Lambarö Fastighetsägarförening Lambarö Båtsällskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lambarö Fastighetsägarförening Lambarö Båtsällskap"

Transkript

1 Lambarö Fastighetsägarförening Lambarö Båtsällskap Styrelsemöte hos Ann på Lambarön Närvarande: Gunnar Bengtsson Inger-Johnson Tina Jarsäter Susanne Thyselius Kurt Byström Ida Svensson Ann Rydstedt 1 Mötets öppnande Ordförande hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Fastställande av dagordning Den utsända dagordningen fastställdes. 3 Föregående styrelseprotokoll Föregående protokoll godkändes och las till handlingarna. 4 Kassarapport Inger meddelar att vi hade ,23 kr i kassan den 24 april. Ungefär vad vi brukar ha den här tiden. Eftersom vi sagt upp 10:10-tomten slipper vi delvis arrendeavgiften för den under räkenskapsåret. Pengar som kan komma väl till pass för reparation av badbryggan. Vi väntar faktura från advokaten på cirka kr. Frågan om eventuell extradebitering bordläggs till nästa möte.

2 5 Städdagen - uppföljning Uppslutningen på städdagen var god och mycket hanns med, framför allt med bryggorna på fastlandssidan. För få jobbade vid badberget. De flesta trodde att korvgrillningen avslutade städdagen, så några få fick slutföra jobbet vid ångbåtsbryggan. Vi måste bli tydligare nästa år; arbetsdagen pågår mellan och t ex. Det behövs minst två som kör iväg ihopkrattade löv. 6 Hamnen och bryggorna Båda bryggorna på fastlandssidan är lagade till brukbart skick och de gamla stolparna upptagna. Badbergets brygga är eländig. Kurt och Gunnar tar med några kunniga medlemmar för att diskutera vad som behöver göras och ansvarar för att arbetet blir utfört vid en extra arbetsdag. 7 Kommunikationsgruppen och 8 Terminalfrågan För två. år sedan bildades en arbetsgrupp som fick namnet 'Terminalgruppen" för att lösa den segdragna frågan om båtplatser på fastlandet. Denna grupp började ganska snart arbeta efter två separata linjer, vilka de kallade "kortsiktig lösning" (minst en båtplats per fastighet) och "långsiktig lösning" (obemannad linjefärja). Gruppen är sanktionerad av årsmötet. Nu har denna grupp delat sig och arbetar med var sin fråga; S-0 Rönnskog arbetar med terminalfrågan tillsammans med Gunnar och en grupp om för närvarande fyra personer, bland annat Ida, arbetar med den långsiktiga lösningen (kommunikationsgruppen). Ida rapporterade om kommunikationsgruppens arbete. Gunnar uppmanade gruppen att i fortsättningen mera fortlöpande informera styrelsen om jobbet man lägger ner. Man har närvarat vid flera av kommunfullmäktiges möten och öppna frågestunder. Det har efter hand visat sig att färja inte är ett bra alternativ för Lambarön. Den kan t ex inte gå när isen ligger eller när det blåser för mycket, och det är ju då den är som mest behövd. Att många kommer att behöva använda den samtidigt är ett annat aber. Ett alternativ är bro. Gruppen har genomfört en rundfrågning och kommit fram till att de flesta ställer sig positiva till en cykelbro el dyl. Därför har gruppen på eget initiativ fortsatt att utreda förutsättningarna för en sådan. Eftersom fler och fler bosätter sig permanent, måste staden kunna garantera att lambaröbor får samma service som de som bor på fastlandet. Gruppen har ställt frågor till tjänstemän och politiker hur de avser att lösa dessa behov (säker väg till arbete, skola och dagis, hemtjänst, sjukhusanknuten sjukvård, trafiksäkerhet (hoppa mellan båtar på vintern), mm). Kommunen har utsett en kontaktperson på Trafikkontoret, som meddelat att kommunen avser att börja med att tillgodose behovet av båtplatser för att därefter ta tag i "den långsiktiga lösningen", något som kräver politiska beslut.

3 Båtplatser: Staden har förslag på en brygga med ett 60-tal platser vid vår nuvarande lastbrygga - något som kräver planändring. Lambarö Båtsällskaps nuvarande brygga ligger på Kalvuddens vatten och måste flyttas. Möjligt alternativ?: Hässelby Sjösällskap har bildat en arbetsgrupp som ska se över frågan om utökat medlemsantal. Deras stadgar säger idag att båtplatsen är knuten till person, medan vi behöver platser knutna till fastighet, men kanske det går att lösa? 9 Särtaxan VA-nämnden har ett förberedande möte den 21 maj. Gunnar, S-0 Rönnskog och Ulf Johnson är inbjudna och kommer att närvara. Advokaten har skrivit en inlaga och är imponerad över allt material som framför allt Ulf har lyckats leta fram som underlag för inlagan. Han hyser goda förhoppningar om att vi kan få rätt! 10 Brandplan Brandkåren har fortfarande ingen brandplan, men "brytpunkter" är upprättade, dvs samlingsplatser på fastlandssidan och på ön. Räddningstjänsten tar sig dit och utgår därifrån; Vändplanen vid Sjöbacken för tandfordon och Helikopterplattan (egentligen "Ambulansplattan") för sjö- och luftgående fordon. Ulf Johnson föreslår att vi upprättar ett eget Brandvärn - en frivilligbrandkår som får utbildning. Inger mailar ut information om detta och vi diskuterar saken vid nästa möte. Vi behöver ha en brandövning. Finns möjlighet till en helikopterlandning för att bli medveten om riskerna med lösa tampar, pulkor och annat i närheten av Ambulansplattan? Gunnar kollar förutsättningarna för övningarna, liksom möjligheterna till valda delar av brandvärnsutbildning. 11 HLR-utbildning Gunnar har fått klartecken till HLR-utbildning för oss. Han skickar ut en förfrågan för att kolla hur många som är intresserade. 12 Vägskyltar Ida meddelar att Niklas är på gång med skyltar. Han gör det på lediga stunder och styrelsen försäkrar att det inte är någon brådska.

4 13 Musikanläggning Vi har ännu inte fått förslag på vad som skulle behöva bytas /köpas nytt. Vi ber årets midsommarfestansvariga (genom Nilla Södergren och Kjell Ekström) att gå igenom anläggningen för att se vad som eventuellt behöver bytas ut. 14 Årsmötet Gunnar skriver verksamhetsberättelse. Inger gör färdigt resultaträkning och lämnar till revisorerna. Kallelse behöver gå ut senast den 8 juni. Gunnar och Tina ansvarar. 15 Övriga frågor Vägarna. Kalle Lodin har lämnat förslag till åtgärder för att förbättra våra vägar: o Fållgränd; ta bort stenar. Vi avvaktar. o "Gunnars backe": jämna till. Gunnar pratar med Dag Skogfeldt om att ta bort stenar alternativt fylla ut med grus. o Mycket vatten på vägen på några ställen. Dikesgrävning, alternativt dräneringsrör behövs. Styrelsen föreslår att arbetet utförs av de som bor vid dessa avsnitt, så som gjordes i höstas vid Mälarsyn. Dräneringsrören bekostas av föreningen. "Klacken" vid Ångbåtsbryggan är i vägen vid båtupptagning och transporter. Inger ber Ulf att spränga bort den. Styrelsen påminner alla medlemmar att man är ansvarig för säkerheten på sin tomt, även för icke inbjudna gäster. Vattenfyllda gropar är en fara, bland annat för nyfikna barn, och måste åtgärdas. Direkt. Många hundägare låter sina hundar springa lösa. Vi har hundrädda medlemmar och det blir också svårt att se var vovven uträttar sina behov. Många är irriterade. Ida sätter upp ett par skyltar där vi uppmanar till att hålla hundarna kopplade. Och naturligtvis plocka upp hundbajset. Det finns en förening som heter Skärgårdarnas Riksförbund. Många öar har gemensamma utmaningar och här kan finnas många bra erfarenheter och kunskaper. Inger mailar ut information för att vi ska kunna läsa på och presentera den på årsmötet för eventuellt medlemskap. 16 Nästa möte Vi tar ett kort möte för att förbereda årsmötet söndagen den 16 juni kl hos Inger på Lambarön.

5 17 Mötets avslutande Ordförande tackade de närvarande för engagemanget och förklarade mötet avslutat. Ann Rydstedt, sekreterare Gunnar Bengtsson, ordförande