Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 september 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 september 2015"

Transkript

1 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 september Uppföljning efter tertial 2 med prognos för bokslutet för koncernen Kalmar Kommunbolag AB Handlingar Tjänsteskrivelse om uppföljning tertial 2 med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB. Överläggning Maria Björkman föredrog framtagen uppföljning efter tertial 2 med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB. Uppföljningen bygger på bolagens egna uppgifter och kommentarer rörande verksamhet, intern kontroll och riskhantering, resultatredovisning och analys, investeringar samt prognos och framtid. I denna andra rapport för året, som baseras på åtta månader, är förutsättningarna att lämna en prognos för ett samlat helårsutfall goda. Koncernens prognostiserade resultat före bokslutsdispositioner och skatt uppgår till 116 mnkr vilket är 50,4 mnkr bättre än budget (62,6 mnkr). Förbättringen beror i huvudsak på realisationsvinsten vid försäljningen av Industriparken i Kalmar AB med 44,2 mnkr och andra bidragande orsaker är den positiva hyresutvecklingen, lägre driftskostnader, låga räntor (kan vara både positivt och negativt) och ett starkt resultat för HB Telemarken. För resultatandelen i Kalmar Energi är prognosen 6 mnkr lägre än budget och det beror bland annat på en större underhållsinsats på Moskogen samt ett större skiljedomsärende. En förväntad försäkringsersättning från turbinskadan 2014 finns inte med i lämnad prognos. Vidare föredrogs koncernens finansrapport och sedan uppföljningen per april har drygt 88,6 % av lånen (ca mnkr) haft ränteförfall och omsatts till aktuella nivåer och nya löptider, läget för omsättning har varit mycket gynnsamt. En direkt effekt är att den genomsnittliga ränta sedan uppföljningen i april sjunkit med 0, 26% och är nu 2,81%. Den negativa STIBOR-räntan har däremot motsatt effekt på derivaten (SWAP-lånen) och kostnaden för dem har ökat något. Räntebindningstiden avgör hur snabbt en ränteförändring får genomslag i bolagets resultat och vid jämförelse mellan april och augusti har en förskjutning skett av räntebindningstidens struktur, och den har överlag förskjutits från intervallet upp till 1 år och finns nu inom 1-2 år och längre än 5 år. Refinansieringsrisken dvs. kapitalbindningstiden utgörs av risken att betydande delar av lånen förfaller inom samma tidsperiod. Sedan uppföljningen per april har 42,1 % dvs mnkr av låneskulden haft omsättning avseende kapitalbindning och överlag har bindningstiderna/år förlängts. Information om investeringarna samt arbetet med intern kontroll och riskhantering ingår i tertialuppföljningen och alla bolag har gjort en kort beskrivning. Beslut Styrelsen fattar inte något beslut med anledning av lämnad information. Styrelsen beslutar att lämna över uppföljningen till kommunen.

2 Sekreterare Maria Björkman Justerat Anders Andersson Inger Hilmansson ordförande Rätt utdraget intygar Maria Björkman

3 Handläggare Datum Maria Björkman Kommunstyrelsen Uppföljning tertial 2 med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen fattar inte något beslut med anledning av uppföljning efter augusti med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB. Bakgrund I samband med att kommunbolagets styrelse i december beslutade om budget 2015 antogs även hur och när uppföljning av ekonomi och verksamhet ska ske i koncernen. Uppföljning av ekonomi och verksamhet för koncernen ska redovisas i kommunbolagets styrelse efter april och augusti. Inriktningen i uppföljningen ska vara utfall för perioden, prognos för helårsutfallet, analys av utfallet. Rapporteringen efter oktober kommer enbart vara sifferdelen. I denna andra rapport för året, som baseras på åtta månader, är förutsättningarna att lämna en prognos för ett samlat helårsutfall goda. I uppföljningen kommenteras nu kända utfall, förändringar och tendenser som påverkar koncernens ekonomi. Maria Björkman Ekonomichef Kalmar Kommunbolag AB Bilaga Uppföljning efter tertial 2 med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB

4 Uppföljning efter tertial 2 med prognos för bokslutet 2015 för koncernen Kalmar Kommunbolag AB Foto Jan Magnusson

5 Uppföljning tertial Uppföljningen efter tertial 2 bygger på bolagens egna uppgifter och kommentarer rörande verksamhet, intern kontroll och riskhantering, resultatredovisning och analys, investeringar samt prognos och framtid. Prognos för koncernbokslutet 2015 I denna andra rapport för året, som baseras på åtta månader, är förutsättningarna att lämna en prognos för ett samlat helårsutfall goda. Koncernens prognostiserade resultat före bokslutsdispositioner och skatt uppgår till 116 mnkr vilket är 50,4 mnkr bättre än budget. Förbättringen beror i huvudsak på realisationsvinsten vid försäljningen av Industriparken i Kalmar AB med 44,2 mnkr och andra bidragande orsaker är den positiva hyresutvecklingen, lägre driftskostnader, låga räntor (kan vara både positivt och negativt) och ett starkt resultat för HB Telemarken. För resultatandelen i Kalmar Energi är prognosen 6 mnkr lägre än budget och det beror bland annat på en större underhållsinsats på Moskogen samt ett större skiljedomsärende. En förväntad försäkringsersättning från turbinskadan 2014 finns inte med i lämnad prognos. Perioden jan - aug 2015 Utfall Budget Utfall Prognos Budget Utfall Resultat före bokslutsdispositioner och skatt (tkr) föreg. år föreg. år Kalmar Kommunbolag AB Kalmarhem AB KIFAB i Kalmar AB Kalmar Vatten AB Kalmar Hamn AB Kalmar Airport AB Kalmar Science Park AB Destination Kalmar AB Kalmar Energi Holding AB Koncernens resultat före skatt Årets resultat koncernen Finansrapport koncernen I koncernen är räntekostnaden en väsentlig kostnadspost och alla bolag i koncernen har en fastställd finanspolicy som syftar till att begränsa och kontrollera de finansiella riskerna. Antalet kreditgivare i portföljen är 5 stycken och den som har störst andel är Kommuninvest. Deras andel har sedan uppföljningen per april återigen ökat från 64 % till 70 % och det beror i huvudsak på att Kalmarhem vid uppföljningen per april hade en tillfällig utökning av koncernkrediten. Kalmarhem avvaktade ytterligare förfall för att ha möjlighet att fråga om pris på Kommuninvests tapp om 100 mkr. Sedan uppföljningen per april har drygt 88,6 % av lånen (ca mnkr) haft ränteförfall och omsatts till aktuella nivåer och nya löptider, läget för omsättning har varit mycket gynnsamt. En direkt effekt är att den genomsnittliga ränta sedan uppföljningen i april sjunkit med 0,26% och är nu 2,81%, se nedanstående graf för jämförelser sedan Den negativa STIBOR-räntan har däremot haft motsatt effekt på derivaten (SWAP-lånen) och kostnaden för dem har ökat något. Genomsnittlig ränta 3,60% 3,40% 3,20% 3,00% 2,80% Apr. Aug. Okt. Dec (13)

6 Skuld (kr) varav lån mot rörlig ränta varav lån mot rörlig ränta koncernvalutakontot varav lån mot fast ränta Räntederivat Lån kommunal borgen Koncernvalutakonto per 31/ Limit koncernvalutakonto Ränterisk och refinansieringsrisk. Räntebindningstiden avgör hur snabbt en ränteförändring får genomslag i bolagets resultat. Andelen lån i koncernen där räntan förfaller inom 1 år är 28 %, dvs. 678 mnkr av den totala låneskulden mnkr. Sedan uppföljningen per april har 88,6 % dvs mnkr av låneskulden haft omsättning avseende räntebindning. Vid jämförelse mellan april och augusti har en förskjutning skett av räntebindningstidens struktur, och den har överlag förskjutits från intervallet upp till 1 år och finns nu inom 1-2 år och längre än 5 år. Refinansieringsrisken dvs. kapitalbindningstiden utgörs av risken att betydande delar av lånen förfaller inom samma tidsperiod. Andelen lån i koncernen där kapitalet förfaller inom 1 år är 35 %, dvs. 845 mnkr. Sedan uppföljningen per april har 42,1 % dvs mnkr av låneskulden haft omsättning avseende kapitalbindning och överlag har bindningstiderna/år förlängts. Den största förändingen har skett med de lån som hade en bindningstid upp till 1 år, de har minskat med 711 mnkr varav amortering och lösen av lån står för knappt 82 mnkr och resterade 629 mnkr har placerats om med längre bindningstider än 1 år. Vid en jämförelse med augusti 2014 har stora förändringar skett avseende kapitalbindningen, då var 47 % (1.245 mnkr) av låneskulden bunden mellan 3 månader och 1 år att jämföra med dagens 26 % (609 mnkr). Förändringarna avseende räntebindningstidens struktur beror i huvudsak på att de omsättningar som skett har placerats med bindningstider längre än 3 månader och upp till 2 år. Miljoner kr Kapital- och räntebindningstruktur Högst 3 mån < 1 år < 2 år < 3 år < 4 år < 5 år 5 år < kapital aug.-15 kapital apr.-15 ränta aug.-15 ränta apr (13)

7 KALMAR KOMMUNBOLAG AB Kalmar Kommunbolag ska företräda ägaren Kalmar kommun och verka för en styrning av koncernen med ägardirektiv som grund och bedriva samarbete med kommunen där vi förväntas bidra med koncernperspektivet i vidareutvecklingen av Kalmar. Under perioden har försäljningen av Industriparken i Kalmar verkställts, Kalmar Flygutveckling AB avvecklades enligt beslut och ett inkråmsavtal tecknades med Kalmar Öland Airport om överlåtelse av tillgångarna i bolaget. I koncernen pågår ekonomiutbildningar för ekonomer och assistenter med syfte att öka kompetensnivån. Styrelseutbildning för nyvalda styrelseledamöter i bolagen genomfördes under maj månad i samverkan med kommunledningskontoret. Utredningen om en bolagsgemensam arbetsgivarorganisation är färdigställd och förhandlingar har påbörjats för att ansluta samtliga bolag förutom Kalmar Hamn till arbetsgivarförbundet Pacta. Nya riktlinjer för styrning av dotterbolagen är uppdaterade och avkastningskrav framtagna och beslutade i Kalmar Kommunbolag. Vidare har bolaget varit behjälplig och tagit fram handlingar vid KIFAB s köp och fusion av Calmarsund Fastighets AB samt deltagit i projektgruppen som gjort en förstudierapport om koncentrerad administration. Intern kontroll och riskhantering Arbetet med intern kontroll och riskhantering genomförs enligt beslutad policy och riktlinjer. En kontrollplan har upprättats och som visar var bolagets största risker finns, flertalet av dem följs upp i samband med tertialrapporterna. I kategorin IT-säkerhet är fokus nu under hösten att tillsammans med kommunens IT-enhet upprätta ett avtal där vi bland annat tydliggör ansvar och tjänsternas innehåll. I kategorin Risker i finansiell rapportering kommer vi i samband med versionsbyte av ekonomisystemet att se över behörighetsnivåerna och minska antalet personer med full behörighet. Rörelseresultatet för perioden uppgår till 44,3 mnkr, 44,5 mnkr bättre än budget och som i huvudsak avser realisationsvinsten 44,2 mnkr från försäljningen av aktierna i dotterbolaget Industriparken i Kalmar AB. Resultatet från de finansiella posterna är 26,3 mnkr att jämföra med budgeterade 23,8 mnkr, avvikelsen beror på lägre utdelning från Kalmar Energi Holding AB. Den genomsnittliga räntan för lånen under perioden är 3,19 % och är något lägre än budgeterad. Skillnaden beror på att i budgeten amorterades lånet med 27,5 mnkr och 30 mnkr omsattes i ett nytt lån. I augusti medgav likviditeten att lånet löstes i sin helhet med 57,5 mnkr och som en direkt effekt fortsätter bolagets trend med förbättrad soliditet och ökar från 52,5% till prognostiserat 57,8%. Period jan-aug Summa intäkter Övriga externa kostnader Personalkostnader Summa kostnader Rörelseresultat Utdelning Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Lämnade koncernbidrag Årets resultat före skatt Bolaget har inte gjort några investeringar under perioden och inga är planerade för helåret. Prognosen för årets resultat före skatt är 68 mnkr vilket är ca 49,2 mnkr bättre än budget. I huvudsak beror avvikelsen på den realisationsvinst som uppkom vid försäljningen av Industriparken, lägre utdelning från Kalmar Energi samt 6 mnkr i lägre koncernbidrag till Kalmar Science Park. I år har inte någon kapitaltäckningsgaranti tecknats till Kalmar Science Park eftersom beslut tagits om nya förutsättningar för basfinansieringen Kalmar Science Park fakturerar kommunen köp av tjänster enligt överenskommelse och Kalmar Kommunbolag betalar motsvarande i högre utdelning till kommunen. 4 (13)

8 KALMARHEM AB Sommaruniversitetet utökade sin verksamhet vilket medförde att 80 av Kalmarhems studentlägenheter ställdes i ordning och hyrdes ut till utländska studenter. Studentbostadsgarantin, där alla studenter som börjar studera vid Linneuniversitetet i höst garanteras en bostad, pågår för fullt. För varje år ökar svårigheten att klara studentbostadgarantin. Det behövs tillskott av nya studentbostäder och även ombyggnation av en del befintliga. Under perioden har två större projekt med sammanlagt 28 lägenheter färdigställts och alla lägenheterna är uthyrda. Tre detaljplaner har vunnit laga kraft och är i olika skeden av upphandling och byggstart. Fyra lägenheter har tillskapats genom att bygga om lokaler till lägenheter. En folder med skisser och planer för nyproduktion av framtida bostäder fram till år 2028 har tagits fram. Under hösten bör projekt startas för nya detaljplaner, där minst ett bör bli projekt för nya studentbostäder. Arbetet med att få fram nya projekt pågår kontinuerligt. Ett stort antal underhållsprojekt drivs enligt plan. Under tertial 2 kan nämnas installation av solfångare på ett tak i kv Lunden och renovering av fasaden på gamla Vattentornet. Den byggställning som renoveringen av gamla vattentornet krävde, fungerade utmärkt som reklampelare för kommande nyproduktion av Kajalen i kv Konvaljen. Intern kontroll och riskhantering En uppföljning av Kalmarhems riskanalys är gjord i augusti. En av de vidtagna åtgärderna är upphandlingen i kvarteret Vallmon, där anbuden resulterade i en för hög prisnivå. För att möjliggöra nya lägenheter har istället ett av SABOs kombohus Mini beställts. Projekt att byta ut brandvarnare i alla fastigheter är påbörjat. I fastigheten Beckasinen har det varit en mindre brand, orsakad av en raket som sköts av på vinden. Brandskyddet fungerade väl och branden spreds inte vidare i fastigheten. Framtagandet av en ny intern kontrollplan är på gång men dock ej färdig. Periodens resultat är 13,9 mnkr, vilket är 8,0 mnkr högre än budgeterat resultat för perioden. Förbättringen beror bland annat på lägre vakanser, lägre värmekostnader och snöröjningskostnad på grund av ett år varmare än normalår och lägre räntekostnader. Fastighetsunderhåll för 2015 är något högre än planerad budget. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Övriga rörelsekostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Periodens investeringar uppgår till 19,5 mnkr och helårsprognos är 50 mnkr. Det innebär en stor avvikelse mot budget, beroende på att projekt inte kunnat starta i den takt som budgeterats. Period jan-aug Prognos Budget kv Bryggaren ombyggnation kontor till lgh kv Lunden nyprod kv Konvaljen ''Kajalen'' kv Vallmon nyprod Renovering Nytt studenthus kv Bryggaren nyprod Bilar och inventarier Totala investeringar Periodens resultat är bättre än budget och helårsprognosen visar likaså på en resultatförbättring. Verksamheten fungera enligt plan och under 2016 och framåt beräknas byggnationer pågå kontinuerligt. 5 (13)

9 KIFAB I KALMAR AB KIFAB i Kalmar AB tillhandahåller lokaler främst för näringsliv och universitet. Bolaget ska därigenom medverka till att utveckla och stärka näringslivet. Årets första tertial har inneburit en stabil vakansgrad om ca 3,9% i KIFAB och 2,4% i HB Telemarken vilket ligger i linje med våra antaganden i samband med budgetarbetet för Ombyggnad av ca 5000 kvm för Länsstyrelsen i Mjölnaren 4 löper enligt plan. Länsstyrelsen kommer att flytta in under andra kvartalet Projektet är som helhet kostnadsberäknat till ca 50 mnkr. Ett hyresavtal har träffats med landstinget avseende en nybyggnad av tågservicedepå vid Kalmar Södra bangård. Depån uppförs som en totalentreprenad och byggnationen inleddes efter semestern. Ett genomförandeavtal avseende spåranslutning har tecknats med Trafikverket och upphandling av spår och växlar pågår. Den totala omfattningen av projektet är ca 100 mnkr. Flera förstudier har genomförts och bearbetas vidare avseende nybyggnad och ombyggnad av logistikfastigheter. Innan semestern förvärvades fastigheterna Muttern 13 och 15 genom förvärv av bolaget Calmarsund Fastighets AB. Byggnaderna på fastigheterna är av relativt enkelt slag och syftet är att kunna frigöra mark genom rivning och därmed möjliggöra en ev. framtida utbyggnad för Trelleborg Sealing Solutions AB. Bolaget Calmarsund Fastighets AB är fusionerat med KIFAB i Kalmar AB Intern kontroll och riskhantering Styrelsen har under våren tagit fram en omfattande riskanalys inklusive sannolikhets- och konsekvensbedömningar. Analys omsätts nu i en utvecklad interkontrollplan. Rörelseresultatet är ca 3,9 mnkr bättre än budget. Resultat före dispositioner och skatter är nästan 17,1 mnkr vilket är ca 5,2 mnkr bättre än budget. Främsta orsakerna är lägre drift och underhållskostnader samt lägre personalkostnader och ett starkt resultat från HB Telemarken. Vi bedömer att räntekostnaderna kommer att landa något över budget pga. att den negativa STIBOR-räntan ökar kostnaden för våra SWAP-lån något. Period jan-aug Summa intäkter Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Övriga rörelsekostnader Rörelseresultat Resultat från dotterföretag Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Under perioden har investeringar för ca 1,5 mnkr färdigställts och ca 12,8 mnkr upparbetats i fortsatt pågående investeringsprojekt. Vår prognos för helåret är 55,5 mnkr och domineras av ombyggnad av Mjölnaren 4 samt uppförandet av den nya tågservicedepån. Period jan-aug Prognos Budget Plåten Mjölnaren, Länsstyrelsen Tågservicedepå Plåten Totala investeringar Bedömningen är att budgeterat resultat för 2015 kommer att överträffas med ca 25% (4,6 mnkr). Detta främst på grund av lägre underhållskostnader och personalkostnader samt ett starkt resultat från HB Telemarken. 6 (13)

10 KALMAR VATTEN AB Ett av de viktigaste målen som bolaget arbetar med är att ha en hög utbytestakt av va-ledningar för att få ner den genomsnittliga åldern på ledningsnätet. Genom att förbättra ledningsnätet kan antalet läckor, inläckage och bräddningar minskas. Va-sanering har genomförts i området kring Timmer-mansgatan, Falkenbergsvägen, Jutegatan, Slöjdare-gatan och Lorensbergsgatan. I Lindölundsområdet pågår vasaneringar. Kommande va-sanering blir på Esplanaden och i Berga (Venusvägen).VA-lednings-utbyggnad pågår till Bergaudd, Stenskallehult (Påryd) och Harby (Trekanten) och i Billsäng är den klar. Dagvattendammarna vid golfbanan har rensats från sediment. En avvattningsdamm har anlagts för att fånga upp sedimentet och separera det ifrån vattnet innan det släpps tillbaka till dagvattendammarna. För att få en snabbare och säkrare driftskommunikation har en ny fiberkabel mellan Vattentornet och Skälby vattenverk grävts ner. Fiberrör har anlagts mellan vattentäkten i Stenkällan och Bottorps vattenverk. Syftet är att förbättra kommunikationen med en fiberanslutning. Reningsverket har i början av året haft problem med höga salthalter på inkommande avloppsvatten och kvävereningen har av den anledningen varit delvis utslagen. Under samma tid har reningsverket haft problem med Nokardia-bakterier i renings-processen och en utredning pågår om orsaken till de höga salthalterna. Rensgallret på inkommande avloppsvatten byts ut och under den period som detta pågår kan det förekomma vissa störningar i reningsprocessen. Intern kontroll och riskhantering Arbetet med intern kontroll fortlöper och bedrivs också som ett förbättringsarbete. När det gäller arbetet med riskhantering sker genomgång på varje avdelning av verksamhetsrisker och arbetsmiljö-risker. Dessa sammanställs sedan i en intern kontrollplan. Under perioden uppgår nettoförsäljningen till 96,3 mnkr, vilket är 0,3 mnkr bättre än planerat. Anslutningsavgifter periodiseras och av totalt 8,9 (14,6) mnkr har 1,6 (2,6) mnkr förts direkt till resultatet och 7,3 (12,0) mnkr periodiseras på 30 år. Underhållskostnaden på bolagets anläggningar är något lägre än budgeterat. Försåld mängd vatten uppgår till ( ) kubikmeter. Antal läckor på vattenledningsnätet uppgår till 29 (28) st. Resultatet i bolaget redovisas till 9,0 (11,7) mnkr mot budgeterat 6,7 mnkr. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Förutom allt löpande arbete med ledningsnätet har ett antal utredningar genomförts: - Dimensioneringen av avloppsnätet söder om Kalmar. - Klimatanpassningsplan - Skötselplaner av dagvattendammar. - VA-plan, syftet med VA-planen är att beskriva vilka områden som va-ledningsutbyggnader kommer att prioriteras i framtiden. Planen har tagits fram i samråd med Kalmar kommun. 7 (13)

11 Periodens investeringar uppgår till 29,8 (30,2) mnkr varav reinvesteringar (va-saneringar) i va-ledningsnätet uppgår till 20,5 (8,1) mnkr. Antal meter sanerade ledningar överstiger målet. Bland de större investeringarna kan följande nämnas: VA-utbyggnader till Billsäng och Harby, nya ventiler i Vattentornet, byte av rensgaller på inkommande avloppsledning vid reningsverket, utredningsarbete av Kalmarsundsverket, nya apparatskåp i reningsverket. Investeringsprognos för 2015 är 40,9 mnkr. Period jan-aug Prognos Budget Reinvestering i ledningsnät VA-Utbyggnad Billsäng, Berga mfl VA-Utbyggnad Norra Kusten VA-serviser diverse Utrustningar Vattentornet Rensgaller reningsverket Automatikskåp rötkammare Radiokommuniktion pumpstationer Kalmarsundsverket förstudie Övriga investeringar Totala investeringar Styrelsen tog i juni ett principbeslut till en ny vattenreningsdel som ska ersätta den befintliga reningsanläggningen. Det framtagna principförslaget har möjliggjort en teknisk analys samt framtagning av en grov kostnadskalkyl. Den planerade platsen för Kalmarsundsverket är området mellan befintligt reningsverk och KSRR. Nu har planeringsfasen påbörjats med framtagning av ett planprogram, genomföra pilotförsök och ansöka om miljötillstånd. Prognos för årets resultat före skatt är 11,9 mnkr mot budgeterat 8,6 mnkr. 8 (13)

12 KALMAR HAMN AB Kalmar Hamn AB fortsätter att utveckla, driva och förvalta hamnanläggningarna i Kalmar kommun. Hamnutvecklingsprogrammet fortlöper enligt visonsplanen med att nå en djupare farled, ny multikaj på Tjärhovet samt utfyllnad i inre hamn-bassängen. Detta arbete sker jämte lossning och lastning av fartyg såsom Kalmar Hamns sjöfarts och logistikrelaterade tjänster. Internkontroll och riskhantering Som ett led i säkerhetsarbetet så har en riskanalys tagits fram för att även riskbedöma yttre faktorer. Detta skall vara ett levande dokument som omvärderas utifrån händelser i omvärlden. Verksamheten har höga arbetsmiljörisker och påverkas mycket av världskonjunkturen. Genom verksamhetsledningssystemet sker det ett kontinuerligt förbättringsarbete baserat på händelser i verksamheten. Volymerna har totalt sett varit höga och ligger ca 15 procent över rekordåret Sågverksindustrin har haft en stark sommar och en större del av hanterad volym består av lågvärdiga produkter exempelvis flis och sågtimmer. Detta förklarar en lägre intäktsökning i förhållande till en större volymökning. Volymerna är de högsta i hamnens historia under dessa första åtta månader. Resultatet visar 2,4 mnkr jämfört med 2,0 mnkr föregående år. Bolaget har haft högre kostnader än 2014 på grund av reparationer av gamla kranar och kajreparationer. Hyresintäkterna har minskat såsom gamla kustbevakningen hus, som nu återkommer i och med Linneuniversitetets bygge av ett säkerhetscenter i våra lokaler. Period jan-aug Summa intäkter Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Övriga rörelsekostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen 0 Resultat före bokslutsdisp. o skatt Periodens investeringar uppgår till 7,7 mnkr och avser maskiner och redskap bestående av mobilkran, timmerhanterare, samt redskap till dessa. Hamnutveckling och långsiktigt underhåll såsom reparation av kajer, asfaltering, ansökan för utfyllnad av muddring och utfyllnad 1,6 mnkr. Prognos för resterande del av året är ytterligare 1 mnkr och som består av redskap till införskaffade maskiner samt kompletterande maskindel till mobilkran (bom). Samtliga investeringar är självfinansierade av hamnens egna likvida tillgångar. Tillkommande investeringar i fasta tillgångar såsom oljeavskiljare och fastighet på Kvarnholmen 2:6 är totalt 2,6 mnkr. Period jan-aug Prognos Budget Byggnad på Kvarnholmen 2: Oljeavskiljare Båthall Timmermaskin Kran Totala investeringar Om den finansiella oron lägger sig och ekonomin bygger på fortsatta principer om utbud och efterfrågan i Europa så ser de sista fyra månadernas prognos stark ut och helårsprognosen är 3,6 mnkr. Tillgången på sågtimmer är stark och såväl efterfrågan i Europa på sågade trävaror. Stort flöde av lågvärdiga produkter kommer troligen att fortsätta under hösten. Hamnen kommer att väl klara av sin budget. Totalt sett prognostiseras goda volymer och full sysselsättning under resterande del av året. 9 (13)

13 KALMAR ÖLAND AIRPORT AB Den positiva utvecklingen fortsätter och jämfört med föregående år har passagerarantalet ökat med totalt 5,7%. Inrikesflyget till Stockholm har ökat 3% medan utrikestrafiken ökat med hela 31%. Totalt har passagerare åkt utrikes från och till Regionen. Under året har en ny operatör tagit över linjen till Berlin och det är nu Sparrow Aviation som flyger, och från oktober kommer detta ske i samarbete med Halmstad flygplats. Under perioden fanns möjlighet att flyga kortcharter till Budapest och Riga samt ett antal charterdestinationer; Kroatien, Mallorca, Rhodos, Sicilien och Turkiet. I juli genomfördes ett stort projekt med omtoppning (asfaltering) av hela landningsbanan. Projektet har genomförts med väldigt gott resultat och helt utan störningar i trafiken. Vision 2025 den enkla resan fastställdes av styrelsen i juli och nu har denna resa påbörjats där mycket fokus kommer läggas på miljön och linjeutvecklingen. Arbetet med att etablera en kommersiell flygbiobränsleanläggning på Kalmar Öland Airport fortsätter och under hösten kommer flygplatsen delta i ett antal projekt för att stimulera denna utveckling. Intern kontroll och riskhantering Arbetet med internkontroll och riskhantering genomförs enligt fastställd policy och mål. Inför 2016 har arbetet med ny drifthandbok påbörjats. En risk som bevakas är att Trafikverket under juli stoppade den årliga utbetalningen av det statliga driftbidraget. Det innebär att utbetalningen har dröjt medan Trafikverket genomför sin utredning. Frågan är på Regeringsnivå. Bedömningen är dock att utbetalning kommer ske under året. På helår motsvarar ersättningen 3,5 mnkr. Trafikintäkterna är 796 tkr högre jämfört med budget. Säkerhetskontrollen har gett ökade intäkter samtidigt som utebliven Göteborgstrafik samt mindre trafik till Berlin ger ett minus. Övriga intäkter är 264 tkr högre jämfört med budget. En inkråmsöverlåtelse från Flygutveckling i Kalmar AB ger plus samtidigt som kapitalkostnadsstödet och hyresintäkterna är lägre. Driftkostnaderna visar -2,3 mnkr vilket beror på ökade kostnader för marknadsföring samt högre inköp av externa tjänster än planerat. Personalkostnaderna är 1 mnkr bättre än budget på grund av senare rekryteringar efter pensionsavgångar. Senarelagda investeringar gör att även avskrivningar och räntor är lägre än budget. Resultatet efter augusti uppgår till 0,6 mnkr. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Årets stora investering är omtoppning av banan som inte är helt avslutad men bedöms kosta 19 mnkr. För övrigt har ett antal investeringar gjorts i bl a ramputrustning samt ny handbagageröntgen till säkerhetskontrollen. Totalt bedöms årets investeringar till ca 25 mnkr jämfört med budget 30,2 mnkr. Taxiuppställning/parkering flyttas fram till nästa år. Period jan-aug Prognos Budget Omtoppning bana Platta 1 och Airstarter Lastband ramp Övrigt Totala investeringar Budgeterat överskott på 0,7 mnkr bedöms inte uppnås utan prognosen efter augusti är ett resultat på 0,5 mnkr. Bakgrunden till detta är ökade personalkostnader för tillkommande charter i perioden oktober-december. 10 (13)

14 KALMAR SCIENCE PARK AB Kalmar Science Park utgör en mötesplats för idéer och innovativa företag som vill utvecklas med målsättning att främja en långsiktig ekonomisk utveckling i Kalmar och regionen. I nära samarbete med näringslivet och Linnéuniversitetet ska bolaget bygga nätverk och vara en utvecklingspartner för nya företag i Kalmar. Bolaget ska erbjuda verktygen och miljön för att utveckla nya idéer, företag och marknader. Bolaget ska medverka till nytänkande och inspiration, bidra till att Kalmars attraktivitet stärks och vara en förebild för andra kunskapsintensiva miljöer. Under tertial 2 har inkubatorn utvärderat 14 affärsidéer/projekt. I förinkubatorn var 6 bolag igång varav 1 nytt antogs samt 2 lämnade densamma under perioden. 12 bolag var igång i ordinarie inkubatorprocess och 1 nytt bolag samt 1 lämnade processen under perioden. I Kalmar Science Park Member fanns under tertial 2 33 bolag, i Kalmar Science Park Partner 15 bolag och i e-handelsklustret Kalmar Science Park e- Commerce 28 bolag. Ett intensivt arbete med verksamhetsutveckling har initierats under perioden, i syfte att tydliggöra utbud och innehåll, förenkla samt effektivisera. Vidare för att ta fram ett ledningssystem som passar en Science Park, vilket görs tillsammans med en extern konsult som är nationell expert inom området. Detta för att förbättra arbetet med måluppfyllelse och gå mot en mer processbaserad verksamhet. Under perioden har vår ansökan till Tillväxtverket beträffande projekt Rink (Regionala Inkubatorer och eboost) godkänts. Av denna anledning har det visstidsanställts 3 medarbetare på vardera 25% för att klara projektets genomförande. Intern kontroll och riskhantering Riskanalys genomfördes i januari 2015 och tillhörande internkontrollplan togs då fram. Den interna kontrollplanen tillämpas nu enligt de åtgärder som finns beskrivet däri. Periodens resultat är 535 tkr vilket är 2,6 mnkr bättre än budget för perioden. Avvikelsen beror på att intäkterna inte periodiserats, men i budgeten är de periodiserade. Vi har även en del företag som går in som medfinansiärer i partner-medlemskapet Member, 100 tkr. Intäkter på 170 tkr hör till nya projekt som tillkommit under 2015 och som ej fanns med i budget. Övriga kostnader är högre än budgeterat beroende på konsultkostnader i projektet RINK som startat under 2015, där ännu inte någon intäkt möter kostnaden. Personalkostnaderna är något lägre än budget då en heltidsanställd som varit föräldraledig täcks upp till 50 % av vikarie. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Inga större investeringar är planerade eller har gjorts under året. När hänsyn tagits till ovanstående och rekvirerade medel tillhörande nystartade projekt är prognosen 53 tkr. Hänsyn har tagits till de nya förutsättningarna för basfinansiering. 11 (13)

15 DESTINATION KALMAR AB Säsongen pågår fortfarande och statistiken är därför inte klar ännu, men flera indikationer tyder på att det har varit en mycket bra sommar för besöksnäringen. I våras röstades Kalmar fram som Årets Sommarstad 2015 av resesajten Reseguidens läsare, vilket har fått stor uppmärksamhet. Det tillfället har tagits i akt och används i marknadsföringen. Antalet besökare till turistbyrån, gästhamnen och ställplatserna för husbilar ökade kraftigt i juli, men visar under övriga månader ungefär samma värden som föregående år. Även souvenirförsäljningen och paketförsäljningen har ökat. Det bäst säljande paketet är, precis som tidigare år, teaterpaketet med biljett till Krusenstiernska teatern. Kalmar Slott slog i juli månad rekord. Det kom entrébetalande besökare, vilket inte skett någonsin tidigare (förutom jubileumsåret 1997). Redan under första halvåret var det en bra ökning, vilket visar att de satsningar som gjorts för att locka barnfamiljer ger resultat och att säsongsutställningarna är attraktiva. Det är också tätt med evenemang på slottet året runt. I år satsades det ännu mer på skådespelet på Barnens Slott, vilket verkar ha uppskattats. Barnens Slott ökade med 26% jämfört med föregående år. Även konferensverksamheten på slottet, som sker i samarbete med Slottsrestaurangen, ökar och restaurangens verksamhet går bra. Kalmar Slott har dessutom nominerats av länet till Stora Turistpriset Det har varit en fantastisk evenemangssommar. Krusenstiernska teatern har haft utsålt och det blev fina besökssiffror vid konserterna med Roxette och Sven-Ingvars. Kalmar Stadsfest slog publikrekord vid flera av konserterna och även exempelvis GuldAgility, Musik på Larmtorget och Sandskulpturfestivalen blev mycket lyckade. Löploppen fortsätter att öka och det nya motionsloppet på cykel, som går samma dag om elitloppet Kalmar Grand Prix, fick en bra start. I år direktsändes dessutom Kalmar Grand Prix Elit för första gången i tv. Ironman Kalmar Sweden blir en allt större folkfest och får höga betyg både av triathleterna och åskådarna. För första gången hölls dessutom SM i Beach Soccer på den nya idrottsanläggningen vid Långviken. Intern kontroll och riskhantering Inför samtliga evenemang görs riskanalyser, antingen separat eller tillsammans med tillståndsgruppen där bl.a. representanter för polis, räddningstjänst och Kalmar kommuns serviceförvaltning ingår. En evakueringsplan har tagits fram för Fredriksskans vid större konserter. Denna evakueringsplan har ett nödläge vid brand eller gasutströmning som utgångspunkt, men kan naturligtvis användas på andra nödlägen där en evakuering blir aktuell. Det finns också risk- och säkerhetsplaner för Kalmar Gästhamn och Kalmar Slott. Den sistnämnda uppdateras varje år i samarbete med Statens fastighetsverk. Sommarpersonalen på Kalmar Turistbyrå, Kalmar Gästhamn och Kalmar Slott får inför varje sommar utbildning i bl.a. hjärt- och lungräddning. Det finns också en hjärtstartare på Kalmar Slott och en i Kalmar Turistbyrå. Periodens resultat är 204 tkr vilket är 79 tkr bättre än budget. Sommaren har varit bra med välbesökta evenemang och aktiviteter. Slottet har ökat sina entreintäkter med 800 tkr jämfört med budget. Konferenser och catering går bra, en ökning av Partners-medlemskapen och även husbilar och ställplatsparkeringar ökar med 100 tkr jämfört med budget. Personalkostnaderna har ökat med 210 tkr och framför allt timanställd personal. Även ökade konsultkostnader, varuinköp, övriga kostnader samt kringkostnader på evenemangen i form av bland annat säkerhet. Räntekostnaderna ligger lägre än budget beroende på att flödet är snabbare vid kundfakturering och det har resulterat checkkrediten inte behöver utnyttjas i samma utsträckning som tidigare. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen 0 0 Resultat före bokslutsdisp. o skatt (13)

16 Inga större investeringar är planerade eller har gjorts under året. Bedömningen är att lagd budget kommer uppfyllas. Prognosen är något bättre än tidigare då sommaren har varit bra med stor tillströmning av turister och välbesökta evenemang. KALMAR ENERGI HOLDING AB, KONCERN Tack vare en i princip felfri drift har ett gott resultat upprätthållits trots en varm vinter och därmed tappade volymer inom samtliga affärer. Nybyggnationen som nu sker i Kalmar stad ger stora möjligheter att koppla in nya kunder både till fjärrvärme och elnätet. Utvecklingen av svartfiberaffären har dessutom bidragit till att, via samarbetspartner, tjänsteleveranser kan erbjudas och under våren har de första affärerna erhållits där kunden både får fjärrvärme, fiber och belysning i ett paket. Intern kontroll och riskhantering Ett policydokument styr de finansiella riskerna i verksamheten såsom bränslepolicy, elproduktionspolicy, finanspolicy, elhandelspolicy samt en övergripande policy som hanterar även verksamhetsriskerna. Verksamhetsriskerna hanteras via systematiskt arbete i den löpande förvaltningen och övervakning sker främst genom rapportering till forumet för säkerhet, arbetsmiljö och miljöfrågor, SAM. Intern kontroll övervakas via en attestinstruktion. Årlig översyn av samtliga policydokument och attestinstruktion skedde på styrelsemötet i maj. Anpassning och utveckling av riktlinjerna sker successivt till de krav som omvärlden ställer på verksamheten. Resultatet i verksamheten på 63,1 mnkr ligger strax under budget trots lägre volymer och ökade omkostnader. Bättre resultat i elhandelsaffären samt elnätsaffären bidrar tillsammans med en god teknisk drifttillgänglighet. Period jan-aug Summa intäkter Inköp av varor och material Fastighetsunderhåll Övriga externa kostnader Personalkostnader Avskrivningar / nedskrivningar Summa rörelsens kostnader Övriga rörelsekostnader Rörelseresultat Ränteintäkter Räntekostnader varav borgensavgift kommunen Resultat före bokslutsdisp. o skatt Totalt beräknas investeringarna för året uppgå till knappt 50 mnkr vilket är en minskning mot budgeten för året. Per augusti uppgår investeringarna till cirka 20 mnkr. Arbetet med investeringar sker utifrån perspektivet kravdrivna, affärsdrivna eller effektiviseringsinvesteringar samt reinvesteringar. Reinvesteringar ligger något efter plan liksom kravdrivna investeringar. Period jan-aug Prognos Budget Affärsdrivna investeringar Effektiviseringsinvesteringar Kravdrivna investeringar Reinvesteringar Totala investeringar Sommarens planerade arbete på Moskogen har föranlett en större underhållsinsats än vad som var budgeterat. Detta tillsammans med ett större skiljedomsärende ökar på omkostnaderna under resten av året vilket gör att det blir svårt att nå budget i den löpande verksamheten. En förväntad försäkringsersättning från turbinskadan 2014 skulle dock förstärka resultatet. Ersättningen som kan uppgå till drygt 10 mnkr finns inte med i lämnad prognos. Koncernens helårsprognos pekar mot ett resultat på 72,2 mnkr. På längre sikt påverkas främst värmeverksamheten av låga elpriser vilket får till följd att intäkten på el och elcertifikat sjunker, dock i en kontrollerad takt då prissäkring tillämpas i ett femårsperspektiv. 13 (13)

Kalmar Kommunbolag AB:s delårsuppföljning per april 2015

Kalmar Kommunbolag AB:s delårsuppföljning per april 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-05-27 KS 2015/0500 Kommunstyrelsen Kalmar Kommunbolag AB:s delårsuppföljning per april 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen fattar inte något

Läs mer

STÅNGÅSTADEN DELÅRSRAPPORT

STÅNGÅSTADEN DELÅRSRAPPORT STÅNGÅSTADEN Delårsrapport januari augusti 212 Delårsrapport januari augusti 212 AB Stångåstaden (publ) Resultat före skatt visar att utfallet de första 8 månaderna uppgår till 178 mkr vilket är betydligt

Läs mer

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8)

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Delårsrapport 2005 Lansering av ny hemsida och marknadsstödsystem under sommaren 2005 (www.hyresbostader-karlskoga.se). På styrelsens uppdrag avger

Läs mer

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 september 2014

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 september 2014 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 september 2014 54 Uppföljning efter tertial 2 med finansiell information och prognos för bokslutet 2014 för koncernen Kalmar Kommunbolag

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 6 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 DELÅRSRAPPORT För perioden 2008-09-01 2008-11-30 (3 månader) KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och dotterbolagen

Läs mer

Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30

Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Sidan 52 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Waileth Elmersson (WE) Ingemar Jansson (IJ) Fredrik Lindquist (FL) Lars Magnusson (LM)... Övriga deltagande

Läs mer

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 mars 2016

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 mars 2016 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 22 mars 2016 25 Rapport om resultat av intern kontroll och riskhantering i koncernen Kalmar Kommunbolag AB Handling Rapport om resultat

Läs mer

Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala befogenheterna

Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala befogenheterna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-04-21 KS 2017/0460 Kommunstyrelsen Beslut om kommunala bolags verksamhet 2016 varit förenlig med det fastställda ändamålet och inom de kommunala

Läs mer

Delårsrapport för kommunens bolag och kommunalförbund per den 30 april med prognos för helår 2019

Delårsrapport för kommunens bolag och kommunalförbund per den 30 april med prognos för helår 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Marcus Wahlström 2019-05-29 Dnr KS 2019-386 Kommunstyrelsen Delårsrapport för kommunens bolag och kommunalförbund per den 30 april med prognos för helår

Läs mer

Finansiell Årsrapport -2018

Finansiell Årsrapport -2018 Tjänsteskrivelse 1 (7) Datum 2019-02-12 Ekonom Gordana Vojnikovic 0410-73 31 44, 072-976 51 66 gordana.vojnikovic@trelleborg.se KS Kommunfullmäktige Finansiell Årsrapport -2018 I kommunens finanspolicy

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Peter Karlsson

Underskrifter Sekreterare... Peter Karlsson Sidan 35 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Lennart Karlsson (LK) Anders Johansson (AJ) Jan Englund (JE) Waileth Elmersson (WE) Ingemar Jansson (IJ) Conny Fransson

Läs mer

Månadsrapport GSAB-koncernen februari 2018

Månadsrapport GSAB-koncernen februari 2018 Månadsrapport GSAB-koncernen februari Resultat efter finansiella poster mnkr Utfall jan-feb Prognos Budget Gävle Stadshus AB* -2,8-20,8-20,8 Gävle Energi-koncernen 94,5 168,2 168,2 AB Gavlegårdarna 13,0

Läs mer

Hyresbostäder i Karlskoga AB 1(9) Delårsrapport 2006-01-01-2006-08-31

Hyresbostäder i Karlskoga AB 1(9) Delårsrapport 2006-01-01-2006-08-31 Hyresbostäder i Karlskoga AB 1(9) Delårsrapport 2006 Hyresbostäders hemsida har vunnit priset Guldvivan för bästa webbplats 2005. (www.hyresbostader-karlskoga.se). På styrelsens uppdrag avger verkställande

Läs mer

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 maj 2016

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 maj 2016 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 24 maj 2016 51 Ekonomisk rapport tertial 1 med prognos för koncernen Kalmar Kommunbolag AB Handlingar Tjänsteskrivelse samt ekonomisk

Läs mer

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter:

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter: Februari 2019 Periodens händelser Väsentliga händelser och aktiviteter: Mittskåne Vattens har från 1 februari 2019 förändrat organisationen för att effektivare och enklare kunna bedriva utredningar och

Läs mer

Stark tillväxt och god rörelsemarginal under 2014. Perioden oktober-december. Perioden januari december

Stark tillväxt och god rörelsemarginal under 2014. Perioden oktober-december. Perioden januari december Stark tillväxt och god rörelsemarginal under 2014 Perioden oktober-december Omsättningen uppgick till 79,0 MSEK (70,3), vilket motsvarar en tillväxt med 12,4 % Rörelseresultatet uppgick till 7,5 MSEK (8,2)

Läs mer

Övriga deltagande Per Holm, VD (PH) Peter Karlsson (PK) Dan Löfstrand, Fastighetsanställdas Förbund (DL)...

Övriga deltagande Per Holm, VD (PH) Peter Karlsson (PK) Dan Löfstrand, Fastighetsanställdas Förbund (DL)... Sidan 78 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Fredrik Lindquist (FL) Anders Johansson (AJ) Alexandra Norman (AN) Waileth Elmersson (WE) Ingemar

Läs mer

Hyresintäkterna minskade med 5 % till (1 539) mkr främst beroende på genomförda fastighetsförsäljningar under kvartal

Hyresintäkterna minskade med 5 % till (1 539) mkr främst beroende på genomförda fastighetsförsäljningar under kvartal Vasakronan Fastigheter AB Delårsrapport Januari juni 2009 Vasakronan Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Vasakronan AB (tidigare AP Fastigheter). Denna delårsrapport ska inte förväxlas med Vasakronans

Läs mer

Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017

Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-05-28 KS 2018/0386 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Granskning - kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Finansiell delårsrapport

Finansiell delårsrapport Tjänsteskrivelse 1 (7) Datum 2018-09-07 Ekonom Gordana Vojnikovic 0410-73 31 44, 072-976 51 66 gordana.vojnikovic@trelleborg.se KS 2018/745 Kommunfullmäktige Finansiell delårsrapport 2-2018 I kommunens

Läs mer

Plats och tid Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2014-09-29, kl. 13.30

Plats och tid Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2014-09-29, kl. 13.30 Sidan 36 Plats och tid Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2014-09-29, kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Göran Sjögren (GS) Lars Magnusson (LM) Fredrik Lindqvist

Läs mer

Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna

Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-04-20 KS 2016/0318 Kommunstyrelsen Beslut om kommunala bolags verksamhet varit förenlig med det fastställda ändamålet om inom befogenheterna Förslag

Läs mer

HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999

HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999 HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999 PERIODEN I SAMMANDRAG Fortsatt stark hyresmarknad för kommersiella lokaler i Stockholm. Periodens hyresintäkter ökade till 72,9 miljoner kronor

Läs mer

Ärende 5 Finansiell rapport 2018

Ärende 5 Finansiell rapport 2018 Ärende 5 Finansiell rapport 2018 Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Per Nordin Kommunstyrelsen Finansiell rapport kommunkoncernen 2018-12-31 Karlskoga kommun och bolag 2018

Läs mer

Tertialbokslut Jämte prognos 1

Tertialbokslut Jämte prognos 1 7. Tertialbokslut 1 2017 Jämte prognos 1 Kapellskärs Hamn AB 2017-05-30 KAPHAB 2017-05-30 Till Kapellskärs Hamn AB:s styrelse Tertialbokslut 1 jämte prognos 1 för 2017 I gällande arbetsordning finns bland

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2012

Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2012 Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2012 Org. nr 556137-3589 Verksamhet Uppsalahem AB är moderbolag till Kretia i Uppsala Kvarngärdet AB, Östra Orgeln Bostäder AB, Uppsalahem Eksätragården AB, Uppsalahem

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2017, Styrelsen. Ärendebeskrivning. Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stocldiolm AB

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2017, Styrelsen. Ärendebeskrivning. Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stocldiolm AB Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE i(d 2017-06-19 LISAB 2017-0006 Styrelsen Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport april 2017,

Läs mer

Ärende 5 Finansiell rapport 2019

Ärende 5 Finansiell rapport 2019 Ärende 5 Finansiell rapport 2019 Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Per Nordin Kommunstyrelsen Finansiell rapport kommunkoncernen 2019-01-31 Karlskoga kommun och bolag 2018

Läs mer

FINANSPOLICY. Färgelanda kommun. Fastställd av Kommunfullmäktige, 148, , Diarienummer

FINANSPOLICY. Färgelanda kommun. Fastställd av Kommunfullmäktige, 148, , Diarienummer FINANSPOLICY Färgelanda kommun Fastställd av Kommunfullmäktige, 148, 2013-12-11, Diarienummer 2013-605 1. Finanspolicyns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom

Läs mer

Akelius Fastigheter AB. Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009

Akelius Fastigheter AB. Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009 Akelius Fastigheter AB Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Kvartalsrapport juli 2008 sept 2009 Hyresintäkter ökade till 3 554 Mkr (3 000) Vinster från

Läs mer

DELÅRSRAPPORT AB BOSTÄDER I LIDKÖPING

DELÅRSRAPPORT AB BOSTÄDER I LIDKÖPING DELÅRSRAPPORT 2 AB BOSTÄDER I LIDKÖPING Viktiga händelser Färdigställda lägenheter I samband ned renovering och byte av tak har 2 vindslägenheter färdigställts på Mellbygatan. På Vinbergsgatan (f.d. skattehuset)

Läs mer

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport B OKSLUT Tjolöholms Slott 2014 INNEHÅLL 4. Verksamhetsberättelse 6. Resultatanalys 8. Balansräkning 9. Finansiell rapport Bilaga: Årsredovisning 2014 2 3 VERKSAMHETSBERÄTTELSE STIFTELSENS ÄNDAMÅL Stiftelsen

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2010

Delårsrapport januari mars 2010 2010-05-11 Delårsrapport januari mars 2010 Rapportperiod (januari-mars 2010) Nettoomsättningen minskade till 1 200 (1 406) KSEK Rörelseresultatet ökade till 1 085 (-2 061) KSEK Resultatet efter skatt ökade

Läs mer

Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll

Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-05-19 KS 2015/0259 Kommunstyrelsen Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 1 (2) Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 68 Överlåtelse av fastigheten Kalmar Törneby 8:18 från Kalmar kommun till Kalmar Öland Airport AB Handlingar

Läs mer

PRESSINFORMATION från Wallenstamkoncernen

PRESSINFORMATION från Wallenstamkoncernen Wallenstam grundades 1944 och är med drygt 10.000 bostäder i sitt bestånd ett av Stockholm Fondbörs största bostadsfastighetsbolag. Med en yta om ca 1.000.000 kvm och ett börsvärde på ca 1 miljard kronor

Läs mer

Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009

Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009 Akelius Fastigheter AB Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Hyresintäkter ökade till 2 118 Mkr (1 692) Vinster från fastighetsförsäljningar 121 Mkr (571)

Läs mer

Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan , kl

Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan , kl Mönsterås Bostäder AB Styrelsen Datum 2013-12-16 Sidan 78 Plats och tid Beslutande Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2013-12-16, kl. 13.30 Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Waileth

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen.

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB. Org.nr Styrelsen. Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2018-05-30 LISAB 2018-0009 Styrelsen Tertialrapport april 2018, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport

Läs mer

Delårsrapport per för Öckerö Bostads AB

Delårsrapport per för Öckerö Bostads AB 1(9) Delårsrapport per 2013-08-31 för 556495-9665 2(9) Verkställande direktören för får härmed avge delårsrapport för perioden 2013-01-01 -- 2013-08-31. Rapportens utformning är ej till fullo utformad

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 AUGUSTI 2016

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 AUGUSTI 2016 DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 AUGUSTI 2016 Ekonomichef ORG. NR 556137-3589 Verksamhet Uppsalahem AB är moderbolag till Kretia i Uppsala Kvarngärdet AB, Uppsalahem Eksätragården AB, Uppsalahem Elmer AB samt

Läs mer

Finansieringsrisk Max 40 % låneförfall inom 12 månader (kapitalbindning) 39,5 % Motpartsrisk Godkända upplåningsformer Godkända motparter

Finansieringsrisk Max 40 % låneförfall inom 12 månader (kapitalbindning) 39,5 % Motpartsrisk Godkända upplåningsformer Godkända motparter Bilaga 2 Finansrapport för helåret 2016 Finansrapporten redovisar bland annat kommunens likvida ställning och interbankens lån med kapital- och bindningstid samt genomsnittliga ränta. Eftersom kommunen

Läs mer

Utökad borgensram för Kalmar Vatten AB

Utökad borgensram för Kalmar Vatten AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2017-06-01 KS 2017/0673 0480-45 01 00 Kommunfullmäktige Utökad borgensram för Kalmar Vatten AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar,

Läs mer

Ökad orderingång noteras. Perioden oktober-december. Perioden januari december. Vd:s kommentar. Bokslutskommuniké 2012

Ökad orderingång noteras. Perioden oktober-december. Perioden januari december. Vd:s kommentar. Bokslutskommuniké 2012 Ökad orderingång noteras Perioden oktober-december Omsättningen uppgick till 58,2 MSEK (60,4), vilket motsvarar en minskning med -3 % Rörelseresultatet uppgick till 4,3 MSEK (6,2) vilket ger en rörelsemarginal

Läs mer

Framtidenkoncernen mars 2019 utfall

Framtidenkoncernen mars 2019 utfall Styrelsehandling nr 7c 2019-05-14 Framtidenkoncernen mars 2019 utfall Sammanfattning Framtidenkoncernen redovisar per den 31 mars 2019 ett resultat efter finansnetto till 103 mnkr, vilket är 6 mnkr högre

Läs mer

Akelius Fastigheter AB. Bokslutsrapport januari till mars 2010

Akelius Fastigheter AB. Bokslutsrapport januari till mars 2010 Akelius Fastigheter AB Bokslutsrapport januari till mars 2010 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Bokslutsrapport januari till mars 2010 Hyresintäkter uppgick till 618 Mkr (734) Vinster från

Läs mer

Finansrapport augusti 2014

Finansrapport augusti 2014 Datum Diarienummer 2014-09-09 KS/2014:672 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport augusti 2014 Uppföljning av ramar

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2016-10-14 SFN 2016/0861 0480-45 05 16 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

Västerviks Kommunkoncern. Finansrapport. För perioden januari-juli 2016

Västerviks Kommunkoncern. Finansrapport. För perioden januari-juli 2016 Västerviks Kommunkoncern Finansrapport För perioden januari-juli FINANSRAPPORT JULI Kommunkoncernen externt Kommunkoncernens låneskuld uppgår till 1 984,4 Mnkr. Låneskulden har ökat med 8,4 Mnkr sedan

Läs mer

Ekonomirapport 3 2015 2015-12-07. Ekonomirapport 3 1 (8)

Ekonomirapport 3 2015 2015-12-07. Ekonomirapport 3 1 (8) Ekonomirapport 3-12-07 Ekonomirapport 3 1 (8) Ekonomirapport 3 Jönköpings Rådhus AB -12-07 Innehåll Sammanfattning dotterbolag... 3 Arrangemangsbolag... 3 Bostadsbolag... 4 Energibolag... 5 Förvaltningsbolag...

Läs mer

Halvårsrapport. 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen

Halvårsrapport. 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen Halvårsrapport 2009 01 01 2009 06 30 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen Den totala omsättningen minskade med 11 % i förhållande till motsvarande period föregående år och uppgick till 74 986 tkr

Läs mer

Övriga deltagande Klas Palmqvist, VD (KP) Peter Karlsson (PK) Dan Löfstrand, Fastighetsanställdas Förbund (DL) Jenny Svendsby (JS), 54B...

Övriga deltagande Klas Palmqvist, VD (KP) Peter Karlsson (PK) Dan Löfstrand, Fastighetsanställdas Förbund (DL) Jenny Svendsby (JS), 54B... Sidan 58 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius, ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Alexandra Norman (AN) Fredrik Lindquist (FL) Waileth Elmersson (WE) Ingemar Jansson (IJ)... Övriga

Läs mer

Delårsrapport Januari september 2008

Delårsrapport Januari september 2008 Delårsrapport Januari september 2008 Hyresintäkterna ökade med 10 % till 2 341 (2 124) Mkr. Kontrakterad årshyra ökade till 3 660 Mkr och översteg redovisad årshyra 3 091 Mkr med 18 %. Vakansgraden minskade

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2011

Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2011 Delårsrapport 1 januari - 31 augusti 2011 Org. nr 556137-3589 Verksamhet Uppsalahem AB är moderbolag till Storvreta Centrum HB, 2 Torn AB, Attika AB samt Kretia i Kvarngärdet Uppsala AB. Moderbolag till

Läs mer

FINANSPOLICY. Simrishamn kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y

FINANSPOLICY. Simrishamn kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y FINANSPOLICY Simrishamn kommun Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y 1. Finanspolicyns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunen ska bedrivas. Med

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ)

Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ) 1 Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ) Juli - september 2006 jämfört med samma period föregående år Nettoomsättningen ökade med 142% till 14,9 MSEK (6,1). Rörelseresultatet

Läs mer

Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner delårsrapport per juni 2017 för Krokomsbostäder AB.

Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner delårsrapport per juni 2017 för Krokomsbostäder AB. KROKOM1000, v1.0, 2013-03-08 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) Datum 2017-09-04 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Delårsrapport 2017, Krokomsbostäder AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner delårsrapport

Läs mer

Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun?

Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun? Hur fungerar finansverksamheten i Västerviks kommun? Västerviks kommun har valt att samla kommunens och de kommunala bolagens finansverksamheter under ett och samma tak, nämligen i en internbank. Internbankens

Läs mer

Finansrapport augusti 2017

Finansrapport augusti 2017 1 Datum Diarienummer 2017-09-04 KS/2017:766 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport augusti 2017 Uppföljning av ramar

Läs mer

Avvaktande marknad. Perioden juli - sep. Perioden januari september. Vd:s kommentar. Delårsrapport januari-september 2012

Avvaktande marknad. Perioden juli - sep. Perioden januari september. Vd:s kommentar. Delårsrapport januari-september 2012 Avvaktande marknad Perioden juli - sep Omsättningen uppgick till 50,0 MSEK (51,6), vilket motsvarar en negativ tillväxt på -3,1 % Rörelseresultatet uppgick till 4,6 MSEK (6,0) vilket ger en rörelsemarginal

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. 1 januari 2012 till 31 mars 2012. Keynote Media Group AB (publ)

DELÅRSRAPPORT. 1 januari 2012 till 31 mars 2012. Keynote Media Group AB (publ) 1 (13) Informationen lämnades för offentliggörande den 16 maj 2012 kl. 12.00. Keynote Media Groups Certified Adviser på First North är Remium AB. Tel. +46 8 454 32 00, ca@remium.com DELÅRSRAPPORT 1 januari

Läs mer

Finanspolicy. Borgholms kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 97

Finanspolicy. Borgholms kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 97 Finanspolicy Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2017-06-12, 97 Innehållsförteckning 1. Finanspolicyns syfte... 3 2. Finansverksamhetens mål... 3 3. Organisation och ansvarsfördelning... 3 3.1

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2014

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2014 DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2014 DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2014 Jämförelsesiffror för halvåret 2013 är ej omräknade enligt IFRS. SAMMANFATTNING Rörelseresultatet före avskrivningar för perioden jan jun

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 9 DELÅRSRAPPORT För perioden 26-9-1 27-2-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sidan 84 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Anders Johansson (AJ) Alexandra Norman (AN) Fredrik Lindquist (FL) Waileth Elmersson (WE) Ingemar

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2008 Org. nr

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2008 Org. nr SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB 1(6) Delårsrapport 1 januari 31 mars 2008 Org. nr 556464-6874 Perioden i sammandrag för SP-koncernen Verksamheten Ägarens uppdrag till SP är att som en del av

Läs mer

Stockholms läns landsting. Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebesla*iviiiiig

Stockholms läns landsting. Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB. Styrelsen. Ärendebesla*iviiiiig Stockholms läns landsting Landstingshusct i Stocldiolm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE 2017-08-24 LISAB 2017-0006 Styrelsen Månadsrapport juli 2017, Landstingshusct i Stockholm AB Ärendebesla*iviiiiig

Läs mer

Fortsatt tillväxt med god lönsamhet. Perioden oktober-december. Perioden januari december

Fortsatt tillväxt med god lönsamhet. Perioden oktober-december. Perioden januari december Fortsatt tillväxt med god lönsamhet Perioden oktober-december Omsättningen uppgick till 99,8 MSEK (90,3), vilket motsvarar en tillväxt med 10,2 % (1,9) Rörelseresultatet uppgick till 10,7 MSEK (9,8), vilket

Läs mer

Hyresbostäder i Karlskoga AB Delårsrapport för (7)

Hyresbostäder i Karlskoga AB Delårsrapport för (7) 1(7) Delårsrapport 2010 Styrelsen och verkställande direktören avger följande delårsrapport avseende perioden 2010-01-01 2010-08-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Förbättrad omsättningsökning och rörelsemarginal. Perioden januari mars Vd:s kommentar. Januari mars 2017

Förbättrad omsättningsökning och rörelsemarginal. Perioden januari mars Vd:s kommentar. Januari mars 2017 Förbättrad omsättningsökning och rörelsemarginal Perioden januari mars 2017 Omsättningen uppgick till 99,2 MSEK (84,7), vilket motsvarar en tillväxt om 17,2 % (0,7) Rörelseresultatet uppgick till 10,5

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Peter Karlsson

Underskrifter Sekreterare... Peter Karlsson Sidan 29 Plats och tid Storgatan 38 kl. 13.30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Anders Johansson (AJ) Fredrik Lindquist (FL) Waileth Elmersson (WE) Ingemar Jansson (IJ)... Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sidan 114

Sammanträdesprotokoll Sidan 114 Sammanträdesprotokoll Sidan 114 Plats och tid Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2017-12-20, kl. 13:30 Beslutande Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Fredrik Lindquist (FL) Tommy Englund

Läs mer

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken.

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 1 Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 2 Utvecklingen de senaste 12 åren av driftkostnader (förvaltning,

Läs mer

Fortsatt stark omsättningstillväxt för SJR

Fortsatt stark omsättningstillväxt för SJR Fortsatt stark omsättningstillväxt för SJR Omsättningen uppgick till 25,4 MSEK (18,6), en ökning med 37 procent. Rörelseresultatet ökade med 37 procent till 3,3 MSEK (2,4), motsvarande en rörelsemarginal

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Textkommentar Landstingsstyrelsens förvaltning Juli 2006 LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JULI-MARS 2006/2007 Unlimited Travel Group UTG AB (publ) DELÅRSRAPPORT JULI MARS 2006/2007 VERKSAMHETSÅRET 2006/2007

DELÅRSRAPPORT JULI-MARS 2006/2007 Unlimited Travel Group UTG AB (publ) DELÅRSRAPPORT JULI MARS 2006/2007 VERKSAMHETSÅRET 2006/2007 DELÅRSRAPPORT JULI MARS 2006/2007 VERKSAMHETSÅRET 2006/2007 UNLIMITED TRAVEL GROUP UTG AB (publ) 1 JULI 31 MARS (Q1, Q2 och Q3) 2006-2007 Nettoomsättningen uppgick till 98,6* (82,1) MSEK, en ökning med

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 2 Kv 2 Jan-Juni Jan-Juni Helår Omsättning, Mkr 66,6 59,6 153,2 140,9 283,9 Rörelseresultat, Mkr 4,9 2,9 17,7 14,0-30,9 Rörelsemarginal, % 7,4 4,8 11,5 9,9

Läs mer

Finansrapport 1 2015 2015-08-24. Finansrapport 1 1 (7)

Finansrapport 1 2015 2015-08-24. Finansrapport 1 1 (7) Finansrapport 1 2015 2015-08-24 Finansrapport 1 1 (7) Innehåll Nyckeltal... 3 Låneskuld... 3 Ränterisk... 3 Finansieringsrisk... 4 Motpartsrisk... 5 Derivatprodukter... 7 Kommunal borgen... 7 Rådhuset

Läs mer

I enlighet med RKR 22 ska Borås Stad upprätta en sammanställd delårsrapport.

I enlighet med RKR 22 ska Borås Stad upprätta en sammanställd delårsrapport. I enlighet med RKR 22 ska Borås Stad upprätta en sammanställd delårsrapport. Bolagen ska lämna RR och BR enligt nedan, korrekt periodiserade. Det är ett delårsbokslut som lämnas och då ska siffrorna spegla

Läs mer

Delårsrapport januari september

Delårsrapport januari september 2008-11-13 Delårsrapport januari september 2008 Rapportperiod (juli - september 2008) Nettoomsättningen ökade till 14 779 (11 216) KSEK Rörelseresultatet ökade till 5 938 (3 758) KSEK Rörelsemarginalen

Läs mer

+ 8% 32,2% + 62% God resultattillväxt första kvartalet

+ 8% 32,2% + 62% God resultattillväxt första kvartalet Delårsrapport 1 januari 31 mars 2012 Koncernrapport 9 maj 2012 God resultattillväxt första kvartalet JANUARI - MARS (jämfört med samma period föregående år) Nettoomsättningen ökade 8% till 12,3 (11,4)

Läs mer

Finanspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-27 8. Vimmerby kommun 1/12 Finanspolicy 2014-01-27

Finanspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-27 8. Vimmerby kommun 1/12 Finanspolicy 2014-01-27 Antagen av kommunfullmäktige 8 Vimmerby kommun 1/12 1. ns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunen skall bedrivas. Med finansverksamhet avses likviditetsförvaltning

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) 2017-12-11 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Rekrytering av VA-ingenjör är avslutad. Ny person

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR

KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR 1(8) KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR 2015-09-01 -- 2016-08-31 Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning - koncernen 4 Balansräkning - koncernen 5 Kassaflödesanalys - koncernen 7 Tilläggsupplysningar och noter

Läs mer

SJR koncernen fortsätter expandera

SJR koncernen fortsätter expandera SJR koncernen fortsätter expandera Omsättningen för andra kvartalet uppgick till 37,7 MSEK (29,0 motsvarande samma period föregående år), en ökning med 30 %. För halvåret 2008 uppgick omsättningen till

Läs mer

Borås Energi och Miljö AB

Borås Energi och Miljö AB Delår januari april 2018 Borås Energi och Miljö AB:s har ett brett utbud av tjänster för Borås Stads innevånare. Fjärrvärme, fjärrkyla, VA samt avfall och återvinningstjänster. Efter de första månadernas

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Finansieringsanalys Räkenskapsanalys Strategisk planering och Ekonomistyrning Samband strategisk planering och ekonomistyrning Strategisk planering Budgetering Budgetuppföljning

Läs mer

Omsättningsökning med 29 % och rörelsemarginal över 10 %

Omsättningsökning med 29 % och rörelsemarginal över 10 % Omsättningsökning med 29 % och rörelsemarginal över 10 % Perioden juli - sep Omsättningen uppgick till 69,7 MSEK (54,2), vilket motsvarar en tillväxt på 29,0 % Rörelseresultatet uppgick till 7,2 MSEK (4,7)

Läs mer

Finansieringsrisk Max 40 % låneförfall inom 12 månader (kapitalbindning) 36 % Motpartsrisk Godkända upplåningsformer Godkända motparter

Finansieringsrisk Max 40 % låneförfall inom 12 månader (kapitalbindning) 36 % Motpartsrisk Godkända upplåningsformer Godkända motparter Finansrapport Bilaga 2 2016-05-0226 Finansrapport delår 2 2016 Finansrapporten redovisar bland annat kommunens likvida ställning och interbankens lån med kapital- och bindningstid samt genomsnittliga ränta.

Läs mer

Andelen rekrytering av omsättningen är på väg uppåt och påverkar rörelsemarginalen positivt.

Andelen rekrytering av omsättningen är på väg uppåt och påverkar rörelsemarginalen positivt. God tillväxt och ökad rörelsemarginal Perioden juli - september Omsättningen uppgick till 74,4 MSEK (69,7), vilket motsvarar en tillväxt på 6,5 % (29,0) Rörelseresultatet uppgick till 8,1 MSEK (7,2) vilket

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

Delårsrapport Q2 okt-dec 2018

Delårsrapport Q2 okt-dec 2018 Delårsrapport Q2 okt-dec 2018 KONCERNEN KVARTAL 2, OKT DEC 2018 KONCERNEN 1:A HALVÅRET, JUL DEC 2018 Nettoomsättning 27,9 mkr (- mkr) Rörelseresultat 8,5 mkr ( 12 mkr) Resultat efter finansiella poster

Läs mer

1 ( 7) FINANSPOLICY. Borgholms kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2013-08-19 116

1 ( 7) FINANSPOLICY. Borgholms kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2013-08-19 116 1 ( 7) FINANSPOLICY Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2013-08-19 116 1. Finanspolicyns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunen ska bedrivas

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2008

Delårsrapport januari mars 2008 Delårsrapport januari mars 2008 Omsättningen för första kvartalet uppgick till 35,3 MSEK (25,4), en ökning med 39 % (37). Rörelseresultatet under första kvartalet 2008 ökade med 29 % till 4,3 MSEK (3,3),

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 428 Gläntan i Vallentuna Nuvarande årsavgift 722 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 722 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 3 489 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget

Läs mer

Bolagsdagen Kommunfullmäktige. Bolagsdagen Kommunfullmäktige

Bolagsdagen Kommunfullmäktige. Bolagsdagen Kommunfullmäktige Bolagsdagen Kommunfullmäktige Bolagsdagen Kommunfullmäktige 2019-02-25 20130225 UMEÅ KOMMUN Umeå Kommunföretag AB AB Bostaden Dåva Deponi och Avfallscenter i Umeå AB Infrastruktur i Umeå AB (INAB) Kompetensspridning

Läs mer

Finansrapport 1 2015 2015-09-25. Finansrapport 2 1 (7)

Finansrapport 1 2015 2015-09-25. Finansrapport 2 1 (7) Finansrapport 1 2015 2015-09-25 Finansrapport 2 1 (7) Innehåll Nyckeltal... 3 Låneskuld... 3 Ränterisk... 3 Finansieringsrisk... 4 Motpartsrisk... 5 Derivatprodukter... 7 Kommunal borgen... 7 Rådhuset

Läs mer