Rådhuset, kl ,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rådhuset, kl. 13.00-14.20, 15.25-16.55"

Transkript

1 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Sida (2) Plats och tid Rådhuset, kl , Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Karl-Erik Olsson Kommunledningskontoret Underskrifter Paragrafer Sekreterare Einar Nilsson Ordförande Anders Johnsson Justerande Karl-Erik Olsson Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag ANSLAG/BEVIS Organ Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret Underskrift Einar Nilsson

2 (2) Beslutande: Anders Johnsson (M) Stefan Lamme (M) Monica Jägholt Gripp (M) Håkan Erlandsson (C) Carl-Göran Svensson (C) Christer Vigren (ÖP) Beat Senn (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Christer Grankvist (S) Birgitta Englander (S) Gudrun Schyman (FI) Siv Bildtsén (MP) Övriga närvarande: Håkan Rosenkvist (M) Ingemar Nilsson (M) Kjell Dahlberg (M) Christer Hallerby (FP) Gunilla Aastrup-Persson (ÖP) Mikael von Gersdorff (KD) Lennart Månsson (S) Christl Bengtsson (S) Margareta Hagstad (V) Lena Ivarsson (FI) Roland Thord (MP)

3 Sammanträdesprotokoll Sida 129 Dnr Information Kommunstyrelsens sammanträde inleds med information och genomgång av ärendena på kommunstyrelsens dagordning. Berörda förvaltningschefer deltar vid genomgången av sina respektive ärenden. Eva Nordholm och Andreas Pitlik från South-East informerar om sammanställningen av en samlad vision för Simrishamns kommun. Enhetschef Henrik A Olsson informerar om bestämmelserna som styr myndighetsnämndens bygglovavgifter. Kommunstyrelsens sammanträde ajourneras kl för interna överläggningar. Meddelanden Följande meddelanden redovisas: Arbetsutskottets protokoll , 156, Arbetsutskottets protokoll , , 173, Arbetsutskottets protokoll , , 222.

4 Sammanträdesprotokoll Sida 130 Delegationsbeslut Kommunstyrelsen tar del av följande delegationsbeslut som anmäls: 1. Arbetsutskottets protokoll , Arbetsutskottets protokoll , 172, Redovisade delegationsbeslut (se bilaga till protokollet).

5 131 Dnr 2012/160 Marint centrum - uppföljning mars 2012 Ärendebeskrivning Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 8 februari 2012, 46, beslutat om att en särskild uppföljning av Marint centrum ska redovisas i samband med kommunstyrelsens helårsprognos. Marint centrums internbudget för år 2012 uppgår till kronor. Prognosen för år 2012 är ett underskott om ca kronor, avvikelsen förklaras genom att det fortfarande saknas hyresgäster. Prognosen är densamma som vid uppföljning per januari månad. Tidigare försiktiga bedömning av ökade hyresintäkter kvarstår och det förväntas ökade hyresintäkter med ca kronor för år 2012 jämfört med år Beslutsunderlag Kommunstyrelsens beslut , 46. Skrivelse från kommunledningskontoret Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 175. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Kommunstyrelsen har informerats om Marint centrums uppföljning för mars 2012: Kommunstyrelsen uppmärksammar Marint centrum på att underskottet till stor del beror på uteblivna hyresgäster och att en ökad uthyrning måste eftersträvas. Beslutet expedieras till: Kommunledningskontoret (kommundirektören, enhetschefen ekonomi och verksamhetschefen Marint centrum) Kommunfullmäktige (information)

6 132 Dnr 2012/18 Brantevik 28:17, planmedgivande Ärendebeskrivning Fastighetsägarna begärde i januari 2012 ändring av fastighetsplan så att fastigheten ska kunna bebyggas. Fastigheten är belägen söder om Gislövsvägen i Brantevik. Gällande detaljplan-stadsplan från 1970 anger kvartersmark för bostadsändamål för kvarteret. Gällande fastighetsplan-tomtindelning från 1973 anger tomter och gränser i kvarteret. Fastighetsplanen anger kvarteret ska delas in i tretton tomter och att rubricerad fastighet ska delas upp för att tillföras andra tomter inom kvarteret. Fastighetsbildning har genomförts enligt fastighetsplan för den sydöstra delen av kvarteret. Tomter och fastighetsgränser för Brantevik 28:6, 28:9, 28:10 och 28:11 samt S:2 överensstämmer med gällande tomtindelning. I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om att fastigheten ska bli en byggbar bostadstomt. Bostadshusen inom kvarterets norra del är äldre bebyggelse från slutet av 1800-talet och sekelskiftet I bebyggelseinventering av Brantevik från 1980 är bostadshusen klassificerade som av mycket stort miljövärde. Fastigheterna Brantevik 28:6 och 28:10 bebyggdes i början av 1980-talet och i början av 1990-talet blev Brantevik 28:9 bebyggd. Inom kvarteret finns totalt åtta bostadshus. Brantevik 28:11, som är bildad enligt fastighetsplanen, är obebyggd. Gällande fastighetsplan anger att ytterligare fyra bostadsfastigheter kan bildas i kvarteret. Fortsatt fastighetsbildning enligt gällande fastighetsplan har inte genomförts i kvarteret. forts.

7 () 132 forts Dnr 2012/18 Detta ärende hanteras enligt nya plan- och bygglagen 2010, ikraftträdande den 2 maj Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att fastighetsplanen kan prövas att upphävas, för fastigheten och för kvarteret. Förvaltningens bedömning är dels att rubricerad fastighet kan prövas att bli en separat bostadstomt och dels att översyn och reglering av hela kvarterets fastighetsstruktur samt uppdaterad reglering av bebyggelse i kvarteret är behövlig. Den nya plan- och bygglagen anger att fastighetsindelning bestäms i detaljplan. Fråga om fastighetsbildning prövas därför genom detaljplanprocess. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att fastighetsstrukturen kan förändras och också att kvarteret kan prövas att förtätas, att kvarteret kan rymma fler tomter än nuvarande fastighetsplan anger. Ny detaljplan för kvarteret med upphävande av fastighetsindelning och ändring av fastighetsstruktur samt reglering av bebyggelse bedöms inte möta några hinder. För framställningen föreslås att planmedgivande lämnas för prövning av ny detaljplan med planbestämmelser för fastighetsbildning samt för placering och utformning av byggnader i kvarteret. Plankostnaden för detaljplanprocessen kommer att regleras genom att planavgifter tas ut i samband med bygglov. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att planprövning kan ske genom enkelt planförfarande. Bedömningen av tidsaspekten för planprocessen är att slutligt beslut i processen kan komma att fattas under första hälften av kommande år. Beslutsunderlag Detaljplan-stadsplan för del av Branteviks samhälle, Fastighetsplan-tomtindelning för kv Gåsen i Brantevik, Begäran om ändring av fastighetsplan från Marianne Månsson, Greta Nilsson, Pia Nilsson och Ulf Nilsson, Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 176. forts.

8 () 132 forts Dnr 2012/18 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Planbesked lämnas enligt följande: Upprättande av detaljplan för kvarteret för prövning av upphävande av fastighetsindelning samt för prövning av fastighetbildning och reglering av bebyggelse medges. Slutligt beslut i planprocessen bedöms kunna fattas under första hälften av år Planprövning sker genom enkelt planförfarande. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: Marianne Månsson Greta Nilsson Pia Nilsson Ulf Nilsson

9 133 Dnr 2012/88 Detaljplan för Gislöv 25:9 i Skillinge Ärendebeskrivning Fastighetsägaren begärde i augusti 2007 planmedgivande för bostadsbebyggelse. Fastigheten är belägen norr om Skillinge och väster om vägen till Gislöv och Brantevik. Området och fastigheten omfattas av riksintresse för kulturmiljö. Fastighetens södra del är av riksintresse för kustzon och friluftsliv. Nära hälften av fastigheten omfattas av strandskydd, (strandskydd för vattendrag i området). Ett område inom fastighetens västra del är fornminnesområde. Fastighetens sydöstra hörn berörs av båtnadsområde för dikningsföretag. Området och fastigheten omfattas inte av detaljplan. Området och fastigheten gränsar i söder till detaljplanlagt område, detaljplan-stadsplan för Skillinge från Området längs vattendraget är planlagt som allmänt plats, för parkplantering. För området söder och sydväst om grönstråket är marken planlagd för bostadskvarter. Området norr och nordöst om Skillinge, inom vilket fastigheten är belägen, ingår inte i område som föreslås som utvecklingsområde för eventuell framtida bebyggelse i kommunens översiktsplan från 2001 och i den fördjupade översiktsplanen för Skillingeområdet från För Skillingeområdet har arbete med förslag till ny fördjupad översiktsplan genomförts t o m samråd under Parallellt med övergripande planarbete för Skillingeområdet har detaljplanarbete genomförts för Skillinge hamn- och industriområde. Detaljplanarbetet har prioriterats och planeringsresurserna har kanaliserats till detaljplanprocessen. forts.

10 () 133 forts Dnr 2012/88 Analys av Skillingeområdet kommer att ingå i den inledningsvis påbörjade översiktliga planeringen för kommunen. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2011 att den fördjupade översynen för Skillinge med närområde ska ske i samband med arbete med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om cirka tjugo bostadstomter. Området i stort sluttar mot sydöst mot havet och landskapet består av odlingsmark med gårdar och hus. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att det inte är lämpligt att pröva begärt område för bebyggelse. Bedömningen är att områdets karaktär med det öppna landskapet ska behållas och att landskapsmiljön ska värnas. För Skillinge finns det större detaljplanlagd markreserv för bostadsändamål. Den planlagda marken är belägen mellan samt norr och nordväst om befintlig bebyggelse vid Hobyvägen, Möllevångsgatan och Kaptensgatan m fl gator. De redan detaljplanlagda markområdena och den befintliga bebyggelsen bedöms i ett längre tidsperspektiv utgöra Skillinges gränser mot norr och nordöst. Skillinges planlagda utsträckning och bebyggelsestruktur i förhållande till landskapet bör bestå. Vid en avvägning mellan allmänna intressen och enskilda intressen väger de allmänna intressena för landskapsmiljö och för kulturvärden samt för god hushållning av mark tyngre än det enskilda intresset för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Beslutsunderlag Begäran om planmedgivande från Mårten Krantz, Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 177. forts.

11 () 133 forts Dnr 2012/88 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Upprättande av detaljplan medges inte. Ärendet avskrivs. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: Mårten Krantz Hur man överklagar Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten Malmö

12 134 Dnr 2011/401 Detaljplan för Hoby 95:5 i Skillinge Ärendebeskrivning Fastighetsägaren begärde i november 2011 planmedgivande för bostadsbebyggelse. Fastigheten är belägen söder om Skillinge och nordväst om Hävdavägen. Området och fastigheten omfattas av riksintresse för kustzon och friluftsliv. Området omfattas inte av detaljplan. Nordöst om området där fastigheten är belägen finns detaljplanlagt område för bostadsändamål samt för ändamålen bostad i kombination med hantverk, detaljplan från Området söder om Skillinge, inom vilket fastigheten är belägen, ingår inte i område som föreslås som utvecklingsområde för eventuell framtida bebyggelse i kommunens översiktsplan från Fastigheten är inom område som omfattades av förslag till fördjupad översiktsplan och förslag till områdesbestämmelser för Norrekås och Örnahusen med omnejd. Planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd pågick under flera år och hanterade olika strukturförslag för området. Kommunstyrelsen beslutade i november 2011 att planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd avslutas och att kunskapen om området och dess värden ska implementeras i arbetet med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. I december 2011 beslutade Länsstyrelsen att området Norrekås och Örnahusen med omnejd ska utgöra länsstyrelsens tillsynsområde för kommunala beslut om lov och förhandsbesked. Länsstyrelsens skäl för tillsyn är att kommunen har medgett byggrätter som skadar riksintressena samt att kommunen har föreslagit ytterligare bebyggelse i området. forts.

13 () 134 forts Dnr 2011/401 I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om bostadshus med inriktning seniorboende med medelhavsinspirerad bybebyggelse. Området i stort, förutom det planlagda området, består av odlingsmark och betesmark med vegetationsridåer och bebyggelsen består av bebyggelsestråk och enstaka byggnader. Detta ärende hanteras enligt nya plan- och bygglagen 2010, ikraftträdande den 2 maj Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att det inte är lämpligt att pröva begärt område för bebyggelse. Bedömningen är att områdets karaktär med landskapet och den befintliga bebyggelsestrukturen ska behållas. De redan detaljplanlagda markområdena och den befintliga bebyggelsen vid Aktergatan och Axelgatan m fl gator bedöms i ett längre tidsperspektiv utgöra Skillinges gräns mot söder. Skillinges utsträckning och bebyggelsestruktur i förhållande till landskapet i väster, söder och öster bör bestå. För Skillinge finns det större detaljplanlagd markreserv för bostadsändamål. Den planlagda marken är belägen mellan samt norr och nordväst om befintlig bebyggelse vid Hobyvägen, Möllevångsgatan och Kaptensgatan m fl gator. Prövning av ytterligare bebyggelse inom den södra delen av Skillinge bör i första hand ske mellan befintliga bostadskvarter exempelvis nordväst om Aktergatan. Vid en avvägning mellan allmänna intressen och enskilda intressen väger de allmänna intressena för landskapsmiljö och för kulturvärden samt för god hushållning av mark tyngre än det enskilda intresset för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Kommunstyrelsens arbetsutskott har föreslagit att ärendet tas upp i samband med översiktsplanearbetet. Beslutsunderlag Begäran om planmedgivande från Denice Blank Lindén, , Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 178. forts.

14 () 134 forts Dnr 2011/401 Yrkande Siv Bildtsén (MP) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag respektive Siv Bildtséns yrkande och konstaterar att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag. Omröstning begärs. Omröstning Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning. Ja för arbetsutskottets förslag. Nej för Siv Bildtséns yrkande. Med 11 Ja-röster för arbetsutskottets förslag mot 2 Nej-röster för Siv Bildtséns yrkande beslutar kommunstyrelsen enligt arbetsutskottets förslag. Ledamot Ja Nej Avstår Anders Johnsson (M) Stefan Lamme (M) Monica Jägholt-Gripp (M) Håkan Erlandsson (C) Carl-Göran Svensson (C) Christer Vigren (ÖP) Beat Senn (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Christer Grankvist (S) Birgitta Englander (S) Gudrun Schyman (FI) Siv Bildtsén (MP) Summa avgivna röster 11 2 forts.

15 () 134 forts Dnr 2011/401 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Ärendet tas upp i samband med översiktsplanearbetet. Reservationer Gudrun Schyman (FI) och Siv Bildtsén (MP) reserverar sig mot beslutet. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: Denice Blank Lindén

16 135 Dnr 2012/90 Detaljplan för Hoby 2:3 i Skillinge Ärendebeskrivning Projektägaren begärde i juni 2008 planmedgivande för bostadsbebyggelse. Fastigheten är belägen söder om Skillinge och norr respektive sydöst om Hävdavägen. Området och fastigheten omfattas av riksintresse för kustzon och friluftsliv. Området norr om Hävdavägen omfattas av landskapsbildsskydd. En större del av fastigheten, den sydöstra delen, omfattas av strandskydd. Området omfattas inte av detaljplan. Fastigheten är i nordväst näraliggande till detaljplanlagt område för bostadsändamål samt för ändamålen bostad i kombination med hantverk, detaljplan från Området söder om Skillinge, inom vilket fastigheten är belägen, ingår inte i område som föreslås som utvecklingsområde för eventuell framtida bebyggelse i kommunens översiktsplan från Fastighetens norra område, norr om Hävdavägen, omfattas av fördjupad översiktsplan för Skillingeområdet från Föreslagen markanvändning är dels stugby och dels park. För Skillingeområdet har arbete med förslag till ny fördjupad översiktsplan genomförts t o m samråd under Parallellt med övergripande planarbete för Skillingeområdet har detaljplanarbete genomförts för Skillinge hamn- och industriområde. Detaljplanarbetet har prioriterats och planeringsresurserna har kanaliserats till detaljplanprocessen. Analys av Skillingeområdet kommer att ingå i den inledningsvis påbörjade översiktliga planeringen för kommunen. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2011 att den fördjupade översynen för Skillinge med närområde ska ske i samband med arbete med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. Fastighetens södra område, söder om Hävdavägen, omfattades av förslag till fördjupad översiktsplan och förslag till områdesbestämmelser för Norrekås och Örnahusen med omnejd. forts.

17 () 135 forts Dnr 2012/90 Planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd pågick under flera år och hanterade olika strukturförslag för området. Kommunstyrelsen beslutade i november 2011 att planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd avslutas och att kunskapen om området och dess värden ska implementeras i arbetet med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. I december 2011 beslutade Länsstyrelsen att området Norrekås och Örnahusen med omnejd ska utgöra länsstyrelsens tillsynsområde för kommunala beslut om lov och förhandsbesked. Länsstyrelsens skäl för tillsyn är att kommunen har medgett byggrätter som skadar riksintressena samt att kommunen har föreslagit ytterligare bebyggelse i området. I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om stugby i form av villavagnpark inom fastighetens nordvästra del med två alternativa placeringar norr och söder om Hävdavägen. Området består av skogbeväxt mark. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att det inte är lämpligt att pröva begärt område för bebyggelse. Bedömningen är att områdets karaktär ska behållas och att naturmarken ska bestå. De redan detaljplanlagda markområdena och den befintliga bebyggelsen vid Aktergatan och Axelgatan m fl gator bedöms i ett längre tidsperspektiv utgöra Skillinges gräns mot söder. Skillinges planlagda utsträckning och bebyggelsestruktur i förhållande till landskapet i väster, söder och öster bör bestå. Vid en avvägning mellan allmänna intressen och enskilda intressen väger de allmänna intressena för natur- och kulturvärden samt för god hushållning av mark tyngre än det enskilda intresset för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Beslutsunderlag Begäran om planmedgivande från John Wintherbo, Borrby Strand Fritid AB, /18. Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 179. forts.

18 () 135 forts Dnr 2012/90 Yrkande Siv Bildtsén (MP) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag respektive Siv Bildtséns yrkande och konstaterar att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag. Omröstning begärs. Omröstning Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning. Ja för arbetsutskottets förslag. Nej för Siv Bildtséns yrkande. Med 11 Ja-röster för arbetsutskottets förslag mot 2 Nej-röster för Siv Bildtséns yrkande beslutar kommunstyrelsen enligt arbetsutskottets förslag. Ledamot Ja Nej Avstår Anders Johnsson (M) Stefan Lamme (M) Monica Jägholt-Gripp (M) Håkan Erlandsson (C) Carl-Göran Svensson (C) Christer Vigren (ÖP) Beat Senn (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Christer Grankvist (S) Birgitta Englander (S) Gudrun Schyman (FI) Siv Bildtsén (MP) Summa avgivna röster 11 2 forts.

19 () 135 forts Dnr 2012/90 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Ärendet tas upp i samband med översiktsplanearbetet. Reservationer Gudrun Schyman (FI) och Siv Bildtsén (MP) reserverar sig mot beslutet. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: John Wintherbo, Borrby Strand Fritid AB

20 136 Dnr 2012/91 Detaljplan för Hoby 35:1 i Skillinge Ärendebeskrivning Fastighetsägaren begärde i september 2007 planmedgivande för bostadsbebyggelse. Fastigheten är belägen sydöst om Hävdavägen och norr om Norrekås. Området och fastigheten omfattas av riksintresse för kustzon och friluftsliv. Sydöstra delen av fastigheten omfattas av strandskydd. Ett mindre område inom fastighetens nordvästra del är fornminnesområde. Området och fastigheten omfattas inte av detaljplan. Fastigheten är inom område som omfattades av förslag till fördjupad översiktsplan och förslag till områdesbestämmelser för Norrekås och Örnahusen med omnejd. Planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd pågick under flera år och hanterade olika strukturförslag för området. Kommunstyrelsen beslutade i november 2011 att planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd avslutas och att kunskapen om området och dess värden ska implementeras i arbetet med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. I december 2011 beslutade Länsstyrelsen att området Norrekås och Örnahusen med omnejd ska utgöra länsstyrelsens tillsynsområde för kommunala beslut om lov och förhandsbesked. Länsstyrelsens skäl för tillsyn är att kommunen har medgett byggrätter som skadar riksintressena samt att kommunen har föreslagit ytterligare bebyggelse i området. I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om 5-6 stycken bostadshus utmed Hävdavägen. Fastigheten består av skogsmark. Kringområdet består av odlingsmark och betesmark med vegetationsridåer samt mindre skogbeväxta områden. I kringområdet finns gles bebyggelse. forts.

21 () 136 forts Dnr 2012/91 Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att det inte är lämpligt att pröva begärt område för bebyggelse. Bedömningen är att områdets karaktär ska behållas och att naturmarken och det varierande landskapet ska bestå. Vid en avvägning mellan allmänna intressen och enskilda intressen väger de allmänna intressena för natur- och kulturvärden samt för god hushållning av mark tyngre än det enskilda intresset för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Beslutsunderlag Begäran om planmedgivande från Borrby-Östra Hoby församling, och Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 180. Yrkande Siv Bildtsén (MP) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag respektive Siv Bildtséns yrkande och konstaterar att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag. Omröstning begärs. Omröstning Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning. Ja för arbetsutskottets förslag. Nej för Siv Bildtséns yrkande. Med 11 Ja-röster för arbetsutskottets förslag mot 2 Nej-röster för Siv Bildtséns yrkande beslutar kommunstyrelsen enligt arbetsutskottets förslag. forts.

22 () 136 forts Dnr 2012/91 Ledamot Ja Nej Avstår Anders Johnsson (M) Stefan Lamme (M) Monica Jägholt-Gripp (M) Håkan Erlandsson (C) Carl-Göran Svensson (C) Christer Vigren (ÖP) Beat Senn (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Christer Grankvist (S) Birgitta Englander (S) Gudrun Schyman (FI) Siv Bildtsén (MP) Summa avgivna röster 11 2 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Ärendet tas upp i samband med översiktsplanearbetet. Reservationer Gudrun Schyman (FI) och Siv Bildtsén (MP) reserverar sig mot beslutet. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: Borrby-Östra Hoby församling

23 137 Dnr 2012/89 Detaljplan för Hoby 1:16 i Skillinge Ärendebeskrivning Fastighetsägaren begärde i oktober 2010 planmedgivande för bostadsbebyggelse. Fastigheten är belägen sydväst om Skillinge och sydöst om väg 1512, vägen som går parallellt med och nordväst om Hävdavägen. Området och fastigheten omfattas av riksintresse för kustzon och friluftsliv. En mindre del av fastigheten i nordöst berörs av fornminnesområde. Området och fastigheten omfattas inte av detaljplan. Fastigheten gränsar i sydöst till detaljplanlagt område för bostadsändamål samt för ändamålen bostad i kombination med hantverk, detaljplan från Området sydväst om Skillinge, inom vilket fastigheten är belägen, ingår i område som föreslås som utvecklingsområde för eventuell framtida bebyggelse i kommunens översiktsplan från Fastigheten är till cirka två tredjedelar inom område som omfattas av fördjupad översiktsplan för Skillingeområdet från Föreslagen markanvändning är dels bostadsändamål och dels strövområde. För Skillingeområdet har arbete med förslag till ny fördjupad översiktsplan genomförts t o m samråd under Parallellt med övergripande planarbete för Skillingeområdet har detaljplanarbete genomförts för Skillinge hamn- och industriområde. Detaljplanarbetet har prioriterats och planeringsresurserna har kanaliserats till detaljplanprocessen. Analys av Skillingeområdet kommer att ingå i den inledningsvis påbörjade översiktliga planeringen för kommunen. Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2011 att den fördjupade översynen för Skillinge med närområde ska ske i samband med arbete med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. forts.

24 () 137 forts Dnr 2012/89 Cirka en tredjedel av fastigheten, den sydöstra delen, är inom område som omfattades av förslag till fördjupad översiktsplan och förslag till områdesbestämmelser för Norrekås och Örnahusen med omnejd. Planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd pågick under flera år och hanterade olika strukturförslag för området. Kommunstyrelsen beslutade i november 2011 att planarbete för Norrekås och Örnahusen med omnejd avslutas och att kunskapen om området och dess värden ska implementeras i arbetet med ny översiktsplan för Simrishamns kommun. I december 2011 beslutade Länsstyrelsen att området Norrekås och Örnahusen med omnejd ska utgöra länsstyrelsens tillsynsområde för kommunala beslut om lov och förhandsbesked. Länsstyrelsens skäl för tillsyn är att kommunen har medgett byggrätter som skadar riksintressena samt att kommunen har föreslagit ytterligare bebyggelse i området. I framställningen för begäran om planmedgivande för rubricerad fastighet framförs önskemål om bostadshus med inriktning generations- och äldreboende. Området i stort, förutom det planlagda området, består av odlingsmark med vegetationsridåer och bebyggelsen består av bebyggelsestråk och enstaka byggnader. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att det inte är lämpligt att pröva begärt område för bebyggelse. Bedömningen är att områdets karaktär med det öppna landskapsrummet ska behållas. De redan detaljplanlagda markområdena och den befintliga bebyggelsen vid Aktergatan och Axelgatan m fl gator bedöms i ett längre tidsperspektiv utgöra Skillinges gräns mot söder. Skillinges planlagda utsträckning och bebyggelsestruktur i förhållande till landskapet i väster, söder och öster bör bestå. För Skillinge finns det större detaljplanlagd markreserv för bostadsändamål. Den planlagda marken är belägen mellan samt norr och nordväst om befintlig bebyggelse vid Hobyvägen, Möllevångsgatan och Kaptensgatan m fl gator. Prövning av ytterligare bebyggelse inom den södra delen av Skillinge bör i första hand ske mellan befintliga bostadskvarter exempelvis nordväst om Aktergatan. forts.

25 () 137 forts Dnr 2012/89 Vid en avvägning mellan allmänna intressen och enskilda intressen väger de allmänna intressena för landskapsmiljö och för kulturvärden samt för god hushållning av mark tyngre än det enskilda intresset för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Beslutsunderlag Begäran om planmedgivande, Rolf Lindvall, Lindvalls Budfrakt i Visby AB, Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 181. Jäv Beat Senn (ÖP) deltar ej i behandling och beslut på grund av jäv. I hans ställe tjänstgör Michael von Gersdorff (KD). Yrkande Siv Bildtsén (MP) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag att upprättande av detaljplan för planprövning inte medges och att ärendet avskrivs. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag respektive Siv Bildtséns yrkande och konstaterar att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag. Omröstning begärs. Omröstning Kommunstyrelsen godkänner följande propositionsordning. Ja för arbetsutskottets förslag. Nej för Siv Bildtséns yrkande. Med 11 Ja-röster för arbetsutskottets förslag mot 2 Nej-röster för Siv Bildtséns yrkande beslutar kommunstyrelsen enligt arbetsutskottets förslag. forts.

26 () 137 forts Dnr 2012/89 Ledamot Ja Nej Avstår Anders Johnsson (M) Stefan Lamme (M) Monica Jägholt-Gripp (M) Håkan Erlandsson (C) Carl-Göran Svensson (C) Christer Vigren (ÖP) Beat Senn (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Christer Grankvist (S) Birgitta Englander (S) Gudrun Schyman (FI) Siv Bildtsén (MP) Summa avgivna röster 11 2 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Ärendet tas upp i samband med översiktsplanearbetet. Reservationer Gudrun Schyman (FI) och Siv Bildtsén (MP) reserverar sig mot beslutet. Beslutet expedieras till: Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutet expedieras genom samhällsbyggnadsförvaltningen även till: Rolf Lindvall, Lindvalls Budfrakt i Visby AB

27 138 Dnr 2012/114 Gemensam avsiktsförklaring om Östersjösamverkan mellan Kalmar/Kalmarsund, Simrishamn, Trelleborg, Gotland och Vaxholm Ärendebeskrivning Kommunstyrelsens arbetsutskott har vid sammanträde den 28 mars 2012, 136, diskuterat ett förslag till utkast till gemensam avsiktsförklaring om Östersjösamverkan mellan Kalmar/Kalmarsund, Simrishamn, Trelleborg, Gotland och Vaxholm. De fem svenska kommunerna/regionerna har enats om att skapa en plattform för samarbete för att stärka insatserna för Östersjöns miljö och ekonomiska utveckling. Samtliga kommuner är kustkommuner, som är beroende av ett friskt hav för livskvalitet och näringsverksamhet. Föreligger ett slutligt förslag till avsiktsförklaring som ska förankas i varje deltagande kommun. Ett gemensamt offentliggörande har gjorts i samband med Östersjöinitiativets kommande möte på Gotland april Beslutsunderlag Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 136. Slutligt förslag till avsiktsförklaring. Skrivelse från Marint centrum Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 182. Avstå från att delta i beslutet Monica Jägholt-Gripp (M) avstår från att delta i beslutet. forts.

28 () 138 forts Dnr 2012/114 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Kommunstyrelsen ställer sig bakom den föreslagna avsiktsförklaringen om Östersjösamverkan mellan Kalmar, Gotland, Simrishamn, Trelleborg och Vaxholm. Avsiktsförklaringen undertecknas av kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson. Beslutet expedieras till: Kalmar kommun Region Gotland Trelleborgs kommun Vaxholms stad Kommunledningskontoret (kommundirektören och verksamhetschefen Marint centrum)

29 139 Dnr 2012/140 Årsredovisningar för stiftelser för år 2011 Ärendebeskrivning Kommunledningskontoret har gjort en sammanställning med årsredovisningar för stiftelser som kommunstyrelsen förvaltar. Efter undertecknande ska årsredovisningarna överlämans till revisorerna för granskning. Beslutsunderlag Skrivelse från kommunledningskontoret inklusive årsredovisningar. Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 183. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Kommunstyrelsen godkänner de upprättade årsredovisningarna för år Uppdra åt kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson och ekonom Kjell Olsson att underteckna årsredovisningarna. Beslutet expedieras till: Kommunledningskontoret (ekonom Kjell Olsson)

30 140 Dnr 2012/141 Utveckling av kommunens hemsida - fråga din politiker Ärendebeskrivning Kommunstyrelsens arbetsutskott har diskuterat funktionen Fråga din politiker på kommunens hemsida och hur funktionen kan utvecklas bl.a. med ett mera temabaserat system. Funktionen infördes hösten 2008 som ett led i SKL:s projekt Medborgardialog (Ks 205/2008). Arbetsutskottet har uppdragit åt kommunledningskontoret att som ett fortsatt led i SKL:s nätverk för att utveckla medborgardialogen lämna förslag om att utveckla kommunens hemsida ytterligare i denna fråga. Kommunledningskontoret noterar samtidigt att kommunfullmäktige beslutat tillsätta en fullmäktigeberedning med syfte att komma med förslag på hur en konstruktiv och kreativ Medborgardialog kan utformas. Beredningen ska överväga alternativ till de tidigare byamötena, hemsidans funktioner vad gäller dialog och se över sociala medier som verktyg för kontinuerlig kommunikation (Kf 15/2012). Beslutsunderlag Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 76. Skrivelse från kommunledningskontoret Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 184. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Uppdraget enligt kommunstyrelsens arbetsutskott, 76/2012 överlämnas till fullmäktigeberedningen för medborgardialog för överväganden och ställningstaganden. Beslutet expedieras till: Fullmäktigeberedningen för medborgardialog Kommunledningskontoret (kommundirektören och administrative ledaren)

31 141 Dnr 2012/162 Etablering av funktion för samordning och samverkan av hav, kust och vatten i Skåne - Region Skåne Ärendebeskrivning Region Skåne har som ett av delmålen i sitt miljöstrategiska program, verksamhetsområde Livskraftigt Hav och vatten i Skåne, att en samordningsfunktion för hav och vatten ska etableras. Syftet med samordningsfunktionen är att etablera en plattform där aktörer av olika slag ska kunna mötas för att hantera bland annat frågor relaterade till planering, förvaltning och skydd av Skånes hav, kust och vatten, inklusive utveckling av hållbara näringar. Som ett led i detta arbete bidrar Region Skåne till finansieringen av en sådan funktion på Marint centrum/simrishamns kommun. Region Skåne budgeterar kronor för år Därutöver budgeteras 1 miljon kronor för vartdera åren 2013, 2014 och Marint centrum/simrishamns kommun bidrar med delfinansiering av samverkansfunktionen från stort i form av tjänsterum. Övriga kostnader ryms inom Region Skånes finansieringsram. Tjänsten anställs hos Marint centrum, vilket medför att Simrishamns kommun blir arbetsgivare fram till en ny organisationsform för Marint centrum har fastställts. Föreligger förslag till samarbetsavtal mellan Region Skåne och Marint centrum/simrishamns kommun avseende samverkansfunktion för hav, kust och vatten. Överenskommelsen gäller under Parterna gör en uppföljning och utvärdering av samarbetet med sikte på att sedan förlänga avtalet till Beslutsunderlag Skrivelse från Marint centrum Förslag till samarbetsavtal. Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 185. forts

32 () 141 forts Dnr 2012/162 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Simrishamns kommun tecknar avtal med Region Skåne enligt föreliggande förslag. Uppdra åt kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson att underteckna avtalet. Beslutet expedieras till: Kommunledningskontoret (kommundirektören och verksamhetschefen Marint centrum)

33 142 Dnr 2012/24 Ekonomisk uppföljning - Helårsprognos 2 för 2012 Ärendebeskrivning Kommunledningskontoret har redovisat helårsprognos 2, mars Detta innebär ett prognostiserat balanskravsresultat på -9,5 miljoner kronor, en försämring med ca 2 miljoner kronor sedan prognosen i januari. Tre nämnder, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kommunstyrelsen prognostiserar med underskott. Inom finansieringen beror underskottet på lägre skatteintäkter och högre pensionskostnader. Inom finansieringen har även tagits upp ett överskott på 1,5 miljoner kronor som bedöms restera när en eventuell kompensation för samhällsbyggnadsnämndens hyresförlust avseende Österlengymnasiet finansierats. Enligt preliminära uppgifter uppgick invånarantalet till den sista mars Detta innebär en befolkningsminskning på 49 personer under årets tre första månader. Beslutsunderlag Helårsprognos 2 mars Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 186. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Kommunstyrelsen ger de nämnder som nu prognostiserar underskott för år 2012 i uppdrag att snarast vidta åtgärder så att balans gentemot budget uppnås. Kommunstyrelsen ger arbetsutskottet i uppdrag att sammanträffa med presidiet i socialnämnden för en gemengång av nämndens ekonomiska obalans. Beslutet expedieras till: Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunledningskontoret (chefsekonomen och enhetschefen ekonomi)

34 143 Dnr 2012/169 Internkontrollplan 2012 för kommunstyrelsen Ärendebeskrivning Kommunledningskontoret har i februari 2012 överlämnat en redovisning om uppföljningen av den interna kontrollen under år 2011 till kommunstyrelsen (Ks 71/2012). Av redovisningen framgår att berörda granskningsområden i enlighet med den fastställda planen var; leverantörsfakturor (betalning i rätt tid), löneutbetalningar (rätt lön till rätt person), politiska beslut (verkställande), införande av inventarieförteckningar samt riktlinjer/policys inom personal- respektive ekonomiadministrativa området. Förslaget till internkontrollplan för år 2012 innehåller följande områden; leverantörsfakturor (för sent betalda fakturor), leverantörsfakturor (representation, kurser, resor), löneutbetalningar (samtliga förvaltningar), politiska beslut (verkställande), kontroll av ramavtalstrohet. Chef på respektive verksamhet ansvarar för att kontrollen blir utförd. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets skrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 187. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Godkänna kommunstyrelsens internkontrollplan för år Beslutet expedieras till: Kommunledningskontoret (kommundirektören och enhetschefen ekonomi)

35 144 Dnr 2011/168 Verksamheten vid Österlengymnasiet i Simrishamn Ärendebeskrivning Barn- och utbildningsnämnden har fått information om gymnasieskolans ekonomiska situation. Nämnden har beslutat föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att ta ställning till Österlengymnasiets ställning i kommunen. Majoritetsgruppen har i ett pressmeddelande tagit ställning för att avveckla gymnasieskolan och låta de elever som valt Österlengymnasiet få sin utbildning av någon annan huvudman inom ramen för gymnasiesamverkan i Skåne. Kommunstyrelsens arbetsutskott har fått information av gymnasieskolans rektorer Torgny Sonestam och Ann-Marie Hobert inför en eventuell avveckling av Österlengymnasiet. Bland annat lämnades information om elevpengens uppbyggnad, hyreskostnader och om den verksamhet som bedrivs med bland annat lärlingsutbildningar. Arbetsutskottet har diskuterat ärendet och synpunkter har framkommit på hur ärendet har handlagts och hur olika typer av åtaganden ska kunna hållas. Arbetsutskottet har beslutat att ärendet ska gå öppet till kommunstyrelsen. Inför behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen har yttranden, skrivelser, information och protestlistor kommit in enligt vad som framgår under rubriken beslutsunderlag nedan. Kommunstyrelsen har återremitterat ärendet till barn- och utbildningsnämnden Gymnasiet ska anpassa kostnaderna så att skolpengen ligger i nivå med Skånes snitt, avstämning 1/ Barn- och utbildningsförvaltningen har redovisat en rapport om ekonomi och förutsättningar för Österlengymnasiet i Simrishamn. Barn- och utbildningsnämnden har tagit del av rapporten och överlämnat den till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har informerats om rapporten, och beslutat att beslut om vilka program som ska startas upp under hösten måste fattas snarast efter den 16 maj 2012 av den facknämnd som äger frågan.. forts.

36 () 144 forts Dnr 2011/168 Beslutsunderlag Barn- och utbildningsnämndens beslut , 58. Pressmeddelande från Majoriteten, Barn- och utbildningsförvaltningens skrivelse, , jämte bilagor. Skrivelse från Gudrun Schyman (FI), Skrivelse från Österlengymnasiet, Skrivelse från Österlengymnasiet, Skrivelse från Sara Dahl m.fl., Presentationsmaterial om barn- och utbildningsnämndens budgetförslag Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 205. Utredning om skolpeng för Österlengymnasiet, Skrivelse från barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämndens beslut , 26. Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 188. KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Ärendet återremitteras till arbetsutskottet för förnyad behandling och förslag till beslut. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsens arbetsutskott

37 145 Dnr 2011/8 Detaljplan för Herden 4 och 5 i Simrishamn Ärendebeskrivning Simrishamns Bostäder AB har begärt planmedgivande för ändring till byggrättsområde och reglering av område inom kvartersmark för fastigheten Herden 4 i Simrishamn. Fastigheten är belägen i nordvästra delen av kvarteret vid Prästgatan, Stora Rådmansgatan och Östergatan. Fastigheten gränsar till fastigheten Herden 5. Gällande detaljplan från 1938 anger kvartersmark för bostads- och affärsändamål, mark för uthusändamål innanför byggrättsområde samt mark som inte får bebyggas mot nordöst. Området omfattas av tomtindelning för staden Simrishamn från 1874 som anger att det ska vara två tomter i den nordvästra delen av kvarteret, nuvarande Herden 4 och 5. Bevaringsplan för stadskärnan i Simrishamn från 1975 beskriver hörnhuset mot Stora Rådmansgatan och Östergatan inom Herden 5 som en värdefull byggnad. Riktlinjer och anvisningar för uppförande av takkupor och takfönster från 1985 anger att takytor mot gator inte får förses med nya takkupor och takfönster. I framställningen från Simrishamns Bostäder AB anhålls om en ny bostadstomt inom den nordöstra delen av fastigheten och om område för transformatorstation inne i kvarteret samt fastighetsreglering. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att området, som är bebyggt med en byggnad för transformatorstation och som enligt gällande detaljplan inte får bebyggas, kan prövas för ett enbostadshus och en bostadstomt. Byggrättsområde för en ny transformatorstation samt reglering av bebyggelsemiljön ingår också i prövningen. Både fastigheten Herden 4 och fastigheten Herden 5 behöver ingå i planområdet. forts.

38 () 145 forts Dnr 2011/8 Befintlig fastighetsgräns mellan Herden 4 och Herden 5 går genom uthusbyggnad. Tomtindelningen behöver upphävas så att reglering av fastighetsgräns och avstyckning av fastighet för ny bostadstomt kan genomföras. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade , 179, om planmedgivande och om godkännande för samråd. Planprövning sker genom normalt planförfarande. Planhandlingar för samråd har upprättats. Förslag till detaljplan har varit föremål för samråd Planavtal har upprättats och undertecknats av sökanden Samrådsredogörelse för inkomna yttranden har sammanställts. Utställningshandlingar har upprättats. Kommunstyrelsen beslutade , 176, att godkänna detaljplanen för utställning. Förslag till detaljplan har varit föremål för utställning Utlåtande för inkomna yttranden efter utställning har upprättats. Riskanalys avseende strålning och brandrisk, ny transformatorstation, har tagits fram, Antagandehandlingar har upprättats. forts.

39 () 145 forts Dnr 2011/8 Beslutsunderlag Detaljplan - stadsplan för Simrishamn, Fastighetsplan - tomtindelning för Simrishamn från Bevaringsplan för stadskärnan i Simrishamn, Riktlinjer och anvisningar för uppförande av takkupor och takfönster, Begäran om planmedgivande från Simrishamns Bostäder AB, daterad Detaljplan samrådshandlingar upprättade Förvaltningens tjänsteredogörelse, Samrådsredogörelse och övriga utställningshandlingar daterade Kommunstyrelsens beslut, , 176. Riskanalys, ny nätstation, Herden 4, Rejlers ingenjörer AB, Detaljplan antagandehandlingar upprättade Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 189. Jäv Håkan Erlandsson (C) deltar ej i behandling och beslut i ärendet på grund av jäv. I hans ställe tjänstgör Kjell Dahlberg (M). KOMMUNSTYRELSENS BESLUTSFÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Anta förslaget till detaljplan för Herden 4 och 5 i Simrishamn. Beslutet expedieras till: Kommunfullmäktige (beslutsförslag)

40 146 Dnr 2012/135 Årsredovisning för Sydöstra Skånes Samarbetskommitté 2011 Ärendebeskrivning Revisorerna för Sydöstra Skånes samarbetskommitté (SÖSK) har granskat årsredovisning, bokföring samt samarbetskommitténs förvaltning för år Beslutsunderlag Revisionsberättelse för Sydöstra Skånes samarbetskommitté Årsredovisning för Sydöstra Skånes samarbetskommitté Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 190. KOMMUNSTYRELSENS BESLUTSFÖRSLAG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige i Simrishamns kommun beviljar ansvarsfrihet för ledamöterna i Sydöstra Skånes Samarbetskommitté för verksamhetsåret Sydöstra Skånes Samarbetskommittés årsredovisning för år 2011 godkänns. Beslutet expedieras till: Kommunfullmäktige (beslutsförslag)

41 147 Dnr 2012/136 Årsredovisning 2011 för Ystad-Österlenregionens Miljöförbund Ärendebeskrivning Föreligger årsredovisning för 2011 samt revisionsberättelse för Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Ystad-Österlenregionens miljöförbunds revisorer med biträde av Ernst & Young har granskat verksamheten samt lämnat revisionsberättelse för år Revisorernas bedömning är att direktionen brustit i styrning, ledning och kontroll över förbundet och föreslår att medlemskommunernas kommunfullmäktige riktar anmärkning mot direktionen och dess ledamöter i Ystad-Österlenregionens Miljöförbund. Revisorerna tillstyrker att årsredovisning för 2011 godkänns för Ystad-Österlenregionens Miljöförbund Kommunledningskontoret har begärt yttrande från direktionen för Ystad-Österlenregionens miljöförbund över revisionsanmärkningen för år Direktionen i Ystad-Österlenregionens miljöförbund har lämnat svar med yttrande över revisorernas revisionsberättelse. Beslutsunderlag Revisionsberättelse med bilagor. Skrivelse från kommunledningskontoret till direktionen för Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut , 191. Direktionens för Ystad-Österlenregionens miljöförbund beslut , 38, jämte yttrande. forts.

42 () 147 forts Dnr 2012/136 KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Överlämna årsredovisningen, revisionsberättelsen och direktionens yttrande till kommunfullmäktige för att ta ställning till frågan att bevilja ansvarsfrihet för Ystad-Österlenregionens Miljöförbund och de enskilda ledamöterna för år Beslutet expedieras till: Kommunfullmäktige (beslutsförslag)

43 148 Dnr 2012/57 Motion om gårdsverk i Simrishamns kommun Ärendebeskrivning Siv Bildtsén(MP) och Thomas Hansson (MP) har inkommit med en motion med namn Gårdsverk i Simrishamns kommun. I motionen konstaterar man att i Simrishamns kommuns vindkraftsplan (antagen av KF ) likställs gårdsverk (20-50 meter högt) med medelstora ( meter ) och stora vindkraftsverk (över 150 m). I planen säger man att endast grupper av minst tre verk kommer att tillåtas, samt att grupperna endast får placeras på utpekade områden. Detta, menar Miljöpartiet, kommer att leda till att det blir omöjligt att uppföra sk. gårdsverk (20-50 m höga) i Simrishamns kommun. Kommunledningskontoret har i sin skrivelse informerat om att vindkraftsplanen har tagits fram med hjälp av en konsult och i nära samarbete med en politisk styrgrupp. Planen är ett tillägg till Översiktsplan för Simrishamns kommun (2001). I en översiktsplan ska olika sk. allmänna intressen vägas mot varandra. I arbetet med vindkraftsplanen har gjorts omfattande landskapsanalyser och tillsammans med övriga överväganden (exv. riksintressen, buller, strand -skydd, naturvårdsintressen och kulturmiljöer) har arbetet lett fram till de utpekade områdena, samt hur olika verk ska bedömas i förhållande till rekommendationerna gjorda i planen. En översiktsplan är inte juridiskt bindande. Den representerar dock kommunens samlade bedömning och ska vara vägledande i efterföljande prövning. Den samlade bedömningen har varit att gårdsverk upp till 50 meter får en stor inverkan på landskapet. Men varje ansökan om vindkraft ska hanteras individuellt mot de argument och ställningstaganden som finns i planen. Om Myndighetsnämnden i en prövning anser att tillräckliga eller synnerliga skäl finns för att göra avsteg kan så komma att ske, dock förmodligen efter att ett mer omfattande beslutsunderlag ( i form av fotomontage eller fördjupade landskapsanalyser) begärts in och analyserats. Kommunstyrelsens arbetsutskott har föreslagit att kommunledningskontorets skrivelse överlämnas som svar på motionen, och att motionen därmed har avslagits. forts.

Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Karin Lindgren. Anders Johnsson. Karl-Erik Olsson 2013-10-07

Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Karin Lindgren. Anders Johnsson. Karl-Erik Olsson 2013-10-07 1 1 Plats och tid Rådhuset, kl 13.00 14.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Karl-Erik

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Rådhuset, kl ,

Rådhuset, kl , 1 Kommunstyrelsen Plats och tid Rådhuset, kl. 17.00 17.30, 21.30 21.35 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S)

Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) 2012-03-14 1 (6) Plats och tid Marint centrum, kl. 08.00 08.20 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia

Läs mer

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018-

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018- 1 1 Plats och tid Rådhuset, Stora salen, kl 13.3014.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 14.00 16.00 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 1 Kommunfullmäktige Plats och tid Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2-3 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 3 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson.

Rådhuset, kl , Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Einar Nilsson. 2009-08-25 1 (7) Plats och tid Rådhuset, kl. 16.00-16.50, 17.05-17.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Sammanträdesprotokoll arbetsutskott 2014-05-07

Sammanträdesprotokoll arbetsutskott 2014-05-07 Plats och tid Rådhuset, kl 12.20-13.00 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Carl-Göran Svensson (C) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Roland Thord (MP) tjänstgör för Pia Ingvarsson

Läs mer

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 1 1 Plats och tid Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Sida (10)

Sida (10) 2008-06-04 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Egon Carlsson (sjvp) Pia Ingvarsson (s) Övriga närvarande Hanna-Karin

Läs mer

Sida 2011-01-12 1 (6) Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S)

Sida 2011-01-12 1 (6) Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) 2011-01-12 1 (6) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-11.30 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) Övriga närvarande Staffan

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 16.50 19.00. Martin Fransson, sekreterare Göran Nydahl, förvaltningschef Sven Weitner, kl. 16.50 17.45

Förvaltningskontoret, kl. 16.50 19.00. Martin Fransson, sekreterare Göran Nydahl, förvaltningschef Sven Weitner, kl. 16.50 17.45 1 (15) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.50 19.00 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Stefan Ahlbeck (fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Martin

Läs mer

Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Siv Bildtsén (MP) tjänstgör för Pia Ingvarsson (S)

Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Siv Bildtsén (MP) tjänstgör för Pia Ingvarsson (S) 1 arbetsutskott Plats och tid Rådhuset, kl. 08.30 11.00 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Siv Bildtsén (MP) tjänstgör för Pia Ingvarsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sida (23) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (23) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-02 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2024-2034

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

Martin Fransson. Anders Johnsson. Karl-Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Martin Fransson. Anders Johnsson. Karl-Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-07 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl. 08.00 12.45 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) deltog inte vid företagsbesöken

Läs mer

Rådhuset, stora salen, kl

Rådhuset, stora salen, kl 1 1 Plats och tid Rådhuset, stora salen, kl 16.00-19.35 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 102 Åtgärder för att komma ned i budget... 2 103 Granskningshandlingar avseende fördjupad översiktsplan för Gustafs tätort... 5 104 Granskning detaljplan för särskilt boende m.m. vid Prästgärdet... 4 1

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Rådhuset, stora salen, kl

Rådhuset, stora salen, kl 1 1 Plats och tid Rådhuset, stora salen, kl 16.00-16.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2013-09-24, kl 13:15-14:45 Beslutande: Anders Malm (M) ordförande Mikael von Krassow (S) Gun-Inger Sjögren (S) Christina Hanstål (M) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Skeppet, Varvsgatan 4, Simrishamn, kl , ajournering kl samt kl

Skeppet, Varvsgatan 4, Simrishamn, kl , ajournering kl samt kl 1 1 Plats och tid Skeppet, Varvsgatan 4, Simrishamn, kl 20.00-21.20, ajournering kl 20.30-20.45 samt kl 21.10-21.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning,

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Anders Kronfelt, ekonomichef, Susan Elmlund, sekreterare. Helena Holmgren, miljöchef Söderåsens miljöförbund, 44

Christer Pålsson, kommunchef Anders Kronfelt, ekonomichef, Susan Elmlund, sekreterare. Helena Holmgren, miljöchef Söderåsens miljöförbund, 44 1(10) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-10.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Kjell-Åke Johnsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-11-19 1 (11) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2433-2441

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 Beslutande Madli-Ann Pohla (m) Carl-Göran Svensson (c) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Göran Nydahl,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Rådhuset, Simrishamn, kl 11.00-12.00

Rådhuset, Simrishamn, kl 11.00-12.00 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rådhuset, Simrishamn, kl 11.00-12.00 Beslutande Karl-Erik Olsson (S) ordförande Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Anders Johnsson (M) Christer Akej

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 1 (13) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 18.00 19.40 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Lars Ragnarsson (M) tjänstgör för Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 41 Kommunfullmäktige 2011-05-25

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 41 Kommunfullmäktige 2011-05-25 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo, onsdagen den 25 maj 2011 kl. 19.00-19.40, ajournering kl. 19.10-19.25 för utdelning av utmärkelsen Årets ambassadör. Beslutande Thomas Quist, ordförande Roger Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) Diarienummer 2015-10-29 KS 2015/1041 Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 2010-09-09 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.30 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer Grankvist (S) Lennart Månsson

Läs mer

1 Kommunstyrelsen. Rådhuset, kl 13.00. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Karl-Erik Olsson. Erik Lenne. Kommunstyrelsen 2012-10-17 2012-10-19

1 Kommunstyrelsen. Rådhuset, kl 13.00. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Karl-Erik Olsson. Erik Lenne. Kommunstyrelsen 2012-10-17 2012-10-19 1 Kommunstyrelsen Plats och tid Rådhuset, kl 13.00 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Karl-Erik

Läs mer

Sida (10) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (10) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-12-20 1 (10) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2472-2480

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl Enl. särskild förteckning, sid. 2. Enl. särskild förteckning, sid. 2

Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl Enl. särskild förteckning, sid. 2. Enl. särskild förteckning, sid. 2 2010-08-25 1 (14) Plats och tid Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl. 18.00 20.00 Beslutande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Övriga närvarande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Utses att justera

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl PERSTORPS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-10-22 Sida 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret kl 16.00 18.20 Beslutande Leif Andersson, ordförande Catharina

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Arbetsmarknadsnämnden. Innehåll. Protokoll 1 (18)

TRELLEBORGS KOMMUN Arbetsmarknadsnämnden. Innehåll. Protokoll 1 (18) Protokoll 1 (18) Mötesdatum Innehåll 72 Val av justerare samt datum, tid och plats för justering 73 Informationsärenden 74 Delegationsärenden 75 Rapporter och skrivelser 2015 76 Övrigt 77 Delårsrapport

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl arbetsutskott 2007-01-10 1 (15) Plats och tid Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl. 16.00 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Lennart

Läs mer

Sida (22) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt. Underskrifter Paragrafer

Sida (22) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt. Underskrifter Paragrafer 2007-10-22 1 (22) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2445-2464 Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (12) Paragrafer 93-102 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 ande Övriga närvarande Torsten Johansson, ordförande Kent Lodesjö Knut Gyllenstierna Mats Waldermarsson Jesper Hansen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Annette Knutsson. Carl-Göran Svensson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Björkegrenska gården

Annette Knutsson. Carl-Göran Svensson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Björkegrenska gården 1 1 Plats och tid Rådhuset, kl 16.00 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Christer Akej Rådhuset,

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer 2010-06-30 1 (8) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2267-2272 Sekreterare Ordförande

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Lilla Rådmansgatan 2 kl. 19.00 19.45

Lilla Rådmansgatan 2 kl. 19.00 19.45 2007-08-22 1 (15) Plats och tid Lilla Rådmansgatan 2 kl. 19.00 19.45 Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enl särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Plats och tid Skogsbo, Baggensfjärden, 2015-05-13, 10.00 11:40. Beslutande Ledamöter Anders Gullander (FP) Monica Pettersson (M) Mikael Lindström (S) Malin

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7) Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, kl. 9:00-11.30 Beslutande Katja Larsson, ordförande Sven Sonesson (M), tjg. ers. Lars Johnson (M) Mats Lithner (FP)

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2006-05-02 1

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2006-05-02 1 1 Plats och tid Björkegrenska gården, Simrishamn 2 maj 2006, kl 17.30-22.30 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Agne Johnsson (m) Kjell Dahl (s) Nils-Inge

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2029-2035 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Beslutande: Anders Malm (M) tjänstgörande ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Marita

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (22) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (22) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30 1 (22) Paragrafer 79-96 Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll arbetsutskott 2013-01-16

Sammanträdesprotokoll arbetsutskott 2013-01-16 Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-12.00 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Carl-Göran Svensson (C) tjänstgör istället för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Plats och tid Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (c) Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson (tjänstgör t.o.m. kl. 10.40)

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl

Förvaltningskontoret, kl 1 (13) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 19.00 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Stefan Ahlbeck(fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Martin

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02 2011-01-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, tisdagen den 11 januari 2011 kl. 9.00 11.15 Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enl särskild förteckning, sid 2 Utses att justera

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP) tjg ers för A Linander (C) Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP) tjg ers för A Linander (C) Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, 9.00-10.15, 10.30-11.00 ande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Håkan Larsson (MP)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 18.45 21.00 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20

Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) 2010-04-20 Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 18.30-19.52 Paragrafer 47-57 ande Gösta Eberstein (m) ordförande Eva Wretman (m) Bertil Salomonsson (m) Peter Sjöblom

Läs mer