Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14. SO-info. Innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm, 2010-07 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14. SO-info. Innehåll"

Transkript

1 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14 SO-info Sid. Innehåll Sid. Gemensamt & allmänt skyddsarbete 8 Serviceledare 2 Resultat av vinterkaos-enkät 8 Nya grillvantar till pentry 3 Vakanta skyddsombudsuppdrag 9 Alternativt åkningsförslag T11 3 Skyddet även på Internet! 10 Oklarheter kring X2000-turer? 4 Mistery Shoppers / Provköpskontroll 12 Pilottest övergångsresenärer 4 Sommarens underbemanning Koncept Regional 4 Intranät 13 F53 som agsb på loktåg 5 Uniformen 13 Sommarens arbetsmiljö 5 Den nya Rehabprocessen Koncept IC/Natt 5 Tåg klargjorda i Hagalund 14 En ursäkt och försök till förklaring 5 Medarbetarenkäten 14 Bemanning Dalarna midsommar 6 Dumpa pengar på bortastation? Kontrollgruppen informerar 6 Skyddsrond plattformar / spårområde 6 Uppmaning om att avbryta sin semester Koncept X Utvärdering Din Resa 2 7 Din Resa 3 (Nya tillval / Förbest. frukost)

2 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 2/14 _GEMENSAMT & ALLMÄNT SKYDDSARBETE_ Resultat av vinterkaos-enkät När den kaotiska vinterväderleken och underbemannade personalgrupper på strategiskt viktiga funktioner märktes som mest bestämde sig åkandepersonalens skyddsombud för att utforma en lokal psykosocial enkät. Ansvaret för detta samt att samla enkätsvar ålades Elias Cataño (X2), Tibor Dani (IC/Natt) och Steine Hammar (Reg). Utöver detta utarbetade samma skyddsombud en bra grund för en bra risk- och konsekvensanalys som delgavs arbetsgivaren, som återigen kommer att uppmärksammas. Enkäten ifråga bestod av 16 stycken ställningstaganden där man kunde ange sitt eget ställningstagande från Stämmer inte alls till Stämmer mycket väl (med ytterligare tre mellanliggande svarsalternativ). Förutom detta kunde man givetvis även ange Vet ej eller Tar ej ställning som svarsalternativ. Resultatet av denna lokala psykosociala enkäten är nu sammanställt utifrån inkomna svar. I fallande ordning uppifrån redovisas ett urval av de olika ställningstagandes svarsutfall i procent (med det största procenttalet överst): 1. Jag är nöjd med den väntetid/kötid som varit vid påringning till SJ Trafikledning, vid t.ex. [kunders] anslutningar eller dylikt. Svar: Stämmer inte alls (90% av de som svarat). 2. Jag upplever att det bör finnas en jourhavande stödfunktion (t.ex. TASS) i största allmänhet. Svar: Stämmer mycket väl (72,9% av de som svarat). 3. Jag upplever att berörd personal som planerar tågomlopp alltid har tagit hänsyn till resandevolymer och arbetsmiljö innan tåg skickas ut i trafik. Svar: Stämmer inte alls (72,9% av de som svarat). 4. Jag upplever att jag haft alla förutsättningar som krävdes för att klara av mitt arbete under perioden. Svar: Stämmer inte alls (65,7% av de som svarat). 5. Jag upplever att jag ute på tåget är i behov av ett redskap för att finna snabb och färsk information. Svar: Stämmer mycket väl (65,7% av de som svarat). 6. Jag upplever att jag har kunnat leverera den färskaste information ut till kund under perioden. Svar: Stämmer inte alls (61,4% av de som svarat).

3 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 3/14 7. Jag upplever att stationerna alltid har haft öppet för att erbjuda kunder varm och trygg miljö i väntan på t.ex. vidare transport. Svar: Stämmer inte alls (57,1% av de som svarat). 8. Jag upplever att kund har haft färskare information än jag ute på tåget. Svar: Stämmer mycket väl (55,7% av de som svarat). Dessa åtta svarsutfall är de tyngsta och siffrorna inom parentes talar sitt tydliga språk. Även om inte svarsfrekvensen var 100% av all åkandepersonal så ger dessa siffror en tydlig indikation på vad åkandepersonalen tycker om främst förutsättningar till att ge en god service och ett bra omhändertagande samt hurdana förutsättningar personalen har vad gäller centrala stödfunktioner. Vidare kommentarer är överflödiga. Enkätens fullständiga svarsutfall utkommer strax efter månadsskiftet augusti/september, så ha tålamod! // ECC, TD & SH Vakanta skyddsombudsuppdrag I förra utgåvan av SO-info samt på separata anslag berättade vi att vi hade två vakanta skyddsombudsuppdrag om skulle tillsättas. Det ena var ett uppdrag på fyllnadsval för koncept Regional och det andra ett uppdrag på fyllnadsval för koncept X2000. Nu har det vakanta uppdraget för koncept Regional tillsatts och vi får lov att gratulera Marko Lipponen som valdes. Arbetet med att tillsätta det vakanta skyddsombudsuppdraget på fyllnadsval för koncept X2000 fortsätter. Alla inkomna nomineringar inom dead-line och till skyddets brevlåda samt till skyddet@klubbsjtrafik.se sammanställdes. Vi fick även in nomineringar från koncept IC/Natt, men eftersom inget skyddsombudsuppdrag ännu är vakant inom konceptet ifråga sparar vi gärna namnen en tid framöver ifall en vakans uppstår. Tack alla ni som inkom med nomineringar. // ECC Skyddet även på Internet! Strax innan årsskiftet lanserades som bekant Klubb SJ Trafiks hemsida där vi skyddsombud och vår gemensamma skyddsorganisation har fått låna en del av utrymmet för att informera om vårt arbete. Med detta finns även möjlighet att maila in rapporter till skyddet@klubbsjtrafik.se och även ringa in dina kortfattade och precisa rapporter på Glöm inte att ange fordonslittera för fordonsrelaterade rapporter! Naturligtvis går det bra att lämna skriftliga rapporter i vår brevlåda, där vi även tacksamt tar emot en bifogad SIFO-lista. Skyddsombudens arbete hittar du på under länken Skyddet informerar. Varmt välkomna att hälsa på oss på nätet! // ECC

4 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 4/14 Mistery Shoppers / Provköpskontroll Som vi tidigare har rapporterat så har SJ sedan en tid tillbaka en daglig beställning på kontroller (utförs av företaget PreCont), vilket innebär att man kontrollerar så många tåg som möjligt under en arbetsdag. Ingen speciell person iakttas, men upptäcks en oregelmässighet så kan sk. riktade kontroller beställas. Skyddsombuden har blivit kontaktade med anledning av frågor om dessa kontroller även finns på koncept Regional. SJ bekräftar att dessa kontroller även förekommer ombord på koncept Regionals tåg. Under april månad informerade SJ på en MBLförhandling för kopncept X2000 att 42 kontroller genomfördes. Ingen av kontrollerna ledde till någon vidare åtgärd. Däremot hade man viss kritik av att man inte använde handdatorn vid försäljning i 1klass på X2000. Siffran för maj månad var 45 stycken kontroller, varav en kontroll hade föranlett till kontrollfrågor och diskussion. Siffrorna för följande månader utkommer i nästa SO-info. Slutligen, det tål att förmedlas igen: Känner du obehag och vill veta vad din personalakt innehåller kan du när som helst uppsöka sin PL och begära att få ta del av akten. Likaså har du all rätt att ta med ett skyddsombud om du känner obehag inför ett samtal med anledning av Mystery Shoppers. Det är din fulla rätt att ha oss med! // ECC Sommarens underbemanning Sommaren är i full blom och återigen råder det underbemanning. Mobiltelefonen plingar oavbrutet med annonseringar om vakanta turer på alla koncept. Koncept IC/Natt köper semestrar från sin åkandepersonal och många tror att detta ska hjälpa till att bemanna upp konceptet. Så förhåller det sig emellertid inte. Underbemanningen medför att man i tur och ordning drar in biljettgranskare och sedan kioskpersonal för IC/Natt för att bemanna upp koncept X2000 som däremot inte köper semestrar. Att vara turfördelare i sommar har av förståeliga skäl inte varit lätt eller för den delen roligt när många förutsättningar för att göra ett bra och grundläggande jobb inte finns. Skiftande utbildningsnivå och kompetens för åkandepersonalen påverkar även förutsättningarna för våra turfördelare i sitt arbete, vilket medför hastiga turändringar och frustration bland åkandepersonalen som berörs. // ECC Intranät Vi följer upp förra utgåvan av SO-infon med anledning av arbetsmiljöaspekten kring intranätet och vad som ska läsas utifrån den tid som vi har till vårt förfogande i vår arbetstid.

5 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 5/14 SEKO har ganska nyligen lämnat in en principellt viktig förhandlingsframställan lokalt angående vad som ska läsas på Intranätet. Detta mot bakgrund av att alltmer information läggs ut på Intranätet, trots orörd arbetstid för detta. SJ har inte svarat på denna förhandling ännu, vilket innebär att man inte har svarat på vad som konkret ska läsas på Intranätets bland all den mängd information som finns där. Utifrån en arbetsmiljöaspekt kommer vi att följa denna förhandling med stort intresse och lovar återkoppling. // ECC Uniformen Vintern och det kalla vädret är över. Vi brottas istället under sommarperioden alltjämnt med icke fungerande ventilation/ac. Efter vintern har skyddsombuden för X2000 fört fram önskemål för att all åkandepersonal ska kunna kvittera ut vinteröverdragsbyxor. Inget svar har ännu inkommit i frågan, men ett faktum är att vi oavsett koncepttillhörighet eller oaktat hur lång tid vi befinner oss på plattformar i jämförelse med andra personalgrupper så fryser inte vi mindre för detta under vintertid. Fortsättning följer, gott folk! // ECC Den nya Rehabprocessen Det ni alla kan läsa om i tidningar och höra på TV om den nya Rehabprocessen är ingen nyhet. Vi vill återigen uppmana alla er som blir inkallade till PL med anledning av sjukfrånvaro att kontakta ett skyddsombud innan så vi kan vara behjälpliga från början. De nya reglerna gör det svårt för skyddsombuden att göra störst nytta om vi först blir delaktiga alltför sent. // ECC Tåg klargjorda i Hagalund Som vi alla vet så är det fortfarande inte alltför ovanligt att de tåg som ska vara klargjorda från Hagalund ankommer Cst med diverse brister i klargörningen. Det rör sig bland annat om olåsta gaveldörrar, kontrollampor som är trasiga och avstängda bromsar. Även en mängd komfortrelaterade fel såsom avstängda toaletter, ej vattentryckta vagnar osv. förekommer. Det har nu tillsatts en arbetsgrupp som ska försöka ta ett grepp om problemet. Syftet är att försöka hitta och åtgärda brister i själva organisationen, inte att jaga enskilda individer. I gruppen ingår bland annat TSS, arbetsmiljöansvarig SJ AB och skyddsombud från berörda yrkesgrupper. Arbetet ska kännetecknas av en öppen och förutsättningslös diskussion. Det vore nu tacknämligt om vi fick in så många rapporter på bristande klargöring som möjligt. Tack på förhand. // MK Medarbetarenkäten Efter en förlängd dead-line kunde man konstatera att ungefär var tredje medarbetare inte svarade på Medarbetarenkäten, vars index sjönk med två enheter (från 58 till 56). VD Jan

6 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 6/14 Forsberg konstaterar också att medarbetarindex för företagsledningen också sjönk när det gäller förtroende och meddelar också att analysen fortskrider till augusti/september. Skyddsombuden för åkandepersonalen lokalt i Stockholm har begärt av SJ en sammanställning av medarbetarenkäten för åkandepersonalen i Stockholm. Efter sommaren kommer en sådan sammanställning, så fortsättning följer då // ECC Dumpa pengar på bortastation? På förekommen anledning kan skyddsorganisationen meddela att man kan dumpa pengar på bortastation som har sådana faciliteter vid t.ex. överliggning. Så, har du ensenliga summor som du känner obehag att släpa fram och tillbaka mellan orter så kan du alltså dumpa dessa på en bortastation som har möjlighet att ta emot dump-påsar. Sätt alltid din säkerhet framför allt annat! // ECC Skyddsrond plattformar / spårområden Den 24/5 genomfördes en dylik rond för CST. Deltog gjorde produktionsledare, representant från Trafikverket och skyddsombud från ombord, förar och växlingspersonal. En hel del brister upptäcktes. Särskilt frekvent var belysningsbrister, saknade och skadade fotsteg perrong/spår och skrot/skräp på spåren. Ett annat stort problem är att slangarna för vattentryckning inte stoppas tillbaka i brunnarna som de ska. De utgör en stor snubbel- och fallrisk där de ligger och skräpar överallt. Dessutom är vissa av brunnarna inte helt täckta. Även där är skaderisken stor. Bristerna är protokollförda och dokumenterade. Nu gäller det att få dem åtgärdade. // MK Uppmaning om att avbryta semester Det har kommit till skyddsorganisationens kännedom om att Håkan Ahl, chef för Division Trafik & Service, uppmanar all tjänstgörande personal på det i media omtalade tåg 437 den 13 juli att avbryta sin semester för ett möte den 6 augusti. Han skriver att trots semestertider ser vi gärna att så många som möjligt kan avbryta denna för att komma in till detta möte. Jag har varit generös med tiden (3h), tror att mötet är klart innan dess. Den lagstadgade semester som ger oss rätt till fyra veckor sammanhängande semester är mångas chans till att ostört vila upp sig efter en mödosam arbetsperiod, såsom fallet med personalen på tåg 437. Mycket anmärkningsvärt att man ombeds att avbryta sin semester för ett sådant möte. // ECC Utvärdering av Din Resa 2 _KONCEPT X2000_ På senaste MBL-förhandling för koncept X2000 framförde undertecknad å skyddsorganisationens räkning att man, innan man påbörjar den sk. Din Resa 3 eller Nya

7 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 7/14 tillval/förbeställd frukost (se nästa rubrik), gör en ordentlig utvärdering av Din Resa 2. Maria Sjöström från skyddet och Ulrika Andersson, PL X2, har påbörjat en sådan utvärdering som inte avslutades innan MBL-förhandlingen ifråga. Maria har i skrift varit ett föredöme och bl.a. varit noga med att påpeka att man även bör titta på rapporter som inkommer genom telefonsamtal till Cateringsamordningen (eftersom skyddsorganisationen inte haft insyn i detta under väldigt lång tid). I drygt ett år har detta servicekoncept ägt rum och under MBLförhandlingen ifråga hade SJ tyvärr inte ens förmått sig att göra en genomgång av inkomna cateringrapporter som berör Din Resa 2 med dess förutsättningar. Undertecknad förklarade att det var ytterst märkligt att man inte fortlöpande gör en utvärdering av dessa rapporter. Vidare förklarade undertecknad, utifrån systematiskt arbetsmiljöarbete, sin oro att man i Malmö eller Sundsvall inte fått in en enda rapport eller att inkomna rapporter kring Din Resa 2 från Sundsvall och Malmö slarvas bort i hanteringen. Den rapportering som berör Din Resa 2 som inkommit i Stockholm har ju som bekant skyddsombuden själva tagit fram. Och för Göteborgs del har PL efter genomgångna arbetsplatsträffar skrivit ner en slags sammanställning när det stod klart att man inte på annat sätt sammanställer inkomna rapporter. SJ ville på MBL-förhandlingen endast se över inkomna rapporter för maj månad, vilket skyddet inte var nöjd med med motivering att man då inte skulle se arbetsmiljöproblem som sträcker sig över en längre period. På MBL-förhandlingen ifråga ingicks slutligen en överenskommelse om att se över inkomna cateringrapporter kring Din Resa 2 för perioden mars-maj. Utvärderingen återupptogs, men ännu har vi ingen info om hur det har utfallit. Fortsättning följer // ECC Din Resa 3 (Nya tillval/förbeställd frukost) Skyddet finns representerat av Maria Sjöström i arbetet kring Nya tillval i 1a klass, förbeställd frukost i bistro, ombyggnation av pentry samt ombyggnation av kaffehörna. Kortfattat innebär Nya tillval fler möjligheter för kund i 1klass att antingen välja mellan dagens trerättersmeny, räklandgång med dryck eller en sallad. Förbeställd frukost innebär att kund i 2klass kan beställa frukost som sedan uthämtas i Bistro. Naturligtvis är vi även av den åsikt att vi inte kan dra igång nästa nya resa (Din Resa 3) som står i de övre styckena förrän en grundlig utvärdering av Din Resa 2 har genomförts. Vi lovar återkoppling om detta! Pilottester har genomförts på bägge momenten (Nya tillval och Förbeställd frukost). Enligt information från senaste MBL-förhandlingen för X2000 meddelar SJ att testet med förbeställd frukost för 2klass-resenärer i Bistro har fallit väl ut. Undertecknad å skyddets räkning

8 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 8/14 betonade dock att tidsåtgången för att skriva ut ännu en lista ska läggas på befattning 3. Vi följer naturligtvis upp detta och återkopplar när väl Din Resa 3 blir verklighet. Pilottesterna för Nya Tillval i 1klass utfördes däremot bristfälligt och SJ aviserade att man därför skulle komma att göra om dessa tester. Tyvärr har vi ingen återkoppling om detta ännu. // ECC Serviceledare Processen kring serviceledare har ju som bekant inte upphört, bara legat på is en tid. SJ:s motiv till varför man vill införa serviceledare är att vi brister i serviceleverans ut mot kund och att det finns för stora variationer inom ledarskap och servicenivå och kvalité. Skyddsorganisationen är i grunden djupt kritiska till att införa serviceledare om det på något sätt försämrar vår arbetsmiljö, vilket vi befarar att det kommer göra vid en minskad arbetsrotation, ej kunna få ledighet pga viss funktion, avslag på serviceledartjänst, m.m. Vi är av åsikten att alla och lika förutsättningar till att kunna utföra ett bra jobb ombord är viktiga. Under blott tre veckor i juni månad tog processen ny fart och pågick med målsättning att införa serviceledare. SJ startade en arbetsgrupp där handplockade åkandepersonal från Sundsvall (Christer Forslund), Stockholm (Jenny Söderberg), Göteborg (Henrik Lodestrand och Jenny Andersson) och Malmö (Tony Råberg och Johan Olsson) fanns representerade samt en representant från skyddsorganisationen (Yvonne Nelson, G) samt de fackliga organisationerna (Elias Cataño, SEKO och Tony Nilsson, ST). PL Lena Radeberg var ansvarig för denna arbetsgrupp som hade tre heldagsmöten med en veckas intervall. Under denna mötesserien önskade skyddsorganisationen få ut underlag som påvisar en förhöjd servicenivå och serviceleverans under den senaste gången av alla tre-fyra gångerna man hade motsvarande befattning/funktion för serviceledare ombord. Lena Radeberg noterade ner detta önskemål, men har i skrivande stund inte levererat ett sådant underlag. PL Lena Radeberg betonade även vikten att ha med både skyddsorganisationen och de fackliga organisationerna i en riskanalys när arbetsgruppen hade haft sina möten. Skyddet informerade Lena om att man gärna såg att även skyddsorganisationerna från Regional och IC/Natt bjöds in att delta (eftersom det i mångt och mycket även kommer beröra dem). Liknande arbetssätt hade man haft vid riskanalysen inför förhandlingen om åkstation Karlstads införande. Men så blev det tyvärr inte här. I motsats till vad som först aviserades fick varken skyddsorganisationen från IC/Natt eller Regional eller ens HSO (huvudskyddsombudet) på SJ vara med. Beklagligt. Mer info om serviceledare utkommer i nästa SO-info // ECC Nya grillvantar till pentry På förfrågan från skyddsorganisationen har SJ meddelat att de nya grillvantarna kan kvitteras ut av all åkandepersonal som kan komma att tjänstgöra i pentry i 1klass på X2000. // ECC

9 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 9/14 Alternativt åkningsförslag T11 På sistone har det pratats rätt friskt om åkningen T11, i synnerhet efter publiceringen på Intranätet där SJ informerar att man till perioden kommer att rita avstegsfri åkning utifrån en förhandling som avslutades i oenighet den 1 juni med de fackliga organisationerna. Detta har onekligen väckt farhågor och oro bland åkandepersonalen. Detta eftersom man inte vill återgå till liknande scenario som vid förra avstegsfria åkningen (där vi hade många långa turer dag 2 efter överliggning, nattvilor som precis höll 11 timmar, mer en fördubbling av antalet tidiga turer än förut, fler obetalda raster på bl.a. hemmastation, ökad kvartstid och ökad bortavarotid). Till mångas uppfattning om att det skulle primärt röra sig om liknande åkning för koncept X2000 (personalbyte för samtliga befattningar mellan Norrköping och Linköping på Södra Stambanan), så kan vi informera om att så inte är fallet. I denna utgåva av SO-info kan vi informera om det sk. alternativa avstegsfria förslag för åkning på Södra Stambanan som PL Fredrik Peedu presenterade på senaste MBL-förhandling för X2000. När förhandlingen den 1 juni (som förelåg X2000:s MBL) avslutades i oenighet stod det klart att parterna inte kunde nå en överenskommelse kring generella avsteg, varpå SJ drygt två veckor senare kom tillbaka med ett minitiöst utformat alternativt avstegsfritt förslag som i grova drag ser ut som följer: 1. Färdigställare Man inför en ny slags befattning/funktion, sk. färdigställare (som är till antal samma som de befattningar som senare åker med tåget), som åker ut till Norra Bantorget och färdigställer tåget för respektive befattning som senare avlöser på Stockholm Central innan avgång. Denna befattning/funktion ska enligt den muntliga presentationen utgöras av åkandepersonal innan reguljär tjänstgöring. Tidsåtgång för färdigställare åt ags är enligt SJ-förslaget uträknat till 60 minuter, medan motsvarande tid för de övriga befattningarna är vardera 45 minuter (för M-personalen är motsvarande tidsåtgång 45 minuter för ags respektive 30 minuter för övriga befattingar). 2. Befattning 3, 4 & 5 Befattning 3 (Bistro) / 4 (1klass, vagn 1) / 5 (1klass, vagn 2) får i jämförelse till dagens utformning en reducerad för- och efterarbetstid. De moment som därigenom reduceras bort läggs på den för- och efterarbetstid som befattning 2 (ags) har. Därigenom kan man utifrån de gällande arbetstidsreglerna precis nätt och jämnt på minuten tursätta dessa befattningar på fler vändturer CST-M-CST (eller M-CST-M för Malmö-personalen). Det innebär, enligt SJ-förslaget, i klartext att varje minut är noga inplanerad och att dessa befattningar efter genomgången briefing kliver på aktuellt tåg på Stockholm Central (efter avlämning från de sk. färdigställarna ). Det innebär också att man slutar direkt vid ankomt M (eller CST för M-personal) och inleder sin 30-minuter långa rast eller i få förekommande fall inleder nattvila på bortastation. Efter denna 30-minuter långa rast eller nattvila så påbörjar

10 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 10/14 befattningarna sin tjänstgöring direkt på tåget vid avgångstid. Tidåtgång för dessa CST- och M-befattningar är enligt SJ-förslaget uträknat till prick 10 timmar (5 timmar vid överliggning). Med andra ord, ett rejält minitiöst utformat förslag. 3. Befattning 2 Befattning 2 (ags) får med den för- och efterarbetstidsreducering för befattning 3, 4 och 5 en utökad för- och eftertid med de arbetsmoment som följer med detta. Enligt detta SJ-förslag kan det därför medföra att befattning 2 utför arbetsmoment som idag naturligt åligger befattning 3, 4 och 5 såsom utskrift av olika listor, replikering av MegaDisk, uthämtning av MegaDisk etc. Befattning 2 (både för M- och CSTpersonal) bryter sin tjänstgöring i Norrköping och en motsvarande befattning 2 åker vidare till tågets slutstation. Tidsåtgång för CST-ags som avverkar CST-NR-CST är enligt SJ-förslaget uträknat till 3,58 timmar medan motsvarande tidsåtgång för M-ags som avverkar M-NR-M är uträknat till 7,42 timmar. Noteras bör att detta sk. alternativa avstegsfria förslag, som presenterades av den ansvarige PL Fredrik Peedu, är inget annat än just ett förslag som inte på något sätt är klappat och klart inför åkningen T11. En riskanalys av detta SJ-förslag har påbörjats och kommer att slutföras i slutet av augusti. Eftersom riskanalysen inte är klar så kan vi av förståeliga skäl inte heller informera om densamma ännu. Mot detta sk. alternativa avstegsfria förslag ligger det i dagens läge ett annat förslag, som SJ hävdar, är snarlikt den förra sk. Linköpingsåkningen. Om det förslaget skulle bli aktuellt att överväga förutsätter skyddsorganisationen att man, på samma sätt som med det sk. alternativa avstegsfria förslaget, kallar till riskanalys. Skyddsorganisationen har för övrigt begärt att få ut en utvärdering av den förra sk. Linköpingsåkningen, där SJ lovat att återkomma i frågan. Utan tvekan är att vi är en majoritet som inte vill återgå till en snarlik Linköpingsåkning igen utav flera kända anledningar. Dessa anledningar är väl kända av oss som åkte dessa turer, av våra produktionsledare samt konceptchefer och förmodligen deras chefer för att inte glömma företagshälsovården. Avstegsfri åkning innebär inte per definition en dålig åkning och därigenom en dålig arbetsmiljö, utan det är hur man ritar turerna som spelar en avgörande roll. Detta såg vi under förra sk. Linköpingsåkningen där många ansåg att Malmöpersonalen hade avsevärt bättre turer än Stockholmspersonalen. En sak är däremot tvärsäker efter den senaste perioden med avstegsfri åkning så har man många förutsättningar att dra lärdom av och konstruera bättre avstegsfria turer om det skulle bli aktuellt. // ECC Oklarheter kring X2000-turer? På förekommen anledning vill skyddsorganisationen utifrån en arbetsmiljöaspekt uppmärksamma flera kreativa och icke-förhandlade turer som har föranlett

11 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 11/14 många höjda ögonbryn, otaliga frågor och säkerligen en och annan utmattningskänsla för de som blivit ålagda att tjänstgöra. Många av dessa kreativiteter uppenbarade sig under vulkanutbrottet på Island med den problematik som följde och därför fick tågen öknamnen ask-tågen. Under denna problematik noterade kollegor att även produktionsledare bemannade upp dessa tåg, vilket föranledde undertecknad å den lokala skyddsorganisationens vägnar att till MBL-protokoll ställa frågan om huruvida alla i denna personalgrupp verkligen har erfoderlig utbildning såsom brandutbildning och teknisk vagnsutbildning. Denna fråga var naturlig att ställa mot bakgrund av vikten, utifrån ett kund- och personalperspektiv, att vi som åkandepersonal har sådan utbildning innan vi sätter foten på berörda tåg. Under tiden du tittar på nedanstående exempel på dessa kreativiteter till turer så fundera gärna på hur detta skulle påverka dig i din säkerhetstjänst eller vilken kvalité detta skulle medföra på din fritid med nära och kära. Exempel 1: Som ett resultat av vulkanutbrottet på Island tillkom fler än de redan förhandlade och godkända vändturerna till Malmö. Dessa sk. ask-tåg tillkom dock utan förhandling. Exempel 2: 14 timmar och 38 minuters tjänstgöring ger denna kreativt utformade tur med hemfärd från överliggning i Malmö för att sedan åka en vändtur till Göteborg som ags. Exempel 3: Ytterligare sk. ask-tåg (snarlik exempel 1). Notera tiden för tågbytet i Malmö. Stressigt? Exempel 4: Ytterligare sk. ask-tåg (snarlik exempel 1 och 3). Notera den långa arbetstid och framförallt den väldigt korta tid man till sitt förfogande för tågbyte i Malmö. Stressigt?

12 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 12/14 Exempel 5: Här ser vi ytterligare sk. ask-tåg (som exempel 1, 3 och 4), vilket innebär fler vändturer. Exempel 6: Dag 1 av ett Eventtåg för en ombordare som sträcker sig över dygnsgränsen... Exempel 7: och blir till dag 2. Total tjänstgöringstid utan rast: 21 timmar och 47 minuter. Exempel 8: Ytterligare en Event-tur som kännetecknas av långa arbetspass. Pilottest övergångsresenärer // ECC Under perioden 8 juni till 20 juni inledde SJ ett pilottest med att rapportera övergångsresenärer i handdatorn. Detta meddelades genom e-post mindre än 12 timmar innan testet påbörjades av produktionsledare Salvador Urquiza. Testet gick ut på att man som åkandepersonal rapporterar alla övergångsresenärer i handdatorn på alla X2000-avgångar på Södra Stambanan (Stockholm-Malmö). Åkandepersonalen åläggs att ringa in till SJ Trafikledning strax före ort för att dubbelkontrollera mottagandet av skickad övergångsrapport. Under testet tar SJ Trafikledning emot dessa rapporter och ska direkt till

13 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 13/14 åkandepersonalens handdator skicka svar. Syftet är att förbättra denna funktion (som inte används idag) inför framtiden. Skyddsorganisationen har begärt att få ut en utvärdering av detta test till nästkommande möte i augusti för den lokala arbetsmiljögruppen. // ECC F53 som agsb på loktåg _KONCEPT REGIONAL_ Under våren kom det ut ett dokument från TSS som handlade om att personal med funktion 53 skulle få tjänstgöra som agsb på Uppsalapendeln. Som HSO för Regional i Öst uppmärksammade Viktoria att detta dokument var utgånget, och det blev då genast tillbakadraget. Trots detta har nu en handfull ombordare med funktion 53 fått vagnsutbildning samt utbildning i att går som agsb på Uppsalapendeln, med vad allt det innebär. Repetion av signal bland annat. Dessa ombordare är inlånade från andra åkstationer som normalit inte åker på loktåg. I och med att de har fått tillräckligt med utbildning som krävs för uppgiften kan vi på skyddet inte kräva mer. Det ligger dock en begränsning gällande detta hos den operativa personalledningen, om bemanning saknas på ett lokktåg, kan de ej skicka ut personal som saknar 58-kompetensen då det inte syns i RPS:en vilka som har vagnsutbildningen eller ej. Detta leder i flera fall till att tågen går underbemannde, vid ett sådant tillfälle är det extra viktigt att rapporter kommer in till skyddet. Detta bland annat för att vi ska kunna påvisa en underbemanning och hur den påverkar vår arbetssituation, och huruvida tågen kommer iväg i tid eller inte, samt för att säkerställa det servicelöfte SJ har gett till kunderna. Huruvida det står till med löneskillnader, och framtiden för oss som inte har det gamla "tågmästartillägget", är helt och hållet en facklig fråga. Skyddet vilar sin väska. // CJ Sommarens arbetsmiljö Värmen har slagit till hårt för oss i loktågen. Temperaturer upp mot 35 grader har uppmätts inne i våra tjänstekupéer under kvällstid! Det är viktigt att tänka på att vi alla är våra egna skyddsombud, arbetsmiljön blir i det närmaste olidlig i ett sådant läge. Är det inte för värmen så blir ljudnivån i vagnarna väldigt obekväm. Fönstrena står öppna och luften slår för öronen. Om du känner dig det minsta osäker, värmen kan ställa till med mycket, den kan bland annat försämra din uppmärksamhet och alert-het, ta det lugna före det det olugna. Drick mycket vatten och ta det i din egen takt. Sätt alltid säkerheten främst. Om du på grund utav värmen inte känner att du kan göra ett fullständigt jobb, rapportera! Sommaren är utöver detta en väldigt lugn period förr oss alla inom Regional konceptet. Passa på att njut! // CJ

14 Stockholm, SO-info för ombordpersonal CST sid. 14/14 En ursäkt och försök till förklaring _KONCEPT IC/NATT_ Skyddsombuden har deltagit på den senaste omgången APT och hållit arbetsmiljöinformation. Vi har där, bland annat, tryckt på vikten av att vi alla rapporterar brister i arbetsmiljön. Vi har vid flera av träffarna fått kritik för att vi inte besvarar de rapporter vi fått. Vi kan bara skamset böja våra huvuden och instämma i kritiken. Vi har varit dåliga på att ge feedback. Det beror inte på att vi inte värdesätter och använder oss av era rapporter i arbetsmiljöarbetet. Tvärtom så läses varje rapport, skrivs in i ett sammanfattande register och används i det löpande arbetsmiljöarbetet. Förklaringen är helt enkelt tidsbrist. Ingen av oss jobbar heltid med skyddsombudsuppdraget. När vi har så kallad expeditionsdag är det ofta så mycket att göra att vissa saker måste prioriteras. Men det är måhända så att vi måste, i möjligaste mån, prioritera om. Vi håller, mycket seriöst, på att se över våra interna arbetsrutiner. Vi försöker ta fram ett system där man på ett enkelt sätt kan gå in och lägga in några rapporter när man har någon timme över. Det gör att arbetet sprids ut på fler skyddsombud och kan ske effektivare över tid. Den tidsvinsten kan lämpligen nyttjas till att även besvara rapporterna. Ha tålamod med oss och fortsätt skriv. Snälla // MK Bemanning Dalarna midsommar Vi har lagt fram våra synpunkter på bemanningen ur arbetsmiljöperspektiv. Vi har tittat på dagen innan, själva aftonen och midsommardagen. Vi anser att Falu-tågen ska ha andreman mellan Cst och Blg och att Mora-tågen ska ha det hela vägen. Vi tycker även att andreman ska vara lägst 58:a. Det är av vikt att man är två vid avgångsproceduren med tanke på risken för berusade och disciplinlösa resande Ingen direkt respons på våra synpunkter hade inkommit en tid innan dagen D. Återkoppling kommer om bemanningen på Dalarna under midsommar... // MK _KONTROLLGRUPPEN INFORMERAR _ att man nu har flyttat in i evakueringslokalerna i gamla posthuset vid bussterminalen i Uppsala. Sedan mars månad ligger kontrollgruppen under Revenue Management och Erik Tallroth (fortfarande under Försäljning). // Emelie Lagerström, skyddsombud kontrollgruppen.

Stockholm, 2010-03 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14. SO-info. Innehåll

Stockholm, 2010-03 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14. SO-info. Innehåll Stockholm, 2010-03 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/14 SO-info Sid. Innehåll Sid. Lokaler & allmänt skyddsarbete: 8 Fokus: Fordonsstatus & WC 2 Uppsökande dagar efter vinterkaoset 9 Utvärdering Din

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Att anlita en arbetstagarkonsult. Pappers

Att anlita en arbetstagarkonsult. Pappers Att anlita en arbetstagarkonsult Pappers Att anlita en arbetstagarkonsult Innehållsförteckning Att anlita en arbetstagarkonsult För vad kan ni anlita en konsult? När ska ni anlita en konsult? Vilken nytta

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Stockholm, 2009-11 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/8. SO-info. Innehåll

Stockholm, 2009-11 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/8. SO-info. Innehåll Stockholm, 2009-11 SO-info för ombordpersonal CST sid. 1/8 SO-info Sid. Innehåll Sid. Lokaler & Allmänt skyddsarbete: 7 I den mörkaste tågvrå 2 Ärendehantering 7 Banarbete K-Flen 18-19/7 2 Mistery Shoppers

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket

Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser med riket Bo Stenbom, HR chef Ärendenr BUN 2015/91 och 2014/891 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 20 april 2015 Barn- och utbildningsnämnden Resultatet från medarbetarenkäten 2014, Måttband 245, och jämförelser

Läs mer

#3 SO-Nytt: Information från SJ:s skydds- 2010-12/2011-01 ombud för ombordpersonal i Stockholm sid. 1/14 _SO-NYTT_. Innehåll

#3 SO-Nytt: Information från SJ:s skydds- 2010-12/2011-01 ombud för ombordpersonal i Stockholm sid. 1/14 _SO-NYTT_. Innehåll 2010-12/2011-01 ombud för ombordpersonal i Stockholm sid. 1/14 _SO-NYTT_ Sid. Innehåll Sid. Gemensamt & allmänt skyddsarbete 9 Ugnsvantar 2 Vinterproblematik en repris? 9 Nya tillval som info i handdator

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av Personalenheten 2005-03-31 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr Giltig fr.o.m.

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Chef / ledarsansvar STEG 1: ORGANISERA STEG 2: FÖRBEREDA STEG 3: GENOMFÖRA STEG 4: UTVÄRDERA STEG 5: FÖLJA UPP Medarbetaransvar Medarbetarsamtal på LiU Medarbetarsamtalet

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Medarbetarenkät 2013

Medarbetarenkät 2013 Medarbetarenkät 2013 Medarbetarundersökning 2013 Resultatet från den medarbetarenkät som skickades ut under förra året är nu sammanställt och klart. Här kan ni se resultatet för hela kommunen. Medarbetarenkäten

Läs mer

APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö

APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö ARBETSPLATSTRÄFF 1 APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö Följande punkter ska tas upp på APT 1, på samtliga arbetsplatser på Gå igenom årshjulet för det systematiska hälso- och arbetsmiljöarbetet,

Läs mer

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015

PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 PÅ UPPSPÅRET NR 2 2015 Ordförande har ordet Hösten har även i år dragit sig kvar lite extra länge, kanske tur för tågen i Sverige. Ett mycket intensivt fackligt år går nu mot sitt slut. Många frågor har

Läs mer

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Det är arbetsgivarens skyldighet att göra en kartläggning av riskerna i arbetsmiljön. När denna görs ska man tänka på att arbetsmiljö inte enbart är fråga

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 3 4 5 6 Lönerevision Årets lönerevision är nu igång och kommer bl a att innehålla en ordentlig höjning

Läs mer

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30 Bilaga Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Mall till stöd för utvecklingssamtal Personalenheten 2012-03-30 Genomföra och dokumentera Genomför dina samtal utifrån tre tidsperspektiv Tillbakablick Nuläge

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

RAPPORT: SÅ TYCKER SVERIGES HR-CHEFER OM MEDARBETARUNDERSÖKNINGAR

RAPPORT: SÅ TYCKER SVERIGES HR-CHEFER OM MEDARBETARUNDERSÖKNINGAR RAPPORT: SÅ TYCKER SVERIGES HR-CHEFER OM MEDARBETARUNDERSÖKNINGAR Resultat från QuestBack Swedens undersökning om HR-ansvarigas erfarenheter och åsikter om Medarbetarundersökningar, som genomfördes hösten

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

Kom väl förberedd till ditt lönesamtal så ökar möjligheterna att få gehör för dina krav. Det gäller såväl när du har en klubb som förhandlar för dig

Kom väl förberedd till ditt lönesamtal så ökar möjligheterna att få gehör för dina krav. Det gäller såväl när du har en klubb som förhandlar för dig Lönesamtal Kom väl förberedd till ditt lönesamtal så ökar möjligheterna att få gehör för dina krav. Det gäller såväl när du har en klubb som förhandlar för dig som när du förhandlar din lön själv. Den

Läs mer

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Katarina Odén-Ryhede Telefon: 08-508 01 303 22 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-08 SDN 2012-03- Angående

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 1 (10) Sida Johan Jag heter Johan och jag arbetar med säkerhets- och brandskyddsfrågor på SSG, Svenska Stålgruvan AB. Jag träffade en del av er förra året på konferensen

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1447 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 1 (4) Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommun Barn-och ungdomsförvaltningen Antal svar: 1210 Antal medarbetare: 1409 Svarsfrekvens: 85,9% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Sektionen Personal Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet November 2016/LJ Reviderad maj 2017 ASJ 1 Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Enligt AFS 2001:1, 8 "Arbetsgivaren

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet 2 Blickpunkten nr 1 APRIL 2011 Ordföranden har ordet En dag stod jag ute på spår 6 här i Göteborg. Då tittade jag till när DSBs tåg mot Malmö avgick. Efter det DSB-målade fordonet, hängde det med 2 st

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

SEKO SJ NYTT. Strukturell ledarskapskris på SJ! Nummer 4 2011 December. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB

SEKO SJ NYTT. Strukturell ledarskapskris på SJ! Nummer 4 2011 December. En tidning för SEKO-medlemmar som jobbar på SJ AB Nummer 4 2011 December SEKO är den största fackföreningen på SJ AB. SEKO SJ organiserar ca: 2000 anställda på SJ AB fördelat på elva klubbar över hela landet. SEKO SJ:s främsta uppgift är att bevaka och

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Följande rutiner finns inom Sydskånska gymnasiet för att signaler om fysisk- och psykosocial ohälsa och

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet

Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet Arbeta rätt & lönsamt! - enkelt med IT-stöd från Idea Idea VerksamhetsLedning Ett IT-system för att genomföra och administrera arbetsmiljörehab- och säkerhetsarbetet.

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 GÄRDESÄNGENS FÖRSKOLA Arbetsplan Gärdesängens förskola Begränsning Vårt val av problem/ område 1. Barns inflytande med leken i fokus 2. IKT- projekt 3. Pedagogiska samtal

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

Mejl och mobilpolicy

Mejl och mobilpolicy Mejl och mobilpolicy Tillgänglighet efter arbetstid blir allt vanligare och har många orsaker. Många tjänstemän har fått friare arbetstider och ges allt större möjlighet att utföra arbetsuppgifter på distans.

Läs mer

Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet

Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet Webbaserat IT-stöd för Arbetsmiljö Rehab Säkerhet Idea VerksamhetsLedning Ett IT-system för att genomföra och administrera arbetsmiljörehab- och säkerhetsarbetet. Delarna i systemet används tillsammans

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar

ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar September 2005 Reviderad februari 2012 2 INNEHÅLL: sid Viktiga paragrafer i MBL... 3 Information.. 4 Informationsmottagning 4-5 Begäran om förhandling 5 Kallelse till förhandling..

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BEHÖVER NI VERKLIGEN GENOMFÖRA EN UNDERSÖKNING...

Läs mer

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering.

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering. MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2017 Hagfors kommun når sitt hittills högsta betyg i årets mätning sedan starten 2012! Samtliga sammanslagna medelvärden i undersökningen redovisas genom ett MMI, motiverad

Läs mer

Utvärdering av grannsamverkansbilen

Utvärdering av grannsamverkansbilen Utvärdering av grannsamverkansbilen 2015 Grannsamverkansbilen i Danderyd 5 augusti 2014 startade verksamheten med grannsamverkansbil i Danderyds kommun. Det är ett projekt som drivs i samarbete mellan

Läs mer

Manual till att hålla utvecklingssamtal

Manual till att hålla utvecklingssamtal Manual till att hålla utvecklingssamtal Inledning tillbakablick Arbetsmiljö hälsa Uppdrag uppgifter Utvecklingsplan Februari 2014 2(9) Inledning I denna manual beskrivs utvecklingssamtalets syfte uppbyggnad.

Läs mer

PÅ UPPSPÅRET NR

PÅ UPPSPÅRET NR PÅ UPPSPÅRET NR 1 2018 SEKO JÄRNVÄGSKLUBBEN HALLSBERG - 0 - Ordförande har ordet Sommaren kom fort i år och blir förhoppningsvis även lång med mycket sol och värme. Ett händelserikt första halvår börjar

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer

MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018

MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018 MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018 Hagfors kommun mäter upplevelsen av arbetsmiljön för sjunde året i rad. Motiverad medarbetarindex, dvs ett medelvärde på samtliga frågor som besvaras i skalan 1-5 ligger

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

Redovisning Årsarbetstidsenkäten.

Redovisning Årsarbetstidsenkäten. Redovisning Årsarbetstidsenkäten. Bakgrund På föreningens årsmöte (RS) 2013 fick Föreningsstyrelsen i uppdrag, via motionen 13:37, att göra en enkät för att samla in medlemmarnas synpunkter på årsarbetstid.

Läs mer

Nummer April 2015 Nummer 3-2011

Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nytt HSO på Klaraporten Sidan 2 Av Per Hammarqvist Sidan två Kontakt med Sacoföreningen vid SJ AB Mail: Saco-TJ@sj.se Per Hammarqvist tel. 010-751 5343 Olle Östman tel.

Läs mer

Rapport. Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn

Rapport. Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn Rapport Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn Innehållsförteckning Sida Sammanfattning och Åtgärdsarbete 3-4 Bakgrund och Syfte 5 Metod och Svarsfrekvens 5-7 Information

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

Acceptera inte MTRs lönesänkning!

Acceptera inte MTRs lönesänkning! Mitt i City - Bladet som vägrar hålla tyst! Nummer 1 2010-10-17 Ansvarig utgivare: Tim Söderström Prenumeration: tim@timsoderstrom.se Webbplats: timsoderstrom.se Acceptera inte MTRs lönesänkning! Mot bakgrund

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Resultat Medarbetarenkäten 2014 Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Medarbetarenkäten 2014 Medarbetarenkäten utgår ifrån Lunds kommuns medarbetarpolicy. Enkäten består av frågor om verksamheten,

Läs mer

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Antal svar: 30 Antal medarbetare: 47 Svarsfrekvens: 63,8% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund och syfte 2 Svarsfrekvens

Läs mer

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo Green Cargo Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo 2 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 2 VISSA DEFINITIONER... 3 3 ANMÄLAN AV FACKLIG FÖRTROENDEMAN... 3 4 BEGREPPEN FACKLIG

Läs mer

Uppföljning av verksamheten under sommaren

Uppföljning av verksamheten under sommaren VÄRNAMO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Omsorgsnämnden 2015-10-14 5 On Dnr 2014.034 026 Uppföljning av verksamheten under sommaren Förslag till beslut Omsorgsnämnden beslutar att Ärendebeskrivning

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

Innehållsförteckning Introduktion Samtal Kvalitetsproblem Felsökning av terminal Fakturering Brandvägg

Innehållsförteckning Introduktion Samtal Kvalitetsproblem Felsökning av terminal Fakturering Brandvägg FAQ Innehållsförteckning 1 Introduktion 2 1.1 Kundspecifikt och allmänt 2 2 Samtal 2 2.1 Inga signaler går fram för inkommande samtal 2 2.2 Det går fram signaler men telefon ringer inte 2 2.3 Det är upptaget

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag.

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Dessa partsgemensamma anvisningarna utgår från löneavtalet mellan IT&Telekomföretagen och Unionen respektive Sveriges Ingenjörer,

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

EXCELLENS PASSION HANDLINGSKRAFT. Utvecklingssamtal i praktiken Riktlinjer och råd för både medarbetare och chefer

EXCELLENS PASSION HANDLINGSKRAFT. Utvecklingssamtal i praktiken Riktlinjer och råd för både medarbetare och chefer EXCELLENS PASSION HANDLINGSKRAFT Utvecklingssamtal i praktiken Riktlinjer och råd för både medarbetare och chefer Inledning och läsanvisning I detta dokument finns KI:s riktlinjer beträffande utvecklingssamtal

Läs mer