smakreseguide Glassdesserter, tapas & dryckestips

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "smakreseguide Glassdesserter, tapas & dryckestips"

Transkript

1 smakreseguide Glassdesserter, tapas & dryckestips

2 Vår värld är full av underbara smaker, så självklart perfekta att bara naturen själv kan ha kommit på dem. Har du en gång fått uppleva de förföriska tonerna i äkta bourbónvanilj, den djupa komplexiteten i mörk choklad från Santander eller den raffinerat knäckiga sötman i finaste kanadensisk lönnsirap så vet du vad vi menar. Det är just de här naturliga smaksensationerna vi på SIA Glass eftersträvar när vi gör Världens Glass. Vi kombinerar exklusiva smaker från världens alla hörn med det allra bästa vi vet vår finaste gräddglass gjord på svensk, färsk grädde. Resultatet blir glass som tål att njutas precis som den är, med generösa bitar av nötter, bär och annat gott. Glass som, trots att den bjuder dig på en spännande smakresa jorden runt, aldrig rest längre än från vårt glassmejeri i lilla halländska Slöinge. Glass som både smakar och känns bra.

3 en dessert behöver inte vara enkel bara för att den är lätt att servera. Även om glass förmodligen är världens populäraste dessert blir den ofta förbisedd i lite finare sammanhang. För att imponera på gästerna bjuds det gärna på överraskande kreationer lika svåra att uttala som att laga. De exotiska namnen i vår finsmakarserie Världens Glass kan visserligen vara knepiga att säga, men att servera glassen rakt uppochner som en festlig och lite lyxigare dessert är vare sig svårt eller tidskrävande. Skulle du ändå vilja lägga lite mer tid på en verkligt imponerande middagsfinal kan vi varmt rekommendera de specialkomponerade dessertrecepten i den här guiden signerade mästerkocken Stefan Holmström, samt Daniel Svensson och Jonas Brandorf från Svensk Smak. Tillför ytterligare en spännande dimension till smakupplevelsen med passande drycker utvalda av sommelieren och smakexperten Johan Blanche. Och vad du än gör, missa inte Johans tips på hur du kan kombinera Världens Glass med minst sagt oväntade tillbehör för att skapa underbart goda glasstapas. Där kan vi prata om överraskning!

4 Glace Maple walnut med chokladkaka och ljummen kolasås Skapat av: Stefan Holmström. 4 port ingredienser Kolasås: 2 dl vispgrädde 1 dl socker 1 dl ljus sirap ev. lite citron el. apelsinrasp 50 g smör Chokladkaka (brownie går också bra): 150 gr smält smör 150 gr mörk choklad 60% 3/4 dl vetemjöl 1,5 dl strösocker 3 st små äggulor 3 st små vispade äggvitor Glace Maple walnut gör så här: Kolasås: Koka ihop grädde, socker och sirap till en simmig konsistens, ca 5 min. Smaksätt ev. med citron el. apelsinrasp. Vispa i smöret precis innan servering. Chokladkaka: Smält smör, choklad och strösocker i ett vattenbad. Vänd ner mjöl och äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner. Häll smeten i en smord form och grädda i ugn 180 i 30 min. Lägg upp chokladkaka och glass, ringla över kolasåsen. Garnera med lite valnötter och ev. melonskiva och chokladdekoration.

5 Glasstapas Marinerade sardiner, grillad paprika, persilja och Glace Maple walnut på knäckestick. Sardiner i tomatsås tillsammans med den grillade paprikan fungerar perfekt ihop med valnötterna i glassen. Servera på ett smakrikt knäckebröd, gärna rosmarinkryddat. att dricka till: Valnötterna i Glace Maple walnut är stora med rejält tuggmotstånd. Här går vår längtan och lust till julens smaker av torkade fikon, nötter och portvin. En klassiker är Grådask Tawny-port eller en Madeira Malmsey. Vår svenska rödvinsglögg kan också bli en oväntad men rolig partner till Walnut-glassen. endast det bästa är gott nog. Det är därför vi tagit fram glass med smak av riktig kanadensisk lönnsirap. Äkta vara som framställs ur saven från rödlönn och sockerlönn, två arter som endast återfinns i norra USA och främst i Canada. Saven tappas ur träden genom små hål som borras i varje stam, något som sker under vårvintrarna när nätterna är kalla och dagarna är milda. Rå sav innehåller 97,5 % vatten men genom avdunstning och upphettning till exakt 104 C får vi fram den koncentrerade lönnsirap vi är ute efter. Detta oumbärliga tillbehör i kanadensiska desserter och maträtter blandar vi i vår glass tillsammans med stora smakrika valnötter som kanderats så att det smakar så där ljuvligt sött.

6 Glace Bourbón vanilla med petits-choux och melon/blåbärssallad Skapat av: Stefan Holmström. 4 port ingredienser 1 st liten galiamelon 1 dl torkade blåbär 10 st myntablad 1/2 dl creme fraiche rostade pinjenötter till garnering Glace Bourbón vanilla Petits-choux 3 dl vatten 100 g smör 120 g vetemjöl 3 st ägg gör så här: Petits-choux: Sätt ugnen på 200. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. Fyll smeten i en spritspåse försedd med tandad tyll och spritsa ut petits-chouxer på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills petitschouxerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler. Fyll dem strax före servering. Skala melonen, skär i tärningar. Vänd ihop nästan alla melontärningar och blåbären i creme fraichen. Skär av toppen på petits-chouxerna. Ställ bottnen på en tallrik och lägg på melonsallad så att den spiller ut lite över tallriken. Lägg på en stor kula vaniljglass och strö över de resterande melontärningarna och blåbären. Strimla myntan och strö över. Sätt toppen av petit-chouxen någonstans på anrättningen.

7 Glasstapas Röda och gula småtomater med Glace Bourbón vanilla, basilika och svartpeppar. De magiskt goda småtomaterna bildar en komplex enhet med den milda aromatiska vaniljen och pepparens styrka. att dricka till: Den härliga vaniljglassen harmoniserar på ett fantastiskt sätt till viner med bärtoner. Många viner som är gjorda på torkade eller sent skördade druvor passar utmärkt. Våra tankar går till muscatviner, Sauternes eller Eiswein. I norra Italien finns också ett lätt och fräscht mousserande vin som passar utmärkt: Moscato d Asti. den krämiga smaken i vår vaniljglass hämtar vi från Madagaskar. Där trivs klätterorkidén Vanilla Planifólia som bäst och ur den utvinns frukter i form av ca 20 cm långa kapslar. Dessa genomgår en särskild torkningsprocess för att sedan utvecklas till vaniljstänger och få sin svarta färg. Vaniljstången är mycket smakrik och den högt skattade vaniljsmaken är koncentrerad till de små svarta fröna som finns inuti stången. Denna madagaskiska vanilj kallas Bourbón och är världen över ansedd som den allra bästa.

8 Glace Santander cacao med apelsinsallad, pumpakärnor och chokladsås Skapat av: Stefan Holmström. 4 port ingredienser 2 apelsiner 3 msk kallpressad pumpaolja 1 msk strösocker Glace Santander cacao Chokladsås Kanderade pumpakärnor: 1 dl pumpakärnor 3 msk strösocker 1 msk pumpaolja gör så här: Kanderade pumpakärnor: Hetta upp en väl rengjord stekpanna, tag i 1 msk pumpaolja, häll i 1 dl pumpakärnor och rosta dem 1 min, tillsätt 3 msk strösocker och skaka om ordentligt, häll upp på ett hushållspapper. Skala apelsinerna med en kniv och skär ut filéerna (det rena fruktköttet inuti klyftorna). Lägg filéerna i en skål och blanda med pumpaoljan och sockret. Strö kanderade pumpakärnor över salladen och lägg upp tillsammans med några kulor glass. Avsluta med att ringla chokladsås över glassen.

9 Glasstapas Glace Santander cacao på frasig krutong med olivolja och flingsalt. Olivoljans nyttiga fett förhöjer tillsammans med saltet aromen hos den förstklassiga chokladen. Det frasiga brödet utgör en härligt krispig grund. att dricka till: Hos kvalitetskakao från Sydamerika finns en härligt dov ton av tobak, mörka bär och jord. Dessa aromer accentuerar vi med vin i samma smaksfär. Italienska Amarone, franska Banyuls eller cypriotiska Commandaria är alla exempel på sådana komplexa och djupa viner med sötma. från hjärtat av Colombia kommer den kakao vi använder för att framställa bästa sortens chokladglass. På plantagen i Santander handplockas noggrant utvalda kakaofrukter enligt gammal sed, allt för att komma åt de finaste kakaobönorna. Dessa bönor soltorkas sedan på stora bastmattor under bar himmel. Solen har då inte bara en torkande effekt utan påverkar också kakaons arom. Eftersom vi endast är intresserade av exklusiv choklad med hög kakaohalt fastnade vi för kakaobönan Pajarito, en hybrid av de högklassiga bönorna Criollo och Trinitario. I vår glass har vi balanserat chokladen med 70 procentig kakao, kännetecknet för ren kvalitetschoklad. Smakupplevelsen i denna typ av choklad är den mest djupa och intensiva som går att finna. Glassen ger vi extra spets genom att blanda i krossade kakaobönor som rostats och dragerats med ett mörkt chokladöverdrag.

10 Glace Dulche pistacia med rabarberconsommé Skapat av: Stefan Holmström. 4 port ingredienser 10 st rabarber 2,5 dl strösocker 3 dl vatten 1 msk strösocker ev. 1 tsk potatismjöl Glace Il Levante pistacia Till garnering: Rabarberstrimlor Jordgubbar Pistaschmandel gör så här: Skölj och skiva rabarberna tunt, lägg i en bunke, strö över sockret, blanda väl, täck med plastfilm och låt stå 1 tim i rumstemperatur. Pressa därefter ur all saft genom att trycka rabarberna mot botten på en sil. Späd med vattnet till önskad smak och koka hastigt upp. Vill du ha en något simmigare consommé kan du reda den med potatismjöl uppvispat i lite vatten. Kyl consommén ordentligt och lägg upp i en djup tallrik med några rabarberstrimlor, några klyftor jordgubbar och lite hackad pistaschmandel. Servera med pistaschglass.

11 Glasstapas Glace Il Levante pistacia med svarta bönor, pärllök och saffran. Pistaschmandeln harmoniserar väl med bönor, linser och lök. På toppen ligger saffranspistiller och vibrerar fram nya aromer. De svarta bönorna är frästa i olivolja tillsammans med hackad lök och den hela pärllöken är sjuden i hönsbuljong. att dricka till: Pistaschglassens pinjedoftande toner bildar fin familj med nötsmakande viner. Vi tänker på italiensk Vin Santo med lätt sötma och russintoner eller Tokajer med sin syrliga nötkaraktär. Eller varför inte Go East och testa en ljummen Sake av hög kvalitet! älskar, älskar inte, älskar... På en resa i trakterna av östra Medelhavet blev vi bjudna på färska och helt fantasiskt goda pistaschmandlar. Vår guide Vincenzo berättade att det är här som den bästa pistaschen skördas och legenden sa att om man med sin käraste satt vid Pistacia-trädet och hörde mandlarnas skal knäppa, vilket betyder att de är mogna, blev livet lyckligt. Vår vistelse i il Levante, som området heter på italienska, med alla smaker och färger inspirerade oss att ta fram en gräddglass med pistaschsmak i glassmejeriet hemma i Slöinge. Och vi tycker att resultatet blev synnerligen lyckat.

12 Glace Meringue lemoncurd med balsamico- och fikonsås Skapat av: Daniel Svensson, Svensksmak.se 4 port ingredienser 2 citroner Glace Meringue lemoncurd Fikonvinägersås: 1 dl balsamicovinäger 2 dl socker 1 färskt fikon Flingsalt Karamelliserade physalis: 4 physalis 2 dl socker Till garnering: Flingsalt chili gör så här: Fikonvinägersås: Gröp ur fikonet och koka upp innanmätet med sockret och vinägern. Låt koka på svag värme ca 1 min. Mixa hastigt med en stavmixer. Smaka av med lite flingsalt. Låt svalna ca 1 timme. Tillsätt lite vatten för en lösare konsistens. Karamelliserade physalis: Hetta upp sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Ta av kastrullen från värmen och håll den på sniskan. Håll i stjälken och dippa varsamt physalisen så den täcks av karamellen. Håll den ca 30 cm över kastrullen och låt karamellen rinna som en stråle. Klipp till önskad längd med en sax innan strålen stelnat helt. Skär av 2 cm från toppen och bottnen på citronerna. Dela dem på mitten och gröp ur dem. Fyll varje citronhalva med en stor kula glass. Toppa glassen med en nypa salt och servera med fikonvinägersåsen och den karamelliserade physalisen.

13 Glasstapas Glace Meringue lemoncurd på mörkt rågbröd med oliv- och avokadosalsa. Den syrliga citronsmaken balanseras på ett fint sätt av rågbrödet och de mörka tonerna av oliv och avokado. Oliverna och avokadon är blandade med schalottenlök som sakta fått smälta i olivolja. Några flagor flingsalt på toppen lyfter smaken ytterligare. att dricka till: Till den friska och syrliga lemoncurd-glassen föreslår vi ett riktigt fruktigt vin som t ex ett tyskt moselvin med lätt sötma. Man kan också tänka sig att fånga upp citronkaraktären med en finstilt akvavit kryddad med dill, anis eller citrus. ingen ingrediens kan lyfta en smak så som citron den enda av citrusfrukterna som faktiskt inte odlas huvudsakligen för sitt fruktkött. Såväl saften som skalet passar utmärkt för smaksättning av maträtter, bakverk och konfektyrer. Och även om citron numera odlas i många länder med gynnsamt klimat är det av engelsmännen vi lärt oss hur citron ska användas. Deras lemoncurd är en underbar citronfylld kräm som sedan långt tillbaka alltid haft en särskild plats i köket. Vi ripplar lemoncurd i vår glass ihop med sockersöta spröda maränger. Perfektion.

14 Glace Dulche de leche med björnbär och melon Skapat av: Stefan Holmström. 4 port ingredienser 1/2 Ogenmelon 20 st fina björnbär 1 st lime 2 msk stött strösocker* Några kluvna pumpakärnor till garnering. Glace Dulce de leche *Mortlat strösocker smälter blixtsnabbt, kan också köras i mixer. gör så här: Skiva melonen tunt och vänd ihop med limesaft och det stötta strösockret, låt vila under tiden du delar björnbären. Lägg upp på fat med glass. Garnera med lite raspat limeskal och några kluvna pumpakärnor. Toppa ev. ytterligare med choklad i någon dekorativ form. Tips på chokladdekoration: Smält choklad i micron eller i vattenbad. Bred ut ganska tunt på bakplåtspapper. Låt stelna. Skär chokladen med osthyvel till stora flak eller lockar. Eller: Lägg choklad i plastpåse och smält i micron. Klipp av ett hörn på påsen och ringla chokladen till fina mönster på bakplåtspapper. Låt stelna.

15 Glasstapas Glace Dulce de leche på krispigt salladsblad toppad med balsamvinägerreduktion. Sötman och den lite brända tonen hos den argentinska kolasåsen bryts av den spänstiga salladen. På toppen livar den syrliga vinägern upp glassen. att dricka till: Till denna ljuvligt söta kolaglass med doft av Argentina behövs ett riktigt power-vin. För sötmaälskaren blir en Sherry PX eller en bränd Marsala från Sicilien perfekt. Men man kan också välja en friskare dryck som en söt fransk cider med rikligt av äppeltoner. iargentina framställs den himmelska produkten Dulce de Leche. En kondenserad mjölk som efter att ha kokats i flera timmar blir till en söt oemotståndlig sås som närmast kan liknas med vad vi kallar kolasås. Dulce de Leche används traditionellt sett i Argentina till både bredbart pålägg och fyllning i desserter och kakor samt till topping på färsk frukt och naturligtvis glass. Smaken är obeskrivligt god, rund och mild som på en och samma gång fyller alla sinnen. Vår egen gräddglass med ripplad Dulce de Leche är omöjlig att inte älska.

16 Glace Nougat chocolat med blodgrapesås och hallon Skapat av: Jonas Brandorf, Svensksmak.se 4 port ingredienser 2 blodgrapefrukter 250 g frysta hallon 5 blad färsk citronmeliss ca 4 msk flytande honung 0,5 msk potatismjöl Glace Nougat chocolat Till garnering: Färska hallon Riven kokos, gärna färskriven Citronmeliss, gärna friterad gör så här: Pressa blodgrapefrukterna i en kastrull. Lägg i de frysta hallonen tillsammans med hackad citronmeliss. Koka upp och låt småkoka 15 min. Ta bort från plattan och mixa såsen slät med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil och smaka av med honung. Rör ihop potatismjöl med lite kallt vatten och rör ned i kastrullen. Koka upp och låt kallna före servering. Lägg upp några kulor glass och ringla över såsen. Garnera med färska hallon, riven kokos och citronmeliss. Tips! Att fritera några blad citronmeliss är enkelt: Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull. Lägg i bladen och fritera ca 10 sek. Låt rinna av på hushållspapper.

17 Glasstapas Glace Nougat chocolat i orientalisk soppa med koriander. Här uppstår ett möte mellan öst och väst, mellan sött och starkt och mellan varmt och kallt. Den ljumma soppan låter glassen långsamt smälta och dela med sig av nougatens mandeltoner. Det är bra om soppan har en markerad hetta. att dricka till: Den mäktigt söta och mandelsmakande vita chokladglassen får ett extra liv av ett vin med livlig syra. Kanske en Late Harvest sauvignon från Chile, eller en läcker muscat från Australien. Vill du stanna i Provence så väljer du en Muscat Beaumes de Venise från södra Rhônedalen. säg Provence och många svenskar får något drömskt i blicken. Med sol, bad, kultur och inte minst fantastisk mat har den mytomspunna regionen på Frankrikes sydkust varit en plats för livsnjutare ända sedan romartiden. Inte konstigt att vi på SIA Glass trivdes förträffligt när vi följde mistralen söderut från glassmejeriet i Slöinge till stjärnbeströdda Cannes. Med Medelhavet som fond njöt vi av mustig bouillabaisse, doften av lavendel och ljumma kvällspromenader längs den berömda Croisetten. Men alla dessa njutningar till trots var det ändå en vanlig enkel godsak som gjorde allra starkast intryck på oss under resan äkta franska nougat, gjord på färska mandlar och nyskördad alphonung. Den blev inspiration till Glace Nougat chocolat, vår finaste svenska gräddglass blandad med fyllig vit choklad och förstklassig fransk nougat. En provencalsk njutning från den halländska rivieran.

18 All Världens Glass finns inte i din butik I vårt skopglassortiment (som säljs i glassbarerna) hittar du alla smaker i serien Världens Glass. Även flera av de smaker som tidigare har funnits att köpa i butik. Upptäck alla de spännande smakerna och håll utkik efter nyheter i butiker och glassbarer framöver. Glace Dulche de leche Glace Bourbón vanilla Glace Maple walnut Glace Santander cacao Glace Meringue lemoncurd

19 Glace Nougat chocolat Glace Caribbean rumraisin Glace Il Levante pistacia Glace Lapponica lakka Glace Fragaria jordgubbe Glace Vanilla stracciatella

20 För fler festliga tips och glassnyheter, håll utkik på siaglass.se. Följ oss också på Facebook. (LUNDBERG&CO) foto: lasse åkerström.

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Pressmeddelande Februari 2018 Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Påsken närmar sig och vi kan äntligen se fram emot ljusare, färggladare tider såväl ute som hemma i köket. Piffa upp påskbordet med

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Recept NORSK FJORDÖRRET

Recept NORSK FJORDÖRRET Recept Carpaccio av med äggsås Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt. Dela fjordörretfilén

Läs mer

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer)

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Olivolja 3 gula lökar 3 stjälkar blekselleri 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk riven färsk ingefära Ca 3 dl vitt vin Ca 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong,

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

Lättbakade LÄCKRA KAKOR. Kunglig Dansk Hovleverantör

Lättbakade LÄCKRA KAKOR. Kunglig Dansk Hovleverantör Lättbakade LÄCKRA KAKOR Kunglig Dansk Hovleverantör Fina danska kransekager (Biskvier) (cirka 20 stycken) Vit kräm: 2,5 dl vispgrädde 100 g ODENSE Vit Choklad Koka upp grädden och ta bort kastrullen från

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018 Pressmeddelande Oktober 2018 Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor Vem blir inte nostalgisk varm choklad? Den stämningsfulla favoriten har funnits med oss länge inte

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

bonnier fakta elisabeth johansson foto helén pe

bonnier fakta elisabeth johansson foto helén pe bonnier fakta elisabeth johansson foto helén pe innehall lakritsfakta: Intressant läsning om världens bästa och godaste rot Förord 6 Lakrits 8 Förädlade produkter av lakrits 11 Lakritsresan till Kalabrien

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Catering med Mats Wallenius

Catering med Mats Wallenius Catering med Mats Wallenius Lönkan, 3.3 2010 Innehållsförteckning Rotfruktssoppa...3 Laxtartar...4 Nizzasallad...5 Asiatisk nudelsallad...6 Couscous sallad...7 Italiensk pastasallad...9 Gurksallad...10

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Fullkornsbröd Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 1 bröd 8 dl rågsikt 2 dl rågkross 1 dl havre- eller vetekli 1 dl linfrö 1 tsk salt 1 msk bikarbonat 1 dl lingonsylt

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl.

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Fantastiska pajer Mördeg 500 g Strösocker 1000 g Smör 1500 g Vetemjöl 100 g Ägg Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Tosca 100 g Smör 100 g Strösocker 100 g Vispgrädde

Läs mer

BLOMSTRANDE HÖJDER 1/2. SMULTRONCURD 4 dl smultronpuré eller mixade smultron 5 st ägg 2 dl strösocker 150 g smör 3 st gelatinblad

BLOMSTRANDE HÖJDER 1/2. SMULTRONCURD 4 dl smultronpuré eller mixade smultron 5 st ägg 2 dl strösocker 150 g smör 3 st gelatinblad BLOMSTRANDE HÖJDER SMULTRONCURD 4 dl smultronpuré eller mixade smultron 5 st ägg 2 dl strösocker 150 g smör 3 st gelatinblad 5. 6. Blötlägg gelatin. Koka upp puré med strösockret och häll smeten över äggen

Läs mer

Ryds Vin- och Gourmetklubb. Meny Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi

Ryds Vin- och Gourmetklubb. Meny Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi Ryds Vin- och Gourmetklubb Meny 2011-11-19 Starter: Förrätt: Huvudrätt: Dessert: Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi Skaldjurscocktail Getostfylld parmalindad kycklingfilé med rotfrukter

Läs mer

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira.

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Sallad med halstrad, sesampanerad lax, avokadokräm och rökt majonnäs (4

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från cuba 30 oktober 2016 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Daiquiri 1 drink 5 cl ljus rom 1 tsk

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius.

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Smaksätt påsken med! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Färg och smak i ljuvlig mix och -sirap kommer från sockerrör som växer på den exotiska ön Mauritius. Smakrika produkter

Läs mer

Dessertspecial för Alla hjärtans dag.

Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Chokladtårta, hallonsorbet, cheesecake och lyxiga våfflor. Linnéa har tagit fram fyra smarriga desserter med lyxig twist som är perfekta att avsluta Alla hjärtans

Läs mer

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar!

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Om oss Vi är tre tjejer som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet på Kungsängsgymnasiet här i Sala. Det här är vårt projektarbete. Vi har valt

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd.

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd. Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd 1 dl mörk sirap 2 dl naturell yoghurt 3 dl vetemjöl ½ dl linfö eller krossat

Läs mer

Sju iskalla sommardesserter

Sju iskalla sommardesserter 1 Sju iskalla sommardesserter Milkshake, svalkande smoothies och turboglass är lätt att svänga ihop på det som man har hemma i kyl och frys. Här är några läskande tips! Foto: Ove Lindfors Lättfrusen jordgubbsgazpacho

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 25 Recept Potatis/ris/pasta förp bönpasta Grönsaker rödlök vitlök gul lök chilipeppar bit ingefära citron kruka basilika 500 gram morötter 500 gram palsternacka 2 paprikor ask salladsmix zucchini,,,2,2

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 7 Recept Potatis/ris/pasta förp quinoa sötpotatis Hej! Hösten är på ingång och även vår matkasse bjuder på smaker från denna härliga årstid. Svamp är något som verkligen andas höst och på menyn

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

De svenska superbären

De svenska superbären 1 De svenska superbären Gojibär, acai och incabär kallas ofta superbär och hyllas för sina hälsofrämjande effekter. Men de är dyra! Plocka istället dina egna superbär- i Sverige. HÄLSA Nypon, blåbär och

Läs mer

Variation på lammsadel

Variation på lammsadel Variation på lammsadel Örtmarinerad lammytterfilé, lättrökt lamminnerfilé och variant på kålpudding med endive, potatis- och sparrisrulle, persiljerotspuré, samt sparrissallad med brynt smörvinägrett,

Läs mer

Krämig sallad på färskpotatis

Krämig sallad på färskpotatis Krämig sallad på färskpotatis Gör en god dressing till färskpotatisen - här är sju tips! 1 Recept Foto: Ulf Svensson Fransk potatissallad Ingredienser 6 personer 1 kg kokt potatis 1 st rödlök 2 msk kapris

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor:

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor: Silikon Våffelform Silikon Våffelform Alla tycker om nygräddade våfflor. Grädda dem till frukost, lunch, dessert, ta med på utflykten, servera dem som snacks eller till födelsedagsfesten. Fördelen med

Läs mer

Vecka 48-51. Monika Ahlbergs julfestkasse. Ingredienser

Vecka 48-51. Monika Ahlbergs julfestkasse. Ingredienser Vecka 48-51 Ingredienser Kött/fisk ca 1 1/2 kg revbensspjäll 1 burk räkor i lake 1 pkt rökt lax, 200g 1 burk rom 2 burkar 5-minuterssill, 420 g Potatis/ris/pasta mm 750 g kokt risgrynsgröt 1 pkt bake off

Läs mer

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken Den vegetariska recepthandboken Här får du ett brett urval av smarriga rätter som inte inkluderar kött eller fisk Morotssallad med päronvinäger och mynta 4 st morot 3 msk päronvinäger 1 tsk mynta 1 msk

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v Recept Potatis/pasta/ris kg potatis förp pasta, Hej! Välkommen till en somrig vecka här i matkassen. Först ut på menyn har vi en superenkel och god pasta med smakrik

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Vispa upp grädden och rör ned i räkröran strax innan resten görs klart.

Vispa upp grädden och rör ned i räkröran strax innan resten görs klart. Marmiterna Trosa Meny 2017-08-27 Grimsbys räkbakelse Ruppertsberger Imperial Riesling, 2016 Örtstekt dovhjortfilé Alamos Cabernet Cabernet, 2015 Märtas nöttårta Bacalhoa Moscatel de Setúbal, 2014 Köksmästare

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR:

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR: Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD 4 dl mörk sirap 4 dl naturell yoghurt 6 dl vetemjöl 1 dl linfö eller krossat

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från peru 22 april 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Pisco Sour 6 drinkar 3 dl Pisco 2 dl

Läs mer

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Ört- och vitlöksbakad lammrygg med krämig getostlasagne Cheescake 2000

Läs mer

Så bakar du trendiga cupcakes

Så bakar du trendiga cupcakes 1 Så bakar du trendiga cupcakes Färgglada cupcakes, söta och underbara. Bjud på senaste hajpen och gör som i "Sex & the city", njut av de bedårande bakverken. Foto: Lina Eriksson Chokladcupcakes Ingredienser

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay)

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Mumsbitar Dryck: Cordon Negro Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Zucchinipiccata med paprikaris Bröd med tomat och timjan Dryck:

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Krämig räkpasta med körvel. Vecka 7

Krämig räkpasta med körvel. Vecka 7 Krämig räkpasta med körvel A Vecka 7 Krämig räkpasta med körvel Här är ett läckert och enkelt recept på krämig räkpasta med körvel. Den snabblagade såsen innehåller tomat, lök och grädde och blandas tillsammans

Läs mer

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER sockrets Upptäck stora SMAKVÄRLD! FARINSOCKER SMAKCIRKLAR Hur kan man se hur något smakar? Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet. I broschyren hittar du flera

Läs mer

Skapa goda sommarminnen

Skapa goda sommarminnen Pressmeddelande April 2017 Skapa goda sommarminnen Nu nalkas sommaren och det är dags att ta vara på säsongens alla härliga frukter, bär och grönsaker. Saft, sylt och goda bakverk är perfekta sätt att

Läs mer

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram Mellanmålsmeny - 250 kcal och 5 gram protein Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram 1/2 orientaliskt bröd (libabröd) eller 1 skriva valfritt bröd 3 msk hummus 1 tsk oliv- eller rapsolja 1

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer

CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD. med färskost

CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD. med färskost CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD med färskost Smakligt och snabbt Låt oss presentera ett gäng världsvana mackor (eller vad man nu ska kalla dem) att servera som fika, lunch eller när

Läs mer

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004.

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004. Vårmeny Vårmeny Lördagen den 13 mars 2004. Paté med rökt kött, oliver och lingon- och äppelsås, kuvertbröd Vegetariskt alternativ: Grönsakspaté med prickig sås, kuvertbröd Ruccolasallad med valnötskärnor

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER BAKNING ÄTBAR SLIME ½ msk vatten 1 msk saftkoncentrat 1 msk fiberhusk (finns i glutenfri avdelning) Några droppar karamellfärg (valfri färg) Blanda fiberhusk och saftkoncentrat Tillsätt vatten efter önskad

Läs mer

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14 Paprikapasta med hyvlad halloumi vecka 14 inspiration Paprikapasta med hyvlad halloumi Grillad paprika bidrar till de fina aromerna i rätten. Genom att mixas med lök, vitlök, solrosfrön och basilikablad

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

Chokladfondant med Amarulakola

Chokladfondant med Amarulakola Chokladfondant med Amarulakola 8 portioner Fondant: 150 gram mörk choklad, cirka 70 % 150 gram normalsaltat smör 4 ägg ½ dl råsocker 1 ½ msk majsstärkelse 2 ½ msk kakao En nypa salt Kola: 1 dl amarula

Läs mer

Tomatgalette med örtsallad

Tomatgalette med örtsallad Tomatgalette med örtsallad 4 PORT 1 rund, kyld smördeg på rulle 4-6 svenska kvisttomater (antalet beror på tomaternas storlek) 1 ägg 3 krukor bladpersilja 3 krukor mynta 2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor

Läs mer

6 jättegoda recept med ägg.

6 jättegoda recept med ägg. 6 jättegoda recept med ägg. Spenatfrittata med fetaost och pinjenötter Värm ugnen till 180. Vispa samman ägg, grädde och parmesan. Krydda med salt och peppar. Stek squash och rödlök i olivolja. Tillsätt

Läs mer

Buon appetito! Enkla rätter på italienska.

Buon appetito! Enkla rätter på italienska. Buon appetito! Enkla rätter på italienska. I Italien vet man hur man njuter av livet. Och det behöver inte innebära en fyrarätters middag på lyxkrogen. På tratterior från norr till söder bjuds enkla och

Läs mer

Meny Böckling röra. Nils Oscar India Ale. Corvina Veronese Ripasso Harveys Bristol Cream

Meny Böckling röra. Nils Oscar India Ale. Corvina Veronese Ripasso Harveys Bristol Cream Meny 2006-02-26 Böckling röra Nils Oscar India Ale Pepparstekt kalvfilé med rödbetor, getost och pinjenötter Serverad med risonipasta. Corvina Veronese Ripasso 2002 Choklad soppa med ananas & marshmallows

Läs mer

Höstgourmet 25 november 2017

Höstgourmet 25 november 2017 Höstgourmet 25 november 2017 Starter Hoppande djävlar och baconstekta dadlar, servas med valfri dryck Förrätt Crêpes med räkor och krabba Huvudrätt Markus Aujalays viltfärsbiffar i gräddsås med potatismos

Läs mer

Recept för småsugna.

Recept för småsugna. Recept för småsugna. Smått och gott Kakor och godbitar i mindre storlek är det senaste på bakfronten! Och handen på hjärtat visst förenas det bästa av två världar? Det godaste goda och ett gott samvete

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15

Biffcurry med lime och cashewnötter. vecka 15 Biffcurry med lime och cashewnötter vecka 15 inspiration Biffcurry med lime och cashewnötter En lätt måltid att tillaga, som för smaklökarna till Asien, där ingefära, currypasta och kokosmjölk bidrar till

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 22 MÅNDAG Potatis

Läs mer

Recept OCh X inspiration W ... ost och skaldjur. Allerums långlagrade och havets goda

Recept OCh X inspiration W ... ost och skaldjur. Allerums långlagrade och havets goda Recept OCh X inspiration W ost och skaldjur...... Allerums långlagrade och havets goda receptet på god mat............ På sensommaren och hösten är många skaldjur som bäst. Den klassiska kräftskivan är

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Vecka 43,4 port. Tips! Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1, ,3 1

Vecka 43,4 port. Tips! Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1, ,3 1 Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en härlig vecka fylld med läckra laxpaket, en krämig kycklinggryta och klassiska wallenbergare! Ingredienser Kött/fisk 500 g kalvfärs 500-600 g laxfilé

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 88-95 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 NICECREAM Ingredienser (2 portioner) 50 g FITNESS Original 2 frysta bananer 150 g jordgubbar En handfull basilikablad 1 lime En handfull babyspenat Extra: 1 tesked

Läs mer

Upptäck möjligheterna med COTTAGE CHEESE

Upptäck möjligheterna med COTTAGE CHEESE Upptäck möjligheterna med GRYNIG, FRISK OCH MATIG Cottage Cheese är en sorts färskost som känns igen på sin gryniga konsistens. Namnet kommer sig av att den från början gjordes ute i stugorna, av vasslen

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre.

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Gott på äldre dar Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Här har vi samlat recept på goda mellanmål och desserter där näringsinnehållet är

Läs mer

Grillmackor. den perfektasommarmaten

Grillmackor. den perfektasommarmaten Grillmackor den perfektasommarmaten tio recept på nöjda gäster Det är så mycket som är bra med grillmackor! De är tacksamma att förbereda. När du gjort mackorna klara för grillning är det bara att låta

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 49-56 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 HEMLAGAD FITNESS MÜSLI Ingredienser 3 dl havregryn ½ dl krossade linfrön 2 dl FITNESS 1 dl hackade mandlar ½ dl russin ½ dl solrosfrön 1 dl torkade blåbär 3 msk kokosflingor

Läs mer

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör:

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör: Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET 28 oktober 2009 Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson Arrangör: Konsumentföreningen Norrort Optimusvägen 21 194 34 Upplands Väsby www.kf.se/norrort Carpaccio på

Läs mer

Kocka på svenska. smoothies, kakor, choklad och mellanmål...

Kocka på svenska. smoothies, kakor, choklad och mellanmål... Kocka på svenska smoothies, kakor, choklad och mellanmål... 2 Det behöver inte vara krångligt eller ta mycket tid att leva hälsosamt och må bra. 3 Förutom att äta nyttigt och gott är det också viktigt

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer