Remissynpunkter på SL:s trafikförändringar 2014/2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissynpunkter på SL:s trafikförändringar 2014/2015"

Transkript

1 1(121 Handläggare Sara Catoni SLUTRAPPORT Trafiknämnden , info punkt 19 SL Remissynpunkter på SL:s trafikförändringar 2014/2015 Här presenteras en sammanställning av de synpunkter som inkom från Stockholms läns kommuner vad gäller trafikförändringar 2014/2015. Syftet med remissen är att ge kommunerna en möjlighet att redovisa de prioriteringar och trafikförändringar som de anser vara viktiga i sin kommun. På grund av utrymmesskäl besvaras i huvudsak frågor som rör förändringar i trafikutbudet, men även vissa frågor som är mer av strategisk karaktär besvaras. SL/Trafikförvaltningen har remitterat trafikförändringarna till samtliga kommuner i Stockholms län och det är endast dessa som besvaras i det följande. Utöver remissinstanserna har det inkommit synpunkter från följande intressenter och privatpersoner: - Swedavia AB, Stockholm Arlanda Airport - Lokala hyresgästföreningen Kristallskon - Samfälligheter i Slagsta Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen Stockholm Telefon: Fax: E-post: registrator.tf@sll.se Säte: Stockholm Org.nr: Besök oss: Lindhagensgatan 100. Kommunikationer: Stadshagen/Thorildsplan

2 2( Botkyrka 1.1 Allmänna synpunkter Förutom att befintliga pendeltågslinjer och tunnelbanelinjer förväntas fungera med bra turtäthet och mycket färre förseningar så vill kommunen även särskilt lyfta fram några sträckor/målpunkter som är extra viktiga för Trafikförvaltningen att upprätthålla och förbättra trafikeringen av de närmaste åren. Här följer de viktigaste exemplen: Norra Botkyrka-Flemingsberg Norra Botkyrka- Kungens kurva Tumba-Kungens kurva Tumba-Tullinge Grödinge/Vårsta-Tumba Tullinge-Lida Tunnelbanestationerna i norra Botkyrka (särskilt Alby-Tumba Station Norra Tullinge-södra Tullinge Norra Tumba-södra Tumba Norra Botkyrka-Flemingsberg Trafikförvaltningen anser att den stombusslinje (172 som finns mellan dessa områden idag erbjuder en god standard. Linjen kan dock komma att glesas ut när spårväg syd är utbyggd eftersom en stor del av resandet på linjen förs över till spårvägen. Norra Botkyrka- Kungens kurva Idag trafikeras relationen av linje 707. Under högtrafik finns även linje 737 och 748. Ett gemensamt arbete med kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen har inletts under våren. Detta arbete syftar till att förbättra busstrafiken mellan Tumba och norra Botkyrka kommun. Även relationen till Kungens kurva omhändertas i arbetet. Ett gemensamt förslag planeras att tas fram under hösten. Tumba-Kungens kurva I ovannämnda förslag från Trafikförvaltningen och Keolis ingår införande av heldagstrafik på linje 737. Detta skulle medföra snabbare resor mellan Tumba och Kungens kurva. Tumba-Tullinge Utöver pendeltåget finns idag busslinje 713 mellan dessa områden. Under högtrafik finns även linje 726. Trafikförvaltningen bedömer dessa resmöjligheter som goda.

3 3(121 Grödinge/Vårsta-Tumba Grödinge Mellan Vårsta och Tumba är det 15 minuters turtäthet under högtrafik och 30 minuters turtäthet under övrig tid. Trafikförvaltningen bedömer resmöjligheterna som goda. Tullinge-Lida Utbudet kommer att utökas med en ny tur- och returtur alla dagar i veckan, se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Tunnelbanestationerna i norra Botkyrka (särskilt Alby-Tumba Station Att säkerställa resmöjligheter i denna relation ingår i det gemensamma arbetet som kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen genomför. Norra Tullinge-södra Tullinge Det kan vara möjligt att koppla ihop linjer norr om Tullinge station med linjer söder om. Trafikförvaltningen har studerat möjligheten att koppla ihop olika linjer, men svårigheten är att få till den så viktiga tågpassningen för flera bostadsområden på olika sidor om spåret. Norra Tumba-södra Tumba Det kan vara möjligt att koppla ihop linjer norr om Tumba station med linjer söder om. Trafikförvaltningen har studerat möjligheten att koppla ihop olika linjer, men svårigheten är att få till den så viktiga tågpassningen för flera bostadsområden på olika sidor om stationen. 1.2 Pendeltåg Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att Trafikförvaltningens förslag till en tätare trafik på pendeltågstrafiken mellan Tumba och Märsta/Arlanda-Uppsala är bra. Åtgärden skulle förbättra resandet med kollektivtrafik för många av kommunens invånare. Vi efterfrågar också fler långa pendeltåg då avgångar med korta tåg ofta är välfyllda. Fler avgångar med nya vagnar efterfrågas också då de rymmer fler resenärer. Perioden med sommartrafik bör förkortas för pendeltågstrafiken på samma sätt som för tunnelbanetrafiken. Vidare vill Samhällsbyggnadsförvaltningen framföra synpunkten att det finns ett stort behov av ombyggnation och uppfräschning av Tullinge Station. Tullinge station är undermålig med sina trånga utrymmen och enda ingång. Stationen behöver byggas ut och rustas upp. Kommunen har redan påbörjat en uppfräschning av området kring entrén samt tunnlarna vid entrén, varav den ena tunneln ägs av Trafikförvaltningen. Vi har inte fått till ngt samarbete från Trafikförvaltningens sida och hoppas nu på att få gehör för våra övriga önskemål och behov i Tullinge.

4 4(121 Samhällsbyggnadsförvaltningen önskar att Trafikförvaltningen utreder möjligheten att öppna upp en ny entré i öster till följd av den ökade inflyttningen i Tullinge, samt planerad exploatering i kommundelen. I dagsläget uppstår trängsel i den trånga pendeltågsentrén under rusningstrafik. Fler nya tåg kommer att börja levereras under Först då finns det en möjlighet att utöka antal avgångar med de nya vagnarna. När pendeltågen börjar trafikera Citybanan sommaren 2017 kommer samtliga tåg att vara av den nyare modellen eftersom den äldre modellen inte får gå genom Citybanans tunnel. Det kommer att bli en översyn av hur vagnarna används och därmed fördelningen mellan långa och korta tåg. Tanken är att utbudet med tiden mer än för närvarande ska motsvara behovet. Trafikförvaltningens Riktlinjer för Planering av Kollektivtrafik (RiPlan ger följande direktiv: För att en ny bemannad entré ska vara samhällsekonomiskt motiverad ska antalet in- och utpassager uppgå till minst 4500 (sammanräknat båda riktningar per dygn genom den nya entrén (enligt beslut i SL:s styrelse Den årliga nyttan av entrén bedöms då motsvara den årliga samhällsekonomiska årskostnaden för anläggning, spärrpersonal, drift och underhåll. (s.30 Enligt Trafikförvaltningens resanderapporter för 2013 så belastas Tullinge station av påstigande och 4000 avstigande per dygn (vardag dvs 8200 på- och avstigande per vardagsdygn. I nuläget bedömer Trafikförvaltningen därför att det alltså inte är motiverat med en ny bemannad entré. Trafikförvaltningen är dock enig om att trängseln i rusningstrafik vid nuvarande entré är problematisk och har under sommaren initierat en mindre behovsanalys. Trafikförvaltningen vill liksom kommunen föra en dialog kring upprustningen av stationen. 1.3 Lokalbanor Inget svar avgivet. 1.4 Tunnelbana Samhällsbyggnadsförvaltningen ser positivt på en minskning av perioden med glesare trafik under sommarsäsongen. Generellt önskar vi fler långa tåg och en utökad turtäthet på den röda linjen och vi ser också fram emot trimning och uppfräschning av stationerna längs den röda linjen.

5 5(121 Den utökning som planerades för den röda linjen till tidtabellskiftet i december, infördes redan efter sommaren i år. Högtrafiksperioden på morgonen förlängdes genom en tidigareläggning av starten på morgonrusningen. Långa tåg infördes i nattrafiken samt dagtid söndagar. 1.5 Buss Årets remiss inför trafikförändringar innehåller många förslag till förändringar i busstrafiken inom kommunen. Att införa så många förändringar samtidigt är förenat med en risk att även vana kollektivtrafikresenärer uppfattar förändringarna som röriga. Förändringarna riskerar att uppfattas som försämringar i busstrafiken. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att som åtgärderna är sammanställda så är det svårt att överblicka förslagens konsekvenser. Hur turtätheten förändras av de föreslagna förändringarna redovisas inte heller, vilket är ett måste. Det finns idag ett stort behov av en ökad turtäthet mellan de norra och södra kommundelarna men av de föreslagna förändringarna kan inte slutsatsen dras att trafikeringen i denna relation förbättras. Förändringarna som föreslås för busstrafiken mellan norra och södra Botkyrka är omfattande. Buss 707 och 708 försvinner från Hågelbyleden som är kommunens trafikmässiga huvudpulsåder. De två linjerna ska, enligt Trafikförvaltningens förslag, kompenseras av endast en ny linje; 739. I dagsläget är trängseln på buss 707 och 708 mellan norra och södra kommunen stor. Många bussar är exempelvis överfulla redan vid Alby Centrum vid färd mot Tumba. Alby och Kvarnhagen förlorar buss 708 och därmed bussförbindelsen till Tumba. Hur buss 739 ansluter till Alby framgår inte i remissen. Buss 707 och 708 trafikerar också Tumba/Tuna som med förslaget får en försämrad trafikering. För att kunna göra en bedömning av ändringarna i busstrafiken måste helheten studeras närmare, med detaljerade kartor och tidtabeller. Ett gemensamt arbete med kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen har inletts under våren. Detta arbete syftar till att förbättra busstrafiken mellan Tumba och norra Botkyrka kommun. Även relationen till Kungens kurva omhändertas i arbetet. Ett gemensamt förslag planeras att tas fram under hösten. Under respektive busslinjeavsnitt nedan, överlämnar Samhällsbyggnadsförvaltningen synpunkter utifrån den information som givits i remissen. Linje 151 Norsborg Fridhemsplan Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att förslaget att dra in linje 151 under sommaren skulle innebära en försämring för resor till Stockholm för boende i

6 6(121 norra Botkyrka, särskilt i Slagsta som saknar direkttillgång till tunnelbanestation. Tunnelbanan kan fungera som ersättning men restiden mellan Slagsta och Fridhemsplan ökar då med ca 15 minuter. Förslaget genomförs inte under Linje 702 Hallunda centrum Kvarnhagen Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att förslaget till omvänd körning av linje 702 ger en snabbare koppling mellan Alby/Kvarnhagen och Hallunda Centrum. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen. Linje 707 Tumba station Fruängen Att busslinje 707 slopas i Botkyrka kommun ställer sig Samhällsbyggnadsförvaltningen negativ till. Om busslinjen tas bort utan att busslinje 737 förstärks med ökad turtäthet innebär förslaget att kopplingen mellan Tumba och Vårby/Skärholmen/Kungens Kurva försämras. Idag är buss 707 ofta välfylld och uppskattas av speciellt Tumbaborna för kopplingen till Skärholmen och Kungens Kurva. Även busstrafikeringen inom Tuna/Tumba försvagas med en borttagning av linjen. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen. Linje 708 Tumba station Rönninge station Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att konsekvensen av Trafikförvaltningens förslag till förkortad busslinje innebär att resande med kollektivtrafikförbindelsen mellan Alby/Kvarnhagen och Tumba försämras drastiskt. Idag är bussförbindelsen mellan Hallunda/Norsborg/Alby och Tumba populär bland kommuninvånarna. Bussarna är ofta välfyllda redan tidigt på färden mellan norra och södra Botkyrka. Med förslaget tycks busstrafiken mellan Alby/Kvarnhagen och Tumba försämras. Det är även många barn, boende i Kvarnhagen/Alby och norra Norsborg, som använder sig av busslinje 708 för resor till och från skolor i både Hallunda och Tumba. För dem innebär förslaget att denna resväg försvåras. Även busstrafikeringen inom Tuna/Tumba försvagas med en borttagning av linjen. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen.

7 7(121 Linje 737 Tumba station Skärholmen Linje 737 trafikerar idag KP Arnoldssons väg och Tumbavägen mellan Tunarondellen och Tumba Centrum. Att denna busslinje inte belastar korsningarna kring Tumba Centrum är en fördel. Hållplatsen vid Tumba Bruk används av anställda- och besökare till Tumba Bruk, Bruksmuseet och boende i det bostadsområdet Tumba Park. För dessa resenärer blir konsekvensen av en borttagning av hållplatsen Tumba Bruk ett betydligt längre avstånd till närmaste busshållplats (Tuna. Sträckan för resvägen mellan Tumba och norra Botkyrka förkortas delvis genom att busslinje 737 föreslås att inte trafikera Eriksbergs industriområde. Både restid och resväg förlängs emellertid inom Tumba med den nya linjedragningen via de hårt belastade, signalreglerade korsningarna omkring Tumba Centrum och resvägen via Munkhättevägen, Bondgårdsvägen och Prästgårdsvägen. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen. Linje 738 Tumba station Norsborg Samhällsbyggnadsförvaltningen ställer sig positiv till en utökad trafik på linjen, särskild till den föreslagna helgtrafikeringen. Busslinjen är den snabbaste mellan Tumba och norra Botkyrka. Förslaget om helt ny helgtrafik på linje 738 införs vid tidtabellsskiftet, se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Linje 739 Tumba station Hallunda (NY Samhällsbyggnadsförvaltningen ser busslinje 739 som en ersättningslinje som bara i vissa avseenden ersätter de slopade linjerna 707 och 708. Positivt med förslaget är att Eriksbergs industriområde får en bättre koppling till Hallunda. Negativt är att två busslinjer som idag effektivt används för resor mellan Tumba och norra Botkyrka helt försvinner från Tumba och Alby och ersätts med endast en. Utan en totalt sett utökad turtäthet på busslinjerna 737, 738 och 739 jämfört med tidigare linjer 707, 708, 737 och 738 blir förslaget en försämring i en mycket viktig reserelation. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen. Linje 740 Kungens kurva Huddinge station För att kompensera att den befintliga busslinjen 707 försvinner, föreslår Trafikförvaltningen att linje 740 ska få ändrad linjesträckning via Fittja. Det är

8 8(121 positivt att linje 740 ansluter till Fittja men informationen i remissförslaget brister i att redovisa hur denna linjesträckning ska se ut i detalj. För att få en bättre uppfattning av förslaget behöver Samhällsbyggnadsförvaltningen veta hur den nya dragningen ser ut från Fittja till Vårby Gård och vidare. Synpunkten omhändertas i det pågående gemensamma arbetet mellan kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen. Linje 721 Tullinge station Tullinge skog Riksten Lida Linje 721X Tullinge station Riksten Trafikförvaltningens förslag innebär att vissa avgångar, under lågtrafik, görs om från att trafikera som linje 721 via Tullinge skog till att istället trafikera den snabbare varianten direkt till Tullinge station (linje 721X. Samhällsbyggnadsförvaltningen förutsätter att den minskade trafikeringen av busslinje 721 inte berör de avgångar som idag trafikerar Lida. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget som innebär förstärkt kollektivtrafik till Riksten samtidigt som tillgången till kollektivtrafiken i Tullinge skog bara försämras under lågtrafik. I Riksten finns en hög efterfrågan på busstrafik som förbättras något med Trafikförvaltningens förslag men som behöver stärkas ytterligare med den fortsatta exploateringen i området. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att trafikeringen med busslinje 721 till Lida utökas till att gälla fler avgångar, särskilt för helgtrafiken. Lida är en välbesökt målpunkt, inte bara för Botkyrkabor utan från boende i hela Stockholms län. I dagsläget är busstrafiken begränsad till endast 6 avgångar per vardag och 5 per lördag/söndag. Kommunen har uppfattat saken rätt. Förslaget samt något ökat utbud för Lida kommer att genomföras till tidtabellsskiftet. Se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Linje 726 Tumba station Fridhemsplan Samhällsbyggnadsförvaltningen ställer sig positiv till att busslinjens sträckning analyseras närmare för att anpassas till resenärernas behov. Busslinjen är ett bra komplement till pendeltågstrafiken med viktiga målpunkterför kommun invånare längs vägen som exempelvis Tullinge gymnasium. Ingen förändring kommer att genomföras på linje 726 under Linje 743 Skäcklinge Fridhemsplan Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att Trafikförvaltningens förslag skulle innebära en försämring för resor till Stockholm för boende i Botkyrka kommun.

9 9(121 Förslaget genomförs inte under Samhällsbyggnadsförvaltningens övriga synpunkter på busstrafiken Busslinje mellan norra och södra Tullinge Efterfrågan finns för en busslinje som trafikerar inom- och mellan norra och södra Tullinge. Kommunen får med jämna mellanrum synpunkter på att en sådan trafikering behövs då målpunkterna inom kommundelen finns utspridda, exempelvis Brantbrinks idrottsplats, Trädgårdsstadsskolan och Tullingehallen. Förslaget genomförs inte under Se även svar under allmänna synpunkter Ökad turtäthet mellan Grödingelandet och Tumba Synpunkter inkommer ofta från södra kommundelen att busstrafikeringen till Tumba är för gles. En inventering av infartsparkeringarna i Tumba visade också att en stor del av dem som tar bilen till pendeltågstrafiken bor i Grödinge/Vårsta. Genom att förbättra busstrafiken skulle behovet av infartsparkeringar minska. Trafikförvaltningen tar tacksamt emot synpunkten och lägger den i förslagslådan över trafikförändringar till nästkommande år. Det är även önskvärt om kommunen samtidigt kan arbeta med frågan om nya infartsparkeringar längre ut i systemet, så att pendlare som bor söder om Tumba inte behöver köra ända till Tumba för att infartsparkera. Servicelinje för äldre I kommunen finns både äldre och människor med funktionsnedsättning som har behov av att nå olika serviceinrättningar. Lokala slingor eller servicelinje är ett sätt att förbättra tillgängligheten för dessa innevånare. Förvaltningen föreslå att förutsättningen för att inrätta en sådan trafik bör utredas i samverkan med SL. : En utredning om principerna för den så kallade närtrafiken kommer att påbörjas inom kort och kommer att pågå under Trafikförvaltningen vill avvakta resultatet av utredningen innan någon ny trafik planeras.

10 10(121 Ny busshållplats vid Tunaskolan Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att en ny busshållplats övervägs längs Prästgårdsvägen förslagsvis mellan hållplatsen Samaritvägen och Tuna. Detta p.g.a. hög efterfrågan på busshållplats, särskilt för resenärer som har Tunaskolan som målpunkt. Trafikförvaltningen ställer sig positiva till att trafikera hållplatsen om kommunen bygger en ny vid denna plats. 2. Danderyd Inget svar avgivet. 3. Ekerö 3.1 Allmänna synpunkter Ekerö kommun ser positivt på de utökade avgångarna för de linjer som redovisas i dokumentet. Prioritet för de föreslagna förändringarna bör enligt kommunen ligga på stomnätslinjerna. De trafikförändringar som genomfördes under 2013/2014 har fallit väl ut och kommunen anser att kollektivtrafiken i stora delar täcker det behov som finns. Om den befolkningsutveckling som antas i kommunens bostadsbyggnads- och markanvändningsplan realiseras kommer betydande kollektivtrafikökningar att krävas de kommande åren. Den nya bussdepå som planeras på Färingsö kommer att ge möjlighet till en utökad busspark vilket kan ge en än mer täckande kollektivtrafik i kommunen. Trafikförvaltningen instämmer i att det är viktigt att prioritera åtgärder till stomnätslinjerna, där vi har störst potential att nå flest resenärer. Det är också viktigt att planeringen för utbyggnad av bostäder och arbetsplatser sker samordnat med planeringen av kollektivtrafiken för att uppnå kostnadseffektiva lösningar och god tillgänglighet för resenärerna. Utbyggnader bör i första hand ske i goda kollektivtrafiklägen. En ny bussdepå ger möjlighet att inhysa en växande busspark som med modern utrustning ger möjlighet till bl a bättre underhåll, städning och tvätt. 3.2 Pendeltåg Inget svar avgivet. 3.3 Lokalbanor Inget svar avgivet.

11 11( Tunnelbana Inget svar avgivet. 3.5 Busstrafik Ekerö kommun anser att det är av yttersta vikt att trafikering av busstrafik inrättas på Slagstafärjan. Under ombyggnationen avväg 261 mellan Nockebybron och Tappström kommer framkomligheten att påverkas negativt i båda riktningarna varför det är viktigt med kollektivtrafik på Slagstafärjan. Ekerö kommuns bedömning är att det under ombyggnadstiden krävs ytterligare valmöjligheter för resenärerna till och från Ekerö men även att det efter byggtiden bör finnas ett kollektivtrafikalternativ på Slagstafärjan. Att öka den regionala tillgängligheten även för Mälaröarna ser kommunen som en starkt bidragande faktor till motivet att inrätta en permanent busslinje på Slagstafärjan. Nyttan av busstrafik på Slagstafärjan har utretts i samarbete mellan kommunen och Trafikförvaltningen. Kommunen ville, efter avslutat utredningsarbete, fördjupa analysen med en del förändrade parametrar för att se om nyttan kunde förbättras. Detta arbete ska redovisas under hösten 2014, därför är ännu inget definitivt beslut fattat när det gäller busstrafik via färjan eller inte. 4. Haninge 4.1 Allmänna synpunkter Haninge kommun vill föreslå en rad strategiska förändringar i enligt med följande punktlista, som närmare förklaras längre fram i dokumentet; - Bussterminal i centrala Handen - Pendeltågsstation i Vega - Brandbergens bussterminal - Förlängning av busslinje 865 till Brandbergen. Vid sidan av dessa punkter vill Haninge kommun också understryka vikten av att pendeltåg och bussar rent generellt håller uppsatta tidtabeller, att information vid störningar ges snabbt och effektivt och att vandalisering/klotter motverkas. Trafikantanläggningar Haninge är i RUFS (Regional Utvecklingsplan för Stockholms län utpekad som regional stadskärna. Som ett led i denna utveckling studeras möjligheterna till ny bebyggelse i Handen. Ett flertal olika detaljerade förslag på en ny bussterminal i centrala Handen har tagits fram under årens lopp. Resultatet från utredningarna visar att bästa läget är i gångtrafikens nivå öster om Handenterminalen. I en överenskommelse mellan SL och Haninge kommun

12 12( enades parterna om att verka för att nuvarande bussterminal som har låg tillgänglighet för resenärerna, byggs om med utgångspunkt i en s.k. dockningsterminal och görs attraktiv och fullt anpassad för funktionshindrade. Härutöver har Haninge kommun initierat ett projekt tillsammans med Svea- Nor Fastigheter AB, som syftar till att en omdaning av bussterminalen enligt beskrivningen ovan kompletteras med bostäder och kommersiella lokaler i direkt anslutning till terminalen. SL har medverkat på ett positivt sätt i detaljplanearbetet. Samsyn råder mellan parterna om hur bussterminalen tekniskt bör utformas så att nya bostäder mm kan byggas ovanpå terminalen. Detaljplanen har vunnit laga kraft i september 2013 och projektets byggstart beräknas till början av Provisorisk bussterminal och en del anslutande gator kommer att byggas under hösten 2014, dessa åtgärder planeras att vara i drift till tidtabellskiftet december Trafikförvaltningen instämmer i beskrivningen och avser att påbörja trafikering av den provisoriska bussterminalen vid tidtabellskiftet i december. Planering för en ny kommundel i Vega med boende pågår. Kommunfullmäktige godkände programmet för Vega redan 2006, varefter kommunstyrelsen lade uppdrag om att ta fram detaljplaner i samverkan med markägare och exploatörer, i ett första skede två planer. En förutsättning i denna planering är att en ny pendeltågstation byggs. SL har i samband med en översiktlig utredning (trafikanalys och samhällsekonomisk kalkyl uttalat sig positiv till en ny pendeltågstation. Banverket har i samarbete med SL och Haninge kommun tagit fram en idéstudie "Vega - ny pendeltågsstation på Nynäsbanan" i januari Genomförande- och finansieringsavtal för stationen tecknades mellan SL, Banverket och Haninge kommun Tilläggsavtal till genomförande- och finansieringsavtal är under upprättande mellan SL, Trafikverket och Haninge kommun. Projekteringen pågår för fullt och byggstart beräknas till Haninge kommun har initierat ett utvecklingsprogram för Brandbergen som ska beakta möjligheterna att utveckla bebyggelse, infrastruktur inklusive kollektivtrafik med mera. Utvecklingsprogrammet ska bland annat ligga till grund för det detaljplaneuppdrag som stadsbyggnadsnämnden har fått för Brandbergens centrum som möjliggör utökning av centrumanläggning, bostadsbebyggelse och ombyggnad av befintlig bussterminal. Detaljplanen bedöms att kunna antas under Dialog kommer att ske med Trafikförvaltningen angående bussterminalens utformning. Trafikförvaltningen deltar i den dialog som pågår kring Brandbergen centrum och ser fram emot det fortsatta samarbetet kring utformningen av bussterminalen.

13 13(121 Trafikförvaltningen deltar i den dialog som pågår kring Brandbergen centrum och ser fram emot det fortsatta samarbetet kring utformningen av bussterminalen. 4.2 Pendeltåg Den från december 2012 införda pendeltågstrafiken (Tumba Älvsjö-Stockholm C-Arlanda C-Uppsala C är ett viktigt steg för att förbättra tillgängligheten till Arlanda för Haninge kommuns invånare. Vissa av dessa tåg borde även kunna fortsätta till Haninge. För närvarande utreds hur pendeltågstrafiken ska utformas efter att Citybanan börjat trafikeras. Ett alternativ som studeras är att öka turtätheten med i stort sett bibehållen linjestruktur, ett annat är att komplettera dagens pendeltågstrafik med snabbtåg som inte stannar på alla stationer. Trafikförvaltningen vill inte göra några ändringar i trafikstrukturen innan Citybanan utan i stället samla alla justeringar till ett och samma tillfälle efter Citybanans trafikstart. Trafikförvaltningen avser att bjuda in berörda kommuner till samråd om framtida trafikering av pendeltågsnätet. Regionpendel I 2009, 2010, 2011 och 2013 års remissvar över SL:s förslag till trafikförändringar underströk Haninge kommun angelägenheten av att den regionpendel som föreslås i RUFS 2010 blir verklighet och då också omfattar Nynäsbanan. Regionpendeln med direkta förbindelser till större målpunkter norr om Stockholm blir en viktig del i regionförstoringen. Med dagens fordon och banstandard skulle t.ex. Arlanda nås från Handen (med tänkta stopp i Älvsjö, Stockholm, Sollentuna och Upplands Väsby på under 45 min och Uppsala på under 60 min. Dessa perspektiv understryker regionpendelkonceptets styrka och möjlighet att betydligt vidga nuvarande region. SL har tidigare meddelat kommunen att det innan Citybanans invigning inte finns plats för en blandning av snabbare regionaltåg och långsammare pendeltåg. Detta föranleder kommunen att framhålla vikten av att planeringen av tiden efter Citybanans invigning nu inleds med sikte på introduktion av regionpendel på Nynäsbanan då. Haninge kommun vill också peka på möjligheten att redan nu introducera regionalpendelkonceptet på Nynäsbanan genom att ersätta vissa avgångar för pendeltåget med regionpendel. Ett av utredningsalternativen för framtida pendeltågstrafik innebär ett upplägg enligt regionpendelkonceptet, se även svaret ovan. 4.3 Lokalbanor Inget svar avgivet.

14 14( Tunnelbana Inget svar avgivet. 4.5 Busstrafik I flera remissvar (2009, 2011, 2013 föreslog Haninge kommun att SL skulle utreda om det var möjligt att förlänga busslinje 865 från Handen till Brandbergen. Det positiva svaret var att SL planerar att undersöka behovet. Kommunen är angelägen om att följa upp tidigare föreslagen förlängning av busslinje 865 från Handen via Brandbergen och till Tyresö C. En tät och attraktiv kollektivtrafik mellan de regionala stadskärnorna är en grundbult i den av landstingsfullmäktige beslutade RUFS Kommunen vill se att busslinjen 865 utvecklas till en stombusslinje i enlighet Trafikförvaltningens framtagna stomnätsstrateg i. I trafikförvaltningens stomnätsplan ingår en stomlinje från Tyresö till Täby via Handen, Flemingsberg och Förbifart Stockholm. Trafikförvaltningen tar med synpunkterna i det fortsatta arbetet med planen. I tidigare remissvar har kommunen önskat att SL ser över trafikeringen av framförallt linje 831 till följd av att Länna arbetsområde utvecklas och vill samtidigt att SL utreder hur denna linje ska kunna trafikera Haninges norra delar på ett bra sätt. Detta önskemål kvarstår. Linjen trafikerar idag Farsta- Trångsund-Skogås-Länna. Trafikförvaltningen föreslår att frågan tas upp på nästa planeringsmöte. Närtrafiken I förra årets remiss tog vi upp att närtrafiken med vinkbussar fyller en viktig funktion särskilt för många äldre och rörelsehindrades möjligheter att ta del av offentlig service, kultur, gemenskap m.m. Av detta skäl är kommunen mycket angelägen om att närtrafiken når fler områden än idag, t.ex. i Västerhaninge, Jordbro, Vendelsö och Dalarö. Trafikförvaltningens svar är att linjelagda servicelinjer har nått sitt "bäst före datum" på grund av att övrig kollektivtrafik tillgänglighetsanpassats och förbättrats samt att beläggningsgraden på närtrafiklinjerna minskar. Trafikförvaltning tar även upp i sitt svar att det finns nya förslag med anropstyrd närtrafik med mindre bussar som går mer portnära, som ett effektivare och för äldre bättre resealternativ. Haninge kommun är intresserad av att testa anropstyrd närtrafik i Haninge i något område som har rätt demografi.

15 15(121 En utredning om principerna för den så kallade närtrafiken kommer att påbörjas inom kort och kommer att pågå under Trafikförvaltningen vill avvakta resultatet av utredningen innan någon ny trafik planeras. Nybyggnadsområden När det gäller nybyggnadsområden vill kommunen ge SL planeringsförutsättningar på medellång sikt. Kommunen arbetar med detaljplaneläggning i Kolartorp och Hermanstorp. Haninge kommun har i samråd med SL föreslagit att förlägga en busslinje i området. SL har tagit fram ett förslag på framtida linjenät med den planerade stationen i Vega som en förutsättning. Nedersta-Skarplöt i Västerhaninge är ett område där detaljplaneläggning har skett. Området beräknas innehålla 500 bostäder. Tillsammans med SL förs diskussioner om att förlägga en busslinje genom området. (Eftersom området kommer att byggas ut i etapper är det inte aktuellt med en busslinje 2015 För Norrby gärde och Kvarntorps industriområde har kommunen tagit fram två detaljplaner, antagna under Arbetet genomförs i samråd med Trafikverket som håller på ta fram en arbetsplan för Vega trafikplats. Arbetsplanen kommer förhoppningsvis att antas före sommaren Byggstart 2015 och en trafikplats beräknas vara klar Denna tidplan stämmer ganska väl överens med tidplanen för anläggandet av den nya pendeltågsstationen i Vega. SL och kommunen har planerat en busslinje från Norrby till Vega station via den nya trafikplatsen. Albybergs verksamhetsområdes första etapp som ligger utefter Dalarölänken vid trafikplats Jordbro håller på att byggas ut. Det är viktigt att området från början förses med god kollektivtrafik. SL har hittills gett uttryck för möjligheten att trafikera planområdet med en ny, vändande busslinje till och från Handen. Från Haninge kommuns sida är det angeläget att så snart som möjligt efter områdets invigning etablera en tät och helst genomgående trafikering. Idag trafikeras Dalarövägen av busslinjerna 839 och 869 från Dalarö till Handen och Gullmarsplan. Som ett första steg har kommunen föreslagit att buss 839 får en provisorisk hållplats vid Dalarövägen närmast Dalarölänken under våren 2015, tills underlag finns för en ny busslinje till och från Albyberg. 5. Huddinge 5.1 Allmänna synpunkter Huddinge vill särskilt också lyfta att kommande trafikförändringar ska bidra till att stimulera en framtida spårvägslösning mellan de regionalt utpekade stadskärnorna Flemingsberg och Kungens kurva - Skärholmen. Kommunen arbetar för att Spårväg Syd ska bli verklighet genom förtätning och

16 16(121 bebyggelseplanering längs sträckan. Spårväg Syd är tänkt att förstärka och förbättra tvärförbindelsema i regionen och inom kommunen och det är då viktigt att inte ytterligare försämra tillgängligheten från Vårby gård till de tilltänka stationerna. Trafikförvaltningen instämmer i de föreslagna ambitionerna och arbetar tillsammans med kommunen för att uppnå detta. 5.2 Pendeltåg Den förändring som förslås angående linjen Märsta - Södertälje, att vartannat tåg går till Arlanda - Uppsala och vartannat till Märsta, ser Huddinge som mycket gynnsam för regionens utveckling. Det är positivt att trafikförvaltningen aktivt arbetar för genomförandet av den regionala utvecklingsplanen för Stockholms län (RUFS Den föreslagna förändringen innebär bland annat förbättrade kopplingar mellan de regionala stadskärnorna Flemingsberg, Stockholm och Arlanda, vilket stimulerar utvecklingen i enlighet med RUFS Förslaget innebär även att regionen stärks ytterligare genom att kopplingarna mellan akademier, forskning och näringsliv i Flemingsberg och Uppsala förbättras. Huddinge kommun förutsätter att samtliga avgångar under hela trafikdygnet som planeras att gå till och från Arlanda/Uppsala även ska angöra Flemingsberg. Det är av stor vikt att Flemingsberg nås genom fler avgångar till och från Arlanda för att stärka den regionala stadskärnan och stimulera näringslivet samt inte minst utöka invånarnas möjlighet till miljövänligt resande. Kommunen är även positiv till att en översyn av behovet av långa respektive korta tåg genomfors för att säkerställa att alla resenärer kommer med tågen och har möjlighet till sittplats. Det gick inte att genomföra den föreslagna förändringen redan till tågplanen för För närvarande utreds hur pendeltågstrafiken ska utformas efter att Citybanan har börjat trafikeras. Ett alternativ som studeras är att öka turtätheten med i stort sett bibehållen linjestruktur, ett annat är att komplettera dagens pendeltågstrafik med snabbtåg som inte stannar på alla stationer. Trafikförvaltningen avser att bjuda in berörda kommuner till samråd om framtida trafikering av pendeltågsnätet. Översyn av användningen av långa respektive korta tåg påbörjas under tågplanen för Syftet är att på sikt använda vagnarna mer optimalt med hänsyn taget till behovet. 5.3 Lokalbanor Inget svar avgivet.

17 17( Tunnelbana Kommunen utgår ifrån att den översyn av sommartrafiken avseende om utbud behöver anpassas till efterfrågan inkluderar den röda tunnelbanelinjen som idag är hårt belastad med stor trängsel, Åtgärder på tunnelbanans röda linje är viktiga för att öka kapaciteten. Den röda linjens utbud ökar med den nya tidtabellen. Förändringarna genomfördes redan i augusti i år. På längre sikt pågår projektet Röda linjens uppgradering som kommer förbättra kapaciteten och komforten på röda linjen. Beräknad trafikstart i begränsad utsträckning planeras att ske Busstrafik I frågan om ett nytt trafikupplägg i stråket Tumba - Alby - Hallunda - Fittja - Vårby - Kungens kurva - Fruängen överväger Trafikförvaltningen att korta av linje 707 till att endast trafikera Skärholmen - Fruängen och istället kompensera Vårby med en ändrad sträckning för linje 740 via Fittja. En eventuell förändring i enlighet med förslaget skulle innebära försämringar för kommundelen Vårby. Vårby allé ingår i Huddinge kommuns stomnät för kollektivtrafik och det nya trafikupplägget är inte i linje med den utveckling kommunen strävar efter. Den del av Vårby allé som enligt förslaget skulle bli utan busstrafik är en gen koppling mellan Vårby gård/vårby och Kungens kurva. Kommunen anser att det är av stor vikt att linje 740 behåller befintlig linjesträckning och ifrågasätter varför linje 740 enligt förslaget ska trafikera Fittja. För resande mellan Fittja - Flemingsberg - Huddinge centrum finns stomlinje 172 med hög turtäthet, för resande mellan Fittja - Vårby gård finns tunnelbanans röda linje och för resande mellan Fittja - Kungens kurva finns busslinje 737. Eftersom tvärförbindelserna i kommunen inte är bra är buss 740 viktig för att erbjuda boende i Vårby gård snabba och gena förbindelser med Flemingsberg och Huddinge centrum. I Vårby gård planeras det att byggas en samlingslokal cirka 200 meter från busshållplats Mogårdsvägen, vilken påverkas negativt av en förändring av linje 707. Statistik över bilägandet i Huddinge säger att andelen bilar per invånare är lägst i Vårby. Med tanke på närheten till kommunikationer och det låga bilinnehavet finns där ett behov av ännu bättre kollektivtrafik. Trafikförvaltningen beaktade kommunens synpunkt och kommer inte att genomföra förändringen på linje 707 eller 740. Ett arbete pågår för närvarande istället att tillsammans med Botkyrka kommunen, trafikutövaren och Trafikförvaltningen ta fram ett nytt förslag på trafikupplägg. Så snart ett nytt förslag finns, kommer kommunen att få ta del av detta.

18 18(121 Som ett tillägg till detta framgår av Huddinges förslag till ny översiktsplan 2030 (utställningsversion att kopplingen mellan Vårby gård och Stockholm behöver stärkas. Kommunen arbetar för att en busskoppling i stråket ska bli möjlig för att knyta ihop Huddinge och Stockholms kommuner samt erbjuda en gen förbindelse med buss till Kungens kurva. Huddinge vill förtydliga att stråket Vårby allé inklusive hållplats Mogårdsvägen är en viktig del i den förbindelsen. Trafikförvaltningen är positiv till möjligheten att inrätta busstrafik i nämnda stråk. En vägförbindelse där har varit ett önskemål från Trafikförvaltningen för att möjliggöra kollektivtrafikförsörjning av ett nytt bostadsområde i norra Vårby gård. Att korta av linje 707 skulle enligt Trafikförvaltningen möjliggöra passning mellan buss och tunnelbana i Fruängen. Huddinge ser allmänt att förbättringar för att få till fungerande anslutningar och att säkerställa tillräcklig tillförlitlighet till tidtabellerna som positiva. Det är av särskild vikt att det fungerar när trafikeringen är glesare. Avseende linje 704 får till exempel kommunen ta del av synpunkter från allmänheten om att passningen mellan tunnelbana och buss i Fruängen inte fungerar och att resenärerna ofta missar sina anslutningar. Detta gäller även för linjerna 704 och 713 vid Flemingsbergs station där passningen mellan pendeltåg och buss är dålig.

19 19(121 Passningar till och från tåg är mycket svårt att lösa för linjer som angör flera stationer. En lösning är att dela sådana linjer i flera. Delningen medför dock flera byten. På linje 704 (Fruängen- Huddinge station- Flemingsberg station- Björnkulla har den prioriterade passningen lagts vid Huddinge station för resenärer till/från Segeltorp/Fruängen. Det medför att bytestiderna inte blir optimala för bytande resenärer vid Flemingsberg eller Fruängen. För att ändå försöka att bättre tillgodose resenärernas resmönster, utan att för den skull missgynna resenärer till/från pendeltågen alltför mycket, får linje 704 ändrad passning så att den passar tunnelbana från Fruängen efter cirka kl. 19 alla veckans dagar helår (se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Linje 713 ska vara anpassad till tågtider för de som reser till och från Tullinge. För de som reser till och från Visättra kan den däremot passa sämre, där är förmodligen linje 704 ett bättre alternativ. Övriga förslag som innebär utökningar i turutbudet för vissa linjer ser Huddinge som mycket positivt, till exempel för linje 714 där kommunen i tidigare yttranden till Trafikförvaltningen har belyst behovet av fler turer (från 30- till 15-minuterstrafik. Kommunen vill dock belysa att det är av vikt för arbetspendlare boende i området att turerna är tätare tidigt på morgonen och även något längre än till kl Förskolorna på Talldalsvägen öppnar kl. 06:30 och stänger kl och det är även viktigt att bussens avgångar fungerar för personal som öppnar och stänger. Förslaget om ökat turutbud i rusningstid på linje 714 införs vid tidtabellsskiftet, se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Önskemålet om tidigare morgonturer tar Trafikförvaltningen med sig till kommande år. Avseende turtätheten för busstrafiken är ett önskemål också att linje 703 och 710 får en tätare trafikering såväl kvällstid som helgmorgnar som anpassas till pendeltågen. Trafikförvaltningen tar tacksamt emot synpunkten och lägger den i förslagslådan över trafikförändringar till nästkommande år. Gällande Flottsbro finns en efterfrågan på att avgångarna dit ska passa bättre med skolornas sluttider samt att sista avgången från Flottsbro ska anpassas med när skidbacken (vintertid stänger, vilket skulle möjliggöra för ungdomar att åka dit på egen hand.

20 20(121 Två avgångar förlängs till/från Flottsbro, den ena vid 16-tiden och den andra vid 20-tiden (se linjevisa förändringar i dokumentet Trafikförändringar 2014/2015. Det finns även önskemål från allmänheten att sprida avgångarna på de linjer som trafikerar samma sträcka för att ge kvartstrafik på istället för halvtimmestrafik, framförallt längs Häradsvägen och Gamla Södertäljevägen. Trafikförvaltningen förstår synpunkten, men vidhåller att önskemålet är svårt att uppfylla eftersom varje linje ofta har en tåganslutning att förhålla sig till tidsmässigt. Önskemålet vad gäller Gamla Södertäljevägen tas dock i beaktande i det arbete som pågår med Botkyrka kommun. Ett annat önskemål är att det finns direktbuss från till exempel Gullmarsplan som stannar i östra Huddinge. Större delen av de tätbebyggda delarna av östra Huddinge ligger inom gångavstånd till stationen i Trångsund eller Skogås vilket medför en god resstandard mot Stockholm. Övriga delar av östra Huddinge t.ex. Länna har inte tillräckligt många invånare för att motivera inrättandet av en direktbuss där. Bussförbindelsen från östra Huddinge till Kungens kurva bör också ses över för en eventuell förbättring. Det går idag inga direktförbindelser till Kungens kurva utan invånarna får ta sig via pendeltåg och byte med buss. Trafikförvaltningen anser att dagens resstandard med tåg och byte till stomlinje 173 i Älvsjö är relativt god. Att inrätta direkta bussförbindelser parallellt med tågtrafik bedöms inte vara ekonomiskt försvarbart. Det är positivt att Trafikförvaltningen har för avsikt att utreda möjligheterna att trafikera Slagstafärjan med busstrafik och vilken kostnad och infrastruktur detta kräver. Kommunen vill i sammanhanget särskilt påpeka dess betydelse för tillgängligheten till de regionala stadskärnorna Flemingsberg och Kungens kurva Skärholmen. Nyttan av busstrafik på Slagstafärjan har utretts i samarbete mellan Ekerö kommun och Trafikförvaltningen. Kommunen ville, efter avslutat utredningsarbete, fördjupa analysen med en del förändrade parametrar för

21 21(121 att se om nyttan kunde förbättras. Detta arbete ska redovisas under hösten 2014, därför är ännu inget definitivt beslut fattat när det gäller busstrafik via färjan eller inte. Huddinge vill informera Trafikförvaltningen om två nya skolor med framtida behov av kollektivtrafikförsörjning. I Glömsta planeras för en grundskola med cirka 700 elever som beräknas öppna höstterminen 2016 om alla beslut tas. I Kästa pågår byggnation av en skola och förskola med sammanlagt cirka 500 elever som öppnar hösten Trafikförvaltningen har ett förslag som möjliggör trafikering av den nya skolan i Glömsta. En förutsättning för genomförande är att en ny vägförbindelse tillkommer mellan Vistaberg och centrala Huddinge. Kommunen vill även informera om att bygget av Visättra Ängar är påbörjat och att infrastrukturen beräknas vara klar under andra kvartalet (vecka 20 av Området kan då börja trafikeras med buss. Trafikförvaltningen planerar att trafikförsörja det nya området tidigast från december 2015, beroende på infrastrukturen. Dialogen med kommunen får fortsätta. Huddinge kommun anser att Trafikförvaltningen dels bör prioritera upprustningen av hållplatserna på Glömstavägen till normalstandard och dels förse dessa med övergångsställen i samarbete med Trafikverket för att åtgärda den akuta trafikfaran bussresenärerna längs sträckan nu utsätts för. Glömstavägen påverkas av planeringen för Tvärförbindelses Södertörn, Spårväg Syd och Huddinge kommuns egen utbyggnad av bostäder i området under de närmaste åren. Trafikförvaltningen har inga egna resurser för byggande av hållplatser. Detta är i första hand ett väghållaransvar, dvs. ett ansvar för Trafikverket. Vi är dock väl medvetna om att trafiksäkerheten längs och tvärs Glömstavägen är bristfällig, inte bara för bussresenärer. 6. Järfälla 6.1 Allmänna synpunkter Inget svar avgivet. 6.2 Pendeltåg Inget svar avgivet.

22 22( Lokalbanor Inget svar avgivet. 6.4 Tunnelbana Inget svar avgivet. 6.5 Busstrafik Det noteras att utbudet på linje 178 ses över men att det inte framgår om eventuella förändringar blir det bättre eller sämre. Järfälla kommun förutsätter att stombussen får en fortsatt styv tidtabell med täta turer. Utbudet på linjen övervägdes att ses över inför årets trafikförändringar. Dock kommer inga förändringar på linjen att genomföras i år. Förlängd 30-minuterstrafik kvällstid på linje 547 är en positiv förbättring. På sikt bör 15-minuterstrafik övervägas i högtrafik. I samband med årets trafikförändringar förlängs perioden med 30- minuterstrafik på kvällstid, alla dagar i veckan. Trafikförvaltningen noterar kommunens önskemål om att på sikt införa 15-minuterstrafik, inför arbete med kommande års trafikförändringar. Förändringarna av linje 546 och 561 medför en försämring av utbudet. För fyra år sedan fanns tre förbindelser som vardera trafikerade Tensta, Karolinska och Sergels torg. Därefter slogs linje 546 och 550 ihop till att trafikera både Tensta och Karolinska. Järfälla kommun fick då ta emot en del synpunkter från arbetande på Karolinska att detta blev en försämring för dem. Att nu återskapa linje 550, men som linje 546, och ersätta Sergels torg med Karolinska för 561, dvs som gamla 546, blir ytterligare en försämring för Järfällaborna. Inte nog med att de tappar en destination, skiftningen av linjenummer kan inte ses som annat än förvirrande för resenärerna (se bild nedan. Figuren visar hur linjerna 546, 550 och 561 har förändrats och föreslås att ändras.

23 23(121 Kommunen ser det som en allvarlig försämring att tappa direktförbindelsen till Norrtull, Sveavägen och Sergels torg. Denna direktförbindelse är värdefull främst för Viksjö som annars saknar direktförbindelser till city. Bakgrunden till att sträckan Tensta Karolinska utgår på linje 546 är det låga resandet på sträckan. Istället övertar linje 561 resebehovet mellan Jakobsberg och Karolinska, med en ändrad linjesträckning. Anledningen till att linje 561 kortas av till Karolinska och inte går in till Sergels torg är den pågående tätskiktsrenoveringen och utbyggnaden av spårväg city. Det kommer tyvärr att innebära en försämring för de som tidigare reste med linje 561 direkt in till Sergels torg. Dessa resenärer har möjligheten att byta till buss 59 i Karolinska eller att istället ta pendeltåg till centralstationen och byta till buss mot Sergels torg. När linje 567 läggs om för att trafikera Barkarbystaden måste det nya hållplatsläget på Barkarbyvägen, vid Stora torget, angöras. Att enbart leda om linjen till Enköpingsvägen är ingen lösning för Barkarbystaden eftersom sträckan saknar hållplatser. Det är av stor vikt att hållplatsen vid Stora torget etableras som den kollektivtrafikpunkt för Barkarbystaden som den planerats för. Kommunens lösning på hur busslinje 567 kan trafikera Barkarbystaden framgår av bilden nedan.

24 24(121 Att linje 567 övervägs att inte trafikera Veddesta bör kompenseras med ökad turtäthet på någon annan linje som trafikerar Veddestavägen. Linje 567 kommer istället för Veddestavägen till Barkaby station istället att framförs via Gamla Enköpingsvägen-Norrviksvägen och åter till/från Barkarby station på väg från/till Sollentuna. Trafikförvaltningen har en dialog med kommunen om färdigställande av hållplatser och gator så att en bra trafikering kan ordnas. Linjen får även utökad trafik för att ge förbättrade tvärförbindelser mellan Järfälla och Sollentuna. Ingen utökad trafik planeras i år på Veddestavägen, där linje , 552 eller på 553 även fortsatt trafikerar. Skulle det uppstå kapacitetsbrist längs sträckan ses utbudet över till kommande år.

25 25(121 Järfälla kommuns föreslagna åtgärder Viksjö, som vad gäller kollektivtrafik helt förlitar sig på busstrafik, behöver fler och bättre förbindelser mot Jakobsbergs station. Verksamhetsområdet vid Bruttovägen och Datavägen, som ligger i en zon mellan Jakobsberg och Viksjö, saknar bussförbindelser. Genom att, som tidigare, trafikera verksamhetsområdet erhålls såväl snabbare förbindelser för Viksjöbor mot Jakobsberg som möjlighet för anställda i verksamhetsområdet att åka kollektivt. Trafikeringen av Viksjö har diskuterats med kommunen vid planeringsmöte i slutet av september Mot bakgrund av att man den 1 april till största delen stängt infartsparkeringen i Kallhäll på grund av Trafikverkets arbete med Mälarbanans utbyggnad så bör turtätheten på linje 548 snarast utökas till kvartstrafik. Många boende i Stäket tar pendeltåget från Kallhäll station och en utökad turtäthet för denna busslinje skulle göra det möjligt för fler att fortsätta resa kollektivt. Linje 548 trafikerar i kvartstrafik från Stäket till Kallhäll i morgonrusningen samt i motsatt riktning på eftermiddagen, för att erbjuda boende i Stäket möjlighet till arbetspendling. I mellantrafik och motrusning är det halvtimmestrafik. Samtliga turer har passning till pendeltåg till/från Stockholm vid Kallhälls station. Linje 551 bör få 15-minuterstrafik i högtrafik för att ge Västra Jakobsberg god kollektivtrafikstandard. Förändringen är inte aktuell i år, men Trafikförvaltningen tar med önskemålet in i arbetet inför kommande års trafikförändringsprocess. I en storstadsregion med en flexibel och modern arbetsmarknad sker arbeten dygnet runt. Det är därför viktigt att kollektivtrafiken fungerar och är effektiv även nattetid. Nattbusstrafiken till Järfälla tillhör tillsammans med Upplands- Bro den sämsta i länet vid en jämförelse av restider nattetid kontra dagtid. Resan Centralen Jakobsberg tar dagtid med pendeltåg 19 min. Nattbuss 591, som är den enda förbindelsen nattetid, tar 49 min, d.v.s. en skillnad på en halvtimme. Vid en jämförelse med t.ex. Sollentuna som har lika många invånare och ligger lika långt från centralen är restiderna 16 min dagtid och 25 min nattetid, en skillnad på 9 minuter. Linjen, som går ända till Upplands-Bro, har väldigt lång sträckning och kan med fördel få kortare restid.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15

18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15 Beslutande organ Dokumenttyp Sida Kommunstyrelsen Kallelse/dagordning 31 (46) Sammanträdesdatum 2015-04-27 Dnr KS 2015/40 18 Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016. Bilaga 74.15 Sammanfattning

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare Sofia Forsberg TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsplanerare Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: 155 80 Nykvarn Telefon 08-555 010 00 Fax 08-555 014 99 www.nykvarn.se 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE 08-555 010 28 Besöksadress:

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T20

Yttrande över trafikförändringsremiss T20 1 (3) Södertälje kommun Datum 2019-03-07 Diarienummer TN 2018-1821 Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 STOCKHOLM Ärende Remiss: Inför trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik

Läs mer

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 2015-08-11 Harry Bertilsson 08-59097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:274 Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Yttrande över remiss - Trafikutredning

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken

Trafikförändringar i SL-trafiken Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Trafikförändringar i SL-trafiken 2018 2019 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 svar på remiss från Trafikförvaltningen

Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 svar på remiss från Trafikförvaltningen KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-31 KS-2014/309.445 1 (2) HANDLÄGGARE Helena Sundström helena.sundstrom@huddinge.se Kommunstyrelsen Inför trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 08-686 3907 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka På uppdrag

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 (T19), SL

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 (T19), SL Kommunstyrelseförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (10) Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 (T19), SL 2017-0653 Sammanfattning Trafikförvaltningen (SLL) inom Stockholms läns landsting har

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Trafikförvaltningens förslag till förändringar i SL-trafiken 2016/2017 (T17) svar på remiss

Trafikförvaltningens förslag till förändringar i SL-trafiken 2016/2017 (T17) svar på remiss TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2016-04-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/192 Trafikförvaltningens förslag till förändringar i SL-trafiken 2016/2017 (T17) svar på remiss Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från Akalla respektive Hjulsta 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 8-686 397 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad till Barkarby station från respektive På uppdrag av regeringens förhandlingspersoner

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms

Läs mer

Utgångslägesrapport till. Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun. November 2016 KS-2015/48

Utgångslägesrapport till. Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun. November 2016 KS-2015/48 Utgångslägesrapport till Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun November 2016 KS-2015/48 Dokumentinformation Titel: UTGÅNGSLÄGESRAPPORT TILL KOLLEKTIVTRAFIKPLAN FÖR HUDDINGE KOMMUN Diarienummer: KS-2015/48

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

SL:s förslag till trafikförändringar 2013/2014

SL:s förslag till trafikförändringar 2013/2014 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-04-18 SL:s förslag till

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

SL:s förslag på trafikändringar remissvar

SL:s förslag på trafikändringar remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-07-17 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd SL:s förslag

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(7) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Metodbeskrivning... 2 Linje 806 Gullmarsplan - Söderby... 3 Linje 807 Gullmarsplan - Svartbäcken... 3 Linje 809 Gullmarsplan -

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station

Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station 1 (4) Datum 2011-11-22 Identitet TN 1111-0246 Trafiknämnden Svar på skrivelse om att åtgärda bristerna i ersättningstrafiken vid Östertälje station Inledning Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18)

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18) 2017-04-10 1 (6) Förslag till yttrande KFKS 2017/151 Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Trafikavdelningen 105 73 Stockholm Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) DATUM 2009-08-04 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd SL:s

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:78 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:20 av Lars B Strand och Maria Wallhager (fp) om byggandet av Tvärbanans Älvsjögren Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner

Läs mer

Tvärförbindelse Södertörn

Tvärförbindelse Södertörn E4 E20 STOCKHOLM Vårby ön BOTKYRKA Glömsta Huddinge Solgård Tullinge Visättra HUDDINGE Länna Orlången Vidja kvarn 73 Kvarnsjön Hacksjön industriområde Lissmasjön Lissma Handen Rudan Ådran Tvärförbindelse

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-22 Handläggare Eva-Lis Brinkensten Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-04-20

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder 2015 Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder i Stockholm 2015 Projekt med trafik och resenärspåverkan

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län

Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län 2013-05-06 Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län Ett förslag till en Regional cykelplan för Stockholms län har skickats ut på remiss av Trafikverket Region Stockholm,

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Yttrande över samråd - inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016

Yttrande över samråd - inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016 Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 20150923 Harry Bertilsson 0859097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:387 31281 Kommunstyrelsen Yttrande över samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

16 Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015 (sbf/2014:112)

16 Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015 (sbf/2014:112) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Samhällsbyggnadsnämnden 2014-04-08 Dnr sbf/2014:112 16 Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015 (sbf/2014:112) till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Förslag till effektivisering av busslinjer

Förslag till effektivisering av busslinjer 1(21) Handläggare Namn Telefon E-post Förslag till effektivisering av busslinjer Nedan följer en förteckning över de busslinjer som kan bli föremål för effektivisering, och hur en sådan effektivisering

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Re.Synpunkter: Mobility management-plan för Huddinge kommun vs Remissutgåva

Re.Synpunkter: Mobility management-plan för Huddinge kommun vs Remissutgåva 1 ansluten till Villaägarnas Riksförbund och med mer än 1 200 medlemmar i Stuvsta/Snättringe www.stuvstagard Jessica Elmgren Projektledare Mobility management, Hållbart resande HUDDINGE KOMMUN 141 85 Huddinge

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-03-17 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson

i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson Bus Rapid Transit (BRT) är ett koncept som bygger på att utnyttja bussens fördelar när uppgiften är att skapa bekväm och snabb kollektivtrafik till måttlig kostnad.

Läs mer

2011-08-17 LS 1010-0799

2011-08-17 LS 1010-0799 Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1010-0799 2011-08- 1 7 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr: 1 1-08- 1 7 * 02 5 Motion 2010:9 av Nanna Wikholm

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Trafikförändringar

Läs mer

Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken

Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken Sommarens förändringar i pendeltågstrafiken Årstaberg: inga tåg stannar 6/4 2/8 Västerhaninge Nynäshamn: inställd trafik 22/6 2/8 Spånga Bålsta: inställd trafik 27/6 2/8 och 15 16/8 Stockholm C Bålsta:

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

Trafikplan 2020 i korthet

Trafikplan 2020 i korthet Trafikplan 2020 i korthet Stora framtida utmaningar Trafikplan 2020 visar hur SL vill utveckla kollektivtrafiken i Stockholms län till år 2020. SL står inför stora utmaningar för att kunna leva upp till

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

Samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016

Samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016 Trafikförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(16) Trafikavdelningen PM Diarienummer Buss 2015-09-09 SL 2015-0883 Sändlista Järfälla kommun K 1 ( ö ppen) Handläggare Sara Catoni Samråd inför trafikförändringar

Läs mer

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL

Utökad pendeltågstrafik Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Gunilla Glantz, planeringschef SL Utökad pendeltågstrafik 2012 Ett gemensamt projekt mellan SL och UL med syfte att förbättra integrationen i stråket Stockholm Uppsala samt

Läs mer

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station UPPDRAG Bedömd terminalkapacitet Upplands Väsby station UPPDRAGSNUMMER 2128095000 UPPDRAGSLEDARE Anders Schweitz UPPRÄTTAD AV Anders Schweitz DATUM Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Version 1.0

Version 1.0 1(5) 2015-06-14 Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg Bakgrund År 2017 planeras Citybanan öppna för trafik, vilket innebär att pendeltågen trafikerar egna spår. Därmed frigörs kapacitet

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.

1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen. ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-07-30 Handläggare: Kajsa Pärke Telefon: 508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-08-26 SL:s förslag till trafikförändringar

Läs mer

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje växer, idag över 95 000 innevånare Två globalt framgångsrika företag med nära 20 000 anställda 37 000 pendlar dagligen

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20)

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20) Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsmiljöavdelningen Sida 1 (7) 2019-03-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 yttrande över Trafikförvaltningens förslag till trafikförändringar

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 yttrande över Trafikförvaltningens förslag till trafikförändringar KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-03-24 KS-2015/298.445 1 (4) HANDLÄGGARE Norrberg, Marika Marika.Norrberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Samråd mmr trmflmörämdnngmr a SL:s busstrafik from januari 2016

Samråd mmr trmflmörämdnngmr a SL:s busstrafik from januari 2016 Trafikförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(16) Trafikavdelningen PM Diarienummer Buss 2015-09-09 SL 2015-0883 Handläggare Sara Catoni Sändlista T,...,, Upplands Väsby kommun K 1 (öppen) Samråd mmr

Läs mer

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-10-01, punkt 8 Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden Ärendebeskrivning I samband med

Läs mer