Lagra och spela din musik digitalt!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lagra och spela din musik digitalt!"

Transkript

1 Lagra och spela din musik digitalt! Analogt - vad är det? All musik som spelas upp är analog. Det betyder att när man lyssnar på den så är det inte en massa ettor och nollor man lyssnar på utan musik som i varje ögonblick kan ha olika toner och tempo. Denna historiska återblick har som syfte att förklara vad analog lagring och avläsning av musik är. När man spelar in musiken i studion använder man mikrofoner som fångar upp musiken och omvandlar den till svag ström. Förr skickade man strömmen till avancerade rullbandspelare där man lagrade musiken på band av plast med en hinna som kunde magnetiseras. Banden i studion var bredare än de vi använde hemma men det var ändå band som fungerade på samma sätt som i din hemmabandspelare. Före CD:ns lansering använde man vinylskivor som man spelade upp på en grammofon. Musiken fanns lagrad på en skiva oftast gjord av svart vinyl.

2 Lagringen skedde genom att man på skivan graverade in spår som var olika djupa och breda. På grammofonen hade man en avläsare, kallad pickup, som läste spåren. Skivan snurrade i en bestämd hastighet och pickupen skulle läsa av alla förändringar i spåren och omvandla dessa till elektricitet. Musikens variationer berodde på hur spåren ändrade sig. Ändringarna i spåren kunde vara väldigt små, ner till en tusendels millimeter. Man förstår att det krävdes en otrolig precision för att läsa av spåren och minsta dammkorn, eller fett från ett fingeravtryck, eller en vibration resulterade i sämre ljud. Repor i vinylen, ihop med smutsen, gjorde att det knastrade när man spelade musik från en grammofon. Med denna teknik kunde man få en fantastiskt bra ljudkvalitet. Det krävdes dock att allt var i toppskick och perfekt intrimmat. Tyvärr blev det väldigt dyrt om man skulle få en riktigt bra ljudkvalitet. Digitalt - vad är det? På 80-talet blev datorerna allt mer populära och börjades även användas inom musikproduktioner. Man kom på att man kunde omvandla de elektriska strömmarna som fanns lagrade på musikbanden till en väldig massa ettor och nollor. Det var ju så datorerna lagrade allt sitt material så då borde man kunna lagra musik så också. Musik kunde nu lagras på disketter eller datorhårddiskar i stället för på magnetiska band. En apparat som kallas AD-omvandlare kopplades in mellan den gamla rullbandspelare och omvandlade den analoga strömmen (A) till digitala ettor och nollor (D) som lagrade på en hårddisk.

3 En AD-omvandlare betyder alltså en apparat som omvandlar analogt material (A) till digital lagring (D). Om man lagrar en text digitalt så använder man åtta stycken bitar för att lagra en bokstav. Typ: A= Man kallar dessa 1:or och 0:or för bitar (på engelska bits) Man ansåg vid denna tidpunkt att om man kände av den elektriska signalen gånger i sekunden och lagrade detta värde som bitarna så hade man läst av musiken tillräckligt noga så att man hade den perfekta lagringen. Läste man av dessa bitar i en annan apparat som kallas DA-omvandlare så ansåg man att man hade det perfekta ljudet. De digitala 1:orna och 0:orna (D) omvandlade man tillbaka till ström (A) som man sedan skickade in i sin förstärkare där hemma och spelade upp i sina högtalare. CD:n gör sitt intrång på marknaden Grammofonen ersattes i hemmet av en avläsare (CD-spelare) för de nya skivorna. Skivorna (CD) innehöll inga spår utan bara en massa bitar. CD betyder Compact Disk vilket man kan översätta till liten skiva på svenska. Man bör därför inte säga CD-skiva (Liten Skiva-skiva). Man brände pyttesmå hål i skivan. Ett hål betyder en 1:a. Inget hål är lika med en 0:a. I CD-spelare stoppade man in sin CD och den börjar snurra med en förutbestämd hastighet. En laserstråle känner av om det finns ett hål i plasten eller inte. Hela skivan är alltså försedd med små hål. Kom ihåg att varje elektrisk avläsning lagras som åtta stycken bitar. Varje sekund så lästes den elektriska signalen av ungefär gånger. Det betyder att för en sekunds musik krävs det en massa hål i CD:n! En CD innehåller upp till 80 minuters musik så det betyder att det finns många miljoner små hål i skivan. Nåväl, laserstrålen läser av den snurrande skivan och skickar sina avlästa bitar till den apparat som skall omvandla dessa tillbaka till ström igen dvs. DAomvandlaren. Strömmen skickas in i din förstärkare, som gör det som namnet antyder, förstärker den svaga ström som DA-omvandlaren lämnar ifrån sig så att strömmen orkar flytta dina högtalare fram och tillbaka. En kort repetition:

4 Mikrofonen omvandlar musik till ström. Strömmen omvandlas till bitar i ADomvandlaren. Dessa bränns ner på en skiva (CD) i form av små hål. En laser läser av hålen på den snurrande skivan och skickar dessa till DA-omvandlaren som omformar 1:orna och 0:orna till ström igen. Den perfekta musiken i hemmet? Tillverkarna använde på 80-talet, då CD:n lanserades, budskapet att det var det perfekta ljudet man sålde. Inga knastriga skivor som kunde bli smutsiga. Man skulle enbart läsa av dessa små hål med en laser och så skulle de omvandlas tillbaka till ström igen. Många konsumenter blev efterhand skeptiska och tycket att det lät kallt och saknade musikaliskt engagemang. Analogt lät rundare och mer musik. För att råda bot på konsumenternas missnöje lanserade vissa förståsigpåare tanken att om man stoppade sina CD i frysen så lät de mycket bättre. Andra menade att man skulle måla kanten med en grön specialfärg så lät det bra. Trots dessa specialknep så var sällan ljudet riktigt bra. Man upplevde inte musiken som man skulle. Man slapp knastret, och till viss del bruset, men något saknades. Om detta var det perfekta ljudet skulle alla apparater låta likadant men det gjorde de ju inte. Ett problem var att standarden för CD:n var bestämd till avläsning av den elektriska signalen ungefär gånger i sekunden. Man började inse att detta inte skedde tillräckligt ofta och det saknades något. CD-standarden var satt men den hade redan sina begränsningar! Oftast var AD- och DA-omvandlarna sammanbyggda i en krets som heter DAC (Digital Audio Converter). DAC:arna utvecklades i rask takt och olika varianter har sett dagens ljus. Utan att bli för teknisk kan man konstatera att det som skett är att man läser av CD:n och sedan och på konstgjord väg lägger till det som man tror saknas så låter det bättre. Denna teknik kallas uppsampling.

5 Idag ser man DAC:ar som kallas 24/192. Det betyder att man har många extra bitar att tillgå för att uppsampla i. Saknas något på en CD? Man hade konstaterat att den standard CD:n byggde på var inte tillräcklig. Å andra sidan nådde man bra resultat genom att på konstgjord väg tillföra det som man trodde saknades på CD:n. Efterhand som tiden gick så blev de CD man kunde köpa i butikerna bättre och bättre. Köpte man en CD år 1989 så kunde man 10 år senare köpa samma CD i en remaster-version som lät bättre. Remaster betydde helt enkelt att man hade använt bättre DAC:ar, och annan bättre digital utrustning, för att få CD:n att låta bättre. Trots att man kunde köpa CD som började låta bra, och man kunde köpa CDspelare som fick det att låta bra, så kom kravet att CD:n skall ersättas med något som inte hade dess grundläggande begränsningar. Högupplöst ljud vad är det? Man tog fram nya typer av skivor som rymmer 4-5 gånger mer information än vad en CD fick plats med. SACD och DVD är exempel på sådana skivor. Blue Ray rymmer ytterligare mer information än vad CD:n gjorde. De nya skivorna gjorde att man kunde utnyttja de allt bättre DAC:arnas fulla kapacitet och läsa av musiken mer än gånger i sekunden och dessutom använda mer än åtta bitar för att lagra varje avläsning. Man ser numera att man använder DAC:ar som klarar 24 bitar och avläsningar per sekund. En sådan omvandlare betecknas 24/192. Poängen är att ju fler bitar man använder desto bättre kan man kopiera den ursprungliga elektriska signalen som mikrofonen ger ifrån sig. Parallellt med att man tog fram bättre skivtyper för att ersätta CD:n så började några kunniga och musikälskande konsumenter ställa sig frågan: I studion lagras musiken på hårddiskar så varför måste vi konsumenten spela av musiken från en skiva med hål i? Kan inte vi också lagra musiken på hårddiskar?

6 I takt med att priserna på hårddiskar sjönk, och lagringskapaciteten ökade, så började det bli intressant för konsumenterna att lagra sin musik på hårddiskar av olika typer. Hårddisken kunde sitta i datorn men även i din telefon och andra portabla musikspelare. I början kunde man bara lagra något 10-tal CD på dessa hårddiskar. Man kom på att om man komprimerade ljudet och tog bort sådant som inte behövdes så kunde man ta bort mer än 90 % av 1:orna och 0:orna utan att det påverkade ljudet så mycket. Det betydde att en låt som på CD:n som i original tog upp 40 Mb plats tog efter komprimeringen bara upp 3.5 Mb plats. Mb är ett mått på hur mycket plats en låt tar på hårddisken. Det innebar att man fick plats med tio gånger mer musik på hårddiskens begränsade utrymme. Priset man fick betala var att man fick sämre ljudkvalitet men få brydde sig om det. Lagringskapacitet var viktigare än ljudkvalitet. Det fanns olika sätt att ta komprimera (ta bort) delar av musiken. Man hade olika forskningsprojekt där man i försök testade vad man kunde ta bort utan att testpersonerna märkte så mycket av det. MP3 blev den populäraste komprimeringsmetoden. Man talade om att man rippade musiken när man komprimerade den till MP3. Det fanns olika komprimeringsgrader med MP3-metoden. De man kunde välja på var 64Kb, 128Kb, 256Kb och 320 Kb. Ju högre siffra desto mindre komprimering och bättre ljud. Nackdelen med högre ljudkvalitet är att det behövs mer lagringsutrymme på hårddisken. Använder man MP3 320 Kb så återstår 13 % av den ursprungliga musikens alla 1:or och 0:or. När nu musiken låg komprimerad på hårddiskar ute hos konsumenterna började man att kopiera varandras musik. Att kopiera en digital fil innebär inte att kopian blir sämre. Görs det rätt är den exakt likadan som originalet. Förr, när man kopierade kassettband, så sjönk kvaliteten för varje kopia man gjorde. Digital kopiering var helt annorlunda. Man kunde kopiera hur många gånger som helst utan kvalitetsskillnad! I takt med att Internet utvecklades, och hastigheterna ut till konsumenterna ökade, växte det fram olika system där man enkelt kunde dela med sig av sin musik till andra via Internet. Det räckte i princip att en person köpte Mickael Jacksons senaste CD och komprimerade den till MP3 och delade ut den och kort därefter kunde personer ha musiken på sin egen hårddisk. Man behövde inte ens känna den person som ursprungligen köpt CD:n. Alla var anonyma med denna

7 kopieringsmetod. Man kallade denna metod av kopiering för nerladdning. I denna sammanställning går vi inte igenom den legala aspekten av denna metod att sprida och kopiera musik utan konstaterar bara att så ser det ut idag. Öka antalet bitar och sedan ta bort de flesta - varför? Man kan ju ställa sig frågan varför man å ena sidan tycker att CD:n har för dålig ljudkvalitet, och eftersträvar att få musiken lagrad digitalt med bättre kvalitet (fler bitar), och å andra sidan komprimera bort 87 % av de bitar som finns från början på CD:n? Svaret på frågan har att göra med dels hur mycket plats det finns på konsumenternas hårddiskar dels med vilken hastighet konsumenterna kopplar upp sig till Internet. Idag är stora hårddiskar så billiga att de flesta har råd at köpa hårddiskar som rymmer tusentals skivor som lagras utan kompring. Många har snabb anslutning till Internet så man kan köpa i originalskick, med alla bitar, utan att det tar för lång tid. När man skall kopiera sin musik från en skiva till hårddisken finns det en sak att tänka extra på. Alla skivavläsare har en krets som kallas felkorrigeringskretsen. Den arbetar när lasern inte kan läsa av om det finns ett hål på skivan eller inte. Det kan vara fel på skivan, kanske smuts eller en repa. Kretsen gissar om det skulle varit ett hål eller inte och lägger till de 1:or eller 0:or den tror saknas. När man lyssnar på musiken från en skiva vill man naturligtvis inte att musiken skall stanna upp, lasern gå tillbaka och sänka hastigheten på skivan och försöka läsa igen tills den läser rätt. Några få avläsningsfel accepterar man för att musiken skall flyta på utan avbrott. Det vore olidligt att lyssna på musik om det stannar hela tiden för att avläsningen inte är perfekt. Man får helt enkelt acceptera att felkorrigeringskretsen gissar, mer eller mindre bra, vad som saknas. Saknas det bitar så låter det sämre. Vad skall man då göra? Visst man kan köpa CD-spelare som läser musiken nästan perfekt men då blir de mycket dyra. Spelare av den kvalitet som vanliga konsumenter har råd att köpa läser oftast av skivan med många fel. Korrigeringskretsen arbetar hela tiden med att gissa hur det borde varit och lägger dit felaktiga bitar. Dessutom hanterar alla inte sina skivor rätt. Fingeravtryck, smuts, repor och annat försvårar laserns

8 avläsning av de små hålen. Enkelt kan man säga att skivan läses bäst första gången den används! Hur skall man göra för att få avläsningen perfekt och samtidigt kunna lyssna på musiken utan avbrott? Lösningen är att först kopiera över musiken till en hårddisk och sedan spela upp musiken därifrån! Man låter avläsningen snurra med en låg hastighet så blir avläsningen enklare för lasern som då inte behöver arbeta så fort. Den kan sänka farten på skivans rotation till den märker att allt är rätt avläst. Skulle det uppstå avläsningsproblem kan lasern läsa om tills allt är perfekt avläst. Fördelen är att felkorrigeringskretsen inte behöver lägga till de bitar den tror saknas. Alla bitar ser då exakt ut som de gjorde på skivan. Det som ligger på hårddisken är en exakt kopia av det som finns på skivan! Det är alltså ljudtekniskt bättre att ha ett program i datorn, som i sin egen takt läser av skivan tills alla bitar är exakt lika, och lagrar musiken på hårddisken. Man spelar därefter upp musiken från hårddisken som ju är en exakt kopia av musiken som den såg ut på skivan. Man behöver då inte investera i någon vansinnigt dyr skivavspelare för att få en så kallad bitkorrekt avspelning utan kan klarar sig med en bra DVD-läsare i datorn som sköter den bitkorrekta kopieringen till hårddisken. Det finns olika datorprogram som gör exakta kopior på skivor. När man lagrar musiken på hårddisken skall man eftersträva att inte ta bort något. Man kan lagra på olika sätt, vilket kallas olika format om man använder

9 datortermer. Ett format som är bra heter FLAC Man kan välja mellan olika varianter på FLAC och dessa lagrar musiken så att den tar olika stor plats. Man kan välja mellan 0-8. Har du plats så välj varianten 8 så slipper datorn arbeta med att packa upp informationen under avspelningen. Skall datorn arbeta med uppackning kan detta leda till sämre ljud. Det är inte så stor skillnad mellan de olika FLAC-varianterna men är man finsmakare så väljer man variant 8. Ett vanligt förekommande program är Exact Audio Copy Ett annat program, som är lättare att använda, är dbpoweramp CD Ripper. Så här ser det ut när programmet rippar och sparar i FLAC-format.

10 Programmet kan testas kostnadsfritt i 21 dagar och därefter kostar det ca 40 dollar. Betalas direkt med kreditkort på företagets webb. Vissa skivbolag har börjat sälja sin musik med hög upplösning (många bitar). direkt över Internet. Kolla efter beteckningar som 24/192 för att denna typ av nerladdningar. Kan du ladda ner direkt i formatet FLAC är det utmärkt. Fördelen med detta är att då slipper skivbolaget kopiera musiken till en skiva, vilket kan leda till kvalitetsförluster, och du sedan skall läsa av den igen till din hårddisk, vilket också kan leda till ytterligare kvalitetsförluster. Skickar man bitar över Internet finns en automatisk felkorrigering så att alla bitar är exakt lika hos sändaren och mottagaren. Musiken är på hårddisken och vad nu? Nu när du har din musik på din hårddisk, med alla bitar exakt som det var tänkt från början av producenten, är det dags att spela upp den. Det är dags att hitta något datorprogram du kan ha för att spela upp musiken som finns på hårddisken. Kanske har du blandat så en del musik är lagrad komprimerad i formatet MP3 och en del utan komprimering i formatet FLAC. Det finns en del andra format att lagra i också. En del format tar bort bitar andra format lagrar musiken utan att ta bort bitar. Vill man ha bra ljudkvalitet skall man köra sin musik på en dator med Windows Vista eller Windows 7. Vi går här inte igenom hur Apples datorer fungerar med musik trots det går att finna bra lösningar i denna typ av datorer också. I tidigare versioner av Windows fanns en begränsning som gjorde att musiken inte spelades upp rätt. Kortfattat kan man säga att Windows inte klarade av att skicka alla bitar korrekt ut till den del i datorn som skickar ljudet vidare till din förstärkare. Denna del kallas ljudkort och vi kommer tillbaka till dess funktion senare. Program i datorn att spela upp sin musik med Välj något program som klarar de flesta format och ett som du tycker är smidigt att arbeta med. Vi går igenom hur man gör med det som följer Windows och heter Windows Media Player (WMP) Vän av ordning kommer att fråga sig hur kan man välja Windows WMP när den inte klarar av att spela upp formatet FLAC som standard?

11 Det är helt korrekt men användarvänligheten, och att detta program hanterar stora musiksamlingar, gör att vi ändå väljer att arbeta med detta program. Man måste installera ett tilläggsprogram som gör att WMP kan läsa och spara de format som inte är standard i WMP. En typ av tilläggsprogram kallas tagghanterare. En tagg är den information, som lagras tillsammans musiken, och som anger vem som är artist, vad låten heter, vad skivan heter osv. Det behövs ytterligare ett program på datorn som göra att WMP kan spela upp de flesta typer av filformat. Denna typ av tilläggsprogram kallas för Codec. Fixa till WMP så att det kan spela upp alla musikformat Beroende på vilken version av Windows mar har finns det olika program man kan använda. Man skall dessutom fundera på om man kör Windows i läget för 32 eller 64-bitar. I detta exempel utgår vi från Windows 7 Professional i läge 64-bitar. WMP är version 12 Vi behöver ett tillägg till WMP 12 som heter WMP Tag Plus. Med detta kan vi läsa filer i Flac-format. mptagplus/ Nackdel med detta tillägg är att det bara fungerar på WMP om man kör det i läge 32-bitar. Man kan dock välja i Windows som körs i läge 64 bitar om man starta WMP i läge 32 eller 64 bitar. Så här kan man starta WMP i läge 32 bitar:

12 I katalogen c:\program Files (x86) hittar man de program som körs i läge 32 bitar. Klicka på denna. Nu visas alla kataloger i denna mapp. En bit ner finner du Windows Media Player. I denna katalog ser det ut ungefär så här. Klicka på wmplayer.exe för att starta WMP i läge 32 bitar. Gör en genväg och lägg på Skrivbordet så kan du enkelt starta programmet från Skrivbordet. Win7Codecs är en paket med olika Codec:s som används för att kunna spela upp olika typer av lagringsformat för musik och film. Shark heter företaget som gjort denna samling codec:s

13 Senaste version är Så här kan det se ut när båda programmen är installerade. Att hantera musiken inne i WMP Så här kan det se ut om man ställer in WMP på ett lämpligt sätt: Vi ser denna information (taggar) för albumet: Bild Låt nr Låtens titel Längd Medverkande artist Storlek på filen Dataleverantör Typ av fil Bithastighet (om man går mot höger på sin dator) Kompositör (om man går mot höger på sin dator) Man väljer vad som skall visas om albumen genom att ställa sig uppe i kolumntitlarna och ta höger musknapp och välj alternativet Välj kolumner

14 Klicka i tills du ser de kolumner som vi angav ovan. Nu när rätt kolumner visas vill man att musik har rätt taggar så att den visas rätt och man kan söka på olika begrepp.

15 Saknar något album, eller låt, rätt information så kan man be WMP att söka upp den och uppdatera din musik så att den har senaste information om albumet. Markera albumets bild och högerklicka och välj alternativet Hitta albuminformation. Nu kopplar WMP upp sig och söker efter information i flera olika databaser med information om album, artister mm. Det finns flera olika databaser att välja information från. Den som heter AMG (American Music Guide) är klart bäst. Nu hjälper WMP dig och lägger nästan alltid deras information överst ibland de album du kan välja mellan. Man ser i WMP vem som levererat informationen till dina taggar. Vi sammanfattar vad vi gjort så här långt: 1. Nu har du din musik på hårddisken och den är kopierad så att du har en exakt kopia av skivan (bitexakt). 2. Du har ett program i din dator som kan läsa informationen (taggarna) om nästan alla olika typer av format som man kan lagra musik i.

16 3. Du har en flera olika Codec:s som kan spela upp alla de format som du lagrar musiken i. Transportera musiken digitalt eller analogt? Det är mycket svårare att transportera svaga elektriska signaler korrekt jämfört med att transportera dem digitalt. Även om det bara handlar om några decimeter som de svaga elektriska signalerna skall transporteras så får man kvalitetsförsämringar. Problemet är att det i denna typ av överföring inte finns någon felkontroll, det som skickades jämförs med det som kom fram, vilket gör att kvaliteten på kablarna har betydelse. Man kan köpa analoga kablar mellan CD-spelare och förstärkare som kostar många tusen kronor för 3 decimeter. Samma sak gäller för de kablar som kopplar ihop din förstärkare och dina högtalare. Här har man förstärkt de svaga signalerna som kom in i förstärkaren flera hundra gånger men ända får man kvalitetsförändringar när de skickas till högtalarna. Därför låter vi omvandlingen till analoga signaler (ström) ske så nära dina högtalare som möjligt. I studion omformades de elektriska signalerna från mikrofonen till digitala bitar och dessa lagrades en av på studions hårddiskar. Vi har kopierat dessa digitala bitar hela vägen ner till din dators hårddisk så att du har en exakt kopia av det som lämnade mikrofonen. Precis innan bitarna når din förstärkare omvandlar vi dem tillbaka till ström igen.

17 Hur blir det musik igen av mina bitar? När du i WMP klickar på Spela upp skickas bitarna, som lagrats på din hårddisk, till den del i datorn som omvandlar bitar till ljud. Denna del i datorn kallas ljudkort. Ljudkortet omvandlar dina bitar till ström igen och denna skickas till din förstärkare och sedan till dina högtalare. Vi lärde oss tidigare att elektriska signaler är analoga (A). Ljudkortet har en DAC som omvandlar de digitala bitarna (D) till elektrisk ström (A). Från ljudkortet går det normalt analog kabel till din förstärkare. Det finns olika kabeltyper och vi kommer tillbaka till det senare. Ljudkortet kan antingen sitta inne i din datorlåda eller vara en låda som sitter utanför din datorlåda. Ofta kopplas ett externt ljudkort till din dator med en kabel som kallas USB. Denna skicka signalerna mellan datorn och ljudkortet i form av bitar (D). Det kan finnas fördelar med ett externt ljudkort då det i mindre grad påverkas av de andra elektriska signaler som finns inne i din dator. Man skall kolla så att det ljudkort man har arbetar med maximala prestanda. Inne i datorn finns en programvara som sköter detta. Kallas ofta kortets drivrutin. Tillverkarna släpper ofta ut nya versioner av sina drivrutiner så kolla på din leverantörs hemsida om det kommit nya drivrutiner och byt alltid ut de äldre mot de senaste. Ofta tillkommer det nya finesser och fel rättas. För att komma åt att ställa in ditt ljudkort går vi till Kontrollpanelen och avdelningen Ljud. Det kan se ut så här när man kommit rätt. I detta fall är det en extern DAC kopplad med en USB-kabel till datorn.

18 En DAC som kopplas in med USB-kabel kallas ofta USB-DAC. Vi skall nu se hur detta externa ljudkort är inställt. Vi markerar det och tar höger musknapp. Välj Egenskaper

19 Nu visas de flikar man kan använda för att ställa in detta ljudkort.

20 Under fliken Förbättringar kan man koppla av eller på olika typer av elektroniska förbättringar (förändringar) som skall ske med musiken. Grundregeln är att ha alla dessa avstängda men det kan på vissa musikanläggningar och vissa typer av komprimerad musik (MP3) låta bättre med lite mer bas och lite extra rumskaraktär. Varje tillverkare har sina namn på dessa förändringar. Prova dig fram vad som låter bäst. Grundregeln med icke komprimerad musik är att stäng av alla sådana förbättringar annars blir de lätt försämringar. Grundregeln i fliken där man ställer in samplingshastighet, bithastighet eller vad din leverantör väljer att kallas det, att välja den högsta tänkbara siffran. Det kan heta 24/192eller något annat som anger antal bitar och hastigheten. Ibland kallas det för Studiokvalitet. Välj alltid det högsta värdet.

21 Kommer musiken ur mina högtalare nu? Har du kablar från ditt ljudkort (DAC) till din förstärkare och sätter kablarna rätt i förstärkaren (gärna uttaget bak som heter AUX) och sätter ingångsväljaren på förstärkaren på att spela från denna ingång så bör det strömma musik ur dina högtalare. Ställ in volymen på förstärkaren så att du får lagom volym med datorns volymkontroll i mitten. Då kan du sköta ljudvolymen från datorn framöver.

22 Vilken utrustning skall jag köpa? Hårdiskar finns i olika storlekar och idag kan man köpa sådana som rymmer 2TB vilket är väldigt mycket. De kostar runt kronor och priserna sjunker stadigt. Vill man inte ha hårddiskarna i datorn kan man köpa en extern låda som kallas NAS. Det finns flera olika typer och vissa kan man koppla in upp till fyra hårdiskar samtidigt. Det betyder att man kan ha fyra hårddiskar med plats för 2 TB vilket ger totalt 8 TB att lagra musik på. För den normala användaren räcker nog 1-2 TB utmärkt. I tidningar, typ HiFi & Musik, görs det löpande tester på det som är bra just nu och vad man skall tänka på när man köper en NAS. Skall man köpa ett ljudkort är en extern USB-DAC smidig att köpa. Sitter det redan ett ljudkort i din dator så är de normalt inte så bra för musik. På senare tid har det kommit datorer med riktigt bra inbyggda ljudkort. Kolla bara att det kör i sitt bästa läge med flest bitar och högsta hastighet. Följ beskrivningen ovan för att justera detta.

23 Är man inte nöjd med det inbyggda ljudkortet kan man, beroende på sin budget, välja någon av dessa: HRT Music Streamer II otroligt bra för ca kronor Cambridge Audio DacMagic bättre ljud och mer flexibel för ca kronor Hegel HD10 - toppklass och mycket bättre än de andra för ca kronor USB-kabeln mellan DAC:en och datorn kan man kosta på en kabel från Supra om man vill spendera någon hundralapp på en bättre USB-kabel. Transporten sker digitalt så skillnaden på en dyrare kabel och en standard bör inte vara så stor. Vissa hävdar dock att olika digitala kablar låter olika och att det är tidsfel (jitter) som är orsaken. Det betyder att ettorna och nollorna som hör ihop inte kommer fram exakt samtidigt för omvandling. Vissa DA-omvandlare har kretsar som samlar ihop ettorna och nollorna så att tidsfelen skall undvikas. Vikten av rätt USB-kabel är omstridd. De analoga kablarna, mellan ljudkortet och förstärkaren, är mera känsliga. Det finns ingen inbyggd kontroll av att det man skickar kommer fram exakt som det skickades i den analoga världen. Tar man de billigaste tunna som man kan hitta så blir det klar skillnad om man köper bättre kablar från exempelvis Supra även här.

24

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor...

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor... Del HANTERA MUSIKFILER. Importera filer... 6. Skapa ordning i din musiksamling... 8 7. Skapa spellistor... 6 8. Bränna cd-skivor... . IMPORTERA FILER När du använder samma ljudformat för alla dina musikfiler,

Läs mer

DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) Klicka på File Settings. Färdigt med konfigureringen!

DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) Klicka på File Settings. Färdigt med konfigureringen! DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) 1. Ladda ner senaste dc++ n ( http://dcplusplus.sourceforge.net/ ) 2. Konfigurera (inställningar) Steg 1 (ett) är att ställa in hur man skall synas Klicka

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Att fånga den akustiska energin

Att fånga den akustiska energin Att fånga den akustiska energin När vi nu har en viss förståelse av vad ljud egentligen är kan vi börja sätta oss in i hur det kan fångas upp och efterhand lagras. När en ljudvåg sprider sig är det inte

Läs mer

Systemenhet. Delarna i en dator

Systemenhet. Delarna i en dator Delarna i en dator En dator är ett system med delar som fungerar tillsammans. De fysiska delarna, som du kan se och röra vid, kallas maskinvara. (Programvara avser de instruktioner, eller program, som

Läs mer

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Henrik Asp DEL 1 KOMPONENTER OCH PROGRAMVARA DEL 3 EFTER KÖPET 1. INTRODUKTION TILL BOKEN... 3 2. DATORNS HISTORIA... 4 A. Pc...5 B. Mac...6 C. HTPC...7 3. DATORNS

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

Vad är ett dokument? Gör så här

Vad är ett dokument? Gör så här Orsaken till att man överhuvudtaget använder en dator är ju för att genomföra ett arbete, producera ett resultat eller skapa något. Man skriver ett brev, ritar en bild eller kanske gör en kalkyl av något

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Filformat / bildformat

Filformat / bildformat Filformat / bildformat Filformat/bildformat är olika modeller för att spara bilden. När du sparar ett foto finns det en uppsjö av olika filformat att välja bland. Först och främst har programmet (ex. Adobe

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA Din musik + vår passion Innehåll Anslutningar...3 Användarinstruktioner...4 LED-färger/blinkar...4 LED-färger...4 USB Class...4 För Mac...4 För Windows...5 Tekniska specifikationer...6

Läs mer

Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet

Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet I början var ordet sedan kom texten och sedan E-posten. När vi kommunicerar använder vi skriven text allt mer. Då främst genom att vi skickar

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Jätteguide till molnets 9 bästa. näthårddiskar. 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips

LAJKA-GUIDE. Jätteguide till molnets 9 bästa. näthårddiskar. 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips Jätteguide till molnets 9 bästa näthårddiskar 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips. Frågor och svar om näthårddiskar De nya nätdiskarna ger dig mer utrymme och fler

Läs mer

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud.

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Det här problemet hade jag också och det har med att göra att programvaran egentligen är utdaterad och inte anpassad

Läs mer

Grundläggande datorkunskap

Grundläggande datorkunskap Grundläggande datorkunskap Vissa nybörjare känner sig väldigt osäkra Man kan förstora texten på skärmen genom att trycka på Ctrl + SeniorNet Lidingö 2014-11-10 Mamma får en gammal dator av sin son men

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Cecilia Ingard. Boksidan

Cecilia Ingard. Boksidan Cecilia Ingard Boksidan Innehåll Vad som händer när datorn startar 3 Hur ser en dator bokstäverna? 12 Vad kan hända när man skriver ett brev 14 Inuti datorlådan 22 Moderkortet 23 Processorn 24 RAM-minnet

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Förinställning 6. 3 Anpassa användargränssnittet 7. 4 Anpassa interna inställningar 9. 5 Förbereda att bränna en skiva 10

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Förinställning 6. 3 Anpassa användargränssnittet 7. 4 Anpassa interna inställningar 9. 5 Förbereda att bränna en skiva 10 Det här dokumentet är konverterat från KDE:s användarbas K3b-sida 2011-01-20. Uppdatering till 2.0 av KDE:s dokumentationsgrupp Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Förinställning 6

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Lathund Plextalk PTR2

Lathund Plextalk PTR2 Lathund Plextalk PTR2 Att använda PTR 2 Instruktion från Iris. Detta är ett övningshäfte som lär dig grunderna i att använda PTR 2 för att spela in på CD och minneskort, föra över inspelningar mellan olika

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Microsoft. Windows Vista. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Windows Vista. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Windows Vista Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Windows... 1 Operativsystem och program... 1 Mushantering... 2 Vänsterknappen... 2 Högerknappen... 2 Övriga knappar...

Läs mer

Strul med Windows 10? Här är lösningarna på de vanligaste problemen

Strul med Windows 10? Här är lösningarna på de vanligaste problemen Sida 1 av 7 DETTA ÄR EN UTSKRIFT FRÅN PC FÖR ALLA Artikelns webbadress: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.634761/tips-problem-medwindows-10 Strul med Windows 10? Här är lösningarna på de vanligaste problemen

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning L-78 USB SKIVSPELARE Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR 1. Läs dessa anvisningar.

Läs mer

Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är

Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är Starta och stänga av datorn. Att starta är i allmänhet problemfritt, men man bör vänta med aktiviteter (starta program) tills startfilerna är uppdaterade. Om datorn tar lång tid på sig att starta upp kan

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning

DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning Innehåll Kapitel 1: Installation av DVD MAKER USB2.0 maskinvara 1.1 Leveransens innehåll 1 1.2 Systemkrav 1 1.3 Installation av maskinvaran 1 Kapitel 2: DVD MAKER

Läs mer

Akkelisguiden till datalagrad musik Rumskorrigering Informationsmängd och samplingsfrekvens - 16/44.1-24/96.2-24/192.1???

Akkelisguiden till datalagrad musik Rumskorrigering Informationsmängd och samplingsfrekvens - 16/44.1-24/96.2-24/192.1??? Akkelisguiden till datalagrad musik Det blir allt mer populärt att lägga in sina cdskivor på en hårddisk/dator och spela upp musiken via dator eller nätverkspelare. För cdskivorna finns kanske inte så

Läs mer

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 DEL 3 ITUNES INNEHÅLL DEL 1 IPHOTO 2. IMPORTERA BILDER... 8 A. Importera från kamera...8 B. Importera från andra medier...12 3. ORGANISERA

Läs mer

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering Datagrund Vista Grundläggande filhantering 1 Datagrund Vista Mer Windows, bilder och filhantering Det här materialet är avsett för den som genomgått de första två kurserna i Datagrund för Vista. Författare

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

Innehållsförteckning. Om mjukvaran

Innehållsförteckning. Om mjukvaran Innehållsförteckning Om mjukvaran Installation av Audacity Konfigurera Windows Vista för USB-skivspelaren Konfigurera Windows XP för USB-skivspelaren Konfigurera Audacity på PC Konfigurera Audacity för

Läs mer

Installera nedladdningsterminal

Installera nedladdningsterminal Installera nedladdningsterminal Kontrollera leveransen. 1. Nedladdningsterminal 2. CD med drivrutiner och mjukvara för konfiguration av terminalen 3. Nätverkskabel 4. Nätadapter 5. Anslutningskabel till

Läs mer

Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014

Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014 10.4.2014 Information om Windows 1 Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014 Vad betyder det? 10.4.2014 Information om Windows 2 När slutar systemen att säljas? Operativsystem Operativsystemet allmänt tillgängligt

Läs mer

Del 1 BLI BEKANT MED DATORN

Del 1 BLI BEKANT MED DATORN Pekka Malmirae Del BLI BEKANT MED DATORN. Var används informationsteknologin?... 6 2. Hur fungerar en dator?... 7 3. Utrustning... 8 4. Program... 0 5. Köpa dator... 6. Starta datorn... 2 7. Hantera program...

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

AZUR 851 SERIES FLAGSHIP DIGITAL AUDIO AZUR 851N UPSAMPLING NETWORK MUSIC PLAYER

AZUR 851 SERIES FLAGSHIP DIGITAL AUDIO AZUR 851N UPSAMPLING NETWORK MUSIC PLAYER AZUR 851 SERIES FLAGSHIP DIGITAL AUDIO AZUR 851N UPSAMPLING NETWORK MUSIC PLAYER AZUR 851N UPSAMPLING NETWORK MUSIC PLAYER DET BÄSTA INOM DIGITAL TEKNIK OCH STREAMING-PRESTANDA Azur 851N är en nätverksspelare

Läs mer

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program.

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. fakta En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. det här behöver du En extern hårddisk, dvd eller tillgång till en NAS. kostnad Ingen,

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar.

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. A. Varning 1) Stäng av strömmen när du inte använder

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK

INSTALLATIONSHANDBOK , Talsyntes INSTALLATIONSHANDBOK Innehåll Systemkrav 2 Installation med programskivan 3 Installation efter nedladdning från internet 4 Installation tillval/tillägg 7 Installation av MSI-filer (skolor och

Läs mer

Vad jag vill med denna kurs är att vi ska använda oss av olika mappar, som gör det överskådligt.

Vad jag vill med denna kurs är att vi ska använda oss av olika mappar, som gör det överskådligt. ORDNING och REDA Jag har inte varit aktiv inom SeniorNet mer än några år, men har träffat flera som haft datorer, som varit minst sagt röriga. Därmed inte sagt att de som ägt dem varit röriga, snarare

Läs mer

CX SERIES CUTTING EDGE DIGITAL AUDIO CXN NETWORK PLAYER

CX SERIES CUTTING EDGE DIGITAL AUDIO CXN NETWORK PLAYER CX SERIES CUTTING EDGE DIGITAL AUDIO CXN NETWORK PLAYER CXN NETWORK PLAYER LYSSNA PÅ MUSIK MED FANTASTISKT LJUD OAVSETT VAR DEN KOMMER IFRÅN CXN ingår i nya CX-serien och ger dig tillgång till all musik

Läs mer

SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA

SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA SNABBGUIDE TILL LÄRANÄRA Välkommen till LäraNära! Här är en snabbguide till hur du installerar programmet och registrerar dig för kurser. Vad du behöver Dator med Windows 98, 2000, XP eller Vista. CD-spelare

Läs mer

www.drakbutiken.se IDE USB kabel Windows XP, Vista 7 löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz [Version 1.4, 2009-11-01] www.drakbutiken.

www.drakbutiken.se IDE USB kabel Windows XP, Vista 7 löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz [Version 1.4, 2009-11-01] www.drakbutiken. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk www.drakbutiken.se IDE USB kabel

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Svensk version. Inledning. Varning: Innehåll. Specifikationer SWEEX.COM. SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card

Svensk version. Inledning. Varning: Innehåll. Specifikationer SWEEX.COM. SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 4.1 Sound Card. Sweex ljudkort förser datorn med surroundljud. För att se till att denna produkt fungerar

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... 1 oktober 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Skapa en direktsändning

Skapa en direktsändning Skapa en direktsändning I denna manual kommer du kunna läsa och få en visuell guide över hur man går tillväga för att sända direkt på 104,9 mhz. Denna manual riktar sig till alla som befinner sig i studion

Läs mer

BRUKSANVISNING. DENVER MPG-4054 NR Mediaspelare

BRUKSANVISNING. DENVER MPG-4054 NR Mediaspelare Video MP4-spelaren är en full multimediespelare. Detta innebär att den visar bilder och e-böcker med text, registrerar och spelar upp live-ljud och att den spelar upp musik- och videofiler. De här filerna

Läs mer

Rekommenderad felsökning av dator innan service

Rekommenderad felsökning av dator innan service Rekommenderad felsökning av dator innan service Rekommenderad felsökning av dator innan service Detta dokument beskriver åtgärder som kan testas för att utesluta mjukvarufel innan en Mac skickas in på

Läs mer

Rekommenderad IT-miljö

Rekommenderad IT-miljö Rekommenderad IT-miljö INNEHÅLL SIDNUMMER Dator 1 Internetuppkoppling Webbläsare Webbläsare Inställningar Telefoner 2 Smartphone Inloggning med säkerhetsdosa Bilder Internet Explorer 3 Mozilla Firefox

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Soundforce Soundforce Användarhandbok. Version 1.0

Soundforce Soundforce Användarhandbok. Version 1.0 Soundforce 1200 Användarhandbok Version 1.0 Tom sida Copyright Inga delar av denna handbok får reproduceras, överföras via några som helst medium vare sig elektroniska eller mekaniska, inbegripet kopiering,

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE PORTABEL MP3 / CD-SPELARE MANUAL Art nr: 080315 FÖRKLARING AV KNAPPAR 1. Display 2. Uttag för batterieliminator 3. Recharge switch 4. ESP / Sök katalog (gäller endast MP3 uppspelning) 5. Batterilucka 6.

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... februari 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Lyssna på Polar Internet Radio - En guide till din nya nätradiostation Kjelles Dansotek Topplistan, kan du lyssna på via Polar Internet Radio. Det är en sk. nätradio med blandad musik dygnet runt, alla

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning.

Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning. Instruktion för I/O-Kort, med USB-anslutning. I/O-kortet har: 8 digitala ingångar. Avsedda för slutande kontakter. Gemensam plus-matning 15Volt. Öppen ingång = 0. 8 digitala utgångar. Utgångskrets typ

Läs mer

Svensk version. Introduktion. Paketinnehåll. Anslutningar. SC016 Sweex 7.1 external USB sound card

Svensk version. Introduktion. Paketinnehåll. Anslutningar. SC016 Sweex 7.1 external USB sound card SC016 Sweex 7.1 external USB sound card Introduktion Utsätt inte Sweex 7.1 externa USB ljudkort för extrema temperaturer. Placera inte produkten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 1. Starta Outlook 2. Gå till Arkiv längst upp till vänster. 3. Se till att fliken Info är markerad. Klicka sedan på Kontoinställningar

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system INSTALLATIONSGUIDE Uppdatering av ditt Mamut-system DETALJERAD GUIDE OM HUR DU STEG-FÖR-STEG UPPDATERAR DIN VERSION AV MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRÅN VERSION 9.0 ELLER SENARE Mamut Kunskapsserie, nr. 5-2007

Läs mer

Ljud. Ljud sätter fart på fantasin. Vad vore en film utan ljud? Eller byt ljud i filmen och hela upplevelsen/stämningen förändras.

Ljud. Ljud sätter fart på fantasin. Vad vore en film utan ljud? Eller byt ljud i filmen och hela upplevelsen/stämningen förändras. Ljud Ljud sätter fart på fantasin. Vad vore en film utan ljud? Eller byt ljud i filmen och hela upplevelsen/stämningen förändras. När jag har letat insperation och stöd angående lektioner i ljud har det

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P B R U K S A N V I S N I N G A I - 7 0 7 9 4 5 S U O M I H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar!

Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar! BREDBAND PÅ FÅRÖ Var vänlig kontakta författaren om du upptäcker felaktigheter eller har förslag på förbättringar! Bakgrund Sedan några år har GEAB erbjudit radiolänkar som bredbandsanslutning på Fårö.

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4

B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4 H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 2. 0 o n e t o u c h b a c k u p B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4 S U O M I H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B

Läs mer

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine Lathund för Bose T1 ToneMatch engine ÖVERSIKT...2 Framsida T1...2 Baksida T1...2 ToneMatch väljaren (hjulet)...3 Delar som ingår i ToneMatch...3 T1 TONEMATCH FRÅN BOSE...4 Kort information...4 Ställ in

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Ljud A Spela in och spela upp Ljud finns alltid omkring oss. Skulle vi hamna i ett totalt

Läs mer

NYTT LIV I EN UTTJÄNT DATOR

NYTT LIV I EN UTTJÄNT DATOR NYTT LIV I EN UTTJÄNT DATOR ÖVERSIKT SVÅRIGHETSGRAD Lätt Medel Svår SYSTEMKRAV Windows 8 Windows 7 Windows Vista Windows XP DET HÄR BEHÖVS Ett usb-minne på fyra gigabyte Lägg Chromium på ett usb-minne

Läs mer

Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware

Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware KAPITEL 7 Tanka program Internet bokstavligen flödar av olika program man kan ladda ner. Det finns en del nyttiga program som är bra att känna till och använda. Allt för att göra det lättare för sig. I

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Ett urval D/A- och A/D-omvandlare

Ett urval D/A- och A/D-omvandlare Ett urval D/A- och A/D-omvandlare Om man vill ansluta en mikrodator (eller annan digital krets) till sensorer och givare så är det inga problem så länge givarna själva är digitala. Strömbrytare, reläer

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 www.konicaminolta.com www.konicaminoltasupport.com Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 I det här avsnittet beskrivs hur du installerar den inbyggda programvaran v 1.10 för DiMAGE X1; programvara

Läs mer

5:8 CD och DVD. CD spelaren Det krävs ett litet tekniskt underverk för att spela upp en cd skiva. Vi går igenom grundkomponenterna.

5:8 CD och DVD. CD spelaren Det krävs ett litet tekniskt underverk för att spela upp en cd skiva. Vi går igenom grundkomponenterna. 5:8 CD och DVD Introduktion LP-skivan blev mycket populär när den introducerades i mitten på 1950-talet. Tänk att kunna spela in musik som varar mer än 20 minuter på en skivsida. Fantastiskt! På 60-talet

Läs mer

Univox CLS-1 Effektiv hörslingeförstärkare för TV/musik/mikrofon

Univox CLS-1 Effektiv hörslingeförstärkare för TV/musik/mikrofon Univox CLS-1 Effektiv hörslingeförstärkare för TV/musik/mikrofon Bruksanvisning Art.nr. 202050 Innehåll Inledning 3 Installationsanvisning 3 Placera förstärkaren och anslut vald slinglösning 3 Anslut CLS-1

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer