AON BilTotal. Tilläggsförsäkring för personbil och lätt lastbil Försäkringsvillkor 1 januari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AON BilTotal. Tilläggsförsäkring för personbil och lätt lastbil Försäkringsvillkor 1 januari 2013"

Transkript

1 AON BilTotal Tilläggsförsäkring för personbil och lätt lastbil Försäkringsvillkor 1 januari 2013

2

3 3 Innehåll Översiktlig information...5 Allmänna villkor...8 Vilka fordon försäkringen gäller för...8 Vem försäkringen gäller för...8 Var försäkringen gäller...8 Vad som ingår i försäkringen...9 Gemensamma aktsamhetskrav och nedsättningsregler Allmänna bestämmelser...12 Information om Folksams behandling av personuppgifter...12 Avtalet och premien...12 Dubbelförsäkring...14 Avdrag på ersättning...14 Återkrav...15 Lag, garanti eller annat åtagande...15 Om skada inträffar...17 Vid frågor om försäkring eller skador...17 Vi vill att du ska vara nöjd...19

4

5 Översiktlig Information 5 Översiktlig information Före den egentliga villkorstexten får du i det här avsnittet en översiktlig information om hur försäkringen gäller. Detta häfte innehåller de försäkringsvillkor som gäller för Aon Biltotal. När vi i villkoren använder orden du, din menar vi om inte annat sägs både försäkringstagaren och var och en av övriga försäkrade personer. Med vi och oss avses försäkringsgivaren, det vill säga Folksam. Försäkringsgivare är Folksam ömsesidig sakförsäkring, organisationsnummer , Adress: Stockholm. Telefon: Folksams verksamhet står under tillsyn av Finansinspektionen och vår marknadsföring följer svensk lag. Folksam ömsesidig sakförsäkring tillhandahåller i huvudsak försäkring för boende, motorfordon och båtar. Omfattningen av din försäkring framgår av försäkringsvillkoren. Dessa tillhandahålls på svenska och all kommunikation mellan dig och oss sker på svenska. Om inte annat avtalats är försäkringstiden ett år. Ångerrätt När du tecknar försäkring genom ett distansavtal har du enligt distans- och hemförsäljningslagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Tiden räknas från det att avtalet ingåtts och du vid distansavtal fått information och avtalsvillkor. Om du ångrar dig måste du meddela oss. Vi har då rätt att kräva premie för den tid försäkringen var gällande. Uppsägning av försäkringen i förtid Du kan när som helst säga upp din försäkring. Försäkringspremie Premien för din försäkring framgår på din faktura. Försäkringsvillkoren och försäkringsbeskedet Detta är en översiktlig information. Vi vill därför understryka, att det alltid är försäkringsbeskedet och de fullständiga försäkringsvillkoren som bestämmer innehållet i ditt försäkringsskydd. Ditt försäkringsbesked visar vilket skydd du har. Där finns också uppgift om försäkringstidens längd. Det är försäkringsbeskedet och försäkringsvillkoren som tillsammans utgör avtalet mellan dig och oss. Var försäkringen gäller Försäkringen gäller i EES-länderna samt i övriga länder som är anslutna till systemet med grönt kort. Försäkringen gäller även under transport mellan dessa länder. Självrisker Försäkringen gäller utan självrisk. Observera aktsamhetskraven och nedsättningsreglerna i punkterna B13 B15. Egendomsskydd Försäkringen avser endast försäkringstagarens eget lagliga ekonomiska intresse som ägare till det försäkrade fordonet. Skulle det visa sig att det är någon annan än försäkringstagaren eller dennes make/registrerad partner /sambo eller barn folkbokförd och bosatt på samma adress som försäkringstagaren som äger fordonet gäller inte försäkringen och någon ersättning kan inte betalas vid inträffad skada. Ovanstående gäller dock inte om företag tecknar Aon Biltotal för anställds fordon.

6 6 Översiktlig Information Innehåll samt begränsningar Här nedan anger vi kortfattat innehållet samt de viktigaste begränsningarna i försäkringen. Hyrbil vid diftstopp Vi lämnar hyrbilsersättning på grund av ett plötsligt och oförutsett driftstopp. under högst 45 dagar för den tid som är rimlig att reparera fordonet eller vid stöld den tid som fordonet varit borta dock endast för den tid som är rimlig att skaffa annat likvärdigt fordon om det inte repareras eller återfinns med 75 procent av dygns- och kilometerkostnaden för hyra av motsvarande fordon som det försäkrade, dock högst tre tillfällen per år. Vi betalar inte driftstopp på grund av brist på drivmedel uppenbar försummelse i fråga om fordonets skötsel och underhåll. om ditt fordon gått mer än mil och driftstoppet beror på maskinskada. Kollision med djur Vid kollision med djur lämnar vi ersättning för din skada med högst vagnskadeförsäkringens eller vagnskadegarantins självrisk eller faktisk kostnad, dock med högst kronor. Om fordonet saknar vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti ersätter vi med högst kronor. Självriskersättning vid vagnskadegaranti Omfattas fordonet vid skada av vagnskadegaranti ersätter vi den del av självrisken som överstiger kronor. Uppsåtlig skadegörelse Om ditt fordon är vagnskadeförsäkrat eller omfattas av vagnskadegaranti lämnar vi ersättning för din skada med högst vagnskadeförsäkringens eller vagnskadegarantins självrisk. Om fordonet saknar vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti ersätter vi med högst kronor. Skada i kupé och bagageutrymme Om bilens inredning i kupén eller bagageutrymmet skadas genom en plötslig och oförutsedd händelse ersätter vi skadan med högst kronor. Vi ersätter inte skada som orsakats av tekniska fel eller slitage. Självriskersättning för lös egendom Om din lösa egendom, till exempel en resväska eller golfutrustning blir skadad eller stulen ur fordonet ersätter försäkringen den självrisk du får via hem- eller företagsförsäkringen. Ersättning betalas med högst kronor. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår. Gäller inte för fast monterad fordonstillbehör Självriskreducering vid feltankning Om du råkar ut för en ersättningsbar maskinskada på grund av tankning av felaktigt bränsle, ersätts den självrisk du får betala på din ordinarie fordonsförsäkring med högst kronor. Ersättning lämnas för rengöring och tömning av tank och för din kostnad för bärgning till verkstad på grund av felaktigt tankat bränsle. Du kan nyttja detta högst en gång per år. Självriskersättning på räddningsförsäkringen Ersättning lämnas vid räddningsskada på fordonet för din självrisk på räddningsförsäkringen, dock högst med kronor. Om skadekostnaden understiger självrisken på räddningsförsäkringen utgår ingen ersättning. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår.

7 Översiktlig Information 7 Självriskersättning vid vagnskada utanför Norden Om vagnskada på fordonet inträffar utanför Norden ersätts de kostnader du haft upp till din självrisk på vagnskade försäkringen respektive vagnskade garantin, dock högst med kronor. Skada på takbox och friluftsutrustning Ersättning lämnas vid plötslig och oförutsedd skada på din takbox, skidor, pulka, cykel och annan friluftsutrusning under transport på bilen. Detta gäller för din, makes registrerad partners, sambo eller egna barns egendom förutsatt att ni är folkbokförda och bosatta på samma adress. Högsta ersättning är kronor. Angående värdering se punkt B 10. Självriskersättning på glasruteförsäkringen Ersättning lämnas vid glasruteskada på fordonet för din självrisk på glasruteförsäkringen, dock högst med kronor. Om skadekostnaden understiger självrisken på glasruteförsäkringen utgår ingen ersättning. Du kan nyttja detta högst en gång per kalenderår. Punktering av däck Ersättning lämnas vid punktering av däck. Vi ersätter faktisk kostnad för reparation av skadat däck med högst med 500 kronor alternativt med 500 kronor i bidrag när du köper nytt däck. Reparation eller köp av nytt däck ska ske hos av oss miljögodkänd verkstad. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår. Nyckelförlust Ersättning lämnas med en ny nyckel samt nödvändig omkodning eller avkodning per skadetillfälle. Högsta ersättning är kronor. Du kan nyttja detta högst en gång per kalenderår. När du upptäcker att nyckeln är borta, ska du polisanmäla händelsen. Begränsningar enligt allmänna bestämmelser Vi betalar inte för skada som leverantör eller annan svarar för enligt lag, garanti eller liknande åtagande såvida du inte kan visa att den som gjort åtagandet inte kan fullgöra detta, se punkt C 14. Du ska anmäla försäkringsfall till oss så snart som möjligt och medverka till utredningen av försäkringsfallet. Om du försummar detta riskerar du avdrag på ersättningen, se punkt C 11. Aktsamhetskrav och nedsättningsregel Du ska se till att bilen inte körs av förare som saknar giltigt körkort kan göra sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri. Du ska se till att vid övningskörning såväl lärare som elev uppfyller de regler som gäller vid övningskörning. Om du bryter mot aktsamhetskravet ovan kan vi göra avdrag på ersättningen. Avdraget görs efter vad som är skäligt med hänsyn till förhållandets samband med den inträffade skadan, det uppsåt eller den vårdslöshet som har förekommit och omständigheterna i övrigt. Avdraget kan i allvarliga fall leda till att du inte får någon ersättning alls. Vi gör inget avdrag om försummelsen är lindrig. Se även punkt C 11. Vi vill att du ska vara nöjd Missförstånd eller oenigheter kan oftast klaras upp på ett enkelt sätt, till exempel genom ett telefonsamtal. Sist i villkorshäftet hittar du adresser och telefonnummer om du vill framföra eventuella klagomål.

8 8 Allmänna försäkringsvillkor A Allmänna försäkringsvillkor Vilka fordon försäkringen gäller för A 1. Försäkringen gäller för i försäkringsbeskedet angivet fordon och gäller för personbil och lätt lastbil. Försäkringen får inte tecknas för fordon som används i yrkesmässig person- eller godstransport till exempel taxi, budbil eller till uthyrning. Vem försäkringen gäller för A 2. Försäkringen gäller endast för privatperson eller företag som har Aon Biltotal och en hel- eller halvförsäkring för sitt fordon. En försäkring per fordon tecknas. Försäkringen avser endast ditt eget lagliga ekonomiska intresse som försäkringstagare och ägare till den försäkrade egendomen. Skulle det visa sig att det är någon annan än du som äger fordonet gäller inte försäkringen och någon ersättning kan inte betalas vid inträffad skada. Ovanstående gäller dock inte om denne är din make/regi strerad partner/ sambo eller barn, förutsatt att ni är folkbokförda och bosatta på samma adress. Ovanstående gäller inte heller om företag tecknar Aon Biltotal för anställds fordon. Var försäkringen gäller A 3. Försäkringen gäller i EES-länd erna samt i de övriga länder som är anslutna till systemet med grönt kort. Försäkringen gäller även under transport mellan dessa länder.

9 Vad som ingår i försäkringen 9 B Vad som ingår i försäkringen Hyrbil vid driftstopp B 1. Om fordonet inte kunnat användas på grund av ett plötsligt och oförutsett driftstopp lämnar vi hyrbilsersättning för den tid som är rimlig för att reparera fordonet. Vid stöld lämnas ersättning för den tid fordonet varit borta. Om fordonet inte repareras eller vid stöld inte återfinns lämnas istället ersättning för den tid som är rimlig för att skaffa annat likvärdigt fordon. Hyrbilsersättning lämnas från och med den dag driftstoppet inträffade och under sammanlagt högst 45 dagar. Vi betalar 75 procent av dygns- och kilometerkostnaden för hyra av fordon. Fordonet ska om möjligt hyras hos biluthyrningsföretag som vi anvisat och får vara utrymmesmässigt högst i samma storleksklass som det försäkrade fordonet. För mc gäller billigaste hyrklass (klass A). Om du avstår från att hyra annat fordon betalar vi istället avbrottsersättning med 100 kronor/dag. Hyrbil eller avbrottsersättning ersätts inte om fordonet vid skadetillfället var avställt eller belagt med körförbud om händelsen inträffar under tävling med fordonet eller under träning för tävling vid driftstopp på grund av brist på drivmedel eller på grund av uppenbar försummelse i fråga om fordonets skötsel och underhåll om ditt fordon gått mer än mil och driftstoppet beror på maskinskada om motsvarande ersättning kan lämnas enligt lag, garanti eller liknande åtagande. Kollision med djur B 2. Ersättning lämnas vid skada på fordonet genom kollision med djur. Vi betalar högst vagn skadeförsäkringens eller vagnskadegarantins självrisk, med högst kronor. Om fordonet saknar vagnskadeförsäkring eller vagnskade garanti ersätter vi med högst kronor. Du måste omedelbart polisanmäla händelsen då du upptäcker skadan. Åtagandet kan inte nyttjas samtidigt med åtagandet i punkt B 3. Ersättning betalas inte om fordonet vid skadetillfället var avställt eller belagt med körförbud om händelsen skett under tävling med fordonet eller träning inför sådan tävling. Självriskersättning vid vagnskadegaranti B 3. Omfattas fordonet vid skada av vagnskadegaranti ersätter försäkringen den del av självrisken som överstiger kronor. Åtagandet kan inte nyttjas samtidigt med åtagandet i punkterna B 2, B4 eller B 9. Med vagnskadegaranti avses den garanti, som fordonsfabrikanten utfärdar för nytt fordon och inte vagnskadeförsäkring, som kan tecknas av fordonsägaren när vagnskadegarantin upphör. Uppsåtlig skadegörelse B 4. Ersättning lämnas för uppsåtlig skadegörelse på fordonet av utomstående, om det inte är fråga om en trafik olycka, stöld eller stöldförsök. Vid dessa skadeorsaker tas fordonets ordinarie försäkring i anspråk. Ersättning lämnas för din skada med högst vagnskadeförsäkringens eller vagnskadegarantins

10 10 Vad som ingår i försäkringen självrisk. Om fordonet saknar vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti ersätter vi med högst kronor. Du måste omedelbart polisanmäla händelsen då du upptäcker skadan. Åtagandet kan inte nyttjas samtidigt med åtagandet i punkten B 3 eller B9. Skada i kupé och bagageutrymme B 5. Om bilens inredning i kupén eller bagageutrymmet skadas genom en plötslig och oförutsedd händelse ersätts skadan med högst kronor. Vi ersätter inte skada som orsakats av tekniska fel eller slitage. Självriskersättning för lös egendom B 6.Om din lösa egendom som inte är fast monterad fordonstillbehör, till exempel en resväska eller golfutrustning blir skadad i eller stulen ur fordonet betalar försäkringen den självrisk du får via hem- eller företagsförsäkringen. Ersättning lämnas med högst kronor. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår. Självriskreducering vid feltankning B 7. Om du råkar ut för en ersättningsbar maskinskada på grund av tankning av felaktigt bränsle, ersätts den självrisk du får betala på din ordinarie fordonsförsäkring med högst kronor. Ersättning lämnas också för rengöring och tömning av tank och för bärgning till verkstad på grund av felaktigt tankat bränsle. Du kan nyttja detta högst en gång per år. Självriskersättning på räddningsförsäkringen B 8. Ersättning lämnas vid räddningsskada på fordonet för din självrisk på räddningsförsäkringen, dock med högst kronor. Om skadekostnaden understiger självrisken på räddningsförsäkringen utgår ingen ersättning. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår. Självriskersättning vid vagnskada utanför Norden B 9. Om vagnskada på fordonet inträffar utanför Norden ersätts de kostnader du haft upp till din självrisk på vagnskadeförsäkringen respektive vagnskade garantin, dock med högst kronor. Åtagandet kan inte nyttjas samtidigt med åtagandena i punkterna B 3 eller B 4. Skada på takbox och friluftsutrustning B 10. Ersättning lämnas vid plötslig och oförutsedd skada på din takbox, skidor, pulka, cykel och annan friluftsutrustning under transport på bilen. Ersättning för skada grundas på egendomens värde vid köp i allmänna handeln (marknadsvärde) omedelbart före skadan. Ersättning lämnas med högst kronor. Detta gäller för din och din makes, registrerad partners, sambos eller egna barns egendom förutsatt att ni är folkbokförda och bosatta på samma adress. Vid värderingen gör vi inget åldersavdrag för de två första åren från det att egendomen inköptes ny. Från och med det tredje året drar vi av 20 procent per år av nypriset från det att egendomen inköptes ny, dock högst 80 procent. Högsta ersättningen för kajak eller surfbräda är kronor. Självriskersättning på glasruteförsäkringen B 11. Ersättning lämnas vid glasruteskada på fordonet för din självrisk på glasruteförsäkringen, dock med högst kronor. Om skadekostnaden understiger självrisken på glasruteförsäkringen utgår ingen ersättning. Du kan nyttja försäkringen högst en gång per år.

11 Vad som ingår i försäkringen 11 Punktering av däck B 12. Ersättning lämnas vid punktering av däck. Vi ersätter faktisk kostnad för reparation av skadat däck med högst 500 kronor alternativt med 500 kronor i bidrag när du köper nytt däck. Reparation eller köp av nytt däck ska ske hos av oss miljögodkänd verkstad. Du kan nyttja detta högst två gånger per kalenderår. Nyckelförlust B 13. Ersättning lämnas med en ny nyckel samt nödvändig omkodning eller avkodning per skadetillfälle. Högsta ersättning är kronor. Du kan nyttja detta högst en gång per kalenderår. Nyckelförlusten ska omedelbart polisanmälas. Kontakta även verkstad omgående för omkodning av den förlorade nyckeln. Aktsamhetskrav Nyckel får inte lämnas kvar i bilen eller i närheten av den och ska i övrigt förvaras på ett säkert sätt. Nyckeln får inte förses med uppgifter om namn, adress eller registreringsnummer. Gemensamma aktsamhetskrav och nedsättningsregel B 14. Du ska se till att bilen inte körs av förare som saknar giltigt körkort kan göra sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri. Du ska se till att vid övningskörning såväl lärare som elev uppfyller de regler som gäller vid övningskörning. B 15. Om du bryter mot aktsamhetskravet punkt B 14 kan vi göra avdrag på ersättningen. Avdraget görs efter vad som är skäligt med hänsyn till förhållandets samband med den inträffade skadan, det uppsåt eller den vårdslöshet som har förekommit och omständigheterna i övrigt. Avdraget kan i allvarliga fall leda till att du inte får någon ersättning alls. Vi gör inget avdrag om försummelsen är lindrig. Se även punkt C 11. Om du bryter mot aktsamhetskravet ovan kan vi göra avdrag på ersättningen. Avdraget görs efter vad som är skäligt med hänsyn till förhållandets samband med den inträffade skadan, det uppsåt eller den vårdslöshet som har förekommit och omständigheterna i övrigt. Avdraget kan i allvarliga fall leda till att du inte får någon ersättning alls. Vi gör inget avdrag om försummelsen är lindrig. Se även punkt C 11.

12 12 Allmänna bestämmelser C Allmänna bestämmelser C 1. För försäkringen gäller försäkringsvillkor, försäkringsbesked samt försäkringsavtalslagen. Information om Folksams behandling av personuppgifter Folksams verksamhet är försäkringar. Verksamheten står under tillsyn av Finansinspektionen. Huvudansvarig för behandlingen av dina personuppgifter är det Folksams bolag som du har avtal med. Uppgifterna används för förvaltning av ditt avtal och för ändamål som är nödvändiga i försäkringsverksamheten, såsom till exempel premieberäkning, statistik, marknadsföring och förebyggande av skador. Uppgifterna behandlas med sekretess, i enlighet med Folksams etiska regler. Dina adressuppgifter och enkla grundläggande uppgifter om ditt avtal hanteras i ett för Folksamsbolagen gemensamt kundregister för rationell administration; bland annat automatisk adressuppdatering, samordning av information till dig och marknadsföring. Om du upptäcker felaktigheter i registrerade uppgifter vänder du dig till kundtjänst vid ditt närmaste Folksamkontor. För utdrag ur Folksams register skriver du till: Registerutdrag, Folksam, Stockholm. Skaderegistrering För att minska försäkringsbolagens kostnader för ersättning som baseras på oriktiga uppgifter använder sig bolaget av ett för försäkringsbranschen gemensamt skadeanmälningsregister (GSR). Registret används endast i samband med skadereglering. Personuppgiftsansvarig för GSR är Försäkringsförbundet, Box 24043, Karlavägen 108, Stockholm. När en skada anmälts till bolaget, anmäls denna (skadetyp, skadedatum, skade-, organisations- och personnummer) även för registrering i GSR. Det innebär att bolaget får reda på om du tidigare anmält någon skada hos något annat försäkringsbolag. C 2. Vi äger rätt att i det för försäkringsbranschen gemensamma skadeanmälningsregistret (GSR) registrera anmälda skador i anledning av denna försäkring. Avtalet och premien Försäkringen gäller från och med den dag som anges i försäkringsbrevet. Tecknas försäkringen samma dag som den ska börja gälla, gäller den från och med det klockslag den tecknades. C 3. Försäkringen förnyas automatiskt för ett år i sänder om inte uppsägning har gjorts av dig som försäkringstagare/gruppmedlem, gruppföreträdare, förmedlare med av dig godkänd fullmakt eller av oss. Den förnyade försäkringen börjar löpa när tiden för den tidigare försäkringen går ut. Vill du istället säga upp försäkringen från huvudförfallodagen behöver du inte ange någon särskild anledning. Uppsägning från vår sida när du begär förnyelse kräver däremot särskilda skäl enligt försäkringsavtalslagen. C 4. Du kan säga upp försäkringen under försäkringstiden om det föreligger viss anledning som anges i försäkringsavtalslagen, till exempel om behovet av försäkring upphör eller

13 Allmänna bestämmelser 13 liknande omständighet inträffar. Du får också säga upp försäkringen vid skada att upphöra inom 14 dagar. Från vår sida kan vi säga upp försäkringen under försäkringstiden bara om du eller den försäkrade grovt åsidosatt era förpliktelser mot oss eller om det finns synnerliga skäl. Om försäkringen sagts upp av dig eller oss, får du tillbaka den del av premien som du har rätt till. C 5. Försäkringen och premien bygger på de uppgifter som du har lämnat oss. Vi har rätt att begära uppgifter från dig som påverkar din premie. Får vi inte in begärda uppgifter beräknas premien utifrån av oss förutbestämda regler. Upplysningsplikt C 6. När du vill teckna, utvidga eller förnya försäkring ska du på vår begäran lämna upplysningar som kan ha betydelse för frågan om försäkringen ska meddelas. Du ska ge riktiga och fullständiga svar på våra frågor. Om du inser att vi tidigare haft oriktiga eller ofullständiga uppgifter om förhållanden av uppenbar betydelse för riskbedömningen ska du utan oskäligt dröjsmål rätta uppgiften. Riskökning C 7. Du ska utan oskäligt dröjsmål anmäla till oss om ett förhållande som har angetts i avtalet och som är av väsentlig betydelse för risken ändras. C 8. Om du uppsåtligen eller av oaktsamhet eftersatt din upplysningsplikt (C 6) eller anmälningsplikt (C 7) kan ersättningen sättas ned i fråga om varje försäkrad efter vad som är skäligt med hänsyn till den betydelse förhållandet skulle ha haft för vår bedömning av risken, det uppsåt eller den oaktsamhet som har förekommit och övriga omständigheter. C 9. Ändring av premie och andra villkor kan vi normalt bara göra i samband med förnyelse av försäkringen. Om vi vill göra sådan ändring meddelar vi dig senast i samband med att vi sänder dig premiekravet så du har tid att bestämma dig om du vill godta ändringen eller låta försäkringen upphöra. Sådan premieändring som beror på ändrat riskförhållande, till exempel bilbyte, adressändring eller höjning av årlig körsträcka, har vi rätt att göra omgående. Om det visar sig att körsträckeklassen varit för hög har du rätt att begära återbetalning efter försäkringsårets slut. C 10. Premie för nytecknad försäkring ska betalas inom 14 dagar, eller enligt separat avtal, efter den dag då vi sände dig premiekravet. Detsamma gäller tilläggspremie på grund av att försäkringen ändrats under försäkringstiden. Premie för förnyad försäkring behöver inte betalas tidigare än en månad från den dag då vi sände dig premiekravet. Om premieperioden är högst en månad ska premien dock betalas på periodens första dag. C 11. Om premien inte betalas i rätt tid och dröjsmålet inte är av ringa betydelse skriver vi och säger upp försäkringen att upphöra 14 dagar därefter. Samtidigt påminner vi dig om att om du betalar inom 14 dagar så fortsätter försäkringen att gälla. Är det fråga om obetald tilläggspremie får vi räkna om försäkringstiden för den ändrade försäkringen med hänsyn till den premie som du tidigare betalat. C 12. Betalar du premien efter det att försäkringen har upphört på grund av underlåten betalning anser vi att du har begärt ny försäkring från och med dagen efter den då premien betalades.

14 14 Allmänna bestämmelser Vi underrättar dig inom 14 dagar om vi inte vill bevilja ny försäkring. C 13. Har du hindrats från att betala premie i rätt tid på grund av att du blivit svårt sjuk, berövats friheten eller inte fått ut lönen eller pensionen från din huvudsakliga anställning eller liknande hinder, fortsätter försäkringen ändå att gälla. Men den upphör om premie inte betalas inom en vecka efter det att hindret fallit bort och i vart fall när tre månader gått från den dag premien skulle ha betalats. C 14. Skulle vi av någon anledning säga upp försäkringen men du får vårt brev för sent på grund av omständigheter som du inte kunnat råda över, upphör försäkringen först en vecka efter det du fått brevet. Försäkringen upphör dock alltid tre månader efter avsändandet och detta gäller även om brevet inte kommer fram. C 15. Vi kan överlåta en fordran på obetald premie till Trafikförsäkringsföreningen. Dubbelförsäkring C 16. Har samma intresse försäkrats mot samma fara hos flera bolag, är varje bolag ansvarigt mot den försäkrade som om det bolaget ensamt hade beviljat försäkring. Du har dock inte rätt till högre ersättning från bolagen än vad som sammanlagt svarar mot skadan. Är summan av ansvarsbeloppen större än skadan, fördelas ansvarigheten mellan bolagen efter förhållandet mellan ansvarsbeloppen. Avdrag på ersättning C 17. Aktsamhetskrav Försäkringen ger dig ett långtgående skydd vid skada. Du måste dock själv medverka till att skada inte inträffar. I villkoret finns några krav på aktsamhet som du måste följa för att inte riskera avdrag på ersättningen. Hur vi beräknar avdraget framgår vid respektive aktsamhetskrav i villkorstexten. Hänsyn tas till den betydelse förfarandet haft för skadan eller dess omfattning och till omständigheterna i övrigt. Framkallande av försäkringsfall Försäkringen gäller inte för dig om du framkallat skadan uppsåtligen eller, i den mån du uppsåtligen förvärrat följderna av en skada. Om skadan uppkommit eller dess följder förvärrats genom grov vårdslöshet från din sida kan vi göra avdrag på ersättningen. Detsamma gäller om du annars måste antas ha handlat eller underlåtit att handla i vetskap om att detta innebar en betydande risk för att skadan skulle inträffa. Avdraget kan i allvarliga fall leda till att du inte får någon ersättning alls. Räddningsplikt När en skada inträffar åligger det varje försäkrad att efter bästa förmåga begränsa dess omfattning till exempel larma brandkåren vid brand och försöka rädda hotad egendom i den mån det kan ske utan fara. Rimlig kostnad för åtgärd att hindra följderna av en skada som hänt ersätts av oss vare sig åtgärden lyckats eller inte, i den mån du inte har rätt till ersättning från annat håll. Det nu sagda gäller även om det är fråga om att hindra en skada som omedelbart hotar att inträffa. Däremot ersätter vi inte förebyggande åtgärder som till exempel kostnad för låsbyte vid förlust av bilnyckel. Har du uppsåtligen åsidosatt dina skyldigheter att vidta räddningsåtgärder kan vi göra avdrag på ersättningen efter vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. Detsamma gäller om du har åsidosatt dina skyldigheter med vetskap om att det innebar en betydande risk för att skadan skulle inträffa eller annars genom grov vårdslöshet.

15 Allmänna bestämmelser 15 Identifikation med den försäkrade vid tillämpning av punkt C 16 Med ditt handlande likställs handlande av den som med ditt samtycke har tillsyn över den försäkrade egendomen. Undantag från bestämmelser om avdrag enligt punkt C 8 och C 17 samt vid brott mot Aktsamhetskrav C 18. Vi gör inget avdrag vid ringa oaktsamhet handlande av någon som var allvarligt psykiskt störd eller som var under tolv år. handlande som avsåg att förebygga skada på person eller egendom i sådant nödläge att handlandet var försvarligt. handlande som avsåg att förebygga skada på person eller egendom i sådant nödläge att handlandet var försvarligt Återkrav C 19. I samma utsträckning som vi har betalat ersättning för skada övertar vi din rätt att kräva ersättning av den som är ansvarig för skadan. För trafikförsäkring gäller, att i samma utsträckning som vi har betalat ersättning, har vi enligt trafikskadelagen rätt att kräva tillbaka ersättning av den som vållat skadan med uppsåt eller genom grov vårdslöshet eller genom vårdslöshet i förening med rattfylleri eller grovt rattfylleri. Dessutom kan vi enligt trafikskadelagen framställa återkrav mot innehavare av järnväg eller spårväg samt mot den som är ansvarig för skada enligt lagen om produktansvar. Om vi förskotterar pengar eller ställer betalningsgaranti måste du betala tillbaka om det visar sig att du inte hade rätt till ersättningen från försäkringen. Lag, garanti eller annat åtagande C 20. Försäkringen gäller inte för skada som leverantör eller annan ansvarar för enligt lag, garanti eller liknande åtagande. Försäkringen gäller dock om den försäkrade kan visa att den som gjort åtagandet inte kan fullgöra detta. Har du vid köp av egendom tecknat särskild försäkring, så gäller din bilförsäkring endast i den mån ersättning inte lämnas genom den särskilda försäkringen. Krigsskador C 21. Försäkringen gäller inte för skada som har samband med krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution, upplopp eller uppror. Om skadan hänt utanför Sverige tillämpar vi inte undantaget för krigsskador inom tre månader efter oroligheternas utbrott. Förutsättningen för att försäkringen ska gälla är dock att bilen fanns i det drabbade området vid utbrottet och oavbrutet fram till den dag skadan inträffade. Dessutom får du inte ha tagit del i oroligheterna eller tagit annan befattning med dem som rapportör eller dylikt och inte heller låtit någon annan använda bilen för sådana ändamål. Under samma förutsättningar betalar vi också förlust av bil som konfiskerats eller måste lämnas kvar vid evakuering eller internering. Atomskador med mera C 22. Ersättning lämnas inte för skada vars uppkomst eller omfattning har samband med atomkärnprocess. Försäkringen gäller inte heller för skada genom spridande av biologiska, kemiska eller nukleära substanser i samband med terrorhandling. Med terrorhandling avses en skadebringande handling som är straffbelagd där den begås eller där skadan uppstår, och som framstår att vara utförd i syfte att allvarligt skrämma en befolkning otillbörligen tvinga offentliga organ eller en internationell organisation att genomföra eller avstå från att genomföra en viss åtgärd eller

16 16 Allmänna bestämmelser allvarligt destabilisera eller förstöra de grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturerna i ett land eller i en internationell organisation. Dammbrott C 23. Försäkringen gäller inte för skada vars uppkomst eller omfattning har direkt eller indirekt samband med dammbrott.

17 Om skada inträffar 17 Om skada inträffar C 24. Anmäl till oss vad som hänt så snart som möjligt. Ta gärna första kontakten med oss per telefon. Telefonnummer framgår av ditt försäkringsbesked. C 25. Stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse eller skada som orsakats av annat okänt motorfordon ska också anmälas till polisen. Lämna oss en kopia av polisanmälan. C 26. Skada som har hänt när bilen transporterats på annat färdmedel ska också anmälas till transportföretaget C 27. För att vi ska kunna bedöma ditt ersättningskrav måste du ge oss de upplysningar och handlingar som vi behöver såsom inköpskvitton, läkarintyg och så vidare. Du är också skyldig att medverka till besiktning som vi vill utföra i anledning av inträffad skada. C 28. Om du bryter mot bestämmelserna i punkterna och försummelsen medför skada för oss kan vi göra avdrag på ersättningen. Avdrag görs efter vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. Vid ringa oaktsamhet görs inget avdrag. C 29. Om du eller någon annan som begär ersättning vid skada uppsåtligen eller av grov vårdslöshet lämnar oriktiga uppgifter, förtiger eller döljer något av betydelse för bedömningen av rätten till ersättning kan vi göra avdrag efter vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna. C 30. Reparation ska i förväg godkännas av oss. Våra anvisningar ska följas vid valet av reparatör, reparationsmetod och material. För försäkringen gäller vissa miljöåtaganden. Dessa framgår av punkterna 50 och 93. Du ska som ägare till bilen, efter vårt medgivande, beordra reparation samt godkänna eller reklamera utfört arbete. C 31. Vi strävar efter att betala skador så snart det går och i de fall utredningen drar ut på tiden kan vi betala ersättning i förskott. Skulle det ändå, trots att du gjort vad som åligger dig och skadad egendom reparerats eller återanskaffats, dröja mer än en månad innan du får ersättning får du ränta på det belopp du är berättigad till. Dröjsmålsräntan beräknas enligt 6 räntelagen. Medan vi väntar på polisutredning eller värdering får du istället ränta enligt Riksbankens referensränta. Även sådan ränta beräknas från den tidpunkt som anges i första stycket. Vi betalar inte ut räntebelopp som understiger 100 kronor. Försäkringen gäller inte för förlust som kan uppstå om skadeutredning, reparationsåtgärd eller betalning av ersättning fördröjs på grund av krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution eller uppror eller på grund av myndighets åtgärd, strejk, lockout, blockad eller liknande händelse. C 32. Du förlorar din rätt till försäkringsersättning om du inte väcker talan mot oss inom tre år från det du fick kännedom om att fordringen kunde göras gällande och i varje fall inom tio år från det att fordringen tidigast hade kunnat göras gällande. Om du anmält

18 18 Om skada inträffar skadan till oss inom den tid som angetts här, har du dock alltid sex månader på dig att väcka talan mot oss, räknat från den dag då vi meddelat dig vårt slutliga beslut i ersättningsfrågan. C 35. Om vi förskotterar pengar eller ställer betalningsgaranti för någon typ av kostnader måste du betala tillbaka om det visar sig att du inte hade rätt till ersättning från försäkringen. Om du behöver hjälp C 33. Kontakta oss eller Folksam Jour om du har behov av omedelbar hjälp på telefon eller e-post: Inom Sverige Inom Norden E-postadress: ops@.se.sos.eu C 34. Utanför Norden kan du också få hjälp av SOS-International i Köpenhamn som har öppet dygnet runt eller Falck Travel Care i Sverige. Du kan till exempel få hjälp med att ordna hemtransport vid olycksfall eller akut sjukdom. Du kan också få hjälp att klara oförutsedda utgifter på grund av skada. Du kan ringa, faxa eller skicka e-post. SOS-International Nitivej 6 DK-2000 Frederiksberg Denmark E-post: sos@sos.eu Telefon Telefax Folksam S Stockholm, Sweden Telefon Telefax Falck TravelCare P.O Box SE Stockholm E-post: folksam@falcktravelcare.se Telefon Telefax

19 Vi vill att du ska vara nöjd 19 Vi vill att du ska vara nöjd Vänd dig först till oss på Folksam C 36. Om du har frågor, ta i första hand kontakt med din handläggare. Då har du möjlighet att få förklaringar och kompletterande upplysningar. Adress och telefonnummer finns på brevet från din handläggare samt ditt försäkringsbesked. Om du skulle vilja gå vidare med ditt ärende, har du rätt att få det prövat. Värdering av lös egendom Vi brukar rådfråga en utomstående sakkunnig. Du har också möjlighet att begära att en värderingsman, förordnad av handelskammaren i länet, avger ett utlåtande. Det kostar pengar men kommer värderingsmannen fram till ett högre belopp än vad vi erbjudit, står vi för hela hans kostnad. I annat fall betalar du och vi hälften var. Vi ersätter endast en värdering. Kundombudsmannen Folksam, prövar kostnadsfritt de flesta försäkrings-, sparande- och skadeärenden. Det är en fristående och opartisk instans. Anmälan måste göras inom ett år från det att Folksam lämnat slutligt besked. Adress: Kundombudsmannen Folksam Stockholm. telefon e-post: kundombudsmannen@folksam.se eller se folksam.se/kundservice/kundombudsmannen Allmänna reklamationsnämnden, ARN prövar kostnadsfritt de flesta tvister angående privatpersoners försäkringar. Undantag är tvister som rör lägre belopp än kronor, medicinska bedömningar eller vållandefrågor vid trafikolyckor. Anmälan till ARN måste göras senast sex månader efter det att Folksam eller Kundombudsmannen Folksam lämnat slutligt besked. Adress: Box 174, Stockholm Telefon: Tingsrätten kan pröva din tvist med Folksam. Då kan din ordinarie fordonsförsäkrings rättsskydd ofta nyttjas. Konsumenternas Försäkringsbyrå ger kostnadsfri information och råd i försäkringsfrågor, men prövar inte enskilda försäkringstvister. Adress: Box 24215, Stockholm Telefon: Kommunal konsumentvägledning finns i många kommuner och ger råd och hjälp i försäkringsärenden. Adress och telefonnummer hittar du i telefonkatalogen eller på internet. Vänta inte för länge med att anmäla din skada eller att få din tvist prövad. Du kan då förlora din rätt till ersättning (preskription). Vill du undvika preskription måste du väcka talan vid domstol. I regel måste det ske inom tre år från det att du fått kännedom om att fordringen kunde göras gällande. I varje fall måste talan väckas inom tio år från det att fordringen tidigast kunnat göras gällande. Om du anmält en skada före preskriptionstidens utgång har du alltid sex månader på dig att väcka talan vid domstol från det att du fått slutligt besked från Folksam.

20 Folksam Stockholm folksam.se S

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2016

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2016 OKQ8 BackUp Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2016 3 Innehåll Översiktlig information 5 Allmänna försäkringsvillkor 8 Vilka fordon försäkringen gäller

Läs mer

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016 OKQ8 BackUp Husbil Tilläggsförsäkring för husbil Försäkringsvillkor 1 januari 2016 2 Innehåll Översiktlig information husbil... 2 Allmänna försäkringsvillkor...6 Vilka husbilar försäkringen gäller för...6

Läs mer

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2013

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2013 OKQ8 BackUp Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc Försäkringsvillkor 1 januari 2013 3 Innehåll Översiktlig information...5 Allmänna villkor...8 Vilka fordon försäkringen gäller för...8

Läs mer

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil, Försäkringsvillkor 1 mars 2013

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil, Försäkringsvillkor 1 mars 2013 OKQ8 BackUp Husbil Tilläggsförsäkring för husbil, Försäkringsvillkor 1 mars 2013 2 Innehåll Översiktlig information...3 Allmänna villkor...6 Vilka fordon försäkringen gäller för...6 Vem försäkringen gäller

Läs mer

Försäkringsvillkor 1 juli 2006. Svenska Jägareförbundets och Folksams. Jaktvapenförsäkring

Försäkringsvillkor 1 juli 2006. Svenska Jägareförbundets och Folksams. Jaktvapenförsäkring Försäkringsvillkor 1 juli 2006 Svenska Jägareförbundets och Folksams Jaktvapenförsäkring Innehåll Översiktlig information...................... 4 Försäkringsvillkor.......................... 6 Vem försäkringen

Läs mer

Allmänna villkor Konsument 2012. Gäller från 2012-01-01

Allmänna villkor Konsument 2012. Gäller från 2012-01-01 allmänna villkor KONSUMENTförsäkring Allmänna villkor Konsument 2012 Gäller från 2012-01-01 Innehåll Lagar... 3 Avtalet och premiebetalning... 3 Försäkringstid... 3 Förnyelse av försäkring... 3 Uppsägning

Läs mer

Allmänna avtalsbestämmelser

Allmänna avtalsbestämmelser Allmänna avtalsbestämmelser God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (5) 1 Allmänna avtalsbestämmelser God

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument 2015. Gäller från 2015-01-01

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument 2015. Gäller från 2015-01-01 ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING Allmänna villkor Konsument 2015 Gäller från 2015-01-01 Innehåll Lagar...3 Avtalet och premiebetalning...3 Försäkringstid...3 Förnyelse av försäkring...3 Uppsägning

Läs mer

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc. Försäkringsvillkor 1 januari 2017.

OKQ8 BackUp. Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc. Försäkringsvillkor 1 januari 2017. OKQ8 BackUp Tilläggsförsäkring för personbil, lätt lastbil och mc. Försäkringsvillkor 1 januari 2017. Innehåll Översiktlig information... 3 Allmänna försäkringsvillkor... 5 Vilka fordon försäkringen gäller

Läs mer

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 6 mars 2018.

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 6 mars 2018. OKQ8 BackUp Husbil Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 6 mars 2018. Översiktlig information Före den egentliga villkorstexten får du i det här avsnittet en översiktlig information om vad

Läs mer

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 1 januari 2017.

OKQ8 BackUp Husbil. Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 1 januari 2017. OKQ8 BackUp Husbil Tilläggsförsäkring för husbil. Försäkringsvillkor 1 januari 2017. Innehåll Översiktlig information husbil... 3 Allmänna försäkringsvillkor... 5 Vilka husbilar försäkringen gäller för...

Läs mer

Försäkringsvillkor. För personbil och lätt lastbil. Gäller från 2009-11-01. För företagskunder

Försäkringsvillkor. För personbil och lätt lastbil. Gäller från 2009-11-01. För företagskunder Försäkringsvillkor För personbil och lätt lastbil Gäller från 2009-11-01 För företagskunder Innehållsförteckning A. Förutsättning för NonStop... 3 B.. Premiebetalning... 4 C. Giltighetstid... 4 D. Uppsägning...

Läs mer

Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg

Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg Villkor för personbil och lätt lastbil Gäller från 2008-09-01 Sida 1 Allmänna villkor Upplysningsplikt Upplysningsplikt innebär att du dels är skyldig att

Läs mer

Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring. Gäller från och med den 1 januari 2010.

Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring. Gäller från och med den 1 januari 2010. Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Folksam ömsesidig sakförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2010 Inkomstförsäkring Innehåll Försäkringsvillkor Inkomstförsäkring Information... 3 Försäkringsgivare...

Läs mer

Förköpsinformation Information vid distansavtal

Förköpsinformation Information vid distansavtal Förköpsinformation Information vid distansavtal Delkasko/Vagnskadeförsäkring Förköpsinformation och Information vid distansavtal Detta är en kort sammanfattning av det försäkringsvillkor som gäller för

Läs mer

För dig som är. på väg. Bilförsäkring för Volkswagenägare 1 januari 2011

För dig som är. på väg. Bilförsäkring för Volkswagenägare 1 januari 2011 För dig som är på väg Bilförsäkring för Volkswagenägare 1 januari 2011 Säkert på väg Du som har en bra bil ska naturligtvis ha en lika bra försäkring. Välj Bilförsäkring för Volkswagenägare, en försäkring

Läs mer

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset.

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset. OMFATTNINGSBESTÄMMELSER SPORTUTRUSTNING SPSE2011:1 Försäkringens omfattning Försäkringen ersätter det belopp (självrisken) med vilket försäkringstagarens hemförsäkringsbolag eller resebolag minskat skadeersättningen

Läs mer

Försäkringsvillkor. Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den 2013-04-16

Försäkringsvillkor. Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den 2013-04-16 Försäkringsvillkor Basförsäkring för mopeder av klass 1 & 2 Gäller från den 2013-04-16 Försäkringsgivare är Accept Försäkringsaktiebolag (516401-6577) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmän

Läs mer

Inkomstförsäkring. Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring

Inkomstförsäkring. Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring Försäkringsvillkor Gruppförsäkring för inkomstförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2011 Folksam ömsesidig sakförsäkring 2/9 Försäkringsvillkor Gruppförsäkring Innehåll Försäkringsvillkor...3 Information...3

Läs mer

Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg

Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg Försäkringsvillkor gällande Insplanet Biltrygg Villkor för personbil och lätt lastbil Gäller från 2009-04-01 Sida 1 Allmänna villkor Upplysningsplikt Upplysningsplikt innebär att du dels är skyldig att

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR 2006-01-01. Specialförsäkring

FÖRSÄKRINGSVILLKOR 2006-01-01. Specialförsäkring FÖRSÄKRINGSVILLKOR 2006-01-01 Specialförsäkring 2 Specialförsäkring Specialförsäkring 3 SPECIALFÖRSÄKRING INNEHÅLL A. VIKTIGA BEGRÄNSNINGAR Viktiga begränsingar 4 B. FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING Vem försäkringen

Läs mer

Försäkringsvillkor för privat personbil, lätt lastbil, släpvagn, husbil och husvagn

Försäkringsvillkor för privat personbil, lätt lastbil, släpvagn, husbil och husvagn Innehåll Försäkringsvillkor för privat personbil, lätt lastbil, släpvagn, husbil och husvagn Hur din försäkring gäller A1 Vilka fordon försäkringen gäller för A2 Vem försäkringen gäller för A3 Var försäkringen

Läs mer

Försäkringsvillkor. Märkesförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den

Försäkringsvillkor. Märkesförsäkring för mopeder av klass 1 & 2. Gäller från den Försäkringsvillkor Märkesförsäkring för mopeder av klass 1 & 2 Gäller från den 2015-08-26 Försäkringsgivare är Accept Försäkringsaktiebolag (516401-6577) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2

Läs mer

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset.

Försäkringstagare Försäkringstagare är den fysiska eller juridiska person som anges i försäkringsbeviset. OMFATTNINGSBESTÄMMELSER ID-HANDLING IDSE2011:1 Försäkringens omfattning 1. Kostnader för att återanskaffa ID-handling Försäkringen ersätter kostnader för att återanskaffa stulna ID handlingar, körkort,

Läs mer

Försäkringsvillkor Kompletterings-TGL

Försäkringsvillkor Kompletterings-TGL Försäkringsvillkor Kompletterings-TGL Kompletteringsförsäkring för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Gäller från och med den 1 januari 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring Folksam 106 60 Stockholm 0771-950

Läs mer

Kortfattad information om din Husbilsförsäkring Fullständiga villkor finns på www.vardiaforsakring.se. Premien

Kortfattad information om din Husbilsförsäkring Fullständiga villkor finns på www.vardiaforsakring.se. Premien Husbilsförsäkring Kortfattad information om din Husbilsförsäkring Fullständiga villkor finns på www.vardiaforsakring.se Vår husbilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din husbil och dina medtrafikanter.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING Allmänna villkor Konsument 2016 Gäller från 2016-06-01 Innehåll Lagar... 3 Avtalet och premiebetalning... 3 Försäkringstid... 3 Förnyelse av försäkring... 3 Uppsägning

Läs mer

+46 771 24 80 00 LEXUS EURO ASSISTANCE 24 ÄR RÄDDAREN I NÖDEN. 24 TIMMAR OM DYGNET, 365 DAGAR OM ÅRET.

+46 771 24 80 00 LEXUS EURO ASSISTANCE 24 ÄR RÄDDAREN I NÖDEN. 24 TIMMAR OM DYGNET, 365 DAGAR OM ÅRET. EURO ASSISTANCE 24 HJÄLPEN ÄR NÄRA! FULL BEREDSKAP DYGNET RUNT. I SVERIGE RING: 0771 24 80 00 ÄR DU UTOMLANDS, RING: +46 771 24 80 00 LEXUS EURO ASSISTANCE 24 ÄR RÄDDAREN I NÖDEN. 24 TIMMAR OM DYGNET,

Läs mer

Babyproffsens Barnvagnsförsäkring. Villkor 2010-03-01

Babyproffsens Barnvagnsförsäkring. Villkor 2010-03-01 Babyproffsens Barnvagnsförsäkring Villkor 2010-03-01 Barnvagnsförsäkring 2 Barnvagnsförsäkring 1. Vem försäkringen gäller för...3 2. Försäkringens omfattning...3 3. Säkerhetsföreskrift/ aktsamhetskrav...3

Läs mer

FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL

FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL FÖRSÄKRING FÖR TJÄNSTEBIL förköpsinformation Här finner du en kortfattad information om vår försäkring för Tjänste bil. Informationen förklarar innehållet i försäkringen och vilka tillvalsmöjligheter som

Läs mer

Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960

Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960 Sid. 1(7) Elitföreningen Damfotboll Vårdkostnadsförsäkring - K 64960 Villkor nr K 64960 som gäller från och med 2008-04-01 Allmänt Vilka ersättningar som gäller för varje enskild försäkring framgår av

Läs mer

För dig som är. på väg. Försäkring för personbil och lätt lastbil 1 januari 2011

För dig som är. på väg. Försäkring för personbil och lätt lastbil 1 januari 2011 För dig som är på väg Försäkring för personbil och lätt lastbil 1 januari 2011 Säkert på väg Folksams bilförsäkring innehåller det du behöver för att vara trygg på vägen. Om olyckan är framme eller tjuvar

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB FÖRSÄKRINGSVILLKOR ALLMÄNNA BESTÄMMELSER N00:2 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 10 Allmänna avtalsbestämmelser 3 10.1 Försäkringstiden och

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Företag 2015. Gäller från 2015-01-01

ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Företag 2015. Gäller från 2015-01-01 ALLMÄNNA VILLKOR FÖRETAGSFÖRSÄKRING Allmänna villkor Företag 2015 Gäller från 2015-01-01 Innehåll Detta villkor ingår i en serie av villkor för företag. Villkoren är indelade och numrerade efter ett gemensamt

Läs mer

Produktinformation. Patientförsäkring

Produktinformation. Patientförsäkring Produktinformation Patientförsäkring Produktinformation Patientförsäkring Denna information är en kortfattad beskrivning av försäkringsvillkoret Patientförsäkring A 720. För försäkringen gäller alltid

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION. MediaMarkt konto. Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) Gällande från 2015-04-01

FÖRKÖPSINFORMATION. MediaMarkt konto. Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) Gällande från 2015-04-01 FÖRKÖPSINFORMATION MediaMarkt konto Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år) FÖRKÖPSINFORMATION Media Markt konto Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner (5 år)

Läs mer

För dig som är. på väg. 1 januari 2011

För dig som är. på väg. 1 januari 2011 För dig som är på väg 1 januari 2011 Säkert på väg Har du en Toyota? I så fall låter du säkert en Toyotaspecialist serva din bil. Och på samma sätt kan du försäkra din bil hos någon som är bra på att försäkra

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den beställare (försäkrade) som angivits i försäkringsbrevet. 2. Vad försäkringen gäller

Läs mer

BUDBIL. Geografisk omfattning

BUDBIL. Geografisk omfattning BUDBIL förköpsinformation Här finner du en kortfattad information om vår försäkring för Budbil. Informationen förklarar innehållet i försäkringen och vilka tillvalsmöjlig heter som finns för att anpassa

Läs mer

Specialförsäkring F Ö R S Ä K R I N G S V I L L K O R

Specialförsäkring F Ö R S Ä K R I N G S V I L L K O R Specialförsäkring F Ö R S Ä K R I N G S V I L L K O R 2 0 0 4-0 9-0 1 Specialförsäkring Innehåll A VIKTIGA BEGRÄNSNINGAR 4 B FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING Vem försäkringen gäller för 6 Vilken egendom försäkringen

Läs mer

Förköpsinformation Bilförsäkring

Förköpsinformation Bilförsäkring Förköpsinformation Bilförsäkring För- och efterköpsinformation Här finner du en kortfattad beskrivning av försäkringen, som du enligt lag har rätt till. Fullständiga villkor finner du på vår hemsida eller

Läs mer

Sveland Släpförsäkring

Sveland Släpförsäkring Sveland Släpförsäkring Viktigt att komma ihåg Informera oss om förändringar De uppgifter som står på försäkringsbrevet är de som gäller för din försäkring. Det är därför viktigt att du informerar oss om

Läs mer

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR KRISFÖRSÄKRING SRF 1008:3 GÄLLER FRÅN 2015-01-01 Stockholmsregionens Försäkring AB Adress: Organisationsnr : 516406-0641 Wallingatan 33 111 24 Stockholm VILLKORSINSTRUKTION...

Läs mer

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti

PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1. Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 1 Vagnskadegaranti PSE_Garanti_Vagnskada_1010.qxp:Vagnskadegaranti 10-10-07 09.21 Sida 2 Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor reparationskostnaden,

Läs mer

Personbilsförsäkring. Kortfattad information om din försäkring för Företagsägd personbil

Personbilsförsäkring. Kortfattad information om din försäkring för Företagsägd personbil Personbilsförsäkring Kortfattad information om din försäkring för Företagsägd personbil Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för bilar och lätta

Läs mer

Försäkringstagare och försäkrad är den som tecknat skadekostnadsreducering försäkring i samband med hyra av fordon hos Sunfleet.

Försäkringstagare och försäkrad är den som tecknat skadekostnadsreducering försäkring i samband med hyra av fordon hos Sunfleet. 1. ALLMÄN INFORMATION Detta är en egendomsförsäkring med 9 000 kronor i högsta ersättningsbelopp Alla fordon är helförsäkrade och har ersättningsskyldighet för varje skademoment. Hyresmannen ska betala

Läs mer

Husvagnsförsäkring. Delmoment som ingår i respektive Husvagnsförsäkring. Egendomsskydd Ansvar. Semesteravbrott. Rättsskydd. Personlig lösegendom

Husvagnsförsäkring. Delmoment som ingår i respektive Husvagnsförsäkring. Egendomsskydd Ansvar. Semesteravbrott. Rättsskydd. Personlig lösegendom Husvagnsförsäkring Skattebetalarnas Medlemsförsäkring erbjuder trygga försäkringar till förmånliga priser och bra service. Självklart ska du ha en bra försäkring som gör att du kan känna dig fullständigt

Läs mer

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB

KRISFÖRSÄKRING ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01. Stockholmsregionens Försäkring AB ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR KRISFÖRSÄKRING SRF 1008:2 GÄLLER FRÅN 2013-01-01 Stockholmsregionens Försäkring AB Adress: Organisationsnr : 516406-0641 Wallingatan 11 111 60 Stockholm VILLKORSINSTRUKTION...

Läs mer

A Allmänna försäkringsvillkor

A Allmänna försäkringsvillkor Översiktlig information Försäkringen är en individuellt tecknad tilläggsförsäkring som kompletterar husbilens ordinarie hel- eller halvförsäkring. För försäkringen gäller försäkringsvillkoret och försäkringsbeskedet

Läs mer

Villkorssammanfattning för bilförsäkring

Villkorssammanfattning för bilförsäkring Villkorssammanfattning för bilförsäkring MARS 2018 Vad roligt att du är intresserad av vår bilförsäkring! Det här är en kortfattad sammanfattning av försäkringens skydd och de undantag som finns. Det fullständiga

Läs mer

Försäkringsvillkor och instruktioner Kommunal

Försäkringsvillkor och instruktioner Kommunal Försäkringsvillkor och instruktioner Kommunal Försäkringar för förtroendevalda Gäller från och med 1 januari 2016 Folksam ömsesidig sakförsäkring Instruktion För den som är förtroendevald inom Kommunal

Läs mer

insplanet biltrygg Försäkringsvillkor 2011-12-01

insplanet biltrygg Försäkringsvillkor 2011-12-01 insplanet biltrygg Försäkringsvillkor 2011-12-01 Avtalet Avtalet mellan dig och försäkringsbolaget utgörs av ditt försäkringsbesked tillsammans med detta försäkringsvillkor. Var försäkringen gäller Försäkringen

Läs mer

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar).

Vagnskadegaranti. mässig trafik (t.ex. taxi och budbilar). Vagnskadegaranti Vagnskadegaranti Vagnskadegarantivillkor Vagnskadegarantin gäller i tre år, för denna fabriksnya Porsche, från och med första registreringsdatum enligt registreringsbeviset. Om bilen skadas

Läs mer

Försäkringen som tar bort din skadekostnad

Försäkringen som tar bort din skadekostnad Försäkringen som tar bort din skadekostnad För- och efterköpsinformation Gäller från 2016-08-01 Försäkringen som tar bort din skadekostnad Detta är endast en översiktlig information som du har laglig rätt

Läs mer

Sveland Snöskoter- & 4-hjulingsförsäkring

Sveland Snöskoter- & 4-hjulingsförsäkring Sveland Snöskoter- & 4-hjulingsförsäkring Snöskoter- & 4-hjulingförsäkring Vilken försäkring väljer du? En försäkring för snöskoter/fyrhjuling delas vanligtvis upp i tre grundläggande delar Trafikförsäkring,

Läs mer

Villkor för Inkomstförsäkring

Villkor för Inkomstförsäkring Villkor för Inkomstförsäkring Vårdförbundet Gäller från 1 januari 2013 forenadeliv.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Begreppsförklaringar 4 3 Försäkringen 5 4 Vem kan få ersättning 6 5 Ersättningen 6 6 Ersättning

Läs mer

Villkorssammanfattning för bilförsäkring

Villkorssammanfattning för bilförsäkring Villkorssammanfattning för bilförsäkring JANUARI 2019 Vad roligt att du är intresserad av vår bilförsäkring! Har du några frågor, kontakta oss gärna på 0771-160 190 eller kundnavet@svedea.se. Detta är

Läs mer

Lexus In Business Bilförsäkring. 1 oktober 2014

Lexus In Business Bilförsäkring. 1 oktober 2014 Lexus In Business Bilförsäkring 1 oktober 2014 2 Foto: Andreas Lind 3 Säkert på väg Har ditt företag en Lexus? I så fall låter du säkert en auktoriserad Lexus-verkstad serva din bil. Och på samma sätt

Läs mer

OKQ8 Bilförsäkring 1 januari 2011. för dig som. är på väg. I samarbete med Folksam

OKQ8 Bilförsäkring 1 januari 2011. för dig som. är på väg. I samarbete med Folksam OKQ8 Bilförsäkring 1 januari 2011 för dig som är på väg I samarbete med Folksam Säkert på väg Folksam och OKQ8 har tillsammans tagit fram OKQ8 Bilförsäkring som ger dig och dina passagerare ett bra skydd

Läs mer

Husbilsförsäkring. Premien. Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Var gäller försäkringen?

Husbilsförsäkring. Premien. Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Var gäller försäkringen? Husbilsförsäkring Vår husbilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din husbil och dina medtrafikanter. Du kan välja mellan trafik, halv- och helförsäkring och kan lägga till tilläggsförsäkringar. Vem gäller

Läs mer

Villkorssammanfattning för bilförsäkring för Saab

Villkorssammanfattning för bilförsäkring för Saab Villkorssammanfattning för bilförsäkring för Saab MARS 2019 Vad roligt att du är intresserad av vår bilförsäkring för Saab! Har du några frågor, kontakta oss gärna på 0771-160 190 eller kundnavet@svedea.se.

Läs mer

Allmänt villkor. Specialförsäkring. Gäller från

Allmänt villkor. Specialförsäkring. Gäller från Allmänt villkor Gäller från 2014-01-01 A. Viktiga begränsningar Viktiga begränsingar... 4 B. Försäkringens omfattning Vem försäkringen gäller för... 6 Vilken egendom försäkringen gäller för... 6 Var försäkringen

Läs mer

AA 1:1 - Allmänna avtalsbestämmelser

AA 1:1 - Allmänna avtalsbestämmelser AA 1:1 - Försäkringsvillkor gäller från och med 2006-01-01 Villkoret ingår i en serie villkor för företagsförsäkring. Samtliga dessa vilkor är indelade efter ett gemensamt system. Detta medför att numreringen

Läs mer

bilförsäkringar om dig och din bil.

bilförsäkringar om dig och din bil. förköpsinformation besök salusans var.se ansök redan idag bilförsäkringar om dig och din bil. Corbis/Scanpix Över 100 år av omtanke Där vi kommer ifrån måste man bry sig lite mer För drygt hundra år sedan

Läs mer

Babyproffsens Barnvagnsförsäkring. Villkor 2015-01-01

Babyproffsens Barnvagnsförsäkring. Villkor 2015-01-01 Babyproffsens Barnvagnsförsäkring Villkor 2015-01-01 Barnvagnsförsäkring 2 Barnvagnsförsäkring 1. Försäkringsgivare och tillsynsmyndighet...3 2. Vem försäkringen gäller för...3 3. Försäkringens omfattning...3

Läs mer

3.2 Utanför Sverige Försäkringen gäller också utanför Sverige, under förutsättning att uthyraren gett sitt skriftliga godkännande.

3.2 Utanför Sverige Försäkringen gäller också utanför Sverige, under förutsättning att uthyraren gett sitt skriftliga godkännande. 1. ALLMÄN INFORMATION Detta är en egendomsförsäkring med 20 000 kronor i högsta ersättningsbelopp Alla fordon är helförsäkrade och har ersättningsskyldighet för varje skademoment. Hyresmannen ska betala

Läs mer

Grupplivförsäkring. pensionärer. Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring

Grupplivförsäkring. pensionärer. Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring Grupplivförsäkring för pensionärer Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring för pensionärer Folksam ömsesidig livförsäkring Gäller från och med 1 januari 2012 Innehåll Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från

ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING. Allmänna villkor Konsument Gäller från ALLMÄNNA VILLKOR KONSUMENTFÖRSÄKRING Allmänna villkor Konsument 2018 Gäller från 2018-10-01 Innehåll Lagar... 3 Avtalet och premiebetalning... 3 Försäkringstid... 3 Förnyelse av försäkring... 3 Uppsägning

Läs mer

Försäkrad person Försäkringen gäller för den person som i försäkringsbrevet anges som försäkrad. Försäkringstagare är den som ingår avtal med oss.

Försäkrad person Försäkringen gäller för den person som i försäkringsbrevet anges som försäkrad. Försäkringstagare är den som ingår avtal med oss. Olycksfall Senior - Försäkringsinformation Denna broschyr är en information om innehållet i försäkringen som vi enligt lag ska lämna till dig. Det är en kortfattad översikt av det försäkringsvillkor, OLS

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 2 1.2 Var försäkringen gäller...

Läs mer

Toyota Eurocare vägassistans - Alltid med dig på vägen!

Toyota Eurocare vägassistans - Alltid med dig på vägen! Eurocare Toyota Eurocare vägassistans - Alltid med dig på vägen! Behöver du hjälp? Kontakta Toyota Eurocare direkt! Inom Sverige 0771-235 000 Från Utlandet +46-771 235 000 Vår larmcentral har öppet dygnet

Läs mer

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Husvagnsförsäkring

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Husvagnsförsäkring Villkorssammanfattning Husvagnsförsäkring Mekonomen BilLivetförsäkring Vår husvagnsförsäkring ger ett bra skydd för din husvagn. Du kan välja mellan halv- och helförsäkring. Dragfordonets trafikförsäkring

Läs mer

Försäkringsinformation Carplusförsäkring

Försäkringsinformation Carplusförsäkring Avtalsnummer 06000 13457-00000 Registreringsnummer Fabrikat Nissan XXX Avtalstid tre år f.o.m. Max körsträcka under avtalstiden 45 000 km Villkor LF Villkor för Motorfordon Försäkringstagare DnbNor Brukare

Läs mer

VILLKORSTILLÄGG. Säkerhetskopior ska förvaras skilda från originalet och från varandra på sådant sätt att dessa inte kan skadas vid samma tillfälle.

VILLKORSTILLÄGG. Säkerhetskopior ska förvaras skilda från originalet och från varandra på sådant sätt att dessa inte kan skadas vid samma tillfälle. V 073F:1 VILLKORSTILLÄGG Leasingförsäkring I villkor V073 utgår A.31-31.2 samt hela avsnitt D. Allmänna avtalsbestämmelser och ersätts med nedanstående. Asterisk (*) i villkorstext anger att ordet finns

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar. Gäller från 2016-01-01

Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar. Gäller från 2016-01-01 Allmänna bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar Gäller från 2016-01-01 Innehåll A Allmänna Bestämmelser för Agrias lantbruksförsäkringar A.1 När och hur gäller försäkringen 3 A.1.1 Försäkringsavtalet

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam Villkor Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2019-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam A Innehåll A Innehåll... 3 B Vem får teckna försäkringen... 4 C När gäller försäkringen...

Läs mer

Släpvagnsförsäkring. Gäller från 2015-01-01

Släpvagnsförsäkring. Gäller från 2015-01-01 SLÄPVAGNSFÖRSÄKRING FÖRKÖPS-/EFTERKÖPSINFORMATION Släpvagnsförsäkring Gäller från 2015-01-01 Släpvagnsförsäkring Med vår släpvagnsförsäkring får du ett bra skydd för dig och din släpvagn. Detta är endast

Läs mer

Bilförsäkring Villkorssammanfattning

Bilförsäkring Villkorssammanfattning Villkorssammanfattning Villkorssammanfattning Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt

Läs mer

Bilförsäkring FÖRSÄKRING. Var gäller försäkringen? Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Premien

Bilförsäkring FÖRSÄKRING. Var gäller försäkringen? Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Premien FÖRSÄKRING Bilförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan

Läs mer

LIV. Försäkringsvillkor januari 2015

LIV. Försäkringsvillkor januari 2015 LIV Försäkringsvillkor januari 2015 Här har vi samlat det som vår livförsäkring omfattar. Läs det här försäkringsvillkoret tillsammans med ditt försäkringsbrev, så ser du vad som gäller för dig. Ring oss

Läs mer

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Personbilsförsäkring

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Personbilsförsäkring Villkorssammanfattning Personbilsförsäkring Mekonomen BilLivetförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för bilar och lätta lastbilar

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR EXTRAKOSTNADSFÖRSÄKRING DATA N69:2 ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll 2.3 Extrakostnadsförsäkring 2.3.1 Vem försäkringen gäller för 2.3.2 När försäkringen gäller

Läs mer

Personbilsförsäkring. Omfattning

Personbilsförsäkring. Omfattning Personbilsförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för bilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan välja mellan

Läs mer

Personbilsförsäkring

Personbilsförsäkring Personbilsförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för bilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan välja mellan

Läs mer

Kompletterings- TGL. Försäkringsvillkor Kompletteringsförsäkring för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Folksam ömsesidig livförsäkring

Kompletterings- TGL. Försäkringsvillkor Kompletteringsförsäkring för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Folksam ömsesidig livförsäkring Kompletterings- TGL Försäkringsvillkor Kompletteringsförsäkring för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Folksam ömsesidig livförsäkring Gäller från och med den 1 januari 2012 2 Innehåll Försäkringsvillkor

Läs mer

Villkor för den initiala försäkringen 1. Allmän information

Villkor för den initiala försäkringen 1. Allmän information Innehållsförteckning 1. Allmän information... 2 2. Vem försäkringen gäller för... 2 2.2 Förare under 25 år... 2 3. Var gäller försäkringen Geografisk omfattning... 2 3.1 Sverige... 2 3.2 Utanför Sverige...

Läs mer

Försäkrad person Försäkringen gäller för den person som i försäkringsbrevet anges som försäkrad. Försäkringstagare är den som ingår avtal med oss.

Försäkrad person Försäkringen gäller för den person som i försäkringsbrevet anges som försäkrad. Försäkringstagare är den som ingår avtal med oss. Olycksfall Plus - Försäkringsinformation Denna broschyr är en information om innehållet i försäkringen som vi enligt lag ska lämna till dig. Det är en kortfattad översikt av det försäkringsvillkor, OLP

Läs mer

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Bilförsäkring

Mekonomen BilLivetförsäkring. Villkorssammanfattning Bilförsäkring Villkorssammanfattning Bilförsäkring Mekonomen BilLivetförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med

Läs mer

Bilförsäkring. Var gäller försäkringen? Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Premien

Bilförsäkring. Var gäller försäkringen? Vem gäller försäkringen för? Försäkringens giltighetstid. Premien Bilförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan välja mellan

Läs mer

Produktinformation. Epidemiavbrottsförsäkring

Produktinformation. Epidemiavbrottsförsäkring Produktinformation Epidemiavbrottsförsäkring Produktinformation Epidemiavbrottsförsäkring Denna information är en kortfattad beskrivning av försäkringsvillkoret Epidemiavbrottsförsäkring AV 121. För försäkringen

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR Förlust av licens N78:2 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för de försäkrade som angivits i försäkringsbrevet.

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB FÖRSÄKRINGSVILLKOR SAMTRYGG TRYGGHETSFÖRSÄKRING FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Försäkringsvillkor för Samtryggs trygghetsförsäkring I Egendomsförsäkring 1. Vem försäkringen

Läs mer

LIV. Försäkringsvillkor januari 2018

LIV. Försäkringsvillkor januari 2018 LIV Försäkringsvillkor januari 2018 Här har vi samlat det som vår livförsäkring omfattar. Läs det här försäkringsvillkoret tillsammans med ditt försäkringsbrev, så ser du vad som gäller för dig. Ring oss

Läs mer

Vad kan Margareta få för hjälp från Trygg-Hansa?

Vad kan Margareta få för hjälp från Trygg-Hansa? Specialförsäkring Information före och efter köp Det här är en kortfattad beskrivning av försä - kringen. Fullständig information hittar du i försäkringsvillkoren som finns att hämta på trygghansa.se.

Läs mer

10 Allmänna avtalsbestämmelser

10 Allmänna avtalsbestämmelser 10 Allmänna avtalsbestämmelser 10.1 Försäkringstiden och förnyelse av försäkringen Försäkringstiden anges i försäkringsbrevet och är avtalstiden för försäkringen. Tecknas försäkringen på begynnelsedagen

Läs mer

Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01. Grupplivförsäkring GL 5113

Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01. Grupplivförsäkring GL 5113 Försäkringsvillkor Grupplivförsäkring GL 5113 Gäller för avtal tecknade från 2006-01-01 Grupplivförsäkring GL 5113 Innehåll A. Försäkringsavtal och premiebetalning..... 4 1. Gruppavtal............................

Läs mer

100 % fokus på dig som kör Ford.

100 % fokus på dig som kör Ford. 100 % fokus på dig som kör Ford. Vill du ha ett bra pris på din bilförsäkring utan att dra ner på trygghet, kvalitet och service? Då ligger Ford Försäkring bra till. Som en del av varumärket Ford ser vi

Läs mer

Bilförsäkring Vem gäller försäkringen för? Var gäller försäkringen? Försäkringens giltighetstid Premien

Bilförsäkring Vem gäller försäkringen för? Var gäller försäkringen? Försäkringens giltighetstid Premien Bilförsäkring Vår bilförsäkring ger ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter. Försäkringen gäller för personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Du kan välja mellan

Läs mer

Mopedförsäkring. Gäller från 2015-01-01

Mopedförsäkring. Gäller från 2015-01-01 MOPEDFÖRSÄKRING FÖRKÖPS-/EFTERKÖPSINFORMATION Mopedförsäkring Gäller från 2015-01-01 Mopedförsäkring Med våra mopedförsäkringar får du ett bra skydd för dig och din moped. Detta är endast en översiktlig

Läs mer