4 Maj 2014 Luspudeln vilande Vår klubbtidning Luspudeln läggs vilande under året efter beslut på medlemsmötet den 1 maj. Håll dig informerad genom hemsidan Du vet väl att klubben har en hemsida

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Nyhetsbrev. Tyresö Hundungdoms ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt.

Nyhetsbrev. Tyresö Hundungdoms ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt. Tyresö Hundungdoms Nyhetsbrev ~ ~ ~ Hej alla kära medlemmar! Första snön har landat och dagarna blir allt mörkare men hos oss planeras det för fullt. Välkomna till Tyresö HU s Lussekupp! Vi kommer lördagen

Läs mer

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång Emilie Wass Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång att det var en extremt bra ridskola på alla

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni!

Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni! Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni! Incheckningen Vid speakertornet sker incheckning av alla ekipage. Torsdag kl 19.00-20.00. Fredag kl 10.00-20.00. Lördag kl 06.30-14.30. Vid incheckningen

Läs mer

Har du någon bild? Du behöver såklart inte visa ansiktet.

Har du någon bild? Du behöver såklart inte visa ansiktet. Mottagna e-mejl 15 april 2009 kl 19:53 Intresserad Hej! Jag läste din annons och skulle vilja veta mer om dig och dina tjänster. Kan du berätta mer? Har du bilder att visa? Jag är en svensk kille på 33år,

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr

BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr 1 2011 I detta nummer: Föreningen Barn i Andernas årsmöte Kassarapport Styrelsen Reserapport från Salta av Sara Rogö För att se tidigare nummer, eller en elektronisk version

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Vägen till den andra världen

Vägen till den andra världen Vägen till den andra världen KAPITEL 1 Vägen Till Den Andra Världen Trodde aldrig att jag skulle hitta denna underbara värld! Det var en helt vanlig fredag, jag vaknade tidigt för att gå till skolan. Dagen

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också UTVÄRDERING AV NY PLATS FÖR RDSGs RASSPECIAL Punkterna 1-5 kunde graderas enligt följande: Mycket bra Bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt 1. Vilket är ditt helhetsintryck av den nya platsen

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Turbo tävlar LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ULF SINDT. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Turbo tävlar LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ULF SINDT. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Varför kallas Bo för Turbo? 2. Vad tycker Turbo och hans kompisar om att göra? 3. Vad är en mountainbike? Frågor mellan raderna

Läs mer

Strokkurbladet. Redaktionens rader. Annonsering

Strokkurbladet. Redaktionens rader. Annonsering Strokkur 1 Strokkur 2 Redaktionens rader Hej alla medlemmar! Hoppas att ni har haft en bra höst i skog och mark. Så här när det börjar lacka mot jul bjuder vi i redaktionen på en tidning där ni bland annat

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer