Här får du lära dig mer om hur vi har tagit kontakt med varandra genom historien.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Här får du lära dig mer om hur vi har tagit kontakt med varandra genom historien."

Transkript

1 Här får du lära dig mer om hur vi har tagit kontakt med varandra genom historien.

2 Hur man började ta kontakt Att kommunicera med varandra att på olika sätt berätta saker för varandra är en av de förmågor som gör människan unik och skiljer oss från djuren. En del forskare menar att det var när våra förfäder lärde sig tala som vi blev människor. Till att börja med skickades meddelanden med hjälp av kroppen t.ex. vissla, joddling, rop eller sång.

3 Musikinstrument Musikinstrument är också redskap som har använts för att skicka budskap över långa sträckor. Man använde t.ex. trummor, näverlurar m.m.

4 Eld och rök I Sverige under medeltiden kedjor av signaleldar för att förvarna när fienden var på väg. När en eld tändes, såg man den på nästa ställe och tände en eld där också. Även nordamerikanska indianerna tände eldar för att skicka meddelanden.

5 Hur kunde människor skicka meddelanden till varandra innan det fanns skriftspråk? (Skriv fråga och svar i ditt skrivhäfte.)

6 Det skrivna ordet Visslingar, rop och röksignaler alla har de en stor nackdel: de försvinner nästan omedelbart. Hur skulle man kunna bevara information och kunskap? Första steget var historieberättarna som lärde som lärde sig sagor och myter utantill och förde dom vidare till nästa generation. När människan lärde sig att använda skrivna tecken gick det mycket lättare att spara och sprida information och kunskap.

7 Skriftspråkets uppkomst Kilskrift De första som skapade ett skriftspråk var Sumererna som bodde i Mesopotamien (där Irak ligger nu) för 5000 år sedan. Med en trästicka tryckte de in kilformade märken i mjuk lera som sedan fick torka, kilskrift. Hieroglyfer Nästan samtidigt uppkom hieroglyferna i Egypten. De målade med pensel eller ristade i sten.

8 Ungefär år 1200 f.kr. kom fenicierna (i nuvarande Libanon) på att använda ett alfabet, där varje tecken stod för en konsonant. Grekerna förbättrade systemet genom att lägga till vokaler. Romarna lånade det grekiska alfabetet, men gjorde om bokstäverna lite, och därmed hade de skapat de tecknen som du läser just nu.

9 Papyrus I Egypten kom man på att strandgräset som man flätade till mattor även kunde gå bra att skriva på. Materialet fick samma namn som gräset papyrus. Papyrusen kunde bara växa i Afrika.

10 Pergament I Romarriket och resten av Europa var det specialbehandlade, torkade djurhudar pergament - som var det vanligaste skrivmaterialet ända fram till 1500-talet e.kr.

11 Papper Kineserna uppfann det riktiga pappret på 100-talet e.kr. Papper består av cellulosa, som man får att filta ihop sig. Sedan brer man ut pappret i ett tunt skikt och låter det torka. Cellulosan fick de från exempelvis lin eller bomull. Det finns ännu mer cellulosa i trä, men det dröjde fram till 1800-talet innan man kom på hur man skulle göra det.

12 Boktryckarkonsten Böcker kom först till genom att munkar satt och skrev av andra böcker. De var därför dyra och väldigt sällsynta. Genom tryckkonsten kunde böckerna nå ut till många människor. Då kunde man för första gången massproducera böcker och andra skrifter, något som fick stor inverkan på både religion, politik, kultur och teknik.

13 Johann Gutenberg På 1400-talet kom Johan Gutenberg, en tysk guld-smed, på idén att tillverka spegelvända bokstäver av metall. Han använde de lösa bokstavstyperna och fogade ihop dessa till ord. De beströks sedan med trycksvärta och pressades mot pappret i en stor press.

14 Att skicka information Med skrivna och tryckta meddelanden kunde man både sprida sitt budskap till andra platser och bevara det för framtiden. Men fortfarande tog det mycket lång tid att få fram exempelvis ett brev. Man ville ha ett sätt att skicka meddelanden snabbare än den snabbaste ryttaren.

15 Vem var Johann Gutenberg och vilken betydelse fick hans uppfinning för hur man kan sprida meddelanden? (Skriv fråga och svar i ditt skrivhäfte.)

16 Titta på sida VIII Skriv i ditt skrivhäfte. Ge två exempel på vad vi inom tekniken menar med: Att transformera Att transportera Att lagra Att kontrollera, styra och reglera

17 Morse Amerikanen Samuel Morse, , började fundera på om man kunde använda elektricitet för att skicka meddelanden. I början av 1830-talet var han färdig både med en elektrisk telegraf och det speciella alfabet, Morsealfabetet, med korta och långa signaler som används än idag.

18 Bell och Edison Skotten Alexander Graham Bell kunde 1876 presentera telefonen. Två år senare skapade amerikanen Thomas Alva Edison fonografen som kunde spara ljudet av tal och musik. Tyskamerikanen Emelie Berliner uppfann grammofonen Den liknade fonografen men kunde lättare kopieras.

19 Läs tyst Marconi spred budskap utan ledningar på sida 10. Vad var det Marconi kom på?

20 Dagens kommunikationsteknik De första datorerna var räknemaskiner byggde den amerikanska militären apparater för att beräkna hur man skulle sikta med kanoner. Man började bygga maskiner som fungerade digitalt. Det betyder att strömmen bara kan ha två lägen, ett eller noll. På samma sätt som med morsealfabetet så har alla siffror, tal, bokstäver och bilder en kod med ettor och nollor.

21 Datorn 1946 byggdes den allra första digitala datorn i USA och den fyllde ut en stor sal uppfanns transistorn (fungerar som en förstärkare av en elektrisk signal eller som en strömbrytare) och då kunde datorn göras mycket mindre och strömsnålare. I Sverige utvecklade man inga egna datorer eftersom man uppskattade att det aldrig skulle behövas mer än två-tre datorer i hela Sverige.

22 Den stora datorrevolutionen kom först under talet. Då blev de tillräckligt små och billiga för att man skulle kunna skapa persondatorn. Om datorn har utrustning för att göra låtsasvärlden verklighetstrogen, kallar man den för virtual reality. Detta används t.ex. av blivande piloter och läkare för att öva.

23 ENIAC ENIAC var en av de första digitala datorerna och den byggdes mellan ENIAC kunde räkna 4500 additioner varje sekund. En moder mobiltelefon kan göra ungefär 500 miljarder beräkningar varje sekund. Leta reda på en bild av ENIAC.

24 Internet Internet började utvecklas 1969 när några Amerikanska universitet kopplade samman sina datorer. Internet är idag ett nätverk mellan miljontals datorer över hela världen. Det stora genombrottet kom i början av 90-talet, dels för att man började med World Wide Web (hemsidorna), dels för att fler företag och privatpersoner började få tillgång till nätet.

25 Satelliter I oktober 1957 sände Sovjetunionen upp världens första konstgjorda satellit. En satellit är ett föremål som åker i en bana runt jorden på samma sätt som månen gör. Vissa satelliter har gett oss kunskaper om rymden och vår egen planet. Kommunikationssatelliterna har du nytta av så gott som varje dag. De som du bäst känner till är kanske tv-satelliterna, som kan skicka tv-program.

26 Ta reda på! Ett antal satelliter bildar tillsammans det som kallas GPS. Vad är GPS? (svara i ditt skrivhäfte)

27 Mobiltelefon Mobiltelefonen är ännu en apparat som under de senaste 30 åren har revolutionerat våra möjligheter att kommunicera. Kring 1970 kom de första riktiga mobiltelefonerna. Jämfört med dagens teknik var de fortfarande klumpiga och dyra. Under 1980-talet blev mobiltelefonen så liten och behändig att den fick plats i fickan. Den blev då vanlig bland människor som behövde den i arbetet eller som ville ha den som en statuspryl. Under 1990-talet sjönk sedan priset så att den blev en vardagsartikel för många människor.

28 Är den snabba kommunikationen enbart bra? Många människor drabbas av informationsstress. Man får för mycket information och klarar inte av att sortera fram det som verkligen är intressant. Man kan också känna press, till exempel på arbetet, att kunna plocka fram rätt information på några sekunder. En del av de här problemen kommer att lösa sig när alla blir mer vana vid det stora informationsflödet och lär sig att gallra bort det oviktiga. Troligtvis kommer ny teknik hjälpa oss med detta datorprogram som lär sig att vilken information just du behöver.

29 Ta reda på! Vad menas med Internet of Things? (svara i ditt skrivhäfte) Ta reda på några fördelar med Internet of Things. Ta reda på några nackdelar med Internet of Things.

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Skrivkonstens historia

Skrivkonstens historia Skrivkonstens historia Hur allting började 5000 f.kr. Egyptierna uppfann pappret 5000 år f.kr. som tillverkades av papyrus. Kineserna uppfann finpappret 3000 år senare. 3500 f.kr. Sumererna byggde upp

Läs mer

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik Detta ska du kunna: Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, t ex trafiksystem, nätverk för datakommunikation, vattenoch avloppsystem

Läs mer

Dagens kommunikationsteknik

Dagens kommunikationsteknik Dagens kommunikationsteknik Datorn genom historien och framtiden som ett hjälpmedel till kommunikation. När du har läst det här avsnittet skall du: känna till datorns historia veta vilka tekniker man använder

Läs mer

Sammanfattning det allra, allra viktigaste

Sammanfattning det allra, allra viktigaste Språkhistoria Sammanfattning det allra, allra viktigaste Ni bör ändå fylla på från häftet med svensk språkhistoria samt från mina genomgångar och klassdiskussioner. Sammanfattning språkets uppkomst Språket

Läs mer

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B BIG BANG BIG BANG 13,8 miljarder år sedan Universum var extremt tätt, varmt och koncentrerat i en punkt Rymden började

Läs mer

Bokstavshistoria. & Teckensnitt

Bokstavshistoria. & Teckensnitt Bokstavshistoria & Teckensnitt Bokstävernas ursprung Kilskriften; utvecklad ca 3500 f.kr. av sumererna i Mesopotamien. Piktogram; en (förenklad) bild som representerar en bestämd sak, t.ex. en sol Sumererna

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

Du kan även lyssna på sidorna i läroboken: Teknik direkt s Lyssna gör du på inläsningstjänst.

Du kan även lyssna på sidorna i läroboken: Teknik direkt s Lyssna gör du på inläsningstjänst. Datorn När du har läst det här avsnittet skall du: känna till datorns historia kunna vilka tekniker man använder för att ta kontakt idag kunna reflektera kring fördelar och nackdelar med modern kommunikationsteknik

Läs mer

Vad du ska känna till om språk så här långt.

Vad du ska känna till om språk så här långt. Vad du ska känna till om språk så här långt. Hur många språk finns det i världen? Det finns ingen exakt siffra, men någonstans mellan 6000 och 7000 språk talas i världen. Vissa språk saknar skriftspråk.

Läs mer

Tema 5 Den största - Årskurs 1

Tema 5 Den största - Årskurs 1 Den största uppfinningen - årskurs 1 Den som har tillgång till tjugonio bokstäver och tio siffror, ha tillgång till all världens kunskap. Syfte Syftet med arbetet är: - Att eleverna inser vilken glädje

Läs mer

Information & Kommunikation

Information & Kommunikation Information & Kommunikation . Johan Ekdahl Johan.ekdahl@horby.se 0709182157 www.joekdahl.se Ämnet Information & Kommunikation Läroplan Massa Microsoft Office. Word, Excel och Powerpoint. Material: Uppgiftsboken.

Läs mer

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt.

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt. Bli en källspanare! Handledning för presentation Ruta 1 Bli en källspanare! Ruta 2 En källa är en informationsbärare, dvs något som bär information till oss. En källa kan vara nästan vad som helst, så

Läs mer

Bilden och kommunikationen

Bilden och kommunikationen Bilden och kommunikationen UTTRYCK OCH INNEHÅLL = TECKEN TECKEN = här menas semiotiskt Den minsta betydelsebärande delen i ett språk Tecken tolkas med hjälp av koder Utan koder - inga tecken - obegripligt

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

Kursplanering i Svenska B

Kursplanering i Svenska B Kursplanering i Svenska B Vad ska vi göra i vår? Kursplanen säger att ni skall känna till några väsentliga drag i hur det svenska språket har utvecklats från äldsta tider till våra dagar. Vad innebär det?

Läs mer

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517 14 Enkla maskiner Enkla maskiner, eller som man ibland säger, enkla mekanismer, hör till de allra tidigaste tekniska uppfinningarna som människan känner till. Kilen Enkla maskiner har varit kända ända

Läs mer

S T Y R A UPPGIFTERNA. Teknik åk 9, ht 18. Programmera i scratch, visa upp Delta vid programmeringsbesök på Kulla senare i höst

S T Y R A UPPGIFTERNA. Teknik åk 9, ht 18. Programmera i scratch, visa upp Delta vid programmeringsbesök på Kulla senare i höst S T Y R A Teknik åk 9, ht 18 v. 37 Programmering i scratch v. 38 Tyskgruppen gör detta på torsdagslektionen och franskgruppen gör detta på fransklektionerna den 25/9 och 2/10. 1. Fortsätt programmera i

Läs mer

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva.

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Utgångspunkt Inledande genomgång Förändring är liv Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Vi föds och vi utvecklas och förändras varje dag, varje minut, varje

Läs mer

De första städerna. Mesopotamien

De första städerna. Mesopotamien De första städerna Mesopotamien Mesopotamien = Området mellan floderna Eufrat och Tigris Världens första högkultur Den sumeriska högkulturen uppstod omkring 5000 år sedan. VARFÖR JUST I MESOPOTAMIEN? Bästa

Läs mer

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi Att kunna: Hur levde människan innan hon blev bofast? Vad är det som kännetecknar en högkultur? Hur var det nya samhället när människan blev bofast? Hur uppstod högkulturen Egypten? Vad är det som kännetecknar

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Datorns utveckling. Bild av ENIAC

Datorns utveckling. Bild av ENIAC Datorns utveckling År 1936 konstruerade den tyska ingenjörsstudenten Konrad Zuse den första elektroniska datorn, Z1, samt en rad andra datorer de förstördes 1944 när Berlin bombades under andra världskriget.

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

ENKEL Programmering 3

ENKEL Programmering 3 ENKEL Programmering 3 Figurer i långa rader Titta på de olika figurerna i de olika raderna. Kan du se att de olika figurerna i varje rad är placerade enligt ett visst mönster? Kan du lista ut vilken figur

Läs mer

Instuderingsfrå gor el och energi å k5

Instuderingsfrå gor el och energi å k5 Instuderingsfrå gor el och energi å k5 1.Vad uppfann Thomas Alva Edison? Glödlampan, men han hade också över 1000 patent på andra uppfinningar. 2. Ungefär när visades glödlamporna upp för vanligt folk

Läs mer

Planering Historia Antikens världar HT/2015. ÅK 7 Namn:

Planering Historia Antikens världar HT/2015. ÅK 7 Namn: Planering Historia Antikens världar HT/2015 ÅK 7 Namn: Preliminär planering i historia HT 2015 1 Veckomål vecka 39 Under denna vecka har man läst sidorna 6-15 Svarat på frågor s. 8 och 9. Tagit reda på

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN

ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN 1 ÖVNINGSUPPGIFTER MUMIER OCH GRAVEN 2 1. Mumier 1. Använd din lärobok i historia eller en uppslagsbok och ta reda på vad en mumie är. 2. Ta reda på varifrån de gamla egyptierna fick seden att mumifiera

Läs mer

1642 uppfann Blaise Pascal världens första mekaniska räknemaskin. Den kunde både addera och subtrahera. Den kan ses som en föregångare till datorn.

1642 uppfann Blaise Pascal världens första mekaniska räknemaskin. Den kunde både addera och subtrahera. Den kan ses som en föregångare till datorn. Datorns utveckling 1642 uppfann Blaise Pascal världens första mekaniska räknemaskin. Den kunde både addera och subtrahera. Den kan ses som en föregångare till datorn. Tre decennier senare konstruerade

Läs mer

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Prov i forntiden den 8/12 Vad kommer att komma på provet Ämnesområden Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Vad vi har kvar att gå igenom Andra högkulturer

Läs mer

Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet

Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet 3 Internet Detta kapitel presenteras det världsomspännande datanätet Internet. Här beskrivs bakgrunden till Internet och Internets uppkomst. Dessutom presenteras

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas)

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) Bilar 1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) T- Ford 1908-1927 av Henry Ford, Ford Motor Company Michigan USA 1950-60-70 amerikanska V8 motorer Vad är orsaken till att människan utvecklar

Läs mer

Telefoni. Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner?

Telefoni. Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner? Telefoni Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner? Det är frågor vi ska svara på i denna presentationen! Introduktion

Läs mer

Internets historia Tillämpningar

Internets historia Tillämpningar 1 Internets historia Redan i slutet på 1960-talet utvecklade amerikanska försvaret, det program som ligger till grund för Internet. Syftet var att skapa ett decentraliserat kommunikationssystem som skulle

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till.

B) Du ska kunna förklara vad energiprincipen är. C) Du ska kunna vilka former av energi som elektricitet kan omvandlas till. Instuderingsfrågor inför provet om elektricitet ht-2018 Hej! vecka 46 är det dags för prov om elektricitet. I detta dokument hittar du instuderingsuppgifter. Du hittar svaren antingen i texterna nedan

Läs mer

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder KEMINS GRUNDER -----{ 2 Keminsgrunder 1 J----- IAAeAåll-Kemi förr och nu sid.4 Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar Ämnens egenskaper sid. 10 sid. 14 Rena ämnen och blandningar Att separera

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Östbergsskolans loggbok!

Östbergsskolans loggbok! Östbergsskolans loggbok! Dag 1 det första vi gjorde var att gå varvet runt och lärde oss varandras namn. Det gick ganska snabbt,gruppen var ganska blandad,vissa gick i 6:an vissa i 7:an och några från

Läs mer

Från väskor till rymden????

Från väskor till rymden???? Från väskor till rymden???? Hur kan ett projekt börja med väskor och sluta med rymden? Clara och Emilia började designa och klippa väskor av papper. Flera barn nappade på idén, väskproduktionen tog fart.

Läs mer

VAD ÄR KOMMUNIKATION?

VAD ÄR KOMMUNIKATION? KOMMUNIKATION VAD ÄR KOMMUNIKATION? Ordet kommunikation VAD ÄR kommer KOMMUNIKATION? från det latinska ordet communis och betyder att dela eller att göra gemensam. Kommunikation är förmågan att dela information

Läs mer

Innan spistiden... använde man öppen eld till att laga mat.

Innan spistiden... använde man öppen eld till att laga mat. Spisens historia Innan spistiden... använde man öppen eld till att laga mat. Världens första spis Den första spisen tillverkades i gjutjärn och användes för att koka, steka, grädda och värma upp. Den tillverkades

Läs mer

Människan och Teknik

Människan och Teknik Mobiltelefon Historia Trådlös kommunikation har funnits sedan 40-talet, men det användes mest av militären, brandkåren, polisen etc. Det allra första telefonisystemet utvecklades av Sverige år 1950. Det

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

provlektion bonnierförlagen lära Jaaa! En... från

provlektion bonnierförlagen lära Jaaa! En... från Jaaa! En... provlektion från bonnierförlagen lära ÄMNE: Programmering och digital teknik ÅR: Passar främst år 3-5 SYFTE & MÅL: Att få lära sig roliga och spännande fakta om internet och att fundera och

Läs mer

Man får INTE gå förbi den grå skärmen och ut i resten av magasinet! Detta är enbart en nödutgång.

Man får INTE gå förbi den grå skärmen och ut i resten av magasinet! Detta är enbart en nödutgång. Lärarhandledning För hundra år sedan - Skola Här får en pedagog från skolan gå in i rollen som fröken och göra sin egen skoldag med barnen mycket nöje! Allt i skolsalen får användas, men tänk på att det

Läs mer

Medieteknik och medieutveckling

Medieteknik och medieutveckling Medieteknik och medieutveckling Bilder delvis ärvda av Nils Enlund Professor emeritus, Medieteknik och grafisk produktion Skolan för datavetenskap och kommunikation 1 Några grundläggande begrepp Vad är

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

Antikens världar. Instuderingsfrågor

Antikens världar. Instuderingsfrågor Antikens världar Instuderingsfrågor 1. Vilka spår av antikens kulturer kan vi uppfatta i vår egen tid? 2. Vad menas med ord och uttryck som folk och kultur? 3. Vad är skillnaden på ett kulturarv och ett

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om vikingarna. I boken får vi veta hur det var att vara en viking. Vi får svar på en del frågor, till exempel: Vad hade kvinnorna för arbetsuppgifter?

Läs mer

Genomgång av tuschmaterialet

Genomgång av tuschmaterialet Som en kontrast till färgläran fortsätter vi med det svarta tuschet. Det kinesiska tuschmåleriet tar ofta tag i sina utövare. Genom sin kraftfulla svärta skapar det så tydliga avtryck på pappret att det

Läs mer

UTVECKLING. Sara Mejtoft, universitetsadjunkt sara.mejtoft@umu.se 2013

UTVECKLING. Sara Mejtoft, universitetsadjunkt sara.mejtoft@umu.se 2013 UTVECKLING Mål med detta moment Få en förståelse för hur tekniken har förändrats Få en förståelse att medieteknik finns i många olika tekniker Få en inblick i vissa tekniska innovationer Gutenbergs tryckteknik

Läs mer

BIG DATA Myran i Skogen

BIG DATA Myran i Skogen BIG DATA Myran i Skogen Magnus Wåhlberg SAVE (Sektionen för AudioVisuella och Elektroniska handlingar) 2014-10-21---22 Exempel CERN LHC (1 promille av 300 GB/s ger 25 PB/år) Google Translate (EU-språk

Läs mer

Introduktion. Fundera på: vad dessa ord betyder: dialekt, forska, tidiga, spår, f Kr var i världen man talar mandarin, hindi och bengali.

Introduktion. Fundera på: vad dessa ord betyder: dialekt, forska, tidiga, spår, f Kr var i världen man talar mandarin, hindi och bengali. Språkhistoria VT11 Introduktion Det finns många språk i världen. Det är ingen som vet exakt hur många. Det är nämligen svårt att skilja på vad som är språk och vad som är dialekt. Ibland säger man att

Läs mer

Hjulmakarna i Kalleby

Hjulmakarna i Kalleby Hjulmakarna i Kalleby Vad gör människorna på bilden? I Kalleby i Bohuslän finns den här hällristningen som visar tre människor som alla håller i ett hjul. Hällristningen gjordes under bronsåldern och vi

Läs mer

Polhem en influencer från förr Mekanikens historia

Polhem en influencer från förr Mekanikens historia Centralt innehåll: Tekniska lösningar Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Teknik, människa, samhälle och miljö Polhem en influencer från förr Mekanikens historia Årskurs 4-9 Sverige har en

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

MUSIKENS HISTORIA, starten

MUSIKENS HISTORIA, starten MUSIKENS HISTORIA, starten FÖRHISTORISK TID (före 3000-talet f.kr.) Tiden före skrivspråken kallas förhistorisk tid. Det beror på att historiker i allmänhet utgår från skrivna källor. Förhistorisk betyder

Läs mer

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..!

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 1 av 5 Läxa SO Uppgiften lämnas in v. 5 tisdagen den 31/1 till Cia. 1. Läs först texten om runor s. 2-5. 2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 3. Studera

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b Tv:ns utveckling Jonathan T och Jonatan B 9b DEN FÖRSTA TV:N Den första Tv-apparaten var en radio med en Tv-enhet bestående av ett neonrör och en snurrande skiva som kunde visa en bild i rödskala stor

Läs mer

Global Positioning System GPS i funktion

Global Positioning System GPS i funktion Global Positioning System GPS i funktion Martin Åhlenius ECOP mas00001@student.mdh.se Andreas Axelsen ECOP aan00006@student.mdh.se 15 oktober 2003 i Sammanfattning Denna rapport försöker förklara funktionen

Läs mer

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr JÄRNÅLDERN 400 år f.kr till år1050 e.kr EN HÅRDARE TID Somrarna blev kallare och vintrarna längre än under bronsåldern. Vi har nu kommit fram till järnåldern. Järnåldern var en jobbig och orolig tid i

Läs mer

LITERACY OCH FÄRDIGHETER: VÄRLDAR AV TECKEN, VÄRLDAR AV KUNSKAPER

LITERACY OCH FÄRDIGHETER: VÄRLDAR AV TECKEN, VÄRLDAR AV KUNSKAPER LITERACY OCH FÄRDIGHETER: VÄRLDAR AV TECKEN, VÄRLDAR AV KUNSKAPER ROGER SÄLJÖ Linnécentret för forskning om lärande och medier Göteborgs universitet ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT)

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Tema 1 Minisar - Årskurs 3

Tema 1 Minisar - Årskurs 3 Minisar årskurs 3 - Tidsmaskinen Här vill vi på ett lekfullt sätt skapa intresse för och kunskap om de stora sprången i människans svindlande historia. Vi letar efter de stora utvecklingssteg som möjliggjorts

Läs mer

Introduktion till logik

Introduktion till logik Introduktion till logik Av Johan Johansson Johan.johansson@guldstadsgymnasiet.se Logik sägs som många andra saker komma från de grekiska filosoferna, och ordet kommer också därifrån. Grekerna kallade det

Läs mer

3. Hur är nätverkets konstruktion idag i jämförelse med de första? Svar: De är fortfarande densamma.

3. Hur är nätverkets konstruktion idag i jämförelse med de första? Svar: De är fortfarande densamma. 5 Frågor och svar om Internet, 06NVB 1. Nämn ett par skillnader mellan datorerna förr och datorerna nu? Svar: de var lika stora som rum, varje dator behärskade i stort sett bara ett enda smalt arbetsområde.

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

2. MÄNNISKANS URSPRUNG

2. MÄNNISKANS URSPRUNG MÄNNISKOKROPPEN Bild: fotavtryck på tre olika människor. Vem är minst? 2. MÄNNISKANS URSPRUNG Allting började när universum bildades. De flesta astronomer tror att detta skedde för mellan 8 och 20 miljarder

Läs mer

Mopedens historia. Mopedens början:

Mopedens historia. Mopedens början: Mopeden Mopedens historia Mopedens början: Det var Euge ne och Michel Werner som uppfann motorpeden år 1897 och samma år visades den upp för först gången på parissalongen. Den såg ut som en cykel med en

Läs mer

Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer

Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer Makeriet Om programserien Makeriet är en programserie med åtta program där respektive avsnitt är femton minuter långt. I serien besöker barn programledarna Arantxa

Läs mer

Datorhistoria Introduktion till PBL

Datorhistoria Introduktion till PBL Datorhistoria Erfarenheter Inlärningsmål Ämne: Datorhistorik Första datorn? Eniac 1946? Definiera dator Internationellt? Svenskt? Dator = räknehjälpmedel? Mer räknehjälpmedel Abacus (kulram) c:a 3000 fkr

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker MUMINDALEN 2015/2016 Förutsättningar Ålder 2år 3år 4år Flickor 4 2 1 Pojkar 2 3 3 Andrine Hultstrand Leg. Förskollärare Emma Larsson Barnskötare Jenny Nilsson Barnskötare Vi

Läs mer

Matematikundervisningen har under

Matematikundervisningen har under bengt aspvall & eva pettersson Från datorernas värld Hur kan vi stimulera elever i matematik, och hur kan vi genom matematiken visa delar av datorns funktioner? Författarna visar hur man kan introducera

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK 8A MAJA JOHAN WILLE JONTE DÅTIDENS TEKNIK HUR VAR DET FÖRR? INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN ÄR EN STOR DEL AV DÅTIDENS TEKNIK EFTERSOM ATT DET VAR TEKNIKENS

Läs mer

Arbetsområdet Elektronik

Arbetsområdet Elektronik Arbetsområdet Elektronik Åk8 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet

Läs mer

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Kognitiv träning i skrivning

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Kognitiv träning i skrivning Bilaga 3:1 Arbeta med grundformerna för bokstäver Former i bokstäver Våra bokstäver skrivs samtliga med ett antal geometriska former som kombi neras på ett antal olika sätt för att bilda de 29 unika bokstäverna

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Till och från en inblick i ledande kretsar

Till och från en inblick i ledande kretsar Till och från en inblick i ledande kretsar Du använder el varje dag, ofta utan att du tänker på det. Det är inte svårt att räkna upp tio saker hemma som går på el. Pröva! Den slutna kretsen Strömmen måste

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Minifakta om igelkottar

Minifakta om igelkottar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss en massa om igelkottar. Vi får bland annat lära oss hur de ser ut, vad de äter, var de bor, när deras ungar föds och andra spännande

Läs mer

Introduktion till programmering och Python Grundkurs i programmering med Python

Introduktion till programmering och Python Grundkurs i programmering med Python Introduktion till programmering och Python Hösten 2009 Dagens lektion Vad är programmering? Vad är en dator? Filer Att tala med datorer En första titt på Python 2 Vad är programmering? 3 VAD ÄR PROGRAMMERING?

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Erfarenheter från labben

Erfarenheter från labben Erfarenheter från labben Uppgifterna tidigare Bättre instruktioner än förra veckan Väntetid Smidigare hjälp Olika krav från olika examinatorer Kan alltid kolla med Joachim God programmeringssed De allra

Läs mer

Ny teknik slår igenom när den är gammal

Ny teknik slår igenom när den är gammal Januari 2007 Ny teknik slår igenom när den är gammal Tekniska genombrott tar mycket längre tid än man tror. Och för att de ska få någon effekt krävs en rad följduppfinningar. Ångkraften, elektriciteten

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad 02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor Mjölk choklad 01 Redan hundra år e.kr. började kineserna att tillverka papper. Sakta men säkert spred sig tekniken västerut och nådde

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Fysik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Energi...3 Uppgift 1 elektriska kretsar... 4 Uppgift 2 energianvändning... 6 Uppgift 3 energi och miljö... 8

Läs mer

ÖVNING: Träna läsförståelse!

ÖVNING: Träna läsförståelse! ÖVNING: INNEHÅLL... Vårt solsystem... Vintergatan 7... Stjärnbilder 8 9... En spännande tävling 10 11... Ord i rutor 1... Lånade ord 1 1... Vandring på månen 1 17... Ett rymdäventyr 18 19... Tänk efter!

Läs mer

Elektricitet studieuppgifter med lösning.

Elektricitet studieuppgifter med lösning. Elektricitet studieuppgifter med lösning. 1. Vad behöver man minst för att tillverka ett batteri? Två olika metaller och en syra eller saltlösning. 2. Vad var det som gjorde batteriet till en så banbrytande

Läs mer