Mall & Guide Inför Rekrytering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mall & Guide Inför Rekrytering"

Transkript

1 Mall & Guide Inför Rekrytering

2 Inför anställning, vad behöver vi tänka på?? Hela rekryteringsprocessen blir smidigare och mer framgångsrik med ett ordentligt förarbete, som är både ansvarsfullt och svårt. Behöver vi anställa? En ny medarbetare är en stor investering, du bör därför planera detta i så god tid du kan, för att tillgodose företagets behov både kvalitativt och kvalitativt. Innan rekrytering är det bra att tänka igenom följande frågor; Behöver vi anställa? Kan vi omfördela arbetsuppgifterna? Kan vi köpa eller hyra in tjänster utifrån? Klarar vi arbetsbelastningen? Om du behöver rekrytera, är det bra att tänka på följande; Vilka krav och förväntningar har vi på vår nya medarbetare? Ska den nya medarbetaren komplettera arbetsgruppen eller behövs fler med samma kompetens? Viktigt! Finns det någon före detta anställd med företrädesrätt till ny anställning? Krävs en MBL - förhandling? Vilka lagar och bestämmelser gäller vid anställning av ny medarbetare? Vid rekrytering av nya medarbetare är kraven på tjänsten inte det enda att tänka på, lika viktigt är de bestämmelser som gäller. Medarbetare med företrädesrätt. (medarbetaren har själv anmält att hon/han vill nytta denna rätt) Vid plats annonsering är du skyldig att tillse att du inte diskriminerar någon (kön, etnisk tillhörighet, funktionshinder och sexuell läggning). Som arbetsgivare måste du utfärda ett anställningsbevis senast en månad efter tillträdesdagen. Vara noga med att välja rätt anställningsform - tillsvidareanställning eller rätt form av tidsbegränsad anställning - för att undvika skadestånd. Erbjuda deltidsanställda utökad arbetstid, följande tre krav ska vara uppfyllda. (obs samma kollektivavtalsområde ej nödvändigt) 1. Att medarbetaren har anmält till arbetsgivaren att hon/han vill utöka sin arbetstid. 2. Att arbetsgivarens behov av arbetskraft tillgodoses om den deltidsanställde får utökad arbetstid. 3. Att medarbetaren har tillräckliga kvalifikationer för de nya arbetsuppgifterna.

3 Rekrytering Att göra en kravspecifikation Olika arbeten ställer olika krav, rekrytering blir enklare och smidigare om du först analyserar dina krav. Börja med att utgå ifrån en arbetsbeskrivning. Underlätta analysarbetet genom att ta hänsyn till; Arbetsuppgift Ansvar/befogenhet Arbetsteamets sammansättning Tidsfördelning Volym Arbetsbelastning Kontakter Krav på utbildning och praktik När analysen är gjord är det dags att göra en kravspecifikation, då ställer du följande frågor; Vilka kvalifikationer krävs avseende utbildning, praktik, erfarenhet och färdighet? Vilka personliga egenskaper krävs för arbetsuppgifterna? Vilken utvecklingsbarhet finns? Vilket är den sökandes motiv för att söka arbetet? Är det ett kortsiktigt eller långsiktigt engagemang? (Bra sätt att tänka även när en helt ny tjänst ska tillsättas) Du bör även tänka igenom vilka löneförmåner och andra förmåner företaget är beredd att erbjuda; Vilka arbetstider ska gälla? Ska du erbjuda förskottssemester eller inte? Hur lång egen uppsägningstid är rimlig för tjänsten? Olika sätt att rekrytera När du ska rekrytera finns det en mängd olika sätt att göra det på. Du kan rekrytera internt eller externt, vid internrekrytering ger man redan anställda förtur eller tillfrågar tänkbara kandidater om deras intresse för tjänsten. Utvecklingssamtalen ger en mycket god kartläggning av medarbetarens förmåga och ambition, och kan vara vägledande vid intern head-hunting, en annan viktig del att ta hänsyn till är att de som vill utvecklas ser möjligheter att avancera ser möjligheten att göra det inom företaget istället för att söka sig vidare. En nackdel med internrekrytering är att företaget inte får impulser och friskt blod utifrån. När du rekryterar externt är det i särklass vanligaste sättet att annonsera i olika media, extern rekrytering kan även ske genom;

4 mun mot mun-metoden Spontanansökningar Vikarier, sommarextra Skolkontakter Headhunting Konkurrenter, bjuda över Uthyrningsföretag Premiering till anställda som rekommenderar en som erhåller tjänsten Arbetsförmedlingen Platsannonsen Om du väljer att annonsera gäller det att sälja arbetet till rätt person. Helst ska annonsen vara så väl utformad så enbart de rätta, önskvärda personerna söker tjänsten. För att hitta rätt person bör du tänka på följande vid utformandet av annonsen. Utgå ifrån kravspecifikationen och ta med de viktigaste kraven för arbetet, t ex teoretisk bakgrund, färdigheter, erfarenheter och personliga egenskaper. Andra viktiga upplysningar och fakta som bör framhållas i annonsen är; Arbetsuppgift Arbetslivserfarenhet Placeringsort Resor i tjänsten Arbetstid (deltid, jour, kvällstjänst) Förmåner Tillträdesdag Vem som är kontaktperson, till vem och när ansökningshandlingarna ska skickas. Tänk på annonsen PR värde för företaget, det gäller att skapa en positiv attityd till företaget och arbetsuppgifterna. Den sökande har oftast ingen uppfattning om ditt företag förutom det som möjligen framgår i annonsen vare sig tryckt eller på nätet. Företagets rykte När du fått in ansökningarna är det viktigt att du så snart som möjligt kommer igång med urvalet, gör inte urvalet förrän alla chans att söka, dvs efters sista ansökningsdagen. Det är inte bara artigt utan också nödvändigt, om du vill behålla företagets goda anseende, att bekräfta de ansökningar som kommer in, gör ett standard brev och tala om hur lång tid du beräknar att processen kommer att ta, och framför allt tala om att du ser positivt på att den sökande har visat intresse för tjänsten och företaget. Var beredd på att folk kommer att ringa för att fråga om företaget och arbetsuppgifterna, se till att en kontaktperson är utsedd.

5 Urval och rangordning När du gör urvalet av ansökningarna, rangordna så här; Ointressanta ansökningar Mindre intressanta ansökningar, men med ett visst värde Intressanta ansökningar I den första gruppen hamnar de som inte har kvalifikationer, sänd tillbaka dessa handlingar snabbt (om du fått dem per vanlig post) och tacka för visat intresse I den andra gruppen finns de som just nu inte är intressanta men som kan komma att bli det. Skicka antingen tillbaka dessa handlingar(om du fått dem per vanlig post), med en artig fras och ta en kopia eller kontakta den sökande för att fråga om det är ok om du behåller ansökan för framtida bruk. När du nu ska rangordna de intressanta ansökningarna kan nedan mall vara ett hjälpmedel inför den kommande intervjun. Utbildning/skolor Nuvarande anställning och arbetsuppgifter Tidigare anställningar Personliga förhållanden, familj etc Fritidsintressen Framtidsplaner Övrigt När du granskar ansökningshandlingar är det mycket viktigt att tyda och läsa det som inte står, dvs att läsa mellan raderna. Var noga med att kontrollera om det finns luckor mellan anställningarna. Försök även ta reda på varför den sökande inte tar upp väsentliga egenskaper. Det är mycket sällan ett anställningsbetyg innehåller negativa omdömen om den sökande, t ex alkoholproblem eller annat går inte att utläsa av betyget, däremot går det att utläsa i betyget om den sökandes egenskaper och hur vederbörande skött sina arbetsuppgifter. De omdömen som oftast används är god, mycket god, utmärkt och till vår fulla belåtenhet, och då varianter på dessa. Om någon sökande hoppat mellan olika korta anställningar eller inriktningar kan detta var skäl till en närmare granskning. Slutligen bör du försöka utläsa om den sökande är rekommenderad fullt ut eller bara delvis (våra bästa rekommendationer eller bara rekommendationer) och på vilka grunder den sökande slutat t ex egen begäran eller arbetsbrist.

6 Anställningsintervju Hur förbereder man en intervju? Intervjun måste förberedas och struktureras. Förbered intervjun genom att nogsamt läsa igenom allt material du har om den sökande, gör egna efterforskningar t ex om alla betyg finns med. Förbered frågorna, hur djupt du vill gå i respektive moment eller fråga, förbered eventuella medarbetare som du vill ha med, gör upp en tidsdisposition och planera in tid för efterarbetning i direkt anslutning medan alla intryck är färska. Intervjun, vad bör man tänka på? Intervjun är ett samspel mellan dig och den sökande, därför är det viktigt att du skapar en sådan atmosfär så den sökande både förmår och vill svara på dina frågor. Kom ihåg att det är du som mest påverkar stämningen och samtalet och därmed även påverkar resultatet av intervjun. Du får ut mer av intervjun om du tänker på följande; De första minuterna är viktiga för den personliga kontakten, försök vara avspänd och positiv, så får du en harmonisk atmosfär redan från början. Hjälp den sökande att komma igång genom att ställa enkla öppningsfrågor. Be den sökande berätta varför hon/han sökt just detta arbete. Kom med följdfrågor t ex nuvarande arbete, varför byta, tidigare arbeten. Finns det luckor mellan tidigare arbeten? Be den sökande berätta om sig själv t ex familj, fritidsintressen, framtidsplaner, uppsägningstid från nuvarande arbete. Ta reda på vilka som kan lämna referenser om den sökande. Gå igenom vilka krav som ställs på arbetet Var ärlig och realistisk när du beskriver arbetuppgifterna. Försök att få den sökande ta ställning till om hon/han kan trivas på arbetsplatsen och med arbetsuppgifterna. Gå igenom vilka rättigheter och skyldigheter som gäller på arbetsplatsen Informera när den sökande kan vänta sig att få besked Visa lokalerna och låt den sökande träffa eventuella arbetskamrater SKRIV OMEDELBART NED DINA INTRYCK EFTER INTERVJUN. Om du under intervjun gör anteckningar, så gör det i stolpform och förklara för den sökande att du gör det för att lättare kunna minnas viktiga detaljer. Stolparna kan du även använda för att göra en sammanfattning av samtalet. Undvik vanliga misstag under intervjun Båda vana och ovana intervjuare gör misstag utan att veta om det, några vanliga misstag är; Vara dåligt förberedd Inleda samtalet stressigt och utan kontakt med den sökande Själv prata forcerat och oavbrutet

7 Ställa ledande frågor Skönmåla översälja den ledande befattningen. Inte ta reda på motivet till ansökan Glömma att be om referenser Inte ge klara besked om vilka anställningsvillkor som ska gälla. Tips & trix 1. Tänk på att förbereda dig väl och var klar över vilka frågor du vill ställa annars blir det den sökande som styr intervjun 2. Var noga med att läsa igenom betyd och tänk på att den som utfärdat betyget kanske inte är van vid att ge omdömen eller vid vitsord. Ibland kan det vara så att vitsorden är bättre än befogat därför att det var positivt för företaget att vederbörande slutade sin anställning. 3. Undvik ja och nej frågor, ställ endast en fråga i taget, syftet med intervjun är inte att grilla den sökande. 4. Var kritisk mot dig själv vid bedömningen av den sökande 5. Var inte alltför upptagen med att fundera ut nya frågor under intervjun, risken är att du då blir en dålig lyssnare. 6. Pausa gärna för att ge den sökande tid till eftertanke och att ställa frågor. 7. Avsluta mjukt. Referenser Det du inte kan utläsa ur betyg eller framkommit under intervjun, kan du oftast få fram vid referenstagningen. Det viktigaste att få fram vid referenstagningen är om den sökande har de egenskaper som enligt arbetsanalysen är av betydelse för arbetsuppgiften. Det är även viktigt att ta reda på om den sökande visat på skicklighet, framåtanda eller uppfyller de kriterier som uppställts, dessutom kan man få information om den sökandes starka respektive svaga sidor. För att få så god utdelning som möjligt på referenstagningen är det viktigt att intervjuerna varit strukturerade. Du bör ta mellan två och fyra referenser. Det är viktigt att tala med personer som känner den sökande väl och har aktuell information att lämna. Man bör i första omgången inte ringa den sökandes nuvarande arbetsgivare utan att den sökande givit sitt medgivande. Referenstagningen ska fungera som komplement till själva anställningsintervjun och ge svar där osäkerheten är störst. Se upp för överdrivet positiva och negativa omdömen. Du ska under samtalet inte visa vad du själv känner och tycker, då blir det lätt för den du talar med att hålla med och du bekräftar bara dina egna åsikter.

8 Introduktion Syfte med introduktion Under introduktionen sätter sig medarbetaren in i aktuella arbetsuppgifter, lär känna arbetsmiljön etc. Introduktionen bör inte bara begränsas till första veckan men själva tyngdpunkten bör ligga där, en väl genomtänkt och genomförd introduktion ger följande fördelar; Bättre trivsel Ökad motivation Lättare att sätta sig in i arbetsuppgifterna Undvikande av onödiga och kostsamma misstag Alla nyanställda får samma introduktion och risken elimineras för att viktig information glöms bort Chefen lär känna sina medarbetare bättre Förfarande Det är en fördel om såväl chef som medarbetare deltar i introduktionen på olika plan. Huvudansvaret ska givetvis ligga hos chefen, men en medarbetare kan mycket väl ha det praktiska ansvaret, helt beroende på arbetsplatsens storlek etc. Egentligen börjar introduktionen den dagen personen söker arbete hos dig, det är därför det är så viktigt att redan under intervjun skapa en positiv inställning till företaget. Tänk på att den nya medarbetaren under uppsägningstiden mentalt ställt in sig på att börja arbeta hos dig. Hon/han är därför mycket intresserad av att få information om sin nya arbetsplats, nya arbetsuppgifter etc. Här har du ett gyllene tillfälle att skapa en positiv bild av företaget samtidigt som förhandsinformationen underlättar, har du event så bjud med, skickar du ut personalinformation se till att den nya även får ta del. En introduktionsplan behöver inte alls vara särskilt komplicerad, börja med sådant som ligger närmast till hands, fortsätt sedan successivt med övergripande frågor och företagspolicy, värdegrund etc. För mycket info på samma gång blir svårt att ta till sig. Innan den nya medarbetaren kommer är det viktigt att du som chef informera och förbereda arbetskamraterna, om ni t ex använder namnskyltar se till att sådant är klart till den nya, sådant är alltid välkomnande, planera ditt arbete så du har tid för den nyanställde. Gör en lista för vad den nyanställde ska börja med. Den första arbetsdagen börjar med ett allmänt samtal med syfte att få den nyanställde att känna sig välkommen i företaget.

9 Ge gärna den nyanställde ett introduktionsprogram, innehållande t ex; Presentation av det egna arbetet Presentation av handledare Visningar av lokalerna Information om arbetstider, lunch, rast etc Presentation om arbetstider Utlämning av nycklar Genomgång av arbetsuppgifter och företagets personalhandbok, den kan innehålla t ex; Företagets värdegrund Arbetstider Raster Lunchförmåner Telefon och dataregler Sjukanmälningsrutiner Företagshälsovård Försäkringar Övertidsregler Löneutbetalningsregler Nycklar, företagskort Personalköp, rutiner

10 Exempel på referenstagningsmall Allmän uppfattning om sökandes kapacitet för sina arbetsuppgifter Eventuell ledarställning, och hur har det fungerat? Arbetsgruppernas sammansättning och storlek Hur bedrevs ledarskapet? Hur är personens förmåga att ta ställning och fatta beslut, (viljan att ta ansvar och moraliskt mod att fatta svåra beslut)? Hur kom hon/han överens med överordnade, kamrater och underordnade? Psykisk balans, humör etc (har hon/han ett gott arbetshumör)? Slutför personen uppgifterna och hur hårt arbetar vederbörande? (uthållighet, tempo och energi) Allmänhet (noggrannhet, frånvaro, hälsotillstånd etc) Har hon/han någonsin visat prov på ohederlighet eller opålitlighet? Hur var arbetsbelastningen (övertid, ryckiga arbetsförhållanden, tyngande ansvar) Noggrannhet i arbetsuppgifternas genomförande (har hon/han känsla för kvalitet i uppgifterna) Starka sidor Svaga sidor Skulle du/ni vilja återanställa personen? Om inte, varför? Vilket råd skulle ni ge till hennes/hans blivande chef? Se till att du skriver ned dina intryck av referenstagningen samt om hon/han givit dig övriga upplysningar som du kan ha nytta av.

Rekryteringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20

Rekryteringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20 Rekryteringspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20 1 Rekryteringspolicy för Ödeshögs kommun Reviderad rekryteringspolicy Inledning Att rekrytera nya medarbetare är en strategiskt mycket viktig

Läs mer

Riktlinjer för rekrytering

Riktlinjer för rekrytering Riktlinjer för rekrytering Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer för rekrytering 2015-02-25 Personalutskottet 2018-12-31 Dokumentansvarig Version

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR HSB Skåne Beslutad: VL 2.06.9 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål 3 2 Syfte 3 3 Intern rörlighet 3 4 Grundläggande värderingar 3 5 Rekryteringsprocessen 4 A. Behovsanalys 4 B. Kravprofil

Läs mer

Planering inför, under och efter en anställningsintervju

Planering inför, under och efter en anställningsintervju Planering inför, under och efter en anställningsintervju Verksamhetsdialog- och analys innan rekrytering Sture går snart i pension och ska sluta sin anställning. Ska Sture ersättas med Sture? Hur ser vårt

Läs mer

Rutin Nyrekrytering 1(10) Namn på dokumentet: Rutin vid nyrekrytering. Senast ändrad: Gäller: Tillsvidare. Revideras:

Rutin Nyrekrytering 1(10) Namn på dokumentet: Rutin vid nyrekrytering. Senast ändrad: Gäller: Tillsvidare. Revideras: 1(10) Namn på dokumentet: Rutin vid nyrekrytering Version: 1.0 Dokumenttyp: Rutin Gäller: Tillsvidare Revideras: Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-05-09 Beslutad av: Personalchef Ärendenummer:

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER OM REKRYTERING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER OM REKRYTERING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 4 a 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER OM REKRYTERING Fastställd av kommunstyrelsen 2009-04-09, 113 Inledning Att rekrytera medarbetare med rätt kompetens är en av de viktigaste

Läs mer

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-06-05 139 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Inledning Förväntningar på dagen? Mål och syfte med utbildningen Ökad kunskap i hur rekryteringsprocessen ser ut Ökad insikt i vikten och värdet av ett strukturerat

Läs mer

Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet

Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet Mål Västerås kyrkliga samfällighet ska vara en attraktiv arbetsgivare både vad gäller att rekrytera ny personal och att behålla, utveckla och motivera

Läs mer

Riktlinjer för Rekrytering i Orsa kommun - rätt person på rätt plats

Riktlinjer för Rekrytering i Orsa kommun - rätt person på rätt plats Riktlinjer för Rekrytering i Orsa kommun - rätt person på rätt plats Inledning Ett framgångsrikt rekryteringsarbete bidrar till att få de mest kompetenta och motiverade medarbetarna. Riktlinjerna ska vara

Läs mer

Rekrytering. Policyuttalande. Bakgrund. Rutin för rekrytering 2014-02-17

Rekrytering. Policyuttalande. Bakgrund. Rutin för rekrytering 2014-02-17 2014-02-17 Rekrytering Policyuttalande Förvaltningarna ska ha en medveten och långsiktig rekryteringsplan som tryggar personalförsörjningen. Kommunen eftersträvar jämställdhet och mångfald bland sina anställda.

Läs mer

Riktlinjer för rekrytering

Riktlinjer för rekrytering Riktlinjer för rekrytering Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer för rekrytering 2018-12-20, 17 Personalutskottet 2023-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING RIKTLINJER FÖR REKRYTERING I KARLSHAMNS KOMMUN Kommunstyrelsen 180/2007 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post:

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Anställningsintervjun

Anställningsintervjun Anställningsintervjun Rekryteringsgruppen förbereder intervjun genom att förbereda frågor, generella och individuella samt bestämma vem som är huvudansvarig för själva intervjun och vem som för anteckningar.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA

RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA Riktlinjerna vänder sig till alla inom kommunen som kommer i kontakt med nyanställda på sin arbetsplats. En bra introduktion är en bra investering Den första

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Modul 7 Att söka arbete För Handledare

Modul 7 Att söka arbete För Handledare Modul 7 Att söka arbete För Handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Söka efter ett jobb kan ta

Läs mer

Lär dig att anställa rätt

Lär dig att anställa rätt Lär dig att anställa rätt Almega Norr på Umeå 1 september 2016 Vi som arbetar i Norr Annette Gärling Arbetsrättsexpert Jenny Moberg Chef Almega Norr Ulrika Andersson Arbetsrättsexpert på Tomas Nordensson

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 88 Den 2012-12-17 Kommunfullmäktige 2012-12-17 4 Kommunstyrelsen 2012-12-04 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-11-20 4 Kf 88 Ks

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO

8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO 8. Rekrytering och anställning hos IOGT-NTO Inledning Vår rekryteringsprocess syftar till att säkerställa att vi finner de bästa medarbetarna för de tjänster vi söker. Vi ska alltid arbeta seriös med rekryteringar

Läs mer

Att söka jobb Från annons till anställning

Att söka jobb Från annons till anställning Att söka jobb Från annons till anställning..för dig som vill få drömjobbet! Läsa annons Svara på Annons Vidimerade kopior Anställning! Syfte: För att du ska förstå vilka förväntningar som ställs på dig

Läs mer

KFOs lilla lathund. Om anställning av personal. För fristående skolor, fritidshem och skolor

KFOs lilla lathund. Om anställning av personal. För fristående skolor, fritidshem och skolor KFOs lilla lathund Om anställning av personal För fristående skolor, fritidshem och skolor Om anställning av personal 4 Ansvaret för anställningen 4 Allmänt om anställningsavtal 4 Befattningsbeskrivningar

Läs mer

Stöd till förtroendevalda i anställningsprocess

Stöd till förtroendevalda i anställningsprocess Februari 2012 Stöd till förtroendevalda i anställningsprocess Det här materialet har tagits fram för dig som är förtroendevald och som medverkar i en anställningsprocess. Det ska vara ett stöd i din roll,

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

Intervjumall. Datum. Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation

Intervjumall. Datum. Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation Intervjumall Datum Intervjuarens namn samt befattning: Kandidat: Sökt tjänst: Företagspresentation Presentera de som deltar vid intervjun Förklara avsikten med intervjun och tidsplan för rekrytering Företaget

Läs mer

REKRYTERINGSPOLICY GULLSPÅNGS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige

REKRYTERINGSPOLICY GULLSPÅNGS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige REKRYTERINGSPOLICY GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-27 9 Kommunkontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00, Fax: 0506-362 81 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bemötande

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

- Rekryteringsprocess för Enköpings kommun

- Rekryteringsprocess för Enköpings kommun Rekrytera rätt - Rekryteringsprocess för Enköpings kommun Riktlinjer tagna av centrala ledningsgruppen 2007-10-26 reviderad hösten 2008 innehåll Rekrytering - en långsiktig investering... 1 Regler och

Läs mer

En onboarding i världsklass så lyckas du!

En onboarding i världsklass så lyckas du! EN GUIDE AV En onboarding i världsklass så lyckas du! EN GUIDE AV Inledning Det är ingen hemlighet att det är kandidatens marknad och många chefer kämpar med samma sak att attrahera, utveckla och behålla

Läs mer

Personalenkät 2010 2/2/2011

Personalenkät 2010 2/2/2011 Personalenkät 2010 1. Jag trivs bra med... helt delvis inte alls min närmaste chef 1386 (52%) 630 (24%) 478 (18%) 125 (5%) 51 (2%) 79,73 mina arbetskamrater 1593 (60%) 703 (26%) 322 (12%) 46 (2%) 6 (0%)

Läs mer

Konsten att rekrytera rätt

Konsten att rekrytera rätt Författare: HR-koncern 2013-11-25 Reviderad: 2014-06-24 Konsten att rekrytera rätt För AcadeMedia är rekrytering av rätt personal en nyckelfaktor för fortsatt framgång. Rätt personer med rätt inställning

Läs mer

CHECK LISTA. inför första jobbet. Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen.

CHECK LISTA. inför första jobbet. Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen. CHECK LISTA 3 inför första jobbet Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen. Nu ska du sälja dig själv Nu är det allvar. Du är på väg mot ditt första jobb. Ett jobb där du ska trivas, utvecklas

Läs mer

Introduktion av nyanställda

Introduktion av nyanställda 1 (6) Introduktion av nyanställda Arbetstagarens första tid på arbetsplatsen kan i många fall vara avgörande för det fortsatta arbetet. Det är viktigt att introduktionen sker med stor medvetenhet och bredd.

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Resultat av enkätundersökning

Resultat av enkätundersökning Bilaga 1 Resultat av enkätundersökning : 2118 Bakgrundsfrågor Könsfördelning Kyrkoherde Komminister Diakon Kön: Man 61,6% 43,2% 9,2% Kvinna 38,4% 56,1% 90,4% Inget av ovanstående 0,0% 0,7% 0,4% Åldersfördelning

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kvalitetssäkring av rekryteringsprocessen i Malmö stad - KARP -

Kvalitetssäkring av rekryteringsprocessen i Malmö stad - KARP - TESTMATERIAL Kvalitetssäkring av rekryteringsprocessen i Malmö stad - KARP - 2005-09-07 Arbetsgivarpolitiska avdelningen Stadskontoret MALMÖ STAD KARP en metod för kvalitetssäkring av rekryteringsarbetet

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för rekrytering

Författningssamling. Riktlinjer för rekrytering Författningssamling Antagen av utskott I: 2010-02-16, 13 Reviderad: 2014-12-09 179 Riktlinjer för rekrytering Nässjö kommun är en stor arbetsgivare. Beslut om att rekrytera nya medarbetare är ett mycket

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Medarbetarenkät 2014

Medarbetarenkät 2014 Medarbetarenkät 2014 kommun och kommun Bakgrundsinformation (%) (%) Svarsfrekvens 83,5 76,5 Kön Män 16 15,7 Kvinnor 84 84,3 Ålder 15-29 år 8,6 5,7 30-39 år 17,3 18,6 40-49 år 30,6 29,7 50-59 28,9 31,2

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Hur fixar jag ett jobb?

Hur fixar jag ett jobb? Hur fixar jag ett jobb? 1 2 Hej då, gymnasium! Hej jobb! Nu börjar det Kommunal vill tipsa dig om hur du kan scanna arbetsmarknaden och hur du skriver bra ansökningar. Du får råd om hur du gör det bästa

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

ATT SKRIVA SITT CV. En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst. Valentino Berti. Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden

ATT SKRIVA SITT CV. En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst. Valentino Berti. Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden ATT SKRIVA SITT CV En guide och lathund för att skriva sitt CV så att det blir läst Av Valentino Berti Rekryteringskonsult på MSemploy Sweden Grunder Ett CV skall på ett enkelt och lättförståeligt sätt

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Kvalitetssäkring och självvärdering av FAIR-processen

Kvalitetssäkring och självvärdering av FAIR-processen Kvalitetssäkring och självvärdering av FAIR-processen Varför kvalitetssäkring och självvärdering av FAIR-processen? För att kontinuerligt utveckla och förbättra arbetet med FAIR-processen behövs stöd genom

Läs mer

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden REKRYTERA FRAMTIDA MEDARBETARE REDAN UNDER STUDIETIDEN Studenter behöver relevana extrajobb på schyssta vilkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom

Läs mer

Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går.

Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går. Att söka arbete Olika vägar Du kan gå till Arbetsförmedlingen och söka arbete genom deras annonser om lediga jobb på Platsbanken Du kan registrera dig i Vikariebanken Du kan kontakta bemanningsföretag

Läs mer

PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN

PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN PROCESS REKRYTERING SOCIALFÖRVALTNINGEN - EN VISUELL GEMENSAM GRUND FÖR VÅRT ARBETE - STEG 1 & 2 BEHOVSANALYS OCH KRAVPROFIL REKRYTERING BEKSED TILL ÖVRIGA SÖKANDE 1. Behovsanalys och kravprofil 2. Omplacering

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco 2 - din coach på arbetsmarknaden Förhandling och förhandlingsstöd Rådgivning

Läs mer

Att arbeta på FBA. Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling

Att arbeta på FBA. Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling Att arbeta på FBA Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling 1 På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Vi vill att du ska kunna ha ett långt och utvecklande arbetsliv

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet

STs jobbsökarguide. tips och råd på vägen mot drömjobbet STs jobbsökarguide tips och råd på vägen mot drömjobbet 1 ST, 2015. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska, juni 2015. Upplaga 2 000 ex. Beställ fler exemplar på www.st.org. Artikelnr

Läs mer

1. Rekrytering sidan 2. 2. Verksamhetsanalys och personalplanering sidan 3. 3. Behovsanalys sidan 4. 4. Kravspecifikation sidan 4. 5.

1. Rekrytering sidan 2. 2. Verksamhetsanalys och personalplanering sidan 3. 3. Behovsanalys sidan 4. 4. Kravspecifikation sidan 4. 5. 1() PERSONALFÖRSÖRJNING INNEHÅLL 1. Rekrytering sidan 2 2. Verksamhetsanalys och personalplanering sidan 3 3. Behovsanalys sidan 4 4. Kravspecifikation sidan 4 5. Sökvägar sidan 6 6. Urval sidan 6 7. Anställningsintervjuer

Läs mer

Anställningsintervju

Anställningsintervju Anställningsintervju När du kommit så långt som till anställningsintervjun så har du kommit långt i rekryteringsprocessen. Det är det första tillfället där du och arbetsgivaren, alternativt rekryteringsföretaget,

Läs mer

Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare

Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare Läkarförbundets tips inför din karriärplanering Karriärval för läkare Chef? Konsult Starta eget Arbeta utomlands Glesbygd Industi Forska Klinik Skola Förtagsläkare vårdcentral Storstad En större mångfald

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007

Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007 Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007 Antagen av xxxxxxx Innehållsförteckning Inledning 3 Nulägesanalys 4 Organisation 4 Fysiska, psykiska och sociala frågor 4 Rekryteringsprocess 4 Sexuella

Läs mer

Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap

Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap Miniskrift Kompetensförsörjning som en grund för bättre förändringsberedskap Skrift fem i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna i Partsrådets program Förändring

Läs mer

Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass!

Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass! Ny personal? Med denna start får du personal som presterar i världsklass! Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 En bra start! En magisk start är en av nycklarna

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan. Kortversion

Jämställdhets och mångfaldsplan. Kortversion Jämställdhets och mångfaldsplan 2011 2013 Kortversion 2(8) Övergripande mål är att alla medarbetare ska ha kunskap om Staffanstorps kommuns arbete med jämställdhet och mångfald samt att detta arbete ska

Läs mer

Marknadsföring ring av mig

Marknadsföring ring av mig Välkomna till förelf reläsning Marknadsföring ring av mig Marie Simonsson, affärsomr rsområdeschef JENSEN education Innehåll KY-utbildningens roll påp arbetsmarknaden LiA/arbetss /arbetssökande >Vad krävs

Läs mer

Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige

Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige Vägledande PDF för poängsättning COPSOQ II, Sverige Denna PDF är skapad för att underlätta poängsättningen när man har genomfört en enkätundersökning. Frågorna står i samma ordning som i enkäten, men utan

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Organisationens egen inledande text Instruktion

Läs mer

Inkluderande rekryteringsprocess

Inkluderande rekryteringsprocess Inkluderande rekryteringsprocess Anna Johansson, Tromb AB www.ltu.se/centres/cdt/gender-contact-point Inom ramen för Gender Contact Point-projektet har deltagande företag och forskare vid Luleå tekniska

Läs mer

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS Riksgälden Presentation Medarbetarundersökning 2014 TNS Syfte med medarbetarundersökningen Undersökningen är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår organisation, vårt sätt

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret sid 1 (7) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 Karlstad Besöksadress: Tage Erlanderg 8 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax:

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer vid rekrytering av chefer. Enköpings kommun

Riktlinjer. Riktlinjer vid rekrytering av chefer. Enköpings kommun Riktlinjer Riktlinjer vid rekrytering av chefer Enköpings kommun Riktlinjer och rutinbeskrivning för rekrytering av chefer Inledning I Enköpings kommun är chef- och ledarskapet centralt för att bidra till

Läs mer

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Styrdokument Kommunledningskontoret 2016-09-12 Viktoria Färm 08 590 971 06 Dnr viktoria.farm@upplandsvasby.se KS/2016:214 Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Nivå: Kommungemensamt styrdokument

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått.

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått. Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1 Som en förberedelse inför vårt utvecklingssamtal ber jag dig reflektera över frågorna. Du är inte begränsad till dessa frågor. Frågeformuläret ska inte

Läs mer

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Sida 1/10 Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Syfte Ett långsiktigt och hållbart regelverk och förhållningssätt för att öka den interna rörligheten och bidra till att profilera Kungsbacka kommun

Läs mer

Riktlinjer för rekrytering

Riktlinjer för rekrytering Kommunstyrelseförvaltningen RIKTLINJER Riktlinjer för rekrytering Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinjer för rekrytering Kommunstyrelsen Marianne Vestin Leffler Version

Läs mer

Kapitel: Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet.

Kapitel: Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. Kapitel: Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 1 Inledning IOGT-NTO-rörelsens personalpolicy har fyra övergripande syften: 1. Alla medarbetare ska väl känna till IOGT-NTO-rörelsens och det egna

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Vem som kommer på intervju Skillnad på privat och offentlig sektor

Läs mer

sid 1/12 mervärt rekryteringsguide REKRYTERINGS- GUIDE Om likabehandling i rekryteringsprocessen

sid 1/12 mervärt rekryteringsguide REKRYTERINGS- GUIDE Om likabehandling i rekryteringsprocessen sid 1/12 mervärt rekryteringsguide REKRYTERINGS- GUIDE Om likabehandling i rekryteringsprocessen En strukturerad rekryteringsprocess som fokuserar på kompetens är en förutsättning för att få de sökande

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

CV, personligt brev och intervju

CV, personligt brev och intervju CV, personligt brev och intervju VÄLKOMNA! INTRODUKTION En jobbansökans två delar CV Personligt brev Anställningsintervjun ÖVNING CV och personligt brev Intervjuer och feedback ANSÖKAN BESTÅR AV CV OCH

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi 2022

Kompetensförsörjningsstrategi 2022 Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 116/2019 2019-06-04 Dokumentägare: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig: Personaldirektör Ersätter

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

REKRYTERINGS- POLICY

REKRYTERINGS- POLICY REKRYTERINGS- POLICY 2007-12-12 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Kravprofil... 3 3.1 Analys... 3 3.2 Ansökningstid...4 3.3 Försök till samordning av annonsering... 5 3.4 Ansökningstid...5

Läs mer