Kursplan För Slöjden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursplan För Slöjden"

Transkript

1 (rev ) Kursplan För Slöjden Ett hantverksföremål är inte bara form och funktion. Det är först och främst mänsklig tid som sparats undan den tomhet vårt liv rinner ut i. Inför sitt verk kan människan säga. Detta är min tid, detta är jag. På annat sätt finns jag inte till för mig själv. Gammalt ordspråk

2 Ämnets uppbyggnad och karaktär Planering Vad kan jag göra? Vad har jag mest lust med? Planering med hjälp av skisser, ritningar, datorstöd, mallar, modeller och mönster. Material val, verktyg och tekniker. Varva lärarens och elevens slöjdidéer. Genomförande Lösa problem på olika sätt. Handledning av läraren för att uppnå bästa resultat. Arbeta självständigt. Hand och hjärna samarbetar. Utvärdering Skriftlig eller muntlig utvärdering. Glädjen över att vara klar. Timfördelningen Timmarna fördelas så att det är I år 3-6 skall det bli sammanlagt 390 minuter och i år minuter. I år 7-9 kan elev förutom ordinarie slöjd välja till ett S-tidspass om 45 min/ vecka.

3 Slöjden vill ge Vi vill utgå från elevens egna förutsättningar. Det krävs lyhördhet, uppmärksamhet och ödmjukhet inför eleven, för att fortsatt utveckling skall ske. Det är viktigt att uppmuntra och stödja elever som vågar att gå egna vägar och på detta sätt arbeta mycket personligt. Ett bra arbete måste få ta tid. Uppfinnarförmågan skall stödjas och utvecklas. Skapa oräddhet och tålamod för att upptäcka nya saker (tekniker). Lära sig arbeta självständigt. Samarbeta och hjälpa varandra på ett naturligt sätt. Känna arbetsglädje och stolthet. Forma en positiv arbetsmiljö där alla trivs, där eleven tar ansvar för sitt arbete och sin arbetsmiljö, känner trygghet, glädje, tillfredsställelse och självtillit. Låta IT användandet bli en naturlig del i slöjdarbetet. Baskunskaper i material, tekniker, verktyg och maskiner. Utveckla motoriken och skapandeförmågan samt utveckla en förståelse för samverkan mellan teori och praktik. Praktisk handlingsberedskap i vardagslivet och inför arbetslivet. Tonvikten skall ligga på praktiskt arbete och bör anknyta till andra ämnen och ett ökat samarbete med klassläraren som tex. temaarbeten. Det skall finnas en möjlighet till att kunna fördjupa sig i en slöjdart genom att välja inriktning inför år 7. Låta datorn bli ett naturligt arbetsredskap genom bildhantering och ritningsprogram. Dokumentationen skall kunna göras med hjälp av digitalkamera och sparas i ett lokalt nätverk mellan slöjdsalarna. Verka för ett lokalt nätverk mellan slöjdsalarna för att kunna utbyta kunskap och ge inspiration åt andra slöjd intresserade lärare och elever.

4 Textilslöjden Symaskinen Kunna behärska den. Redskap Hantera olika redskap knutna till textilslöjden.. Sax Känna till olika sorters saxar och kunna använda dem. Handsömnad Känna till olika sorters nålar, dess funktion och kunna använda dem. Broderi Kunna olika sorters stygn, vävar och montering. Maskinsömnad/klädsömnad Kunna rita av ett mönster och lägga ut mönstret på tyget. Känna till trådriktning, sömsmån och arbeta efter arbetsbeskrivningar. Garnteknik Pröva olika garntekniker som t ex stickning och virkning. Teori Material kännedom Klädvård Hantverkstraditioner

5 Textilslöjden Uppnåendemål Åk 5 Lpo 94 Mål som eleven skall uppnå i slutet av det femte skolåret. Eleven skall - Kunna utforma egna idéer till slöjdarbeten och med handledning kunna göra ett planeringsförslag och välja form och färg. - Med handledning kunna välja slöjdmetod och material. - Kunna hantera lämpliga verktyg och redskap och genomföra ett slöjdarbete. Detta skall eleverna kunna efter Åk 5 Symaskinen Kunna trä, spola, ställa in och sy raksöm och sicksack. Kunna använda stygnplåt för rätt sömsmån. Arbetsmiljö Ta ansvar för både sin egen och den gemensamma. Strykjärnet Kunna symbolerna och veta hur man stryker. Sax Klippa rakt utan att tyget tuggar sig. Handsömnad och broderi Trä nålen, slå en knut och fästa. Kunna olika sorters nålar och deras användning. Maskinsömnad / klädsömnad Rita av ett mönster och veta skillnaden mellan fåll och sömsmån. Arbeta efter lättare arbetsplaner och planera med hjälp av läraren. Klädvård Laga en söm och sy i en knapp. Mätning Använda måttband och andra mätverktyg som behövs i slöjden och förstå hur och varför man använder dem.

6 Textilslöjden Uppnåendemål Åk 9 Detta skall eleverna kunna efter Åk 9 Kunna hantera vardagliga uppgifter och situationer med anknytning till slöjd. Utifrån egen ide verbalt och visuellt kunna planera ett slöjdarbete. Kunna arbeta efter skriven och illustrerad text, välja lämpliga metoder, redskap och verktyg samt hantera dem på ett funktionellt sätt. Kunna välja material med hänsyn till färg, form, ekonomi, miljö och funktion och förstå hur olika val påverkar resultatet. Kunna ta initiativ och eget ansvar och kunna samarbeta i slöjdarbetet. Förstå hur inspiration, idéer och val påverkas av olika kulturmönster. Kunna beskriva arbetsprocessen och produkten och bedöma hur den egna arbetsinsatsen påverkat slöjdarbetets resultat.

7 Trä- och metallslöjden Säkerhetsföreskrifter Kunna använda nödstoppen och känna till deras placering och funktion. Känna till var skyddszonerna går runt maskinerna. Veta var nödduschen finns och var man kan få tag på förstaförband. Känna till var sjukvårdsmateriel finns. Ställa in rätt hastighet på maskinerna. Spänna fast sina arbetsstycken. Använda varje handverktyg så att man inte skadar sig själv eller andra. Veta när man skall använda skyddsglasögon, hörselskydd, hårband och skyddsrock. Information om hur man använder en brandsläckare och hur viktig det är att den fungerar som den skall. Veta hur man skall ta sig ut ur lokalen i händelse av brand och var man skall samlas. Vara väl medveten om att i en slöjdsal uppträder man på ett lugnt sätt för att undvika olyckstillbud. Verktyg Följande verktyg skall eleverna känna till. Skruvstycke Hyvel Strykmått Vinkelhake Håljärn Stämjärn Hammare Skjutmått Fil Lödkolv Såg Stålskala Plåtsax Skruvmejsel Skruvförsänkare

8 Maskiner Pelarborrmaskinen: Välja borr och spänna fast den i chucken.välja lämplig hastighet och kunna spänna fast arbetsstycket samt ställa in borrdjup. Kunna inställning av arbetsbordet. Svarven: Lära känna svarven och dess användningsområde och ha kännedom om olika svarv verktyg. Putsmaskinen: Kunna slipa på en planslip. Elkontursågen: Kunna såga tunnare material. Batteri / elektrisk borrmaskin: Kunna byta borr och använda den på ett betryggandesätt. Material / materialkännedom Känna till följande träslag Furu Björk Lind Al Bok En Ek Känna till följande: olika sorters skivmaterial, rundstav, plåt, stångmaterial, olika sorters metaller som tex. koppar, mässing, järn och tenn. Känna till kompletterande material tex. lim, skruv, spik, emaljpulver, läder, näver, lödtenn och olika beslag som tex. gångjärn, haspar och krokar. Ytbehandling Eleven skall känna till de vanligaste ytbehandlingsmetoderna. Miljömedvetenheten skall prägla undervisningen. Vi använder i första hand miljövänliga färger som är vatten baserade. Lack, paraffinolja, linolja, bets, lasyr och målarfärg. Hantverkstraditioner Lära sig flera olika slöjdtraditioner och att även reparationer är en naturlig del av detta.

9 Tekniker åk 3-5 Trä och metall Mätning. Kunna mäta längd, bredd och tjocklek. Handhyvling. Prova på. Sågning: Kunna behärska olika typer av handsågar och geringssågen. Samt att kunna såga efter en linje. Formning med rasp och fil: Kunna och veta hur man använder filens och raspens olika sidor. Borrning med handborrmaskin och drillborr: Kunna hålla borret lodrätt vid borrning. Formning med skärande handverktyg: Kunna skära ut en reliefbild och kunna göra en urholkning tex. en kåsa. Hörnsammansättning: Kunna spika och skruva ett hörn eller göra en borrtappning. Fogning: Kunna limma ihop två arbetsstycken. Montering av beslag: Kunna montera skringångjärn, hasp och krokar. Metallbearbetning: Kunna kallsmida enklare former. Emaljering: Känna till vad emalj är och hur man smälter pulver till glasmassa.

10 Tekniker år 6-9 Trä Foglimning: Känna till hur bräderna skall sammanfogas. Geringssåga: Kunna ställa in 45. Montering av gångjärn, lås och beslag: Kunna mäta ut, rita på och montera. Svepning: Kunna böja trä med hjälp av basning. Få kännedom om svepning och teknikens bakgrund och dess användningsområde. Svarvning: Kunna montera arbetsstycket i svarven och längdsvarva. Känna till vilka järn som används vid olika typer av svarvning. Bildhuggning: Forma ett arbetsstycke till en föreställande bild eller ett mönster. Metall Kallsmide : Kunna med hjälp av hammare bocka och smida. Vridning: Kunna vrida stångmaterial till skruvmönster. Drivning: Driva en plan plåt till en skålad form. Polering: kunna med polerhammare och polerputs få fram en jämn och blank yta. Borrning: Kunna med hjälp av körnare göra hålmarkering och på lämpligtsätt spänna fast arbetsstycket. Filning: Kunna grada och fila till en jämn yta. Sammanfogningar av material Använda olika sorters lim och använda lämpliga press och spännverktyg. Kunna välja mellan spik, skruv och centrumtapp för att på ett estetiskt och funktionellt sätt samman foga arbetsstycken. Kunna välja mellan popnitning, skruvning och lödning vid samman fogning av metaller.

11 Trä- och metall slöjden Uppnåendemål Åk 5 Kunna göra en enkel skiss och måttsätta den. Arbeta efter egna idéer och förslag. Känna till och arbeta efter säkerhetsföreskrifter. Med handledning kunna hantera: Handhyvel Putsmaskin Handsåg Borrmaskin Strykmått Stämjärn Håljärn Känna till de i slöjden förekommande materialen som: Skruv Spik Färger Beslag Skivmaterial De vanligaste träslagen Kunna välja sammansättningsmetod mellan: Skruva Spika Limma Med handledning välja ytbehandlingsmetod. Ha en medvetenhet om färger, lacker och miljön. Kännedom om kompletterande material. Med handledning kunna bearbeta material i metall. Ta ansvar för både sin egen och den gemensamma arbetsmiljön.

12 Trä- och metallslöjden Uppnåendemål Åk 9 Utifrån egen ide rita/ skissa och måttsätta en arbetsbeskrivning. Genomföra och värdera sitt arbete. Hantera enkla rit och bildprogram i datorn. Ta eget initiativ och ansvar. Känna till och arbeta utifrån gällande säkerhetsföreskrifter. Få ett miljötänkande genom slöjdarbetet. Kunna arbeta självständigt och samarbeta. Kunna hantera: Handhyvel Överhandsfräs Sågar Handborrmaskiner Stämjärn Håljärn Pelarborrmaskin Svarven Övriga handmaskiner Kunna välja sammansättningsmetod : Skruva Spika Limma Träpluggning Nitning Skruv och mutter Lödning Kunna använda olika ytbehandlingsmetoder. Kännedom om kompletterande material som: Skinn Horn Näver Faner Ta ansvar för både sin egen och den gemensamma arbetsmiljön.

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Slöjd Ämnets syfte och roll i utbildningen Slöjdämnet bidrar till elevernas allsidiga utveckling genom att öva upp deras skapande, manuella och kommunikativa förmåga. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Trä- och metallslöjds planering Olaus Petriskolan, Örebro

Trä- och metallslöjds planering Olaus Petriskolan, Örebro Klass/Nr Arbetsområde Kommentar Hänvisning Läroplan 3:1 Presentation av slöjden och slöjdsalen Vi börjar med genomgång av salen samt säkerhetsföreskrifter. 3:2 Namnskylt Eleven börjar med att: Skissa,

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02 KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD Reviderade 2009-04-02 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med

Läs mer

Broskolans. röda tråd i Slöjd

Broskolans. röda tråd i Slöjd Broskolans röda tråd i Slöjd Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Bygga upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda. Öka finmotoriken Tillägna sig kunskaper om god arbetsmiljö.

Läs mer

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven:

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven: Idé och formgivning utvecklar kunskaper och lust till ett kreativt skapande utifrån egna erfarenheter och intressen, bygger upp en handlingsberedskap för det dagliga livets behov med beaktande av aspekter

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

Trä- och metallslöjds planering 2013-2014 Olaus Petriskolan, Örebro

Trä- och metallslöjds planering 2013-2014 Olaus Petriskolan, Örebro Klass/Nr Arbetsområde Kommentar Hänvisning Läroplan 3:1 Presentation av slöjden och slöjdsalen Vi börjar med genomgång av salen samt säkerhetsföreskrifter. 3:2 Namnskylt Eleven börjar med att: Skissa,

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

MÅL LÄSÅR 3. Lövsågning, Kontursåga, Träkonskruktion

MÅL LÄSÅR 3. Lövsågning, Kontursåga, Träkonskruktion MÅL LÄSÅR 3 Lövsågning, Rita flera skisser på din tänkta idé. Tekniker: Lövsåga, putsa, borra, måla samt limma. Materiallära: Mdf Säkerhetsföreskrifter vid sågning med kapsåg o lövsåg. Kulturarv: Titta

Läs mer

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. LPP i slöjd år 6. Syfte: Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på kvalitet och miljö.

Läs mer

LOKAL PLANERING I SLÖJD TRÄ/METALL och TEXTIL FÖR FUNÄSDALENS SKOLA. Funäsdalens skola HT 2009

LOKAL PLANERING I SLÖJD TRÄ/METALL och TEXTIL FÖR FUNÄSDALENS SKOLA. Funäsdalens skola HT 2009 LOKAL PLANERING I SLÖJD TRÄ/METALL och TEXTIL FÖR FUNÄSDALENS SKOLA Funäsdalens skola HT 2009 Syften och mål med undervisningen i Slöjd Funäsdalen augusti 2009 Slöjdämnet skall bidra till elevernas allsidiga

Läs mer

Ånässkolan Bagaregårdsskolan

Ånässkolan Bagaregårdsskolan Ånässkolan Bagaregårdsskolan Hyvelbänk Någon form av arbetsbänk, där man kan spänna fast sina arbetsstycken, måste man ha och då är naturligtvis en hyvelbänk det bästa. En hyvelbänk skall framför allt

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Centralt innehåll benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt till exempel virkning och urholkning. Lärområde

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

Esko Mäkelä. Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet

Esko Mäkelä. Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet Esko Mäkelä Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet Slöjdens estetiska uttrycksformer olika sätt att arbeta in mening och uttryck i material Slöjdens tre konfliktytor

Läs mer

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: VERKSTADSTEKNIK Ämnet verkstadsteknik behandlar bearbetning och sammanfogning av olika material. Ämnet handlar om tekniker och utrustning som används för att bearbeta och sammanfoga material. I ämnet ingår

Läs mer

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering.

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Remissversion av kursplan i slöjd i grundskolan Slöjd Syfte Människans förmåga att bearbeta material och tillverka föremål är väsentlig för både individens och samhällets utveckling. Att slöjda är ett

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

VERKTYG 8an. Namn och användning

VERKTYG 8an. Namn och användning VERKTYG 8an Namn och användning Verktyg att slå med Snickarhammare (spika och dra ut spik) Kulhammare (har rundad del som kan användas för att forma plåt) Penhammare (har en smal platt del som kan användas

Läs mer

Innehållsförteckning.

Innehållsförteckning. Metallarbete 1 Innehållsförteckning. Olika Metaller.! 4 Järn.! 4 Koppar.! 4 Mässing.! 4 Silver.! 4 Aluminium.! 4 Lödning! 5 Verktygskunskap! 6 Planering! 8 1. Skissa! 8 2. Design och formgivning.! 8 3.materialval!

Läs mer

Studieplan i textilslöjd år 7-9

Studieplan i textilslöjd år 7-9 Studieplan i textilslöjd år 7-9 I år 7 har eleverna hemkunskap ena terminen och slöjd den andra terminen. Under "slöjdterminen "ska de ha båda slöjdarterna. Det innebär att eleverna ä 9 x 80 min i vardera

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213 ÖJD 3.16 ÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Slöjd Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i slöjd sträva efter att eleven bygger upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda, utvecklar

Läs mer

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN Byggsats Elektromekanik/Mekatronik L08-1 MODERN ELMILJÖ För att få en överblick av hur den här byggsatsen skall göras och till vad den skall användas, finns på www.modernelmiljo.se en film som kort beskriver

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

Kursplanen i ämnet slöjd

Kursplanen i ämnet slöjd DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet slöjd Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Material som används i slöjden

Material som används i slöjden Sid 1(5) Material som används i slöjden Namn Bild Information om Spånskiva Består av spån och flisor sammanpressade med lim. Används oftast som blindträ (sådana delar som inte syns), exempelvis under fanér.

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksidan 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksida 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Slim fit joggers. Alternativ för ficka. Storlek 32-54

Slim fit joggers. Alternativ för ficka. Storlek 32-54 Slim fit joggers Alternativ för ficka. Storlek 32-54 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filne för eget privat bruk. Du får ej sälja, byta eller dela mönstret

Läs mer

Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att:

Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att: Slöjd Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att: formge och framställa föremål med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker, välja och motivera tillvägagångssätt

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Engelholm Audio Dämpvägg

Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio s dämpvägg är enkel, funktionell och estetiskt tilltalande. Engelholm Audio s högtalare presterar mycket väl i rum där Engelholm Audio s dämpvägg nns. En enkel

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box CDT 2009-09-01 2009-08-07 EXCEPTO1150A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Reflektioner och resultat utifrån frågeställningarna tas tacksamt emot och kommer att användas som ett led i KomTeks förbättringsarbete.

Reflektioner och resultat utifrån frågeställningarna tas tacksamt emot och kommer att användas som ett led i KomTeks förbättringsarbete. Teknikbingo Ord Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta med jämställdhets-

Läs mer

Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola

Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola Gulsippans förskola Avdelningar: Lilleskutt Skalman Vad ska vi göra? Vi ska besöka Gulsippans förskola och intervjua de äldre barnen

Läs mer

Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9

Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9 Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9 Åk 8 ÅK 8-9 Här följer en kort presentation av våra tillvalsämnen. Informationen är skriven av de lärare som för tillfället undervisar i ämnet. För närmare information

Läs mer

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9.

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9. Bästa vårdnadshavare, Vi önskar få in elevernas val av tillval inom vecka 9 (veckan efter sportlovet). Valet görs på valkortet som lämnas in åt elevhandledaren. Eleven väljer mellan bildkonst och musik

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 PROVLAPPAR NYCKELSMYCKE ÅR 3. Start & Slut ATT SCRAPPA, SY OCH BRODERA ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 PROVLAPPAR NYCKELSMYCKE ÅR 3. Start & Slut ATT SCRAPPA, SY OCH BRODERA ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM 08 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TIPS INFÖR SÖMNAD UR PÄRMEN 1 VID VIKARIAT TIPS & BLANKETTER FÖR EN SEPARAT VIKARIEPÄRM ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM VÄLKOMMEN (1-5 REGISTER) INFORMATION INOM SKOLAN UPPGIFTER /

Läs mer

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Riskbedömning Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1... Borrning 1.1... Pelarborr 1.2... Skruvdragare 7.1... Slipning 7.1... Slipsten 7.2... Vinkelslip 2... Sågning 2.1... Bandsåg

Läs mer

Smidiga stegsnurraren Sonja

Smidiga stegsnurraren Sonja Smidiga stegsnurraren Sonja När Sonja ställs på stegens översta pinne kommer hon att snurra sig ner, pinne för pinne, tills hon når marken. Se en film på produkten: http://youtu.be/oza5sjk3jyw Vilket material

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9 Kunskaps område Estetisk framställning Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Olika sätt att skapa, till exempel imiterande

Läs mer

SLÖJD. Läroämnets uppdrag

SLÖJD. Läroämnets uppdrag SLÖJD Läroämnets uppdrag Läroämnet slöjd har som uppdrag att lära eleverna att hantera på ett heltäckande sätt. I detta ingår självständig eller gemensam planering och framställning av en produkt eller

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger

Läs mer

Flygande fågeln Fia. När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten:

Flygande fågeln Fia. När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten: Flygande fågeln Fia När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten: http://youtu.be/kpxp7v2fdzu Vilket material behöver man? Ett plastlock ca 15 x 15 cm 2 st glasspinne,

Läs mer

Slim fit joggers child

Slim fit joggers child Slim fit joggers child Alternativ för ficka. Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja, byta eller

Läs mer

Aktuella mål: F-3. År 1: Tema Året

Aktuella mål: F-3. År 1: Tema Året Aktuella mål: F-3 År 1: Tema Året Eleven ska kunna: Sin födelsedag Veckodagarna i rätt ordning Månaderna i rätt ordning Årstiderna Skriva datum på ett sätt Klockan, hel och halv timme Eleven ska känna

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Elevens namn: Klass: Har ännu ej startat arbetet mot detta mål (har ej påbörjat arbetet i detta moment)

Elevens namn: Klass: Har ännu ej startat arbetet mot detta mål (har ej påbörjat arbetet i detta moment) ÅR 1-4 BILD 1 (1) År 1-4 Bild - kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, - kunna använda egna och andras bilder för att berätta, beskriva eller förklara - - ha grundläggande

Läs mer

Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner

Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner Makeriet Om programserien Makeriet är en programserie med åtta program där respektive avsnitt är femton minuter långt. I serien besöker barn programledarna Arantxa

Läs mer

Mekaniska majblomman Maja

Mekaniska majblomman Maja Mekaniska majblomman Maja När du vevar på veven så vecklas blombladen ut och sluts igen. Se en film på produkten: http://youtu.be/wknidub45si Vilket material behöver man? Papplåda Rundstav 8 mm Elrör 16

Läs mer

Sammanfattning av materialets innehåll 1. Hur materialet är tänkt att användas 2. Avsikten med materialet 3. Principer för årskursplanering 6

Sammanfattning av materialets innehåll 1. Hur materialet är tänkt att användas 2. Avsikten med materialet 3. Principer för årskursplanering 6 Innehållsförteckning Sammanfattning av materialets innehåll 1 Hur materialet är tänkt att användas 2 Avsikten med materialet 3 Undervisningens planering 5 Principer för årskursplanering 6 Exempel på årskursplaneringar

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka

matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka luis.stubing@nacka.se Komplex komple x, som består av många delar vilka hänger samman på ett svåröverskådligt sätt; som består av

Läs mer

Innehåller allt som behövs för genomföra ett lyckat arbetsområde i trä- och metallslöjd.

Innehåller allt som behövs för genomföra ett lyckat arbetsområde i trä- och metallslöjd. Innehåller allt som behövs för genomföra ett lyckat arbetsområde i trä- och metallslöjd. Lärarhandledning att skriva ut på vanliga A4-papper. Arbetsbeskrivningar som kan skrivas ut till lämpliga elevinstruktioner.

Läs mer

Diviga diodtavlan Diana

Diviga diodtavlan Diana Diviga diodtavlan Diana En tavla med motivet förbättrat med lysande dioder. Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Plywood 4 mm Träregel 45 x 45 mm Lysdioder

Läs mer

Slöjdprojektet årskus 9

Slöjdprojektet årskus 9 Slöjdprojektet årskus 9 Nu i nian är er uppgift att formge, planera, genomföra och utvärdera ett större projekt i textilslöjden. Vi kommer arbeta med: Formgivning och skiss i form av ett kollage/moodboard.

Läs mer

Add on Fairy Princess

Add on Fairy Princess Add on Fairy Princess 3 olika ärmlängder Extra överdel med ärm som man byter ut på Fairy Princess Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen

Läs mer

Knot another dress. 2 olika halsringningar 2 olika kjolar Flera olika längdalternativ på båda kjolarna fickor Storlek 34-54

Knot another dress. 2 olika halsringningar 2 olika kjolar Flera olika längdalternativ på båda kjolarna fickor Storlek 34-54 Knot another dress 2 olika halsringningar 2 olika kjolar Flera olika längdalternativ på båda kjolarna fickor Storlek 34-54 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior

Läs mer

Basic raglan male. 2 olika ärm alternativ med flera olika längder. 3 olika längder Alternativ för colourblock Storlek S-XXXXL

Basic raglan male. 2 olika ärm alternativ med flera olika längder. 3 olika längder Alternativ för colourblock Storlek S-XXXXL Basic raglan male 2 olika ärm alternativ med flera olika längder. 3 olika längder Alternativ för colourblock Storlek S-XXXXL Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior

Läs mer

Riskbedömning. Träslöjd

Riskbedömning. Träslöjd Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1 Borrning 1.1 Pelarborr 1.2 Skruvdragare 7.1 Slipning 7.1 Slipsten 7.2 Vinkelslip 2 Sågning 2.1 Bandsåg 2.2 Kontursåg 2.3 Sticksåg 2.4 Cirkelsåg

Läs mer

Super Mega Comfy Top

Super Mega Comfy Top Top med alternativ för längre bak Alternativ för colour block Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

Slöjd. Innehåll. Bedömningsmatriser sid. 2. Ramar och regler för betygssättning sid. 11. Hela eller delar av kunskapskraven sid.

Slöjd. Innehåll. Bedömningsmatriser sid. 2. Ramar och regler för betygssättning sid. 11. Hela eller delar av kunskapskraven sid. BEDÖMNINGSSTÖD I ÅRSKURS 6 Slöjd Innehåll Bedömningsmatriser sid. 2 Ramar och regler för betygssättning sid. 11 Hela eller delar av kunskapskraven sid. 11 Betygsstegen B och D sid. 11 Första betygssättningstillfället

Läs mer

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan Elevens Val 2015-2016 Breviksskolan FOTO Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. Varje lektion

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Sy en kjol med fickor! 2013 Eva Söderberg

Sy en kjol med fickor! 2013 Eva Söderberg Sy en kjol med fickor! 2013 Eva Söderberg Börja med att lägga ut tyget dubbelvikt. Detta är inte riktigt helt i ena kanten men där kan jag lägga de små delarna när jag klippt de större. Prova att lägga

Läs mer

Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola

Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola Beställningsuppdraget i Åk9 - ett samarbete mellan skola och förskola Knyttets förskola Avdelningar: Lingon & Blåbär Vad ska vi göra? Vi ska besöka Knyttets förskola och intervjua barnen (0-5 år) och pedagogerna,

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Tyglappar MÖNSTERMALLAR APPLIKATION LAPPTEKNIK. LAPPTEKNIK PÅ SYMASKIN Form: triangel, kvadrat och rektangel MONTERING KVILTA

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Tyglappar MÖNSTERMALLAR APPLIKATION LAPPTEKNIK. LAPPTEKNIK PÅ SYMASKIN Form: triangel, kvadrat och rektangel MONTERING KVILTA 07 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TIPS MÖNSTERMALLAR TIPS INFÖR SÖMNAD UR PÄRMEN ATT SY FÖR HAND ATT SY PÅ SYMASKIN KLIPPA UT TYGLAPPAR SKÄRA UT TYGLAPPAR MÖNSTERMALLAR: trianglar, kvadrater, rektanglar, cirklar,

Läs mer

Handledning av arbetsprocess och rapportskrivande. Skrivråd. Förberedelser inför vårutställning och vårutställningen.

Handledning av arbetsprocess och rapportskrivande. Skrivråd. Förberedelser inför vårutställning och vårutställningen. 22/8 2016 Bilaga till kurs 1.4 Delmoment Material, teknik och teori: Repetition och/eller fördjupning Projektarbete: Eget arbete. Handledning i projektarbetet, färg och form. Handledning av arbetsprocess

Läs mer

Veviga vindsnurran Vilma

Veviga vindsnurran Vilma Veviga vindsnurran Vilma Skapa ett skönt blås genom att veva igång den här handdrivna fläkten! Se en film på produkten: http://youtu.be/hoo0-pegeqy Vilket material behöver man? Trälist 20 x 20 mm Trälist

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Broderi 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 3

Broderi 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 3 4 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 FRITT 3 FRITT BRODERI PLANER INTRODUKTION ARBETSPLAN BRODERIMÖNSTER FLORA BRODERI STYGN FÖRSTYGN, EFTERSTYGN STJÄLKSTYGN, PLATTSÖM SCHATTÉRSTYGN,

Läs mer

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years)

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years) Halterneck dress 2 olika kjolar Fickor Eu strl 80-164 (US 12 monts-14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med flat försänkt skalle Nit med kullrig skalle Blindnit Denna nit använder

Läs mer

Ett litet kompendium för att börja Omskapa.

Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Det här kompendiet får inte spridas vidare utan att fråga The Wardrobe om lov. Maila till info@the-wardrobe.se om du har frågor eller vill sprida detta vidare.

Läs mer

Puzzle Dress. 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl (US 4-24)

Puzzle Dress. 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl (US 4-24) 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl 34-54 (US 4-24) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk.

Läs mer

Strålande skrivaren Sara

Strålande skrivaren Sara Strålande skrivaren Sara Lyser upp när du skriver, perfekt för att skriva hemligheter i mörker. Se en film på produkten: http://youtu.be/nt1c3xhkid8 Vilket material behöver man? Genomskinlig bläckpenna

Läs mer

Plaggmönster. & Illustrator

Plaggmönster. & Illustrator 7,6 cm 6,5 cm 2,5 cm 3 cm Ärmhålsbredd: 10,6 cm 2,5 cm 2,5 cm 2 cm 2 cm 12 pt 3 cm 2,5 cm Plaggmönster & Illustrator c a b GRUNDLINJEN MITT FRAM MITT BAK BYSTVIDDSLINJEN MIDJELINJEN Kursens innehåll Material,

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

En snygg festklänning - av återbruk

En snygg festklänning - av återbruk En snygg festklänning - av återbruk Här är mönster och arbetsbeskrivning på denna ursnygga klänning av återbruk! Material du behöver: Här: En gardinlängd. Dold osynligt blixtlås 55. 1 st. hyska och hake

Läs mer

Slöjd. Grönt, lönt och skönt!

Slöjd. Grönt, lönt och skönt! Slöjd Grönt, lönt och skönt! I slöjden utvecklas många viktiga förmågor Alla behöver en handlingsberedskap i sitt dagliga liv. Att utifrån en uppgift eller egen idé planera, prova, erfara, lösa och värdera

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 HEM SKRIV UT Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i hem- och konsumentkunskap ger kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde

Läs mer

Introduktion till tidningsprojektet

Introduktion till tidningsprojektet Introduktion till tidningsprojektet Välkommen till ett arbetsmaterial om skogen. Vi vill ge dig, ditt arbetslag och dina elever möjlighet att arbeta tillsammans på ett kreativt och lustfyllt sätt. Därför

Läs mer

Fladdrande flygfäet Felicia

Fladdrande flygfäet Felicia Fladdrande flygfäet Felicia Fladdrar runt flera varv på ett härligt sätt och låter nästan som på riktigt när det krockar med något! Se en film på produkten: http://youtu.be/ng1r-zxveyq Vilket material

Läs mer

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN Använd denna checklista när du förbereder dig inför praktikprovet. För att få genomföra det praktiska provet ska du vara väl förtrogen med maskinen och de olika arbetsteknikerna så att du självständigt

Läs mer

High low dress. Kort fram och lång bak Fickor Eu strl (US 12 months - 14 years)

High low dress. Kort fram och lång bak Fickor Eu strl (US 12 months - 14 years) High low dress Kort fram och lång bak Fickor Eu strl 80-164 (US 12 months - 14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du

Läs mer

3.4 Snickeri. Fönsterbågar

3.4 Snickeri. Fönsterbågar Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.4 Snickeri. Fönsterbågar VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Byggnadshyttan

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer