Förslag till vattenskyddsområde och föreskrifter för skydd av Norråkers kommunala vattentäkt (AB + DB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till vattenskyddsområde och föreskrifter för skydd av Norråkers kommunala vattentäkt 2014-04-03 (AB + DB)"

Transkript

1 Förslag till vattenskyddsområde och föreskrifter för skydd av Norråkers kommunala vattentäkt (AB + DB)

2 INNEHÅLL 1. INLEDNING TEKNISK BESKRIVNING Allmän orientering Tillsynsmyndighet Gällande tillstånd Planbestämmelser Nederbörd Beskrivning anläggning Lila= uppg från NIRAS bör kollas... 4 Geologi och hydrogeologi... 4 Vattentäkt och beredning av dricksvatten... 4 Vattenförbrukning... 4 Reservvatten... 5 Vattentäktens värde Vattenkvalitet INVENTERING AV POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR FASTIGHETSÄGARFÖRTECKNING FÖRSLAG TILL SKYDDSOMRÅDESGRÄNSER Indelning i zoner... 6 Vattentäktszon... 6 Primär skyddszon... 6 Sekundär skyddszon... 6 Tertiär skyddszon FÖRESKRIFTER kap. Allmänna bestämmelser kap. Vattentäktszon kap. Primär zon kap. Sekundär zon kap. Tillstånd, anmälan, undantag och övergångsbestämmelser REFERENSER BILAGOR... 14

3 NORRÅKERS vattentäkt Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter 1. INLEDNING Vattenskydd enligt miljöbalken syftar ytterst till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar att förvalta naturen väl. De förslag till föreskrifter som upprättats för skyddsområdet kan innebära inskränkningar i rätten att förfoga över fastigheter och omfattar både pågående verksamheter och tillkommande verksamheter. Vid bedömningen av inskränkningar i enskilds rätt, för att syftet med ett vattenskyddsområde skall tillgodoses, har beaktats att syftet kan uppnås endast genom höga skyddsnivåer och långt gående restriktioner. 2. TEKNISK BESKRIVNING 2.1 Allmän orientering Den kommunala vattenförsörjningen i samhället Norråker sker genom uttag av grundvatten. Ett skyddsområde är nödvändigt för att så långt som möjligt skydda konsumenterna och att säkerställa att täkten kan användas i framtiden. Vattentäkten är speciellt skyddsvärd då tillgång till reservvattentäkt saknas. Något fastställt vattenskyddsområde för vattentäkten har tidigare inte funnits. Detta är ett förslag till skyddsområde samt föreskrifter. Principerna för vattenskyddet följer anvisningarna i Naturvårdsverkets allmänna råd om vattenskyddsområden (NFS 2003:16) samt Naturvårdsverkets handbok om Vattenskyddsområde (Handbok 2010:5). Ansökan om fastställelse av skyddsområdet kommer att lämnas in till Länsstyrelsen i Jämtlands län. Eftersom den föreslagna tertiära zonen går in i Dorotea kommun är avsikten att föreskrifterna även ska införas i Västerbottens läns författningssamling. 2.2 Tillsynsmyndighet Länsstyrelsen har i beslut (Dnr ) överlåtit till miljö- och byggnämnden att utöva operativ tillsyn enligt miljöbalken över fastställda skyddsområden som beslutats av Länsstyrelsen. 3 (14)

4 2.3 Gällande tillstånd Det finns ingen vattendom för Norråkers vattentäkt 2.4 Planbestämmelser Gällande översiktsplan för Strömsund kommun antogs av kommunfullmäktige En ny översiktsplan bedöms kunna fastställas under Den ska enligt förslaget revideras varje mandatperiod. Vid revidering av översiktsplan och/eller detaljplaner skall hänsyn tas till skyddsområden 2.5 Nederbörd Enligt SMHI så är medelvärdet för nederbörden i Strömsunds kommun 586 mm/år. 2.6 Beskrivning anläggning Geologi och hydrogeologi SGU har endast genomfört översiktliga karteringar i området vilket medför att detaljerade uppgifter om geologi och hydrogeologi saknas. Enligt SGU består dock berggrunden i Norråker och Rotnäset av alunskiffrar. Den överlagras av kvartära sediment i form av moräner som bildar ett moränbacklandskap på Norråkersidan. Uttagsbrunnen är borrad i vägbanken vid Brovägen över Tåsjön. Marken kring brunnen består av grus och är därmed mycket genomsläpplig. Enligt informationen från borrningen går borrhålet ned i en grundvattenförekomst bestående av en grusås som ligger under bottensedimenten i sjön. Enligt den hydrogeologiska kartan har grundvattenförekomsten en kapacitet på mellan 5 till 25 l/s. Vattentäkt och beredning av dricksvatten Uttagsbrunnen är placerad ca 5 m från vägen. Brunnen anlades 1983 och är borrad med en lutning mot norr på 33 grader ner till 20 m djup och ca 20 m uppströms från vägen räknat. Ett pumphus av trä är byggt över borrhålet. Pumphuset är låst med vanlig låscylinder. Låset bör kompletteras med låst bom över dörren. Från brunnen pumpas vattnet till vattenverket där vattnet luftas och filtreras genom akdolitfilter för vidare distribution i två separata ledningar till Norråker respektive Rotnäset. Vattenförbrukning Norråkers vattentäkt försörjer ca 100 hushåll med dricksvatten. Inga verksamheter med stora vattenbehov finns anslutna. Den genomsnittliga uttagsvolymen är ca 45 m 3 /dygn. Vattenverket är dimensionerat för 110 m 3 /dygn. Det finns inga tecken på att vattenbehovet skulle öka i framtiden förutsatt att ingen större inflyttning till samhället sker eller att någon vattenkrävande verksamhet etableras.

5 Reservvatten Reservvattentäkt saknas. Vattentäktens värde Grundvattnet i Norråker har ett värde både som vattentäkt och som grundvattenmagasin. För vattenförsörjningsändamål är utvinningsvärdet av störst intresse. Utvinningsvärdet motsvaras ofta av kostnaden för att ersätta vattentäkten med en ny i händelse av att den skulle bli obrukbar genom förorening eller på annat sätt. Kostanden för att etablera en ny vattentäkt som ersätter nuvarande uppskattas till ca 3 miljoner kronor. Denna kostnad inbegriper hydrogeologiska och geologiska studier, provpumpningar, vattenanalyser samt projektering av nya ledningar och eventuell nytt vattenverk. Eftersom Norråkers vattentäkt saknar reservvattentäkt bedömer Strömsunds kommun att den skall klassas enligt Naturvårdsverkets kategorisering: Högt skyddsvärde. 2.7 Vattenkvalitet Vattenanalyser utförs fyra gånger om året. Utgående vatten från vattenverket och vattnet hos konsumenter analyseras. Det har inte förekommit några anmärkningar på vattnet ur mikrobiologisk eller kemisk synpunkt förutom något enstaka tillfälle med ph-värde strax under Livsmedelsverkets gränsvärde för när vattnet ska betecknas som tjänligt med anmärkning. Vattenkvaliteten bedöms därför vara god. 3. INVENTERING AV POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR De verksamheter som kommunen känner till och som kan medföra risk för att vattenkvalitén påverkas negativt, har redovisats i riskinventering i bilaga 2 samt på kartor i bilaga 1. Genom riskanalys har de största riskerna bedömts vara: Olycka vid transport av farligt gods på Brogatan över sjön. Olycka med petroleumprodukter eller andra kemiska ämnen vid väg- och brounderhåll. Olycka med petroleumprodukter i samband med entreprenadarbeten i vattenverksamheten. 4. FASTIGHETSÄGARFÖRTECKNING I bilaga 2 finns en förteckning över vilka fastigheter som helt eller delvis ligger inom det föreslagna skyddsområdet och deras ägare. 5 (14)

6 5. FÖRSLAG TILL SKYDDSOMRÅDESGRÄNSER 5.1 Indelning i zoner Vattenskyddsområdet delas in i vattentäktszon (brunnsområde) samt primär, sekundär och tertiär skyddszon. Omfattningen av det planerade vattenskyddsområdet samt avgränsningarna för skyddszonerna framgår av upprättad skyddsområdeskarta (Bilaga 4). För beräkning av skyddsområdets utbredning förutsätts uttaget 110 m 3 /dygn, vilket är vattenverkets maximala kapacitet. Grundvattenbildningen anges av Rodhe et al (Grundvattenbildning i svenska typjordar, 2006) till ca 375 mm/år. Vattentäktszon Syftet med vattentäktzonen är att säkra ett effektivt närskydd för vattentäkten. Vattentäktszonen utgörs av en yta motsvarande en radie av ca 5 meter från brunnens överbyggnad. Marken i vattentäktzonen bör tätas mot nedträngande föroreningar. Primär skyddszon Den primära skyddszonen skall avgränsas så att riskerna för akut förorening genom olyckshändelse minimeras. En akut förorening ska hinna upptäckas och åtgärder vidtas innan föroreningen når vattentäktszonen. Primär skyddszon bör omfatta ett sådant område att vattnets uppehållstid i marken uppgår till 100 dygn. Avståndet till gräns för primär skyddszon kan enligt Naturvårdsverkets handbok om Vattenskyddsområde, beräknas med följande formler och antaganden: V = π r 2 b ne r = radiellt avstånd från uttagsbrunn till gräns för skyddszon (m) b = det grundvattenförande lagrets mäktighet, antas till 20 m ne = effektiv porositet i geologiskt material, antas till 0,015 enligt SGU V = uttagsvolym under 100 dygn, m 3 Det radiella avståndet till gräns för primär skyddszon beräknas enligt ovan till ca 350 meter. Skyddszonen innefattar hela grundvattenförekomsten och sträcker sig över hela Tåsjöns bredd vid bron, men anpassas i viss mån efter fastighetsgränser. Sekundär skyddszon Syftet med en sekundär skyddszon är att bibehålla en hög vattenkvalitet eller att förbättra kvaliteten. För avgränsning av sekundär skyddszon gäller att ett års uttagen vattenmängd skall balanseras av grundvattenbildningen. 6 (14)

7 Avstånd till gräns för sekundär skyddszon beräknad med samma ekvation som för primär zon, men med 365 dagars uttagsvolym, ger en radie på 650 meter. Vattenbalansberäkningar enligt nedan angivna formel indikerar att det krävs en nybildningsarea på ca m 2 vilket med antagande om radiellt tillflöde motsvarar en radie på ca 350 meter. A = Q 365 / GVB A =area för skyddszon (km 2 ) Q = uttag, 110 m 3 /dygn GVB = grundvattenbildning, 0,375 m/år Med ovanstående beräkningar som grund föreslås att den sekundära skyddszonen får en radie på 650 meter, med en viss anpassning efter fastighetsgränser. Tertiär skyddszon Den tertiära zonen har i västlig och östlig riktning avgränsats utifrån höjder som fungerar som vattendelare. Tillrinningen till grundvattenmagasinet har antagits huvudsakligen följa Saxån. Ett område på båda sidor av Saxån upp till tillrinningsområdets gräns ingår därför i den tertiära zonen. I Naturvårdsverkets handbok anges att vattenskyddsområdet bör omfatta hela tillrinningsområdet för grundvattenmagasinet. Om man tar med hela tillrinningsområdet skulle dock vattenskyddsområdet bli mycket stort och omfatta både byarna Tjärnmyrberget och Aborrholmsberget. Detta har bedömts vara onödigt i förhållande till det begränsade uttaget av vatten. 6. FÖRESKRIFTER 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Dessa föreskrifter gäller inom det skyddsområde som angivits på upprättad skyddsområdeskarta. 2 Syfte Syftet med dessa föreskrifter är att skydda dricksvattenförsörjningen genom att säkerställa att påverkan eller risk för påverkan av Norråkers kommunala vattentäkt inte uppstår. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär, sekundär zon och tertiär zon. Om det visar sig att syftet med vattenskyddsområdet inte uppnås med 7 (14)

8 befintliga föreskrifter kan föreskrifterna ändras eller kompletteras så att nödvändigt skydd uppnås. 3 Allmän hänsyn För att undvika att vattentäkten förorenas gäller de allmänna hänsynsreglerna enligt 2 kap. miljöbalken. Alla som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska skaffa sig den kunskap som behövs och utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. 4 Skyldighet att larma Olyckshändelser, spill eller läckage, som utgör risk för vattenförorening, ska omedelbart anmälas av den som orsakat tillbudet eller fått kännedom om tillbudet. Anmälan ska göras till SOS alarm (telefonnummer 112). 5 Upplysningsplikt Verksamhetsutövare och fastighetsägare är skyldiga att upplysa anställda, entreprenörer, hantverkare, transportörer och andra som anlitas för arbeten på, eller leveranser till anläggningar eller fastigheter inom skyddsområdet, om att särskilda vattenskyddsregler gäller inom området, samt att kunna tillhandahålla skyddsföreskrifterna. 6 Skyltar Huvudmannen för vattentäkten ska sörja för att informationsskyltar om vattentäkten finns uppsatta på väl synliga platser invid vägar som leder in i eller genom skyddsområdet. Skyltningen ska utföras enligt rekommendationer som utgivits av Naturvårdsverket. Annans mark får tas i anspråk för detta. Om överenskommelse inte kan träffas på frivillig väg kan kommunen ålägga en markägare att upplåta sin mark för ovan nämnda ändamål. 2 kap. Vattentäktszon 1 Särskilt om vattentäktszon Inom vattentäktszonen (brunnsområdet) får endast vattentäktsverksamhet bedrivas. Området ska vara inhägnat eller skyddat genom överbyggnad som ska hållas låst. Vattentäktszonen får endast disponeras av vattentäktens huvudman. 8 (14)

9 3 kap. Primär zon 1 Petroleumprodukter Det är förbjudet att utan tillstånd hantera mer än sammanlagt 50 liter petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor per fastighet. Med hantering avses här inte användning i maskiners och fordons egna tankar eller transporter genom skyddszon. Från förbudet undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostadsoch jordbruksfastigheter med olja för uppvärmning. Hantering av upp till 50 liter petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor ska ske på att sådant sätt att spill och läckage kan insamlas och omhändertas. Parkering, uppställning eller tvätt av fordon ska ske så att risk för förorening av grund- eller ytvatten inte uppkommer. 2 Bekämpningsmedel och gödningsmedel Yrkesmässig hantering av kemiska bekämpningsmedel är förbjuden. Det är förbjudet att utan tillstånd yrkesmässigt sprida gödningsmedel såsom naturgödsel, handelsgödsel eller avloppsslam. Vid spridning av gödningsmedel ska den påförda mängden anpassas så att yt- och grundvatten inte påverkas. Gödningsmedel får inte spridas på frusen, tjälad eller snötäckt mark. Gödningsmedel får inte spridas närmare sjö, vattendrag eller öppna diken samt vattentäktszon än 20 meter. Lagring av gödningsmedel får ej ske direkt på mark. Med lagring av gödningsmedel avses även ströbädd i ligghall för utegångsdjur eller liknande. Gödselvårdsanläggningar med tillhörande utrustningar ska vara täta och underhållas samt inspekteras regelbundet. Det är förbjudet att utan tillstånd anlägga nya gödselvårdsanläggningar eller bygga om befintliga gödselvårdsanläggningar. För befintliga anläggningar får tillsynsmyndigheten föreskriva särskilda regler. Ensilage får endast hanteras på ett sådant sätt som inte förorenar yt- och grundvatten. Lagring av kasserade ensilagebalar får ej ske direkt på mark. Upplag och hanteringsytor skall vara hårdgjorda samt försedda med uppsamlingsanordningar för spill och förorenat dagvatten. 3 Hundhållning Det är förbjudet att utan tillstånd hålla mer än 10 hundar per fastighet i rastgård utomhus. 9 (14)

10 4 Avverkning av skog och upplag av timmer Permanenta upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande är förbjudna. Det är förbjudet att utan tillstånd anordna tillfälliga upplag av sådant material. Med tillfällig menas högst en avverkningssäsong (6 månader). Lagring av ved för uppvärmning för husbehov är undantaget förbud respektive tillståndsplikt. 5 Infiltration och avledning av avloppsvatten Det är förbjudet att utan tillstånd inrätta eller ändra anläggning för infiltration eller utsläpp av avloppsvatten (inklusive bad-, disk- och tvättvatten). Kravet på tillstånd enligt dessa föreskrifter gäller dock inte för anläggning som är tillståndpliktig enligt miljöbalken (1998:808). Kravet gäller inte heller för avloppsanläggning för vilken anmälan enligt miljöbalken inlämnats före ikraftträdandet av dessa föreskrifter. 6 Avfallshantering och deponering Det är förbjudet att lägga ut, deponera eller gräva ned animaliskt avfall, avloppsslam, latrin, hushållsavfall, industriavfall eller annat avfall. Det är förbjudet att utan tillstånd kompostera latrin. Det är inte heller tillåtet att lägga ut fyllnads- eller avjämningsmassor av sådan beskaffenhet att dräneringsvattnet från dem kan förorena yt- eller grundvatten. Snö från områden utanför primär zon får inte läggas upp inom primär zon. 7 Miljöfarlig verksamhet Det är förbjudet att utan tillstånd enligt dessa föreskrifter bedriva verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten, och som är anmälningspliktig enligt miljöbalken (1988:808). 8 Täktverksamhet, andra schaktarbeten och muddring Materialtäkt (grustäkt, bergtäkt eller liknande) som är tillståndspliktig enligt miljöbalken är förbjuden. Det är förbjudet att utan tillstånd enligt dessa föreskrifter bedriva husbehovstäkt. Tillfartsvägar till täkter bör så långt möjligt vara avspärrade. Det är förbjudet att utan tillstånd utföra schaktning, muddring, pålning, spontning och underjordsarbete. Kravet på tillstånd gäller inte för schaktning och anläggningsarbeten för underhåll av VA-, el- och teleledningar. Även mindre grävningsarbeten inom tomter får utföras utan tillstånd. Med mindre grävningsarbeten avses grävning grundare än 1 m. 10 (14)

11 9 Energianläggningar samt uttag av grundvatten och andra borrningar Det är förbjudet att utan tillstånd enligt dessa föreskrifter inrätta anläggning för lagring av och utvinning av värmeenergi ur berg, mark och vatten, uttag av vatten från berg och jord, samt andra typer av borrningar som kan påverka vattentillgång eller vattenkvalitet. Kravet på tillstånd gäller inte för anläggning som inrättats före ikraftträdandet av dessa föreskrifter 10 Väghållning Upplag av asfalt, oljegrus och vägsalt är förbjudna. Det är förbjudet att utan tillstånd sprida dammbindningsmedel och vägsalt. Saltinblandad sand (max 2 % salt) undantas från kravet på tillstånd. 4 kap. Sekundär zon 1 Petroleumprodukter Det är förbjudet att utan anmälan hantera mer än sammanlagt 250 liter petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor. Med hantering avses här inte användning i maskiners och fordons egna tankar eller transporter genom skyddszon. Från kravet på anmälan undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter med olja för uppvärmning. Hantering av upp till 250 liter petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor ska ske på att sådant sätt att spill och läckage kan insamlas och omhändertas. Parkering eller uppställning av fordon ska ske så att risk för förorening av grundeller ytvatten inte uppkommer. 2 Bekämpningsmedel och gödningsmedel Det är förbjudet att utan anmälan yrkesmässigt hantera kemiska bekämpningsmedel. Det är förbjudet att utan anmälan yrkesmässing sprida gödningsmedel såsom naturgödsel, handelsgödsel och avloppsslam. Vid spridning av gödningsmedel ska den påförda mängden anpassas så att yt- och grundvatten inte påverkas. Gödningsmedel får inte spridas på frusen, snötäckt eller tjälad mark. Gödningsmedel får inte spridas närmare sjö, vattendrag eller öppna diken än 20 m. Gödningsmedel med undantag för ströbäddsgödsel får ej läggas upp direkt på mark. Ströbäddsgödsel får ej lagras direkt på mark längre än ett år innan den sprids. 11 (14)

12 Gödselvårdsanläggningar med tillhörande utrustningar ska vara täta och underhållas samt inspekteras regelbundet. Det är förbjudet att utan anmälan anlägga eller bygga om gödselvårdsanläggningar. Ensilage får endast hanteras på sådant sätt att pressvatten och lakvatten säkert kan förhindras att nå omgivningen. 3 Avverkning av skog och upplag av timmer Permanenta upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande är förbjudna. Lagring av ved för uppvärmning för husbehov är undantaget förbud. 4 Infiltration och avledning av avloppsvatten Det är förbjudet att utan tillstånd inrätta eller ändra anläggning för infiltration eller utsläpp av avloppsvatten (inklusive bad, -disk- och tvättvatten). Kravet på tillstånd enligt dessa föreskrifter gäller dock inte för anläggning som är tillståndpliktig enligt miljöbalken (1998:808). Kravet gäller inte heller för avloppsanläggning för vilken anmälan enligt miljöbalken inlämnats före ikraftträdandet av dessa föreskrifter. 5 Avfallshantering och deponering Det är förbjudet att utan tillstånd gräva ned latrin eller animaliskt avfall. Det är förbjudet att lägga ut, deponera eller gräva ned avloppsslam, hushållsavfall, eller industriavfall. Det är inte heller tillåtet att lägga ut fyllnads- eller avjämningsmassor av sådan beskaffenhet att dräneringsvattnet från dem kan förorena yt- eller grundvatten. Snö från områden utanför primär och sekundär zon får inte läggas upp inom sekundär zon. 6 Miljöfarlig verksamhet Det är förbjudet att utan tillstånd enligt dessa föreskrifter bedriva verksamhet som kan innebära risk för förorening av yt- eller grundvatten, och som är anmälningspliktig enligt miljöbalken (1988:808). 7 Täktverksamhet, andra schaktarbeten och muddring Det är förbjudet att utan anmälan enligt dessa föreskrifter bedriva husbehovstäkt. Schaktning och muddring får inte utföras utan anmälan. Kravet på anmälan gäller inte för schaktning och anläggningsarbeten för underhåll av VA-, el- och teleledningar. Även mindre grävningsarbeten inom tomter får utföras utan anmälan. Med mindre grävningsarbeten avses grävning grundare än 1 m. 12 (14)

13 8 Uttag av grundvatten och andra borrningar Det är förbjudet att utan anmälan enligt dessa föreskrifter inrätta anläggning för uttag av vatten från berg och jord, samt andra typer av borrningar som kan påverka vattentillgång eller vattenkvalitet. Kravet på anmälan gäller inte för anläggning som inrättats före ikraftträdandet av dessa föreskrifter. 9 Väghållning Det är förbjudet att utan tillstånd anordna upplag av asfalt, oljegrus eller vägsalt. Det är förbjudet att utan anmälan sprida vägsalt. Kravet på anmälan gäller ej spridning av saltinblandad sand (max 2 % salt). 5 kap. Tillstånd, anmälan, undantag och övergångsbestämmelser 1 Tillstånd och anmälan En anmälan om åtgärd eller ansökan om tillstånd enligt dessa föreskrifter ska vara skriftlig och ges in till tillsynsmyndigheten. En anmälan eller ansökan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att kunna bedöma riskerna med åtgärden eller verksamheten. Anmälan skall göras i god tid innan åtgärden vidtas. 2 Undantag Föreskrifterna utgör inget hinder mot den hantering och de verksamheter som är nödvändiga för vattentäktsverksamhetens bedrivande. 3 Ny lagstiftning Om ny lagstiftning eller bestämmelser som innebär utökade skyldigheter fastställs efter att dessa föreskrifter trätt i kraft gäller de strängare bestämmelserna. 4 Övergångsbestämmelser Den som vid dessa föreskrifters ikraftträdande bedriver en verksamhet för vilken krav på anmälan eller tillstånd föreskrivs, ska senast sex månader efter föreskrifternas ikraftträdande ha inkommit till tillsynsmyndigheten med anmälan eller ansökan om tillstånd. 13 (14)

14 7. REFERENSER Miljöbalken (1988:808) 7 kap 21 och 22 Naturvårdsverkets allmänna råd om vattenskyddsområden (2003:16) Naturvårdsverkets handbok om vattenskyddsområden (2010:5). Hydrogeologiska kartor från SGU Jordartsgeologiska kartor från SGU Bergrundsgeologiska kartor från SGU Topografiska kartor från Lantmäteriet med 10 m ekvidistans Fastighetskartor Nederbördsdata från SMHI för Strömsunds kommun Rodhe et al. 2006, Grundvattenbildning i svenska typjordar. Uppsala universitet, report series A No 66 Länsstyrelsen i Jämtlands län, Register över förorenad mark. 8. BILAGOR Bilaga 1 Karta över föreslagna gränser för vattenskyddsområdet Bilaga 2 Riskinventering och riskanalys Bilaga 3 Karta över riskobjekt Bilaga 4 Fastighetsägarförteckning 14 (14)

Förslag till vattenskyddsområde för Lövberga kommunala vattentäkt 2014-04-03 (AB + DB)

Förslag till vattenskyddsområde för Lövberga kommunala vattentäkt 2014-04-03 (AB + DB) Förslag till vattenskyddsområde för Lövberga kommunala vattentäkt 2014-04-03 (AB + DB) INNEHÅLL Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. INLEDNING... 3 2. TEKNISK BESKRIVNING... 3 2.1 Allmän orientering...3

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Dokumenttyp Föreskrift Diarienummer 2014-042-340 Fastställt Kommunfullmäktige 2017-06-22 61 För revidering ansvarar Uppföljning och tidplan Dokumentet

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter

Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter 1. Föreskrifter Dessa föreskrifter gäller inom det skyddsområde som angivits på upprättad skyddsområdeskarta. Föreskrifterna

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK BILAGA 5 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det skyddsområde som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter BILAGA 6 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, VATTENTÄKTEN NÄKTEN 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom de skyddsområdeszoner som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Dokumentnamn: Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb AVA-chef, Strömsund kommun Dokumentbeteckning:

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2014:18 Utkom från trycket den 11 april 2014 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut om skyddsområde och skyddsföreskrifter för Vätterns

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER

Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER 1 Utformande av skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden FÖRSLAG TILL NORMALFÖRESKRIFTER Vägledning för utformande av skyddsföreskrifter, mm har utarbetats av Länsstyrelsen i Dalarnas län. Länsstyrelse

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Följande skyddsföreskrifter är specifikt framtagna för grundvattentäkten i Gullbranna. Den övergripande tanken vid framtagandet har varit att

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 1(6) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN 8826-92 2470- ISSN 0347-1659 03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkter

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för Nye grundvattentäkt i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:83 Saknr Ö15/09 Utkom från trycket den 12 oktober 2009 beslutade

Läs mer

Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun

Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun Nybro kommun, vattentäkt Gårdsryd 2013-12-06 Nybro kommun Skyddsföreskrifter för kommunal vattentäkt vid Gårdsryd, Nybro kommun Med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken meddelar Länsstyrelsen i Kalmar län följande

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Vattenskyddsområde med föreskrifter för Rimforsa vattentäkt Antagna vid Kinda kommuns fullmäktige den 29 april 2013 (KF 44) Innehållsförteckning 1 Definitioner...3 2 Vattentäktsverksamhetens bedrivande...4

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018 Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Dalarnas läns föreskrifter om Lennhedens vattenskyddsområde, Borlänge och Gagnefs kommuner; beslutade den 23 augusti 2018. (dnr 513-713-2017)

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Skillingaryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:24 Saknr Ö12/07 Utkom från

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001

03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 1(8) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 2001:4 Utkom från trycket den 17 januari 2001 Länsstyrelsens i Uppsala län föreskrifter om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter

Läs mer

HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT

HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT BILAGA 1 HÅBOL GRUNDVATTENTÄKT Förslag till skyddsföreskrifter Vänersborg 2003-07-03, Uppdragsnummer 1350993 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Floxens vattenverk Nordmalings kommun Linköping 2013-11-06 Projektnummer 12 02 10 346 INNEHÅLL 1. Inledning... 2 2. Teknisk beskrivning... 3 3. Regional

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter

Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Förslag till vattenskyddsområde samt föreskrifter Åsele vattenverk Åsele vattenverk Foto: Leif Andersson, ProVAb Linköping 2013-02-07 Upprättad på uppdrag av Åsele kommun Uppdragsnummer 12 02 11 211 Reviderat

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för kommunala grundvattentäkter på Sandön, Värmdö kommun; 01FS 2014:66 Utkom

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

vattentäkt i Dalarnas län om skyddszon. Mål naturen väl. Syfte 1(7) Sweco Environment AB

vattentäkt i Dalarnas län om skyddszon. Mål naturen väl. Syfte 1(7) Sweco Environment AB BILAGAA 2 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Digernäs, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalkenn beslutar Länsstyrelsen i Dalarnas

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Älvsborgs läns författningssamling

Älvsborgs läns författningssamling Älvsborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 15 FS 1995:109 Utkom från trycket den 8 december 1995 Kungörelse om skyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkt; utfärdad den 17 november 1995.

Läs mer

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter:

Huvudman för vattentäkten är Gullfjälls samfällighet. Inom skyddsområdet skall gälla följande föreskrifter: Skyddsföreskrifter för Vattenskyddsområde innefattandes Gullfjälls samfällighets grundvattentäkter, Tjörns kommun Med stöd av 7 kap 21 i miljöbalken har Tjörns kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, beslutat

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslutom vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för grundvattenäkt Ingarö på fastigheterna Brunn 2:1 och Fågelvik 1:626

Läs mer

Botkyrka kommuns författningssamling ordn.nr. 8-3-1. Föreskrifter för Tullinge vattenskyddsområde

Botkyrka kommuns författningssamling ordn.nr. 8-3-1. Föreskrifter för Tullinge vattenskyddsområde Föreskrifter för Tullinge vattenskyddsområde 1 Föreskrifter för vattenskyddsområde med grundvattenbrunnar i Tullinge på fastigheterna Tullinge 20:1, 20:4 och 20:5 m. fl. i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Läs mer

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14106 Östersund 2016-03-22 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14107 Östersund 2015-03-05 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslut om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för grundvattentäkt på fastigheten Vadet 3:195 inom Schweizerdalen

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Eskilstorp i Båstads kommun Med stöd av 7 kap 22 miljöbalken hemställer kommunfullmäktige i Båstads kommun att länsstyrelsen i Skåne län fastställer följande föreskrifter

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2002:96 Utkom från trycket den 8 augusti 2003 Föreskrifter inom skyddsområde för grundvattentäkt Boda i Rättviks kommun; beslutade den 6 juni 2002.

Läs mer

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun

Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt i Olofströms kommun BESLUT 1(10) Kontaktperson Anna-Karin Rasmussen 010-224 15 98 anna-karin.rasmussen@lansstyrelsen.se Olofströms Kraft AB Fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hemsjö grundvattentäkt

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6 BERGS KOMMUN Projekt nr 600 854 Östersund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET MED VATTENSKYDDSOMRÅDET...

Läs mer

Hallands lans författningssamling

Hallands lans författningssamling Hallands lans författningssamling Länsstyrelsen Kommunfullmäktige i Falkenbergs kommun har den 28 februari 2002 fastställt skyddsområde och skyddsföreskrifter för den kommunala vattentikten Jonstorp i

Läs mer

Beslut om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Klässbols vattentäkt, Arvika kommun

Beslut om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Klässbols vattentäkt, Arvika kommun BESLUT 1(4) Vattenmiljö Karin de Beer Enligt sändlista Beslut om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Klässbols vattentäkt, Arvika kommun Beslut Länsstyrelsens beslutar, med stöd av 7 kap. 21

Läs mer

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner

Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Vattenskyddsföreskrifter för Lyckebyån Definitioner Med Tillsynsmyndigheten avses den eller de nämnder som skall fullgöra kommunens uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Huvudman för vattentäkten

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

Östergötlands läns författningssamling

Östergötlands läns författningssamling Östergötlands läns författningssamling Länsstyrelsen Serie A ISSN 1401-3665 Beslut om skyddsområde samt föreskrift om skydd för grundvattentäkten Högby i Mjölby kommun; 05 FS 2014:7 Utkom från trycket

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Kronobergs län kungörelse om fastställelse av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Växjö kommuns grundvattentäkt på Bergaåsen

Läs mer

Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun

Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun 1(13) Laxå Vatten AB Box 60 695 22 Laxå Beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten Kroa, Laxå kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 7 kap 21 miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer