Alla behövs i bygget av ett bättre Sverige.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla behövs i bygget av ett bättre Sverige."

Transkript

1 t p e c e r a ig r m So! r a g a d a lå b s u lj för

2 Alla behövs i bygget av ett bättre Sverige. Alla människor, erfarenheter, kunskaper, kulturer, perspektiv, talanger och språk gör tillsammans vårt Sverige. trygghet, de bygger också var och en av oss. Vår frihet, vår självkänsla och vårt självbestämmande. Foto: Peter Knutson Ett Sverige som trots global ekonomisk oro står starkt. Ett Sverige i vilket vi arbetar tillsammans för att skapa den trygghet och det välstånd vi alla önskar oss själva och varandra. Ett Sverige i vilket vi tillsammans ser till att skapa resurser till den skola, sjukvård och äldreomsorg vi alla i något skede är i behov av. Ett Sverige där vi tror på att väva finmaskiga nät som fångar den som faller, på att trygghet ger välstånd och på att framgång ger ringar på vattnet. Men ett Sverige som mår bra måste bli bättre. Bättre på att se och tillvarata allas förmåga. Bättre på att ge alla som vill och kan en chans att bidra. Bättre på att se till att ingen tvingas ut i utanförskap. För jobben bygger inte bara vår gemensamma Full sysselsättning och minskat utanförskap är därför inte bara en fråga om krass ekonomi. Utan om medmänsklighet. Om att se alla och glömma ingen. Därför viker vi inte från arbetslinjen. För alla behövs i bygget av ett bättre Sverige. Kent Persson Partisekreterare

3 Rödbetssallad med getost. (Recept för 4 personer) Tillagningstid: 45 minuter 500 g färska rödbetor 100 g ruccola 80 g getost 35 g pinjenötter ett knippe färsk timjan olivolja salt och svartpeppar Gör så här Skrubba och koka rödbetorna mjuka. Låt svalna, skala och skär i klyftor. Lägg ruccola på ett uppläggningsfat och sedan rödbetorna. Skär getosten i skivor och lägg ovanpå. Rosta pinjenötter i en stekpanna och strö över. Klipp över timjan och ringla över olivolja. Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. När fl er jobbar får vi ett Sverige som håller ihop. Vi vill: Att jobben ska bli fler. Då får vi mer resurser till det som är viktigt i samhället och det är så vi får ett Sverige som håller ihop. Att människor ska känna att det lönar sig att arbeta. Skapa fler och bredare vägar till jobb. Vi vill få unga över tröskeln till sitt första jobb.

4 Pulled beef-burgare med hemgjorda pommes frites och inlagd rödlök. (Recept för 4 personer) Tillagningstid: 8 timmar Pulled beef 750 g högrev 2 st chipotle-chili, eller 1 msk chipotlepulver 1 röd chilifrukt 1 msk spiskummin 1 tsk koriander, malen 1 msk salt 1 msk svartpeppar, grovmalen 4 msk tomatpuré 2 msk japansk soja 5 vitlöksklyftor 1 gul lök 2 dl Coca-Cola 2 dl öl En skvätt rökig whisky (om du har hemma) Inlagd rödlök 2 rödlökar 2 dl ättikssprit 2 dl vatten 0,75 dl strösocker 0,5 msk salt Pommes frites i ugnen 1 kg potatis, fast sort olivolja flingsalt Tillbehör 4 ciabattafrallor 1 huvud romansallad ketchup majonnäs Att ta ansvar för ekonomin är att ta ansvar för framtiden. Vi vill: Ta ansvar för Sveriges ekonomi. Bara med ordning och reda i de offentliga finanserna kan vi genomföra alla våra politiska förslag. Att svensk ekonomi ska fortsätta växa. Redan i dag står vi starka jämfört med andra EU-länder men vi vill att Sverige ska bli ännu bättre. Att människor och företag i Sverige ska känna tillit. Vi lovar att sköta de offentliga finanserna långsiktigt och ansvarsfullt.

5 Gör så här 1. Lägg in rödlöken: Skala och skiva den tunt och lägg i en skål. Koka ättika, vatten, socker och salt. Häll lagen över löken, sätt på lock och låt dra i 8-24 timmar. Löken håller sig kyld i 2-3 dagar. 2. Fortsätt med köttet: Sätt ugnen på 125 grader. Om du använder hel chipotle, blötlägg den i hett vatten i 20 minuter. Finhacka. Finhacka även den färska chilin. I ugnen minskar styrkan, så ta med kärnorna. 3. Blanda alla torra kryddor med chili, chipotlechili, tomatpuré och soja. Pressa i vitlöksklyftorna. Smörj in köttet med pastan. Skala och grovhacka den gula löken. Krossa de återstående vitlöksklyftorna. 4. Har du en gryta med ugnståligt lock placerar du kött, lök och vitlök i den, häller över Coca-Cola, öl och eventuellt whisky och sätter på locket. Om inte, lägg två bitar aluminiumfolie i en ugnsfast form och forma som en skål, så tät som möjligt. Placera köttet i mitten, med lök och vitlök runt om. Häll på Coca-Cola, öl och eventuellt whisky. Det gör inget om det läcker men se till att det mesta stannar kvar. Förslut sedan paketet. 5. Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar. 6. Låt köttet svalna något innan du packar upp det och drar isär det med två gafflar. Köttet ska vara mört och trådigt! 7. Häll över såsen som bildats och smaka av behövs mer salt och svartpeppar? 8. Pommes frites: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatis, låt gärna skalet vara kvar. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form kvarstår. Kortsidorna låter du vara. Skiva sedan potatisen i pinnar. Lägg i en skål med kallt vatten och skölj tills vattnet är klart för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna med hushållspapper. 9. Häll bort vattnet och lägg tillbaka pommes fritesen i skålen. Ringla över olivolja och vänd runt noga. Alla sidor ska bli täckta av olja! 10. Lägg potatisen på en plåt, täck med bakplåtspapper. Bitarna ska inte ligga på varandra, använd hellre två plåtar och varmluftsvärme om det blir trångt. 11. Ugnsstek i 30 minuter tills pommes fritesen är gyllene, vänd runt dem var tionde minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst. Servera direkt! Dags att äta! Halvera frallorna och lägg på köttet. Lägg på sallad, ketchup, majonnäs och generöst med syltat rödlök. Servera med rykande heta pommes frites.

6 Sommarpaj med fetaost och färska örter. (Recept för 4 personer) Tillagningstid: 45 minuter Pajdeg 125 g rumstempererat smör 3 dl vetemjöl 3 msk vatten Fyllning 0,5 zucchini 1 paprika 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 400 g kokt potatis i skivor olivolja 0,5 kruka basilika 0,5 kruka gräslök 4 ägg 2 dl mjölk salt och svartpeppar 1 paket fetaost Tillbehör tomater gurka Gör så här 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Pajdeg: Arbeta ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. Förgrädda botten i ugnen i ca 10 minuter. 3. Fyllning: Skölj zucchini och paprika och skär i mindre bitar. Skala och skär rödlök i klyftor. Skala och finhacka vitlök och skär potatis i 1 cm tjocka skivor. 4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna mjuka och lite krispiga en stund. Smaka av med salt och peppar. 5. Finhacka basilika och gräslök. Blanda ihop ägg och mjölk i en bunke och tillsätt örterna, salt och peppar. 6. Lägg fyllningen i pajskalet, smula över fetaost och häll på äggstanning. Grädda i ca 25 minuter. Skölj och skär tomater och gurka i bitar och servera till pajen. Mer kunskap i skolan. Vi vill: Att varje elev ska få rätt stöd i tid genom att satsa på fler speciallärare och bättre kunskapsuppföljning. Tidiga insatser är avgörande för att inte halka efter. Att varje elev får mer kunskap genom mer undervisning och tid med sin lärare. Stärka lärarna. Alla elever ska ha en skicklig lärare och vi vill att fler lärare ska kunna göra karriär i klassrummet.

7 r. Ett tryggt Sverige. Vi vill: Att polisen ska klara upp fler brott. Sverige ska bli ett ännu tryggare land. Att all brottslighet ska få tydliga konsekvenser. Straffet måste motsvara brottets allvar. Att den som utsatts för brott eller ska vittna ska få skydd och stöd. Färskostgratinerad lax i paket med potatissallad. (Recept för 4 personer) Tillagningstid: ca 30 minuter Laxpaket 600 g laxfilé 1 paket färskost 0,5 kruka gräslök 1 vitlöksklyfta 1 msk citronsaft 1 bit purjolök, ca 7 cm salt och svartpeppar Potatissallad 700 g potatis, gärna smått och gott eller färskpotatis vid säsong 1 ask sockerärtor 1 knippe rädisor 0,5 salladshuvud 0,5 kruka gräslök 3 msk olivolja 1 msk citronsaft 1 msk vitvinsvinäger 1 nypa råsocker salt och svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Tvätta och dela potatisen på mitten. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk men inte överkokt. 3. Laxpaket: Skölj och finhacka hela gräslöken (lägg hälften åt sidan till salladen). Blanda gräslöken med färskost i en skål. Pressa i vitlök och citronsaft och smaka av med salt och peppar. 4. Ta bort skinnet från laxen och se så att det inte är några ben kvar. Skär den sedan i fyra portionsbitar. Salta och peppra på varje sida. Lägg bitarna på varsitt folieark och bred färskost över. Skölj och finstrimla purjolöken och strö över laxbitarna. Vik ihop och sätt in i ugnen ca 15 minuter. 5. Potatissallad: Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. 6. Skölj salladsingredienserna. Skär sockerärtor på längden och dela rädisor i kvartar. Bryt salladsbladen i mindre bitar. Blanda potatis, salladsingredienser och gräslök i en skål. 7. Dressing: Blanda olivolja, citronsaft, vinäger, råsocker, salt och peppar i en skål. Häll dressingen över salladen och blanda ordentligt.

8 Blåbärspaj. Tack till Tasteline för recept och foton. (Recept för 4 personer, bitar) Tillagningstid: 2 timmar Pajdeg 4,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 1 msk socker 115 g smör 0,5 dl vatten, kallt Fyllning 750 g blåbär, frysta 1 dl potatismjöl 1 dl strösocker 1 ägg, till pensling Gör så här 1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en matberedare. Skär smöret i små kuber och tillsätt. Låt matberedaren snabbt pulsera ihop degen. Tillsätt kallt vatten, lite i taget. Degen skall vara lite smulig. 2. Plasta in degen och låt den vila svalt i minst 60 minuter. 3. Tag fram degen och kavla till en cirkel på mjölat bakbord. Lyft över skalet i en pajform. Skär bort överflödig deg. Låt pajskalet stå kallt i 30 minuter. 4. Arbeta ihop den överflödiga degen och kavla till en rektangel som du skär remsor av, dessa kan du dekorera pajen med. 5. Blanda blåbär, potatismjöl och strösocker, fyll pajskalet. Dekorera med degremsor. Pensla remsorna med ett uppvispat ägg. 6. Grädda mitt i ugnen i minuter i 180 grader. Därför ska du rösta moderat den 14 september. Vi tar ansvar för svensk ekonomi. Trots att Sverige genomgått den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet är vår ekonomi starkare i dag. Vi vill fortsätta hålla ordning och reda i offentliga finanser. Vår politik leder till fler jobb. Idag har fler människor ett jobb att gå till jämfört med Och det är bara början. Vi vill ha mer kunskap i skolan. Därför vill vi se till så att varje elev får mer undervisning och mer tid med sin lärare. Så kan alla barn få en bra start i livet. moderat.se nya_moderaterna moderaterna moderaterna nyamoderaterna Vill du veta mer om vår politik? Gå in på moderat.se, hör av dig till info@moderat.se eller